Z.B.E.Ü. Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Staj Raporu STAJ RAPORU 1. GÜN ADATEK MEDİKAL SİSTEMLERİNDE İLK GÜN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Z.B.E.Ü. Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Staj Raporu STAJ RAPORU 1. GÜN ADATEK MEDİKAL SİSTEMLERİNDE İLK GÜN"

Transkript

1 1. GÜN ADATEK MEDİKAL SİSTEMLERİNDE İLK GÜN ADATEK MEDİKAL SİSTEMLER 2008 yılından bu yana Sakarya da sürdürmekte olduğu medikal servis hizmetlerini an itibari ile 25 farklı il seçeneği ile sürdürmektedir..tıbbi cihaz bakım, onarım ve kalibrasyonu yedek parça temini,medikal malzeme satışı konularında profesyonel altyapısı ve uzman kadrosuyla kalıcı çözümler sunmaktadır. Kamu ve özel kurumların gereksinimi olan elektronik ve tıbbi cihazların, malzeme ve aksesuarların temini, projelendirmesi, kurulumu, eğitimi ve teknik servis hizmetleri alanında hizmet vermekte olan bir kuruluştur.sağlık sektörü hemşire,doktor,teknisyen,mühendis ve idari çalışanlar olarak multidisipliner bir yapıdır. Bugün Adetek Medikal Sistemlerinin ofisinde Özge Hanım, Yasin Bey ve Erkut Bey ile ilk tanışmamız gerçekleştirildi. Ofis ortamına alışma süresi gerçekleşti.

2 2. GÜN Bugün tüm gün özel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi. Verilen eğitim başlıkları; 1. Genel Konular a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, c) İşyeri temizliği ve düzeni, ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar 2. Sağlık Konuları a) Meslek hastalıklarının sebepleri, b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, ç) İlkyardım 3. Teknik Konular a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, b) Elle kaldırma ve taşıma, c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma, ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı, d) Ekranlı araçlarla çalışma, e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri, f)iş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması, g) Güvenlik ve sağlık işaretleri, ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı, h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü, ı) Tahliye ve kurtarma

3 3. GÜN Ofisin genel müdürü tarafından ofise giriş çıkış yapan cihazların nasıl kontrol altında tutulduğu,istemlerin hangi sistem üzerinden yapıldığı, kesilen faturaların Word dosyasın da ve kağıt üzerinde nasıl kayıt altına alındığı, bu kontroller sağlanırken hangi yolların izlendiği anlatıldı. Bakım, Onarım ve Değişimi Yapılacak Cihazların Bize Ulaşması Adatek Medikal Sistemleri şirketinin kendi içerisinde anlaşmış bulunduğu devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel şirketler ve eğitim araştırma hastanesi bulunmaktadır. Firmalar internet, telefon veya mail yoluyla bizimle iletişime geçerek, bize arızalı cihaz bildiriminde bulunurlar. Cihazın Word üzerinde kaydı sağlanır. Cihaz kontrol edildikten sonra karşı firmaya fiyat teklifi gönderilir. Olumlu cevap geldiği taktirde cihazın bakım, onarım, tamir ve kalibrasyon süreci başlatılır. Arızası Tespit Edilmiş Cihazın Parça Teminatı Adatek Medikal Sistemleri şirketinde ki uzman kişiler tarafından problemin nereden kaynaklandığı tespit edilir. Genelde bize gelen cihazların powersupply kartları, işlemciler, ana kart, soket giriş-çıkış kısımları ve eğer cihaz bir medikal ekrana sahipse ekran kartları kontrol edilir. Bu elektronik kartlar üzerinde bir problem saptanırsa elimizdeki cihazın datasheeti aranır. Bulunursa datasheet üzerinden kolaylıkla bozuk parçalar bulunabilirken, eğer datasheet yoksa kart üzerindeki bilgiler okunarak internet üzerinden parça bulumu gerçekleştirilir. 4. GÜN Mühendis Tarafından Anlatılan Temel Bilgiler PowerSupply Kart: Cihazın çalışması için gerekli enerjiyi sağlayan güç ünitesidir.

4 İşlemci: İşlemci bir cihazın beyni gibi davranır. Sistem üzerindeki her bilgi işlemci de kayıtlıdır. Yazılımın olduğu kısım da burasıdır. Hassas bir yapıya sahip olmakla birlikte, yazılımı sadece cihazın yazılımını yapan firmalar tarafından bilinmektedir. Eğer yazılım üzerinde bir problem varsa bizim yapabileceğimiz fazla bir işlem kalmadığı için cihazı geri teslim etmek zorunda kalırız. Ana Kart: Ana kart cihazınkontrollerini sağlayan elemanların ve yolların birleştiği karttır. Cihazın birincil kartı olarak kabul edilir. Bir ana kartta temel olarak; Harici işlemci, Dahili işlemci, Ram, Ses kartı, Ekran kartı, Ethernet kartı ve Ps/2 bağlantıları bulunur. 1.Harici İşlemci: Aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahip işlemcilerdir. 2.Dahili İşlemci:Harici işlem kartının yükünü paylaşır. 3.Ram: Dosyaların hızla yazılıp okunduğu depolama birimidir. 4.Ses Kartı:Anolog ve digital ses dönüşümlerini gerçekleştiren birimdir. 5.Ethernet Kartı: Bilgisayar ve ağın iletişim kurmasını sağlar. 6.ps/2 bağlantıları: Klavye ve farenin bağlandığı birimlerdir. Ekran Kartı:Görüntüyü monitöre yansıtılmasını sağlayan ekran kartlar medikal sistemler için büyük önem taşır. Medikal bir cihazda görüntünün olabilecek en üst seviyede ekrana yansıtılması gerekmektedir. Bu büyük görev ekran kartlarının üzerine düşer. Ayrıca medikal bir monitörün normal bir sistemin monitöründen kat ve kat pahalı olmasının sebeplerinden birisi; ekran kartının kalite durumudur.

5 5. GÜN ÇAĞRI BUTONU Arıza:Dört adet hasta çağrı butonunun soket girişlerinde kalitesiz ürün kullanımdan dolayı bozukluk vardı. Arızanın Giderilme Şekli:Kablonun soket kısmı kesildi. Avometre kısa devre moduna alındı ve cihazın buton kısmında arıza olup olmadığının anlaşılması için toprak ve artı uçları kontrol edildi. Buton kısmında bir sorun olmadığı anlaşıldığı anda kesilmiş olan kısma yeni ve kaliteli soket lehimi yapıldı. Tekrar kısa devre yapılarak yeni soketler kontrol edildi. Uzun süreli bip sesini duyduğumuzda hasta butonunun arızasının giderildiğianlaşıldı. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Özellikle duyma testi yaptırılan odyometri odalarında kullanılır. Hastanın eline bu butonlardan verilir. Kulağında kulaklık bulunan hastaya belli frekanslarda sesler gönderilir. Hasta her duyduğu seste butona basar. Karşı tarafta bulunan sağlık personeli basma süresine göre doktora göndermek üzere rapor oluşturur. HASTA BAŞI MONÜTÖRÜ Arıza: Ekran görüntüyü aktaramıyordu. Arızanın giderilme şekli:önce cihazın giriş voltajları kontrol edildi. Daha sonra cihazın datasheeti bulundu. Ve powersupplyüzerinde ki giriş voltlarının olduğu sayfa açıldı. Powersupply üzerindeki güç soketinin her bir voltajı tek tek ölçüldü. Cihazın problemi çözülemedi ve başka güne ertelendi. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi:Hasta başı monitörü hastanın güncel durumunu sürekli takip eden cihazdır. EKG, kalp atımı,oksijensaturasyonu,basınç ve ısı gibi parametreler ölçülmektedir. Hasta başı monitörleri diğer monitörlere göre oldukça kaliteli bir görüntüye

6 sahiptir. Monitör en az 12 inç büyüklükte renkli LCD / TFT ekrana sahip olmalıdır. Ekran çözünürlüğü en az 800 x 600 piksel olmalıdır. 1.EKG:Ekg cihazının açılımı elektrokardiyografidir. Asıl amacı hastanın kalpteki elektriksel ritimlerinin cihaz tarafından okunup kaydedilmesidir. 2.Oksijen Satirasyonu:Kandaki oksijenin, hemoglobine bağlı olarak taşınan miktarına oksijen satürasyonu denir. 6. GÜN Bugün Antalya daki ameliyatta kullanılan Ria setlerini (tenekulum,historemetri, forester (over) pensi, vaginalspekulumgraves, uterus makası eğri ve kocher pensi dişli) paketledik ve aletleri aldığımız Antalya daki firmaya sterilizasyona girmesi için kargoladık. Öğleden sonra Adatek Medikal Sistemlerin anlaşmalı olduğu Akyazı Devlet Hastanesine gittik. Orada bakım ve onarımından sorumlu olduğumuz otoklav cihazları için bulunduk.

7 OTOKLAV CİHAZI Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi:Otoklav cihazları yüksek sıcaklık ve basınç altında sterilizasyon yapan cihazlardır. Otoklav cihazı çalışmaya başlamadan önce içerisindeki havayı vakumlayarak boşaltır. Bunu yapmasının sebebi ısının içeriye eşit miktarda dağılmasını sağlamaktır. 100 C derece sıcaklığın üstündeki sıcaklığa dayanabilen aletler içerisinde steril edilebilir. Aletler özel olarak paketlenir. Otoklav cihazları çok dikkatli kullanılması gereken cihazlardır. Yüksek basınç altında çalıştıkları için kullanılan kapaklar kademeli olarak basıncı boşaltmadan açılmayan döndürmeli kapaklardan olmalıdır. Düz, içi basınçlıyken açan bir kapak kullanılırsa çok büyük bir patlamaya sebep olabilir. Arıza:Cihazın kapağındaki ısı kaçışını engelleyen otoklav contası aşınmaya uğramıştı ve değiştirilmesi gerekiyordu. Arızanın Giderilme Şekli: Yeni alınan otoklav contası diğerinin yerine takıldı.

8 7. GÜN Bugün özel bir hastane olan ASM ye gittik. ASM de otoklav cihazlarının bakım ve onarımından sorumlu bulunmaktaydık. Öğleden sonra işe şirkete gelen seyyar röntgenin kalibrasyon ve teknik tamirini gerçekleştirdik. RÖNTGEN CİHAZI Arıza: Röntgen cihazının değer aralıkları bozulmuştu. Cihaz doğru değerleri göstermiyordu. Arızanın Giderilme Şekli: Firmanın mühendisi tarafından cihazın nasıl kalibre -her firmanın kendine özel kalibre politikası vardır- edilmesi gerektiğini anlatan kapsamlı bir bilgi verildi. Önce cihazın kafa kısmı açıldı sonra ekran üzerinden kalibrasyonyapıldı ve iç taraftaki tuş sayesinde ayarlar kaydedildi.bu bilgiler ışığında cihazın bozulmuş olan ayarları tekrar eski haline getirildi. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Röntgen filmleri X-ışını tüpünde anlık olarak üretilen X-ışınlarının insan vücuduna gönderilmesi ve giden X-ışınlarının dokuların özelliklerine göre geri yansımalarının bilgisayar ortamında yorumlanıp röntgen olarak kaydedilmesiyle oluşur. Çalışanların kullandığı kontrol odasından cihaz manuel, yarı otomatik veya tam otomatik olarak kontrol edilebilir. Röntgen cihazından yayılan X-ışınları uzun süreli etkileşimde insan vücuduna ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden röntgen ve kontrol odaları kurşun duvarlarla çevrilidir. Röntgen cihazlarını çeşitleri vardır. Bunlar; C kollu röntgen cihazı, U kollu röntgen cihazı, seyyar röntgen cihazıdır.bizim bakımını yaptığımız cihaz özel araç içerisinde hastaların ayağına gidebilen, acil durum röntgenidir.

9 8.OTOKLAV Arıza: ASM de bulunan otoklav ve yıkama cihazlarının genel bakım ve onarımına gidildi. Otoklav cihazlarından birisinin bir süredir devre dışı olduğu söylendi. ASM personel arızalı olduğu için kapatıldığını düşüldüğü için, iş sağlığı ve güvenliği açısından cihazı kullanmamıştı. Arızanın Giderilme Şekli: Otoklav cihazının enerjisi ana şartelden kesildi. Cihazın arızası tam olarak saptanamadı. Cihazın devre kısmı komple sökülüp kontrol edilmek üzere ofise götürüldü. Ayrıca yıkama cihazın izolasyonunu dağıldığı görüldü ve dağılan kısımlarına alüminyum bant yapıştırılarak bakımı sağlandı.

10 9. GÜN Bugün daha önceden bize gelmiş olan hasta başı monütörünün tamirine devam ettik. Öğleden sonra ise göz refraktometre cihazı geldi onunla ilgilendik. Hasta Başı Monitörü Arızanın Giderilme Şekli: Devre üzerende sağlanan voltaj kotrolleri doğrultusunda anakartla ekran arasındaki iletimi sağlayan soketin üzerindeki bazı çıkışların doğru volt değerlerini vermediği datasheet aracılığıyla saptandı. Yol takip edilerek, Avometre kısa devre moduna alınarak,doğru şekilde çalışmayan bobinler saptandı. İnternet üzerinde bobin siparişli verildi. Ve ürünlerin gelmesi için bekleme sürecine alındı. Göz Refraktometre Arıza: Cihazın rayları yerinden çıkmıştı ve sabit görüntü alınmasını engelliyordu. Ayrıca cihaz orta noktayı göstermiyordu. Arızanın Giderilme Şekli: Önce cihazın ray kısmı söküldü. Ray yerine oturtuldu ve eksik vidalar yerleştirildi. Daha sonra cihazın kafa kısmı söküldü. Lensler temizlendi. Orta nokta hala yoktu. Sonra volt değerleri kontrol edildi. İzlenen yol sonucunda beyaz ışığın oluşumunu sağlayan ledin çalışmadığıanlaşıldı. İnternet üzerinden led arandı fakat bulunamadı. Daha sonra cihaz kenara kaldırıldı. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Korneanın kırma kusurlarını ölçmeye yarayan cihazdır. Kornea üzerine gelen ışık ışınlarının kırılarak retina üzerine düşmesine refraksiyon denir. Bu kırılmanın az veya çok olmasına göre kişilerin miyop, hipermetrop veya astigmat değerleri ortaya çıkar.

11 10. GÜN ASM nin EEG hasta odası için hasta ile görevlinin arasında iletişim kurulması adına özel mikrofon-hoparlör sistemi geliştirildi. Ayrıca Hasta başı monitörüyle uğraşılmaya devam edildi. İstek:Özel İntercom Sistemi (Mikrofon Hoparlör Sistemi) kurulması istendi. İsteğin Gerçekleştirilme Şekli: Elektronik mağazaya gidildi. Hoparlör ve mikrofon alındı. Önce hoparlörün içinde ki ağırlık yapan trafo söküldü. Daha sonra trafonun oluşturduğu boşluğa mikrofon yerleştirildi. Lehimler yapıldı, kontroller sağlandı. Çalıştığı anlaşılınca ASM ye takılmak üzere kenara koyuldu. Hasta Başı Monitörü Bobinler elimize ulaştı ve hepsi uzun çabalar sonucunda değiştirildi. Soketin giriş uçları tekrar kontrol edildi. Bu sefer sokette problem yoktu. Fakat ekran gel-git yapıyordu. Bizde sorunun ekranda olabileceğini düşünüp ekranı söktük. Problemin ekranın yan tarafındaki FFS kablolarda

12 sorun olduğu anlaşıldı. FFS kablolardan birisi kalkmıştı ve iletim sağlamıyordu. Üzerine silikon döküp FFS kabloyu yerine yerleştirdik. Cihazı toplayıp çalıştırdığımızda ekranın geldiğini fark ettik. Fakat işlemin etkili olup olmadığını anlamamız için üç gün aralıksız çalışmaya bıraktık.

13 11. GÜN Eğitim Araştırma Hastanesinin Korucuk ek binasında kadın doğum bölümünde diognostikultrason cihazının yazılımında problem olduğu bildirildi. Eğitim Araştırma Hastanesine geçildi. DİOGNOSTİK ULTRASON CİHAZI Arıza:Cihazın yazılımı bozuktu. Arızanın Giderilme Şekli: Cihaza format atıldı. Daha sonra CD aracılığıyla cihaza yazalım yüklenmeye başladı. Yazılım yüklendikten sonra tabanda çalışan Windows işletim sistemi başarıyla çalıştı fakat cihazın ara yüzünde problem olduğu görüldü.daha sonra tekrar bakılmak üzere bırakıldı. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Ultrason cihazları genel anlamda 1-5 MegaHertz arasındaki yüksek yan etkisi yoktur. frekanslarında çalışan, ses frekanslarının geri yansımasıyla oluşan görüntüyü eş zamanlı olarak ekrana yansıtan tıbbi cihazlara verilen isimdir. Ultrasonun bir çeşidi olan diognostikultrason cihazı genelde kadın doğum bölümünde kullanılır. Bebeğe çarparak geri dönen ses dalgaları ekranda görüntüsünü görmemizi sağlar. Ultrason cihazını kullanmadan önce daha iyi iletim sağlayabilmek adına hastanın incelenecek bölgesine jel sürülür. Probların içinde bulunan kristal yapıları ses frekansları üretilmesini sağlar. Konveks, lineer ve vajinal olmak üzere 3 çeşit prob vardır. Ultrason cihazının hasta üzerinde herhangi bir yan etkisi yoktur.

14 12. GÜN EKG CİHAZI Arıza: EKG cihazının ekranı kırılmıştı ve sürekli olarak parazit yapıyordu. Arızanın Giderilme Şekli: Cihazın önce voltaj girişleri kontrol edildi. Burada bir problem bulunamayınca elektronik elemanların yanıp yanmadığına kısa devre yaparak bakıldı. Elektronik akşamlarda da bir problem saptanmadı. Daha sonra uzun kontroller sonrası güç girişinin olduğu soketin toprak ucundaki vidanın takılı olmadığı, bu yüzden parazite sebep olduğu anlaşıldı. Vida takılı, İşlemci temizlenip ısıtılınca cihaz normal şekilde çalışmaya devam etti. Toplanıp teslimi gerçekleştirildi. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi :Ekg cihazının açılımı elektrokardiyografidir. Asıl amacı hastanın kalpteki elektriksel ritimlerinin cihaz tarafından okunup kaydedilmesidir. Hastanın belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilir. Ardından cihazı çalıştırmanız yeterlidir. Cihazı Oluşturan Parçalar Elektrokardiyografi Cihazı Elektrotlar Hasta Başı Monitörü Üç günlük bekleme süresine alınan hasta başı monitörü ikinci günün ortalarına doğru tekrar bozuldu. Ekran sipariş etmek dışında fazla şansımız kalmadığının bilincine vardık. Ve hastaneye teklif gönderdik. Teklife olumlu dönüş gelmeyince cihazı hastaneye geri gönderdik.

15 13. GÜN Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesinin Korucuk Kliniğine gidildi. Arızalı olduğu söylenen göz cihazına bakıldı. Hasta yatağı ve önceki günlerde doğru kurulumunu yapamadığımız ultrason cihazının kurulumu gerçekleştirildi. Hastane Yatakları Arıza: Hasta yataklarının alt tarafındaki kablolar karışmıştı. Arıza Giderilme Yöntemi:Deneme yanılma yöntemi kullanılarak doğru kablo doğru soket girişine takıldı. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Cihaz hastaların daha rahat bir hastalık süreci geçirmeleri için tasarlanmıştır. Kontrol düğmeleri olan yatağı hemşire isterse baş aşağı,baş yukarı, düz kaldır,düz indir gibi farklı pozisyonlara getirerek kullanılmasını sağlar. Hem hasta için hem de çalışanlar için kolaylıktır. Göz Refraktometre Cihazı Cihazın çalışmadığı söylendi fakat kontrol edildiğinde aslında cihazın çalışır durumda olduğu, doktorun yanlış kullandığı görüldü. Diognostik Ultrason Cihazı Önceki gelişimizde yanlış yüklenen cd bu sefer tekrar denendi ve başarılı bir şekilde yükleme gerçekleştirildi.

16 14.GÜN Bugün tüm vücut puva cihazı için gidildi. El-ayak puhu cihazı ve iyontoforez cihazı tanıtıldı. Tüm Vücut Puva Cihazı Arıza: Cihazın fototerapi lambalarının değiştirilmesi gerekiyordu. Arızanın Giderilme Şekli: Özel bir firma tarafından cihazın fototerapi lambaları değiştirildi. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Sedef, ekzema, kronik kaşıntı ve mikozisfungoides (bir tür deri kanseri) olmak üzere, pek çok deri hastalığının tedavisindebu yöntem kullanılır. Ortalama 2-3 ay süren bu uygulama sorunu tamamen yok edemeyebilir ama azaltmayı başarabilir. Güneş ışınlarında bulunan dar ultraviyole-b elenemti kullanılarak tedavi gerçekleştirilir. El ve Ayak Puva Cihazı Sadece el ve ayaklara özel deri hastalıkları tedavisi gerçekleştirilir. İyontoforez Cihazı İyontoforez cihazı el ve ayklarında aşırı terleme olan insanlar için satın alınıp evde de kolayca kullanılabilen bir cihazdır. Hastaların elleri ve ayakları su içerisine yerleştirilir ve 40 sn içerisinde suya malik akım verilir. Akım 40 saniyenin sonunda aniden kesilir.

17 15.GÜN Toyota Devlet Hastanesine gidildi. EKG cihazının kalibrasyonu gerçekleştirildi ve ameliyathane masasında değiştirilmesi gereken parça çıkarıldı. Elektrokardiyografi Cihazı Arıza:EKG cihazının kalibrasyona ihtiyacı vardı. Arızanın Giderilme Şekli: Mühendisleri tarafından cihaza kalibrasyon aletini takıldı. Kendi gönderdikleri değerlerle ekranda çıkan sonuçları karşılaştırdılar. Eğer yanlış çıkan bir değer varsa cihazın kendi kalibre aşamalarını uygulayıp düzeltme yapmaları gerekiyordu. Ancak hiçbir cihazda sorun çıkmadı. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi : EKG cihazının açılımı elektrokardiyografidir. Asıl amacı hastanın kalpteki elektriksel ritimlerinin cihaz tarafından okunup kaydedilmesidir. Hastanın belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilir. Ardından cihazı çalıştırmanız yeterlidir. Cihazı Oluşturan Parçalar Elektrokardiyografi Cihazı Elektrotlar Ameliyathane Masası Arıza: Cihazın hidrolik sistemin değiştirilmesi gerekiyordu. Değiştirildi. Ameliyathane Masası: Ameliyat olacak hastalar ve ameliyatı gerçekleştirecek personel için özel olarak üretilmiş medikal yataktır.

18 16. GÜN Bugün Eğitim Araştırma Hastanesinin Korucuk Polikliniğine gidildi. Göz polikliniği ziyaret edildi. Ve göz cihazları hakkında detaylı eğitim verildi. GözRekraktometre Cihazı Daha önce bu cihazın tamirini gerçekleştirmiş. Aynı şekilde bu cihazda gözdeki refraksiyonu,yani ışığın kırılmasını, ölçer. Kornea ve lensin görevi, göze gelen ışınları kırarak retina üzerinde tek noktada odaklamaktır. Kornea ve lensin kırıcılığının ışınları retina üzerinde odaklamak için yetersiz ya da fazla olması kırma kusuru oluşasına sebep olur. Bu da miyop, hipermetrop veya astigmat gibi hastalıkların tanısında kullanılır. Dijital Retinal Kamera Göz tansiyonu, diyabet, hipertansiyon, sarı nokta hastalığı, tümörler ve diğer retina sorunlarının erken teşhisi için Retinal görüntüleme kullanılır. Retinal görüntüleme retinanın görüntüsünü (gözünüzün arkası) çeken basit bir işlemdir. İlk detaylıretinal Görüntüler, retinanın temel fotoğrafını oluşturur. Bu fotoğraflar retina sağlığınızdaki gelecekteki değişiklikleri karşılaştırıp tespit edebilmekte yardımcı olur.

19 Kornea Topografi Kornea gözün renkli kısmının önünde bulunan şeffaf tabakadır. Korneanın ön ve arka yüzünün görülmesi amacıyla bu cihaz üretilmiştir. Korneanın ön yüzeyi, arka yüzeyi, kornea kalınlığı, kornea çapı ve kornea kırma gücü ile ilgili ölçümler yapmaktadır. Kornea ile ilgili cerrahi tedavi öncesinde ve keratokonuslu (kornea büyümesi) hastaların takibinde ihtiyaç duyulan bir önemli bir tanı yöntemidir. Ekrana yansıtılan harfler ve sayılar küçültülüp büyülterek hastadan okunması beklenir. Hastanın okuma yetisine göre göz numarası belirlenir. Sonra özel lensler kullanılarak doğruluğu kontrol edilir. Ve hastaya gözlük numarası verilir.

20 17. GÜN Bugün Karasu Devlet Hastanesine yıkama cihazı için gittik. Arıza: Yıkama cihazının otomatik deterjan alan şamandırası bozulmuştu. Arızanın Giderilme Şekli: Firmanın göndermiş olduğu yeni şamandıra ile eskisi değiştirildi. Ayrıca kablolarda yenilendi. Cihazın Kullanımı ve Cihazın Çalışma Prensibi: Yıkama ve Dezenfeksiyon Cihazları farklı yıkama programlarında; sıcak su ile durulama, çeşitli medikal aletleri yıkama, dezenfekte etme, yağlama ve kurutma işlemleri için kullanılmaktadır 18. GÜN Bugün Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesinde üç günlük eğitim almam için hastanedeki biyomedikal bölümü ve eğitimin verilecek olduğu bölüm şeflerinden gerekli izinler alındı. Ve iş ortaklığımız olan hastanemizde üç günlük eğitim başladı. İlk gün; görüntü yoluyla tanı ve tedavi yöntemlerinin en önemli olanı nükleer tıpın tanıtımı başladı. Önce genel bir tanıtım yapıldı.

21 Nükleer Tıp Nükleer tıpın en önemli özelliği radyoaktif kaynağın insan olmasıdır. İnsan vücuduna uzmanlar tarafından özel olarak hazırlanan radyoaktif serum verilir. Yöntemler cihazın çeşidine, işlemin tanı mı tedavi mi olduğuna ve hastalığa göre değişir. Kaynak konumuna geçen insan, etrafa radyasyon yaymaya başlar. Yayılan bu radyasyon gama tarayıcılar tarafından yada tomografik yöntemle algılanarak işlenir. Elde edilen görüntü bilgisayara aktarılır ve incelenmek üzere uzman doktorlara gönderilir. Vücuda verilen madde sorunlu bölgelerde belirgin bir şekilde birikim yapar. Bu ışınlar yakalanıp, işlenir ve görüntü haline getirilir. Nükleer tıpta kullanılan bazı radyoaktif örnekler ve hedeflenen organlar: FOSFOR KROM BARYUM İYOT KARACİĞER KIRMIZI KAN HÜCRELERİ ÜRİNER İNTESTİNAL TİROİD, KAN TEKNESTUM BEYİN, AKCİĞER bu radyoaktifler herhangi ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır ancak geçici küçük başağrılarına sebep olabilirler. NÜKLEER TIP GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ 1. GAMA KAMERALAR 2. POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ (PET) 3. TEK FOTON EMİSYON TOMOGRAFİSİ (SPECT) İlk olarak hastaya verilecek olan serumun jeneratörde sağımı gerçekleştirilmelidir. Bunun için jeneratörin bir koluna NaCl diğer ucuna ise vakumlu tüp yerleştirilir. NaCl kol üzerinden çekilerek Teknasyum ile reaksiyona girer. Oluşan serum vakumlu tüp içerisine gönderilir. Elimizdeki serumartık radyoaktif bir maddedir. Etrafa zarar vermemesi için kurşun kabın içerisine alınır. Serum kişinin hastalığına özel olarak hazırlanır. Daha sonra hastaya verilir ve hasta yarım saat içerisinde çekime alınır. Spect kanser çeşidi olarak sadece kemik ve mesane kanserini görüntülemek için kullanılır. Onun dışın da akciğer, böbrek, beyin gibi tüm organları görüntüleyebilir. Bu cihaz tanı amaçlı kullanılır. Tedavi için kullanılmaz. Görüntüleme iki boyutludur.

22

23 19.GÜN Eğitimin ikinci gününde PET-CT anlatıldı. PET-CT PET-CT cihazı, pozitronemisyontomografisi(pet) ve bilgisayarlı tomografinin (CT)birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır.pozitron emisyon tomografisi (PET) cihazı vücutta oluşan bazı süreçlerin 3 boyutlu görüntülenmesini sağlayan cihazlardır. PET ve bilgisayarlı tomografi (CT) ninbirleştirilmesiyle oluşur. İlk olarak CT görüntüsü alınır. Daha sonra Pet görüntüsü alınır. Bu iki görüntünün üst üste çakışması sonucu PET-CT oluşur. Daha verimli ve doğru sonuçlar elde edilmiş olur. PET-CT tıbbı görüntülemede büyük çığır açmış bir buluş olup tıpta yaygın olarak kullanılır. PET-CT cihazları kanser hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılır.bu cihaz şu şekilde çalışır: İlk olarak PET-CT içerisinde bulunan Cyclotron denilen bir cihaz yardımıyla yüksek hızlı atom parçacıkları normal atomlarla çarpıştırarak radyofarmasötik denen bir izleyici madde üretir. Bu radyoaktif madde hastaya özel olarak hazırlanır ve günlük olarak gelir. Hastaya enjekte edilen radyoaktif madde; içerisinde ki radyoaktif madde radyoaktivitesini kusması sonucunda pozitron denen atom altı parçacıklar oluşur. Cihazın içinde bulunan hastanın vücudunda artı yüklü pozitron atom altı parçacıklar, vücutta bulunan negatif elektronlar ile çarpışması sonucunda iki parçacıkta yok olup ortaya foton denilen gama ışınları çıkar. Bu ışınlar cihazın kameralarına yakalanır.bu olay saniyede milyon kez olur ve cihazın görüntüleme kısmında harita çıkartılıp ve 3 boyutlu bir görüntü elde edilir Buraya aktarılan bilgiler sayesinde ilgili birimler hastaya gereken teşhisi koyarlar. Cihazı Oluşturan Parçalara)Entegre Gantri ve Dedektör Sistemi b)hasta Masası c)yüksek Hızlı Veri Toplama Elektroniği d)veri İşleme Ünitesi ve Yazılımları e)arşiv ve Film Ünitesi

24 20. GÜN Bugün kanser hastalarının tedavisinde kullanılan lineer hızlandırıcı anlatıldı. LİNEER HIZLANDIRICI Lineer hızlandırıcı hastanelerin onkoloji kısmında bulunan genel olarak kanser tedavisinde kullanılır. Hastaya x ışını yollayarak bunu gerçekleştiren cihazlardır. Temel prensibi tıbbi cihazlardan gelen görüntüler sayesinde hasar gören organı çevresindeki hasarsız hücrelere zarar vermeden hedef hücrelere x ışınları göndererek hedef hücrenin biyolojik yapısını bozup hücreyi öldürmektir. Yüksek gerilim altında metal hedeften koparılan elektronları bir tüp içerisinde hızlandırarak, bu elektronların cihazın kafa bölgesinde bir hedef yere çarptırılması sonucu oluşan X-Işınları belli bir reseptör vasıtasıyla hastaya odaklar. Verilen bu radyasyon vücutta saniyeler içinde tepkimeler başlatır. Bu tepkimeler sonucu oluşan moleküller kanser hücrelerin genetik kodu olan DNA larda kırıklıklar meydana getirir. Böylece genetik kodu hasarlanan tümör hücreleri bundan sonra bölünemez ve ölmeye başlarlar. Bu tedaviyi bıçaksız cerrahi olarak da değerlendirebiliriz. Çünkü hastada kanama, yara, acı vs. olmaz. Bu cihazın kullanıldığı alanda çok özel güvenlik önlemleri alınmıştır. Tedavi yapılan odada sadece hasta bulunmaktadır aksi takdirde yüksek radyasyona sebep olacak ve insan vücuduna zarar verecek bir sürü radyoaktif madde bulunmaktadır.

25

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız.

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız. DİKKAT!!!! İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMAYA BAŞLAMADINIZ MI???? İşyeriniz Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işler kapsamında ise ya da, İşyeriniz Az Tehlikeli İşler kapsamında ancak çalışan sayınız 50 nin üstünde

Detaylı

GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİNDE OLUŞAN TEMEL ARIZALAR

GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİNDE OLUŞAN TEMEL ARIZALAR GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİNDE OLUŞAN TEMEL ARIZALAR Kamera kontrol ünitelerinde oluşan arızalar için pratik çözümler Kamera kontrol ünitesi açılmıyor. Elektrik prizinde enerji olmayabilir. Kamera kontrol ünitesinin

Detaylı

Erka Ankara Teknoloji Biyomedikal, Tıb elektroniği, elektronik labaratuvar, hastane medikal alt yapı, tıbbı cihaz bakım ve onarımı, elektronik kart

Erka Ankara Teknoloji Biyomedikal, Tıb elektroniği, elektronik labaratuvar, hastane medikal alt yapı, tıbbı cihaz bakım ve onarımı, elektronik kart Erka Ankara Teknoloji Biyomedikal, Tıb elektroniği, elektronik labaratuvar, hastane medikal alt yapı, tıbbı cihaz bakım ve onarımı, elektronik kart tamiratları, yıllık bakım anlaşmaları, yedek parça ve

Detaylı

15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28648 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

MEDİKAL LAMBALAR. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. Birlikte daha iyiyiz. MEDİKAL LAMBALAR

MEDİKAL LAMBALAR. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. Birlikte daha iyiyiz. MEDİKAL LAMBALAR MEDİKAL LAMBALAR MEDİKAL LAMBALAR Birlikte daha iyiyiz. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. AMELİYATHANE TAVAN LAMBALARI IP 5 4 < DUO LED CC DUO LED X1 DUO LED X2 DUO LED X3 S.K.: 22.1001 S.K.: 22.1002

Detaylı

Radyoaktif Çekirdekler

Radyoaktif Çekirdekler NÜKLEER TIP Tıpta radyoaktif çekirdeklerin kullanılması esasen 1920 lerde önerilmiş ve 1940 larda kullanılmaya başlamıştır. Nükleer tıp görüntülemede temel, hasta vücudunda bir gama aktif bölge oluşturmak

Detaylı

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI Sayfa: 1/15 FİHRİST Dewpoint Dewpoint değeri düşük F4 trafo termik arızası Trafo bobin arızası Cihaz kapakları açık Soğutma

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü

Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü Hastanelerde Steril Malzeme Transferi İçin MultiCar MultiCar çok yönlüdür Steril malzeme konteynlarını taşır Steril malzeme sepetlerini

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 11. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 11. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 11. HAFTA 1 İçindekiler Güç Kaynakları 2 Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı RADYASYON GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Ufuk CENGİZ ( Radyoloji Teknikeri ) Hastanemizde Kullanılan

Detaylı

Basit, Doğru ve Ekonomik KBB Navigasyon Sistemi

Basit, Doğru ve Ekonomik KBB Navigasyon Sistemi Basit, Doğru ve Ekonomik KBB Navigasyon Sistemi Gelişmiş Verimlilik için Akıllı Çözüm Hızlı ve Kolay Kurulum NaviENT, uygun rutin kullanım için tasarlanmıştır. Bağlanacak herhangi bir kablosu, küresel

Detaylı

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 5 Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınları Görüntüleme Teknikleri Bilgisayarlı Tomografi (BT) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Nükleer

Detaylı

İBYS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ WEB SERVİS KILAVUZU

İBYS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ WEB SERVİS KILAVUZU İBYS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ WEB SERVİS KILAVUZU ÇSGB İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 0 İçindekiler A. Veri Akışı... 2 1. İşyeri Bilgisi Sorgulama Metodu... 3 1.a İsyeriDVO...

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ - 1.HAFTA - İÇ DONANIM BİRİMLERİ ANAKARTLAR Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI ÖLÇÜLERİ

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI ÖLÇÜLERİ 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara

Detaylı

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu.

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu. SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİMLERİ (ZORUNLU) Revizyon No 0 09.02.205 Revizyon i 02.0.208 Sayfa No Sayfa /2 Yılı:208 in Adı/Genel / in Yer Yöntemi Grup Kodu Temel Kalite i ın Şubat 0,20,30 ların Önlenmesi

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

DOKÜMAN KODU BAKIM VE KALİBRASYON TALİMATI YAYIN TARİHİ 01.04.2013 REVİZYON NO 00 BİRİM ADI REVİZYON TARİHİ - TIBBİ CİHAZ SAYFA NO 1 / 6

DOKÜMAN KODU BAKIM VE KALİBRASYON TALİMATI YAYIN TARİHİ 01.04.2013 REVİZYON NO 00 BİRİM ADI REVİZYON TARİHİ - TIBBİ CİHAZ SAYFA NO 1 / 6 TIBBİ CİHAZ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ Hastanemizde bulunan tıbbi cihazların etkin ve verimli olarak çalışmasını sağlamak üzere belirlenen şart ve periyotlarda bakım ve kalibrasyon işlemlerinin kendi bünyesinde

Detaylı

PERİYODİK MUAYENE. - Dosyası olan toplam kişi sayısı 3170

PERİYODİK MUAYENE. - Dosyası olan toplam kişi sayısı 3170 PERİYODİK MUAYENE - Dosyası olan toplam kişi sayısı 3170 2013 Periyodik Tetkikler Antineoplastik hazırlayanlara 79 hemşire + 3 personel 126 Tıbbi Biyokimya (Hepatit seroloji) 175 dozimetre taşıyana hemogram,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori:

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori: Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları Amaç: Diyot elemanını ve çeşitlerini tanımak Diyotun çalışma mantığını kavramak Diyot sağlamlık kontrolü İleri kutuplama, geri kutuplama ve gerilim düşümü. Araç

Detaylı

Tempo OSGB Tanıtım. Nilay KEMERTAŞ. Tempo Tanıtım2018 İstanbul

Tempo OSGB Tanıtım. Nilay KEMERTAŞ. Tempo Tanıtım2018 İstanbul Tempo OSGB Tanıtım 208 Nilay KEMERTAŞ Tempo Tanıtım208 İstanbul 9.09.208 Tarihçe ve Stratejik Hedeflerimiz 204 208 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sağlık Bakanlığı 204 Kasım 206 208 Tempo İş Güvenliği

Detaylı

Bölge Müdürlükleri. Personel Profili. Sertifikalar

Bölge Müdürlükleri. Personel Profili. Sertifikalar www.yukseles.com t e k n o l o j İ n İ n m e d İ k a l b İ Bölge Müdürlükleri Eskişehir İstanbul Çanakkale Bursa Kütahya Antalya Bilecik Ankara Kayseri Kastamonu Giresun Malatya 2015 yılında kurulan Yüksel

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU

SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Güvenlik ve Uyarılar a. Uyarılar b. Güvenlik Önlemleri 2. Cihaz Tanımı a. Solar Jeneratör 600W/1000W/2000W b. Tasarım

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI

3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI 3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI Doğada 103 elementin olduğu bilinmektedir. Bunlardan 84 metal elementlerdir. Metal elementler toksik olan ve toksik olmayan elementler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

HOSBYNEB Mobil Aspiratör Cihazı

HOSBYNEB Mobil Aspiratör Cihazı 1 2 İçerik ASPİRATÖR CİHAZLARI... 4 OKSİJEN TERAPİ CİHAZI... 5 HASTABAŞI MONİTÖRLERİ... 6-7 EKG CİHAZLARI... 8-9 HOLTERLER... 10 KÜVÖZLER... 11 RADYANT ISITICI... 12 FOTOTERAPİ CİHAZI... 12 FETAL DOPLERLER...

Detaylı

BAKIM VE KALİBRASYON PROSEDÜRÜ YAYIN TARİHİ 01.05.2006 REVİZYON NO 02 BİRİM ADI REVİZYON TARİHİ 01.04.2013 Teknik Bölüm SAYFA NO 1 / 7

BAKIM VE KALİBRASYON PROSEDÜRÜ YAYIN TARİHİ 01.05.2006 REVİZYON NO 02 BİRİM ADI REVİZYON TARİHİ 01.04.2013 Teknik Bölüm SAYFA NO 1 / 7 Teknik Bölüm SAYFA NO 1 / 7 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine ait tüm tıbbi amaçlı kullanılan ölçüm cihazlarının (teşhis, tedavi, ölçme ve deney

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU ULTRASONOGRAFİ

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU ULTRASONOGRAFİ MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU ULTRASONOGRAFİ BMM. Zehra YAMAN Ağustos 2015 Ultrasonografiye Genel Bakış Yetki Grubu Yaygın Adlar

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

1-)ÖZELLİKLER 2-)TEKNİK ÖZELLİKLER

1-)ÖZELLİKLER 2-)TEKNİK ÖZELLİKLER 1-)ÖZELLİKLER *Bu ölçüm cihazı DIN,ASTM ve BS standartlarına uyduğu gibi IOS-2178 ve ISO-2360 standartlarınında tüm koşulları sağlayarak laboratuar ve zor koşullarda kullanılabilir. *F Tipi probe manyetik

Detaylı

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1700 KULLANMA KLAVUZU

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1700 KULLANMA KLAVUZU TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1700 KULLANMA KLAVUZU TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP ı. GÜVENLİK BİLGİSİ Ölçü aleti ile servis ya da çalışma yapmadan önce aşağıdaki güvenlik bilgilerini dikkatle okuyunuz.

Detaylı

TESİS GÜVENLİĞİ PLANI

TESİS GÜVENLİĞİ PLANI Hazırlayan Kalite Temsilcisi İnceleyen Kalite Yönetim Direktörü Sayfa No 6/1 Onaylayan Başhekim Arıza bildirimi, Bakım onarım işlemleri Teknik Hizmetlere ARIZA BİLDİRİM ile arıza bildirilir. Teknik Hizmetler

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

SAFİR EFES KULLANMA KILAVUZU

SAFİR EFES KULLANMA KILAVUZU SAFİR EFES KULLANMA KILAVUZU Eylül 201 1. Giriş Kullandığınız ürün yüksek teknolojiyi kullanarak üretilmiş, üstün tasarıma sahip bir üründür. Bu gelişmiş teknolojili sistem size, karışık kodları ezberlemek

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI 1. BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları Programlama Dilleri Veri Yapıları Veritabanı

Detaylı

EĞİTİM PLANI Rev. Tar

EĞİTİM PLANI Rev. Tar 00 1/8 EĞİTİM KONUSU Kişisel koruyucu ekipman kullanımı İSG Kurulu Çalışma Prensipleri- Çalışan Temsilcisinin Eğitimi Meslek Hastalıklarının Sebepleri. Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin

Detaylı

TIBBİ CİHAZLARIN BAKIM, ONARIM VE KALİBRASYONU PROSEDÜRÜ

TIBBİ CİHAZLARIN BAKIM, ONARIM VE KALİBRASYONU PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu prosedürün amacı Turgut Özal Tıp Merkezi nde bulunan tüm medikal cihazların Biyomedikal Birimi tarafından periyodik bakım, kalibrasyon ve arıza giderim işlemlerinin yapılarak

Detaylı

Pyrosol Yangın Söndürme Sistemleri

Pyrosol Yangın Söndürme Sistemleri Pyrosol Yangın Söndürme Sistemleri Pyrosol Monteli Yangın Söndürücü Nedir? Kendiliğinden çalışan Aerosol Yangın Söndürücü madde içeren Pyrosol monteli yangın söndürücü cihaz, şu an mevcut olan Halon ürünlerine

Detaylı

TRAMVAY OTOMATİK MAKAS KONTROL SİSTEMİ

TRAMVAY OTOMATİK MAKAS KONTROL SİSTEMİ TRAMVAY OTOMATİK MAKAS KONTROL SİSTEMİ PROJENİN AMACI: Tramvay hattındaki makasların makinist tarafından araç üzerinden otomatik olarak kontrol edilmesi. SİSTEMİN GENEL YAPISI Tramvay Otomatik Makas Kontrol

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Nem Ölçer PCE-WP 21

KULLANIM KILAVUZU. Nem Ölçer PCE-WP 21 KULLANIM KILAVUZU Nem Ölçer PCE-WP 21 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 05/09/2016 İçindekiler 1 Açıklama Ve Uygulama... 3 2 Teknik Özellikler... 3 3 Cihazın Hazırlanışı... 3 4 Ölçümler... 4 5 Açıklamalar...

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

2 Kablolu Görüntülü Diafon Sistemi

2 Kablolu Görüntülü Diafon Sistemi 2 Kablolu Görüntülü Diafon Sistemi 2K701 / 7 MİTÖR KULLANIM KILAVUZU Monitör Kapı Aç Dahili Arama Hakkında Ayarlar 2K701 / 7 Daire İçi Monitör (Dokunmatik Buton) Lütfen Ürünü Kullanmadan Önce Bu Kılavuzu

Detaylı

Arıza Tespit Cihazı Kullanım Kılavuzu

Arıza Tespit Cihazı Kullanım Kılavuzu Arıza Tespit Cihazı Kullanım Kılavuzu KYMCO UĞUR MOTORLU ARAÇLAR A.Ş. Satış Sonrası Hizmetler Müdürlüğü ARIZA TESPİT CİHAZI KULLANIM KILAVUZU GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ve UYARILAR Kişisel yaralanma,araçların

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI : ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

MODÜL BİLGİ SAYFASI : ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MODÜL SAYFASI MODÜLÜN ADI MODÜLÜN SÜRESİ MODÜLÜN AMACI : ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ : 16 ders saati : İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması amaçlanmaktadır.

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 1. Kutu İçeriği 1. 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 15 16 3 4 5 6 1 2 13 14 10 9 8 11 12 7 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Kalite web sayfasının güncellenmesinden dolayı revizyon yapılmıştır. Madde No KAPSAM: Tıbbi birimler Hazırlayanlar Birgül BAĞCI Sterilizasyon Sor. Hemşiresi Gülay YABA

Detaylı

3MK-AFP29 1 Loop 64 Adresli Yangın Algılama Paneli

3MK-AFP29 1 Loop 64 Adresli Yangın Algılama Paneli 3MK-AFP29 1 Loop 64 Adresli Yangın Algılama Paneli 3MK-AFP29 adresli alarm paneli mikroişlemci tabanlı ve SMD teknolojisi ile üretilmiştir. 3MK-AFP29 adresli alarm paneline 64 adet dedektör veya buton

Detaylı

HAVA TAŞITLARI IŞIKLI İKAZ SİSTEMLERİ

HAVA TAŞITLARI IŞIKLI İKAZ SİSTEMLERİ IŞIKLI MADE IN TURKEY 113 IŞIKLI GENEL ÖZELLİKLER: GEMTA Hava Taşıtları Işıklı İkaz Sistemleri, yeryüzünde hava taşıtları için tehlikeli olabilecek yüksek noktalarda kullanılmak üzere tasarlanmış ve üretilen

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Etkinlik A nın Yanıtları 1. Elektromanyetik spektrum şekildeki gibidir.

Detaylı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Alanın kısıtlı olduğu yerlerde en iyi çözüm Düşük sarfiyat

Detaylı

1970 yılında ise şimdilerde kullandığımız her iki tarafada yöne hareket edebilen mouse un patentini almıştır.

1970 yılında ise şimdilerde kullandığımız her iki tarafada yöne hareket edebilen mouse un patentini almıştır. NEDİR : Bilgisayar ekranındaki öğeleri(icon ları) seçme ve hareket ettirmemizi sağlayan bir giriş aygıtıdır. Mouseların üzerinde bir veya daha fazla tuş veya tekerlek bulunabilir. TARİHÇESİ : İlk fareyi

Detaylı

İNCE KENARLI MERCEK ŞEKİLLERİ Uç noktaları ince, orta noktaları şişkin olan mercekler ince kenarlı merceklerdir.

İNCE KENARLI MERCEK ŞEKİLLERİ Uç noktaları ince, orta noktaları şişkin olan mercekler ince kenarlı merceklerdir. Mercekler Işınları kırarak toplamak ya da dağıtmak amacıyla üretilen, ışığı kırıcı özelliğe sahip, en az bir yüzü küresel olan saydam cisimlere mercek adı verilir İNCE KENARLI MERCEK ŞEKİLLERİ Uç noktaları

Detaylı

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1605 KULLANMA KLAVUZU

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1605 KULLANMA KLAVUZU TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1605 KULLANMA KLAVUZU TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP ı. GÜVENLİK BİLGİSİ Ölçü aleti ile servis ya da çalışma yapmadan önce aşağıdaki güvenlik bilgilerini dikkatle okuyunuz.

Detaylı

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Prof. Dr. Doğan Bor Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 28 ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ 27 31 Ekim 2007 Antalya Dijital Görüntülemenin

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ Öğrencinin Fotoğrafı Öğrencinin Adı Soyadı Bölümü/Programı : Ufuk Şanver :

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.12.2011 Madde 3.1 deki çalışma saatleri revize edildi. 01 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 02 14.03.2016 Yatan Hasta Hemşirelik Hizmetlerinden

Detaylı

KULLANMA KLAVUZU MODEL TES 1500 DİJİTAL KAPASİTE ÖLÇER TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP.

KULLANMA KLAVUZU MODEL TES 1500 DİJİTAL KAPASİTE ÖLÇER TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP. KULLANMA KLAVUZU MODEL TES 1500 DİJİTAL KAPASİTE ÖLÇER TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP. 1. Özellikler 1-1 Genel özellikler Çalışma Prensibi Değer aşımı Pil bitmesi Sıfırlama Görüntüleme oranı Güç gereksinimi

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 2018 YILI PLANI ALT AMACI VE İ VERİLİŞ Özürlülere Sunulan Sağlık Hizmetleri Hasta Memnuniyeti Hasta Mahremiyeti Hasta Hakları leri Hasta Hakları ve Sorumlulukları Etik Ve Hasta Hakları Hizmet Kalitesinin

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 17.05.2013/111-1 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları

Detaylı

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi Yürürlük i: 04.07.2012 MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ Revizyon i: İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Yeni eklendi - Revize edildi Madde No - 3.1, 3.9.1, 3.9.2-3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6,

Detaylı

Teknik Katalog [Pirometre]

Teknik Katalog [Pirometre] Teknik Katalog [Pirometre] [PCE-TC 32] PCE Teknik Cihazlar Paz. Tic. Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah. Pehlivan Sok. No 6/C 34303 Küçükçekmece/ İstanbul Türkiye Mail: info@pce-cihazlari.com.tr Telefon: +90

Detaylı

BD2A CİLALAMA MAKİNASI KULLANIM KILAVUZU

BD2A CİLALAMA MAKİNASI KULLANIM KILAVUZU BD2A CİLALAMA MAKİNASI KULLANIM KILAVUZU 1 DİKKAT 1. Bu cihaz fiziksel olarak yetersiz durumda olan, zihinsel sorunları bulunan ve çocukların kullanımı için üretilmemiştir. 2. Çocukların cihazla oynamadıklarından

Detaylı

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar... İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1 Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...3 Bölüm 2: İyonlaştırıcı Radyasyonlar Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor?...7

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider?

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider? SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Descartes- İnsan vücudu bilimsel olarak (doğal yasalarla) açıklanabilecek bir hayvan makinesidir Bu makineyi araştıran, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim

Detaylı

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ VESTEL VIDEOWALL VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ Vestel Videowall ile ister ekranları birleştirerek aynı anda birden fazla yayını izleyin, ister tek bir yayını yüksek

Detaylı

DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. Makineyi kullanma konusunda bilgili olmayan kişilerin makineyi kullanmasına izin vermeyiniz. Bu makine sadece makinenin kullanılması konusunda

Detaylı

Sağlıklı ve güvenli alandasınız!

Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi nedir? İş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nca yetkilendirilen birimdir. OSGB ler,

Detaylı

PCE-CM 4 Versiyon 1.0 Oluşturma Tarihi: Son Değiştirme Tarihi:

PCE-CM 4 Versiyon 1.0 Oluşturma Tarihi: Son Değiştirme Tarihi: PCE-CM 4 Versiyon 1.0 Oluşturma Tarihi: 04.08.2015 Son Değiştirme Tarihi: 05.08.2015 İçindekiler 1 Güvenlik Notları.3 2 Özellikler..4 3 Sistem Özellikleri...5 4 İşlem..5 5 Geri Dönüşüm.5 6 İletişim...8

Detaylı

Revizyonun Açıklaması - Yeni yayınlandı. -

Revizyonun Açıklaması - Yeni yayınlandı. - Yürürlük i: MEDİKAL CİHAZ YÖNETİM PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi nde medikal

Detaylı

ARKA PANEL BAĞLANTI NOKTALARI

ARKA PANEL BAĞLANTI NOKTALARI ARKA PANEL FONKSİYONEL ÖZELLİKLER ARKA PANEL BAĞLANTI NOKTALARI 1- IF-INPUT : 1 Nolu bu girişlere 8li LNB takılı uydu anteninizden veya Multiswitch den gelen kabloları bağlayabilirsiniz. 2- RS-232 : 2

Detaylı

Girdi ve Giriş Aygıtları

Girdi ve Giriş Aygıtları Girdi ve Giriş Aygıtları 1 Girdi nedir? Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır. 2 Giriş Aygıtları Nelerdir? Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayara veri ve talimatları girmelerine

Detaylı

X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ. X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir.

X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ. X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. X-ışınlarının oluşum mekanizması fotoelektrik olaya neden olanın tam tersidir.

Detaylı

EPLC-6 Kontrol Paneli

EPLC-6 Kontrol Paneli EPLC-6 Kontrol Paneli 1. Ürün Bilgisi EPLC-6, 4.3 TFT dokunmatik ekrana sahip özel tasarlanmış PLC ve röle modülünden oluşan bir pompa kontrol ünitesidir. Dokunmatik PLC ünitesi pano kapağına, röle modülü

Detaylı