Sürekliliği tanımlamak için önce yakınlık kavramını tanımlamak gerekmektedir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sürekliliği tanımlamak için önce yakınlık kavramını tanımlamak gerekmektedir."

Transkript

1 Genel olarak matematikte, özel olarak da matematiksel iktisatta, fonksionlar üzerine konulan en önemli kısıtlama sürekliliktir. Kabaca, bir fonksion tanımlı olduğu bir o noktasında sürekli ise, o a akın değerler aldığında f() de f( o ) a akın değerler alır demektir. Başka bir anlatımla f() o cıvarında sıçrama apmaz, davranışı öngörülebilirdir. Bu bölümde bu kavramı formel hale getirip, sürekli fonksionların özelliklerine bakacağız. Sürekliliği tanımlamak için önce akınlık kavramını tanımlamak gerekmektedir. Tanım 3.1. Uzaklık fonksionu ve açık komşuluk. i. (uzaklık fonksionu) Her, R için ile arasındaki uzaklık d(, ) = olmak üzere reel değerli bir fonksiondur ve a., R için d(, ) 0 ve d(, ) = 0 ancak ve ancak =, b., R için d(, ) = d(, ), c.,, z R için d(, z) d(, ) + d(, z) (üçgen eşitsizliği). özelliklerini sağlar. ii. (açık komşuluk) B( o, ε) = { R d(, o ) < ε} = ( o ε, o + ε), ani bir o R saısına ε dan daha akın olan noktalar, kümesine o ın ε açık komşuluğu denir. Uzaklık fonksionunun özellikleri mutlak değer fonksionunun özelliklerinden kanaklanır. Bilindiği gibi, 0, 0 olarak tanımlanır ve, 0 0 0, = 0 ancak ve ancak =, = z + z özelliklerini sağlar. Dolaısı ile reel saılar için iki saı arasındaki uzaklık iki saının farkının mutlak değeri olarak tanımlanır ama biz d(, ) notasonunu kullanacağız. Bölece, d( 3, 3) = 3 3 = 6, d(0, 1) = 1, d(0, 1) = 1, d(, 5) = 3 = d(5, ) olacaktır. Her R için d(, 0) = olduğuna dikkat ediniz.

2 Öte andan B( o, ε) kümesi reel saılarda o merkezli, ε çaplı açık aralıktır. Yani B( o, ε) = ( o ε, o + ε) dır, o o ε o o + ε o ve B( o, ε), o ε saısından büük, o + ε saısından küçük reel saılar kümesidir. Örneğin, B(5, 0.5) = (5 0.5, ) = (4.5, 5.5) olur. Dolaısı ile B(5, 0.5), 4.5 den büük 5.5 den küçük reel saılar kümesidir ve her B(5, 0.5) için d(, 5) < 0.5 olacağı açıktır. Tanım 3.. Sürekli fonksionlar. f: D R R ve o D olsun. Eğer, her ε > 0 için B( o, δ) f() B(f( o ), ε) a da özdeş olarak d( o, ) < δ d(f( o ), f()) < ε olacak şekilde bir δ > 0 saısı varsa f() o noktasında süreklidir denir. Eğer fonksion D nin her noktasında sürekli ise D üzerinde süreklidir denir. f() o noktasında sürekli değilse, o noktada süreksizdir denir. o B( o, ε) o o o o o B( o, ) Şekil 3.1. Sürekli Fonksion Tanım Şekil 3.1. ardımıla açıklanabilir. = f() ve o = f( o ) olsun. B( o, ε) = ( o ε, o + ε), o merkezli herhangi bir açık aralık olsun. Şekilde ugun bir > 0 seçimile oluşturulan bir B( o, ) gösterilmiştir. Her B( o, ) için bir = f() B( o, ε) olur. Şimdi Şekil 3. i inceleelim. Buradaki f() fonksionu < 1 için = için = olmak üzere iki parçalıdır ve o = 1 olduğunda o = f( o ) = 1 = 1 olur. ε = 0.4 olmak üzere o merkezli açık aralığı, ani B( o, 0.4) = (0.6, 1.4) u, ele alalım.

3 (1, 1+ ) o ama f() (0.6, 1.4) f() = o o 0.6 o o o o = Şekil 3.. Bir Noktada Süreksiz Fonksion Fonksion o = 1 noktasında sürekli değildir. Çünkü, her > 0 için B( o, ) = ( o, o + ) = (1, 1 + ) görüntüsü (0.6, 1.4) aralığında olmaan noktalar içerecektir. Örneğin, = 0.1 için 0.95 B( o, ) = (0.9, 1.1) olur ve f(0.95) = = 3.95 (0.6, 1.4) dır. Dolaısı ile sürekliliğin tanımı gereği her ε > 0 için B( o, δ) f() B(f( o ), ε) olacak şekilde bir > 0 bulamıoruz. Burada açık olduğu üzere fonksion o = 1 noktasında sıçrama apmaktadır: o = 1 noktasının hemen solundaki noktalarda fonksion değeri = 3 + olmak üzere 4 e aklaşırken, o noktasında = = 1 olmaktadır. Örnek 3.1. i. f: R R, = f() = a + b olsun. Bu fonksion her R noktasında süreklidir. Şöle ki, herhangi bir o R noktasında o = f( o ) = a + b o olduğuna göre her B( o, ε) için d(, o ) = a + b (a + b o ) = b o = b d(, o ) olduğuna göre her ε > 0 için = ε/ b koarsak olur. d( o, ) < δ d( o, ) < ε ii. 3-, 1 fonksionu her noktada süreklidir. Burada sorunlu olan o = 1 noktası-, 1 dır. Diğer noktalarda (i) örneğinden bildiğimiz üzere fonksion süreklidir. Fonksionun o = 1

4 noktasındaki değeri o = (1) = 1 dir. Her ε > 0 için B( o, ε) = (1 ε, 1 + ε) olur. Bu kümenin ters görüntüsü (1 ε/, 1 + ε) aralığıdır (aşağıdaki şekli inceleiniz). O halde δ = ε/ koarsak B( o δ, o + δ) = (1 ε/, 1 + ε/) f() B( o, ε) olur. Yani fonksion = 1 noktasında da süreklidir. = ε = o = 1 o o 1 ε/ ε İktisadi ugulamalarda karşımıza çıkabilecek fonksionların hemen hepsi süreklidir ve biz her seferinde fonksionların sürekliliğini göstermek durumunda değiliz. Aşağıdaki tabloda standart bazı sürekli fonksionlar gösterilmiştir. Tablo 3.1. Bazı Sürekli Fonksionlar Tanım Aralığı R, a, b R, t 1 R 0 R, a, b R, t = 1 > 0 = f() = a + b t = ln R, a R (e = irrasonel saısı) = ae R, a, b R = ba R = sin R = cos Bu tablodaki fonksionlar bir sonraki teoremle birlikte ele alındığında birçok fonksionun sürekli olduğunu gösterebiliriz.

5 Teorem 3.1. f: D R R sürekli fonksionların kümesine C dielim. Bütün f, g C ve α, R için: i. αf süreklidir (αf C dir). ii. (αf + g) C dir. iii. f.g C dir. iv. g() 0 olmak üzere f/g C dir. v. (g o f) C dir. Uarı: (αf + g) C olduğuna göre α = 1, = 1 koarsak f g C, ani sürekli olmalıdır. Buna göre sürekli fonksionların skalar katları, toplamları ve farkları, çarpımları, bölümler (tanımlı olmak koşulula) ve bileşimleri sürekli fonksionlardır. Örnek 3.. i. = a + b t fonksionu sürekli olduğuna göre b = 0 koarsak = a sabit fonksionu da süreklidir demektir. = a fonksionunun sürekli olduğunu doğrudan ispat ediniz. ii. = fonksionu süreklidir. Çünkü, 3, 3, 5 ve = sabit fonksionları sürekli fonksionlardır ve bu sürekli fonksionların toplam ve farklarından oluşur. ii. = ( 1)( ) fonksionu süreklidir. Çünkü, f() = ( 1) ve g() = ( ) fonksionları süreklidir ve = f()g() iki sürekli fonksionun çarpımından oluşmaktadır. iii. = ( )/( 1) fonksionu o = 1 noktası dışında her noktada süreklidir. Çünkü, o dışındaki her noktada g() = ( 1) 0 dır ve = f()/g() fonksionu sürekli fonksionların bölümü olduğu için süreklidir. iv. = ( ) fonksionu süreklidir. g() = ( ), f() = dersek, = (fog)() = ((g()) bileşik fonksionudur ve süreklidir. v. = ln(( 3 +1)) fonksionu sürekli fonksionların bileşiğidir ve süreklidir. vi. tan = sin/cos fonksionu, cos fonksionunun sıfırdan farklı değerler aldığı her noktada tanımlı ve süreklidir. vii. = ln(a ) fonksionu sürekli fonksionların bileşiğidir ve süreklidir. viii. = a ise ln = lna ve = e ln(/a) olur. Bu ters fonksion da = e u, u = ln(/a) olmak üzere sürekli fonksionların bileşiği olarak süreklidir. Sürekliliğin tam olarak ne anlama geldiğini sonraki iki teoremden görüoruz:

6 R fonksionu sürekli ise görüntü kümesi f([a, b]) de kapalı bir ara- Teorem 3.. f: [a, b] lıktır. Teorem şunu demektedir: a ve b saılarını birleştiren doğrunun sürekli bir fonksion altındaki görüntüsü (başka) iki saıı birleştiren bir doğrudur. Sürekli bir fonksion arada boşluk bırakmaz. Örneğin, = + fonksionunu ele alalım. Bu fonksion sürekli fonksionların toplamıdır ve süreklidir. Bu fonksion altında [0, ] aralığının görüntüsü [0, 1] aralığıdır (aşağıdaki şekli inceleiniz). 1 = + 0 Dolaısı ile teorem [a, b] aralığının görüntüsü [f(a), f(b)] aralığıdır dememektedir. Bu örnekte f(a) = 0 = f(b) dir ama f([a, b]) = [0, 1] dir. f(b) f() f(a) a c c b Teorem 3.3. (Ara değer teoremi) f: [a, b] R fonksionu sürekli ve f(a) f(b) olsun. O halde, f(a) ile f(b) arasındaki her için, f(c) = olacak şekilde bir c [a, b] vardır (ani sürekli bir fonksion birbirinden farklı iki değer alıorsa, bunların arasındaki her değeri alır). Buna göre sürekli bir fonksion iki farklı değer alıorsa bu değerler arasında kalan her değeri alır, arada boşluk bırakmaz. Yukarıdaki şekilden görüldüğü gibi bu değeri birden fazla değeri için alabilir, ama mutlaka bir defa alır.

7 Ara değer teoreminin aşağıdaki özel hali iktisatta çok kullanılır: Teorem 3.4. f: [a, b] R fonksionu sürekli ve f(a) < 0, f(b) > 0 olsun. O halde, f(c) = 0 olacak şekilde bir c [a, b] vardır. Buna göre, f(a) < 0, f(b) > 0 olduğunda sürekli bir fonksion arada sıfır değeri almadan işaret değiştiremez. Bu bölümde tek değişkenli fonksionlarda türev konusunu ele alacağız. İktisatta en çok ugulama alanı bulan konu istisnasız türevdir. Türevlenebilir fonksionlar sürekli olmaa ek olarak düzgün a da pürüzsüz fonksionlardır. Bir f() fonksionunun sürekli olduğu bir o noktasında öngörülebilir olduğunu bilioruz: o a akın kalarak değiştiğinde f() de f( o ) a akın kalır. Bir f() fonksionun o noktasında türevi varsa ve biz bunu biliorsak, f() fonksionunun o noktasının akınlarında nasıl değiştiğini de bilioruz demektir BİR DOĞRUNUN EĞİMİ = a + m a Şekil 3.3 Bir doğrunun eğimi f: R R, = f() = a + m fonksionunun bir doğrunun denklemini tanımladığını ve sürekli olduğunu bilioruz. Bilindiği gibi buradaki m saısı doğrunun eğimidir. Bunun anlamını görmek için önce sıklıkla kullanacağımız fark operatörünü,, tanımlaalım: Şimdi, herhangi bir z R için z = z deki değişme olarak orumlanır: z > 0 ise z değişkeni artmaktadır, z < 0 ise z değişkeni azalmaktadır. 1 = f( 1 ) = a + m 1 ve o = f( 1 ) = a + m o olduğuna göre:

8 = 1 o = [(a + m 1 ) (a + b o )] = m( 1 o ) = m ve / = m olur. O halde m = / = ( deki değişme)/( deki değişme) demektir ve bu anlamda = f() = a + m fonksionunun eğimidir. Bize değiştiğinde = f() in ne kadar değişeceğini gösteir. Buna göre = m olur ve m > 0 ise > 0 için > 0 ( artar); m < 0 ise > 0 için < 0 ( azalır). Burada dikkat edileceği gibi in ne kadar büük a da küçük olduğu, a da hesaplamanın hangi noktada apıldığı, eğimin hesaplanmasını etkilemeecektir. Başka bir anlatımla = a + m fonksionu sabit eğimlidir. Bir doğrunun anlamı da zaten budur: doğrunun geçtiği bir (, ) noktasını ve eğimini a da doğrunun geçtiği iki noktaı biliorsak, doğrunun denklemini bulabiliriz. Şöle ki, 1. ( o, o ) noktasından geçen ve eğimi m olan doğrunun denklemi: o = a + m o a = ( o m o ) ve = ( o m o ) + m olur.. ( o, o ) ve ( 1, 1 ) noktalarından geçen doğrunun denklemi: m = / = ( 1 o )/( 1 o ), a = ( o m o ) = ( 1 m 1 ) ve = a + m olur. Örnek 3. i. (1, 3) noktasından geçen ve eğimi olan doğrunun denklemini bulalım. = a + m olacağına ve f(1) = 3 şartını sağlaması gerektiğine göre: 3 = a + (1) a = 1 ve aradığımız doğrunun denklemi = 1 + dir. ii. ( o, o ) = (1, 3) ve ( 1, 1 ) = (, 5) noktalarından geçen doğrunun denklemini bulalım. Burada, = 1 o = 1 = 1 ve = 1 o = 5 3 = olduğuna göre m = / = /1 = olur. Öte andan, = a + m olacaksa o = 3 = a + m o = a + m ve 1 = 5 = a + m 1 = a + m ve a = 3 m o = 3 = 5 m 1 = 5 () = 1 olur. O halde aradığımız denklem = 1 + dir. Dolaısı ile a saısını hangi noktaı gözönüne alarak hesapladığımız fark etmeecektir. Burada eğim pozitiftir. Buna göre = dir ve > 0 ise ( artarsa), ( kadar) artar. iii. ( o, o ) = (1, 3) ve ( 1, 1 ) = (, 1) noktalarından geçen doğrunun denklemini bulalım. Burada, = 1 o = 1 = 1 ve = 1 o = 1 3 = olduğuna göre m = / = /1 = olur.

9 Öte andan, = a + m olacaksa o = 3 = a + m o = a + m a = 3 ( ) = 5. O halde aradığımız denklem = 5 dir. Burada eğim negatiftir: > 0 ise ( artarsa), ( kadar) azalır. Aşağıdaki doğruların denklemlerini bulunuz, grafiklerini şekil üzerinde gösteriniz: i. (1, 1) noktasından geçen ve eğimi m = 1 olan, ii. (1, 1) noktasından geçen ve eğimi m = 1 olan, iii. (, 3) ve (3, ) noktalarından geçen, iv. (, 3) ve (3, ) noktalarından geçen, v. (, 3) ve (3, 4) noktalarından geçen. 3.. BİR FONKSİYONUN EĞİMİ VE TÜREV Şimdi türev konusunun problemini ortaa koabiliriz: Bir doğruu tanımlaan fonksionun eğimini bildiğimizde fonksionun nasıl değişeceğini bildiğimiz gibi, genel bir f() için de benzer şekilde orumlaabileceğimiz bir eğim tanımlaıp bunu hesaplaabilir miiz? f( o + 1 ) = a 1 + m 1 = a + m f( o + ) = f() Şekil 3.4 Bir Fonksionun Eğimi o o + 1 o + Şekil 3.4 de genel bir = f() fonksionu üzerinde ( o, o ) noktasında eğim hesaplamaa çalışalım. Bu noktadan başlaarak in değerini 1 kadar arttırırsak, 1 = + olmak üzere 1 = f( 1 ) = f( o + ) olur. Burada = f( o + ) f( o ) olmak üzere, eğimi m 1 = f ( o ) f ( o) olarak hesaplarsak aslında fonksion üzerinde belirtilen iki noktadan geçen doğrunun eğimini bulmuş oluruz (Şekil 3.4 de = a 1 + m 1 doğrusu).

10 Öte andan = koarsak, m f ( o ) f ( o) olmak üzere Şekil 3.4 de = a + m doğrunun eğimini hesaplamış oluruz. O halde, i nasıl seçtiğimize bağlı olarak ( o, f( o )) noktasından geçen farklı doğruların eğimlerini bulmuş olacağız. Şöle düşünelim: ( o, f( o )) den geçen hangi doğruu seçersem, f() değerlerini o noktasının akınlarında o doğru üzerinde daha az hatala hesaplamak mümkün olur? Örneğin, = f() = fonksionunu ele alalım ve o = 1 noktasında eğimini ukarıdaki öntemle farklı değerleri için hesaplaalım. f( o ) = 1 olduğuna ve her durumda doğru (1, 1) noktasından geçeceğine göre: = ( o + ) 1 m = / = a + m , olacaktır. Burada = 0 koulduğunda / = 0/0 olmaktadır ama biz m = / = aldık. Şu nedenle ki, / değerlerine bakıldığında küçüldükçe / = değerine limit olarak aklaşmaktadır. Yani küçüldükçe kiriş doğru = 1 + teğet doğrusuna limit olarak aklaşır. Şimdi, = in için = ki bunun olduğunu bilioruz değerini tablodaki doğrular üzerinde hesaplaalım: = a + m f(1.015) a + m(1.015) Tahminlerin m = değerine aklaştıkça iileştiğine dikkat ediniz. Öte andan = 1 noktasına daha akın olan = değeri için = değerini anı doğrular üzerinde tahmin etsedik:

11 = a + m f(1.015) a + m(1.0015) olurdu, ve m = değerine aklaştıkça tahminler daha ii olmaktadır. Buradan çıkan sonuç o = 1 noktasının akın civarında, ani eterince küçük ε > 0ve B( o, ε) için, = nin değerini = 1 + teğet oğrusu üzerinde en ii şekilde tahmin edebilioruz. = f() = a o + m o o B( o, ε) Şekil 3.5 Bir Fonksionun Eğimi o İşte bir f() fonksionunun eğiminin anlamı budur: bir fonksionun bir o noktasındaki eğimi, fonksiona o noktada teğet olan doğrunun eğimidir. o noktasının bir (eterince küçük) ε komşuluğunda (Şekil 3.5 de B( o, ε)), B( o, ε) için f() a o + m o değeri fonksionun en ii doğrusal aklaşık değerini verir. Ve biz f() in o noktasındaki eğimine fonksionun o noktadaki türevi dioruz. Bu tanımı formel olarak vermeden önce iç nokta kavramını vermemiz gerekir. Tanım 3.3 İç nokta A R ve o A olsun. Eğer, B( o, ε) A olacak şekilde en az bir ε > 0 varsa o A nın iç noktasıdır denir. A nın bütün iç noktalarının kümesine iça = { A A nın iç noktasıdır} dieceğiz.

12 Örneğin, A = {1,, 3} kümesinin iç noktası oktur: iça = dır. Çünkü her A ve her ε > 0 için B(, ε) = ( ε, + ε) aralığı A da olmaan reel saılar içerecektir. A = [a, b] kümesini alırsak, a A bir iç nokta değildir: B(a, ε) o a o b Burada B(a, ε) aralığı her ε > 0 için < a, ani A, noktalar içerir. Yani, B(a, ε) [a, b] olacak şekilde bir ε > 0 oktur. Benzer şekilde b A noktası da A nın iç noktası değildir (şekil üzerinde gösteriniz). Ama, her a < < b, A, A nın bir iç noktasıdır. ε < min(d(, a), d(, b)) olan her ε > 0 için B(, ε) [a, b] dir: o o a b B(, ε) [a, b] O halde iç[a, b] = (a, b) olur: her (a, b) için B(, ε) [a, b] olacak şekilde bir ε > 0 vardır. Buradan hareketle A = (a, b) için iça = A olduğunu görüoruz: (a, b) aralığındaki her için (a, b) aralığında kalacak şekilde merkezli bir açık aralık bulabiliriz (şekil üzerinde gösteriniz). Zaten (a, b) aralığına açık aralık denmesinin nedeni de budur: A = iça olan kümeler açık kümelerdir. Buna göre [a, b] açık küme değildir, çünkü [a, b] iç[a, b] = (a, b) dir. Doğal olarak her R, R nin bir iç noktasıdır. Tanım 3.4 Türev f: D R R, o içd, ve f() o noktasında sürekli olsun. Fonksionun o noktasındaki türevi fonksiona o noktasında teğet olan doğrunun eğimidir ve 0 olmak üzere f ( o ) f ( o) lim lim 0 0 (eğer bu limit varsa) olarak hesaplanır. Buna göre fonksionun o noktasındaki türevi o noktasına tekabül ettirilen bir reel saıdır ve bu saı df f'( o) vea Df( o) vea ( o) d şeklinde gösterilir. Eğer fonksionun içd üzerinde her noktada türevi varsa f() içd üzerinde her noktada türevlenebilir denir. Bu durumda her içd için bir saı elde edecek şekilde bir df türev fonksionu vardır ve bu fonksion f'() vea Df vea şeklinde gösterilir. d Uarı: 1. Dolaısı ile türev fonksionun sürekli olduğu noktalarda tanımlıdır. Çoğunlukla türev süreklilik koşulu komadan tanımlanır ve daha sonra fonksionun türevi olan noktalarda sürekli

13 olduğu bir teorem olarak ispatlanır: süreklilik türev için gereklidir. Burada bu gereklilik tanıma dahil edilmiştir. Ama her sürekli fonksionun türevi olması gerekmez.. Türevin içd olan noktalarda tanımlanmasının nedeni limit alma işlemi için noktasına hem sağdan hem soldan aklaşabilme gerekliliğidir. Örnek 3.3 i. f 1 -, < 1 ise ( ) + 1, 1 ise fonksionu = 1 noktasında sürekli değildir ve bu noktada türevi oktur: bu fonksiona = 1 noktasında teğet olan doğru oktur. Fonksionun grafiğini çizerek inceleiniz. ii. f() = a sabit fonksionu olsun. Bu fonksionun türevi her noktada sıfır, ani Df() = 0 sabit fonksion, olur. Çünkü türev eğimi, dolaısı ile değişimi ölçer ve bu fonksion değişmediğine göre türevi sıfır olmalıdır. Gerçekten de türevin tanımından: = f( + ) f() = a a = 0 ve olur. 0 için 0 lim lim lim iii. = f() = a + b fonksionunun türevi b olmalıdır: bu doğrua teğet olan doğru kendisidir ve eğimi de b dir. Türevin tanımından hesaplama aparsak: = a + b( + ) (a + b) = b, ve b lim lim lim b olur. b 0 için iv. f( ) 1 -, < 1 ise -1 +, 1 ise fonksionu her noktada süreklidir ama = 1 noktasında türevi oktur. = 1 = 1 + 1

14 Fonksionun grafiği incelendiğinde görüleceği gibi = 1 noktasında fonksiona teğettir diebileceğimiz tek bir doğru oktur: şekilde kırık çizgile gösterilen bütün doğrular fonksiona = 1 noktasında teğettir. Dolaısı ile fonksionun = 1 noktasında eğimi tanımlı değildir ve türevi oktur. Bu örnek bize türevlenebilir fonksionların ne anlamda düzgün olduğunu göstermektedir. Bu fonksion o = 1 noktasında süreklidir: fonksion = 1 noktasında davranış değiştirmekte ( = 1 doğrusundan = 1 + doğrusuna geçmekte) ve bunu kopma aratmadan apmaktadır. Ama biz = 1 noktası civarında fonksionun değerlerini bir teğet = a + m doğrusu üzerinde tahmin edemeiz. Türevi olan bir fonksion o noktasında kopma aratmadığı gibi, birdenbire davranış da değiştirmez. Bu da tam olarak o noktasında üzerinde o a akın için f() değerlerini hesaplaabileceğimiz tek bir teğet doğru olduğu anlamına gelir. Türevin hesabı limit hesabına daanmaktadır ve bu da her zaman kola bir iş değildir. Örneğin, = sin fonksionunun türevi lim 0 [sin( + ) sin]/ olarak hesaplanmalıdır ve bu limitin var olduğunu gösterip bulmak epei çaba gerektirir. Ama türev kavramının en büük mezieti belirli temel fonksionların türevleri bilinince, aşağıdaki teoremle birlikte, bizim karşılaşacağımız (türevi olan) her fonksionun türevini bulmanın, her seferinde limit hesaplamadan, mümkün olmasıdır. Teorem 4.1. X R, f ve g X üzerinde türevlenebilir fonksionlar; α, R olmak üzere i. Türev fonksionu doğrusaldır: D(αf + g) = αdf + Dg dir. (toplam fark kuralı: türevlenebilir fonksionların toplam ve farklarının ( = 1) türevi, türevlerin toplam ve farkına eşittir). ii. D(fg) = (Df)g + f(dg) dir. (çarpım kuralı: türevlenebilir fonksionların çarpımının türevi, birincinin türevi çarpı ikinci + ikincinin türevi çarpı birinci olarak hesaplanır). ( Df ) g f ( Dg) iii. g() 0 olmak üzere D( f / g) dir. ( g) (bölüm kuralı: türevlenebilir fonksionların bölümünün türevi, (paın türevi çarpı pada padanın türevi çarpı pa) bölü padanın karesi olarak hesaplanır). df d d dz iv. D(fog) = (Df)(Dg) a da = f(z), z = g() olmak üzere ( f ')( g') dür. d d dz d (zincir kuralı: türevlenebilir fonksionların bileşiğinin (fog) türevi, (f nin g e göre türevi çarpı g nin e göre türevi olarak hesaplanır).

15 v. f (ters) fonksionu varsa Df a da f ( ), f ( ) olmak üzere df Df d df d olur. (ters fonksion kuralı: türevlenebilir bir fonksionun tersinin türevi, fonksionun türevinin tersidir). Uarı: Bu kurallar ikiden fazla fonksiona da uarlanabilir. f, g, h anı küme üzerinde türevlenebilir fonksionlar; a, b, c R olmak üzere: D(af + bg + ch) = adf + bdg + cdh, D(fgh) = (Df)gh + f(dgh) = (Df)gh + f(hdg + gdh) = (Df)gh + (Dg)fh + (Dh)fg, D(fo(goh)) = DfDgDh, ani = f(z), z = g(u), u = h() ise df d dz du d dz du d ( f ')( g ')( u ') olur. Teorem 3.5 (Bazı temel fonksionların türevleri) = f() Df q Q, = a q Df = aq q 1 α R, = a α Df = aα α 1 = ln Df = 1/ = ae Df = ae = ca Df = (clna)a = sin Df = cos = cos Df = sin. Bu iki teorem birlikte bizim karşılaşabileceğimiz bütün fonksionların türevini almamızı sağlar. Aşağıdaki örnekleri dikkatle inceleiniz. Örnek 3.4 i. = türevini hesaplaalım. Burada, koarsak g() = 4, h() = 3, u() = 3, z() =, v() = 5

16 = g() + h() + u() + z() + v() olur. O halde, Teorem 4.1. uarınca D = Dg + Dh + Du + Dz + Dv olur. Teorem 4.. e göre de f() = a q olduğunda Df() = aq q 1 olduğuna göre: Dg = = 8 3, Dh = = 3, Du = = 6, Dz = 1 1 =, Dv = 0. O halde, = için D = olur. Doğal olarak bu tür fonksionların türevini bulurken her seferinde g() vb. fonksionlar azıp uzun oldan gitmee gerek oktur. = verilince her bir ifadenin türevini alıp (işaretlere dikkat ederek) toplamını azarız. Örneğin, = ise D = , = ise D = olur. ii. = 1/ olsun. Bunun türevini iki oldan bulabiliriz: 1. ol: = 1/ = 1 olduğuna göre D = = = 1/,. ol: bölüm kuralından = 1/ ise D = [(D1) 1D]/() = [0. 1.1]/ = 1/. Burada birinci olu daha verimli olduğu açıktır. Örneğin, = 1/ ise = ve D = 1 = 3, = 1/ /3 ise = /3 ve D = ( /3) /3 1 = (/3) 5/3 olur. iii. = 1/(1 ) ise D i iki oldan bulabiliriz: ol: = (1 - ) = u, u = 1 - dersek, zincir kuralından D = d du - - = (-1u )(-1) = u = 1/(1 - ) olur. du d f() 1. ol: = olduğundan, bölüm kuralını ugulaarak g() 1 - gdf - fdg D = g 1 = elde ederiz. (1 - )

17 Çünkü, f = 1 sabit fonksionu olduğundan Df = 0, g = 1 olduğundan Dg = 1 olmaktadır. iv = fonksionunun türevi en kola bölüm kuralından hesaplanır. 3 f() = 5 + ve g() = olmak üzere = f()/g() dir. Burada, Df = 5 ve Dg = olduğuna göre (g() 0 olduğu noktalarda): D D olur. gdf fdg 3 g ( 3 3) ( 3 3)( 5) ( 5 )(3 6 ) ( 3 3) v. = ( + 1) olsun. Bu fonksionun türevi zincir kuralından kolalıkla hesaplanır. O halde = u u() = + 1 dersek Du = + olur. ve D = (u)du = ( + 1)( + ) olur. Bu tür ifadelerin türevleri hesaplanırken parantez içindeki ifadei bir değişken gibi düşünüp nin paranteze göre türevi = ( + 1) çarpı içinin türevi = + biçiminde daha hızlı hesaplama apılır. Örneğin, = ( ) /3 Dolaısı ile, ise D = [/3( ) /3 1 ]( ) ani paranteze göre türev D = /3( ) 1/3 ( ) olur. içininin türevi vi. = ln(1 + ) olsun. Burada u() = 1 + koarsak Du =, = lnu ve zincir kuralından D = (1/u)Du = ()/(1 + ) olur. vii. tan = sin/cos olduğuna göre bölüm kuralından D(tan) = D(f/g) = [gdf fdg]/g = [cos(cos) sin( sin)]/(cos) = [(cos) + (sin) ]/ (cos) = 1/(cos) olur ((sin) + (cos) = 1 olduğunu hatırlaınız). viii. z = ln ise z = dz d = 1/ dir. Ama z = ln ise = ez dir ve = d dz = ez = olmaktadır. Buradan sık kullanılan fadalı bir sonuç çıkar:

18 d d. dz d ln Bu aslında ters fonksion kuralının sonucudur. z = f() ve = f 1 (z) olduğundan d 1 1 olmaktadır. dz dz d 1 i. = ca fonksionunun türevi Teorem 4.. de D = (clna)a olarak verilmektedir. D(ln) = 1/ olduğunu kabul edersek bunu ispatlaabiliriz. = ca olduğuna göre ln = lnc + lna dır. d(ln ) O halde, ln a olur (c sabit olduğundan Dlnc = 0 dir) ve zincir kuralından, d d d d(ln ) ln a ca ln a ( c ln a) a olur (Örnek (viii) deki sonucun kullanıldığına dikkat ediniz d d(ln ) d. = a u(), u() = + verildiğinde zincir kuralı ile = (lna)a u u = (lna)a u ( + 1) olarak dln bulunur. Burada da logaritmik türev oluna gidebilirdik: ln = ulna olduğuna göre d (lna)u = (lna)( + 1) ve Örnek (viii) deki sonucu kullanarak: d d d ln (ln a)( 1) bulunur. d d ln d i. ( 1) ( ) ise bulmanın en kola olu logaritmik türev oluna gitmektir. Burada, ln = ( + 1)ln( d ln 1 + ) ve olur. Bir önceki örnekte olduğu ln( ) ( 1) d d d d ln d ln gibi, = d d ln d d ln( ) ( 1) 1 olarak bulunur. ii. ( 1) e fonksionu verildiğinde u = + 1 koarsak = e u, ve zincir kuralından D = D(e u )Du = e u () = e u olur. Başka bir ol logaritmik türev oludur. Burada, ln = dln + 1 olduğuna göre olmaktadır. Örnek (viii) deki sonucu kullanarak: d d d d ln = bulunur. d d ln d iii. ln 3 - fonksionu verildiğinde = ln( + ) ln( 3 + ) azarsak, D = Dln( + ) Dln( 3 + ) = elde edilir. Burada her terim için ukarıdaki (vi) örneğindeki ol izlenmiştir

19 iv. q = 10/p olmak üzere bir talep fonksionu ise Dq = 10/p olur. Çünkü, q = 10p 1 olduğundan Dq = 1(10p 1 1 ) = 10p = 10/p dir. v. = ( + 1)( )( ) ise D = ( )( )D( + 1) + ( + 1) ( )D( ) + ( + 1)( )D( ) = ( )( ) + ( + 1) ( )[] +( + 1)( )[3 + 6] olur. vi. = [( )( )] 0.5 ise D = 0.5[( )( )] 0.5 {( )D( ) + ( )D( )} = 0.5[( )( )] 0.5 {( ) + ( )(3 + 6)} olur. vii. c = c( d ): tüketim harcanabilir gelirin fonksionudur, d = t: harcanabilir gelir = gelir vergilerdir, t = t(): vergiler gelirin fonksionudur, ilişkileri verilsin ve bu fonksionların türevlenebilir olduğunu varsaalım. Buna göre c = dc tüketim fonksionunun d değişkenine göre türevidir. Buradan dc i, ani tüketimin d d d gelire göre türevini hesaplaalım. Burada iki ol izleebiliriz: a. Önce d d d dt = t() koarsak 1 1 t ' elde ederiz. Ölese, zincir kuralından d d dc dc d d d d d d c'(1 t') olur. b. c = c( d ) = c( t()) azarsak c nin paranteze göre türevi çarpı parantezin e göre türevi kuralıla (ki bu aslında zincir kuralının ifadesidir) doğrudan c'(1 - t') elde edilir. Her iki olla da elde edilen türev şunu ifade eder: gelir değiştiğinde vergiler t kadar, harcanabilir gelir (1 t ) kadar ve tüketim c (çarpı) harcanabilirdeki değişme kadar değişir, çünkü harcanabilir gelirdeki değişmeler tüketimde c' kadar değişim aratmaktadır. viii. T = X(q) qm(q) olsun. Burada dt dx dx dm D( qm ( q)) M q X ' M qm ' dq dq dq dq olacaktır. qm(q) ifadesine çarpım kuralının ugulandığına dikkat ediniz.

20 Türevin tanımına giden açıklamalarda bir doğru tanımlaan fonksionun eğimini bildiğimizde fonksionun nasıl değişeceğini bildiğimiz gibi, genel bir f() içinde benzer şekilde orumlaabileceğimiz bir eğim tanımlaıp bunu hesaplaabilir miiz? demiştik. Diferansiel kavramını kullanarak burada benzer şekilde ifadesine anlam vereceğiz. Tanım 3.5 Diferansiel f: D R R içd üzerinde türevlenebilir bir fonksion olsun. Herhangi bir d R için d = df = D()d = f ()d ifadesine f nin diferansieli denir. Uarı: Burada d herhangi bir saıdır ama in diferansieli olarak adlandırılır. Buna göre bir fonksionun türevini biliorsak diferansielini de hemen azabiliriz. Diferansiel türevle anı kurallara uar. Buna göre, f(), g() ve u() diferansieli olan fonksionlar olmak üzere: Örnek 3.5 d(αf() + g()) = αdf() + dg() = αf d + g d (α, R) d(f()g()) = d(f)g + f(dg) = f gd + fg d (çarpım kuralı) d(f()/g()) = [(df)g f(dg)]/g (g() 0) (bölüm kuralı) df(u()) = (df)(du) = f du = f u d (zincir kuralı) i. = fonksionunun türevi = olduğuna göre d = d = d olur. ii. = ( ) 3 ise = 3( ) ( ) olduğuna göre d = 3( ) ( )d olur. iii. = ln ise = 1/ d = d/ dir ( ) ( 1)(3 1) 3 1 iv. ise D ( ) ( ) d = ( ) 3 d olur. ve v. = ( ) 1/3 ise u = ( ) için du = ( 1)d olur. Öte andan, d = (1/3)u /3 du olduğuna göre, d = (/3)u /3 ( 1)d dir. Şimdi, f: D R R türevlenebilir bir fonksion ve o içd ise, fonksiona o noktasındaki teğetin denklemi, ( o, o = f( o )) noktasından geçen ve eğimi f ( o ) olan doğrunun denklemidir ve = ( o f ( o ) o ) + f ( o ) olarak bulunur. Bunu düzenlersek: o = f ( o )( o ) (3.1)

21 elde ederiz. Dolaısı ile, d = ( o ) koarsak d = f ( o )d = o olur. Başka bir ifade ile bir fonksionun diferansieli, fonksionun en ii doğrusal aklaşık değerini, ani teğet doğru üzerinde tahmininin, ifadesidir. Ölese, diferansieli (d) fonksionun değerinde teğet doğru üzerindeki değişme olarak orumlaabiliriz. Kefi olarak konulan bir d değeri için fonksionun değerindeki gerçek değişmee nispetle apılan hata büük olur. = f() f( o + d) = o + f ( o )( o ) hata f( o + d) f( o ) d = f ( o )d f( o ) d o = o + d Şekil 3.6 Diferansiel Şekil 3.6 da görüldüğü gibi o noktasından d kadar bir artışla = o + d noktasına geldiğimizde fonksionun değeri gerçekte f( o + d) f( o ) kadar artarken, teğet doğru üzerinde hesaplanan diferansiel (bu durumda) daha düşük bir değer tahmin etmektedir. Açık olduğu üzere d değerleri azaldıkça ( o noktasına aklaştıkça) hata miktarları da azalacaktır ve f( o + d) f( o ) değeri d değerine aklaşacaktır. Bu önemli tespiti aşağıdaki teoremle ifade edilir. Teorem 3.6 f: D R R bir o içd noktasında türevlenebilir bir fonksion olsun. O halde, her ε > 0 ve o B( o, ) için d = d(, o ) ve = f( o + d) f( o ) olmak üzere d(, d) < εd(, o ) olacak şekilde bir > 0 vardır. Bu teorem şunu demektedir: herhangi bir ε > 0 verildiğinde o noktasına ε na bağlı bir dan daha akın değerleri için = f( o + d) f( o ) ile d arasındaki fark, ani d(, d) olarak ölçülen hata, εd(, o ) değerinden daha küçük olur. Dolaısı ile en fazla εd(, o ) kadar hata apmış oluruz ve çok küçük d( o, ) değerleri seçerek (ani o noktasına çok akın kalarak) hataı istediğimiz kadar küçültebiliriz. Bu da bize, d diferansielini çok küçük bir saı olarak düşünmek üzere, f( o + d) f( o ) + d = f( o ) + f ( o )d (3.) ifadesini verir. Buna göre, türeve eğim ve değişme kavramlarını atfedebiliriz: değişkeni d kadar arttığında değişkeni d = f ()d kadar artar. İşte bu orumla türevin bir fonksionun eğimi olduğu fikri daha kesinlik kazanır ve diferansiel iktisatta çok kullanılır.

22 Örnek 3.6 i saısının karekökünü diferansiel ardımıla hesaplaalım. = f() = 0.5 fonksionunun diferansieli d = d olduğuna göre o = 4 noktasında d = 0.5d olur. O halde, f( o + d) f( o ) + d = f(4) + 0.5d ifadesi d = için f(4.0001) = f(4) + d = + 0.5(0.0001) olur. Buradan da (4.0001) 0.5 = = olarak hesaplanır ki hesap makineleri (4.0001) 0.5 için vermektedir. ii. ln(1.03) saısını hesaplamak için dln = d/ diferansielini o = 1 noktasında kullanırsak ln1 = 0 olduğuna göre dln(1 + d) = ln1 + d/1 = d elde ederiz. Burada, d = 0.03 olduğuna göre ln(1.03) = 0.03 olur ki hesap makinesi bu saı için vermektedir. Dolaısı ile ln(1 + g) g küçük g değerleri için kabul edilebilir bir aklaşık değerdir. iii. (Marjinal kavramı) İktisatta çok sık karşılaşılan marjinal kavramı aslında türev ve diferansiele iktisatçıların verdiği isimdir. Tüketim fonksionu: Tüketim harcamalarını milli gelirin c = c() gibi türevlenebilir bir fonksionu olarak kabul edersek, tüketimin diferansieli dc = c d olur. Bu da ( küçük değişimler için) gelir d kadar değiştiğinde tüketim c d kadar değişir demektir. Burada gelir artışının arattığı tüketim artışı c kadardır ve c = MPC = milli gelire göre marjinal tüketim eğilimi olarak bilinir. Burada marjinal küçük değişimler için anlamına gelmektedir. Çünkü, ancak marjinal değişiklikler için diferansiel bize tüketimi teğet doğru üzerinde ii tahmin etme olanağı verir. Dolaısı ile c > 0 ise d > 0 dc > 0, ani gelirde marjinal bir artış tüketim de c kadar marjinal artış aratır. Dolaısı ile iktisaden anlamlı varsaım c > 0 varsamaktır. Buna ek olarak tüketim artışının (dc) gelir artışından fazla olamaacağı da varsaılır. Bu da c < 1 olması demektir: 0 < c < 1 ise d > 0 için dc = c d d > dc > 0 olur: gelir arttığında tüketim artar ama gelirden az artar. Dolaısı ile, tüketim fonksionu genellikle, (milli gelirin fonksionu olarak) c = c(), 0 < c < 1 biçiminde verilir. Vergi Fonksionu: Kamunun vergi gelirleri t = t(), 0 < t < 1 biçiminde bir fonksion olarak verildiğinde, biz t = MVO = marjinal vergi oranı dierek, dt = t d diferansielinden, milli gelirde marjinal bir artış olduğunda (d > 0 ise), vergilerde d > dt > 0 olacak şekilde marjinal bir artış olacağı sonucuna varırız. Dolaısı ile

23 gelir arttığında vergiler artar ama gelirden az artar ve doğal olan da budur. Gelir artışının tamamı vergilendirilmez, ama gelir artarsa vergiler artar. Tekrar tüketim fonksionuna dönersek, daha ii bir modelleme tüketimin harcanabilir gelirin fonksionu olduğunu varsamaktır: c = c( d ), 0 < c < 1. Bu durumda c = harcanabilir gelire göre marjinal tüketim eğilimi, ani harcanabilir gelirde marjinal bir artışın ol açacağı tüketim artışı olarak orumlanır. Eğer, buna ek olarak d = t() bilgisi de verilmişse, d d = d t d = (1 t )d olur (gelir artınca harcanabilir gelir (1 t )d kadar artar, çünkü t d kadarı vergi artışı olmaktadır). Bunu tüketimin diferansielinde erine koarsak: dc = c d d = c (1 t )d elde ederiz ve burada c (1 t ) = milli gelire göre marjinal tüketim eğilimi olur: milli gelirde marjinal bir artış d d = (1 t )d kadar harcanabilir gelir artışı, oradan da c (1 t )d kadar tüketim artışı aratır. İthalat Fonksionu: Bir ekonominin aptığı toplam ithalat m = t(), 0 < m < 1 biçiminde bir fonksion olarak verildiğinde, biz m = MİE = marjinal ithalat eğilimi dierek, bunu tüketim ile benzer şekilde orumluoruz. dm = m d diferansielinden, milli gelirde marjinal bir artışın (d > 0 ise), ithalatta d > dm > 0 olacak şekilde marjinal bir artışa ol açacağı sonucuna varırız. Dolaısı ile gelir arttığında ithalat artar ama gelirden az artar: ekonomideki birimler gelir artışının tamamını ithal mallara harcamazlar, ama bir kısmını ithal mallara harcarlar. Marjinal Üretkenlik: Etkin tekniklerin bir fonksion olarak ifadesine = f(l) üretim fonksionu demiştik. Şimdi bu fonksionun türevlenebilir olduğunu varsaalım. O halde, d = f (L)dL diferansieli bize girdi kullanımında marjinal bir artışın (dl) ne kadar üretim artışı (d) aratacağını gösterir. İşte bu nedenle, f (L) = L girdisinin marjinal üretkenliği olarak bilinir. Şimdi, f (L) nin işaretinin ne olması gerektiğini araştıralım. f (L) < 0 ise, L girdisinde (marjinal) bir artış üretimde (marjinal) bir düşüşe ol açacak, ani daha fazla girdi ile daha az üretim apılıor olacaktır. Bu da üretim fonksionunun etkin tekniklerin ifadesi olduğu kurgusula çelişir. O halde, türevlenebilir bir üretim fonksionu, = f(l), f (L) > 0 şartını sağlamalıdır ve L girdisinin marjinal üretkenliği pozitif olmalıdır. v. (logarimik diferansiel, büüme oranları ve esneklik)

24 Bir X değişkeni X o, X 1 değerleri alıor olsun. X1 Xo X Xo Xo oranı bize X değişkeninin başlangıç değerine nispetle değişmesinin (kesir) olarak ifadesidir ve genellikle 100 ile çarpılarak üzde değişme olarak değerlendirilir. Örneğin, X milli gelir (fiat endeksi) ise oran milli gelirin büüme (enflason) oranı olur. Şimdi, bu oranda dx = X koarsak, küçük dx değerleri için, (kesir olarak ifade edilmek üzere) dx elde ederiz. Ama bu X ifade lnx fonksionunun diferansielidir. O halde, X sürekli bir değişken olmak üzere dlnx = f (X)dX = 1 dx X bize X in değişme (büüme) oranını verir. Örneğin, X = X o (1 + g) t uarınca belirlenen bir dln X değişken ise lnx = lnx o + tln(1+g), dlnx = gdt a da g olur ki bu da bize X in t dt (= zaman) içinde büüme oranını verir (ln(1 + g) = g aklaşık değerini kullandığımıza dikkat ediniz). Şimdi, bir = f() fonksionu üzerinde iki nokta ( o, o ve 1, 1 ) biliorsak, ( 1 ) / / ( ) / / 1 o o o o o o o o oranı bize deki üzde değişme nin deki üzde değişme e oranını verir. Dolaısı ile oran, dielim 0.7 ise, de %1 lik bir artış, de %0.7 lik bir azalışa ol açar biçiminde orumlanır ve iktisatta esneklik olarak bilinen şedir. Tahmin edileceği gibi seçilen iki nokta biri birine uzaksa bu olla elde edilen esneklik daha fazla hata içerecektir. ( o / o ) bir saı olduğuna göre, ukarıdaki ifadenin 0 için limiti lim lim f '( ) 0 0 olur ve bu da bize seçilen bir noktada fonksionun nokta esnekliğini (ε) verir. Dolaısı ile, küçük olmak üzere önceki formül nokta esnekliğinin aklaşık değerini vermektedir. Esneklik için daha fadalı bir formül bulmak mümkündür. Şimdi, = d, = d koarsak, d/ = dln, d/ = dln olduğuna göre: d / d ln d / d ln elde edilir ve bu ε = f ()/ ifadesine özdeştir. Bunu görmek için zincir kuralıla d ln d ln d d 1 ( f ') f '( ) d ln d d d ln buluruz. Bu da esnekliğin hesaplanmasında kolalık sağlar. Örneğin, q(p) = 10/p talep fonksionu ise lnq = ln10 lnp ve ε = d(lnq)/d(lnp) = 1 olarak hemen bulunur. Anı hesaplamaı p 10 p uzun oldan apsadık: q' 1 bulunurdu. q p 10 / p

25 Teorem 3.7 (Ortalama Değer Teoremi) f: [a, b] R üzerinde sürekli ve (a, b) üzerinde türevlenebilir bir fonksion olsun. O halde, f ( b) f ( a) f '( c) b a a da f(b) = f(a) + f (c)(b a) olacak şekilde bir c (a, b) vardır. f() eğim = /(b a) f(b) f(a) = eğim = f (c) a c b Şekil 4.4. Ortalama Değer Teoremi Ortalama değer teoreminin geometrik anlamı gaet basittir. Şekil 4.4. de görüldüğü gibi [f(b) f(a)]/(b a) fonksionun grafiği üzerinde (a, f(a)), (b, f(b)) noktalarını birleştiren kirişin eğimidir. Teoreme göre bir c (a, b) için fonksionun eğimi, ani f (c), bu kirişin eğimine eşit olmalıdır. Teoremin şartları sağlandığında f(b) = f(a) + f (c)(b a) olur. Yani f(b) değerini f(a) dan başlaarak = (b a) için eğimin bilmediğimiz bir c noktasındaki değerini kullanarak tam olarak bulabiliriz. Genel olarak o [a, b] için o [a, b] olduğunda teoremi [, o ] aralığına ugularsak, bir c [, o ] için f() = f( o ) + f (c)( o ) olmalıdır. Dikkat edilirse bu eğimi f (c) olan ve ( o, f( o )) noktasından geçen doğru üzerinde apılan hesaplamadır. Bildiğimiz gibi o a akın değerleri için eğimi f ( o ) olan ve ( o, f( o )) noktasından geçen doğru üzerinde f() f( o ) + f ( o )( o ) olmaktadır. Ortalama değer teoremi şunu demektedir: bir o noktasından başlaarak herhangi bir için f() in değerini o ile arasında bir c noktasındaki türevi kullanarak tam olarak ifade edebiliriz

26 Tanım 3.6 Yüksek Mertebeden Türev i. (C 1 fonksionlar) f: (a, b) R türevlenebilir bir fonksion olsun. Eğer, f () C ise (C ile sürekli fonksionlar kümesini gösterdiğimizi hatırlaınız) f C 1 dir dieceğiz. Dolaısı ile C 1 fonksionlar türevi sürekli olan fonksionlardır. ii. (İkinci türev ve C fonksionlar) f: (a, b) R C 1 bir fonksion olsun. Eğer, f : (a, b) d df d f R fonksionu türevlenebilir bir fonksion ise (f ) = f, D(Df) = D f a da ( ) d d d olarak gösterilir ve f() fonksionun ikinci türevidir denir. Eğer, f C ise, f C azacağız: C fonksionlar iki türevinin ikisi de sürekli olan fonksionlardır. iii. (n.ci mertebeden türev ve C n fonksionlar) f: (a, b) R C n bir fonksion ise n.ci türevi f (n), D n f a da n d f d n olarak gösterilir. C n ilk n türevi sürekli olan fonksionlardır. Buna göre f() = C dir. f() = e C dur. f() = 3 ise f = 3, f = 6, f = 6 olur ve f() C 3 tür. Öte andan, Aşağıdaki fonksionların ilk üç türevini bulunuz: i. = ln ii. = iii. = iv. = 1/(1 ) Şimdi, f() C bir fonksion olsun. Bir a noktasından başlaarak f() f(a) + d = f(a) + f (a)( a) doğrusal aklaşık değer hesaplamasının hata içereceğini bilioruz. Öte andan, ortalama değer teoreminden f() = f(a) + f (c)( a) olacak şekilde bir a < c < olduğunu bilioruz, ama c nin değerini bilmioruz. Varsaım gereği f sürekli türevi haiz olduğuna göre, ortalama değer teoremini f () fonksionuna [a, c] aralığında ugularsak olacak şekilde bir α f (c) = f (a) + f (α)(c a) (a, c) olduğu sonucuna varırız. O halde, [a, ] aralığında f() = f(a) + f (a)( a) + f (α)( a)(c a) olacak şekilde a < c <, ve a < α < c vardır. Bölece birinci türevin a noktasındaki değerini kullanabiliriz, ama burada bilmediğimiz iki saı oluşmaktadır: c ve α. Bu bilmediğimiz saılar erine bildiğimiz saılar koarsak, hataı ikinci türevi içeren terime kadırmış oluruz. Burada dikkat edilirse α saısı a saısına c den daha akındır. Eğer, α = a, c = (a + )/ koarsak, c a = a/ + / a = ( a)/ olacağı için: f() f(a) + f (a)( a) + 1 f (a)( a)

27 elde ederiz. Bu da bize ikinci dereceden aklaşık değer verir ve f() doğrusal aklaşık değerine nispetle daha iidir. f(a) + f (a)( a), Örneğin, f() = 3, a = 1 olsun ve = 1.1 için f() in değerini iki aklaşımla hesaplaalım. Burada, f(1) = 1, f (1) = 3, f (1) = 6, ( a) = 0.1 olduğuna göre doğrusal aklaşık değer: f(1.1) = 1 + 3(0.1) = 1.3 ikinci dereceden aklaşık değer: f(1.1) = (1/)6(0.1) = 1.33 elde edilir ve gerçek değerine göre, ilkinde hata = 0.031, ikincide hata = olmaktadır. Burada 3 fonksionunun üçüncü türevi ( = 6) sıfırdan farklı olduğu için, ikinci dereceden aklaşık değer de hata içermektedir, ama daha aklaşık bir değer vermektedir. Eğer n > için f (n) = 0, ani f C ise, f() = f(a) + f (a)( a) + 1 f (a)( a) olur, ani ikinci dereceden aklaşık değer tam değeri verir. Buradan anlaşılacağı üzere bir f() fonksionunun üksek mertebeden türevleri varsa bunları kullanarak apılan hataı daha üksek mertebeden türevi içeren terimlere aktararak giderek daha ii aklaşık değerler bulabiliriz. Bu fikir genel olarak Talor teoreminde ifade edilir. Bir noktada türevi pozitif (negatif) olan bir fonksionun o noktada diferansieli d = f ( o )d de pozitif (negatif) olur orumula d > 0 ise d > 0 (< 0) olur sonucuna ulaştık. Şimdi, bir aralık üzerinde türevi pozitif, negatif a da sıfır olan fonksionlarla ilgili genel bir sınıflandırma apmak istioruz. Tanım 3.7 Monoton fonksionlar f: D R R bir fonksion olmak üzere: i. (monoton artan fonksion) Her 1, D için 1 > f( 1 ) > f( ) oluorsa f D üzerinde monoton artan (a da sadece artan) bir fonksiondur denir. ii. (monoton azalan fonksion) Her 1, D için 1 > f( 1 ) < f( ) oluorsa f D üzerinde monoton azalan (a da sadece azalan) bir fonksiondur denir. D için f( 1 ) = f( ) oluorsa f D üzerinde sabit bir fonksi- Uarı: Doğal olarak her 1, ondur denir. Ortalama değer teoremi kullanılarak aşağıdaki önemli sonuç ispatlanabilir:

28 Teorem 4.8. f: [a, b] R üzerinde sürekli iç[a, b] = (a, b) üzerinde türevlenebilir bir fonksion olsun. O halde, i. Her (a, b) için f () = 0 oluorsa f() [a, b] üzerinde sabit bir fonksiondur. ii. Her iii. Her iv. g: [a, b] ise ve her (a, b) için f () > 0 oluorsa f() [a, b] üzerinde artan bir fonksiondur. (a, b) için f () < 0 oluorsa f() [a, b] üzerinde azalan bir fonksiondur. R üzerinde sürekli iç[a, b] = (a, b) üzerinde türevlenebilir başka bir fonksion (a, b) için f () = g () oluorsa f() g() sabit bir fonksiondur (ani bir aralık üzerinde türevleri eşit olan iki fonksion bir sabit farkıla eşittir). (a) (b) Şekil 4.5. Artan ve Azalan Fonksionlar Buna göre Şekil 4.5. (a) panelindeki her üç fonksion da artandır ve türevleri (eğimleri) pozitiftir. Şekil 4.5. (b) panelindeki her üç fonksion da azalandır ve türevleri (eğimleri) negatiftir. Dikkat edileceği gibi türevin işareti bize fonksionun artan a da azalan olacağını sölemekte ama şekildeki üç durum arasında arım apmamıza olanak vermemektedir. Örnek 4.8. i. = e fonksionu R üzerinde artan bir fonksiondur, çünkü her R için = e > 0 dir. ii. R için f () = ve g () = olsun. Bildiğimiz gibi türevi olan fonksion fonksionudur. O halde, f() = ise g() = c + = c + f() olmalıdır (c R herhangi bir sabit olmak üzere). iii. İktisadi modellerde bir fonksion tanımlandığında genellikle türevinin işareti ile birlikte verilir. Örneğin, X = X(q), X > 0

29 denklemi verildiğinde, biz X değişkeninin bir q değişkeninin artan bir fonksionu olduğunu bilioruz. Daha bildik bir örnek ise basit piasa modelidir: q d = f(p), f < 0, (talep fonksionu) q s = g(p), g > 0, (arz fonksionu) q d = q s (denge koşulu) modelinde, talep p = fiat değişkeninin azalan, arz p nin artan fonksionlarıdır. Buradan. talep fazlası fonksionu tanımlarsak: h(p) = f(p) g(p) (talep fazlası fonksionu) ukarıdaki varsaımlar altında h (p) = f (p) g (p) < 0 olması gerektiğini buluruz. Buna göre, talep fazlası fonksionu fiatın azalan bir fonksionudur: fiat arttıkça talep fazlası azalır. iv. Basit bir makroekonomik model: c = c( d ), 0 < c < 1 d = t t = t(), 0 < c < 1 (tüketim fonksionu) (harcanabilir gelir tanımı, = milli gelir) (vergi fonksionu) verilmiş olsun. Burada, MPC = harcanabilir gelire göre marjinal tüketim eğilimi = c, varsaım gereği pozitif olduğuna göre tüketim harcanabilir gelirin artan bir fonksionudur. Ama MPC < 1 olduğundan, tüketim fonksionunun eğimi her noktada eğimi bir olan doğrudan daha azdır (aşağıdaki şekli inceleiniz). c eğim = 1 eğim = c < 1 c( d ) Dolaısı ile gibi tüketim artışı harcanabilir gelir artışından azdır. Anı sonuç vergi fonksionu için de geçerlidir. t() fonksionunu d tanımında erine kounca d = t(), buradan da c = c( t()) elde edilir ve zincir kuralıla dc d( t( )) c ' c '(1 t ') d d d

30 elde edileceğini daha önce de görüştük. Modelin varsaımlardan 0 < c < 1 ve 0 < (1 t ) < 1 olduğuna göre 0 < dc/d < 1 olmalıdır: milli gelire göre marjinal tüketim eğilimi de (0, 1) aralığındadır. 1. Aşağıdaki fonksionların artan/azalan oldukları aralıkları bulunuz: i. = ii. = 3 iii. = 3 + iv. = 0.5. q d = 1/p (talep fonksionu) q s = p/ (arz fonksionu) modelinde talep fazlası fonksionunu bulunuz ve artan/azalan olduğunu belirleiniz. Birinci türevin işaretine bakarak bir fonksionun artan/azalan a da sabit olduğunu anlıoruz. Benzer şekilde ikinci türeve bakarak f () türev fonksionunun artan/azalan a da sabit olduğunu anlarız. Ölese, f > 0 ise, f () artan bir fonksiondur, f = 0 ise f () sabit bir fonksiondur, f < 0 ise f () azalan bir fonksiondur. Burada apmak istediğimiz f () türev fonksionunun artan/azalan a da sabit olmasının f() için ne anlama geldiğini araştırmaktır. 1. f = 0 durumu: Önce, daha kola olan f = 0 durumunu ele alalım. Bu durumda f = c gibi sabit bir fonksion olmalıdır. Burada üç durum söz konusu olabilir: i. Eğer, f () = c = 0 ise f() = c gibi sabit bir fonksiondur. f() = c f () = 0 = f () ii. Eğer, f () = m > 0 ise, f() sabit eğimli artan bir fonksiondur, ani pozitif eğimli bir doğrudur: f() = a + m dir.

31 f() = a + m f () = m > 0 f() = a + α f () = 0 f () = α < 0 iii. Eğer, f () = α < 0 ise f() sabit eğimli azalan bir fonksiondur: f() = a + α dir. Örneğin, f() = + 3 ise, f () = 3, f () = 0 dır. f() = ise, f () = 1, f = 0 dır.. f 0 durumu: Şimdi, f(): D R R fonksionun bir o içd noktası etrafında ikinci mertebeden Talor açılımını aparsak o ve arasında kalan bir c için f() = f( o ) + f ( o ) ( o ) + 1 f (c)( o) = A + 1 f (c)( o) elde ederiz. Burada A = f( o ) + f ( o ) ( o ) o noktasında fonksiona teğet olan doğru üzerindeki değerdir. Buna göre, ( o ) > 0 olduğu için, f() değeri f (c) > 0 ise o daki teğet doğrusunun üstünde [f() > A] f (c) < 0 ise o daki teğet doğrusunun altında [f() < A] kalır. Dolaısı ile bir ε > 0 için B( o, ε), ani o ve akın cıvarında, f () > 0 oluorsa fonksion değerleri o cıvarda teğet doğrunun üstünde; f () < 0 oluorsa fonksion değerleri o cıvarda teğet doğrunun altında kalır. Dikkat edilirse f () in işaretinden bağımsız olarak, ani fonksion artan da, azalan da olsa, bu sonuç geçerlidir. Aşağıdaki şekilleri inceleiniz. f() f() f () > 0 f () > 0 = A f() artan oranlarda artıor o

32 = A f() f() f() azalan oranlarda artıor f () > 0 f () < 0 o Yukarıdaki şekiller her için f () > 0 ve f () in anı işaretli (pozitif a da negatif) olduğu varsaımıla çizilmiştir. Dolaısı ile artan bir fonksion için pozitif ikinci türev fonksion değerlerinin artan oranlarda arttığı anlamına gelir. Çünkü, artışlar teğet doğru üzerinde olsadı sabit olurdu, ama hep teğet doğru üstünde kalındığına göre, arttığında f() in değeri daha fazla artmaktadır. Benzer şekilde, artan bir fonksion için negatif ikinci türev fonksion değerlerinin azalan oranlarda arttığı anlamına gelir. Çünkü, hep teğet doğrunun altında kalınarak sabit artışa göre daha az artış olur. = A f() azalan oranlarda azalıor f () > 0 f () > 0 f() f() o = A f() f() artan oranlarda azalıor f () > 0 f () < 0 f() o

33 Yukarıdaki şekiller her için f () < 0 ve f () in anı işaretli (pozitif a da negatif) olduğu varsaımıla çizilmiştir. Dolaısı ile azalan bir fonksion için pozitif ikinci türev fonksion değerlerinin azalan oranlarda azaldığı anlamına gelir. Çünkü, azalmalar teğet doğru üzerinde olsadı sabit olurdu, ama hep teğet doğru üstünde kalındığına göre, arttığında f() in değeri daha az azalmaktadır. Benzer şekilde, azalan bir fonksion için negatif ikinci türev fonksion değerlerinin artan oranlarda azaldığı anlamına gelir. Çünkü, hep teğet doğrunun altında kalınarak sabit artışa göre daha fazla azalış olur. Dolaısı ile ikinci türev bize Şekil 4.5 te gösterilen fonksionları aırt etme olanağı vermektedir. Tanım 4.6. İçbüke ve Dışbüke Fonksionlar i. (İçbüke (concave) fonksionlar) f(): [a, b] R, f C ve her [a, b] için f () < 0 ise f() içbüke bir fonksiondur denir. g(), g < 0 f(), f < 0 Şekil 4.6. İçbüke Fonksionlar: g() ve f() içbükedir. i. (Dışbüke (conve) fonksionlar) f(): [a, b] R, f C ve her [a, b] için f () > 0 ise f() dışbüke bir fonksiondur denir. g(), g > 0 f(), f () > 0 Şekil 4.7. Dışbüke Fonksionlar: g() ve f() dışbükedir.

34 Uarı: Görüldüğü gibi içbüke ve dışbükelik tamamen ikinci türevle nitelenen özelliklerdir. Birinci türevinin işareti ne olursa olsun bir fonksionun ikinci türevi negatifse fonksion içbüke, pozitifse fonksion dışbükedir. İkinci türevin sıfır olduğu durumda fonksionun = a + m biçiminde olduğunu bilioruz ve fonksion hem dışbüke hem de içbüke olarak addedilir. Örnek 4.9. i. f() = fonksionu dışbükedir, çünkü f = ve f = > 0 dır. ii. > 0 için = 1/ = 1 fonksionu dışbükedir, çünkü =, = 3 > 0 dır. Fonksionun grafiği Şekil 4.7. deki f() in grafiği gibidir. iii. > 0 için tanımlanan = ln içbüke bir fonksiondur, çünkü = 1/ ve = 1/ < 0 dır. iv. 0 için = içbükedir, çünkü = ve = < 0 dır. v. = 3 ise = 3 ve = 6 olur. Dolaısı ile < 0 için < 0 (fonksion içbüke), > 0 için > 0 (fonksion dışbüke) olur. Fonksionun grafiği aşağıdaki gibidir: 3 İkinci türevin sıfır olduğu noktada fonksionun içbükelikten dışbükeliğe geçtiğine dikkat ediniz. v. (Azalan Getiriler) Daha önce türevlenebilir bir üretim fonksionu için = f(l), f (L) > 0 olması gerektiğini gördük. Ama, üretim fonksionu tanımlanırken genellikle = f(l), f (L) > 0, f (L) < 0 bilgisi verilir. Buna göre üretim fonksionu içbüke olmalıdır. Bunun anlamı da girdinin (emeğin) marjinal üretkenliği pozitiftir, L arttığında üretim artar, ama f < 0 olduğundan azalan oranlarda artar. Bu da iktisatta azalan getiriler olarak bilinen durumun ifadesidir. Üretim teorisinde içbükelik azalan getiriler demektir. Bunu şöle ifade edebiliriz: marjinal ürün

35 pozitiftir (üretim fonksionu artan bir fonksiondur), ve azalan oranlarda artar (marjinal ürün (MP) azalan bir fonksiondur). MP f(l) f < 0 f > 0 L f (L) L vi. = f(l), f > 0 içbüke bir üretim fonksionu olsun. Fonksion monoton artan olduğu için ters fonksionu vardır: L = f 1 () azabiliriz. f(l) bize her L için ne kadar üretim apılabileceğini, f 1 () ise bir üretim miktarını apabilmek için gereken girdi miktarını gösterir. Şimdi, w = bir birim girdinin fiatı (ücret) olmak üzere C() = wl = wf 1 () bize maliet fonksionunu verir: bir üretim düzei için C() kadar ücret ödenmelidir ki i üretmek için gerekli girdi sağlanabilsin. Ters fonksion kuralından (w > 0 bir sabittir): 1 df 1 w C ' w w d df f ' dl elde edilir. dc = C d azarsak, buradan C nün bize üretim miktarında küçük bir artışın ne kadar maliet artışı aratacağını gösterdiğini görürüz ve bu nedenle C marjinal maliet olarak bilinir. Varsaım gereği f > 0 olduğuna göre, C > 0 dır, ani, üretim artarsa maliet artar. Şimdi, bölüm kuralından (w = sabit olduğunu unutmadan) wf '' C '' ( f ') elde edilir. Üretim fonksionu içbüke varsaıldığına göre f < 0, dolaısı ile C > 0 olmalıdır. Üretim fonksionun (girdide) içbüke olmasının maliet fonksionu üzerinden ifadesi maliet fonksionun (çıktıda) dışbüke olmasıdır. Buna göre marjinal maliet pozitiftir (maliet artan bir fonksiondur), ve artan oranlarda artar (marjinal maliet (MC) artan bir fonksiondur). C MC C() C () C > 0 C > 0 Bu şekilleri bir önceki örnekteki şekillerle karşılaştırınız. Örneğin, = f(l) = L, f > 0, f < 0 şartlarını sağlaan (içbüke) bir üretim fonksionudur. Burada, girdi gereksinim fonksionu L = f 1 () = ters fonksionudur. O halde, (w = ücret olmak üzere) C = wl = w

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR İÇİNDEKİLER HEDEFLER GRAFİK ÇİZİMİ. Simetri ve Asimtot Bir Fonksiyonun Grafiği

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR İÇİNDEKİLER HEDEFLER GRAFİK ÇİZİMİ. Simetri ve Asimtot Bir Fonksiyonun Grafiği HEDEFLER İÇİNDEKİLER GRAFİK ÇİZİMİ Simetri ve Asimtot Bir Fonksionun Grafiği MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR Bu ünitei çalıştıktan sonra; Fonksionun simetrik olup olmadığını belirleebilecek, Fonksionun

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar 61. y = 2 in grafiğinin büzülmesiyle de elde

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar 61. y = 2 in grafiğinin büzülmesiyle de elde DERS 4 Üstel ve Logaritmik Fonksionlar, Bileşik Faiz 4.. Üstel Fonksionlar. > 0, olmak üzere fonksiona taanında üstel fonksion denir. f = ( ) denklemi ile tanımlanan gösterimi ile ilgili olarak, okuucunun

Detaylı

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012 Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi e Ku ru lu Baş kan lı ğı nın.8. ta rih ve sa ı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve - Öğ re tim Yı lın dan iti ba ren u gu lana cak olan prog ra ma gö re ha zır

Detaylı

Örnek...3 : f : R R, f (x)=2 x fonksiyonuna ait tabloyu. Örnek...4 : Örnek...1 :

Örnek...3 : f : R R, f (x)=2 x fonksiyonuna ait tabloyu. Örnek...4 : Örnek...1 : LOGARİTMA a b =c eşitliğini düşünelim. Mümkün olan durum larda; Durum 1: a ve b biliniorsa c üs alma işlemile bulunabilir. Örneğin 2 5 =c ise c=32 dir. Örnek...3 : f : R R, f ()=2 fonksionuna ait tablou

Detaylı

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Türev Uygulamaları Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; türev kavramı yardımı ile fonksiyonun monotonluğunu, ekstremum noktalarını, konvekslik ve konkavlığını, büküm

Detaylı

Taşkın, Çetin, Abdullayeva

Taşkın, Çetin, Abdullayeva BÖLÜM Taşkın, Çetin, Abdullaeva FONKSİYONLAR.. FONKSİYON KAVRAMI Tanım : A ve B boş olmaan iki küme a A ve b B olmak üzere ( ab, ) sıralı eleman çiftine sıralı ikili denir. ( ab, ) sıralı ikilisinde a

Detaylı

ANALİZ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

ANALİZ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI ÖABT ANALİZ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Yasin ŞAHİN ÖABT ANALİZ KONU ANLATIMLI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Her hakkı saklıdır. Bu kitabın tamamı a da bir kısmı, azarın izni olmaksızın, elektronik, mekanik,

Detaylı

MATEMATiKSEL iktisat

MATEMATiKSEL iktisat DİKKAT!... BU ÖZET 8 ÜNİTEDİR BU- RADA İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR. MATEMATiKSEL iktisat KISA ÖZET KOLAY AOF Kolayaöf.com 0362 233 8723 Sayfa 2 içindekiler 1.ünite-Türev ve Kuralları..3 2.üniteTek Değişkenli

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI A R, a A ve f de A da tanımlı bir fonksiyon olsun. Eğer f(x) f(a) lim x a x a limiti veya x=a+h koymakla elde edilen f(a+h) f(a) lim h 0 h Bu türev f (a), df dx limiti varsa f fonksiyonu

Detaylı

6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.5. Doğrusal olmayan fonksiyonların eğimi Doğrusal fonksiyonlarda eğim her noktada sabittir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tekrar Zamanı TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU ÇÖZÜMLÜ TEST 1... 52 ÇÖZÜMLÜ TEST 2... 54 MAKS. - MİN. PROBLEMLERİ. Uygulama Zamanı 1...

İÇİNDEKİLER. Tekrar Zamanı TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU ÇÖZÜMLÜ TEST 1... 52 ÇÖZÜMLÜ TEST 2... 54 MAKS. - MİN. PROBLEMLERİ. Uygulama Zamanı 1... İÇİNDEKİLER TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU Teğet ve Normal Doğruların Eğimi... Teğet Doğrusunun Eğim Açısı... Teğet ve Normal Denklemleri... Eğrinin Teğetine Paralel ve Dik Doğrular... Grafikte Teğet I... 5

Detaylı

Chapter 1 İçindekiler

Chapter 1 İçindekiler Chapter 1 İçindekiler Kendinizi Test Edin iii 10 Birinci Mertebeden Diferansiel Denklemler 565 10.1 Arılabilir Denklemler 566 10. Lineer Denklemler 571 10.3 Matematiksel Modeller 576 10.4 Çözümü Olmaan

Detaylı

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT FONKSİYONLAR ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT. Kazanım : Gerçek saılar üzerinde tanımlanmış fonksion kavramını açıklar. Tanım kümesi, değer kümesi, görüntü kümesi kavramlarını açıklar.. Kazanım : Fonksionların

Detaylı

9. BÖLÜM. Özel Tanımlı Fonksiyonlar ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: ÖRNEK ÖRNEK ÇÖZÜM ÇÖZÜM. M A T E M A T İ K

9. BÖLÜM. Özel Tanımlı Fonksiyonlar ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: ÖRNEK ÖRNEK ÇÖZÜM ÇÖZÜM. M A T E M A T İ K M A T E M A T İ K www.akademitemellisesi.com ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: f:ar (A R) fonksionu için, 9. BÖLÜM ) Her A için f( ) = f() ise f e çift fonksion denir. olduğundan ne tek nede çifttir. MUTL AK DEĞER

Detaylı

DERS 2. Fonksiyonlar

DERS 2. Fonksiyonlar DERS Fonksionlar.1. Fonksion Kavramı. Her bilim dalının önemli bir işlevi, çeşitli nesneler vea büüklükler arasında eşlemeler kurmaktır. Böle bir eşleme kurulması tahmin ürütme olanağı verir. Örneğin,

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. x lü terimin 1, 3. 3 ab olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? 2b a ifade- sinin değeri kaçtır? olduğuna göre, x.

2014 LYS MATEMATİK. x lü terimin 1, 3. 3 ab olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? 2b a ifade- sinin değeri kaçtır? olduğuna göre, x. 4 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. ifadesinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsaısı kaçtır? 4 lü terimin 4 log log çarpımının değeri kaçtır? 6. 4 olduğuna göre,.

Detaylı

3.2. Euler Yüksek Mertebeden Değişken Katsayılı Diferansiyel Denklemi

3.2. Euler Yüksek Mertebeden Değişken Katsayılı Diferansiyel Denklemi 3.2. Euler Yüksek Mertebeden Değişken Katsaılı Diferansiel Denklemi (n). (n) + (n-). (n-) + + 2. +. + = Q() Değişken dönüşümü apalım. Diferansiel denklemi sabit katsaılı ( erine t bağımsız değişkeni )

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Analiz. Cilt 2. Ünite 8-14

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Analiz. Cilt 2. Ünite 8-14 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI Analiz Cilt 2 Ünite 8-14 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI NO: 1082 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI NO: 600

Detaylı

BÖLÜM 4 4- TÜREV KAVRAMI 4- TÜREV KAVRAMI. Tanım y = fonksiyonunda x değişkeni x. artımını alırken y de. kadar artsın. = x.

BÖLÜM 4 4- TÜREV KAVRAMI 4- TÜREV KAVRAMI. Tanım y = fonksiyonunda x değişkeni x. artımını alırken y de. kadar artsın. = x. - TÜREV KAVRAMI - TÜREV KAVRAMI 7 iadesinin türevini alınız. Çözüm lim lim 7 7 lim 7 7 lim lim onksionunun türevini alınız. Tanım onksionunda değişkeni artımını alırken de kadar artsın. oranının giderken

Detaylı

1996 ÖYS. 2 nin 2 fazlası kız. 1. Bir sınıftaki örencilerin 5. örencidir. Sınıfta 22 erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin sayısı kaçtır?

1996 ÖYS. 2 nin 2 fazlası kız. 1. Bir sınıftaki örencilerin 5. örencidir. Sınıfta 22 erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin sayısı kaçtır? 996 ÖYS. Bir sınıftaki örencilerin nin fazlası kız örencidir. Sınıfta erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin saısı kaçtır? 8 C) 6 D) E) 6. Saatteki hızı V olan bir hareketti A ve B arasındaki olu

Detaylı

TÜREV TANIMI TÜREV ALMA KURALLARI FEN LĠSESĠ ÖĞRETĠM PROGRAMINA GÖRE DERS ANLATIM FÖYÜ 1

TÜREV TANIMI TÜREV ALMA KURALLARI FEN LĠSESĠ ÖĞRETĠM PROGRAMINA GÖRE DERS ANLATIM FÖYÜ 1 TÜRE TNIMI TÜRE LM KURLLRI FEN LĠSESĠ ÖĞRETĠM PROGRMIN GÖRE DERS NLTIM FÖYÜ Ortalama Değişim Oranı Bu itte dönüşümü apılırsa olur. f(b) B d f() f(b) f(a) Bu durumda iken olur. Buna göre, f() fonksionunun

Detaylı

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır?

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır? . SINIF M Fonksionlar. f ( + a ) + vef( ) 7 olduğuna göre a kaçtır? E) TEST. f ( ) k + 6 fonksionu sabit fonksion olduğuna f ( ) göre aşağıdakilerden k E). f( ) 6 k ve f ( ) olduğuna göre k kaçtır? E)

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 06 IS/LM EĞRİLERİ VE BAZI ESNEKLİKLER PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ TOPLAM TALEP (AD) Bugünki dersin içeriği: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 2. LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİNİN

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MTEMTİK TESTİ. Bu testte soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz.. d + n - d + n d - + n- d + + n işleminin sonucu kaçtır?., R olmak üzere, + +

Detaylı

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu PARABL Bu bölümde birinci dereceden fonksion =f()=a+b ve ikinci dereceden fonksion =f()=a +b+c grafiklerini üzesel olarak inceleeceğiz. f()=a +b+c ikinci dereceden bir bilinmeenli polinom fonksionun grafiği

Detaylı

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Fonksionlar ve Özel Tanımlı Fonksionlar Özel tanımlı fonksionlar konusu fonksionların alt bir dalıdır. Bu konuu daha ii anlaabilmemiz için fonksionlar ile ilgili bilgilerimizi

Detaylı

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır.

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır. -A Adı Soadı kulu Sınıfı LYS- MATEMATİK TESTİ Bu Testte; Toplam Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 7 dakikadır. Süre bitiminde Matematik Testi sınav kitapçığınızı gözetmeninize verip Geometri Testi

Detaylı

x e göre türev y sabit kabul edilir. y ye göre türev x sabit kabul edilir.

x e göre türev y sabit kabul edilir. y ye göre türev x sabit kabul edilir. TÜREV y= f(x) fonksiyonu [a,b] aralığında tanımlı olsun. Bu aralıktaki bağımsız x değişkenini h kadar arttırdığımızda fonksiyon değeri de buna bağlı olarak değişecektir. Fonksiyondaki artma miktarını değişkendeki

Detaylı

5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 3 DOĞRUSAL OLMAYAN FONKSĠYONLAR VE ĠKTĠSADĠ UYGULAMALARI Bu bölümde öğrencilere ekonomi

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. ( çocuk annenin

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 çocuk baan f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. (

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan

Detaylı

BÖLÜM 24 TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI

BÖLÜM 24 TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI YILLAR 966 967 968 969 97 97 97 975 976 977 978 980 98 98 98 98 985 986 987 988 989 990 99 99 99 99 995 996 997 998 006 007 ÖSS / ÖSS-I ÖYS / ÖSS-II 5 6 6 5

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. n olmak üzere; n n toplamı ten büük n nin alabileceği tamsaı değerleri kaç tanedir? 9 B) 8 7.,, z reel saılar olmak üzere; ( 8) l 8 l z z aşağıdakilerden hangisidir? B) 8. tabanındaki

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte 5 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz.. - - ^- h + c- m - (-5 )-(- ) işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 5 E).

Detaylı

DERS 1: TEMEL KAVRAMLAR

DERS 1: TEMEL KAVRAMLAR DERS : TEMEL KAVRAMLAR Dersin Amacı: Diferansiel denklemlerin doğasını kavramak, onları tanımlamak ve sınıflandırmak, adi diferansiel denklemleri lineer ve lineer olmama durumuna göre sınıflandırmak, bir

Detaylı

FONKSİYONLAR ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİT

FONKSİYONLAR ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİT FONKSİYONLAR ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT Fonksionlar. Kazanım : Fonksion kavramı, fonksion çeşitleri ve ters fonksion kavramlarını açıklar.. Kazanım : Verilen bir fonksionun artan, azalan ve sabit

Detaylı

Türev Uygulamaları. 4.1 Bağımlı Hız

Türev Uygulamaları. 4.1 Bağımlı Hız Bölüm 4 Türev Uygulamaları 4.1 Bağımlı Hız Eğer bir balonun içine hava pompalarsak, balonun hem yarıçapı hem de hacmi artar ve artış hızları birbirine bağımlıdır. Fakat, hacmin artış hızını doğrudan ölçmek

Detaylı

1. GİRİŞ Örnek: Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre), zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak

1. GİRİŞ Örnek: Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre), zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak DERS: MATEMATİK I MAT0(09) ÜNİTE: TÜREV ve UYGULAMALARI KONU: A. TÜREV. GİRİŞ Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre) zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. A.. n saısının tamsaı bölenlerinin saısı olduğuna göre, n 0. R de tanımlı " " işlemi; ο ο işleminin sonucu 0. (6) 6 (6) ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? 6 6 (6)

Detaylı

FONKSİYONLAR FONKSİYONLAR... 179 198. Sayfa No. y=f(x) Fonksiyonlar Konu Özeti... 179. Konu Testleri (1 8)... 182. Yazılıya Hazırlık Soruları...

FONKSİYONLAR FONKSİYONLAR... 179 198. Sayfa No. y=f(x) Fonksiyonlar Konu Özeti... 179. Konu Testleri (1 8)... 182. Yazılıya Hazırlık Soruları... ÜNİTE Safa No............................................................ 79 98 Fonksionlar Konu Özeti...................................................... 79 Konu Testleri ( 8)...........................................................

Detaylı

TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU

TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU f :R R, =f ( fonksionuna düzlemde A karşılık gelen f( +h eğri anda ki =f( P gibi olsun. f( Eğrinin P(,f( noktasındaki teğetlerini +h araştıralım. Bunun için P(,f( noktasının sağıda

Detaylı

Fonksiyonların Grafikleri... 378

Fonksiyonların Grafikleri... 378 f() a a TÜREV KAVRAMI Türev ile Hız Arasındaki İlişki...5 Türev ve Teğetin Eğimi Arasındaki İlişki... 58 Diferansiel Kavramı... 6 Türevin Tanımı...6 Türev Alma Kuralları... 7 Sabitin Türevi... 7 Toplam

Detaylı

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz.

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz. Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Matematiksel İktisat Ders Notu Prof. Dr. Hasan Şahin Faz Diyagramı Çizimi Açıklamarı = 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz

Detaylı

2.2 Bazıözel fonksiyonlar

2.2 Bazıözel fonksiyonlar . Bazıözel fonksionlar Kuvvet fonksionu, polinomlar ve rasonel fonksionlar, mutlak değer ve tam değer fonksionları, pratik grafik çizimleri. 1-) Lineer fonksionlar: m ve n sabit saılar olmak üzere f()

Detaylı

FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ

FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ KONU: Fonksionlar FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ. A,, kümesinden B a, b, c, d kümesine tanımlanan aşağıdaki bağıntılardan hangisi bir fonksiondur?,a,,b,,c,,d,a,,d,,a,a,,b,,c,,d,b,, c,,d,a,,b,,c,,a.

Detaylı

FONKSİYONLAR BÖLÜM 8. Örnek...3 : Örnek...1 : f(x)=2x+5 fonksiyonu artan mıdır? Örnek...4 :

FONKSİYONLAR BÖLÜM 8. Örnek...3 : Örnek...1 : f(x)=2x+5 fonksiyonu artan mıdır? Örnek...4 : FONKSİYONLAR BÖLÜM 8 Örnek...3 : ARTAN AZALAN FONKSİYONLAR ARTAN FONKSİYON f : A R R fonksionu verilsin. Her i B A için 1 < 2 f ( 1 )

Detaylı

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ A. PERİYODİK FONKSİYONLAR A, düna ve güneşin hareketleri, a ve güneş tutulmaları her 7 ılda bir Halle kuruklu ıldızının dünamızı ziareti periodik olarak medana gelen

Detaylı

UYGULAMALI DİFERANSİYEL DENKLEMLER

UYGULAMALI DİFERANSİYEL DENKLEMLER UYGULAMALI DİFERANSİYEL DENKLEMLER GİRİŞ Birçok mühendislik, fizik ve sosal kökenli problemler matematik terimleri ile ifade edildiği zaman bu problemler, bilinmeen fonksionun bir vea daha üksek mertebeden

Detaylı

Örnek...1 : Örnek...2 : Örnek...3 : A={0,1,2} kümesinden reel sayılara tanımlı f(x)=x² x fonksiyonu bire bir midir? Örnek...4 :

Örnek...1 : Örnek...2 : Örnek...3 : A={0,1,2} kümesinden reel sayılara tanımlı f(x)=x² x fonksiyonu bire bir midir? Örnek...4 : FONKSİYONLAR BÖLÜM 4 FONKSİYON TÜRLERİ: BİRE BİR FONKSİYON Bir fonksionun grafiğinden bire bir olup olmadığını anlamak için verilen tanım aralığında çizilen ata doğruların sadece bir defa grafiği kesmesini

Detaylı

diferansiyel hale getiren) bir integrasyon çarpanı olur? belirleyiniz, bu çarpanı kullanarak denklemin çözümünü bulunuz.

diferansiyel hale getiren) bir integrasyon çarpanı olur? belirleyiniz, bu çarpanı kullanarak denklemin çözümünü bulunuz. Diferansiel Denklemler I /8 Çalışma Soruları 9.0.04 A. Aşağıda istenilenleri elde ediniz!. ( e +. d + ( e + k. d 0 denkleminin tam diferansiel denklem olabilmesi için ugun k saısını belirleiniz. Bu k saısı

Detaylı

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Özgür EKER EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Eğim: ETKİNLİK : Bir bisiklet arışındaki iki farklı parkur aşağıdaki gibidir. I. parkurda KL 00 metre ve II. parkurda AB 00 metre olduğuna

Detaylı

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında ılmaarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da avrularının öğreniminin tamamlanması

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması www.mustafaagci.com.tr, 11 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, agcimustafa@ahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması B ir doğru kaç noktasıla bellidi? İki, değil mi Çünkü tek bir noktadan geçen istediğimiz kadar

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. Üç basamaklı doğal saılardan kaç tanesi, 8 ve ile tam bölünür? 8 9. ile in geometrik ortası z dir. ( z). ( z ). z aşağıdakilerden hangisidir?. 9 ifadesinin cinsinden değeri

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI 1-TÜREVİN TANIMI VE GÖSTERİLİŞİ a,b R olmak üzere, f:[a,b] R fonksiyonu verilmiş olsun. x 0 (a,b) için lim x X0 f(x)-f( x 0 ) limiti bir gerçel sayı ise bu limit değerine f fonksiyonunun

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. S a y f a 1 / 6

ÇALIŞMA SORULARI. S a y f a 1 / 6 1. LM eğrisini oluşturan noktalar neyi ifade etmektedir? LM eğrisinin nasıl elde edildiğini grafik yardımıyla açıklayınız. 2. Para talebinin gelir esnekliği artarsa LM eğrisi nasıl değişir? Grafik yardımıyla

Detaylı

K ve L arasında ikame yoktur. Bu üretim fonksiyonu Şekil

K ve L arasında ikame yoktur. Bu üretim fonksiyonu Şekil MALİYET TEORİSİ 2 Maliyet fonksiyonunun biçimi, üretim fonksiyonunun biçimine bağlıdır. Bir an için reçel üreticisinin, bir birim kavanoz ve bir birim meyve toplayıcısı ile bir birim çıktı elde ettiği

Detaylı

fonksiyonu için in aralığındaki bütün değerleri için sürekli olsun. in bu aralıktaki olsun. Fonksiyonda meydana gelen artma miktarı

fonksiyonu için in aralığındaki bütün değerleri için sürekli olsun. in bu aralıktaki olsun. Fonksiyonda meydana gelen artma miktarı 10.1 Türev Kavramı fonksiyonu için in aralığındaki bütün değerleri için sürekli olsun. in bu aralıktaki bir değerine kadar bir artma verildiğinde varılan x = x 0 + noktasında fonksiyonun değeri olsun.

Detaylı

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir?

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir? MC www.matematikclub.com, 006 Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir3@ahoo.com.tr. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler- TEST I A) 1 B) C) 3 D) 4 E) 5 1. 1/ = 0 denkleminin köklerinin toplamı aşağıdakilerden

Detaylı

1 (c) herhangi iki kompleks sayı olmak üzere

1 (c) herhangi iki kompleks sayı olmak üzere KOMPLEKS FONKSİYONLAR TEORİSİ UYGULAMA SORULARI- Problem. Aşağıdaki (a) ve (b) de olmak üere (a) olduklarını gösterini. (b) (c) Imi Re Çöüm (a) i olsun. i i (b) i olsun. i i i i i i i i i i Im i Re i (c)

Detaylı

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır?

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır? 017 LYS MATEMATİK DENEMESİ Soru Sayısı: 50 Sınav Süresi: 75 ı 1. 4. (1+ 5 ) 1+ 5 işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B)3 5 C)+ 5 işleminin sonucu kaçtır? D)3+ 5 E)1+ 5 A) B) 1 C) 1 D) E) 3. 4 0,5.16 0,5 işleminin

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 3 HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 2 EŞ-ANLI DENKLEM SİSTEMLERİ Bu bölümde analitik ve grafik olarak eş-anlı denklem sistemlerinin

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a İKİNCİ DERECEDEN FNKSİYNLARIN GRAFİKLERİ a,b,c,z R ve a 0 olmak üzere, F : R R f() = a + b + c şeklinde tanımlanan fonksionlara ikinci dereceden bir değişkenli fonksionlar denir. Bu tür fonksionların grafikleri

Detaylı

Örnek...1 : Örnek...3 : Örnek...2 :

Örnek...1 : Örnek...3 : Örnek...2 : FONKSİYONLR FONKSİYONUN EKSENLERİ KESİM NOKTLRI fonksionunun ekseninin kestiği k noktaların m apsisleri b, c, e dir. u noktalar a b c f()= denkleminin n kök leridir p in eksenini kestiği nokta ise (,p)

Detaylı

Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz?

Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 7. MALİYETLER 193 Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 7.1. Kısa Dönem Firma Maliyetleri 7.1.1. Toplam Sabit Maliyetler 7.1.2. Değişken Maliyetler 7.1.3. Toplam Maliyetler (TC) 7.1.4. Marjinal Maliyet (MC) 7.1.5.

Detaylı

Toplam İkinci harmonik. Temel Üçüncü harmonik. Şekil 1. Temel, ikinci ve üçüncü harmoniğin toplamı

Toplam İkinci harmonik. Temel Üçüncü harmonik. Şekil 1. Temel, ikinci ve üçüncü harmoniğin toplamı FOURIER SERİLERİ Bu bölümde Fourier serilerinden bahsedeceğim. Önce harmoniklerle (katsıklıklarla) ilişkili sinüsoidin tanımından başlıyacağım ve serilerin trigonometrik açılımlarını kullanarak katsayıları

Detaylı

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2 OPTIMIZASYON.... Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu.... Türev...3.. Bir noktadaki türevin değeri...4.. Maksimum için Birinci Derece Koşulu...4.3. İkinci Derece Koşulu...5.4. Türev Kuralları...5

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 12. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI TÜREV MATEMATİK. Türev Alma Kuralları Türevin Uygulamaları

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 12. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI TÜREV MATEMATİK. Türev Alma Kuralları Türevin Uygulamaları ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI TÜREV MATEMATİK Türev Alma Kuralları Türevin Ugulamaları ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 MATEMATİKSEL İKTİSADA GİRİŞ 11 1.1.İktisat Hakkında 12 1.2.İktisatta Grafik ve Matematik Kullanımı 13

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 MATEMATİKSEL İKTİSADA GİRİŞ 11 1.1.İktisat Hakkında 12 1.2.İktisatta Grafik ve Matematik Kullanımı 13 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MATEMATİKSEL İKTİSADA GİRİŞ 11 1.1.İktisat Hakkında 12 1.2.İktisatta Grafik ve Matematik Kullanımı 13 Bölüm 2 STATİK DENGE ANALİZİ 19 2.1 İktisatta Denge Kavramı 20 2.1.1.

Detaylı

6. loga log3a log5a log4a. 7. x,y R olmak üzere;

6. loga log3a log5a log4a. 7. x,y R olmak üzere; log. 5 5 0 olduğuna göre, değeri kaçtır? A) 5 B) 0 C) 6 8 E) 6. loga loga log5a loga eşitliğini sağlaan a değeri kaçtır? 5 A) 5 5 B) 5 5 C) 5 E) 5. loga logb logc ifadesinin eşiti aşağıdakilerden a c A)

Detaylı

Ö.S.S MATEMATĐK II SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ 1 E) x x. x x = x

Ö.S.S MATEMATĐK II SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ 1 E) x x. x x = x Ö.S.S. MATEMATĐK II SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ. olduğuna göre, kaçtır? A B C D E Çözüm. -. : ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A B C D E Çözüm :... :....... . olduğuna göre, - ifadesinin

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 10. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI MATEMATİK FONKSİYONLAR - I

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 10. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI MATEMATİK FONKSİYONLAR - I ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI MATEMATİK FONKSİYONLAR - I ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI ISBN 978 65 7-56 - Dizgi ÇAP Dizgi

Detaylı

11 SINIF MATEMATİK. Fonksiyonlarda Uygulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri

11 SINIF MATEMATİK. Fonksiyonlarda Uygulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri SINIF MATEMATİK Fonksionlarda Ugulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri Fonksionlarla İlgili Ugulamalar İkinci Dereceden Fonksionlar ve Grafikleri Fonksionların Dönüşümleri Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri

Detaylı

DERS 2. Fonksiyonlar - I

DERS 2. Fonksiyonlar - I DERS Fonksionlar - I.1. Fonksion Kavramı. Her bilim dalının önemli bir işlevi, çeşitli nesneler vea büüklükler arasında eşlemeler kurmaktır. Böle bir eşleme kurulması belli büüklükleri belirleme vea tahmin

Detaylı

DERS 8. Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum

DERS 8. Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum DERS 8 Artan ve Azalan Fonksionlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum 8.. Artan ve Azalan Fonksionlar. Bir fonksionun vea onun grafiğinin belli bir aralık üzerinde artan vea azalan olmasının ne anlama geldiği

Detaylı

Diferansiyel Denklemler I (M) Çalışma Soruları

Diferansiyel Denklemler I (M) Çalışma Soruları Diferansiel Denklemler I (M Çalışma Soruları 800 ( A Aşağıdaki diferansiel denklemlerin çözümlerini bulunuz ( ( = d n d 0 d ( sin cos d = 0 3 ( cos sin d sin d = 0 4 5 6 7 ( 5 d ( 5 d = 0 ( ( = d d 0 =

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan

Detaylı

[ 1, 1] alınırsa bu fonksiyon birebir ve örten olur. Bu fonksiyonun tersine arkkosinüs. f 1 (x) = sin 1 (x), 1 x 1

[ 1, 1] alınırsa bu fonksiyon birebir ve örten olur. Bu fonksiyonun tersine arkkosinüs. f 1 (x) = sin 1 (x), 1 x 1 ..3 Ters Trigonometrik Fonksionlar Önceki kesimde belirtilen bütün trigonometrik fonksionlar perodik olduklarından görüntü kümesindeki her değeri sonsuz noktada alırlar. Bölece trigonometrik fonksionlar

Detaylı

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08 LİSNS YRLŞTİRM SINVI- MTMTİK-GMTRİ SINVI MTMTİK TSTİ SRU KİTPÇIĞI 08 U SRU KİTPÇIĞI LYS- MTMTİK TSTİ SRULRINI İÇRMKTİR. . u testte 0 soru vardýr. MTMTİK TSTİ. evaplarýnýzý, cevap kâðýdýnın Matematik Testi

Detaylı

ÖĞRENME ALANI TEMEL MATEMATİK BÖLÜM TÜREV. ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Türev 2) Türev Uygulamaları TÜREV

ÖĞRENME ALANI TEMEL MATEMATİK BÖLÜM TÜREV. ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Türev 2) Türev Uygulamaları TÜREV - 1 - ÖĞRENME ALANI TEMEL MATEMATİK BÖLÜM TÜREV ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Türev 2) Türev Uygulamaları TÜREV Kazanım 1 : Türev Kavramını fiziksel ve geometrik uygulamalar yardımıyla açıklar, türevin tanımını

Detaylı

Türev Kavramı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Türev Kavramı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Türev Kavramı Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 9 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; türev kavramını anlayacak, türev alma kurallarını öğrenecek, türevin geometrik ve fiziksel anlamını kavrayacak,

Detaylı

7. f(x) = 2sinx cos2x fonksiyonunun. π x 3 2 A) y = 9. f(x) = 1 2 x2 3x + 4 eğrisinin hangi noktadaki teğetinin D) ( 10 3, 4 9 ) E) ( 2 3, 56

7. f(x) = 2sinx cos2x fonksiyonunun. π x 3 2 A) y = 9. f(x) = 1 2 x2 3x + 4 eğrisinin hangi noktadaki teğetinin D) ( 10 3, 4 9 ) E) ( 2 3, 56 , 006 MC Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir@ahoo.com.tr Türev TEST I 7. f() = sin cos fonksionunun. f()= sin( + )cos( ) için f'() nin eşiti nedir? A) B) C) 0 D) E) için erel minimum değeri nedir? A) B)

Detaylı

Ders 7: Konikler - Tanım

Ders 7: Konikler - Tanım Ders 7: Konikler - Tanım Şimdie kadar nokta ve doğrular ve bunların ilişkilerini konuştuk. Bu derste eni bir kümeden söz edeceğiz: kuadrikler ve düzlemdeki özel adı konikler. İzdüşümsel doğrular, doğrusal

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Örnek...1 : Örnek...3 : Örnek...2 :

Örnek...1 : Örnek...3 : Örnek...2 : FONKSİYONLR FONKSİYONUN EKSENLERİ KESİM NOKTLRI =f() fonksio - nunun ekseninin kestiği noktaların m apsisleri b, c, e dir. u noktalar a b f()= denkleminin kökleridir n =f() in p eksenini kestiği nokta

Detaylı

GRAFİK ÇİZİMİ VE UYGULAMALARI 2

GRAFİK ÇİZİMİ VE UYGULAMALARI 2 GRAFİK ÇİZİMİ VE UYGULAMALARI 2 1. Verinin Grafikle Gösterilmesi 2 1.1. İki Değişkenli Grafikler 3 1.1.1. Serpilme Diyagramı 4 1.1.2. Zaman Serisi Grafikleri 5 1.1.3. İktisadi Modellerde Kullanılan Grafikler

Detaylı

ANALİZ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

ANALİZ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI ÖABT ANALİZ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Yasin ŞAHİN ÖABT ANALİZ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Her hakkı saklıdır. Bu kitabın tamamı a da bir kısmı, azarın izni olmaksızın, elektronik, mekanik, fotokopi a da herhangi bir

Detaylı

TERMODİNAMİĞİN TEMEL EŞİTLİKLERİ

TERMODİNAMİĞİN TEMEL EŞİTLİKLERİ Serbest İç Enerji (Helmholtz Enerjisi) Ve Serbest Entalpi (Gibbs Enerjisi) Fonksiyonları İç enerji ve entalpi fonksiyonları yalnızca termodinamiğin birinci yasasından tanımlanır. Entropi fonksiyonu yalnızca

Detaylı

2. İKİ BOYUTLU MATEMATİKSEL MODELLER

2. İKİ BOYUTLU MATEMATİKSEL MODELLER . İKİ BOYULU MAEMAİKSEL MODELLER.. Genel Bilgiler Şimdi konform dönüşüm teknikleri ile çözülebilen kararlı durum ısı akışı elektrostatik ve ideal sıvı akışı ile ilgili problemleri göz önüne alacağız. Konform

Detaylı

EZGİ GÜLERYÜZ

EZGİ GÜLERYÜZ Türev ile Hız Arasındaki İlişki...5 Türev ve Teğetin Eğimi Arasındaki İlişki... 58 Diferansiel Kavramı... 6 Türevin Tanımı...6 Türev Alma Kuralları... 7 Sabitin Türevi... 7 Toplam vea Farkın Türevi...

Detaylı

1998 ÖYS. 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7. iki basamaklı bir y doğal sayısına eşittir. Buna göre, y doğal sayısı en az kaç olabilir?

1998 ÖYS. 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7. iki basamaklı bir y doğal sayısına eşittir. Buna göre, y doğal sayısı en az kaç olabilir? 99 ÖYS. Üç basamaklı bir doğal saısının 7 katı, iki basamaklı bir doğal saısına eşittir. Buna göre, doğal saısı en az kaç olabilir? A) B) C) 6. Bugünkü aşları 6 ve ile orantılı olan iki kardeşin 6 ıl sonraki

Detaylı

Bilginin Görselleştirilmesi

Bilginin Görselleştirilmesi Bilginin Görselleştirilmesi Bundan önceki konularımızda serbest halde azılmış metinlerde gerek duduğumuz bilginin varlığının işlenmee, karşılaştırmaa ve değerlendirmee atkın olmadığını, bu nedenle bilginin

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-11 MONOPOL

İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-11 MONOPOL İKTİSADA GİRİŞ-I ÇALIŞMA SORULARI-11 MONOPOL 1. Monopolist için fiyat marjinal hasılanın üzerindedir. Çünkü, A) Ortalama ve marjinal hasıla eğrileri birbirine eşittir B) Azalan verimler kanunu geçerli

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I-

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I- DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I- Dışbükeylik / İçbükeylik Hazırlayan Doç. Dr. Nil ARAS Anadolu Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü İST38 Yöneylem Araştırması Dersi 0-0 Öğretim Yılı Doğrusal olmayan

Detaylı