Eski Türklerde ve Anadolu da Kent

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eski Türklerde ve Anadolu da Kent"

Transkript

1 Eski Türklerde ve Anadolu da Kent

2 Türklerde Şehir Türk tarihinde şehir olgusu önemli yer tutar. Eski Türklerde "şehir" kelimesi (Farsça şehr köklü) şahar" ve "şar" olarak kullanılır ve büyük yerleşim yerlerini ifade ederdi. "Karaşar Türk hakanının oturduğu şehire de "ordu" denmekteydi. Ordubalık

3 Bugün şehrin bir diğer adı olan kent sözcüğünün kökeni, eski Türk tarihine kadar uzanır. Şehir kavramı, Orta Asya Türklerince şehir karşılığı olarak kullanılmaktaydı (Soğdça). "Yarkend", "Taşkend", "Semizkend" (Semerkant)

4 Eski Türklerde daha önceleri şehir kelimesinin karşılığı Balık tır. Balık kelimesinin günümüzde kullanılan Balçık kelimesi ile ilgilidir (Eski Türklerde surlar balçıktandır). "Beşbalık", "Ordubalık", "Baybalık"

5 Türklerde Kentin Tarihi Kent yaşamının başlangıcı bilinmiyor. Kazı ve çalışmalar yetersiz. Göktürk döneminde kentin olduğu üzerine tartışmalar var. Ancak tarımsal artı ürüne dayalı kent tipi geç dönemlerde çıkmış olabilir. Ancak kale kentler in varlığı daha erken dönemlere dayandırılmaktadır.

6 Türklerde Yerleşik Yaşam Düşüncesi Egemen toplumsal ilişkiler, üretim biçimi ve yaygın kültür nedeniyle yerleşik yaşamdan çok, göçebe ve savaşçıdır. Köyler ve yaylalar düzeyinde yerleşik yaşama sahip olmakla birlikte, kente ve onun sunduğu yaşam biçimine şüpheyle bakmışlardır. Sen bugün beni şehre ve kasabaya çağırıyorsun, Nefsimin esiri olursam, beni kurtaracak hani? Kutadgu Bilig

7 Kentler, Çin tehlikesi karşısında nüfusu az olan Türkler için avcılık ve atıcılığın köreleceği, yardım severlik nedeniyle zayıf olunacak ve Çinliler tarafından yutulacak mekanlar olarak görülmüştür. Kim? Hangi Teori??????

8 Çadır yaşamını bırakıp, kentte oturmak isteyen ilk Türk hükümdarı Kimin Kağan ise de ilk kentin kurulması Bilge Kağan tarafından (ordu-balık) kurulmuştur. Bozkıra akan zenginlik, uygar personel ve evrensel kültür, Bilge Kağan ın aklını karıştırdı. Yabancı danışmanları Ona bozkırda kentler ve tapınaklar kurmasını öğütlemişlerdir.

9 Uygurlar, 744 te Göktürkler i yenip, bozkıra hakim oldular. Kutsal Orhun (Ötüken) topraklarına konuşlanıp, kentler kurdular. Özellikle Soğdluların yardımlarıyla, ticari, idari ve kültürel işlerde ilerlediler. Uygur alfabesini kullandılar. Uygurlar, hem göçebe, hem de yerleşik yaşamı sürdürüne iki ayrı kola sahiptiler. Uygurlar, göçebe kültürü yerleşik yaşama uyarlayarak kentleri kurdular ya da biçimlendirdiler.

10

11 Eski Türklerde kent=balık/balıg= etrafı surlarla çevrilmiş kent. Bunlar zamanla kişi adlarıyla anılır oldu. Daha sonra kend sözü kullanılması Batı Türkistan daki Soğd Kavimlerinden öğrenildi. Türk kent kültürünün gelişmesinde Soğdlar önemli rol oynamıştır. Orta Asya Türk kenti hakkında mekansal bilgi veren en önemli örnek Ak-Beşim kentidir.

12 Akbeşim Suyab/Ordukent/günümüz de Ak-Beşim. Tarihi İpek Yolunda Kırgızistan/Bişkek'in 60 km kuzeydoğusunda Çuy Vadisinde konumlanan tarihi şehir.

13 Ak-Beşim Kale, şehristan ve rabad olarak üçlü bölüm. İçkale, kuvvetli duvarlara çevrili, kuleleri olan yer. İçkalede hükümdar ve beyler yaşar. Şehristan, kale içinde yer alır ve içinde büyük mahalleler vardır. Evler bitişiktir. Taş döşeli muntazam caddeler ve kaldırımlar vardır. Su ihtiyacı akarsu ve kuyulardan Altyapı hizmetlerinde (çöp, kanalizasyon) kuyulardan yararlanılır. Şehristan da kentin ileri gelenleri ile dini şahsiyetler kalır.

14 Rabad (kale ve şehristanın dışında) ticari etkinliklerin yapıldığı alan. Etrafı 11 km. lik tümsekle çevrilidir. Rabad etrafında da yerleşmelere rastlanmıştır. Şehrin asıl nüfusu rabadda oturur. Burada tüccarlar, sanatkarlar ve diğer işçiler de kalır. Bazı mahalleler kabilelere göre taksim edilmiştir. Eski Türk şehrinin en önemli kısmıdır.

15

16

17

18

19

20

21

22 Oğuzlar, X.yy. ortalarında Yeni Kend, Cend, Cuvara adlı 3 kente sahip. Sonra Savran, Karaçuk, Karnak, Suğnak ve Sür Kend kentlerini topraklarına kattılar yılında Horasan da Selçuklu Devleti ni kurdular. Akabinde İran ve Anadolu ya kesintisiz göçe başladılar Moğol istilasına kadar mamur ve canlı kentler kurmaya devam ettiler.

23 Anadolu da Kent Anadolu, buğday üretimine çok uygun olduğundan, yerleşik tarım köylerine dayalı ilk uygarlıkların mekanı olmuştur. Paleolitik dönemden hayvan evcilleştirildiği ve bitkilerin kültürlendiği bir dönemin yaşandığı coğrafya olmuştur. Kazılara tarih öncesine ait birçok köy yerleşmesi çıkarılmıştır.

24

25 İlk yerleşmeler (Mezolitik ve Paleolitik Dön.); Antalya-Karain, Beldibi ve Belbaşı, Antakya-Musadağ yakınlarındaki Samandağ İlk kent yerleşmeleri (Neolitik Dön.); Çumra-Çatalhöyük Burdur-Hacılar

26 Hititler döneminde yetkin şehirler kurulmuştur. Hitit belgelerine göre; Kırsal örgütlenme, bugünkü örnekleri kadar gelişmiştir. Tarım için kır işletmeye açılmış, gerekli metotlar geliştirilmiştir. Kır faaliyetlerinin düzeni için yasalar konulmuştur. Eski kentler içinde en gelişmişleri İÖ lerde kurulmuş olan Eski Tunç Çağı kentleridir: Beycesultan, Gözlükule, Alişar, Alacahöyük, Truva. Hitit Dönemi (İÖ 2000) kentleri yazılı belgelere dayalı gelişmiş kentlerdir.

27 İÖ 3000 lerin sonlarında Mezopotamya-Anadolu arası yoğun ticaret var. Bu dönem, Hitit devletinin hemen öncesi doruk noktasıdır. Bu gelişmişlik, Anadolu daki kentleri (+) etkilemiştir. Pek çok yıkıma rağmen İÖ 1500 lerde Anadolu daki pek çok kent, İÖ 2500 lerdeki kadar kalabalıktır. Kent sayısı ise geçmişten kat be kat fazladır.

28 Anadolu da Siyasi Birlikler İÖ arası (Asur İmp.na kadar) Hititler büyük bir devlet kurmuşlardır. İÖ 546 da yöredeki köy ve kentler Pers İmp. yönetimine girmiştir. Aynı dönemde Batı Anadolu da Yunan kolonileri vardır. Akabinde İskender İmp. egemen olmuş ve sonra Helenistik devir gerçekleşmiştir Anadoluda. İÖ 1. yy da ise Roma İmp. girer e kadar Bizans yön. kalır.

29

30 Bizans Döneminde Anadolu da Köy- Kent Bizans İmp., toprakları, üzerindeki çiftçilerle birlikte temlik ya da vakfetme hakkına sahipti. Malikane topraklarının yanısıra askeri görevlere bağlı toprak tahsisleri (pronoia) de yapıyordu. İmp.un son zamanlarında pronoia lar artmıştır. Topraklar ve üzerinde yaşayan çiftçiler, İmparatorun malıdır. O nedenle miras sist. yok. Malikane topraklarında yaşayan çiftçilerde ise miras sist. var. Bizansın son zamanlarında merkeziyetçiliğin sarsılması ile pronialar, özerklik kazandılar. Bu, köylülere baskı olarak yansıdı.

31

32 Bizans kenti, ilkçağ kent geleneğini sürdürmekteydi. Bazı ilave/değişiklikler de vardı: mabet yer./kilise, direkli cadde yer./dar sokak. Tipik örneği: İstanbul. Türkler, Anadolu ya geldiğinde bu kentlerin çoğu harap ve önemini kaybetmiş durumdaydı.

33 Selçuklu Döneminde Köy-Kent Horasan da Büyük Selçuklu Saltanatı kurulduktan sonra Anadolu ya büyük göçler başladı. Bunlar arasında daha önceden köy ve hatta kent hayatına geçmiş olanlar da vardı. Yani İran üzerinden Anadodolu ya gelen Oğuz Türkleri de yerleşik yaşam kültürü ile gelmişlerdi. (Basit/göçebe kültürlü değillerdi.)

34 Türkler Anadolu ya ilk geldiklerinde kısmen kentli kısmen köylü bir gayrimüslim halkla karşılaştı/çatıştı. Harp ve anarşi yıllarında kırsaldakiler, kalelerle savunulan kentlere ve kent yakınlarına kaçtı. Dolayısıyla kırsal büyük oranda boşaldı. Kentlerin durumu da parlak değildi.

35 Türkler, bir yandan boşalmış kırsalda kendi tarım teknikleri ile buraları canlandırdılar, Anadolu da tarım ekonomisi yeniden canlandı. Bir yandan da kentlerin Hristiyan halkının eski zanaatlarını yapmaları konusunda özgür bıraktılar. Böylelikle ticaret canlandı. Böylece, Malazgirt (1071) zaferi öncesi, Anadolu da Türklerin bu yöntemlerine dayalı bir refah durumu ortaya çıktı.

36 Malazgirt Zaferi sonrası bu süreç yayıldı ve Anadolu Doğu dan Batı ya yeniden yapılandı. Bugünkü kentlerin çoğu bu dönemin izlerini taşır. Anadolu Selçuklu Devleti, Anadolu dışına taşma siyaseti gütmediğinden, sadece buraya yerleşmek istediğinden, yerleşik tarıma dayalı, büyük ve kalabalık köyler kuruldu. Anadolu da köy yoğunluğu arttı ve Haçlı Seferlerine rağmen köy hayatı huzur ve barış içinde kaldı.

37

38 Osmanlı şehir yapısı nasıldır?

Büyük göç adı verilen bu göç sonrasında çeşitli devletler kurdular. Bunlar:

Büyük göç adı verilen bu göç sonrasında çeşitli devletler kurdular. Bunlar: Ünite 3 Orta Asya Türk Tarihi Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Tarihin en eski ve devamlı topluluklarından olan Türkler, yaklaşık dört bin yıllık geçmişleri boyunca Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında birçok

Detaylı

Tarih Dokuzuncu Sınıf Ünite Konuları Video Ders Anlatımı 1. ÜNİTE: TARİH BİLİMİ 1. KONU: TARİH BİLİMİNE GİRİŞ. 1. İnsan ve Tarih. 2.

Tarih Dokuzuncu Sınıf Ünite Konuları Video Ders Anlatımı 1. ÜNİTE: TARİH BİLİMİ 1. KONU: TARİH BİLİMİNE GİRİŞ. 1. İnsan ve Tarih. 2. Tarih Dokuzuncu Sınıf Ünite Konuları Video Ders Anlatımı 1. ÜNİTE: TARİH BİLİMİ 1. KONU: TARİH BİLİMİNE GİRİŞ 1. İnsan ve Tarih 2. Tarihin Konusu 3. Tarihte Sebep-Sonuç ve Yer-Zaman İlişkisi 4. Tarih Biliminin

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ İLHAN ÇOLAK TOSYA / 2016

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ İLHAN ÇOLAK TOSYA / 2016 İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ İLHAN ÇOLAK TOSYA / 2016 ÜNİTE 1 İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ ORTA ASYANIN YERİ TÜRK ADININ ANLAMI ORTA ASYA DAN GÖÇLER İLK TÜRK DEVLETLERİ KAVİMLER GÖÇÜ DİĞER TÜRK DEVLETLERİ

Detaylı

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy kpss soru bankası tamamı çözümlü tarih serkan aksoy Serkan Aksoy KPSS Tarih Soru Bankası ISBN 978-605-364-239-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım,

Detaylı

Mutfağın Tanımı ve Mutfağın Tarihsel Gelişimi

Mutfağın Tanımı ve Mutfağın Tarihsel Gelişimi Mutfağın Tanımı ve Mutfağın Tarihsel Gelişimi Mutfağın Tanımı? Mutfak dilimize Arapça dan gelmiş bir kelimedir ve yemek pişirilen yer olarak tanımlanmaktadır. Arapça da matbah kelimesinden gelen kelime

Detaylı

Bu köyün ismi Cankurtaran olmadan önceki adı Kazıklı'dır. Niye Kazıklı...Cumhuriyet ten önce köylüler etraftaki bir köyle kavgaya tutuşurlar.

Bu köyün ismi Cankurtaran olmadan önceki adı Kazıklı'dır. Niye Kazıklı...Cumhuriyet ten önce köylüler etraftaki bir köyle kavgaya tutuşurlar. Köyün Tarihçesi Bu, köyün önceki ismi Çebişli dir. Yerleşim yeri şimdiki köyün 2 kilometre kadar iç tarafında öz olarak b ilinen yerde imiş...bu köylüler yani dedelerimiz Köyümüzün Kırıkkale tarafındaki

Detaylı

kpss tarih soru bankası tamamı çözümlü serkan aksoy

kpss tarih soru bankası tamamı çözümlü serkan aksoy kpss 2013 tarih soru bankası tamamı çözümlü serkan aksoy ÖN SÖZ Bu kitap, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Kültür Testinde önemli bir yeri olan Tarih bölümündeki 30 soruyu uygun bir süre zarfında

Detaylı

I. ULUSLAR ARASI AHLAT-AVRASYA KÜLTÜR VE SANAT SEMPOZYUMU 23-25 AĞUSTOS 2012 AHLAT - BİTLİS

I. ULUSLAR ARASI AHLAT-AVRASYA KÜLTÜR VE SANAT SEMPOZYUMU 23-25 AĞUSTOS 2012 AHLAT - BİTLİS Van Gölü nün hemen kuzeybatı kıyısında yer alan Ahlat, sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarıyla, Türk-İslam medeniyetinin en önemli tarihsel yerleşim merkezleri arasında bulunmaktadır. Ahlat çevresinde

Detaylı

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 2006 TEMMUZ - BÖLGESEL İzmir de Göç Dalgası Hande UZUNOĞLU Sözlük anlamı bir yerden başka bir yere taşınma olan göç, tarihte insanların toplu/ferdi olarak sosyal, ekonomik v.b. gibi sebeplerle yer değiştirmesi

Detaylı

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Makedonyalı İskender in tahta çıkışı = Per İmp. Aile kavgaları+yunan sitelerinin iflası Yunan Siteleri= Artan nüfus+işsizlik ve besin eksikliği+çiftçilerin sürekli

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST 1 1) Türklerin Anadolu ya gelmeden önce

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 SOSYAL BİLGİLER Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın Araçları ÜNİTE:2 Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 İstihdam, İşsizlik, Ücretler ve Çalışma Koşulları ÜNİTE:4 Gelir Dağılımı

Detaylı

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci Yerleşik Yaşama Geçişte Buğdayın Önemi Buğday dayanıklı bir bitkidir. Zengin toprakta, fakit toprakta yetişir. Uzun süre saklanabilir. Besin değeri zengindir. Çeşitli şekillerde

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

TANER ÖZDEMİR TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ

TANER ÖZDEMİR TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ 1) Türk Devletlerinde en çok kullanılan unvan--------------------------------------- 2) İslam Öncesinde yaşayan en eski topluluk----------------------------------------- 3)

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ

TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ I - GÜZ YARIYILI DERSİN KODU DERSİN ADI KREDİSİ Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı TAR601 Mezopotamya Kültürleri Tarihi I 3 TAR603 Anadolu Kültürleri Tarihi I 3 TAR605 Roma Tarihi

Detaylı

Genel Bilgiler DİYARBAKIR GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü: 15.355 km². Nüfus: 1.362.708 (2000) İl Trafik No: 21

Genel Bilgiler DİYARBAKIR GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü: 15.355 km². Nüfus: 1.362.708 (2000) İl Trafik No: 21 Genel Bilgiler DİYARBAKIR GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 15.355 km² Nüfus: 1.362.708 (2000) İl Trafik No: 21 Isının 40-50 dereceye vardığı yaz günlerinin bunaltıcı sıcaklığından kurtulmak amacıyla gelişen düz

Detaylı

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 İletişim Adı 02 İnsan, İletişim ve Dil - Dilin İşlevleri 03 Dil - Kültür İlişkisi 04 Dillerin Sınıflandırılması 05 Türk Dilinin Tarihî Gelişimi 06 Türkçenin Ses Özellikleri - I (Ünlüler)

Detaylı

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir 1.... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. KISA DÖNEMLİ

Detaylı

KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC

KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI HOŞGELDİNİZ 3 MART 2016 KKTC Kuzey Kıbrıs Toprağın Her Adımında Tarih olan

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

Yasin Kayış, Aydın Vilâyeti Salnâmelerinde Torbalı ve Sultan II. Abdülhamid in Hayır Eserleri, Torbalı Belediyesi Kültür yay., 1. Baskı, İzmir, 2012.

Yasin Kayış, Aydın Vilâyeti Salnâmelerinde Torbalı ve Sultan II. Abdülhamid in Hayır Eserleri, Torbalı Belediyesi Kültür yay., 1. Baskı, İzmir, 2012. Tarih Okulu The History Scholl İlkbahar-Yaz 2013 Spring-Summer 2013 Sayı XIV, ss. 307-311. Number XIV, pp. 307-311. Yasin Kayış, Aydın Vilâyeti Salnâmelerinde Torbalı ve Sultan II. Abdülhamid in Hayır

Detaylı

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI 1.KONU: TARİHÎ ÇAĞLARA GİRİŞ 2.KONU: İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI 1.K0NU TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ İnsan, düşünebilme

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

TURGUTREİS MART 2009 ŞUBAT 2014

TURGUTREİS MART 2009 ŞUBAT 2014 TURGUTREİS MART 2009 ŞUBAT 2014 TURGUTREİS BELEDİYE BAŞKANI MEHMET DİNÇBERK 5 YILLIK ÇALIŞMALARINDA EKONOMİK DURUMU VE YOL ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, 30 Mart

Detaylı

BÖLÜM I - KONU VE METOD... A. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE AMACI... B. ÇALIŞMANIN KAPSAM VE PLANI... C. ARAŞTIRMANIN VARSAYIMLARI...

BÖLÜM I - KONU VE METOD... A. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE AMACI... B. ÇALIŞMANIN KAPSAM VE PLANI... C. ARAŞTIRMANIN VARSAYIMLARI... içindekiler... TABLOLAR LİSTESİ... ÖNSÖZ... GİRİŞ... BÖLÜM I - KONU VE METOD... A. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE AMACI... B. ÇALIŞMANIN KAPSAM VE PLANI... vi i xxvi i 1 C. ARAŞTIRMANIN VARSAYIMLARI... D. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR!

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! KIRGIZİSTAN İNŞAAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA OŞ SIRACÜDDİN SAKIP ÜNİVERSİTE YURDU PROJEMİZ * Fergana Vadisi Türklerin İslam ı ilk kabul ettikleri, ilk Müslüman Türk devletlerinin

Detaylı

OSMANLI KÜLTÜR TARİHİ ARAŞTIRMALARI VE ÖNERİLER

OSMANLI KÜLTÜR TARİHİ ARAŞTIRMALARI VE ÖNERİLER Tarih Okulu The History School Eylül-Aralık 2011 September-December 2011 Sayı XI, ss. 7-11. Number XI, pp. 7-11. OSMANLI KÜLTÜR TARİHİ ARAŞTIRMALARI VE ÖNERİLER Filiz Çalışlar YENİŞEHİRLİOĞLU Osmanlı dünyası

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 7.Hafta OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA TARIM. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 7.Hafta OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA TARIM. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 7.Hafta OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA TARIM Dr. Osman Orkan Özer Osmanlı nın tarımın yozlaşmasının başlıca dört nedeni vardır: a) Çiftçilerin yeni teknikler hakkında yeterli

Detaylı

YEREL YÖNETİME GİRİŞ DERSİ Yerel Yönetimler Programı (2013 2014 Planı)

YEREL YÖNETİME GİRİŞ DERSİ Yerel Yönetimler Programı (2013 2014 Planı) YEREL YÖNETİME GİRİŞ DERSİ Yerel Yönetimler Programı (2013 2014 Planı) Dersin Amacı Dersin amacı, yerel yönetimlerle ilgili temel bilgilerin verilmesi, Türkiye de yerel yönetimlerin yasal/kurumsal boyutunun

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Sart Harabeleri - Salihliegitim. Yazar Fatih KARA Pazartesi, 19 Mart 2012 22:05 - Son Güncelleme Pazar, 25 Mart 2012 17:12

Sart Harabeleri - Salihliegitim. Yazar Fatih KARA Pazartesi, 19 Mart 2012 22:05 - Son Güncelleme Pazar, 25 Mart 2012 17:12 Sardes (Sart) Salihli yakınlarında, bugünkü İzmir-Ankara yolu üzerinde, Manisa'ya yaklaşık 62 km uzaklıkta bulunan Sart, antik çağda Lidya Krallığının başkenti olması ve tarihte ilk altın paranın basıldığı

Detaylı

2015-2016 GÜZ YARIYILI ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ 1. ÖĞRETİM HAFTALIK DERS PROGRAMI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 08-30 09-00 ARK131

2015-2016 GÜZ YARIYILI ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ 1. ÖĞRETİM HAFTALIK DERS PROGRAMI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 08-30 09-00 ARK131 I.SINIF 2015-2016 GÜZ YARIYILI ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ 1. ÖĞRETİM HAFTALIK DERS PROGRAMI 08-30 09-00 ARK131 Minos ve Myken Çağı Mimarlığı 09 15 ARK131 10 15 Minos ve Myken Çağı Mimarlığı 10 30 11 00 ARK101 Arkeolojiye

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author KAFES BALIKÇILIĞI Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X Copyright 2005 by Author All rights reserved. Her hakkı yazarına aittir. Kitaptaki

Detaylı

Cebeci Kampüsü Forumu

Cebeci Kampüsü Forumu Utku Balaban, Bülent Duru, Cebeci Kampüsü Forumu: Kentsel Dönüşüm, 23 Ağustos 2013, SBF Blog, http://www.politics.ankara.edu.tr/sbfblog/?bil=blogpost&blogrefid=21 Cebeci Kampüsü Forumu Kentsel Dönüşüm

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

TC ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TC ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 Genel Müdürümüz İsmail Güneş Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu nun Mersin, Niğde ve Nevşehir Programlarına İştirak Etti 02.04.2016 tarihinde Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ın ve Orman

Detaylı

TÜRKİYE SULAMA KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ 2001 TÜRKĠYE SULAMA KOOPERATĠFLERĠ MERKEZ BĠRLĠĞĠ,ÇUKUROVA SULAMA BĠRLĠKLERĠ DERNEĞĠ VE KÖY- KOOP

TÜRKİYE SULAMA KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ 2001 TÜRKĠYE SULAMA KOOPERATĠFLERĠ MERKEZ BĠRLĠĞĠ,ÇUKUROVA SULAMA BĠRLĠKLERĠ DERNEĞĠ VE KÖY- KOOP TÜRKĠYE SULAMA KOOPERATĠFLERĠ MERKEZ BĠRLĠĞĠ,ÇUKUROVA SULAMA BĠRLĠKLERĠ DERNEĞĠ VE KÖY- KOOP 'un 29 Kasım- 2 Aralık 2014 tarihleri arasında ANTALYA'da düzenlediği KÜRESEL ISINMA VE KURAKLIKLA MÜCADELEDE

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri 19. yy da Osmanlı ve Bizans hakkındaki araştırmalar ilerledikçe benzerlikler dikkat çekmeye başladı. Gibbons a göre Osm. Hukuk sahasında

Detaylı

9. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / DİL VE ANLATIM

9. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 İletişim 02 İnsan, İletişim ve Dil - Dilin İşlevleri 03 Dil-Kültür İlişkisi 04 Dillerin Sınıflandırılması 05 Türk Dilinin Tarihî Gelişimi ve Türkiye Türkçesi 06 Türkçenin Ses Özellikleri

Detaylı

ORMAN KAYNAKLARINDA KIRSAL YERLEŞİMLER VE 2-B GERÇEĞİ

ORMAN KAYNAKLARINDA KIRSAL YERLEŞİMLER VE 2-B GERÇEĞİ ISPARTA HALKEĞİTİM MERKEZİ 30 MAYIS 2012 ORMAN KAYNAKLARINDA KIRSAL YERLEŞİMLER VE 2-B GERÇEĞİ Doç. Dr. Ahmet TOLUNAY Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Anabilim Dalı 32260-Isparta

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

Ali Canip Olgunlu ile Kazdağları Tur Programı Çanakkale, 29 Ağustos 01 Eylül 2013. Tur Tanıtımı : Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu ile Kazdağları Tur Programı Çanakkale, 29 Ağustos 01 Eylül 2013. Tur Tanıtımı : Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Ali Canip Olgunlu ile Kazdağları Tur Programı Çanakkale, 29 Ağustos 01 Eylül 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: Çanakkale Savaşı tarihi ve şehitlik Truva Atı ile ünlü Troya antik kenti

Detaylı

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy kpss soru bankası tamamı çözümlü tarih serkan aksoy ÖN SÖZ Bu kitap, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Kültür Testinde önemli bir yeri olan Tarih bölümündeki 30 soruyu uygun bir süre zarfında ve

Detaylı

TARİH SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde

TARİH SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür TARİH KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebileceğini açıkladı. SORU BANKASI

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği. COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI 1. KURUM ADI : Yedi Sistem Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUNADRESİ :Atatürk Bulvarı No: 90/32 Kat:1-2-3-4-5-6-7-8-9 Kızılay Çankaya / ANKARA 3. KURUCUNUN ADI

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

Bodrum hakkında bilinmeyen bir gerçek belgesiyle ortaya çıktı

Bodrum hakkında bilinmeyen bir gerçek belgesiyle ortaya çıktı Bodrum hakkında bilinmeyen bir gerçek belgesiyle ortaya çıktı 1938 yılında dönemin Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, Yunan adalarına rakip olarak Bodrum a turistik yatırım yapılmasını istediği

Detaylı

BÖLÜM I... 1 GİRİŞ...

BÖLÜM I... 1 GİRİŞ... BÖLÜM I... 1 GİRİŞ... 1 Tablo I.1 Pamukkale ÖÇKB sine İlişkin İstatistikî Bilgiler... 6 Tablo I.2. Örneklem ve Nüfus Değişim Oranları... 6 Tablo I.3. İstatistikî Bilgiler Sayısı... 7 BÖLÜM II... 9 GENEL

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli 09 Aralık 2011 Cuma Günü Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Tarafından

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına...

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... KÜLTÜR Geçmiş davranışlar Kültür Gelecekteki davranışlar (Bozkurt, V. (2005), Değişen Dünyada Sosyoloji, 3, Aktüel Yayınları,

Detaylı

ACEMHÖYÜK KAZILARI 2015 YILI RAPORU

ACEMHÖYÜK KAZILARI 2015 YILI RAPORU ACEMHÖYÜK KAZILARI 2015 YILI RAPORU Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yürütülen Acemhöyük kazıları 2015 yılında 25. 06. 2015-14.09.2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Kazı evi ve çevresindeki temizlik

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER Ahmet Ceyhan Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA MERKEZ BEYDAĞI KENTSEL YENİLEME (GECEKONDU DÖNÜŞÜM) PROJESİ Proje 05.05.2008 tarihinde

Detaylı

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU KISA ÖZET-

Detaylı

tarih soru bankası çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü 94 soru yakaladık

tarih soru bankası çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü 94 soru yakaladık çöz kazan tarih osmanlı siyasi tarihi çağdaş türk ve dünya tarihi kpss 2015 ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası Serkan Aksoy KPSS Tarih Soru Bankası

Detaylı

Sosyo Ekonomi. Türkiye de Köyden Kente Göç ve Düşündürdükleri. The Migration to City from Village in Turkey and Some Thoughts on the Issue.

Sosyo Ekonomi. Türkiye de Köyden Kente Göç ve Düşündürdükleri. The Migration to City from Village in Turkey and Some Thoughts on the Issue. Sosyoekonomi / 2011-MI / 11MI07. Ertuğrul GÜREŞÇİ Sosyo Ekonomi Özel Sayı 2011-MI Türkiye de Köyden Kente Göç ve Düşündürdükleri Ertuğrul GÜREŞÇİ ispir_ert@hotmail.com The Migration to City from Village

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

%50 2) Sayısal Bölüm

%50 2) Sayısal Bölüm TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Genel Yetenek 1) Sözel Bölüm 0 2) Sayısal Bölüm 0 Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorulardan

Detaylı

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden Tarih Öncesi Devirlerde Anadolu Video Ders Anlatımı TARİH ÖNCESI DEVİRLERDE ANADOLU Türkiye tarih öncesi devirlerde üzerinde birçok medeniyet kurulan çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Ülkemizin tarihi

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ Necdet Utkanlar ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 MKE Ağır Silah ve Çelik fabrikası, 1932-1937

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

Fethinden Sâmânîler in Yıkılışına Kadar (893-389 / 711-999) Semerkant Tarihi Osman Aydınlı, İstanbul : İSAM Yayınları, 2011, 596 s.

Fethinden Sâmânîler in Yıkılışına Kadar (893-389 / 711-999) Semerkant Tarihi Osman Aydınlı, İstanbul : İSAM Yayınları, 2011, 596 s. Fethinden Sâmânîler in Yıkılışına Kadar (893-389 / 711-999) Semerkant Tarihi Osman Aydınlı, İstanbul : İSAM Yayınları, 2011, 596 s. Tanıtım ve Değerlendirmeler 185 Samet SAZAK 2 İslam medeniyetinde tarih

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken de bitişik yazılmıştır?

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken de bitişik yazılmıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? 1. A. Huzurlarınızda Sayın Mehmet Akın. 2. B. Perihan Hanım ı ikaz ettiler. 3. C. Profesör doktor Suat Bey, bize geldi. 4. D. Fatih Sultan Mehmet,

Detaylı

TÜRKLERDE DEVLET YÖNETİMİ VE LİDER YÖNETİCİLER

TÜRKLERDE DEVLET YÖNETİMİ VE LİDER YÖNETİCİLER TÜRKLERDE DEVLET YÖNETİMİ VE LİDER YÖNETİCİLER Dört bin yıllık tarihe sahip olan Türkler, Orta Asya bozkırlarından çıkarak ve üç kıtaya yayılarak büyük devlet ve imparatorluklar kurmuş, cihana hâkim olmuş;

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Bitkilerin kültüre alınmasının yerleşik

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Dramaturji Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı

8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı 8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının sekizincisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

2013 Yılında Yabancıların Gayrimenkul Alımı Yüzde 15,7 Artarak 3,0 Milyar Dolar Oldu

2013 Yılında Yabancıların Gayrimenkul Alımı Yüzde 15,7 Artarak 3,0 Milyar Dolar Oldu 2013 Yılında Yabancıların Gayrimenkul Alımı Yüzde 15,7 Artarak 3,0 Milyar Dolar Oldu Türkiye de inşaat ve inşaat malzemeleri sektörüne talep yönü ile destek olacak bir gelişme mütekabiliyet yasasının çıkarılması

Detaylı

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir.

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir. 1.EKOSİSTEMLER TÜR HABİTAT POPÜLASYON EKOSİSTEM TÜR: Kendi aralarında üreyip verimli döller verebilen ve bir ortak atadan gelen benzer bireylerin oluşturduğu topluluğa denir. POPÜLASYON: Belli bir bölgede

Detaylı

EKONOMİ BÜLTENİ 16-31 MAYIS 2013 SAYI:52

EKONOMİ BÜLTENİ 16-31 MAYIS 2013 SAYI:52 EKONOMİK ARAŞTIRMALAR BİRİMİ EKONOMİ BÜLTENİ 16-31 MAYIS 2013 SAYI:52 Dış Ticaret İ hracat Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre %0,9 azalarak 12 milyar 520 milyon dolara düşerken; ithalat %18,4

Detaylı

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 14.11.2013 tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Sosyal BilimlerEnstitüsü İletişim Bilimleri Doktora Programı * 1. YARIYIL 2. YARIYIL İLT 771 SİNEMA ARAŞTIRMALARI SEMİNERİ 2 2 3 10 1

Detaylı

C) DİNÎ-TASAVVUFİ HALK EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ

C) DİNÎ-TASAVVUFİ HALK EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ KISALTMALAR GİRİŞ A) TASAVVUFA GENEL BİR BAKIŞ a) Tasavvuf Nedir? b) Tasavvufun Kökeni c) Tasavvufun Kaynakları d) Tasavvufun Kurumsallaşması-Yayılması e) Tasavvuf Teorileri f) Tarikatların

Detaylı

1. Gün. Bildiriler. Zafer DER N * TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE İZMİR

1. Gün. Bildiriler. Zafer DER N * TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE İZMİR 1. Gün Bildiriler Zafer DER N * TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE İZMİR Bu kentte yaşayan bizler ne kadar İzmirliyiz? Belki bir kısmımız burada doğmuş olabiliriz, ama biraz eski kuşağımızı incelediğimizde çoğumuzun

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKİYE SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİ SOSYAL VE KÜLTÜR TARİHİ Ders No : 8105010023 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS

Detaylı

KONYA TİCARET ODASI İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

KONYA TİCARET ODASI İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 05.10.2012 Sayı 8 Konya Ticaret Odası (KTO) İstihdam İzleme Bülteni, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerinin bir araya getirilerek

Detaylı

KONYA TİCARET ODASI İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

KONYA TİCARET ODASI İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 04.01.2013 Sayı 11 Konya Ticaret Odası (KTO) İstihdam İzleme Bülteni, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerinin bir araya getirilerek

Detaylı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı

Detaylı

TARİH 1.

TARİH 1. TARİH 1 16.02.2017 ARİF ÖZBEYLİ ERBAA ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ... VE,TARİH YAZIYLA BAŞLAR TARİHİ ÖNCESİ DEVİRLER Taş Devri (MÖ.600.000-5500) Kalkolitik Dönem (MÖ.5500-2500) Maden Devri

Detaylı

RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS UN DOĞU KARADENİZ GEZİSİ

RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS UN DOĞU KARADENİZ GEZİSİ RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS UN DOĞU KARADENİZ GEZİSİ Bojidar Çipof 5 Ekim 2014 Rum Patriği Bartholomeos, geçtiğimiz Ağustos ayının sonlarında beraberinde bir heyetle birlikte Doğu Karadeniz gezisi yaparak

Detaylı

SOSYOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SİYASET SOSYOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Orman köylerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Orman köylerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Orman köylerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli 23 Mart 2012 Cuma Günü Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Tarafından

Detaylı

ÖRGÜT KURAMI (İŞL302U)

ÖRGÜT KURAMI (İŞL302U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ÖRGÜT KURAMI (İŞL302U) KISA ÖZET-2013-

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 6. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 6. SINIF TÜRKÇE 6. SINIF 1 Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır. 2 Metindeki anahtar kelimeleri belirler. 3 Metnin konusunu belirler. 4 Metnin ana fikrini/ana duygusunu

Detaylı

Siyasi Düşünceler Tarihi I (KAM 203) Ders Detayları

Siyasi Düşünceler Tarihi I (KAM 203) Ders Detayları Siyasi Düşünceler Tarihi I (KAM 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyasi Düşünceler Tarihi I KAM 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı