Diyabetik Ayaklı Hastaların Yara Bakımında Yenilikler 52.Ulusal Diyabet Kongresi 22 Nisan 2016

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Diyabetik Ayaklı Hastaların Yara Bakımında Yenilikler 52.Ulusal Diyabet Kongresi 22 Nisan 2016"

Transkript

1 Diyabetik Ayaklı Hastaların Yara Bakımında Yenilikler 52.Ulusal Diyabet Kongresi 22 Nisan 2016 Prof. Dr. Habib BİLEN Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Erzurum

2

3 Diyabetik Ayak (DA) American Diabetic Association (ADA) Wound Healing Society(WHS) International Working Group for Diabetic Foot International Diabetic Federation Infectious Diseases Society of America Ulusal Dernek-Vakıf ve Federasyonlar

4 Bütün tedavi girişimlerine rağmen halen DA önemli bir amputasyon nedenidir. Olguların %25 i amputasyonla sonuçlanmaktadır. Diyabetli bir birey diyabetli olmayan bireye göre kat daha fazla alt uzuv kaybı riski taşımaktadır. Diabetes Care 2001.

5 Hastaların %25 i yaşamlarının bir döneminde DA nedeni ile hospitalize edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de diyabetik hastaların sağlık harcamalarının yine %25 i DA nedeni ile yapılmaktadır. Diabetes Care 2013.

6 Yenilikler Debridman-pansuman alanındaki yenilikler Yara iyileşmesini hızlandırıcı yöntemler

7 Diyabetik Ayak Yarası? Diyabetik bir bireyde alt ekstremitede epidermiste başlayan tüm deride ve deri altı dokuda hasara yol açan patolojidir. Altı haftadan daha uzun sürdüğünde kronik yara olarak adlandırılır. Diyabetik yaralar genellikle konvansiyonel yöntemlerle hafta kadar sürede iyileşmektedirler. Diabetes Care 1999.

8 Ayırıcı Tanı

9

10

11 DA tedavisinde esas yaklaşım DA gelişmesini önlemeye çalışmaktır. Bir kez DA ile karşılaşan hastada 5 yıl içerisinde tekrar DA gelişme riski %70 civarındadır. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010.

12 Yara iyileşmesi süreçleri Hemostaz, enflamasyon, proliferasyon, maturasyon, remodelling. Bu süreçlerden herhangi birinde oluşan duraksama ve/veya aksaklık yarayı kronik yara haline getirmektedir.

13 Debridman-Pansuman Alanındaki Yenilikler Maggot-Kurtçuk tedavisi Enzimatik Debridman Ultrasonik Debridman Basınçlı Su Debridmanı Monoflament Polyester Lif Debridmanı Radyofrekans Ablasyon Negatif Basınçlı Yara Tedavisi Sargı Yöntemleri

14 Debridman ne işe yarar? Nekrotik doku yaradan uzaklaştırılır. Yara iyileşmesinde rol alacak olan hücrelere yer açılmış olur. Granülasyon dokusu gelişimi uyarılır. Ehil ellerde yapılmış debridman kronik yara ortamını akut yaraya çevirebilir. Wound Repair Regen 2003.

15 Kurtçuk Tedavisi Phaenicia (Lucilia) sericata Protophormia terraenovae Phormia regina

16 Eski Çin de, Maya kültüründe, Avustralya yerli kültüründe yara tedavisinde kullanılmıştır. Esas olarak ABD iç savaşında ve 1.Dünya savaşında kullanılmıştır. Son 10 yıldır FDA tarafından onaylanmış şekilde kullanılan medikal ürünler mevcut.

17 Dirençli enfeksiyonların kontrolünde, immünsüpresif hastalarda, Diyabetiklerde kullanım endikasyonu daha öne çıkmaktadır.

18 Etki Mekanizmaları Mekanik debritman Sindirim sıvılarının enzimatik debritmanı Sindirim sıvılarının anti-bakteriyal, viral ve protozoal etkinliği Biyofilm tabakanın kaldırılması Sindirim sıvılarının çeşitli büyüme faktörlerini içermesi Int J Infect Dis 2014

19 Yarada trombosit, nötrofik, monosit ve makrofaj aktivitesini, anjiogenezi, fibroblast çoğalmasını ve migrasyonunu artırdığı bulunmuştur. Ayrıca son yıllarda genetiği değiştirilmiş ve Human platelet derived growth factor-bb (PDGF-BB) üretebilen kurtçuklar da kullanıma girmiştir. Am J Physiol Cell Physiol

20 Diyabetik yaralarda debride edici etkisi Enfeksiyon yönetimine katkısı Yara dokusunun matürasyonu ve remodelingi üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir. Eplasty 2011

21 Enzimatik Debridman Kollajenaz Streptokinaz Papain-üre

22 Sprey veya krem formları olup yaraya direk veya gazlı bez aracılığı ile uygulanabilirler. Enzimatik debridmanda kullanılan enzimler özellikle nekrotik dokudaki kollajeni parçalamaktadırlar ve fakat yarada canlı kalan ve iyileşmeyi sağlayan hücrelere bu etkiyi göstermemektedirler. Int Wound J.2013

23 Enzimatik debridmanda da yara iyileşmesinin yalnızca enzimlerin debridman yeteneği sayesinde olmadığı görüşü giderek kabul görmektedir. Bu yöntemin angiogenesisi, keratinosit çoğalmasını ve migrasyonunu uyardığı düşünülmektedir.

24 Ultrasonik Debridman(UD) UD ölü dokulardaki doku sıvısında gaz kabarcıkları-baloncuklar meydana getirmekte ve bu baloncukların patlaması ile oluşan harabiyet sayesinde debridman yapmaktadır. Diş hekimliğinde uzun süredir kullanılmaktadır.

25 UD uygulaması ile yara iyileşmesinde faydalı proteinler ve büyüme faktörlerin üretimi uyarılmaktadır. Ayrıca düşük yoğunluklu UD ile antibakteriyel etkilerinde oluşabildiği gösterilmiştir.

26

27 Kullanılacak USG dalga boyu ile ilgili tartışmalar mevcut ancak şu an ensık 25kHz frekanslı cihazlar kullanılmaktadır. İşlem esnasında aeresol kontaminasyon riski mevcut olup, mutlaka kişisel koruyucu ekipman kullanımına özen gösterilmelidir. Int Wound J.2013

28 Basınçlı Su Debridmanı (BSD) Venturi Etkisi: Debi sabit olmasına rağmen bir akışkan dar bir alandan geçirildiğinde artan basınç nedeni ile akış hızının artmasıdır. Giovanni Battista Venturi (15 March April 1822)

29 BSD venturi etkisi adı verilen sıvıların dar bir alandan basınçla püskürtülmesinden oluşan etkiden yola çıkılarak yarada meydana gelen debrisin uzaklaştırılması esasına dayanır. Yüksek basınçlı ve hızlı akımlı su; dar bir kanaldan yara yüzeyine doğru püskürtülürken, aynı cihazda paralel bir şekilde sağlanan vakum etkisi yardımı ile debride edilen materyal ile birlikte su tekrardan geri emilmektedir.

30

31 BSD tekniği kullanılarak tedavi edilmeye çalışılan kronik yaralarla ilgili literatürde verilen sonuçlar henüz tatminkar değildir Yalnızca birkaçı diyabetik yara ile ilgilidir. Ann Acad Med Singapore. 2014

32 Monoflament Polyester Lif Debridman Monoflament polyester lifler ile hazırlanmış ticari ürünler yaklaşık 18 milyon sentetik lifin bir araya getirilmesi sayesinde oluşan materyallerdir.

33 Yara yüzeyine uygulanması ile nekrotik dokunun, enfekte materyalin ve çeşitli debris artıklarının mikrolifler aracılığı ile hapsedilerek tutulmaktadır. Sağlam dokuya zarar vermeden hiperkeratotik dokunun, ölü dokunun ve debrisin temizlendiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. J Wound Care 2011

34 Radyofrekans Ablasyon (RFA) 1891 yılında RF etki ile dokularda ısı oluşabildiği gösterilmiştir. Belirli dalga boylarında lokalize bir alanda oluşan ısı ile koagulasyon nekrozu oluşmaktadır. Jacques-Arsène d'arsonval (June 8, 1851 December 31, 1940)

35 İlk olarak 1990 larda medikal alanda kullanılan RFA uzun yıllardır artroskopik girişimlerde, spinal cerrahide, tümör rezeksiyonunda ve kulak burun boğaz cerrahisinde kullanılan bir yöntemdir.

36 RFA

37 Bu sistem nekrotik dokuyu yaklaşık derecelik bir ısıda çözmekte ve bu sayede rölatif alarak minimal canlı doku hasarı ile nekrotik doku parçalanmaktadır. Radyofrekans uygulaması sayesinde nekrotik dokuda oluşan ısı, dokudaki sıvıda serbest oksijen radikallerinin oluşumunu tetiklemekte ve bu moleküller dokunun bağlarını parçalamak sureti ile dokuda çözülmeye neden olmaktadır. Int J Low Extrem Wounds.2014

38 Negatif Basınçlı Yara Tedavisi (NBYT) Özel adeziv bir yara örtü materyali sayesinde uygulanan yara yüzeyi negatif basınca maruz kalmaktadır. Bu amaçla kullanılan pompa sistemi aralıklı veya sabit olarak -75 ila -125 mmhg aralığında bir negatif basınç uygulamaktadır.

39 NBYT Bu sayede yara yüzeyinde ödem azalmakta, Debris materyali ve yara iyileşmesinde aksaklıklara yol açan bazı sitokinler uzaklaştırılmakta, Bakteriyel çoğalma azaltılmakta, Lokal kan akımı artmakta, Granülasyon dokusunda hiperplazi meydana gelmektedir. Plast Reconstr Surg. 2014

40

41 NBYT FDA tarafından onay almış ticari ürünler dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. FDA bazı çekinceleri saklı tutmaktadır:

42 Enfeksiyonun daha yaygın ve şiddetli hale gelmesi, kan transfüzyonunu gerektirecek kadar ciddi kanama, hematom, hipotansiyon, şok ve ölüme kadar giden durumlar FDA tarafından bildirilmiştir.

43 Bu nedenle FDA; yaygın nekrozlu eskarla örtülü yaralarda, tedavisiz osteomiyelitin eşlik ettiği yaralarda, aşırı kanlanan yada damar yapısının açıkta olduğu yaralarda, anastomoz sahalarında, sinir dokusunun açıkta olduğu yaralarda ve kanser bulunan yaralarda kullanımını yasaklamıştır. FDA 2014

44 Ayrıca kanama riski yüksek hastalarda, antikoagülan veya trombosit fonksiyonlarını bozucu ilaç kullanılan durumlarda da kullanımını önermemektedir.

45 NBYT yaygın kullanılan bir yöntem olmakla birlikte hünerli ve deneyimli ellerde dikkatle kullanılması gereken önemli komplikasyonlara sahip bir tedavi yöntemidir. Klasik tedaviye üstünlüğü gösterilmekle birlikte pahalı bir yöntem olup seçilmiş vakalarda kullanımı düşünülmelidir.

46 Sargı Yöntemleri Yarayı koruma İdeal nem ortamını sağlama Debris materyalini hapsetme Termal izolasyon gibi faydalar sağlar.

47 1- Basit Sargılar - Yapışma potansiyeli düşük sargılar - Ansorbant sargılar 2- Gelişmiş sargılar - Alginatlı kollejen içeren sargılar - Hidrojel sargı - Geçirgen filmler veya membranlar - Yumuşak polimer sargılar - Hidrokolloid sargılar - Köpükler 3- Antimikrobiyal Sargılar - Medikal bal emdirilmiş sargılar - İyodinli sargılar - Gümüşlü sargılar - Antiseptik içerikli sargılar 4- Enzim içerikli sargılar

48

49

50 Yeni Yöntemlerin Etkinliklerini Değerlendirmede Karşılaşılan Problemler Yara boyutu Yaranın anatomik lokalizasyonu Randomizasyon Mevcut komorbit durumlar Yara iyileşme kriterleri.

51

52

53

54

55 Yara İyileşmesini Hızlandırıcı Elektrik Stimülasyonu: Yöntemler Elektrik akımının yara yüzeyine uygulanması ile iyileşmekte olan granülasyon dokusunda dolaşımın, nötrofil- makrofaj migrasyonun ve fibroblast çoğalmasının arttığı gösterilmiştir. Bu sayede enfeksiyonla daha iyi mücadele edildiği ve yara iyileşmesinin hızlandığı bildirilmektedir. FDA? 2017 Int J Low Extrem Wounds. 2014

56

57 50 or 200 mv/mm 6 h. Tissue Engineering Part A. July 2015

58 Elektromanyetik Tedavi Elektirikle benzer etkileri mevcut.

59 Fototerapi Fototerapide 660 ile 890 nm dalga boyundaki ışığın özel geliştirilmiş bir lazer cihazı marifetiyle yara yüzeyine uygulanması sonucu ışık yaradaki hücrelerde bulunan kromoforlar tarafından absorbe edilmekte ve bir dizi metabolik etki ortaya çıkmaktadır.

60

61 Büyüme Faktörleri ile Tedavi

62 Yara oluşmasını izleyen aşamada ilk olarak alan pıhtı ile dolar ve alana nötrofil göçü meydana gelir. Physiol Rev.2003

63 7-14 gün içinde nötrofiller apopitoza gider. Bu aşamada makrofajlar yaraya göçerler ve endotel hücrelerinin de alana gelmesi ile anjiogenez başlar. Anjiogenezisi fibroblast göçü izler. Fibroblastlar ise yara matriksini sentezleyerek granülasyon dokusu dediğimiz doku oluşmaya başlar.

64 2 hafta sonra bütün alan granülasyon dokusu ile dolmuş haldedir. Bu aşamada fibroblastlar myofibroblastlara transforme olarak yara dudaklarının kapanmasını sağlarlar. Son olarak yara yeni bir epidermis ile tam bir şekilde kapanmış olur. Physiol Rev.83: , 2003;

65 Clin Podiatr Med Surg 2015

66 Hemostaz aşamasında Plateletderived growth factor (PDGF) ve Transforming growth factor- β (TGF- β) yaranın ilk oluşumunda trombosit aktivasyonu ile uyarılır. Proliferasyon aşamasında makrofajlar vascular endothelial growth factor (VEGF), transforming growth factor (TGF) β salgılanmasını uyarır.

67 Ayrıca keratinocyte growth factor KGF, epidermal growth factor EGF ve fibroblast growth factor FGF 2 gibi çeşitli faktörler yaranın başlamasından düzgün bir şekilde kapanmasına kadar çeşitli aşamalarda rol almaktadırlar. Expert Rev Mol Med. 2009

68 PDGF, FGF, EGF ve trombositten zengin plazma kullanımı daha ön planda gibi görülmektedir. Lokal krem ve benzeri ticari ürünler, yara bölgesine enjeksiyon uygulamaları ve sistemik uygulamalar şeklinde bu tedaviler denenmektedir. Clin Podiatr Med Surg 32 (2015)

69 Yara iyileşmesi tek bir GF ile oluşmamaktadır. Dışarıdan verilen GF hızla yıkılmaktadır. Literatürde fiyat/fayda konusunda tartışmalar mevcuttur. Clin Podiatr Med Surg 32 (2015)

70 ADA, FDA, Uluslararası Diyabet Federasyonu, Uluslararası Diyabetik Ayak çalışma Gurubu, Uluslararası Yara iyileşme Cemiyeti gibi otoritelerin kılavuzlarında bazı çekinceler bildirilmekte, Kanser gelişimi ve mortaliteye kadar varan ciddi yan etkilere dikkat çekilmektedir. Expert Opin Emerg Drugs. 2013

71 Ülkemizde de bazı merkezlerde kullanılmakta olan büyüme faktörlerini içeren ticari ürünlerin diyabetik ayak yaralarında kullanımı mutlaka deneyimli ve ehil ellerde yapılmalıdır. Yaranın lokalizasyonuna, boyutuna göre yaranın ve hangi aşamasında kullanılacağı konusu tartışmalıdır.

72 Kök hücre Tedavisi Kök Hücre Tedavisi (KHT) kök hücrelerin alınış şekline göre allojenik veya otolog olarak uygulanabilmektedir. Allojenik kök hücreler plesantal veya amniyotik mezankimal kök hücreleri ve embriyonik kök hücreleridir.

73 Otolog hücreler ise bone-marrow derived endothelial progenitor cells (EPCs), bonemarrow derived mesenchymal stem cells (BM-MSCs), hematopoietic stem cells (HSCs), adipoz dokudan köken alan mezenkimal kök hücreleri içermektedir.

74 KHT günümüzde giderek yangınlaşan bir yöntemdir. Ancak elde ediliş yöntemlerinin kimi zaman karmaşık olması, hangi kök hücrenin yaranın hangi fazında esas olarak etkili olacağı ve, Elde edilen kök hücre sayısı ile yara iyileşme hızının nerede ise doğru orantılı olmasına rağmen kök hücre elde edilse bile hücrelerin yaraya tam olarak nasıl uygulanacağı konuları tartışmalı konulardır.

75 Topikal sprey uygulamaları ve lokal enjeksiyonlar için onay almış ticari ürünler bulunmaktadır. Sistemik uygulamalarla ilgili kanser gelişimi gibi konularda maalesef çekinceler bulunmaktadır. Science.2013

76 Biyomühendislik Ürünü Hücre Kültürleri Kullanımı Kollajenden ve glikojenden zengin bir alt tabaka ile üstüne eklenmiş silikon katmandan oluşan iki katmanlı özel yara örtücüler, Medikal polimerlerin kullanımı ile edilen yüzey sağlayıcılar, Üç boyutlu kollajen bazlı biyoabsorbe edilebilen ekstraselüler matriksler,

77 Amniyotik dokudan elde edilen greftler, Hücre kültürlerinde elde edilen dermis ve fibroblast hücreleri, Bu ürünler içerdikleri bazı prekürsör hücreler ve sentezlettirdikleri büyüme faktörleri ile yara iyileşmesini hızlandırmaktadırlar. Ayrıca yaranın üstünde adeta deri benzeri bir koruma sağlayarak travma ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadırlar

78 Ozon Tedavisi (OT) OT antioksidan enzimleri uyararak oksidatif stresi azaltmakta ve enfeksiyon kontrolüne yardımcı olmaktadır. Bazı büyüme faktörlerinin(egf gibi) üretimini artırmaktadır. Kullanımı son derece basittir. International Wound Journal.2016

79 Enjeksiyon İnfüzyon Rektal İntramusküler Direk krem şeklinde.

80 Basınç-Yük Azaltıcı tedaviler

81

82 Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBO) Hiperbarik oksijen tedavisi kapalı bir basınç odasında, 1 atmosferden (1 ATA= Absolute Atmosfer = 760 mmhg ) daha yüksek basınç altında, maske, başlık veya endotrakeal tüple oksijen solutmak suretiyle uygulanan bir tedavi yöntemidir.

83 - HB0 ile doku oksijen parsiyel basıncı artar ve bu sayede fibroblastik aktivite artışı ve kollajen matriks birikimi uyarılır. - Ancak doku hipoksisi kuvvetli bir angiogenez uyarıcısıdır. - Bu nedenle seanslar 2-4 saatlik seanslardır. - Kalan sürede anjiogenez baskılanmamış olur.

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93 - TEŞEKKÜRLER -

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük

Detaylı

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Özellikle yara bakımıyla ilgili pek çok yeni yöntem,

Detaylı

Slayt 1. Slayt 2. Slayt 3 YARA İYİLEŞMESİ YARA. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger. Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.

Slayt 1. Slayt 2. Slayt 3 YARA İYİLEŞMESİ YARA. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger. Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Slayt 1 YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger Slayt 2 YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Slayt 3 Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik

Detaylı

Dr. Fatih Mehmet Azık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr. Fatih Mehmet Azık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Fatih Mehmet Azık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Yara iyileşmesi Üst düzey organize edilmiş bir kaskad Hemostaz, inflamasyon, proliferasyon ve remodeling Hasarlı dokunun normal mimarisini

Detaylı

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi Prof. Dr. Maide Çimşit İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı III. UDAİS, 08-10 Mayıs 2014, İstanbul DA Yarası Sıklıkla

Detaylı

DA Yarası. İyileşme sorunu olan kronik bir yara Genellikle infekte Ciddi komplikasyonlar Multidisipliner ve koordineli tedavi

DA Yarası. İyileşme sorunu olan kronik bir yara Genellikle infekte Ciddi komplikasyonlar Multidisipliner ve koordineli tedavi DA Yarası İyileşme sorunu olan kronik bir yara Genellikle infekte Ciddi komplikasyonlar Multidisipliner ve koordineli tedavi Multidisipliner tedavi Metabolik kontrol Uygun antibiyotik tedavisi Anjiyoplasti/vasküler

Detaylı

DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI

DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI Dr. Fatih YANAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Periferik Damar Cerrahisi 2.Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu

Detaylı

Diyabetik Ayak Ülserlerinde HBO Tedavisi. Doç Dr Şenol YILDIZ GATA Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD

Diyabetik Ayak Ülserlerinde HBO Tedavisi. Doç Dr Şenol YILDIZ GATA Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD Diyabetik Ayak Ülserlerinde HBO Tedavisi Doç Dr Şenol YILDIZ GATA Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD Morbidite ve mortalitesi Armstrong ve ark.ları nöropatik ayak ülseri olan diyabetli bir hastanın

Detaylı

Basınç Nedir? Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi Mart 2018 ġiģli-ġstanbul

Basınç Nedir? Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi Mart 2018 ġiģli-ġstanbul Basınç Yarası Bakımı Yrd. Doç. Dr. Ġbrahim AYDOĞDU BVÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi 09-11 Mart 2018 ġiģli-ġstanbul Basınç Nedir? Ağırlık bir

Detaylı

Yara Bakımında Yardımcı Tedaviler

Yara Bakımında Yardımcı Tedaviler Diyabetik Ayak Yarası ve Yara Bakım Ürünleri Yara Bakımında Yardımcı Tedaviler Prof. Dr. Selçuk BAKTIROĞLU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Periferik Damar Cerrahisi

Detaylı

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA 49 yaşında, erkek hasta Sol ayakta şişlik, kızarıklık Sol ayak altında siyah renkte yara

Detaylı

09.02.2015. Oksijen Uygulama Yöntemleri. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Oksijen Uygulama Yöntemleri. Oksijen Uygulama Yöntemleri

09.02.2015. Oksijen Uygulama Yöntemleri. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Oksijen Uygulama Yöntemleri. Oksijen Uygulama Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 22.Hafta ( 23 27 / 02 / 2015 ) OKSİJEN UYGULAMA YÖNTEMLERİ Slayt No: 34 Solunumu Olan Hastalarda Kullanılan Araçlar Solunumu olan hastalarda; nazal kanül, basit yüz

Detaylı

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve

Detaylı

BÖLÜM 3. Bandaj Ürünleri. MVM Medikal Veteriner Malzemeleri. www.mvm.com.tr. l BÖLÜM 3 SAYFA 95

BÖLÜM 3. Bandaj Ürünleri. MVM Medikal Veteriner Malzemeleri. www.mvm.com.tr. l BÖLÜM 3 SAYFA 95 BÖLÜM 3 Bandaj Ürünleri MVM Medikal Veteriner Malzemeleri l BÖLÜM 3 SAYFA 95 VET-FLEX Bandaj Yüksek kalitede esnek yapışkan bandaj. Güçlü, konforlu ve rahat kullanım sağlar. Kutu ambalaj:10 Adet Boyut

Detaylı

Epidermal Büyüme Faktörü Ülkemizdeki İlk Deneyimler

Epidermal Büyüme Faktörü Ülkemizdeki İlk Deneyimler Epidermal Büyüme Faktörü Ülkemizdeki İlk Deneyimler M. Bülent ERTUĞRUL 1, Serhan SAKARYA 1, Çağrı BÜKE 2, Bengisu AY 3, Dilek Senen DEMİREZ 4, M. Özlem SAYLAK-ERSOY 1, Barçın ÖZTÜRK 1, Öner ŞAVK 5 1 Adnan

Detaylı

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM DENSITY PLATELET GEL ONARICI TIPTA

Detaylı

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta M. Bülent ERTUĞRUL, M. Özlem SAYLAK-ERSOY, Çetin TURAN, Barçın ÖZTÜRK, Serhan SAKARYA Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon

Detaylı

DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ

DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DERYA DUMAN DMED ÖZEL MERZİFON DİYALİZ MERKEZİ DİYABETİK YARASI OLAN DİYALİZ HASTALARINDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI Diyabetes mellitus;

Detaylı

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü UYGULAMA VİDEOSU LİTERATÜR GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ SUPRATHEL Geçici Deri Eşdeğeri İle Yenilikçi Yanık ve Yara Tedavisi

Detaylı

Kronik Yara ve İnfeksiyonlarında Negatif Basınçlı Yara Kapama Tedavisi

Kronik Yara ve İnfeksiyonlarında Negatif Basınçlı Yara Kapama Tedavisi Kronik Yara ve İnfeksiyonlarında Negatif Basınçlı Yara Kapama Tedavisi Dr. M. Bülent Ertuğrul Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Kronik Yaralar

Detaylı

YARA BAKIMI VE DİĞER TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

YARA BAKIMI VE DİĞER TEDAVİ YAKLAŞIMLARI DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINA REHBERLER EŞLİĞİNDE YAKLAŞIM : YARA BAKIMI VE DİĞER TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Prof. Dr. Selçuk BAKTIROĞLU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.B.D. Periferik

Detaylı

YARA İYİLEŞMESİNDE BAĞ DOKUSUNUN YERİ VE NÖRALTERAPİ YAKLAŞIMI

YARA İYİLEŞMESİNDE BAĞ DOKUSUNUN YERİ VE NÖRALTERAPİ YAKLAŞIMI DERLEME / REVIEW YARA İYİLEŞMESİNDE BAĞ DOKUSUNUN YERİ VE NÖRALTERAPİ YAKLAŞIMI PLACE OF CONNECTIVE TISSUE AND NEURAL THERAPY APPROACH AT WOUND HEALING İlhan DEMİRYILMAZ, MD 1 *, Ali FERAH, MD 2 1 Özel

Detaylı

YENİ YARA KAPAMA TEKNİKLERİ VE KANAMA DURDURUCULAR

YENİ YARA KAPAMA TEKNİKLERİ VE KANAMA DURDURUCULAR YENİ YARA KAPAMA TEKNİKLERİ VE KANAMA DURDURUCULAR Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD GENEL BİLGİLER Yara; internal ya da eksternal kaynaklı patolojik bir olay nedeniyle doku ya da organın

Detaylı

TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS. Reha Aydın. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS. Reha Aydın. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS Reha Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS Reha Aydın, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe

Detaylı

Yara Bakımı. Yoğun Bakım Dergisi 2007;7(3):347-356. Ali KONAN*

Yara Bakımı. Yoğun Bakım Dergisi 2007;7(3):347-356. Ali KONAN* Yara Bakımı Ali KONAN* * Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, ANKARA Yara, dokunun normal yapı ve işlevinin bozulmasıdır. Yara iyileşmesi ise travma ile başlayan ileri derecede

Detaylı

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DR. GÜLİZ UYAR GÜLEÇ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TıP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON H. VE KLİNİK MİK. AD- AYDIN UDAİS 2014 Giriş Diyabetin en sık ve ciddi

Detaylı

ACİLDE DİYABETİK AYAKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR VE TRİYAJ

ACİLDE DİYABETİK AYAKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR VE TRİYAJ ACİLDE DİYABETİK AYAKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR VE TRİYAJ Dr. Yunus Emre ÖZLÜER Adnan Menderes Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı 05/05/2018 Aydın MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Endokrinoloji Ortopedi

Detaylı

Diyabetik Ayak Osteomiyelitinde Nükleer Tıp Tanı Yöntemleri

Diyabetik Ayak Osteomiyelitinde Nükleer Tıp Tanı Yöntemleri Diyabetik Ayak Osteomiyelitinde Nükleer Tıp Tanı Yöntemleri Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı 1 Diyabetik ayak (DA) Dünya Sağlık Örgütü ne göre dünyada 180 milyon

Detaylı

Kritik bacak iskemisi ve Cerrahi Tedavi

Kritik bacak iskemisi ve Cerrahi Tedavi Kritik bacak iskemisi ve Cerrahi Tedavi Prof. Dr. H. Tankut Akay, F.A.C.S Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi A.B.D. Ankara 3-6 Mayıs 2018 V. Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Simpozyumu

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi IV. UDAIS 5-7 MAYIS 2016, ISTANBUL Diyabetik Ayakta Hiperbarik Oksijen Tedavisi Güncel kanıtlar MESUT MUTLUOĞLU GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Sualtı Hekimliği Ve Hiperbarik Tıp Servisi Diyabetik Ayakta

Detaylı

Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Olgu Sunumu. Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv - Istanbul

Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Olgu Sunumu. Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv - Istanbul Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Olgu Sunumu Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv - Istanbul Olgu I 78 yaşında erkek hasta Emekli öğretmen Sağ ayak 1.parmakta kötü kokulu

Detaylı

SUTURASYON UMKE.

SUTURASYON UMKE. SUTURASYON UMKE Katlarına uygun olarak kapatılmalı. * Acil serviste kapatılan yaralarda genellikle 3 tabaka vardır. Fasia, ciltaltı doku ve cilt. * Kat kat kapatma: Scalp, parmak, el,ayak, tırnak, burun

Detaylı

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ DOÇ.DR.GÜNALP UZUN GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ SUALTI HEKİMLİĞİ VE HİPERBARİK TIP SERVİSİ

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ DOÇ.DR.GÜNALP UZUN GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ SUALTI HEKİMLİĞİ VE HİPERBARİK TIP SERVİSİ HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ DOÇ.DR.GÜNALP UZUN GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ SUALTI HEKİMLİĞİ VE HİPERBARİK TIP SERVİSİ Hiperbarik oksijen tedavisi; hastalara yüksek basınç altında %100 oksijen solutulmasıdır.

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Prof. Dr. A. Necati GÖKMEN DEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji

Detaylı

ELECTA Classic. 9 FONKSİYONLU CİLT BAKIM CİHAZI - Kullanım Kılavuzu - www.estemarket.net

ELECTA Classic. 9 FONKSİYONLU CİLT BAKIM CİHAZI - Kullanım Kılavuzu - www.estemarket.net ELECTA Classic 9 FONKSİYONLU CİLT BAKIM CİHAZI - Kullanım Kılavuzu - 1 1 PANEL DİAGRAMI 1. Zaman göstergesi 2. Zaman ayarı 3. Power On/Off 4. Ultrasonik güç göstergesi 5. Göz probu ışığı 6. Yüz probu ışığı

Detaylı

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER Endotel Damar duvarı ve dolaşan kan arasında tek sıra endotel hücresinden oluşan işlevsel bir organdır Endotel en büyük endokrin organdır 70 kg lik bir kişide, kalp kitlesix5

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

DEĞİŞİK KOŞULLARDA SOLUNUM (İRTİFA VE SUALTI)

DEĞİŞİK KOŞULLARDA SOLUNUM (İRTİFA VE SUALTI) DEĞİŞİK KOŞULLARDA SOLUNUM (İRTİFA VE SUALTI) Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek irtifa fizyolojisi İrtifa (metre) Atm.P (mmhg) At.PO 2 (mmhg) P A CO 2 (mmhg) P A O 2 (mmhg) Art.O 2

Detaylı

Negatif Basınç Yara Tedavisi

Negatif Basınç Yara Tedavisi Negatif Basınç Yara Tedavisi A.Z.M. Medikal ve Mühendislik sektörlerinde 1998 yılından beri deneyimli kadrosu ile hizmet vermektedir. Medikal sektörde uzmanlaşmış; medikal ürün geliştirme ve klinik uygulama

Detaylı

İnfeksiyonu Nasıl Tedavi Edelim, Tedavi Prensipleri ve Tedavi Süresine Uyum

İnfeksiyonu Nasıl Tedavi Edelim, Tedavi Prensipleri ve Tedavi Süresine Uyum İnfeksiyonu Nasıl Tedavi Edelim, Tedavi Prensipleri ve Tedavi Süresine Uyum Dr. Oral ÖNCÜL GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enf. Hst. ve Kl. Mik. Srv Istanbul oraloncul@yahoo.com DM Hastaları Yeterince

Detaylı

DİYABETİK AYAKTA YARA BAKIMI VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI

DİYABETİK AYAKTA YARA BAKIMI VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI DİYABETİK AYAKTA YARA BAKIMI VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI Diyb. Hem. Dr. Emine KIR-BİÇER İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Diyabetik ayak yaraları, diyabetik hastaların

Detaylı

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Doç. Dr. Hoşnuter: Basit Merdiven Altı Güzellik Merkezlerine Dikkat Yaz aylarında

Detaylı

DİYABETİK AYAK İYİLEŞMESİNDE İMMÜNOMODÜLASYONUN YERİ

DİYABETİK AYAK İYİLEŞMESİNDE İMMÜNOMODÜLASYONUN YERİ ANKEM Derg 2012;26(Ek 2):212-216 DİYABETİK AYAK İYİLEŞMESİNDE İMMÜNOMODÜLASYONUN YERİ İshak Özel TEKİN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, İmmünoloji Anabilim Dalı, ZONGULDAK ishaktek@yahoo.com

Detaylı

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Kök Hücre ve Doku Mühendisliği 22 Mayıs 2000 Time Dergisi Geleceğin en popüler meslekleri; 1. Doku Mühendisleri 2. Gen Programlayıcıları 3. ÇiBçiler 4. Frankenfood takipçileri 5. Bilgi Madencileri (Data

Detaylı

DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONUNDA AYAKTAN TEDAVİ EDİLECEK HASTALAR VE İZLEMİ

DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONUNDA AYAKTAN TEDAVİ EDİLECEK HASTALAR VE İZLEMİ DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONUNDA AYAKTAN TEDAVİ EDİLECEK HASTALAR VE İZLEMİ Dr. Neşe DEMİRTÜRK Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Afyonkarahisar, 2014.

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Diyabetik Ayak ve Yara Bakımı Kursu

Diyabetik Ayak ve Yara Bakımı Kursu Diyabetik Ayak ve Yara Bakımı Kursu Diyabetik ayakta infeksiyon ve biyofilm Dr. Çağrı Büke Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı 18.04.18 54. ULUSAL DİYABET KONGRESİ

Detaylı

BIRINCI BASAMAKTA NE ZAMAN TEDAVI, NE ZAMAN SEVK? DOÇ. DR. ÖZLEM TANRIÖVER YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ VE TIP EĞİTİMİ A.D.

BIRINCI BASAMAKTA NE ZAMAN TEDAVI, NE ZAMAN SEVK? DOÇ. DR. ÖZLEM TANRIÖVER YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ VE TIP EĞİTİMİ A.D. BIRINCI BASAMAKTA NE ZAMAN TEDAVI, NE ZAMAN SEVK? DOÇ. DR. ÖZLEM TANRIÖVER YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ VE TIP EĞİTİMİ A.D. Amaç: Bu oturumun sonunda katılımcıların birinci basamakta

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Ayak Yaralarının Önlenmesi ve Yönetimi. Dr. Meltem Gürsu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi

Diyaliz Hastalarında Ayak Yaralarının Önlenmesi ve Yönetimi. Dr. Meltem Gürsu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyaliz Hastalarında Ayak Yaralarının Önlenmesi ve Yönetimi Dr. Meltem Gürsu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum Planı Ülser nasıl oluşur? Ayak ülserleri neden önemli? Ayak ülserleri için

Detaylı

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi X-Wave Akustik Dalga Terapisi sales@btlnet.com www.btlnet.com All rights reserved. Although every care has been taken to provide accurate and up-to-date information, no responsibility can be accepted for

Detaylı

DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINDA EVDE BAKIM HİZMETİ

DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINDA EVDE BAKIM HİZMETİ IV. ULUSAL DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARI SİMPOYUMU, Mayıs 2016 DİYABETİK AYAK İNFEKSİYONLARINDA EVDE BAKIM HİZMETİ Doç. Dr. S. Serap Çifçili Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Detaylı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Yağlı karaciğer Karaciğer ağırlığının %5 i veya hepatositlerin

Detaylı

Diabetik Nöropatide Kök Hücre Tedavisi Doç.Dr.Mehmet Bozkurt Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik

Diabetik Nöropatide Kök Hücre Tedavisi Doç.Dr.Mehmet Bozkurt Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Diabetik Nöropatide Kök Hücre Tedavisi Doç.Dr.Mehmet Bozkurt Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği,Yara Bakım Merkezi İstanbul Tanım Diabetik

Detaylı

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma.

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. RFA Temel Mekanizma Pozitif Negatif iyonlar iyonlar elektrod elektrod yönüne yönüne

Detaylı

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARINDA ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARINDA ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARINDA ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ Dr. Cumhur ARTUK SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. EKMUD Ankara Günleri 10.01.2018 No adjunctive

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Kronik Yara İnfeksiyonlarında Akılcı Antibiyotik Kullanımı

Kronik Yara İnfeksiyonlarında Akılcı Antibiyotik Kullanımı Kronik Yara İnfeksiyonlarında Akılcı Antibiyotik Kullanımı Dr. Ş. Barçın ÖZTÜRK Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Akut ve Kronik Yaraların

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD SUNUM İÇERİĞİ Diyabetik ayak Diyabetik ayak yara nedenleri Etiyopatogenezi

Detaylı

Basın bülteni sanofi-aventis

Basın bülteni sanofi-aventis Basın bülteni sanofi-aventis 7 Kasım 2007 ULUSLARARASI DİYABET TEDAVİ PRATİKLERİ KAYIT ÇALIŞMASI NIN (IDMPS) TÜRKİYE SONUÇLARI HEDEF TEDAVİ KALİTESİNİ ARTIRMAK ÇALIŞMANIN AMACI ve YÖNTEMİ Uluslararası

Detaylı

Diyabetik Ayakta Sınıflama Önerileri

Diyabetik Ayakta Sınıflama Önerileri Diyabetik Ayakta Sınıflama Önerileri Dr. Nur YAPAR DEÜ Tıp Fak. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. 23 Ocak 2013, İZMİR Sunum Planı Giriş Sınıflama sistemleri Eski sınıflama sistemleri

Detaylı

DİYABETİK AYAK NEDİR? FİZYOPATOLOJİK SÜREÇ

DİYABETİK AYAK NEDİR? FİZYOPATOLOJİK SÜREÇ DİYABETİK AYAK NEDİR? Şeker hastalığı (Diyabet) zaman içinde sinirlerde ve damarlarda çeşitli hasarlara yol açmaktadır. Bu hasarlara nedeniyle ilerleyen zamanlarda organlarda fonksiyon bozukluklarına rastlanılır.

Detaylı

BPH;BPB; İyi Huylu Prostat Büyümesi; Benign Prostat Hipertrofisi; Prostatizm;

BPH;BPB; İyi Huylu Prostat Büyümesi; Benign Prostat Hipertrofisi; Prostatizm; PROSTAT BPH;BPB; İyi Huylu Prostat Büyümesi; Benign Prostat Hipertrofisi; Prostatizm; İyi huylu prostat büyümesi prostat bezinin iyi huylu büyümesi sonucu ortaya çıkan şikayetlerdir. Prostat bezi mesane

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA. Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA. Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi TEMEL SLAYTLAR Kardiyovasküler Hastalıkların Epidemiyolojisi

Detaylı

LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI

LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI Erdal POLAT a, Hüseyin ÇAKAN b, Dilek BOLABAN a, Turgut İPEK c a İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi

Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi Dr. Şükran KÖSE Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Sunum Planı Kesici-delici alet yaralanmalarında

Detaylı

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION 0476 OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON NEDİR VE NASIL ETKİLİ OLUR? Daha genç ve canlı bir cilt arzuluyorsanız Density Platelet Jel

Detaylı

K A N I N I Z D A K İ İ L A Ç. Hastanıza hareket özgürlüğü kazandırır...

K A N I N I Z D A K İ İ L A Ç. Hastanıza hareket özgürlüğü kazandırır... K A N I N I Z D A K İ İ L A Ç Hastanıza hareket özgürlüğü kazandırır... Terapisi nedir?, (Trombositçe zengin plazma) terapisi, yumuşak dokuların iyileşmesine ve rejenerasyonuna yardım eden, devrim niteliğinde

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

GENEL YARARLAR. Hızlı ve etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi

GENEL YARARLAR. Hızlı ve etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi GENEL YARARLAR Hızlı ve etkin yara iyileştirme Negatif Basınçlı Yara Terapisi Yara bakımında hangi zorluklar ile karşılaşıyorsunuz? Sağlık profesyonelleri ve KCI daima yaraları daha hızlı ve daha etkin

Detaylı

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ Doku İyileşmesi Doku İyileşmesi İnflamatuvar dönem Tamir ve yenilenme fazı Yeniden şekillenme (remodeling) fazı İnflamatuvar Dönem Inflamasyon

Detaylı

NEGATİF BASINÇ YARDIMLI YARA BAKIM YÖNTEMİ

NEGATİF BASINÇ YARDIMLI YARA BAKIM YÖNTEMİ NEGATİF BASINÇ YARDIMLI YARA BAKIM YÖNTEMİ Yrd. Doç. Dr. Umut Tuncel Gaziosmanpaşa Ünv. Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi AD TOKAT Normal atmosfer basıncının altındaki basınçlarda

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ Dr. Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enf. Hast. ve Klin. Mikr. AD 17 Mayıs 2016 Prostetik eklem ameliyatları yaşlı popülasyonun artışına

Detaylı

TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ

TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ 28 Ocak 2015 Türkiye de Ağız ve Diş Sağlığı Durumu 0-14 yaş grubunda; süt ve daimi dişlerde ortalama 3.7 çürük+dolgulu+çekilen diş (DMFT indeksi)

Detaylı

SEROMA, ENFEKSİYON, FLEP NEKROZU

SEROMA, ENFEKSİYON, FLEP NEKROZU SEROMA, ENFEKSİYON, FLEP NEKROZU Dr. Kerim Bora YILMAZ MEME KANSERİ TEDAVİSİ KOMPLİKASYONLARI KURSU 2 Nisan 2016, Ankara 1 Seroma Meme cerrahisi sonrası en sık komplikasyon Mastektomi / MKC sonrası cilt

Detaylı

Yanık örtüleri. Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Yanık örtüleri. Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Yanık örtüleri Dr. Sedat Koçak NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Neden yanık pansumanı? Hızlı ve kozmetik açıdan kabul edilebilir bir iyileşme sağlamak, Ağrıyı azaltmak, Enfeksiyondan koruma veya mücadele,

Detaylı

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN İSKEMİK YANITI DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII Dr. Nevzat KAHVECİ Kan basıncı 60 mmhg nın altına düştüğünde uyarılırlar. En fazla kan basıncı 1520 mmhg ya düştüğünde uyarılır.

Detaylı

Diyabetik Ayak Yaralarının Önlenmesinde ve Takibinde Hemşirenin Rolü

Diyabetik Ayak Yaralarının Önlenmesinde ve Takibinde Hemşirenin Rolü Diyabetik Ayak Yaralarının Önlenmesinde ve Takibinde Hemşirenin Rolü Ayak sorunlarının çoğu önlenebilir Alt ekstremite ampütasyonlarının çoğunun sebebi diyabetik ayak hastalığıdır. Ayak sorunlarının çoğu,

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Yara İyileşmesinde Büyüme Faktörleri ve Sitokinlerin Rolü

Yara İyileşmesinde Büyüme Faktörleri ve Sitokinlerin Rolü Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi http://www.dicle.edu.tr/veteriner-fakultesi-dergisi Derleme ISSN:1307-9972 e-issn:1308-0679 Yara İyileşmesinde Büyüme Faktörleri ve Sitokinlerin Rolü Dicle

Detaylı

KANSER TEDAVİSİNE BAĞLI ORTAYA ÇIKAN MUKOZİTLER İÇİN MASSC/ISOO KANITA DAYALI KLİNİK UYGULAMA REHBERİ

KANSER TEDAVİSİNE BAĞLI ORTAYA ÇIKAN MUKOZİTLER İÇİN MASSC/ISOO KANITA DAYALI KLİNİK UYGULAMA REHBERİ KANSER TEDAVİSİNE BAĞLI ORTAYA ÇIKAN MUKOZİTLER İÇİN MASSC/ISOO KANITA DAYALI KLİNİK UYGULAMA REHBERİ ÖZET BELGE TARİHİ: 7 KASIM 2014 ORAL MUKOZİT (listelenmiş tedavi uygulamalarının etkinliğini destekleyen

Detaylı

ÖĞR. GÖR. KAAN KALTALIOĞLU

ÖĞR. GÖR. KAAN KALTALIOĞLU ÖZGEÇMİŞ ÖĞR. GÖR. KAAN KALTALIOĞLU Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu kaan.kaltalioglu@giresun.edu.tr kaan.kaltalioglu@gmail.com Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Yabancı Diller : Ağustos 1987

Detaylı

Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Hiperbarik Oksijen Tedavisi ÖZEL HİSAR HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ 0216 ile Anla mam z Bulunmaktad r 524 13 99 www.hisarhiperbarik.com Hiperbarik Oksijen Tedavisi BR.HLİ.064 Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir? Hiperbarik Oksijen

Detaylı

Koagülasyon Mekanizması

Koagülasyon Mekanizması Koagülasyon Mekanizması Dr Cafer Adıgüzel Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Hematoloji BD 1 Hemostaz (Hemostasis or haemostasis) (Eski Yunanca: αἱμόστασις haimóstasis "styptic (drug)")

Detaylı

Yara iyileşmesi. Yara: Yara Bakımı ve Onarımı. Dokuların normal anatomik ilişkilerinin ve bütünlüklerinin bozulması. İnflamasyon.

Yara iyileşmesi. Yara: Yara Bakımı ve Onarımı. Dokuların normal anatomik ilişkilerinin ve bütünlüklerinin bozulması. İnflamasyon. Yara Bakımı ve Onarımı Doç Dr İbrahim TÜRKÇÜER PAÜTF Acil Tıp AD DENİZLİ Yara: Yara iyileşmesi Dokuların normal anatomik ilişkilerinin ve bütünlüklerinin bozulması. İnflamasyon Maturasyon Remodelling 1

Detaylı

Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme

Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme Mikrodolaşımın önemi Laser speckle görüntüleme tekniği Ektremite perfüzyon görüntüleme İç organ perfüzyon görüntüleme

Detaylı

TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ CEMRE URAL 1, ZAHİDE ÇAVDAR 1, ASLI ÇELİK 2, ŞEVKİ ARSLAN 3, GÜLSÜM TERZİOĞLU 3, SEDA ÖZBAL 5, BEKİR

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ OKULLARDA DİYABETLİ ÇOCUKLA YAŞAM EĞİTİMİ AKTİVİTE RAPORU 24 Şubat 2016

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ OKULLARDA DİYABETLİ ÇOCUKLA YAŞAM EĞİTİMİ AKTİVİTE RAPORU 24 Şubat 2016 TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ OKULLARDA DİYABETLİ ÇOCUKLA YAŞAM EĞİTİMİ AKTİVİTE RAPORU 24 Şubat 2016 ) Prof. Dr. Behzat ÖZKAN İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel

Detaylı

DİYABETİK AYAK VE OKSİJEN TEDAVİSİ. Doç.Dr.İlgen Ertam Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı

DİYABETİK AYAK VE OKSİJEN TEDAVİSİ. Doç.Dr.İlgen Ertam Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı DİYABETİK AYAK VE OKSİJEN TEDAVİSİ Doç.Dr.İlgen Ertam Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Sunum Planı Hiperbarik oksijen tedavisi nedir? Etki mekanizması Yara iyileşmesindeki

Detaylı

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler Prof.Dr. Adnan Aydıner İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü İstanbul William, WN et al. Nature Reviews, 2009 a Güncel Hedef Tedaviler EGFR İnhibitörleri EGFR: transmembran

Detaylı

Non-palpabl meme lezyonlarında cerrahi yaklaşım

Non-palpabl meme lezyonlarında cerrahi yaklaşım İstanbul Üniversitesi İstanbul Cerrahi Derneği Toplantısı 7 Kasım 2012 Non-palpabl meme lezyonlarında cerrahi yaklaşım Dr. Fatih AYDOĞAN Meme Hastalıkları Servisi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Cerrahpaşa

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20 3/06/00 tarih ve 8 sayılı Karar Sayfa / 0 a Gönderen Alanı Yılı Acil Tıp Anesteziyoloji ve Reanimasyon Genel Cerrahi Göğüs Hastalıkları İç Hastalıkları Kardiyoloji 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 Kadın

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem

04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem 04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem İkçü'de Hem Eğitim, Hem Sağlık! Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, oluşturduğu üç aile sağlığı merkezinde bir taraftan

Detaylı