Demir Eksikliği Anemisi Profilaksisi İçin Uygulanan Demir Replasman Tedavisi ile Diş Çürüğü Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Demir Eksikliği Anemisi Profilaksisi İçin Uygulanan Demir Replasman Tedavisi ile Diş Çürüğü Arasındaki İlişkinin İncelenmesi"

Transkript

1 Demir Eksikliği Anemisi Profilaksisi İçin Uygulanan Demir Replasman Tedavisi ile Diş Çürüğü Arasındaki İlişkinin İncelenmesi İbrahim Eker 1, Eda Arat Maden 2,Onur Erdem 3, Eyüp Çırak 3, Gökhan Aydemir 4, Orhan Gürsel 1, Cengizhan Açıkel 5, Cemal Akay 3, Ahmet Emin Kürekçi 1 1Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi BD 2Gümüşsuyu Asker Hastanesi Pedodonti Servisi 3Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Farmasötik Toksikoloji AD 4GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi 5Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Biyoistatistik BD

2 Giriş

3 Materyal ve Metod 5ile12yaşları arasındaki süt dişi çekimiyapılacak olan 21 çocuk dahil edildi. Aynı çocuk diş hekimi tarafından, çocukların ağız vediş sağlığı muayeneleri yapıldı, dmft (çürük, kayıp, dolgulu dişlerin toplam sayısını gösteren indeks) skorları değerlendirilerek kayıtaltına alındı.

4 Materyal ve Metod Decayed, missing and filled of primary teeth (dmft) Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve ağız - diş sağlığı düzeyini göstermek üzere kullanılan temel bir ölçüttür. < 3 DMFT/dmft: Düşük seviyede çürük düzeyi DMFT/dmft: Orta seviyede çürük düzeyi DMFT/dmft: Yüksek seviyede çürük düzeyi > 7 DMFT/dmft: Çok yüksek seviyede çürük düzeyi

5 Materyal ve Metod Annelerine de; Diş çürüğü açısından bilinen risk faktörleri ile çocuklarının karşılaşıp karşılaşmadığına, Çocuklarının süt çocuklukları döneminde aldıkları demir replasmanı tedavisi ve süresine, Kendilerinin hamileliklerinde demir replasmanı alıp almadıklarına dair sorular içeren bir anketi doldurmaları istendi.

6 İLERİ ANALİZLER ÖNCESİ YAPILAN İŞLEMLER Örneklerin Saklanması * Süt dişi örnekleri içerisinde serum fizyolojik bulunan polipropilen test tüplerine alındı ve kodlandı. * Örnekler +4 derecede analize kadar saklandı. Örneklere Uygulanan Ön İşlemler *Alınan her örneğin analiz öncesinde %3 lük hidrojen peroksid (H 2 O 2) ve ultra saf su ile yıkanması sağlandı. *Örnekler oda ısısında kurutuldu ve hassas terazide tartıldı. * Tartılan örneklerin yüksek basınç altında mikrodalga fırın kullanılarak 3 ml %65 Nitrik asit (HNO 3) ve 1 ml %30 H 2 O 2 ortamında parçalanması sağlandı.

7 İLERİ ANALİZ İŞLEMLERİ Asit ortamda sıvılaştırılan ve ileri analiz için hazırlanan örneklerdeki demir düzeyleri eser element ve diğer toksik ağır metal analizlerinde kullanılan son derece duyarlı ve bir ileri analiz tekniği olan Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopi yöntemi kullanılarak yapıldı. Sonuçlar mikrogr/gram cinsinden bulunarak ifade edildi.

8 Sonuçlar

9 Sonuçlar Çalışmaya dahil edilen çocukların 14 ü kız (%66,7),7 si erkekti (%33). Çocukların %76,2 si süt çocukluğu döneminde düzenli olarak demir replasman tedavisi almışken, diğerleri hiç almamıştı veya düzenli almamıştı. Düzenli demir replasmanı alan ve almayan çocuklar arasında diş çürüğüne sebep olan risk faktörleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.

10 Sonuçlar Süt çocukluğu döneminde düzenli demir replasmanı alan çocukların DMFT skoru median değeri 3 (0-10) iken, almayanların 0 (0-3) idi ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Süt çocukluğu döneminde düzenli demir replasmanı alan çocukların çekilen primer dişlerindeki median demir konsantrasyonu 10,5 mikrogram /gram (5,3-17,3) iken, almayanların 5,6 mikrogram / gram (0,64 48,9) idi ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.

11 Sonuçlar Annesi hamileliğinde demir replasmanı alan ve almayan çocukların DMFT skoru ve süt dişlerindeki demir konsantrasyonları açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çocukların çekilen primer dişlerindeki median demir konsantrasyonu ile DMFT skoru arasında negatif, fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir korelasyon mevcuttu (r= - 0,124; p=0,593).

12 Tartışma Dişlerdeki renk bozukluğu ekstrensik ve intrensik sebeplere bağlı meydana gelir. Ekstrensik sebeplere bağlı gelişen dişlerdeki renk bozuklukları dişlerin erüpsiyonunun ardından meydana gelir. Dişlerin dış yüzeyinde oluşur ve dişlerdeki yapısal bir bozukluk ile ilişkili değillerdir.

13 Tartışma Demirin sebep olduğu dişlerdeki renk değişikliği hidrojen sülfür üreten mikroflora ile demirin diş yüzeyinde meydana gelen kimyasal etkileşimi sonucu oluşur ve ekstrensik sebepli dişlerdeki renk bozuklukları arasında sınıflanır.

14 Tartışma Sonuçlarımız demir replasmanının süt dişlerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını, aksine demir replasmanının diş çürüğü açısından koruyucu etkisinin olabileceğini ortaya koymuştur. «Demir replasman tedavisini verecek doktorların aileleri tedavinin diş sağlığı açısından olumsuz bir etkisinin olmadığı konusunda yeterince bilgilendirip cesaretlendirmesi durumunda, bu tür yanlış inanışlar sebebiyle çok büyük bir öneme sahip olan demir replasmanı tedavisinin kesilmesi engellenebilir»

15 İletişim: