Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON"

Transkript

1 1 Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde madde bağımlılığı alkol, sigara ve uyuşturucu maddeleri kullanma sonucunda vücutta bu maddeleri kullanmaya karşı oluşan baskılanamaz ihtiyaçtır. Uyuşturucu madde kullanan kişiler tedavi olabilir. Madde kullanımı ve bağımlılığı bir sağlık sorunudur. Ve bunun tedavisi mümkündür. Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma oranı çok yüksektir. Kullanıcılar arasında bu hastalığın tedavisi olmadığı yolunda bir kanı yerleşmiştir. Bu değiştirilmeye çalışılmalıdır. Uyuşturucu maddeyi bırakan kişilerde tekrar madde kullanımına başlamak sık olarak gözlenen bir durumdur. Kişi uyuşturucu maddeleri bıraktıktan sonra bir daha hiçbir zaman kullanmamalıdır. Bir kez kullanması onun eski günlerine dönmesine neden olabilir Tekniğin bilinen durumunda, Öncelikle kişi başvurduğu zaman bedeninin bu maddeden arındırılması gerekir. Buna detoksifikasyon adı verilir. Eroin gibi bazı maddeleri aniden kendi başına bırakmak tehlikeli olabilir. Bu nedenle kontrol altında bırakmak gereklidir. Daha sonra kişinin kendini tanıması, maddeyi kullanma davranışını öğrenmesi, madde kullanma nedenlerini anlaması, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi sağlanır. Bağımlılık tedavisinin ilk adımı her zaman tıbbi arındırma tedavisidir. Arındırma tedavisi, maddenin vücuttan çekilmesi sırasında ortaya çıkan belirtilerin ilaçla tedavi edilmesidir. Bağımlılıkta arındırma tedavisi tek başına yeterli olmamakta, ancak uzun süreli bağımlılık tedavisinin de ilk adımını oluşturmaktadır.

2 2 Mevcut teknikte, " EP B1" no'lu, " Uyuşturucu veya bağımlılık yapan maddelere karşı (galanthamin veya desoxypeganin gibi maddelerle acamprosat veya memantin gibi maddelerin) etken madde kombinasyonu" başlıklı ve " A61K 31/0" tasnif sınıflı buluş, özellikle alkolizm gibi uyuşturucu madde bağımlılığının ilaçla tedavisinde kullanılan kolinerjen sistemin en az bir modülatorü ile yatıştırıcı etkiye sahip en az bir maddenin kombinasyonuna ilişkindir. 1 Yine, " EP138303B1" no'lu, " Psikotroplar yoluyla zehirlenmelerin neden olduğu merkezî sinir sistemi semptomlarının tedavisinde desoxypeganin'in kullanımı" başlıklı ve " A61K 31/0" tasnif sınıflı buluş, uyuşturucu madde bağımlılığı veya kronik alkol alışkanlığı sonucunda sonradan ortaya çıkan kronik beyinsel veya merkezi sinir sistemindeki yoksunluk belirtileri, özellikle de tekrar eden yoksunluk belirtilerinin, hastalıkların veya psikotropların kronik etkisinin sonucu olarak insanlarda veya diğer omurgalı hayvanlarda ortaya çıkan beyinsel, merkezi sinir sistemi veya psikiyatrik semptomların tedavi edilmesi amacıyla bir tıbbi ilaç maddesinin üretilmesi için desoxypeganin'in serbest baz veya asit katkı tuzu olarak kullanılması ile ilgilidir. Yine, " EP89030B1" no'lu, " Alkol bağımlılığının veya madde bağımlılığının profilaksisi veya tedavisi için ajan" başlıklı ve " A61K 31/44" tasnif sınıflı buluş, maddenin kötüye kullanımının ve madde bağımlılığının profilaksisi veya tedavisi için aktif terkip maddesi olarak (R)-2-{3-[1-asenaften-1-il)piperidin-4-il]-2,3-dihidro-2-oksobenzimidazol-1-il}-N-metilasetamid ile temsil edilen bir formül (1) bileşiğini veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzunu içeren bir ajan sağlar. 2 Yine, " PCT/CN11/000900" no'lu, " İlaç bağımlılığının tedavisi için farmasötik bileşim" başlıklı ve " A61K 36/81" tasnif sınıflı buluş, uyuşturucu bağımlılığını tedavi etmek için, Gelsemium elegans Benth. otundan ve Datura metel L. otu çiçeğinden ve opsiyonel olarak farmasötik olarak kabul edilebilir herhangi bir yardımcı maddeden oluşan ve Gelsemium elegans Benth. ham maddesinin Datura metel L. çiçeği ham maddesine ağırlık/ağırlık oranının 2:1 ila 6:1 olduğu bir farmasötik bileşimle ilgilidir. 30 Yine, " EP B1" no'lu, " Madde bağımlılığı tedavisine yönelik spirosiklik sikloheksan türevleri" başlıklı ve " A61K 31/407" tasnif sınıflı buluş, spirosiklik sikloheksan türevlerinin, madde bağımlılığı tedavisini hedefleyen bir ilacın üretimine yönelik kullanımıyla ilgilidir.

3 3 Yine, " EP B1" no'lu, " Morfin-eroin bağımlılığına karşı ikili aşının hazırlanması ve kullanımı" başlıklı ve " A61K 47/48" tasnif sınıflı buluş, morfin eroin bağımlılığına karş ikili bir imünojenik bileşim hazırlamak için bir yönteme ilişkindir ve taşıyıcı bir protein ("CP") ile morfin tipi bir ürün arasında bir reaksiyon içerir. Taşıyıcı protein tetanos toksoidi, morfin tipi ürün ise EDC-(morfin-6-hemi süksinat)'tır. Bu morfin tipi ürün bileşim içindeki ara-madde konjugatına ("CP-TFCS") bağlanır. Sonuç olarak, madde bağımlılığının tedavisine yönelik bir kompozisyona olan gereksinimin varlığı ve mevcut çözümlerin yetersizliği ilgili teknik alanda bir geliştirme yapmayı zorunlu kılmıştır. BuluĢun Amacı Tekniğin bilinen durumuna ait dezavantajları ortadan kaldırmak üzere buluşun bir amacı, adrenal kromafin hücrelerinden katekolamin salınımını baskılamasıdır. 1 Buluşun bir diğer amacı, böbreküstü androjen üretimini desteklemesidir. Buluşun bir diğer amacı, asetilkolin salınımını artırmasıdır. Buluşun bir diğer amacı, beta-endorfin üretimini desteklemesidir. Buluşun bir diğer amacı, serotonin üretimini desteklemesidir. Buluşun bir diğer amacı, endo-kannabinoid türevlerinin üretimini desteklemesidir. 2 Yukarıdaki avantajları elde etmek üzere buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik; 16,-bis(2-dimetil)-6-O-stigmast-4-en-kumaroil-3-on, 2,3-bis(6-oksoetil)-4-0-dioskin, 3,-metoksi-stigmast-6-en-fenil-4-on, 11-okso-alfametildioskin, 3,-bis(2- dimetil)-6-o-stigmast-4-en-kumaroil-3-on içeren gruptan seçilen bileşenlerin; birey ya da kombinasyonlar halinde birleşiminden elde edilen bir kompozisyondur. Buluşun yapısal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajları aşağıda verilen detaylı açıklama sayesinde daha net olarak anlaşılacaktır ve bu nedenle değerlendirmenin de bu detaylı açıklama göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir.

4 4 BuluĢun Detaylı Açıklaması Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyondur. Söz konusu formülasyon, adrenal kromafin hücrelerinden katekolamin salınımını baskılar, böbreküstü androjen üretimini destekler, asetilkolin salınımını artırır, beta-endorfin üretimini destekler, serotonin üretimini destekler, endo-kannabinoid türevlerinin üretimini destekler. Buluş konusu formülasyon; 16,-bis(2-dimetil)-6-O-stigmast-4-en-kumaroil-3-on, 2,3-bis(6-oksoetil)-4-0-dioskin, 3,-metoksi-stigmast-6-en-fenil-4-on, 11-oksoalfametildioskin, 3,-bis(2-dimetil)-6-O-stigmast-4-en-kumaroil-3-on ihtiva etmektedir. 1 Söz konusu formulasyon, yukarıdaki bileşenlerin aşağıdaki ağırlıkça oranlarda karışımından elde edilmektedir; % 3- oranında 16,-bis(2-dimetil)-6-O-stigmast-4-en-kumaroil-3-on, % 17- oranında 2,3-bis(6-oksoetil)-4-0-dioskin, % - oranında 3,-metoksi-stigmast-6-en-fenil-4-on, % 40- oranında 11-okso-alfametildioskin, % -40 oranında 3,-bis(2-dimetil)-6-O-stigmast-4-en-kumaroil-3-on. Yukarıda verilen bileşenler verilen ağırlıkça oran aralıklarında ve yukarıdaki gruptan seçilen bileşenlerin; birey ya da kombinasyonlar halinde birleşimlerinden elde edilmektedir. 2 Söz konusu buluş aynı zamanda da söz konusu kompozisyonun; madde bağımlılığının tedavisine yönelik kullanımı ve bu amaçla üretimini de kapsamaktadır.

5 ĠSTEMLER 1 1. Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik; 16,-bis(2-dimetil)-6-Ostigmast-4-en-kumaroil-3-on, 2,3-bis(6-oksoetil)-4-0-dioskin, 3,-metoksistigmast-6-en-fenil-4-on, 11-okso-alfametildioskin, 3,-bis(2-dimetil)-6-Ostigmast-4-en-kumaroil-3-on içeren gruptan seçilen bileşenlerin; birey ya da kombinasyonlar halinde birleşiminden elde edilen bir kompozisyondur. 2. İstem 1 e uygun bir formülasyonolup, özelliği, ağırlıkça % 3- oranında 16,-bis(2-dimetil)-6-O-stigmast-4-en-kumaroil-3-on içermesidir. 3. İstem 1 e uygun bir formülasyonolup, özelliği, ağırlıkça % 17- oranında 2,3- bis(6-oksoetil)-4-0-dioskin içermesidir. 4. İstem 1 e uygun bir formülasyonolup, özelliği, ağırlıkça % - oranında 3,- metoksi-stigmast-6-en-fenil-4-on içermesidir.. İstem 1 e uygun bir formülasyonolup, özelliği, ağırlıkça % 40- oranında 11- okso-alfametildioskin içermesidir. 6. İstem 1 e uygun bir formülasyonolup, özelliği, ağırlıkça % -40 oranında 3,- bis(2-dimetil)-6-o-stigmast-4-en-kumaroil-3-on içermesidir Buluş, 2-6 no'lu istemlerden herhangi birindeki gibi; 16,-bis(2-dimetil)-6-Ostigmast-4-en-kumaroil-3-on, 2,3-bis(6-oksoetil)-4-0-dioskin, 3,-metoksistigmast-6-en-fenil-4-on, 11-okso-alfametildioskin, 3,-bis(2-dimetil)-6-Ostigmast-4-en-kumaroil-3-on içeren gruptan seçilen, birey ya da kombinasyonlar halinde elde edilen bileşimlerin; madde bağımlılığının tedavisine yönelik kompozisyonun üretiminde kullanımıdır.

6 6 ÖZET MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Söz konusu formülasyon, adrenal kromafin hücrelerinden katekolamin salınımını baskılar, böbreküstü androjen üretimini destekler, asetilkolin salınımını artırır, beta-endorfin üretimini destekler, serotonin üretimini destekler, endokannabinoid türevlerinin üretimini destekler. Şekil yoktur. 1