Ön-üretimli Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ön-üretimli Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler"

Transkript

1 TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. BETON PREFABRİKASYON SEMPOZYUMU 17 Mayıs 2016 Ön-üretimli Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler Cem ÖZER // PEIKKO Türkiye

2 TÜRKİYE de Prefabrikasyonun İnşaat'taki payı %2-3 Üst yapı projeleri tipik olarak az katlı / geniş açıklıklı endüstriyel Yapılar Ülkenin hemen hemen tamamı deprem bölgesi Depreme dayanıklı Prefabrike Yapı tasarımı ile ilgili AR-GE limitli Prefabrik Yapı tasarımına yönelik bir Ulusal Yönetmelik yok Prefabrik Yapıların Depreme karşı tasarımı için ilk yönetmelik taslağı yayınlandı Çok katlı Prefabrik Yapılar parmakla sayılacak kadar az. Üst yapı inşaatında belli bir kalite kontrol sürecine tabi prefabrikasyon: %53 AVRUPA da Prefabrikasyonun İnşaat'taki payı %30-50 Üst yapı projeleri her türlü yapıyı içeriyor (alçak, yüksek, konut, ofis, endüstri, spor, v.b) Deprem Bölgeleri oransal olarak giderek artmakta Depreme dayanıklı Prefabrike Yapı tasarımı ile ilgili AR-GE oldukça fazla Prefabrik Yapı tasarımına yönelik bir Yönetmelik var Prefabrik Yapıların Depreme karşı tasarımı için bir Yönetmelik var Çok katlı Prefabrik Yapılar oldukça fazla (ve deprem bölgelerinde her geçen gün daha yaygınlaşmakta) Üst yapı inşaatında belli bir kalite kontrol sürecine tabi prefabrikasyon: ~% PEIKKO TURKIYE 2 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

3 TÜRKİYE de Prefabrik Sektörünün Payını arttırmak için Prefabrikasyonun sadece endüstriyel Yapılar için uygun bir sistem olduğu yanılgısı yenilmelidir Özellikle çok katlı yapıların projelendirilmesinde prefabrikasyonun avantajları öne çıkarılmalıdır Konut, toplu konut, hastane, ofis gibi çok katlı düzgün çerçeve yapılarda Prefabrik sistemlerin yaygınlığı arttırmalıdır. Depreme dayanıklı çok katlı yapıların tasarımında prefabrikasyonun avantajları hakkında inşaat mühendislerinin farkındalığı eğitimler ile arttırılmalıdır Bu eğitimlerin verimliliği için; Ulusal bir Prefabrik Yapı Yönetmeliği yürürlüğe girmelidir. (Ön-Üretimli Betonarme Yapıların Hesap, Tasarım ve Yapım Kuralları Yönetmeliği) TBDY, kapsamındaki Ön-Üretimli Betonarme Yapılar ile ilgili bölüm bu Ulusal yönetmeliğe referanslanarak geliştirilmelidir. Depreme dayanıklı Prefabrike Yapı tasarımı ile ilgili AR-GE çalışmaları arttırılmalı bunun için AFAD - Ulusal Deprem Araştırma Programı, gibi programlardan sektörün daha fazla yararlanması için çaba sarf edilmelidir. SAFECAST / SAFECLADDING gibi projelerden, paylar çıkararak; ülkemizde Prefabrik sektörünün kazanımlarını arttırmalıyız PEIKKO TURKIYE 3 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

4 TÜRKİYE de Prefabrik Sektörünün Payını arttırmak için İnşaat sektörünün %75 i konut türü yapılardır Prefabriğin konut türü yapılardaki payı ise %4 mertebelerindedir. Buradan gözüküyor ki, çok katlı konut türü yapılardaki Prefabrik payının arttırılması, Prefabrik sektörünün gelişiminde önemli rol oynayacaktır. Prefabrik yapıların deprem bölgelerin çok katlı yapılarda sunacağı avantajları geliştirmek için; Prefabrikasyon da yeni teknolojilerin kullanılması desteklenmelidir. Yüksek teknolojili betonun kullanımı yaygınlaşmalıdır. Yüksek dayanımlı donatı malzemesi kullanımı artık TBDY de yer almaktadır (B 500 C donatı çeliği) Yüksek kapasiteli, seri / bant üretimi kullanılmalıdır. Özellikle, yüksek kapasiteli mekanik birleşimler çok katlı yapıların çerçeve elemanlarının birleşimlerinde kullanılması ile prefabrikasyonun bu tür projelerde kullanımını; öncelikle mümkün kılacaktır. Diğer yandan, mekanik birleşimlerin projelere getirecekleri teknik ve ekonomik avantajlar da ayrıca değerlendirilmelidir. PEIKKO TURKIYE 4 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

5 ÇOK KATLI YAPILAR TÜRKİYE DEN UYGULAMA ÖRNEKLERİ PEIKKO TURKIYE 5 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

6 ANKARA HIZLI TREN GARI PEIKKO TURKIYE 6 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

7 TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. BETON PREFABRİKASYON SEMPOZYUMU ANKARA HIZLI TREN GARI PEIKKO TURKIYE 7 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

8 ANKARA HIZLI TREN GARI PEIKKO TURKIYE 8 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

9 ADNAN MENDERES YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ OTOPARK BİNASI PEIKKO TURKIYE 9 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

10 PEIKKO TURKIYE 10 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

11 İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ PEIKKO TURKIYE 11 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

12 İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ PEIKKO TURKIYE 12 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

13 BEŞEL BASIM PEIKKO TURKIYE 13 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

14 BEŞEL BASIM PEIKKO TURKIYE 14 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

15 VITTORIA KONUT PROJESİ - İspanya PEIKKO TURKIYE 15 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

16 VITTORIA KONUT PROJESİ - İspanya PEIKKO TURKIYE 16 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

17 REPSOL BORU RAFLARI- İspanya PEIKKO TURKIYE 17 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

18 MEKANİK BAĞLANTI SİSTEMLERİ PEIKKO TURKIYE 18 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

19 PREFABRİK TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARININ MEKANİK BİRLEŞİMLERİ Kolon Birleşimleri: Kolon- temel Kolon- kolon Kiriş Birleşimleri: Kiriş- kolon Perde Birleşimleri: Perde temel Perde - perde PEIKKO TURKIYE 19 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 19

20 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ KİRİŞ ve KOLONLARIN MEKANİK BİRLEŞİMLERİ PEIKKO TURKIYE 20 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 20

21 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ KİRİŞ ve KOLONLARIN MEKANİK BİRLEŞİMLERİ PEIKKO TURKIYE 21 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 21

22 PEIKKO TURKIYE 22 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 22

23 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ KOLON-TEMEL MEKANİK BİRLEŞİMLERİ PEIKKO TURKIYE 23 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

24 PEIKKO TURKIYE 24 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 24

25 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ PERDE TEMEL // PERDE-PERDE MEKANİK BİRLEŞİMLERİ PEIKKO TURKIYE 25 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

26 DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK (TDY 2007) PEIKKO TURKIYE 26 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

27 EUROCODE 8 (EN :2004) PEIKKO TURKIYE 27 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

28 YENİ TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI (TBDY 2016) PEIKKO TURKIYE 28 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

29 Quasi-static tekrarlı yüklemeler etkisi altında söz konusu mekanik birleşim sistemlerinin deprem etkilerini yeterli bir süneklik ve enerji sönümleme kapasitesi ile aktarabildiğinin yapılacak deneyler ile belirlenmesi halinde «ön-onaylı» (prequalified) birleşim olarak tanımlanması ve bu doğrultuda EN uyarınca «Energy Dissipating Connections Enerji Sönümleyen Birleşim» olarak kabul görmesi mümkündür. Deneyler; ACI 374.2R-13 (Guide for Testing Reinforced Concrete Structural Elements under Slowly Applied Simulated Seismic Loads) tarafından tanımlanmış şartnamelere uygun olarak yapılmalıdır. PEIKKO TURKIYE 29 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

30 Test sonuçlarının EN :2004, (3) ve (4) de tarif edilen yerel süneklik koşullarını ve ACI 374.2R-13 de tanımlı performans seviyelerini sağlaması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan «ön-onaylı» birleşim sistemlerinin Overdesigned connections maddesinde belirtilen ek güvenlik katsayıları kullanılması gerekmeksizin boyutlandırılması mümkündür. PEIKKO TURKIYE 30 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

31 PEIKKO AR-GE Çalışmaları: University of Pavia Polytechnic Di Milano University of Valencia Tongji Universtiy (Çin) Amaç: Ürün Geliştirme EC Uyumlu Sertifikasyon PEIKKO TURKIYE 31 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

32 PREFABRIK YAPI ELEMANLARININ DEPREME DAYANIKLI TASARIMI ve AR-GE ÇALIŞMALARI PEIKKO TURKIYE 32 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

33 ACI 374.2R-13 uyumlu Eurocode Pre-Qual. Sertifikasyon Örneği (PEIKKO HPKM Kolon Pabuçları) PEIKKO TURKIYE 33 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

34 PEIKKO TURKIYE 34 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

35 ACI 374.2R-13 uyumlu Eurocode Pre-Qual. Sertifikasyon Örneği (PEIKKO HPKM Kolon Pabuçları) PEIKKO TURKIYE 35 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

36 PEIKKO & ELEMATIC AR-GE Çalışmaları: Deprem Bölgelerinde Çok Katlı Prefabrik Yapılar ile ilgili yenilikler, uygulama örneklerini içeren bir dokuman hazırlandı. PEIKKO TURKIYE 36 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

37 Toplu Konut Projeleri: Toplu konut projelerinde Prefabrik elemanlar ile özellikle perde panelli sistemler ve bağlantı sistemleri üzerine örnek çalışmalar yapıldı. Çin de ve Ortadoğu da örnek projeler gerçekleştirildi. PEIKKO TURKIYE 37 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 37

38 SONUÇLAR Konut, toplu konut, hastane, ofis gibi çok katlı düzgün çerçeve yapılarda Prefabrik sistemlerin yaygınlığı arttırmalıdır. Depreme dayanıklı çok katlı yapıların tasarımında mevcut teknoloji ve yönetmelikler ile Prefabrik yapıları boyutlandırmak mümkündür. Bu amaca yönelik olarak, özellikle yüksek kapasiteli mekanik birleşimler çok katlı yapıların çerçeve elemanlarını birleşimlerinde kullanılması ile prefabrikasyonun bu projelerde kullanımını mümkün kılacaktır. Deprem bölgelerinde, çok katlı yapıların yaygın olarak uygulanabilmesi için tasarımcıların / yapı mühendislerinin ihtiyaçları giderilmelidir; Ulusal bir Prefabrik Yapı Yönetmeliği yürürlüğe girmelidir. (Ön- Üretimli Betonarme Yapıların Hesap, Tasarım ve Yapım Kuralları Yönetmeliği) Yeni Türk Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) taslağı, kapsamındaki Ön-Üretimli Betonarme Yapılar ile ilgili bölüm bu Ulusal yönetmeliğe referanslanarak geliştirilmelidir. PEIKKO TURKIYE 38 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

39 İlginiz için teşekkür ederim! Sorularınız, yorumlarınız ve iletişim için: PEIKKO Referans Projeleri için: PEIKKO Video ve Animasyonları için: PEIKKO TURKIYE 39 Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan 2017 Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. 27 NİSAN 2017 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Türkiye Prefabrik Birliği İ.T.Ü. Steelab Uluslararası Çalıştayı 14 Haziran 2010 MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Dr. Murat Şener Genel Müdür, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş.

Detaylı

26.5.2016. Adnan Menderes Yeni İç Hatlar Terminal Binası Hakkında Genel Bilgiler

26.5.2016. Adnan Menderes Yeni İç Hatlar Terminal Binası Hakkında Genel Bilgiler TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ SEMİNERLERİ 31 Mayıs 2016 Bakırköy 1 Haziran 2016 Kadıköy 2 Haziran 2016 Karaköy Çelik Yapıların Depreme Dayanıklı Olarak Tasarımında Modern Deprem Yönetmelikleri

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Prof. Dr. Erkan Özer Đstanbul Teknik Üniversitesi Đnşaat Fakültesi Yapı Anabilim Dalı Seminerin Kapsamı 1- Bölüm 1 ve Bölüm 2 - Genel

Detaylı

29.03.2016 LTESİ. Yrd.Do ÇELİK K YAPILAR-II ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 2. BAÜ. MÜH. MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. Yrd.Doç.Dr.

29.03.2016 LTESİ. Yrd.Do ÇELİK K YAPILAR-II ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 2. BAÜ. MÜH. MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. Yrd.Doç.Dr. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK K MİMARLIK M MARLIK FAKÜLTES LTESİ İNŞAAT MÜHENDM HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK K YAPILAR-II II Yrd.Do Doç.Dr.. Kaan TÜRKERT ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 1 ÇELİK YAPILAR II (IMD3202)

Detaylı

KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMLERİ MAFSALLI PREFABRİKE YAPILARDA DEPREM ETKİLERİNDEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÖNERİLER ÖZET

KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMLERİ MAFSALLI PREFABRİKE YAPILARDA DEPREM ETKİLERİNDEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÖNERİLER ÖZET KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMLERİ MAFSALLI PREFABRİKE YAPILARDA DEPREM ETKİLERİNDEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÖNERİLER Mustafa TÜRKMEN *, Fuat DEMİR *, İffet Feyza ÇIRAK * ve Hamide TEKELİ * *Süleyman Demirel Üniv., İnşaat

Detaylı

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ ÖZET: B. Öztürk 1, C. Yıldız 2 ve E. Aydın 3 1 Yrd. Doç. Dr., İnşaat Müh. Bölümü, Niğde

Detaylı

TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. SEMPOZYUMU BETON PREFABRİKASYONDA YENİ ARAYIŞLAR

TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. SEMPOZYUMU BETON PREFABRİKASYONDA YENİ ARAYIŞLAR TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. SEMPOZYUMU BETON PREFABRİKASYONDA YENİ ARAYIŞLAR DOÇ.DR. ERCAN YÜKSEL İTÜ İNŞAAT FAKÜLTESİ 17 MAYIS 2016 1 SAFECAST PERFORMANCE OF INNOVATIVE MECHANICAL CONNECTIONS IN PRECAST

Detaylı

YAPAN: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü

YAPAN: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü PERFORMANS ANALİZİ 1 PERFORMANS ANALİZİ ÖN BİLGİLERİ VE ÖZETLERİ 1 MEVCUT KİRİŞ BİLGİLERİ 2 MEVCUT

Detaylı

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ 7 Eylül 2018 Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. EYLÜL 2018 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Mustafa Tümer Tan İçerik 2 Perde Modellemesi, Boşluklu Perdeler Döşeme Yükleri ve Eğilme Hesabı Mantar bandı kirişler Kurulan modelin

Detaylı

Prefabrik Çerçeve Kolonlarının Temel Birleşimlerinde Soketli Temellere Alternatif Bir Sistem-Kolon Pabuçları

Prefabrik Çerçeve Kolonlarının Temel Birleşimlerinde Soketli Temellere Alternatif Bir Sistem-Kolon Pabuçları Prefabrik Çerçeve Kolonlarının Temel Birleşimlerinde Soketli Temellere Alternatif Bir Sistem-Kolon Pabuçları ÖZET Prefabrik çerçeve kolonlarının temel birleşimlerinin çelik konstrüksiyon kolon pabuçları

Detaylı

Suat Yıldırım İnşaat Yük Müh. ODTÜ

Suat Yıldırım İnşaat Yük Müh. ODTÜ Suat Yıldırım İnşaat Yük Müh. ODTÜ Bilgi Düzeyi Tesbiti Sınırlı Bilgi Düzeyi: (Hemen kullanım düzeyi yapılar için kullanılamaz) Taşıyıcı sistem projeleri mevcut değil. Taşıyıcı sistem özellikleri binada

Detaylı

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat TANITIM DOSYASI 1978 yılından bugüne çok sayıda sanayi tesisi projesini başarı ile gerçekleştirmiş olan Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 2012 yılında yapısal tasarım ve teknik uzmanlık hizmetleri

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

KONUT TÜRÜ YAPILARDA AMAÇ DIŞI KULLANIM YÜKLERİNİN TEHLİKELİ SONUÇLARI

KONUT TÜRÜ YAPILARDA AMAÇ DIŞI KULLANIM YÜKLERİNİN TEHLİKELİ SONUÇLARI KONUT TÜRÜ YAPILARDA AMAÇ DIŞI KULLANIM YÜKLERİNİN TEHLİKELİ SONUÇLARI Bülent SABUNCU *, Fahri BİRİNCİ ** * Ondokuz Mayıs Üniv., Boyabat Meslek Yüksekokulu, İnşaat Programı, Sinop ** Ondokuz Mayıs Üniv.,

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

MODELLEME TEKNİKLERİNİN MEVCUT BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

MODELLEME TEKNİKLERİNİN MEVCUT BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET: MODELLEME TEKNİKLERİNİN MEVCUT BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ş.M. Şenel 1, M. Palanci 2, A. Kalkan 3 ve Y. Yılmaz 4 1 Doçent Doktor, İnşaat Müh. Bölümü, Pamukkale

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

Standart Lisans. www.probina.com.tr

Standart Lisans. www.probina.com.tr Standart Lisans Standart Lisans Paketi, Probina Orion entegre yazılımının başlangıç seviyesi paketidir. Özel yükleme ve modelleme gerektirmeyen, standart döşeme sistemlerine sahip bina türü yapıların analiz

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları 1. Giriş Deprem etkisi altında bulunan çok katlı yapılarda her eleman

Detaylı

CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 - ÇELİK YAPILAR - EMRE İNSEL

CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 - ÇELİK YAPILAR - EMRE İNSEL CE471 ÇELİK YAPILAR EMRE İNSEL, PE CE471 ÇELİK YAPILAR 1. ÇELİĞİN TEMEL TASARIM PRENSİPLERİ VE MALZEME ÖZELLİKLERİ (FUNDAMENTAL DESIGN PRINCIPLES AND MATERIAL PROPERTIES OF STEEL) 2. ÇEKME ELEMANLARI (TENSION

Detaylı

İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI ÖZET

İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI ÖZET İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI Cemal EYYUBOV *, Handan ADIBELLİ ** * Erciyes Üniv., Müh. Fak. İnşaat Müh.Böl., Kayseri-Türkiye Tel(0352) 437 49 37-38/

Detaylı

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM - 2018 OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM BETONARME TASARIM KURSU 1. Betonarme Ön Tasarım, Statik Proje

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 2 Ezgi SEVİM, 2 Begüm ŞEBER 1 Yardımcı Doçent,

Detaylı

ç ş ç ş ş ş ş ş ş ç ş ş ç ş ç ş ş ç ç ş ş ş ç ç ş ç ç ç ç ç ş ç ç ş ç ş ç ç ç ç ç ş ç ş ş Ç İ ş ş ç ç ç ç ç ç Ö ç ş Ö ç ş ş İ ş ç ş ç ş ş ç ç ş Ö ç Ö ç ş ç ç ş ş ş ç ş ç ş ş ş Ö Ö ç Ö Ö ç ç ç İ ş ç ş ş

Detaylı

İ ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ö ç ö ç ç ç ç ç ç Ç ç ö ö Ç Ç ö ö ö Ç ö ö ö ö Ç ö ö ö ç ç ç ö Ç ö ö ö ç ç ö Ç ö Ç ç ç ç ö Ç ö ç ö İ çö ç ç ç çö ç çö ö ç ç ç ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö İ ö ç ö ö ç çö ö ç İ

Detaylı

ğ İ ö ö Ö İ ç ö Ş İ İ ö Ş ö Ö ç ç ğ ö ö ğ ö Ş İ ğ ğ Ç Ö Ş İ Ş Ş İ ğ Ş ç ö ö ğ Ç Ö ğ ç ğ ğ ç ğ ğ Ç ö İ ç ö ç ö ö ç ç ğ ğ ğ ç ö İ ö ğ ö ğ ğ ğ ğ ç Ç ö ç ğ İ Ö ç ç ö ç ç ö ö ç Ç ğ ç ö ö ğ ö ğ ğ ç ö ö Ç ö ç

Detaylı

Öngerilmeli Boşluklu Döşeme Sistemlerinde Diyafram Davranışı

Öngerilmeli Boşluklu Döşeme Sistemlerinde Diyafram Davranışı Öngerilmeli Boşluklu Döşeme Sistemlerinde Diyafram Davranışı ÖZET Döşemede diyafram davranışı döşemeyi oluşturan yapısal bileşenlere, deprem ve rüzgar gibi yatay yüklere direnç gösteren bir yatay eleman

Detaylı

Burulma Düzensizliğinin Betonarme Yapı Davranışına Etkileri

Burulma Düzensizliğinin Betonarme Yapı Davranışına Etkileri Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1), 459-468 ss., Haziran 2016 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 31(1), pp.459-468, June 2016 Burulma

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

Betonarme Kirişlerin Etkin Eğilme Rijitliği Analizi ve Yönetmeliklerle Karşılaştırması

Betonarme Kirişlerin Etkin Eğilme Rijitliği Analizi ve Yönetmeliklerle Karşılaştırması 2018 Published in 2ND International Symposium on Natural Hazards and Disaster Management 04-06 MAY 2018 (ISHAD2018 Sakarya Turkey) Betonarme Kirişlerin Etkin Eğilme Rijitliği Analizi ve Yönetmeliklerle

Detaylı

PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU

PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU Bu rapor çelik yapıların yaygınlaşması anlamında yarışma düzenleyerek önemli bir teşvik sağlayan Prosteel in 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması için hazırlanmıştır.

Detaylı

BAĞIMSIZ PROJE DENETİMİNİN ESASLARI ve HESAP RAPORU HAZIRLANMASI

BAĞIMSIZ PROJE DENETİMİNİN ESASLARI ve HESAP RAPORU HAZIRLANMASI BAĞIMSIZ PROJE DENETİMİNİN ESASLARI ve HESAP RAPORU HAZIRLANMASI Bülent Akbas 1, Bilge Doran 2, Bilge Siyahi 1 1 Prof., Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Gebze Teknik Üniversitesi, Gebze Kocaeli

Detaylı

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER Yapım amacına göre bina sınıflandırması Meskenler-konutlar :Ev,apartman ve villalar Konaklama Binaları: Otel,motel,kamp ve mokamplar Kültür Binaları: Okullar,müzeler,kütüphaneler

Detaylı

YAPAN: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü

YAPAN: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü PERFORMANS ANALİZİ 1 PERFORMANS ANALİZİ ÖN BİLGİLERİ VE ÖZETLERİ 1 MEVCUT KİRİŞ BİLGİLERİ 2 MEVCUT

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği

Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği BURULMA (1) Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi 1/42 2/42 BURULMA (2) YÖNETMELİK ESASLARI 3/42 4/42 BURULMA DÜZENSİZLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yapının Plan

Detaylı

BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU

BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM412: BİTİRME ÇALIŞMASI DERSİ 2016 2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU Koordinatör:

Detaylı

Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği

Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği Prof. Dr. Erkan Özer İstanbul Teknik Üniversitesi ehozer@superonline.com Özet Çelik yapı sistemlerinin deprem etkileri altındaki davranışlarına

Detaylı

Prefabrike Beton Kolonlar. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi

Prefabrike Beton Kolonlar. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi Prefabrike Beton Yapılar TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 09.1 PREFABRİKE BETON YAPILAR Kurgu, Kolon, Kiriş Prefabrike beton yapılar, genellikle öngerilmeli olarak fabrika koşullarında imal

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Önceki Depremlerden Edinilen Tecrübeler ZEMİN ile ilgili tehlikeler Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL MİMARİ tasarım dolayısıyla oluşan hatalar 1- Burulmalı Binalar (A1) 2- Döşeme

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

Deprem Bölgelerinde Zemin Sınıfının Sanayi Yapılarının Maliyetine Etkisi *

Deprem Bölgelerinde Zemin Sınıfının Sanayi Yapılarının Maliyetine Etkisi * İMO Teknik Dergi, 2011 5543-5558, Yazı 357 Deprem Bölgelerinde Zemin Sınıfının Sanayi Yapılarının Maliyetine Etkisi * S. Ümit DİKMEN* Senem ÖZEK** ÖZ Yakın geçmişte yaşanan büyük çaplı depremler tüm dünyada

Detaylı

THERMOMASS YAPI SİSTEMİ

THERMOMASS YAPI SİSTEMİ THERMOMASS YAPI SİSTEMİ TÜRKİYE PREFABRİKASYON BİRLİĞİ 14. PREFABRİKASYON SEMPOZYUMU 17.05.2016 SEDAT ARIMAN THERMOMASS NEDİR? THERMOMASS YAPI SİSTEMİ, ısı yalıtımlı, betonarme sandöviç, taşıyıcı veya

Detaylı

ÖNGERİLMELİ BOŞLUKLU DÖŞEME SİSTEMLERİNDE DİYAFRAM DAVRANIŞI

ÖNGERİLMELİ BOŞLUKLU DÖŞEME SİSTEMLERİNDE DİYAFRAM DAVRANIŞI ÖNGERİLMELİ BOŞLUKLU DÖŞEME SİSTEMLERİNDE DİYAFRAM DAVRANIŞI Ümit ÖZKAN 1, Pınar İNCİ 2 ÖZET Döşemede diyafram davranışı döşemeyi oluşturan yapısal bileşenlere, deprem ve rüzgar gibi yatay yüklere direnç

Detaylı

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ Duygu ÖZTÜRK 1,Kanat Burak BOZDOĞAN 1, Ayhan NUHOĞLU 1 duygu@eng.ege.edu.tr, kanat@eng.ege.edu.tr, anuhoglu@eng.ege.edu.tr Öz: Son

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Betonarme Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 329 2

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı,

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina İncelenen Bina Binanın Yeri Bina Taşıyıcı Sistemi Bina 5 katlı Betonarme çerçeve ve perde sistemden oluşmaktadır.

Detaylı

YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ

YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ ARAŞ. GÖR. ÖZGÜR BOZDAĞ İş Adresi: D.E.Ü. Müh. Fak. İnş.Böl. Kaynaklar Yerleşkesi Tınaztepe-Buca / İZMİR İş Tel-Fax: 0 232 4531191-1073 Ev Adresi: Yeşillik

Detaylı

BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA EKSENEL YÜK, MALZEME MODELİ VE SARGI DONATISI ORANININ ETKİSİ

BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA EKSENEL YÜK, MALZEME MODELİ VE SARGI DONATISI ORANININ ETKİSİ Beşinci Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 26-30 Mayıs 2003, İstanbul Fifth National Conference on Earthquake Engineering, 26-30 May 2003, Istanbul, Turkey Bildiri No: AT-124 BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

BETONARME BİNALARIN FARKLI HESAP YÖNTEMLERİNE GÖRE PERFORMANS SINIRLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

BETONARME BİNALARIN FARKLI HESAP YÖNTEMLERİNE GÖRE PERFORMANS SINIRLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME BETONARME BİNALARIN FARKLI HESAP YÖNTEMLERİNE GÖRE PERFORMANS SINIRLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Mehmet Sefa Orak 1 ve Zekai Celep 2 1 Araştırma Görevlisi, İnşaat Müh. Bölümü, İstanbul

Detaylı

ABD-KANADA TASARIM SORUMLULUKLARI ABD YÖNETMELİKLERİ VE GENEL KAPSAMLARI ÖNÜRETİMLİ (PREKAST) BİNA/ÜRÜN UYGULAMA ALANLARI SİSTEM TANIMLARI

ABD-KANADA TASARIM SORUMLULUKLARI ABD YÖNETMELİKLERİ VE GENEL KAPSAMLARI ÖNÜRETİMLİ (PREKAST) BİNA/ÜRÜN UYGULAMA ALANLARI SİSTEM TANIMLARI ABD-KANADA TASARIM SORUMLULUKLARI ABD YÖNETMELİKLERİ VE GENEL KAPSAMLARI ÖNÜRETİMLİ (PREKAST) BİNA/ÜRÜN UYGULAMA ALANLARI SİSTEM TANIMLARI BİRLEŞİMLER 13 KATLI OTOPARK ÖRNEĞİ TEXAS/ABD 6 KATLI OTOPARK

Detaylı

DÖŞEMELER. Döşeme tipleri: Kirişsiz döşeme. Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER. Döşeme tipleri: Kirişsiz döşeme. Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı SÜNEKLİK KAVRAMI Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Eğrilik; kesitteki şekil değişimini simgeleyen geometrik bir parametredir. d 2 d d y 1 2 dx dx r r z z TE Z z d x Eğrilik, birim

Detaylı

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş)

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) tasarımından üretimine kadar geçen süreçte, projeci,

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Düzensizlik Durumları Yapının Geometrisi ve Deprem Davranışı 5. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 3. Bölüm Duvarlar. 4. Bölüm Kafes Kirişler. Duvarlar Çelik çerçeveli yapılarda kullanılan duvarlar da taşıyıcı yapı elemanları gibi çoğunlukla prefabriktir. Bu özellik üretimin

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Ürün Belgelendirme Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi :Barbaros M.Ak Zambak Sk.A.Blok Kat:19 No:2 Ataşehir 34100 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216

Detaylı

PERDELİ ÇERÇEVELİ YAPILARDA ELVERİŞSİZ DEPREM DOĞRULTULARI

PERDELİ ÇERÇEVELİ YAPILARDA ELVERİŞSİZ DEPREM DOĞRULTULARI PERDELİ ÇERÇEVELİ YAPILARDA ELVERİŞSİZ DEPREM DOĞRULTULARI UNFAVOURABLE SEISMIC DIRECTIONS IN WALLED FRAMED STRUCTURES Prof. Dr. Günay Özmen ÖZET Çağdaş dünya deprem yönetmeliklerinde, elverişsiz deprem

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 5. Bölüm Prefabrik Çelik Kirişli Çatılar 6. Bölüm Dairesel Kesitli Çelik Yapılar PREFABRİK ÇELİK KİRİŞLİ ÇATILAR 5. Çelik Kirişli Çatılar Çatılar; çatı kaplaması, mertekler, aşıklar

Detaylı

Türkiye İnşaat Mühendisliği On Yedinci Teknik Kongre ve Sergisi Nisan 2004, YTÜ, İstanbul

Türkiye İnşaat Mühendisliği On Yedinci Teknik Kongre ve Sergisi Nisan 2004, YTÜ, İstanbul 1 Türkiye İnşaat Mühendisliği On Yedinci Teknik Kongre ve Sergisi 15-17 Nisan 2004, YTÜ, İstanbul DEPREM BÖLGELERİNDE PREFABRİKE PANOLU YAPILARIN TASARIM İLKELERİ Doç. Dr. Turgut ÖZTÜRK İTÜ, İnşaat Fakültesi,

Detaylı

ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT

ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT 1 TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT TENDA Mühendislik mevcut yapı sistemleriyle isteklerine yanıt bulamamış yatırımcılar ve mimarların ihtiyaçlarına

Detaylı

BETONARME KOLONLARIN AKMA EĞRİLİKLERİNİN TESPİTİ İÇİN TBDY-2016 DA VERİLEN AMPİRİK BAĞINTILARIN İNCELENMESİ

BETONARME KOLONLARIN AKMA EĞRİLİKLERİNİN TESPİTİ İÇİN TBDY-2016 DA VERİLEN AMPİRİK BAĞINTILARIN İNCELENMESİ ÖZET: BETONARME KOLONLARIN AKMA EĞRİLİKLERİNİN TESPİTİ İÇİN TBDY-2016 DA VERİLEN AMPİRİK BAĞINTILARIN İNCELENMESİ A. Demir 1, G. Dok 1 ve H. Öztürk 2 1 Araştırma Görevlisi, İnşaat Müh. Bölümü, Sakarya

Detaylı

NETMELĐĞĐ. Cahit KOCAMAN Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı Afet Đşleri Genel Müdürlüğü

NETMELĐĞĐ. Cahit KOCAMAN Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı Afet Đşleri Genel Müdürlüğü GÜÇLENDĐRME YÖNETMELY NETMELĐĞĐ Cahit KOCAMAN Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı Afet Đşleri Genel Müdürlüğü YÖNETMELĐKTEKĐ BÖLÜMLER Ana metin 1 sayfa (amaç,kapsam, kanuni

Detaylı

BÖLÜM 3 YAPI MEKANİĞİ ANABİLİM DALI

BÖLÜM 3 YAPI MEKANİĞİ ANABİLİM DALI BÖLÜM 3 YAPI MEKANİĞİ ANABİLİM DALI Yapı Mekaniği Anabilim Dalı, İnşaat Mühendisliği eğitiminde önemli pek çok mesleki dersi veren öğretim elemanlarını bünyesinde bulunduran önemli bir anabilim dalıdır.

Detaylı

İNŞAAT 1. İ1. Ders. 6.Ders. 7.Ders 14:10-14:55 16:00-16:45 15:05-15:50

İNŞAAT 1. İ1. Ders. 6.Ders. 7.Ders 14:10-14:55 16:00-16:45 15:05-15:50 Mathematics II Bilgisayar Destekli Teknik Resim B201/ Engineering Statics Bilgisayar Destekli Teknik Resim B201/ Engineering Statics 13:15-14:00 14:10-14:55 Uzaktan Eğitim Tarihi II Tenis Amatör Deniz.

Detaylı

BETONARME KOLONLARIN ETKİN KESİT RİJİTLİKLERİ ÜZERİNE YÖNETMELİKLERİN YAKLAŞIMLARI

BETONARME KOLONLARIN ETKİN KESİT RİJİTLİKLERİ ÜZERİNE YÖNETMELİKLERİN YAKLAŞIMLARI ÖZET: BETONARME KOLONLARIN ETKİN KESİT RİJİTLİKLERİ ÜZERİNE YÖNETMELİKLERİN YAKLAŞIMLARI H. Öztürk 1, A. Demir 2, G. Dok 2 ve H. Güç 3 1 Yrd. Doç. Dr., İnşaat Müh. Bölümü, Sakarya Üniversitesi, Sakarya

Detaylı

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI Mert GENÇ, Ins. Yük. Müh. Eylül, 2017 4. İZMİR RÜZGAR SEMPOZYUMU www.genoser.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri

Detaylı

PRE KARMA YAPI SİSTEMİ

PRE KARMA YAPI SİSTEMİ PRE KARMA YAPI SİSTEMİ Ümit Özkan 1 ÖZET Prefabrik yapılar, yapım yöntemleri nedeni ile özellikle yüksek deprem riski taşıyan bölgelerde çok katlı yapıların yapımında tercih edilmemektedir. Perdelerin

Detaylı

Depreme Dayanıklı Çelik Bina Tasarımının Temel İlkeleri Ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği

Depreme Dayanıklı Çelik Bina Tasarımının Temel İlkeleri Ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği Depreme Dayanıklı Çelik Bina Tasarımının Temel İlkeleri Ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği Erkan ÖZER İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Tel: 0 (532) 293 63 65 E-Posta: ehozer@superonline.com

Detaylı

AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ SANAYİ YAPILARININ DEPREMSELLİĞİNİN İNCELENMESİ

AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ SANAYİ YAPILARININ DEPREMSELLİĞİNİN İNCELENMESİ AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ SANAYİ YAPILARININ DEPREMSELLİĞİNİN İNCELENMESİ Fuat DEMİR*, Sümeyra ÖZMEN** *Süleyman Demirel Üniversitesi, İnşaat Müh. Böl., Isparta 1.ÖZET Beton dayanımının binaların hasar görmesinde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Kapsamı Ürün Beton Metalik malzemelerin ergitme kaynağı için kalite şartları- Bölüm 2: Kapsamlı kalite şartları Standard TS EN 206 TS 13515 TS EN ISO 3834-2 Metalik malzemelerin ergitme kaynağı

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 26(1): 1-6 (2010)

Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 26(1): 1-6 (2010) Perde konumunun ve zemin sınıfının betonarme yapılardaki hasar oranına etkisi Erkut Sayın *, Burak Yön, Yusuf Calayır Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Elazığ, TURKEY

Detaylı

MEVCUT KAMU BİNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİ ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ

MEVCUT KAMU BİNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİ ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ MEVCUT KAMU BİNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİ ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ Rehabilitasyon Özel Teknik Şartname2012 1 MADDE 1. KONU Bu özel teknik şartname, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından

Detaylı

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ Adnan KARADUMAN (*), M.Sami DÖNDÜREN (**) ÖZET Bu çalışmada T şeklinde, L şeklinde ve kare şeklinde geometriye sahip bina modellerinin deprem davranışlarının

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS Betonarme ve Çelik Yapılar 582058100001321 3 0 0 3 5

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS Betonarme ve Çelik Yapılar 582058100001321 3 0 0 3 5 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS Betonarme ve Çelik Yapılar 582058100001321 3 0 0 3 5 Ön Koşullar : Önerilen Dersler :

Detaylı

BETONARME BİNALARDA DEPREM HASARLARININ NEDEN VE SONUÇLARI

BETONARME BİNALARDA DEPREM HASARLARININ NEDEN VE SONUÇLARI BETONARME BİNALARDA DEPREM HASARLARININ NEDEN VE SONUÇLARI Z. CANAN GİRGİN 1, D. GÜNEŞ YILMAZ 2 Türkiye de nüfusun % 70 i 1. ve 2.derece deprem bölgesinde yaşamakta olup uzun yıllardan beri orta şiddetli

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

Deprem Riski nde Yumuşak Kat Etkisi

Deprem Riski nde Yumuşak Kat Etkisi Deprem Riski nde Yumuşak Kat Etkisi Deprem Riski nin analiz edilmesi birçok kritere bağlı olsa da bu kriterler arasından belki de en yıkıcı sonuçlar doğuran kriter Yumuşak Kat etkisidir. Deprem sırasında

Detaylı

Firmamız. Hedeflerimiz

Firmamız. Hedeflerimiz Firmamız Başta konteyner olmak üzere, modüler şantiye binaları, çelik yapılar gibi prefabrik konut üretimi ve montaj / demontaj hizmeti veren Kardem Prefabrik, bu alanda yurt genelinde inşaat firmalarının

Detaylı

4/4/2016 PREFABRİKASYONUN TANIMI PREFABRİKE (ÖN ÜRETİMLİ) BETONARME YAPILARIN TANIMI PREFABRİKE YAPI ELEMANLARI ÜST YAPI ELEMANLARI

4/4/2016 PREFABRİKASYONUN TANIMI PREFABRİKE (ÖN ÜRETİMLİ) BETONARME YAPILARIN TANIMI PREFABRİKE YAPI ELEMANLARI ÜST YAPI ELEMANLARI PREFABRİKE BETONARME YAPILAR Hatice Lale ARGIN İnşaat Mühendisi PREFABRİKASYONUN TANIMI Prefabrikasyon binayı oluşturan taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan elemanların fabrika ortamında üretilmesi ve bir koordinasyon

Detaylı

Hitit Prefabrik Hakkında

Hitit Prefabrik Hakkında İÇERİK Hitit Prefabrik ile ilgili kurumsal bilgiler, ürün ve hizmetler için özet bilgilere bu dokümanda bulabilirsiniz. Detaylı bilgiler için doküman üzerindeki bağlantıları izleyerek web sitemizin ilgili

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU GİRİŞ: 1.1 Raporun Anafikri Bu rapor Büyükada da yapılacak Çarşı Camii projesinin tasarım parametrelerini ve taşıyıcı sistem bilgilerini açıklayacaktır.

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ FARKLI YER HAREKETLERİ ETKİSİNDEKİ SİSMİK DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ FARKLI YER HAREKETLERİ ETKİSİNDEKİ SİSMİK DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Altıncı Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 16-2 Ekim 27, İstanbul Sixth National Conference on Earthquake Engineering, 16-2 October 27, Istanbul, Turkey 1 YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK

Detaylı

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI Danyal KUBİN İnşaat Y. Mühendisi, Prota Mühendislik Ltd. Şti., Ankara Haluk SUCUOĞLU Prof. Dr., ODTÜ, Ankara Aydan SESKİR

Detaylı

PREFABRİKE ENDÜSTRİ YAPILARININ 2007 DEPREM YÖNETMELİĞİ KOŞULLARINA GÖRE DEPREM GÜVENLİĞİNİN BELİRLENMESİ

PREFABRİKE ENDÜSTRİ YAPILARININ 2007 DEPREM YÖNETMELİĞİ KOŞULLARINA GÖRE DEPREM GÜVENLİĞİNİN BELİRLENMESİ S.Ü. Müh.-Mim. Fak. Derg., c.23, s.4, 2008 J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v.23, n.4, 2008 PREFABRİKE ENDÜSTRİ YAPILARININ 2007 DEPREM YÖNETMELİĞİ KOŞULLARINA GÖRE DEPREM GÜVENLİĞİNİN BELİRLENMESİ M.Hakan

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Planda Düzensizlik Durumları 6. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı Betonarme Yapı Tasarımı Ders

Detaylı