Mikroişlemciler-IMikrodenetleyiciler. Alper Bayrak Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mikroişlemciler-IMikrodenetleyiciler. Alper Bayrak Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu"

Transkript

1 Mikroişlemciler-I Mikrodenetleyiciler Alper Bayrak Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu 2014

2 Sunuma Genel Bakış Sunuma Genel Bakış I 1 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyici Ailesi 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı 80C52 Uç Fonksiyonları Mikrodenetleyici Seçimi 2 80C52 Kaydedicileri CPU Zamanlaması Port Yapısı 80C52 Bellek Yapısı

3 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyiciler Daha önce bahsedildiği gibi bir bilgisayar sistemi merkezi işlem birimi (CPU), bellek ve G/Ç birimlerinin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu birimler birbirlerine adres, veri ve kontrol yolları adı verilen iletken hatlar vasıtası ile bağlanırlar. CPU bellek, G/Ç birimleri arasındaki veri akışını kontrol etmek ve çeşitli aritmetik ve mantık işlemleri yapmaktan sorumludur. Eğer CPU, bellek ve G/Ç birimleri tek bir yonga içine yerleştirilirse, oluşturulan bu yeni yongaya mikrodenetleyici denilmektedir. Bu üç özelliğin bir anda bulunması mikrodenetleyiciyi özellikle endüstriyel kontrol uygulamalarında güçlü bir dijital işlemci haline getirmektedir. Günümüzde yonga teknolojisindeki hızlı gelişmeler ile beraber mikrodenetleyicilere her geçen gün yeni özellikler eklenmektedir

4 Mikrodenetleyiciler Bir mikrodenetleyici aşağıdaki birimleri içermektedir. CPU Program ve veri belleği Giriş-çıkış portları Zamanlayıcı ve sayıcılar Analog dijital çevirici (ADC) Dijital analog çevirici (DAC) Pals genişlik üreteci (PWM) Seri port Kesme (interrupt) devresi Güç yönetim birimi

5 Mikrodenetleyiciler Bu birimlerin bazıları seçimliktir. Bu özellikler mikrodenetleyici üreten firmalara ve mikrodenetleyicilerin tipine göre değişmektedir. Bu özellikleri sayesinde mikrodenetleyiciler, elektrikli ev aletleri, oyuncaklar, müzik setleri ve televizyonlarda, cd çalar ve fotokopi makinelerinde, motor kontrol sistemleri, hırsız alarm ve güvenlik sistemlerinde, otomobillerde vb. birçok sistemde kontrol elemanı olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple mikroişlemcilerle birlikte mikrodenetleyicilerin öğrenilmesi son derece önem arz etmektedir. Günümüzde yaygın olarak 8051 ve PIC adı verilen mikrodenetleyiciler kullanılmaktadır. Bu bölümde 8051 mikrodenetleyici ailesi anlatılmaktadır.

6 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyici Ailesi 8051 Mikrodenetleyici Ailesi 8051 mikrodenetleyicisi ilk olarak 1980 li yılların başında intel firması tarafından üretilen 8-bitlik bir mikrodenetleyicidir. Daha sonraki yılarda 16, 32-bitlik mikrodenetleyiciler de üretilmiştir. Günümüzde birçok firma intel firmasının üretmiş olduğu mikrodenetleyici ile uyumlu kendi mikrodenetleyicilerini de üretmektedir. Bu yüzden 8051 veya MCS-51 ifadeleri mikrodenetleyicilerin genel adı olarak kullanılmaktadır ailesi dünyada çok yaygın kullanıma sahip, bugün bir endüstri standardı haline gelmiş mikrodenetleyicidir.

7 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyici Ailesi 8051 Mikrodenetleyici Ailesi Kolayca temin edilebilmesi, istenen uygulamalara uygun çok çeşitli özelliklere sahip ürün yelpazesi, ucuz olması, güçlü mimari özelliği, çok çeşitli firmalar tarafından üretilmesi ve desteklenmesi, kitap, uygulama notu ve internet dokümanlarının bolluğu bu mikrodenetleyicinin kullanımını yaygınlaştırmıştır. Tabloda görülenlerin haricinde başka birçok firmanın üretmiş olduğu 8051 uyumlu mikrodenetleyiciler de bulunmaktadır.

8 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyici Ailesi 8051 Mikrodenetleyici Ailesi Figure: Bazı firmaların üretmiş oldukları 8051 ailesi mikrodenetleyiciler ve özellikleri

9 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı 8051 ailesi günümüzde CMOS teknolojisi ile 8-bitlik olarak üretilmektedir. Başka bir ifade ile veri yolu ve işlemci kaydedicileri 8-bit genişliğindedir. CMOS teknolojisi ile üretilen 8051 mikrodenetleyicisi 80C51 olarak isimlendirilmektedir. CMOS olarak üretilen yongalar daha az akım çekmektedir. 80C51 in dahili ROM belleği olmayan versiyonu 80C31 dir. 80C52 yongası 80C51 yongasının 256 bayt dahili RAM belleği ve 8K ROM belleği olan gelişmiş versiyonudur.

10 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı Figure: 80C52 mikrodenetleyicisinin blok şeması

11 Mikrodenetleyiciler 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı 8051 Mikrodenetleyicisinin Genel Yapısı 80C52 nin 8KB EPROM belleğe sahip versiyonu 87C52 dir. Mesela, Atmel firmasının AT89C52 mikrodenetleyicisi EPROM/ROM bellek yerine 8KB FLASH bellek kullanmaktadır. 80C52 mikrodenetleyicisi 256 Bayt dahili (on chip) RAM belleğe, 2 adet harici, 4 adet dahili kesme girişine, 3 adet 16-bitlik zamanlayıcı ve sayıcıya, 4 adet (P0, P1, P2-P3) 8- bitlik G/Ç portuna, 1 adet full duplex olarak çalışabilen seri haberleşme arabirimine sahiptir. Ayrıca istenirse 64KB harici ROM/EPROM ve 64K harici RAM belleği adresleyerek kullanabilir. 80C52; 12, 24 ve 33Mhz kristal bağlanarak çalıştırılabilmektedir.

12 Mikrodenetleyiciler 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 40 uçlu DIP sokete uygun olarak üretilmektedir. Ancak QFP (yüzey montaj) ve PLCC (elemanın soket içine gömülerek takıldığı, genelde kare şeklinde) soketlere uygun olarak üretim şekilleri de bulunmaktadır. Mikrodenetleyicinin 1-8 no lu pinleri P1 portu için G/Ç amaçlı kullanılır. 1 ve 2 no lu uçlar zamanlayıcı-2 için harici giriş uçları olarak da kullanılabilir. Bu taktirde 1-2 no lu uçlar port olarak G/Ç için kullanılmazlar. P1 portu çalışması için harici pull up (mantık 1 seviyesine çekebilmek için kullanılır) direnci gerektirmez.

13 Mikrodenetleyiciler 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 Uç Fonksiyonları Figure: 80C52 mikrodenetleyicisinin dış görünüşü

14 Mikrodenetleyiciler 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 Uç Fonksiyonları Mikrodenetleyicinin 9 no.lu ucu (RST) mikrodenetleyiciyi resetlemek için kullanılır. Eğer bu uca kısa bir süre mantık 1 sinyali (+ 5V) uygulanırsa mikrodenetleyici resetlenir. Mikrodenetleyici resetlendiğinde 0000H adresine dalınarak tüm ROM bellekteki programı baştan yeniden çalıştırır.

15 Mikrodenetleyiciler 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 Uç Fonksiyonları Mikrodenetleyicinin no.lu uçlan P3 portu için G/Ç amaçlı kullanılır no lu uçlar port olarak G/Ç için kullanılmadıklarında alternatif fonksiyonlar içinde kullanılabilir no.lu uçlar (TX, RX) seri haberleşme (UART) için kullanılır no.lu uçlar (INTO-INTI) harici kesme girişleri için kullanılabilir no.lu uçlar (TO, Tl) zamanlayıcı-o ve zamanlayıcı-1 için harici giriş ucu olarak kullanılabilir no.lu uçlar eğer harici RAM bellek kullanılmış ise, harici RAM bellekten okuma ve yazma yapmak için kullanılır. P3 portu çalışması için harici pull up direnci gerektirmez.

16 Mikrodenetleyiciler 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 Uç Fonksiyonları no.lu uçlar (XTAL1, XTAL2) mikrodenetleyicinin çalışması için gerekli saat frekansını sağlayan kristal elemanın bağlandığı uçlardır. 20 no lu uç (GND) toprak ve 40 no lu uç ise besleme (+5V) güç kaynağı uçlarıdır. Mikrodenetleyicinin no lu uçlan P2 portu için GIÇ amaçlı olarak kullanılır. Eğer harici RAM veya ROM bellek kullanılmış ise bu bellekleri adreslemek için adresin yüksek değerlikli kısmi (A8...A15) yine bu porttan gönderilir. 29 no lu uç (PSEN) harici program belleğini seçmek için kullanılır. 30 no lu uç (ALE) harici bellek kullanıldığında, adres/veri hatlarını ayırmak için kullanılan yongayı yetkilendirmek için kullanılır.

17 Mikrodenetleyiciler 80C52 Uç Fonksiyonları 80C52 Uç Fonksiyonları 31 no lu uç (EA) dahili veya harici ROM belleklerden hangisinin kullanılacağını seçmek için kullanılır. Eğer EA ucu GND hattına bağlanırsa harici ROM, VCC hattına (+5 V) bağlanırsa dahili ROM kullanılır. Mikrodenetleyicinin no lu pinleri P0 portu için G/Ç amaçlı olarak kullanır. Aynı zamanda harici belleği adreslemek için adres verisinin düşük değerlikli (A0...A7) kısmını göndermede de kullanılmaktadır.

18 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Mikrodenetleyici Seçimi Herhangi bir uygulamada mikrodenetleyici kullanılmak istendiğinde aşağıdaki unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. Mikrodenetleyicinin çalışma hızı G/Ç port sayısı. Bellek büyüklüğü Analog dijital dönüştürücü Kesme sayısı Zamanlayıcı veya sayıcı adedi Yukarıda belirtilen unsurlar aşağıda kısaca açıklanmaktadır.

19 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Mikrodenetleyicinin Çalışma Hızı Kesintisiz güç kaynağı (UPS), statik regülatörler, motor hız kontrol uygulamaları gibi yerlerde bir kontrol sinyalinin başlama ve bitiş süresi belirli bir zaman zarfında gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer böyle bir zaman sınırlaması söz konusu ise mikrodenetleyicinin çalışma hızı önem arz etmektedir. Mikrodenetleyicinin çalışma hızı, mikrodenetleyicinin çalışma frekansına (kullanılan XTAL frekansı), mikrodenetleyicinin makine çevrimine (tek bir komutu işleme süresi), kaydedici büyüklüklerine bağlı olmaktadır.

20 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Mikrodenetleyici G/Ç Port Sayısı Uygulama içinde giriş için butonlar (anahtarlar), çıkış için LCD veya LED görüntü elemanları ve çeşitli kontrol sinyalleri göndermek için gerekli olan G/Ç uç sayısı önem arz eder. Mesela, az sayıda giriş yapılacak ve ekranda herhangi bir gösterge elemanı kullanılmayacak ise az uçlu bir denetleyici uygulama için seçilebilir. Atmel firmasının AT89C2051 mikrodenetleyicisi 20-uç DIP, AT89C52 mikrodenetleyicisi 40-uç DIP şeklinde üretilmektedir. Eğer port sayısı uygun ve diğer özellikleri yeterli ise AT89C2051 kullanıldığında uygulama için geliştirilecek baskılı devre kartı daha küçük boyutlu ve dolayısı ile düşük maliyetli olacaktır.

21 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Bellek Büyüklüğü Mikrodenetleyici içinde program ve veri saklamak için kullanılan bellek büyüklüğü bazı uygulamalarda önem arz etmektedir. Uygulama programı için de büyük boyutlu bakış tabloları kullanılıyor ise program belleğinin büyük olması gerekmektedir. Çünkü bakış tabloları değişmeyen sabit bilgiler içermektedirler. Uygulama için yazılan assembly programları da fazla yer kaplayabilir. Uygulama programlan da program belleğinde saklandıklarından seçilen mikrodenetleyicinin ne kadarlık bir program belleğine sahip olduğu önem arz etmektedir.

22 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Bellek Büyüklüğü Program belleği olarak EPROM, FLASH, OTP ROM belleklerinden yalnız biri kullanılmaktadır. Program yazma veya geliştirme aşamasında EPROM veya FLASH program belleğine sahip mikrodenetleyiciler seçilirken, Program geliştirildikten ve test edildikten sonra aynı mikrodenetleyicinin OTP ROM (One times programmable ROM- Bir kez programlanabilen ROM) olanı kullanılmaktadır. Çünkü OTP ROM, EPROM ve FLASH belleğe sahip olanlara göre daha ucuzdur. Son zamanlarda geliştirme aşamasında kullanılan Mikrodenetleyicilerin FLASH belleğe sahip olanları tercih edilmektedir. Bunun sebebi FLASH belleğin programlama cihazlan vasıtası ile çok kısa bir zamanda silinmesi ve tekrar programlanabilmeleridir. Tekrar programlanabilme sayıları yaklaşık 1000 defadır.

23 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Bellek Büyüklüğü EPROM olanlar ise silinmek için ultraviyole ışık veren silici cihazlara ihtiyaç duyarlar ve silinmesi için geçen süre yaklaşık 10 dakikadır. RAM bellek program belleğindeki uygulama programının çalıştırılması sırasında geçici değerlerin ve program içinde tanımlanan değişkenlerin saklanması için kullanılmaktadır. Büyük boyutlu programlarda, çok sayıda değişken kullanıldığında ve program içinde dinamik diziler tanımlandığında RAM bellek boyutu önem arz eder. Standart olarak 256 KB ile üretilen 8051 mikrodenetleyicilerinin bazı tiplerinde extra RAM (XDATA) bulunmaktadır.

24 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Bellek Büyüklüğü Çalışma anında RAM belleğe atılan veriler sistem kapatıldığında otomatik olarak silinmektedir. Ayrıca Mikrodenetleyici çalışırken bazı kurulum değerlerinin kaydedildiği EEPROM belleklerde bulunmaktadır. EEPROM belleklerin özelliği çalışma esnasında veri yazma/silme yapılabilmesi ve sistem kapatıldığında verilerin silinmeden kalabilmesidir.

25 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Analog Dijital Dönüştürücü Birçok uygulamada Analog-dijital dönüştürücü eleman kullanılması gerekmektedir. Mesela, oda sıcaklığı, basınç, nem, akım, gerilim gibi analog değerler anlık olarak mikrodenetleyici ile kontrol edilmek istenebilir. Bu durumda, ya harici bir ADC ya da ADC ye sahip olan bir mikrodenetleyici kullanılmalıdır. Burada kullanılacak ADC nin kaç bitlik ve kaç kanallı olduğu önemlidir. ADC nin bit sayısı ölçüm hassasiyetini belirlemektedir. Eğer 5 farklı analog değer ölçülecek ise kullanılan ADC nin en az 5 veya daha fazla kanalı olmalıdır.

26 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Kesme Sayısı Daha önce anlatıldığı gibi kesme, mikrodenetleyici bir iş ile uğraşırken (bir komutu işlerken) gelen uyancı bir sinyal ile (bu sinyal harici veya dahili olabilir) o an yapmakta olduğu işi bırakıp kesme sinyalinin gerektirdiği işe dallanması ve bu işi bitirdikten sonra tekrar kaldığı işe devam etmesi olarak tanımlanır. Kesme yapısı ile mikrodenetleyicinin anlık olarak cevap vermesi veya yapması gereken işler yaptırılır. Böylece mikrodenetleyicinin gerçek zamanlı olarak çevre birimlerden gelen isteklere cevap vermesi sağlanırken mikrodenetleyicinin daha az meşgul olması farklı türden isteklere cevap vermesi için zaman kazanması sağlanır. Bu yüzden bir mikrodenetleyicinin ne kadar kesme üreten kaynağa (birime) sahip olduğu önem arz etmektedir. Harici kaynaklar, dahili olarak zamanlayıcı ve sayıcılar, seri port, birimleri kesme üretebilir.

27 Mikrodenetleyiciler Mikrodenetleyici Seçimi Zamanlayıcı ve Sayıcı Mikrodenetleyici için de belki de en çok kullanılan birimler zamanlayıcı ve sayıcılardır. Belirli aralıklarla yaptırılması gereken işler, haricen gelen bir sinyalin saydırılması, seri port haberleşmesinde baud rate ayarlamak, ve bazen de PWM (Pulse Width Modulation-Pals genişlik modülasyonu) sinyalleri üretmek için kullanılırlar.

28 80C52 ailesi içerisinde 8-bitlik bir işlemci vardır. Bu işlemci de diğerleri gibi ALU, zamanlama ve kontrol birimi ve kaydedicilerden meydana gelmiştir. ALU, mikroişlemciler konusunda anlatıldığı gibi aritmetik işlemlerden sorumludur. Zamanlama ve kontrol birimi CPU ya gelen ve giden veri akışının senkronizasyonundan sorumludur. Verilerin, veri yoluna yerleştirilmesi veya veri yolundan okunması işlemlerini koordine eder. PSEN, ALE, WR kontrol sinyallerini üretir.

29

30 80C52 Kaydedicileri 80C52 Kaydedicileri Programcı mikrodenetleyici ile bir iş yaptırmak istediğinde bunu program yazarak gerçekleştirir. Program yazabilmek için mikroişlemcide olduğu gibi mikrodenetleyicinin mimari yapısını, çalışma ilkelerini, kaydedici sayısını ve bunların hangi amaçlar için kullanıldığının bilinmesi gerekmektedir. Çünkü kaydediciler programcının denetimi altındadır. Programa kaydedicilere istediği veriler yazabilir veya okuyabilir. Kaydedicilere yazılan veriler ile programcı, mikrodenetleyici içindeki zamanlayıcı, sayıcı, seri haberleşme birimi, kesmeler varsa ADC birimi vb. diğer birimleri kontrol edebilir. Yalnızca IR ve PC kaydedicileri programcının direkt denetimi altında değildir. Bu iki kaydedicinin dışında kalan diğer kaydediciler özel fonksiyon kaydedicileri (SFR-Special function register) olarak ifade edilirler.

31 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri A, B, PSW, DPTR, P0, P1, P2, P3, SBUF, TH0, TL0, TH1, TL1, IP, TMOD, TCON, SCON, PCON kaydedicileri birer özel fonksiyon kaydedicileridir. Bu kaydedicilerin her birinin RAM belleğin 80H-FFH arası adres bölgesinde bir adresi vardır, Bu adres bölgesine doğrudan adresleme modu kullanılarak erişilebilir. Bu kaydedicilerden birine bir veri yazıldığında, kaydedicinin RAM bellek adresine veri yazılmış olur. Kaydedicilerden birine ait RAM adresine bir veri yazıldığında ise o kaydediciye veri yazılmış olur.

32 Figure: 80C52 özel fonksiyon kaydedicileri ve RAM bellek adresleri Mikroişlemciler-IMikrodenetleyiciler 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri

33 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Yukarıdaki şekilde kenarında * işareti olan kaydediciler bit adresleme ile kullanılabilmektedirler. Başka bir deyişle bu kaydedicilerin her hangi bir biri diğerlerinden bağımsız olarak 1 veya 0 yapılabilir. Diğer taraftan mikroişlemciye RESET atıldığında SFR lerin aldıkları değerler önemlidir. Mesela P0 portu RESET den sonra FFH veya B değerini almaktadır. Bu port ile bir LED sürülüyor ise, RESET den hemen sonra LED ler yanacaktır.

34 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Akümülatör kaydedicisi: Kısaca A veya ACC olarak gösterilen bu kaydedici 8 bitliktir ve veri transfer işlemleri, aritmetik ve mantık işlemleri, harici veri, program belleğine erişim işlemlerinde kullanılır. RAM bellekte E0H adresinde yer alır. B Kaydedicisi: 8 bitlik bir kaydedicidir ve çarpma ve bölme işlemlerinde kullanılır.

35 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Bayrak Kaydedicisi (PSW-Processor Status Word): İşlemci durum kaydedicisi olarak da bilinen bu kaydedici programcıya işlenmiş komutun sonuçları hakkında bilgi vermek ve RO...R7 kaydedicileri kullanabilmek için bank seçimi yapmayı sağlar. Bayrak kaydedicisinde elde (C) biri, taşma (0V) biri, eşlik (P-Parity) biti, yardımcı elde (AC-Auxilary carry) biri ve RSO, RS 1 bank seçim bitleri yer almaktadır. Aritmetik işlemlerde, mesela toplama işleminde sonuç 8- biri aşarsa elde biri 1 olur. Programcı şartlı dallanma komutlarından birini kullanarak, eğer elde varsa şu etikete git gibi bir komutla programı yönlendirebilir.

36 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Figure: PSW kaydedicisi

37 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Yığın bellek gösterici (SP-Stack Pointer): Yığın belleğe atılacak verilerin adresini tutan 8 bitlik bir kaydedicidir. Başlangıçta 07H adresine varsayılan değer olarak ayarlanır. Altyordam çağrılarında ve kesme hizmet altyordamlarına dallanmadan önce programın kaldığı noktaya dönebilmesi için dönüş adresleri otomatik olarak SP nin gösterdiği bellek alanına atılır. SP ye değer atılmadan önce değeri iki artırılır. PUSH komutu ile bir kaydedici içeriği yığın belleğe atılmadan önce SP 1 artırılır. Daha sonra SP nin gösterdiği bu adrese veri yazılır. SP kaydedicisi RAM bellekte 81H adresinde yer alır.

38 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Veri gösterici (DPTR-Data Pointer): 16 bitlik bir kaydedicidir. DPH, DPL olmak üzere iki bölümden oluşur. Harici program ve veri belleğine erişirken akümülatörle birlikte bellek adresini göstermek için ve JMP komutunda uzun dallanmalarda kullanılır. RAM bellekte 82H ve 83H adresinde yer alır. P0, P1, P2, P3 Port kaydedicileri: 8-bitlik kaydedicilerdir. RAM bellekte sırası ile 80H, 90H, AOH, BOH adreslerinde yer alırlar. Port kaydedicileri mikrodenetleyicinin dış dünyaya açılan kapılarıdır. Mikrodenetleyiciye harici bir birimden gelen bilgileri almak veya mikrodenetleyiciden harici bir birime çıkış verisi göndermek için kullanılırlar.

39 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Seri haberleşme veri tamponu (SBUF-Serial Data Buffer): 8 bitlik bir kaydedicidir. Bir başka birimle mesela bir bilgisayar veya bir başka mikrodenetleyici ile seri veri haberleşmesi yaparken, seri olarak gelen veya giden verilerin tutulması için kullanılır. Zamanlayıcı kaydedicileri (TH0, TL0, TH1, TL1, TH2, TL2): Zamanlama ve sayıcı işlemlerinde zaman bilgisini tutarlar ve 8 bitlik kaydedicilerdir. Zamanlayıcı-0 için TH0 ve TL1 birlikte 16 bit olarak zaman değerini saklarlar. Diğer iki zamanlayıcı için de aynı kullanım geçerlidir.

40 80C52 Kaydedicileri Özel Fonksiyon Kaydedicileri Kontrol kaydedicileri: IP, le, TMOD, TCON, T2CON, SCON, ve PCON çeşitli işlemleri kontrol etmek için kullanılır. Mesela TCON kaydedicisinde her bir bitin farklı bir görevi vardır. Bu kontrol kaydedicisindeki 4. bit 1 yapıldığında zamanlayıcı çalışmaya başlar, 0 yapıldığında zamanlayıcı çalışmasını durdurur.

41 80C52 Kaydedicileri Diğer Kaydediciler Komut kaydedicisi (IR-Instruction Register): Komut kaydedicisi program belleğinden (ROM/EPROM/FLASH) okunan komut kodlarının tutulduğu 8-bitlik kaydedicidir. Program sayacı (PC-Program counter): Program sayacı bir komut işlenirken bir sonraki işlenecek olan komutun adresini gösterir. PC kaydedicisi 16-bitliktir ve PCH, PCL olarak ikiye aynlmıştır. PCH adresin yüksek değerlikli 8 birlik kısmını, PCL ise adresin düşük değerlikli 8 bit kısmını tutmaktadır. İkisi birleşerek 16 bit PC yi oluşturur. R0...R7 kaydedicileri: Bu kaydediciler RAM belleğin 00-IFH adresleri arasında kalan bellek bölgesini kullanırlar. Veri transfer işlemleri, aritmetik işlemler ve dolaylı adresleme de kullanılırlar. Bu kaydedicilerin kullanım şekli, veri belleğinin yapısı konusunda daha detaylı anlatılmaktadır.

42 CPU Zamanlaması CPU Zamanlaması Zamanlama ve kontrol birimi, işlemciye gelen ve giden veri akışının senkronizasyonundan sorumludur. Verilerin, veri yoluna yerleştirilmesi veya veri yolundan okunması işlemlerini koordine eder. PSEN, ALE, WR kontrol sinyallerini üretir. Bu işlemler için gerekli saat sinyalini mikrodenetleyicinin XTAL1 ve XTAL2 uçlarına bağlanan kristal elemandan alır. Kullanılan kristal çoğu 8051 ailesi mikrodenetleyici için 0-24MHz arasındadır. Bazıları daha yüksek kristal değerinde de çalışabilir. Mikrodenetleyicinin maksimum hangi frekansta çalıştığı katalog değerlerinden öğrenilebilir.

43 CPU Zamanlaması CPU Zamanlaması Daha öncede açıklandığı gibi bir komutun çalışması komut kodunu algetir (fetch), kodu çöz (decode) ve çalıştır (execute) olmak üzere üç aşamada tamamlanır. 80C52 mikrodenetleyicisi minimum 12 saat periyodunda bir komutu işleyebilir. Buna işlemcinin makine çevrimi denmektedir. Standart olarak 8051 ailesi mikrodenetleyicilerinin makine çevrimi 12 dir. 12Mhz bir kristal kullanıldığında bir komutun minimum 1 mikro saniyede çalışması biter. Mesela MOV A, Wl0 komutu 1 makine çevrimi, MUL AB komutu 4 makine çevrimi çeker. 12 MHz Kristal kullanıldığında bu iki komutun çalışması sırası ile 1 ve 4 mikro saniye, 24Mhz kristal kullanıldığında sırası ile 0,5 ve 2 mikro saniye zaman alacaktır.

44 CPU Zamanlaması CPU Zamanlaması Cygnal firmasının 8051 ailesi mikrodenetleyicileri makine çevrimleri 1, Dallas firmasının 4 dür. Cygnal firmasını üretmiş olduğu mikrodenetleyiciler aynı frekansta 12 kat daha hızlı çalışabilir. Dallasın mikrodenetleyicileri ise 3 kat daha hızlı çalışabilir. MIPS ifadesi kristal frekansının makine çevrimine bölümü ile bulunabilir. Mesela Dallas firmasının mikrodenetleyicisinin makine çevrimi 4 olduğuna göre, 12Mhz kristal kullanıldığında (12/4)=3 olarak MIPS cinsinden hızı hesaplanabilir. Bu yüzden mikrodenetleyicinin seçiminde makine çevrimi önemli bir faktör oluşturmaktadır.

45 CPU Zamanlaması Figure: 80C52 nin kristal bağlantı şekli

46 Port Yapısı Port Yapısı P0, P1, P2, P3 portları çift yönlü olarak giriş ve çıkış olarak kullanılabilir. Her bir port D tipi flip floptan oluşan bir tutucu (Lanch-), çıkış sürücüsü (FET) ve giriş tamponlarından oluşmaktadır. P0 ve P2 harici belleğe erişmede kullanılmaktadır. Bu yüzden P0 ve P2 portunda bilgi seçici eleman (multiplexer) kullanılmaktadır. Bu bilgi seçici eleman harici belleğe adres veya veri gönderilirken P0 ve P2 portlarının adres/veri hattını, aksi takdirde D flip flop çıkışını seçmektedir.

47 Port Yapısı Port Yapısı Figure: 80C52 port yapısı

48 Port Yapısı Port Yapısı P1, P2, P3 portları çıkışında dahili pull-up dirençleri vardır. Bu portlar giriş olarak kullanıldığında D flip flop larına öncelikle 1 yazılarak port giriş olarak ayarlanır. Bu durumda Q çıkışı mantıksal 0 olacak ve sürücü FET yalıtım durumunda olacaktır. Bu takdirde port ucuna gelen veri 1 veya 0 olarak okunacaktır. Eğer port giriş olarak ayarlanmadan porttan okuma yapılmak istenirse, FET iletim durumunda olabileceğinden port ucuna gelen mantıksal 1 verisi algılanamaz.

49 Port Yapısı Port Yapısı P0 portu diğerlerinden farklı olarak dahili pull-up direncine sahip değildir. Bunun yerine üstte ikinci bir FET bulunmaktadır. Bu FET yukarıda bahsedildiği gibi sadece harici belleğe erişim işleminde iletim durumundadır. MOVC ve MOVX komutlarının dışında porttan bilgi okumak mümkün değildir. Harici bellekten veri okumanın dışında P0 portunu çift yönlü giriş ve çıkış olarak kullanabilmek için port çıkışına 4.7K gibi harici bir pull up direnci bağlanmalıdır. P1.1 ve P1.2 port uçları ile P3.0 - P3.7 port uçları alternatif amaçlarlarla kullanılabilir.

50 Port Yapısı Port Yapısı Figure: P1 ve P3 portlarının alternatif fonksiyonları

51 80C52 Bellek Yapısı 80C52 mikrodenetleyicisi program belleği ve veri belleği olmak üzere iki ayrı bellek düzeneğine sahiptir. Program belleği program kodlarını saklamak için, veri belleği ise programın işleyişi sırasında üretilen veya kullanılan geçici değerlerin saklanması için kullanılır. Program belleği için ROM, EPROM veya FLASH bellek türlerinden biri kullanılırken, veri belleği için ise RAM bellek kullanılmaktadır.

52 80C52 Bellek Yapısı Program Belleği 80C52 nin program belleği 8KB ROM, 87C52 için 8KB EPROM ve AT89C52 için 8KB FLASH olarak tasarlanmıştır. Program belleğinde program kodlarının yanı sıra programın işleyişi sırasında kullanılacak sabit değerler ve veri tabloları (bakış tablosu) da bulunabilir. Çoğu zaman 8KB bellek yeterli olmaktadır. Ancak sabit değerlerin veya bakış tablosunun boyutu büyük ise, daha büyük dahili program belleğine sahip bir mikrodenetleyici seçilmeli veya harici bir ROM bellek kullanılmalıdır. Aynı durum RAM bellek içinde geçerlidir. Mikrodenetleyiciye bağlanacak harici ROM veya RAM belleğin büyüklüğü 64KB olabilir.

53 80C52 Bellek Yapısı Program Belleği Figure: 80C52 program belleğinin kullanımı

54 80C52 Bellek Yapısı Program Belleği Eğer harici ROM kullanılmış ise mikrodenetleyicinin EA pini 0 yapılmalıdır. Eğer EA ucu 1 (+5V) yapılmış ise bu durumda 0000-IFFF adresleri arasındaki dahili 8KB ROM bellek ile 2000-FFFF arasındaki 56KB harici ROM birlikte kullanılabilir. Eğer EA ucu 0 yapılmış ise bu durumda sadece 0000-FFFFH adres aralığındaki harici ROM program belleği olarak kullanılabilir. Mikrodenetleyici reset edildiğinde veya ilk defa çalıştırıldığında program belleğinin 0000H adresine dallanır. Ve buradaki program kodunu çalıştırmaya başlar. Eğer EA=0 ise harici ROM belleğin 0000H adresi reset anında başlangıç adresi olarak seçilir. Eğer EA= 1 ise dahili ROM belleğin 0000H adresi başlangıç adresi olarak seçilir ve buradaki komut kodu ilk olarak çalışmaya alınır.

55 80C52 Bellek Yapısı Veri Belleği Veri belleği 128 Bayt veya 256 Bayt olabilir. Standart olarak 8051 ailesinde 128 bayt yerleşiktir. 80C52 ve üzeri gelişmiş versiyonların hepsinde 256 Bayı veri belleği bulunmaktadır. Ayrıca 64 KB istenirse harici bir veri belleği kullanılabilir. RAM bellek program içinde kullanılan geçici değerlerin saklanmasında kullanılır. Dahili veri belleği her biri 128 baytdan oluşan 3 adet sayfadan oluşuyormuş gibi düşünülebilir. Her sayfadaki veriye erişim yöntemi farklıdır.

56 80C52 Bellek Yapısı Veri Belleği 00-7FH adresleri arasındaki ilk 128 baytlık bölümüne doğrudan veya dolaylı adresleme türlerinden biri kullanılarak erişilebilir. 80H-FFH adreslerini kullanan iki sayfa vardır. 80H-FFH adreslerine doğrudan adresleme yöntemi ile erişildiğinde mikrodenetleyicinin kaydedicilerinin yer aldığı sayfaya erişilmiş olur. Mikrodenetleyici kaydedicilerine özel fonksiyon kaydedicileri denilmektedir. 80H- FFH adreslerine dolaylı adresleme yöntemi ile erişildiğinde başka bir sayfaya erişilmiş olunur. Mikrodenetleyici de dahili ve harici RAM bellek aynı anda birlikte kullanılabilir.

57 80C52 Bellek Yapısı Veri Belleği Figure: 80C52 mikrodenetleyicisinin veri belleği

58 80C52 Bellek Yapısı Veri Belleği 00H-7FH adresleri arasındaki 128 bayt RAM bölgesi üç şekilde kullanılmaktadır. 00H ile 1FH adresleri arasında 32 baytlık kısım 8 baytlık 4 banka bölünmüştür. Her bank içinde R0 dan R7 ye kadar 8 adet kaydedici yer alır. Bu bank ve kaydediciler dolaylı adreslemede veya kaydedici adresleme modunda kullanılır. Hangi bankın kullanılacağı bayrak kaydedicisi içindeki (PSW) RS1 ve RS0 bitleri set edilerek belirlenir. Belleğin bu şekilde kullanımı kaydedici adresleme modunda mikrodenetleyiciye daha hızlı işlem yapma imkanı sunar. Mesela PSW içindeki RS1=1 ve RS=0 yapılmış ise Bank2 seçilmiş olur. Bu durumda R0 kaydedicisine bir değer yüklendiğinde Bank2 içindeki R0 kaydedicisine veya belleğin 10H adresine bu değer yazılmış olur.

59 80C52 Bellek Yapısı Veri Belleği Figure: 80C52 nin 128 baytlık bölümü

60 80C52 Bellek Yapısı Veri Belleği Belleğin 20H-2FH adresleri arası bit veya Bayt erişimli olarak kullanılabilir. 30H-7FH adresleri arası ise sadece bayı olarak kullanılabilir. Bu kullanım şekilleri mikrodenetleyicilerin adresleme modları ile ilgili olup bu konu daha sonra ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

61 80C52 Bellek Yapısı Yol Kontrol Sinyalleri ve Zamanlama Adres ve veri yolu üzerindeki sinyal akışını ve zamanlamayı öğrenmek 80C52 mikrodenetleyicisinin harici program ve veri belleğini kullanırken önem arz eder. Harici program belleğini okumak için P0, P2 portları, ALE ve PSEN kontrol sinyalleri kullanılır. P0, P2 birlikte 16-bit bellek adresini oluşturur. P0 portu hem adres hem de veri yolu olarak kullanıldığından adres ve veri yolunu ayırmak için çıkışta bu port üzerine 74LS373 tutucusu (latch) kullanılır. ALE tutucuyu yetkilendirerek adresin düşük değerlikli kısmının saklanmasını sağlar. PSEN sinyali ise ROM belleği yetkilendirerek girişteki 1 6-birlik adresin gösterdiği bellek hücresindeki yerinin bellek çıkışına konulmasını sağlar. Harici program belleğinden bir veriyi okumak için MOVC A,@A+DPTR komutu kullanılır.

62 80C52 Bellek Yapısı Yol Kontrol Sinyalleri ve Zamanlama Figure: Program ve veri belleğine erişmek için kullanılan kontrol sinyalleri ve zamanlama diyagramı

63 80C52 Bellek Yapısı TEŞEKKÜRLER

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 2 MSC-51 Ailesi MCS-51 Ailesi Ekim 2014 Yrd. Doç. Dr. Mustafa Engin 8051 in Blok Şeması 4 Denetim Hatları Veri Yolu DPTR P.C. 8051

Detaylı

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir:

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 8051 Ailesi 8051 MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur. 8051 çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 1. Kontrol uygulamaları için en uygun hale getirilmiş

Detaylı

BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş

BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş Amaçlar 8051 mikrodenetleyicisinin tarihi gelişimini açıklamak 8051 mikrodenetleyicisinin mimari yapısını kavramak 8051

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 6.Hafta

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 6.Hafta SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 6.Hafta Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir:

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 8051 Ailesi 8051 MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur. 8051 çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 1. Kontrol uygulamaları için en uygun hale getirilmiş

Detaylı

BÖLÜM in Bellek Organizasyonu

BÖLÜM in Bellek Organizasyonu C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 3 8051 in Bellek Organizasyonu Amaçlar 8051 mikrodenetleyicisinin bellek türlerini öğrenmek Dahili veri belleği (Internal RAM) hakkında bilgi sahibi olmak

Detaylı

Mikrobilgisayar Mimarisi ve Programlama

Mikrobilgisayar Mimarisi ve Programlama Mikrobilgisayar Mimarisi ve Programlama 2. Hafta Bellek Birimleri ve Programlamaya Giriş Doç. Dr. Akif KUTLU Ders web sitesi: http://www.8051turk.com/ http://microlab.sdu.edu.tr Bellekler Bellekler 0 veya

Detaylı

x86 Ailesi Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar

x86 Ailesi Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar x86 Ailesi 1 8085A,8088 ve 8086 2 Temel Mikroişlemci Özellikleri Mikroişlemcinin bir defade işleyebileceği kelime uzunluğu Mikroişlemcinin tek bir komutu işleme hızı Mikroişlemcinin doğrudan adresleyebileceği

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ VE ASSEMBLER

MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ VE ASSEMBLER BÖLÜM 2 INTEL AİLESİNİN 8 BİTLİK MİKROİŞLEMCİLERİ 2.1 8080 MİKROİŞLEMCİSİ Intel 8080, I4004, I4040 ve I8008 in ardından üretilmiştir ve 8 bitlik mikroişlemcilerin ilkidir ve 1974 te kullanıma sunulmuştur.

Detaylı

BÖLÜM 3 3.1. 8051 MİKROİŞLEMCİSİ

BÖLÜM 3 3.1. 8051 MİKROİŞLEMCİSİ BÖLÜM 3 31 8051 MİKROİŞLEMCİSİ Standart 8051: 8051 Intel firması tarafından, 1980 lerin başında piyasaya sunulan, dünyanın en popüler 8-bit mikroişlemcisidir Bu mikroişlemci için, başta Intel olmak üzere,

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 5.HAFTA:BÖLÜM-1

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 5.HAFTA:BÖLÜM-1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 5.HAFTA:BÖLÜM-1 Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Detaylı

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme PROGRAMIN ADI DERSIN KODU VE ADI DERSIN ISLENECEGI DÖNEM HAFTALIK DERS SAATİ DERSİN SÜRESİ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK MİK.İŞLEMCİLER/MİK.DENETLEYİCİLER-1 2. Yıl, III. Yarıyıl (Güz) 4 (Teori: 3, Uygulama: 1,

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

Mikrobilgisayarlar ve Assembler. Bahar Dönemi. Vedat Marttin

Mikrobilgisayarlar ve Assembler. Bahar Dönemi. Vedat Marttin Mikrobilgisayarlar ve Assembler Bahar Dönemi Vedat Marttin Bellek Haritası Mikroişlemcili örnek bir RAM, ROM ve G/Ç adres sahalarının da dahil olduğu toplam adres uzayının gösterilmesinde kullanılan sisteme

Detaylı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 3 Assembler Programlama ve Program Geliştirme Program Geliştirme Problem Tanımlama Bağlantı Şekli Algoritma Akış Diyagramı Kaynak

Detaylı

Embedded(Gömülü)Sistem Nedir?

Embedded(Gömülü)Sistem Nedir? Embedded(Gömülü)Sistem Nedir? Embedded Computing System de amaç; elektronik cihaza bir işlevi sürekli tekrar ettirmektir. Sistem içindeki program buna göre hazırlanmıştır. PC lerde (Desktop veya Laptop)

Detaylı

KOMUT TABLOSU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:

KOMUT TABLOSU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR: KOMUT TABLOSU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR: 1) Etkilenen Bayraklar (E.B.) : Bazı komutlar koşturulurken PSW saklayacısındaki bayrakların değeri değişebilir. Herbir komut için etkilenen bayraklar belirtilmiştir.

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Hafta04 : 8255 ve Bellek Organizasyonu Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT

Detaylı

MC6800. Veri yolu D3 A11. Adres yolu A7 A6 NMI HALT DBE +5V 1 2. adres onaltılık onluk 0000 0. 8 bit 07FF 2047 0800 2048. kullanıcının program alanı

MC6800. Veri yolu D3 A11. Adres yolu A7 A6 NMI HALT DBE +5V 1 2. adres onaltılık onluk 0000 0. 8 bit 07FF 2047 0800 2048. kullanıcının program alanı GİRİŞ Günümüzde kullanılan bilgisayarların özelliklerinden bahsedilirken duyduğumuz 80386, 80486 Pentium-III birer mikroişlemcidir. Mikroişlemciler bilgisayar programlarının yapmak istediği tüm işlerin

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 3 LCD Gösterge Kullanımı +5 LCD Modülün Bağlantısı 8K2 1K +5 10 P0.5 P0.6 P0.7 P2.0 P2.1 P2.2 P2.3 P2.4 P2.5 P2.6 P2.7 1 2 3

Detaylı

Adres Yolu (Address Bus) Bellek Birimi. Veri Yolu (Databus) Kontrol Yolu (Control bus) Şekil xxx. Mikrodenetleyici genel blok şeması

Adres Yolu (Address Bus) Bellek Birimi. Veri Yolu (Databus) Kontrol Yolu (Control bus) Şekil xxx. Mikrodenetleyici genel blok şeması MİKRODENETLEYİCİLER MCU Micro Controller Unit Mikrodenetleyici Birimi İşlemci ile birlikte I/O ve bellek birimlerinin tek bir entegre olarak paketlendiği elektronik birime mikrodenetleyici (microcontroller)

Detaylı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 3 MSC-51 Ailesi Mikrodenetleyicilerin Komut Kümesi Mikroişlemci Programlama Mikroişlemci ikilik komutlar kabul eder ve sonuçlarını

Detaylı

EEM 437 MİKROİŞLEMCİLER DERS NOTLARI

EEM 437 MİKROİŞLEMCİLER DERS NOTLARI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM 437 MİKROİŞLEMCİLER DERS NOTLARI (2015-2016) Dersin amacı: Temel mikroişlemci ve mikrodenetleyici mimari yapısının,

Detaylı

DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar

DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar Ders 5, Slayt 2 1 BACAK BAĞLANTILARI Ders 5, Slayt 3 PIC

Detaylı

İçİndekİler. 1. Bölüm - Mİkro Denetleyİcİ Nedİr? 2. Bölüm - MİkroDenetleyİcİlerİ Anlamak

İçİndekİler. 1. Bölüm - Mİkro Denetleyİcİ Nedİr? 2. Bölüm - MİkroDenetleyİcİlerİ Anlamak XIII İçİndekİler 1. Bölüm - Mİkro Denetleyİcİ Nedİr? Mikrodenetleyici Tanımı Mikrodenetleyicilerin Tarihçesi Mikroişlemci- Mikrodenetleyici 1. İki Kavram Arasındaki Farklar 2. Tasarım Felsefesi ve Mimari

Detaylı

27.10.2011 HAFTA 1 KALICI OLMAYAN HAFIZA RAM SRAM DRAM DDRAM KALICI HAFIZA ROM PROM EPROM EEPROM FLASH HARDDISK

27.10.2011 HAFTA 1 KALICI OLMAYAN HAFIZA RAM SRAM DRAM DDRAM KALICI HAFIZA ROM PROM EPROM EEPROM FLASH HARDDISK Mikroişlemci HAFTA 1 HAFIZA BİRİMLERİ Program Kodları ve verinin saklandığı bölüm Kalıcı Hafıza ROM PROM EPROM EEPROM FLASH UÇUCU SRAM DRAM DRRAM... ALU Saklayıcılar Kod Çözücüler... GİRİŞ/ÇIKIŞ G/Ç I/O

Detaylı

Ayhan Yüksel. (Son güncelleme: 06.03.2013 Berat Doğan) Tıbbi Enstrumantasyon Tasarım & Uygulamaları (06.03.2013)

Ayhan Yüksel. (Son güncelleme: 06.03.2013 Berat Doğan) Tıbbi Enstrumantasyon Tasarım & Uygulamaları (06.03.2013) ADuC 841 μ-denetleyicisi Ayhan Yüksel (Son güncelleme: 06.03.2013 Berat Doğan) Tıbbi Enstrumantasyon Tasarım & Uygulamaları (06.03.2013) 1 Sunum Planı Mikrodenetleyici ADuC841 mikrodenetleyicisi ADuC 841

Detaylı

Çalışma Açısından Bilgisayarlar

Çalışma Açısından Bilgisayarlar Çalışma Açısından Bilgisayarlar Ölçme sistemi ile hesaplama sistemi birbiriyle ilgili olmasına rağmen aynı değillerdir. Suyun sıcaklığı ve gürültünün şiddeti ile evdeki lambaların ölçülmesi aynı değillerdir.

Detaylı

Bahar Dönemi. Öğr.Gör. Vedat MARTTİN

Bahar Dönemi. Öğr.Gör. Vedat MARTTİN Bahar Dönemi Öğr.Gör. Vedat MARTTİN Merkezi İşlemci Biriminde İletişim Yolları Mikroişlemcide işlenmesi gereken komutları taşıyan hatlar yanında, işlenecek verileri taşıyan hatlar ve kesme işlemlerini

Detaylı

4-Deney seti modüler yapıya sahiptir ve kabin içerisine tek bir board halinde monte edilmiştir.

4-Deney seti modüler yapıya sahiptir ve kabin içerisine tek bir board halinde monte edilmiştir. MDS 8051 8051 AİLESİ DENEY SETİ 8051 Ailesi Deney Seti ile piyasada yaygın olarak bulunan 8051 ailesi mikro denetleyicileri çok kolay ve hızlı bir şekilde PC nizin USB veya Seri portundan gönderdiğiniz

Detaylı

EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2017

EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2017 EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2017 Katalog Bilgisi : EEM 419 Mikroişlemciler (3+2) 4 Bir mikroişlemci kullanarak mikrobilgisayar tasarımı. Giriş/Çıkış ve direk hafıza erişimi. Paralel ve seri iletişim ve

Detaylı

8051 Mikrokontrolcü Ailesi

8051 Mikrokontrolcü Ailesi 8051 Mikrokontrolcü Ailesi 8051 mikrokontrolcü entegrenin temel blok iç şeması aşağıda gösterilmiştir. İç hafıza olarak 8051 entegre 4Kx8 ROM iç hafızaya, ve 128x8 RAM iç hafızaya sahiptir. Entegre iki

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Processor organization Register organization Instruction cycle 2 Processor organization İşlemci

Detaylı

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI 1 9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI Mikroişlemci temelli sistem donanımının en önemli kısmı merkezi işlem birimi modülüdür. Bu modülü tasarlamak için mikroişlemcinin uç işlevlerinin çok iyi bilinmesi

Detaylı

BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri

BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri Amaçlar Seri haberleşmenin önemini kavramak 8051 seri port kontrol saklayıcılarını öğrenmek Seri port çalışma modları hakkında bilgi

Detaylı

BÖLÜM 7 XTAL2 XTAL1. Vss. Şekil Mikrodenetleyicisi osilatör bağlantı şekli. Bir Makine Çevrimi = 12 Osilatör Periyodu

BÖLÜM 7 XTAL2 XTAL1. Vss. Şekil Mikrodenetleyicisi osilatör bağlantı şekli. Bir Makine Çevrimi = 12 Osilatör Periyodu BÖLÜM 7 7. ZAMANLAYICI/SAYICI YAPISI: 7.1. Sistem Saat üreteci ve Makine Çevrimi Bilgi: Saat üreteci bir mikrodenetleyicinin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan saat darbelerini üreten

Detaylı

1. Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları

1. Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları 1. Ders Giriş Hazırlayan: Arş. Gör. Hakan ÜÇGÜN Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları Dikkat ettiniz mi: Etrafımızdaki akıllı cihazların sayısı ne kadar da arttı. Cep telefonlarımız artık sadece iletişim

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Yrd.Doç.Dr. Murat

Detaylı

BİLGİSAYAR KONTROLLÜ KAMERALI ROBOT KOL PROJESİ

BİLGİSAYAR KONTROLLÜ KAMERALI ROBOT KOL PROJESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 2004-2005 ÖĞRETİM YILI PROJE YARIŞMASI BİLGİSAYAR KONTROLLÜ KAMERALI ROBOT KOL PROJESİ Proje Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Lale ÖZYILMAZ HAZIRLAYANLAR Dinçer ÖZGÜR

Detaylı

Mikroişlemci Nedir? Mikrodenetleyici Nedir? Mikroişlemci iç yapısı Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları

Mikroişlemci Nedir? Mikrodenetleyici Nedir? Mikroişlemci iç yapısı Ders Giriş. Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları Mikroişlemcili Sistem Uygulamaları 1. Ders Giriş Dikkat ettiniz mi: Etrafımızdaki akıllı cihazların sayısı ne kadar da arttı. Cep telefonlarımız artık sadece iletişim sağlamakla kalmıyor, müzik çalıyor,

Detaylı

DERS 3 MİKROİŞLEMCİ SİSTEM MİMARİSİ. İçerik

DERS 3 MİKROİŞLEMCİ SİSTEM MİMARİSİ. İçerik DERS 3 MİKROİŞLEMCİ SİSTEM MİMARİSİ İçerik Mikroişlemci Sistem Mimarisi Mikroişlemcinin yürüttüğü işlemler Mikroişlemci Yol (Bus) Yapısı Mikroişlemci İç Veri İşlemleri Çevresel Cihazlarca Yürütülen İşlemler

Detaylı

Deney No Deney Adı Tarih. 3 Mikrodenetleyici Portlarının Giriş Olarak Kullanılması / /201...

Deney No Deney Adı Tarih. 3 Mikrodenetleyici Portlarının Giriş Olarak Kullanılması / /201... 3.1 AMAÇ: Assembly programlama dili kullanarak mikrodenetleyici portlarını giriş olarak kullanmak. GİRİŞ: Bir portun giriş olarak mı yoksa çıkış olarak mı kullanılacağını belirten TRIS kaydedicileridir.

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Zamanlayıcılar ve Sayıcılar Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt

Detaylı

8. MİKROİŞLEMCİ MİMARİSİ

8. MİKROİŞLEMCİ MİMARİSİ 1 8. MİKROİŞLEMCİ MİMARİSİ Gelişen donanım ve yazılım teknolojilerine ve yonga üreticisine bağlı olarak mikroişlemcilerin farklı komut tipleri, çalışma hızı ve şekilleri vb. gibi donanım ve yazılım özellikleri

Detaylı

8051 DONANIM ÖZELLİKLERİ

8051 DONANIM ÖZELLİKLERİ 8051 DONANIM ÖZELLİKLERİ Şekil 4.1 8051 Mikrocontrollerinin mimari Blok Diyagramı 36 4.1. ÖZEL FONKSİYON REGİSTERLERI (Special Function Registers / SFRs) 8051 mikrodenetleyicisi, pek çok çalışma moduna

Detaylı

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER BELLEKLER Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri

Detaylı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı Power supply voltage regulator J6 ile power supply seçimi yapılır. USB seçilirse USB kablosu üzerinden +5V gönderilir, EXT seçilirse DC connector üzerinden harici bir power

Detaylı

Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler

Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler GİRİŞ Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemcileri Birbirinden Ayıran Özellikler Mikroişlemciyi Oluşturan Birimler ve Görevleri Bellekler Mikrodenetleyiciler Mikroişlemci

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

7. HAFTA KBP208 VE ASSEMBLER. Öğr.Gör. Kürşat M. KARAOĞLAN.

7. HAFTA KBP208 VE ASSEMBLER. Öğr.Gör. Kürşat M. KARAOĞLAN. 7. HAFTA KBP208 MİKROBİLGİSAYAR VE ASSEMBLER SİSTEMLERİ Öğr.Gör. Kürşat M. KARAOĞLAN kkaraoglan@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Temel

Detaylı

Mikrodenetleyiciler İ ZMİ R 8051 Uygulamaları

Mikrodenetleyiciler İ ZMİ R 8051 Uygulamaları EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU Mikrodenetleyiciler 8051 Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Mustafa Engin 2014 Mikrodenetleyiciler İ ZMİ R 8051 Uygulamaları EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MESLEK YÜKSEKOKULU Mikrodenetleyiciler

Detaylı

8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit mikroişlemcilerdir.

8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit mikroişlemcilerdir. Bölüm 9: 8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri 8086 & 8088 her iki işlemci 40-pin dual in-line (DIP) paketinde üretilmişlerdir. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dersin Amacı Mikroişlemciler Mikrodenetleyiciler PIC Mikrodenetleyiciler Micro BASIC Programlama Kullanılacak Programlar MSDOS DEBUG PROTEUS

Detaylı

EEM 437 MİKROİŞLEMCİLER DERS NOTLARI

EEM 437 MİKROİŞLEMCİLER DERS NOTLARI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM 437 MİKROİŞLEMCİLER DERS NOTLARI Prof. Dr. Ayhan ÖZDEMİR Yrd. Doç. Dr. Zekiye ERDEM (25) Dersin amacı: Temel

Detaylı

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER 1 MİKROİŞLEMCİLER RESET Girişi ve DEVRESİ Program herhangi bir nedenle kilitlenirse ya da program yeniden (baştan) çalıştırılmak istenirse dışarıdan PIC i reset yapmak gerekir. Aslında PIC in içinde besleme

Detaylı

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm... 4 2. Cihaz

Detaylı

EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ

EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ Alt Program Yapısı Alt programın çağrılması Alt program korunur alınır ;Argumanlar R12 R15 registerlarına atanir. call #SubroutineLabel SubroutineLabel:

Detaylı

EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2016

EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2016 EEM 419-Mikroişlemciler Güz 2016 Katalog Bilgisi : EEM 419 Mikroişlemciler (3+2) 4 Bir mikroişlemci kullanarak mikrobilgisayar tasarımı. Giriş/Çıkış ve direk hafıza erişimi. Paralel ve seri iletişim ve

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel - 4 Haziran

Detaylı

Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

TIMER. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

TIMER. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ TIMER SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ PIC16F877A mikrodenetleyicisinde üç adet zamanlayıcı/sayıcı birimi bulunmaktadır. o Timer0 8 bitlik

Detaylı

Bahar Dönemi. Öğr.Gör. Vedat MARTTİN

Bahar Dönemi. Öğr.Gör. Vedat MARTTİN Bahar Dönemi Öğr.Gör. Vedat MARTTİN 8086/8088 MİKROİŞLEMCİSİ İÇ MİMARİSİ Şekilde x86 ailesinin 16-bit çekirdek mimarisinin basitleştirilmiş bir gösterimi verilmiştir. Mikroişlemci temel iki ayrı çalışma

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı EK-A IDE, Program Geliştirme Araçları Geliştirme Araçları Keil C51 Yazılımı Geliştirme Araçları ISIS Programı ISIS/Proteus programı:

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL LOJİK KAPI DENEYLERİ 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş 1 1-2 Lojik Kapı Devreleri... 9 a. Diyot Lojiği (DL) devresi b. Direnç-Transistor Lojiği (RTL) devresi c. Diyot-Transistor Lojiği

Detaylı

Alt Programdan Ana Programa Dönüş Adresine Donanım Tarafından Hesaplanması

Alt Programdan Ana Programa Dönüş Adresine Donanım Tarafından Hesaplanması 4.3.1 Duruma Bağlı Dallanma ve Alt Program Bir programın yazımı esnasında, program içerisinde birden fazla koşturulacak olan kodlar olabilir. Bu kodların gerekli olduğu her yerde tekrar yazılması program

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

Von Neumann Mimarisi. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar 1

Von Neumann Mimarisi. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar 1 Von Neumann Mimarisi Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar 1 Sayısal Bilgisayarın Tarihsel Gelişim Süreci Babage in analitik makinası (1833) Vakumlu lambanın bulunuşu (1910) İlk elektronik sayısal bilgisayar

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Mikroişlemci Nedir? Bir bilgisayarın en önemli parçası Mikroişlemcisidir. Hiçbir bilgisayar mikroişlemci olmadan çalışamaz. Bu nedenle Mikroişlemci

Detaylı

Mikroişlemciler ve Assembler Programlama. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör. Günay TEMÜR

Mikroişlemciler ve Assembler Programlama. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör. Günay TEMÜR Mikroişlemciler ve Assembler Programlama Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör. Günay TEMÜR Mikroişlemciler Mikroişlemciler bilgisayar teknolojilerinin gerçek sürükleyicisi olan donanımsal

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Mikro işlemler Fetch cycle Indirect cycle Interrupt cycle Execute cycle Instruction

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

William Stallings Computer Organization and Architecture 9 th Edition

William Stallings Computer Organization and Architecture 9 th Edition William Stallings Computer Organization and Architecture 9 th Edition Bölüm 5 İç Hafıza Bir Hafıza Hücresinin Çalışması Bütün hafıza hücrelerinin ortak özellikleri vardır: 0 ve 1 durumundan birini gösterirler

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ

EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ Sayısal Sistemler ASIC (Application Specific Integrated Circuits) Belirli bir işlev için tasarlanırlar Performansları yüksektir Maliyetleri yüksektir

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi. Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-311 Bilgisayar Mimarisi. Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar) Bus

Detaylı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 7 Kesmeler Kesme (Interrupt) Donanım işareti ile mikroişlemcinin program akışını değiştirme işlemine kesme denir. Kullanım amacı;

Detaylı

80C51 Mikrodenetleyicilerinde Timer-Counter Yapılarının FPGA Mimarileri Kullanılarak Geliştirilmesi. Özdemir ÇETİN 1. Bölümü, Adapazarı

80C51 Mikrodenetleyicilerinde Timer-Counter Yapılarının FPGA Mimarileri Kullanılarak Geliştirilmesi. Özdemir ÇETİN 1. Bölümü, Adapazarı 80C51 Mikrodenetleyicilerinde Timer-Counter Yapılarının FPGA Mimarileri Kullanılarak Geliştirilmesi Özet Murat ÇAKIROĞLU 1 Ahmet Turan ÖZCRİT 1 alil İbrahim SKİKURT 1 Özdemir ÇTİN 1 1 Sakarya Üniversitesi,

Detaylı

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür.

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür. İŞLEMCİLER (CPU) Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemci, hafıza ve giriş/çıkış birimlerini bulunduran yapının geneline mikrobilgisayar; CPU' yu bulunduran entegre devre çipine ise mikroişlemci denir. İşlemciler

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31 İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 Satır ve Sütunlar...11 Devre Şeması...14 Program...15 PIC 16F84 ile 4x4 klavye tasarımını gösterir. PORTA ya bağlı 4 adet LED ile tuş bilgisi gözlenir. Kendiniz Uygulayınız...18

Detaylı

Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca öğrenme faaliyetleri Kullanılan Araçlar Dinleme ve anlamlandırma

Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca öğrenme faaliyetleri Kullanılan Araçlar Dinleme ve anlamlandırma Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca öğrenme faaliyetleri Kullanılan Araçlar Ders Dinleme ve anlamlandırma Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar DERS BİLGİLERİ Ders

Detaylı

Komutların Yürütülmesi

Komutların Yürütülmesi Komutların Yürütülmesi Bilgisayar Bileşenleri: Genel Görünüm Program Sayacı Komut kaydedicisi Bellek Adres Kaydedicisi Ara Bellek kaydedicisi G/Ç Adres Kaydedicisi G/Ç ara bellek kaydedicisi 1 Sistem Yolu

Detaylı

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır.

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. Fatih Üniversitesi SIMATIC S7-200 TEMEL KUMANDA UYGULAMALARI 1 İstanbul Haziran 2010 Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...

Detaylı

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur.

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Açık kaynak nedir? Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 5 Seri Veri İletimi Seri Veri İletimi Uzun mesafeli, Düşük hızın yeterli olduğu durumlarda kullanılır. Senkron ve Asenkron olmak

Detaylı

8. MİKRO İŞLEMCİ VE MİKRODENETLEYİCİLER 1

8. MİKRO İŞLEMCİ VE MİKRODENETLEYİCİLER 1 8. MİKRO İŞLEMCİ VE MİKRODENETLEYİCİLER 1 Karmaşık ve uzun zaman alan hesaplamaların çözümlenmesi için bilim dünyası sürekli bir arayış hâlindeydi. Alman bilim adamı Zuse 1936 yılında mekanik anahtarlı

Detaylı

XC8 ile PİC uygulamaları

XC8 ile PİC uygulamaları XC8 ile PİC uygulamaları Modül tanıtımı : LCD kullanımı Öncelikle Lcd nedir ne değildir biraz tanımamız gerekiyor. LED göstergelerin fazla akım çekmesi ve kullanım zorluğu, son yıllarda LCD göstergelerin

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar)

Detaylı

Bir mikroişlemci temel olarak üç kısımdan oluşur. Bunlar merkezi işlem birimi (CPU), giriş çıkış birimi (G/Ç) ve bellektir.

Bir mikroişlemci temel olarak üç kısımdan oluşur. Bunlar merkezi işlem birimi (CPU), giriş çıkış birimi (G/Ç) ve bellektir. 1 1.GİRİŞ 1.1 Mikroişlemciler Mikroişlemci herhangi bir sistemde merkezi işlem birimidir ve bulunduğu sistemde aritmetik ve mantıksal işlemleri yürütür. Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit: CPU),

Detaylı

PIC 16F877 nin kullanılması

PIC 16F877 nin kullanılması PIC 16F877 nin kullanılması, dünyada kullanıma sunulmasıyla eş zamanlı olarak Türkiye de de uygulama geliştirenlerin kullanımına sunuldu., belki de en popüler PIC işlemcisi olan 16F84 ten sonra kullanıcılara

Detaylı

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Kullanılan Elemanlar xlm Entegresi, x0 kohm direnç, x00 kohm direnç, x0 µf elektrolitik kondansatör, x00 nf kondansatör, x 7HC7 (D flip-flop), x 0 ohm, x Led

Detaylı

Bilgisayar Yapısı MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Bilgisayar Temel Birimleri. MİB Yapısı. Kütükler. Kütükler

Bilgisayar Yapısı MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Bilgisayar Temel Birimleri. MİB Yapısı. Kütükler. Kütükler Bilgisayar Yapısı MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Yrd. oç. r. Şule ündüz Öğüdücü Bilgisayar verilen verileri, belirlenen bir programa göre işleyen, istenildiğinde saklayabilen, gerektiği zaman geriye verebilen

Detaylı

Günümüz. Intel Core i nm teknolojisi 1.86 Milyar tranzistör. Intel Core i nm teknolojisi 1.4 Milyar tranzistör

Günümüz. Intel Core i nm teknolojisi 1.86 Milyar tranzistör. Intel Core i nm teknolojisi 1.4 Milyar tranzistör Gömülü Sistemler Tarihçe 1943-1946 yıllarında Mauchly ve Eckert tarafından ilk modern bilgisayar ENIAC ismiyle yapılmıştır. 17468 elektronik tüp, 1500 röle, 30 ton ağırlık, 0.2ms toplama ve 2.8ms çarpma

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

ADUC841 MİKRODENETLEYİCİ TABANLI GELİŞTİRME KARTININ TANITIMI:

ADUC841 MİKRODENETLEYİCİ TABANLI GELİŞTİRME KARTININ TANITIMI: ADUC841 MİKRODENETLEYİCİ TABANLI GELİŞTİRME KARTININ TANITIMI: Aduc841 geliştirme kartının genel görüntüsü aşağıda verilmiştir; RS232 ANALOG USB ÇIKIŞ ANALOG GİRİŞ POTLAR TEXT LCD EKRAN GÜÇ KAYNAĞI LEDLER

Detaylı

RF İLE ÇOK NOKTADAN KABLOSUZ SICAKLIK ÖLÇÜMÜ

RF İLE ÇOK NOKTADAN KABLOSUZ SICAKLIK ÖLÇÜMÜ RF İLE ÇOK NOKTADAN KABLOSUZ SICAKLIK ÖLÇÜMÜ Fevzi Zengin f_zengin@hotmail.com Musa Şanlı musanli@msn.com Oğuzhan Urhan urhano@kou.edu.tr M.Kemal Güllü kemalg@kou.edu.tr Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Detaylı

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 Günümüzde kullanılan elektronik kontrol üniteleri analog ve dijital elektronik düzenlerinin birleşimi ile gerçekleşir. Gerilim, akım, direnç, frekans,

Detaylı

ACD BİLGİ İŞLEM ACD KABLOSUZ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİ URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ DONANIM TEKNİK BELGESİ. URT-V2 Terminallerinin

ACD BİLGİ İŞLEM ACD KABLOSUZ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİ URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ DONANIM TEKNİK BELGESİ. URT-V2 Terminallerinin ACD BİLGİ İŞLEM URT-V2 KABLOSUZ VERİ TOPLAMA TERMİNALİ DONANIM TEKNİK BELGESİ URT-V2 Terminallerinin Donanım Özellikleri Genel Yetenekleri Terminal Dış Özellikler Montajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİ İLE DENEYSEL ENDÜSTRİYEL SİSTEMİN KONTROLÜ

PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİ İLE DENEYSEL ENDÜSTRİYEL SİSTEMİN KONTROLÜ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİ İLE DENEYSEL ENDÜSTRİYEL SİSTEMİN KONTROLÜ Öğr.Gör. Mehmet TAŞTAN Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç M.Y.O 45700-Kırkağaç/Manisa Tel:0-236-5881828 mehmettastan@hotmail.com

Detaylı

BÖLÜM 1: MİKRODENETLEYİCİLER

BÖLÜM 1: MİKRODENETLEYİCİLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKRODENETLEYİCİLER ve PIC16F877A... 13 1.1 Giriş... 13 1.2 Mikrochip Mikrodenetleyici Ailesi... 14 1.2.1 PIC12CXXX/PIC12FXXX Ailesi... 15 1.2.2 PIC16C5X Ailesi... 15 1.2.3 PIC16CXXX/PIC16FXXX

Detaylı