Hayvanların Evrimi III (Sırt İpliği İçeren Vertebratlar) (Balıklar, Amphibia, Aves, Mammalia) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayvanların Evrimi III (Sırt İpliği İçeren Vertebratlar) (Balıklar, Amphibia, Aves, Mammalia) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER"

Transkript

1 Hayvanların Evrimi III (Sırt İpliği İçeren Vertebratlar) (Balıklar, Amphibia, Aves, Mammalia) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

2 VERTEBRATLAR; OMURGA ADI VERİLEN SIRT İPLİĞİ İÇEREN OMURGALILAR Kambrien zamanından beri Vertebratlar ve omurgalılar yakın ilişkilidir. Canlıların iskelet ve sinir sistemlerinin gelişmesi ile vertebratları şekillendiren iki önemli özellik beslenme tipleri ve besin kaynağı olmaktan kurtulma olmuştur. Vertebratlar bir dizi ortak özellikler içerirler. Buna göre; Bunlardan ilki sahip oldukları gen setleridir, vertebratlar (Lancetler vetunicatlar hariç onlarda tek Hox gen seti vardır) 2 Hox gen seti içerirler.

3 Diğer önemli özellikleri transkripsiyon faktörleri ve sinyal moleküllerinin eşlenme mekanizmalarıdır. Bu sayede gelişmiş ve karmaşıklaşmış olan iskelet ve sinir sistemleri, kafatası ve sırt ipliğinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Buna ek olarak sırt ipliğinin çatallanması, karasal hayvanlarda hareket etmeye yarayan yapıları ve denizel formlar da dorsal, ventral ve pelvik te yer alan hareketli yüzgeçleri ortaya çıkarmıştır.

4 Myxini ve Petromyzontida grubu örnekleri; Çenesiz balıklar grubunun yegane yaşayan örnekleridirler. Balık asalakları (Hagfishes) ve Bafa/Bufa balığı (Lampreys) olarak bilinirler. Yuvarlak ağızlı çenesiz hayvanlardır. Balık asalaklarının yaşayan yaklaşık 30 türü vardır ve maksimum 60 cm boya ulaşabilirler (Şekil 34.7). Bafa yada Bufa balığı ise 35 türü ile tatlı sularda ve denizlerde yaşarlar. Dış yapıları sindirim sistemleri ve kanları ile balıklar grubuna benzerler (Şekil 34.8)

5 Öncül Vertebratların gelişmesi 1990 ların sonunda Çin de bulunan bazı fosiller yardımı ve desteği ile vertebratların pek çok çeşit ile yaklaşık 530 milyon yıl önce, tam Kambriyen döneminde yaşamaya başladığı düşünülmektedir. En ilkel fosiller yaklaşık 3 cm büyüklüğünde Haikouella adı verilen türlerdir (Şekil 34.9). Bunlar iyi gelişmiş beyinleri, küçük gözleri ve vücutlarını kaplayan kas tabakaları içeren canlılardı. Buna karşın kulakları ve kafatasları yoktu. Yine de sese hassas bir acil durum sensörleri olduğu ve bunun kulağın atası olduğu düşünülür. İlkel kafatası oluşumu görülen ilk hayvanın ise Myllokunmingia olduğu düşünülür (Şekil 34.1). Aynı zamanda avlanan ilk vertebrat benzeri olduğu ve karmaşık hareketleri yapabildiği düşünülür.

6

7 Öncül Vertebratlar Devam Vertebratlara ait en eski fosil yaklaşık 500 milyon yıl öncesine ait konodontlardır (Conodonts). Bunlar çenesiz, yumuşak gövdeli, kıkırdak yapıda iç iskeleti olan, ağızlarının üst kısmında anterior da kanca şeklinde uzantılar yapıya sahip oldukları düşünülür (Şekil 34.10). Bu minerilizasyonun başlangıcı, dolayısıyla diş yapısı için atasal bir oluşum olarak kabul edilebilir. Bu durum aynı zamanda farinks (pharinx) gelişimi, alınan gıdaların ezilmesi ve koparılması gibi beslenme şekillerinin ortaya çıkmasında da öncül bir özelliktir. Konodonların 300 milyon yıldan fazla bir zaman dünyaya hakim canlılar olduğu düşünülür. Bunların vücutlarında yer alan mineralllerin petrol oluşumu için değerli yapılar olduğu düşünülmektedir.

8 Ordovician, Silurian ve Devonian dönemlerinde ( milyon yıl önce) bunların vücutlarında Lamprey lerde yer alan öncül kulak gelişmiş bir iç kulak yapısı oluşmuş ve bu aynı zamanda denge organı olarak görev yapmaya başlamıştır. Yine yüzgeçlerin gelişmesi ile hareket kabiliyetleri artmış, iskelet sistemleri gelişmiştir (Şekil 34.11). Türleri Devonian sonunda yok olmaya başlamıştır.

9 Kemik ve Dişlerin Orjini Vertebratların evriminde gelişmiş mineralizasyona sahip kemik yapısı büyük öneme sahiptir. Minerilizasyonu olmayan kıkırdak yapılı gövde ve ağız yapısına sahip canlılar genellikle emme-içme üzerine bir beslenme şekline sahipken konodontlar ile ilk mineralizasyonun başlaması hem ağızda diş öncüllerinin oluşumunu hem de artık minerallenmeye başlayan bir iç iskelet oluşumunu desteklemiştir. Bu durum çeneli vertebratların yani Gnathostome(s) ların ortaya çıkmasına yol açmıştır (Şekil ve 34.13).

10

11 Chondrichthyan Grubu; Bu aşamadan sonra ortaya Chondrichthyan(s) (Köpek balıkları, Vatozlar ve benzer türler)ortaya çıkmıştır. Kıkırdaklı balıklar denilen bu grup 5 temel özellik gösterir. Bunlar; kıkırdak bir omurgaları olması, çenelerin varlığı, eşleştirilmiş uzantıları (yüzgeçleri), solungaçlar ve dolaşım sistemidir. Bu gruptan günümüzde yaşayan yaklaşık 1000 tür vardır. Grubun en bilinen örnekleri Köpekbalıklarıdır. Kıkırdak bir iskelet içeren predatorların (Yırtıcılar, Etçil-yakalayıcılar, Saldırganetçiller, Parçalayıcıların) başında yer alırlar (Şekil a ve b). Köpekbalıkları ve vatozlar (Ray Fish) kıkırdak iskelete sahip ilk grubu oluştururken (Şekil 6-8) (Türkiye Deniz Balıkları-I Kıkırdaklı Balıklar; S.Mater; M. Kaya; M. Bilecenoğlu,Ege Üniversitesi Yayınları Su Ürünleri Fak. No:72, Ders Kitabı dizin No:34, İzmir 2005). Birkaç türü yaşayan Kimera [Chimaeras, Skate fish/ sıçan balığı veya tavşan balığı] ikinci kıkırdaklı balık grubunu oluşturur (Şekil 34.14c).

12 Köpekbalıkları, kıkırdaklı balıkların en yırtıcı olanlarıdır. Köpekbalıklarının evriminde; aerodinamik yapıları, bu kadar hızlı yüzmelerini ve avlarını kolayca yakalamalarını sağlarken, dişler avlarını kolayca öldürmelerine ve yemelerine uygun şekilde farklılaşmıştır. Köpekbalıklarında yer alan yanal çizgi bir çeşit hassas duyu sistemidir. Bu sistem; basınç ve hareket dalgalarındaki değişiklikleri sonar hassasiyeti ile saptar.

13

14

15 Osteichthyans Grubu ( Kemikli Balıklar, Osteoichthyes); Kemikli balıkların tür sayısı olarak suların hakimleridirler. Kemikli balıklar; ışınsal yüzgeçliler (rayfinned fish=actinopterygii) ve loblu yüzgeçliler (lobe-finned fish= Sarcopterygii) olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar (Şekil 35.13). Işınsal yüzgeçlilerde kemikler yüzgeçte kaslarla paralel olarak yer alırlar (Şekil 34.15).

16

17

18 Osteichthyans Grubu ( Kemikli Balıklar, Osteoichthyes); Loblu yüzgeçli balıkların yüzgeç yapıları arasında yer alan kaslar ise loplu ve eklemlidir (Şekil 34.17). Bu özelliklerin evrimin ilerleyen basamaklarında karaya geçmede rol oynadığı düşünülmektedir. Böylece bu yapılar, bacaklarda dönüşebilir ve karada hareket yeteneğine sahip olmuş olabilirler.

19

20 Gnathostome ve Tetrapod (Dört Ayaklı, Kol ve Bacaklı ) Vertebratlar Vertebratların evriminde 365 Milyon yıl önce dikkat çekici değişimler olmuş, büyük olasılıkla loblu yüzgeçlilerden extremiteleri olan vertebratlar ortaya çıkmıştır. Dört ayaklı bu yapılar karada topraktan gövdelerini kaldırmış, dolayısıyla daha gelişmiş kemik ve kas yapısına sahip olmuşlardır. Bunun bulunan en eski örneği 375 milyon yıl önceye ait Ayaklı balık/ Tiktaalik grubu olduğu düşünülür (Şekil 34.19) yılında bulunan ve adına Tiktaalik denilen bu fosil tetrapodlara ait solunum sistemi, ayak, iskelet sistemi, boyun ve omuz gelişimi gibi pek çok konuda bilgi verici olmuştur.

21

22 Bu sıra dışı fosil bulgusu sonucunda extremitelerin gelişiminde önce ön yüzgeçlerin, sonra diğer yüzgeçlerin extremitelere farklılaştığı belirlenmiştir. Buna göre önce bir kemik (Humerus) sonra diğer iki kemik (Radius ve Ulna) oluşmuş, sonra bilek kemikleri ve küçük kemikler oluşmuştur diye düşünülmektedir. Sonraki 60 milyon yılda tetrapodlar inanılmaz bir çeşitliliğe ulaşmışlardır (Şekil 34.20).

23

24 Amfibia Grubu (Amphibian, Çift Yaşamlılar); Yaşayan amfibiler karaya adaptasyonları için önemli yapılar kazanmışlardır. Bunlar arasında; 1.Bacak oluşumu, 2.Deri solunumu, 3.Akciğerlerin gelişimi, 4.Akciğer venlerinin ve 5.Kısmen bölünmüş kalbin gelişmesi ile gerçekleşmesi yer alır. Böylece amfibilerin karasal zorlukları aşması mümkün olmuştur. Böylece karasal ortamda yerçekimine karşı direnebilmek için, büyük ve güçlü bir vücut oluşturmuşlar ve su dışında nefes alma başarılmış, kuruma önlenmiştir.

25 Yaşayan modern amfibia lar üç temel gruba ayrılır; Caudata (Semender) larva ve yetişkin formlarında kuyrukları vardır. Larva ve erişkin form birbirine çok benzemektedir (Şekil 11). Günümüzde doğada 550 kadar tür ile temsil edilirler. (Şekil 34.21a) Anura (kurbağalar ve kara kurbağaları) iribaş larvalarına kadar kuyruk yapısı gözlenmesine karşın, yetişkinlerinde kuyrukları yoktur (Şekil 10, 34.21b, ve 34.23). Yaşayan ve bilinen yaklaşık 5420 türü vardır. Apoda (caecilians) bacaksız kurbağalar olarak bilinir (Şekil 12 ve 34.21c). Yaşayan yaklaşık 170 türe sahiptir.

26

27

28 Amnion İçeren Karasal Tetrapodlar Bunlar Sürüngenler, Kuşlar ve Memelilerdir (Şekil 34.24) Bu grup amniyotik yumurta içerirler. Bu yumurta yapısı daha gelişmiş bir yumurtadır ve 4 farklılaşmış yapı içerir. Bunlar amnion, koryon (Chorion), yolk (gelişimi sağlayan kısım) ve allantois adını alır (Şekil 34.25). Yukarıda adı geçen yapıların neredeyse tamamına ekstra embriyonik membranlar adı verilir. Çünkü bunlar embriyoyu oluşturmazlar ama onu dış etkenlere ve kurumaya karşı korurlar. Erken Amniot ların; Amphibian ve amnion lu olduğu ve yaklaşık 350 milyon yıl önce yaşadığı düşünülür. Bu döneme yakın bulunmuş olan fosillerin sıcak kanlı ve keskin dişleri olan kertenkele benzeri bir yapıda olduğu düşünülür (Şekil 34.26).

29

30

31 Reptilia (Sürüngen) Grubu; Sürüngenler üç temel karakteristik gösterirler. Sürüngenler, su geçirmez amniotik yumurtalara, Kuru-su geçirmez deriye ve Torasik (Torax= Göğüs) solunum özelliklerine sahiptirler (Şekil 34.27). Modern sürüngenler iç döllenme yaparlar. Soğuk kanlı hayvanlardır yani ektotermik (ectothermic) canlılardır, dış ortamın ısısına uyarlar. Vücutlarını yeteri kadar ısıtamadıklarından sıcak severler. Orjinlerine bakarsak; ataları Triassic dönemde yaklaşık 200 milyon yıl önce yaşamış, otcul yapıda parareptillerdir. Diapsidler zamanında farklılaşmışlardır. Böylece Lepidosaurs alt grubundan tautaralar, kertenkeleler ve yılanlar farklılaşmış, Archosaurs alt grubundan timsahlar, Pterosaurs ve dinosaurs lar şekillenmiştir. Pterosaurs grubu Triassic dönemde kanat kazanmış ve olasılıkla böceklerle beslenmiştir. Bununla beraber oluşturdukları kanat yapıları kuşların ve yarasalarınkinden tamamen farklı sert kollogen yapılı bir zar yapısında olduğu düşünülmektedir.

32 Reptilia (Sürüngen) Grubu; Pterosaurs grubunun yaklaşık 65.5 milyon yıl önce soyu tükenmiştir.. Dinosaurs grubunun üyelerinin ise çok geniş bir vücut çeşitliliği olduğu belirlenmiştir. Buna göre 45m büyüklüğe kadar ulaşan türleri olduğu belirlenmiştir. Theropods grubuna ait Tyrannosaurus rex in, kuşların atası olduğu düşünülür. Etçil ve otçul türleri vardır. Paleontologlara ve son yıllardaki fosil verilere dayanarak, gruplar halinde yaşayan türleri olduğu ve göç ettikleri düşünülmektedir. Bu açıdan memelilere benzerlik gösterirler. Günümüzde yaşayan Reptil aileleri Testudo lar (kaplumbağalar) (Şekil a), Lepidosaurs (İguanalar, Kertenkeleler ve Yılanlar) (Şekil b,c,d), Crocodillians (Timsahlar) (Şekil e), kuşlardır (Şekil 34.29, 34.30,31,32,33,34,35).

33

34

35 Sürüngenlerde görülen gruplar arasında, Chelonia (kaplumbağalar) Rhynchocephalia (tuataras); Squamata (kertenkele ve yılanlar) ve Crocodylia (timsahlar) (Şekil 17-20).

36 Kuşlar (Aves) Kuşların önemli karakteristik özellikleri tüyler ve hafif bir iskeletleri olmasıdır. Tüy modifikasyonu, kuşların sürüngenlerden kökenlendiğini düşündürmüştür. Tüyler içinde hava tutarak, asansör gibi canlının havalanmasını, kaymasını ve vücut ısısını korumasını sağlar. Kuşların hafif iskeletleri ve tüyleri uçmayı sağlayan adaptasyonlardır (Şekil ve 34.29).

37

38 Kuşların Theropod dinozorlarından evrimleştiği düşünülmektedir (Şekil 22). Tüylerin muhtemelen önceleri çevreden yalıtımı sağlamak, yani vücut ısısını korumak için ortaya çıktığı ancak daha sonra uçmak için modifiye olduğu düşünülmektedir. Modern kuşlar çok farklı ama özelliklere sahiptirler. Temel ve genel olarak kuşların verimli ve etkili bir solunuma sahip olduğunu; gelişmiş bir dolaşım sistemi ve sabit bir vücut ısısı olduğunu (=endotermik) söyleyebiliriz.

39 Modern kuşlar çok farklı özelliklere sahiptirler. Temel ve genel olarak kuşların verimli ve etkili bir solunuma sahip olduğunu; gelişmiş bir dolaşım sistemi ve sabit bir vücut ısısı olduğunu (=endotermik) söyleyebiliriz (Şekil 34.30,31,32,33,34,35).

40

41 Memeliler (Mammalia); Tüyleri ve Süt Üretimi olan Amniotik Canlılar Memeliler tüylere, meme bezlerine ve diğer özelliklere sahiptirler. İç kulak oluşumu, gelişmiş iskelet, kafatası, solunum, dolaşım sistemleri içerirler (Şekil 34.36). Memeliler bu nedenle kürk yapısı ve meme bezlerinin varlığı ile kolayca ayırt edilirler. Yavrularını ve genç bireylerini süt ile beslerler. Memeliler de endotermiktirler. Yaklaşık 5400 türü vardır. Memeliler 220 milyon yıl önceden beri yaşamaktadırlar. Memelilerin Synapsid lerden evrimleştiği düşünülür. Synapsidlarin, Permian döneminde ( Milyon yıl önce), yani tetrapodların baskın döneminde evrildiği, Herbivor ve Carnivor farklılaşması yaşadığı düşünülür. Permian-Triasssic döneminde ( Milyon yıl önce) bazı türlerin soyunun tükendiği ve yine Triassic dönemi sonunda memeli benzerlerinin sayısının arttığı düşünülür.

42

43 Modern memeliler üç gruba yerleştirilirler. 1.Monotremes kabuklu yumurta yumurtlarlar (Şekil ).

44 2.Marsupials (Keseliler) Embriyo bir kese içinde gelişimini tamamlarlar (Şekil 25-26, 34.38, 34.39). 3. Eutherians (Plasentalı memeliler) Embriyo, rahim içinde yer alan plasenta ile beslenir. Primatlar bu gruba dahildir.

45

46

47

48 Primatların Evrimi Primatların evriminde iki önemli yenilik çok önemlidir. Bunlar: el ve ayak parmaklarının kavrama kabiliyeti olması ve binoküler görme. Yani iki gözle görme özelliğidir. Primatların yaşayan 3 temel grubu vardır (Şekil 34.42). Bunlar; 1. Lemur lar (Şekil 34.41) 2. Tarsier ler 3. Antropoid ler En eski Tarsier fosili 55 Milyon yıl öncesine, en eski Antropoid fosili ise 45 Milyon yıl öncesine aittir.

49 DNA verilerine göre; Tarsier grubu üyeleri, Lemurlar dan çok Antropoid ler grubuna daha yakın görülmektedirler (Şekil 34.42). Yine Tarsier grubunu oluşturan maymunlar eski dünya maymunları ve yeni dünya maymunları olarak iki ana gruba ayrılırlar (Şekil 34.43). Bunlardan yeni dünya maymunları Güney Amerika da yaklaşık 25 milyon yıl önce ilk kez kolonileşmişlerdir. Eski dünya maymunları ise Asya ve Afrika da çok daha fazla milyon yıldır yaşamış görünmektedirler. Antropoidler ise Apes (Maymunlar) diye adlandırılan gruptur. İnsansılarda bu grupta yer alır eski dünya maymunlarından yaklaşık Milyon yıl önce farklılaşmış oldukları düşünülür.

50

51

52

53 Kullanılan Kaynaklar Biyoloji (6.Baskıdan Çeviri) Campbell N.A., Reece J.B. Çvr.Ed. Gündüz E. Demirsoy A., Türkan İ., Palme Yayıncılık Ltd. Şti. Sıhhıye-ANKARA (2006) Google graphics Biyoloji Terimleri Sözlüğü Türk Dil kurumu Yayınları, ANKARA 1998 Türkiye Deniz Balıkları-I Kıkırdaklı Balıklar; S.Mater; M. Kaya; M. Bilecenoğlu,Ege Üniversitesi Yayınları Su Ürünleri Fak. No:72, Ders Kitabı dizin No:34, İzmir 2005

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 4. Ecdysozoan Grubu; Nematoda Phylumunu (Şekil 33.26 ve 33.27) genellikle parazit solucanları ve Arthropoda Phylumunu içerir. Bu

Detaylı

Kısa İçerik. KISIM I Omurgalıların Çeşitliliği, Fonksiyonu ve Evrimi 1. KISIM II Amniyonsuz Omurgalılar: Balıklar ve Amfibiler 71

Kısa İçerik. KISIM I Omurgalıların Çeşitliliği, Fonksiyonu ve Evrimi 1. KISIM II Amniyonsuz Omurgalılar: Balıklar ve Amfibiler 71 Kısa İçerik KISIM I Omurgalıların Çeşitliliği, Fonksiyonu ve Evrimi 1 1 Omurgalıların Çeşitliliği, Sınıflandırılması ve Evrimi 2 2 Omurgalı İlişkileri ve Temel Yapıları 19 3 İlkin Omurgalılar: Çenesiz

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

Hayvanların Evrimi IV (İnsan) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Hayvanların Evrimi IV (İnsan) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Hayvanların Evrimi IV (İnsan) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Primatların Evrimi Primatların evriminde iki önemli yenilik çok önemlidir. Bunlar: el ve ayak parmaklarının kavrama kabiliyeti olması ve binoküler görme.

Detaylı

Miller-Urey Deneyi amino asitler, üre, HCN (hidrojen siyanür), asetik asit ve laktik asit

Miller-Urey Deneyi amino asitler, üre, HCN (hidrojen siyanür), asetik asit ve laktik asit Sudan Karaya Geçiş Canlıların evrimi İlk atmosfer gazları amonyak, metan, hidrojen ve su buharı, mor ötesi ışınlarının yüksek enerjisi ile daha karmaşık yapılı bileşikleri oluşturarak kimyasal reaksiyona

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR

EVRİM VE FOSİL KANITLAR EVRİM VE FOSİL KANITLAR http://www.eplantscience.com/index/general_zoology/images/images22/fig002.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği OMURGALILAR http://www.senescence.info/vertebrates.jpg

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

ERVİM VE FOSİL KANITLAR 9

ERVİM VE FOSİL KANITLAR 9 ERVİM VE FOSİL KANITLAR 9 http://4.bp.blogspot.com/-golokadvnme/utbzdl1qwni/aaaaaaaadz0/ehpp5u8nm-m/s1600/reptiles.1.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Reptil/Sürüngenlerin Evrimi

Detaylı

Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması

Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması Çok Hücreli, ökaryot canlılardır. Gerekli besin maddelerini ortamdan Hazır olarak alırlar. Bu nedenle heterotrofturlar. Çoğunluğu epitel, bağ, sinir, kas gibi dokulara

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

Omurgalılar Biyolojisi

Omurgalılar Biyolojisi Ege Üniversitesi Yayınları Fen Fakültesi Yayın No. 197 Omurgalılar Biyolojisi (1. Baskı) Abidin BUDAK Ahmet MERMER Bayram GÖÇMEN Dinçer AYAZ Kerim ÇİÇEK Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji ve Hidrobiyoloji

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir.

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. İSKELET SİSTEMLERİ Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır.

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. DERS :BİYOLOJİ KONU : CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI DEVAM EDİYORUZ... B: PROTİSTA ALEMİ *Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. *Pratista alemindeki

Detaylı

Kocaman Bir Set! 3. Her sene milyonlarca turist Çin Seddini görmeye gelir. 4. Turisler duvarın üstünde yürümeyi çok severler.

Kocaman Bir Set! 3. Her sene milyonlarca turist Çin Seddini görmeye gelir. 4. Turisler duvarın üstünde yürümeyi çok severler. Kocaman Bir Set! Öyle kocaman bir set düşünün ki Amerika Birleşik Devletleri nin bir ucundan diğer ucuna gitsin. Ne kadar uzun! Çin Seddi onun iki misli uzunluğunda! Tam 4000 mil. Çin i düşman saldırılarından

Detaylı

HAYVANLARIN EVRĠMĠNE GĠRĠġ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRĠMĠNE GĠRĠġ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRĠMĠNE GĠRĠġ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVAN NEDĠR? Yapıları, beslenme şekilleri ve yaşam döngüleri ile tanımlanan canlılardır. Buna göre; Hayvanlar çok hücreli, heterotrof, dışarıdan

Detaylı

JEOLOJİK ZAMANLAR ve FOSİLLER. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü

JEOLOJİK ZAMANLAR ve FOSİLLER. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEOLOJİK ZAMANLAR ve FOSİLLER Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü KARAKTERİSTİK FOSİL Kitlesel biyolojik yokoluşlar ya da yaşamlarının son noktasına gelip

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ II. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ BİNASI ZEMİN KAT ODA:111

GENEL BİYOLOJİ II. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ BİNASI ZEMİN KAT ODA:111 GENEL BİYOLOJİ II YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ BİNASI ZEMİN KAT ODA:111 asli.memisoglu@deu.edu.tr PROGRAM 1. HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI 2. HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ 3. HAYVANSAL

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE SİNDİRİM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OMURGALI HAYVANLAR SİS LAB. Ders No : 0310150122 Teorik : 0 Pratik : 2 Kredi : 1 ECTS : 1 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 8

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 8 EVRİM VE FOSİL KANITLAR 8 http://wolvesonceroamed.files.wordpress.com/2012/01/vertebrates-evolution.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GEÇ DEVONİYEN http://palaeos.com/paleozoic/devonian/images/famennianmap.jpg

Detaylı

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM Burcu GÜNGÖR, Sami ÖZGÜR Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim OFMA Biyoloji Eğitimi A.B.D Özet Ders kitapları, hem öğretmenlerin hem öğrencilerin

Detaylı

HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu asli.memisoglu@deu.edu.tr GELİŞME - Genel İnsan vücudunda 30 trilyondan fazla hücre vardır Doğru yerleşimli

Detaylı

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistemler Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistem İskelet Sistemi İskeletin Görevleri Vücuda şekil verir. Vücuda destek sağlar. Göğüs kafes ve kafatası kemikleri

Detaylı

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Aslı Sade Memişoğlu

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Aslı Sade Memişoğlu KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK Aslı Sade Memişoğlu Başlıklar 4.1 Filogeni çıkarımının mantığı Sinapomorfiler Filogeni oluşturmada problemler 4.2 Balinaların Filogenisi Karakter seçimi: Morfoloji ve moleküller

Detaylı

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu Embriyonik evrede kıkırdak kökenlidir. Daha sonra kemiklesir. Ergin evrede bazı vücut kısımlarında kıkırdak olarak kalır (burun ucu, kulak kepçesi, soluk borusu) skelet sistemi kemikler, eklemler, ligamentler

Detaylı

Canlı Âlemleri ve Özellikleri (Hayvanlar Alemi) 9. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 9.3.2. Canlı Âlemleri ve Özellikleri Anahtar Kavramlar arkeler, bakteriler, bitkiler, hayvanlar, mantarlar,

Detaylı

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) Vücutları, vücut boyunca devam eden, birbirinin benzeri bölümlerden (segment) oluşmuştur

Detaylı

GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN. llkokul 1., 2. ve 3. sınıflar için.

GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN. llkokul 1., 2. ve 3. sınıflar için. GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN llkokul 1., 2. ve 3. sınıflar için. KAYALIK KIYILAR Resimde kafalarını kumdan çıkartan bu ufaklıkların adı nedir? Biliyor muydun? Nemo olarak tanıdığımız palyaço balıklarının zehirli

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir.

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir. BÜYÜME VE GELİŞME Zigot ile başlayıp yeni bir birey oluşması ile sonlanan olayların tamamına gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, segmentasyon (bölünme), gastrula (hücre göçü),farklılaşma ve organogenez

Detaylı

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : 030290052 : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi A. GAZ ALIŞ VERİŞİ Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi Canlılarda hayatsal olayların sürdürülebilmesi için gerekli olan enerji hücresel solunumla elde edilir. Genellikle oksijenli olarak gerçekleşen

Detaylı

SĠRKÜLER 2011/ 24. : 27.11.2011 Tarih ve 28125 Sayılı Resmi Gazetede 2011/2466 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

SĠRKÜLER 2011/ 24. : 27.11.2011 Tarih ve 28125 Sayılı Resmi Gazetede 2011/2466 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı SĠRKÜLER 2011/ 24 SĠRKÜLERĠN Tarihi : 28.11.2011 Konusu Mevzuat : Bulgur Ġle Kırmızı ve Beyaz Etin Toptan Teslimlerinde de KDV Oranı %8 den %1 e DüĢürüldü. Perakende SatıĢlarda KDV Oranında DeğiĢiklik

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler BASİTFEN.COM 2.ÜNİTE CANLILAR DÜNYASI Doğada var olan milyonlarca canlı çeşidi bilim insanları tarafından benzer özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmıştır. BÖLÜMLER Canlılar Dünyası ünitesinde öğreneceklerimiz;

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ VE GÖBEK KORDONU Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI 12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI Canlılar öldükten sonra yumuşak dokular saprofitler tarafından ayrıştırılır. Kemik ve kabuk gibi sert yapılar ise ayrıştırılamaz. Bu yapılar minerallerle kayaçlara

Detaylı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 8.Hafta ( 03-07 / 11 / 2014 ) FETUS FİZYOLOJİSİ 1.Embriyonun Gelişmesi 1.) Plasenta 2.) Amnion Kesesi ve Amnion Sıvısı Slayt No: 9 1.) EMBRİYONUN GELİŞMESİ

Detaylı

4,6 4,0 milyar yıl arasında dünya bir gezegen haline dönüştü. Sürekli meteor yağışı görüldü. Volkanlar da çok aktifti. Aktif olan volkanların

4,6 4,0 milyar yıl arasında dünya bir gezegen haline dönüştü. Sürekli meteor yağışı görüldü. Volkanlar da çok aktifti. Aktif olan volkanların JEOLOJİK ZAMANLAR 4,6 4,0 milyar yıl arasında dünya bir gezegen haline dönüştü. Sürekli meteor yağışı görüldü. Volkanlar da çok aktifti. Aktif olan volkanların püskürttüğü metan, amonyak, su buharı, hidrojen

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı korunması gerekir.

Detaylı

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME I. HAYVANLARDA ÜREME Gerek omurgalılarda gerekse omurgasızlarda üreme organlarına gonad denir. Genellikle dişi organ ovaryum, erkek organ testis olarak adlandırılır. Omurgasız

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım HAYATIN BAŞLANGICI

ADIM ADIM YGS LYS Adım HAYATIN BAŞLANGICI ADIM ADIM YGS LYS 190. Adım HAYATIN BAŞLANGICI Dünyamız yaklaşık 4 milyar yıl önce oluşmaya başlamıştır. İlk yaşam belirtileri 3 milyar yıl önce çıkmaya başlamıştır. İlk yaşam olarak prokaryotlar oluşmuştur.

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler)

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR 1 Arthopods (Zırhlı Kazıcılar) Phylum Arthopoda En büyük Hayvan filumu; Böcekler karada hakim durumdadır. Ancak denizde seyrek bulunurlar.

Detaylı

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ 01.01 Canlı atlar,eşekler,katırlar ve bardolar: 0101.10 - Damızlıklar : - - Atlar: 0101.10.10.10.00 - - - Ehli olanlar Baş 10 0101.10.10.90.00 - - - Diğerleri Baş 10 0101.10.90.00.00 - - Diğerleri Baş

Detaylı

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir?

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? On5yirmi5.com İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? Yayın Tarihi : 16 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 1/4/2017) A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur?

30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur? 30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur? A) Tohum B) Meyve C) Polen D) Embriyo E) Yumurta 39. Çiçekli bitkilerin üremesinde

Detaylı

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL MEMELİLERDE GELİŞİM GİRİŞ Memelilere örnek olarak insanın embriyonik gelişimi ele alınacaktır. Memelilerin yumurtaları alesital tiptedir, yani vitellüsü yok denecek kadar azdır. Ancak yumurtada eşit olarak

Detaylı

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır.

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. SOLUNUM SİSTEMLERİ Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. 1. Dış Solunum Solunum organlarıyla dış ortamdan hava alınması ve verilmesi, yani soluk alıp vermeye

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1 .com 1. SINIF 2. önem Günlük Ödevler HAFTA-1 Facebook Grubumuzun Adı : Sınıf Öğretmenleri Etkinlik Paylaşım Grubu Facebook Grubumuza Bekliyoruz! Aşağıdaki linki tıklayıp katılabilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/240819559676490/?fref=ts

Detaylı

Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş.

Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş. Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş Bu ders içerisinde, Fizik Antropolojinin tarihsel gelişimi, çalışma alanları,

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa Dünyanın En İlginç Hayvanları En ilginç hayvanlar 1-Balon Balığı Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa 1 / 14 yumuşak Çin kültüründe dokularıyla

Detaylı

HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU asli.memisoglu@deu.edu.tr kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu GAZ ALIŞVERİŞİ Oksijenli solunum yapan hücreler besinlerle alınan monomerlerden

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ Memeli sınıfı omurgalıların en en gelişmiş sınıfı kabul edilir. Günümüzde yaklaşık 6000 kadar türle temsil edilmektedir. Yavrularını beslemek üzere,

Detaylı

Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya

Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya keselileri) Takım:Dasyuromorphia(Yırtıcı keseliler) Familyalar:

Detaylı

Bil Bakalım! Dinozorlar nasıl yürür? DİNOZORLAR! Aramberri Canavarı kimdir?

Bil Bakalım! Dinozorlar nasıl yürür? DİNOZORLAR! Aramberri Canavarı kimdir? MMeraklı Afacanların Bil Bakalım! Dinozorlar nasıl yürür? inik Ansiklopedisi DİNOZORLAR! Sabine Jourdain Aramberri Canavarı kimdir? Yapı Kredi Yayınları - 4955 Doğan Kardeş - 830 Bil Bakalım - Dinozorlar!

Detaylı

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi İnsanda Destek ve Hareket Sistemi A. HAYVANLARDA DESTEK VE HAREKET Canlı vücuduna desteklik görevi yapan, vücudun çeşitli kısımlarını koruyan ve hareketi sağlayan sisteme destek ve hareket sistemi denir.

Detaylı

DİNAZORLAR NEDİR? 1. HAFTA

DİNAZORLAR NEDİR? 1. HAFTA DİNAZORLAR NEDİR? 1. HAFTA Anahtar kelimeler Fosil : Çok eski zamanlarda toprak altında gömülü kalmış ve orada taşlaşmış durumda bulunan bitki ve hayvan kalıntıları. Nesli tükenmek : artık dünya üzerinde

Detaylı

HAYVANLARDA ÜREME Tüm canlılar nesillerini devam ettirebilmek için eşeyli veya eşeysiz şekilde üreme yaparlar. Hayvanlar aleminde üreme olaylarında

HAYVANLARDA ÜREME Tüm canlılar nesillerini devam ettirebilmek için eşeyli veya eşeysiz şekilde üreme yaparlar. Hayvanlar aleminde üreme olaylarında ÜREME SİSTEMİ HAYVANLARDA ÜREME Tüm canlılar nesillerini devam ettirebilmek için eşeyli veya eşeysiz şekilde üreme yaparlar. Hayvanlar aleminde üreme olaylarında türe özgü eşleşme davranışları görülür.

Detaylı

Sayfa 2. Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.

Sayfa 2. Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar. Excellent Köpek balığı kıkırdaklı balıklar sınıfının alt sınıfını oluşturan iki üst takımdan biri olan diğeri, içinde sınıflanan canlı türlerinin ortak adıdır. Vatozlar gibi köpekbalıklarının kanında da

Detaylı

TABLO 5 Yıl boyunca, kanunen gerekli olan işlemlerde kullanılan hayvanların sayısı

TABLO 5 Yıl boyunca, kanunen gerekli olan işlemlerde kullanılan hayvanların sayısı TABLO 5 Yıl boyunca, kanunen gerekli olan işlemlerde kullanılan hayvanların sayısı Tablo 1, Tablo 2, Tablo 3 ve Tablo 4 kapsamı dışında kalan, ancak, ülkemizin taraf olduğu diğer sözleşmeler kapsamındaki

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE BOŞALTIM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ EĞİTİM PLANI DİSİPLİN/ GELİŞİM ALANI: UZUN DÖNEMLİ AMAÇ: - Vücudumuz bilmecesini çözelim - Maddeyi tanıyalım - Kuvvet ve hareket - Işık ve ses - Canlılar dünyasını

Detaylı

MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER

MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Oligolecithal tip yumurta, lecithus (vitellusu) azdır, İsolecithal durum (vitellus eşit dağılır); Bölünme

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

2. BÖLÜM: POPULASYONLARDA ALEL VE GENOTİP FREKANSLARININ DEĞİŞİMİ... 11

2. BÖLÜM: POPULASYONLARDA ALEL VE GENOTİP FREKANSLARININ DEĞİŞİMİ... 11 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: EVRİME GİRİŞ...1 1.1. EVRİM VE BAŞLICA EVRİM TEORİLERİ...1 1.1.1. Darwin in Evrim Teorisi...2 1.1.2. Darwin Sonrasının Evrim Teorileri...4 1.1.3. Evrimsel Sentez Teorisi...5 1.2.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler B i y o 1 0 3. 0 1 G e n. B i y o. L a b. ( Z o o l o j i ) 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler Sistematik ve taksonomi nedir?...

Detaylı

FAMİLYA 7. SCOMBRİDAE USKUMRU BALIKLARI

FAMİLYA 7. SCOMBRİDAE USKUMRU BALIKLARI FAMİLYA 7. SCOMBRİDAE USKUMRU BALIKLARI Vücut çıplak veya ince pullarla örtülüdür.ikinci dorsal ve caudal yüzgeç ile kuyruk ve anal yüzgeç arasında pinnul denilen küçük yüzgeçler vardır.sürüler halinde

Detaylı

www.kanatlibilgi.com

www.kanatlibilgi.com www.kanatlibilgi.com TAVUK EMBRİYOSUNUN GÜNLÜK GELİŞİM SAFHALARI Kaynak: Dr Stephan WARIN, DVM, Avian Business Unit. CEVA Santé Animale, La Ballastiere, BP 126, 33501 Libourne Cedex, France Çeviren: Barbaros

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.) Göbek Kordonu 2.) Fetus ve Fetal Dolaşım Fizyolojisi 3.) Fetusun Aylara Göre Gelişimi Slayt No: 10 2 7.) FETUS Üçüncü gebelik

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

Canlılar aleminin sınıflandırılması

Canlılar aleminin sınıflandırılması On5yirmi5.com Canlılar aleminin sınıflandırılması Canlılar bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroskobik canlılar olmak üzere sınıflandırılır. İşte ayrıntılar... Yayın Tarihi : 15 Kasım 2012 Perşembe (oluşturma

Detaylı

SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ

SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ SORUMLU AMATÖR BALIKÇILIĞA GEÇİŞ Türkiye'de Sorumlu Amatör Balıkçılığın Geliştirilmesi Kaş Pilot Projesi kapsamında hazırlanan bu yayın GEF-SGP Küçük Ölçekli Projeler, MedPAN fon destekleri, SAD ayni ve

Detaylı

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER Amphioxus (Branchiostoma lanceolatum): Derin olmayan tuzlu sularda, kumda kazdıkları oyuklarda yaşar. Omurga ya da kafa bulunmaz. Çiftleşme mevsiminde bu oyuklardan

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1 KAYNAKÇA 2 YAYILMA (DİSPERSİYAL) Bir yerde duran türler bile yayılma eğilimine sahiptirler. Bireyler ya yetişkin olarak ya da yumurta ve tohum olarak yeni yerleri giderler ve yerleşirler.

Detaylı

Türkiye de bir ilk: Mersin ilinde omurgalı fosili Metaxytherium (Deniz İneği) bulgusu

Türkiye de bir ilk: Mersin ilinde omurgalı fosili Metaxytherium (Deniz İneği) bulgusu Türkiye de bir ilk: Mersin ilinde omurgalı fosili Metaxytherium (Deniz İneği) bulgusu Emekli memur Mehmet Demirci kara avcılığı yaparken, bir ı kaya bloğu içinde omurga parçaları görmüş ve fotoğrafını

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 http://readingevolution.com/images/hominid_brain_cavity_size.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Hominoidler Hominoidler superfamilya Hominoidea 3 Familyayı içerir: Büyük maymunlar/ great

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

OMURGALI GÖÇLERİ VE ANADOLU. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL

OMURGALI GÖÇLERİ VE ANADOLU. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL OMURGALI GÖÇLERİ VE ANADOLU Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL OMURGALI GÖÇLERİ Miyosen dönemde fosil memelilerin evrimsel ilişkileri, coğrafik dağılımları, göç olayları ve in situ evrimleri oldukça tartışmalıdır.

Detaylı

TEK HÜCRELİLERDE SİNİR SİSTEMİ

TEK HÜCRELİLERDE SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ TEK HÜCRELİLERDE SİNİR SİSTEMİ Ciliata da sillerin hemen altında uzanan ve sillerle bağlantılı olan kompleks bir fibril sistemi bulunur. Kinetodesmata adı verilen bu sistem sillerin hareketini

Detaylı

Alfa YMM Ltd. Şti. Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2011/25. Konu : Toptan Et Satışları ile Kümes Hayvanı Satışlarında ve Bulgurda KDV İndirimi

Alfa YMM Ltd. Şti. Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2011/25. Konu : Toptan Et Satışları ile Kümes Hayvanı Satışlarında ve Bulgurda KDV İndirimi alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Fax : (0212) 343 31 41 Kat 5 Şişli - İstanbul İstanbul, 28/11/2011 ALFA GENELGE 2011/25 Konu : Toptan Et

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı