Unigraphics NX Progressive Die Wizard NX Progresif Sac Kalıp Sihirbazı. Eğitmen : Melih DİZDAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Unigraphics NX Progressive Die Wizard NX 1.0.2 Progresif Sac Kalıp Sihirbazı. Eğitmen : Melih DİZDAR"

Transkript

1 Unigraphics NX Progressive Die Wizard NX Progresif Sac Kalıp Sihirbazı Eğitmen : Melih DİZDAR

2 Nedir? Progressive kalıplar ;sac parçalar üzerinde yer alan bükme,delme,kesme gibi işlemlerin basamak basamak istasyon adı verilen bölümlerde oluşturulduğu kalıplardır.

3 Kullanılan İkonlar Design Setting Strip Layout Standart Part Drawing Feature Recognition Blank Layout Die Base Pocket Design PDW Tools Project Initialization Scrap Design Insert Group BOM Feature Pre-Process Force Calculation Relief Design View Manager

4 Feature Recognition Progressive Die Wizard ile bir parçanın kalıbının yapılabilmesi için saç metal parçanın Unigraphics Sheet Metal ikonları yardımıyla çizilmiş olması gerekmektedir. Feature Recognition,Unigraphics ortamı dışında çizilmiş olan katı parçalar ortama çağırıldıktan sonra onlara otomatik olarak parametre atamakta kullanılır ve parça Die Wizard ortamında kalıbı yapılabilir hale gelir. Parametresiz olan bu transfer edilmiş datalar(iges, STEP,PARASOLID,vb) bu tool yardımıyla otomatik olarak yeniden işlenerek sheet metal algoritması kazandırılır ve parçadaki bükülen kısımların açılım hesaplamaları da kolaylıkla yapılabilir. Esas kullanım amacı parametresi olmayan sac parçaları parametrik hale getirmektir.

5 Feature Recognition Örnek sheet_metal.prt İkonu tıkladıktan sonra part management ok ok Taban yüzeyi olarak Pembe yüzeyi seçiniz. Auto Recognize a tıklayınız. Feature builder a tıklayınız. Build All a tıklayınız. Two views sekmesini seçiniz. Son olarak da parça yapıldıktan sonra Unform All a tıklayınız.

6 Project Initialization Bu ikon yardımıyla progressive Die Wizard Modülü nde kalıbının yapılması istenen parça ortama çağırılır. Burada projenin oluşturulacağı klasör ve projenin ismi belirtilir ve Unigraphics gerekli olan dosyaları kendisi oluşturur.ayrıca daha önceden tamamlanmış bir proje de yine bu bölümde açılabilir. Assembly mantığını kullandığı için parçalar montaj yapısına uygun şekilde parametrik yapıda otomatik olarak oluşur.

7 Design Setting Die Wizard modülünde önceden standart olarak yapılan ayarların belirlendiği yer.örnek olarak kalıbın kapandığı andaki yüksekliği,zımbaların geçtiği yerlerdeki sıkılık ve boşlukları verebiliriz.

8 Feature Pre-Process Burada öncelikle parçanın açılımı otomatik olarak alınır ve daha sonra kalıpta yapılacak eğme,delme,kesme ve bükme gibi işlemlerin sırası belirlenir.örneğin bir Z-Bend bükme işlemi varsa bunun tek istasyonda mı yapılacağı veya belli bir açıya kadar bir ön bükme işlemi yapıldıktan sonra 2 istasyonda yapılacağı belirlenir.burada Sheet Metal ortamında yapılmış olan bütün işlemler otomatik olarak tanınmaktadır. Burada önceden tanımlanacak işlemler sol taraftaki menüden birlikte seçilerek sağ tarafa geçirilir ve standart işlemlerden seçim yapılır. İlk olarak Create Blank e tıklanarak parçanın açılımının alınması sağlanır.bunun yapılabilmesi için öncelikle bir açılım yüzeyi seçilmelidir. Yan tarafta örnek olarak bir Z-Bend işlemi 2 istasyonda büküm yapılacak şekilde tnaımlanmıştır.

9 Blank Layout Bu kısımda kesme ve bükme işlemi yapılacak olan sacın boyutlandırılması ve kalıbı yapılacak parçanın bu saç üzerindeki yeri belirlenir.parçanın kalıbının çift ya da daha fazla sıralı olması istendiği taktirde bu kısımda yer alan tool lar vasıtasıyla blank seçilerek kopyalanabilir,silinebilir. Burada Pitch değeri hatve değeri olarak kabul edilir. Pitch

10 Scrap Design Parçamıza şekil vermek için kesilmesi gereken artık malzemenin boyutlandırıldığı yerdir. Bu bölümde zımbalarla kesilecek kısımlar, pilot deliklerinin yeri gibi kısımların neresi olacağı tanımlanır.bu aşamada çizilen ekstra eğriler yardımıyla sacın nerden kesileceği belirlenir.daha sonra bu sac da yine kendisi içinde alt bölümlere ayrılabilir. Yan tarafta atılacak sac farklı bir renk ile gösterilmiştir.yine bu aşama içerisinde bu sac da komutlardan split yardımıyla birbiri içinde parçalara ayrılabilir.ilerleyen bölümlerde de bu parçalar için zımbalar oluşturularak kesim yapılması sağlanacaktır.

11 Strip Layout Bu kısımda öncelikle parçanın kaç istasyonda tamamlanacağını belirlenir.istasyon sayısı belirlendikten sonra sıra işlemlerin bu istasyonlar arasında paylaştırılmasına gelir.bu bölümde seçilen işlemler istenilen istasyona kolaylıkla aktarılabilir.işlem tamamlandıktan sonra tüm kalıbın simülasyonu izlenebilir. Yan tarafta çeşitli işlemlerin istasyonlara ayrılmış şekli görülebilir. En son aşamada ise kalıptaki tüm işlemlerin bitmiş görüntüsünün yer alacağı simülasyon oluşturulur.yanda parçanın saç levha halinden son haline gelene kadar geçirdiği aşamaların yer aldığı simülasyon görüntüsü verilmiştir.

12 Strip Layout Bu aşamada ilk yapılan işistasyon sayısının kaç olacağının belirlenmesidir.bu sayıyı sisteme girdikten sonra yaratılan ortamda işlemler istasyonlara bölüştürülerek hangi işlemin hangi istasyonda yapılacağı belirlenir.istenilen büküm,kesim gibi işlemler aşağıda istasyon görünümüne seçilerek aktarıldıktan sonra Move Process Feature yardımıyla istasyon adımları arasında taşınabilir. Yöntemlerden Absolute ile istenilen parça istasyonun numarasını vererek taşınır. Relative yöntemi ile birer basamak geri ya da ileri sürükleyerek taşıma yapılır.

13 Strip Layout Operasyonlar istenilen istasyonlara yerleştirildikten sonra Tools Simulation a gidilerek istasyonların son halinin simülasyonu izlenmelidir. Tools Simulation Start Simulation şeklinde simülasyon oluşturulur. Yapılan herhangi bir değişiklikten sonra yine aynı penceredeki Clear Simulation tıklanarak kalıbın simülasyonunu yeniden oluşturmak için silinebilir.

14 Force Calculation Bu kısımda presin parçaya uygulayacağı toplam kuvvet otomatik olarak hesaplanır.hesaplamanın yapılabilmesi için başlangıçta parça malzemesi seçilmek zorundadır. Bu sayede hangi operasyonun preste ne kadar kuvvet gerektirdiği ve parçanın tamamının işlenmesi için ne kadar kuvvete ihtiyaç duyulduğunu bulmak çok kolaydır aynı zamanda oluşacak olan kuvvetin merkezini de otomatik olarak verir. Kuvvet hesabı için sol taraftaki operasyonlardan istenenler (ya da tümü) sağ tarafa atılarak Calculate Total Force tıklanır.

15 Die Base Bu kısımda bandın içinde yer alacağı kalıp seti oluşturulur.standart kalıp setleri mevcuttur ve seçildiği an otomatik olarak parçalar yerleştirilmeye başlanır.burada ilk önce kalıbın boyutlandırılabilmesi için çalışma alanı belirtilmelidir. Pick Work Area Burada Top görünüşte dikdörtgen bir alan belirtilir ve setin boyutları bu alana göre ayarlanır.kalıp seti seçimi de yapıldıktan sonra OK tıklanır ve set oluşturulur.

16 Insert Group Bu kısımda bükümler,delikler,kabartma gibi işlemleri oluşturacak elemanlar standart kütüphaneden getirilerek yüzeylerin formlarına göre oluşturulur. Zımbası ya da büküm aparatı yapılacak olan operasyona ait yüzey seçilir.daha sonra da kütüphaneden standart bir zımba seçilir ya da yüzey formunda bir zımba oluşturulur. Dikkat edilecek en önemli husus ise bükme işlemlerinde büküm yukarıya doğru ise Die kısmında da Punch kısmında da UP, aşağıya doğru ise yine her iki kısımda da DOWN punch ve die seçilmelidir.

17 Insert Group Zımba Ekleme : Zımba yapılacak yüzey seçilir. Yüzey formu standart zımba şekillerine uygun değilse sonuncu ikon olan User Defined Punch tıklanarak kolayca Punch oluşturulabilir.

18 Önemli!! :Sadece Apply a tıkladığınızda parçanın şekli ilk etapta düzgün çıkmayacaktır.düzgün görünmesi için menüden çıkmanız gerekecektir.ancak doğrudan OK e tıklarsanız parçanız istediğiniz şekilde ekranda yerini alacaktır. Insert Group Büküm Aparatı Ekleme : Büküm aparatı eklemek için öncelikle bükümüm blend i seçilir.daha sonra bükümün Up mı Down mı olduğu incelenerek bu yönde bir Die ve Punch seçimi yapılır. Bükümün Punch Kısmının Oluşturulması Büküm Tipleri Yan tarafta punch ın bitmiş hali görünmektedir. Öncelikle büküm blend i seçilir.daha sonra Punch kısmına gelip Up Punch seçilir ve OK e tıklanır.

19 Insert Group Bükümün Die Kısmının oluşturulması Parça üzerinde aynı Blend seçili iken Punch kısmından çıkılarak Die kısmına gidilir.burada büküm yukarı doğru olduğundan yine Up seçilip OK tıklanarak Die oluşturulur.

20 Insert Group Kesici Zımbanın Die Kısmının Oluşturulması - Burada Die Kısmı oluşturulmak istenen Scrap seçilir Oluşan Die kısmı aşağıda görüntülenmektedir.

21 Insert Group Zımbanın Dişisinin oluşturulması Öncelikle dişisinin oluşturulması istenen scrap seçilir.daha sonra Die Cavity kısmına tıklanarak Yan tarafta görüldüğü gibi boşluk boyutlandırılır ve Apply tıklanır.

22 Standart Part Bu kısımda sac kalıpçılığında kullanılan çeşitli standart elemanlar bulunmaktadır. İhtiyaç duyulduğu taktirde bu kütüphaneden herhangi bir parça kalıba eklenebilir. Kalıpta kullanılan standart elemanların büyük çoğunluğu kütüphanede parametrik olarak mevcuttur.

23 Standart Part Kütüphaneden Parça Ekleme: Öncelikle Kütüphaneye gidilerek parça boyutlandırılır Daha sonra da parçanın konulması istenen yüzey seçimi yapılır. Devam

24 Standart Part Sonra da eklenen standart elemanın yeri belirlenir. Standart Part kütüphanesinde yer alan tüm parçalar bu şekilde kalıba eklenebilir.

25 Relief Design Kalıpta bükülen kısımların bir sonraki istasyona hareket edebilmesi için,bir sonraki istasyonda o kısmın boş olması gerekir.bu kısımda bu boşlukların istenen profilde ve boyutlarda oluşturulması otomatik olarak parçadan algılanıp sağlanır. Ana mönüden rölyefin profili ve parça seçilerek rölyef oluşturulur ve kaç adet olacağı belirtilir. Öncelikle Relief oluşturulması istenen solid ve Relief in tipi seçilir. Daha sonra da gerekli offset değerleri verilerek Apply tıklanır ve Relief oluşturulur. İstendiği taktirde relief seçilerek Rotate edilebilir ya da istasyon adımlarına aynı şekilde kopyalanabilir.

26 Create Pockets Bu kısımda kalıp plakalarının içerisinde kalan zımba gibi elemanlar ile daha sonra kütüphaneden eklenmiş olan parçaların bu plakalardan çıkartılması sağlanır. Kalıp Setinden seçilen plaka ya da plakalardan seçilen standart parçaları çıkartır. Seçilen Plaka ya da Plakaların içinde bulunan tüm standart elemanları çıkartır. Seçilen standart parça ya da parçalar hangi plakalarla kesişiyorsa oradaki boşluklar çıkartılır. Modeling yardımıyla çizilen herhangi bir katıdan bir standart part ı çıkartır. Modeling yardımıyla yaratılan katı ya da katılardan başka katı ya da katıları çıkartır.

27 Create Pockets Öncelikle Target olan parçalar seçilir. Daha sonra da Standart Parçalar seçilip OK tıklanır.

28 BOM BOM (Bill of Materials) kısmından kalıp montajında bulunan parçaların dökümünü alabilirsiniz. İstendiği taktirde listede görünecek kolonların isimleri ve özellikleri BOM Field Edit vasıtasıyla değiştirilebilir. Parçaların listede görüntülenecek açıklamalarını ve detaylarını BOM Record Edit ile birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Bu kısımda Export Excel vasıtasıyla da bu listeyi tablo halinde Excel e yollayabilirsiniz. Bu tabloyu daha sonra kolaylıkla UG/Drafting ortamına alabilirsiniz.

29 Drawing Belirtilen 4 Görünüşlü teknik resim şablonuna göre kalıbın teknik resmini çıkartır

30 View Manager Kalıp ortamındaki parça sayısının fazlalığı dolayısıyla bu parçaların hangilerinin görünüp görünmeyeceğini belirlemek için kullanılır. İstenen çalışma parçaları dışında ki parçaları filtreleyerek çalışma kolaylığı sağlar. Aşağıdaki menüde de görüldüğü gibi kalıp plakalarının görüntülenip görüntülenmemesini yanlarındaki kutucuğa check atarak sağlayabilirsiniz.

31 Teşekkürler! Cem Alpay

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 7 Strip Layout Ders 7 Şerit Tasarımı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 7 Strip Layout Ders 7 Şerit Tasarımı PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2 Lesson 7 Strip Layout Ders 7 Şerit Tasarımı Mustafa ÖZAN STRIP LAYOUT Strip Layout ile Sheet Metal Design Feature larını ve PDW Pre-Process lerini düzenleyebiliriz Strip Layout

Detaylı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Projeye Hazırlanma / Project Initialization

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Projeye Hazırlanma / Project Initialization PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2 Lesson 2 Beginning Tooling Projects Ders 2 Projeye Başlama Mustafa ÖZAN Projeye Hazırlanma / Project Initialization Project Initialization, Sheet Metal parçası için yeni bir

Detaylı

SOLIDWORKS 2009 PROFESSIONAL EĞİTİM PROGRAMI (CSWA UYUMLU)

SOLIDWORKS 2009 PROFESSIONAL EĞİTİM PROGRAMI (CSWA UYUMLU) SOLIDWORKS 2009 PROFESSIONAL EĞİTİM PROGRAMI (CSWA UYUMLU) Temel Fonksiyonlar SolidWorks te tasarım mantığına giriş, Arayüz tanıtımı Sketch komutlarına giriş, Sketch çizimi Ölçülendirme ve İlişkilendirme

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA**

Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA** DELME-KESME KALIBI TASARIMI VE ÜRETİMİ Önder GÜNGÖR*,Kerim ÇETİNKAYA** *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük /TÜRKİYE **Prof.Dr. Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim

Detaylı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 6 Scrap Design Ders 6 Hurda Dizaynı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 6 Scrap Design Ders 6 Hurda Dizaynı PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2 Lesson 6 Scrap Design Ders 6 Hurda Dizaynı Mustafa ÖZAN SCRAP DESIGN By Sheet: Hurda veya hurda gruplarını, sheet veya sheet grupları seçerek tanımlama metodu. Bu metodu kullanma

Detaylı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 1 - Preparation Ders 1 - Parçanın Hazırlanması

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 1 - Preparation Ders 1 - Parçanın Hazırlanması PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2 Lesson 1 - Preparation Ders 1 - Parçanın Hazırlanması Mustafa ÖZAN PDW de hangi parçalar ile çalışılır? Şayet parça UNIGRAPHICS NX Sheet Metal Feature ları ile oluşturulmuş ise,

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak

Detaylı

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak.

Amaçlarımız. Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Amaçlarımız 2 Powerpoint de slaytlara eklentiler yapmak. Asıl slayt kavramını tanımlamak. Asıl slayt üzerinde değişklikler yapmak. Slayt gösterilerini ayarlamak. 1 3 Slaytlara eklenti yapmak için Insert

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş)

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Ders 1-Örnek 1 Yeni Model Başlatma 3D Görünüş Oluşturma Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Elemanlarõn Girilmesi Kolonlar Kirişler Nokta Oluşturma Birleşim

Detaylı

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015 NX SIEMENS NX 10.0 Üçgen Yazılım 2015 NX CAM YENİLİKLER Pattern Dircetion -> Automatic Kaba operasyonlarda talaşa giriş için belirlenen bölge seçiminde, inward ve outward (içeriden ve dışarıdan ) seçeneklerinin

Detaylı

Kırklareli Üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi Evrak Kayıt Programı Kullanım Kılavuzu Kırklareli Üniversitesi Evrak takibi açısından kullanıcıya büyük ölçüde hız ve evrakın kolay bulunabilme özelliği vermiştir. Deftere yapılan kayıt esnasında yaşanılan

Detaylı

Ders 2 Eğitim 2. İlk önce çizim(ler)i ve aşağõdaki konularõnõ inceleyin. Yeni bir model başlatmak

Ders 2 Eğitim 2. İlk önce çizim(ler)i ve aşağõdaki konularõnõ inceleyin. Yeni bir model başlatmak Ders 2 Eğitim 2 İlk önce çizim(ler)i ve aşağõdaki konularõnõ inceleyin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Görünüşler oluşturmak (plan ve yan görünüşler)

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Ders 3 - Eğitim 3 İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Üç boyutlu, plan ve yan görünüşler oluşturmak

Detaylı

ÇELİK DÜBEL TASARIMI, ANALİZİ VE ÜRETİMİ

ÇELİK DÜBEL TASARIMI, ANALİZİ VE ÜRETİMİ ÇELİK DÜBEL TASARIMI, ANALİZİ VE ÜRETİMİ GİRİŞ Çelik dübel genel olarak mobilya sektöründe bağlama elemanı olarak kullanılmaktadır. Üreteceğimiz çelik dübel malzemesi Erdemir den alınan 6011 numaralı gereçten

Detaylı

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Çalışmaları Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı SAC KALIP TASARIM - 1 1 - Sac parçasının pim dayamalı

Detaylı

FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ. 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin

FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ. 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin 2- Açılan sayfadan, oluşturulmak istenen sitenin içeriğine göre hazır şablon

Detaylı

NX İLERİ CAD EĞİTİM PROGRAMI 1. GÜN (09:30 ile 12:00 arası) Genel Tanıtım Arayüz Tanıtımı

NX İLERİ CAD EĞİTİM PROGRAMI 1. GÜN (09:30 ile 12:00 arası) Genel Tanıtım Arayüz Tanıtımı NX İLERİ CAD EĞİTİM PROGRAMI 1. GÜN (09:30 ile 12:00 arası) Genel Tanıtım Arayüz Tanıtımı Surface Toolbar ı hakkında genel bilgiler Toolbar ve İkon düzenlemeleri Yüzey modelleme ile katı modellemenin genel

Detaylı

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar.

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BÖLÜM 11 11. TARAMA İŞLEMLERİ 11.1. BHATCH Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BHATCH komutu, çizimde bir nesnenin oluşturduğu kapalı alanı farklı desenlerle taramak için kullanılır. Farklı nesnelerden

Detaylı

2. Oracle Data Miner İle Örnek Bir Veri Madenciliği Çalışması

2. Oracle Data Miner İle Örnek Bir Veri Madenciliği Çalışması 2. Oracle Data Miner İle Örnek Bir Veri Madenciliği Çalışması Bu örnek uygulamada bir önceki yazımda Oracle SQL Developer a yüklediğim Data Miner Repository ile gelen hazır bir sigorta şirketi veri setini

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

Primavera ve Doküman Yönetim Sistemi

Primavera ve Doküman Yönetim Sistemi Primavera ve Doküman Yönetim Sistemi P6 Web Access, doküman yönetimi becerisiyle güvenli bir ortamda dokümanları depolama, yönetme ve organize etme imkanı sağlar. Bir doküman, bilgisayarınızda yarattığınız

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2000

Microsoft PowerPoint 2000 Microsoft PowerPoint 2000 PowerPoint yazı, çizim, grafik, ses, video gibi unsurlar ile desteklenebilen sunular hazırlanmasına, slayt gösterileri yapılmasına imkan veren bir programdır. PowerPoint programı

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

Örnek 02: Amaç: Şekil Wizard yardımıyla yeni proje açılması.

Örnek 02: Amaç: Şekil Wizard yardımıyla yeni proje açılması. Örnek 02: Amaç: Bu çalışmadaki amaç, şarap oluşumunda ve sonrasında oluşan kimyasal maddelerin şarap tadıcılarının değerlendirmelerine nasıl bir etkide bulunduğunu tespit etmek ve bu tespitler sonucunda

Detaylı

3D Nesne Oluşturma Yöntemleri

3D Nesne Oluşturma Yöntemleri 3D NESNE OLUŞTURMA ve BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ Bu haftaki dersimizde çeşitli geometrilere sahip 3D nesneler oluşturulacaktır. Daha sonra da bu nesneler üzerinde biçimlendirme işlemleri incelenecektir. 3D

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL PANELİ KULLANIM KILAVUZU -2013-

AKADEMİK PERSONEL PANELİ KULLANIM KILAVUZU -2013- AKADEMİK PERSONEL PANELİ KULLANIM KILAVUZU -2013- Anasayfa Resimde belirtildiği şekilde giriş yapınız. Giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki gibi sayfanız açılmış olacaktır. Sayfa içeriğinde ; Genel Bilgiler,

Detaylı

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir.

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. Gerektiği yerlerde eğri nokataları Move aracıyla taşınarak

Detaylı

KIZAK SİSTEMİNİN UYGULAMALI MONTAJI

KIZAK SİSTEMİNİN UYGULAMALI MONTAJI 1 Montajlama, CAD programlarında tasarlanan parçaların uygun bir pozisyonlama sağlanarak birleştirilmesinin sağlandığı kısımdır. Burada tasarlanan parçalar, standart parçalar veya alt montaj paçalar kullanılır.

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

İLİŞİK KESME İŞLEMLERİ (İlişik Kesme Formunun Başlatılması)

İLİŞİK KESME İŞLEMLERİ (İlişik Kesme Formunun Başlatılması) 1. Birim Sorumlusu İşlemleri: İLİŞİK KESME İŞLEMLERİ (İlişik Kesme Formunun Başlatılması) 1.1. Adım: Sol üst köşede bulunan logodan açılan pencerede Formlar menüsünden, Personel İlişik Kesme Ekle butonuna

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

MONTAJ ÇİZİMİN ÖZELLİKLERİ VE GEREKLİ BİLGİLER.

MONTAJ ÇİZİMİN ÖZELLİKLERİ VE GEREKLİ BİLGİLER. MONTAJ ÇİZİMİN ÖZELLİKLERİ VE GEREKLİ BİLGİLER. Montaj Çizimleri, tasarımı yapılan makine ya da mekanizma parçalarının işlev görecekleri konumlarda birbirine takılı haldeki çizimleridir. Parçaları birbirine

Detaylı

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR C FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR Konuya Hazırlık 1. Excel de formül kullanmanın faydalarını açıklayınız. Formüller, bir sayfadaki verileri kullanarak işlem yapan denklemlerdir. Bir formülde, aynı sayfadaki

Detaylı

MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI

MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI MPLAB IDE programı mikroişlemciler için hazırlanmış bir derleyici programdır. Microchip firması tarafından hazırlanmıştır. (Resim 1) MPLAB programı assembly dilinde simulasyon,

Detaylı

Sistem Konfigrasyonu ;

Sistem Konfigrasyonu ; Sistem Konfigrasyonu ; Konfigrasyon emisyon sisteminde tanımlanan modbus ID numaralarının yetkili firma tarafından belirlenmesinin ardından yandaki görülen resimdeki şekilde set edilir. Ayrıca Channel

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

U Z VU LA K IM N LLA U K ITA

U Z VU LA K IM N LLA U K ITA 1 Tanıtım ITA uygulamadaki ihtiyaçlarınız için uygun işleme çözümleri sunar. Bu yazılım sizin için en uygun çözümleri seçerek kesici takım, kesme bilgisi, güç ihtiyacı konusunda tavsiyelerde bulunarak

Detaylı

Kıymet Takdiri Süreci

Kıymet Takdiri Süreci Kıymet Takdiri Süreci Kıymet Takdiri Süreci İÇİNDEKİLER Kıymet Takdiri Talebinin Oluşturulması... 3 Kıymet Takdiri Yapılacak Malların Seçimi... 4 Kıymet Takdiri Bilgilerinin Kaydedilmesi... 4 Tebliğ Kayıtlarının

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

Edgecam 2012 R1. Yenilikleri; Kaba işlemelerde Waveform işleme yöntemi eklendi.

Edgecam 2012 R1. Yenilikleri; Kaba işlemelerde Waveform işleme yöntemi eklendi. Edgecam 2012 R1 Yenilikleri; Kaba işlemelerde Waveform işleme yöntemi eklendi. -Takım ömrünü uzatır, -Malzeme ile sabit bağlantı (kalkma yok), -Takımın kesici boyunun tamamı işlemde kullanılabilir, -Kesim

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

Servis Güzergâhları Optimizasyonu. Rotaban Viewer Kullanım Kılavuzu

Servis Güzergâhları Optimizasyonu. Rotaban Viewer Kullanım Kılavuzu Servis Güzergâhları Optimizasyonu Rotaban Viewer Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1 Giriş... 1 1.1 Rotaban Nedir?... 1 2 Rotaban Viewer... 2 2.1 Giriş... 2 2.2 Ana Sayfa... 3 2.2.1 Adres Güncelleme... 3 2.2.2

Detaylı

İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI KILAVUZU. Doküman: EUP Revizyon No: R-06 Tarih: 26.05.2014

İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI KILAVUZU. Doküman: EUP Revizyon No: R-06 Tarih: 26.05.2014 Sayfa: 0/15 İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 10.05.2010 İlaç ruhsat e-başvuru formu kullanıcı kılavuzunun ilk yayınlanma tarihi 10.06.2010 e-başvuru formundan

Detaylı

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR?

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR? KATEGORİ MİZANI Doküman Kodu : RNT-02 Açıklama : Vio Kategori Mizanı Kullanımı Kapsam : Vio Nitelikleri Revizyon No : 2 Yayın Tarihi : Aralık 2012 BAŞLARKEN SKOR YAZILIM tarafından geliştirilen ticari

Detaylı

PSPICE Đ NASIL KULLANIRIM

PSPICE Đ NASIL KULLANIRIM PSPICE Đ NASIL KULLANIRIM 1. File New Project e tıklayalım. 2. Create a blank project e tıklayıp OK diyelim. 1 Yeni bir şematik otomatik olarak açılır. Ekranın sağ tarafında Tool Panel vardır. Devre elemanlarını,

Detaylı

FİRMALAR KULLANIM KILAVUZU

FİRMALAR KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER FİRMALAR KULLANIM KILAVUZU --------------------------------------------------------------- 2 FİRMA ÜYE KAYDI ---------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

WHO WE ARE BİZ KİMİZ B-TEK METAL

WHO WE ARE BİZ KİMİZ B-TEK METAL 2 B-TEK METAL BİZ KİMİZ WHO WE ARE 2004 yılında kurulan firmamız 6750 m 2 kapalı alanda, 55 kişi kalıp imalatında, 155 kişi parça üretiminde olmak üzere 210 kişilik kadrosuyla iki lokasyonda otomotiv sanayine

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

BÖLÜM 16. Sunum Dosyaları

BÖLÜM 16. Sunum Dosyaları BÖLÜM 16 Sunum Dosyaları Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Sunum Dosyaları Montajların tasarımından sonra, bunların dokümante edilmesine yönelik olarak patlatılmış görünüşlerinin

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU İŞLEMLERİ UYGULAMADAN ÖNCE TÜM DÖKÜMANI LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYUNUZ. İŞLEMLER ESNASINDA UYGULAMA EKSİKLİKLERİNDEN, KONFİGÜRASYON YETERSİZLİKLERİNDEN VB. SEBEPLERDEN OLUŞABİLECEK HATALARDAN DOLAYI ERAY

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

EĞİTİM PLANI Başlangıç Saati : 09:30 Öğle Arası : 12:00 13:00 Bitiş Saati : 17:00 Her 50 dk. 10 dk. mola

EĞİTİM PLANI Başlangıç Saati : 09:30 Öğle Arası : 12:00 13:00 Bitiş Saati : 17:00 Her 50 dk. 10 dk. mola BOĞAZİÇİ YAZILIM/UNIGRAPHICS UG NX CAM Geçiş Eğitimi Eğitmen : Melih DİZDARD EĞİTİM PLANI Başlangıç Saati : 09:30 Öğle Arası : 12:00 13:00 Bitiş Saati : 17:00 Her 50 dk. 10 dk. mola OPERATION NAVIGATOR

Detaylı

UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız.

UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız. UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız. Parçaları Workbench üzerine alarak (Get) kontrol ediniz. Özellikle standart elemanların

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim PENGUEN PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak Bitmiş ürün Kılavuz üzerinde örnek çizim Ekstra Çalışma Seçtiğiniz başka bir figure tasarlayın STEP BY STEP GUIDE FOR CREATING A PENGUIN

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

MONTAJ MODELLEME ( ASSEMBLY MODELING)

MONTAJ MODELLEME ( ASSEMBLY MODELING) MONTAJ MODELLEME ( ASSEMBLY MODELING) Bilgisayar destekli çizim araçlarında temel montaj modelleme 3 yöntem ile yapılır. 1. YUKARIDAN AŞAĞIYA (TOP-DOWN) MODELLEME: Bu montaj tekniği daha çok, montajı oluşturan

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 3. MİCROSOFT SQL SERVER ARAYÜZ HİTİT ÜNİVERSİTESİ SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI / 2. SINIF-GÜZ DÖNEMİ SQL Server

Detaylı

Masa Örneği (standard primitives)

Masa Örneği (standard primitives) Masa Örneği (standard primitives) 1. Yeni grid ölçüleri ile başlanır: NOT: Grid ölçü değeri aşağıdaki alanda gözükmesi için ekranın tazelenmesi gerekir. Bunun için aktif olandan farklı bir viewport ile

Detaylı

İşlem Adımları. 18 Mart 2016

İşlem Adımları. 18 Mart 2016 18 Mart 2016 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Muhasebe II, Muhasebe E-Fatura / E-Arşiv Dosyalarından Muhasebe Fişi Oluşturulması Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

İzibiz E-Defter Son Kullanıcı Kullanım Klavuzu

İzibiz E-Defter Son Kullanıcı Kullanım Klavuzu İçindekiler 1. Giriş... 2 2. Açılış... 2 3. Defter Sihirbazı... 3 4. İmzalama... 7 5. Berat Oluşturma... 7 6. Berat İmzalama... 8 7. GIB e Gönder... 8 8. Berat İndir... 8 9. Görüntüle... 9 10. Görüntüle...

Detaylı

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Çalışmaları BURSA ATATÜRK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MAKİNE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ ENDÜSTRİYEL KALIP ALANI ÖĞRENCİ

Detaylı

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI G İLETİNİN İLETİLMESİ Konuya Hazırlık 1. Adres defteri nedir? Hangi amaçla kullanılır? 2. E-posta iletisine dosya eklerken nelere dikkat etmeliyiz? 1. ADRES DEFTERI a. Adres defterini kullanma: Günlük

Detaylı

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr İLETİŞİM: Adres: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu, Ahmet Necdet Sezer Kampusü, Gazlıgöl Yolu, 03200 Merkez / Afyonkarahisar Telefon: (0272) 228 11 74 Faks : (0272) 444 03

Detaylı

Ürün Profil ve Yapılandırma Kodu Tanımlama

Ürün Profil ve Yapılandırma Kodu Tanımlama ESNEK YAPILANDIRMA YENİLİKLERİ Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Stoğa ait profil tanımının ve yapılandırma kodlarının tek bir ekrandan tanımlanıp ilişkilendirilebilmesi amacı ile geliştirilmiştir. 22/03/2005

Detaylı

TEMEL SPICE KULLANIMI. OrCAD programını çalıştırıp, File New Project e tıklayalım. Analog or Mixed A/D seçip proje ismi ve yerini girelim

TEMEL SPICE KULLANIMI. OrCAD programını çalıştırıp, File New Project e tıklayalım. Analog or Mixed A/D seçip proje ismi ve yerini girelim TEMEL SPICE KULLANIMI OrCAD programını çalıştırıp, File New Project e tıklayalım Analog or Mixed A/D seçip proje ismi ve yerini girelim 1 Create a blank project e tıklayıp OK diyelim Yeni bir şematik otomatik

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

LAB 0 : Xilinx ISE Kullanımı

LAB 0 : Xilinx ISE Kullanımı LAB 0 : Xilinx ISE Kullanımı 1. Proje Yaratma a. Xilinx ISE programını açınız. b. File à New Project menüsünü seçiniz. New Project Wizard diyalog penceresi açılacaktır. c. New Project Wizard diyalog penceresinde

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız.

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Sisteme giriş yapıldıktan sonra karşımıza bu ekran gelir. Burada sol üstte bulunan

Detaylı

Program ile birlikte 4 adet örnek Excel dosyası ve bu dosyaları transfer etmekte kullanılan örnek dizaynlar verilmektedir.

Program ile birlikte 4 adet örnek Excel dosyası ve bu dosyaları transfer etmekte kullanılan örnek dizaynlar verilmektedir. 27 Mayıs 2013 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Veri Aktarma, Muhasebe MUHASEBE FİŞİNE EXCEL DEN FATURA TRANSFERİ Excel de bulunan fatura verilerinin muhasebe fişine toplu olarak

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK :

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK : : INVENTOR İLE TASLAK MODELLEME SÜRE : 40/8 GENEL AMAÇ : bu modül ile uygun ortam sağlandığında bilgisayar ortamında 3D modelleme için Curve modeling ile dinamik ortamda parametrik olarak, (3D ortamda)

Detaylı

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ Sketchup programı, üç boyutlu çizimler yapmamızı sağlayan bir programdır. Line (Çizgi) Aracı; çalışma ekranında düz çizgi oluşturmaya yarar. Select (Seçim) aracı;

Detaylı

GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI. Kullanım Kılavuzu.

GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI. Kullanım Kılavuzu. GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI Kullanım Kılavuzu www.gapcotton.org İçindekiler İÇİNDEKİLER GAP COTTON... 1 GAPCOTTON LAB PORTALI... 1 Kullanım Kılavuzu... 1 İçindekiler... 2 A. Sunuş... 4 1. Kayıt İşlemi...

Detaylı

İş Başvuru Kayıt Formu

İş Başvuru Kayıt Formu İş Başvuru Kayıt Formu Adı Soyadı:Metin girmek için burayı tıklatın. Cinsiyet: Erkek Medeni Hali: Evli Kadın Bekâr Doğum Tarihi:08.05.1997 İşi/Mesleği : Bir öğe seçin. E Posta : @ @yahoo.com Yorumlar :

Detaylı

AKADEMİK LMS PROGRAMI ÖĞRETİM ELEMANI SORU HAZIRLAMA KILAVUZU

AKADEMİK LMS PROGRAMI ÖĞRETİM ELEMANI SORU HAZIRLAMA KILAVUZU AKADEMİK LMS PROGRAMI ÖĞRETİM ELEMANI SORU HAZIRLAMA KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM AKADEMİK LMS ÖĞRETİM ELEMANI SORU HAZIRLAMA KILAVUZU Hangi derse soru eklenecekse o derse tıklanır. Daha sonra; İşlemler-> Soru

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek muayeneye başlanır. Anamnez Toplu Metin sekmesinde kullanıcı

Detaylı

TERAKKİ VAKFI OKULLARI Bilgisayar Bölümü

TERAKKİ VAKFI OKULLARI Bilgisayar Bölümü Bilgisayar Bölümü MICROSOFT POWERPOINT Çalışma Notları TERAKKİ VAKFI OKULLARI Bilgisayar Bölümü İÇİNDEKİLER Giriş......... 1 Powerpoint Ekranının Tanıtımı... 2 Slayt Düzenini (Slide Layout) Ayarlamak...

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

MOODLE İLE SINAV ve ÖDEV HAZIRLAMA (Eğitmenler için)

MOODLE İLE SINAV ve ÖDEV HAZIRLAMA (Eğitmenler için) BAŞKENT ÜNİVERSİTESi UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (BUZEM) MOODLE İLE SINAV ve ÖDEV HAZIRLAMA (Eğitmenler için) Sınav Hazırlama (Kendimizi Değerlendirelim) Moodle ile elektronik ortamda

Detaylı

BELGE SAHİPLERİNİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA

BELGE SAHİPLERİNİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA BELGE SAHİPLERİNİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA Başvuru öncesi önemli birkaç hatırlatma; Başvuru yapabilmeniz

Detaylı

ABAQUS Programına Giriş Kullanılacak Sürümler

ABAQUS Programına Giriş Kullanılacak Sürümler ABAQUS Programına Giriş Kullanılacak Sürümler (1) Abaqus Öğrenci Sürümü (Student Edition) (Abaqus SE): Akademik öğrenciler tarafında indirilebilen ücretsiz Sonlu Elemanlar probram sürümüdür. İndirilme

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ KAYIT İŞLEMLERİ

BAŞVURU SAHİBİ KAYIT İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAŞVURU SAHİBİ KAYIT

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (MS-Access)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (MS-Access) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (MS-Access) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Nebiye MUSAOĞLU Doç. Dr. Elif SERTEL Y. Doç. Dr. Şinasi

Detaylı