Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir."

Transkript

1 Başlarken: Bu belgede Microsoft şirketi tarafından üretilen Office program grubu içerisindeki Kelime İşlemci Programı Microsoft Word ve Microsoft Excel programlarıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Bizim bu çalışmada kullanacağımız Office grubu versiyonu 2007 olacak. Ama Microsoft şirketi Office XP Office 2003 Office 2007 Office 2010 Office 2013 gibi versiyonlarda Office programları üretmiştir. Ayrıca Microsoft un ürettiği Office ler gibi farklı şirketler tarafından üretilen ve yine ücretsiz dağıtımı yapılan ofis uygulamaları da mevcuttur. Libre Office, Open Office v.b. gibi. Bir de online (Bilgisayara kurmadan internet üzerinden kullanılabilen) Google ın veya Yandex hizmetleri gibi ücretsiz hizmetler de mevcuttur. Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir. TUŞU: Word programını kullanırken özellikle paragraf başı yapmak için kullanacağımız tuş. TUŞU: Sadece tek harfi büyük yazacağımız durumlarda kullanılır. Ayrıca sayı tuşlarının üzerindeki karakteri çıkartmak için kullanılır. Kullanmak için Shift tuşuna bir parmağımızla basmış durumdayken kullanacağımız tuşa başka parmağımızla basarız. TUŞU : Özellikle klavyenin üst kısmında bulunan sayı tuşlarının sağ alt tarafındaki karakterlerin kullanılabilmesi için bu sayılara Alt Gr tuşuyla birlikte basmak gerekir. CTRL + Z : Yapılan işlemleri geri almak için kullanılan tuş kombinasyonu. CTRL + Y : Geri alınan işlemleri ileri almak için kullanılan tuş kombinasyonu CTRL + X : Kes işlemi tuş kombinasyonu CTRL + C : Kopyala işlemi tuş kombinasyonu. CTRL + V : Yapıştır işlemi tuş kombinasyonu

2 OFFICE DÜĞMESİ Office 2007 de olan sol üst köşedeki düğmedir. Diğer Office programlarında genelde Dosya Menüsü olarak geçer. Simgesine tıklandığı zaman dosya özelliklerine ulaşabileceğimiz bir alt menü açılacaktır. simgesine tıklayarak yeni bir sayfa açılmasını, simgesine tıklayarak daha önceden kaydedilmiş bir belgeyi tekrar açmayı, simgesine tıklayarak çalışmalarımızı kaydetmeyi sağlarız. Farklı kaydet seçeneğine tıklayarak açılan yeni alt menüden ise daha önceden belirlenen seçeneklerden birini seçerek istediğimiz o farklı şekilde kaydetmeyi sağlarız..özellikle belgeyi Office 2003 şeklinde kaydetmek için bu seçenekleri kullanırız..

3 Microsoft Office Word Microsoft Office programlarından kelime işlemci programı olan word ile tıpkı A4 kağıtlarında hazırladığımız raporlar gibi çok daha güzellerini dijital ortamda oluşturabiliriz. Bir bilgisayarda olması gereken programlarda ilk sırada yer alan Word ü; etkili ve verimli bir şekilde kullanmak istiyorsak özellikle çok sık kullanılan menü ve butonlarını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Yazarken Aşağıdaki Kurallara Dikkat Etmeliyiz Satır sonlarına alt satıra geçmek için Enter tuşuna basmayınız. Siz yazmaya devam ettikçe yazdığınız yazı otomatik olarak alt satıra inecektir. Sadece paragraf yapacağınız zaman Enter tuşunu kullanınız. Bütün kelimeler arasında sadece bir karakter boşluk bırakınız. Noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakınız. Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakmayınız. Sadece bir veya birkaç harfi büyük yazmak veya sadece bir veya birkaç harfi küçük yazmak için Shift tuşunu kullanınız. Sürekli büyük harfle yazmak için Caps Lock tuşunu açınız. Sürekli küçük yazmak için Caps Lock tuşunu kapatınız. Rakamların üzerindeki ikinci karakterleri yazmak için Shift tuşunu kullanınız. Hatalı Sözcükleri Düzeltme Word programı, siz yazarken yazdığınız her kelimenin Türkçe (yazım dili hangi dile ayarlı ise) yazım kılavuzunda bulunup bulunmadığını kontrol eder. Türkçe yazım kılavuzunda bulamadığı kelimelerin altını kırmızı ile çizer. Bu çizgi sadece görsel bir uyarıdır. Belgenin yazıcıdan çıktısı alındığı zaman bulunmaz. Benzer şekilde eğer yazılar yazım kurallarına uymuyorsa Word bu kez yanlış olan yerleri yeşil renk ile çizer. Altı kırmızı çizili kelimenin hatasını fark edip imleci oraya götürüp kendimiz yazarak veya silerek hatayı elle düzeltebiliriz. Bunun yerine hatalı kelimeleri düzeltmek için aşağıdaki yöntem de kullanılabilir. Fare işareti hatalı sözcüğün üzerine götürüp farenin sağ tuşuna basılır. Hatalı sözcük ile ilgili çıkan önerilerden hangisi doğru ise o seçilir. Eğer hiçbir öneri verilmemiş ise veya önerilerden hiç birini kabul etmiyorsanız, Yoksay, Sözlüğe Ekle veya Tümünü Geç seçeneklerinden birini kullanabiliriz.

4 Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve Sözcük Sayısı 9.Yazım Denetimi 10.Belge Görünüm Düğmeleri 11.Ekran Yakınlaştırma ve Uzaklaştırma 1.Office Düğmesi: Yeni dosya açma, belgeyi kaydetme, belgeyi yazdırma gibi bölümler yer alır. Aynı zamanda belgemize bu düğmedeki öğeleri kullanarak şifre koyabiliriz. 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Belgeyi kaydetme, yapılan işlemi geriye alma, hızlı yazdır, baskı önizleme gibi işlemlere hızlı bir şekilde ulaşmak için kullanılır. 3.Belge Başlığı: Belgemizin başlığının ne olduğunu belirtir. 4.Menüler: Word deki özelliklerin kategorilendirilmiş bölümüdür. Her menü öğesinin ayrı ayrı özellikleri mevcuttur. 5.Menü Şeridi : Seçilen menüyle ilgili uygulanabilecek özelliklerin gösterildiği bölümdür. Office 2007 ile Ribbon(Kurdele) menü kullanılmaya başlanmıştır. 6.Kaydırma Çubuğu: Çalıştığımız belgenin ekrana sığmayan bölümlerini göstermek için kullanılır. 7.Cetveller: Hizalama yapmak, kâğıt kullanılabilir alanını değiştirmek için kullanılır. 8.Sayfa ve Sözcük Sayısı: Belgemizdeki sayfa sayısını, hangi sayfada olduğumuzu ve toplam kullanılan sözcük sayısını belirtir. 9.Yazım Denetimi: Belgemizde yer alan yazım yanlışların kontrolü için kullanılır. 10.Belge Görünüm Düğmeleri: Belgemizin görünümünü sayfa düzeni, tam ekran okuma, web düzeni gibi değiştirmemizi sağlar.

5 Giriş Menüsü ve Özellikleri Giriş menüsünde; daha çok belgemizdeki metinlerle ilgili işlemlerin yapıldığı butonlar bulunur. Buradaki öğelerden birisini metnimize uygulayacaksak mutlaka öncelikle metnimizi seçmeliyiz. Örneğin başlığımızı kalın yapmak istiyorsak önce başlığımızı seçmeli, daha sonra butonuna tıklamalıyız. Yazı tipini ve boyutunu değiştirir Yazı tipini büyültür ve küçültür Biçimlendirmeyi, özellikleri temizler Yazı tipi, yazı rengi gibi hazır biçimlendirme oluşturma ve uygulama bölümüdür Belge içersinde bir metni bulur, değiştirir, nesneleri seçer Kes, kopyala, yapıştır Metin rengini değiştirir Metni vurgulayıcı kalemle işaretlemek için kullanılır Metni büyük veya küçük harfe dönüştürür Alt simge ve üst simge eklemek için kullanılır Metni buton sırasına göre kalın, eğik, altı çizili ve üstü çizili yapmak için kullanılır 1. Madde işaretleri için kullanılır. 2. Paragrafın girinti düzeyini azaltıp, arttırır. 3. Seçili metni alfabetik ya da sayısal olarak sıralar. 4. Paragraf işaretlerini ve diğer gizli biçimlendirme simgelerini görüntüler. 5. Metni buton sırasına göre sola yaslar, ortalar, sağa yaslar, iki yana yaslar. 6. Metin satırları arasındaki boşluğu değiştirir. 7. Seçili metni veya paragrafın arka planını renklendirir. 8. Alt kenarlık eklemek için kullanılır.

6 Yazı Tipi Alanı Yazılarla ilgili temel biçimlendirmelerin olduğu gruptur. Yazı Tipi Adı: Yazı karakterlerinin değiştirmesi için kullanılır. Yazı Tipi Boyutu: Yazıların büyüklüğü değiştirilir. Biçimlendirmeyi Temizle: Daha önceden uygulanmış biçimlendirmeleri temizler. Yazı Tipi Rengi: Yazıların renklerini değiştirir. Metin Vurgu Rengi: Metinlerin üzerlerini renklendirmek için kullanılır. Alt Simge Üst Simge: Matematikte bir formül yazarken veya benzeri işlemler yaparken bazı karakterleri diğerlerinden daha yukarı veya daha aşağı seviyede yazmamız gerekebilir. Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için Alt Simge ve Üst Simge komutları kullanılır. c=a2+b2 yazıp 2 leri ayrı ayrı seçer ve Üst Simge komutunu uygularsak yazı c=a 2 +b 2 şeklinde yazılmış olur. Kalın: Yazıların daha koyu yazılmasını sağlar. İtalik: Yazıların yana yatık bir şekilde yazılmasını sağlar. Altı Çizili: Yazıların altlarının çizili olmasını sağlar. Üstü Çizili: Yazıların üstlerinin çizili olmasını sağlar. Büyük / Küçük Harf Değiştir: Belge içerisinde küçük harfle yazılmış bir metni büyük harfle yazmamız gerektiğinde veya tam tersi durumda bu metni silip tekrar yazmak yerine Büyük / Küçük Harf Değiştir seçeneklerinden birini kullanabiliriz. Değiştirilecek metin seçilir. Büyük / Küçük Harf Değiştir tuşunu kullanarak seçenekler açılır. Seçeneklerden uygun olan komut işletilir.

7 Paragraf Alanı Paragraf Satır Aralıkları: Satır aralıkları her bir satır arasında ne kadar boşluk bırakılacağı ile ilgili düzenlemeler yapılan alandır. Paragraf Biçimlendirme: Paragraf biçimlendirme alanlarındaki düğmeleri kullanarak, paragrafı sola kenar, sağ kenar ve satır ortası baz alınarak hizalanabilir veya paragraf her iki tarafa birden yaslanabilir. Madde İşaretleri ve Numaralandırma: Bir metinde maddeler halinde yazılması gereken ifadeler varsa bunları numaralandırma veya madde işaretlerini kullanarak gerçekleştirebiliriz. Madde işaretleri yaparken daha iç maddeler kullanmamız gerektiği zaman Girintiyi Artır, tekrar dış maddeye çıkmak için ise Girintiyi Azalt tuşlarını kullanırız. Madde işaretlerinin veya numaralandırmanın şekillerini veya sayılarını daha sonra değiştirme imkanımız vardır.

8 Ekle Menüsü ve Özellikleri Ekle menüsünde; belgemize ekleyebileceğimiz boş sayfa, tablo, resim, küçük resim, şekil, smartart, simge tarzında öğeler bulunur. Kısacası belgemize bir şey eklemek istiyorsak ilk bakmamız gereken menünün ekle menüsü olduğunu unutmamalıyız. Belgeye kapak sayfası, boş sayfa eklemek için kullanılır Tablo eklemek için kullanılır Bilgisayarımızdaki resimleri, küçük resimleri, şekilleri (dikdörtgen, kare vs.) eklememizi sağlar. Aynı zamanda grafik bölümüyle grafik oluşturabiliriz Her sayfada gözüken üstbilgi-altbilgi, sayfa numarası ekler Belgemize metin kutusu eklememizi sağlar Belgemize dekoratif yazı eklememizi sağlar Klavyede olmaya karakterleri eklememizi sağlar Ekle menüsü sayesinde belgemize eklemiş olduğumuz tablo, resim, şekiller, metin kutusu gibi nesnelerin düzenlemelerini ve biçimlendirmeleri yapmak için bu nesnelerin üzerlerine tıkladığımızda çıkan ekstra menüler daha sonraki bölümlerde anlatılacaktır.

9 Resim Ekleme Belgemize dışarıdan resim eklemek istediğimiz zaman kullanabileceğimiz komuttur. Resmi eklemek istediğimiz yere geldikten sonra Ekle Çizimler Resim komutu kullanılır ve karşımıza çıkan pencereden eklemek istediğimiz resim seçilerek belgeleye eklenir. Resim Araçları Biçim Metin Kaydırma komutunu kullanarak resim ile yazının hizalanma biçimlerinde değişiklikler yapabiliriz. Varsayılan olarak metinle hizalı gelen seçeneği, kare, sıkı, metnin arkasına ve metnin önüne seçeneklerinden birini kullanarak değiştirebiliriz. Ekle Çizimler Küçük Resim komutu yine belgemize resim eklememize yardımcı olur. Fakat bu komutu kullanınca belgeye dışarıdan resim eklemek yerine Word içerisinde hazır olan resimlerden birini seçmemiz istenir. Smart Art SmartArt grafiği, mesajınızı veya fikirlerinizi etkili şekilde bildirmek için, farklı pek çok düzen arasından seçim yaparak kolay ve hızlışekilde oluşturabileceğiniz, bilgilerinizin görsel bir sunumudur. SmartArt grafiği oluştururken, İşlem, Hiyerarşi, Döngü veya İlişki gibi bir SmartArt grafiği türü seçmeniz istenir. Türler, SmartArt grafiği kategorilerine benzer ve her tür farklı birkaç düzen içerir. Bir düzen seçtikten sonra, SmartArt grafiğinin düzenini değiģtirmek kolaydır. Metninizin ve diğer içeriğin büyük bölümü, renkler, stiller, efektler ve metin biçimlendirmeleri yeni düzene otomatik olarak aktarılır. Bir düzen seçtiğinizde, SmartArt grafiğinin nasıl göründüğünü görebilmeniz için yer tutucu metin (örneğin [Metin]) görüntülenir. Yer tutucu metin yazdırılmaz ve slayt gösterilerinde görüntülenmez. Ancak, siz silmediğiniz sürece Şekiller her zaman görüntülenir ve yazdırılır. Yer tutucu metnin yerine kendi içeriğinizi koyabilirsiniz. Metin bölmesinde içeriğinizi ekleyip düzenlerken, SmartArt grafiğiniz otomatik olarak güncelleştirilir ; gerektiği gibi şekiller eklenir veya kaldırılır. Ayrıca düzenin yapısını ayarlamak için SmartArt grafiğine Şekil ekleyebilir ve SmartArt grafiğinizdeki şekilleri kaldırabilirsiniz. Örneğin, Temel İşlem 1 düzeni üç şekille birlikte görüntülense de, işleminiz için yalnızca iki Şekil veya beş şekil gerekebilir. şekil ekleyip kaldırdıkça ve metninizi düzenledikçe, bu şekillerin düzeni ve şekiller içindeki metin miktarı da otomatik olarak güncelleştirilir (SmartArt grafiği düzeninin özgün tasarımı ve kenarlığı korunur).

10 Tablo Ekleme Tablo Ekleme Tablo eklemek istediğimiz yere geldikten sonra Ekle Tablo komutunu kullanıp istediğimiz satır ve sütundaki tabloyu seçip belgemize ekleyebiliriz. Tablo eklendikten sonra tablomuz satırlar veya sütunlar ilave edilebilir. Bunun Tablo Araçları menüsünden Düzen alanına oradan da Satırlar ve Sütunlar alanına gittiğimiz zaman var olan tablomuza satır veya sütunlar ekleyebiliriz. Üstüne Ekle / Altına Ekle komutları ile üzerinde bulunduğumuz satırın hemen üstüne veya altına eklemeler yapar, Sola Ekle / Sağa Ekle komutları ile de bulunduğumuz sütunun sol veya sağ tarafına eklemeler yapabiliriz. Herhangi bir satırı silmek istediğiniz zaman ilgili satırı seçtikten sonra Tablo Araçları Düzen Satırlar ve Sütunlar alanındaki sil komutunu kullanabiliriz. Aynı satır veya sütunda yer alan iki veya daha çok tablo hücresini tek bir hücre olacak şekilde birleştirebilirsiniz. Bunun için birleştirilecek hücreler seçildikten sonra Tablo Araçları Düzen Birleştir Hücreleri Birleştir komutu uygulanır. Hücre Birleştirme Hücre içindeki yazıları hücreye göre hizalamak için Tablo Araçları Düzen Hizalama komutlarından birisi seçilir. Aynı menüdeki Metin Yönü komutu ise metnin metnin soldan sağa, yukarından aşağıya veya aşağıdan yukarıya doğru yazılmasını sağlar. Tablo Araçları Tasarım Tablo Stilleri alanını kullanarak tablomuzun biçimlendirmesini değiştirebiliriz. Hazır olan biçimlendirmelerden birisini seçebileceğimiz gibi Gölgelendirme komutunu yardımıyla kendi biçimlendirmemizi oluşturabiliriz.

11 Sayfa Düzeni Menüsü ve Özellikleri Belgemizdeki sayfaları düzenlemek için kullandığımız bölümdür. Bu menüyle sayfamızın; kenar boşlukları, yönlendirmesi, boyutu, rengi ve kenarlıkları gibi özelliklerini ayarlayabiliriz. Yönlendirme : Sayfayı yatay veya dikey yapmak için kullanılır Boyut : Sayfa boyutunu ayarlamak için kullanılır.a3, A4 vs Sütunlar : Sayfada sütun oluşturmak için kullanılır. Sayfayı dikey olarak ikiye, üçe bölebiliriz Sayfanın kenar boşluklarını ayarlar. Dar, orta, geniş gibi Filigran : Sayfa arka planına acil, örnektir gibi soluk bir şekilde yazı eklememizi sağlar Sayfa Rengi : Sayfa arka planı renklendirir. Aynı zamanda arka plana doku ve resim eklenebilir Sayfa Kenarlıkları : Sayfaya belirtilen sitillerde ve renklerde kenarlık ekler Görünüm Menüsü ve Özellikleri Belgenin görünümünü sayfa düzeni, tam ekran okuma, web düzeni gibi değiştirmemizi sağlar Yatayda ve dikeydeki cetvellerin, kılavuz çizgilerinin görünür olmasını sağlar Sayfanın yakınlaştırılmasını, uzaklaştırılmasını sağlar

12 Seçili Nesneye Göre Çıkan Menüler ve Özellikleri Belgeye eklenen metin kutusu, şekil, resim, tablo gibi nesnelerin üstlerine tıklandığında çıkan menüler sayesinde bu nesnelerin özellikleri değiştirebilir. Metin Kutusu Araçları Biçimlendir Menüsü Sayfaya eklenen metin kutusunun üzerine tıkladığımızda çıkan yukarıdaki menü sayesinde metin kutusunun tasarımı değiştirebilir. Şekil dolgusu bölümünden dolgu rengini, şekil anahatttı bölümünden kenarlık çizgi rengini değiştirebilir ve metin kutusuna gölge ve 3-B efektleri eklenebilir. Yerleştir bölümünde metin kutusunu eğer bir nesnenin arkasında kalmış ise en öne getirebilir, Metin Kaydırma bölümünde ise diğer yerleştirme seçeneklerine ulaşılabilir. (Metnin Önüne, Metnin Arkasına gibi) Çizim Araçları Biçim Menüsü Sayfaya eklediğimiz şekillerin üzerine tıkladığımızda yukarıdaki gibi metin kutusu araçları - biçimlendir menüsüne çok benzer bir menü çıkar. Bu menü sayesinde yeni şekiller eklenebilir, şekil stilleri değiştirebilir. Aynı zamanda şekle gölge ve 3-B efektleri de uygulanabilir. Yerleştir bölümünde şekil eğer bir nesnenin arkasında kalmış ise en öne getirebilir, Metin Kaydırma bölümünde ise diğer yerleştirme seçeneklerine ulaşılabilir. (Metnin Önüne, Metnin Arkasına gibi)

13 Resim Araçları Biçim Menüsü Sayfaya eklenen resmin üzerine tıkladığımızda çıkan yukarıdaki menü sayesinde resmin özellikleri değiştirebilir. Ayarla bölümünde seçilen resmin parlaklığı, resim değişikliği, resme uygulanan özelliklerin sıfırlanması gibi öğeler yer alır. Resim stilleri bölümünde de resme gölge - çerçeve gibi stil eklenir, resmin şekli kare-yuvarlak gibi değiştirilebilir, resme kenarlık eklenir ve resim efektleri sayesinde resme gölge-eğim gibi özellikler uygulanabilir. Yerleştir bölümünde resim eğer bir nesnenin arkasında kalmış ise en öne getirebilir, Metin Kaydırma bölümünde ise diğer yerleştirme seçeneklerine ulaşılabilir. (Metnin Önüne, Metnin Arkasına gibi) Sondaki Boyut kısmında resmin istenmeyen kısımları kırpılabilir, en ve boy uzunlukları değiştirilebilir. Tablo Araçları Tasarım Menüsü Tablonun içine tıklatıldığında çıkan tasarım menüsü ile tablo stilleri değiştirebilir, gölgelendirme kısmı ile arka plan renklendirilir, kenarlıklar ile kanarlık sitili değiştirilip renklendirilebilir. Kenarlıkları çiz bölümünde ise kenarlık tipi ve rengi seçilerek tablo çiz butonu tıklatılarak tabloya yeni kenarlıklar eklenebilir ya da var olan kenarlıkların belirtilen özelliklerle değiştirilmesi sağlanır. Silgi butonu ile istenilen kenarlık silinir. Tablo Araçları Düzen Menüsü Tablonun içine tıklatıldığında çıkan düzen menüsü ile imlecin bulunduğu satır ya da sütun silinebilir. Aynı zamanda imlecin bulunduğu yerin üstüne, altına, soluna ve sağına yeni satır ve sütunlar eklenebilir. Hizalama bölümünde tablodaki hücrelerde bulunan resim ya da metinlerin nereye hizalanacağı belirlenir, eğer istenirse metin yönü değiştirilebilir.

14 Kenarlıklar ve Gölgelendirme Penceresi Sayfa kenarlığı ve tablo kenarlığı gibi özelliklerde kullanılan kenarlıklar ve gölgelendirme penceresidir. Sayfa kenarlığı, gölgelendirme (renklendirme) sekmelerinin açılmasını sağlar Kenarlık stilini belirler. Tek çizgi, noktalı çizgi, çift çizgi gibi Kenarlık rengini belirler Kenarlık genişliğini belirler Kenarlığın hangi ayarda olacağı belirlenir

15 Excel Nedir? Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bilgisayara Office 2007 paketi yüklendiği zaman Excel de bilgisayara yüklenmiş olur. Tüm şirketlerin ve kişilerin gereksinim duyduğu işlemler Excel ile rahatlıkla yapılabilir. Excel sunduğu veri işleme araçları ve fonksiyonlarla bütün sektörlerden kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılar. Excel 2007 başlatıldığı zaman, karşınıza aşağıdaki gibi boş bir pencere gelir. Bu durumda veri eklenebilir, eklenen veriler üzerinde çalışılabilinir. Excel penceresi diğer Windows tabanlı pencerelerde bulunan bütün özelliklere sahiptir. Denetim kutusu bölümünden pencereyi kapatma, simge durumuna küçültme ve ekranı kaplama işlemleri yapılabilir. Yine pencere kenarlarından fare ile sürükleyerek pencere boyutları değiştirilebilir. Aşağıdaki görüntü Excel penceresinde bulunan temel bölümleri göstermektedir: Office Düğmesi Hızlı Erişim Araç Çubuğu Ad Kutusu Formül Çubuğu Başlık Çubuğu Yardım Düğmesi Office Düğmesi: Kaydetme, yazdırma ve yayınlama işlemlerinin yapıldığı ve Excel özelliklerinin ayarlandığı bölümdür. Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Sık kullanılan Excel özelliklerinin bu alanda kısayolu oluşturularak daha hızlı erişim sağlanabilir. Ad Kutusu: Seçilen hücrenin adını ve tanımlı adları görüntüler. Formül Çubuğu: Seçili hücredeki veri veya formülleri görüntüler. Başlık Çubuğu: Programın ve dosyanın adını görüntüler. Yardım Düğmesi: Excel yardımını açar. Durum Çubuğu: O sırada yapılan işlemler ile ilgili bilgileri görüntüler. Yakınlaştır: Ekrandaki görüntüyü yakınlaştırır ve uzaklaştırır.

16 Excel de verilerin yazıldığı kutulara hücre denir. Hücreler satır ve sütunların kesişimlerinden oluşur. Satırlar rakamlar, sütunlar ise harfler ile tanımlanır. Bir hücre adı (hücre başvurusu) bulunduğu sütun harfi ve satır numarası ile tanımlanır. Örneğin, B sütununun 7. satırında bulunan bir hücrenin adı B7 olarak tanımlanır. Veriler yazılmadan önce hangi hücreye veri yazılacaksa o hücrenin seçilmesi gerekir. Seçili olan hücreye aktif hücre denir. Hücreyi seçme işlemi farenin sol düğmesi ile tıklanarak veya klavyeden ok tuşları ile ilerlenerek yapılabilir. Hücreleri birbirinden ayıran satır ve sütun çizgilerine kılavuz çizgileri denir. Excel 2007 de menü ve araç çubuğu yapısı tamamen değişmiştir. Menülerin yerini sekmeler, araç çubuklarının yerini ise gruplar almıştır. Excel de 7 tane sekme vardır. Bunlar; Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Formüller, Veri, Gözden Geçir ve Görünüm sekmeleridir. Sayfaya eklenen nesnelere göre, o nesnelere uygulanabilecek işlemlerle ilgili sekmeler Excel e eklenir. Örneğin, sayfaya bir resim eklenip seçildiğinde sekmelerin yanına Resim araçları başlığı ile Biçim sekmesi eklenir. Giriş: Giriş sekmesi Excel deki temel işlemlerin yapılabileceği sekmedir. Her düzeyden Excel kullanıcısının sıklıkla ihtiyaç duyduğu biçimlendirme işlemleri, filtre ve sıralama işlemleri gibi temel işlevler bu sekmede bulunur. Temel İşlevler Excel de grafik, özet tablo, senaryo, fonksiyonlar, biçimlendirme araçları ve diğer birçok özelliği kullanmak için verilere ihtiyaç vardır. Excel e yazılacak veriler her bir veri bir hücreye gelecek şekilde olmalıdır. Bu nedenle çok uzun metinler Excel de çalışmaya uygun değildir. Örneğin; dilekçe, mektup ve özgeçmiş gibi Veri Girişi Excel de boş bir çalışma kitabı oluşturduktan sonra verileri girmeye başlayabilirsiniz. Hücrelere girilen her bir değer Excel de veri olarak adlandırılır. Veriler, satır ve sütun alanlarının kesişiminden oluşan hücrelere girilmelidir. Bu nedenle tabloları tasarlarken, hangi sütunda hangi alanların olacağına dikkat etmek gerekir. Bir hücreye veri giriş yapmak için; fare veya yön tuşları ile ilerleyerek veri girişi yapılacak hücre seçilmelidir. Hücreye veri yazıldıktan sonra yazılan veri Enter tuşu ile onaylanır. Hücreye veriyi yazdıktan sonra bir alt satıra geçmek için Enter, sağdaki hücreye geçmek için Tab veya sağ yön tuşu, herhangi bir yöne gitmek için ise yön tuşları kullanılır. Excel de hücrelere girilen metinler, eğer hücreye farklı bir hizalama düzeni uygulanmamışsa daima sola hizalanır. Hücrelere girilen sayı, tarih, para birimi ve yüzde ora- nı gibi sayısal veriler ise hücreye farklı bir hizalama düzeni uygulanmamışsa daima sağa hizalanır. Seçim İşlemleri Excel de bir hücre veya birçok hücre ile çalışmak veya onlara belli işlemler uygulamak için seçmek gerekir. Tek bir hücreyi veya hücreleri seçtiğiniz zaman o hücreler etkin olur ve yapılan işlemler o hücreleri etkiler. Bir hücreyi seçmenin en genel yolu fare ile hücre üzerine tıklamak veya klavyenin yön tuşları ile hücre üzerine gelmektir. Eğer bir hücre aralığı seçilmek isteniyorsa fare sol tuşu basılı tutularak seçilmek istenen hücreler üzerine sürüklenir. Seçim işlemini klavyeden yapmak için ise Shift tuşu basılı tutularak yön tuşları ile seçim istenen yöne genişletilebilir. Bu durumda seçili olan hücreler mavi renkte görünecektir.

17 Seçimin ilk hücresi ise beyaz renkte görünecektir. Seçimin ilk hücresi o an aktif olan hücredir. Seçilen aralıkların adları, seçilen ilk hücre ve son hücreden oluşur. Örneğin, A1:E9 olarak yazılır ve ifade edilir. Bir aralık seçildiğinde ad kutusunda aralık adı değil sadece seçimin ilk hücresi görünür. Otomatik Tamamlama Excel de bir sütuna girilen veriler içinde tekrarlayanlar olabilir. Örneğin, bir personel tablosunda Departman alanını yazarken, satış departmanını aynı sütunda birkaç kez tekrar yazmak gerekebilir. Böyle bir durumda Excel üstteki satırlarda ortak harfleri göreceği için otomatik olarak tamamlar. Böylece; veriyi yazmanız gerekmez, tamamlamanın yapıldığı bölümde Enter tuşuna basmanız yeterlidir. Otomatik Doldur Excel de seçili hücrelerin sağ alt köşesine gelindiğinde oluşan ince artı işaretine doldurma tutamacı denir. Doldurma tutamacının amacı, hücreleri hızlı bir şeklide doldurmak ve otomatik doldur özelliğini kullanarak veri dizileri oluşturmaktır. Aşağıdaki gibi bir çalışma sayfasında A1 hücresine 10 yazılıp, doldurma tutamacından A5 hücresine kadar sürüklenir. Bu durumda A1 de yazan veri A5 hücresine kadar kopyalanacaktır. değiştirebilirsiniz. Doldurulan hücrelerin en sonunda oluşan Otomatik Doldurma Seçenekleri özelliklerini kullanarak otomatik doldurma eylemlerini Hücreleri Kopyala: Varsayılan olarak se- çilidir. Hücredeki verinin ve biçimin aşağıya doldurulmasını sağlar. Serileri Doldur: A1 hücresinde yazan 10 rakamı yerine, 11,12, 13 şeklinde sayı dizisi yaratır. Yalnızca Biçimlendirmeyi Doldur: Sadece hücre biçimlendirmesini doldurur. Biçimlendirmeden Doldur: Hücre biçimlerini almadan sadece verileri doldurur. Ay, Gün ve Tarih Doldurmak Excel ay, gün, tarih ve saatleri otomatik olarak doldurur. Herhangi bir hücreye bir ay adı veya bir gün adı yazıp istenen bir yöne doğru doldurma tutamacından sürüklediğinizde otomatik olarak doldurur. Tarihleri doldurmak için de otomatik doldur özelliği kullanılabilir. Örneğin, aylık olarak hazırladığınız izin çizelgesinde bir ayın tüm günlerini tek tek yazmak yerine otomatik doldur özelliği kullanılabilir. Bu durumda aşağıdaki gibi bir hücreye şeklinde bir tarih yazın ve doldurma tutamacından istediğiniz yöne doğru çekin. Excel bu tarihten itibaren sürüklediğiniz yere kadar tarihleri dolduracaktır.

18 Günlerin ve ayların kısa adlarını yazarak sürükleme yapılabilir. Bu durumda Excel kısa adları otomatik doldurur. Tarihleri otomatik doldurduktan sonra Otomatik Doldurma Seçenekleri özelliklerini kullanarak tarihlerin doldurma şekilleri değiştirilebilir. Seçenekleri kullanarak tarihler; günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak doldurulabilir. Biçimlendirme İşlemleri Excel de çalışma sayfasına girilen veriler standart biçimde ham veri haliyle görünür. Sayfada bulunan bu ham verileri okunması kolay bir hale getirmek için bazı işlemler uygulanması gerekir. Örneğin; vurgulanmak istenen bir alanın rengi değiştirilebilir, fiyatlara para birimi biçimi uygulanabilir ya da alan başlıklarının boyutu büyütülebilir. Özellikle Excel de hazırlanan bir tablo başka kişilerle paylaşılacaksa, tabloyu anlaşılır ve okunması kolay bir hale getirmek daha önemlidir. Excel de biçimlendirme işleminin amacı da tablolarla çalışmayı kolaylaştırmak ve daha görsel bir hale getirmektir. Biçimlendirme işlemlerinde hücrelerin yazı tipi, rengi ve yazı boyutu gibi özelliklerinin yanı sıra sayı biçimleri de değiştirilebilir. Yeni biçimler tanımlanabilir ve hücrenin içeriğine göre de biçimlendirme yapılabilir. Aşağıdaki örneklerde aynı tablonun ham veri hali ve biçimlendirilmiş hali bulunmaktadır: Hücreleri Biçimlendirmek Hücreleri biçimlendirmeden önce, mutlaka biçimin uygulanacağı hücre veya hücre- leri seçmek gerekir. Hücreler dolu iken veya henüz boşken biçimlendirme yapılabilir. Biçimlendirme yapılan bir hücredeki veri Sil tuşuna basılarak silinirse hücrenin biçimi silinmez. Yazı Tipi Biçimlendirmek Excel de başlıkları veya vurgulamak istediğiniz yerleri yazı tiplerini biçimlendirerek vurgulayabilirsiniz. Örneğin; tablonuzdaki verilerin rengini mavi yapmak, yazı boyutunu büyütmek veya verileri kalın yapmak gibi. Yazı tiplerini biçimlendirmek için, biçimlendirilecek hücreler seçildikten sonra Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubunda bulunan kontroller kullanılır. Yazının font seçenekleri, hücrenin dolgu rengi ve kenarlık işlemleri gibi kontroller Yazı Tipi grubunda bulunur. Yazı Tipi: Yazının font karakterini değiştirir. Yazı Tipi Boyutu: Yazının font büyüklüğünü değiştirir.

19 Yazı Tipi Boyutunu Artır: Yazı Tipi büyüklüğünü 1 punto artırır. Yazı Tipi Boyutunu Azalt: Yazı Tipi büyüklüğünü 1 punto azaltır. Kalın: Yazıyı kalın yapar. İtalik: Yazıyı sağa yatık yapar. Altını Çiz: Yazıyı altı çizili yapar. Kenarlıklar: Hücreye kenarlık verir. Yazı Tipi Rengi: Yazı rengini değiştirir. Bir Hücrenin Yazı Tipini, Yazı Tipinin Boyut ve Rengini Değiştirmek 1. Biçimlendirilecek hücreler seçilir. 2. Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubundan yazı tipini değiştirmek için Yazı Tipi açılan kutusundan bir yazı tipi seçilir. 3. Yazı boyutu için Yazı Tipi Boyutu açılan kutusundan bir değer seçilir. 4. Yazı rengi için Yazı Tipi Rengi açılan kutusundan bir renk seçilir. Hücrelere Kenarlık Vermek Excel de kılavuz çizgileri varsayılan olarak kağıtta çıkmadığı için hücrelerin düzgün görünmesi için kenarlık vermek gerekir. Hücrelere kenarlık vermek için; 1. Kenarlık verilecek hücreler seçilir. 2. Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubunda Kenarlıklar açılan kutusundan istenen kenarlık seçilir. Kenarlık eklendiği zaman siyah renkte, seçilen hücrelere kenarlık verilir. Kenarlık stillerini ve kenarlık renklerini değiştirmek için Kenarlıklar açılan kutusundan Diğer Kenarlıklar seçilir. Açılan pencereden kenarlık stili ve rengi biçimlendirilebilir. Kenarlıkları kaldırmak için hücreleri seçip Kenarlıklar açılan kutusundan Kenarlık Yok seçmek yeterlidir. Hizalamak Hizalama grubunda; hücrelerin hizalanması, hücrelerin birleştirilmesi, metnin kaydı- rılması ve metin yönünün değiştirilmesi gibi kontroller bulunur. Bu kontroller hücre- lerdeki metin ve sayıları konumlandırmayı sağlar. Hizalama grubundaki seçenekleri kullanarak birden çok satır içeren hücreler yapmak, metinleri açılı olarak hizalamak mümkündür. Üste Hizala: Veriyi hücrenin dikey olarak üstüne hizalar. Ortala: Veriyi hücrenin dikey olarak ortasına hizalar. Alta Hizala: Veriyi hücrenin dikey olarak altına hizalar. Metni Sola Hizala: Veriyi hücrenin soluna hizalar. Ortala: Veriyi hücrenin ortasına hizalar.

20 . Metni Sağa Hizala: Veriyi hücrenin sağına hizalar. Girintiyi Azalt: Girintiyi azaltır. Girintiyi Artır: Girintiyi artırır. Yönlendirme: Hücre içinde metnin yönünü değiştirir. Metni Kaydır: Sığmayan metin varsa aynı hücrede bir alt satıra geçirir. Birleştir ve Ortala: Hücreleri birleştirir ve ortalar. Hücreleri Birleştirmek Hücreleri birleştirmek birçok tabloda ihtiyaç duyulan bir özelliktir. Örneğin, tablonun en üstünde firmanızın adının yazmasını istiyorsanız bunu ilk hücreye yazmak çok düzgün görünmeyecektir. Bunun yerine firmanızın ismini yazıp, tablonuzun bittiği sütuna kadar olan hücrelerde birleştirmek daha güzel görünecektir. Seçili olan hücreleri birleştirmek için; 1. Birleştirilecek hücreler seçilir ve Giriş sekmesinin Hizalama grubundan Birleştir ve Ortala seçilir. Birleştirilen hücreleri tekrar eski haline getirmek için Birleştir ve Ortala seçeneğinin yanındaki oka tıklanıp Hücreleri Çöz seçilir. Metin Yönünü Değiştirmek Hücreye veriler 180 derece, yani düz bir şekilde yazılır. Aşağıdaki tablo örneklerinde olduğu gibi metinlerin yönü değiştirilebilir. Eğer açılan seçeneklerden farklı bir açı verilecekse seçenekler- den Hücre Hizalamasını Biçimlendir seçilir. Gelen pencerenin Yönlendirme bölümünden istenen derece belirlenir. Bir metnin yönünü değiştirmek için; 1. Metin yönü değiştirilecek hücreler seçilir. 2. Giriş sekmesinin Hizalama grubundan Yönlendirme seçilir. Açılan seçeneklerden istenen yönlendirme şekli seçilir.

21

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

Microsoft Office Word. Ders Notları. Örnek Uygulama Dosyası. [Okul No] [Ad Soyad] [Bölüm]

Microsoft Office Word. Ders Notları. Örnek Uygulama Dosyası. [Okul No] [Ad Soyad] [Bölüm] Microsoft Office Word Ders Notları Örnek Uygulama Dosyası [Okul No] [Ad Soyad] [Bölüm] İÇİNDEKİLER 1. Word e Giriş ve Ekran Öğeleri... 1 1.1. Belge... 1 1.2. Temel Ekran Görüntüsü... 1 1.2.1. Office Düğmesi:...

Detaylı

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI Ms Word bir kelime işlemci programıdır. İçinde bulunan detaylı metin biçimlendirme seçenekleri, ayrıntılı tablo, şekil ve grafik oluşturma başarıları nedeniyle, kendi türünde

Detaylı

Microsoft Office Word 2007 Ders Notları

Microsoft Office Word 2007 Ders Notları Microsoft Office Word 2007 Ders Notları A. Word e Giriş ve Ekran Öğeleri Word, Microsoft Office paketinde yer alan bir kelime işlem programıdır. Bu programın kullanımındaki temel amaç, çeşitli türdeki

Detaylı

WORD 2010 PROGRAMI 1-miseR 2-miseR Pencere Durum Düğmeleri: Başlık Çubuğu:

WORD 2010 PROGRAMI 1-miseR 2-miseR Pencere Durum Düğmeleri: Başlık Çubuğu: Resim-2 Resim-1 WORD 2010 PROGRAMI Word programı metin oluşturma programıdır. Bu metin oluşturma işleminin yanında resim, şekil, tablo, grafik, wordart gibi birçok nesne ekleyerek çeşitli belgeler ortaya

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ Seçili metni yada şekli keser (CTRL+X) Seçili metni yada şekli kopyalar (CTRL+C) Kopyalanmış bilgilerin yapıştırılmasını Özel yapıştır komutu kullanılırsa

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2 1) Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu Başlat Donatılar Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Programlar

Detaylı

Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler

Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler Könü 3: Tablö ve Resim Ekleme ve Dü zeltme Hazırlayan: Serdar Engin Koç Bü könü bittiğinde; Belgeye resim, küçük resim, şekil ve SmartArt ekleme Metin kutusu ekleme ve biçimlendirme

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER MICROSOFT EXCEL - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Çalışma sayfası

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ Bölüm 4 BÖLÜM 4 MICROSOFT WORD 2010 Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü mehmetertas@erciyes.edu.tr 1 1. BAŞLANĞIÇ WORD, Microsoft firması tarafından geliştirilmiş Office

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular.

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular. POWERPOINT PROGRAMI GİRİŞ MENÜSÜ Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Slaytların genel tasarımını değiştirir. Seçili olan kısmı keser. Seçili

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Konular Word Nedir? Word ile Neler Yapılabilir? Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Microsoft Office Nedir? Eğitim TV

Detaylı

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI BAŞLARKEN Sunu ile ilgili konuşurken karşımıza 3 kavram çıkmaktadır. Bu kavramlar; SLAYT: Seyirciye göstermek için hazırlanan her sayfaya verilen isimdir. Her slayt

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

Kelime işlemci programını çalıştırmak için Başlat menüsündeki Tüm Programlar bölümünden tıklamak gerekir.

Kelime işlemci programını çalıştırmak için Başlat menüsündeki Tüm Programlar bölümünden tıklamak gerekir. KELİME İŞLEMCİLER Bilgisayarlarda mektup, rapor, ödev, günlük, makale kısaca her tür metni oluşturmamıza yardımcı olan yazılımlara kelime işlemciler adı verilir. Kelime işlemciler, metni oluşturmanın yanı

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE WORD 2007 DERS NOTLARI

MİCROSOFT OFFİCE WORD 2007 DERS NOTLARI MİCROSOFT OFFİCE WORD 2007 DERS NOTLARI A. Word e Giriş ve Ekran Öğeleri Word, Microsoft Office paketinde yer alan bir kelime işlem programıdır. Bu programın kullanımındaki temel amaç, çeşitli türdeki

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK 1. BELGE İŞLEMLERİ... 1 1.1. Arayüz ve Görünüm Ayarları... 1 1.1.1. Genel Görünüm... 1 1.1.2. Belge Görünümleri... 2 1.1.3. Yakınlaştırma...

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 5 ÖĞRENME FAALİYETİ 5 5. TABLO İŞLEMLERİ

ÖĞRENME FAALİYETİ 5 ÖĞRENME FAALİYETİ 5 5. TABLO İŞLEMLERİ ÖĞRENME FAALİYETİ 5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 5 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlanan belgeye uygun tablo oluşturacak, tablo biçimlendirme işlemlerini hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA 5.1. Tablo

Detaylı

Word 2007 - Otomatik Düzelt

Word 2007 - Otomatik Düzelt Word 2007 - Otomatik Düzelt Otomatik düzelt penceresinin anlatılması OTOMATİK DÜZELT PENCERESİ OTOMATİK DÜZELT Otomatik Düzelt penceresine iki yoldan ulaşabiliriz. 1. Microsoft Office Düğmesi > Word Seçenekleri

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI 1 2 3 Microsoft Office Word Belgesinde çalışmamızı tamamladıktan sonra simgesine tıkladığımızda açılan menüde dosyamızı kaydedebiliriz veya yazıcıdan çıktısını alabiliriz. Çalışmamızda değişiklik yapmak

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

1 MICROSOF T OFFICE 2010 A GİRİŞ

1 MICROSOF T OFFICE 2010 A GİRİŞ İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 MICROSOFT OFFICE 2010 A GİRİŞ 1 Microsoft Office 2010 ile Gelen Yenilikler 1 Metin Efektleri 2 Akıllı Kopyala - Yapıştır Fonksiyonu 2 Fikirlerimizi Daha Görsel Olarak İfade

Detaylı

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ(27s)... 1 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME(18s)... 1 BÖLÜM 3 BELGE DENETİMİ(5s)... 1 BÖLÜM 4 SAYFA YAPISI(16s)... 1 BÖLÜM 5 TABLO İŞLEMLERİ(10s)...

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

WORD KULLANIMI

WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE q OFFICE DÜĞMESİ q HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU q MENÜLER q ŞEKİL, RESİM EKLEME q TABLO EKLEME q ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı

Detaylı

MICROSOFT WORD 2007 KELİME İŞLEMCİ. Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 1

MICROSOFT WORD 2007 KELİME İŞLEMCİ. Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 1 MICROSOFT WORD 2007 KELİME İŞLEMCİ Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 1 A) BELGE İŞLEMLERİ Umut Yalçın - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Kelime İşlemci 2 1. Arayüz ve Görünüm

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 4-5-6: Microsoft Word Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Sık kullanılan komutlar buraya eklenip, kullanılacağında hızlı erişim sağlanabilir. Office Word

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır.

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik tablolama programlarından

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU :

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : ALAN : ORTAK MODÜL : DOKÜMAN HAZIRLAMA SÜRE : 40 /32 ÖN KOŞUL : Ön koşulu yoktur. AÇIKLAMA : Bu modül bilgisayar ve donanımlarının sağlandığı ortamda uygulamalı olarak işlenmelidir.

Detaylı

"Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.

Her zaman düzeltme öner seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin Öneriler bölümünde düzeltme önerir. ARAÇLAR: Yazım ve Dilbilgisi (F7): Yazılan belgede bulunan yazım hatalarını bulmak için kullanılır. Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997-2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile;

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Microsoft Office Word 2010 Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Her türlü rapor, dilekçe gibi işleminizi rahatça yapabilirsiniz. Fiyat ve ürün tabloları oluşturabilirsiniz.

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

MİCROSOFT WORD Giriş. Kelime İşlemci. Dikey Metin Seçme. Girintiler. Seçim işlemi

MİCROSOFT WORD Giriş. Kelime İşlemci. Dikey Metin Seçme. Girintiler. Seçim işlemi MİCROSOFT WORD Giriş Bilgisayarlar insan yaşamına girmeden önce yazı, mektup, kitap, makale gibi dokümanlar, daktilo ve benzeri yazım araçları kullanarak hazırlanırdı. Artık günümüzde bilgisayarların yoğun

Detaylı

WORD KULLANIMI OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER

WORD KULLANIMI OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER Office Word Programı ile çalışma sayfamıza Yazı yazabilir, Yazılarımızın görünümlerini değiştirebilir, Tablolar

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR METİNLERLE ÇALIŞMAK Yazı Yazmak: Word de yazı yazarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar: 1.Satır sonlarında

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Word Programı Penceresinde Bulunan Elemanların Tanıtımı Menüler,, İçerik ve Uygulamaları Dosya, Düzen ve Görünüm Menülerinin İçerikleri

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI 1) En az iki bilgisayarın birbirleriyle bağlantı kurup veri alışverişi yapmasına ne denir? A) Bilgisayar ağı B) Donanım C) e-alışveriş D) internet 2) Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağının kullanım

Detaylı

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız.

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız. 2. EKLE SEKMESĐ TABLO EKLEMEK: Sayfamıza tablo eklemek için, TABLO butonuna bastıktan sonra açılan pencereden kaç sütün ve kaç satırlık bir tablo oluşturacağımızı belirliyoruz. Fareyi sürüklemek, tablonun

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM İNTERNET

BİRİNCİ BÖLÜM İNTERNET BİRİNCİ BÖLÜM İNTERNET 1. İnternet... 1 1.1. Tanımı ve Tarihçesi... 1 1.2. İnternette Kullanılan Kavramlar... 3 1.2.1. Alan Adları(Domain Name)... 3 1.2.2. İnternette Kullanılan Terimler... 4 1.3.İnternet

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR 1.Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Başlat Tüm Programlar - Microsoft Office B) Başlat Ayarla r- Microsoft Office C) Başlat Tüm Programlar

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

Bölüm-6 Excel XP - 1 -

Bölüm-6 Excel XP - 1 - Bölüm-6 Excel XP - 1 - EXCEL PROGRAMININ BAŞ LATILMASI VE ÖZELLİ KLERİ Microsoft Excel bir hesap tablosu programıdır. Hesap tablosu programları pek çok hesaplamanın bir tablo üzerinde yapılmasını Sağlar.

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

1. ARAYÜZ. 1.1. Çalışma Alanı

1. ARAYÜZ. 1.1. Çalışma Alanı 1. ARAYÜZ Arayüz, Türk Dil Kurumu nun Büyük Türkçe Sözlüğü ne göre; bilgisayar yazılımlarının kullanıcı tarafından çalıştırılmasını sağlayan, çeşitli resimlerin, grafiklerin, yazıların yer aldığı ön sayfa

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

BELGE İŞLEMLERİ. Bu bölümde kelime işlemci programının arayüzünü inceleyerek görünüm ayarlarının nasıl yapıldığına bakacağız.

BELGE İŞLEMLERİ. Bu bölümde kelime işlemci programının arayüzünü inceleyerek görünüm ayarlarının nasıl yapıldığına bakacağız. Genel Görünüm Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY Bu bölümde kelime işlemci programının arayüzünü inceleyerek görünüm ayarlarının nasıl yapıldığına bakacağız. Genel Görünüm Kelime işlemci programını çalıştırdığımız

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ EXCEL Microsoft Excel

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ EXCEL Microsoft Excel Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri Sırasıyla öncelikle; Microsoft Office Düğmesi, Word, Yazım Denetleme, Otomatik Düzeltme ne gireriz. Otomatik Düzelt penceresine girdiğimizde karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir. 1.)Otomatik Düzeltme

Detaylı

POWER POINT PROGRAMI ÇALIŞMA NOTLARI

POWER POINT PROGRAMI ÇALIŞMA NOTLARI POWER POINT PROGRAMI ÇALIŞMA NOTLARI MENÜLER: Giriş Menüsü Yapıştır: Hafızaya kopyalanmış yada kesilmiş bir yazıyı yada resmi ekrana yapıştırır. Kopyala: Seçilmiş yazı yada resmi ekrandan silmeden hafızaya

Detaylı

6. NESNE İŞLEMLERİ 6.1. Resim Ekleme Ekle Çizimler Resim Küçük Resim : Ekle Resim Ekle : Ekle Çizimler 6.2. Şekil Ekleme Ekle Çizimler şekiller

6. NESNE İŞLEMLERİ 6.1. Resim Ekleme Ekle Çizimler Resim Küçük Resim : Ekle Resim Ekle : Ekle Çizimler 6.2. Şekil Ekleme Ekle Çizimler şekiller 6. NESNE İŞLEMLERİ Bu bölümde nesnelerin nasıl eklendiğini ve nasıl biçimlendirildiğini öğreneceğiz. 6.1. Resim Ekleme Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme

Detaylı

Q-Biz İş Zekası 5.1. Versiyon Yenilikleri

Q-Biz İş Zekası 5.1. Versiyon Yenilikleri Q-Biz İş Zekası 5.1 Versiyon Yenilikleri İçindekiler Q-Biz İş Zekası 5.1 Versiyon Yenilikleri... 1 1. Performans Gösterim Sahası... 3 2. Anahtar Performans Tanımları (KPI)... 5 3. Dashboard Özellikleri...

Detaylı

GİRİŞ MENÜSÜ-WORD 2007

GİRİŞ MENÜSÜ-WORD 2007 GİRİŞ MENÜSÜ-WORD 2007 Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Kopyalanmış veya kesilmiş metni imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Seçili olan

Detaylı

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım 5.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1) Bilgisayarlarda bilgileri depolamak için hangi donanım birimi kullanılır? A) Ram B) Ana kart C) CD-rom D) Sabit disk 2) Bilgisayarlarda işlenen bilgileri Ekrana

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı