Pazartesi, 7 Temmuz 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pazartesi, 7 Temmuz 2014"

Transkript

1 Pazartesi, 7 Temmuz 2014 Bora Tamer Yılmaz btyilmaz@ziraatyatirim.com.tr 09:00 Almanya %0,2 %0,0 Almanya da yılın ikinci çeyreğinde ekonomik faaliyet ivme kaybetmekte. Üretim koşulları PMI endekslerinde yataylaşmaya işaret ediyor Almanya Fabrika Siparişleri Almanya Geçtiğimiz hafta açıklanan yeni siparişleri beklentilerin altında kaldı. Sınai üretimle korelasyonu yüksek olan siparişler ayında endeksin yatay kalabileceğini göstermekte. En büyük ihracat pazarımızdaki gelişmeler belirli bir gecikmeyle Türkiye deki üretim koşullarına etki etmekte. Haziran ayında PMI değerinin 50 seviyesinin altında açıklanmış olması Orta Doğu kadar Euro Bölgesi dinamikleri de içermekte. 10:00 Çek Cumhuriyeti %7,7 %5,9 Doğu Avrupa ülkeleri Euro Bölgesi ile birlikte gerçekleştirdikleri güçlü toparlanmanın ardından üretim koşullarında yavaşlamaya başladılar. Merkez bankası daha genişlemeci olan Çek Cumhuriyeti Çek C. Macaristan 2% -2% % Macaristan ve Polonya ile karşılaştırıldığında ivmesini daha iyi korumakta. Doğu Avrupa ülkelerinde yeni bir faiz indirim turu ile karşılaşabiliriz. Diğer: Euro Bölgesi (TSİ 11:30) Sentix Yatırımcı Güven Endeksi.

2 Salı, 8 Temmuz :00 Almanya Dış Ticaret Dengesi EUR 17,4 myr EUR 16,2 myr ayının ardından Haziran ayında da Türkiye nin ihracatı olumlu gerçekleşti. ayında Almanya nın dış ticaret dengesinde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Haziran ayında Türkiye ihracatında ikinci sıraya Irak ın yerine İngiltere nin geldiği anlaşılıyor. Orta Doğu gelişmeleri sonucunda Irak ta kaybedilen USD 200 milyonun diğer bölgelerde telafi edilmesi çok zor olmayacaktır. Ancak Orta Doğu riskleri kalıcı hale gelirse aylık USD 1 milyar civarındaki Irak pazarımız için endişeler belirebilir. 10:00 Türkiye %1,0 %0,2 Para politika yaklaşımları daha genişlemeci olan Macaristan ve Çek Cumhuriyeti Almanya da artan sınai üretimden olumlu etkilenmeye devam ederken Polonya geride kalmakta. Almanya Çek C. 120 Türkiye Ç1 Finansal koşulları sıkı olan Türkiye de ayında sınai üretimi yatay seyretmiş olabilir. Hacim olarak düşünüldüğünde Almanya daki bir birim artış Doğu Avrupa ülkelerini daha fazla etkiliyor Polonya Sınai üretim endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış Macaristan 11:30 İngiltere %0,4 %0,3 İngiltere de ayındaki seçimler dışında ekonomideki başlıca tartışma faiz artırımının zamanı. Faaliyet bu şekilde gücünü korursa, faiz artırımı 2015 in ilk çeyreğinde gerçekleşebilir. 14:30 ABD KOBİ Güven Endeksi 96,6 97,0 ABD de KOBİ kesimi ekonomik faaliyete yön vermekte. Avrupa Borç Krizi döneminde küresel risklere maruz kalmamaları KOBİ lerin ABD ekonomisine güvenlerini güçlü tutabilmişti. İstihdam artışını sırtlayan KOBİ ler son dönemde kredi talebinde bulunmaya başladılar. Özellikle yatırıma ihtiyacı olan ABD ekonomisinde tahminen KOBİ ler kapasitelerini yeni yatırımlarla artırmayı deneyecekler ve ekonomiyi güçlendirmeyi sürdürmüş olacaklar. KOBİ güven endeksi 2007 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştı. Diğer: Japonya (TSİ 02:50) Ödemeler Dengesi. İsviçre (TSİ 10:15) TÜFE. ABD (TSİ 17:00) JOLTS İş İlanları.

3 Çarşamba, 9 Temmuz :30 Çin 16:00 Meksika TÜFE Haziran ÜFE Haziran TÜFE Haziran %2,5 %-1,4 %3,51 Merkez Bankası Alarmı! ABD / FED (TSİ 21:00) Toplantı Tutanakları. %2,4 %-1,0 %3,78 Çin de tüketici enflasyonu %3,5 hedefine doğru hareketlense de halen momentum zayıf. ayında yükselen enflasyonun Haziran ayında yeniden gerilemiş olması söz konusu. El-Nino senesinde hasatın olumlu seyri gıda fiyatlarına Türkiye nin aksine olumlu etki ediyor. Bunun sonucu olarak enflasyon hükümete ekonomiyi hızlandırmak için manevra alanı sağlamakta. Üretim fiyatlarındaki gerileme ise Türkiye için olumlu. Enflasyon Meksika da döngüsel olarak yükselmeye başladı. Faiz indirimleri enflasyonun yükselmesinde bir başka unsur olarak karşımıza çıkmakta. İstihdam ise şimdilik 1 8% 2% -2% % 5% TÜFE Enflasyonu İşsizlik Oranı Lineer Trend TÜFE () Polinom Trend 3% trendinden uzaklaşıyor. ABD de güçlenen ekonomi Meksika nın istihdam dinamiklerine olumlu etki edecektir. Fiyat istikrarı ise ekonominin canlanmasının ardından gündeme gelebilir. Diğer: ABD (TSİ 14:00) MBA Mortgage Başvuruları.

4 Perşembe, 10 Temmuz :50 Japonya 11:30 İngiltere Makina Siparişeri Dış Ticaret Dengesi %-9,1 GBP -1,8 myr %0,7 GBP -1,6 myr Nisan ayındaki vergi düzenlemesi iç talep üzerinde şu ana kadar korkulduğu kadar bir etki yapmadı. Değer kaybeden Japon Yeni üreticileri Desteklemekte. Aylık olarak tahmin edildiği gibi Nisan ayında gerileyen makine siparişlerinin ayında toparlanmaya başlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta yayımlanan Tankan endeksi şirketlerin yatırım iştahındaki yükselmeyi yansıtıyordu. Yatırımlar için yeni makina ve makina parka siparişlerini takip etmek gerekiyor. İngiltere ekonomisinde 15% konut piyasasının ısındığı, iç talebin 1 ise kaçış hızı na 5% ulaştığı konusunda nerdeyse herkes artık hemfikir. -5% Güçlenen Sterlin ise ihracatı-1 hizmete ekonomiyi rahatsız etmiyor dayalı -1.5% -15% Merkez Bankası Alarmı! Güney Kore (TSİ 04:00) Faiz Kararı. Avrupa Merkez Bankası (TSİ 11:00) Aylık Rapor. İngiltere (TSİ 14:00) Faiz Kararı. Endonezya Faiz Kararı. Diğer: Japonya (TSİ 02:50) ÜFE. Fransa (TSİ 09:45), TÜFE. İtalya (TSİ 11:00). ABD (TSİ 15:30) İlk İşsizlik Başvuruları, (TSİ 17:00) Toptan Satış Envanterleri Makina Parça Siparişleri () Japon Yeni İhracat (QoQ) Tüketim (QoQ, sağ eksen) % % % -1.

5 Cuma, 11 Temmuz :00 Türkiye Ödemeler Dengesi USD -4,8 myr USD -4,0 myr Türkiye ekonomisi yeniden dengelenme sürecinde. Buna karşın enerji bağımlılığı, artan döviz kuru ve petrol fiyatları ticaret açığına olumsuz katkı yapmakta Petrol Fiyatı (6 Aylık Ortalama) Enerji İthalatı (6 Aylık Ortalama) (sağ eksen) Bu sene USD 55 milyar Dolar civarında enerji faturası ortaya çıkabilir. Yılın son döneminde ekonomi dış dengelenme konusunda önemli bir sınav verecek gibi gözükmekte. 16:00 Meksika %0,6 %0,3 Yıllık bazda bakıldığında 1 gerileme gözükse de aylık bazda 5% %0,6 oranındaki artış son bir sene içerisindeki en güçlü artışa işaret etmekte ve -5% beklentilerle uyumlu şekilde ABD deki ABD Büyüme -1 toparlanmanın olumlu 2% -2% - - etkilerini yansıtmakta. Faiz indirimleri ile ekonominin desteklenmesi 2014 yılını Meksika pozitif hale getirmekte. Merkez Bankası Alarmı! Meksika (TSİ 17:00) Faiz Kararı. Diğer: Türkiye (TSİ 14:30) TCMB Beklenti Anketi. Hindistan (TSİ 15:00). ABD (TSİ 21:00) Bütçe.

6 Çekince Dikkat: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Araştırma Genel Müdürlük Pazarlama Levent Çarşı Cad. Emlak Pasajı Kat 1, Levent İstanbul / info@ziraatyatirim.com.tr Şubeler Merkez Şube Kadıköy Şubesi Ankara Şubesi İzmir Şubesi Yatırım Merkezleri Adana Yatırım Merkezi Antalya Yatırım Merkezi Ataşehir Yatırım Merkezi Balıkesir Yatırım Merkezi Bandırma Yatırım Merkezi T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Adana Şubesi Antalya Şubesi Ataşehir Şubesi Balıkesir Şubesi Bandırma Şubesi Beşiktaş Yatırım Merkezi Bursa Yatırım Merkezi Denizli Yatırım Merkezi Diyarbakır Yatırım Merkezi Eskişehir Yatırım Merkezi T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Beşiktaş Şubesi Ulucami Şubesi Denizli Şubesi Diyarbakır Şubesi Porsuk Şubesi (Ek Şube) Galleria Yatırım Merkezi Karşıyaka Yatırım Merkezi Kayseri Yatırım Merkezi Kocaeli Yatırım Merkezi Nazilli Yatırım Merkezi T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Galeria Şubesi Karşıyaka Şubesi Uğurevler Şubesi Kocaeli Şubesi Nazilli Şubesi Samsun Yatırım Merkezi T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Samsun Şubesi İrtibat Büroları Trabzon İrtibat Bürosu Çarşı Mah. K.Maraş Cad. Emek Apt. No:47 D: Müşteri Hizmetleri Merkezi Yurt çapındaki tüm T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubeleri