JÜVENİL SPONDİLOARTROPATİLER. Özgür KASAPÇOPUR İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JÜVENİL SPONDİLOARTROPATİLER. Özgür KASAPÇOPUR İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı"

Transkript

1 JÜVENİL SPONDİLOARTROPATİLER Özgür KASAPÇOPUR İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

2 Jüvenil spondiloartropatiler 16 yaş altındaki çocuklarda, özellikle alt ekstremite ve aksiyel eklemlerde artrit ve belirgin entesit yapabilen HLA-B27 ile yakın ilişkisi olan seronegatif enflamatuar bir grup hastalığı kapsar. Ortak özellikleri arasında özellikle erkek çocuklarda görülmeleri, 9 yaşından sonra daha sık ortaya çıkmaları, ön üveit varlığı ve pozitif aile hikayesi sayılabilir.

3 Jüvenil spondiloartropatiler Jüvenil ankilozan spondilit Jüvenil psoriatik artrit Reaktif artritler ve Reiter sendromu Yangısal barsak hastalıkları ile ilişkili artritler Erken ya da undifferentiaed atipik spondiloartropati sendromları (entezitle ilişkili artrit)

4 Sıklık Ülkemizde en sık görülen süregen çocukluk çağı romatizmal hastalıklarından birisi, süregen romatizmal hastalıklar içinde görülme sıklığı %21.7 Özdoğan H. Juvenile chronic arthritis in a Turkish population. Clin Exp Rheumatol 1991;9: Kasapcopur O. Uveitis and antinuclear antibody positivity in children with juvenile idiopathic arthritis. Ind Ped 2004;41: JSpA insidansı Kanada da çocukta 1.4 ile 2.1, ABD de ise 2 olarak bildirilmiştir. Gelişmekte olan ülkelerdeki görülme sıklığı ise çok daha fazladır. Petty RE, Cassidy JT. Chronic arthritis. In: Cassidy JT, Petty RE (eds) Textbook of Pediatric Rheumatology. Elsevier Saunders Company, Fifth edition 2005:

5 Jüvenil spondiloartropatilerde alt grup dağılımı (62 olgu) Erken jüvenil spondiloartropati (Entesitle ilişkili artrit) 33 (%53.2) olgu Jüvenil ankilozan spondilit 20 (%32.3) olgu Jüvenil psoriatik artrit 5 (%8) olgu Yangısal barsak hastalığı ile ilişkili artrit 4 (%6.5) olgu Kasapçopur Ö, Demirli N, Özdoğan H et al. Evaluation of classification criteria for juvenile-onset spondyloarthropathies. Rheumatol Int 2005;25:414-8

6 Entezitle ilişkili artrit Pediatrik romatolojinin en tartışmalı konularından birisidir. Eski sınıflamalarda Tip II oligoartiküler JRA, geç başlangıçlı pausiartiküler JKA, HLAB27 ile ilişkili artrit ve SEA (seronegativite, entezopati, artropati) sendromu adları ile de tanımlanmıştır. Hastalık spondilartropatilerin öncül tipidir.

7 Entezitle ilişkili artrit Hastalık özellikle 10 yaş üzeri erkek çocuklarda görülür. ANA ve RF pozitifliği görülmez. Varlığı bu tanıyı ortadan kaldırır. HLA B27 doku grubu % 70 olguda pozitiftir. Üveit % 30 olguda ortaya çıkar. Özellikle oligoartiküler tipte, asimetrik alt ekstremite artriti ile belirginleşir.

8 Entezitle ilişkili artrit Hastalığın en önemli bulgusu özellikle aşil tendonunda belirginleşen ve kendini topuk ağrısı ile belli eden entesopatidir.

9 Entezitle ilişkili artrit Daha nadiren sakroileit ve yangısal bel ağrısı görülür. Bu grupta yer alan çocukların bir çoğu erişkin dönemde klasik ankilozan spondilite dönüşürler.

10 Asimetrik alt ekstremite artriti

11 Periferik artrit ve sakroiliit

12 Bel açıklığı ölçümü - Schober testi Sağlıklı çocuklardaki, normal Schober testi değeri 4 cm nin üzerinde olmalıdır. Y. Yıldırım, S. Yılmaz, E. Ayhan ve ark. Sağlıklı Okul Çocuklarında Bel Açıklığı Ölçümü. 48. Milli Pediatri Kongresi Özet kitabı. 2004

13 Bel açıklığı ölçümü - Schober testi

14 Üveit

15 Entezitle ilişkili artrit(tanı ölçütleri) Artrit Entesopati İkisi olursa tanı ya da bunlara ek olarak Sakroilyak eklem duyarlılığı Yangısal bel ağrısı HLA B-27 pozitifliği Pozitif aile öyküsü Ön üveit

16 Entezitle ilişkili artrit (Tanı ölçütleri) Tanımlanan erişkin ve çocuk tanı ölçütleri hastalığı çocukluk çağında tanımada yeterli değil. Kasapçopur Ö et al. Evaluation of classification criteria for juvenileonset spondyloarthropathies. Rheumatology International 2005;25:414-8 Yeni tanı ölçütlerinin oluşturulması vazgeçilmez zorunluluk

17 Jüvenil psoriatik artrit Çocuklarda görülen sedef hastalığına ikincil olarak ortaya çıkar. Bazen sedef döküntüsü olmadan da görülebilir. Her yaşta ortaya çıkabilir ve cinsiyet farkı gözetmez.

18 Jüvenil psoriatik artrit En önemli klinik bulgusu daktilit ve tırnak yenikleridir. Nadiren ANA pozitifliği ve ön üveit görülebilir.

19 Jüvenil psoriatik artrit

20 Jüvenil psoriatik artrit

21 Jüvenil psoriatik artrit

22 Daktilit-Psoriasis CTF Çocuk Romatoloji Arşivi

23 Jüvenil psoriatik artrit

24 Jüvenil psoriatik artrit Kesin juvenil psoriatik artrit Tipik psoriatik cilt döküntüsü ile birlikte artrit ya da Artrit ve aşağıdaki 4 küçük ölçütten 3'ü Daktilitis Tırnaklarda noktalanma veya onikolizis Birinci ve ikinci dereceden akrabalarda psoriasis Psoriasis benzeri cilt döküntüsü

25 Enflamatuar barsak hastalıklarına ikincil spondiloartropati Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit gibi enflamatuar barsak hastalıklarına ikincil olarak oluşan, süregen, enflamatuar artropatilerdir. JSpA ların ortalama %5 ini oluşturur. Eklem tutulumu aktif barsak hastalığının başlangıcını izleyerek ve genellikle 10 yaşından sonra ortaya çıkar. Hastalık cins farkı göstermez.

26 Enflamatuar barsak hastalıklarına ikincil spondiloartropati Başlangıçta periferik eklem tutulumu olur, bunu izleyerek sakroilyak eklemler ve aksiyel iskelet sistemi de tutulur. Eklem tutulumu, çoğunlukla alt ekstremiteye yerleşen ve oligoartiküler tipte olmasına karşın nadirdir. Çoğunlukla bu olgularda HLA-B27 düzeyi negatiftir. Hastalığın ağırlığı barsak tutulumuna bağlı olarak gelişir.

27 Reaktif artrit ve Reiter s sendromu Reaktif artrit (ReA) özellikle HLA B27 pozitif çocuklarda geçirilen enterik ve genitoüriner enfeksiyonları izleyerek ortaya çıkan bir klinik tablodur. Bu klinik tabloya en sık bakteriyel, viral ve parazitik ajanlar yol açmaktadır. En sık yol açan bakteriler ise shigella, salmonella, yersinia, campylobacter ve chlamaydia türü bakterilerdir. ReA in artrit, üretrit ve konjunktivitle birlikte olan şekli türü ise Reiter s sendromu adı ile anılmaktadır. ReA de en çok alt ekstremite artriti ve entesopati ortaya çıkmaktadır. Eklem dışı tutulum olarak aftöz stomatit, eritema nodosum, Konjunktivit ve balanit görülebilir.

28 Jüvenil spondiloartropatili olgularda klinik bulguların dağılımı(n=62 olgu) Kasapçopur Ö, Demirli N, Özdoğan H et al. Evaluation of classification criteria for juvenileonset spondyloarthropathies. Rheumatol Int 2005;25:414-8 Klinik bulgu Görülme sıklığı Entesit 41(%66) Asimetrik oligoartrit 56(%90) Pozitif aile öyküsü 12(%19) Sakroiliit 24(%39) Üveit 10(%16) HLA B27 pozitifliği 42(%68) Kalça ağrısı 27(%44) Yangısal bel ağrısı 25 (%40) NSAID ilaçlara olumlu yanıt 39(%63) On yaşından sonra başlangıç 32(%52)

29 Erişkin ve jüvenil başlangıçlı olgularda klinik bulguların değerlendirilmesi O Shea FD etl. Comparison of clinical and radiographic severity of juvenile-onset versus adult-onset ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis September 9, 2008 online Klinik Bulgu Erişkin başlangıç (183) Jüvenil başlangıç (84) Aksiyel ve periferik eklem tutulumu % 95 % 74 Boyun tutulumu %67.2 %38.2 Bel tutulumu % 90.3 %73.5 Sakroileit %60.3 %33.8 Kalça ağrısı %60.6 %38.2 Üveit %24.5 %27.7 Aile öyküsü %17.3 % 22.5 Sabah tutukluğu %88.8 %72.1 HLA B27 pozitifliği %81 %75 Erkek cinsiyet %79 %81

30 Tanı JSpA ların tanılandırılması tamamı ile klinik ölçütlere dayanılarak yapılmaktadır. Bugüne dek tanılandırma amaçlı tanımlanan birçok sınıflama ölçütleri olmasına karşın bu ölçütlerin hiç birisi JSpA ları tanılandırmada yeterli değildir. Grubumuz tarafından yapılan bir çalışmada yine de doğru tanılandırıcılığı en yüksek olan tanı ölçütü olarak ESSG tanı ölçütleri bulunmuştur. Ama yine de bu grup hastalıklar için yeni tanı ölçütlerinin üretilmesi vazgeçilmez bir zorunluluktur.

31 ESSG tanı ölçütleri Büyük ölçütler Yangısal bel ağrısı (4 ü varsa) 45 yaşından önce başlangıç Sinsi başlangıç Egzersiz ile ağrıda artış Sabah tutukluğu Ağrının en az 3 ay sürmesi veya Asimetrik veya alt ekstremiteleri tutan artrit, sinovit Küçük ölçütler Pozitif aile hikayesi ( 1. ve 2. derece akrabalarda aşağıdakilerden herhangi biri) Ankilozan spondilit Psöriasis Akut üveit Reaktif artrit Yangısal barsak hastalığı Psoriasis Yangısal barsak hastalığı Sağ veya sol gluteal bölgede değişken ağrı Entezopati Sakroileit (Bilateral grade 2-4, tek taraflı grade 3-4) Kesin tanı için en az 1 büyük ve 1 küçük ölçüt gereklidir.

32 Tedavi JSpA ların tedavisinde başlangıçta seçilecek olan ajan nonsteroid antienflamatuar ilaçlardır (NSAİİ). Bu durumda tüm NSAİİ lerin kullanılabileceği önerilmesine karşın en çok yeğlenenler endometazin (2 3 mg/kg/gün) ve ibuprofen (30 40 mg/kg/gün)dir. Uzun etkili ajan olarak ise sülfasalazin (50 mg/kg/gün) ya da metotreksat (10-20 mg/m²/hafta) tedaviye eklenebilir. Ayrıca tedaviye yanıtsız olgularda TNF karşıtları özellikle de etanersept tedaviye eklenebilir.

33 Tedavi Aktif olgularda düşük doz oral glukokortikoidler de kullanılabilir. Ayrıca intraartiküler steroid uygulaması büyük eklem artritlerinde önerilmektedir. Hastalığın çok aktif olduğu dönemlerde yoğun yüksek doz steroid uygulaması (30 mg/kg/doz) tedaviye eklenebilir. Entesopatilerde yerel steroid enjeksiyonlarından yararlanılmaktadır.

34 Tedavi Tedavinin her aşamasında mutlaka aktif fizyoterapi tedaviye eklenmelidir. Fizyoterapi, özellikle aksiyel iskelet sisteminin korunması ve hareket açıklığının arttırılması açısından önemlidir. Hastalara önerilecek yüzme, özellikle aksiyel iskelet fonksiyonlarını korumada çok yardımcıdır. Etkilenen periferik eklemlere mutlaka aktif hareket önerilmelidir. Ayrıca aktif artrit ve entesopati saptanan eklem ve yapışma noktalarına yapılacak buz uygulamaları da ağrıyı azaltmaktadır.

35 Sonuç Jüvenil spondiloartropatileri çocukluk çağında tanılandırmak ve hızla tedaviye başlamak oluşabilecek kısıtlılıkların önlenmesi açısından çok önemli. Çocukluk çağında en önemli klinik bulguların entesit ve alt eksremitede oluşan asimetrik artrit olduğu unutulmamalı Aksiyel iskelet sistem tutulumu çocukluk çağında nadir HLA B27 doku grubu pozitifliği uzun sürecek hastalığın öngörücüsü olabilir.

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi 3. Pediatri Günleri Antakya - 24 Eylül 2010 JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Özgür KASAPÇOPUR İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri

Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri Prof.Dr. M.Pamir ATAGÜNDÜZ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı 11 Nisan 2014 Ana Başlıklar

Detaylı

Juvenil SPondiloArtrit/Entezit İle İlişkili Artrit (SPA-EİA)

Juvenil SPondiloArtrit/Entezit İle İlişkili Artrit (SPA-EİA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Juvenil SPondiloArtrit/Entezit İle İlişkili Artrit (SPA-EİA) 2016 un türevi 1. JUVENİL SPONDİLOARTRİT/ ENTEZİT İLE İLİŞKİLİ ARTRİT (SPA- EİA) NEDİR? 1.1 Nedir?

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

OÕ Õ YH +DVWDOÕNODUÕ $QDELOLP 'DOÕ

OÕ Õ YH +DVWDOÕNODUÕ $QDELOLP 'DOÕ Özgür KASAPÇOPUR ozgurkc@istanbul.edu.tr 57. Milli Pediatri Kongresi 31 Ekim 2013 Jüvenil idyopatik artrit (J A) çocukluk ça nda ortaya ç kan, süregen, yang sal kökenli bir hastal klar grubudur. Hastal

Detaylı

ANKİLOZAN SPONDİLİT. Prof. Dr. Selim NALBANT

ANKİLOZAN SPONDİLİT. Prof. Dr. Selim NALBANT ANKİLOZAN SPONDİLİT Prof. Dr. Selim NALBANT SPONDİLİTLER: Ankilozan Spondilit (AS), Reaktif Artrit (Rea; Reiter Sendromu [RS]), Psöriatik Artrit (Psa), İnflammatuar Barsak Hastalığı (IBD), İdiopatik Sakroileit;

Detaylı

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT. Özgür KASAPÇOPUR

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT. Özgür KASAPÇOPUR JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Özgür KASAPÇOPUR JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Jüvenil idyopatik artrit (JİA) çocukluk çağında ortaya çıkan, süregen, yangısal kökenli bir hastalıklar grubudur. Hastalık daha çok bir

Detaylı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu Prof. Dr.Hidayet Sarı Tanım Özellikle omurgayı tutan ve ankiloza götüren kronik iltihabi sistemik romatizmal hastalıktır. Sakroiliak eklem iltihabı oluşturmak ana bulgusudur.

Detaylı

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT. Özgür KASAPÇOPUR

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT. Özgür KASAPÇOPUR JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Özgür KASAPÇOPUR JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Jüvenil idyopatik artrit (JİA) çocukluk çağında ortaya çıkan, süregen, yangısal kökenli bir hastalıklar grubudur. Hastalık daha çok bir

Detaylı

www.pediatric-rheumathology.printo.it ÇOCUKLUK ÇAĞI SPONDİLOARTROPATİLERİ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ÇOCUKLUK ÇAĞI SPONDİLOARTROPATİLERİ www.pediatric-rheumathology.printo.it ÇOCUKLUK ÇAĞI SPONDİLOARTROPATİLERİ Nedir? Çocukluk çağı spondiloartropatileri, özellikle alt taraf eklemlerin (artrit) ve tendon yapışma yerlerinin (entezit) iltihaplanması

Detaylı

Spondiloartropatiler. Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Spondiloartropatiler. Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Spondiloartropatiler Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Spondiloartropatiler Ankilozan Spondilit Reaktif Artrit (Reiter sendromu) Psoriatik Artrit Enteropatik Artrit Juvenil SpA Belirlenemeyen

Detaylı

TANIM. Ankilozan Spondilit (spondilartrit) Spondilit = vertebraların (omurların) inflamasyonu

TANIM. Ankilozan Spondilit (spondilartrit) Spondilit = vertebraların (omurların) inflamasyonu ANKİLOZAN SPONDİLİT TANIM Ankilozan Spondilit (spondilartrit) Spondilit = vertebraların (omurların) inflamasyonu Nedeni belli olmayan, kronik gidişli, ilerleyici karakterde inflamatuvar bir hastalıktır.

Detaylı

Romatizma BR.HLİ.066

Romatizma BR.HLİ.066 Nedir? başta eklemler olmak üzere, birçok organ ve dokunun doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesine yol açabilen hastalıklar grubudur. Kanda iltihap düzeyinde yükselmeye neden olup olmamasına göre

Detaylı

Birey ve Toplum Gözüyle Romatoid

Birey ve Toplum Gözüyle Romatoid Birey ve Toplum Gözüyle Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit Prof Dr Salih PAY GATA Romatoloji BD Tüm Dünyada Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları En Sık Görülen Hastalıklardan Biridir Avrupa da 100 milyon

Detaylı

ASAS KILAVUZLUĞU EŞLİĞİNDE SPONDİLOARTRİT TANI ve TAKİP PARAMETRELERİ Dr. Beril DOĞU Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.11.

ASAS KILAVUZLUĞU EŞLİĞİNDE SPONDİLOARTRİT TANI ve TAKİP PARAMETRELERİ Dr. Beril DOĞU Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.11. ASAS KILAVUZLUĞU EŞLİĞİNDE SPONDİLOARTRİT TANI ve TAKİP PARAMETRELERİ Dr. Beril DOĞU Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.11.2010 ASAS-The Assesment of Spondyloarthritis International Society D

Detaylı

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT

JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT JÜVENİL İDYOPATİK ARTRİT Özgür KASAPÇOPUR İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı ozgurkc@istanbul.edu.tr JÜVENİL İDYOPATİK

Detaylı

Atipik İnflamatuar Bel Ağrısı. Atypical Inflammatory Back Pain. Abstract. Keywords: Inflammatory back pain, lumbar, hip.

Atipik İnflamatuar Bel Ağrısı. Atypical Inflammatory Back Pain. Abstract. Keywords: Inflammatory back pain, lumbar, hip. Atipik İnflamatuar Bel Ağrısı 1, Ayhan KAMANLI 1, Gökhan KOZ 1 Öz 47 yaşında bir erkekte 2 yıldan beri boyun ve sırt ağrısı vardı ancak bu ağrı son iki haftadır lomber ve kalça bölgelerinde belirgin artış

Detaylı

BEL AĞRISINA YAKLAŞIM. Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR AÜTF İç Hastalıkları - Romatoloji Bilim Dalı

BEL AĞRISINA YAKLAŞIM. Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR AÜTF İç Hastalıkları - Romatoloji Bilim Dalı BEL AĞRISINA YAKLAŞIM Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR AÜTF İç Hastalıkları - Romatoloji Bilim Dalı BEL AĞRISI Semptom Herhangi bir hastalığa özgü değildir Her zaman hastalık belirtisi değildir Acil servise

Detaylı

Bölüm III Jüvenil idyopatik Artrit Alt Gruplarına Göre Tedavi Aşamaları

Bölüm III Jüvenil idyopatik Artrit Alt Gruplarına Göre Tedavi Aşamaları Bölüm I Jüvenil idyopatik Artrit Klinik Bulgular ve Sınıflama Bölüm II Jüvenil idyopatik Artritte Tıbbi Tedavi Bölüm III Jüvenil idyopatik Artrit Alt Gruplarına Göre Tedavi Aşamaları Bölüm IV Jüvenil idyopatik

Detaylı

Ankilozan Spondilit. Uzm. Fzt. Kağan YÜCEL Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Ankilozan Spondilit. Uzm. Fzt. Kağan YÜCEL Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Ankilozan Spondilit Uzm. Fzt. Kağan YÜCEL Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. 1 Spondiloartropatiler Ankilozan Spondilit Reaktif Artrit (Reiter sendromu) Psoriatik Artrit.. Ankilozan Spondilit Ankiloz (füzyon)

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI ARTRİTLERİ. Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLUK ÇAĞI ARTRİTLERİ. Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLUK ÇAĞI ARTRİTLERİ Özgür KASAPÇOPUR ARTRİT ARTRİT Tanım Herhangi bir eklemde şişlik, kızarıklık, ısı artışı ya da fonksiyon kaybından herhangi birisinin görüldüğü yangısal durum Artralji ise salt

Detaylı

OLGU SUNUMU. ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı. Dr.Semanur Özdel Mayıs 2015

OLGU SUNUMU. ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı. Dr.Semanur Özdel Mayıs 2015 OLGU SUNUMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Dr.Semanur Özdel Mayıs 2015 Olgu 4,5 y, Erkek, Zonguldak (DT: 08/10/2010) Yakınma: İshal, kilo alamama, yürüyememe Öykü: 5 aylık

Detaylı

Artropatiler (M00-M25) Esas olarak periferik (ekstremiteler) eklemleri tutan bozukluklar

Artropatiler (M00-M25) Esas olarak periferik (ekstremiteler) eklemleri tutan bozukluklar Artropatiler (M00-M25) Esas olarak periferik (ekstremiteler) eklemleri tutan bozukluklar Enfeksiyöz artropatiler (M00-M03) Not: Bu bölüm mikrobiyolojik ajanlara bağlı artropatileri kapsar. Ayırım etiyolojide

Detaylı

OLGU SUNUMU. ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı. Dr.Semanur Özdel Mayıs 2015

OLGU SUNUMU. ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı. Dr.Semanur Özdel Mayıs 2015 OLGU SUNUMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Dr.Semanur Özdel Mayıs 2015 Olgu 4,5 y, Erkek, Zonguldak (DT: 08/10/2010) Yakınma: İshal, kilo alamama, yürüyememe Öykü: 5 aylık

Detaylı

Aksiyel Spondiloartritde Erken Tanı. Prof Dr. Murat Birtane Trakya Ü. Tıp F. FTR AD.

Aksiyel Spondiloartritde Erken Tanı. Prof Dr. Murat Birtane Trakya Ü. Tıp F. FTR AD. Aksiyel Spondiloartritde Erken Tanı Prof Dr. Murat Birtane Trakya Ü. Tıp F. FTR AD. Sunu Planı 1. Giriş 2. Aksiyel SPA neden erkenden tanınsa iyi olur? 3. Erken ankilozan spondilit nedir? Aksiyel SPA konsepti

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065 Gençlerde Bel Ağrısına Dikkat! Bel ağrısı tüm dünyada oldukça yaygın bir problem olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az %10'unda çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları

Detaylı

Çocukluk çağında eklem ağrısı ve şişliğine tanılandırıcı yaklaşım

Çocukluk çağında eklem ağrısı ve şişliğine tanılandırıcı yaklaşım Çocukluk çağında eklem ağrısı ve şişliğine tanılandırıcı yaklaşım Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatolojisi Bilim Dalı ozgurkc@istanbul.edu.tr

Detaylı

H 1 FTR ve Romatoloji alanında temel konularda ve güncel gelişmeleri içeren bir seminer programı tıpta uzmanlık öğrencileri tarafından sunulur

H 1 FTR ve Romatoloji alanında temel konularda ve güncel gelişmeleri içeren bir seminer programı tıpta uzmanlık öğrencileri tarafından sunulur FTR 28 FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON Dr. Sevim ORKUN / 1 Dr. Işık KELEŞ /2 Dr. Gülümser AYDIN /3 Dr. Elem İNAL /4 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS FTR 7001 MAKALE SAATİ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve

Detaylı

Diferansiye Olmamış Spondiloartropatiler (DOSpA) Psöriyatik Artrit. I. Epidemiyoloji

Diferansiye Olmamış Spondiloartropatiler (DOSpA) Psöriyatik Artrit. I. Epidemiyoloji 273 eklemlerdeki sinoviti azaltır ama aksiyal tutuluma etki etmez. Altın, D-Penisilamin ve antimalarik ilaçlar etkili değildir. Metotreksat, bazı dirençli İBH da kullanılabilir. Ama henüz etkinliği tartışmalıdır.

Detaylı

T. C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

T. C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI T. C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI OMURGA AĞRISI ŞİKAYETİ İLE ORTOPEDİK YATAK SATIN ALMA İHTİYACI DUYAN BİREYLERDE SPONDİLOARTRİT VARLIĞI ARAŞTIRILMASI UZMANLIK TEZİ

Detaylı

Çocuk Romatolojisinde Aciller ve Yönetimi-1

Çocuk Romatolojisinde Aciller ve Yönetimi-1 Çocuk Romatolojisinde Aciller ve Yönetimi-1 Dr Kenan Barut İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Eklem ağrısı ve/veya şişliği

Detaylı

Eklem ağrısı ile başvuran çocuğa tanılandırıcı yaklaşım. Özgür KASAPÇOPUR. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Eklem ağrısı ile başvuran çocuğa tanılandırıcı yaklaşım. Özgür KASAPÇOPUR. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Eklem ağrısı ile başvuran çocuğa tanılandırıcı yaklaşım Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Eklem ağrısı olan çocuğa tanılandırıcı yaklaşım Genel pediatri

Detaylı

Romatoid artritte güncel tedavi yaklaşımları, değişen kriterler ve biyolojik ajanlar

Romatoid artritte güncel tedavi yaklaşımları, değişen kriterler ve biyolojik ajanlar Romatoid artritte güncel tedavi yaklaşımları, değişen kriterler ve biyolojik ajanlar Prof. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD Romatoid artrit

Detaylı

ÇUKUROVA BÖLGESĠNDEKĠ TÜRK TOPLUMUNDA MODĠFĠYE SCHOBER TESTĠNĠN GEÇERLĠLĠĞĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

ÇUKUROVA BÖLGESĠNDEKĠ TÜRK TOPLUMUNDA MODĠFĠYE SCHOBER TESTĠNĠN GEÇERLĠLĠĞĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ T.C. ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ĠÇ HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI ÇUKUROVA BÖLGESĠNDEKĠ TÜRK TOPLUMUNDA MODĠFĠYE SCHOBER TESTĠNĠN GEÇERLĠLĠĞĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Dr. Yusuf ġġrġn ĠÇ HASTALIKLARI UZMANLIK

Detaylı

Romatoid Artrit (RA)ve Ankilozan Spondilit (AS) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Araştırması FTR

Romatoid Artrit (RA)ve Ankilozan Spondilit (AS) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Araştırması FTR Romatoid Artrit (RA)ve Ankilozan Spondilit (AS) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Araştırması RA AS FTR Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Saha Araştırması Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon saha araştırması n=250

Detaylı

KAWASAKİ HASTALIĞI. Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatoloji Bilim Dalı

KAWASAKİ HASTALIĞI. Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatoloji Bilim Dalı KAWASAKİ HASTALIĞI Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Kadir, 18 aylık erkek çocuğu Hastaneye başvurusunun dört gün öncesine

Detaylı

KARIN AĞRISINA YAKLAŞIM ROMATOLOG GÖZÜ İLE

KARIN AĞRISINA YAKLAŞIM ROMATOLOG GÖZÜ İLE KARIN AĞRISINA YAKLAŞIM ROMATOLOG GÖZÜ İLE Özgür Kasapçopur Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Batuhan 10 yaşında erkek çocuğu Yaklaşık bir

Detaylı

Çocukluk Ça Romatizmal Hastal klar na Tan land r c Yaklafl m

Çocukluk Ça Romatizmal Hastal klar na Tan land r c Yaklafl m .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Romatoloji Hastal klar Sempozyum Dizisi No: 34 Nisan 2003; s. 43-50 Çocukluk Ça Romatizmal Hastal klar na Tan land r c Yaklafl m Doç. Dr.

Detaylı

Romatolojide. sınıf landırma kriterleri ve ölçüm sonuçları. Prof. Dr. Salih Pay Prof. Dr. Hakan Erdem Doç. Dr. İsmail Şimşek

Romatolojide. sınıf landırma kriterleri ve ölçüm sonuçları. Prof. Dr. Salih Pay Prof. Dr. Hakan Erdem Doç. Dr. İsmail Şimşek Romatolojide sınıf landırma kriterleri ve ölçüm sonuçları Prof. Dr. Salih Pay Prof. Dr. Hakan Erdem Doç. Dr. İsmail Şimşek İÇİNDEKİLER Editör Prof. Dr. Hakan Erdem Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi,

Detaylı

ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ROMATOİD SPONDİLİT MARİE-STRUMPELL HASTALIĞI Vertebral kolonun kronik, iltihabi bir hastalığı olup, ilk bulguları çoğunlukla bilateral olmak üzere, sakroilyak

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Juvenil İdiopatik Artrit

Juvenil İdiopatik Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Juvenil İdiopatik Artrit 2016 un türevi 2. FARKLI JİA TİPLERİ 2.1 Bu hastalığın farklı tipleri var mıdır? JİA nın çeşitli tipleri vardır. Bu tipler temel olarak,

Detaylı

JÜVENİL DERMATOMİYOZİT. Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı

JÜVENİL DERMATOMİYOZİT. Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı JÜVENİL DERMATOMİYOZİT Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Çocukluk çağında yangısal kökenli miyopatiler Compeyrot-Lacasaagne

Detaylı

Ankilozan Spondilit ve Diğer Seronegatif Spondilartropatiler

Ankilozan Spondilit ve Diğer Seronegatif Spondilartropatiler Spondilartropatiler Ankilozan Spondilit ve Diğer Seronegatif Spondilartropatiler Doç.Dr. Ümit Dündar Kocatepe Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD Spondilartropatiler (SpA) ortak genetik, epidemiolojik,

Detaylı

AntiTNF ajanların aksiyel spondiloartropatide etkinlikleri

AntiTNF ajanların aksiyel spondiloartropatide etkinlikleri AntiTNF ajanların aksiyel spondiloartropatide etkinlikleri Dr. Mehmet Akif Öztürk Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Aksiyel Spondiloartropati ASteki inflamatuvar

Detaylı

XIV. ULUSAL DERMATOLOJi KONGRESi

XIV. ULUSAL DERMATOLOJi KONGRESi XIV. ULUSAL DERMATOLOJi KONGRESi 1 1-4 EYLÜL 1992 ERZURUM EDİTÖRLER Prof. Dr. Ayten URAL Prof. Dr. Sabahat KOT Doç. Dr. Şevki ÖZDEMİR Yrd. Doç. Dr. Akın AKTAŞ Yrd. Doç. Dr. Muammer PARLAK PSORİASİS VE

Detaylı

Kas-İskelet Dizgesi Ağrılarında Tanısal Değerlendirme

Kas-İskelet Dizgesi Ağrılarında Tanısal Değerlendirme Kas-İskelet Dizgesi Ağrılarında Tanısal Değerlendirme Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatolojisi Bilim Dalı 30 Kasım 2017 - Kocaeli Milli

Detaylı

S.D.Ü TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI 2014 2015 DERS YILI DÖNEM V TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI

S.D.Ü TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI 2014 2015 DERS YILI DÖNEM V TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI S.D.Ü TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI 2014 2015 DERS YILI DÖNEM V TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI 1 TARİH: 22.09.2014 PAZARTESİ DÖNEM: V STAJ GRUBU: H ANABİLİM DALI: FTR 09.30-10.20

Detaylı

ZEKA VE YETENEK BULUSMALARINDA ÇOCUKLAR HAYALINI ANLATACAK

ZEKA VE YETENEK BULUSMALARINDA ÇOCUKLAR HAYALINI ANLATACAK ZEKA VE YETENEK BULUSMALARINDA ÇOCUKLAR HAYALINI ANLATACAK Portal : www.memleket.com.tr İçeriği : Gündem Adres : http://www.memleket.com.tr/zeka-ve-yetenek-bulusmalarinda-cocuklar-hayalini-anlatacak-1232153h.htm

Detaylı

SPONDİLARTROPATİLER. Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR AÜTF İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalı

SPONDİLARTROPATİLER. Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR AÜTF İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalı SPONDİLARTROPATİLER Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR AÜTF İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalı SERONEGATİF SPONDİLARTROPATİLER Reaktif Artrit IBD İlişkili Artrit Ankilozan Spondilit Psöriatik Artrit Undifferansiye

Detaylı

UZMANLIK TEZİ Dr. Seçil ARSLANSOYU ÇAMLAR

UZMANLIK TEZİ Dr. Seçil ARSLANSOYU ÇAMLAR T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI JUVENİL İDİYOPATİK ARTRİT Lİ HASTALARDA LATENT TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONUNUN SAPTANMASINDA TÜBERKÜLİN CİLT TESTİ VE MYCOBACTERIUM

Detaylı

ÇOCUKLARDA BEHÇET HASTALIĞI. Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı

ÇOCUKLARDA BEHÇET HASTALIĞI. Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı ÇOCUKLARDA BEHÇET HASTALIĞI Özgür KASAPÇOPUR Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Özcan, 12 yaşında erkek çocuğu Başvuru yakınması : Baş Ağrısı

Detaylı

KAWASAKİ HASTALIĞI-7 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

KAWASAKİ HASTALIĞI-7 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ KAWASAKİ HASTALIĞI-7 VAKANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Canan Hasbal Akkuş, Tolga Erkum, Mehmet Bedir Akyol, Zilha Şentürk, Burcu Bursal, Zeynep Kıhtır, Sami Hatipoğlu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Artritli Hastalara Yaklaşım

Artritli Hastalara Yaklaşım Artritli Hastalara Yaklaşım Murat TURGAY 53 Kas iskelet sistemi yakınmaları ile gelen bir hastada, anemnez ve fizik muayene bulguları tanıya yaklaşımda en önemli yapı taşlarını oluşturur. Bazen laboratuvar

Detaylı

Ankilozan Spondilitli Hastalara Ait Demografik Veriler, Klinik Özellikler ve Medikal Tedavileri

Ankilozan Spondilitli Hastalara Ait Demografik Veriler, Klinik Özellikler ve Medikal Tedavileri İstanbul Tıp Derg - Istanbul Med J 2011;12(1):19-24 doi: 10.5505/1304.8503.2011.41736 KLİNİK ÇALIŞMA - ORIGINAL ARTICLE Ankilozan Spondilitli Hastalara Ait Demografik Veriler, Klinik Özellikler ve Medikal

Detaylı

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR SPONDİLODİSKİTLER Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Vertebra Bir dizi omurdan oluşur Vücudun eksenini oluşturur Spinal kordu korur Kaslar, bağlar ve iç organların yapışacağı sabit bir yapı sağlar. SPONDİLODİSKİT

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İÇ HASTALIKLARI KLİNİĞİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İÇ HASTALIKLARI KLİNİĞİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İÇ HASTALIKLARI KLİNİĞİ NON RADYOGRAFİK AKSİYEL SPONDİLOARTRİT İLE ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALARININ KLİNİK, RADYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN

Detaylı

SPONDİLOARTROPATİLER

SPONDİLOARTROPATİLER SPONDİLOARTROPATİLER 252 Spondiloartropatiler Spondiloartropatilerin Genel Özellikleri Gülay KINIKLI Spondiloartropatiler (SpA), romatoid faktör ve anti-nükleer antikorların negatif olup, birçok eklem

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun Adı İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora

Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun Adı İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler Adı soyadı: Saime Nilay BAYDOĞAN Doğum tarihi: 08.11.1986 Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun Adı Mez. Yılı İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora 2012-devam

Detaylı

www.pediatric-rheumathology.printo.it JUVENİL İDİOPATİK ARTRİT

www.pediatric-rheumathology.printo.it JUVENİL İDİOPATİK ARTRİT www.pediatric-rheumathology.printo.it JUVENİL İDİOPATİK ARTRİT Nedir? Juvenil idiopatik artrit (JİA), kalıcı eklem iltihabı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Eklem iltihabının tipik bulguları ise

Detaylı

S.D.Ü TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI DERS YILI DÖNEM V TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI

S.D.Ü TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI DERS YILI DÖNEM V TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI 1 S.D.Ü TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI 2012 2013 DERS YILI DÖNEM V TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI 2 TARIH: 15.10.2012 PAZARTESI DÖNEM: V STAJ GRUBU: 2 ANABILIM DALI: FTR 09.30-10.20

Detaylı

PsA da hastalık aktivitesi izlem parametreleri: Bileşik skorlamalar işe yarıyor mu?

PsA da hastalık aktivitesi izlem parametreleri: Bileşik skorlamalar işe yarıyor mu? PsA da hastalık aktivitesi izlem parametreleri: Bileşik skorlamalar işe yarıyor mu? Dr. Umut Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Romatoloji BD Çıkar Çatışması Konsültanlık

Detaylı

Seronegatif Spondiloartropatili Bir Olguda Biyolojik Ajan Tedavisi Sırasında Psöriazis Gelişimi *

Seronegatif Spondiloartropatili Bir Olguda Biyolojik Ajan Tedavisi Sırasında Psöriazis Gelişimi * Olgu Sunumu Seronegatif Spondiloartropatili Bir Olguda Biyolojik Ajan Tedavisi Sırasında Psöriazis Gelişimi * A Seronegative Spondyloarthropathy Case Who Evaluated Psoriasis During The Biologic Agent Treatment

Detaylı

Birinci Basamakta Ankilozan Spondilit Hastalarına Yaklaşım

Birinci Basamakta Ankilozan Spondilit Hastalarına Yaklaşım REVIEW / DERLEME 2015 Birinci Basamakta Ankilozan Spondilit Hastalarına Yaklaşım Approach to Ankylosing Spondylitis Patients in Primary Care AUTHORS/ YAZARLAR Erkan Kıbrıslı Aile Hekimliği Anabilim Dalı,

Detaylı

JÜVENİL ROMATOİD (İDYOPATİK) ARTRİT TEDAVİSİ

JÜVENİL ROMATOİD (İDYOPATİK) ARTRİT TEDAVİSİ JÜVENİL ROMATOİD (İDYOPATİK) ARTRİT TEDAVİSİ Özgür KASAPÇOPUR İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı ozgurkc@istanbul.edu.tr

Detaylı

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER H. Direskeneli Marmara Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı İnflamasyon Doku Yanıtı (McInnes, Nature Clin Prac Rheumatol 2005; 31) RA da Sitokin Ağı (Firestein,

Detaylı

Bruselloz: Klinik Özellikler

Bruselloz: Klinik Özellikler Bruselloz: Klinik Özellikler Uzm. Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Bruselloz - Etkenler B. melitensis B. abortus

Detaylı

Behçet Hastalığı Son II Yıl Damar Tutulumu ve Tedavisi

Behçet Hastalığı Son II Yıl Damar Tutulumu ve Tedavisi Behçet Hastalığı Son II Yıl Damar Tutulumu ve Tedavisi Dr. Kenan Aksu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çıkar Çatışması Çıkar Çatışması Yoktur. Vasküler tutuluş (% 25-62) Venöz lezyonlar arteriyel lezyonlardan

Detaylı

Ankilozan Spondilit Hastalarında Klinik Özellikler, Çalışma, Eğitim ve Sosyal Hayat

Ankilozan Spondilit Hastalarında Klinik Özellikler, Çalışma, Eğitim ve Sosyal Hayat Özgün Araştırma / Original Investigation Ankilozan Spondilit Hastalarında Klinik Özellikler, Çalışma, Eğitim ve Sosyal Hayat Clinical Characteristics, Working, Education and Social Life of Patients with

Detaylı

İnflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH); ülseratif kolit ve

İnflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH); ülseratif kolit ve güncel gastroenteroloji 19/1 İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları ile İlişkili Eklem Bulguları Pınar ÖZTOP ÇİFTKAYA, Demet OFLUOĞLU Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim

Detaylı

Romatizmal Hastalıklar ve Karaciğer. Prof. Dr. Ömer Şentürk

Romatizmal Hastalıklar ve Karaciğer. Prof. Dr. Ömer Şentürk Romatizmal Hastalıklar ve Karaciğer Prof. Dr. Ömer Şentürk Romatizmal Hastalıklar ve Karaciğer Romatizmal İlaçlar ve Karaciğer NSAİİ MTX RA Aminotransferaz yükseklikleri AF yüksekliği %26-35 hastada (kc

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 FİZİKSEL TIP ve REHABİLİTASYON STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri

Detaylı

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI Akut tonsillofarenjit veya çocukluk çağında daha sık karşılaşılan klinik tablosu ile tonsillit, farinks ve tonsil dokusunun inflamasyonudur ve doktora başvuruların

Detaylı

Aksiyel Spondiloartropati Tedavisine Güncel Yaklaşımlar

Aksiyel Spondiloartropati Tedavisine Güncel Yaklaşımlar Derleme Aksiyel Spondiloartropati Tedavisine Güncel Yaklaşımlar UPDATE TREATMENT APPROACHES TO AXIAL SPONDYLARTHRITIS Sema YILMAZ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji

Detaylı

Gör Değerlendir Yorumla. Görüntülemenin Aksiyel SpA Tanısındaki Yeri

Gör Değerlendir Yorumla. Görüntülemenin Aksiyel SpA Tanısındaki Yeri Gör Değerlendir Yorumla Görüntülemenin Aksiyel SpA Tanısındaki Yeri VAKA 1 30 yaş, erkek Şikayet: Sırt-bel-kalça, diz ve topuk ağrısı Hikaye: 1997 yılında askerlik öncesinde sağ diz ağrısı, şişliği ve

Detaylı

Poststreptokokal Reaktif Artrit Akut Romatizmal Ateşin Bir Varyantı mı Yoksa Farklı Bir Antite mi?

Poststreptokokal Reaktif Artrit Akut Romatizmal Ateşin Bir Varyantı mı Yoksa Farklı Bir Antite mi? ARŞİV 2003; 12: 1 Poststreptokokal Reaktif Artrit Akut Romatizmal Ateşin Bir Varyantı mı Yoksa Farklı Bir Antite mi? Arş.Gör.Dr. Fatih ERBEY* Yrd.DoÇ.Dr. Osman KÜÇÜKOSMANOĞLU** Prof.Dr. Nazan OZBARLAS**

Detaylı

Aksiyel ve Periferik SpA/PsA da. Uluslararası Öneriler;

Aksiyel ve Periferik SpA/PsA da. Uluslararası Öneriler; Aksiyel ve Periferik SpA/PsA da Hedefe Yönelik Tedavi için Uluslararası Öneriler; 2017 Güncellemesi Ediz DALKILIÇ Uludağ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları & Romatoloji B.D Bursa Komite 4 Hasta temsilcisi

Detaylı

Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı

Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı Doç. Dr. Betül ULUKOL AKBULUT Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Ateş Hipotalamik set-point in yükselmesi Çevre ısısının çok artması Ektodermal

Detaylı

Tüm Dönem 3 Dersleri 16.S. No:11 deki Prof. Dr. Hüsnü Göksel Dersliğinde Yapılacaktır.

Tüm Dönem 3 Dersleri 16.S. No:11 deki Prof. Dr. Hüsnü Göksel Dersliğinde Yapılacaktır. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 205 206 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM III 9. DERS KURULU PROGRAMI KAS İSKELET SİSTEMİ 23 Mayıs 0 Haziran 206 Tüm Dönem 3 Dersleri 6.S. No: deki Prof. Dr. Hüsnü Göksel Dersliğinde

Detaylı

HER 5 ÇOCUKTAN 1I YA OBEZ YA DA OBEZ OLMA POTANSIYELINE SAHIP!

HER 5 ÇOCUKTAN 1I YA OBEZ YA DA OBEZ OLMA POTANSIYELINE SAHIP! HER 5 ÇOCUKTAN 1I YA OBEZ YA DA OBEZ OLMA POTANSIYELINE SAHIP! Portal : www.medyaburda.com İçeriği : Haber Tarih : 23.05.2017 Adres : https://medyaburda.com/her-5-cocuktan-1i-ya-obez-ya-da-obez-olma-potansiyeline-sahip/

Detaylı

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları. Dr Fahri Erdoğan

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları. Dr Fahri Erdoğan Kemik ve Eklem Enfeksiyonları Dr Fahri Erdoğan KEMİK VE EKLEM ENFEKSİYONLARI Erken tanı ve tedavi Sintigrafi, MRI Artroskopik cerrahi Antibiyotik direnci Spesifik M.Tuberculosis M. Lepra T.Pallidumun Nonspesifik?

Detaylı

Romatoid Artritte TNF-Alfa Blokerleri İle tedavi

Romatoid Artritte TNF-Alfa Blokerleri İle tedavi Romatoid Artritte TNF-Alfa Blokerleri İle tedavi Dr. Fatih Sarıtaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Romatoid Artrit Primer olarak eklemleri etkileyen,

Detaylı

Ankilozan Spondilitli Hastalarda Etanercept Tedavisinin Etkinliği ve Güvenilirliği +

Ankilozan Spondilitli Hastalarda Etanercept Tedavisinin Etkinliği ve Güvenilirliği + ARAŞTIRMA / RESEARCH REPORT İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 17 (2) 91-96 (2010) Ankilozan Spondilitli Hastalarda Etanercept Tedavisinin Etkinliği ve Güvenilirliği + Gökhan Kalı*, Yüksel Ersoy**,

Detaylı

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Kronik enflamatuar hastalıklar, konak doku ve immun hücreleri arasındaki karmaşık etkileşimlerinden

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÖZTEPE EĞİTİM HASTANESİ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şef: Uz.Dr. Müferet Ergüven

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÖZTEPE EĞİTİM HASTANESİ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şef: Uz.Dr. Müferet Ergüven T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÖZTEPE EĞİTİM HASTANESİ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şef: Uz.Dr. Müferet Ergüven JUVENİL İDİOPATİK ARTRİTLİ HASTALARDA TEKLİ VE ÇOKLU İLAÇ TEDAVİLERİNİN GASTROİNTESTİNAL

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Cem Erçalık 2. Doğum tarihi : 28.07.1977 3. Unvanı : Yard. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Lisansüstü

Detaylı

Romatolojide Askerlik ile ilgili Kararlar. Dr Sedat YILMAZ SBÜ Gülhane EAH

Romatolojide Askerlik ile ilgili Kararlar. Dr Sedat YILMAZ SBÜ Gülhane EAH Romatolojide Askerlik ile ilgili Kararlar Dr Sedat YILMAZ SBÜ Gülhane EAH 15 Şubat 2017 Karar Sayısı : 2016/9431 SYY ne göre TSK personeli General/Amiraller Kd Yzb-Kd Alb subaylar ile Kd Üçvş-Kd Bçvş

Detaylı

Jüvenil dyopatik Artrit Tedavi Uzlafl Rehberi

Jüvenil dyopatik Artrit Tedavi Uzlafl Rehberi Çocuk Romatoloji Derne i Jüvenil dyopatik Artrit Tedavi Uzlafl Rehberi Editörler / B. B. Makay B. Sözeri S. Özen Ö. Kasapçopur 1 Çocuk Romatoloji Derne i Jüvenil dyopatik Artrit Tedavi Uzlafl Rehberi Editörler

Detaylı

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3 24 P. I. AĞRAS ve Ark. GİRİŞ Ürtikeryal vaskülit histolojik olarak vaskülit bulgularını gösteren, klinikte persistan ürtikeryal döküntülerle karakterize olan bir klinikopatolojik durumdur (1). Klinikte

Detaylı

ARTRİTLERE GENEL YAKLAŞIM

ARTRİTLERE GENEL YAKLAŞIM ARTRİTLERE GENEL YAKLAŞIM Dr F Figen Ayhan SBAnkaraEğitimAraştırmaHastanesi FizikselTıp verehabilitasyon Kliniği 13.Ulusal Aile Hekimliği Kongresi NORMAL EKLEM ÖDEM???? ÖDEM??? EKLEM AĞRISI (ARTRALJİ)

Detaylı

BÖBREK TAŞI OLAN ANKİLOZAN SPONDİLİTLİ HASTALARDA TAŞA YOL AÇABİLECEK RİSK FAKTÖRLERİNİN SERİ İNCELEMESİ

BÖBREK TAŞI OLAN ANKİLOZAN SPONDİLİTLİ HASTALARDA TAŞA YOL AÇABİLECEK RİSK FAKTÖRLERİNİN SERİ İNCELEMESİ T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BÖBREK TAŞI OLAN ANKİLOZAN SPONDİLİTLİ HASTALARDA TAŞA YOL AÇABİLECEK RİSK FAKTÖRLERİNİN SERİ İNCELEMESİ Dr. Emel GÖNÜLLÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı/Romatoloji

Detaylı

T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1993 İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ANKİLOZAN SPONDİLİTTE ANTİ-BİP ANTİKORLARI ROMATOLOJİ YAN DAL UZMANLIK TEZİ Uz. Dr. ORHAN EREN Ankara / 2007 T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Ders Yılı Dönem-III Kas İskelet Sistemi Hast. Ders Kurulu

Ders Yılı Dönem-III Kas İskelet Sistemi Hast. Ders Kurulu 2018 2019 Ders Yılı Dönem-III Kas İskelet Sistemi Hast. Ders Kurulu 28.01.2019 11.02.2019 2018 2019 Ders Yılı Dönem-III Kas İskelet Sistemi Hast. Ders Kurulu 28.01.2019 11.02.2019 Dersler Teorik Pratik

Detaylı

ARTRİT Akut Romatizmal Ateş. Dr. Gülendam Koçak Maltepe Üniversitesi

ARTRİT Akut Romatizmal Ateş. Dr. Gülendam Koçak Maltepe Üniversitesi ARTRİT Akut Romatizmal Ateş Dr. Gülendam Koçak Maltepe Üniversitesi Sunum Planı Akut Romatizmal Ateş Romatizmal Poliartrit Olgu sunumları ile ayırıcı tanı ARA ARA-Yaş ARA GAS Tonsillofarenjiti Yetersiz

Detaylı

ş Ü Ö Ü ö Ğ ş ş ş ş ö ş ş ş ş ş ş ş ş ş ş ö ş ş ö ş ş Ğ ö ş ö ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ö ş ö ö ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ö ş ş ş ö ö ö ö ö ş ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ş ö ö ş ş ö ö ö ö ö ş ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ş ş ö ö ş

Detaylı

İ İ Ş İ İ İ İ İ Ö İ Ö İ Ü Ü İ Ü İ Ü Ü Ü Ü Ö Ö Ö İ İ Ö Ö Ü Ü Ü İ Ö Ö Ö İ Ö Ö Ü İ Ü Ü Ş Ş Ş Ü Ş Ş Ü Ş Ö Ö Ö Ü İ İ Ö İ Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş İ Ü Ü Ü Ü Ü İ Ü İ Ş Ş Ö İ Ş İ İ İ İ İ İ İ Ş İ İ İ İ İ İ İ İ

Detaylı