- GSP 3 Gaz Dedektörü - GSP3-flex

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "- GSP 3 Gaz Dedektörü - GSP3-flex"

Transkript

1 SYSTRONIK Elektronik u. Systemtechnik GmbH - GSP 3 Gaz Dedektörü - GSP3-flex Kullanıcı Kılavuzu Kullanmadan önce kılavuzu okuyun! Tüm güvenlik talimatlarına uyun! Daha sonrası için kılavuzu muhafaza edin! Sürüm: Kısım No: Teknik değişiklikler yapılabilir DIN EN ISO 9001:2000 Zertifikat:

2

3 GSP 3 GSP 3-flex Ölçüm sensörü (gaz sensörlü) Esnek kol LED-Ekran ON/OFF Butonu ON/OFF ON/OFF GSP 3 GSP 3 Ölçüm sensörü (gaz sensörlü)

4

5 İçindekiler 1. Genel talimatlar... Error! Bookmark not defined. 2. Güvenlik talimatları... Error! Bookmark not defined. 3. Batarya ve cihazın imha edilmesi... Error! Bookmark not defined. 4. Uygulama alanı... Error! Bookmark not defined. 5. Ürünün açıklaması... Error! Bookmark not defined. 6. Teknik veriler... Error! Bookmark not defined. 7. Kullanım... Error! Bookmark not defined. 8. Güvenlik talimatları... Error! Bookmark not defined. 9. Alarmlar... Error! Bookmark not defined. 10. Notlar... Error! Bookmark not defined.

6

7 1. Genel talimatlar Bu kullanım kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyun ve kullanmadan önce cihazın nasıl kullanılacağını öğrendiğinizden emin olun. Gerektiğinde ayrıntılar hakkında bilgi edinmek için kılavuzu muhafaza edin. 2. Güvenlik talimatları Ölçüm cihazının korunması - Cihaz boya, çözücü ve yapıştırıcılardan uzak tutulmalı ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Ürün garantisinin korunması için güvenlik önlemleri - Cihaz, sadece belirlenen veriler dahilinde kullanılabilir - Cihaz, kendi amacına uygun şekilde kullanılmalıdır - Kuvvet uygulanmamalıdır! - Cihazı, sadece yetkili personel onarmalıdır, aksi halde üretici cihazın çalışmasından sorumlu olmayacaktır. Bu, lisansın geçerliliği için de aynıdır.

8 3. Batarya ve cihazın imha edilmesi Boş ve hasarlanmış bataryalar toplama noktalarına gönderilmelidir. Servisten çıkarıldıktan sonra cihazın çevreye uyumlu şekilde imha edilmesi gerekir. 4. Uygulama alanı GSP3 resp. ve GSP3-flex gaz dedektörü yüksek kalitede bir cihazdır ve sadece gaz boru hatlarındaki, gaz tanklarındaki, gaz ölçüm cihazlarındaki ve sıvılaştırılmış ve doğal gaz tesislerindeki sızıntıların tespiti için kullanılmalıdır. 5. Ürünün açıklaması GSP3 resp. ve GSP3-flex gaz dedektörü ısıtma ve gaz tesisatlarının bulunduğu alanlarda kullanımı kabul gören bir cihazdır. GSP3 resp. ve GSP3-flex gaz boru hatlarını, gaz tanklarını, gaz ölçüm cihazlarını ve diğer gaz iletim düzeneklerini test etmek için kullanılabilmektedir. Gaz sensörü, her türden patlayıcı gazlara (örn, metan, propan, bütan, v.s.) tepki vermektedir. Cihaz, oda sıcaklığına uygun şekilde ve %60 r.h metan (CH4) yoğunluğunda kalibre edilmektedir. Cihaz, ilk defa kullanılmadan önce bataryaların doğru şekilde takılması gerekmektedir. Not!

9 6. Teknik veriler Sensör: Aralık: Hassasiyet: Ekran: Sesli alarm: Bataryalar: Kullanım saati: Otomatik kapanma: Çalışma sıcaklığı: Depolama sıcaklığı: Ölçü (cihaz): Ağırlık: yarı iletken ppm (Metan) 50 ppm 3 LED Piezo-işaretçi 2 x 1.5 V alkali batarya (Mignon, AA) yaklaşık 10 saat 4 dakika 0 C - 40 C (32 F F) - 5 C - 40 C (23 F F) / % 80 r.h 124 x 60 x 30 mm yaklaşık 120 g GSP3 yaklaşık 160 g GSP3-flex

10 7. Kullanım Cihaz ilk defa kullanılmadan önce cihazla birlikte gelen Mignon-bataryalarının düzgün şekilde takılmaları gerekmektedir. Bunun için, bataryanın kapak kısmı üzerindeki okun gösterdiği şekilde hareket ettirilmelidir ve daha sonra kapatılmalıdır. Cihazın Çalıştırılması Cihaz aynı tuş ile açılıp/kapatılmakta ve kullanılmaktadır. ON/OFF butonuna basıldıktan sonra kısa bir bip sesi duyulur. Cihaz açıldıktan sonra yeşil LED yanarken sensör ısınır ve üstteki kırmızı LED ritmik olarak yanıp söner. Bu işlemin sonu, kısa bir bip sesi ile belirtilmektedir. Daha sonra kırmızı LED söner ve yeşil LED düzensiz şekilde yanıp söner. Bu an itibarı ile cihaz sızıntı algılamaya hazır durumdadır. Not! Isınma süresinin uzunluğu sensörlerin durumuna bağlıdır. Bu ısınma süreci, her zaman temiz havanın bulunduğu bir ortamda (yani belirlenen ölçüm alanında değil) gerçekleşmelidir. Önemli not: GSP3 resp. ve GSP3-flex ne kadar uzun süre kullanılmaz ise, sensörler için ısınma süresi de o kadar uzun olur. Batarya seviye göstergesi Cihaz çalışırken yanan yeşil LED aynı zamanda batarya seviye göstergesidir. Bataryaların yeni olması durumunda LED üzerindeki kırpışmalar çok kısa olur. Batarya seviyesi düşerse bu kesilme aralıkları daha uzun olur. Batarya seviyesi çok düşük olduğunda cihaz otomatik olarak kapanır. Cihazın çalıştırılması

11 Sensör, önceden istenildiği gibi bölgeler boyunca hareket ettiğinde sızıntılar niteleyici bir biçimde tespit edilebilmektedir. İki kırmızı LED, aşağıda açıklandığı gibi sızan gazın yoğunluğunu belirtmektedir. Gazın belirtilmesi Ortadaki LED 1,000 ppm e kadar olan gaz konsantrasyonlarını yanıp sönerek belirtmektedir. Gaz konsantrasyonu 1,000 ppm den fazla olursa, değer 1,000 ppm den aşağı düşene kadar LED sürekli yanmaya başlar. Aynı anda sesli alarmın frekansı artan gaz konsantrasyonu ile artmaktadır. Aynı kural, konsantrasyonun 2,000 ppm den fazla olması durumunda üstteki LED için de geçerlidir. Yüksek gaz konsantrasyonları (>3,000 ppm) için GSP3 resp. ve GSP3-flex cihazları alarm moduna girer (bölüm 9, Alarmlar kısmına bakın) ve üstteki LED, karşılık gelen ses işareti ile birlikte her aralıkta iki kere yanıp sönmeye başlar. Bu alarm, ON/OFF butonuna kısaca basılarak iptal edilebilir. Tespit edilen gaz konsantrasyonunun yoğunluğuna bağlı olarak, sensör üzerindeki gaz konsantrasyonu azalana kadar bir miktar zaman geçmektedir. Bundan sonra tekrar normal çalışma moduna geçecektir. Sensörün zarar görmesini önlemek için, aşırı bir gaz konsantrasyonu gerçekleştikten sonra cihaz temiz bir hava ortamında bulunana kadar tekrar kullanılmamalıdır. NOT! Cihazın kapatılması GSP3 ve GSP3-flex cihazları ON/OFF butonuna uzun bir süre basılarak veya otomatik-kapanma fonksiyonu vasıtası ile kapanmaktadır. Cihaz açıldıktan sonra dört dakika içinde 100 ppm i aşan bir gaz konsantrasyonu ölçülmez ise ve bu süre içinde ON/OFF butonuna basılmaz ise, cihaz otomatik olarak kapanmaktadır. Çalıştırma esnasında ON/OFF butonunun her kullanımı, otomatik kapanmayı dört dakika daha etkisiz duruma getirir. Otomatik kapanmadan hemen önce 5 saniye süren sesli bir sinyal duyulur. Bu anda ON/OFF butonuna basılırsa cihaz dört dakika daha açık kalır.

12 8. Güvenlik talimatları Cihazın çalıştırılması için ayrıntılı bir bilgiye sahip olunması ve kullanıcı kılavuzunun anlaşılması çok önemlidir. GSP3 resp. ve GSP3-flex gaz dedektörü sadece bu kılavuzda belirtildiği doğrultuda kullanılmalıdır. GSP3 resp. ve GSP3-flex gaz dedektörü metan gazı (CH4) için kalibre edilmektedir. Diğer gazlar da tespit edilmektedir fakat bunların belirtilen yoğunlukları kalibre edilen değerden farklılık göstermektedir. GSP3 resp. ve GSP3-flex cihazı aşırı sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır. Cihazın 0 C (32 F) sıcaklığın altında depolanması durumunda çalışmaya başlamadan en az 10 dakika önce açılması gerekmektedir. GSP3 resp. ve GSP3-flex gaz dedektörü patlamaya karşı korunmalı değildir, dolayısıyla patlayıcı ortamlarda kullanılmamalıdır. Sensör, silikona ve silikon buharlarına maruz bırakılmamalıdır. Bunlar, hasarlanmaya sebep olabilir. Cihazın çalışması, çakmak gazına ve/veya gaz konsantrasyonlarına (> 3,000 ppm) maruz bırakılarak test edilirse sensörün kendisi de zarar görebilir. GSP3 resp. ve GSP3-flex, sadece eğitimli uzmanlar tarafından onarılmalıdır. Cihazın, yetkisiz personel tarafından onarılması durumunda üretici her hangi bir bozukluktan sorumlu olmayacaktır. Aynı kural, cihazın kendi amacı dışında kullanılması durumunda da geçerlidir.

13 9. Alarmlar Tüm alarmlar, üstteki LED in yanıp sönmesi ile belirtilmektedir. İki uzun aralık içindeki yanıp sönme sayısı hatanın türünü belirtmektedir. Yanıp sönme sayısı 2 Arıza türü Ölçülen gaz konsantrasyonu > 3,000 ppm. Problemin giderilme şekli Cihaz sızıntılı ortamdan çıkarılır, temiz havaya alınır ve ON/OFF butonuna basılır. Sensör otomatik olarak algılamaya başlar. 3 Isınma süreci içinde sistem kaynaklı bir hata oluştu. Cihaz kapatılıp tekrar açılır. Hata hala devam ediyorsa üretici ile veya yetkili servis ile temasa geçilir. 4 Sensör kalıcı şekilde hasarlı. Bu durumda üretici ile veya yetkili servis ile temasa geçilir.

14 10. Notlar

15 SYSTRONIK Elektronik u. Systemtechnik GmbH Gewerbestraße 57 D Illmensee Tel: +49 (0) 7558 / Fax: +49 (0) 7558 / info@systronik.de