Tarifname AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON. Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tarifname AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON. Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir."

Transkript

1 1 Tarifname AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde AIDS ya da EBES, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. AIDS sözcüğü, İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu/EBES) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. HIV (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü), bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. 2 Mevcut teknikte, " WO 1999/0232" no'lu, " AIDS tedavisi için kombinasyon terapisi" başlıklı ve " A61K 31/49" tasnif sınıflı buluş, HIV proteaz inhibitörü bileşik A ile nükleosit ters transkriptaz inhibitörleri, nükleosit olmayan ters transkriptaz inhibitörleri veya proteaz inhibitörlerinin biri veya daha fazlasının kombinasyonu, bileşikler, farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlar veya esterler, farmasötik bileşim bileşenleri olarak, başka antiviraller, immünomodülatörler, antibiyotikler veya aşılarla kombine olarak veya olmayarak HIV proteaz inhibisyonu, HIV ters transkriptaz inhibisyonu, AIDS' in önlenmesi veya tedavisi için yararlıdır. AIDS tedavisi yöntemleri ve HIV enfeksiyonunu önleme veya tedavi etme yöntemleri de açıklanmaktadır. Yine, " EP132663B1" no'lu, " AIDS'e karşı bağışıklık kazandırma amaçlı ilaç bileşimi" başlıklı ve " A61K 39/21" tasnif sınıflı buluş, HlV'e bağlı enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağlamak amacıyla kullanılabilecek ilaç bileşimleri alanıyla ve en az bir HIV antijeni ve DCchol içeren bir ilaç bileşimiyle ilgilidir. Bu tür bir bileşim, uygulanan antijene özel mukozalardaki IgG ve IgA sisteminin indüksiyonu için özellikle ilgi çekici

2 2 görünmektedir. Buluşa uygun olan ilaç bileşimi, özellikle avantajlı olarak, lipozomal süspansiyon ya da emülsiyon formunda sunulabilmektedir. 1 Yine, " EP137326B1" no'lu, " AIDS'in iyileştirilmesi için yararlı CCR antagonistleri" başlıklı ve " C07D 403/06" tasnif sınıflı buluş, HIV hastalığının, solid organ transplantasyonu reddinin, Graft Versus Host hastalığının, enflamatuar hastalıkların, atopik dermatoz, astım, alerjiler ya da multipl sklerozun iyileştirilmesi için (I) formülün bileşikleri ya da bu bileşiklerin farmasötik açıdan kabul edilebilir bir tuzu ya da izomeri ve aynı zamanda, farmasötik bileşimler ve antiviral maddeler ya da enflamasyonu önleyici maddeler ile bunların kombinasyonları açıklanmıştır, (I) formülünde: Q, X ve Z, CH ya da N'dir; R, R4-R7 ve R13, H ya da alkildir; R1, H, alkil, fluoroalkil, R9- arilalkil, R9-heteroarilalkil, alkil-so2-, sikloalkil-so2-, fluoroalkil-so2-, R9-aril-SO2-, R9-heteroaril-SO2-, N(R22)(R23)-SO2-, alkil-c(o)-, sikloalkil-c(o)-, fluoroalkil-c(o)-, R9-aril-C(O)-, NH-alkil-C(O)- ya da R9-aril-NH-C(O)- dur, R2, H'dir ve R3, H, alkil, alkoksialkil, sikloalkil, sikloalkilalkil, R9-aril, R9-arilalkil, R9-heteroaril ya da R9- heteroarilalkildir ve X ve Z'nin her biri CH olduğunda, R3, alkoksi, R9-ariloksi, R9- heteroariloksi, alkilc(o)o-, alkilaminoc(o)o-, alkilc(o)nr13-, alkiloc(o)nr13- ya da alkilaminoc(o)nr13- tür; ya da R2 ve R3, birlikte =O, =NOR, =N-NR11R12 ya da =CH-alkildir. 2 Yine, " EP176370B1" no'lu, " HIV/AIDS'in tedavisi için diğer antiviral maddeler ile kombine şekilde parapoksvirüsleri" başlıklı ve " A61K 3/76" tasnif sınıflı buluş, viral hastalıkların ve özellikle HIV enfeksiyonları ve AIDS'in tedavisi için başka aktif maddeler ile kombine şekilde Parapoksvirüslerin kullanımına ilişkindir. Buluş, aynı zamanda, Parapoksvirüsler ve diğer antiviral maddelerin kombinasyonlarını baz alan ilaçların üretilmesi için usullere de ilişkindir. Özellikle, buluş, Parapoksvirüslerin, retroviral terapi ve yüksek ölçüde aktif antiretroviral terapi (HAART) için kullanılan çeşitte aktif maddeler ile kombine şekilde kullanımına ilişkindir. Sonuç olarak, aids'in tedavisine yönelik bir formülasyona olan gereksinimin varlığı ve mevcut çözümlerin yetersizliği ilgili teknik alanda bir geliştirme yapmayı zorunlu kılmıştır.

3 3 Buluşun Amacı Tekniğin bilinen durumuna ait dezavantajları ortadan kaldırmak üzere buluşun bir amacı, dna polimeraz baskılayıcı nitelik göstermesidir. Buluşun bir diğer amacı, endojen katelisidin üretimini desteklemesidir. Buluşun bir diğer amacı, ters transkriptaz baskılayıcı nitelik göstermesidir. Buluşun bir diğer amacı, ribonükleotit reduktaz ve integraz baskılayıcı nitelik göstermesidir. 1 Buluşun bir diğer amacı, endojen büyüme hormonu salınımını desteklemesi ve bu sayede t lenfositlerinin ve b lenfositlerinin üretimini desteklemesidir. Buluşun bir diğer amacı, kas dokusu kaybını önleyici etki göstermesidir. 2 Yukarıdaki avantajları elde etmek üzere buluş, aids'in tedavisine yönelik; 3,4,- pentamethoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](e)-3-(3,4-hidroksifenil)prop-2- enoat, 3,4,-metoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](E)-3-(3,4- metoksifenil)prop-4-enoat, 3,,7-pentametoksi-6-hidroksiloksan-(3,4- hidroksifenil)prop-2-enoat, 7-desmetil-dioskin-etil-ester içeren gruptan seçilen bileşenlerin; birey ya da kombinasyonlar halinde birleşiminden elde edilen bir formülasyondur. Buluşun yapısal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajları aşağıda verilen detaylı açıklama sayesinde daha net olarak anlaşılacaktır ve bu nedenle değerlendirmenin de bu detaylı açıklama göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir. Buluşun Detaylı Açıklaması Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyondur. Söz konusu formülasyon, dna polimeraz baskılayıcı nitelik gösterir, endojen katelisidin üretimini

4 4 destekler, ters transkriptaz baskılayıcı nitelik gösterir, ribonükleotit reduktaz ve integraz baskılayıcı nitelik gösterir. Yine, endojen büyüme hormonu salınımını destekler ve bu sayede t lenfositlerinin ve b lenfositlerinin üretimini destekler.aynı sebepten kas dokusu kaybını önleyici etki gösterir. Buluş konusu formülasyon; 3,4,-pentamethoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3- il](e)-3-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, 3,4,-metoksi-6-hidroksiloksan-2- il]dioksioksan-3-il](e)-3-(3,4-metoksifenil)prop-4-enoat, 3,,7-pentametoksi-6- hidroksiloksan-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, 7-desmetil-dioskin-etil-ester ihtiva etmektedir. 1 Söz konusu formulasyon, yukarıdaki bileşenlerin aşağıdaki ağırlıkça oranlarda karışımından elde edilmektedir; % -22 oranında 3,4,-pentamethoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](E)-3- (3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, % -18 oranında 3,4,-metoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](E)-3-(3,4- metoksifenil)prop-4-enoat, % -2 oranında 3,,7-pentametoksi-6-hidroksiloksan-(3,4-hidroksifenil)prop-2- enoat, % 40-3 oranında 7-desmetil-dioskin-etil-ester. 2 Yukarıda verilen bileşenler verilen ağırlıkça oran aralıklarında ve yukarıdaki gruptan seçilen bileşenlerin; birey ya da kombinasyonlar halinde birleşimlerinden elde edilmektedir. Söz konusu buluş aynı zamanda da söz konusu formülasyonun; aids'in tedavisine yönelik kullanımı ve bu amaçla üretimini de kapsamaktadır.

5 İSTEMLER Buluş, aids'in tedavisine yönelik; 3,4,-pentamethoksi-6-hidroksiloksan-2- il]dioksioksan-3-il](e)-3-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, 3,4,-metoksi-6- hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](e)-3-(3,4-metoksifenil)prop-4-enoat, 3,,7- pentametoksi-6-hidroksiloksan-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, 7-desmetildioskin-etil-ester içeren gruptan seçilen bileşenlerin; birey ya da kombinasyonlar halinde birleşiminden elde edilen bir formülasyondur. 2. İstem 1 e uygun bir formülasyon olup, özelliği, ağırlıkça % -22 oranında 3,4,-pentamethoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](E)-3-(3,4- hidroksifenil)prop-2-enoat içermesidir. 3. İstem 1 e uygun bir formülasyon olup, özelliği, ağırlıkça % -18 oranında 3,4,-metoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](E)-3-(3,4- metoksifenil)prop-4-enoat içermesidir. 4. İstem 1 e uygun bir formülasyon olup, özelliği, ağırlıkça % -2 oranında 3,,7-pentametoksi-6-hidroksiloksan-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat içermesidir.. İstem 1 e uygun bir formülasyon olup, özelliği, ağırlıkça % 40-3 oranında 7- desmetil-dioskin-etil-ester içermesidir. 6. Buluş, 2- no'lu istemlerden herhangi birindeki gibi; 3,4,-pentamethoksi-6- hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](e)-3-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, 3,4,- metoksi-6-hidroksiloksan-2-il]dioksioksan-3-il](e)-3-(3,4-metoksifenil)prop-4- enoat, 3,,7-pentametoksi-6-hidroksiloksan-(3,4-hidroksifenil)prop-2-enoat, 7- desmetil-dioskin-etil-ester içeren gruptan seçilen, birey ya da kombinasyonlar halinde elde edilen bileşimlerin; aids'in tedavisine yönelik formülasyonun üretiminde kullanımıdır.

6 6 ÖZET AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Söz konusu formülasyon, dna polimeraz baskılayıcı nitelik gösterir, endojen katelisidin üretimini destekler, ters transkriptaz baskılayıcı nitelik gösterir, ribonükleotit reduktaz ve integraz baskılayıcı nitelik gösterir. Yine, endojen büyüme hormonu salınımını destekler ve bu sayede t lenfositlerinin ve b lenfositlerinin üretimini destekler.aynı sebepten kas dokusu kaybını önleyici etki gösterir. Şekil yoktur. 1

Tarifname OBEZİTENİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Buluş, obezitenin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir.

Tarifname OBEZİTENİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Buluş, obezitenin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. 1 Tarifname OBEZİTENİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, obezitenin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde obeziteyi tedavi

Detaylı

Tarifname ANTİVİRAL KULLANIMA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ANTİVİRAL KULLANIMA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ANTİVİRAL KULLANIMA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, antiviral kullanıma yönelik bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde antiviraller virüs enfeksiyonlarına

Detaylı

Tarifname ENDOJEN DHEA SALINIMINI TETİKLEMEYE YÖNELİK, SENTETİK FLAVONOL GLİKOSİT TÜREVLERİ İHTİVA EDEN BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ENDOJEN DHEA SALINIMINI TETİKLEMEYE YÖNELİK, SENTETİK FLAVONOL GLİKOSİT TÜREVLERİ İHTİVA EDEN BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ENDOJEN DHEA SALINIMINI TETİKLEMEYE YÖNELİK, SENTETİK FLAVONOL GLİKOSİT TÜREVLERİ İHTİVA EDEN BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, endojen dhea salınımını tetiklemeye yönelik oluşturulmuş, yeni

Detaylı

G1/S FAZ SPESİFİK PROTEİN, SİKLİN D1 VE ANTİ-APOPTOPİK BCL-XL PROTEİNİN EKSPRESYONUNU BASKILAYARAK İŞLEV GÖREN BİR ANTİ-

G1/S FAZ SPESİFİK PROTEİN, SİKLİN D1 VE ANTİ-APOPTOPİK BCL-XL PROTEİNİN EKSPRESYONUNU BASKILAYARAK İŞLEV GÖREN BİR ANTİ- 1 Tarifname G1/S FAZ SPESİFİK PROTEİN, SİKLİN D1 VE ANTİ-APOPTOPİK BCL-XL PROTEİNİN EKSPRESYONUNU BASKILAYARAK İŞLEV GÖREN BİR ANTİ- KARSİNOJENİK ADJUVAN FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, G1/S faz spesifik

Detaylı

Tarifname P53 AKTİVASYONU VESİLESİ İLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTEREN BİR FORMÜLASYON

Tarifname P53 AKTİVASYONU VESİLESİ İLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTEREN BİR FORMÜLASYON 1 Tarifname P3 AKTİVASYONU VESİLESİ İLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTEREN BİR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, p3 aktivasyonu vesilesi ile anti-karsinojenik etki göstermeye yönelik oluşturulmuş bir formülasyon

Detaylı

Tarifname ANKSİYETE VE DEPRESYONU TEDAVİ ETMEYE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ANKSİYETE VE DEPRESYONU TEDAVİ ETMEYE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ANKSİYETE VE DEPRESYONU TEDAVİ ETMEYE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, anksiyete ve depresyonu tedavi etmeye yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu

Detaylı

Tarifname BELL'S PARALİZİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK OLUŞTURULMUŞ BİR KOMPOZİSYON

Tarifname BELL'S PARALİZİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK OLUŞTURULMUŞ BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname BELL'S PARALİZİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK OLUŞTURULMUŞ BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, bell's paralizinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu

Detaylı

Tarifname ENDOJEN PROTEİN KİNAZ PKR VE RNAZ L EKSPRESYONUNU TETİKLEYİCİ NİTELİK SERGİLEYEN SİMPLOSOSİT TÜREVLERİNİ İÇEREN BİR FORMÜLASYON

Tarifname ENDOJEN PROTEİN KİNAZ PKR VE RNAZ L EKSPRESYONUNU TETİKLEYİCİ NİTELİK SERGİLEYEN SİMPLOSOSİT TÜREVLERİNİ İÇEREN BİR FORMÜLASYON 1 Tarifname ENDOJEN PROTEİN KİNAZ PKR VE RNAZ L EKSPRESYONUNU TETİKLEYİCİ NİTELİK SERGİLEYEN SİMPLOSOSİT TÜREVLERİNİ İÇEREN BİR FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, endojen protein kinaz pkr ve rnaz l ekspresyonunu

Detaylı

Tarifname ANDROPOZUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ANDROPOZUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ANDROPOZUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, düşük doz izoflavonların andropozun tedavisinde kullanımına yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON

Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, obeziteyi önleyici ve tedavi edici glukopiranosit türevleri ihtiva eden bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Tarifname AGRİN EKSPRESYONUNU TEŞVİK EDİCİ NİTELİK SERGİLEYEN ANABOLİK BİLEŞENLER İÇEREN BİR KOMPOZİSYON

Tarifname AGRİN EKSPRESYONUNU TEŞVİK EDİCİ NİTELİK SERGİLEYEN ANABOLİK BİLEŞENLER İÇEREN BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname AGRİN EKSPRESYONUNU TEŞVİK EDİCİ NİTELİK SERGİLEYEN ANABOLİK BİLEŞENLER İÇEREN BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan içeren bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde agrin, sinir

Detaylı

Tarifname MMP-9 SALINIM VE SALGILANMASINI BASKILAMAYA YÖNELİK BİR FORMÜLASYON

Tarifname MMP-9 SALINIM VE SALGILANMASINI BASKILAMAYA YÖNELİK BİR FORMÜLASYON 1 Tarifname MMP-9 SALINIM VE SALGILANMASINI BASKILAMAYA YÖNELİK BİR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, mmp-9 salınım ve salgılanmasını baskılamaya yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin

Detaylı

Tarifname OBEZİTENİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Teknik Alan Buluş, obezitenin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir.

Tarifname OBEZİTENİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Teknik Alan Buluş, obezitenin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. 1 Tarifname OBEZİTENİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, obezitenin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde obezite, insan vücudunda

Detaylı

Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, ginsenoside rg3 ve metilprotodioksin in sperm üretim defektlerinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon

Detaylı

Tarifname DİKKAT VE KONSANTRASYON BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname DİKKAT VE KONSANTRASYON BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname DİKKAT VE KONSANTRASYON BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNE YÖNELİK Teknik Alan BİR KOMPOZİSYON Buluş, dikkat ve konsantrasyon bozukluklarının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir.

Detaylı

Tarifname ÜLSER TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Teknik Alan Buluş, ülser tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir.

Tarifname ÜLSER TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Teknik Alan Buluş, ülser tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. 1 Tarifname ÜLSER TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, ülser tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde ülser sindirim kanalının

Detaylı

Tarifname ASTENİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Teknik Alan Buluş, asteninin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir.

Tarifname ASTENİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON. Teknik Alan Buluş, asteninin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. 1 Tarifname ASTENİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, asteninin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde zafiyet (Asteni olarak

Detaylı

AROMATĠK AMĠNO ASĠT DEKARBOKSĠLAZ AKTĠVĠTESĠNDE ARTIM TETĠKLEME NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN PĠRANOZĠN TÜREVLERĠNĠ HAĠZ BĠR KOMPOZĠSYON VE

AROMATĠK AMĠNO ASĠT DEKARBOKSĠLAZ AKTĠVĠTESĠNDE ARTIM TETĠKLEME NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN PĠRANOZĠN TÜREVLERĠNĠ HAĠZ BĠR KOMPOZĠSYON VE 1 Tarifname AROMATĠK AMĠNO ASĠT DEKARBOKSĠLAZ AKTĠVĠTESĠNDE ARTIM TETĠKLEME NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN PĠRANOZĠN TÜREVLERĠNĠ HAĠZ BĠR KOMPOZĠSYON VE BU KOMPOZĠSYONUN DOPAMĠNERJĠK DEFEKTLERĠN TEDAVĠSĠ AMAÇLI KULLANIMI

Detaylı

Tarifname YENİ ANTİ-BAKTERİYEL NİTELİK GÖSTEREN İZOTERİSİN TÜREVLERİ İÇEREN BİR KOMPOZİSYON

Tarifname YENİ ANTİ-BAKTERİYEL NİTELİK GÖSTEREN İZOTERİSİN TÜREVLERİ İÇEREN BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname YENİ ANTİ-BAKTERİYEL NİTELİK GÖSTEREN İZOTERİSİN TÜREVLERİ İÇEREN BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, anti-bakteriyel etki göstermeye anti-bakteriyel etki göstermeye yönelik oluşturulmuş izoterisin

Detaylı

Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNDE KULLANIMINA YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON

Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNDE KULLANIMINA YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON 1 Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNDE KULLANIMINA YÖNELĠK BĠR Teknik Alan KOMPOZĠSYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisinde kullanımına yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin

Detaylı

Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK Teknik Alan BİR KOMPOZİSYON Buluş, diyabetik hastalarda yara iyileşmesini hızlandırmaya yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile

Detaylı

Tarifname ŞİZOFRENİNİN SEMPTOMATİK TEDAVİSİNE YÖNELİK HAZIRLANMIŞ BİR ADJUVAN FORMÜLASYON

Tarifname ŞİZOFRENİNİN SEMPTOMATİK TEDAVİSİNE YÖNELİK HAZIRLANMIŞ BİR ADJUVAN FORMÜLASYON 1 Tarifname ŞİZOFRENİNİN SEMPTOMATİK TEDAVİSİNE YÖNELİK HAZIRLANMIŞ BİR ADJUVAN FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, şizofreninin semptomatik tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin

Detaylı

Tarifname. ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON

Tarifname. ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON 1 Tarifname ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON Teknik Alan Buluş, endojen magp1 ekspresyonu artıma yönelik oluşturulmuş, lipolitik bileşenler

Detaylı

Tarifname 5-LİPOOKSİGENAZ BASKILAMAYA YÖNELİK OLUŞTURULMUŞ, ANTİ- OBEZİTİK ETKİ GÖSTEREN BİLEŞENLER İHTİVA EDEN BİR KOMPOZİSYON

Tarifname 5-LİPOOKSİGENAZ BASKILAMAYA YÖNELİK OLUŞTURULMUŞ, ANTİ- OBEZİTİK ETKİ GÖSTEREN BİLEŞENLER İHTİVA EDEN BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname -LİPOOKSİGENAZ BASKILAMAYA YÖNELİK OLUŞTURULMUŞ, ANTİ- OBEZİTİK ETKİ GÖSTEREN BİLEŞENLER İHTİVA EDEN BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, -lipooksigenaz baskılamaya yönelik oluşturulmuş anti-obezitik

Detaylı

Tarifname DEPRESYON TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname DEPRESYON TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname DEPRESYON TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, ginsenosit rg3 ün depresyonun tedavisinde kullanımına yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu

Detaylı

Tarifname TĠP 1 DĠYABET HASTALIĞINDA ĠNSÜLĠN BAĞIMLILIĞINI ĠNDĠRMEYE YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON

Tarifname TĠP 1 DĠYABET HASTALIĞINDA ĠNSÜLĠN BAĞIMLILIĞINI ĠNDĠRMEYE YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON 1 Tarifname TĠP 1 DĠYABET HASTALIĞINDA ĠNSÜLĠN BAĞIMLILIĞINI ĠNDĠRMEYE YÖNELĠK Teknik Alan BĠR KOMPOZĠSYON Buluş, tip 1 diyabet hastalığında insülin bağımlılığını indirmeye yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon

Detaylı

Tarifname YARA VE GENEL DOKU HASARLARININ İYİLEŞME SÜRECİNİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname YARA VE GENEL DOKU HASARLARININ İYİLEŞME SÜRECİNİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname YARA VE GENEL DOKU HASARLARININ İYİLEŞME SÜRECİNİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, yara ve genel doku hasarlarının iyileşme sürecini desteklemeye yönelik oluşturulmuş

Detaylı

Tarifname 2-[(4-FLUOROETHYL)SULFONYL]DİHYDROPYRROLO[5,6-A]PYRAZİN- 4(2H)-DİONE VE ANALOGLARININ DEMANS TÜREVLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK KULLANIMI

Tarifname 2-[(4-FLUOROETHYL)SULFONYL]DİHYDROPYRROLO[5,6-A]PYRAZİN- 4(2H)-DİONE VE ANALOGLARININ DEMANS TÜREVLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK KULLANIMI 1 Tarifname 2-[(4-FLUOROETHYL)SULFONYL]DİHYDROPYRROLO[,6-A]PYRAZİN- 4(2H)-DİONE VE ANALOGLARININ DEMANS TÜREVLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK KULLANIMI Teknik Alan Buluş, demans türevlerinin tedavisine yönelik

Detaylı

Tarifname BİR KOMPOZİSYON

Tarifname BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, analjezik ilaçların ağrı kesici özelliğini artırmakla birlikte yarılanma ömründe de ciddi oranda artış sağlamak, anti-oksidan, anti-enflamatuar ve IGF-1 gibi

Detaylı

Tarifname ANKSİYETE TÜREVLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON. Buluş, anksiyete türevlerinin tedavisine yönelik bir formülasyon ile ilgilidir.

Tarifname ANKSİYETE TÜREVLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON. Buluş, anksiyete türevlerinin tedavisine yönelik bir formülasyon ile ilgilidir. 1 Tarifname ANKSİYETE TÜREVLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, anksiyete türevlerinin tedavisine yönelik bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde anksiyete

Detaylı

Tarifname CĠNSEL ĠSTEK SAĞLAMAYA YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON. Teknik Alan Buluş, cinsel istek ve arzu sağlamaya yönelik bir kompozisyon ile ilgilidir.

Tarifname CĠNSEL ĠSTEK SAĞLAMAYA YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON. Teknik Alan Buluş, cinsel istek ve arzu sağlamaya yönelik bir kompozisyon ile ilgilidir. 1 Tarifname CĠNSEL ĠSTEK SAĞLAMAYA YÖNELĠK BĠR KOMPOZĠSYON Teknik Alan Buluş, cinsel istek ve arzu sağlamaya yönelik bir kompozisyon ile ilgilidir. Buluş özellikle, cinsel istek ve arzuyu eş zamanlı olarak

Detaylı

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname Teknik Alan KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Buluş, kronik yorgunluk sendromunun tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Tarifname LOKAL OLARAK BÜYÜME HORMONU EKSPRESYONUNU ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname LOKAL OLARAK BÜYÜME HORMONU EKSPRESYONUNU ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname LOKAL OLARAK BÜYÜME HORMONU EKSPRESYONUNU ARTIRMAYA Teknik Alan YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Buluş, lokal olarak büyüme hormonu ekspresyonunu artırmaya yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir.

Detaylı

Tarifname TRİGEMİNAL NEVRALJİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname TRİGEMİNAL NEVRALJİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname TRİGEMİNAL NEVRALJİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, trigeminal nevraljinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1

Detaylı

Tarifname PARKĠNSON HASTALIĞININ SEMPTOMATĠK TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON

Tarifname PARKĠNSON HASTALIĞININ SEMPTOMATĠK TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname PARKĠNSON HASTALIĞININ SEMPTOMATĠK TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, parkinson hastalığının semptomatik tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin

Detaylı

Tarifname BÖBREKÜSTÜ BEZĠ YETMEZLĠĞĠNĠN TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON

Tarifname BÖBREKÜSTÜ BEZĠ YETMEZLĠĞĠNĠN TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname Teknik Alan BÖBREKÜSTÜ BEZĠ YETMEZLĠĞĠNĠN TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON Buluş, böbreküstü bezi yetmezliğinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Tarifname BCL2 BASKILAMA İŞLEVİYLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTERMEYE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON

Tarifname BCL2 BASKILAMA İŞLEVİYLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTERMEYE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON 1 Tarifname BCL2 BASKILAMA İŞLEVİYLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTERMEYE Teknik Alan YÖNELİK BİR FORMÜLASYON Buluş, bcl2 baskılama işleviyle anti-karsinojenik etki göstermeye yönelik oluşturulmuş bir formülasyon

Detaylı

Tarifname S-ADONEZİLHOMOSİSTEİN HİDROLAZ BASKILAYICI NİTELİK GÖSTEREN, SİMPLOSOSİT TÜREVLERİNİ İÇEREN BİR KOMPOZİSYON

Tarifname S-ADONEZİLHOMOSİSTEİN HİDROLAZ BASKILAYICI NİTELİK GÖSTEREN, SİMPLOSOSİT TÜREVLERİNİ İÇEREN BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname S-ADONEZİLHOMOSİSTEİN HİDROLAZ BASKILAYICI NİTELİK GÖSTEREN, SİMPLOSOSİT TÜREVLERİNİ İÇEREN BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, s-adonezilhomosistein hidrolaz baskılayıcı nitelik göstermeye

Detaylı

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Tarifname SARKOPENİ NİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname SARKOPENİ NİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname SARKOPENİ NİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, sarkopeni nin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde sarkopeni,

Detaylı

Turkish. HIV E KARŞI KOMBİNE İLAÇ TEDAVİSİ (Combination Therapy Against HIV) Hasta bilgilendirilmesi

Turkish. HIV E KARŞI KOMBİNE İLAÇ TEDAVİSİ (Combination Therapy Against HIV) Hasta bilgilendirilmesi Turkish HIV E KARŞI KOMBİNE İLAÇ TEDAVİSİ (Combination Therapy Against HIV) Hasta bilgilendirilmesi Debbie van der Meijden Iman Padmos Nisan 2003 Yayım bilgileri Sorumluluk Bu broşür Debbie van der Meijden

Detaylı

Tarifname 2,3-TETRAHYDROBENZO[B][1,4]TRİOXİN-5,6-YL]CHROMAN-4-TRİONE VE TÜREVLERİNİN EPİLEPSİ NİN SEMPTOMATİK TEDAVİSİNE YÖNELİK KULLANIMI

Tarifname 2,3-TETRAHYDROBENZO[B][1,4]TRİOXİN-5,6-YL]CHROMAN-4-TRİONE VE TÜREVLERİNİN EPİLEPSİ NİN SEMPTOMATİK TEDAVİSİNE YÖNELİK KULLANIMI 1 Tarifname 2,3-TETRAHYDROBENZO[B][1,4]TRİOXİN-,6-YL]CHROMAN-4-TRİONE VE TÜREVLERİNİN EPİLEPSİ NİN SEMPTOMATİK TEDAVİSİNE YÖNELİK KULLANIMI Teknik Alan Buluş, 2,3-tetrahydrobenzo[b][1,4]trioxin-,6-yl]chroman-4-trione

Detaylı

Tarifname ATLETİK PERFORMANSI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ATLETİK PERFORMANSI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ATLETİK PERFORMANSI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, atletik performansı artırmaya yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde

Detaylı

HIV ENFEKSİYONUNUN PATOFİZYOLOJİSİ VE DOĞAL SEYRİ

HIV ENFEKSİYONUNUN PATOFİZYOLOJİSİ VE DOĞAL SEYRİ HIV ENFEKSİYONUNUN PATOFİZYOLOJİSİ VE DOĞAL SEYRİ Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum Planı HIV in morfolojik ve

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

Tarifname MONOAMĠNOKSĠDAZ B BASKILAMA NĠTELĠĞĠ GÖSTEREN MĠYOTROPĠK. BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON

Tarifname MONOAMĠNOKSĠDAZ B BASKILAMA NĠTELĠĞĠ GÖSTEREN MĠYOTROPĠK. BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON 1 Tarifname MONOAMĠNOKSĠDAZ B BASKILAMA NĠTELĠĞĠ GÖSTEREN MĠYOTROPĠK Teknik Alan BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON içeren bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde monoaminoksidaz

Detaylı

Tarifname DENTİN FORMASYONUNU TEŞVİK EDEN BİR KOMPOZİSYON

Tarifname DENTİN FORMASYONUNU TEŞVİK EDEN BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname DENTİN FORMASYONUNU TEŞVİK EDEN BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, dentin formasyonunu teşvik etmeye yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde

Detaylı

Tarifname YARALARIN İYİLEŞME HIZINI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname YARALARIN İYİLEŞME HIZINI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname YARALARIN İYİLEŞME HIZINI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, yaraların iyileşme hızını artırmaya yönelik topikal bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Yara,

Detaylı

EVRİM. Aslı Sade Memişoğlu kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

EVRİM. Aslı Sade Memişoğlu kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu EVRİM Aslı Sade Memişoğlu kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu İÇERİK BÖLÜM I: GİRİŞ evrimin gerçek dünyanın problemleriyle ilişkisi Evrim gerçeği Doğal seçilimin gözlenebilirliği Evrim ağacı oluşturmak BÖLÜM

Detaylı

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İmmünite ile allerji arasında yakın bir ilişki vardır. İmmünite antikorlarla vücudu korumak, Allerji ise, antikorlarla

Detaylı

Tarifname KRONĠK FELÇ VE KOMA SONRASI KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ VE KAS KÜTLESĠ KAYBINI TEDAVĠ ETMEYE YÖNELĠK

Tarifname KRONĠK FELÇ VE KOMA SONRASI KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ VE KAS KÜTLESĠ KAYBINI TEDAVĠ ETMEYE YÖNELĠK 1 Tarifname KRONĠK FELÇ VE KOMA SONRASI KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ VE KAS KÜTLESĠ Teknik Alan KAYBINI TEDAVĠ ETMEYE YÖNELĠK Buluş, kronik felç ve koma sonrası kas güçsüzlüğü ve kas kütlesi kaybını tedavi etmeye yönelik

Detaylı

EĞİTİM ÖNCESİ BAŞARI ÖLÇME FORMU

EĞİTİM ÖNCESİ BAŞARI ÖLÇME FORMU EĞİTİM ÖNCESİ BAŞARI ÖLÇME FORMU KATILIMCI: GÖREV YERİ: 1. Aşağıdakilerden hangisi transfüzyon reaksiyonlarından biri değildir? A) Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonu B) Akut normovolemik hemodilüsyon

Detaylı

Tarifname OTOİMMUN HASTALIKLARDA İLERLEMEYİ DURDURMAK, HASTALIK SEMPTOMLARINI BASKILAYIP İYİLEŞME SÜRECİNİ TEŞVİK EDİCİ BİR KOMPOZİSYON

Tarifname OTOİMMUN HASTALIKLARDA İLERLEMEYİ DURDURMAK, HASTALIK SEMPTOMLARINI BASKILAYIP İYİLEŞME SÜRECİNİ TEŞVİK EDİCİ BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname OTOİMMUN HASTALIKLARDA İLERLEMEYİ DURDURMAK, HASTALIK SEMPTOMLARINI BASKILAYIP İYİLEŞME SÜRECİNİ TEŞVİK EDİCİ BİR KOMPOZİSYON 1 Teknik Alan Buluş, otoimmun hastalıklarda ilerlemeyi durdurmak,

Detaylı

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON Ali ŞENGÜL MEDICALPARK ANTALYA HASTANE KOMPLEKSİ İMMÜNOLOJİ BÖLÜMÜ Organ nakli umudu Beklenen Başarılı Operasyonlar Hayaller ve Komplikasyonlar?

Detaylı

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır.

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır. Sayın meslektaşlarım, Kişisel çalışmalarım sonucu elde ettiğim bazı bilgileri, yararlı olacağını düşünerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Çalışmalarımı iki ana başlık halinde sunacağım. MADDE BAĞIMLILIĞI

Detaylı

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ Doç. Dr. Gülderen Yanıkkaya Demirel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmunoloji Anabilim Dalı Bşk Yeditepe Universitesi Hastanesi, Doku Tipleme Laboratuvarı

Detaylı

FARELERDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PNÖMONi MODELiNDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PHIKZ FAJININ TEDAVi ETKiSiNiN ARAŞTIRILMASI. Dr.

FARELERDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PNÖMONi MODELiNDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PHIKZ FAJININ TEDAVi ETKiSiNiN ARAŞTIRILMASI. Dr. FARELERDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PNÖMONi MODELiNDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PHIKZ FAJININ TEDAVi ETKiSiNiN ARAŞTIRILMASI Dr. Kübra CAN Prof. Dr. Osman Şadi YENEN Doç. Dr. Uğur AKSU AMAÇ Son yıllarda çoklu

Detaylı

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir.

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. * *Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. *Bu hipotez, memelilerin evrimsel geçmişlerinin bir parçası

Detaylı

o Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.

o Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz. TELZİR 700 mg film tablet Ağızdan alınır Etkin madde: Her tablette; 700 mg fosamprenavir içerir. Yardıma maddeler: Hipromeloz, titanyum dioksit, triasetin, kırmızı demir oksit, mikrokristalize selüloz,

Detaylı

İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ. Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD

İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ. Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD HÜCRE İÇİ MİKROBA YANIT Veziküle alınmış mikroplu fagosit Sitoplazmasında mikroplu hücre CD4 + efektör

Detaylı

GEBELİK VE HIV. Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

GEBELİK VE HIV. Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD GEBELİK VE HIV Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD HIV Enfeksiyonunda Gebeliğin Önemi ART olmaksızın yenidoğana kümülatif HIV bulaş riski %25-30 Emzirme, bulaşı

Detaylı

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 14.03.2013, Kervansaray Lara Otel, Antalya Olgu Erkek, 44 yaşında, bekar On yıl önce, yurt

Detaylı

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU Arı Zehiri - Tanım Arı zehiri, bal arıları tarafından öncelikle memelilere ve diğer iri omurgalılara karşı

Detaylı

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır.

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. WEİL FELİX TESTİ WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. Riketsiyöz tanısında çapraz reaksiyondan faydalanılır bu nedenle riketsiyaların çapraz reaksiyon

Detaylı

EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU

EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU KATILIMCI: GÖREV YERİ: 1. Transfüzyon tarihindeki önemli buluşu (ABO antijenleri tanımı) ile Nobel ödülü alan bilim adamı kimdir? a. Robert Cook b. Anthony Van Löwenhook

Detaylı

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi Pocket Cep kitapçığı size ART HIV tedavisi Antiretroviral Tedavi Ocak 2018 Bu cep broşürü HIV tedavisi (ART) hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için hazırlanmıştır. HIV tanısı aldığım için, pek

Detaylı

HBV-HCV TRANSPLANTASYON. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

HBV-HCV TRANSPLANTASYON. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi HBV-HCV TRANSPLANTASYON Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi HBV infeksiyonu ve HD HBV infeksiyonu insidansı agresif aşılama politikaları ile azalmıştır A.B.D: %1 seropozitif HBV TÜRKİYE: %3.9-4.8

Detaylı

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS EĞİTİMİ Acquired Immune Deficiency Syndrome Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor. Tanzanya da AIDS yetimleri AIDS Nedir? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.

Detaylı

TÜBERKÜLOZUN MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM

TÜBERKÜLOZUN MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM TÜBERKÜLOZUN MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM Doç. Dr. Alpaslan Alp Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dünya Sağlık Örgütü 2009 Yılı Raporu Aktif tüberkülozlu hasta

Detaylı

CMV infeksiyonu tedavi yaklaşımları. Dr. Kemalettin ÖZDEN

CMV infeksiyonu tedavi yaklaşımları. Dr. Kemalettin ÖZDEN CMV infeksiyonu tedavi yaklaşımları Dr. Kemalettin ÖZDEN Cytomegalovirus (CMV) Bir herpes virüstür Erişkinlerin yaklaşık %50-90 ı CMV ile infektedir İmmünkompetan hastada primer infeksiyon genellikle asemptomatiktir

Detaylı

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Tedavi hedefleri HIV e bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak Viral yükü maksimal ve en uzun süreli şekilde bastırmak. İmmun

Detaylı

İNFLUENZADA KORUNMA. Uz. Dr. Öznur Ak KEAH

İNFLUENZADA KORUNMA. Uz. Dr. Öznur Ak KEAH İNFLUENZADA KORUNMA Uz. Dr. Öznur Ak KEAH İnfluenzaya bağlı komplikasyonların önlenmesi, hastalığın hafif geçirilmesi, hastaneye yatışın azaltılmasında en etkili yol AŞI ile korunmaktır. Antiviral ilaçlarla

Detaylı

İntegraz İnhibitörlerinin Tedavideki Yeri ve Önemi

İntegraz İnhibitörlerinin Tedavideki Yeri ve Önemi İntegraz İnhibitörlerinin Tedavideki Yeri ve Önemi Dr. Dilara İnan 14.05.2016 EKMUD, Antalya TK/DLG/0017/16 HIV Tedavisi Mevcut ilaçların majör hedefi: Reverz transkriptaz inhibitörleri (RTI) Nükleozid/nükleotid

Detaylı

Uzm. Dr. Burcu Uysal Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kırşehir

Uzm. Dr. Burcu Uysal Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kırşehir Uzm. Dr. Burcu Uysal Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kırşehir Tanım Sadece anti-hbc IgG nin saptanması Virusla karşılaşmayı gösteren en duyarlı gösterge En çok görülen olağan dışı

Detaylı

9.7 ISIL İŞLEM SIRASINDA GIDA BİLEŞENLERİNİN PARÇALANMASI

9.7 ISIL İŞLEM SIRASINDA GIDA BİLEŞENLERİNİN PARÇALANMASI 9.7 ISIL İŞLEM SIRASINDA GIDA BİLEŞENLERİNİN PARÇALANMASI 9.7.1 Sabit Sıcaklıkta Yürütülen Isıl işlemde Bileşenlerin Parçalanması 9.7.2 Değişen Sıcaklıkta Yürütülen Isıl İşlemde Bileşim Öğelerinin Parçalanması

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM. (1 Mayıs Haziran 2017 )

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM. (1 Mayıs Haziran 2017 ) Dekan V. Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı Dönem I Koordinatör Yardımcısı Kurulun amacı: 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN

Detaylı

Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon)

Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon) Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon) Tüberküloz bütün yaş gruplarında görülen ve tüm sistemleri tutabilen bir hastalıktır. Tüberküloz prevalansının yüksek olduğu toplumlarda genellikle çocuk

Detaylı

ANTİFUNGAL TEDAVİ: PRE-EMPTİF Mİ EMPİRİK Mİ? Prof. Dr. Ayper SOMER İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları

ANTİFUNGAL TEDAVİ: PRE-EMPTİF Mİ EMPİRİK Mİ? Prof. Dr. Ayper SOMER İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları ANTİFUNGAL TEDAVİ: PRE-EMPTİF Mİ EMPİRİK Mİ? Prof. Dr. Ayper SOMER İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları Ankara, 28 Şubat 2010 PEDİATRİDE İNVAZİF MANTAR İNFEKSİYONU İÇİN RİSK GRUPLARI

Detaylı

Karaciğer Transplantasyonu Olgularında Hepatit B Tedavisi

Karaciğer Transplantasyonu Olgularında Hepatit B Tedavisi Karaciğer Transplantasyonu Olgularında Hepatit B Tedavisi Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD BUHASDER 2017: 7. Tepecik Enfeksiyon Günleri 1-5.11.2017, Hilton Dalaman

Detaylı

-1-3,7-bis(2-hydroxyethyl) İCARİTİN BİLEŞENİNİN EREKTİL DİSFONKSİYON VE SPERM ÜRETİMİNDEKİ DEFEKTLERİN TEDAVİSİNDE KULLANIMI

-1-3,7-bis(2-hydroxyethyl) İCARİTİN BİLEŞENİNİN EREKTİL DİSFONKSİYON VE SPERM ÜRETİMİNDEKİ DEFEKTLERİN TEDAVİSİNDE KULLANIMI -1-3,7-bis(2-hydroxyethyl) İCARİTİN BİLEŞENİNİN EREKTİL DİSFONKSİYON VE SPERM ÜRETİMİNDEKİ DEFEKTLERİN TEDAVİSİNDE KULLANIMI Teknik Alan Buluş, cinsel bozuklukların tedavisinde erektil disfonksiyon ve

Detaylı

24 Şubat Enflamasyon DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz Dr. Sema Bilgiç

24 Şubat Enflamasyon DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz Dr. Sema Bilgiç IMMN 7005. İMMÜN SİSTEM MORFOLOJİSİ 24 Şubat Enflamasyon DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz Dr. Sema Bilgiç 3 Mart Hormon Etki Mekanizması Biyokimya Prof.Dr.Beyhan Ömer 10 Mart Isı Şoku Proteinleri DETAE Doç.Dr.

Detaylı

VİRAL HEPATİTLER 5. Sınıf Entegre Ders. Prof. Dr. Fadıl VARDAR Prof. Dr. Sema AYDOĞDU

VİRAL HEPATİTLER 5. Sınıf Entegre Ders. Prof. Dr. Fadıl VARDAR Prof. Dr. Sema AYDOĞDU VİRAL HEPATİTLER 5. Sınıf Entegre Ders Prof. Dr. Fadıl VARDAR Prof. Dr. Sema AYDOĞDU Kronik Viral Hepatitler Sporadik Enfeksiyon ENDER HBV HCV HDV Ulusal Aşılama Programı Erişkinlerin Sorunu HFV, HGV,

Detaylı

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR Prof. Dr. İhsan Karadoğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kök Hücre Nedir? Kendileri için uygun olan bir çevre içinde

Detaylı

Kronik Hepatit B li Hastanın Güncel Tedavisi

Kronik Hepatit B li Hastanın Güncel Tedavisi Kronik Hepatit B li Hastanın Güncel Tedavisi Prof. Dr. Reşat Özaras İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon AD. rozaras@yahoo.com Genel Bakış HBV Enfeksiyonunda Neredeyiz? Eradikasyon

Detaylı

Sık Rastlanan Fungal İnfeksiyonlarda Tedavi Kılavuzu: Kriptokokkoz. Dr Meltem Avcı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 13.12.

Sık Rastlanan Fungal İnfeksiyonlarda Tedavi Kılavuzu: Kriptokokkoz. Dr Meltem Avcı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 13.12. Sık Rastlanan Fungal İnfeksiyonlarda Tedavi Kılavuzu: Kriptokokkoz Dr Meltem Avcı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 13.12. 2009/ Çeşme Kriptokok İnfeksiyonları Etken: sıklıkla C. neoformans En

Detaylı

Hastaların Tedaviye Uyumunu ve Sağlık

Hastaların Tedaviye Uyumunu ve Sağlık Hastaların Tedaviye Uyumunu ve Sağlık Sisteminde Kalmasını Artırıcı Önlemler Prof. Dr. Dilara İnan 26.12.2015 İstanbul HIV hastasının takipte kalması, HIV hastalığının sonuçlarını hem bireysel hem toplumsal

Detaylı

Kanser Hastalığı (Cilt Kanseri hariç)

Kanser Hastalığı (Cilt Kanseri hariç) Kanser sigortası Kanser Hastalığı (Cilt Kanseri hariç) Kanser Kanser Hastalığı, yeni anormal hücrelerin fokal otonom bir şekilde çoğalarak normal dokulara yayılması olarak tanımlanır. Böyle bir kanser,

Detaylı

HAZIRLAYANLAR: Esra AYDIN ( ) Cansu SAMANCI ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ ÜNİVERSİTESİ

HAZIRLAYANLAR: Esra AYDIN ( ) Cansu SAMANCI ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ ÜNİVERSİTESİ ADENOZİN DEAMİNAZ HAZIRLAYANLAR: Tuba KASIMOĞLU (050559020) Esra AYDIN (050559004) Cansu SAMANCI (050559027) Sercan POLAT (050559026) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ ÜNİVERSİTESİ S Pürin

Detaylı

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV infeksiyonlu hastalarda tüberküloz sıklığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 212 HIV infeksiyonlu hasta - 8 Akciğer tüberkülozu - 4

Detaylı

Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır?

Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır? Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır? Çağlar Ruhi 1, Nilgün Sallakçı 2, Fevzi Ersoy 1, Olcay Yeğin 2, Gültekin

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III DERS YILI DOKU ZEDELENMESİ, ENFEKSİYON VE HALK SAĞLIĞI DERS KURULU

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III DERS YILI DOKU ZEDELENMESİ, ENFEKSİYON VE HALK SAĞLIĞI DERS KURULU KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI DOKU ZEDELENMESİ, ENFEKSİYON VE DERS KURULU DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Mikrobiyoloji 30 14 44 Halk Sağlığı 30 14 44 Patoloji 23 14 37 Farmakoloji

Detaylı

Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri

Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri Biberon Maması İçerik ve Çeşitleri Biberon Mamaları Annesütünün ikamesidir. Annesütü alamayan bebekler için Annesütü yetersizliğinde Annesütü ve inek sütünde enerji ve ana besin maddeleri Anne Sütü (100ml)

Detaylı

03 Ekim İmmünoloji Tanıtım DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz 10:00-12: Ekim İmmünüloji de Literatür DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz 12:00-14:00

03 Ekim İmmünoloji Tanıtım DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz 10:00-12: Ekim İmmünüloji de Literatür DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz 12:00-14:00 IMMN 7001 İMMÜNOLOJİDE TEMEL KAVRAMLAR A 03 Ekim İmmünoloji Tanıtım DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz 03 Ekim İmmünüloji de Literatür DETAE Prof. Dr. Günnur Deniz Takibi 12:00-14:00 10 Ekim İmmünülojide Literatür

Detaylı

Bu ilacı kullanmadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TRUVADA fîlm-kaplı tablet Ağızdan alınır. o Etkin madde: 200 mg emtrisitabin ve 245 mg tenofovir disoproksil (300 mg tenofovir disoproksil fumarat veya 136 mg tenofovire eşdeğer), o Yardımcı maddeler,

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

TARİFNAME. Elektrikli fırınlarda redüksiyonlu pişirmeye olanak sağlayan redüksiyon ajanı ve bahsedilen ajanla gerçekleştirilen pişirme yöntemi

TARİFNAME. Elektrikli fırınlarda redüksiyonlu pişirmeye olanak sağlayan redüksiyon ajanı ve bahsedilen ajanla gerçekleştirilen pişirme yöntemi TARİFNAME Elektrikli fırınlarda redüksiyonlu pişirmeye olanak sağlayan redüksiyon ajanı ve bahsedilen ajanla gerçekleştirilen pişirme yöntemi Teknik Alan Buluş, seramik ve cam sektörlerinde kullanılan

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi 1 HLA TAŞIYAN HÜCRELER VE TRANSFÜZYONDA ÖNEMİ Dr. İshak Özel TEKİN Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji A.D. 2 3 Baruj Benacerraf

Detaylı