BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) GENEL TEŞVİK SİSTEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) GENEL TEŞVİK SİSTEMİ"

Transkript

1 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) GENEL TEŞVİK SİSTEMİ Alaattin ÖZYÜREK Kasım 2012

2 SUNUM PLANI I. BATI AKDENİZ DE TEŞVİK İSTATİSTİKLERİ II. YENİ TEŞVİK SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL HUSUSLAR III. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALARI Genel Teşvikler Bölgesel Uygulamalar Büyük Ölçekli Yatırımlar Stratejik Yatırımlar

3 SUNUM PLANI IV. YENİ TEŞVİK SİSTEMİNDE ANA TEŞVİK UNSURLARI Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği V.TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIMLAR VE TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI

4 BATI AKDENİZ DE TEŞVİK İSTATİSTİKLERİ Türkiye de yatırım teşviklerinde bölge ve sektör bazlı bir sistemin uygulanmaya başlandığı 1 Ağustos 2009 tarihinden 30 Haziran 2012 ye kadar Antalya, Isparta ve Burdur dan oluşan Batı Akdeniz (TR-61 Bölgesi) yatırım teşviklerinden önemli ölçüde yararlanmıştır. Ekonomi Bakanlığınca yeni teşvik sistemi yürürlüğe konulmadan önce, tüm Türkiye de teşvik uygulama ve istatistikleri incelenmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi sabit yatırım tutarı bakımından tüm Türkiye de verilen teşviklerin %3,3 ünden yararlanmış, Antalya, Isparta ve Burdur da teşvikler hizmetler sektöründe yoğunlaşmıştır.

5 BATI AKDENİZ DE TEŞVİK BELGELİ TOPLAM SABİT YATIRIM VE TOPLAM İSTİHDAM ANTALYA ISPARTA BURDUR TR-61 TÜRKİYE TOPLAM SABİT YATIRIM (MİLYON TL) TOPLAM İSTİHDAM Batı Akdeniz de 1 Ağustos Haziran 2012 döneminde toplam teşvikli belge sabit yatırım tutarı 5,7 milyon TL, toplam istihdam ise kişi olmuştur.

6 BATI AKDENİZ DE TEŞVİKLİ YATIRIMLARIN ORANI TR milyon TL, %3,3 TÜRKİYE milyon TL, %100 Antalya, Isparta ve Burdur dan oluşan TR-61 Bölgesi 5,76 milyon TL teşvikli yatırım ile toplam teşviklerin %3,3 ünü almıştır.

7 BATI AKDENİZ DE GENEL TEŞVİK- BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI KARŞILAŞTIRMASI BELGE ADEDİ SABİT YATIRIM (Milyon TL) İSTİHDAM Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları TR-61 Toplam Teşvik Uygulamaları Antalya, Isparta ve Burdur da 1 Ağustos Haziran 2012 döneminde toplam 573 yatırım teşvik belgesinin 342 si bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında olmuştur. Büyük ölçekli yatırımlar kapsamında belge düzenlenmemiştir.

8 BATI AKDENİZ DE TEŞVİKLERDE YATIRIM CİNSLERİ TEVSİ 18% DİĞER 13% KOMPLE YENİ 69% 1 Ağustos Haziran 2012 döneminde yatırım teşviklerinin büyük bir kısmı komple yeni yatırım kategorisinde gerçekleşmiştir.

9 BATI AKDENİZ DE TEŞVİKLERİN YATIRIM CİNSLERİNE GÖRE DAĞILIMI ANTALYA ISPARTA BURDUR TOPLAM TR-61 KOMPLE YENİ TEVSİ DİĞER TOPLAM Yatırım teşviklerinin büyük bir kısmı komple yeni yatırım kategorisinde gerçekleşmiştir.

10 BATI AKDENİZ DE TEŞVİKLERİN YERLİ-YABANCI DAĞILIMI Yabancı Yerli Genel Sermaye Sermaye Toplam Belge Adedi Ağustos Ağustos döneminde Batı Akdeniz de teşvik belgeli 573 yatırımın 40 adedi yabancı sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirilmiştir. Yabancı sermayeli teşvik belgeleri ile 685 milyon TL yatırım yapılmış olup, Batı Akdeniz de toplam teşvikli belgeler sabit yatırım tutarına oranı %11,8 dir.

11 BATI AKDENİZ DE TEŞVİKLERİN SEKTÖREL DAĞILIMI 1 AĞUSTOS HAZİRAN 2012 DÖNEMİNDE SEKTÖREL BAZDA TOPLAM SABİT YATIRIM (MİLYON TL) ENERJİ HİZMETLER İMALAT MADENCİLİK TARIM TOPLAM TR TÜRKİYE Batı Akdeniz de teşvikler hizmetler sektöründe yoğunlaşmıştır. Hizmetler sektöründe verilen Türkiye de tüm teşviklerin yaklaşık %10 u Batı Akdeniz e verilmiştir. Turizmin başkenti olan Antalya bu konuda en önemli etkendir.

12 SUNUM PLANI II. YENİ TEŞVİK SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL HUSUSLAR

13 YENİ YASAL DÜZENLEMELER 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair (RG: 15 Haziran 2012) 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ( RG:19 Haziran 2012) 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (RG:20 Haziran 2012) ULAŞILABİLECEK ADRES:

14 YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEREDEN ALINIR? Yatırımların, yeni teşvik sisteminde öngörülen destek unsurlarından yararlanabilmesi için yatırımcı tarafından Ekonomi Bakanlığı na müracaat edilerek Yatırım projesi için Yatırım Teşvik Belgesi alınması gerekmektedir. Ancak, genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan sabit yatırım tutarı 10 milyon TL yi aşmayan Tebliğ ile belirlenen imalat sanayi yatırımları için Kalkınma Ajanslarına veya yetkili Sanayi Odalarına da müracaat edilebilir.

15 TEŞVİK BELGESİNE MÜRACAAT DOKÜMANLARI Müracaat dilekçesi Noter tasdikli imza sirküleri veya imza beyannamesi Tebliğ ekindeki örneğe uygun Yatırım Bilgi Formu ve taahhütname Makine ve teçhizat listeleri 400 TL teşvik belgesi müracaat bedelinin Ekonomi Bakanlığı na yatırıldığına dair belge (Kalkınma ajansı veya sanayi odasına yapılacak müracaatlarda bu bedelin 100 TL si ilgili birime yatırılır) Firmanın son durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi aslı veya noterden onaylı örneği

16 TEŞVİK BELGESİNE MÜRACAAT DOKÜMANLARI SGK dan alınacak prim borcuna ilişkin temiz kağıdı veya Kurumun elektronik bilgi iletişim ortamından alınacak barkodlu çıktı (Kamu kurum ve kuruluşları hariç) ÇED Yönetmeliği eki yatırımlar için ÇED Olumlu Kararı veya ÇED Gerekli Değildir Kararı Yatırımın karakteristiğine bağlı olarak ilgili mevzuatı gereği diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gereken ve Tebliğ de belirtilen bilgi ve belgeler (Örnek: EPDK Lisansı, Maden İşletme Ruhsatı, Çevre İzin ve Lisansı, hastane yatırımlarında Sağlık Bakanlığı Ön İzni, turizm yatırımlarında Turizm Yatırım veya Turizm İşletme Belgesi, eğitim yatırımlarında Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek Ön İzin Belgesi, imalat sanayi yatırımlarında onaylı Kapasite Raporu)

17 TEŞVİK BELGESİNE MÜRACAAT DOKÜMANLARI Stratejik yatırımlar için Kararnamede öngörülen şartların gerçekleştiğini gösterir sektörel, mali ve teknik analizler ile bu konuda bilgi, belge, hesap ve tabloları içeren fizibilite raporu Yatırım yapılacak taşınmaza ilişkin tapu belgesi veya kira sözleşmesi Yatırımın sektörüne, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Ekonomi Bakanlığınca talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler

18 TEŞVİK BELGESİNE MÜRACAAT EDEBİLECEKLER Gerçek kişiler Adi ortaklıklar Sermaye şirketleri, kooperatifler ve iş ortaklıkları Dernekler ve vakıflar Kamu kurum ve kuruluşları (Genel ve bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler, KİT ler ve bağlı kuruluşları) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları Yabancı şirketlerin Türkiye deki şubeleri Türk Ticaret Kanunu na göre kurulmuş yabancı sermayeli şirketler

19 ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI Teşvik belgesine müracaat edebilmek için asgari sabit yatırım tutarları 1inci ve 2nci bölgelerde: 1 milyon TL 3üncü, 4üncü, 5inci ve 6ıncı bölgelerde: 500 bin TL dir. Ancak, desteklenecek yatırımlar için Bakanlar Kurulu Kararında daha üst seviyede asgari sabit yatırım tutarı ve/veya asgari kapasite şartları öngörülmüşse, belirtilen şartlar geçerlidir. Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımların teşvik edilebilmesi için, kiralanacak makine teçhizatın asgari 200 bin TL olması yeterlidir.

20 TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEYEN HARCAMALAR Teşvik belgesine müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş yatırım harcamaları Ham madde, ara malı ve işletme malzemesi (Otomobil yatırımları için CKD aksam ve parçaları, gemi ve yat yatırımları için tekne kabuğu hariç) Kullanılmış yerli makine ve teçhizat

21 TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEYEN HARCAMALAR Karayolu nakil vasıtaları ve her türlü binek araçları (Sağlık ve belediye hizmetlerinde kullanılan araçlar, apron veya limanda kullanılan araçlar, madencilik ve hazır beton yatırımlarında kullanılan araçlar hariç) Uçak ve helikopter (Havayolu taşımacılığına yönelik yatırımlar hariç) Sofra ve mutfak eşyası İnşaat malzemeleri

22 SUNUM PLANI III. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALARI Genel Teşvikler Bölgesel Uygulamalar Büyük Ölçekli Yatırımlar Stratejik Yatırımlar

23 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALARI Genel Teşvik Uygulaması Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Sadece 6 ncı bölge için) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (Sadece gemi inşa yatırımları) Bölgesel Teşvik Uygulaması Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği (3, 4, 5 ve 6 ıncı bölgeler için) Gelir Vergisi Stopajı ve SGK Prim Desteği (6 ıncı bölge için )

24 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALARI Büyük Ölçekli Yatırımlar Teşviki Uygulaması Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Gelir Vergisi Stopajı ve SGK Prim Desteği (6 ıncı bölge için) Stratejik Yatırımlar Teşviki Uygulaması Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği KDV İadesi Gelir Vergisi Stopajı ve SGK Prim Desteği (6 ıncı bölge için)

25 GENEL TEŞVİK UYGULAMASI Genel Teşvik Uygulamasında Teşvik Unsurları (Türkiye nin tamamında uygulanır) Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Sadece 6 ncı bölge için) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (Sadece gemi inşa yatırımları için) Kararnamede öngörülen asgari tutar/kapasite şartlarını sağlayan yatırımın Yatırım Teşvik belgesine bağlanması halinde, bölge ayrımı gözetmeksizin tüm Türkiye de (Antalya, Isparta ve Burdur dâhil) uygulanacaktır.

26 GENEL TEŞVİK UYGULAMASI Genel Teşvik Uygulaması, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından veya yurt içinden temin edilen yatırım malı makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi ve KDV ödenmemesi şeklinde uygulanır. Belge kapsamına alınmayan arazi, arsa, hammadde, ara malı, işletme malzemesi, sofra ve mutfak eşyası, mobilya harcamaları için bu vergiler ödenir.

27 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI Bölgesel Teşvik Uygulamaları Teşvik Unsurları Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği (3 üncü, 4üncü, 5 inci ve 6 ıncı bölgeler için) Gelir Vergisi Stopajı ve SGK Prim Desteği (Sadece 6 ıncı bölge için) Bölgesel Teşvik Uygulamasından yararlanabilmek için, yatırım yapılacak sektörün, Teşvik Kararnamesinde Bölgesel Yatırımlar Kategorisinde öngörülmüş olması gerekmektedir.

28 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI HARİTASI

29 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (Asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin 500 bin Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin 500 bin Gıda ürünleri ve içecek imalatı (Teşvik edilmeyecek yatırım konuları hariç) 2 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

30 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Tekstil ürünleri imalatı (dip not 8'de belirtilen şartları sağlamayan iplik ve dokuma yatırımları hariç) Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 milyon, diğer yatırım konularında 2 milyon Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 milyon, diğer yatırım konularında 2 milyon Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 milyon, diğer yatırım konularında 1 milyon Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 milyon, diğer yatırım konularında 1 milyon Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 milyon TL, diğer yatırım konularında 1 milyon 500 bin Giyim eşyası imalatı Desteklenme mektedir Desteklenme mektedir 1 milyon TL'nin üzerindeki tevsi ve modernizasyo n yatırımları 1 milyon TL'nin üzerindeki tevsi ve modernizasy on yatırımları 500 bin 500 bin Derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin

31 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Derinin tabaklanması, işlenmesi (sadece İstanbul Deri İhtisas OSB ve Tuzla OSB'de yapılacak yatırımlar) 1 milyon Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 1 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

32 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 10 milyon 10 milyon 10 milyon 10 milyon 10 milyon 500 bin Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

33 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Kimyasal Gübre ve Azotlu Bileşenlerin İmalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Pestisit (haşarat ilacı) ve diğer zirai-kimyasal ürünlerin imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin İlaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

34 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı 1 milyon 1 milyon 1 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Patlayıcı madde imalatı 2 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin İç ve dış lastik imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

35 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam ve cam ürünleri, fırınlanmış kilden kiremit, briket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, hazır beton ve harç hariç) 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

36 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi (çok katlı yalıtım camları hariç) çukur cam ve cam elyafı imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi (çok katlı yalıtım camları hariç) çukur cam, cam elyaf ve camdan elektrik izolatörleri ve seramik yalıtım malzemeleri imalatı Seramikten yapılan sıhhi ürünler, seramik yalıtım malzemeleri, seramik karo ve kaldırım taşı imalatı 4 milyon 3 milyon m 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

37 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge İnşaat amaçlı beton ürünleri imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; inşaat amaçlı beton ürünleri imalatı, kireç, alçı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin İnşaat amaçlı beton ürünleri imalatı ve ısı veya ses izole edici eşya ve karışımlar 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

38 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Metal eşya 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Merkezi ısıtma radyatörleri ve kazanlarının imalatı, buhar kazanı imalatı (merkezi kalorifer kazanları hariç) 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

39 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Makine ve teçhizat imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Sınai kalıp 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

40 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Elektrikli makine ve cihazları imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin 500 bin

41 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler Motorlu kara taşıtı ve yan sanayi 1. Bölge Antalya Motorlu kara taşıtlarında yatırım tutarı 50 milyon ; motorlu kara taşıtları yan sanayinde yatırım tutarı 4 milyon 2. Bölge Isparta Motorlu kara taşıtlarında yatırım tutarı 50 milyon ; motorlu kara taşıtları yan sanayinde yatırım tutarı 3 milyon 3. Bölge Burdur Motorlu kara taşıtlarında yatırım tutarı 50 milyon ; motorlu kara taşıtları yan sanayinde yatırım tutarı 2 milyon 4. Bölge Motorlu kara taşıtlarınd a yatırım tutarı 50 milyon ; motorlu kara taşıtları yan sanayinde yatırım tutarı 1 milyon 5. Bölge Motorlu kara taşıtlarınd a yatırım tutarı 50 milyon ; motorlu kara taşıtları yan sanayinde yatırım tutarı 1 milyon 6. Bölge 500 bin Hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Motosiklet ve bisiklet üretimi 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

42 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Mobilya imalatı (sadece plastikten imal edilenler hariç) 4 milyon 3 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin Oteller 3 yıldız ve üzeri 3 yıldız ve üzeri 3 yıldız ve üzeri 3 yıldız ve üzeri 3 yıldız ve üzeri 500 bin

43 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Öğrenci yurtları 100 öğrenci 100 öğrenci 100 öğrenci 100 öğrenci 100 öğrenci 500 bin TL Soğuk hava deposu hizmetleri metrekare metrekare metrekare 500 metrekare 500 metrekare 500 metrekare Lisanslı depoculuk 2 milyon 2 milyon 1 milyon 1 milyon 1 milyon 500 bin

44 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Eğitim hizmetleri (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin 500 bin Hastane huzurevi yatırımı, Hastane: 1 milyon Huzurevi: 100 kişi Hastane: 1 milyon Huzurevi: 100 kişi Hastane: 500 bin Huzurevi: 100 kişi Hastane: 500 bin Huzurevi: 100 kişi Hastane: 500 bin Huzurevi: 100 kişi 500 bin Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin 500 bin

45 BÖLGESEL TEŞVİK SEKTÖRLERİ VE ASGARİ YATIRIM TUTARI VEYA KAPASİTELER Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1. Bölge Antalya 2. Bölge Isparta 3. Bölge Burdur 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri 1 milyon 1 milyon 500 bin 500 bin 500 bin 500 bin Kömür gazı üretimi (sentez gazı) 50 milyon 50 milyon 50 milyon 50 milyon 50 milyon 500 bin Seracılık 40 dekar 40 dekar 20 dekar 10 dekar 10 dekar 5 dekar

46 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR TEŞVİKİ UYGULAMASI Büyük Ölçekli Yatırımlara Uygulanacak Teşvik Unsurları Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Gelir Vergisi Stopajı ve SGK Prim Desteği (Sadece 6 ıncı bölge için)

47 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR VE ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI SIRA NO YATIRIM KONULARI ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI (MİLYON TL) 1 Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları Motorlu Kara Taşıtlarının İmalatı Yatırımları: a) Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları b) Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları

48 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR VE ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI SIRA NO YATIRIM KONULARI ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI (MİLYON TL) 5 Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları 50 6 Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları 50 7 Elektronik Sanayi Yatırımları 50 8 Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları 50

49 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR VE ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI SIRA NO YATIRIM KONULARI ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI (MİLYON TL) 9 İlaç Üretimi Yatırımları Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar: [Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerin cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil)] 50

50 STRATEJİK YATIRIMLAR TEŞVİKİ UYGULAMASI Stratejik Yatırımlara Uygulanacak Teşvik Unsurları Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği KDV İadesi Gelir Vergisi Stopajı ve SGK Prim Desteği (Sadece 6 ıncı bölge için) Stratejik yatırımlar, cari açığı azaltmak amacıyla Teşvik Kararnamesi nde öngörülen şartları taşıyan yatırımlar için öngörülmüştür.

51 STRATEJİK YATIRIM KONULARI Türkiye için ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırım olarak değerlendirilir. Stratejik yatırım sayılabilmek için: Asgari sabit yatırım tutarının ellimilyon Türk Lirasının üzerinde olması Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması Belge konusu yatırımla sağlanacak katma değerin asgari yüzde kırk olması Son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının ellimilyon doların üzerinde olması.

52 STRATEJİK YATIRIM KONULARI Stratejik yatırımların tespitinde Türkiye de hiç üretimi olmayan ürünler için 50 milyon dolar ithalat şartı aranmaz. Rafineri ve petrokimya yatırımlarında katma değerin en az yüzde kırk olması şartı uygulanmaz. Stratejik yatırımların tespitini Ekonomi Bakanlığı nda görevli Komisyon yapar. Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek yatırımlar stratejik yatırımlar kapsamında değerlendirilmez.

53 SUNUM PLANI IV. YENİ TEŞVİK SİSTEMİNDE ANA TEŞVİK UNSURLARI Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği

54 GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malı makine ve teçhizat üzerinden gümrük vergisi alınmaması suretiyle uygulanır. Otomobil ve hafif ticarî araç yatırımlarında monte edilmemiş haldeki (CKD) aksam ve parçaları, gemi ve elli metrenin üzerindeki yat inşa yatırımlarında tekne kabuğu ithali de gümrük vergisinden muaftır. Teşvik belgesi kapsamında otobüs, çekici, mobilya, motorbot, kamyon, transmikser, beton santrali, forklift ve beton pompası ithal edilmesi durumunda; bu kalemler yatırım malı makine ve teçhizat olarak değerlendirilmez. Bu kalemlerden gümrük vergisi tahsil edilir.

55 GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ Kullanılmış yerli makine ve teçhizat Yatırım Teşvik Belgesi kapsamına alınmaz, bu sebeple gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamaz. Ancak, Ekonomi Bakanlığı kullanılmış veya yenileştirilmiş yabancı makine ve teçhizatın, kısmen veya komple tesis olarak Yatırım Teşvik Belgesi kapsamına alınmasına izin verebilir. Bakanlık izin verirken arz talep dengesini gözeterek proje bazında işlem tesis eder. Baskı, Basım Matbaa Tekstil, Hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat (yerli veya yabancı) teşvik belgesi kapsamına alınmaz, dolayısıyla gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamaz.

56 KDV İSTİSNASI VE İADESİ KDV istisnası, yatırım teşvik belgesi kapsamına alınan makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimlerinin KDV den istisna edilmesi suretiyle uygulanır. Stratejik yatırımlar kapsamında, sabit yatırım tutarının beşyüzmilyon Türk Lirasını geçmesi durumunda, yatırım malı makine ve teçhizata uygulanan KDV istisnasına ilave olarak, Belge kapsamında yapılacak bina-inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlanabilir.

57 FAİZ DESTEĞİ Faiz Desteği, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının bütçe kaynaklarından karşılanması şeklinde uygulanır. Faiz desteğinden yararlanabilmek için yatırımın bölgesel yatırımlar kapsamında olması gerekir.

58 FAİZ DESTEĞİ Bölgesel yatırımlara ilave olarak, tüm bölgelerde yapılacak Stratejik yatırımlar Ar-Ge yatırımları Çevre yatırımları da faiz desteğinden yararlanabilir. 1inci ve 2inci bölgelerde (Antalya, Isparta) bölgesel yatırımlar için faiz desteği uygulaması bulunmamaktadır.

59 FAİZ DESTEĞİ ORANLARI BÖLGELER TL Cinsi Krediler Destek Oranı Döviz Cinsi Krediler Azami Destek Tutarı (Bin TL) 1. BÖLGE (Antalya) 2. BÖLGE (Isparta) BÖLGE (Burdur) 3 puan 1 puan BÖLGE 4 puan 1 puan BÖLGE 5 puan 2 puan BÖLGE 7 puan 2 puan 900 Tüm Bölgelerde Ar-Ge, Çevre ve Stratejik Yatırımlar 5 puan 2 puan 500 (Stratejik yatırımlarda 50 milyon TL)

60 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan istihdam edilen personelin sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Komple yeni yatırımlarda tamamlama vizesi sonrası istihdam edilen personeli kapsar. Diğer yatırım cinslerinde, yatırıma başlama tarihinden önceki son altı aylık dönemde ortalama işçi sayısına yeni yatırımla ilave edilen işçileri kapsar. Teşvikten yararlanabilmek için, diğer istihdam edilen personelin primlerinin yatırılmış olması gerekir.

61 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ UYGULAMA SÜRELERİ BÖLGELER tarihine kadar başlanan bölgesel ve büyük ölçekli tüm yatırımlar için ten sonra başlanan bölgesel ve büyük ölçekli tüm yatırımlar için 1. BÖLGE (Antalya) 2. BÖLGE (Isparta) 2 yıl - 3 yıl - 3. BÖLGE (Burdur) 5 yıl 3 yıl 4. BÖLGE 6 yıl 5 yıl 5. BÖLGE 7 yıl 6 yıl 6. BÖLGE 10 yıl 7 yıl Stratejik yatırımlar için 6 ıncı bölgede 10 yıl, diğer bölgelerde 7 yıl uygulanır.

62 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ ÜST LİMİTLER BÖLGELER 1. BÖLGE (Antalya) Sağlanan SGK Prim Desteği/ Sabit Yatırım Oranı Üst Limitler Bölgesel Teşvik Uygulamaları (%) Büyük Ölçekli Yatırımlar (%) BÖLGE (Isparta) BÖLGE (Burdur) BÖLGE BÖLGE Stratejik yatırımlar için destek tavanı, 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bölgelerde sabit yatırımın %15 idir.

63 ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ TABLOSU ASGARİ ÜCRET VE YASAL KESİNTİLER (01 TEMMUZ-31 ARALIK 2012, 16 YAŞINDAN BÜYÜKLER İÇİN) Brüt Ücret 940,5 Sigorta Primi İşçi Payı (% 14) 131,67 İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı (%1) 9,41 Gelir Vergisi Stopajı (%15) 119,91 Damga Vergisi 6,21 Kesintiler Toplamı 267,20 Net Ücret 673,30 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN PAYI (%19,5) 183,39 İşsizlik Sigortası Primi (%2) 18,81 İşverene Toplam Maliyet 1142,7

64 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ Vergi indirimi teşviki, teşvik belgesi kapsamı yatırımlar sonrasında ödenecek gelir veya kurumlar vergisi oranının, Teşvik Kararnamesi nde öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanması suretiyle uygulanır. Yatırıma Katkı Tutarı: İndirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarı Yatırıma Katkı Oranı: Yatırıma katkı tutarının toplam yatırıma bölünmesiyle bulunan oranı ifade eder.

65 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ Vergi indirimi teşvikinden yararlanamayacak harcama ve yatırımlar şu şekildedir: Arazi ve arsa alımları Royalti ödemeleri Yedek parça ve amortismana tâbi olmayan diğer harcamalar 5520 sayılı Kanun kapsamında finans ve sigortacılık konularında faaliyet gösteren kurumların yatırımları İş ortaklıklarının yatırımları

66 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ Vergi indirimi teşvikinden yararlanamayacak harcama ve yatırımlar (devam): 4283 sayılı Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamı yatırımlar 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar Rödovans sözleşmesine bağlı olarak yapılan yatırımlar.

67 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARINDA VERGİ İNDİRİMİ (31/12/2013 tarihine kadar başlanmış olan yatırımlar için) BÖLGELER Yatırıma Katkı Oranı (%) İndirilmiş Kurumlar Vergisi Oranı (%) 1. BÖLGE (Antalya) BÖLGE (Isparta) BÖLGE (Burdur) BÖLGE BÖLGE BÖLGE 50 2 Tüm Bölgelerde Stratejik Yatırımlar 50 2

68 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARINDA VERGİ İNDİRİMİ (31/12/2013 tarihinden sonra başlanmış olan yatırımlar için) BÖLGELER Yatırıma Katkı Oranı (%) İndirilmiş Kurumlar Vergisi Oranı (%) 1. BÖLGE (Antalya) BÖLGE (Isparta) BÖLGE (Burdur) BÖLGE BÖLGE BÖLGE 35 2 Tüm Bölgelerde Stratejik Yatırımlar 50 2

69 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİNDE VERGİ İNDİRİMİ (31/12/2013 tarihine kadar başlanmış olan yatırımlar için) BÖLGELER Yatırıma Katkı Oranı (%) İndirilmiş Kurumlar Vergisi Oranı (%) 1. BÖLGE (Antalya) BÖLGE (Isparta) BÖLGE (Burdur) BÖLGE BÖLGE BÖLGE 60 2 Tüm Bölgelerde Stratejik Yatırımlar 50 2

70 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİNDE VERGİ İNDİRİMİ (31/12/2013 tarihinden sonra başlanmış olan yatırımlar için) BÖLGELER Yatırıma Katkı Oranı (%) İndirilmiş Kurumlar Vergisi Oranı (%) 1. BÖLGE (Antalya) BÖLGE (Isparta) BÖLGE (Burdur) BÖLGE BÖLGE BÖLGE 45 2 Tüm Bölgelerde Stratejik Yatırımlar 90 2

71 VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ UYGULANABİLECEK DÖNEMLER BÖLGELER Uygulanabilecek Yatırıma Katkı Oranı (%) Yatırım Dönemi İşletme dönemi 1. BÖLGE (Antalya) 2. BÖLGE (Isparta) 3. BÖLGE (Burdur) BÖLGE BÖLGE BÖLGE Stratejik Yatırımlar 50 50

72 YATIRIMA BAŞLAMA TARİHİ Yatırımın başlangıç tarihi, teşvik belgesi için Ekonomi Bakanlığı na, ilgili kalkınma ajansına veya sanayi odasına müracaat tarihidir. Ancak, yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için, yatırımın başlangıç tarihinden sonra Yatırım Teşvik Belgesi ile öngörülen sabit yatırım tutarının en az yüzde onu harcama yapılması gerekir. Yatırıma başlanmış sayıldığına dair şerhin, harcamalar tamamlandıktan sonra Yatırım Teşvik Belgesine şerh ettirilmesi gerekmektedir.

73 YATIRIMA BAŞLAMA TARİHİ Yatırıma başlanmış sayılması için, sabit yatırım tutarı ellimilyon Türk Lirasının üzerindeki yatırımlar için en az beşmilyon Türk Lirası harcama yapılması yeterlidir. Yatırıma başlangıç tarihi, yararlanılabilecek teşviklerin miktarı bakımından önem taşımaktadır. 31 Aralık 2013 ten önce başlanmış sayılan yatırımlar, daha avantajlı şekilde teşvik edilecektir.

74 YATIRIM YERİ TAHSİSİ TEŞVİKİ Yatırımın teşvik belgesine bağlanması durumunda, büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsis edilebilir. Hazineye, özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine veya belediyelere ait arazi veya arsalar 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı veya kullanma izni ile ve yıllık bedeli karşılığında tahsis edilir.

75 YATIRIM YERİ TAHSİSİ TEŞVİKİ İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli yıllık; 1 nci bölgede, taşınmazın emlak değerinin %2,5 u 3 inci bölgede, taşınmazın emlak değerinin %2 si 3 üncü bölgede, taşınmazın emlak değerinin %1,5 u 4 üncü ve 5 inci bölgelerde, taşınmazın emlak değerinin %1 i 6 ıncı bölgede, taşınmazın emlak değerinin %0,5 idir.

76 YATIRIM YERİ TAHSİSİ TEŞVİKİ Yatırım Yeri Tahsisi için talep edilen taşınmazın bulunduğu ilçede organize sanayi veya endüstri bölgelerinde bu yatırım için tahsis edilecek boş parsel bulunmaması gerekir. Ayrıca gerçekleştirilecek yatırımın toplam tutarının, talep edilen taşınmazın rayiç değerinin Tarım, hayvancılık ve eğitim yatırımları için 1 Turizm yatırımları için 2 Diğer yatırımlar için 3 katından az olmaması gerekir.

77 ÖNCELİKLİ YATIRIM KONULARI Öncelikli Sektörlerde Yapılacak Yatırımlar, Türkiye nin Tamamında 5. Bölge Teşviklerinden Yararlanabilecektir. Bu sektörler şu şekilde belirlenmiştir: Denizyolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar Özel sektör tarafından yapılacak şehirlerarası yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları. Otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olarak yapılacak test merkezleri, rüzgar tüneli ve bu mahiyetteki yatırımlar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm konaklama yatırımları. Asgari ellibin metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları

78 ÖNCELİKLİ YATIRIM KONULARI Asgari yirmimilyon Türk Lirası tutarındaki biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlar Asgari yirmimilyon Türk Lirası tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar Maden istihraç ve/veya maden işleme yatırımları Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan okul öncesi ilk, orta ve lise eğitim yatırımları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen AR-GE projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin veya parçaların üretimine yönelik yatırımlar.

79 BİR ALT BÖLGE DESTEĞİNDEN YARARLANACAK YATIRIMLAR Büyük ölçekli yatırımlar veya bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesi düzenlenen aşağıdaki yatırımlar vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir. Yatırımın organize sanayi bölgesinde (OSB) gerçekleştirilmesi Yatırımın, aynı sektörde faaliyet gösteren en az beş gerçek veya tüzel kişinin ortağı olduğu yatırımcı tarafından gerçekleştirilmesi ve ortak faaliyet gösterilen alanda entegrasyonu sağlayacak bir yatırım olması

80 AR-GE VE ÇEVRE YATIRIMLARI Ar-Ge ve çevre yatırımları, teşvik belgesine bağlanması durumunda KDV istisnası Gümrük Vergisi Faiz Desteği unsurlarından yararlandırılır. Ar-Ge ve çevre yatırımları için, kullanılan işletme veya yatırım kredisinin TL cinsi kredilerde 5 puanı, döviz ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı Ekonomi Bakanlığınca karşılanabilir. Destek üst limiti proje başına 500 bin TL dir.

81 SUNUM PLANI IV.TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIMLAR VE TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI

82 TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIM KONULARI TARIM VE TARIMSAL SANAYİ : Un, irmik (makarna imalatı ile entegre irmik yatırımları ve mısır irmiği yatırımları hariç), nişasta ve nişasta bazlı şeker, küp şeker Dışarıya yemek hizmeti sunan işletmeler 5 dekarın altındaki seracılık yatırımları Bitkisel üretim (5 dekar ve üstü seracılık yatırımları, kültür mantarı yetiştiriciliği ve entegre hayvancılık yatırımları içerisindeki yem bitkileri yetiştiriciliği hariç) Bölgesel uygulamalar kapsamında teşvik edilecek entegre hayvancılık yatırımları ve şartlı desteklenecek hayvancılık yatırımları dışındaki hayvancılık yatırımları 5 ton/gün ve altında üretim kapasitesine sahip süt işleme yatırımları.

83 TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIM KONULARI İMALAT, ENERJİ VE MADENCİLİK YATIRIMLARI Tuğla ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar Kütlü pamuk işleme yatırımları İplik ve dokuma (yün ipliği, 15 milyon Türk Lirasının üzerindeki iplik yatırımları, 5 milyon Türk Lirasının üzerindeki dokuma yatırımları, akıllı ve çok fonksiyonlu teknik tekstil, halı, tafting, dokunmamış/örülmemiş kumaş ve çuval üretimine yönelik yatırımlar hariç) konularında modernizasyon yatırımları dışındaki yatırımlar Doğalgaza dayalı elektrik üretimi yatırımları

84 TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIM KONULARI İMALAT, ENERJİ VE MADENCİLİK YATIRIMLARI Rödovans sözleşmesine istinaden gerçekleştirilecek madencilik yatırımları Kömür istihracına yönelik yatırımlar (Düşük C kategorisinde yer alan kömürler hariç) Teşvik Kararnamesi Ek-5 de yer alan demir çelik ürünlerinin üretimine yönelik yatırımlar Sentetik elyaf üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar.

85 TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yüksekokul, üniversite, yükseköğretim ve teknik ve mesleki öğretim dışında kalan eğitim yatırımları ile yetişkinlerin eğitilmesine yönelik (kurslar, dershaneler vb.) yatırımlar Poliklinik, muayenehane ve müşterek muayenehane yatırımları Turizm yatırım/işletme belgeli oteller, butik oteller, tatil köyleri, özel konaklama tesisleri ve dağ/yayla evleri dışında kalan turizm konaklama tesisleri Ülke genelinde yayım yapan günlük gazete basım hizmetleri, televizyon/radyo yayıncılığı ve baskı, basım, matbaa ve ambalaj yatırımları dışındaki basın ve yayın yatırımları

86 TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Sinema salonu yatırımları Müteahhitlik hizmetleri ve konut üretimine yönelik yatırımlar Yolcu ve yük taşımacılığına yönelik otobüs ile çekici ve treyler yatırımları Hipermarket, ticaret merkezi, alışveriş merkezi ve otopark yatırımları dâhil toptan ve perakende ticarete yönelik yatırımlar Kara taşıtları bakım, onarım ve servis istasyonu yatırımları Petrol ürünleri (LPG dâhil) dağıtım yatırımları, akaryakıt istasyonu yatırımları Karayolları dinlenme tesisi yatırımları, mola noktaları

87 TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Lokantalar, kafeteryalar, eğlence yerleri, günübirlik tesisler, termal kür tesisleri, sağlıklı yaşam tesisleri, yüzme havuzları Yat ithali yatırımları Taşıt kiralama yatırımları Halı yıkama yatırımları Gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri Finansal kiralama faaliyetleri hariç olmak üzere mali aracı kuruluşların yatırımları Kapalı alanı 500 m2 nin altında olan soğuk hava deposu yatırımları Komple yeni ve tevsi niteliğindeki tersane yatırımları.

88 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI TARIM VE TARIMSAL SANAYİ Süt yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında 150 büyükbaş asgari Et yönlü büyükbaş entegre yatırımlarında asgari 150 büyükbaş Damızlık büyükbaş entegre hayvan yetiştiriciliğinde (et/süt yönlü) asgari 150 büyükbaş/dönem Kanatlı entegre yatırımlarında adet/dönem Süt ve et yönlü küçükbaş entegre yatırımlarında (damızlık dâhil) küçükbaş/dönem şartı aranır.

89 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI İMALAT SANAYİ Düz örme konusunda yapılacak yatırımlarda toplam makine sistem sayısının asgari 60 olması şartı aranır. Hazır beton yatırımlarında asgari 100 m3/saat ve üzerindeki komple yeni yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenebilir.

90 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Bir veya birkaç yerde gümrükleme ve sigortacılık hizmetlerinin de sunulduğu antrepo, elleçleme-paketleme ve otomasyon hizmetlerini birlikte içeren, asgari toplam kapalı alanı m2 olan entegre lojistik yatırımları için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınmış L2 belgesinin yatırım süresi sonuna kadar ibraz edilmesi kaydıyla, teşvik belgesi düzenlenebilir. Boru hattıyla taşımacılık, petrol ve doğalgaz ürünleri, dolum ve depolama tesisi yatırımlarında dağıtım araçları ve tüpler hariç olmak üzere, sadece sabit tesise yönelik harcamalar için teşvik belgesi düzenlenebilir.

91 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Kültür yatırımları için, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak kültür belgesine istinaden teşvik belgesi düzenlenebilir. Ancak, münhasıran bu amaçla inşa edilenler dışında, yeme-içme, spor, eğlence ve satış üniteleri gibi birimler kapsama dâhil edilmez. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak turizm belgesini haiz eğlence merkezi ve temalı tesis gibi konaklama içermeyen turizm yatırımları teşvik belgesine bağlanabilir. Ancak, münhasıran bu amaçla inşa edilenler dışında, yeme-içme, spor, eğlence ve satış üniteleri gibi birimler kapsama dâhil edilmez.

92 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak Kültür veya Turizm Belgesini haiz fuar, kongre, sergi ve gösteri merkezi yatırımları için teşvik belgesi düzenlenebilir. Fuar ve sergi merkezlerinde, otopark hariç asgari kapalı alanın 5000 m2, kongre merkezlerinde asgari koltuk sayısının 1000, gösteri merkezlerinde ise asgari koltuk sayısının 2500 olması şartı aranır. Spor tesisi yatırımlarında asgari 10 milyon TL sabit yatırım şartı aranır. Havaalanı yer hizmeti yatırımlarında teşvik belgesi kapsamına trafiğe çıkmayan ve sadece apronda kullanılan motorlu taşıtlar dâhil edilebilir. Binek otomobilleri proje kapsamına dâhil edilmez.

93 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Havayolu işletmeciliği ve kargo taşımacılığı yatırımlarında temin edilecek uçaklarda birim başına asgari kapasitenin 50 koltuk, kargo uçaklarında ise asgari kargo kapasitesinin kg olması şartı aranır. Faaliyet konusu bizatihi havayolu işletmeciliği ve/veya kargo taşımacılığı olan yatırımlar dışında genel amaçlı ve hava taksi işletmeciliği amaçlı yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenmez. Uydu, telsiz, kablo vb. iletişim ortamlarından gelen haberleşme, radyo, televizyon ve veri sinyallerini birleştirip tek bir paket halinde nihai tüketiciye iletimini sağlayan hizmet yatırımlarında nihai hizmeti alanlar tarafından kullanılan yatırım malları destek unsurlarından faydalandırılmaz.

94 TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI HİZMETLER SEKTÖRÜ Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, il özel idareleri, birlik, kooperatif vb. kuruluşların görev alanlarına yönelik olarak yapacakları yatırımlar proje bazında değerlendirilerek teşvik belgesi düzenlenebilir. Sadece vinç hizmetlerine yönelik yatırımlarda her bir vinç için asgari 100 ton kaldırma kapasitesi aranır. 500 ton kaldırma kapasitesinin altında kullanılmış vinç ithaline izin verilmez. Çamaşır yıkama ve kurutma yatırımlarında asgari 2 milyon TL sabit yatırım şartı aranır. Yat inşa yatırımlarında teşvik belgesi düzenlenebilmesi için yat boyunun asgari 24 metre olması şartı aranır.