HIV Nasıl Bulaşır ve AIDS Tehlikesi. Riskli ve risksiz durumlar Durumlar / Riskler / Tavsiyeler Türkische Ausgabe HIV-Übertragung und Aids-Gefahr

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HIV Nasıl Bulaşır ve AIDS Tehlikesi. Riskli ve risksiz durumlar Durumlar / Riskler / Tavsiyeler Türkische Ausgabe HIV-Übertragung und Aids-Gefahr"

Transkript

1 HIV Nasıl Bulaşır ve AIDS Tehlikesi Riskli ve risksiz durumlar Durumlar / Riskler / Tavsiyeler Türkische Ausgabe HIV-Übertragung und Aids-Gefahr

2 HIV e karşı koruyan bir aşı yoktur. Ancak virüsün bulaşmasından korunmak için kolay ve etkili bir yöntem vardır: Kondomlar korur! Asıl önemli olan, ne zaman kendimizi korumamız gerektiğini ve hangi durumlarda bulaşma tehlikesinin olmadığını bilmektir. Özet halinde riskler: Kan, sperm veya vajina salgısı dolaşım sistemine girdiğinde bulaşma ihtimali doğar. Bu durum şırınganın ortak kullanılması ve özellikle de korunmasız seks sonucunda meydana gelir. HIV pozitif olan bir anne, virüsü çocuğuna anne karnında, doğum esnasında ya da emzirirken bulaştırabilir. Almanya da kan ürünlerinden ve kan naklinden doğan bulaşma riski en düşük düzeye indirilmiştir. Başka ülkelere seyahat edilmesi durumunda bu ülkelerdeki tıbbi tedavi ve bakımın kalitesinin farklı olabileceği bilinmelidir. Eğer şüphelenirsen dezenfekte edilmiş aletlerin ve yalnızca test edilmiş kan ürünlerinin kullanılmasını iste.

3 Avrupa dışı birçok ülkede HIV/AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar (CYBE) bize oranla çok daha yaygındır. Ve bazen kondomlar da alışık olduğumuz kalitede değildir. Yola çıkarken yanına yeterli sayıda kondom al. Kondomlar sadece yağ içermeyen kayganlaştırıcı maddeler için uygundur. Sıvı ve katı yağlar, losyonlar, kremler ve vazelin kondoma zarar verirler. Ayrıca kondomlar ısıya dayanıksızdır. Yaşam koşullarına bağlı olarak HIV riskinin derecesi de değişir. Bu küçük broşürün hedefi, riskleri hızlı bir şekilde gözden geçirmeni sağlamaktır. Bu nedenle aşağıda tarif edilen durumlar, tehlikeler ve tavsiyeler farklı renklerle işaretlenmiştir: RİSK BÜYÜK RİSK DÜŞÜK RİSK YOK

4 Kondom ve kayganlaştırıcı madde ÖNEMLİ!!! Kondomlar HIV den korur. Kondomları seçerken kalitelerine dikkat et. Test edilmiş kondomların paketlerinin üzerinde CE ya da dlf işareti vardır. Kondom paketinin üzerindeki son kullanım tarihine bakmayı da unutma. Kayganlaştırıcı madde kullananların dikkat etmesi gereken noktalar: Kayganlaştırıcı maddede yağ olmamalı! Sıvı ve katı yağlar, losyonlar, kremler ya da vazelin kondoma zarar verirler ve yırtılmasına neden olabilirler. Bu nedenle özellikle kondomlar için uygun olan, sadece suda çözünen veya yağsız olan kayganlaştırıcı madde kullanılmalıdır.

5 RİSK BÜYÜK RİSK DÜŞÜK RİSK YOK Kondomsuz anal seks Risk çok büyüktür. Kondomsuz anal sekste (penis poponun içindeyken) her iki partner için de risk vardır. Pasif olan partner için risk, ister kadın isterse erkek olsun özellikle büyüktür. Risk, boşalma olsa da olmasa da vardır. Tavsiyemiz: Anal seks yaparken kondom ve yeterli miktarda yağsız kayganlaştırıcı madde kullan. 4 5

6 RİSK BÜYÜK RİSK DÜŞÜK RİSK YOK Kondomsuz vajinal seks Risk çok büyüktür. Kondomsuz vajinal sekste (penis vajina içindeyken) bulaşma riski yüksektir. Tavsiyemiz: Vajinal seks yaparken kondom kullan.

7 HIV pozitif bir kadının hamile kalması Çocuk için risk büyüktür. HIV pozitif olan anne adayı hamilelik süresince, doğum esnasında ve doğumdan sonra (emzirirken) çocuğa virüs bulaştırabilir. Ancak çok kapsamlı bir tıbbi bakım ve HIV ilaçlarıyla yapılan bir tedavi, çocuk için var olan riski çok azaltabilir. HIV enfeksiyonu ihtimali olan ve çocuk isteyen her kadına ve partnerine HIV testi yapması tavsiye edilir. Tavsiyemiz: Doktora olabildiğince erken başvurarak danışmanlık alınmalıdır! 6 7

8 Şırınga ve iğnenin ortak kullanılması Risk çok büyüktür. Aynı iğne ve şırınganın birkaç kişi tarafından ortaklaşa kullanılması çok büyük bir tehlikedir. Tavsiyemiz: Hep kendi steril iğne ve şırınganızı kullanın. İğne ve şırınganızı başkasıyla paylaşmayın.

9 Oral seks (Erkek veya kadında ağızla yapılan seks) Tehlike düşüktür. Oral seks esnasında ağıza sperm veya kan değmediği sürece HIV in bulaşma riski düşüktür. Tavsiyemiz: Ağıza sperm veya kan almaktan kaçının. 8 9

10 Öpüşmek, dille öpüşmek Öpüşmede risk yoktur. Dille öpüşmede teorik olarak bir risk vardır ancak dünya çapında hiçbir vakada bulaşma yolu olduğu ispatlanamamıştır.

11 Bedensel temaslar, cilt temasları El sıkmak, okşamak ve sarılmak gibi cilt temasları ve bedensel temaslarda risk yoktur

12 Aile yaşamı, ortak yaşam Risk yoktur. Bir ailede veya ortaklaşa yaşanan evde HIV pozitif olan biriyle yakın bir şekilde birlikte yaşanılsa dahi bulaşma ihtimali yoktur.

13 Hava yoluyla bulaşma Risk yoktur. Birisi yüzünüze öksürse veya hapşırsa dahi HIV bulaşmaz

14 Yemek ve lokanta Risk yoktur.

15 Tabak çanak, kıyafet, çamaşır Risk yoktur. Çatal bıçak takımlarının ortak kullanılmasında herhangi bir tehlike yoktur. HIV pozitif insanların kıyafet veya çamaşırları da ayrı yıkanmak zorunda değildir

16 Yüzme havuzları, saunalar, tuvaletler, banyolar Risk yoktur: Ortak kullanım mekanlarının ortaklaşa kullanımı sırasında HIV bulaşmaz.

17 Doktor, diş doktoru, hastane Tıbbi müdahaleler, genel hijyen kuralları dikkate alınıldığı sürece (tek kullanımlık malzemeler veya sterilize edilmiş aletlerin kullanması gibi) risk taşımaz. Kan ve kan plazması verilmesi durumunda çok etkin güvenlik yöntemlerine rağmen çok az bile olsa yine de risk söz konusudur. Bu nedenle daha önceden planlanabilen ameliyatlarda kişinin kendi kanını bağışlaması önerilir. İnaktif kan ürünleri usulüne uygun üretildikleri sürece HIV bakımından aslında güvenilirdirler

18 Kuaför, dövme, manikür, piercing, kulak delme Genel hijyen kurallarına sadık kalındığı takdirde risk yoktur. Kan ile temas etme ihtimali olan tüm delici ve kesici aletler, her zaman tek bir kez kullanılmalı ya da etkili bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Tavsiyemiz: Piercing, dövme veya kulak delme işlemlerini yalnızca bu işin uzmanına yaptırın.

19 Böcek sokması Risk yoktur

20 Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung un şahsi ve anonim telefon danışma hattını arayabilirsin: , Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunda, örneğin HIV testi konusunda bilgi edinmek istediğinde, Sağlık Müdürlüğü ne (Gesundheitsamt), AIDS-Hilfe ye veya diğer AIDS danışma merkezlerine başvurabilirsin. Danışmanlık, istendiğinde isim verilmeden de yapılır. Burada belirtilen bilgi ve danışmanlık hizmetlerinin büyük kısmının Almanca olarak verildiğini lütfen göz önünde bulundur. Ücretsiz bilgilendirme materyallerini aşağıdaki adresten edinebilirsin: Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, Köln Faks yoluyla: E-Posta yoluyla: ve Deutschen AIDS-Hilfe e.v. (DAH) Wilhelmstraße 138, Berlin E-Posta yoluyla:

21 Bu broşürü aşağıdaki dillerde bulabilirsin: Almanca Sipariş No.: İngilizce Sipariş No.: Fransızca Sipariş No.: Rusça Sipariş No.: Türkçe Sipariş No.: HIV Nasıl Bulaşır ve AIDS Tehlikesi adlı broşürün siyah-beyaz kopyasını 29 dilde aşağıdaki internet adresinden edinebilirsin: chance.de. BZgA nın AIDS i önleme yayınları kataloğunun sipariş numarası:

22 Künye: Sağlık Bakanlığı adına Almanya Federal Cumhuriyeti nin desteğiyle merkezi Köln de bulunan Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (Federal Sağlık Bilgilendirme Dairesi) tarafından yayınlanmıştır. Çeviri: Elif Amberg, Berlin Tüm hakları saklıdır. Güncellenmiş baskı: Nisan Baskı: Ollig, Köln Sipariş No.: Elinizdeki broşür BZgA Köln adresinden ücretsiz edinilebilir. Broşür, sahipleri veya üçüncü şahıslar tarafından satılamaz.

23 Impressum: Herausgegeben von der Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, Köln, im Auftrag des Bundesministeriums für Gesundheit, gefördert durch die Bundesrepublik Deutschland Übersetzung: Elif Amberg, Berlin Alle Rechte vorbehalten. Aktualisierte Auflage, April Druck: Ollig, Köln Best.-Nr.: Diese Broschüre wird von der BZgA, Köln, kostenlos abgegeben. Sie ist nicht zum Weiterverkauf durch die Empfängerin oder den Empfänger oder durch Dritte bestimmt.

24 BZgA telefon danışma hattı: Daha fazla bilgi için:

H V virüsünün bulaωma yolları ve AIDS tehlikesi

H V virüsünün bulaωma yolları ve AIDS tehlikesi H V virüsünün bulaωma yolları ve AIDS tehlikesi Rizikolu ve Rizikosuz Durumlar Öneriler Türkische Ausgabe der Broschüre HIV-Übertragung und Aids-Gefahr AIDS e karωı henüz ne bir aωı ne de bir ilaç vardır.

Detaylı

HIV Nasıl Bulaşır. Nerede riskler var, nerede yok.

HIV Nasıl Bulaşır. Nerede riskler var, nerede yok. HIV Nasıl Bulaşır Nerede riskler var, nerede yok. Kısaca Riskler Kan, sperm veya dölyolu sıvısı kan sistemine ulaştığında HIV bulaşabilir. Bu da şırıngaların ortak kullanımında, ama özellikle de korunmasız

Detaylı

HIV bulaşması. Riskler nerede bulunur, nerede bulunmaz ve kişiler kendini nasıl koruyabilir?

HIV bulaşması. Riskler nerede bulunur, nerede bulunmaz ve kişiler kendini nasıl koruyabilir? HIV bulaşması Riskler nerede bulunur, nerede bulunmaz ve kişiler kendini nasıl koruyabilir? HIV nedir? HIV bir virüstür. İngilizce harflerden oluşan bu kısaltma»insan İmmün Yetmezlik Virüsü«anlamına gelir.

Detaylı

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS EĞİTİMİ Acquired Immune Deficiency Syndrome Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor. Tanzanya da AIDS yetimleri AIDS Nedir? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

Bölüm A. NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay

Bölüm A. NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay HIV testi isteğe bağlıdır. Size sağlık hizmeti veren personeli bilgilendirerek herhangi bir tarihte onayınızı geri alabilirsiniz.

Detaylı

AIDS Dinle, Öğren, Yaşa! Sözünde Dur AIDS i Durdur AIDS e Sırtını Dönme

AIDS Dinle, Öğren, Yaşa! Sözünde Dur AIDS i Durdur AIDS e Sırtını Dönme AIDS Dinle, Öğren, Yaşa! Sözünde Dur AIDS i Durdur AIDS e Sırtını Dönme 1 2 AIDS 3 AIDS İlk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde bir grup homoseksüel erkekte ve Haiti'den gelen göçmenlerde

Detaylı

HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler

HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler Page 1 of 5 05/12/2010Page 1 of 5 HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) insan bağışıklığını bozan bir virüstür. AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu)

Detaylı

'BANA BIR SEY OLMAZ' DEMEYIN

'BANA BIR SEY OLMAZ' DEMEYIN 'BANA BIR SEY OLMAZ' DEMEYIN Portal : www.cumhuriyet.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.12.2014 Adres : http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yasam/152399/_bana_bir_sey_olmaz demeyin.html Bana bir şey olmaz

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

Her türlü uyuşturucu tüketimi beraberinde riskler taşır. Safer Use ile bu riskler düşürülebilir. Safer Use anlamı :

Her türlü uyuşturucu tüketimi beraberinde riskler taşır. Safer Use ile bu riskler düşürülebilir. Safer Use anlamı : Her türlü uyuşturucu tüketimi beraberinde riskler taşır. Safer Use ile bu riskler düşürülebilir. Safer Use anlamı : Bu broşür kısa ve öz bir şekilde en önemli kuralları tanıtmakta ve sağlığını koruma konusunda

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

U1 U2 U3 U4 U5 U6 U7 U8 U9. Çocuğunuz İçin 10 Şans. U1 den U9 a kadar erken teşhis muayenesinde en önemli noktalar

U1 U2 U3 U4 U5 U6 U7 U8 U9. Çocuğunuz İçin 10 Şans. U1 den U9 a kadar erken teşhis muayenesinde en önemli noktalar U1 U2 U3 U4 U5 U6 U7 U8 U9 Ben muayeneye gidiyorum! Ya sen? Çocuğunuz İçin 10 Şans U1 den U9 a kadar erken teşhis muayenesinde en önemli noktalar ? Neden... Erken teşhis muayeneleri neden önemlidir? doktorunuz

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın * belli human papillom virüsleri neden olur TÜM INSANLARIN %80 i hayatları boyunca bunlarla temas eder HPV nedir ve neye yol

Detaylı

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Önceden planlanmamış hamilelik kadının, erkeğin veya çiftin hayatında krize yol açabilir. Böylesi bir durumda kaçınılması mümkün olmayan

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit D Sağlık çalışanlarında majör

Detaylı

Hepatit Hastalığı Gebelikten Etkilenir mi?

Hepatit Hastalığı Gebelikten Etkilenir mi? GEBELİKTE HEPATİT Gebelik ve hepatit Gebelik ve hepatit iki ayrı durumu anlatır. Birincisi gebelik sırasında ortaya çıkan akut hepatit tablosu, ikincisi ise kronik hepatit hastasının gebe kalmasıdır. Her

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

GÜVENLİ CİNSELLİK DOSYASI

GÜVENLİ CİNSELLİK DOSYASI 4. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 23 Ocak 2007 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: GÜVENLİ CİNSELLİK DOSYASI Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), Avrupa Birliği

Detaylı

HIV/AIDS hastalığı açısından risk altında hissediyorsanız test yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

HIV/AIDS hastalığı açısından risk altında hissediyorsanız test yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. HIV/AIDS hastalığının tanı yöntemleri nelerdir? HIV/AIDS hastalığının tanısı laboratuvar testleri ile konur. HIV/AIDS hastalığının tedavisi Aşısı ve koruyucu bir tedavisi yoktur. Erken tanı ve tedavi ile

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR? Neden Kan Bağışı? Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Kan Bağışçısının Seçimi Kan Bağışı Dört Adımda Gerçekleşir Kan Bağışından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli? Kan Bağışçısının Her Kan Bağışladığında Yapılan Testler

Detaylı

1. HIV nasıl bulaşır ve kendini HIV den nasıl koruyabilirsin

1. HIV nasıl bulaşır ve kendini HIV den nasıl koruyabilirsin 1. HIV nasıl bulaşır ve kendini HIV den nasıl koruyabilirsin Anal seks ile ilgili olarak (güvenli sex, güvenli olmayan sex, bareback, fisting): HIV bulaşma veya bulaştırmanın en büyük riski korunmasız

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

HIV/AIDS e yönelik Farkındalık Yaratma Projesi

HIV/AIDS e yönelik Farkındalık Yaratma Projesi HIV/AIDS e yönelik Farkındalık Yaratma Projesi Proje Kapsamında 1479 kişiye ulaşılmıştır. HIV/AIDS hakkında üniversite öğrencileri başta olmak üzere toplum genelinde bilgilendirme ve farkındalık yaratma

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

Para karşılığında erkekler ile. seks yapan gençlere bilgiler TÜRKISCH

Para karşılığında erkekler ile. seks yapan gençlere bilgiler TÜRKISCH Para karşılığında erkekler ile seks yapan gençlere bilgiler TÜRKISCH 1 Önsöz Bu kitapcıkta sana bulunduğun ortamlarda hayatını kolaylaştıracak bilgiler vereceğiz. Biz sokak çalışanlarıyız. Bizi sürekli

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı Benim Aşım Seni Korur kızamık ve boğmacaya karşı Kızamık Hem Federal Sağlık Dairesi, hem de doktorlar, anne babalara, yeni doğan bebeklerini kızamığa karşı korumak için, kızamık aşısı olmalarını tavsiye

Detaylı

CDC Profilaksi Kılavuzu Dr. Fatma Sargın

CDC Profilaksi Kılavuzu Dr. Fatma Sargın CDC Profilaksi Kılavuzu Dr. Fatma Sargın İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Profilaksi Temas öncesi profilaksi Temas sonrası profilaksi Mesleki temas Mesleki olmayan

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

SIK SORULAN SORULARLA Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH) ve HIV /AİDS. Dr. Tutku TAŞKINOĞLU DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU

SIK SORULAN SORULARLA Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH) ve HIV /AİDS. Dr. Tutku TAŞKINOĞLU DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU SIK SORULAN SORULARLA Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH) ve HIV /AİDS Dr. Tutku TAŞKINOĞLU DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU CYBH nelerdir? Bakteriyel CYBH Bel Soğukluğu (Gonore) Bakteriyel Vajinoz Yumuşak

Detaylı

Sağlıklı kalmak, yaşam kalitesini korumak

Sağlıklı kalmak, yaşam kalitesini korumak Sağlıklı kalmak, yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler Yayıncı Universitätsklinikum Freiburg Abteilung für Psychiatrie und Psychotherapie Sektion Klinische Epidemiologie und Versorgungsforschung

Detaylı

KOMISYONU STILLKOMMISSION

KOMISYONU STILLKOMMISSION ULUSAL NATIONALE EMZIRME KOMISYONU STILLKOMMISSION Stillempfehlungen Bebeğinizi Emzirmeye für die Yönelik Säuglingszeit Tavsiyeler Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü nezdindeki Ulusal Emzirme Komisyonu

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH

Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH NORO VIRÜSLERI NOROVIREN (TÜRKISCH) Humanmedizin Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH Noro virüsleri nedir? Noro virüsleri mide-bağırsak gribine (= Gastroenterit) neden

Detaylı

DEMANS NEDİR? ?????????????? ????????????

DEMANS NEDİR? ?????????????? ???????????? ? DEMANS???? BU? NEDİR??????????????????? DEMANS, KAFADA GERÇEKLEŞEN BİR HASTALIKTIR. Kişi demans hastalığına yakalandığında, hafızası eskisi gibi çalışmamaya başlar. Bunu gözlerinle göremezsin. Hastanın

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

HIV/AIDS E İLİŞKİN BİLGİ 13

HIV/AIDS E İLİŞKİN BİLGİ 13 HIV/AIDS E İLİŞKİN BİLGİ 13 A. Sinan Türkyılmaz, Turgay Ünalan ve H. Yaprak Civelek TNSA-2003 de cinsel yolla bulaşan hastalıklara (CYBH), özellikle AIDS e ilişkin bilgi düzeyini belirlemek üzere sorular

Detaylı

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ Çalışan Güvenliği Genelgesi 14.05.2012 Genelge : 2012 / 23 Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik doğrultusunda; 1) Çalışan güvenliği komitesinin

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

Dr Bahadır Ceylan. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HIV EPİDEMİYOLOJİSİ

Dr Bahadır Ceylan. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HIV EPİDEMİYOLOJİSİ Dr Bahadır Ceylan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HIV EPİDEMİYOLOJİSİ -% 95 düşük-orta gelirli ülkede -% 50 kadın -2.5 milyon < 15 yaş 1990 dan

Detaylı

ACİL SAHA GÜVENLİK BİLDİRİMİ

ACİL SAHA GÜVENLİK BİLDİRİMİ 13.01.2015 Ürün: Eylem Türü: sini Geri Çağırma Ürün Kodları: 1400, 1401XX Seri Numarası Aralığı: CON000001'den CON005472 Sayın HeartWare Klinik Tedavi Uzmanı, 2013 senesinde, elektrostatik boşaltma (ESD)

Detaylı

TÜRKISCH Sakin ol! Kendini koruyabilirsin!

TÜRKISCH Sakin ol! Kendini koruyabilirsin! TÜRKISCH Sakin ol! Kendini koruyabilirsin! Tutuklular için HIV ve Hepatit C Virüslerine ilişkin Bilgi İÇERIK Önsöz 05 Her Zaman bilmek İstediklerim... 06 Kendini ve Başkalarını Koruyabilirsin! 16 Sex 17

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) 15-18 Kasım 2018 HIV/AIDS Kongresi 2018 - Antalya DÜNYADA HIV İNFEKTE YENİ

Detaylı

Çalışanlara yönelik bilgilendirme. Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme

Çalışanlara yönelik bilgilendirme. Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme Çalışanlara yönelik bilgilendirme Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme +++ Ücretsiz olarak evlerde iş ara ve bul +++ www.haushaltsjob-boerse.de +++ Minijobs (Küçük çaplı işler) Küçük çaplı

Detaylı

DOĞUMHANE RİSK DEĞERLENDİRME PLANI ANALİZ RAPORU

DOĞUMHANE RİSK DEĞERLENDİRME PLANI ANALİZ RAPORU DOĞ.YD.02 11/10/2013 0 1/5 ENFEKSİYON RİSKİ Kan ve vücut sıvılarının cilde temas ile bulaş riski Fiziksel ortam kaynaklı bulaş riski Hastalardan inhalasyon yoluyla bulaşan solunum yolu hastalıkları ALINCAK

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SIRA NO ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA PERİ- YOD İZLEME YÖNTEMİ Her doktor ve hemşire Odasında el hijyeni Malzemeleri (alkol bazlı

Detaylı

[Tıp Eğitiminde HIV/AIDS Üzerine Savunuculuk Projesi]

[Tıp Eğitiminde HIV/AIDS Üzerine Savunuculuk Projesi] [TıpEğitimindeHIV/AIDSÜzerineSavunuculuk Projesi] [HIV/AIDSkonusundaTıpEğitimiiçerisindeMüfredatÖnerileri] [AuthorName] ÖZET [TıpMüfredatıiçerisindeHIV/AIDS intıbbi,sosyal,etiketkileşimlerivebunun yanındahastahaklarıvehastayayaklaşımkonularındasadecebilgianlamında

Detaylı

Incidin Hızlı Dezenfektan Temizleme, Dezenfeksiyon ve Kurutma

Incidin Hızlı Dezenfektan Temizleme, Dezenfeksiyon ve Kurutma Incidin Hızlı Dezenfektan Temizleme, Dezenfeksiyon ve Kurutma Solunum maskeleri, solunum koruma ekipmanı, dalış cihazları, kimyasal koruyucu giysiler, kurutma kabinleri, çalışma yüzeyleri ve zeminlerin

Detaylı

. a- Akcig erlerin küçük bölgeleri kapanabilir, bu da akcig er enfeksiyonu riskini artırabilir. Antibiyotik tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir.

. a- Akcig erlerin küçük bölgeleri kapanabilir, bu da akcig er enfeksiyonu riskini artırabilir. Antibiyotik tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir. Genital Siğil (Kondilom) Cerrahi Tedavisi Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Genital siğilin (kondilomun) cerrahi tedavisi genel, spinal veya lokal anestezi altında yapılabilir. Saha temizliği sonrası kondilom

Detaylı

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Güvenlik Raporlama Sistemi Güvenlik raporlama sistemi; Hastanelerde meydana gelen olaylardan ders çıkartmak ve benzer olayların bir daha yaşanmasını engellemek amacıyla oluşturulan

Detaylı

HCV. Hepatit C. Bilgi broşürü. Deutsche Leberhilfe e.v.

HCV. Hepatit C. Bilgi broşürü. Deutsche Leberhilfe e.v. HCV Hepatit C Bilgi broşürü Deutsche Leberhilfe e.v. 1 Hepatit C nedir? Hepatit C, Hepatit C virüs enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. İlk enfeksiyon ("Akut Hepatit C") ilk

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Hangİ durumlarda riziko vardır hangilerinde yoktur

Hangİ durumlarda riziko vardır hangilerinde yoktur HIV / Aids Hangİ durumlarda riziko vardır hangilerinde yoktur Erkekler İçİn bilgiler türkisch turc turco Turkish AİDS TEHLİKELİ BİR HASTALIKTIR ve bugüne kadar tedavisi henüz olanaklı değil. Bütün dünyaya

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Gençleri Koruyalım: Biz Koruyoruz!

Gençleri Koruyalım: Biz Koruyoruz! Gençleri Koruyalım: Biz Koruyoruz! Sayın Bayanlar, Sayın Baylar, Sevgili Çalışanlar, Gençleri korumak, önemini gelecekte de koruyacaktır. Bu noktada doğrudan sizlerin katılımı gerekmektedir. Yasal düzenlemeler

Detaylı

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) e-posta: atumer@hacettepe.edu.tr İlk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

HANGİ DURUMLARDA RİZİKO VARDIR HANGİLERİNDE YOKTUR

HANGİ DURUMLARDA RİZİKO VARDIR HANGİLERİNDE YOKTUR HIV / AIDS HANGİ DURUMLARDA RİZİKO VARDIR HANGİLERİNDE YOKTUR ERKEKLER İÇİN BİLGİLER türkisch turc turco Turkish AİDS TEHLİKELİ BİR HASTALIKTIR ve bugüne kadar tedavisi henüz olanaklı değil. Bütün dünyaya

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

Eğitimi Verecek KiĢi veya KuruluĢ. Planlanan Eğitim Tarihi. Güler Gökbulut 08.01.2013. Güler Gökbulut 15.01.2013. Dt.Rahime Türk Çiçek 17.01.

Eğitimi Verecek KiĢi veya KuruluĢ. Planlanan Eğitim Tarihi. Güler Gökbulut 08.01.2013. Güler Gökbulut 15.01.2013. Dt.Rahime Türk Çiçek 17.01. ġubat OCAK KIRġEHĠR AĞIZ VE DĠġ SAĞLIĞI MERKEZĠ 2013 YILI YILLIK EĞĠTĠM PLANI Doküman No: KADSM-PL- 007 Yayın Tarihi: 01.01.2011 Revizyon Tarihi: 08.12.2011 Revizyon No: 01 Konusu Eğitime Katılacak Hedef

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nde Farkındalık Çalışması

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nde Farkındalık Çalışması İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nde Farkındalık Çalışması * Bu çalışma Pozitif Yaşam Derneği UNAIDS ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi iş birliği ile Oturum öncesi (OÖ) 17 kişiye,

Detaylı

Erken doğum yapan. Bir avuç yaşam. Bir avuç sevgi. Bir avuç koruma.

Erken doğum yapan. Bir avuç yaşam. Bir avuç sevgi. Bir avuç koruma. Erken doğum yapan ebeveynlere tavsiyeler Bir avuç yaşam. Bir avuç sevgi. Bir avuç koruma. İçindekiler Erken doğum Bakımı ve korunması önemlidir Erken doğum ile ilgili bilgiler RSV nedir? Bebeğimi RSV den

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HIV/AIDS TEDAVİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (HATAM) OCAK 2011 ARALIK 2012 FAALİYET RAPORU

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HIV/AIDS TEDAVİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (HATAM) OCAK 2011 ARALIK 2012 FAALİYET RAPORU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HIV/AIDS TEDAVİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (HATAM) OCAK 2011 ARALIK 2012 FAALİYET RAPORU HATAM web sayfasının güncelleştirilmesi, www.hatam.hacettepe.edu.tr (Son yenilenme tarihi: 03.08.2012)

Detaylı

TRILUB CONTIGREASE HT 391 801402

TRILUB CONTIGREASE HT 391 801402 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) 1 - Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı, Ürün Adı : TRILUB CONTIGREASE HT 391 Artikel Numarası: Firma adı : Trilub Kimya İmalat San. ve Tic. Ltd. Şti

Detaylı

Önsöz Yayın bilgileri:

Önsöz Yayın bilgileri: Hasta bilgilendirme Önsöz Viramune hiv enfeksiyonunu tedavi etmek için bir ilaçtır. Bu broşürle Viramune ile ilk tanışma amaçlanmıştır. Bununla, Viramune hakkında, ilacın nasıl etki yaptığı, bunu nasıl

Detaylı

Birlikte Kansere Karşı

Birlikte Kansere Karşı Birlikte Kansere Karşı Amaçları ve Görevleri Aargau Kanser Vakfı, 1957 yılında Aargau da kurulmuş toplum yararına çalışan bir dernektir. Bugünkü adıyla Aargau Kanser Birliği nin yaklaşık 2000 üyesi bulunmaktadır.

Detaylı

Hangİ durumlarda riziko vardır hangilerinde yoktur

Hangİ durumlarda riziko vardır hangilerinde yoktur HIV / Aids Hangİ durumlarda riziko vardır hangilerinde yoktur Kadınlar İçİn bilgiler türkisch turc turco Turkish AİDS TEHLİKELİ BİR HASTALIKTIR ve bugüne kadar tedavisi henüz olanaklı değil. Bütün dünyaya

Detaylı

HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013

HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013 HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013 2012 sonu itibariyle: Dünyanın bir çok bölgesinde AIDS e karşı yanıtta başarı kaydedildi. Bununla birlikte bazı bölgeler ve bazı ülkeler küresel HIV hedeflerine ve taahhütlerine

Detaylı

CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR (CYBE)

CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR (CYBE) 1 CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR (CYBE) CYBE Korunmasız cinsel ilişkiyle, kan/kan ürünleriyle ve anneden çocuğa bulaşabilen, başta cinsel organlar olmak üzere diğer organları da etkileyebilen, çoğu

Detaylı

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti?

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? Dr. Gülşen Mermut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD EKMUD İzmir Toplantıları - 29.12.2015 Sunum Planı Dünya epidemiyolojisi

Detaylı

Genital Siğiller Risk Faktörler: Belirtiler:

Genital Siğiller Risk Faktörler: Belirtiler: HPV ( Human Papilloma virus) 60 tan fazla virüse verilen ortak addır. Bu virüsler vücudun herhangi bir yerinde siğillere sebep olabilirler.ancak bazıları cinsel yola bulaşır ve condyloma acuminata veya

Detaylı

HANGİ DURUMLARDA RİZİKO VARDIR HANGİLERİNDE YOKTUR

HANGİ DURUMLARDA RİZİKO VARDIR HANGİLERİNDE YOKTUR HIV / AIDS HANGİ DURUMLARDA RİZİKO VARDIR HANGİLERİNDE YOKTUR KADINLAR İÇİN BİLGİLER türkisch turc turco Turkish AİDS TEHLİKELİ BİR HASTALIKTIR ve bugüne kadar tedavisi henüz olanaklı değil. Bütün dünyaya

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK ve SAĞLIK EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK VE SAĞLIK SUNUM İÇERİĞİ Üreme Sağlığı EVLİLİK VE SAĞLIK ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK Cinsellik,

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır.

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır. SİFİLİS Frengi; Lues; Sifilis cinsel yolla bulaşan bulaşıcı mikrobik enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmez ise beyin, sinir, göz ve iç organlarda ciddi hasarlar yaparak ölüme neden olur. Sifilis Treponema

Detaylı

İNSANDA ÜREME SİSTEMİ

İNSANDA ÜREME SİSTEMİ Bild: commons.wikimedia.org public domain BY CDC Mysid Bild: commons.wikimedia.org GNU free documentation BY Elf Sternberg İNSANDA ÜREME SİSTEMİ İnsanlar, diğer omurgalılar gibi çoğalırlar. Bir kadının

Detaylı

Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri

Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri Sağlık kuruluşları hizmet, eğitim, araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü kompleks yapılardır. Bu nedenle, sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları

Detaylı

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Gönül ÇİÇEK ŞENTÜRK1, Gül ERDEM2, Mustafa ÇAĞATAY2,

Detaylı

Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Röteln

Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Röteln Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Aydınlatma Kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruyucu aşı konusunda Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık, çok yaygın olan çeşitli

Detaylı

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Yasemin HEPER Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Yasemin HEPER Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Yasemin HEPER Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal KLİMİK 26 Aralık 2017 Freddie Mercury Nureyev HIV TEMPLE -

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı Deniz Gökengin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar Gonore Klamidyal

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI Güvenlik raporlama sisteminin amacı; Hastanelerde meydana gelen

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI Hemşireler, hastabakıcılar ve labaratuvar personeli en yüksek risk grupları olarak görülmektedir. Yaralanmalarda ilk sırayı, enjektör iğnesinin kapağının işlem sonrasında

Detaylı

Seyahat Tıbbı Yolcu sağlığı

Seyahat Tıbbı Yolcu sağlığı KLİMİK 2015 yolcudur abbas, bağlasan durmaz Seyahat Tıbbı Yolcu sağlığı Bülent Bozdoğan Adnan Menderes Üniversitesi GİRİŞ - ÇIKIŞ YAPAN ZİYARETÇİLER, YABANCI VE VATANDAŞLAR Aralık 2014 SAYI: 12 26.01.2015-11:00

Detaylı

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ SORULAR & YANITLAR MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Şubat 2016 Güncellemesi Türkiye ye sığındım. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI Dr. M. Bahadır Sucaklı Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Klinik HIV/AIDS Sempozyumu 26-27 Kasım 2011 Antakya HIV/AIDS Kontrol

Detaylı

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) e-posta: atumer@hacettepe.edu.tr İlk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KORUNMA Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) e-posta: atumer@hacettepe.edu.tr İlk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

CİNSEL SAĞLIK BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI

CİNSEL SAĞLIK BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI SEKS İŞÇİLERİ İÇİN CİNSEL SAĞLIK BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI Hazırlayan KEMAL ÖRDEK Bu yayının hazırlanması sürecinde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği nden Dr. Gökhan Yıldırımkaya nın sunduğu

Detaylı

WHO/UNICEF-Initiative

WHO/UNICEF-Initiative WHO/UNICEF-Initiative Babyfreundliches Krankenhaus çünkü başlangıç önemlidir. . Ilk bakışta sevgi Emzirmek hakkında tam destek ve erken danışma Hastane rutinlerindendaha önemli: Güven hissi vermek Doğ

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı