GEBELİK VE HİPERTİROİDİ. Derun Taner Ertuğrul Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GEBELİK VE HİPERTİROİDİ. Derun Taner Ertuğrul Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi"

Transkript

1 GEBELİK VE HİPERTİROİDİ Derun Taner Ertuğrul Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2 Karşımıza çıkabilecek senaryolar: Antitiroid ilaç (ATİ) kullanan hipertiroid, gebelik isteyen: TSHRab yüksekse, operasyon önerilmiş. Çünkü RAI sonrası TSHRab titresi yükselir. TSHRab, fetüste hipertiroidiye yol açar. İlaçla remisyona girmiş olan Graves hastası kadın: İlk trimesterde veya postpartum 1. yılın sonuna doğru relaps riski artıyor

3 RAI ile hipotiroid olmuş Graves hastaları: Gebelikten önce ve gebelikte doz ayarı yap TSHRab kontrol et, TSHRab fetüste veya neonatal dönemde hipertiroidiye yol açabilir.

4 Ötiroidi sağlanana kadar gebelik ertelenmeli. Daha önce neonatal hipertiroidi olduysa, sonraki gebeliklerde takip et. TSRab dışında TSH reseptör mutasyonları da buna yol açabilir. Daha önce gestasyonel tirotoksikoz gelişenlerde sonraki gebeliklerde de gelişme riski artar. Doğurgan yaşta toksik nodüler guatr çok nadir. En sık neden gestasyonel tirotoksikoz Daha nadir olarak Graves Hastalığı görülür.

5 GESTASYONEL TİROTOKSİKOZ Gebelikte en sık neden. İlk trimesterde ortaya çıkıyor. Bulantı-kusma, kilo kaybı eşlik edebilir. 4-8 haftalar içinde başlıyor. Ketonüri, KCFT bozukluğu ve hipokalemi olabilir. βhcg veya ona benzer moleküllerin TSH reseptörünü uyardığı düşünülüyor.

6 GESTASYONEL TİROTOKSİKOZ tt3/tt4 oranı <20 (Graves H. da >20) Tiroid otoimmünite testleri negatif. Oftalmopati ve guatr olmaz. Daha sonraki gebeliklerde tekrarlayabilir haftalarda kendiliğinden düzelir. Çoğul gebeliklerde ve trofoblastik hastalıklarda daha sık gelişir. βhcg e çok hassas TSH res. Mutasyonları tanımlanmış.

7 GEBELİKTE GRAVES H. Nadir: Gebelerin yaklaşık %0,2 isinde görülüyor: Hipertiroid kadınlarda fertilite azalır. Gebelikte otoimünite baskılanır Postpartum dönemde aylar arasında otoimünite tekrar alevlenir Regülatuar T hücre aktivitesi artar. Gebelikte otoimmün antikorlar azalır, postpartum dönemde tekrar artar. Fetal mikroşimerizm ile ilişki bulunmuş.

8 MECHANISMS OF IMMUNOSUPPRESSION IN PREGNANCY LEADING TO IMMUNE PRIVILEGE Maternal Peripheral Immune System Regulatory T cells suppress fetal-reactive immune cells. Sex steroids affect the immune system and negatively regulate B cells. Maternal-Fetal Interface (Trophoblast Immune Cell Interaction) Apoptosis is induced in activated T cells by Fas expression on trophoblast cells. T-cell proliferation is inhibited by local cytokines and chemokines. Natural killer cells are inhibited by expression of human leukocyte antigen G (HLA-G). Complement system is inactivated. Williams Table 12-8

9 GEBELİKTE GRAVES H. Graves H. nın ayırımı: USG de otoimün tiroidit bulgusu, TSHRab pozitifliği. ATİ ve TSHRab plasentadan geçer. Fetüste hipertiroidi ve hipotiroidi yapabilir. Ötiroid sağlanamaması prematür doğum ve gestasyonel hipertansiyona yol açabilir.

10 GEBELİKTE GRAVES H. Semptomlar ilk trimesterde alevlenir, sonra azalır. Son trimesterde Graves H. yatışır. βhcg nin Graves H. nı alevlendirdiği düşünülüyor. TSH ve st4 yeterli, st3 gerekli değil. TSH ölçülebilir hale gelince ATİ azaltılmalı. Ayırıcı tanı için TSHRab tanı anında bakılmalı. Graves olduğu bilinen gebelerde, TSHRab haftalarda ölçülmesi önerilmiş.

11 GEBELİKTE GRAVES H. TSHRab titresi 3-4 kat artan gebelerin bebeklerinde neonatal tirotoksikoz riski çok artıyor. Fetus 10. haftada tiroid hormonu üretmeye başlıyor TSHRab ikinci trimesterde fetal tiroid bezini uyarabilir TSHRab, blokan tipte ise fetal hipotiroidiye de neden olabilir. Fetal Hipertiroidi: Graves hastası annelerin %1 inden azında görülüyor. Fetal guatr ve taşikardi

12 TEDAVİ İlk trimesterde Propiltiourasil (PTU) öneriliyor. Sonrasında Metimazol (MMI) geçilebilir. 2-4 haftada bir st4 ve TSH ile takip. st4 normalin üst sınırında olacak. TSH normale getirilmeye çalışılmayacak. Hiperdinamik semptomlar belirginse düşük doz propranolol (3-4*10-20 mg) eklenebilir. Dozlar st4 üst sınıra yakın tutulacak şekilde, minimum dozda verilir. TSH ölçülebilecek hale gelirse doz daha da azaltılır.

13 Yoshihara et al: (2012 J Clin Endocrinol Metab 97: ) KONJENİTAL ANOMALİ RİSKİ: 6744 gebe, Retrospektif incelenmiş. İlk trimesterde ATİ kullananlar incelenmiş. MMI: 1426, PTU: 1578, Kontrol 2065 Çoklu tedavi alanlar (1675) çıkarılmış. MMI alanlarda konjenital anomali riski artmış; (Omfalosel, omfalomezenterik kanal anomalileri, ve aplasia cutis congenita) Odds ratio: 2.28 ( ) PTU kullananlarda fark bulunmamış.

14 KONJENİTAL ANOMALİ RİSKİ: İsveç Medikal Kayıtlarının analizinde: Koanal/Esofajial atrezi ilk trimesterde MMI kullanımı ile artmış bulunmuş. PTU ile risk artışı saptanmamış. PTU ile literatürde 2 Aplasia Cutis vakasi bildirilmiş. Bu iki ilacın moleküler yapısı benzer, plasentadan geçişleri de benzer. Neden MMI ile risk artıyor, PTU ile artmıyor?????

15 KONJENİTAL ANOMALİ RİSKİ: Bu nedenlerle ilk trimesterde PTU, Sonrasında MMI öneriliyor. PTU ile reaksiyon olduysa, veya bulunamıyorsa MMI verilmesi öneriliyor, Çünkü hipertiroidinin embriyopati riski daha fazla. Embriyopatilerin riskini belirlemek için çok büyük vaka sayısı gerekiyor. Bu nedenle prospektif çalışma yapmak çok zor.

16 TEDAVİ Fetal hipotiroidinin bulguları; fetal bradikardi ve polihidramnioz. USG de fetal guatr saptanırsa ATİ dozu azaltılmalı ya da ilaç kesilmeli. Fetal hipertiroidi: TSHRab: 3-4 katı geçince risk artıyor. Fetal taşikardi, intraüterin büyüme geriliği, kemik osifikasyonunun artması ve fetal guatr. ATİ dozu artırılmalı.

17 TEDAVİ Fetal hipertiroidi: Annenin st4 düzeyi düşürülmeli Eğer annede hipotiroidi gelişirse tedaviye LT4 eklenebilir. Karar verilemediğinde umbilikal kan örneği alınabilir. Annenin ötiroid olması, fetüsün ötiroid olmasını garanti etmez.

18 TEDAVİ Subtotal tiroidektemi: ATİ lara allerji veya yüksek doz ihtiyacı durumunda: PTU için 300 mg ın üstü 2. trimester ideal zaman. Anne propranolol ve 10 gün lugol solusyonu ile operasyona hazırlanabilir. 2 haftadan uzun iyot verilirse fetüste solunumu engelleyen büyük guatr gelişebilir.

19 KOMPLİKASYONLAR: Maternal: Düşük, Gestasyonel HT, preeklampsi, KKY, tiroid fırtınası. Obstetrik: Erken doğum, abruptio plasenta, postpartum kanama. Fetal: Konjenital malformasyonlar, Kalça displazisi (ilk trimesterdeki hipertiroidi), Intrauterin gelişme geriliği, prematüre bebek Fetal ölüm

20 KOMPLİKASYONLAR Kontrolsüz hipertiroid annelerin bebeklerinde santral hipotiroidi bildirilmiş. Birkaç neonatal Graves H. Rapor edilmiş. TSH res. mutasyonuna bağlı neonatal hipertiroidi çok nadir (Otozomal Dominant). PTU ( 300mg/g) ve MMI ( 20mg/g) düşük dozda ise emzirmeye izin verilebilir. (Zıt görüşler var). Postpartum dönemde; ATİ etkisi geçince yenidoğanda hipertiroidi gelişebilir.

21 ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 ATİ tedavisi alanlarda, st4 veya serbest T4 indeks referans aralığın üst sınırında tutulması, Total T4 üst sınırın 1,5 katı olacak şekilde ayarlanması. (TBG arttığı için tt4 1,5 kat artar) İlk trimesterde PTU, sonrasında MMI önerilmiş. (FDA: PTU daha fazla hepatik toksiteye neden oluyor.) KCFT: 3-4 haftada bir kontrol et.

22 ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 Subtotal Tiroidektomi (2. Trimester): ATİ ilaç reaksiyonu, >30 mg/g MMI veya 450 mg/g PTU gereksinimi, İlaç kullanımının reddi. Subklinik Hipertiroidiye tedavi verilmesi önerilmiyor.

23 22. haftadan önce TSHRab bak: Graves H. veya öyküsü varsa, Fetal neonatal tirotoksikoz öyküsü varsa, Önceden TSHRab saptanmışsa. I131 tedavisi verilemez. ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 Fetal tiroid haftalar arasında oluşur. 12. haftadan sonra yanlışlıkla verildiyse, fetal tiroid hasarlanır. Bu durumda gebeliğin sonlandırılması konusunda veri yok.

24 ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 Fetal USG takibi: TSHRab 2-3 kat yüksek hastalarda, ATİ kullanan hastalarda önerilmiş haftada başlaması ve, 4-6 haftada bir USG takibi önerilmiş.

25 ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 Fetal USG: Tiroid bezinde büyüme, Büyüme geriliği, Hidrops, İlerlemiş kemik yaşı, Taşikardi, Kalp yetmezliği saptanabilir.

26 ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 Fetal Hipertiroidi: PTU veya MMI tedavisi önerilmiş. (Gebelerin %0,01) Fetal umbilikal örnek: Klinik ve USG ile yeterli bilgi alınamazsa önerilmiş TSHRab pozitif olan ve ATİ kullanmış annelerin yenidoğanları incelenmeli.

27 ENDOCRINE SOCIETY GUIDELINE 2012 Hiperemezis Gravidarum: Gestasyonel hipertiroidi eşlik eder. Bulantı-kusma, %5 den fazla kilo kaybı. TFT, TSHRab bakılması önerilmiş. Tirotoksikoz belirginse, TT3 gebelerin referans aralığının üstündeyse tedavi öneriliyor. Obstetrik onayı alınarak Metoprolol kullanılabilir.

28 ES-2012 İLE ES-2007 FARKLAR (HİPERTİROİDİ): 1) st4 ölçümü gebelerde zor, Normal referans aralıkları bilinmiyor. O nedenle Serbest Tiroid İndeksi veya TT4 ün 1,5 katının kullanılması önerilmiş. 2) PTU nun Karaciğer toksisitesi vurgulanmış. İlk trimesterde PTU sonrasında MMI önerilmiş

29 ATA/AACE GUIDELINE 2012 ÖNERİLERİ: TSHRab, Graves öyküsü olan hipotiroid veya ötiroid gebelerde ölçülmeli. TSHRab, agonist veya antagonist etki edebilir Agonist: TSI (thyroid stimulating immunoglobulin) Antagonist: TBII (thyrotropin binding inhibitory immunoglobulin)

30 TSI seviyeleri 2. trimesterde düşüyor O nedenle son trimesterin başında ölçülmesi önerilmiş TSI nin daha erken ölçülmesini öneren görüş de var. Bunun amacı fetüste gelişebilecek hipertiroidiyi öngörmek.

31 Gebelerde doğrudan immunoassay ile st4 ölçümü yerine, Total T4 ölçümü önerilmiş. Serum proteinlerindeki değişiklikler, st4 ün düşük ölçümüne neden oluyor. Doğrudan immunoassay için trimester-spesifik normal referans aralıkları henüz yok. TSH alt sınırı: ilk trimesterde: 0,06, sonrasında 0,3 miu/l

32 SERBEST T4 ÖLÇÜMÜ TEST METOD YORUM ST4 indeksi ST4 ün Immunoassay ile ölçümü T4 ve tiroid hormonu bağlanma oranı ile hesaplanıyor Equilibrium dialysis veya Ultrafiltration ile saflaştırma yapılan Saflaştırma yapmadan Anti-T4 antikoru ile ölçüm Gebelikte normal ölçüm sağlar. TBG e bağlanma ile değişir. Gebelikte düşük ölçüme neden olur. TBG den etkilenmez. TBG: Thyroxine binding globulin. ST4: Serbest T4

33 ÖTİROİD VE ANTİKORU OLAN GEBELER: Tiroid otoantikorları: Endometriosis, PCOS ve Prematür over yetmezliği ile ilişkili bulunmuş. Tiroid otoantikorları rekürren düşüklerle ilişkili. Düşüklerde 3-5 kat artış bildirilmiş. Tiroid ve zona pellucida antijenleri benzer. Tiroid antikorları zona pellucidaya bağlanıyor olabilir.

34 ÖTİROİD VE ANTİKORU OLAN GEBELER: TSHRAb, HCG yerine corpus luteuma bağlanarak, progesteron ve estrojen üretimini azaltıyor olabilir. Bu mekanizma hem infertilite, hem de düşükleri açıklayabilir. Antifosfolipid antikorları, otoimün tiroditlerle birlikte sık görülüyor. Antifosfolipid antikorları plasental trofoblastlara bağlanıyor. Endometriosis, otoimmün tiroditler ile birlikteliği sık.

35 ÖTİROİD VE ANTİKORU OLAN GEBELER: Negro ve ark: Ötiroid tiroiditi olan gebelere LT4 vermiş. Toplam 984 gebeden, %11,7 si anti-tpo pozitif Anti-TPO pozitif olanlar randomize edilmiş. LT4 alan gurupta düşük (13,8% vs 3,5%) ve erken doğum (22,4% vs 7%) oranları azalmış. Her iki grupta da anti-tpo titreleri %62 azalmış. Neden düşüklerin azaldığını açıklayabilen bir teori ortaya koyamamışlar.

36 METAANALİZ EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY (2012) çalışmanın metaanalizi: Anti-TPO Ab olanlarda preterm doğum riski : RR: 1.69 (95% CI , p:0.003) Anti-Tg Ab olanlarda anlamlı risk artışı yok.

37 YENİ ÇALIŞMALAR Bu konuyu aydınlatmak için 3 büyük prospektif plasebo kontrollü randomize çalışma başlatıldı. Bu çalışmalarda LT4 verilerek, gebelik üzerine etkileri incelenecek The National Institutes of Health Maternal Fetal Medicine TSH study (ABD): 5 yaşındaki IQ incelenecek LEvoThyroxine trial (İngiltere): Erken doğum ve düşükler incelenecek. SHEP study (Çin): LT4 tedavisinin fetal beyin üzerine etkileri.

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Tiroid Hastalıkları Gebelerin %2-3 ünde tiroid disfonksiyonu var Gebelik tiroid fonksiyonlarını

Detaylı

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Doç. Dr. Habib BİLEN Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı SUNU PLANI Örnek olgu

Detaylı

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Postpartum/Sessiz Tiroidit Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Tanım Otoimmunite / Lenfositik infiltrasyon Geçici tirotoksikoz Hipotiroidi TFT değişiklikleri,

Detaylı

Tiroid Hormonları ve Yorumlanması.

Tiroid Hormonları ve Yorumlanması. Tiroid Hormonları ve Yorumlanması www.hepsaglik.net Tiroid Hastalıklarında İlk İstenecek Testler Tiroid tarama testi olarak TSH kullanılabilir. Son derece hassas bir testtir. Primer hipotiroidi ve hipertiroidiyi

Detaylı

Doç. Dr. Selçuk Dağdelen Hacettepe Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi. dagdelen@hacettepe.edu.tr. Hacettepe, 1967 den beri

Doç. Dr. Selçuk Dağdelen Hacettepe Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi. dagdelen@hacettepe.edu.tr. Hacettepe, 1967 den beri Doç. Dr. Selçuk Dağdelen Hacettepe Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi dagdelen@hacettepe.edu.tr Hacettepe, 1967 den beri Vaka Gebelik planlayan 32 yaşında kadın, kontrol için size başvuruyor. Bilinen dahili bir

Detaylı

GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET

GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET Prof.Dr.N.CENK SAYIN TRAKYA Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. Perinatoloji BD. TİROİD TİROİD DİSFONKSİYONU: GEBE %2 4 %10 EUTİROİD OLMASINA KARŞIN TİROİD ANTİKORLARI

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü

Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü Tiroid Fizyolojisi Diyetle iyodine iyodide %20si tiroid bezine Tiroid bezinde iyodide tekrar iyodine döner 1 iyodine+tirozil tiroit peroksidaz enzimi

Detaylı

Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı KONU BAŞLIKLARI Gebelik öncesi Gebelik Gebelik süresince tiroid bezinin fizyolojisi Hipotiroidi ve gebelik Hipertiroidi ve gebelik Tiroid

Detaylı

Gebelik ve Tiroid. Dr Mehmet ERDOĞAN

Gebelik ve Tiroid. Dr Mehmet ERDOĞAN Gebelik ve Tiroid Dr Mehmet ERDOĞAN Gebelik Sırasında Tiroid Adaptasyonu hcg TSH gibi glycoprotein Beta subünitleri belirgin benzer hcg tiroid sitümülan etkiye sahip (10-12. haftada pik) %10-20 normal

Detaylı

Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi

Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi Endokrinolog Değilim, Ne Yapmalıyım? Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi Doç. Dr. Tuncay DELİBAŞI Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Sunum Planı Tirotoksikoz tanımı Tirotoksikoz (Hipertiroidi)

Detaylı

GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ

GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ Prof Dr Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Hipotiroidi: Doku düzeyinde tiroid hormonu yetersizliği veya nadiren etkisizliği

Detaylı

TİROİD HASTALIKLARININ İMMÜNOLOJİSİ. Prof. Dr. Ali KOKULUDAĞ Ege Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, İmmünoloji-Alerji BD

TİROİD HASTALIKLARININ İMMÜNOLOJİSİ. Prof. Dr. Ali KOKULUDAĞ Ege Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, İmmünoloji-Alerji BD TİROİD HASTALIKLARININ İMMÜNOLOJİSİ Prof. Dr. Ali KOKULUDAĞ Ege Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, İmmünoloji-Alerji BD Otoimmün Endokrin Hastalıklar 1. Otoimmün tiroid hastalıkları 2. IDDM 3. İdiopatik

Detaylı

TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ

TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ Hipotiroidi/Hipotiroksinemi Plasental abruption

Detaylı

HİPERTİROİDİDE NÜKS. Dr. Gülşah Elbüken

HİPERTİROİDİDE NÜKS. Dr. Gülşah Elbüken HİPERTİROİDİDE NÜKS Dr. Gülşah Elbüken Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi 08.12.2017/İstanbul Tirotoksikoz/Hipertiroidi

Detaylı

SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM. Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği

SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM. Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ T3, T4 düzeylerinin normal, TSH

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastalıklar. kları. Doç Dr Serkan GüçG

Gebelik ve Tiroid Hastalıklar. kları. Doç Dr Serkan GüçG Gebelik ve Tiroid Hastalıklar kları Doç Dr Serkan GüçG üçlü Tiroid hastalığı, gebe kadınları etkileyen en önemli ikinci (diyabetten sonra) endokrin bozukluktur. Gebeliğin fizyolojik değişikliği tiroid

Detaylı

Prof. Dr. Semih ÖZEREN

Prof. Dr. Semih ÖZEREN Prof. Dr. Semih ÖZEREN Gebelikte: Östrojen TBG TBG hepatik klirensi TT4 ve TT3 ft3 ve ft4 Resin triiodotronin uptake hcg TSH reseptör ft3 ve ft4 hafifce artar stimulasyonu ancak normal sınırlar içerisinde

Detaylı

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ 8. Aile hekimliği güz okulu 26 eylül 2014- Antalya SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ Prof Dr Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Hipotiroidi: Doku

Detaylı

HİPERTİRODİ TEDAVİSİ

HİPERTİRODİ TEDAVİSİ HİPERTİRODİ TEDAVİSİ Dr.Nuri ÇAKIR Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma B.D 2.Tekirdağ Endokrinoloji Günleri 22-23 Kasım 2013-Tekirdağ Sunu akışı Tirotoksikozis nedenleri Tedavi

Detaylı

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır.

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. TİROİD BEZİ Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. Bez, boynun ön kısmında trake ve larinkse dayalı ve onları saran bir konumdadır. Tiroid bezi T3 ve T4 salgılar Thiroid hormonları

Detaylı

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI PROF.DR.MURAT YILMAZ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TF ENDOKRİNOLOJİ BD SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ T3, T4 düzeylerinin normal, TSH düzeyinin yüksek (>4 miu/l) ve aşikar hipotiroidinin

Detaylı

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ NİSAN 2015 ANTALYA

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ NİSAN 2015 ANTALYA SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ 23-26 NİSAN 2015 ANTALYA DR GÜL DAĞLAR ANEAH GENEL CERRAHİ MEME-ENDOKRİN CERRAHİSİ KLİNİĞİ Sunum planı Subklinik hipertiroidizmin tanımı

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

ACOG diyor ki! GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG diyor ki! GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG diyor ki! GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Kontrolsüz tirotoksikoz ve hipotiroidizm kötü obstetrik sonuçlarla ilişkilidir. Yanısıra, aşikar maternal tiroid hastalıkları ve

Detaylı

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI Derleme Yazısı Selçuk Tıp Derg 2010;26(2):63-67 SELÇUK TIP DERGİSİ GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI THYROID DISEASES IN PREGNANCY 1 Aybike Tazegül, 2 Bülent Şimşek 1 Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi

Detaylı

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ 6. İstabul Dahiliye Klinikleri Buluşması SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Subklinik hipertiroidi Tanım : TSH düzeyinin

Detaylı

Gebelikte tiroid fonksiyon bozuklukları ve sonuçlarının değerlendirilmesi

Gebelikte tiroid fonksiyon bozuklukları ve sonuçlarının değerlendirilmesi 196 Klinik ve Deneysel Araştırmalar M. Dergisi S. Bostancı / ve ark. Gebelikte troid fonksiyon bozuklukları 2011; 2 (2): 196-201 Journal of Clinical and Experimental Investigations ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

Tanım. Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği sonucu gelişen klinik tablodur. 03.12.2013 Çorlu/Tekirdağ 2

Tanım. Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği sonucu gelişen klinik tablodur. 03.12.2013 Çorlu/Tekirdağ 2 Hipotiroidi Prof. Dr. Mustafa Kemal BALCI Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Tanım Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği

Detaylı

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir.

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir. TİROİD HORMON SENTEZİ Dishormonogenezis Hasta ötroid? Şiddetli açlıkta, kronik hastalıkta, akut hastalıkta, cerrahi esnasında ve sonrasında T4--- T3 azalır Propiltiourasil, kortikosteroid, amiodaron propnalol

Detaylı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı Tiroidit terimi tiroidde inflamasyon ile karakterize olan farklı hastalıkları kapsamaktadır

Detaylı

Gebelikte Tiroid Disfonksiyonlarına Güncel Yaklaşım (Current approach to thyroid problems in pregnancy)

Gebelikte Tiroid Disfonksiyonlarına Güncel Yaklaşım (Current approach to thyroid problems in pregnancy) Yeni Tıp Dergisi 2015;32:191-196 Derleme Gebelikte Tiroid Disfonksiyonlarına Güncel Yaklaşım (Current approach to thyroid problems in pregnancy) Rümeysa OCAK İlk Umut Tıp Merkezi Kadın Doğum ve Hastalıkları

Detaylı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Konunun Önemi Gebelikte karşılaşılan en sık dahili sorun HİPERTANSİYON (Tüm gebeliklerin % 6-8 i) 1. Kronik

Detaylı

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM Prof. Dr. Hayri Ermiş İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hast. Ve Doğum A.B.D. Perinatoloji B.D. Gebeliğin kriz sıklığına etkisi? Gebelerin 1/3 ünde kriz

Detaylı

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır?

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Lebriz Hale Aktün, Yeliz Aykanat, Fulya Gökdağlı

Detaylı

Gebelik ve Postpartum dönemde Demir Eksikliği Anemisi Yeni Tedaviler. Prof. Dr. Cansun Demir

Gebelik ve Postpartum dönemde Demir Eksikliği Anemisi Yeni Tedaviler. Prof. Dr. Cansun Demir Gebelik ve Postpartum dönemde Demir Eksikliği Anemisi Yeni Tedaviler Prof. Dr. Cansun Demir Neden Önemli? Demir eksikliği Dünyada en sık rastlanan anemi Demir eksikliği 4-5 milyar (dünya nüfusunun %66

Detaylı

GEBELİKTE DEMİR ve İYOT KULLANIMI Prof. Dr. Acar KOÇ

GEBELİKTE DEMİR ve İYOT KULLANIMI Prof. Dr. Acar KOÇ GEBELİKTE DEMİR ve İYOT KULLANIMI Prof. Dr. Acar KOÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Hangi durumlarda destek gerekir? Yetersiz beslenme, diyet yetersizliği (düşük

Detaylı

Gebe Hastada Endokrinolojik Değerlendirme

Gebe Hastada Endokrinolojik Değerlendirme Gebe Hastada Endokrinolojik Değerlendirme DR MAZHAR MÜSLÜM TUNA SBÜ ÜMRANİYE SUAM ENDOKRİNOLOJİVE METABOLİZMA KLİNİĞİ Haziran 2018 Sunum Planı Diyabetik hasta Tiroid patolojisi olan hasta Hiperparatiroidili

Detaylı

HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM

HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 29. ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA HASTALIKLARI MEZUNİYET SONRASI EĞİTİM KURSU 15. DİYABET GÜNÜ SEMPOZYUMU 11 kasım 2017 İstanbul Dr. Harika Boztepe Tirotoksikozun

Detaylı

Hipotiroidi ve Tiroiditler. Prof. Dr. Özer Açbay

Hipotiroidi ve Tiroiditler. Prof. Dr. Özer Açbay Hipotiroidi ve Tiroiditler Prof. Dr. Özer Açbay Paraventricular n. Hipotalamus-hipofiz-tiroid aksın regülasyonu α1-adrenerjik uyarı östrojen AVP kortizol somatostatin dopamin TRH TSH T4, T3 Hipotiroidi

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ Prof. Dr. Fırat ORTAÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Departmanı Polikistik Over Sendromu(PKOS)

Detaylı

Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi

Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi Dr Dilek Yazıcı Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD. 2. Tekirdağ Endokrinoloji Kursu, 2013 PLAN Tiroid fonksiyon testleriyle

Detaylı

PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI. Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.

PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI. Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. PCOS hiperandrojenism, anovulasyon, overde polikistik görünüm Obezite

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ. Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi

SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ. Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi Mini Dersin Hedefleri MİNİ DERSİN AMACI: Kursiyerlerin, gebelik sırasında sigara kullanımı ile ilişkili olası problemler hakkında

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

HİPOTİROİDİ. Asist. Dr. Hilal CANDAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet UNGAN

HİPOTİROİDİ. Asist. Dr. Hilal CANDAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet UNGAN HİPOTİROİDİ Asist. Dr. Hilal CANDAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet UNGAN Tiroid Hastalıkları Aile hekimliğinde tiroid sorunları ile sık karşılaşılmaktadır. Tanısı konulamazsa önemli klinik sonuçlara neden

Detaylı

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ Kortizol süpresyon testi; ACTH süpresyon testi; Deksametazon süpresyon testi Hipotalamus ve hipofiz bezinin kortizole cevabını ölçen laboratuar testidir. Kortizol Hipotalamus

Detaylı

GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI

GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Banu Aktaş Yılmaz Endokrinoloji/Metabolizma Hastalıkları, Kadın Sağlığı ve 4. Gebelik Sempozyumu Mart 2017 Ankara 1 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı

Detaylı

Gebelikte Tiroid Hastalıkları ve Tedavisi

Gebelikte Tiroid Hastalıkları ve Tedavisi JCEI / 2016; 7 (1): 119-123 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2016.01.0583 REVIEW ARTICLE Gebelikte Tiroid Hastalıkları ve Tedavisi Aynur Aktaş 1, Zafer Pekkolay

Detaylı

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon HİPERTANSİYON Dr. Hatice ODABAŞ Yüksek Kan Basıncının Nasıl Bir Tehlikesi Vardır?

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar. Doç. Dr. Kemal ÖZERKAN

Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar. Doç. Dr. Kemal ÖZERKAN God s First Cancer and Man s First Cure Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar Doç. Dr. Kemal ÖZERKAN Giriş Sıklığı 1/1500-2000 gebelik Sonraki gebelikte tekrarlama < %5 Reprodüktif çağın sınırlarında riski

Detaylı

GEBEL KTE T RO D HASTALIKLARI Hakk KAHRAMAN*

GEBEL KTE T RO D HASTALIKLARI Hakk KAHRAMAN* GEBEL KTE T RO D HASTALIKLARI Hakk KAHRAMAN* Eski M s r ve Roma döneminde, genç bir kad nda tiroid bezinin büyümesi gebeli in bir iflareti olarak kabul edilmifltir. Gebelik s ras nda tiroid bezinde baz

Detaylı

GEBELİK KOLESTAZI. Prof. Dr. Filiz Yanık Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı

GEBELİK KOLESTAZI. Prof. Dr. Filiz Yanık Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Filiz Yanık Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gebeliğin ileri haftalarında Cilt döküntüsü olmaksızın kaşıntı** Sarılık (%14-25)

Detaylı

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI. Doç. Dr. Özgür ÖZYÜNCÜ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI. Doç. Dr. Özgür ÖZYÜNCÜ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI Doç. Dr. Özgür ÖZYÜNCÜ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tiroid Bezi Hastalıkları Üreme çağındaki kadınlarda en sık gözlenen endokrinopatilerden

Detaylı

GEBELİK ve HEPATİT B. Dr.Nazlım AKTUĞ DEMİR

GEBELİK ve HEPATİT B. Dr.Nazlım AKTUĞ DEMİR GEBELİK ve HEPATİT B Dr.Nazlım AKTUĞ DEMİR Gebelerde HBsAg Pozitiflik Oranı Gebelikte HBsAg pozitiflik oranı % 0.6- %5.8 Margarikte L at all. Management of Hepatitis B Infection in Pregnancy Clinical Obstetrıcs

Detaylı

ACOG diyor ki FETAL ANÖPLOİDİ İÇİN SERBEST FETAL DNA TARAMASI. Özeti Yapan: Dr. Aytül Esmer Çorbacıoğlu ÖZET

ACOG diyor ki FETAL ANÖPLOİDİ İÇİN SERBEST FETAL DNA TARAMASI. Özeti Yapan: Dr. Aytül Esmer Çorbacıoğlu ÖZET ACOG diyor ki FETAL ANÖPLOİDİ İÇİN SERBEST FETAL DNA TARAMASI Özeti Yapan: Dr. Aytül Esmer Çorbacıoğlu ÖZET Prenatal tarama ve tanı testlerinin riskleri, faydaları ve alternatif yöntemleri hakkında tüm

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr.Özlem Deniz Tosun OLGU 1 8 yasında kız hasta Şikayet:Boyunda şişlik Hikaye İlk kez,

Detaylı

RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI

RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI Arda Bayraktar, Cemre Çavuşoğlu, Can Göloğlu, Ömer Seyfullah Hasıripi,

Detaylı

PREEKLAMPSİDE ANJİOGENİK VE ANTİ-ANJİOGENİK FAKTÖRLER

PREEKLAMPSİDE ANJİOGENİK VE ANTİ-ANJİOGENİK FAKTÖRLER PREEKLAMPSİDE ANJİOGENİK VE ANTİ-ANJİOGENİK FAKTÖRLER Doç. Dr. Selda DEMİRCAN SEZER Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, AYDIN Sunum Şeması Preeklampsi (PE) insidansı

Detaylı

GEBELİK VE TİROİD HASTALIKLARI. Çiğdem BİLGE*, Nevin ŞAHİN**

GEBELİK VE TİROİD HASTALIKLARI. Çiğdem BİLGE*, Nevin ŞAHİN** KASHED, 2015 2(1): 1-14 GEBELİK VE TİROİD HASTALIKLARI Çiğdem BİLGE*, Nevin ŞAHİN** Tiroid hastalıkları doğurganlık çağındaki kadınlarda erkeklere oranlara daha fazla görülmektedir. Bu hastalıkların erken

Detaylı

Konjenital hipotiroidi. Yrd. Doç. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi

Konjenital hipotiroidi. Yrd. Doç. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Konjenital hipotiroidi Yrd. Doç. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Erken tanı neden önemli? Tedaviden Önce Sonra Erken tanı neden önemli? Tiroid hormonu ile muamele

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Hasta Başı Eğitim / İş Başında Öğrenme Hasta viziti, poliklinik, doğumhane ve ameliyathanede pratik

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Hasta Başı Eğitim / İş Başında Öğrenme Hasta viziti, poliklinik, doğumhane ve ameliyathanede pratik 1. HAFTA Stajın Tanıtımı Hekimlik Uygulaması Obstetrik antenatal vizit ve anamnez Puberte ve bozuklukları Hekimlik Uygulaması Jinekolojik anamnez, muayene Non-invaziv ve invaziv antenatal tetkikler Kadın

Detaylı

FETAL DİSRİTMİLERDE TANI VE YÖNETİM. Rukiye Eker Ömeroğlu Prof. Dr

FETAL DİSRİTMİLERDE TANI VE YÖNETİM. Rukiye Eker Ömeroğlu Prof. Dr FETAL DİSRİTMİLERDE TANI VE YÖNETİM Rukiye Eker Ömeroğlu Prof. Dr Fetal Ritim Değerlendirilmesi Transmaternal fetal EKG faydalı değil Sinyal Ortalamalı EKG kullanılabilir Magnetokardiyografi Ekokardiyografi

Detaylı

ÇOĞUL GEBELİK EYLEM PLANI

ÇOĞUL GEBELİK EYLEM PLANI ÇOĞUL GEBELİK EYLEM PLANI Fetüs sayısını belirle İki Fetüs Üç Ve Üzeri Fetüs Prezantasyonu Belirle Amniyon Durumunu Belirle Monoamniyotik Diamniyotik Doğum Eylemi Sırasında Meydana Gelecek Morbiditeden

Detaylı

Perinatal Tıp ta Düşük Doz «Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin in» Proflaktik Uygulaması

Perinatal Tıp ta Düşük Doz «Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin in» Proflaktik Uygulaması Perinatal Tıp ta Düşük Doz «Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin in» Proflaktik Uygulaması «Perinatal Medicine 2017» / 28-29 Nisan 2017 Swiss Hotel - İzmir Prof. M. Sinan Beksaç, Perinatoloji Bilim Dalı Başkanı

Detaylı

Girişimsel olmayan prenatal tanı testi. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Girişimsel olmayan prenatal tanı testi. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Girişimsel olmayan prenatal tanı testi Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prenatal tanı gebelik döneminde fetüste var olan veya ortaya çıkabilecek

Detaylı

Gebelikte Astım Yönetimi. Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD

Gebelikte Astım Yönetimi. Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD Gebelikte Astım Yönetimi Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD ık Kadın Doğum uzmanları hangi koşullarda astımlı hasta ile karşılaşırlar? Astımlı

Detaylı

Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL

Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL Giriş Homosistein iki farklı yolla metabolize olur Transsülfürasyon= homosistein sistatiyon (CBS) Remetilasyon=

Detaylı

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD.

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Trombofili nedir? Trombofili tromboza eğilim oluşturan durumları tanımlamakta

Detaylı

11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Prerinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ SGA (PE olmadan) PREEKLAMPSİ

Detaylı

Hipofiz beyin tabanında burnun arkasında optik sinirlerin altında yer alan küçük bir bezdir.

Hipofiz beyin tabanında burnun arkasında optik sinirlerin altında yer alan küçük bir bezdir. PROLAKATİNOMA NEDİR? Hipofiz beyin tabanında burnun arkasında optik sinirlerin altında yer alan küçük bir bezdir. Hipofiz tiroid, overler, testisler ve adrenal bezleri kontrol eden hormonları üretir. Hipofiz

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastal klar Olgular n n De erlendirilmesi

Gebelik ve Tiroid Hastal klar Olgular n n De erlendirilmesi Cerrahpafla T p Dergisi 2007; 38: 46-50 ISSN:1300-5227 ARAfiTIRMA Gebelik ve Tiroid Hastal klar Olgular n n De erlendirilmesi R za MADAZLI 1, Berk BULUT 1, Mahmut ONCÜL 1, Gökhan ARTAR 1, Ali BEN AN 1

Detaylı

Kronik Hepatit B Tedavisi Zor Olgular

Kronik Hepatit B Tedavisi Zor Olgular Kronik Hepatit B Tedavisi Zor Olgular Dr. Faruk KARAKEÇİLİ Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 22.01.2016 HATAY Tedavisi Zor Olgular! Zor hasta

Detaylı

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Perinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ PREEKLAMPSİ SGA (PE olmadan)

Detaylı

İlk Üç Ayda Plasenta Yetmezliğinin Öngörüsü. Doç. Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği

İlk Üç Ayda Plasenta Yetmezliğinin Öngörüsü. Doç. Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği İlk Üç Ayda Plasenta Yetmezliğinin Öngörüsü Doç. Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği Yetersiz plasental yapışma Prematür plasental ayrılma Roberts JM,CooperDW.Pathogenesisandgeneticsofpre-

Detaylı

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 Tiroid bezi boyun ön tarafında yerleşmiş olup, nefes, yemek borusu ve ana damarlarla yakın komşuluk gösterir. Kelebek şeklinde olup

Detaylı

Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları

Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları Prof. Dr. Bekir ÇAKIR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kontrast Madde-Tanım Organ ve dokuların içerisine ya da çevresine verilerek, bu

Detaylı

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Prenatal tarama testleri kavramları Tarama testi: Normal vakalarda anormal sonuçlar, hasta vakalarda normal sonuçlar elde edilebilir.

Detaylı

Konjenital hipotiroidi. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi

Konjenital hipotiroidi. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Konjenital hipotiroidi İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Erken tanı neden önemli? Tedaviden Önce Sonra Erken tanı neden önemli? Tiroid hormonu ile muamele edilen ve edilmeyen

Detaylı

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım?

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Doç.Dr. Gülay Sain Güven Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Ünitesi 24 Mayıs 2008, Antalya Sunum Planı Gebelik-hipertansiyon

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

The Fetal Medicine Foundation

The Fetal Medicine Foundation Erken Term Dönemde İntrauterin Büyüme Geriliği Olan Fetuslarda Neonatal Asidozu Öngörmede Orta Serebral Arter Tepe Akım Hızı ve Serebroplasental Oranın Kullanımı Rauf Melekoğlu Ayşe Gülçin Baştemur Sevil

Detaylı

SAĞLIKLI FETUSLARDA KOLON VE REKTUM ÇAPLARININ DOĞUM EYLEMİ VE POSTPARTUM MEKONYUM ÇIKIŞ ZAMANI İLE İLİŞKİSİ

SAĞLIKLI FETUSLARDA KOLON VE REKTUM ÇAPLARININ DOĞUM EYLEMİ VE POSTPARTUM MEKONYUM ÇIKIŞ ZAMANI İLE İLİŞKİSİ SAĞLIKLI FETUSLARDA KOLON VE REKTUM ÇAPLARININ DOĞUM EYLEMİ VE POSTPARTUM MEKONYUM ÇIKIŞ ZAMANI İLE İLİŞKİSİ Cihan İnan, N. Cenk Sayın, Nihal Dolgun, Selen Gürsoy Erzincan, Işıl Uzun, Havva Sütcü, Füsun

Detaylı

Karaciğer Sirozunda Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesinin Araştırılması

Karaciğer Sirozunda Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesinin Araştırılması Karaciğer Sirozunda Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesinin Araştırılması Aktaş B, Sapmaz F, Uzman M, Erdoğan S, Yeniova A NİSAN 2016 GİRİŞ Tiyoller reaktif oksijen ürünlerinin neden olduğu doku ve hücre hasarlarına

Detaylı

ERKEN MEMRAN RÜPTÜRÜ YÖNETİM VE TEDAVİ

ERKEN MEMRAN RÜPTÜRÜ YÖNETİM VE TEDAVİ ERKEN MEMRAN RÜPTÜRÜ YÖNETİM VE TEDAVİ Doç. Dr. Arda Lembet Femical Kadın Sağlığı Merkezi Memorial Ataşehir Hastanesi Maternal Fetal Tıp Ünitesi ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ Genel bakış, klinik önemi Tanı Değerlendirme

Detaylı

GEBELİK VE MEME KANSERİ

GEBELİK VE MEME KANSERİ GEBELİK VE MEME KANSERİ Doç. Dr. Ramazan YILDIZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, 27 Kasım 2014, Ankara Gebelikte Kanser Gebelikte kanser insidansı % 0.07-0.1 arasında Gebelik

Detaylı

GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ

GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ 1 GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ Plasental kompartman Hipotalamik hormonlar GnRH CRH TRH Somotostatin GHRH Hipofizer hormonlar hcg hpl hch hct ACTH Oksitosin 2 1 GEBELİK ENDOKRİNOLOJİSİ

Detaylı

Geç Başlangıçlı Fetal Gelişim Kısıtlılığı. Prof Dr Rıza Madazlı İÜ-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD

Geç Başlangıçlı Fetal Gelişim Kısıtlılığı. Prof Dr Rıza Madazlı İÜ-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Geç Başlangıçlı Fetal Gelişim Kısıtlılığı Prof Dr Rıza Madazlı İÜ-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Tanım EFW veya AC < %10 pers SGA / FGK Birleşik Krallık (RCOG, 2014) Yeni Zelanda

Detaylı

CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı?

CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı? CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı? Maternal inf.tanısı Fetal inf.tanısı Yenidoğan inf.tanısı Bir test sonucunun doğru yorumlanabilmesi, testin tanı doğruluğunun bilinmesi

Detaylı

VAKALARLA SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ

VAKALARLA SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ VAKALARLA SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ Prof. Dr. Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Subklinik hipotiroidi, yüksek serum TSH düzeyine eşlik eden normal serum

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ. HiPOTiROiDi. Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ. HiPOTiROiDi. Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ HiPOTiROiDi Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi Tiroid bezi ve İşlevleri Tiroid bezi boyunda, nefes borusunun üzerine adeta kalkan gibi sarılı bir şekilde yer alır.

Detaylı

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Prof.Dr.Cüneyt Evrüke Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklar ve Doğum ABD, Peinatoloji BD, Adana Amniyoinfüzyon Amniyodrenaj Amniyotik kaviteye

Detaylı

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Prof. Dr. Lemi İbrahimoğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gestasyonel Diyabetes

Detaylı