MENŞE-KIYMET SORULARI VE AÇIKLAMALI CEVAPLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MENŞE-KIYMET SORULARI VE AÇIKLAMALI CEVAPLARI"

Transkript

1 HAZIRLAYAN: Atilla ŞAHİN Gümrük Müşaviri MENŞE-KIYMET SORULARI VE AÇIKLAMALI CEVAPLARI SORULAR: 1- Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ) üyesi ülkelerden gelen ve belirlenen menşe kurallarını sağlayan eşya için, ülke ayırımı yapılmaksızın aynı vergi oranının uygulandığı menşe kuralı aşağıdakilerden hangisidir? a) Tercihli menşe kuralı. b) PAMK Sistemi. c) Üçgen trafik kuralı. d) En çok kayrılan ülke kuralı. 2- Tercihli olmayan menşe kuralları hangi ülkeler arasındaki ticarette geçerlidir? a) Aralarında STA anlaşması bulunan ülkeler arasındaki ticarette. b) Aralarında özel bir anlaşma bulunan ülkeler arasındaki ticarette. c) Aralarında herhangi bir özel anlaşma veya tercihli ticaret düzenlemesi bulunmayan ülkeler arasındaki ticarette. d) Ülke ayırımı yapılmaksızın bütün ülkeler arası ticarette. 3- Ülkemizdeki bir ithalatçı metal oyuncak araba satın almış ve eşya kıymeti satış bedeli yöntemine göre tespit edilmiştir. Aynı ithalatçı bir ay sonra aynı ihracatçıdan tanıtım amaçlı farklı tür oyuncak arabaların bulunduğu bir sevkiyatı bedelsiz olarak teslim almıştır. Bu sevkiyat; I- Oyuncak arabalar başka çeşit metaller kullanılarak üretilmiş ama diğer her durumda bir önceki sevkiyatta ithal edilen arabalar ile aynıdır. II- Oyuncak arabalar, kırmızı renkleri dışında, bir önceki sevkiyattaki arabalar ile aynıdır. III- Oyuncak arabalar, metalik boya dışında bir önceki sevkiyattaki arabaların aynıdır. IV- Oyuncak arabalar plastik olmaları dışında bir önceki sevkiyattaki arabalar ile aynıdır. V- Oyuncak arabalar, kırmızı renkleri dışında, bir önceki sevkiyattaki arabaların aynıdır. Ancak bir başka ihracatçı ülkede üretilmiştir. Yukarıdaki şıklara göre, bu eşyalardan hangisine aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanabilir?

2 a) Yalnızca I, II ve V b) Yalnızca II ve III c) Yalnızca II d) Yalnızca IV ve V 4- Tarife tercihlerinin verilmesine yol açan akdi ve otonom ticaret rejimleri ile ilgili olmaması koşuluyla, DTÖ ne üye ülkeler tarafından malların menşe ülkesinin tespit edilmesi için uygulanan yasa, yönetmelik ve genel uygulamaya yönelik idari tespitler ile eşyanın antidamping, korunma önlemi, kota veya miktar kısıtlaması gibi ticaret politikası araçlarının uygulanmasında kullanılan menşe kuralı aşağıdakilerden hangisidir? a) Tercihli menşe kuralı b) Ticaret politakası önlemi c) Tercihsiz menşe kuralı d) Menşe protokolü 5- Türk Gümrük Tarife Cetvelinin XI nci bölümünde yer alan tekstil ürünlerinin(gümrük Yönetmeliği Ek-5 te yer alanlar hariç) birden fazla ülkede, menşeili olmayan girdiler kullanılarak elde edilen ürünün o ülke menşeili sayılabilmesi, aşağıdaki hangi kuralın yerine getirilmesine bağlıdır? a) Elde edilen ürünün menşeili olmayan girdilerin sınıflandırıldığı tarife pozisyonu içinde yer alması gerekir. b) Elde edilen ürünün menşeili olmayan girdilerin sınıflandırıldığı pozisyondan başka bir pozisyonda sınıflandırılması gerekir. c) Pozisyon değişikliği olmasına gerek olmaksızın sadece esaslı sayılabilecek bir işlem ve işçiliğe tabi tutulması. d) Tarife pozisyonu değissin-değişmesin esaslı olmayan bir işleme tabi tutulması. 6- İki tarafın birbirleri menşeili eşyaya tercihli tarife uygulamak suretiyle iki ülke arasındaki ticareti liberalleştirmeye ve özendirmeye yönelik anlaşma aşağıdakilerden hangisidir? a) Menşe Sözleşmeleri b) Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi c) Serbest Ticaret Anlaşmaları d) Gümrük Birliği 7- Aralarında Serbest Ticaret Anlaşması bulunan iki ülkenin birbirleri menşeili girdileri kendi ürünleri gibi kullanmasına izin veren sistem aşağıdakilerden hangisidir? a) İkili kümülasyon. b) Çapraz kümülasyon. c) Tam kümülasyon. d) Pan-Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi 8- A ve B ülkesi arasındaki STA kapsamında olan bir eşyanın anlaşmaya taraf bir ülkeye ithalinde aşağıdaki hangi durumda tercihli rejimden yararlanamaz?

3 a) Eşya A ülkesi menşeili olup, doğrudan B ülkesine EUR.1 Dolaşım Belgesi eşliğinde gelirse. b) Eşya üçüncü ülke menşeili girdi kullanılarak anlaşmada belirlenen kurallara uygun olarak menşe statüsü kazanarak doğrudan EUR.1 eşliğinde B ülkesine ithalinde. c) A ülkesinde anlaşma hükümlerine göre menşe statüsü kazanan menşeili eşyanın statü belgesi ile anlaşmaya taraf olmayan C ve D ülkeleri üzerinden transit geçerek B ülkesine ithalinde. d) A ülkesi menşeili eşyanın anlaşmaya taraf olmayan C ülkesinden EUR.1 Dolaşım Belgesi eşliğinde B ülkesine sevk edilmesi halinde. 9- Tek taraflı olarak taviz verilmesine ilişkin düzenleme aşağıdakilerden hangisidir? a) Serbest Ticaret Anlaşması b) Gümrük Birliği c) Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi d) AKÇT Anlaşması 10- Pan Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi (PAMKS) kapsamında, siteme taraf bir ülke menşeili girdiler, aşağıdaki hangi durumda siteme taraf diğer bir ülkede gördüğü işlemden dolayı o ülke menşe statüsü kazanarak tercihli rejimden yararlanır? a) Sisteme taraf diğer ülkede esaslı sayılan bir işlem ve işçiliğe tabi tutulması kaydıyla, b) Sisteme taraf diğer ülkede yapılan işlem sonucu pozisyon değişikli olması kaydıyla, c) Sisteme taraf diğer ülkede yetersiz sayılan bir işlem veya işçiliğe tabi tutulması halinde. d) Sisteme taraf diğer ülkede yetersiz sayılan bir işlem veya işçiliğin ötesinde bir işlem veya işçiliğe tabi tutulması. 11- Türkiye den Topluluğa ve Topluluk tan Türkiye ye sevkedilen Pan-Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi, Pan-Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi veya Batı Balkan Menşe Kümülasyon Sistemine taraf ülkelerden biri menşeli eşyanın, aynı halde veya işlendikten sonra yine Pan Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi, Pan-Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi veya Batı Balkan Menşe Kümülasyon Sistemine taraf ülkelerden birine ihraç edilmesi sırasında tercihli rejimden yararlanmak üzere menşe ispat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunulduğunda menşei kanıtlayıcı belge olarak aşağıdaki belgelerden hangisi kullanılır. a) A.TR Dolaşım Belgesi b) Tedarikçi Beyanı c) Fatura Beyanı d) EUR.1 Dolaşım Sertifikası 12 Tarife tercihlerinin verilmesine yol açan akdi ve otonom ticaret rejimleri kapsamında malların tercihli muamele için uygun olup olmadıklarını tepit etmek DTÖ ye üye ülkeler tarafından uygulanan yasa, yönetmelik ve genel uygulamaya ilişkin idari tespitler aşağıdakilerden hangisidir?

4 a) Menşe statüsü b) Menşe protokolü c) Tercihsiz menşe d) Tercihli menşe 13 Ülkemizin taraf olduğu serbest ticaret alanları çerçevesinde; taraf ülkenin, diğer taraf ülke veya ülkeler menşeili maddeler üzerinde sadece yetersiz işçilik ve işlem in ötesinde işlem yapmak suretiyle elde ettiği nihai ürünü, kendi ülkesi menşeili olarak diğer taraf ülke veya ülkelere tercihli rejim dahilinde ihraç etmesi, aşağıdaki hangi kavramı ifade etmektedir? a) Tercihli menşe b) Menşe kümülasyonu c) Tercihsiz menşe d) Menşe protokolü 14 Türkiye, Tunus ve AB arasında aynı menşe kurallarını içeren ve çapraz menşe kümülasyonuna imkan tanıyan serbest ticaret anlaşmaları ağı bulunmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye menşeili 5208 tarife pozisyonunda yer alan pamuklu mensucat Tunus a ihraç edip, bu ülkede 6205 tarife pozisyonunda yer alan gömlek imal ediliyor.söz konusu gömlekler daha sonra AB ye ihraç ediliyor. Çapraz kümülasyona imkan veren anlaşma (menşe protokolü) kuralına göre, 6205 posizyonunda yer alan eşyanın menşe kazanması için uygulanan liste kuralı iplikten imalattır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Liste kuralı iplikten imalat olduğundan eşya Tunus menşeili kabul edilmez. b) Liste kuralı sağlanmadığından tercihli menşeden faydalanamaz. c) Çapraz menşe kümülasyonu kapsamında, gömleklerin imalatında kullanılan Türkiye menşeili kumaş, Tunus-AB ticaretinde Tunus menşeili olarak kabul edilerek tercihli ticaretten yararlanacaktır. d) Eşya Türkiye menşeili olarak kabul edilecektir tarife pozisyonunda sınıflandırılan Çin menşeili iplik kullanılarak Türkiye de üretilen ve 5702 tarife pozisyonunda sınıflandırılan kilim üretilerek ihraç ediliyor. Teskstil ürünü olan söz konusu eşya Gümrük Yöntmeliği eki 5 no.lu listede yer almamaktadır. Bu durumda bu eşyanın menşe statüsüyle ilgili aşağıdaki tanımlardan hangisi doğrudur? a) Pozisyon değişikliği kuralına göre eşya Türk menşeilidir. b) Pozisyon değişikliği kuralına göre eşya Çin menşeilidir. c) Listede yer almadığından ve nihai ürünü oluşturan temel girdiye göre Çin menşeilidir. d) Esaslı sayılan işlem işçilik kuralına göre Çin menşeilidir. 16 Kazkaistan menşeili işlenmiş deri kullanılarak Türkiye de 9113 tarife pozisyonunda saat kayıları üretilerek ihraç ediliyor. Türkiye de yapılan üretimde kullanılan Kazakistan menşeili işlenmiş derinin kıymeti 1200 USD, üretilen ürünün nihai fabrika çıkış kımeti ise 2800 USD dir. Saat kayıları için Gümrük Yönetmeliği Ek-5 no.lu listenin üçüncü sütunundaki liste kuralı; Kullanılan menşeili olmayan girdilerin kıymetinin fabrika çıkış fiyatının %40 ını geçmediği imalat tır.

5 Buna göre, yukarıda belirtilen saat kayışlarının menşe stastüsü için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Türkiye de yaratılan katma değer ( =) 1500 USD olduğundan Türk menşeilidir. b) Esaslı sayılan işçilik ve işlem kuralı sağlandığından Türk menşeilidir. c) Saat kayışlarının tarife pozisyonu, üretiminde kullanılan Kazakistamn menşeili derinin tarife pozisyonuna göre değiştiğinden Türk menşeilidir. d) Liste kuralına göre yapılan hesaplama sonucu, menşeili olmayan girdilerin kıymeti fabrika çıkış fiyatının %40 ını aştığında eşya Türk menşei statüsü kazanmamıştır. 17 İthal eşyasının gümrük kıymetinin satış bedeli yöntemine göre belirlenememesi halinde bir sonraki yöntem olan aynı eşyanın satış bedeli yönteminin uygulanmasında esas alınacak kriterlerden aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Kıymeti belirlenecek ithal eşyası ile aynı eşya olmalıdır. b) Bu yöntemin uygulanması sırasında birden fazla satış bedeli tespit edilirse ithal eşyasının kıymetinin belirlenmesinde en yüksek kıymet dikkate alınmalıdır. c) İthal eşyası ile aynı veya yakın bir tarihte ihraç edilen aynı eşya olmalıdır. d) İthal eşyası ile aynı miktarlarda veya aynı ticari düzeyde olmalıdır. 18 İthal eşyasının gümrük vergisine esas kıymetinin satış bedeli yöntemine göre belirlenememesi halinde takip eden yötemlerin sırasıyla uygulanması esas olmakla birlikte, eşya sahibini talebi halinde aşağıdaki hangi yöntemler yer değiştirebilir? a) İndirgeme yöntemi ile hesaplanmış kıymet yöntemi. b) İndirgeme yöntemi ile benzer eşyanın satış bedeli yöntemi. c) Aynı eşyanın satış bedeli yöntemi ile benzer eşyanın satış bedeli yöntemi. d) Satış bedeli yöntemi ile aynı eşyanın satış bedeli yöntemi. 19 Eşyanın satış bedelinin gümrük vergisinin kıymetine esas alınabilmesi için aşagıda belirtilen koşullardan hangisi yanlıştır? a) Satış veya fiyat kıymeti belirlenmekte olan eşya bakımından kıymeti tespit edilemez bir koşul ve edim konusu olmamalıdır. b) Alıcı ile satıcı arasında bir ilişki bulunmamalı; ilişkinin varlığı durumunda bu ilişki fiyatı etkilememiş olmalı ve fiyat kabul edilebilir olmalı. c) Alıcı ile satıcı arasındaki ilişkinin varlığı satış bedelinin reddedilmesi için tek başına gerekçe oluşturmaz. d) Fiilen ödenen veya ödenecek fiyat; alıcı ile satıcının tam ve serbest rekabet koşulllarında uyuştukları farz edilen normal kıymettir. 20 Aşağıda ithal eşyasının satış konusu olmadığı durumlar sayılmıştır. Acak bunlardan bir tanesi satış konusu olup satış bedeli yönteminin uygulanmasında dikkate alınmalıdır. Satış konusu olan hangisidir? a) Konsinyasyon yoluyla ithal edilen eşya. b) Gerçek bir eşya transferi ile sonuçlanan ticari işlem.

6 c) Ayrı bir tüzel kişiliği olmayan şubelerin ithal ettiği eşya. d) Gönderenin mülkiyetide kalmak kaydıyla ödünç olarak gönderilen eşya. 21 Aşağıdakilerden hangisi hariç, gümrük kıymetinin belirlenmesinde alıcı ile satıcının arasındaki ilişkinin varlığı olarak kabul edilir? a) Birbirlerinin memuru veya idarecileri olmaları. b) İşçi ve işveren ilişkisi içinde bulunmaları. c) Birinin diğerini doğrudan veya dolaylı olarak kontrol etmesi. d) Aralarında acentelik ilişkisi dışında bir ilişki bulunmayanlar. 22 Bürüksel Kıymet Kodu olarakta bilinen Gümrük İşbirliği Konseyi Kıymet Sözleşmesindeki gümrük vergisine esas kıymet tanımı ile Cenevre Kıymet Kodu olarakta bilinen GATT ın VII nci maddesindeki gümrük vergisine esas kıymet tanımı konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Bürüksel Kıymet Koduda fiili ihraç kıymeti, Cenevre kıymet kodunda normal kıymet esas alınmıştır. b) Cenevre kıymet kodunda tam ve serbest rekabet şartlarında uyuşulan fiyat, Bürüksel kıymet kodunda ise eşyanın satış bedeli esas alınmıştır. c) Cenevre kıymet konda eşyanın kıymetinin tespitinde sadece bir yöntem vardır. d) Bürüksel kıymet kodunda eşyanın kıymeti tam ve serbest rekabet şartlarında uyuşulduğu faz edilen normal kıymet; Cenevre kıymet kodunda ise eşyanın satış bedelini esas alan fiili ihraç kıymetidir. 23 İthal eşyasının kıymetinin belirlenmesinde, lisans veya royalti ücretinin gerçekte ödenen veye ödenecek fiyata ilavesi için aşağıdaki hangi koşula bağlıdır? a) Lisans/royalti ücreti, belirli bir koşula bağlı olmayıp, her durumda kıymete ilavesi gerekir. b) Lisans/royalti ücreti herhangi bir koşula bağlı olmaksızın, ithal eşyasının dağıtım veya tekrar satış hakkı için alıcı tarafından ödenmişse kıymete ilavesi gerekir. c) Lisans/royalti ücreti, ithal eşyasının, ihraç için satışında bir satış koşulu olması ve eşya ile ilgili olması koşuluyla kıymete ilave edilir. d) Lisans/royalti ücreti bir koşula bağlı olmaksızın alıcının talebine istinaden kıymete ilave edilebilir. 24 İthal eşyasının kıymetinin belirlenmesinde son yöntem uygulanması halinde, aşağıdaki belirtilen hususlardan hangisi esas alınmalıdır? a) Türkiye den başka bir ülkeye ihraç edilmek üzere satılmış eşyanın fiyatı. b) GATT ın VII nci maddesinin uygulanmasına ilişkin anlaşmanın genel kuralları ile Türkiye deki mevcut veriler esas alınarak belirlenir. c) Türkiye de üretilen aynı eşyanın iç piyasa satış kıymeti esas alınarak belirlenir. d) İthal eşyasının ihraç ülkesindeki iç piyasa fiyatı esas alınır.

7 25 İthal eşyasının üretiminde ve ihraç amacıyla satışında kullanılmak üzere alıcı tarafından doğrudan veya dolaylı olarak bedelsiz veya düşük bedelle sağlanan ve fiilen ödenen veya ödenecek fiyata dahil edilmemiş aşağıdaki unsurlardan hangisi kıymete dahil edilmez? a) İthal eşyasına katılan malzeme, aksam, parça ve benzerleri. b) İthal eşyasının üretimi sırasında kullanılan araç, gereç, kalıp ve benzeri aletlerden uygun bir pay. c) İthal eşyasının üretimi için gereken mühendislik, geliştirme, sanat ve çizim çalışmalarından uygun bir pay. d) Satın alma komisyonları. 26 İthal eşyasının satışıyla ilgili olarak bir finansman anlaşması uyarınca alıcı tarafından üstlenilen faiz gideri aşağıdaki hangi durumların varlığı halinde kıymete dahil edilmez? I- Söz konusu faiz oranının ithalatçı ülkedeki faiz oranı seviyesinde olması halinde. II- Finansman anlaşmasının yazılı olarak yapılması halinde, III- Faiz oranının finansmanın sağlandığı ülkedeki faiz oranının o tarihteki bu tür bir işlem için geçerli faiz oranını aşmaması halinde, IV- İthal eşyasıla ilgili bir finansman anlaşması uyarınca alıcı tarafından üstlenilen faiz her durumda kıymete dahil edilmez. a) Yalnızca I ve II b) Yalnızca I ve III c) Yalnızca II ve III d) Yanızca II ve IV 27 X ülkesindeki EX ihracatçısı bir takvim yılı gibi belli bir dönem içinde satın alınan eşya için satıcının aşağıdaki miktar iskontolarını yaptığına ilişkin delil niteliğinde sözleşmeleri bulunmaktadır. 1-9 birim iskontosuz birim %5 iskonto 50 birim ve üzeri %8 iskonto Yukarıdaki iskontolara ek olarak, belli bir dönem boyunca satın alınan toplam miktar üzerinden, geriye dönük olarak, ayrıca %3 iskonto yapılmaktadır. I. DURUM: T ülkesindeki A ithalatçısı tek bir alış işleminde 27 birimlik eşya satın almış ancak; 9 ar birimlik olmak üzere 3 sevkiyatta ithal etmiştir. II. DURUM: T ülkesindeki A ithalatçısı aynı yıl içinde ikinci sevkiyatta 42 birimlik bir alış ve ithal işlemi gerçekleştirmiştir. Yukarıda belirlenen satış iskontosu sözleşmesine göre her iki durum için uygulanacak iskonto miktarı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) I. Durum için iskonto uygulanmaz, II. Durum için %5 iskonto uygulanır. b) I. Durum için %5 iskonto uygulanır, II. Durum için %5 iskonto uygulanır. c) I. Durum için %5 iskonto uygulanır, II. Durum için %8 iskonto uygulanır.

8 d) I.Durum için %5 iskonto uygulanır,ii.durum için %8 iskonto uygulanır ve ayrıca geriye dönük olarak %3 ilave iskonto uygulanır. 28 Ülkemizde bulunan IM ithalatçısı A ülkesindeki EX ihracatçısı ile 1500 çift ağır yük kaldırmada kullanılan eldiven satın almak için anlaşmışlardır. Ülkemiz pazarında söz konusu eldivenlerin mevcudiyetini artırmak için, ithalatçı ile ihracatçı özel bir pazarlama faaliyeti yürütmekte olup, bu kapsamda üklemizde bir çift eldiven alana bir çift eldiveni bedelsiz olarak alma hakkı kazanmaktadır. Bu kapsamda, 1500 çift eldiven alan ithalatçıya, satıcı 1500 çift eldiveni promasyon amaçlı bedelsiz olarak vermektedir. Bu durumda ithal eşyasının satış bedeli olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Sevkiyatın tamamı ihraç amaçlı bir satış olduğundan ve 1500 çift için bir ödeme söz konusu olduğundan kıymet satış bedelini yansıtır. b) Sevkiyat konusu satışın bir kısmı bedelsiz olduğundan, bu sevkiyatın tamamı satış bedeli olarak kabul edilmez. c) Sevkiyatın bir kısmı promasyon amaçlı olduğundan bir satış söz konu olmaz ve satış bedelinden bahsedilemez. d) Satışa konu 1500 çift için ihraç amaçlı bir satıştan söz edilebilir, ancak bedelsiz gönderilen 1500 çift için ihraç amaçlı bir satış söz konusu değildir. Bedelsiz gönderilen eşya için alternatif kıymet tespit yöntemlerine başvurulmalıdır. 29 İhracat eşyasında gümrük yükümlülüğü ne zaman başlar? a) İhracata ilişkin çıkış beyannamesinin tescili tarihinde başlar. b) İhraç eşyasının fiilen Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıktığı tarihte başlar. c) İhraç eşyasınınmuayenesinin yapılıp beyannamesinin kapatıldığı tarihte başlar. d) Muayenenin yapılıp taşıta yüklemesinin tamamlandığı tarihte başlar. 30 İthali ve ihracı yasaklama veya kısıtlama kapsamında olan sahte paralar, narkotik, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kanuna aykırı bir şekilde girmesi halinde, bu tür eşya için gümrük yükümlülüğünün doğumuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Kanuna aykırı olarak giren bu tür maddeler için kaçakçılık ve ceza koyan kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından gümrük yükümlülüğü doğmaz. b) Özel kanununa veya kaçakçılık kanununa göre gümrük vergilerinin ceza tespitine esas olması halinde gümrük yükümlülüğü doğmuş sayılır. c) Cezai kovuşturmanın gümrük yükümlülüğüne bağlı olduğu durumlarda gümrük yükümlülüğü doğmuş sayılır. d) İthali veya ihracı yasak olsa dahi kanuna aykırı olarak giren eşya için bu eşyalar için her durumda Türkiye Gümrük Bölgesine girdiği tarihte gümrük yükümlülüğü doğar sayılı ÖTV Kanunu na göre, bu kanuna ekli I sayılı listede yer alan petrol ürünlerinde vergiyi doğuran olay ne zaman başlar? b) Bu malların ilk iktisabında,

9 c) İthali halinde, d) İthalatçıları veya imalatçıları tarafından teslimi tarihinde, e) Kayıt veya tescili tarihinde 32 Patent konusu bir makine, ithal ülkesine ihraç edilmek üzere, patent ücretinin dahil edilmediği bir fiyat üzerinden satılmaktadır. Satıcı, ithalatçıdan patent ücretinin patent sahibi üçüncü bir kişiye ödemesini talep etmiştir. Bu durumda royaltinin ödenen veya ödenecek kıymete ilavesiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Patent ücreti üçüncü bir kişiye ödendiğinden gerçekten ödenen veya ödenecek fiyata dahil edilmez. b) Royalti ödemesi eşyanın satış koşulu olduğundan gerçekten ödenen veya ödenecek fiyata ilavesi gerekir. c) Royalti ödemesi kıymeti belirlenecek eşya ile ilgili olmadığından gerçekten ödenen veya ödenecek fiyata ilave edilmez. d) Eşya kıymeti patent ücretinin dahil edilmediği bir fiyat üzerinden belirlendiğinden fiyata ilave yapılamaz. 33 Bir müzik icrasına ait plaklar, imalatçısından bir ithalatçı tarafından satın alınmıştır. İthalatçı ülke yasalarına göre plakların tekrar satışı sırasında, bu satış fiyatının %3 ünü royalti olarak telif hakkı sahibi üçüncü bir kişiye ödenmesi gerekmektedir. Royaltinin gerçekte ödenen veya ödenecek fiyata dahil edilip edilmeyeceğiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Royalti ödemesi ithal edilen eşyanın tekrar satışıyla ilgili olması ve eşyanın ithal maliyetine giren bir unsur olması nedeniyle fiyata ilavesi gerekir. b) Royalti ödemesi, ithal eşyasının ihraç amacıyla satışında bir satış koşulu olmadığından fiyata dahil edilmez. c) Royalti ödemesi eşyanın bir satış koşulu olmayıp, ithal ülkesinin yasaları gereği ödenmesi gereken bir zorunluluk olması nedeniyle fiyata ilave edilmez. d) Royalti ödemesi, ithal ülkesi yasaları gereği telif hakkı sahibine ödenmesi zorunluluğu ve ihraç amaçlı satışında bir satış koşulu olmaması nedenleriyle fiyata ilave edilmez. 34 X ithalatçısı, kendi ürettiği bir ürünün imali için patent konusu bir üretim metodu kullanma hakkı elde etmiş ve patent sahibi Türkiye de yerleşik P ye bu metodla üretilen eşya sayısı üzerinden bir royalti ödeme konusunda anlaşmıştır. X ithalatçısı ayrı bir sözleşme ile yabancı bir Y ihracatçıdan, patent konusu üretim metodunda kullanılmak üzere bir makina almıştır. Patent konusu üretim metodu için ödenen royaltinin ithal edilen makina için ödenen veya ödenecek fiyata dahil edilip edilmemesiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Royalti ödemesi, ithal edilen makinanın üretim metodu ile ilgili olduğundan gümrük kıymetinin bir parçasını oluşturur. b) Royalti ödemesi bu üretim metodu makinanın tek kullanın yolunu oluşturduğundan ödenene veya ödenecek fiyata ilavesi gerekir. c) Royalti ödemesi, makinanın ithal ülkesine ihraç amacıyla satışında bir satış koşulu olmaması nedeniyle gümrük kıymetinin bir parçasını oluşturmaz. d) Royalti ödemesi, ithal edilen makinanın üretim metodu ile ilgili olması nedeniyle, ithal eşyasının üretiminde kullanılan bir mühendislik veya geliştirme işlemi olarak kıymete dahil edilmesi gereken unsurdur.

10 35 Yabancı imalatçı X firması aynı zamanda Türkiye de bir ticari marka sahibidir. İthalatçı Y firması, X firmasının markası altında altı tür kozmetik imal etmekte ve satmaktadır. Y firması X firmasının markası altında sattığı kozmetiklerin gayrisafi satış tutarı üzerinden %3 royalti ödemektedir. Kozmetiklerin içerdiği maddelerden ikisini X firmasından, diğer tümünü Türkiye den tedarik etmekte ve tüm kozmetik ürünler X firmasının verdiği formül ile üretilmektedir. İthal edilen söz konusu maddeler royaltinin tabi tutulacağı işlem aşağıdakilerden hangisidir? a) X firmasından ithal edilen girdilere isabet eden royalti ödemsinin gümrük kıymetine ilavesi gerekir. b) Gerek X firmasından gerekse ithal ülkesinden tedarik edilen girdiler için gayrisafi satış tutarı üzerinden ödenen royaltinin gümrük kıymetine ilavesi gerekir. c) Royalti ödemesi ithal girdiler bakımından bir bir maliyet unsuru olduğundan gümrük kıymetine ilavesi gerekir. d) Royalti ödemesi, ithal girdilerinin ihracında bir satış koşulu olmaması nedeniyle gümrük kıymetine dahil edlmez. 36 İthalatçı Y firması, yabancı imalatçı X firmasından aynı konsantrasyona ait iki ayrı parti alış yapmıştır. İlk parti alışta konsantrasyon seyreltilmekte, ticari markası olmaksızın satılmaktadır. X firması seyreltildikten sonra satılan ticari marka sahibi olup, ticari markasının kullanım bedeli karşılığı satış birimi üzerinden kullanım bedeli karşılığı satış yapmaktadır. İthal edilen konsantrasyonun ikinci partisi de yalnızca su ile karıştırılarak seyreltilmekte ve müşteriye satılmak üzere paketlenerek ticari marka ile satışı yapılmaktadır. Bu durumda; her iki parti alış için royalti ödemesiyle doğrudur? ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi a) Her iki parti içinde royalti ödemesi söz konusu olup, bu ödemelerin gümrük kıymetine ilavesi gerekir. b) İthal eşyası su ile seyreltilerek satıldığından royalti ödemesi her iki partiçin söz konusu değildir. c) İlk parti alışa ilişkin bir royalti ödemesi söz konusu olmayıp bu parti için kıymete ilavesi gerekmez; ikinci parti alışta, eşya için royalti ödemesi söz konusu olduğundan bu ödemenin kıymete dahil edilmesi gerekir. d) Royalti ödemesi satış koşulu olmadığında kımete ilave edilmez. 37 İthal eşyası için alıcının satıcıya veya satıcı yararına yaptığı veya yapması gereken ödemeyi ifade eden gerçekten ödenen veye ödenecek fiyatla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Ödeme, akreditif veya ciro edilebilir bir kıymetli evrak kullanılarak ta yapılabilir. b) Ödeme doğrudan veya dolaylı olabilir. c) Ödemenin bir para transferi şeklinde olması gerekmez. d) Ödemenin para transferi şeklinde olması zorunludur. 38 Satış veya fiyat, kıymeti belirlenmekte olan eşaya bakımından kıymeti belirlenemez mahiyette bir edim veya koşul konusu olduğu taktirde, satış bedeli gümrük kıymetinin

11 belirlenmesinde kullanılamaz. Aşağıdaki örneklerden hangisi bu kurala uygun bir örnek teşkil etmez? a) İthal eşyasının fiyatının, bu eşyanın alıcısının satıcıya sattığı diğer eşyanın fiyat veya fiyatlarına bağlı olarak belirlenmesi, b) Alıcının satıcı ile anlaşarak ithal eşyasının satış ve pazarlanmasına yönelik ithal ülkesinde sağlanacak mühendislik hizmeti. c) Satıcının ithal eşyasının fiyatını, alıcının kendisinden belli miktarlarda başka eşyalar alması koşuluna bağlı olarak belirlenmesi, d) Fiyatın, satıcı tarafından yarı işlenmiş olarak sağlanan ithal eşyasının belli bir bölümünün işlendikten sonra satıcıya iadesi koşuluna bağlanarak belirlenmesi. 39 Pan-Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi, Pan-Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi veya Batı Balkan Menşe Kümülasyon Sistemi kapsamında yer alıp, hem Topluluk la hem de Türkiye ile çapraz kümülasyon imkanı bulunan ülkelerden birine Topluluk tan ihraç edildikten sonra, o ülkede hiçbir işçilik veya işleme tabi tutulmaması ya da yalnızca yetersiz işlem veya işçiliğe tabi tutulması nedeniyle Topluluk menşeini koruyan sanayi veya işlenmiş tarım ürünlerine, o ülkede düzenlenen menşe ispat belgeleri eşliğinde Türkiye ye ithal edilmesi durumunda, gümrük vergisi açısından aşağıdaki hangi işlem uygulanır? a) Eşya sevk ülkesinde menşe statüsü kazanmadığından üçüncü ülkelere uygulanan vergi alınır. b) Eşya yetersiz işlem ve işçiliğin ötesinde bir işleme tabi olmadığından çapraz kümülasyondan faydalanmaz. c) Eşyanın Topluluk tan A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde gelmesi halinde tabi olacağı tercihli tarife uygulanır. d) Çapraz kümülasyon koşulları sağlanmadığından düzenlenen menşe ispat belgesi geçerli değildir. Bu nedenle gümrük vergisi ödenmesi gerekir. 40 Bir tedarikçinin belirli bir alıcıya tercihli menşe statüsü uzun dönemde aynı kalması beklenen bir eşyayı düzenli olarak tedarik etmesi halinde, bu dönem boyunca gerçekleştireceği tüm sevkıyatlarını kapsayan beyanı aşağıdakilern hangisidir ve bu beyan en çok ne kadar süre ile geçerlidir? a) Tedarikçi beyanı, dört ay süre ile geçerlidir. b) Uzun dönem tedarikçi beyanı, bir yıl süre ile geçerlidir. c) İhracatçı beyanı, altı ay süre ile geçerlidir. d) Uzun dönem ihracatçı beyanı, bir yıl süre ile geçerlidir. 41 Set halindeki eşya, menşeli ve menşeli olmayan ürünlerden müteşekkil ise, menşeli olmayan ürünlerin kıymetinin setin fabrika çıkış fiyatının % (yüzde) kaçını geçmemesi koşuluyla, set bir bütün olarak menşeli kabul edilir. a) % 25 ini geçmemesi koşuluyla, b) % 50 sini geçmemsi koşuluyla, c) % 15 ini geçmemesi koşuluyla, d) % 30 unu geçmemesi koşuluyla 42 Bir ürünün menşeli olup olmadığını belirlemek için, imalatında kullanılabilecek aşağıdaki unsurlardan hangisi eşyanın menşeini belirlemekte kullanılmaz?

12 a) Enerji ve yakıtlar, b) Tesis ve teçhizat, c) Makine ve aletler, d) Ürünün nihai bileşimine girmeyen ve girmesi amaçlanmayan eşya, e) Hepsi 43 X ithalatçısı Y ihracatçısından Avro tutarında ağır ve havaleli bir makina satın almıştır. Makinanın taşınması esnasından deniz tuzundan etkilenip paslanmaması için ayrı bir sprey firmasına 1000 Avro tutarında ödeme yapılarak sprey işemine tabi tutulmuştur. Spreyleme masrafı gümrük kıymeti açısından nasıl değerlendirilir? a. Ödeme satıcıya yapılmadığından kıymete ilave edilmez. b. İthal eşyasının üretimi sırasında tüketilen madde olmadığından kıymete ilave edilmez. c. Ticari işlem için makinanın bedeli ve spyeyin bedeli bir bütün olarak düşünülmelidir. d. Spreyleme işlemi bir satış koşulu olmadığından kıymetin bir parçasını oluşturmaz. 44 Ülkemizdeki bir ithalatçı, Almanya dan sıklıkla giyim eşyası almaktadır. İthalatçı firmanın tasarımcısı her yıl Almanya ya gidip üretici/ihracatçı ile görüşmekte ve giysilerin tasarımı, fiyat ve ödeme koşulları belirlenmektedir. İthalatçı ile ihracatçı arasında yapılan kredi sözleşmesine göre malın ithal ülkesine sevkini takiben 180 günlük sürede bedelinin kredili olarak ödenmesi mümkün olacaktır. Bu durum faturaya yansır ve %5 oranında gecikme faizi faturada gösterilmek suretiyle eşyanın fiyatına dahil edilir. Uygulanan faiz ihraç ülkesinde o tarihte uygulanmakta olan faiz oranı belirlenmiştir. Faiz giderinin gümrük kıymeti açısından durumu nedir? a) Faiz tutarı kıymete dahil edildiğinden gümrük kıymetinin parçasını oluşturur. b) Faiz tutarı o ülkede uygulanan faiz oranında olduğundan kıymetin bir parçasını oluşturur. c) Faiz gideri ithal eşyası için yapılan bir gider olduğundan kıymete dahil edilmelidir. d) Faiz gideri bir kredi(finansman)anlaşmasına bağlı olduğundan ve faiz oranı o ülkedeki faiz oranını aşmadığından kımetin bir parçasını oluşturmaz. 45 Ülkemizdeki bir ithalatçı denizaşırı bir satıcıdan 20 adet tekerlekli el arabasını toplam 2000 birim CİF kıymetten satın almıştır. Satıcı, denizaşırı bir ülkede bulunan ve patent sahibi olan bir firma ile lisans anlaşması imzalamıştır. Aralarında herhangi bir münasebet yoktur. Satıcı ile alıcı arasındaki satış sözleşmesine göre, ithalatçının tekerlekli sandalyede bulunan know how için lisans alması ve her bir tekerlekli el arabası için lisans sahibine 10 birim fiyat ödemesi gerekmektedir. İthalatçının, yerli pazar için tekerlekli el arabası üretmek üzere gerekli tasarım ve planları elde etmek için patent sahibi firma ile her bir üretim başına 5 birim fiyattan anlaşmıştır. 20 adet tekerlekli sandelyenin gümrük vergisine esas kıymeti için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

13 a) İthal edilecek el arabalarının CİF kıymeti 2200 birimdir. b) Know how için ödenen royalti, eşyaya ilişkindir ve ithal eşyasının satış koşulu olduğundan kıymetin bir parçasıdır. c) Çoğaltma hakkı için ödenen 5 birim fiyat royalti, kıymetin bir parçasını oluşturur ve kıymete dahil edilmelidir. d) Çoğaltma hakkı için ödenen 5 birim fiyat royalti, ithal eşyasına ilişkin değildir ve bu nedenle eşyanın gümrük kıymetinin bir parçasını oluşturmaz. C E V A P L A R : 1. CEVAP: (d) En çok kayrılan ülke kuralı, DTÖ üyesi ülkeler menşeili ürünlerin ithalinde(tercihli ticaret anlaşmaları ve özel anlaşmalar kapsamında olanlar hariç) belirlenen menşe kurallarını sağlaması kaydıyla, ülke ayırımı yapılmaksızın tüm üye ülkelere aynı vergi oranının uygulanmasını esas alan bir kuraldır. 2. CEVAP: (c) Tecihli olmayan menşe kuralları, DTÖ üyesi ülkeler arasında, aralarında herhangi bir özel anlaşma veya tercihli ticaret anlaşması bulunmayan ülkeler arasındaki ticarette uygulanır. En çok kayrılan ülke kuralı gereği, belirlenen menşe kuralları çerçevesinde bir üye ülkeye uygulanan vergi oranı diğer üye ülkelere de uygulanır. Yani bu kurala göre tercihli bir vergi uygulaması yoktur. Ancak aralarında özel anlaşma bulunan veya tercihli ticaret düzenlemesi bulunması halinde bu anlaşma ve düzenlemelerde belirlenen kurallara uygun olmak kaydıyla tercihli bir tarife uygulanır.(tercihli menşe kuralı) 3. CEVAP:(c) Numuneler, hediyeler ve tanıtım amaçlı bedelsiz olarak ithal edilecek eşya için ibraz edilen fatura kıymeti satış bedelini oluşturmaz. Burada ihraç amaçlı bir satışta doğan alıcının satıcı veya satıcı yararına doğrudan veya dolaylı olarak yaptığı bir ödeme olmadığından, bu tür eşyalar için faturada kıymet belirtilse dahi satış bedeli olarak kabul edilmez. Bu durumda aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanarak kıymetin belirlenmesi gerekir. Sorudaki örnek bu durumu irdelemekte olup, aşağıda her bir durum için açıklama yapılmıştır. I. Oyuncak arabalar farklı metal kullanılarak üretildiğinden her bakımdan aynı değildir ve bu nedenle aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanamaz. II. Renk farklılığı görünüşte küçük bir değişikliktir, eşyanın kalitesi, tanıdığı özellikler ve ticari markası açısından bir değişiklik yaratmaz ve ikame edilebilir niteliktedir. Bu nedenle aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanabilir. III. Metalik boya herhangi bir boya değildir ve genelde normal boyaya göre daha pahalıdır Bu bakımdan her bakımdan aynı değildir. Aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanmamalıdır. IV. Tanıtım amaçlı oyuncakların plastik olması nedeniyle aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanamaz. Çünkü her bakımdan aynı değildir. V. Gümrük kıymeti belirlenen eşya ile aynı ülkede üretilmiş olmadığından aynı eşyanın satış bedeli yöntemi uygulanamaz.

14 4. CEVAP: (c) Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ) nün Kuruluş Anlaşması eki Menşe Kuralları Anlaşması nın birinci maddesinde tercihli olmayan menşe kuralları, soru cümlesinde belirtildiği şekilde ifade edilmiştir. 5. CEVAP: (b) Gümrük Yönetmeliğinin 25 nci maddesi gereği, tekstil ürünlerinin, birden fazla ülkede menşeili olmayan girdi kullanılarak gördüğü işlem ve işçilik sonucu o ülke menşeili sayılabilmesi için, menşeili olmayan girdilerin sınıflandırıldığı pozisyon dışında bir pozisyonda yer alması şartı getirilmiştir.(ek-5 nolu listede yer alanlar hariç). Biz bu kurala pozisyon değişikliği kuralı diyoruz. Yönetmelik eki 5 Nolu listede yer alan tekstil ürünlerinde pozisyon değişikliği kuralı uygulanmaz. Bunun yerine listenin 3 ncü sütununda yer alan işlemlerden geçmesi gerekir, aksine o ülke menşe statüsü kazanamaz. 6. CEVAP: (c) Serbest Ticaret Anlaşmaları, iki ülke arasındaki ticareti liberalleştirmeye yönelik bir dizi ticari kuralları içeren anlaşmalar olup, bu anlaşmaların amacı, iki tarafın birbirleri menşeili ürünlere tercihli tarife uygulayarak ticaretlerini artırmak ve özendirmektir. Aralarında STA bulunan ülkeler bu anlaşma kapsamındaki ürünleri anlaşmada belirtilen kurallara uygun menşe statüsü kazanması kaydıyla ithallerinde diğer ülkelere göre daha düşük veya sıfır vergi uygularlar. 7 CEVAP: (a) İkili veya çok taraflı anlaşmalar imzalamış ülkelerin birbirleri kaynaklı girdileri sınırsız ölçüde kullanmalarına imkan sağlayan tercihli ticaret sistemine menşe kümülasyonu denilmektedir. Bu sistemin iki ülke arasında kullanılması halinde ikili kümülasyon; birden fazla ülkenin(a-b-c) aralarında aynı menşe kurallarına havi STA imzalamaları halinde buna çapraz kümülasyon; iki veya daha fazla ülkenin tek bir STA ya taraf olduğu veya ikili STA ların birbirlerine bağlı olduğu durumlarda birden fazla taraf ülkede gerçekleştirilen işlem ve işçiliklerin bir arada değerlendirildiği sisteme tam kümülasyon denilmektedir. 8. CEVAP: (d) STA ile sağlanan tercihli rejimden yararlanabilmek için doğrudan nakliyat ilkesi gereği eşyanın anlaşmaya taraf bir ülke tarfından sevk edilmesi gerekmektedir. Diğer ülkeler üzerinden transit geçmesi bu kuralı bozmamaktadır. Bu nedenle eşya anlaşmaya taraf bir ülke menşeili olsa dahi anlaşmaya taraf olmayan bir ülkeden sevk edilmesi halinde tercihli rejimden yararlanamaz. 9 CEVAP: (c) Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi, Türkiye nin gelişme yolundaki ülkeler(gyü) ile en az gelişmiş ülkelere(eagü) tek taraflı olarak tanımış olduğu taviz uygulamasıdır.uygulama tarihi itbariyle yürürlüğe girmiştir. 10. CEVAP: (d) PAMK Sisteminde, sisteme taraf bir ülke menşeili girdi kullanılarak üretilen ürünün o ülke menşeili sayılabilmesinin temel koşulu, nihai işlemin yapıldığı ülkedeki(sisteme dahil) işlemin anlaşmada belirtilen yetersiz işlem veya işçiliğin ötesinde bir işleme tabi tutulması yeterlidir.

15 11. CEVAP: (b) Türkiye ile AB arasındaki ticarette ATR belgesi ile birlikte Tedarikçi Beyanı belgeside kullanılmaktadır. Bu belge taraflar arasında ticarete konu olan malların menşeini belirleyecek ve ithal edilen ürünlerin sisteme taraf ülkelere yeniden ihracının söz konusu olması halinde, ithalatçının talebi üzerine düzenlenecektir. 12. CEVAP: (d) DTÖ nün Menşe Kuralları Anlaşmasının II sayılı ekinde, tercihli menşe kuralları soru cümlesinde belirtildiği şekilde ifade edilmiş olup, tercihli menşe kısaca, tercihli tarife uygulamalarından yararlamdırılmak istenilen eşyaya tatbik edilen menşe kuralları olarak tanımlanmaktadır. 13. CEVAP:(b) Menşe kümülasyonu, tamamen elde edilmemiş ürünün menşe kazanması için bünyesinde yer alan ithal maddelerin yeterli işçilik veya işleme tabi tutulması temel şartına menşeili maddeler açısından istisna getirmektedir. Kümülasyonda, elde edilen ürünün menşe statüsünün belirlenmesinde, taraf ülkede yapılan işçilik ve işlemler ile birlikte kullanılan diğer taraf ülke veya ülkeler menşeili maddelerin de hesaba katılmasına imkan vermektedir. Dolayısıyla menşe kümülasyonu; tercihli ticarete konu ürünlerin imalatında taraf ülkeler menşeili maddelerin kullanınımını teşvik etmektedir. 14. CEVAP:(c) Çapraz menşe kümülasyon sisteminde, kural olarak, diğer taraf ülkeler menşeili maddelerin sadece yetersiz işçilik veya işlemlerin ötesinde işlemden geçirilmeleri sonucunda elde edilen ürün, nihai işçilik veya işlemin yapıldığı ülke menşeili olarak diğer bir taraf ülkeye tercihli rejim dahilinde ihraç edilebilir. Yukarıdaki örnekte; Türkiye menşeili kumaş Tunus ta yetersiz işçilik veya işlemin ötesinde bir işleme tabi tutulduğundan liste kuralına göre değil, yetrsiz işlem veya işçilik ötesinde işlem kuralına göre değerlendirilecek ve Tunus menşeili olarak AB ye tercihli rejim dahilinde ihraç edilebilecektir. 15. CEVAP: (a) Gümrük Yönetmeliği nin 34 üncü madde hükmü gereği,birden fazla ülkede menşeili olmayan girdi kullanılarak gördüğü işlem veya işçilik sonucu elde edilen tekstil ürünlerinin o ülke menşeili sayılabilmesi; nihai ürünün Yönetmelik eki 5 no.lu ekteki listede olmaması kaydiyle, nihai ürünün bünyeside yer alan diğer ülkeler girdilerinin yer aldığı tarife pozisyonu dışında bir pozisyonda yer alması gerekir. Örneğimizde, nihai ürün olan kilim Yönetmelik eki 5 nolu listede bulunmamakta ve bünyesinde yer alan ipliğin sınıflandırıldığı pozisyon dışında bir pozisyonda(5702) yer aldığından nihai ürünün üretildiği Türk menşeili sayılacaktır. 16. CEVAP: (d) Yukarıda belirtilen ve Gümrük Yönetmeliğinin Ek-5 no.lu listesinin üçüncü sütununda 9113 tarife pozisyonunda yer alan eşya için belirlenen liste kuralını yukarıda örneğe uyarlarsak; Fabrika çıkış fiyatı: 2800 USD Nihai ürünün fabrika çıkış fiyatının %40 ı : 1120 USD Türkiye de yapılan üretimde kullanılan Kazakistan menşeili işlenmiş derinin kıymeti: 1200 USD > 1120 USD den. Görüleceği üzere Kazakistan menşeili girdinin kıymeti nihai ürünün fabrika çıkış fiyatının %40 ını aştığından liste kuralı sağlanamamış olup, bu kurala göre eşya Türk menşeili değildir ve Kazakistan menşei statüsünü korumaktadır.

16 17. CEVAP: (b) Gümrük Yönetmeliğinin 38 nci maddesi ile GATT ın VII nci maddesinin uygulanmasına ilişkin anlaşmanın 2/3 ncü maddesi gereği aynı eşyaya ilişkin birden fazla satış kıymeti tespit edilirse bunlardan en düşük olanı esas alınır. 18. CEVAP: (a) Gerek GATT ın VII nci maddesinin uygulanmasına ilişkin anlaşma gerek se Gümrük Kanununa göre ancak eşya sahibinin talebi üzerine indirgeme yöntemi ile hesaplanmış kıymet yöntemi yer değiştirebilir. 19. CEVAP: (d) Fiilen ödenen veya ödenecek fiyat; ithal eşyası için alıcının, satıcı veya satıcı yararına yaptığı veya yapması gereken ödemelerin toplamıdır. Bu fiyat, ithal eşyasının satış koşulu olarak, alıcın satıcıya veya satıcının bir yükümlülüğünü karşılamak üzere üçüncü bir kişiye yaptığı veya yapacağı ödemeleri de kapsar. 20. CEVAP:(b) GATT ın VII nci maddesinin uygulanmasına ilişkin anlaşmada satış ın tanımı yapılmamış olmakla birlikte, Gümrük Kıymeti Teknik Komitesinin 1.1 nolu Tavsiye Kararına istinaden a,c ve d şıklarındaki durumlar satış konusu olarak kabul edilmemiştir. Bu nedenle satış bedeli yöntemi ancak gerçek bir eşya transferi olan ithalatlarda kullanılabilir. 21. CEVAP:(d) Gümrük Yönetmeliğinin 55 nci maddesinde açıklandığı üzere, a,b ve c şıklarında belirtilen durumlarda alıcı ile satıcı arasında ilişkinin varlığı kabul edilir. Aralarında acentelik ilişkisi olanların 55 nci maddede sayılan kıstaslara uymaları halinde iş ilişkisinden bahsedilebilir, aksine acentelik ilişkisi dışında 55 nci maddede sayılan durumlar yoksa ilişkinin varlığından söz edilemez. 22. CEVAP: (d) Türkiye ila tarihleri arasında Bürüksel de imzalanan Gümrük İşbirliği Konseyince hazırlanan Kıymet Sözleşmesindeki kıymet kurallarını uygulamıştır. Bürüksel Kıymet Kodu olarak bilinen bu sözleşmeye göre ithal eşyasının gümrük vergisine esas kıymeti nıormal kıymettir. Normal kıymet, müstakil bir alıcı ile müstakil bir satıcı arasında tam ve serbest rekabet şartlarında uyuşulduğu farz edilen fiyattır. Burada tek bir yöntem uygulanır. Cenevre Kıymet Kodu ise tarihi itibariyle uygulamaya başladığımız GATT ın VII nci maddesinin uygulanmasına ilişkin anlaşma kurallarına göre belirlenmekte ve bu anlaşma hükümlerine göre kıymet, eşyanın satış bedelidir. Burada altı farklı kıymet tespit yöntemi uygulanır. Bu kurala göre gümrük vergisine esas kıymet, eşyanın satışı için alıcının satıcı veya satıcı yararına fiilen ödenen veya ödenecek fiyatın toplamıdır. 23. CEVAP: (c) İthal eşyasının kıymeti satış bedeli yöntemine göre belirlenirken, lisans veya royalti ödemeleri; ödemenin kıymeti belirlenecek eşya ile ilgili olması ve bu ödemenin eşyanın satış koşulu olarak yapılması kaydıyla fiilen ödenen veye ödenecek fiyata ilavesi gerekir. Yani lisans/royalti tutarı, yalnızca bir satış koşulu olarak ithal eşyası esas alınarak belirlenmiş ve ölçülebilir nitelikte ise gerçekte ödenen veye ödenecek fiyata ilave yapılabilir. 24. CEVAP: (b) Gümrük kıymetinin belirlenmesinde öncelikle satış bedeli yöntemine göre belirlenir. Bu yöteme ve sırasıyla takip eden yöntemlere göre belirlenemeyen kıymet son yöteme göre aşağıda belirtilen esaslara göre belirlenir; 1- GATT ın VII nci maddesinin uygulanmasına ilişkin anlaşmanın, 2- GATT ın VII nci maddesinin,

17 3- Gümrük Kanunu nun kıymetle ilgili bölüm hükümleri, Esaslarına ve Türkiye de mevcut veriler esas alınarak belirlenir. 25. CEVAP: (d) Yukarıda sayılan a,b,c şıklarında sayılan unsurlar Gümrük Kanunu nun 27 inci maddesi gereği kıymete dahil edilecek unsurlar olup, d sıkkında yazılı satın alma komisyonları kıymete dahil edilmeyecek unsurlardandır. 26. CEVAP: (c) Bir finansman anlaşması uyarınca alıcı tarafından üstlenilen faiz giderleri, finansmanın yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, söz konusu faiz oranının, finansmanın sağlandığı ülkede o tarihte bu tür bir işlem için geçerli olan faiz oranı seviyesini aşmadığını kanıtlanması şarttır. 27. CEVAP: (c) I. Durumda tek bir satış işleminde 27 adetlik alış yapılmış ancak üç sevkiyatta ithalat gerçekleşmiş olup, burada 27 birimlik alış tek bir satış konusu olduğundan uygulanacak iskonto oranı %5 olacaktır. II. Durumda aynı alıcı aynı yıl içinde 42 birimlik ikinci bir alış yapmıştır. Satış sözleşmesine göre 42 birim için uygulayacağı %5 iskonto yanında, geriye doğru toplam miktar dilimi(27+42>50) üzerinden %3 ilavesi ile 42 birimlik eşyaya uygulanacak iskonto miktarı %8 dir. Daha önceki satışa konu 27 birimlik eşya için geriye doğru uygulanacak %3 lüük iskonto 42 birimlik satışla ilgili olmayıp, 27 birimlik ithalatla ilgili olması nedeniyle ikinci sevkiyatla ilgili değildir. 28. CEVAP: ( d) Bu sevkiyatta gerçek satış konusu eşya yani ihraç amaçlı satışa konu eşya 1500 çift eldivendir.. Bu miktar için satış bedelinden bahsetmek söz konusudur. Ancak, promasyon amacıyla bedelsiz gönderilen 1500 çift eldiven için ihraç amaçlı bir satıştan bahsedilemeyeceğinden satış bedelinden de bahsedilemez. DTÖ Anlaşması na göre bedelsiz gönderilen eşyalar için de bir gümrük kıymeti tespit etmek gerekmektedir. Bu nedenle de satış bedelini yansıtmayan eşyalar için uygulanan alternatif kıymet belirleme yöntemlerinin sırasıyla uygulanması gerekmektedir. Bu örneğimizde satış amaçlı gönderilen eldivenlerle, promasyon amaçlı bedelsiz gönderilen eldivenler her hususta aynı ise ve aynı menşeili ise aynı eşyanın satış bedeli yöntemi kullanılarak satış amaçlı eşyanın kıymeti esas alınabilir. 29. CEVAP: (b) Gümrük Kanununun 189 ncu maddesinde, ihracatta gümrük yükümlülüğünün başlangıcı olarak eşyanın fiilen Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıktığı tarih esas alınmıştır. 30. CEVAP: (d) Gümrük Kanununun 191 nci maddesinde, ithali veya ihracı yasak eşyadan, narkotik, uyuşturucu maddeler ile sahte paraların kanuna aykırı olarak girmesi halinde hangi durumda yükümlülüğün doğmuş sayılacağı belirtilmiş olup, a) şıkkında belirtilen durumda yükümlülük doğmazken, b ve c şıkkındaki durumlarda yükümlülük doğmuş sayılır. 31. CEVAP: (c) ÖTV Kanunu nun 1/a maddesinde; bu kanuna ekli I sayılı liste kapsamı malların, ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere vergiye tabi olacakları hükme bağlanmıştır. Bu nedenla I sayılı liste kapsamı petrol türevlerinin ithalinde vergi tahsili yapılmamaktadır, ancak, aynı kanunun 16/4 ncü madesi ve 1

18 seri Nolu ÖTV Tebliğine istinaden ithali anında, ileride doğacak vergi alacağını temin ve garanti etmek için sadece teminat öngörülmüştür. II sayılı liste kapsamındaki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında yükümlülük doğmakta; II sayılı listede yer alıpta kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile III ve IV sayılı listede yer alanlarda ise bunların ithalinde veya imal edenler tarafından tesliminde vergi yükümlülüğü doğmaktadır. 32. CEVAP: (b) Alıcının yaptığı royalti ödemesi (patent ücreti), kıymeti belirlenecek eşya ile ilgili olması ve ödemenin bu eşyanın satış koşulu olması nedeniyle, royaltinin gerçekten ödenen veya ödenecek fiyata ilavesi gerekir. 33. CEVAP: (a) Soru yanlış olan seçeneği sormakta olup, b,c ve d seçeneklerinde belirtilen gerekçeler doğru olup, a seçeneğindeki cevap yanlıştır. Bilindiği üzere royalti ve lisans ödemelerinin fiyata ilavesi için iki temel koşulun ikisinin de aynı anda sağlanmasına bağlıdır. 1. Kıymeti belirlenecek ihraç eşyası ile ilgili olmalı, 2. Bu eşyanın satış koşulu olmalıdır. Bu örnekte, royalti ödemesi her ne kadar ihraç edilen ithal eşyası ile ilgili ise de satış koşulu olmadığından bu ödeme fiyata dahil edilemez. 34. CEVAP: (c) Her ne kadar a ve b şıklarında belirtildiği üzere royalti ödemesi, ithal edilen makinanın üretim metodu ile ilgiliyse de, ithal ülkesine ihraç amacıyla yapılan bir satışta satış koşulu olmaması nedeniyle kıymete dahil edilmemesi gerekir. Diğer yandan (d) şıkkında belirtilen royalti ödemesinin ithal edilen makinanın üretimi için gereken mühendislik veya geliştirme işlemi kapsamında değerlendirilerek kıymete dahil edilmesi için Gümrük Kanunu nun 27 inci maddesinin 1/b fıkrasının (iv) bendi hükmü gereği, ithal eşyasını üretimi için Türkiye dışında gerçekleştirilen mühendislik, geliştirme, plan ve taslak hazılama gibi hizmetlerden olması gerekir. Oysa sorudan da anlaşılacağı üzere, patent konusu üretim metodu Türkiye de yerleşik bir firmadan alınmıştır. 35. CEVAP: (d) X firmasına yapılacak royalti ödemesi, Y firmasının söz konusu girdi maddelerini X den veya yerel satıcılardan tedarik etmesinden bağımsız olduğıundan, ithal eşyasının satış koşulu değildir, bu nedenle kıymetin tespitinde gerçekte ödenen veya ödenecek fiyata ilave edilmez. 36. CEVAP: (c) İlk alışa ait eşya ticari marka olmaksızın dolayısıyla da ticari markaya ilişkin bir ücret ödenmeksizin satıldığından, kıymete herhangi bir ilaveye gerek yoktur. İkinci parti alışa ait eşya için X firmasının ticari markası ile satılması ve bu marka ile satışın ihraç koşulu olması nedeniyle ödenmesi gereken royaltinin kıymete ilavesi gerekir. 37. CEVAP (d) Alcının satıcı veya satıcı yararına yaptığı veya yapacağı ödemelerin yalnızca para ile yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. a, b, c şıklarında belirtildiği üzere akreditif veya ciro edilebilir bir kıymetli evrakta olabilir. Bu işlemler doğrudan veya dolaylı yapılabilir. 38. CEVAP: (b) İthal eşyasının üretim ve pazarlanmasına ilişkin satıcı ile alıcı arasındaki anlaşma, satış bedelinin reddini gerektirmez. Örneğin, alıcının satıcıya sağladığı, ithal ülkesinde yapılan mühendislik hizmeti ve planlar satış bedelinin kullanılmasını engellemez.

19 39. CEVAP: (c) Bilindiği üzere çapraz kümülasyon sisteminde, sisteme dahil ülkeler girdisi kullanılarak sistem dahilinde üretilen eşyanın, nihai ülkede hiç bir işlem görmese veya yetersiz sayılan işlem veya işçilik görse dahi, menşe ispat belgesi düzenlenmesi kaydiyle yine sisteme dahil bir ülkeye ithal edilmesi halinde tercihli rejimden yararlanır. ÖRNEK: A,B,C ve D ülkesi çapraz kümülasyona tabi. A,B ve C ülkelerinden sırasıyla işlem gören nihai ürün D ülkesine ihraç ediliyor. C ülkesindeki işlem yetersiz sayılan işlem ve işçiliklerin ötesinde bir işlem D ülkesi de bu ürünü sadece basit birleştirme ve ambalaj değişikliği yaparak anlaşmaya dahil Türkiye ye EUR.1 Dol. Belgesi ile ihraç ediyor. D ülkesi EUR.1 Dolaşım Belgesine menşei ülke olarak C ülkesinin ismini kaydetmek suretiyle vize etmelidir. Çünkü tüm girdiler sisteme dahil ülke girdileri olup, C ülkesindeki yapılan işlem, daha önceki işlem yapılan ülkelerin işlemleriyle kümüle(toplandığından) edildiğinden ve yetersiz sayılan işlemlerin ötesinde bir işlem olduğundan menşe kazandıran bir işlem olduğundan C ülkesi menşeili kabul edilir. Türkiye ile AB Arasında Gümrük Birliğinin Oluşturulmasına İlişkin Anlaşama(Konsolide Metin) nin 2009/15216 sayılı Karar ile değişik 67 inci maddesinden de belirtildiği üzere, bu şekilde menşe ispat belgesi ile gelmesi halinde tercihli rejimden yararlanır. 40. CEVAP: (b) Bir tedarikçinin belirli bir alıcıya tercihli menşe statüsü uzun dönemde aynı kalması beklenen bir eşyayı düzenli olarak tedarik etmesi halinde, bu dönem boyunca gerçekleştireceği tüm sevkıyatlarını kapsayan bir tedarikçi beyanı verebilir. Uzun dönem tedarikçi beyanı düzenlendiği tarihten itibaren en çok bir yıl için geçerlidir. 41. CEVAP: (c) Armonize Sistemin 3 sayılı Genel Kuralında tanımlanan setler, kendisini meydana getiren tüm ürünler menşeli ürün ise, o ülke menşeli olarak addedilir. Ancak, bir set menşeli ve menşeli olmayan ürünlerden müteşekkil ise, menşeli olmayan ürünlerin kıymetinin setin fabrika çıkış fiyatının %15'ini geçmemesi koşuluyla, set bir bütün olarak menşeli kabul edilir. 42. CEVAP: (e) İki Taraflı Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkındaki Yönetmelik te belirtildiği üzere, eşyanın menşe kazanımında; -Enerji ve yakıtlar, -Tesis ve teçhizat, -Makine ve aletler, -Ürünün nihai bileşimine girmeyen ve girmesi amaçlanmayan eşya, Etkisiz Elaman olarak sayılmıştır. Yani menşe stastüsü kazandıran işlem ve işçilikler belirlenirken yukarıda sayılanlar menşe kazanımında dikkate alınmayacak etkisiz elemanlar olarak belirlenmiştir. 43. CEVAP: (c) Gümrük Kanunu nun 27 inci maddesinin 1/a fıkrasının iii bendi gereği ihracat ambalajlama bedeli olarak kabul edilir ve ithal eşyasının kıymetin bir parçasını oluşturur. 44. CEVAP: (d) 1- Faiz ödemesi ödeme üzerinden anlaşılan şartlarla yapılırsa, 2- Faiz ödemesinin gerçekte ödenen veya ödenecek fiyattan ayrı gösterilmiş olması halide, 3- Söz konusu ticari düzenlemenin(finansman anlaşmasının) yazılı olarak yapılması halinde,

MENŞE - KIYMET- İTHALAT VERGİLERİ HESAPLAMALARI DEĞERLENDİRME SORULARI

MENŞE - KIYMET- İTHALAT VERGİLERİ HESAPLAMALARI DEĞERLENDİRME SORULARI HAZIRLAYAN: Atilla ŞAHİN Gümrük Müşaviri (E.Gümrük Müdürü) (E.AGMD Başkanı) MENŞE - KIYMET- İTHALAT VERGİLERİ HESAPLAMALARI DEĞERLENDİRME SORULARI 1- Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ) üyesi ülkelerden gelen ve

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Telafi Edici Vergi (TEV) 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

Transfer Fiyatlandırması.

Transfer Fiyatlandırması. Transfer Fiyatlandırması. Transfer Fiyatlaması Kurallarının Gümrük Mevzuatı Açısından Değerlendirilmesi 19 Aralık 2006 Ritz Carlton Otel - İstanbul Gürkan Öztürk Gümrük Uzmanı Transfer Fiyatlaması Neden

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR İÇİNDEKİLER İhracatı Düzenleyen Mevzuat Dar Anlamda Geniş Anlamda İhracatçı Kimdir? İhracat Nedir? İhracat İşlemleri İhracatta Kullanılan

Detaylı

Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Eşyanın AB den İthalinde Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanması

Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Eşyanın AB den İthalinde Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanması Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Eşyanın AB den İthalinde Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanması Bilindiği üzere, 2011 yılı itibariyle birçok ürün ve ürün grubu ithalinde, İthalat Rejimi Kararı na Ek Kararlar

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI ifade eder. DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) 1- Bu Genelge de geçen kısaltmalardan; TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI - AKÇT: Avrupa Kömür Çelik Topluluğu nu, - AT: Avrupa Topluluğu nu, - DİİB:

Detaylı

M A K A L E TERCİHLİ TİCARETTE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI

M A K A L E TERCİHLİ TİCARETTE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI Atilla ŞAHİN Gümrük Müşaviri AGMD Doğal Danışma kurulu Üyesi M A K A L E TERCİHLİ TİCARETTE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI Bilindiği üzere, bazı tekstil ürünleri, mobilyalar, aydınlatma cihazları, ayakkabılar,

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR

KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR SERBEST BÖLGELERDE KDV UYGULAMASI AÇISINDAN ÖZELLİK GÖSTEREN HUSUSLAR NELERDİR? ÖZEL DOSYA NO:10 Serbest bölgelerdeki mal ve/veya hizmet hareketleri KDVK açısından

Detaylı

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI Ömer AYDEMİR 19 * ÖZ Genel anlamda ifade etmek gerekirse, bir ürünün başka bir ülkeden satın alınıp, kendi ülkemizin gümrük sahasına sokmadan

Detaylı

Bununla İlgili Yazı ve Yönetmelik maddeleri ektedir. GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

Bununla İlgili Yazı ve Yönetmelik maddeleri ektedir. GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE KIYMET BİLDİRİM FORMUNUN ÇOK KALEM DE OLSA, ÇOK SAYFADA TUTSA BU FORMA DÖKÜLMESİ HAKKINDA *Gümrük Yönetmeliği 114 de göre Uluslar arası anlaşma gereği Kıymet Bildirim Formu Eklenmesi gereken bir forum

Detaylı

DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJ İMLERİ I. BÖLÜM 1

DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJ İMLERİ I. BÖLÜM 1 DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMLERİ I. BÖLÜM 1 DAHİLDE İŞLEME REJİMİ KARARI... 3 Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2005/1)... 25 Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü. Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü. Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı Menşe = bir eşyanın ekonomik milliyeti Türkiye de hasat edilen tarım ürünleri Türkiye de doğmuş ve yetiştirilmiş

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 Cahit YERCİ 2 ÖZ Gümrük Kanunu (GK) nın öngördüğü sekiz gümrük rejiminden beşi şartlı muafiyet rejimi (düzenlemesi)

Detaylı

83 SERİ NUMARALI KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. 1. Dahilde İşleme veya Geçici Kabul Rejimlerinde Tecil-Terkin Uygulaması

83 SERİ NUMARALI KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. 1. Dahilde İşleme veya Geçici Kabul Rejimlerinde Tecil-Terkin Uygulaması (Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan bu Tebliğ in, yalnızca Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki Tecil- Terkin uygulamasına ilişkin kısımlarına yer verilmiştir.) 83 SERİ NUMARALI KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Detaylı

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik yapılması konulu 2006/10866 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanmıştır Karar Sayısı : 2006/10866 Ekli Dahilde İşleme

Detaylı

Sirküler no: 035 İstanbul, 21 Mart 2011

Sirküler no: 035 İstanbul, 21 Mart 2011 Sirküler no: 035 İstanbul, 21 Mart 2011 Konu: İade hakkı doğuran işlem gerçekleştikten sonra ortaya çıkan ciro primi, kur farkı, vade farkı ve fiyat farkı ödemeleri nedeniyle yüklenilen vergilerin iadesi.

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ

GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ MEVZUAT: 4458 sayılı Gümrük Kanunu (5911 ile değişik) 128 ila 134 üncü maddeleri. 21.10.2004 tarihli ve 2004/7905 sayılı BKK eki Geçici İthalat Sözleşmesi 07.10.2009 tarihli 2009/15481

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32 Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK 1. Giriş Gümrük Yönetmeliği nin 22 nci maddesi kapsamında, basitleştirilmiş

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/68

Mali Bülten No: 2015/68 ` Mali Bülten No: 2015/68 Vergi/ 14 Temmuz 2015 ÖTV Kanunu (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği Taslağı Hazırlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 08.07.2015

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11 Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ A. Genel Bilgi 21/01/2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2 Seri Numaralı (Tahsilat

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ NO: 2014/11. Royalti veya Lisans Ücretlerinin Gümrük Kıymetine İlavesine İlişkin Gümrük Genel Tebliği Yayımlandı.

GÜMRÜK SİRKÜLERİ NO: 2014/11. Royalti veya Lisans Ücretlerinin Gümrük Kıymetine İlavesine İlişkin Gümrük Genel Tebliği Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Nurol Maslak Plaza Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. A ve B Blok No:255-257 Kat:5 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 15/12/2015 Sayı: 2015/31 Ref : 6/31. Konu: MENŞE İSPAT BELGELERİ, DAMGA VERGİSİ VE İTHALATTA KDV MATRAHI

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 15/12/2015 Sayı: 2015/31 Ref : 6/31. Konu: MENŞE İSPAT BELGELERİ, DAMGA VERGİSİ VE İTHALATTA KDV MATRAHI GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 15/12/2015 Sayı: 2015/31 Ref : 6/31 Konu: MENŞE İSPAT BELGELERİ, DAMGA VERGİSİ VE İTHALATTA KDV MATRAHI 1. Giriş Yurt dışında düzenlenerek ithalat aşamasında gümrük idaresine sunulan

Detaylı

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10)

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019. Özelge: SMS yolu ile banka hesabına yatan üyelik bedelleri karşılığında aylık fatura düzenleyip düzenleyemeyeceği ile yabancı ülke internet sitelerinin üyelere kullandırılması durumunda elde edilecek gelirin

Detaylı

Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com

Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim AŞ Büyükdere Cad. Beytem Plaza No:20 34381 Şişli İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Royalti ve lisans ödemelerinin gümrük idaresine beyanında

Detaylı

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14)

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9)

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18)

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.)

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

C- VERGİNİN BEYANI 1. Beyanname Verme Zamanı (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara ait ÖTV beyannamesi, ilk iktisaptan önce,

C- VERGİNİN BEYANI 1. Beyanname Verme Zamanı (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara ait ÖTV beyannamesi, ilk iktisaptan önce, C- VERGİNİN BEYANI 1. Beyanname Verme Zamanı (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara ait ÖTV beyannamesi, ilk iktisaptan önce, bu işlemlerin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa

Detaylı

99/13812 sayılı Kararnameyi değiştiren 2009/15686 sayılı BKK da yer alan düzenleme aşağıdaki gibidir.

99/13812 sayılı Kararnameyi değiştiren 2009/15686 sayılı BKK da yer alan düzenleme aşağıdaki gibidir. 30.12.2009/177 99/13812 SAYILI İHRACAT, İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİMLER İLE DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET VE FAALİYETLERDE VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 99/13812

Detaylı

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ 30 Aralık 2012 PAZAR Resmî Gazete Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ Sayı : 28513 (2. Mükerrer) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/11) Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI SORULARI

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI SORULARI 30 KASIM 2010 GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI SORULARI 1-20.12.1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren ithalat rejim kararı ile; II sayılı listede yer alan

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.21.0.GGM.0.07.0.01-161.02.03.02[2013]

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.21.0.GGM.0.07.0.01-161.02.03.02[2013] T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : B.21.0.GGM.0.07.0.01-161.02.03.02[2013] Konu : Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi 16/01/2013 GENELGE (2013/2) İlgi:28.12.2012 tarihli

Detaylı

DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE

DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE Gümrük Yönetmeliği Değişikliği ile Gümrükler Genel Müdürlüğünün Basın duyurusu ve ekte 40216608/157.01 sayılı, Antrepolarda Teminat İşlemleri ile ilgili yazısına istinaden

Detaylı

Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk.

Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk. Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk. Sayı: Tarih: 03/02/2012 B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-436 T.C. GELİR İDARESİ

Detaylı

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI 6655 sayılı kanun ile sanayi sicil belgesi sahibi mükelleflere üretim işlerinde kullanılmak üzere satın alınan makine için kullanılan krediler

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI 12.08.2009/119 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN 2008-32/34 SAYILI TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ SERMAYESİ : YTL 25.000 İDARE MERKEZİ : ANKARA İDARE MERKEZİ Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : ANKARA, 22 Nisan 2005 B.02.2.TCM.0.09.00.04/ GENELGE

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/66 14/Mayıs/2018 İçindekiler: * Taşıtlarla ilgili ÖTV tebliğinde değişiklik yapıldı. TAŞITLARLA İLGİLİ ÖTV TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI: Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekindeki II sayılı

Detaylı

TEBLİĞ TELSİZ VE TELEKOMÜNİKASYON TERMİNAL EKİPMANLARININ İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/8)

TEBLİĞ TELSİZ VE TELEKOMÜNİKASYON TERMİNAL EKİPMANLARININ İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/8) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ TELSİZ VE TELEKOMÜNİKASYON TERMİNAL EKİPMANLARININ İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/8) Amaç

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü PAN AVRUPA AKDENİZ TERCİHLİ MENŞE KURALLARINA DAİR BÖLGESEL KONVANSİYON KAPSAMI TİCARETTE EŞYANIN TERCİHLİ MENŞEİNİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ I. Neden Bölgesel Konvansiyon? Ülkemiz Avrupa

Detaylı

İthalat Yapılacak Gümrük Müdürlükleri İthal Edilecek Eşyalar (G.T.İ.P.)

İthalat Yapılacak Gümrük Müdürlükleri İthal Edilecek Eşyalar (G.T.İ.P.) EK-1.GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE ADI VE SOYADI/FİRMA UNVANI : T.C. KİMLİK NO.SU/VERGİ NO.SU : AÇIK ADRESİ : İŞ TELEFON VE FAKS NO. : Gümrük kıymetine ilave edilmesi gereken, ancak bir örneği ekli

Detaylı

28 Haziran 2014 CUMARTESİ TEBLİĞ. Resmî Gazete Sayı : 29044

28 Haziran 2014 CUMARTESİ TEBLİĞ. Resmî Gazete Sayı : 29044 28 Haziran 2014 CUMARTESİ TEBLİĞ Resmî Gazete Sayı : 29044 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK KIYMETİ) (SERİ NO: 2) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı

Detaylı

MUHASEBE MÜDÜRLÜĞÜ'NE

MUHASEBE MÜDÜRLÜĞÜ'NE MUHASEBE MÜDÜRLÜĞÜ'NE Tarih : 18.08.1998 SİRKÜ -1998 / 9 1- TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI 29.07.1998 tarih ve 23417 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak

Detaylı

06.06.2002 TARİHİNDE KABUL EDİLEN 4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU NUN KONU, MÜKELLEF, MUAFİYET VE İSTİSNALARA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ

06.06.2002 TARİHİNDE KABUL EDİLEN 4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU NUN KONU, MÜKELLEF, MUAFİYET VE İSTİSNALARA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ Kaynak: http://www.kazanci.com Güncelleme Tarihi: 27.09.2011 06.06.2002 TARİHİNDE KABUL EDİLEN 4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU NUN KONU, MÜKELLEF, MUAFİYET VE İSTİSNALARA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ BİRİNCİ

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 26/01/2016 Sayı: 2016/3 Ref : 6/3. Konu: ANTREPO VERGİ ERTELEME/ÖDEMEME OLANAĞIDIR

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 26/01/2016 Sayı: 2016/3 Ref : 6/3. Konu: ANTREPO VERGİ ERTELEME/ÖDEMEME OLANAĞIDIR GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 26/01/2016 Sayı: 2016/3 Ref : 6/3 Konu: ANTREPO VERGİ ERTELEME/ÖDEMEME OLANAĞIDIR Giriş Gümrük antreposuna eşya konulması işlemi ithalat vergileri, özel tüketim vergisi ve katma

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

30 SERİ NO.LU ÖTV GENEL TEBLİĞİ İLE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ İÇİN GÜMRÜKTE ALINACAK TEMİNAT UYGULAMASI KONUSUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

30 SERİ NO.LU ÖTV GENEL TEBLİĞİ İLE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ İÇİN GÜMRÜKTE ALINACAK TEMİNAT UYGULAMASI KONUSUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 30 SERİ NO.LU ÖTV GENEL TEBLİĞİ İLE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ İÇİN GÜMRÜKTE ALINACAK TEMİNAT UYGULAMASI KONUSUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 1. KONU: Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/127. Bazı Mükelleflere Belirli Konularda Elektronik Kayıt Tutma Zorunluluğu Getirilmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/127. Bazı Mükelleflere Belirli Konularda Elektronik Kayıt Tutma Zorunluluğu Getirilmiştir. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. 18 Mayıs 1983 ÇARŞAMBA. Tebliğler

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. 18 Mayıs 1983 ÇARŞAMBA. Tebliğler T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 Yönetim ve Yazı İşleri İçin Başbakanlık Neşriyat Daire Başkanlığına başvurulur 18 Mayıs 1983 ÇARŞAMBA Sayı: 18051 Mükerrer j J YÜRÜTME

Detaylı

Yazar Akif Akarca Perşembe, 24 Haziran 2010 11:27 - Son Güncelleme Perşembe, 24 Haziran 2010 11:32

Yazar Akif Akarca Perşembe, 24 Haziran 2010 11:27 - Son Güncelleme Perşembe, 24 Haziran 2010 11:32 Özel fatura (bavul ticareti) 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "İstisnalar" başlığını taşıyan ikinci kısmındaki 11 inci maddede; ihracat istisnası kapsamında " Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların

Detaylı

DAHĠLDE ĠġLEME REJĠMĠ (DĠR) GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI

DAHĠLDE ĠġLEME REJĠMĠ (DĠR) GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI DAHĠLDE ĠġLEME REJĠMĠ (DĠR) GÜMRÜK MÜSTEġARLIĞI REJĠMĠN TANIMI Yeniden ihraç edilmek koşuluyla, serbest dolaşıma girmiş veya girmemiş eşyanın her türlü işleme faaliyetine tabi tutulmasına imkan sağlayan

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-125[30-2014]-1264 20.01.2017 Konu : Almanya'da mukim grup firmasından temin edilen

Detaylı

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

ROYALTİ BEDELLERİNE İLİŞKİN KATMA DEĞER VERGİSİ

ROYALTİ BEDELLERİNE İLİŞKİN KATMA DEĞER VERGİSİ 1 ROYALTİ BEDELLERİNE İLİŞKİN KATMA DEĞER VERGİSİ Zihni KARTAL 1 I. GİRİŞ Royalti deyimi; ithal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili olarak patent,

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/03/2015 Sayı: 2015/22 Ref : 6/22

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/03/2015 Sayı: 2015/22 Ref : 6/22 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/03/2015 Sayı: 2015/22 Ref : 6/22 Konu: İTHALATTA BANDROL ÜCRETİ VE ÇEŞİİ VERGİLER BAKIMINDAN MATRAH 1. Giriş Mevzuat gereği ithalatta çeşitli vergi ve mali yüklerin ödenmesi

Detaylı

vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacak satıcı sorumlu olmayacaktır.

vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacak satıcı sorumlu olmayacaktır. DENİZ, HAVA VE DEMİRYOLU TAŞIMA ARAÇLARININ İMALATI İLE TAMİR BAKIM HİZMETİ VERİLMESİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI VE KATMA DEĞER VERGİSİ İADESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ 1 KAPATMA MÜRACAATI Firmaların, Dahilde işleme izin belgesi

Detaylı

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı,

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, 28.12.2017/160-1 MALUL VE ENGELLİLERE MOTOR SİLİNDİR HACMİNE BAKILMAKSIZIN, HESAPLANMASI GEREKEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE DİĞER HER TÜRLÜ VERGİLER DÂHİL BEDELİ 200.000 TL NİN ALTINDA OLAN TAŞITLARDA ÖTV

Detaylı

Özelge: Ar-Ge ve yenilik projeleri kapsamında düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisi uygulaması hk.

Özelge: Ar-Ge ve yenilik projeleri kapsamında düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisi uygulaması hk. Özelge: Ar-Ge ve yenilik projeleri kapsamında düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisi uygulaması hk. Sayı: Tarih: 26/05/2011 B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1640-318 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ

Detaylı

TEBLİĞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ 30 Aralık 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29578 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam

Detaylı

Fazla Ve Yersiz Ödenen Kdv'nin İadesi i

Fazla Ve Yersiz Ödenen Kdv'nin İadesi i Fırat MUMCU (Vergi Müfettişi) (E. Maliye Müfettişi) Fazla Ve Yersiz Ödenen Kdv'nin İadesi i Giriş Katma Değer Vergisi Kanunu nun ii (KDVK) 8/2. maddesinde, vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya

Detaylı

25 SERİ NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İADE ALINAN ÖTV NEDENİYLE KDV İADESİ DOĞAR MI?

25 SERİ NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İADE ALINAN ÖTV NEDENİYLE KDV İADESİ DOĞAR MI? 25 SERİ NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İADE ALINAN ÖTV NEDENİYLE KDV İADESİ DOĞAR MI? Seçkin BİÇER 56 I- GİRİŞ Maliye Bakanlığı nın 08.10.2012 tarihli ve 103112 sayılı Yazısı üzerine, 4760 sayılı Özel

Detaylı

Gümrük Müşavirliği, ülkemizde 1909 yılından bugüne kadar 100 yıllı aşkın tarihsel sürecinde, daima varlığını sürdürmüş. 05.02.

Gümrük Müşavirliği, ülkemizde 1909 yılından bugüne kadar 100 yıllı aşkın tarihsel sürecinde, daima varlığını sürdürmüş. 05.02. Gümrük Müşavirliği, ülkemizde 1909 yılından bugüne kadar 100 yıllı aşkın tarihsel sürecinde, daima varlığını sürdürmüş. 05.02.2000 tarihinde yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile meslek unvanımızın

Detaylı

Serbest Bölgeler Kanunu, Yasası. 3218 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa SERBEST BÖLGELER KANUNU. Kanun Numarası : 3218. Kabul Tarihi : 6/6/1985

Serbest Bölgeler Kanunu, Yasası. 3218 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa SERBEST BÖLGELER KANUNU. Kanun Numarası : 3218. Kabul Tarihi : 6/6/1985 Serbest Bölgeler Kanunu, Yasası 3218 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa SERBEST BÖLGELER KANUNU Kanun Numarası : 3218 Kabul Tarihi : 6/6/1985 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı

Detaylı

Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002

Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002 Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002 KAYITLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURULMASI, MUHAFAZASI VE İBRAZ EDİLMESİNE (KAYIT SAKLAMA GEREKSİNİMLERİNE) DAİR USUL VE ESASLAR (431 Sıra No.lu Vergi

Detaylı

MADDE MADDE 3-...

MADDE MADDE 3-... 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararının 3 üncü maddesine

Detaylı

HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR

HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR Elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kulanım alanı bulması ve uluslararası ticarette özellikle numune ve modellerin

Detaylı

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması Dahilde İşleme Rejimi Kararına 18.04.2014 tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. (Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.) 2018/053 09.07.2018 Konu: Gümrüksüz

Detaylı

ROYALTY VE LĐSANS ÜCRETLERĐ NĐN ĐTHALATTA GÜMRÜK KIYMETĐ YÖNÜNDEN ĐRDELENMESĐ

ROYALTY VE LĐSANS ÜCRETLERĐ NĐN ĐTHALATTA GÜMRÜK KIYMETĐ YÖNÜNDEN ĐRDELENMESĐ ROYALTY VE LĐSANS ÜCRETLERĐ NĐN ĐTHALATTA GÜMRÜK KIYMETĐ YÖNÜNDEN ĐRDELENMESĐ Mustafa Kemal BULUT Dış Ticaret Danışmanı I.GĐRĐŞ Gümrük Kıymetinin doğru ve objektif kriterlere dayanarak tespit edilmesi,

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ NDE YAPILAN DEĞİŞİKLER

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ NDE YAPILAN DEĞİŞİKLER KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ NDE YAPILAN DEĞİŞİKLER 6728, 7103 ve 7104 Sayılı Kanunlar ile yapılan düzenlemelere ilişkin "KDV Genel Uygulama Tebliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2012/9)

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2012/9) 30 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28158 (3. Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi ndan: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2012/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması:

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması: SİRKÜLER (2018 48) 13.06.2018 Konu: İnşaat İşlerinde Arsa Sahibi ile Müteahhidin Karşılık Mal Teslimlerinde KDV Matrahı, KDV siz Makine ve Teçhizat Alımları ile Diğer Bazı Konulara İlişkin KDV Tebliği

Detaylı

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair Tebliğ (No: 2016/1) (06.02.2016 t. 29616 s. R.G.) MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 5

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair Tebliğ (No: 2016/1) (06.02.2016 t. 29616 s. R.G.) MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 5 İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair Tebliğ (No: 2016/1) (06.02.2016 t. 29616 s. R.G.) Ekonomi Bakanlığından: Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Betonstar Mak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından

Detaylı

DİİB Kapsamında Temin Edilen Girdilerle Üretilen Malların İhracatçılara Teslimi

DİİB Kapsamında Temin Edilen Girdilerle Üretilen Malların İhracatçılara Teslimi DİİB Kapsamında Temin Edilen Girdilerle Üretilen Malların İhracatçılara Teslimi HÜSEYİN DİNÇER Eski Hesap Uzmanı Öz 15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile Dahilde

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü 31 CCT 2014 19:24 FRCM TC ITKİB P.O1 05 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü 31 Ekilİ! Sayı : 31429883-105.01 TELEFAKS Konu Dahilde İşleme Rejimihk. 0000120007512 - TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 58 İST, Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 58 İST, Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 58 İST, 12.07.2010 ÖZET: 19 Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. 19 SERİ NO LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI 9 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

FİİLİ İHRACI/TESLİMİ ERTESİ DÖNEME/YILA SARKAN YURT İÇİ VE DIŞI SATIŞLARDA MALİYETİN VE HASILATIN AİT OLDUĞU DÖNEM

FİİLİ İHRACI/TESLİMİ ERTESİ DÖNEME/YILA SARKAN YURT İÇİ VE DIŞI SATIŞLARDA MALİYETİN VE HASILATIN AİT OLDUĞU DÖNEM FİİLİ İHRACI/TESLİMİ ERTESİ DÖNEME/YILA SARKAN YURT İÇİ VE DIŞI SATIŞLARDA MALİYETİN VE HASILATIN AİT OLDUĞU DÖNEM Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdür Yardımcısı www.muhasebenet.net sitesinde

Detaylı

Bu niteliğe sahip antrepoların yukarıda belirtilen izin yazısını alabilmeleri için ayrıca;

Bu niteliğe sahip antrepoların yukarıda belirtilen izin yazısını alabilmeleri için ayrıca; Başlık 104 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Taslağı) Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi Kapsam A. TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE DÖVİZ KARŞILIĞI YAPILAN TESLİMLERDE İHRACAT İSTİSNASI UYGULANMASI

Detaylı

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü B.02.1. HZN.0.09.01.01 SAYI:2009-GNL-1 TARĐH:23.07.2009 1.ĐHRACAT ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Đhracat bedellerinin tahsili 1.1.Đhracat bedelleri, Türk

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ NO: 2012/28. Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Yatırım Teşvik) (Seri No: 11) Yayımlandı.

GÜMRÜK SİRKÜLERİ NO: 2012/28. Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Yatırım Teşvik) (Seri No: 11) Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net GÜMRÜK SİRKÜLERİ

Detaylı

REFERANS FİYAT UYGULAMASI

REFERANS FİYAT UYGULAMASI REFERANS FİYAT UYGULAMASI Seda Törün KILIÇ Muayene Memuru Ali ALGAN Muayene Memuru 2017 GİRİŞ Gümrük idarelerinde serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin Gümrük Muayene Memurlarınca incelenmesinde bazı

Detaylı

464 SIRA NO.LU VUK GENEL TEBLİĞ DUYURUSU

464 SIRA NO.LU VUK GENEL TEBLİĞ DUYURUSU 464 SIRA NO.LU VUK GENEL TEBLİĞ DUYURUSU Elektronik ticaret faaliyetlerinin izlenmesi çalışmaları kapsamında, belli mükellef gruplarına sürekli bilgi verme ve internetten satışı yapan mükellefler için

Detaylı

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları Dr.Dilek Seymen dilek.seymen seymen@deu.edu.tr İhracatı Düzenleyen Mevzuat-1 Kanun Kararname Yönetmelik Tebliğ Uygulama Esasları Dış Ticaret Müsteşarlığının

Detaylı

İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARAR

İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARAR İthalat Rejimi Kararına Ek Karar - 2016/9640 (Deri, kösele, kürkten giyim eşyası ve aksesuarları, Bebekler için giyim eşyası ve aksesuarı, çoraplar, eldivenler, şallar, eşarplar, fularlar, kaşkollar, şapkalar,

Detaylı

T.C. BASBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :B.02.1.GÜM.0.06.12.00-156.04.v13 14.01.2011 Konu :Damga Vergisi GENELGE (2011/2 )

T.C. BASBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :B.02.1.GÜM.0.06.12.00-156.04.v13 14.01.2011 Konu :Damga Vergisi GENELGE (2011/2 ) T.C. BASBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :B.02.1.GÜM.0.06.12.00-156.04.v13 14.01.2011 Konu :Damga Vergisi GENELGE (2011/2 ) Bilindiği üzere, 02.12.2010 tarihli 27773 sayılı Resmi

Detaylı

KONU TECİL TERKİN UYGULAMASINA İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ

KONU TECİL TERKİN UYGULAMASINA İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ BAKIŞ MEVZUAT KONU TECİL TERKİN UYGULAMASINA İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ Sayı 2012/ 39 ÖZET 19.3.2012 tarihli ve 17 No lu Özel Tüketim Vergisi Kanunu sirkülerinde ÖTV Kanununda yer alan

Detaylı

İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARAR ( T R.G.)

İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARAR ( T R.G.) İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARAR (31.12.2016 T. 23 R.G.) Karar Sayısı: 2016/640 20/12/1 tarihli ve /7606 sayılı Kararnameye ektir. Ekli İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ın yürürlüğe konulması; Ekonomi

Detaylı

3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde

3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde 3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV ye karşılık olmak üzere alınan teminatın çözümü

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 10/09/2014 Sayı: 2014/63 Ref : 6/63 Konu: İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDEME ŞEKİLLERİNE GÖRE KAYNAK KULLANIMINI DESTEKLEME FONU (KKDF ) A. Vadeli İthalat İşlemlerinde KKDF Türkiye ye ihraç

Detaylı

SİZ REKABETE KONSANTRE OLUN GÜMRÜKLEME BİZİM İŞİMİZ! TÜRKİYE GÜNEY KORE TİCARET ANLAŞMASI

SİZ REKABETE KONSANTRE OLUN GÜMRÜKLEME BİZİM İŞİMİZ! TÜRKİYE GÜNEY KORE TİCARET ANLAŞMASI TÜRKİYE GÜNEY KORE TİCARET ANLAŞMASI SERBEST TÜRKİYE GÜNEY KORE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI AB nin Ticaret Politikası paralelinde Türkiye ile Güney Kore arasında yapılan görüşmeler sonucunda 01 Ağustos 2012

Detaylı

ROYALTY VE GÜMRÜK KIYMETİ (SİRKÜLER 2014-57)

ROYALTY VE GÜMRÜK KIYMETİ (SİRKÜLER 2014-57) Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mh. Edirne Çırpıcı Yolu 5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 No:10 Topkapı/İstanbul SİRKÜLER - 2014-57 Tel: 0-212-510 48 14 Fax: 0-212-510 53 14 Sirküler Tarihi: 10.07.2014

Detaylı

TEBLİĞ ARAÇ PARÇALARININ İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/25)

TEBLİĞ ARAÇ PARÇALARININ İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/25) 2 Mayıs 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30409 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ARAÇ PARÇALARININ İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/25) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı