İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE SONUÇLARI. Ömer İlker GÜVEN İş Hukuku ve İnsan Kaynakları Uzmanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE SONUÇLARI. Ömer İlker GÜVEN İş Hukuku ve İnsan Kaynakları Uzmanı omerilkerguven@hotmail.com 0 532 779 00 53"

Transkript

1 İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE SONUÇLARI Ömer İlker GÜVEN İş Hukuku ve İnsan Kaynakları Uzmanı

2 İş Sözleşmesi Tanımı, Türleri İş Sözleşmesinin Sona Ermesi - Süreli Fesih - İş Güvencesi - İş Sözleşmesinin Derhal fesih Yolu ile Sona Ermesi (işçi-işveren) İş Sözleşmesinin Feshinde Düzenlenecek Belgeler

3 İŞ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

4 BORÇLAR KANUNU MADDE 393- Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

5 İŞ KANUNU Madde 8 - İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir

6 İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır. Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.

7 İŞ SÖZLEŞMESİNİN UNSURLARI

8 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1. Ücret ödeme 2. İş, İSG araç ve malzemelerin verilmesi 3. İşçinin gözetilmesi 4. İşçinin kişiliğinin korunması

9 İŞÇİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ İş görme Özen ve sadakat borcu Sır saklama İtaat borcu

10 İŞ SÖZLEŞMESİNİN TÜRLERİ

11 Sürelerine göre: Belirli süreli Belirsiz süreli

12 Çalışma biçimlerine göre Tam gün kısmi süreli çağrı üzerine çalışma deneme süreli Takım Sözleşmesi diğer biçimler

13 İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

14 İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME NEDENLERİ İşçinin kendi isteği ile (iş veya özel nedenlerle) istifası 24. madde gereğince işçinin haklı nedenle tazminatlı feshi Kadın işçinin evlenmesinden sonraki bir yıl içinde geçerli sebeple feshi İşverenin işten çıkarması Geçerli sebeple tazminatlı feshi 25. madde gereğince haklı nedenle derhal ve 25/II ile tazminatsız feshi Emeklilik (hizmet yılı ve prim günü dolmasına rağmen yaşı bekleyenler dâhil) Ölüm Askerlik Tarafların anlaşması ile fesih Belirli süreli sözleşmede belirlenen tarihin dolması

15 İŞ SÖZLEŞMESİNİN GENEL SEBEPLERLE SONA ERMESİ

16 A. Sözleşmenin Hükümsüzlüğü (Geçersizliği) İş sözleşmesi, taraflardan biri veya her ikisinin ehliyetlerinden yoksun bulunması; sözleşmenin kanunda öngörülen şekil şartına uyulmadan yapılması, sözleşmenin konusunun ahlaka, adaba, kamu düzenine, kanunların emredici hükümlerine aykırı bulunması; kişilik haklarına tecavüz oluşturması, sözleşmenin geçerlilik şartını ortadan kaldırır. Bu durumda sözleşme mutlak butlan yaptırımına tabi, batıl bir sözleşme olur ve baştan itibaren geçersiz sayılır İş sözleşmesinin hükümsüzlük yaptırımının ikinci türü iptal edilebilirlik (nisbi butlan) şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İş sözleşmesinin hata, hile, ikrah (korkutma, tehdit) ya da gabin (aşırı yararlanma) etkisi altında yapılmış olması durumlarında, hataya düşen, hileye, ikraha ya da gabine maruz kalan taraf bu iş sözleşmesini iptal edebilecektir.

17 B. Ölüm İş sözleşmesinin taraflar arasında kişisel ilişki kurduğunu ve bu sebeple bağımlı işgörme ediminin bizzat işi taahhüt eden işçi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu anlamda işçinin ölümünün iş sözleşmesini sona erdireceği açıktır. Zira, işi bizzat görme borcu ölüm ile son bulmaktadır. Nitekim Borçlar Kanunu m.347, f.1, "Hizmet akdi (İş sözleşmesi), işçinin ölümü ile son bulur" demektedir.buna karşılık işverenin ölümü ise farklı bir durum yaratmaktadır. Genelde işveren, zaten iş sözleşmesinden doğan bir çok borcunu (örneğin ücret ödeme borcu) bizzat yerine getirmemekte, bu borçları çoğunlukla yardımcıları ifa etmektedir. Dolayısıyla, işverenin ölüm hali iş sözleşmesinin sona ermesi açısından işçinin ölümü kadar kesin etkiye sahip bulunmamaktadır. Buna karşılık, işveren öldüğünde "... akit başlıca onun şahsı dikkate alınarak yapılmış ise son bulur" (BK.m.347).

18 C. Tarafların Uzlaşması İş sözleşmesinin tarafları nasıl serbest iradeleri ile sözleşme kurmuşlarsa, yine serbest iradeleri ile karşılıklı anlaşma ve uzlaşı içinde iş sözleşmelerini de sona erdirebilirler. Bu şekilde, mesela 5 yıl için yapılmış bir iş sözleşmesi uzlaşma ile 3. yılın sonunda bitirilebilecektir. Bu husus sözleşme serbestisinin bir uzantısıdır. Sözleşmeyi kurma konusunda serbest olan taraflar, uzlaşmak koşulu ile sözleşmeye son verebilmektedirler.

19 İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞ HUKUKUNA ÖZGÜ SEBEPLERLE SONA ERMESİ

20 İş Sözleşmesinin Süreli Fesih Yolu İle Sona Ermesi İş sözleşmesinin süreli fesih yolu ile sona erdirilmesi İş Kanununun 17. maddesi ve devamında düzenlenmiş iş hukukuna özgü bir fesih yöntemidir. Bu yöntemde, iş sözleşmesi taraflardan birinin fesih bildiriminde bulunduğu anda sona ermemekte, sözleşme belirli bir süre daha geçerliliğini sürdürmektedir. Diğer bir ifade ile, fesih bildiriminde bulunan taraf, diğer tarafa belirli bir süre tanımakta, tanınan sürenin dolması ile sözleşme sona ermektedir.

21 SÜRELİ SÜRELİ FESİH FESİH BELİRSİZ BELİRSİZ SÜRELİ SÜRELİ İŞ İŞ SÖZLEŞMELERİNİN SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNDEN FESHİNDEN ÖNCE ÖNCE DURUMUN DURUMUN AŞAĞIDA AŞAĞIDA BELİRTİLEN BELİRTİLEN SÜRELER SÜRELER KADAR KADAR ÖNCEDEN ÖNCEDEN TARAFLARA TARAFLARA BİLDİRİLMESİ BİLDİRİLMESİ GEREKİR. GEREKİR. (4857/17) (4857/17)

22 A - İŞİ ALTI AYDAN AZ SÜRMÜŞ OLAN İŞCİ İÇİN 2 HAFTA B - İŞİ ALTI AYDAN BİRBUÇUK YILA KADAR SÜRMÜŞ OLAN İŞCİ İÇİN 4 HAFTA C - İŞİ BİRBUÇUK YILDAN 3 YILA KADAR SÜRMÜŞ OLAN İŞCİ İÇİN 6 HAFTA D - İŞİ 3 YILDAN FAZLA SÜRMÜŞ OLAN İŞÇİ İÇİN 8 HAFTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİNDEN ÖNCE SÜRE VERİLİR.

23 Bildirim Süreleri İçinde Tarafların Durumu Bildirim süreleri içerisinde, çalışma koşulları açısından herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Taraflar iş sözleşmesinden doğan borçlarını tam ve eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdürler. Dolayısıyla, fesih bildirimi yapılmış olsa dahi, işçi iş görme borcunu yerine getirmek, işveren de ücret ödemeye devam etmek zorundadır. Bu süre işçinin kıdemine de dahildir.

24 Ancak; bildirim süreleri içinde çalışan işçi, bir süre sonra işinden ayrılacağı için yeni bir iş aramak zorunda kalabilir. İşte bu durumu göz önüne alan kanun koyucu, işverene bildirim süreleri içinde işçisine "yeni iş arama izni vermek" yükümlülüğünü öngörmüştür (İş K.m.27). Yeni iş arama izninin süresi her gün için en az iki saattir. Öte yandan, işçi bu izinleri toplu olarak da kullanabilir.

25 BİDİRİM SÜRELERİNE UYMAYAN TARAF, BİLDİRİM SÜRESİNE İLİŞKİN ÜÇRET TUTARINDA TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDADIR. İŞ GÜVENCESİ İLE İLGİLİ MADDE HÜKÜMLERİ DIŞINDA KALAN İŞCİLERE, İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKKININ KÖTÜYE KULLANILARAK SONA ERDİRİLDİĞİ DURUMLARDA İŞÇİYE BİLDİRİM SÜRESİNİN ÜÇ KATI TUTARINDA TAZMİNAT ÖDENİR.

26 İŞ GÜVENCESİ KAPSAMINDA SÜRELİ FESİH

27 İŞ GÜVENCESİ KAPSAMI 1-) İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırıyor olması Memur,stajyer gibi çalışanlar bu sayının belirlenmesinde dikkate alınmaz. 2-) İşçinin en az altı aylık kıdeme sahip olması Altı aydan az kıdemi bulunan işçilerin sözleşmelerinin feshinde işverenin geçerli nedene dayanma zorunluluğu yoktur. 3-) İşçinin belirli konumdaki işveren vekil niteliğinde olmaması İşletmenin bütününü yöneten işveren vekilleri ve yardımcıları ile işyerinin bütününü yöneten ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında geçerli neden zorunluluğu yoktur. 4-) İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olması

28 İŞ GÜVENCESİ 30 VEYA DAHA FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİNDE EN AZ 6 AYLIK KIDEMİ OLAN İŞÇİNİN BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESHEDEN İŞVEREN,İŞÇİNİN YETERLİLİĞİNDEN VEYA DAVRANIŞLARINDAN YA DA İŞLETMENİN, İŞYERİNİN VEYA İŞİN GEREKLERİNDEN KAYNAKLANAN GEÇERLİ BİR NEDENE DAYANMAK ZORUNDADIR.(MADDE:18)

29 AMACI İŞTEN ÇIKARMAYI ÖNLEMEYE YÖNELİK OLMAYIP, GEÇERLİ VE OBJEKTİF BİR NEDEN OLMAKSIZIN İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASININ ÖNLENMESİDİR.

30 UYGULAMA ALANI UYGULAMA ALANI AŞAĞIDAKİ KOŞULLARA BAĞLANMIŞTIR 1- İŞ SÖZLEŞMESİNİN NİTELİĞİ 2- İŞYERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİ SAYISI (İŞKOLU) 3- İŞÇİNİN NİTELİĞİ VE KIDEMİ (İŞVEREN)

31 İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESHİNDE İŞVERENİN İŞÇİNİN YETERLİLİĞİNDEN VEYA DAVRANIŞLARINDAN İŞYERİNİN YA DA İŞLETMENİN VEYA İŞİN GEREKLERİNDEN KAYNAKLANAN GEÇERLİ BİR NEDENE DAYANMASI ZORUNLUDUR.

32 SÖZLEŞMENİN FESHİNDE USUL İŞVEREN FESİH BİLDİRİMİNİ YAZILI YAPMAK VE NEDENİNİ AÇIK VE KESİN ŞEKİLDE BELİRTMEK ZORUNDADIR. (MADDE-19)

33 FESİH BİLDİRİMİNE İTİRAZ İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEN İŞÇİ, SEBEP GÖSTERİLMEDİĞİ VEYA SEBEBİN GEÇERLİ OLMADIĞI İDDİASI İLE TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 1 AY İÇİNDE İŞ MAHKEMESİNE DAVA AÇABİLİR. DAVA 2 AY İÇİNDE SONUÇLANDIRILIR.TEMYİZ HALİNDE YARGITAY 1 AY İÇİNDE KESİN KARAR VERİR.(MADDE-20)

34 FESHİN HAKLI SAYILAMAYACAĞI HALLER 4857 SAYILI İŞ YASASI NIN 18.MADDESİNDE AŞAĞIDAKİ NEDENLERİN YAPILAN FESİHLER İÇİN GEÇERLİ BİR NEDEN OLAMAYACAĞI BELİRTİLMİŞTİR. A- SENDİKA ÜYELİĞİ VEYA ÇALIŞMA SÜRELERİ DIŞINDAYADA İŞVERENİN RIZASI İLE ÇALIŞMA SAATLERİ İÇİNDE SENDİKAL FAALİYETLERE KATILMAK, B- İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLİĞİ YAPMAK C- MEVZUATTAN VEYA SÖZLEŞMEDEN DOĞAN HAKLARINI TAKİP İÇİN İŞVEREN ALEYHİNE İDARİ VEYA ADLİ MAKANLARA BAŞVURMAK VEYA BU HUSUSTA BAŞLATILMIŞ SÜRECE KATILMAK, D- IRK,RENK,CİNSİYET MEDENİ HAL,AİLE YÜKÜMLÜLÜKLERİ, HAMİLELİK,DOĞUM,DİN,SİYASİ GÖRÜŞ VE BENZERİ NEDENLER, D- 74.MADDEDE UYARINCA KADIN İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMALARININ YASAK OLDUĞU SÜRELERDE İŞE GELMEMEK, E- HASTALIK VEYA KAZA NEDENİYLE 25 NCI MADDENİN 1 NUMARALI BENDİNİN (B) FIKRASINDA ÖNGÖRÜLEN BEKLEME SÜRESİNDE İŞE GEÇİCİ DEVAMSIZLIK.

35 GEÇERSİZ FESHİN SONUÇLARI MAHKEMECE VEYA ÖZEL HAKEM TARAFINDAN FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE KARAR VERİLMESİ DURUMUNDA; 1- İŞVEREN, İŞÇİYİ BİR AY İÇİNDE İŞE BAŞLATMAK ZORUNDADIR. 2- ÇALIŞILMAYAN SÜRE İÇİN İŞÇİYE EN ÇOK 4 AYA KADAR ÜCRET VE DİĞER HAKLAR ÖDENİR. 3- PEŞİN OLARAK ÖDENEN İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI YAPILACAK ÖDEMEDEN DÜŞÜLÜR.

36 İŞE BAŞLATMAMANIN SONUÇLARI İŞVEREN, İŞÇİYİ BİR AY İÇİNDE İŞE BAŞLATMAZSA, 1-İŞÇİYE EN AZ 4 AYLIK EN ÇOK 8 AYLIK ÜCRET TUTARINDA TAZMİNAT ÖDER. 2- BİLDİRİM SÜRESİ VERİLMEMİŞ VE BU SÜREYE İLİŞKİN ÜCRET ÖDENMEMİŞ İSE, BU SÜRELERE İLİŞKİN ÜCRET AYRICA ÖDENİR.

37 İŞÇİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ 1- İŞÇİ KARAR TEBLİĞİNDEN İTİBAREN, 10 İŞ GÜNÜ İÇİNDE İŞE BAŞLAMAK İÇİN İŞVERENE BAŞVURMAK ZORUNDADIR. BU SÜRE İÇİNDE BAŞVURUDA BULUNMAZ İSE, YAPILAN FESİH GEÇERLİ BİR FESİH SAYILIR.

38 DEĞİŞTİRİLEMEYECEK HÜKÜMLER 1- İŞE BAŞLATILMAMA HALİNDE İŞÇİYE ÖDENECEK TAZMİNAT TUTARININ MAHKEMECE BELİRLENECEĞİ, 2- İŞE BAŞLATILMAMA HALİNDE ÖDENECEK TAZMİNAT MİKTARI(4 8 AYLIKÜCRET) 3- ÇALIŞTIRILMADIĞI SÜRE İÇİN İŞÇİYE ÖDENECEK OLAN EN ÇOK 4 AYLIK ÜCRET VE DOĞMUŞ OLAN HAKLAR, SÖZLEŞMELER İLE HİÇ BİR SÜRETLE DEĞİŞTİRİLEMEZ AKSİ YÖNDE SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ GEÇERSİZDİR.

39 İŞ GÜVENCESİ KAPSAMI DIŞINDA SÜRELİ FESİH İş güvencesi kapsamı dışında kalan işçiler bakımından, önceki 1475 sayılı Kanun dönemindeki uygulamanın temel olarak sürdüğü söylenebilir. Diğer bir ifade ile, bu işçilerin belirsiz süreli iş sözleşmelerinin süreli feshinde işverenler bakımından geçerli bir sebep gösterme zorunluluğu bulunmadığı gibi, bunların işe iadeleri de söz konusu olmayacaktır. Bu işçiler süreli fesih yolu ile işten çıkarıldıklarında ya bunlara kıdemlerine göre bildirim süresi tanınacak, ya bildirim sürelerine ait ücretleri peşin olarak ödenecek veya bildirim süresine uymayan taraf bu süreye ait ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalacaktır

40 Buna karşılık, iş güvencesi kapsamı dışında kalan ve iş sözleşmesi süreli fesih yolu ile ama kötüniyetle feshedilen işçiye ihbar tazminatının üç katı tutarında kötüniyet tazminat ödenecektir.

41 Çalışma Koşullarında Değişiklik Sebebiyle Süreli Fesih İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulaması ile oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliğe durumu ancak işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle gidebilecektir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamayacaktır. İşçi, bu değişiklik önerisini altı işgünü içinde kabul etmez ise, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçinin bu durumda İş Kanununun maddeleri çerçevesinde işe iade istemi ile dava açma yetkisi bulunmaktadır

42 Usulsüz Süreli Fesih ve İhbar Tazminat İş Kanununun 17. maddesinde gösterilen bildirim sürelerine uymadan gerçekleştirilen fesih, "usulsüz süreli fesih" olarak düzenlenmiştir. Nitekim, İş Kanunu 17. maddesinde "Bildirim şartına uymayan taraf bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır" şeklinde hükme yer vererek; söz konusu usulsüz süreli feshin yaptırımı olarak, süreye ilişkin ücret tutarının tazminat olarak karşı tarafa ödenmesini öngörmüştür. Bu ödeme, fesihte yasal koşullara uymayan tarafın, diğerine ödemesi gereken bir bedeldir.

43 İhbar tazminatı hesaplanırken işçinin giydirilmiş brüt ücreti esas alınır. Giydirilmiş brüt ücret ise iş karşılığı olan ücret ile iş karşılığı olmayan fakat süreklilik taşıyan parasal ödemelerden oluşur. İhbar tazminatı 10 yıllık zamanaşımına tabidir ve alacaklısı öldüğünde onun mirasçılarına geçer

44 İŞ SÖZLEŞMESİNİN DERHAL FESİH YOLU İLE SONA ERMESİ

45 İşçi Yönünden Derhal Fesih Sebepleri

46 I. Sağlık sebepleri: a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa. b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

47 II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa. b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa. c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa. d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa. e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

48 III. Zorlayıcı sebepler: İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

49 İşveren Yönünden Derhal Fesih Sebepleri

50 I- Sağlık sebepleri: a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi. (1) b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda. (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

51 İstirahat süresi; İşyerindeki kıdemi altı aydan az olan işçi için sekiz haftayı, İşyerindeki kıdemi altı aydan birbuçuk yıla kadar olan işçi için on haftayı, İşyerindeki kıdemi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için oniki haftayı, İşyerindeki kıdemi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için ondört haftayı, aşması halinde işverenin iş sözleşmesini feshetme yani işçiyi işten çıkarma hakkı doğar.

52 II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması. b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması. c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.(2) e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

53 Ocak 2016 Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz

54 III- Zorlayıcı sebepler: İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması. IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması. İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.

55 Derhal fesih hakkını kullanma süresi Madde ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.

56 İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİNDE DÜZENLENECEK BELGELER

57 İş Kanunu Açısından; İbraname Feshin nedeni ve içeriğine ilişkin belgeler

58 İbraname İş sözleşmesinin sona ermesi halinde,işverenler genellikle işçilerin gelecekte kendilerine karşı dava açmalarına engel olmak amacıyla kanundan ve sözleşmeden kaynaklanan her türlü hakkını aldıklarını ifade eden belgedir. İbranamenin Geçerlilik Koşulları : İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, İbra tarihi itibariyle sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, İbra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, Ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması gerekir. *** Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmesi veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.

59 İBRANAME İŞÇİ Adı Soyadı T.C. Kimlik No : İşe Giriş Tarihi : İşten Çıkış Tarihi : İşten Çıkış Nedeni : Ödeme Türü Normal Ücret Fazla Çalışma Ücreti Yıllık İzin ücreti Hafta Tatili Ücreti Genel Tatil Ücreti Sosyal Haklar İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı TOPLAM İŞVEREN Adı-Soyadı/Unvanı : İşyeri Sicil Numarası : İşyeri Adresi : Brüt Tutar Yasal Kesinti Net Kazanç Özel Kesinti Net Ödenen./../ TARİHİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞIM İŞYERİNDE./../ TARİHİNDE YUKARIDA YAZAN NEDENE BAĞLI OLARAK AYRILMIŞ BULUNUYORUM. İŞ YERİNDE ÇALIŞTIĞIM SÜRE ZARFINDA HAK KAZANDIĞIM; YUKARIDA BELİRTİLEN HESAPLAMA DOĞRULTUSUNDA. TL KARŞILIK GELEN.. DAHİL OLMAK ÜZERE,İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI GİBİ 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDAN DOĞAN BİLCÜMLE TAZMİNAT VS. TALEP HAKLARIMDAN VE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NUN İLE SAİR MEVZUATTAN, İŞ AKDİNDEN, TOPLU SÖZLEŞMEDEN DOĞAN BİLCÜMLE HAKLARIMI İŞVERENDEN TAM VE NOKSANSIZ OLARAK TAHSİL ETTİM.GEREK İŞVERENDEN GEREKSE VEKİLDEN BU İŞ AKDİ VESAİRE SEBEPLERLE HİÇBİR HAK VE ALACAĞIM KALMADIĞINI VE BUNLARDAN DOLAYI HAİZ OLDUĞUM VE OLABİLECEĞİM FAZLAYA İLİŞKİN HER TÜRLÜ DAVA VE MÜTALEBE HAKKIMDAN FERAGAT, BU HAKLARIMI İSKAT İLE İŞVEREN VE İŞVEREN VEKİLLERİNİ TAMAMEN SERBEST İRADEMLE VE MUTLAK OLARAK İBRA ETTİĞİMİ BEYAN EDERİM. BİLGİSAYAR ORTAMINDA HAZIRLANAN BU İBRANAMENİN İÇERİĞİNİ TAM OLARAK ANLADIKTAN SONRA HİÇ BİR MADDİ VEYA MANEVİ BASKI ALTINDA KALMADAN TAMAMEN KENDİ İRADEMLE /./ TARİHİNDE DOLDURDUĞUMU VE İMZALADIĞIMI BEYAN EDERİM. İşçi Adı Soyadı İmza : Adresi : : Şahit Adı Soyadı/Unvanı : İmza :

60 Feshin nedeni ve içeriğine ilişkin belgeler İstifa Dilekçesi Fesih Bildirimi Tutanaklar Savunma istemi Vb..

61 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Açısından SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Aylık Prim Hizmet Bildirimi

62 SGK İşten Ayrılış Kodları 1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi 2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi 3- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa) 4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi 5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi 8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle 9- Malulen emeklilik nedeniyle 10- Ölüm 11- İş kazası sonucu ölüm 12- Askerlik 13- Kadın işçinin evlenmesi 14- Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması 15- Toplu işçi çıkarma 16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli 17- İşyerinin kapanması 18- İşin sona ermesi 19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır) 20- Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır) 21- Statü değişikliği 22- Diğer nedenler 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih 24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih 25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih 26- Disiplin kurulu kararı ile fesih 27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih 28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih 29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih 30- Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır) 31- Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih 33- Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi 34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih 36- Doğum nedeniyle işten ayrılma

63 SGK Eksik Gün Kodları 01 İstirahat 03 Disiplin cezası 04 Gözaltına alınma 05 Tutukluluk 06 Kısmi istihdam 07 Puantaj kayıtları 08 Grev 09 Lokavt 10 Genel hayatı etkileyen olaylar 11 Doğal afet 12 Birden fazla 14 Diğer 15 Devamsızlık 16 Fesih tarihinde çalışmamış 17 Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma 18 Kısa çalışma ödeneği 19 Ücretsiz Doğum İzni 20 Ücretsiz Yol İzni 21 Diğer Ücretsiz İzin

64 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM..

İş Kanununun Süreli feshi düzenleyen 17. maddesine göre; belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş Kanununun Süreli feshi düzenleyen 17. maddesine göre; belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE SONUÇLARI: 4857 Sayılı İş Kanunun 17. ve 31.maddeleri arasında iş akdinin feshi ve feshin işöi ve işveren yönünden hukuki sonuçları düzenleme altına alınmıştır. İş Kanununun Süreli

Detaylı

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com 6552 sayılı torba yasada kıdem tazminatı ile ilgili

Detaylı

İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı

İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı Seda ARSLAN Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU

4857 SAYILI İŞ KANUNU 4857 SAYILI İŞ KANUNU 4857 sayılı İş Kanunu 122 maddeden oluşmaktadır. Ancak burada Bizim için gerekli olduğunu düşündüğümüz maddelerin üzerinde duracağız. 01.09.1971 tarihinde yürürlüğe giren 1475 sayılı

Detaylı

HİZMET SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ

HİZMET SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ HİZMET SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ İŞ AKDİNİN SONA ERME HALLERİ SÖZLEŞME SÜRESİNİN BİTİMİ (İş K. md 11) İŞÇİNİN VEFATI (1475 Sayılı İş K. md 14) İŞ AKDİNİN İŞÇİ TARAFINDAN SONLANDIRILMASI İstifa Haklı nedenle

Detaylı

ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI

ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI İŞÇİLERİN GÖREVLERİ Doğru Çalışma Kendisinin ve Diğerlerinin Sağlığını Koruyacak Biçimde + Doğru Kullanma Tesisat / Makine / Tezgah / El Aleti / Malzeme/ Kişisel

Detaylı

İŞ KANUNU (İlgili Maddeler)

İŞ KANUNU (İlgili Maddeler) İŞ KANUNU (İlgili Maddeler) İşyerini bildirme MADDE 3. - Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya

Detaylı

Hatice GENÇ 28 Mayıs 2013

Hatice GENÇ 28 Mayıs 2013 Hatice GENÇ 28 Mayıs 2013 İŞ HUKUKUNDA İŞ GÜVENCESİ İş Sözleşmesi: İş sözleşmesi, taraflardan birinin ücret karşılığında diğer tarafın bağımlılığı altında iş görmeyi üstlendiği sözleşmedir. İş Sözleşmesi

Detaylı

İşçi ve İşveren Açısından İş Akdinin Feshi

İşçi ve İşveren Açısından İş Akdinin Feshi İşçi ve İşveren Açısından İş Akdinin Feshi İş sözleşmesi, taraflara borç yükleyen özel hukuk anlaşmasıdır. Taraflardan birinin bu sözleşmeyi sona erdirmek için karşı tarafa irade beyanında bulunması iş

Detaylı

İŞÇİNİN SAĞLIK NEDENLERİNE DAYANAN DEVAMSIZLIĞINDA İŞVERENLERİN HAKLARI VE UYGULAMADAKİ SORUNLAR?

İŞÇİNİN SAĞLIK NEDENLERİNE DAYANAN DEVAMSIZLIĞINDA İŞVERENLERİN HAKLARI VE UYGULAMADAKİ SORUNLAR? İŞÇİNİN SAĞLIK NEDENLERİNE DAYANAN DEVAMSIZLIĞINDA İŞVERENLERİN HAKLARI VE UYGULAMADAKİ SORUNLAR? Erol GÜNER * I.GİRİŞ: Bir iş sözleşmesinin taraflarca sona erdirilmesi iki şekilde olmaktadır. İş sözleşmesi,

Detaylı

MMO İstanbul Şube Hukuk Birimi

MMO İstanbul Şube Hukuk Birimi MMO İstanbul Şube Hukuk Birimi EN SIK SORULAN SORULAR ve YANITLARI Büronuzun biz üyelere ilişkin çalışmaları nelerdir? Hukuki sorunlarla karşılaştığınızda; sorunun çözümü için gerekli olan hukuki yolların

Detaylı

4857 SAYILI İŞKANUNUNUN AMAÇ ve KAPSAMI

4857 SAYILI İŞKANUNUNUN AMAÇ ve KAPSAMI 4857 SAYILI İŞKANUNUNUN AMAÇ ve KAPSAMI 4857 Sayılı İş. K. M.1 Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını

Detaylı

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU Kabul Edilen Değişiklik Önergeleri, Diğer Kanunlarda Yapılan Değişiklik Gerekçeleri ve 19 Ekim 2005 Tarihli Anayasa Mahkemesi Kararı İle Birlikte YENİLENMİŞ 5.

Detaylı

Mühendisler için İş Hukuku

Mühendisler için İş Hukuku Mühendisler için İş Hukuku Erkin ETİKE Kimya Yüksek Mühendisi Avukat İŞ HUKUKUNA GİRİŞ Bağımlı çalışanlar : İŞÇİ ve MEMUR. İş Akdine (Sözleşmesine) dayanarak çalışanlar İŞÇİ'dir. Atama işlemi ile işe alınan

Detaylı

TÜRK - İŞ Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu

TÜRK - İŞ Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu TÜRK - İŞ Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Bayındır Sok. No: 10 06410 Kızılay - ANKARA Tel : (0.312) 433 31 25 (4 Hat) Faks : (0.312) 433 68 09-433 85 80 http://www.turkis.org.tr e-posta: turkis@turkis.org.tr

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Yalçın BOSTANCI Mevlana Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Başkanı. Konya Ticaret Odası 16.11.

Yrd. Doç. Dr. Yalçın BOSTANCI Mevlana Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Başkanı. Konya Ticaret Odası 16.11. Yrd. Doç. Dr. Yalçın BOSTANCI Mevlana Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Başkanı Konya Ticaret Odası 16.11.2012 İş Kanunu m.1: Kural olarak tüm işçi, işveren, işveren vekili

Detaylı

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Hukuku Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Akdi İşçinin Borçları ve Sorumluluğu İşverenin Borçları ve Sorumluluğu İş Akdinin Feshi Çalışma Süreleri Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Dinlenme Süresi İş

Detaylı

İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.

İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar. İŞ KANUNU Kanun No : 4857 Kanun Kabul Tarihi : 22/05/2003 Resmi Gazete Tarihi: 10/06/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25134 BİRİNCİ BÖLÜM : GENEL HÜKÜMLER AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Kanunun amacı işverenler

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 28/9/2008 tarihli ve

Detaylı

ORTAK EĞİTİM İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ

ORTAK EĞİTİM İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ORTAK EĞİTİM İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İNSANIN EN TEMEL HAKKI NEDİR YAŞAMA HAKKI NASIL BİR YAŞAM SAĞLIKLI, FİZİKSEL ve SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİ İÇİNDE İŞ GÜVENLİĞİ, İşyerinde işin yürütülmesi ile ilgili

Detaylı

Kanun No. 4857 Kabul Tarihi : 22.5.2003

Kanun No. 4857 Kabul Tarihi : 22.5.2003 İŞ KANUNU Kanun No. 4857 Kabul Tarihi : 22.5.2003 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1. - Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları

Detaylı

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ 1 İş Sözleşmesi (MADDE 8) İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU

4857 SAYILI İŞ KANUNU YASALAR 4857 4857 SAYILI Kanun No. 4857 Kabul Tarihi : 22.5.2003 KIDEM TAZMİNATI 1475 sayılı Yasa 1 2 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1.- Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine

Detaylı

Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 10 Haziran 2003 - Sayı: 25134

Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 10 Haziran 2003 - Sayı: 25134 KANUN NO: 4857 İŞ KANUNU Kabul Tarihi: 22 Mayıs 2003 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 10 Haziran 2003 - Sayı: 25134 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1.- Bu Kanunun amacı işverenler ile

Detaylı

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi?

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Bir iş sözleşmesinin taraflarca sona erdirilmesi iki şekilde olmaktadır. İş Sözleşmesi, bir haklı fesih nedeninin ortaya çıkması durumunda süresi belirli olsun

Detaylı

İşveren için İş Kanunu Rehberi. Güncellenme Tarihi: 01.01.2014

İşveren için İş Kanunu Rehberi. Güncellenme Tarihi: 01.01.2014 İşveren için İş Kanunu Rehberi 1 Güncellenme Tarihi: 01.01.2014 Genel İşverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumlulukları

Detaylı

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM SÖZLEŞME TÜRÜNE (BELİRLİ - BELİRSİZ SÜRELİ ) SÖZLEŞMEDE YILLIK ÜCRET ZAMMI OLUP OLMADIĞINA ÜCRETE FAZLA MESAİ DAHİLDİR HÜKMÜ OLUP OLMADIĞINA İŞ TANIMINA REKABET YASAĞI

Detaylı

Soruda. İş Kanunu ndan Doğan 40Tazminat Haklarımız. http://www.itkb.gov.tr Yayın No: 411

Soruda. İş Kanunu ndan Doğan 40Tazminat Haklarımız. http://www.itkb.gov.tr Yayın No: 411 Soruda İş Kanunu ndan Doğan 40Tazminat Haklarımız Kıdem tazminatı nedir? Kıdem süresi nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları nelerdir? Kısmi süreli çalışanlar kıdem tazminatı alabilirler

Detaylı

KAYMAK HUKUK & DANIŞMANLIK

KAYMAK HUKUK & DANIŞMANLIK KAYMAK HUKUK & DANIŞMANLIK İş Sözleşmesinin Feshi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre ülkemizdeki 19 milyon aktif sigortalı çalışanın 12 milyona yakını işçi statüsündedir. Sendikalı işçi

Detaylı

T.C TÜRKĠYE TAġKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Konu : Disiplin Cezaları 02/04/2012 GENELGE NO:689

T.C TÜRKĠYE TAġKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Konu : Disiplin Cezaları 02/04/2012 GENELGE NO:689 T.C TÜRKĠYE TAġKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Konu : Disiplin Cezaları 0/04/0 GENELGE NO:689 Kurumumuza bağlı işyerlerinde çalışan işçilerimizin disiplinsiz davranışları nedeniyle, iş gücü kaybının önlenmesi,

Detaylı

Sigortalının çalıştığı işin şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık meslek hastalığıdır.

Sigortalının çalıştığı işin şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık meslek hastalığıdır. Meslek hastalığı nedir? Sigortalıya bu konudan hangi yardımlar sağlanır? Sigortalının çalıştığı işin şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık meslek hastalığıdır. Bu durumda sigortalıyı,

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE ŞARTLI İSTİFA

İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE ŞARTLI İSTİFA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE ŞARTLI İSTİFA Cumhur Sinan ÖZDEMİR 66 * 1. GİRİŞ İş sözleşmesini fesih hakkı,hak sahibine karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal

Detaylı

İŞ DİSİPLİNİ UYGULAMALAR SRTDANIŞMANLIK

İŞ DİSİPLİNİ UYGULAMALAR SRTDANIŞMANLIK İŞ DİSİPLİNİ UYGULAMALAR Disiplin Kuralları- Kaynakları Çalışma saatleri İş yeri kuralları, Toplumsal kurallar, Ahlak kuralları, Din kuralları, Kültürel kurallar, Kanunlar İş Kanunundan kaynaklanan kurallar

Detaylı

İŞ KANUNU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖZET

İŞ KANUNU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖZET İŞ KANUNU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖZET Kanun Numarası : 4857 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 10/6/2003 Sayı : 25134 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 Bu Kanunun amacı işverenler

Detaylı

HAFTA 13 SAĞLIK MEVZUATI VE. Ġġ KANUNU KAPSAMINDA HEMġĠRELERĠN HAKLARI - II HEDEFLER ĠÇĠNDEKĠLER

HAFTA 13 SAĞLIK MEVZUATI VE. Ġġ KANUNU KAPSAMINDA HEMġĠRELERĠN HAKLARI - II HEDEFLER ĠÇĠNDEKĠLER Ġġ KANUNU KAPSAMINDA HEMġĠRELERĠN HAKLARI - II SAĞLIK MEVZUATI VE HEMġĠRELĠK HEDEFLER Bu konunun sonunda hemşirelerin işveren (çalıştıkları / çalışacakları sağlık kuruluşu) ile yaptıkları iş sözleşmesinin

Detaylı

İş Sözleşmesinden Kaynaklanan İşçi ve İşverenin Hak ve Borçları

İş Sözleşmesinden Kaynaklanan İşçi ve İşverenin Hak ve Borçları İş Sözleşmesinden Kaynaklanan İşçi ve İşverenin Hak ve Borçları Yrd.Doç.Dr.Zeynep ŞİŞLİ HUK 503(3) İŞ HUKUKUNDA ALT İŞVERENLİK İş Sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu Altıncı Bölüm Hizmet Sözleşmeleri Birinci

Detaylı

İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR ALMASI VE HER RAPOR ARALIĞINDA ÇALIŞMASI DURUMUNDA İHBAR ÖNELLERİ + 6 HAFTANIN HESAPLANMASI

İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR ALMASI VE HER RAPOR ARALIĞINDA ÇALIŞMASI DURUMUNDA İHBAR ÖNELLERİ + 6 HAFTANIN HESAPLANMASI İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA RAPOR ALMASI VE HER RAPOR ARALIĞINDA ÇALIŞMASI DURUMUNDA İHBAR ÖNELLERİ + 6 HAFTANIN HESAPLANMASI Selahattin BAYRAM * I- GİRİŞ 4857 sayılı İş Kanunu nun 25 inci maddesinin I-b fıkrasında

Detaylı

YENİ BORÇLAR KANUNU NUN YILLIK İZNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ İLE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NUN YILLIK İZNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİNDE FARKLILIK VE DEĞERLENDİRMESİ

YENİ BORÇLAR KANUNU NUN YILLIK İZNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ İLE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NUN YILLIK İZNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİNDE FARKLILIK VE DEĞERLENDİRMESİ YENİ BORÇLAR KANUNU NUN YILLIK İZNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ İLE 4857 SAYILI İŞ KANUNU NUN YILLIK İZNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİNDE FARKLILIK VE DEĞERLENDİRMESİ Selahattin BAYRAM * I- GİRİŞ: Yeni Türk Borçlar Kanunu

Detaylı

b) Öğle yemeği saatleri hizmeti aksatmamak kaydıyla işveren tarafından belirlenir ve çalışma süresinden sayılmaz.

b) Öğle yemeği saatleri hizmeti aksatmamak kaydıyla işveren tarafından belirlenir ve çalışma süresinden sayılmaz. BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ Aşağıda isim (unvan) ve adresleri yazılı bulunan işveren ile işçi arasında, tamamen kendi istek ve serbest iradeleri ile ve belirtilen şartlarla " BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ"

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU 1. İşsizlik Kanunun ne zaman yürürlüğe girmiştir? Amacı Nedir? Kimleri Kapsamaktadır? Bu Kanun, 25.08.1999 tarihinde 4447 sayılı kanun numarası ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

SORU VE CEVAPLARLA İŞÇİ HAKLARI. www.guvenliksen.org.tr

SORU VE CEVAPLARLA İŞÇİ HAKLARI. www.guvenliksen.org.tr SORU VE CEVAPLARLA İŞÇİ HAKLARI www.guvenliksen.org.tr Güvenli-Sen - 3 KIDEM TAZMİNATINI NASIL HAK EDERİM? 1. Kıdem tazminatı hak edebilmek için işyerinde deneme süresi dahil toplam 1 yıl çalışmış olmanız

Detaylı

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı Sosyal Güvenlik Hukuku Sosyal Sigortalarda İşyeri ve Sigortalı Bildirimleri ve Bildirimlere Bağlı İdari Para Cezaları SOSYAL SİGORTALARDA

Detaylı

İş Akdi Fesih Uygulamaları Eğitimi

İş Akdi Fesih Uygulamaları Eğitimi İş Akdi Fesih Uygulamaları Eğitimi BİRİNCİ BÖLÜM İŞ KANUNU FESİH HALLERİ GENEL OLARAK İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESİH HALLERİ İşveren tarafından feshedilmesi; İşverenin işçiyi bireysel olarak (18. madde gereğince

Detaylı

İş Akdinin İşveren Ve İşçi Tarafından Feshi Ve Sonuçları

İş Akdinin İşveren Ve İşçi Tarafından Feshi Ve Sonuçları İş Akdinin İşveren Ve İşçi Tarafından Feshi Ve Sonuçları GİRİŞ: Bilindiği gibi İş Hukuku işçi ve işveren arasındaki ilişkileri düzenlemektedir. İşveren ile işçi arasındaki hak ve yükümlülükler İş Kanunu

Detaylı

İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI GERÇEK VEYA ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİ İLE TÜZEL KİŞİLİĞİ OLMAYAN KURUM VE KURULUŞLAR İÇİN AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN İŞVERENLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ

Detaylı

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI 1 TANIMLAR MADDE 2. Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden

Detaylı

İŞ KANUNU GEREĞİ KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANAMAMA HALLERİ

İŞ KANUNU GEREĞİ KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANAMAMA HALLERİ İŞ KANUNU GEREĞİ KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANAMAMA HALLERİ Cumhur Sinan ÖZDEMİR * Öz İşçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm viii İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI İŞ HUKUKUNUN TANIMI, YERİ, TARİHSEL GELİŞİMİ VE KAYNAKLARI... 1 1. İŞ HUKUKUNUN TANIMI... 1 2. İŞ HUKUKUNUN YERİ... 3 3. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ...

Detaylı

Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi ve Kıdem Tazminatı

Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi ve Kıdem Tazminatı Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi ve Kıdem Tazminatı Cumhur Sinan ÖZDEMİR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi csozdemir@gmail.com İş sözleşmesini fesih hakkı; hak sahibine,

Detaylı

İçerik Genel konular

İçerik Genel konular ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER İçerik Genel konular İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, ANAYASA,

Detaylı

İŞ GÜVENCESİ VE İŞE İADE DAVALARI

İŞ GÜVENCESİ VE İŞE İADE DAVALARI İŞ GÜVENCESİ VE İŞE İADE DAVALARI İŞ GÜVENCESİ NEDİR? İŞ GÜVENCESİNDEN YARARLANMANIN ŞARTLARI NELERDİR? İŞE İADE DAVASI DAVA AÇMA SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR? İŞE BAŞLATMAMA VE BOŞTA GEÇEN SÜRE TAZMİNATI NEDİR?

Detaylı

MAKALE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ HUKUKUNDA İBRA SÖZLEŞMESİ

MAKALE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ HUKUKUNDA İBRA SÖZLEŞMESİ MAKALE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ HUKUKUNDA İBRA SÖZLEŞMESİ İBRA SÖZLEŞMESİNİN TANIMI İbra, kelimesi kökeni olarak Arapça kökenli olup; Türkçe temize çıkarmak, borçtan

Detaylı

SENDİKA KURMA HAKKI SENDİKAL HAKLARIN KULLANILMASININ ENGELLENMESİ

SENDİKA KURMA HAKKI SENDİKAL HAKLARIN KULLANILMASININ ENGELLENMESİ 1 SENDİKA KURMA HAKKI ANAYASA -MADDE 51- Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar

Detaylı

Mühendisler için İş Hukuku. Erkin ETİKE Kimya Yüksek Mühendisi Avukat

Mühendisler için İş Hukuku. Erkin ETİKE Kimya Yüksek Mühendisi Avukat Mühendisler için İş Hukuku Erkin ETİKE Kimya Yüksek Mühendisi Avukat İŞ HUKUKUNA GİRİŞ Hangi çalışma ilişkileri İŞ HUKUKU'nun kapsamına girer? Bağımsız Çalışanlar iş hukukunun kapsamına girmez. Başkasına

Detaylı

İŞE İADE DAVASI AÇMA ŞARTLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA. Stj. Av. Müge BOSTAN

İŞE İADE DAVASI AÇMA ŞARTLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA. Stj. Av. Müge BOSTAN İŞE İADE DAVASI AÇMA ŞARTLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA Stj. Av. Müge BOSTAN 8.2.2017 İŞE İADE DAVASI İş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu nun 18 inci maddesinde yer alan bir sebebe dayandırılmaksızın

Detaylı

İŞ YASASI (Ders 11) İşçi, bir hizmet akdine dayanarak herhangi bir işte ücret karşılığı çalışan kişiyi anlatır.

İŞ YASASI (Ders 11) İşçi, bir hizmet akdine dayanarak herhangi bir işte ücret karşılığı çalışan kişiyi anlatır. YNTM 207 İşletme Hukuku İŞ YASASI (Ders 11) Tanımlar: İşçi, bir hizmet akdine dayanarak herhangi bir işte ücret karşılığı çalışan kişiyi anlatır. İşveren, işçi çalıştıran gerçek ve tüzel kişileri anlatır.

Detaylı

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR Süleyman LALE* I-GENEL OLARAK İŞ GÜVENCESİ Dünyada ve ülkemizde iş güvencesi hükümlerinin uygulamaya geçilmesinde temel etken, üretim faaliyetlerinde

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ. İş Hukukunun Temel İlkeleri. Yrd.Doç.Dr. Hasan Şenocak

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ. İş Hukukunun Temel İlkeleri. Yrd.Doç.Dr. Hasan Şenocak İş Hukukunun Temel İlkeleri Yrd.Doç.Dr. Hasan Şenocak 1 İş Hukukunun Temel İlkeleri 1. İşçinin Korunması İlkesi 2. İşçinin Yararına Yorum İlkesi 3. İşçinin Kişiliğinin Tanınması 4. İşçilerin Yönetime Katılmaları

Detaylı

ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ/E. İSTANBUL İL MÜDÜR YARD. İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ/E. İSTANBUL İL MÜDÜR YARD. İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ VE İŞE İADE DAVASI ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ/E. İSTANBUL İL MÜDÜR YARD. İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI ersinumdu@gmail.com BİRİNCİ BÖLÜMDE; FESİH HALLERİ * İşveren tarafından

Detaylı

İŞVERENİN FESİH SEBEBİ İLE BAĞLI OLMASI

İŞVERENİN FESİH SEBEBİ İLE BAĞLI OLMASI İŞVERENİN FESİH SEBEBİ İLE BAĞLI OLMASI Cumhur Sinan ÖZDEMİR 31 1. GİRİŞ 4857 sayılı İş Kanununa göre iş sözleşmesi işçinin bağımlı olarak iş görmeyi, işvereninde ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 36. Bu değişikliklerden özel sektör işverenlerini ilgilendirenler aşağıda özetlenmiştir.

SİRKÜLER 2009 / 36. Bu değişikliklerden özel sektör işverenlerini ilgilendirenler aşağıda özetlenmiştir. KONU SİRKÜLER 2009 / 36 Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde Bildirilecek Eksik Gün ve İşten Çıkarma Nedenleri İle Belge Türleri Hakkında Yapılan Değişiklikler Genel Olarak Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI Ahmet NACAROĞLU * 1.GİRİŞ Bir işi olmayan, çalışmak istediği

Detaylı

Kanun No. 4773 Kabul Tarihi : 9.8.2002

Kanun No. 4773 Kabul Tarihi : 9.8.2002 İŞ KANUNU, SENDİKALAR KANUNU İLE BASIN MESLEĞİNDE ÇALIŞANLARLA ÇALIŞTIRANLAR ARASINDAKİ MÜNASEBETLERİN TANZİMİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 4773 Kabul Tarihi : 9.8.2002

Detaylı

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ (25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 13.02.2011

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU. 4857 sayılı İş Kanunu 122 maddeden oluşmaktadır. Ancak burada gerekli olduğunu düşündüğüm maddelerin üzerinde duracağım.

4857 SAYILI İŞ KANUNU. 4857 sayılı İş Kanunu 122 maddeden oluşmaktadır. Ancak burada gerekli olduğunu düşündüğüm maddelerin üzerinde duracağım. 4857 SAYILI İŞ KANUNU 4857 sayılı İş Kanunu 122 maddeden oluşmaktadır. Ancak burada gerekli olduğunu düşündüğüm maddelerin üzerinde duracağım. 1 01.09.1971 tarihinde yürürlüğe giren 1475 sayılı İş Kanunu,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /21 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/8707 Karar No. 2015/8125 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /21 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/8707 Karar No. 2015/8125 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /21 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/8707 Karar No. 2015/8125 Tarihi: 06.05.2015 İŞE İADE BAŞVURUSUNUN KOŞULLARI İŞE İADE BAŞVURUSU KABUL EDİLEN İŞÇİNİN MAKUL

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HÜKÜMLERİNE İŞÇİNİN UYMAMASI VE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HÜKÜMLERİNE İŞÇİNİN UYMAMASI VE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HÜKÜMLERİNE İŞÇİNİN UYMAMASI VE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ Cumhur Sinan ÖZDEMİR 35 * 1. GİRİŞ İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının

Detaylı

İş Kanunu, Sendikalar Kanunu ile Basın Mesleğinde Çalışanlarla. Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu, Yasası

İş Kanunu, Sendikalar Kanunu ile Basın Mesleğinde Çalışanlarla. Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu, Yasası iş Kanunu, Sendikalar Kanunu ile Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu, Yasası 4773 sayılı, numaralı, nolu

Detaylı

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi İsviçre Borçlar Kanunu, Yargıtay içtihadı Terminoloji : Hizmet Sözleşmesi Fesih Süreleri

Detaylı

İSG PROFESYONELLERİNİN STATÜSÜ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENCESİ

İSG PROFESYONELLERİNİN STATÜSÜ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENCESİ İSG PROFESYONELLERİNİN STATÜSÜ ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENCESİ DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ . İSG PROFESYONELLERİNİN DURUMU İSG PROFESYONELLERİNİN DURUMU İSG Hizmetlerinin Yerine

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/20255 Karar No. 2010/11968 Tarihi: 03.05.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 GÜVENLİK HİZMETLERİNİN YARDIMCI İŞ OLMASI HAKLI NEDENLERLE FESİHTE SAVUNMA

Detaylı

6552 SAYILI KANUN İLE YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE GETİRİLEN ÖZEL İYİLEŞTİRMELER

6552 SAYILI KANUN İLE YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE GETİRİLEN ÖZEL İYİLEŞTİRMELER 6552 SAYILI KANUN İLE YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE GETİRİLEN ÖZEL İYİLEŞTİRMELER Abdurrahman ÇALIK* 37 ÖZ Aylardır gündemde olan ve birbirinden çok farklı konularda düzenlemeler içermesi nedeniyle kamuoyunda

Detaylı

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? On5yirmi5.com İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir, işsizlik sigortası hangi süre ile verilir, hangi durumlarda kesilir? Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :... 5. BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ

İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :... 5. BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :...... 5 BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ 1.1. KA YITDIŞI EKONOMİ KAVRAMı VE UNSURLARı 13 1.2. KA YITDIŞI EKONOMİYİ ÖLÇME (TAHMiN)

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU 4857 SAYILI İŞ KANUNU

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU 4857 SAYILI İŞ KANUNU TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU 4857 SAYILI İŞ KANUNU TÜRK-İŞ Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Bayındır Sokak No. 10 Yenişehir - Ankara Tel : (0.312) 433 31 25 (4 hat) Faks : (0.312) 433

Detaylı

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (IDTM) A1 Blk. No:61 Bakırköy / ISTANBUL TÜRKİYE http://www.elmadaghukuk.com - info@elmadaghukuk.com Tel: +90 212 465

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (IDTM) A1 Blk. No:61 Bakırköy / ISTANBUL TÜRKİYE http://www.elmadaghukuk.com - info@elmadaghukuk.com Tel: +90 212 465 0 İÇİNDEKİLER: Haklı Nedenle Fesih Hakkı 2 Haklı Neden Kavramı Nedir? 2 Haklı Nedenle Fesih Hakkının Kullanılması 2 Türk Borçlar Kanunu Madde 35 3 İş Kanunu Madde:26 3 Haklı Nedenle Feshin Hüküm ve Sonuçları

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4847 S. İşK/22

İlgili Kanun / Madde 4847 S. İşK/22 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/6057 Karar No. 2015/19194 Tarihi: 26.05.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/3 İlgili Kanun / Madde 4847 S. İşK/22 ÇALIŞMA KOŞULLARINDA ESASLI DEĞİŞİKLİK

Detaylı

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve

Detaylı

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İŞ KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve

Detaylı

SUR KİŞNİŞCİ AKÇAY HUKUK BÜROSU HOŞ GELDİNİZ

SUR KİŞNİŞCİ AKÇAY HUKUK BÜROSU HOŞ GELDİNİZ SUR KİŞNİŞCİ AKÇAY HUKUK BÜROSU HOŞ GELDİNİZ 1 İş Hukuku Eğitimi 2 1. Bölüm İş Hukuku na İlişkin Genel Bilgiler 3 İş İlişkisini Düzenleyen Başlıca Kanunlar - ANAYASA, işçinin çalışma hürriyeti, vücut bütünlüğü

Detaylı

ÇELİK-İŞ SENDİKASI SAYILI İŞ KANUNU 6356 SAYILI SENDİKALAR ve TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU

ÇELİK-İŞ SENDİKASI SAYILI İŞ KANUNU 6356 SAYILI SENDİKALAR ve TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU ÇELİK-İŞ SENDİKASI 4857 SAYILI İŞ KANUNU 6356 SAYILI SENDİKALAR ve TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU Ankara-2016 I İÇİNDEKİLER Önsöz...XXII 4857 Sayılı İŞ KANUNU ÇELİK-İŞ

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

İş Kanunu. İş Kanunu. BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler Amaç ve kapsam

İş Kanunu. İş Kanunu. BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler Amaç ve kapsam İş Kanunu Kanun No : 4857 Kabul Tarihi : 22/05/2003 Resmi Gazete Tarihi: 10/06/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25134 İş Kanunu BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 - Bu Kanunun amacı işverenler

Detaylı

Ġġ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

Ġġ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 Ġġ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

2014 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI

2014 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI 2014 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI HAZIRLAYAN KİMYA MÜHENDİSİ TİMUR ÖZHAN TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ Karanfil Sokak No:19/5 Kızılay Çankaya ANKARA Telefon: 0 312 418 20 51 Faks: 0

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI

AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XIII BİRİNCİ BÖLÜM İŞ HUKUKU KAVRAMLARI I. İŞ HUKUKUNUN TANIMI...1

Detaylı

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003

İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 8423 İŞ KANUNU Kanun Numarası : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı : 25134 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Editörler Yrd. Doç. Dr. İbrahim Görücü & Işıl Tüzün Arpacıoğlu İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Abdulvahap Akıncı Yrd.Doç.Dr.Ali Konak Dr. Meltem Arat Kifayet Erdem Ömer Nabi Baykal Şahin

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. İŞ KANUNU...1 II. GENEL GEREKÇE...69 III. MADDE GEREKÇELERİ...75

İÇİNDEKİLER I. İŞ KANUNU...1 II. GENEL GEREKÇE...69 III. MADDE GEREKÇELERİ...75 İÇİNDEKİLER I. İŞ KANUNU...1 II. GENEL GEREKÇE...69 III. MADDE GEREKÇELERİ...75 IV. 12.03.2003 TARİHLİ TBMM SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU RAPORU...141 V. 28.03.2003 TARİHLİ TBMM SAĞLIK,

Detaylı

FESİH VE KIDEM TAZMİNATI

FESİH VE KIDEM TAZMİNATI 40 SORUDA FESİH VE KIDEM TAZMİNATI SORU 1. Fesih nedir? Kim tarafından ve ne şekilde yapılmalıdır? CEVAP 1. Fesih, sözleşmenin taraflarındann birinin sözleşmeyi sona erdirmeye ilişkin irade açıklamasıdır.

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2016)

SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2016) TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2016) TÜRK-İŞ SOSYAL GÜVENLİK BÜROSU Tablo 1: 2016 Yılı Asgari Ücret Hesabı Asgari Ücret (Brüt) İşçiye Ait SGK Primi (%14) İşçiye

Detaylı