BOYA HAKKINDA KISA BİLGİLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BOYA HAKKINDA KISA BİLGİLER"

Transkript

1 BOYA HAKKINDA KISA BİLGİLER İSTANBUL 2016

2 Boya Tanımı Boya herhangi bir nesneye renk vermek veya koruma amaçlı uygulanan kaplamaya denir. Boyalar renk verici özelliğinin dışında örtücü ve buna bağlı olarak koruyucu da özelliklere sahiptirler. Renksiz olan ve özellikle ahşap materyallerde kullanılan bağlayıcı ve solvent bileşiğine de vernik denir. Koruyuculuk boyanın dıştan gelen nem, su, atmosfer kirliliği, kimyasallar ve diğer tahribat unsurlarına dayanımı anlamına gelmektedir. Korozyon; metal veya metal alaşımların kimyasal etkilerle aşınma durumudur. Demirin paslanması, alüminyumun oksitlenmesi örnek olarak verilebilir. Boyanın üretimsel tanımına baktığımız zaman bağlayıcı reçine ile pigmentlerin bir solvent içerisinde çözülmesi ile elde edildiğini görüyoruz. Bağlayıcı; boyanın tatbik edildiği yüzeye yapışmasını sağlayan reçine kısmıdır. Bağlayıcısına göre boya tiplerini 5. Bölümde inceleyeceğiz. Pigmentler; boya içerisinde renk verme özelliğinin dışında boya tabakasını güneşten koruma, korozyon dayanımı sağlama ve dolgu (kalsit, talk, barit gibi) özelliği sağlarlar. Solventler; Solventin asıl görevi boya içerisinde bulunan reçineyi akıcı hale getirmektir. Ayrıca boyanın yüzeye yapışması, kuruması ve düzgün bir satıh elde edilmesinde önemli role sahiptirler. Yüzey üzerine tatbik edilen boyadan solvent uçar ve geriye pigment ve dolgu maddesiyle sarılmış olan bağlayıcı kalır. Aditifler; Boyaya çok az miktarda ilave edilen ve boyanın imali sırasında, depolanmasında önemli rol oynayan kimyasallardır. Pigmentlerin ıslatılması, viskozitenin ayarlanması gibi görevleri üstlenirler.

3 Boyaların Çözücüye Göre Sınıflandırılması Boyalar çözücülerine göre Solvent Bazlı ve Su Bazlı olarak sınıflandırılmaktadır. Solvent Bazlı Boyalar Çözücü olarak Toluen, White Sprit, Xylol, Solvent Nafta gibi solvent türevlerinin kullanıldığı boyalardır. Su Bazlı Boyalar Su bazlı boyalar inşaat (dekoratif) boyalarında daha çok görülmekle beraber sanayi boyalarında da üretimine başlanılmıştır. Bağlayıcı tiplerine göre çözücü solvent yerine su kullanılmaktadır. Bu tip boyaların çevreye zararı daha az olmaktadır. Fakat dayanım konusunda solvent bazlılara göre eksiklikleri bulunmakla beraber boya teknolojilerindeki gelişmelerle beraber bu olumsuzlukta ortadan kalkmaktadır. Toz Boyalar (Elektrostatik Boya) Çevre duyarlılığının artması ile bu boya daha fazla önem kazanmaktadır. Çözücüsü bulunmayan toz halindeki ince tanecikleri elektrostatik yükle yüklenerek yüzeye yapışır ve fırın işlemi uygulanır. Ürün gamımızda toz boya bulunmamaktadır. Katoforez (Elektroçökeltme Boyalar) Bu tip boyalar genel olarak astar ve ilk kat boyalar için kullanılır. Oto sanayisinde ve beyaz eşya ürünlerinde kullanılmaktadır. Araç üstü ekipman ve iş makineleri üretiminde de kullanıldığı görülmektedir. Elektrik yüklü reçine (bağlayıcı) tankın içinde katot veya anoda (boyanacak yüzeye) göç ederek oraya yapışır. Böylelikle yüzey bağlayıcı ile kaplanır. Reçine suda yayınık olarak bulunur, atık sorunuda havuz (tank) içinde boyama yapıldığı için hemen hemen bulunmaz.

4 Boyaların Kuruma (Kabuk Oluşturma) Şekilleri Boyalar kuruma veya kabuk oluşturma sistemine göre de sınıflandırılmaktadır. Aşağıda bu sınıflandırmayı inceleyerek kuruma tiplerini ve tek komponent - çift komponentli boya farkını anlayabiliriz. Hava Oksijeni İle Kuruma Bu tip boyalara en iyi örnek bezir yağı ile üretilen adi yağlı boyalardır. Kuruma süreleri uzundur. Boya içerisindeki yağ asitlerinin oksijenle oluşturduğu bağlar kuruma diye adlandırılır. Alkit boyalarda bu sınıfa girerler. Solvent Buharlaşması Yoluyla Kuruma Boya ihtiva ettiği VOC yani uçucu bileşenler dediğimiz solventin buharlaşması ile kurumaktadır. Boya tabakası yüzeye uygulandıktan sonra yaş boya üzerindeki solvent buharlaşır ve reçine kabuk halinde yüzeyde kalır. Selülozik Boyalar, Vinil Boyalar, Klor Kauçuk Boyalar bu sınıfa girmektedirler. Bu tip boyalar çabuk kuruyan boyalardır. Lake de bu sınıfta değerlendirilebilir. Kimyasal Reaksiyon İle Kuruma (Çift Komponentli Boyalar) Bu tip boyalar iki bileşinli olarak üretilirler ve uygulama öncesinde karıştırılarak yüzeye tatbik edilir ve kimyasal reaksiyona girerler. A Komponent bağlayıcı ve pigmentlerin bulunduğu ana bölüm olup B Komponent ise sertleştirici diye de adlandırılan ikinci kısımdır. Epoxy Boyalar, Poliüretan Boyalar, 2K Akrilik Boyalar çift komponentli boyalar olup kuruma tipine göre bu sınıflandırma içerisinde değerlendirilirler. Çift komponentli boyalarda karışım oranlarına dikkat edilmelidir. Ağırlıkça veya Hacimce 2:1(ikiye bir), 4:1 gibi karışım oranları olabilir. Boya tipine göre karışım oranları değişiklik göstermektedir. Konuyu bir örnek ile açmak gerekirse; 2:1 karışım 2 kısım A komponent 1 kısım B komponent (serteştirici) anlamına gelir. Ağırlıkça olursa örneğin 2 kg A 1 kg B olarak değerlendirebiliriz.

5 Boya Çeşitleri (Sanayi Boyaları İncelenmektedir) Endüstride çok sayıda reçine (bağlayıcı) boya olarak kullanılmaktadır. Bağlayıcı (reçinenin) tipine göre boyalar isimlendirilmektedir. Bu bölümde endüstriyel uygulamalarda kullanılan başlıca boyaları incelebiliriz. Alkit Boyalar Tek Komponentli Çeşitli yağ ve yağ asitlerinden üretilen alkit reçine ile üretilmektedir. Eski tip yağlı boyanın modifiye edilmiş halidir. Gemi ve yat boyalarında da sentetik üst yapı veya son kat sentetik parlak boya adıyla geçmektedir. Genel olarak alkit boyaların atmosferik şartlara ve korozyona dayanımı çok yüksek değildir. Günümüz endüstriyel uygulamalarda az tercih edildiği görülmekle beraber eski gemilerde, ahşap yatlarda ve balıkçı teknelerinde kullanılmaktadır. İnceltme için Sentetik Tiner kullanılır. Hızlı kuruyan selülozik boyalar ise genellikle mobilya sektöründe ve makine boyamada tercih edilir. Rapid boyalar ise endüstride yaygın olarak kullanılan hızlı kuruyan boyalardır. Yaklaşık kuruma süreleri dk arasıdır. Selülozik ve Rapid Boyaları inceltmede Selülozik Tiner veya Rapid Tiner kullanılır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Rapid ve Selülozik Boyalar içerisinde bulunan solventin buharlaşması ile hızlı bir şekilde kururlar. Epoksi (Epoxy) Boyalar Çift Komponentli Epoksi reçineler esas itibariyle Bisfenol-A ile Epikloridrin bileşiklerinin kondensasyon reaksiyonu ile oluşan polimerlerdir. Epoksi reçineler II. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkmıştır. Epoksi boyalar kimyasal reaksiyon sonucu sertleşirler. Bu reaksiyon 15 0 C nin altında son derece yavaştır. 5 0 C altında ise uygulama yapılmaz ancak ortamın ısıtılması yoluyla sorun çözülebilir. Epoksi boyaların suya, kimyasal maddelere, özellikle alkali maddelere karşı direnci çok yüksektir. Özellikle "Coal Tar" epoksi suya karşı en dayanıklı olan epoksi tipidir. Yüzeye çok iyi yapışma gösterirler. Yüksek korozyonun söz konusu olduğu ortamlarda en dayanıklı olarak ilk akla gelen boya epoksi boyalardır. Yüzeye mükemmel yapışması, sertliği ve esnekliği gibi fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerinden dolayı sanayi boyalarının bel kemiğini oluştururlar.

6 Gemilerde, çelik konstrüksiyon uygulamalarında, depolama tanklarında ve çeşitli makinelerin boyanmasında kullanılabilir. Epoksi boya grubunun içerisine astarlar, boyalar, macunlar girmektedir. İçme suyu ve gıda depolama tankları için üretilen solventsiz epoxy boyalarımız da mevcuttur. *Epoksi boyaların en büyük dezavantajı UV ışınlarına karşı dayanımı düşüktür. Solma ve tebeşirlenme gibi sorunlarla karşılaşmak mümkündür.inceltme için Epoksi Tiner kullanılır. Poliüretan (Polyurethane) Boyalar Çift Komponentli İzosiyanat ve Alkol gruplarının polimerleşmesi sonucu poliüretan reçine elde edilir. Poliüretan boyalar aşırı esnek, aşınmaya dirençli, yüksek parlaklığa sahip boyalardır. Her türlü yüzeyde kullanılmasından dolayı geniş bir uygulama sahasına sahiptir. Yatlarda son kat boya olarak kullanıldığı gibi sanayide de parlaklık ve UV dayanımı istenilen ortamlarda rahatlıkla kullanılır. Klor Kauçuk Boyalar Tek Komponent Sentetik veya doğal kauçuk klorlanarak sert bir reçine elde edilir. Endüstride sentetik klor kauçuk boyalar tercih edilir. Güneş ışınlarına dayanımı yüksektir, eskiyen boya tabakası aynı boya ile kolayca tamir edilebilir. Özellikle deniz kenarındaki kimya tesisleri ve depolama tanklarının boyanmasında kullanılır. Trafik yol çizgi boyaları da klor kauçuk esaslıdır. Vinil Boyalar Tek Komponent Vinil reçineler termoplastik reçinelerdir, çözücü solventin buharlaşması ile film oluştururlar. Vinil boyalar asitlere, alkalilere, ve kimyasal etkilere son derece dayanıklıdırlar. Su geçirimliliği az olduğundan deniz atmosferinde ve su altı yapılarda tercih edilir. Çeşitli kaynaklarda vinil ve akrilik boyalar bir sınıf altında değerlendirilmekle beraber ürün gamımıza uygun olarak iki ayrı sınıfa tabi tutulmuştur. Akrilik Boyalar Tek veya Çift Komponentli Bu reçinelerden yapılan boyaların performansları son derece yüksektir. Özellikle son kat boyalar yüksek parlaklığa sahip olmakla beraber sararma yapmazlar. Dış atmosfer şartlarına ve solventlere dayanıklılığı mükemmel olup sert film oluştururlar. UV ışınlarına dayanımı yüksektir. Albenisinin yüksek olması nedeniyle estetik özellik istenen materyallerin boyanmasında tercih edilir. Özellikle araç üstü ekipman, tarım aletleri ve vinçlerde akrilik parlak son kat boya kullanılmaktadır. Akrilik boya ile boyanan materyallere fırınlama işlemi de yapılmaktadır. Akrilik boyalarımız 70 0 C' ye

7 Boya Tatbiki ve Uygulamada Yapılan Hatalar Boyalar fırça, rulo ve tabanca (püskürtme) ile uygulanmaktadır. Boya uygulamasından önce yüzeydeki eski boyanın çıkartılması ve materyalin yağ, kir, pas gibi yabancı maddelerden arındırılması gerekmektedir. Çeşitli Yüzey Hazırlama Yöntemlerine Kısaca Bakalım; Solvent ve Buhar ile Temizleme, Mekanik Temizleme (tel fırça, raspa, çekiç, elektrikle çalışan fırça, taş-disk vs.) Kum Püskürtme (Kum Raspası) Yöntemi ile Yüzey Temizleme, Çelik yüzeylerde en iyi yüzey temizliği kum raspası ile yapılabilir. Bu sistemle yapılan işlemde yüzey temizlik dereceleri verilir. Sa - 1: Yabancı yumuşak maddelerden ve kaba pastan arındırma, hafif kum püskürtmedir. Sa - 2: Pasın yaklaşık %80' inin giderilmiş olduğu orta derece kum püskürtmedir. Sa - 2 1/2 : Pasın yaklaşık %95' inin giderilmiş olduğu kum püskürtmedir. Sa - 3: Bütün yabancı maddelerin tamamının giderilmiş olduğu ve beyaz metalin elde edildiği kum püskürtmedir. St - 2: El aletleri ile yüzeyin boya ve pastan arındırılmasıdır. St - 3: Makine ile çalışan zımpara, fırça veya disk ile yüzeyin pas ve yabancı maddelerden temizlik derecesidir. Düzensiz Film Kalınlığı: Yüzeyin her noktasına eşit tatbikat yapılmamasıdır. Kusma: Farklı renkler üzerine yapılan uygulamada üst kat boyanın solventinin alt kat boyanın pigmentini çözmesinden kaynaklanır. Geç Kuruma: Yaş boya film kalınlığının gereğinden fazla oluşundan kaynaklanır. Ortam sıcaklığı ve havalandırmada önemli etkendir. Akma ve Torbalanma: Akmanın nedeni boyanın gerektiği kadar inceltilmeden uygulanmasıdır. Ayrıca boyanan yüzeyin ortam sıcaklığından daha soğuk olmasından da kaynaklanır. Matlaşma: Boyanın kuruması sırasında havada bulunan rutubetin yoğunlaşarak boya filmi üzerine yapışmasından meydana gelir. Havalandırmanın yeterli olmaması durumunda solvent buharlaşması güçleşir ve yüzeyde mat bir görünüm ortaya çıkar.

8 Buruşma: Daha çok hava oksijeni ile kuruyan yağ esaslı boya tiplerinde görülür. Gereğinden fazla kalın uygulama yapılırsa alt kısımlar oksijen alamaz ve yaş olarak kalır. Üst kısımda katılaştıkça buruşma olur. Ayrıca boya uygulandıktan sonra şiddetli güneş ışığına maruz kalırsa da yüzeydeki ani kuruma ile buruşma olabilir. İğne Delikleri (Pinhol) Oluşması: Yaş boya tabakasında hava kabarcıklarının bulunması iğne deliklerinin oluşmasına neden olur. Bir sebebi üretim sırasında pigmentin tam ıslanmaz ise oluşan hava kabarcıklarıdır. Uygulama yönünde ise gereğinden fazla inceltilen boya tabakasının alt tarafından tinerin buharlaşması sonucu oluşur. Diğer bir sebep ise tabanca uygulamalarında basıncın çok yüksek olmasından kaynaklanır. Pütürleşme: Tabanca ile uygulamalarda sıkça rastlanır. Pütürleşmenin başlıca nedeni çabuk uçan bir solventin kullanılmasıdır. Çatlama: Çabuk kuruyan boyaların tek kat halinde kalın uygulanması, astar tabakasının kurumadan üst kat boya uygulamasının yapılması, katlar arası uyuşmazlık gibi sebeplerden ötürü çatlama oluşur. Tebeşirlenme (Kireçlenme): Epoxy boyalar gibi bazı boya tipleri ile yapılan uygulamalarda sıcaklık, oksijen ve UV ışınların etkisiyle boya tabakası kolayca ufalanabilen gevşek bir toz haline dönüşebilir. Hafif tebeşirlenmede boya filmi üzerine yeni bir boya uygulamasıyla sorun çözülebilir. Boya Teknik Terimleri Yoğunluk: Boyanın hacim ve ağırlık arasındaki ilişkisini gösterir. 100 ml boyanın gr olarak karşılığını ifade eder. Yoğunluk kg/l gibi ifade edilebilir. Viskozite: Sıvının akışkanlığa karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Akışkan bir sıvının viskozitesi düşüktür. Ağdalı sıvılar için ise yüksek viskoziteli diyebiliriz. Katı Madde Oranı: Boyanın içerisinde yer alan katı madde oranına göre kaplama alanı gibi önemli bir değere ulaşılır. Boyanın içerisindeki çözücülerin uçmasıyla geriye kalan kısma katı madde denir. Yaş Film: Boyanın uygulanacak yüzeye tatbik edildikten sonraki kalınlığı ifade eder. Kuru Film: Uygulama yapılmış boyanın içerisinde bulunan çözücülerin uçmasıyla geriye kalan satha verilen addır.

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ Genel: Derz sözcüğü bir sistemi oluşturan parçaların birleştirildiği, yapıştırıldığı çizgi şeklindeki bölümleri tanımlar. Derzler dar ya da geniş, yatay ya

Detaylı

Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813. mat (0-35) IED (2010/75/EU) (hesaplandı)

Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813. mat (0-35) IED (2010/75/EU) (hesaplandı) 705;706 1,2 705 epoksi ^(ValidationDate). 1 Ürün tanımı Çift bileşenli kimyasal kürlenmeli epoksi boyadır. Yüksek kaynak ve kesim hızı sağlayan, aynı zamanda kaynak porozitesini ve yanığı azaltan bir ön

Detaylı

HYPERDESMO -815. Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Kolay Uygulanan Poliüretan Esaslı Likit Membran

HYPERDESMO -815. Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Kolay Uygulanan Poliüretan Esaslı Likit Membran Sayfa 1/5 Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Kolay Uygulanan Poliüretan Esaslı Likit Membran ÜRÜN TANIMI, tek komponentli, düşük viskoziteli poliüretan esaslı likit su yalıtım ve koruma malzemesidir.

Detaylı

Onaylanmış. Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (60 ) ISO 2813

Onaylanmış. Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (60 ) ISO 2813 Onaylanmış 3081;3082;3080 1 3081 epoksi VValidationDate). 1 Ürün tanımı Çift bileşenli poliamin kürlenmeli epoksi esaslı bir boyadır. Yüksek katı maddeli, yüksek yapılı ve cam pulcuk ile güçlendirilmiş

Detaylı

Approved. Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813

Approved. Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813 Approved 500;501;499 1,5 500 epoksi ^(ValidationDate). 1 Ürün tanımı Çift bileşenli, solvent içermeyen, amin kürlenmeli epoksi esaslı bir kaplamadır. Şeffaftır. Atmosferik koşullara açık beton yüzeylerde,

Detaylı

Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813

Özellikler Test/Standart Tanım Hacimce katı madde ISO 3233 Parlaklık Derecesi (GU 60 ) ISO 2813 16600;16620 1 16600 epoksi ^(ValidationDate). 1 Ürün tanımı Çift bileşenli, amin kürlenmeli epoksi esaslı bir boyadır. Hızlı kuruyan, yüksek katı maddeli ve yüksek yapılı bir üründür. Atmosfere açık koşullarda

Detaylı

Approved. Özellikler Test/Standart Tanım STANDART TİP. yarı parlak Parlama noktası ISO 3679 Method 1 35 C yaklaşık VOC-US/Hong Kong

Approved. Özellikler Test/Standart Tanım STANDART TİP. yarı parlak Parlama noktası ISO 3679 Method 1 35 C yaklaşık VOC-US/Hong Kong Approved 5580;5660;6520;10760 1,2 5580 mastik epoksi ^(ValidationDate) 1 Ürün tanımı Çift bileşenli poliamin kürlenmeli mastik epoksi esaslı bir boyadır. Yüzey toleranslı, yüksek katı maddeli bir üründür.

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilmesi ile elde

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI PVD Kaplama Kaplama yöntemleri kaplama malzemesinin bulunduğu fiziksel durum göz önüne alındığında; katı halden yapılan kaplamalar, çözeltiden yapılan kaplamalar, sıvı ya

Detaylı

UCRETE DP UYGULAMA YÖNTEMİ

UCRETE DP UYGULAMA YÖNTEMİ TANIMI UCRETE DP, poliüretan esaslı reçinelerin özel katkı ve kimyasallar ile modifikasyonu sonucu elde edilen, reçinelere özel dolgu ilavesi ile oluşturulan, ıslak ve kuru ortamlarda kullanılmak için

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

Teknik Föy Jotamastic 80

Teknik Föy Jotamastic 80 Teknik Föy Jotamastic 80 Ürün tanımı Jotamastic 80 çift bileşenli yüksek katı madde oranına sahip yüksek kuru film kalınlıklarında uygulanabilen yüzey toleransı yüksek epoksi mastik boyadır. Değişik yüzey

Detaylı

Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Polimer Malzemeler. Polikarbonat (PC) www.sakarya.edu.tr

Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Polimer Malzemeler. Polikarbonat (PC) www.sakarya.edu.tr Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Polimer Malzemeler Polikarbonat (PC) Polikarbonatlar, termoplastiklerin özel bir grubudur. İşlenmesi, kalıplanması ve ısıl olarak şekillendirilmesi

Detaylı

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI Hasat: Hasata başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır.bölgenin yağışlı olması ve buna bağlı olarakta yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı

Detaylı

NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR

NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TUĞLA Tanım Kil, killi toprak ile tuğla ve

Detaylı

Özellikler Test/Standart Tanım. yarı parlak Parlama noktası ISO 3679 Method 1 34 C IED (2010/75/EU) (hesaplandı)

Özellikler Test/Standart Tanım. yarı parlak Parlama noktası ISO 3679 Method 1 34 C IED (2010/75/EU) (hesaplandı) 408;21800;21820;21740;21760;21840 1,2 408 ^(ValidationDate). 1 Ürün tanımı Bu ürün cam pulcuklarla güçlendirilmiş esaslı bir kaplamadır. Ultra yüksek yapılı, üstdüzey aşınma dayanımına sahip hızlı kürlenmeli

Detaylı

ZEMİN UYGULAMALARINDA GÜÇLÜ ÇÖZÜMLER

ZEMİN UYGULAMALARINDA GÜÇLÜ ÇÖZÜMLER ZEMİN UYGULAMALARINDA GÜÇLÜ ÇÖZÜMLER Beklentileriniz Ne Kadar Yüksek Olursa Olsun Geçmiște zemin kaplamaları ile ilgili bașarısız bir deneyiminiz veya duyumlarınız olabilir. Bu istenmeyen durum; alt zeminin

Detaylı

MasterFlow 920 AN (Eski Adı Masterflow 920 SF)

MasterFlow 920 AN (Eski Adı Masterflow 920 SF) TANIMI MasterFlow 920 AN, metakrilat esaslı, iki bileşenli, yüksek performanslı, stiren içermeyen, özel bir tabanca ile kolaylıkla uygulanan, macun kıvamında ankraj ve montaj malzemesidir. STANDARTLAR

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FENOMASTIC PURE COLOURS EMULSION MATT. Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır.

TEKNİK ŞARTNAME FENOMASTIC PURE COLOURS EMULSION MATT. Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır. TEKNİK ŞARTNAME FENOMASTIC PURE COLOURS EMULSION MATT İŞİN ADI YAPILACAK İŞİN CİNSİ Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır. Üretici firmanın ISO 9001 belgesine sahip olması

Detaylı

Yapı malzemeleri; kireç, harç, beton ve dekoratif yapı malzemeleri olan cam, seramik, boya gibi maddelerden oluşur.

Yapı malzemeleri; kireç, harç, beton ve dekoratif yapı malzemeleri olan cam, seramik, boya gibi maddelerden oluşur. YAPI MALZEMELERİ Yapı malzemeleri; kireç, harç, beton ve dekoratif yapı malzemeleri olan cam, seramik, boya gibi maddelerden oluşur. Kireç Bağlayıcı maddelerden en eski bilineni kireçtir. Kireç, kireç

Detaylı

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZMA ESER KONSERVASYONU HİZMET İÇİ EĞİTİM KILAVUZU

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZMA ESER KONSERVASYONU HİZMET İÇİ EĞİTİM KILAVUZU TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZMA ESER KONSERVASYONU HİZMET İÇİ EĞİTİM KILAVUZU I. Konservasyon Nedir? Pasif konservasyon (önleyici koruma) prensipleri

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

ankaralazerkesim.com PLEKSİ UYGULAMA YÖNLENDİRME LAZER KESİM CNC KESİM ÖZEL KESİMLER

ankaralazerkesim.com PLEKSİ UYGULAMA YÖNLENDİRME LAZER KESİM CNC KESİM ÖZEL KESİMLER ankaralazerkesim.com PLEKSİ UYGULAMA YÖNLENDİRME LAZER KESİM CNC KESİM ÖZEL KESİMLER Hizmette kalite ve güven... Morgül Pleksi Tasarım & Cnc. 2008 yılında Ankara da kurulmuş olup, reklam sektöründe faaliyet

Detaylı

2-bileşenli epoksi esaslı renkli kaplama

2-bileşenli epoksi esaslı renkli kaplama Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 16/10/2006 Identification no: 01 08 01 02 022 0 000001 Sikafloor -2430 2-bileşenli epoksi esaslı renkli kaplama Construction Ürün Tanımı Sikafloor -2430 solvent içeren, renkli,

Detaylı

Ürün Teknik Bilgi Formu

Ürün Teknik Bilgi Formu Ürün Teknik Bilgi Formu Toz Boyalar Interpon APP 120 Ürün Tan Interpon APP 120 serisi çeli in korozyon direncini geli tirmek için tasarlanan toz boya astarlar r. Interpon APP 120 serisi epoksi-polyester

Detaylı

designed by Nurus D Lab teknik doküman

designed by Nurus D Lab teknik doküman designed by Nurus D Lab teknik doküman Güven ve hakimiyet duygusunu güçlendiren Noor, şıklığı, kalitesi ve güçlü duruşu ile fark yaratır. Yöneticinin kalesi olan çalışma alanlarında tanımlı bir ortam yaratarak

Detaylı

GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI

GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI Sanayi boyaları kategorisi çok geniş yelpazede ürünleri içermektedir. Fabrikaların yaptıkları kaplamalar genellikle OEM- (Original Equipment Manufacturer) kaplamalar olarak

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 2 Malzeme İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan her şeye MALZEME denir. Teknik anlamda malzemenin tanımı ise Üretim yapmak için kullanılan taşınabilir her türlü araç ve gerece

Detaylı

Lak, vernik: mat, parlak ve görsel etkisi güzel olan, beğenileni!

Lak, vernik: mat, parlak ve görsel etkisi güzel olan, beğenileni! Lak, vernik: mat, parlak ve görsel etkisi güzel olan, beğenileni! Lak, vernik neden yapılır Koruma Sürtünme mukavemeti, diğer dayanıklılıklar süratli baskı sonrasına geçiş Parlaklık dereceleri Mat ve yüksek

Detaylı

PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Fanlar. c. Şartlandırıcı. d. Alt tabla. a. Rotasyon makinesi. b. Enjeksiyon makinesi

PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Fanlar. c. Şartlandırıcı. d. Alt tabla. a. Rotasyon makinesi. b. Enjeksiyon makinesi PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi kontrol panosundaki butonlardan birisi değildir? a. Sayıcı reset b. Tabla yukarı c. Maça d. Devir sayısı 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI. Kolay astarlama. Yüksek enerji tasarrufu. Yüksek mekanik mukavemet

INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI. Kolay astarlama. Yüksek enerji tasarrufu. Yüksek mekanik mukavemet BOYA FİLTRASYON BESLEYİCİ SİSTEMLERİ OCAK VE POTA ASTARLARI METALURJIK VE DÖKÜM KONTROL SISTEMLERI REÇİNELER POTALAR INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI Kolay astarlama Yüksek

Detaylı

Alasim Elementlerinin Celigin Yapisina Etkisi

Alasim Elementlerinin Celigin Yapisina Etkisi Alasim Elementlerinin Celigin Yapisina Etkisi Karbonlu çeliklerden normal olarak sağlanamayan kendine has özellikleri sağlayabilmek amacıyla, bir veya birden fazla alaşım elementi ilave etmek suretiyle

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

designed by Nurus D Lab teknik doküman

designed by Nurus D Lab teknik doküman designed by Nurus D Lab teknik doküman Gate, köprü görevi gören ana platform ve bu platform üzerinde sistemi tamamlayan depolama birimlerinden oluşur. Giderek artan gereksinimler için pratik, yenilikçi

Detaylı

ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER

ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi alçı dekorasyon ve kartonpiyer yapma araçlarından biri değildir? A) Mala

Detaylı

GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI

GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI GETINGE FD1600 ÖNDEN YÜKLEMELİ ÖRDEK SÜRGÜ YIKAYICI DEZENFEK- TÖR CİHAZI 2 Getinge FD1600 Getinge FD1600 3 HASTANE ENFEKSİYONUYLA MÜCADELE BASİT VE ETKİLİ Çekici modern tasarımı, kolay çalıştırılması ve

Detaylı

Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma

Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma SERAMİK MALZEMELER Seramikler Metal veya yarı metallerin metal olmayan elementlerle yaptığı bileşiklere Seramik denir. Kimyasal açıdan inorganik özellik taşırlar. Atomlar arası bağlar; iyonik, kovalent

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

2-bileşenli kendiliğinden düzleşen, yüksek kimyasal ve mekanik dayanımlı epoksi kaplama

2-bileşenli kendiliğinden düzleşen, yüksek kimyasal ve mekanik dayanımlı epoksi kaplama Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 20/05/2009 Revizyon no: 0 Identification no: 01 08 01 02 019 0 000010 Sikafloor - Sikafloor -381 2-bileşenli kendiliğinden düzleşen, yüksek kimyasal ve mekanik dayanımlı epoksi

Detaylı

fırça, rulo, cırcır vasıtasıyla elyafa yedirilir. Maliyeti en düşük

fırça, rulo, cırcır vasıtasıyla elyafa yedirilir. Maliyeti en düşük Bu yazımızda daha önce sözünü ettiğimiz kompozit materyallerin uygulamasına değineceğiz. Laminasyon denilen işlem, elyaf ve reçinenin bir araya getirilerek kompozit materyale dönüşmesine verilen isimdir.

Detaylı

Tek bileşenli su bazlı renkli akrilik kaplama

Tek bileşenli su bazlı renkli akrilik kaplama Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 21/08/2006 Identification no: 01 08 01 06 001 0 000009 Sikafloor -2020 Tek bileşenli su bazlı renkli akrilik kaplama Ürün Tanımı Sikafloor -2020 tek bileşenli, su bazlı renkli

Detaylı

BETON MAHFAZALI MONOBLOK TELEKOM KÖŞK TEKNİK ŞARTNAMESİ

BETON MAHFAZALI MONOBLOK TELEKOM KÖŞK TEKNİK ŞARTNAMESİ BETON MAHFAZALI MONOBLOK TELEKOM KÖŞK TEKNİK ŞARTNAMESİ HAZİRAN-2011 1.GENEL 1.1 Konu ve Kapsam Bu teknik şartname Türk Telekom tarafından kullanılacak olan monoblok beton köşklerin imalat koşullarını

Detaylı

TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠMĠZ. Genel bilgiler; A-Kapılarımızda Galvaniz ve Yekpare plaka Çelik kullanılmaktadır.

TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠMĠZ. Genel bilgiler; A-Kapılarımızda Galvaniz ve Yekpare plaka Çelik kullanılmaktadır. TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠMĠZ Genel bilgiler; A-Kapılarımızda Galvaniz ve Yekpare plaka Çelik kullanılmaktadır. Bu önemli bir detay olup, galvanizli çelik malzemede üzerine yapılacak olan laminasyon, poliüretan

Detaylı

Karıştırcılar ve Tikinerler

Karıştırcılar ve Tikinerler Karıştırcılar ve Tikinerler Giriş Begg Cousland ve Jiangsu New Hongda Group 2002 yılından beri beraber çalışmaktadır. Bu zamandan beri Begg Cousland mist gidericileri Jiangsu New Hongda tarafından Çin

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

Makale. Boyada Dispersant Seçimi ve Analiz Metotları. Saw Eng Nee

Makale. Boyada Dispersant Seçimi ve Analiz Metotları. Saw Eng Nee Saw Eng Nee Direktör AFCONA Additives Sdn Bhd Düzenleyen: Füsun Özkamışlı Direktör Turkuaz Kimya ve Tarım San. Tic. A.Ş. Boyada Dispersant Seçimi ve Analiz Metotları Renkli boyalarda dispersantlar, formülasyonun

Detaylı

TAŞIMACILIK ENDÜSTRİSİ İÇİN YAPIŞTIRICI ÇÖZÜMLERİ. Yapıştırmada güvenilir yenilik

TAŞIMACILIK ENDÜSTRİSİ İÇİN YAPIŞTIRICI ÇÖZÜMLERİ. Yapıştırmada güvenilir yenilik TAŞIMACILIK ENDÜSTRİSİ İÇİN YAPIŞTIRICI ÇÖZÜMLERİ Yapıştırmada güvenilir yenilik Simson: taşımacılık endüstrisi için yapıştırıcı çözümleri Gelecekle bağlantınızı kaybetmeyin SIMSON: BİR DÜNYA MARKASI OLAN

Detaylı

Mühendislikte Deneysel Metodlar I Dersi Deney Föyü

Mühendislikte Deneysel Metodlar I Dersi Deney Föyü Mühendislikte Deneysel Metodlar I Dersi Deney Föyü Uygulama Alanı Uygulama Alt Alanı Toplam Uygulama Uzunluğu (Saat) : Uygulamayı Yapacak Görevli: Yapılacağı Yer Kaynak Elektrot Kaynağı 4 Saat Yrd. Doç

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 60 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi: UKM Uğur Kimya Makina

Detaylı

Sika -ComfortFloor Decorative ve Sika -ComfortFloor Decorative Pro sistemlerinin parçası 2-bileşenli PUR esaslı, mat son kattır

Sika -ComfortFloor Decorative ve Sika -ComfortFloor Decorative Pro sistemlerinin parçası 2-bileşenli PUR esaslı, mat son kattır Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 02/02/2010 Revizyon no: 0 Identification no: 01 08 01 04 005 0 000002 Sikafloor -304 W Sika -ComfortFloor Decorative ve Sika -ComfortFloor Decorative Pro sistemlerinin parçası

Detaylı

Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Polimer Malzemeler. Polietilen (PE) www.sakarya.edu.tr

Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Polimer Malzemeler. Polietilen (PE) www.sakarya.edu.tr Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Polimer Malzemeler Polietilen (PE) Polietilen beyazca, yarı geçirgen, yumuşatılabilen ve oldukça dayanıklı bir polimerdir. Piyasada satılan özellikle

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

ARAŞTIRMA RAPORU. Rapor No: 2012.03.08.XX.XX.XX. : Prof. Dr. Rıza Gürbüz Tel: 0.312.210 59 33 e-posta: gurbuz@metu.edu.tr

ARAŞTIRMA RAPORU. Rapor No: 2012.03.08.XX.XX.XX. : Prof. Dr. Rıza Gürbüz Tel: 0.312.210 59 33 e-posta: gurbuz@metu.edu.tr ARAŞTIRMA RAPORU (Kod No: 2012.03.08.XX.XX.XX) Raporu İsteyen : Raporu Hazırlayanlar: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Tel: 0.312.210 41 24 e-posta: bogel@metu.edu.tr : Prof. Dr. Rıza Gürbüz Tel: 0.312.210 59 33

Detaylı

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık yayımlanan

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

Bu konuda cevap verilecek sorular?

Bu konuda cevap verilecek sorular? MANYETİK ALAN Bu konuda cevap verilecek sorular? 1. Manyetik alan nedir? 2. Maddeler manyetik özelliklerine göre nasıl sınıflandırılır? 3. Manyetik alanın varlığı nasıl anlaşılır? 4. Mıknatısın manyetik

Detaylı

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama İçerik Giriş Proje amacı Yöntem ve metotlar Örnek 2 Giriş 3 Alt Sorunlar Odaklama ve sorun analizi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA TOZ TOPAKLAYICI Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina

Detaylı

Mobilya Tutkalları. www.romaplastik.com

Mobilya Tutkalları. www.romaplastik.com Mobilya Tutkalları www.romaplastik.com Roma Fabrika, Gebze / Türkiye DÜNDEN BUGÜNE ROMA 1996 yılında kurulan Roma Plastik, Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu da lider, dünyanın 3. büyük kenarbandı üreticisidir.

Detaylı

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda

Detaylı

Birincil alüminyum üretiminde 2010 yılı itibariyle Kanada ve ABD ile temsil edilen Kuzey Amerika ile Doğu ve Orta Avrupa ön plana çıkmıştır.

Birincil alüminyum üretiminde 2010 yılı itibariyle Kanada ve ABD ile temsil edilen Kuzey Amerika ile Doğu ve Orta Avrupa ön plana çıkmıştır. Alüminyumu metal olarak değerli yapan özelliklerin başında hafifliği, mukavemeti, geri dönüşüm özelliği, korozyon dayanımı, dayanıklılığı, şekil verilebilirliği ve elektrik-ısı iletkenliği gelir. Diğer

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (SMC BMC SICAK KALIPLAMA) (SEVİYE-3)

KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (SMC BMC SICAK KALIPLAMA) (SEVİYE-3) KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (SMC BMC SICAK KALIPLAMA) (SEVİYE-3) 1 2 KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (SMC BMC SICAK KALIPLAMA) (SEVİYE-3) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRENME MODÜLLERİ VE İÇERİKLERİ 3 4 ÖĞRENME MODÜLÜ

Detaylı

DNA Đzolasyonu. Alkaline-SDS Plasmit Minipreleri. Miniprep ler bakteri kültüründen plasmit DNA sı izole etmenizi sağlar.

DNA Đzolasyonu. Alkaline-SDS Plasmit Minipreleri. Miniprep ler bakteri kültüründen plasmit DNA sı izole etmenizi sağlar. DNA Đzolasyonu Saflaştırılmak istenen DNA ya genomik DNA dır ya da genomik olmayan mtdna, chldna, plasmit DNAsıdır.DNA izolasyon kitleri, genomik ve genomik olmayan DNA izole etmemizi sağlayan standartlaştırılmış

Detaylı

KALİTE HER ZAMAN PAHALI DEĞİLDİR. Dünyanın 4. Büyük fabrikası teknolojinin önünde

KALİTE HER ZAMAN PAHALI DEĞİLDİR. Dünyanın 4. Büyük fabrikası teknolojinin önünde Japon dizayn ve teknolojisi ile üretilmiş çevre dostu klimalar artık Türkiye de KALİTE HER ZAMAN PAHALI DEĞİLDİR Dünyanın 4. Büyük fabrikası teknolojinin önünde 30.000 kişinin çalıştığı ve Sektöründe ilk

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR SY 820 Ürün Tanımı Alkali Köpüğü Kontrollü Şişe Yıkama Maddesi Ürün Kodu FH-017 Ürünün Uygulama Alanı Gıda Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

2-bileşenli, epoksi esaslı, kendiliğinden düzleşen, kumlu köreltme ve tekstürlü kaplama, tesviye harcı ve son kat

2-bileşenli, epoksi esaslı, kendiliğinden düzleşen, kumlu köreltme ve tekstürlü kaplama, tesviye harcı ve son kat Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 24/11/2008 Revizyon no: 01 Identification no: 01 08 01 02 013 0 000001 Sikafloor -261 2-bileşenli, epoksi esaslı, kendiliğinden düzleşen, kumlu köreltme ve tekstürlü kaplama,

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME MULTILAYER KUM PÜRÜZLÜ ZEMİN KAPLAMA OTOPARKLARDA KAYMAZ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMALARI

TEKNİK ŞARTNAME MULTILAYER KUM PÜRÜZLÜ ZEMİN KAPLAMA OTOPARKLARDA KAYMAZ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMALARI TEKNİK ŞARTNAME MULTILAYER KUM PÜRÜZLÜ ZEMİN KAPLAMA İŞİN ADI YAPILACAK İŞİN CİNSİ OTOPARKLARDA KAYMAZ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMALARI Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır. Üretici

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME 2mm MULTILAYER PORTAKAL KABUĞU ZEMİN KAPLAMA İŞİN ADI OTOPARKLARDA KAYMAZ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMALARI

TEKNİK ŞARTNAME 2mm MULTILAYER PORTAKAL KABUĞU ZEMİN KAPLAMA İŞİN ADI OTOPARKLARDA KAYMAZ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMALARI TEKNİK ŞARTNAME 2mm MULTILAYER PORTAKAL KABUĞU ZEMİN KAPLAMA İŞİN ADI YAPILACAK İŞİN CİNSİ OTOPARKLARDA KAYMAZ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMALARI Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır.

Detaylı

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım ELEKTRĐKLĐ OCAK TR Kurulum Kullanım Bakım Sayın Müşterimiz! Size teşekkür eder, yaptığınız seçimden dolayı da tebrik ederiz. Dikkatle tasarlanmış, en yüksek kaliteye sahip malzemelere göre imal edilmiş

Detaylı

MasterFlow 916 AN. Polyester Esaslı, Ankraj Harcı. Tanımı

MasterFlow 916 AN. Polyester Esaslı, Ankraj Harcı. Tanımı Polyester Esaslı, Ankraj Harcı Tanımı MasterFlow 916 AN, polyester esaslı, iki bileșenli, özel bir tabanca ile kolaylıkla uygulanan, macun kıvamında ankraj ve montaj malzemesidir. Test & Standartlar n

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Terminal kutuları KL

Teknik sistem kataloğu Terminal kutuları KL Teknik sistem kataloğu Terminal kutuları KL 1 4 6 5 3 7 2 Küçük panolar Dünya çapında onaylı ve çok sayıda standart ölçülerde stoklarımızda mevcut. Pratik sistem aksesuarları, KL terminal kutularını yaygın

Detaylı

TEMİZ SU DALGIÇ POMPA

TEMİZ SU DALGIÇ POMPA TEMİZ SU DALGIÇ POMPA MODEL RTM860 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 1 CİHAZIN ÜNİTELERİ HORTUM BAĞLANTISI POMPA EMİŞ TABANI ELEKTRİK KABLOSU ÇALIŞTIRMA ANAHTARI Teknik Özellikler Ana voltaj 230 V Frekans 50

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU (DAP DİAMONYUM FOSFAT)

GÜVENLİK BİLGİ FORMU (DAP DİAMONYUM FOSFAT) 1. MADDE / MÜHTAHZARIN TANIMI Diamonyum Fosfat (DAP), : 67/548/EEC Direktiflerine göre zararlı sınıfında değildir. 2.İNSAN SAĞLIĞI Deriyle Temasta Gözle temasta Yutulduğunda Uzun Süreli Etkileri : Gübreler

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

KALIPLAMA YÖNTEMLERİ

KALIPLAMA YÖNTEMLERİ KALIPLAMA YÖNTEMLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kalıpla Sağlanan Avantajlar 2 Özdeş parçaların istenilen ölçü tamlığında seri üretimi, Üretim süresinin

Detaylı

İMA Perde Kalıp. Perde Kalıp. www.imakalip.com

İMA Perde Kalıp. Perde Kalıp. www.imakalip.com Perde Kalıp Perde Kalıp Perde kalıpları çok çeşitli projelere kolay uyarlanabilmesi için tasarlanmıştır. Uygulanmak istenen yapıya adaptasyonu gayet kolaydır ve istediğiniz şekli kolayca ortaya çıkarmanıza

Detaylı

HAFİF BETONLARIN ISI YALITIM VE TAŞIYICILIK ÖZELİKLERİ

HAFİF BETONLARIN ISI YALITIM VE TAŞIYICILIK ÖZELİKLERİ HAFİF BETONLARIN ISI YALITIM VE TAŞIYICILIK ÖZELİKLERİ Canan TAŞDEMİR(*) ÖZET Hafif betonlara kıyasla daha yüksek basınç dayanımına, özellikle daha yüksek elastisite modülüne sahip yarı hafif betonların

Detaylı

TAMPON BASKI MAKİNELERİ

TAMPON BASKI MAKİNELERİ TAMPON BASKI MAKİNELERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Tampon Baskı Prosesi 2 Tampon Baskı Prosesi, seri üretimle entegre biçimde, yazı/logo/şekil vb. görsellerin,

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: EDOSĐL Sıvı Mineralli Ovma Ürünü Ürünün uygulama alanı: Genel temizlik/bakım hijyeni ürünü Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. NARSAN PLASTİK SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ. İnönü Mah. 139 Sok. No:59 Ayrancılar İZMİR

T.C. İZMİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. NARSAN PLASTİK SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ. İnönü Mah. 139 Sok. No:59 Ayrancılar İZMİR T.C. İZMİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Konu : Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma belgesi NARSAN PLASTİK SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ. İnönü Mah. 139 Sok. No:59 Ayrancılar İZMİR İlgi : 06.11.2015 tarih

Detaylı

Sika -ComfortFloor Pro ve Sika -ComfortFloor Decorative Pro sistemlerinin parçası 2-bileşenli PUR reçinedir

Sika -ComfortFloor Pro ve Sika -ComfortFloor Decorative Pro sistemlerinin parçası 2-bileşenli PUR reçinedir Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 02/02/2010 Revizyon no: 0 Identification no: 01 08 01 09 001 0 000013 Sikafloor -Comfort Porefiller Sika -ComfortFloor Pro ve Sika -ComfortFloor Decorative Pro sistemlerinin parçası

Detaylı

Installation instructions, accessories. Park yardımı, pilot (R-design) Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sayfa 1 / 67. Volvo Car Corporation

Installation instructions, accessories. Park yardımı, pilot (R-design) Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sayfa 1 / 67. Volvo Car Corporation Installation instructions, accessories Talimat No 31373899 Sürüm 1.0 Parça No. 31373890 Park yardımı, pilot (R-design) Volvo Car Corporation Park yardımı, pilot (R-design)- 31373899 - V1.0 Sayfa 1 / 67

Detaylı

SolaGlide / RRG - RRP -Detaylı Teknik Katalog-

SolaGlide / RRG - RRP -Detaylı Teknik Katalog- SolaGlide / RRG - RRP -Detaylı Teknik Katalog- ÇÖZÜMLERİMİZ RESTORAN & KAFE Kötü hava şartlarından dolayı dış mekanlarda müşterilerinize hizmet veremediğiniz için para mı kaybediyorsunuz? Tabi ki dışarıda

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

Ağaç işleme makinaları. Quality Guide. Takımın değeri

Ağaç işleme makinaları. Quality Guide. Takımın değeri Ağaç işleme makinaları Quality Guide Takımın değeri 2 QuALiTy GuiDe Takımın değeri Kullanılan takım ve aletlerin birbirine çok benzediği günler artık geride kalmıştır. Günümüzde farklı uygulamalar için

Detaylı

GHS PERMANENT HOME. İnsanları yuva sahibi yapıyoruz. Hızlı. Güvenli. Kolay.

GHS PERMANENT HOME. İnsanları yuva sahibi yapıyoruz. Hızlı. Güvenli. Kolay. GHS PERMANENT HOME İnsanları yuva sahibi yapıyoruz. Hızlı. Güvenli. Kolay. GHS PERMANENT HOME İnsanların hayat kalitesini artırıyoruz. Hızlı. Güvenli. Kolay. GHS Permanent Homes kalıcı ve sürdürülebilirlik

Detaylı

Alcoa Dövme Alüminyum Jantları. Kesin Veriler

Alcoa Dövme Alüminyum Jantları. Kesin Veriler Alcoa Dövme Alüminyum Jantları Kesin Veriler BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? Alcoa Jantları en güçlü jantlardır Her jant, yüksek dayanma gücü olan, korozyona dirençli tek bir alüminyum bloğu olarak üretim sürecine

Detaylı

ALGILAMA - ALGI. Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler.

ALGILAMA - ALGI. Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler. ALGILAMA Duyum Algı ALGILAMA - ALGI Duyum Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler. Algılama Duyu verilerini örgütleyip yorumlayarak çevredeki

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

KYM454 KĠMYA MÜHENDSĠLĠĞĠ LAB-111 ATOMĠZER DENEYĠ

KYM454 KĠMYA MÜHENDSĠLĠĞĠ LAB-111 ATOMĠZER DENEYĠ KYM454 KĠMYA MÜHENDSĠLĠĞĠ LAB-111 ATOMĠZER DENEYĠ PÜSKÜRTMELĠ KURUTMA (Spray Drying) 1. Deneyin amacı ve temel prensipler 2. Deney sisteminin fotoğrafları ve teknik resmi 3. Deney yöntemi 4. Deney sisteminin

Detaylı

Dell PowerVault MD3400/3420/3800i/3820i/3800f/3820f Depolama Dizileri Başlangıç Kılavuzu

Dell PowerVault MD3400/3420/3800i/3820i/3800f/3820f Depolama Dizileri Başlangıç Kılavuzu Dell PowerVault MD3400/3420/3800i/3820i/3800f/3820f Depolama Dizileri Başlangıç Kılavuzu Resmi Model: E03J and E04J Series Resmi Tip: E03J001 and E04J001 Notlar, Dikkat Edilecek Noktalar ve Uyarılar NOT:

Detaylı

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması 5.6.4 Yapıştırılmamış Aşınma Tabakası (Yüzen Şap) Döşeme ile aşınma tabakası arasında aderans yoktur, aksine aderansı önlemek için

Detaylı

PERĐ KALIP SEMĐNERĐ PLYWOOD. Filiz Aydoğdu

PERĐ KALIP SEMĐNERĐ PLYWOOD. Filiz Aydoğdu PLYWOOD Filiz Aydoğdu 1 Kontrplak nedir? Kontrplak ince ağaç katmanlarının fenolik reçine ile yapıştırılmış olarak birbirine çapraz dizilmesi ile elde edilen ahşap paneldir. Kontrplaklar en az üç adet

Detaylı

Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi XL. Geniş formatlı ambalajlar için...

Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi XL. Geniş formatlı ambalajlar için... Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi XL Geniş formatlı ambalajlar için... Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi Çatı kaplama panelleri Alçıpan kaplama İzolasyon çarşafları MDF levhalar Alçı levhalar Oluklu

Detaylı

DENEY 5 SOĞUTMA KULESİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİ

DENEY 5 SOĞUTMA KULESİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM 410 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI II DENEY 5 SOĞUTMA KULESİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİ 1. AMAÇ Soğutma kulesi performansının

Detaylı