1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ KASIM ANTALYA. Doç.Dr.Hrisi BAHAR. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ 12-16 KASIM 2011 - ANTALYA. Doç.Dr.Hrisi BAHAR. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi"

Transkript

1 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ KASIM ANTALYA DERİ VE YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI VE ANAEROPLAR Doç.Dr.Hrisi BAHAR İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

2 Vücutta müköz membranların ve derinin flora bakterileri arasında yer alan ayrıca toprakta da bulunabilen anaeropların, çoğunlukla endojen kaynaklı bakteriyel enfeksiyonlardan sorumlu oldukları bilinmektedir. Bu enfeksiyonların çoğunluğu abdominal,pelvik, solunum sistemi ile deri ve yumuşak doku enfeksiyonları şeklindedir ve bunlardan bir bölümü ciddi ve yaşamı tehdit edici özelliktedirler.

3 Anaeroplar, deri ve yumuşak dokularda Komplike olmayan enfeksiyonlara neden oldukları gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar da oluştururlar. Deri ve deri altı abseleri Paronychia Enfekte epidermal kistler Hidradenitis suppürativa Püstüler akne lezyonları Anaeropların görüldüğü komplike olmayan enfeksiyonlardır.

4 Anaeroplar,deri ve yumuşak dokularda Dokuda gaz oluşumu veya nekrozlarla seyreden Gazlı gangrenler Nekrotizan fasiit gibi komplike ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara da neden olmaktadırlar.

5 Başlangıçta aerop bakterilerle başlayan bu enfeksiyonlar, ilerleyen dönemlerde anaerop bakterilerin de etkenler arasına katılması ile polimikrobiyal özellik kazanır. Bu enfeksiyonlarda görülen anaerop etkenler enfeksiyon odağına en yakın vücut florasında fakültatif anaeroplarla beraber bulunan bakterilerdir.

6 Deri ve deri altı abseleri Temel etiyolojik ajanlar, impetigo, furunkulozis, selülit ve yara enfeksiyonları oluşumuna neden olan S.aureus, A grubu beta hemolitik streptokoklar Enterik Gram negatif çomaklardır. Enfeksiyon bölgesinde en yaygın bulunan anaeroplar Peptostreptokoklardır. Bunları Gram negatif anaeroplardan Bacteroides fragilis grubu bakteriler, Prevotella ve Porphyromonas türleri ile Fusobacterium türleri izler.

7 Deri ve deri altı abseleri Polimikrobial özellik taşıyan bu enfeksiyonlarda ; Vulvovaginal bölgedeki abselerde Perirektal abselerde Baş ve boyunda gelişen abselerde Anaeropların predominant olduğu önemle belirtilmektedir.

8 Paronichia Tırnak çevresindeki deride oluşan polimikrobiyal özellikte bir enfeksiyondur.ev hanımları, temizlikçi ve hemşirelerde,parmak emen çocuklarda,deri ya da ağız florasının tırnak yatağına geçmesi ile oluşur.olguların ¾ ünde polimikrobiyal özellik gösterir. Enfeksiyonda baskın olan anaeroplar,ağız florasından geçen Gram-negatif çomakçıklar, ( Prevotella spp ve Porphyromonas spp ), Fusobacterium spp ve Peptostreptococcus spp.

9 Enfekte epidermal kistler Deri yüzeyindeki epitelin proliferasyonu ile oluşan epidermal kistlerin enfekte olması sonucu gelişen abselerdir. Bu olguların % 50 kadarında anaerop bakteriler etken olarak bulunmuştur. Baskın anaeropların başında Peptostreptococcus anaerobius yer almaktadır. Bunu pigmentli Prevotella ve Porphyromonas türleri B.fragilis izlemektedir.

10 Hidradenitis süpürativa Koltuk altı ter bezlerinin nükslerle seyreden bir enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Enfeksiyon etkenleri deri ve komşu müköz membranlardan gelen mikroorganizmalardır. Sıklıkla üretilen anaeroplar Peptostreptococcus spp, Prevotella spp, Fusobacterium spp Bacteroides spp dir

11 Püstüler akne lezyonları Akne vulgaris Temel anaerop etken, Propionibacterium acnes tir. Propionibacterium granulosum bu lezyonlardan nadiren üretilmiştir. İnflamatuar sürece nadiren de olsa Peptostreptococcus spp ve Prevotella spp nin dahil olduğu görülmüştür.

12 - Deri ve deri altı dokuları : - Epidermis - Dermis - Deri altı yağ dokusu, - Fasiya ve kaslardan oluşmaktadır. Oksijensiz ortamlarda üreyebilen anaerop bakteriler ise, özellikle fasiya ve kaslarda derinin derinde kalan bölgelerinde enfeksiyon oluşturma eğilimindedirler...

13 Deri ve yumuşak dokularda komplike ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar,önceleri etken bakterilere göre Clostridium türleri ile oluşanlar. Clostridium türleri dışındaki anaeroplarla oluşanlar Günümüzde bu sınıflamanın yerine, dokuda gaz oluşumunun varlığı / yokluğuna dayanan bir sınıflamaya doğru gidilmiştir.

14 Bu gün deri ve yumuşak dokularda komplike enfeksiyonlar Dokuda gaz oluşumu ile seyreden anaerobik etkenli enfeksiyonlar (Gazlı gangrenler) Klostridial gazlı gangrenler Klostridial olmayan gazlı gangrenler Gaz oluşumu görülmeyen anaerobik etkenli enfeksiyonlar (Nekrotizan fasiit) Nadir rastlanan olgular: (Gazlı gangren+nekrotizan fasiit )

15 Dokuda gaz oluşumu ile seyreden anaerobik enfeksiyonlar Klostridial Gazlı Gangrenler (Klostridial miyonekrozis) C. perfringens C. novyi C. histolyticum C. sporogenes C. septicum C. fallax Klinik belirtiler,kötü kokulu akıntı, yüksek ateş, kas ağrısı,mide bulantısı ve kusma,artralji, delirium ve şok tur. Klostridial gazlı gangrenlerde bakterilerin oluşturduğu ekzotoksine bağlı, trombüs oluşumu yaygın intravasküler koagülasyon ve şoka neden olmaktadır

16 Acil Tanı Nekrozlu bölgeden alınan akıntı ya da dokudan hazırlanan Gram preparasyonda, Gram pozitif sporlu bakterilerin görülmesi,, klostridial gazlı görülmesi gangrene yönelik tedavi başlatılması için yeterlidir. yeterlidir. Anaerop kültür uzun süre aldığından, Gram preparasyon, preparasyon, hastaya zaman kaybetmeden tedavi başlanması için yol gösterici olması bakımından çok değerlidir

17 Dokuda gaz oluşumu ile seyreden anaerobik enfeksiyonlar Klostridial olmayan Gazlı Gangrenler Diyabetik ayak yaraları Dekübitüs ülserleri Karsinomalar Perirektal abseler Pilonidal sinüs Temel klinik belirtiler, klostridial gazlı gangrendeki gibidir, ancak gaz habbecikleri kaslara kadar yayılmaz. Yara yüzeylerinde koku, ince çizikler ve krepitasyonlar gözlenir.

18 Klostridial olmayan gazlı gangrenlerde Temel etkenler Bacteroides Mikst enfeksiyon fragilis Porphyromonas asaccharolytica Peptostreptococcus anaerobius Eggerthella lenta Prevotella ve Fusobacterium türleri * Streptococcus pyogenes * E.coli,Proteus spp * Klebsiella spp * S.aureus Polimikrobial enfeksiyon B.fragilis P. anaerobius akıntıda gaita kokusu akıntıda çamur kokusu

19 Perirektal abse ve Pilonidal sinüs Her iki enfeksiyonda da etken anaeroplar Baskın olanlar Bacteroides fragilis grubu bakteriler Pigmentli Prevotella ve Porphyromonas türleridir. Bunları Gram-pozitif anaerobik koklar Fusobacterium spp Clostridium spp izlemektedir.

20 Klostridial olmayan gazlı gangrenler Prognozu klostridial olanlara nazaran daha kötü kabul edilmektedir. Klostridial olmayan gazlı gangrenlerde, hastalığa bağlı morbidite % olarak bildirilmektedir. Etkenler arasında B.fragilis in de yer alması tedavide sıkıntılara neden olmaktadır.

21 Dokuda gaz oluşumu görülmeyen anaerobik etkenli enfeksiyonlar Nekrotizan fasiit Bağ dokuyu tutan ve hızlı ilerlediği için acil tedavi gerektiren ciddi enfeksiyonlar. Deri ve yumuşak dokularda nekroz ile seyreden,derideki yüzeyel fasialardan derin dokudaki fasialara hızla ilerleyen lezyonlar ile karakterizedir Diyabet, travma, cerrahi girişim sonrası geçmeyen yara mevcudiyeti gibi altta yatan primer bir rahatsızlığı olan kişilerde ve nadiren sağlıklı kişilerde de görülmüştür.

22 Nekrotizan fasiit Polimikrobial fasiit Zorunlu anaerop bakterilerin ve fakültatif anaerop bakterilerin bir arada etken olduğu enfeksiyondur. Anaerop bakterilerle beraber barsak florasının diğer bakterileri ayrıca Staphylococcus aureus, Vibrio ve Aeromonas türleri temel etkenlerdendir. Nekrotizan mediastenit ve Fournier sendromu önemli klinik tablolardır. E.coli,Klebsiella spp,enterokoklar,bacteroides spp, Fusobacterium spp ve Clostrodium spp en sık üretilen etken bakterilerdendir.

23 Laboratuvar Tanı Kültür için alınacak numunelerin özelliği Uygun numuneler Punch biyopsiler Bölgenin dezenfeksiyonundan sonra buradan iğne ya da şırıngaya aspire edilmiş numuneler. Bölgenin dezenfeksiyonundan sonra sağlıklı deriye yakın sınırdan derin dokuya inilerek alınan kazıntı numuneleri Uygun olmayan numuneler Swap ile alınan sürüntü numuneleri x

24 Laboratuvar tanı Ülserli bölgeden aspirasyonla alınmış 1 ml veya daha az miktardaki numune numune,, kazıntı örnekleri ya da küçük biyopsiler dakikada anaerobik taşıma tüpleri içinde 10 laboratuara ulaştırılmalıdır. *** 2 ml den daha fazla hacime sahip aspirasyon ya da kazıntı örnekleri ve büyük biyopsiler, biyopsiler, taşıma ortamlarının bulunmadığı durumlarda 30 dakika içinde laboratuara ulaştırılmalıdır. ulaştırılmalıdır. Bu hacimli numunelerin çalışmaya alınmadan önce 22-3 saat bekleyebilmesi ancak numunenin direkt taşıma ortamlarına alınmaları durumunda mümkün olabilir

25 Numunenin görsel analizi Biyopsilerin ve kazıntı materyallerinin nekrozlu olup olmadığı Şırıngaya aspire edilmiş numunenin irinli görünüp görünmediği Numunelerin kötü kokup kokmadığı Anaerop kültürler için önem taşıyan ve çalışmaya başlamadan önce mutlaka not edilmesi gereken özelliklerdendir

26 Numunenin anaerop kültüre hazırlanması İrinli numune Anaerobik taşıma ortamı içinde vortekslenmelidir. Punch biyopsiler ya da doku kazıntıları 1 ml sıvı tiyoglikolatlı besi yeri içinde öğütülerek inceltilmelidir Ülserden aspirasyonla alınan hacimli numuneler pürülan değilse Santrifüj edildikten sonra sedimentinden ekimler yapılmalı ve preparasyonlar bu sedimentten hazırlanmalıdır.

27 Numunenin anaerop kültüre hazırlanması Dokunun derinine inilerek swap ile alınmış numune biri anaerobik taşıma besi yerine daldırılmış, en az üç adet swap ile alınmış olmalı ve en fazla 1 saat içinde laboratuara ulaştırılması istenmeli Swap ile gelen bir numune ile çalışmak zorunda kalındığında, Swap, içinde 0.5 ml sıvı tiyoglikolatlı besiyeri ya da kıymalı buyyon bulunan tüplere daldırılmalı ve iyice ezilip tüpün içinde çalkalanmalıdır. Ancak tüm bu işlemler yapılırken numunenin oksijenle teması minimumda tutulmalıdır

28 Deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olan temel anaerop bakteriler Clostridium türleri C. perfringens C. novyi C. histolyticum C. sporogenes C. septicum C. fallax Clostridium türleri dışındaki anaerop bakteriler Bacteroides fragilis Porphyromonas asaccharolytica Peptostreptococcus anaerobitus Finegoldia magna Eggerthella lenta Prevotella türleri Fusobacterium türleri Propionibacterium acnes tir

29 Numunenin anaerop besiyerlerine ekilmesi Feniletil alkol agar BBE Agar Kıymalı buyyon Anaerop kanlı agar KVLB agar

30 Laboratuvar Tanı Laboratuar tanıda, akıntıdan ya da dokudan alınan numuneden hızla Gram preparasyonların hazırlanması ve incelenmesi, klinisyene, zaman kaybetmeden tedaviye başlama aşamasında yol gösterici olması bakımından çok değerlidir. Gram preparasyonlarda zeminde ince, soluk boyanmış Gram negatif çomakçıkların görülmesi B.fragilis varlığı yönünde değerlendirilmeli ve bakterinin yüksek antimikrobial direnç gösterme özelliği de göz önünde bulundurularak, kültür sonucu beklemeden tedaviye başlanmalıdır..

31 Gram preparasyonlarının incelenmesi Geniş, Gram pozitif boyanmış uçları küt olmayan oval görünümde ve genelde spor içermeyen, bazen kapsüllü bakteriler Clostridium türlerini düşündürmelidir.

32 Pleomorfik yapıda, soluk boyanmış Gram negatif çomaklar Bacteroides türlerini, Çok küçük Gram negatif diplokoklar ise Veillonella sp yi düşündürmelidir

33 Gram preparasyonlarının incelenmesi Gram boyanmış preparasyonlarda Gram negatif minik kokobasiilerin görülmesi Prevotella ya da Porphyromonas türlerini düşündürmelidir

34 Gram preparasyonlarının incelenmesi İnce ve uçları iğ şeklinde sivrileşmiş Gram negatif çomakların görülmesi Fusobacterium nucleatum u, Fusobacterium nucleatum

35 Diyabetik ayak dokusundan anaerobik kültür Kültür sonuçlarının değerlendirilmesi

36 Diyabetik ayak dokusundan anaerobik kültür

37 Tedavi Hastanın genel durumunun kontrol edilmesi Yaranın debride edilerek nekrotik dokunun çıkarılması Antibiyotik tedavisi uygulanması Gereğinde hiperbarik oksijen tedavisi önerilmesi şeklinde birkaç koldan yürütülmektedir.

38 Ülkemizden yayınlar ABD yılda 3000 olgu ve % 7-25 arası mortalite bildirilmektedir :Bahar ve ark 52 yumuşak doku numunesinin 6 sında, 96 diyabetik ayak yarasının 61 inde ve 78 dekübtüs ülserinin 75 inde anaerop bakteriler üretmişlerdir. 2005; AzakAzak-Karali E, Mutlu B, Willke A. A Spontan Nontravmatik Gazlı Gangren Olgusu Olgusu.Klimik Dergisi, Cilt 18, Sayı:2 2005, s:83-85 (Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal) 2005; Karaman N, Özaslan C, Hüseyinova S, Altınok M Mastektomi sonrası göğüs duvarını tutan gazlı gangren olgusu. olgusu. Meme sağlığı dergisi, 2005, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa(lar) (Ankara)..

39 2006;Ali Murat Ceyhan ve ark :diyabetik bir hastada, sağ ayakta travma öyküsü olmaksızın spontan olarak gelişen, klostridyum subtipinin neden olduğu, progresif seyirli atravmatik klostridyal miyonekroz olgusu sunulmuştur yılında Özgönül ve ark 18 nekrotizan fasiitisli olgu ile çalışmışlardır. Anaeroplar etken olarak üremiştir Kiremitçi ve ark.fournier gangreni olan 4 hastanın 3ünde ve diyabetik ayak yarası olan 3 hastanın 2 sinde anaerop bakterileri etken olarak üretmişlerdir.

40 TEŞEKKÜRLER

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2 Anaerop Bakterilerin Üretilmelerinde Askorbik Asit Katkılı Besiyeri ve Mineral Yağ ile Kaplanmış Besiyeri Kullanılmasının Araştırılması ve Sonuçların Standart Anaerop Kültür Yöntemi ile Kıyaslanması Işın

Detaylı

Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 27.09.2012

Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 27.09.2012 DERİ ve YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARINDA ÖRNEK ALIMI ve TRANSPORTU Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 27.09.2012 Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları

Detaylı

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER 1. Vankomisin Vankomisin, Nocardia Orientalis in (eskiden Streptomyces orientalis olarak bilinen) belli suşlarından elde edilen amfoterik

Detaylı

Clostridium. Clostridium spp. Clostridium endospor formu. Bacillus ve Clostridium

Clostridium. Clostridium spp. Clostridium endospor formu. Bacillus ve Clostridium Clostridium Gram pozitif, sporlu çomaklar olup anaeropturlar. Doğal yaşam ortamları toprak, ayrıca insan ve hayvanların bağırsaklarıdır. Hastalık etkeni türlerde patojenite ekzotoksin veya ekzoenzim üretimi

Detaylı

Panel: Rutinde Anaerop Bakteriyoloji: Ne Zaman? Ne Kadar? Steril Vücut Bölgelerinde Gelişen Enfeksiyonlar ve Anaeroplar

Panel: Rutinde Anaerop Bakteriyoloji: Ne Zaman? Ne Kadar? Steril Vücut Bölgelerinde Gelişen Enfeksiyonlar ve Anaeroplar Panel: Rutinde Anaerop Bakteriyoloji: Ne Zaman? Ne Kadar? Steril Vücut Bölgelerinde Gelişen Enfeksiyonlar ve Anaeroplar Dr Nurver TOPRAK ÜLGER Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

Staphylococcus Gram pozitif koklardır.

Staphylococcus Gram pozitif koklardır. Staphylococcus Gram pozitif koklardır. 0.8-1µm çapında küçük, yuvarlak veya oval bakterilerdir. Hareketsizdirler. Spor oluşturmazlar ve katalaz enzimi üretirler. Gram boyama Koagülaz, alfatoksin, lökosidin,

Detaylı

Rutin anaerop tanımlama yapmıyorsak neyi kaçırıyoruz?

Rutin anaerop tanımlama yapmıyorsak neyi kaçırıyoruz? 21.5.2016 1 Rutin anaerop tanımlama yapmıyorsak neyi kaçırıyoruz? Nurver ÜLGER TOPRAK Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul 21.5.2016 2 Neden anaerop kültür yapalım?

Detaylı

ÇÜRÜK AKTİVİTE TESTİ (ÇAT):

ÇÜRÜK AKTİVİTE TESTİ (ÇAT): ÇÜRÜK AKTİVİTE TESTİ (ÇAT): Çürük risk değerlendirmesinin bir parçası olarak 1- Her yaş için ağız diş bakımını öğretmek için; 2- Hamilelerde; 3- Ortodonti hastalarında; 4- Yaygın restorasyon çalışmalarında;

Detaylı

Kan Kültürlerini Nasıl Değerlendirelim? Rehber Eşliğinde. Dr. Banu Sancak

Kan Kültürlerini Nasıl Değerlendirelim? Rehber Eşliğinde. Dr. Banu Sancak Kan Kültürlerini Nasıl Değerlendirelim? Rehber Eşliğinde Dr. Banu Sancak KAN KÜLTÜRÜ Mikrobiyoloji laboratuvarının en değerli örneklerinden biridir. Kültür sonuçları hastanın sağ kalımı açısından kritik

Detaylı

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Sunum Planı Kan kültürlerinin önemi Kan kültürlerinin değerlendirilmesi

Detaylı

YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI. Yrd. Doç. Dr. Mücahit GÜNAYDIN Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI. Yrd. Doç. Dr. Mücahit GÜNAYDIN Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI Yrd. Doç. Dr. Mücahit GÜNAYDIN Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Stratum korneum Epidermis Dermis Subkutan doku; yüzeyel ve derin fasya Kas dokusu FDA

Detaylı

SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNE YAKLAŞIM

SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNE YAKLAŞIM Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Sürekli Tıp Eğitimi/Sürekli Mesleki Gelişim Etkinlikleri İSTANBUL TOPLANTILARI-IV SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNE YAKLAŞIM Prof.Dr. Güner Söyletir Doç.Dr. Arzu İlki 1 Yara enfeksiyonlarında

Detaylı

LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI

LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI Erdal POLAT a, Hüseyin ÇAKAN b, Dilek BOLABAN a, Turgut İPEK c a İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Dr. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 26.12.15 KLİMİK - İZMİR 1 Eklem protezleri

Detaylı

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Aycan Gundogdu, Ph.D. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

F. Ferda Tunçkanat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

F. Ferda Tunçkanat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Deri ve Yumuşak Doku Örneklerinin Laboratuvarda Değerlendirilmesi F. Ferda Tunçkanat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1 Örneklerin Laboratuvarda Değerlendirilmesi

Detaylı

Dr. Ferda TUNÇKANAT. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Dr. Ferda TUNÇKANAT. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı GASTROİNTESTİNAL SİSTEM İNTRA ABDOMİNAL ENFEKSİYONLAR VE ANAEROPLAR Dr. Ferda TUNÇKANAT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Normal flora ve anaeroplar Ağız Cilt Gastrointestinal

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Mikrobiyolojisi Laboratuvarı

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Mikrobiyolojisi Laboratuvarı YURT GENELİNDE SERBEST DİŞHEKİMLERİ / DİŞ KLİNİKLERİ / DİŞHEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİNE SUNULAN HİZMETLER Çürük Aktivite Testi (ÇAT) Tükürük akış hızı ve tükürük tamponlama kapasitesi tayini Mutans streptokoklarının

Detaylı

Sunum Planı. Hayatı Tehdit Eden. Enfeksiyon. Kimler Risk Altında? Nasıl Sınıflanıyor MSS Enfeksiyonları

Sunum Planı. Hayatı Tehdit Eden. Enfeksiyon. Kimler Risk Altında? Nasıl Sınıflanıyor MSS Enfeksiyonları Sunum Planı Hayatı Tehdit Eden Enfeksiyonlar Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp Anabilim Dalı MSS Enfeksiyonları Ensefalit Erken dönemde oldukça benign bir görüntü Yoğun yumuşak doku nekrozu Sistemik toksisite Yüksek

Detaylı

Gram boyama Mikrobiyolojinin vazgeçilmezi

Gram boyama Mikrobiyolojinin vazgeçilmezi Gram boyama Mikrobiyolojinin vazgeçilmezi Prof. Dr. Pınar Zarakolu-Köşker Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı II. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

Diyabetik Ayak Yönetimi

Diyabetik Ayak Yönetimi Diyabetik Ayak Yönetimi Etkenler & Sınıflandırma Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Diyabetik Ayak Toplumun %7 si diyabetik %15-25

Detaylı

Yara nfeksiyonlar nda Anaerop Bakterilerin Da l m (*)

Yara nfeksiyonlar nda Anaerop Bakterilerin Da l m (*) Türk Mikrobiyol Cem Derg (2003) 33:26 Yara nfeksiyonlar nda Anaerop Bakterilerin Da l m (*) Hrisi BAHAR(**), Müzeyyen MAMAL TORUN(**), Mehmet DEM RC (**) (*) XXX. Türk Mikrobiyoloji Kongresi nde (30 Eylül

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

2000-2012 Yılları Arasında Ülkemizde Kan Kültürü ve Antibiyotik Duyarlılık Sonuçlarının Değerlendirmesi

2000-2012 Yılları Arasında Ülkemizde Kan Kültürü ve Antibiyotik Duyarlılık Sonuçlarının Değerlendirmesi 2000-2012 Yılları Arasında Ülkemizde Kan Kültürü ve Antibiyotik Duyarlılık Sonuçlarının Değerlendirmesi Serap SÜZÜK 1, Ekrem YAŞAR 2, Sebahat AKSARAY 3 1 Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi 2 Diyarbakır

Detaylı

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur.

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. TYBD SEPSİS ÇALIŞMASI ENFEKSİYON TANIMLARI Derin Cerrahi Alan Enfeksiyonu(DCAE) Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. 1.Cerrahi girişimden sonraki

Detaylı

KOMPLİKE YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI DR. SELMA BEZİRGAN

KOMPLİKE YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI DR. SELMA BEZİRGAN KOMPLİKE YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI DR. SELMA BEZİRGAN KDYDE Deri ve yumuşak doku infeksiyonları sık karşılaşılan infeksiyonlardır. "Centers for Disease Control and Prevention (CDC)"ın 2004..562.000 2006..

Detaylı

Cerrahi Enfeksiyonlar. Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014

Cerrahi Enfeksiyonlar. Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014 Cerrahi Enfeksiyonlar Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014 Komplike Intraabdominal Enfeksiyon Tanı ve Tedavisi IDSA (Infectious Diseases Society of America)

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

Ders Yılı Dönem-III Enfeksiyon Hastalıkları Ders Kurulu

Ders Yılı Dönem-III Enfeksiyon Hastalıkları Ders Kurulu 08 09 Ders Yılı Dönem-III Enfeksiyon Hastalıkları Ders Kurulu 0.09.08-08.0.08 08 09 Ders Yılı Dönem-III Enfeksiyon Hastalıkları Ders Kurulu 0.09.08-08.0.08 Dersler Teorik Pratik Toplam Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 0 0DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU 0.09.0 09.0.0 Dersler Teorik Pratik Toplam Tıbbi Mikrobiyoloji 9 Tıbbi Farmakoloji --- Patoloji --- Enfeksiyon

Detaylı

ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ. Prof.Dr.Halis Akalın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD

ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ. Prof.Dr.Halis Akalın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ Prof.Dr.Halis Akalın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD Yıllık Bireysel Riskler Yüksek(>1:100): Suçiçeği bulaşı, anneden

Detaylı

ÜST SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİNE LABORATUVAR YAKLAŞIMI. Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

ÜST SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİNE LABORATUVAR YAKLAŞIMI. Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ÜST SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİNE LABORATUVAR YAKLAŞIMI Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 05.12.2012 2 1. Olgu 10 yaşında kız çocuğu, boğaz ağrısı ve hafif ateşle doktora başvuruyor

Detaylı

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker EL YIKAMA Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker El Yıkama-tarihçesi Tıp tarihi incelendiğinde, el yıkama ile infeksiyon hastalıklarının önlenebildiğine dair veriler XIX. yüzyıla

Detaylı

Salmonella. XLT Agar'da Salmonella (hidrojen sülfür oluşumuna bağlı olarak siyah) ve Citrobacter (sarı) kolonileri

Salmonella. XLT Agar'da Salmonella (hidrojen sülfür oluşumuna bağlı olarak siyah) ve Citrobacter (sarı) kolonileri Enterobacteriaceae İnsan sağlığı açısından en önemli bakteri ailesidir. Doğal ortamları insan ve hayvan bağırsaklarıdır. Tipik klinik semptomlarla seyreden hastalığın (tifo, basilli dizanteri, veba) etkeni

Detaylı

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Dr. Tolga BAŞKESEN GİRİŞ Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Erken ve doğru tedavi ile mortaliteyi azaltmak mümkün GİRİŞ Kan

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 0 0 DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU 0.09.0.0.0 Dersler Teorik Pratik Toplam Tıbbi Mikrobiyoloji 9 Tıbbi Farmakoloji --- Patoloji --- Hastalıkları

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 24 Kasım 2016 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 24 Kasım 2016 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 24 Kasım 2016 Perşembe Ar. Gör. Dr. Aslı Keskin Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Ayşe

Detaylı

KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN

KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kan dolaşımı enfeksiyonlarının tanımı Primer (hemokültür

Detaylı

Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. e-mail: oyildiz@erciyes.edu.

Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. e-mail: oyildiz@erciyes.edu. İntraabdominal Enfeksiyonlarda Etkenler ve Antibiyotik Duyarlılıkları Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. e-mail: oyildiz@erciyes.edu.tr

Detaylı

OLGULARLA ANAEROP BAKTERİYOLOJİ. Dr. F. Ferda Tunçkanat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

OLGULARLA ANAEROP BAKTERİYOLOJİ. Dr. F. Ferda Tunçkanat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı OLGULARLA ANAEROP BAKTERİYOLOJİ Dr. F. Ferda Tunçkanat Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Olgu 2 24 yaşında 20 haftalık gebeliği olan kadın hasta. Altı saat önce başlayan

Detaylı

'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur

'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur 'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur 'nosus' hastalık 'komeion' icabına bakmak 'nosocomial' tıbbi tedavi altında iken hastanın edindiği herhangi bir hastalık Tanım Enfeksiyon Hastaneye yatırıldığında

Detaylı

Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ»

Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ» Antimikrobial Farkındalık Simpozyumu Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ» Dr Gökhan AYGÜN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kültür Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Prof.Dr.Halit Özsüt İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

Anaerop, Sporsuz, Gram Negatif Basiller

Anaerop, Sporsuz, Gram Negatif Basiller Anaerop, Sporsuz, Gram Negatif Basiller 2 Bu grup bakteriler insan ve hayvanların üst solunum yolları, barsak boşluğu ve ürogenital sisteminde normal flora üyesi olarak bulunurlar. Klinik önemi olanlar

Detaylı

Kateter İnfeksiyonlarında Mikrobiyoloji Doç. Dr. Deniz Akduman Karaelmas Üniversitesi it i Tıp Fakültesi İnfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Kateter infeksiyonlarında etkenler; kateter

Detaylı

Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları

Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları Doç. Dr. Gönül Şengöz 13 Haziran 2015 KAYIP DİLLERİN FISILDADIKLARI SERGİSİ-İSTANBUL Antimikrobiyal

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta M. Bülent ERTUĞRUL, M. Özlem SAYLAK-ERSOY, Çetin TURAN, Barçın ÖZTÜRK, Serhan SAKARYA Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon

Detaylı

Steril vücut sıvılarının mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç

Steril vücut sıvılarının mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Steril vücut sıvılarının mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Steril vücut sıvıları Beyin omurilik sıvısı (BOS) Eklem sıvısı Plevral sıvı Peritoneal sıvı Perikardiyal sıvı

Detaylı

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Willy Brandt Sokak No: 9 Çankaya/ANKARA Tel : 0.312.409 81 00 Fax : 0.312.409 81 32 e-mail: eczakademi@teb.org.tr Web Adresi: www.recete.org www.eczak3demi.org

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 7 Şubat 2018 Çarşamba. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 7 Şubat 2018 Çarşamba. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 7 Şubat 2018 Çarşamba Dr. Gökberk Özcan 16 yaş, kız hasta Yakınma: Sol ayakta ağrı, 2. ve 3. parmaklarda

Detaylı

OLGULARLA PERİTONİTLER

OLGULARLA PERİTONİTLER OLGULARLA PERİTONİTLER Stafilacocus Epidermidis Sevgi AKTAŞ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Periton Diyaliz Hemşiresi Peritonit Perietal ve visseral periton membranının enflamasyonudur. Tanı

Detaylı

Staphylococcus Pyogenes Aureus

Staphylococcus Pyogenes Aureus The American Journal of Medical Sciences: March 1918 - Volume 155 - Issue 3 pp 380-391 Three Cases of Infection of the Upper Respiratory Tract With Staphylococcus Pyogenes Aureus Presenting the Symptom

Detaylı

ETKEN BELİRLEMEDE KLASİK YÖNTEMLER, MOLEKÜLER YÖNTEMLER. Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ 9 Mayıs 2014

ETKEN BELİRLEMEDE KLASİK YÖNTEMLER, MOLEKÜLER YÖNTEMLER. Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ 9 Mayıs 2014 ETKEN BELİRLEMEDE KLASİK YÖNTEMLER, MOLEKÜLER YÖNTEMLER Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ 9 Mayıs 2014 DM ve diyabetik ayak «1960 yılından sonra doğan her iki kadından biri 100 yaşını görecektir.» Age and Ageing Toplumda

Detaylı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı 1 GİRİŞ: İshal tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır Akut ishal, özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda önemli

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Atatürk Bulvarı No:237 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 426 99 56 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Normal Mikrop Florası Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Vücudun Normal Florası İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ Doç. Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. KAYSERi Erciyes Üniversitesi Hastaneleri 1300 yatak / 10 milyon

Detaylı

Diyabetik Ayak ve Yara Bakımı Kursu

Diyabetik Ayak ve Yara Bakımı Kursu Diyabetik Ayak ve Yara Bakımı Kursu Diyabetik ayakta infeksiyon ve biyofilm Dr. Çağrı Büke Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı 18.04.18 54. ULUSAL DİYABET KONGRESİ

Detaylı

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir Mycobacterium Mycobacteriaceae ailesi üyeleri uzun, ince, çomak şekilli, hareketsiz bakterilerdir. Özel ayırt edici boyalarla bir kez boyandıklarında seyreltik asitlerle boyayı vermemeleri yani dekolorize

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU 22.09.2015 02.11.2015

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU 22.09.2015 02.11.2015 DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 0 0 DERS YILI DÖNEM III ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU.09.0 0..0 Dersler Teorik Pratik Toplam Tıbbi Mikrobiyoloji 7 9 8 Tıbbi Farmakoloji 7 --- 7 Patoloji --- Enfeksiyon

Detaylı

Takım: Bacillales Familya: Staphylococcaceae Genus: Staphylococcus

Takım: Bacillales Familya: Staphylococcaceae Genus: Staphylococcus Staphylococcus Takım: Bacillales Familya: Staphylococcaceae Genus: Staphylococcus Gram pozi:f kok Düzensiz yığınlar oluşturmaya eğilimli Kokların çapı yaklaşık 1 µm Fakülta:f anaerob (fermenta:f) Katalaz

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kurallar Laboratuvar saatinde geç kalan öğrenciler, eğitim başladıktan sonra laboratuvara alınmayacaktır. Laboratuvarlar devamlılık arzettiği için

Detaylı

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA 49 yaşında, erkek hasta Sol ayakta şişlik, kızarıklık Sol ayak altında siyah renkte yara

Detaylı

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER NO KOD TEST ADI 1 73001 Ehrlich Ziehl Neelsen Yöntemiyle ARB Aranması Mikobakteri Sıvı Kültürü 2 73003 (MGIT 960, otomatize sistem) 3 73004 Mikobakteri

Detaylı

Bacillus anthracis. Hayvanlarda şarbon etkenidir. Bacillus anthracis. Gram boyama. Bacillus anthracis. Bacillus anthracis

Bacillus anthracis. Hayvanlarda şarbon etkenidir. Bacillus anthracis. Gram boyama. Bacillus anthracis. Bacillus anthracis Bacillus anthracis Gram pozitif, obligat aerop sporlu, çomak şeklinde bakterilerdir. 1µm eninde, 2-4 µm uzunluğunda, konkav sonlanan, kirpiksiz bakterilerdir. Bacillus anthracis in doğal yaşam ortamı topraktır.

Detaylı

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI En çok kullandiginiz tibbi alet EL YIKAMA ÖNCE BURUN MU? ELLERINIZI GÜN IÇINDE FARKLI AMAÇLAR IÇIN KULLANIRSINIZ ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? AMERIKAN HASTALIK KONTROL MERKEZI

Detaylı

Kan Kültürlerinde Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Kontaminasyonun Değerlendirilmesi

Kan Kültürlerinde Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Kontaminasyonun Değerlendirilmesi Kan Kültürlerinde Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Kontaminasyonun Değerlendirilmesi Gülden Kocasakal 1, Elvin Dinç 1, M.Taner Yıldırmak 1, Çiğdem Arabacı 2, Kenan Ak 2 1 Okmeydanı Eğitim ve Araştırma

Detaylı

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DR. GÜLİZ UYAR GÜLEÇ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TıP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON H. VE KLİNİK MİK. AD- AYDIN UDAİS 2014 Giriş Diyabetin en sık ve ciddi

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

Dr. Derya SEYMAN. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Dr. Derya SEYMAN. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Dr. Derya SEYMAN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Genişlemiş Spektrumlu beta-laktamaz Üreten Escherichia coli veya Klebsiella pneumoniae ya

Detaylı

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD SUNUM İÇERİĞİ Diyabetik ayak Diyabetik ayak yara nedenleri Etiyopatogenezi

Detaylı

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON Mikroorganizmanın bir vücut bölgesinde, herhangi bir klinik oluşturmadan

Detaylı

Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Olgu Sunumu. Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv - Istanbul

Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Olgu Sunumu. Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv - Istanbul Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Olgu Sunumu Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv - Istanbul Olgu I 78 yaşında erkek hasta Emekli öğretmen Sağ ayak 1.parmakta kötü kokulu

Detaylı

15.45-16.30: Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarına ait Olgu Sunumları (Doç. Dr. Esra Karakoç, SB Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği )

15.45-16.30: Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarına ait Olgu Sunumları (Doç. Dr. Esra Karakoç, SB Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği ) 1. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Ankara YBÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ankara Dışkapi Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araşırma Hastanesi 4. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI CİLT MİKROFLORASI DERİ MİKROBİYOTASI DERİ MİKROFLORASI DERİ Deri en büyük organımız 2 m² alan Vücudu

Detaylı

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi Prof. Dr. Maide Çimşit İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı III. UDAİS, 08-10 Mayıs 2014, İstanbul DA Yarası Sıklıkla

Detaylı

PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDA SON DURUM. Doç.Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ 20 Ocak 2014 Eskişehir

PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDA SON DURUM. Doç.Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ 20 Ocak 2014 Eskişehir PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDA SON DURUM Doç.Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ 20 Ocak 2014 Eskişehir Amaç: Hastalıkları oluşmadan Önlemek!!!! PNÖMOKOK Streptococcus pneumoniae Gram pozitif diplokok Polisakarid kapsül

Detaylı

ÇEŞİTLİ KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN ANAEROP BAKTERİLERİN TANIMLANMASI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ BELİRLENMESİ

ÇEŞİTLİ KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN ANAEROP BAKTERİLERİN TANIMLANMASI VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ BELİRLENMESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ MİKROBİYOLOJİ VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI ANABİLİM DALI BAŞKANI Prof. Dr. Bülent Baysal ÇEŞİTLİ KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN ANAEROP BAKTERİLERİN

Detaylı

Duyarlılık testleri vetürkiye verileri: Anaeroblar Dr. Nurver Ülger (Toprak) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Duyarlılık testleri vetürkiye verileri: Anaeroblar Dr. Nurver Ülger (Toprak) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Duyarlılık testleri vetürkiye verileri: Anaeroblar Dr. Nurver Ülger (Toprak) Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Anaerop bakterilerde direnç Ampirik tdv de kullanılan ab e direnç

Detaylı

İyi Bir Laboratuvar Yönetimi Neden Gereklidir?

İyi Bir Laboratuvar Yönetimi Neden Gereklidir? İyi Bir Laboratuvar Yönetimi Neden Gereklidir? Dr. Şöhret AYDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr Ali, Tıp Fakültesi nden başarı ile mezun olmuş ve TUS ile istediğin

Detaylı

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu antalya EAH Çalışmaya Katılan

Detaylı

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma 17. Hafta ( 05 09 / 01 / 2015 ) BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR GIDA ZEHİRLENMELERİ Slayt No : 37 Etken ve Bulaşma Yolları Stafilokoklarla oluşan gıda zehirlenmelerinde

Detaylı

MİKROORGANİZMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER, NORMAL VÜCUT FLORASI, VİRULANS FAKTÖRLERİ

MİKROORGANİZMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER, NORMAL VÜCUT FLORASI, VİRULANS FAKTÖRLERİ MİKROORGANİZMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER, NORMAL VÜCUT FLORASI, VİRULANS FAKTÖRLERİ Erişkin insan vücudunda Yaklaşık olarak 10 13 ökaryotik hücre Yaklaşık 10 katı mikroorganizma bulunur MİKROORGANİZMALAR

Detaylı

Protez e feksiyo ları da ikro iyolojik ta ı. Dr. Füsun CÖMERT Zonguldak BEÜ, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Protez e feksiyo ları da ikro iyolojik ta ı. Dr. Füsun CÖMERT Zonguldak BEÜ, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Protez e feksiyo ları da ikro iyolojik ta ı Dr. Füsun CÖMERT Zonguldak BEÜ, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Protez e feksiyo ları Protez e feksiyo ları E feksiyo ora ları Diz % 0.8-1.9 Kalça %. -1.7

Detaylı

KRONİK YARA ENFEKSİYONLARININ MİKROBİYOLOJİK TANISI

KRONİK YARA ENFEKSİYONLARININ MİKROBİYOLOJİK TANISI KRONİK YARA ENFEKSİYONLARININ MİKROBİYOLOJİK TANISI Prof. Dr. Mustafa ÖZYURT İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD 12 / Kasım/2017 3 Yara Nedir? Doku bütünlüğünün bozulmasına YARA denir İnsan

Detaylı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Hastalarında Rektal Kolonizasyon ve Bakteriyemi İlişkisinin Araştırılması Asiye Karakullukçu 1, Mehtap Biçer 2, Gökhan Aygün 1 Şeniz Öngören 3, Cem Ar 3, Elvin

Detaylı

Direnç hızla artıyor!!!!

Direnç hızla artıyor!!!! Direnç hızla artıyor!!!! http://www.cdc.gov/drugresistance/about.html Yoğun Bakım Üniteleri (YBÜ) Fizyolojik bakımdan stabil olmayan hastaların yaşam fonksiyonlarının düzeltilmesi Altta yatan hastalığın

Detaylı

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Neden? Daha az yan etki Ekonomik veriler DİRENÇ! Kollateral hasar! Kinolon Karbapenem Uzun süreli antibiyotik baskısı Üriner Sistem

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Z. Çağla Karakoç. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Liv Hastanesi/Ulus

Yrd. Doç. Dr. Z. Çağla Karakoç. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Liv Hastanesi/Ulus Yrd. Doç. Dr. Z. Çağla Karakoç İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Liv Hastanesi/Ulus 24.04.2018 Bir olgu ile gram boyamasının tanıdaki değeri Gram boyaması klinik mikrobiyoloji laboratuvarındaki önemi

Detaylı

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ Dr. Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enf. Hast. ve Klin. Mikr. AD 17 Mayıs 2016 Prostetik eklem ameliyatları yaşlı popülasyonun artışına

Detaylı

DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ

DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI Diyabetes mellitus;

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Lisans Tıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 1997-2003

ÖZGEÇMİŞ. Lisans Tıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 1997-2003 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Esin ÇEVİK Doğum Tarihi: 16/10/1979 Unvanı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Diyabetik Ayak Yaralarını Önleme Birinci Basamakta Ne Zaman Tedavi, Ne Zaman Sevk? Dr.Demet Dinç

Diyabetik Ayak Yaralarını Önleme Birinci Basamakta Ne Zaman Tedavi, Ne Zaman Sevk? Dr.Demet Dinç Diyabetik Ayak Yaralarını Önleme Birinci Basamakta Ne Zaman Tedavi, Ne Zaman Sevk? Dr.Demet Dinç Diyabet Dünyada en hızlı artan kronik hastalık. Tüm dünyada diyabet prevalansı 2003 yılında 194 milyon 2030

Detaylı

Kronik Osteomiyelit. Dr. Cemal Bulut. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Kronik Osteomiyelit. Dr. Cemal Bulut. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kronik Osteomiyelit Dr. Cemal Bulut Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 1. Hasta DK, 60 y, Kadın 12 yaşındayken femur kırığı sonrası birkaç defa opere olmus,

Detaylı