Yerfıstığı ıslahı Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yerfıstığı ıslahı Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü"

Transkript

1 Yerfıstığı ıslahı Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2 yerfıstığının yabani türleri Synthetic" groundnut plants developed at ICRISAT.

3 Yerfıstığının çiçeklenme ve döllenme biyolojisi Yerfıstığında çiçek, baklagil çiçek yapısındadır. Tek çiçekte, 5 çanak yaprak, 2 kayıkçık, 2 kanatcık ve 1 bayrak yaprağından oluşan 5 parçalı taç yaprak, 1 adet dişi organ 5 parçalı taç yaprak, 1 adet dişi organ ve 10 adet erkek organ bulunur. Erkek organlardan 8 tanesi çiçek tozu oluşturmaktadır. Çiçek tozu keseleri sıcak günlerde güneş doğduktan hemen sonra patlamakta ve tozlanma olmaktadır. Çiçek açtıktan yaklaşık 30 saat sonra döllenme tamamlanmaktadır. Açan yerfıstığı çiçeğinin taç yaprakları, 24 saat sonra solarak dökülmektedir. Yerfıstığında çiçek, %99 kendine döllenmektedir. Döllenmeden gün sonra ginofor oluşur ve oluşan ginoforlar, ortalama 3 günde toprak içerisine girerler. Toprağa giren ginoforların uç kısmında bulunan yumurtalık gelişerek, yerfıstığı meyvesini meydana getirir.

4 Önemli Özellikler ve Kalıtımı Koyu çiçek rengi, açık çiçek rengine dominant olup, iki gen tarafından idare edilmektedir. Kırmızı tohum kabuk rengi, diğer renklere dominant olup, 3 gen tarafından idare edilmektedir. Yatık gelişme, dik gelişmeye dominant olup, iki gen tarafından idare edilmektedir. Kendine fertillik, sterilige dominant olup, 1 veya 3 gen tarafından idare edilmektedir. Büyük tohum özelliği, küçük tohuma dominant olup, tek gen tarafından idare edilmektedir. Uzun tohum şekli, yuvarlak oval tohum şekline dominant olup, iki gen tarafından idare edilmektedir. Meyvede çok tohumluluk, az tohumluluğa dominant olup, üç gen tarafından idare edilmektedir. Geçcilik, erkenciliğe dominant olup, çok gen tarafından idare edilir. Dallanma özelliği, dallanmazlığa dominant olup, bir gen tarafından idare edilir.

5 İntrodüksiyon ve Adaptasyon Adaptasyon denemelerine başlamadan önce, temin edilen çeşitlerin tür ismi, temin edildiği yer, materyalin genel özellikleri kütük defterine işlenmelidir. Dünyada çeşitli gen bankalarında üzerinde gen kaynağı bulunmaktadır (çeşit veya tip olarak). Bunların %60 ABD de bulunmaktadır. Yerli ve yabancı kaynaklardan temin edilen yerfıstığı çeşit ve hatları, birinci yılda gözlem bahçesi halinde küçük parsellere ekilir. Yetişme süresi boyunca parsellerde gerekli kontroller yapılır ve görülen hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır. Gözlem bahçesindeki materyalden bölgeye uyum gösterebilen gelişmesi iyi olanlar seçilerek, 2. yılda, bölge standardı ile mukayeseli olarak, 2 sıra mikro verim denemesine alınır. Denemeye alınan introdiksiyon materyalinde önemli tarımsal ve bitkisel özellikler belirlenir ve bu özellikler bakımından standardı geçen çeşit ve hatlar seçilerek, 3. yılda tekrarlamalı makro verim denemelerine alınırlar. Bu aşamada verim denemelerine tekrarlamalı olarak en az 2 yıl devam edilmelidir. Bu yılın sonunda istenen özelliklere sahip, yüksek verimli ve standardı geçen çeşit ve hatlar seçilerek üretime aktarılırlar. Bu çeşitlere, öncelikle ön üretim izni verilir ve daha sonra tescil işlemleri yapılır.

6 Yerfıstığında uygulanan ıslah Seleksiyon yöntemleri Genetik farklılık gösteren karışık bir populasyon veya çeşit içerisinden, istenilen karakterlere sahip bitkilerin seçilerek denenmesi ve üretilmesi esasına dayanan bir ıslah yöntemidir. Seleksiyon ıslahı; toplu seleksiyon ve teksel seleksiyon olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır.

7 Toplu seleksiyon Fenotipik olarak birbirine benzeyen bitkilerin seçilerek birlikte hasat edilmesi ve sonraki yıllarda denemeye alınarak olumlu sonuç verenlerin üretime aktarılması esasına dayanır. Toplu seleksiyon; yeni çeşit geliştirme yerine, mevcut çeşitlerin saflaştırılarak devam ettirilmesi veya tohumluk üretimi amacıyla yapılır. Toplu seleksiyon negatif ve pozitif olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Pozitif seleksiyonda birkaç yüz ( ) bitki seçilir. Birlikte hasat edilirler. Bir önceki yıl seçilmiş ve beraber hasat edilmiş bitkilerin tohumları, bir standart çeşit ilave edilerek verim denemelerine alınır. Burada, seçilen bitkilerin çeşitli gözlemleri yapılır ve verim durumlarına bakılır. Neticede, verim potansiyeli yüksek olan ve saflaştırılan çeşidin üretimine geçilir.

8 Döl kontrollu teksel seleksiyon Populasyon içerisinde iyi özellik gösteren tek bitkilerin seçilmesi, bunların ayrı ayrı hasat edilerek, ileriki yıllarda gerekli gözlem ve testlere tabi tutularak üstün olanların seçimi ve üretilmesi esasına dayanır. Başlangıçta tek bitkiler karışık bir popilasyon içerisinden seçilebileceği gibi, tescil edilmiş çeşit içerisinden de seçilebilmektedir. Uygulaması şu şekildedir. 1. yıl. İstenilen özelliklere sahip bitkiler ( adet) seçilerek ayrı ayrı hasat edilir 2. yıl. Seçilen tek bitkiler ayrı sıralar halinde ekilir. Yetişme süresince gerekli gözlemler yapılarak, seleksiyona esas alınan özelliklere sahip sıralar belirlenir ve bu sıralar ayrı ayrı hasat ve harman edilirler. 3. yıl. Seçilen sıraların tohumları, standart ile mukayeseli mikro verim I denemesine alınır. Her parsel ayrı ayrı hasat edilir, yüksek verimli olan standardı geçen hatlar seçilir. 4. yıl. Seçilen hatlar tekrarlamalı olarak mikro verim II denemesine alınırlar ve hasat sonrası yüksek verimli olan hatlar seçilerek denemelere devam edilir. 5. yıl. Yüksek verimli olarak seçilen hatlar tekrarlamalı olarak makro verim denemelerine alınırlar ve üstün olan hatlar seçilir. Aynı zamanda 4.yıl sonunda ümitli görülen hatların üretimlerine başlanır. 6. yıl. Bir önceki yılda seçilen hatlarla çoklu lokasyonlarda tekrarlamalı çeşit verim denemelerine devam edilir. 7.yıl. 5.ve 6.yıllar sonunda üstün özellik gösteren yüksek verimli hatlar, tescil edilmek üzere ilgili kuruluşlara gönderilir. Öncelikle bu çeşit adaylarının ön üretim izni alınarak tohumluk üretimler başlanır

9 Melezleme Islahı Yerfıstığında melezleme ıslahı bazı karakterlerin bir çeşitte toplanması veya yeni bir çeşit elde edilmesi amacıyla yapılır.bunun için; istenilen karakterlere sahip ana baba bitkiler birbirleri ile melezlenirler, ileriki yıllarda açılan generasyonlarda istenilen karakterlere sahip bitkiler seçilerek üretilir. Yerfıstığı melezleme ıslahında başarı sağlanabilmesi için, şu işlemlerin sıra ile uygulanması gerekmektedir. A. Islah amacının belirlenmesi B. Ebeveynlerin (ana ve baba olacak çeşitler) seçimi ve melezleme C. Açılan generasyonlarda uygun seleksiyon yönteminin belirlenmesi ve uygulanması

10 Islah Amacının Belirlenmesi Yerfısığın da ıslah amaçları; ülkelere ve kullanma alanlarına göre değişmektedir. yerfıstığında başlıca ıslah amaçları; Yüksek tohum verimi Hastalık ve zararlara dayanıklılık Meyvede kabuk oranının düşük olması Düzgün meyve şekli Erkencilik Yağ ve protein oranı Yağ ve protein kalitesi Herbisitlere dayanıklılık Stres koşullarına dayanıklılık Tohum iriliği, meyvede çok tohumluluk Makinalı hasada uygunluk

11 Ebeveyinlerin Seçimi ve Melezleme Melezleme ıslahında başarıya ulaşabilmek için, ıslah amacına uygun ebeveyinlerin seçilmesi gerekmektedir. Eveveyinlerin seçiminden sonra, F1 kademesinde yaptığımız melezlemeden emin olabilmek için, gözle görülebilir bir karekter bakımından dominant özelliğe sahip olan bir çeşit, baba olarak seçilmelidir. Melezleme proğramına başlarken dikkat edilmesi gerekli konular şu şekilde sıralanmaktadır. Sıra aralarına kolayca girip çıkabilmek için, sıralar aralarında yeterli mesafe bırakılmalıdır. Ana ve baba ebeveyinler birbirlerine yakın ve yan yana sıralar halinde ekilmelidir. Her sırada veya bitkide aynı melezlemeler yapılmalıdır. Ebeveyinlerin çiçeklenmelerinin eş zamanlı olması sağlanmalıdır. Melezlemede ana olarak seçilen bitkide ilk açan çiçekler kullanılmalıdır. Melezleme yapılmayan çiçekler dalları ile birlikte kesilerek atılmalıdır. Emaskülasyon çiçek açmadan bir gün önce akşam saatlerinde, tozlama ise ertesi gün sabah saatlerinde yapılmalıdır. Mümkünse saksılarda melezleme çalışması yapılmalıdır.

12 Emaskülasyon ve Tozlanma Emaskülasyona başlamadan önce, ilk yapılacak işlem, taç yaprakların açılarak, anterlerin açığa çıkmasını sağlamaktır. Yerfıstığında emaskulasyon işlemleri aşağıdaki yöntemlerden birisi ile yapılabilir. Sivri uçlu iğne ile taç yapraklar aşağıdan yukarıya doğru yırtılır, açığa çıkan anterler iyi bir pens yardımıyla dikkatlice koparılır. Bayrak yaprak geriye doğru katlanarak kanatcık ve kayıkcıklar çiçekten uzaklaştırılırlar ve açığa çıkan antherler bir pens yardımıyla dikkatlice koparılır. Bütün taç yapraklar bayrak yaprağın tepesinden bir pens yardımı ile dikkatlice çekilirler ve daha sonra ortaya çıkan anterler, kopartılarak çiçekten uzaklaştırılırlar. Emaskülasyon, bir gün sonra açacak çiçeklerde, akşamüzeri saat dolaylarında yapılmaktadır. Emaskülasyon geç kalınırsa, anterlerin patlayıp kendine döllenme tehlikesi ortaya çıkabilmektedir. Emaskülasyon, polen tozları döllenme kabiliyeti kazanmadan önce yapılmalıdır. Anterlerin emasküle edilmesi sırasında stiğmaya zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Erkek organlardan bir tanesinin bile çiçekte kalması, kendine döllenmeye yeterli olmaktadır. Bu nedenle, çiçek ve stiğma güçlü bir büyüteçle kontrol edilmelidir. Melezlemenin daha emliyetli olabilmesi için, kullanılacak yardımcı aletler her çiçekten çiçeğe geçerken alkolle sterilize edilmelidir.

13 Emaskülasyon ve Tozlanma Tozlanma: Emasküle edilmiş ana çiçeğin stiğması üzerine, baba çiçekten alınan polen tozlarının bırakılması işlemidir. Yerfıstığında tozlanma işlemleri, sabah saat arasında yapılmalıdır. Emaskule edilmiş çiçeğin tozlanmasında değişik teknikler kullanılmaktadır. Anterler topluca çekilerek, tozlanacak çiçeğin stiğması üzerine fırçalama yapar gibi sürülür veya taç yaprakları uzaklaştırılmış baba çiçekler alınıp, tozlanacak çiçeğin stiğması üzerine sürülür. Polenlerin taşınmasında ve tozlamada kullanılacak fırçanın küçük ve yumuşak tüylü olmasına dikkat edilmelidir. Tozlamadan başarılı sonuç alabilmek için, stiğma çevresinde uygun bir ekoloji oluşturulmalıdır. Bunun için, tozlamadan hemen sonra, 12 X 12 cm büyüklüğünde havlu kağıttan yapılmış kağıt torbalar ıslatılarak, tozlanması yapılan stiğmanın tepesinden geçirilmelidir. Bu sayede yumurtalık korunur. Ayrıca dışardan çiçek tozu alımı engellenir.

14 Melezleme çalışması

15 Melezlenmiş yerfıstığının etiket bağlanmış hali

16 Pedigri Seleksiyon Yöntemi Bu yöntemde; melezlemeden sonra, F2 kademesinde tek bitki seçimine başlanır ve bitki seçilmesi F5 kademesine kadar devam eder. F6 kademesinden itibaren verim denemesine başlanır. Bu yöntemin yıllara göre uygulanması şu şekilde olmaktadır. 1. Yıl. Ana ve baba olarak seçilen çeşitler melezlenir ve F1 tohumları elde edilir. 2.Yıl. Melezlemeden elde edilen (10-25 adet) F1 tohumları karışık olarak ekilirler ve hasat zamanı F2 tohumları birlikte hasat edilirler. 3 Yıl. Hasat edilen F2 tohumlarının tamamı ekilerek F2 bitkisi yetiştirilir (yaklaşık 2000 adet). Bu bitkiler içerisinden ıslah amacına uygun bitki seçilir ve bunlar F3 tohumları olarak ayrı ayrı hasat edilirler. 4 Yıl. Seçilen bitkinin F3 tohumları ayrı sıralara ekilirler. Hasat sırasında gerekli gözlemler yapılarak, adet sıra ve sıra içerisinde tek bitkiler seçilir. Seçilen bitkiler ayrı ayrı hasat edilirler. 5-7 Yıllar. Dördüncü yılda seçilen sıraların en iyi bitkileri, bitki sıraları familyaları şeklinde yetiştirilir ve hasat zamanı en iyi familyalar, familyalar içerisinde en iyi sıralar ve sıralar içerisinde de en iyi bitkiler seçilir (F4 ve F5). Bu işlem familyalar üniform hale gelinceye kadar devam eder. 7. yılın sonunda, amaca uygun sıra (hat) seçilir ve her sıradaki bitkiler birlikte hasat edilirler (F5 den sonra bitki seçilmesi bırakılır) 8 Yıl. Seçilen hatlar ön verim denemesine alınır, hasat sonrası ümitli görülen hatlar seçilerek, verim denemelerine devam edilir. 9 Yıl. Ön verim denemesinde ümitli görülen hatlar bölgenin standart çeşidi ile mukayeseli verim denemelerine alınır. Denemeler sonunda standardı geçen 2-5 yüksek verimli hat çeşit adayı olarak seçilirler. 10 ve 11 Yıllar. Seçilen hatlar çoklu lokasyonda verim denemelerine alınırlar. Bu verim denemeleri sırasında kalite, erkencilik ve hastalıklara dayanıklılık gibi testler de yapılır. Bu denemeler sonunda en üstün 1-2 hat, çeşit adayı olarak seçilir ve tescil edilmek üzere ilgili kamu kuruluşuna gönderilir.

17 Bulk Yöntemi Bu yöntemin pedigri yönteminden farkı, tek bitki seçimi F5 generasyonunda başlanılması ve bir defa yapılmasıdır. Teorik olarak F5 kademesinde, popilasyondaki bütün bireyler homozigot hale gelmiştir. Bu yöntemin yıllara göre uygulanması şu şekilde olmaktadır. 1Yıl. Ana ve baba olarak seçilen çeşitler melezlenir ve F1 tohumları elde edilir. 2 Yıl. Melezlemeden elde edilen F1 tohumları (10-25 adet) tarlaya ekilirler ve F2 tohumları birlikte hasat edilirler. 3 Yıl. Hasat edilen F2 tohumları karışık olarak ekilirler ve hasat zamanı F3 tohumları karışık olarak birlikte hasat edilirler. 4 Yıl. Bir önceki yıl hasat edilen F3 tohumları bir kısmı generasyon ilerlemesi için karışık olarak ekilirler ve hasat zamanı F4 tohumları karışık olarak birlikte hasat edilirler. 5 Yıl. Dördüncü yılda hasat edilen F4 tohumlarının yine bir kısmı alınır ve karışık olarak ekilirler. Hasat zamanı tüm bitkiler birlikte hasat edilirler. 6 Yıl. Bir önceki yıl hasat edilen F5 tohumları, belirli aralıklarla ekilirler ve hasat zamanı geldiğinde, ıslah amacına uygun adet F5 bitkisi seçilir ve bu bitkiler ayrı ayrı hasat edilirler. 7 Yıl. Seçilen F5 bitkilerine ait tohumlar ayrı sıralar halinde ekilirler ve hasat zamanı geldiğinde, sıralar ayrı ayrı hasat edilir. Gerekli gözlemler yapılarak en üstün sıra (hat) seçilir. 8 Yıl. Seçilen hatlara ait F6 tohumları, standartla mukayeseli olarak iki sıra mikro verim denemesine alınırlar. Hasat sonrası gerekli gözlemler yapılır ve standardı geçen belirli sayıda (10-20) hat seçilir. 9 Yıl. Seçilen hatlar, bölgenin standart çeşidi ile mukayeseli olarak tekerrürlü makro verim denemesine alınırlar. Deneme sonunda üstün özellikler sahip ve yüksek verimli hatlar (5-10) seçilir. 10 ve 11 Yıllar. Bir önceki yıl seçilen hatlar, çoklu lokasyonda verim denemelerine alınırlar. Yüksek verimli olarak belirlenen 1-2 hat çeşit adayı olarak tescil edilmek üzere ilgili kamu kuruluşuna gönderilir. Pediğri ve Bulk seleksiyon yönteminde 9. yıldan itibaren çeşitler belirlenmeye başlanmıştır. Bir taraftan verim denemeleri devam ederken, ayrı bir yerde de tohumluk üretimleri yapılmalıdır. Çeşit adayı olarak belirlenen hatlar içerisinde tip dışı bitkiler, zaman içerisinde seçilerek ayıklanmalıdır.

18 Geri Melezleme Bir yerfıstığı çeşidinden, diğer bir yerfıstığı çeşidine, istenilen bazı özellikleri aktarmak amacıyla yapılır. Yerfıstığında bölgeye adapte olmuş standart bir çeşit bazı hastalıklara (Cercospora yaprak leke hastalığı gibi) dayanıklı olmayabilir. Dayanıklı bir çeşit ile melezleme yapmak suretiyle, dayanıklılık geni standart çeşide aktarılabilmektedir. Geriye melezlemeye, standart çeşidin bütün karakterleri ile birlikte, ikinci ebeveynin üstün karakterini de taşıyan çeşit elde edilinceye kadar devam edilmelidir. Geri melezleme önce hatalıklara hassas ve yüksek verimli A çeşidi ile hasalıklara dayanıklı normal verimi olan B (donör) çeşidi melezlenir. Elde edilen F1 bitkileri, tekrar hastalıklara hassas ve yüksek verimli A çeşidi ile geri melezlenir. Bu geri melezleme her defasında aynı şekilde BC5-BC6 ya kadar devam eder. Sonunda yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı yeni çeşitler ıslah edilmiş olur. Burada devamlı kullanılan A çeşidine tekrarlanan (Reccurrent) ebeveyn, B çeşidine ise verici (Donör) ebeveyn denir. Geri melezlemede, bir veya birkaç özellik iyileştirilmek istenir. Her defasında geri melezlemede kullanılacak F1 bitkileri, tüm özellikleri açısından A çeşidine benzemeli ve hastalıklara dayanıklı olmalıdır. Elde edilen yeni çeşit başka denemleler (verim, adaptasyon) alınmadan, doğrudan üretime aktarılır.

19 Geri Melezleme

20 Mutasyon Islahı Ethyl methane sulfonate (EMS) 0.3% konsantrasyonda çiçeklere sabah saat uygulamasıyla elde edilen mutant bitkilerin seleksiyonuyla yeni çeşidin verimde %5 lik artış sağlanmıştır. Sodium Azide (NaN3 ) tohumlara 0.39 % konsantre olarak tohumlara uygulandığında tohumların oleik asit miktarında önemli artışlara neden olmuştur. X-ışınları, gama ışınları ve notronlar mutasyon ıslahında radyosyon olarak kullanılırlar. Mutant bitkilerde açılma M2 generasyonunda görülür. Bu nedenle seleksiyona, M2 generasyonunda tek bitki seçilerek başlanır. Seleksiyona, M3 generasyonuna kadar devam edilir. Amaca uygun olan bitkiler seçilerek, standart çeşit ile verim denemelerine alınır. Eğer mutant çeşidin eksik olan yönleri var ise, geriye melezleme yöntemi ile bu eksiklik giderilmeye çalışılır. Yerfıstığında colhicine kullanılarak diploid formdan, tetraploid tipler elde edilmektedir. Hindistan da yetiştirilen yerfıstığını %45 i mutasyon ıslahı ile elde edilmiş TAG mutant serileridir(tag groundnut varieties ). TAG24 çeşidi en popilerdir.

21 Mutasyona uğramış yerfıstığı bitkileri

22 Field trials with GM peanuts World wide USA 52 Period Traits Resistance to viruses, fungi and insects, herbicide tolerance, drought tolerance Additional countries India, China, South Africa

23 Transgenik yerfıstığı çalışmaları Dünyada ilk defa transgenik yerfıstığı peanut clump virus (PCV), dayanıklı çeşit geliştirilmiştir. Bu çeşit Batı Afrika ve Hindistan da geniş olarak yetiştirilmektedir. Agrobacterium tumefciens strain C58 bakterisi vasıtasıyla dayanıklılık sağlayan gen çeşitlere aktarılmıştır. Uninfected and infected (arrow) plants of groundnut. Bu virus den kaynaklanan ekonomik kayıp her yıl 38 milyon doları bulmaktadır. Ayrıca Alfatoksin oluşununu engelleyen transgenik yerfıstığı geliştirilmiştir.

24 Çeşit verim denemelerinde kullanılan parsel mibzeri ve çeşit verim denemeleri

NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI VE MELEZLEME TEKNİĞİ. Prof. Dr. Ercan CEYHAN

NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI VE MELEZLEME TEKNİĞİ. Prof. Dr. Ercan CEYHAN NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI VE MELEZLEME TEKNİĞİ Prof. Dr. Ercan CEYHAN NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI Nohut bitkisinde çiçek durumu salkımdır. Nohut çiçekleri koltuklarındaki kısa salkım sapında tek, nadiren de iki

Detaylı

Seleksiyon Islahı. Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu

Seleksiyon Islahı. Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu Seleksiyon Islahı Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu Seleksiyon Doğal olarak meydana gelmiş bir varyabiliteye sahip populasyonlardan ıslah amaçlarına uygun bitkileri seçip, bunlara daha

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI KOLZ (rassica napus oleifera L.) 2001 TRIMSL EĞERLERİ

Detaylı

5 10/04/ /04/2017 DATAE Adana /04/ /04/2017 DATAE Adana /05/ /05/2017 DATAE Adana /06/ /06/2017 DATAE Adana

5 10/04/ /04/2017 DATAE Adana /04/ /04/2017 DATAE Adana /05/ /05/2017 DATAE Adana /06/ /06/2017 DATAE Adana BEZELYE ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMLARI Uygulama Konusu Süresi Başlama Bitiş Eğitimin 1 Bezelye Islahı 5 03/04/2017 07/04/2017 2 Denemelerde Bakım İşlemleri 3 Morfolojik 5 10/04/2017 14/04/2017

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI HŞHŞ (Papaver somniferum L.) 2005 İÇİNEKİLER Sayfa

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI NOHUT (Cicer arietinum L.) MERCİMEK

Detaylı

Pamukta Muhafaza Islahı

Pamukta Muhafaza Islahı Güven BORZAN DOĞU AKDENİZ GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Bitkisel üretim; toprak, su,iklim gibi doğal kaynaklar ile kimyasal ve organik gübreler, pestisit, tarım makineleri, tohum

Detaylı

NOHUT TARIMI. Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Ercan CEYHAN

NOHUT TARIMI. Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Ercan CEYHAN NOHUT TARIMI Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Ercan CEYHAN Cicer arietinum L. = Nohut (2n = 16) NOHUDUN ÖNEMĠ Nohut dünyanın belirli bölgelerinde insan beslenmesinde, aynı zamanda hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI YEMLİK PANCAR (HAYVAN PANCARI)

Detaylı

Bitki evrimsel gelişimi

Bitki evrimsel gelişimi Bitki evrimsel gelişimi KITALARIN HAREKETİ myö:milyon Yıl Önce Kaynak:International Commission on Stratigraphy Bitki fosillerinin görülmeye başlanması BRİYOFİTLER (Kara yosunları) VASKÜLER BİTKİLER

Detaylı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR SEBZE ISLAH ÇALIŞMALARI. Dr. Ercan ÖZKAYNAK Yüksel Tohum Ar-Ge Müdürü 01 NİSAN 2017, ANTALYA

ÖZEL SEKTÖR SEBZE ISLAH ÇALIŞMALARI. Dr. Ercan ÖZKAYNAK Yüksel Tohum Ar-Ge Müdürü 01 NİSAN 2017, ANTALYA ÖZEL SEKTÖR SEBZE ISLAH ÇALIŞMALARI Dr. Ercan ÖZKAYNAK Yüksel Tohum Ar-Ge Müdürü 01 NİSAN 2017, ANTALYA GİRİŞ Bitkisel üretimdeki en önemli girdi tohumdur. Üstün nitelikli tohum kullanılmasıyla verim ve

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları

UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BİTKİ ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI (2017) Sıra No UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları

Detaylı

UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları

UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BİTKİ ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI (2016) Sıra No UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESCİL VE SERTİFİKASYON MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI SORGUM (Sorghum spp.)

Detaylı

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yer fıstığı baklagiller familyasından, tek yıllık ve değerli bir yağ bitkisidir. Yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ

KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Tritikalenin Önemi : Dr. Sami SÜZER Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü suzersami@yahoo.com Tritikale

Detaylı

Şeker Pancarı Islahı

Şeker Pancarı Islahı Şeker Pancarı Islahı Şeker pancarı bitkisi 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl vejetatif gelişme göstererek kök (yumru) ve yapraklarını geliştirir. Birinci yıl üretilen şeker pancarı yumrusu şeker fabrikalarında

Detaylı

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 Mısır yetiştiriciliğinde üretimin temel taşını toprak özellikleri oluşturmaktadır. Toprağın elverişliliğinden hemen sonra ise misir ekim öncesinde yapılan toprak hazırlığı

Detaylı

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir. ACUR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ 1.Black Strong Ürünlerinin Acur YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Acur organik maddece zengin topraklarda çok iyi yetişir. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI:

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI: COLFIORITO Başakları orta uzunlukta, kılçıklı ve beyaz 1000 tane ağırlığı 19.1-36.5 gr arasındadır. Yatmaya dayanımı iyidir. Kahverengi pas ve sarı pasa orta hassastır. DEMİR 2000 Sağlam saplı ve uzun

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE,

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞAÇLARI ISLAH YÖNTEMLERİ Orman ağaçlan ıslah yöntemleri üç ana yöntem altında toplanabilir. 1- Ayıklayıcı nitelikte (selektif)

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI YÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) 2001 TRIMSL EĞERLERİ

Detaylı

GENEL. Zaman Konu Eğitimci(ler)

GENEL. Zaman Konu Eğitimci(ler) GENEL Zaman Konu Eğitimci(ler) 6.02.2017 9:30-10:00 Kayıt/AÇILIŞ 10:00-10:45 Tarla Bitkileri Islahında Güncel Durum ve Gelecek Hedefleri Doç. Dr. Taner AKAR 1 11:00-11:45 Sebze Islahında Güncel Durum ve

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) MELEZ VE MELEZ GÜCÜ (HETEROSİS): Kalıtsal özellikleri farklı iki bireyin çaprazlanması olayına "Melezleme" denir. Melezleme sonunda ortaya

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİ ALTI SIRALI ARPA TESCİL RAPORU

TRAKYA BÖLGESİ ALTI SIRALI ARPA TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil Ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü TRAKYA BÖLGESİ ALTI SIRALI ARPA TESCİL RAPORU TEA 1765-2012 Ankara-2016 TEA 1765-2012 ALTI SIRALI ARPA ÇEŞİT

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) 1.2. Bireysel Ayıklama Klonal Ayıklama (Seleksiyon) Klon; bir ağaçtan çelik, aşı kalemi gibi genetik materyallerle üretilen aynı genotipe

Detaylı

Zaman Konu Eğitimci(ler)

Zaman Konu Eğitimci(ler) Zaman Konu Eğitimci(ler) 1.Gün-15 Şubat 10:00-11:00 Bitki Islahına Giriş Dr.Vehbi Eser 11:00-11:15 Ara 11:15-12:00 Bitki Islahının tanımlanması Dr.Vehbi Eser 12:00-13:00 Öğle yemeği 13:00-13:45 Bitkilerde

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

Eski Köye Yenilikçi Çiftçi

Eski Köye Yenilikçi Çiftçi Eski Köye Yenilikçi Çiftçi Zirai İlaç Alet Yaprak Gübreleri Tohumculuk SÖNMEZ 2001 / KATE 1 / BEZOSTAJA 1 / ÇEŞİT 1252 SÖNMEZ 2011 / KATE 1 / BEZOSJAJA 1 / ÇEŞİT 1252 EKMEKLİK / BUĞDAY / HAKKIMIZDA AL-KA

Detaylı

BİTKİ ISLAHI VE ÇEŞİT GELİŞTİRME

BİTKİ ISLAHI VE ÇEŞİT GELİŞTİRME TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ BİTKİ ISLAHI VE ÇEŞİT GELİŞTİRME Doç Dr Yalçın KAYA Bitki Islahçıları Alt Birliği (BISAB) TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ BİTKİ ISLAHI Nedir? Bitki Islahı, herhangi bir bitki türünde

Detaylı

Çiftlik hayvanları endüstrisinin yapısı elit Çok yönlü ticari Kantitatif genetik formulleri özeti Temel genetik: Genel öneri: Genellikle iki yönlü tablo kullanılır Sorular sorudaki probleme ilişkin verilen

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESCİL VE SERTİFİKASYON MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI ÇELTİK (Oryza sativa L.) ANKARA

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON ADIM ADIM YGS LYS 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON GENETİK VARYASYON Aynı türün bireyleri arasındaki farklılığa VARYASYON denir. Varyasyonların hepsi

Detaylı

Hindistan Çay Plantasyonlarında Yürütülmekte Olan Dört Farklı Bitki Islah Programı

Hindistan Çay Plantasyonlarında Yürütülmekte Olan Dört Farklı Bitki Islah Programı Hindistan Çay Plantasyonlarında Yürütülmekte Olan Dört Farklı Bitki Islah Programı Bitki Islahı UPASI Çay Araştırma Kurumu 1 Ocak 31 Aralık 2005 Periyodu, 79. Yıllık Raporu. ISSN : 0972-3129 Botanist Dr.R.Victor

Detaylı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı 07.10.2016 Özge YILDIZ Gıda Yük. Müh. Aydın İMAMOĞLU, Seda PELİT Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İzmir Proje:

Detaylı

ÖNEMİ. İyi bir ürün için iyi bir toprak hazırlığı gerekir. Tohum yatağı hazırlama kombinasyonu bunu sağlar.

ÖNEMİ. İyi bir ürün için iyi bir toprak hazırlığı gerekir. Tohum yatağı hazırlama kombinasyonu bunu sağlar. ŞEKER PANCARI TARIMI İnsan yaşamının her döneminde çok önemli bir temel besin maddesi olan şeker ülkemizde şeker pancarından üretilmektedir. Şeker pancarı dekar başına yüksek verim ve gelir getirmektedir.

Detaylı

belirlenmiştir. En iyi meyve tutumu 22 nolu tozlayıcının %5 lik çiçek tozu un karışımından elde edilmiştir. 3. Denemede kullanılan tozlayıcı

belirlenmiştir. En iyi meyve tutumu 22 nolu tozlayıcının %5 lik çiçek tozu un karışımından elde edilmiştir. 3. Denemede kullanılan tozlayıcı ÖZET 1. Denemenin yürütüldüğü yıllarda tozlayıcı tip ve dişi çeşitlerde çiçeklenmenin Nisan ayında olduğu gözlenmiştir. 1998 yılında tozlayıcı tip ve dişi çeşitlerin çiçeklenmesi 6 Nisan (çiçeklenme başlangıcı)

Detaylı

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması gerekmektedir. Hastalıktan kurumuş veya kurumak üzere olan ağaçlar

Detaylı

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Unvan Arzu KÖSE Doktor Telefon 222-32403-00 E-mail Doğum Tarihi - Yeri arzu.kose @gthb.gov.tr Ankara-1972 EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek Lisans Akademik Birim/ Mezuniyet Yılı Lisans

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

İpek 607 Pamuk (G. hirsitum L.) Çeşidinde Farklı Gama Işını (Cobalt 60) Dozlarının M2 Popülasyonunda Lif Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

İpek 607 Pamuk (G. hirsitum L.) Çeşidinde Farklı Gama Işını (Cobalt 60) Dozlarının M2 Popülasyonunda Lif Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016, 25 (Özel sayı-2):106-111 Araştırma Makalesi (Research Article) İpek 607 Pamuk (G. hirsitum L.) Çeşidinde Farklı Gama Işını (Cobalt 60) Dozlarının

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLERİN BİTKİ ISLAHI VE TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KULLANIMI

MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLERİN BİTKİ ISLAHI VE TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KULLANIMI MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLERİN BİTKİ ISLAHI VE TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KULLANIMI 43 TÜRKTOB Dergisi 2017 Sayı: 24 Sayfa: 43-47 Yrd. Doç. Dr. Necmi Beşer Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Genetik ve

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür:

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Papilianaceae Cins: Phaseolus Tür: Phaseolus vulgaris Phaseolus vulgaris var. nanus (Bodur fasulye) İri Phaseolus vulgaris var. comminus (Sırık fasulye) tohumlu

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

ALBATROS YULAF ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

ALBATROS YULAF ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR ALBATROS YULAF ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR Orta Anadolu Bölgesi yazlık yulaf tarımsal değerleri ölçme denemelerinde Albatros çeşit adayı 2 yıl süreyle yer almıştır. Bu denemelerin sonunda verim,

Detaylı

MUTATION INDUCTION IN DURUM WHEAT

MUTATION INDUCTION IN DURUM WHEAT X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim 2009,340-346 A.Şenay! TR1100039 MAKARNALIK BUĞDAYDA (Triticum durum Desf.) MUTASYON ISLAHI ÇALIŞMALARI Ali Şenay*, Süreyya Şekerci Türkiye

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

Tohumculuk Sektöründe Üniversite Kamu Özel Sektör İşbirliğinin Geliştirilmesi. Prof. Dr. Bülent UZUN

Tohumculuk Sektöründe Üniversite Kamu Özel Sektör İşbirliğinin Geliştirilmesi. Prof. Dr. Bülent UZUN Tohumculuk Sektöründe Üniversite Kamu Özel Sektör İşbirliğinin Geliştirilmesi Prof. Dr. Bülent UZUN Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜNİVERSİTE-KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNİ

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ FARKLI ŞEKİL VE DOZLARDA UYGULANAN TKİ HÜMAS IN EKMEKLİK BUĞDAYIN BAYRAK YAPRAK BESİN ELEMENTİ KONSANTRASYONU, VERİM VE TANE PROTEİN KAPSAMINA ETKİLERİ Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ Bu

Detaylı

EKMEKLİK BUĞDAY ISLAH KURSU UYGULAMALI EĞİTİM Program sorumlusu: Dr. İrfan ÖZTÜRK Tel:

EKMEKLİK BUĞDAY ISLAH KURSU UYGULAMALI EĞİTİM Program sorumlusu: Dr. İrfan ÖZTÜRK Tel: EKMEKLİK BUĞDAY ISLAH KURSU UYGULAMALI EĞİTİM Program sorumlusu: Dr. İrfan ÖZTÜRK Tel: 058108167 1 MELEZLEME 8 0/05/015 1/05/015 Trakya TAE Edirne Ebeveyn seçimi TARLA ÖZLEMLERİ 10 18/05/015 9/05/015 Trakya

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

MISIR ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI PROGRAM SORUMLUSU: Mehmet TEZEL Tlf: 05325112575 Sıra UYGULAMA KONUSU SÜRESİ No

MISIR ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI PROGRAM SORUMLUSU: Mehmet TEZEL Tlf: 05325112575 Sıra UYGULAMA KONUSU SÜRESİ No MISIR ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI PROGRAM SORUMLUSU: Mehmet TEZEL Tlf: 0532511255 UYGULAMA KONUSU SÜRESİ No BAŞLAMA BİTİŞ N YAPILACAĞI YER VERECEKLER 2 DENEMELERİN KURULMASI gün 11 Mayıs 2015

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

SERA TARIMI VE ÖNEMİ

SERA TARIMI VE ÖNEMİ 2015 SERA TARIMI VE ÖNEMİ Sera Tarımı ve Önemi 1 ÖNEMİ: Ülkemizde kırsal kesimde nüfusun tutulmasının en önemli sorunlarından biri toprak sermaye büyüklüğüdür. Nüfusun hızlı artması sonucu, gittikçe pazarlanan

Detaylı

BİSAB-BİTKİ ISLAHI KURSU 2013 YILI TEORİK EĞİTİM PROGRAMI (11 ŞUBAT- 17 ŞUBAT) (GENEL)

BİSAB-BİTKİ ISLAHI KURSU 2013 YILI TEORİK EĞİTİM PROGRAMI (11 ŞUBAT- 17 ŞUBAT) (GENEL) BİSAB-BİTKİ ISLAHI KURSU 2013 YILI TEORİK EĞİTİM PROGRAMI (11 ŞUBAT- 17 ŞUBAT) (GENEL) Zaman Konu Eğitimci(ler) 1.Gün-11 Şubat 10:00-11:00 Açılış Doç. Dr. Ahmet Bağcı 11:00-11:15 Ara 11:15-12:00 Bitki

Detaylı

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM BİTKİ KİMLİK KARTI Latince adı:calendula

Detaylı

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA BİYOTEKNOLOJİ Canlılara temel bilimlerin ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Gen mühendisliği, genetik madde lan DNA üzerinde yapılan

Detaylı

YENİ TEKLİF PROJE AFA ADI: A 04 Endüstri Bitkileri PROGRAM ADI: P-02 Pamuk Proje No TAGEM-

YENİ TEKLİF PROJE AFA ADI: A 04 Endüstri Bitkileri PROGRAM ADI: P-02 Pamuk Proje No TAGEM- YENİ TEKLİF PROJE AFA ADI: A 04 Endüstri Bitkileri PROGRAM ADI: P-02 Pamuk Proje No TAGEM- Projeyi Destekleyen Kuruluş Proje Lideri Ege Bölgesi ve GAP Pamuk Alanlarına Uygun, Üstün Özelliklere Sahip Pamuk

Detaylı

Dr. AKIN PALA. Zooteknist? Zootekni-Zooteknist? Zooteknist? Zooteknist? Islah, genotip-çevre

Dr. AKIN PALA. Zooteknist? Zootekni-Zooteknist? Zooteknist? Zooteknist? Islah, genotip-çevre Zootekni- 200tekni? Verimleri ekonomiyi göz önüne alarak yükseltmek Zootekni Çevre ve genotipin verime etkisini bilerek işletmenin yararına kullanan eleman Zooteknist 1 2 Zootekni- Zooteknist şunlara karar

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

BİTKİ ISLAHÇILARI ALT BİRLİĞİ BİTKİ ISLAH KURSU PROGRAMI

BİTKİ ISLAHÇILARI ALT BİRLİĞİ BİTKİ ISLAH KURSU PROGRAMI Zaman Konu Eğitimci(ler) 1.Gün 7 Mart 10:00 11:00 Açılış 11:00 11:15 Ara 11:15 12:00 Bitki Islahının tanımlanması Dr. Vehbi Eser 12:00 13:00 Öğle yemeği 13:00 13:45 Bitkilerde Döllenme Biyolojisi Prof.

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi

Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Nar, Kestane ve Enginar Döllenme Biyolojisi Md Rashedul Islam TÜBİTAK PhD Fellow Biyoteknoloji Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü Çukurova Üniversitesi NAR DÖLLENME BİYOLOJİSİ 2 NARIN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmaların başarılı olmaları, büyük ölçüde ağaçlandırma

Detaylı

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak SEBZELERDE YAPILAN KÜLTÜREL İŞLEMLER Budama Örtüaltı tarımında Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak BUDAMA Sürgün budaması (koltuk) Uç alma Yaprak alma Çiçek budaması

Detaylı

TÜBİTAK 1003 Buğday Tuzluluğu Projesinin Üçüncü Dönem Raporu Özeti

TÜBİTAK 1003 Buğday Tuzluluğu Projesinin Üçüncü Dönem Raporu Özeti TÜBİTAK 1003 Buğday Tuzluluğu Projesinin Üçüncü Dönem Raporu Özeti Toprak tuzluluğu, özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde buğday verimliliğini etkileyen başlıca tarımsal sorunlardan biridir. Ayrıca,

Detaylı

YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Detaylı

Kasım Külek ÖZ Özaltın Tarım İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı Mart 2016-Kahramanmaraş

Kasım Külek ÖZ Özaltın Tarım İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı Mart 2016-Kahramanmaraş Kasım Külek ÖZ Özaltın Tarım İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı 23-24 Mart 2016-Kahramanmaraş Dünya nın ve Ülkemizin önde gelen ürünlerinden olan pamuk: çiftçi, tohum firmaları,

Detaylı

MV SUBA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

MV SUBA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR MV SUBA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR Orta Anadolu Bölgesi kuruda ekmeklik buğday tarımsal değerleri ölçme denemelerinde Mv Suba çeşit adayı 2 yıl süreyle yer almıştır. Bu denemelerin

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Gül Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir ve dünyada yaklaşık 1.350 Rosa türü tanımlanmıştır. Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, çok yıllık dikenli

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DİCLE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ TANITIM Tarla Bitkileri Bölümünün temel amacı, tahıllar, yemeklik dane baklagiller, yağ, lif, nişasta, şeker, keyf, yem ve tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tarımsal

Detaylı

Şeker pancarı ıslahı Prof. Dr. Necmi İşler M. K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Şeker pancarı ıslahı Prof. Dr. Necmi İşler M. K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Şeker pancarı ıslahı Prof. Dr. Necmi İşler M. K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Şekerpancarının çiçek yapısı ve döllenme biyolojisi Şekerpancarı, yabancı çiçek tozuyla döllenen (allogam) diploid

Detaylı

BÖRÜLCE (Vigna sinensis) 2n=22

BÖRÜLCE (Vigna sinensis) 2n=22 BÖRÜLCE (Vigna sinensis) 2n=22 Kökeni, Tarihçesi ve Yayılma Alanı Filogenetik özellikler dikkate alınarak börülce nin kökeni olarak İran ve Hindistan arasındaki bölge gösterilmiş olmasına karşın; Vavilov

Detaylı

YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi, Konya-2013, Kitap2, sayfa 350-357 YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN

Detaylı

Baklagillerin önemi. Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Nutrition

Baklagillerin önemi. Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Nutrition Barox & Zillion Baklagillerin önemi Avrupa tarımının 75% protein içeren ürünlerinlerdir. Bu ürünlerin en büyük kaynağı baklagillerdir. Baklagil tohumları %23-40 protein içerirken tahıl ürünleri %9-13 protein

Detaylı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı Koruma Tarihi : 18.12.2008 Başvuru No : C2008/049 Coğrafi İşaretin Türü Başvuru Sahibi : Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı

Detaylı

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ADİ İĞ TESCİL RAPORU GATAEMD135(SAYAR) ANKARA 2015 GATAEMD135(SAYAR) ADİ İĞ ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

NOHUTTA MUTASYON ISLAHI

NOHUTTA MUTASYON ISLAHI NOHUTTA MUTASYON ISLAHI Zafer Sağel 1 *, M.İhsan Tutluer, Hayrettin Peşkircioğlu, Yaprak Kantoğlu, Burak Kunter Türkiye Atom Enerjisi Kurumu- Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Nohut, Türkiye'de

Detaylı