ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİFAKÜLTESİ TANITIM KATALOĞU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİFAKÜLTESİ TANITIM KATALOĞU"

Transkript

1 ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİFAKÜLTESİ TANITIM KATALOĞU

2 DEKAN Prof. Dr. Emine YILMAZ CAN DEKANIN MESAJI Sevgili öğrenciler; Fakültemiz, 1997 yılından bugüne kadar eğitim-öğretim faaliyetlerini Yüksekokul olarak sürdürmekte iken 7 Aralık 2016 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültesi ne dönüşmüştür. Fakültemiz yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel yöntemleri kullanarak toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlayan, analiz ve sentez yeteneğine sahip, ekip çalışmasını benimseyen, insan haklarına ve etik değerlere saygılı, mesleki ve kültürel açıdan donanımlı, kurum kültürünü benimseyen bireyler ve sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda; her yıl %100 doluluk oranıyla tercih edilen, bilimsel ve teknolojik gelişmelerle uyumlu fizik ve teknik alt yapısına, güçlü akademik ve idari kadroya sahip bulunan Fakültemizde; Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ve Çocuk Gelişimi başta olmak üzere sağlıktaki tüm hizmet alanlarına yönelik mezunlar vermek bizleri oldukça gururlandırmaktadır. Sizler Fakültemizin bölümlerini tercih ederek, aynı zamanda öğrenci merkezli eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğü, yurt içi ve dışı öğrenci değişim programlarına sahip, mezunları takdir edilen ve kurumlara öncelikli olarak kabul edilen, mezuniyet sonrası iş garantisi sağlayan, bölgenin sorunlarına duyarlı ve çözüm getirebilen bir kuruma da gelmiş bulunuyorsunuz. Mezuniyet sonrası kariyer yapmak istiyorsanız Fakültemiz sizlere bu olanakları da sunmanın haklı gururunu yaşıyor. Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Psikiyatri ve İç Hastalıkları Hemşireliği Yüksek lisans Programları ile Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora Programları ile kariyer fırsatı sunan Fakültemiz önümüzdeki yıllarda bu programları da artırmayı hedefliyor. Son olarak; Fakültemiz misyon ve vizyonuna ulaşmak için yoğun emekleri ile katkı veren değerli öğretim elemanlarımıza, tüm idari personelimize yürekten teşekkür ediyor, bizlerle olmayı tercih ettiğiniz, bu yolda bizlere yol gösterdiğiniz ve yürüdüğümüz siz sevgili öğrencilerimize başarılı bir eğitim-öğretim hayatı diliyor ve mezunlarımıza da hayat boyu başarı ve mutluluk diliyorum.

3 FAKÜLTE YÖNETİMİ DEKAN Prof. Dr. Emine YILMAZ CAN Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Meltem KÜRTÜNCÜ Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aysel TOPAN Fakülte Sekreteri Tahir GÜVEN

4 FAKÜLTE İDARİ PERSONEL KADROSU Fakülte Sekreteri Tahir GÜVEN

5 FAKÜLTE TARİHÇESİ Fakültemiz, 1992 yılında hemşirelikte önlisans programı ile birlikte açılmış olup, ön lisans programı 1997 yılında lisans programına dönüştürülmüştür yılında Sağlık Memurluğu Bölümü açılmıştır. Mayıs 2007 de yürürlüğe giren yasa ile hemşirelik bölümlerine erkek öğrenci de kabul edilmeye başlanmış; mevcut olan Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu bölümleri birleştirilmiştir. Fakültemizde tarihinde Beslenme ve Diyetetik, tarihinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, tarihinde Sağlık Yönetimi, tarihinde Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Odyoloji, Gerontoloji Bölümleri açılmıştır. Halen Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinde eğitim verilmektedir. Bakanlar Kurulu kararı ile bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı olarak enstitü, fakülte ve yüksekokulların kurulması, kapatılması ve adlarının değiştirilmesi kararlaştırılmıştır. 7 Aralık 2016 Tarihli ve Sayılı Resmî Gazetede Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu kapatılarak Sağlık Bilimleri Fakültesi nin kurulmasına karar verilmiştir. FAKÜLTE MİSYONU Sağlık eğitimi ve araştırmaları alanında bölgesel, ulusal ve evrensel gereksinimleri karşılayan, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel yöntemleri kullanarak toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlayan, analiz ve sentez yeteneğine sahip, ekip çalışmasını benimseyen, insan haklarına ve etik değerlere saygılı, mesleki ve kültürel açıdan donanımlı, kurum kültürünü benimseyen bireyler ve sağlık profesyonelleri yetiştirmektir. FAKÜLTE VİZYONU Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açık bir fakülte olarak ulusal ve uluslararası alanda tercih edilen, öğrenci ve çalışan memnuniyeti yüksek, mezun öğrencileri öncelikle tercih edilen, bölgenin sorunlarına duyarlı ve çözüm getirebilen, eğitim, öğretim ve bilimsel çalışma açısından ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir fakülte olmaktır. TEMEL DEĞERLER Bilimsellik ve evrensellik Toplum yararını gözetmek ve çalışkanlık Bilimsel etik ilkelere bağlılık Mesleki temel değerleri gözetmek Araştırıcılık ve gelişmeleri izleyip uygulamak Doğruluk, güvenirlik ve sorumluluktur.

6 KALİTE POLİTİKASI Fakültemizin akademik ve idari personelleri ile öğrencilerimizin kalite güvence süreçlerinin sürdürülmesi, iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde aktif rol alması Fakültemizin eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerinde kalite güvence sisteminin izlenebilen, ölçülebilen ve tüm iç ve dış paydaşların bilgisine sunulabilen şeffaf ve açık bir değerlendirme mekanizması oluşturulması Akademik ve idari personelin istihdamında ve çalışma ortamında bilgisini ve iş verimliliğini artıracak yönde her türlü ayrımcılığı önleyerek Anayasanın 10 uncu maddesinde yer alan eşitlik ilkesine bağlı kalmak Fakültemiz bölümlerinde eğitim-öğretime devam eden öğrencilerimizin ve mezunlarının mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek, mesleki saygınlıklarını artırmak üzere her türlü ayrımcılığın önlenmesi Sağlık alanındaki toplumsal gereksinimler doğrultusunda eğitim müfredatlarına geliştirmek ve projeler üretmek üzere dış paydaşlarımız olan iş veren, sivil toplum örgütleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarını kalite süreçlerine dahil ederek tüm paydaşlarımızla kalite sürecinde köprü oluşturulmasıdır.

7

8 FAKÜLTENİN FİZİKSEL OLANAKLARI Fakültemizde eğitim öğretim faaliyetleri İbn-i Sina Kampüsü nde yer alan Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu nun da bulunduğu binada fakültemize tahsis edilen derslik ve laboratuvarlarda gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, derslerin kontenjan durumuna ve içeriğine göre aynı kampüste yer alan Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi nin derslikleri ve laboratuvarları ile Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi nde bulunan Doç. Dr. Şebnem Kargı Konferans Salonu nda da eğitim-öğretim faaliyetlerimiz gerçekleşmektedir. Hemşirelik Bölümü Fiziksel Altyapı Bölümümüz eğitim-öğretim ve idari alt yapısı Bülent Ecevit Üniversitesi İbn-i Sina Kampüsü nde yer almaktadır. Eğitim-öğretim faaliyetleri, İbn-i Sina Kampüs nde Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Binası içindeki derslik, konferans salonu ve laboratuvarların yanı sıra Şebnem Kargı Konferansı, Tıp Fakültesi A ve B Salonları ve Diş Hekimliği Fakültesi Amfi 4 te yürütülmektedir. Bunun yanı sıra Farabi Kampüsü nde Eski Fen Edebiyat Fakültesi Kimya ve Fizik Amfileri de eğitim alanlarımızdandır. Öğrencilerimizin klinik becerilerini arttırmalarına olanak sağlayacak yeterlilikte projelerle desteklenmiş iki adet hemşirelik beceri laboratuvarı, konferans salonu, bilgisayar laboratuvarı, açık bir kütüphane, okuma salonu, yemekhane ve kafeterya bulunmaktadır. Ayrıca kampüs içerisinde gün içerisinde vakit geçirebilecekleri voleybol-basketbol sahası ile tenis kortu, kampus kafeteryası ve yeşil alanlar mevcuttur. Bu ortak kullanım alanlarında öğrenciler; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri ile iletişim kurma imkânı bulabilmektedir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Altyapı Bölümümüz İbn-i Sina Kampüsünde, Ahmet Erdoğan Meslek Yüksekokulu içerisinde, Sağlık Bilimleri Fakültesi ne bağlı olarak hizmet vermektedir. Bölümümüzün öğretim planlarında yer alan teorik dersler, Üniversitemiz tarafından Sağlık Bilimleri Fakültesi ne tahsis edilen sınıf ve amfilerde yürütülürken, uygulamalı dersler için bölümümüze tahsis edilen Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama Laboratuvarı ve Pedobarografi Uygulama Laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Üniversitemiz tarafından ortak yürütülen projeler ve Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri/ Alt Yapı Projelerine verdiği destek kapsamında tedarik edilen fizyoterapiye özgü pek çok makine teçhizat ve sarf malzemesi yer almaktadır. Bu envanter bölümümüzün uygulamalı derslerinde ve araştırma faaliyetlerinde etkin olarak kullanılmaktadır.

9 Sosyal Hizmet Bölümü Fiziksel Altyapı Bölümümüz eğitim-öğretim ve idari alt yapısı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İbn-i Sina Kampüsü nde yer almaktadır. Eğitim-öğretim faaliyetleri, İbn-i Sina Kampüsü nde Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası içerisindeki derslik ve konferans salonunda gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra Farabi Kampüsü Eski Fen Edebiyat Fakültesi Kimya ve Fizik Amfileri de eğitim alanlarımızdandır. Öğrencilerimizin teorik ve pratik becerilerini artırmak için konferans salonu, bilgisayar laboratuvarı, gün içerisinde vakit geçirebilecekleri basketbol-voleybol sahası ile tenis kortu, kampüs kafeteryası ve yeşil alanlar mevcuttur. Bu ortak kullanım alanlarında öğrenciler; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hemşirelik ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ve Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile iletişim kurma imkanı bulabilmektedir.

10 Eğitim ve Uygulama Alanları 0-50 Kişilik (adet) Kişilik (adet) Kişilik (adet) 201-üzeri Kişilik (adet) TOPLA M (adet) Derslik/Amfi/Atölye Bilgisayar Laboratuvarı Diğer Laboratuvarlar Hizmet Alanları Sayısı (adet) Akademik Personel Ofisi/Odası/Servisi 11 İdari Personel Ofisi/Servisi 5 TOPLAM 16 Sayısı (adet) Arşiv 1 Depo/Ambar 1 TOPLAM 2 Sosyal Alanlar 0-50 Kişilik (adet) Kişilik (adet) Kişilik (adet) 201-üstü Kişilik (adet) TOPLAM (adet) Konferans Salonu Toplantı Salonu Kantin/Kafeterya (*) (*) Üniversitemiz Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile ortak kullanımaktadır İbn-i Sina Kampüsü Fiziksel Olanakları Tesis Adı İbni Sina Kampüsü Kütüphanesi İbn-i Sina Kampüsü Yemekhanesi Alanı 830 m m2

11 FAKÜLTE FİZİKSEL YAPISI

12

13 TOPLANTI ODASI - KONFERANS SALONU - DERSLİKLER

14 HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ Doç. Dr. Sibel ARGUVANLI ÇOBAN Hemşirelik Bölüm Başkanı Bölüm Başkanının Mesajı Sevgili Öğrencilerimiz, Lisans düzeyinde eğitim öğretim yaşantısına 1997 yılında ilk olarak Sağlık Yüksek Okulu çatısı altında başlayan Hemşirelik Bölümü 2016 yılından bu yana ise Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak akademik faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca bölümümüze bağlı hemşireliğin farklı alanlarında yürüttüğümüz 5 Yüksek Lisans ve 2 Doktora programları ile de mezunlarımıza eğitimlerine devam etme ve kariyer fırsatları sunmaktayız. Hemşirelik bölümü olarak, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığının korunmasını, geliştirilmesini hedef edinen, yenilik ve değişimlere duyarlı, eğitim, yönetim ve araştırmalarda rol ve sorumluluk alarak mesleki kariyerini geliştiren, yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş hemşireler yetiştirmeyi ilke edindik. Yoğun bir üniversite sınavı hazırlığı süreci sonrasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin tüm imkanları ve başarılı ve dinamik akademik personeli ile sizleri hemşirelik bölümüne bekliyoruz. Hedefimiz bilimsel bilgi ve becerilerini kullanırken insan sevgisi ile hareket eden profesyonel hemşireler olarak hemşireliğin farklı alanlarında mesleğinizi icra etmeniz. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden mezuniyetinizle mesleğinizi en iyi şekilde icra edeceğinize yürekten inanıyorum. Bundan sonraki kariyer yaşamınızda başarılar diliyorum. Sevgilerimle Doç.Dr. Sibel ARGUVANLI ÇOBAN Hemşirelik Bölüm Başkanı

15 TARİHÇE 1992 yılında hemşirelikte ön lisans programı ile açılmış olup, ön lisans programı 1997 yılında lisans programına dönüştürülmüştür yılında sağlık memurluğu bölümü açılmıştır. Mayıs 2007'de yürürlüğe giren yasa ile hemşirelik bölümlerine erkek öğrenci de kabul edilmeye başlanmış; mevcut olan hemşirelik ve sağlık memurluğu bölümleri birleştirilmiştir. Halen HemĢirelik Bölümünde eğitim verilmektedir. Bölümümüzde Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Doğum-Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı olmak üzere sekiz anabilim dalı bulunmaktadır. MİSYON Hemşirelik eğitimini, araştırmalar ve profesyonel uygulamalar ile bilimsel, kültürel ve sosyal yönden desteklemek, topluma hizmette liderliği benimseyerek toplumun sağlığının geliştirilmesine ve toplumdaki bireylerin en iyi sağlık bakımı almalarına katkıda bulunmak. VİZYON Bilimsel özgürlüğe inanan, ileri düzey hemşirelik bilgi ve becerisi ile donanımlı insan haklarına ve etik değerlere önem veren, eleştirel düşünen, etkili iletişim, problem çözme araştırma ve analiz-sentez yeteneğini sahip, ekip çalışmasını benimseyen, ulusal ve uluslar arası platformda tercih edilen duyarlı ve çözüm üretebilen hemşireleri mesleğe kazandırmak. BÖLÜM FELSEFEMİZ Bölümümüzün eğitim felsefesi; hemşirelik eğitiminde değişen ve gelişen hemşirelik felsefesine uygun hemşirelik rollerin kazanılmasını destekleyen beceriler, eleştirel düşünme, klinik görüşme, yaratıcılık, bireysel gelişim, yaşam boyu öğrenme ve etik davranma, disiplinler arası çalışma, güvenli ve etkin uygulama (kanıt temelli) için bilgi ve beceri geliştirmesini sağlayarak tüm dünya insanını kavrayabilecek rollerin ve becerilerin kazanılmasını, profesyonelliği ve bağımsızlığı güçlendirecek yaklaşımlar içermektedir. Bu hemşirelik felsefemiz doğrultusunda müfredatımızın temel kavramlarını da insan, sağlık, hemşirelik, çevre ve hümanizm kavramları oluşturmuştur.

16 AMAÇLARIMIZ Ulusal ve evrensel gereksinimler çerçevesinde bütüncül ve etik ilkeler doğrultusunda birey, aile ve toplumun sağlığının korunması-geliştirilmesini hedef edinen mezunlarımızın %100 ü 1-3 yıl içerisinde kamu veya özel sağlık kuruluşlarında istihdam edilir. Mezunlarımız analiz ve sentez yaparak, bilimsel yöntemleri kullanarak sağlık hizmeti verir, yenilikçidir, değişimlere uyum sağlar. Yaşam boyu öğrenmenin sürekliliğine inanan mezunlarımızın %20 si 3-4 yıl içerisinde mezuniyet sonrası eğitimlerle kariyerini geliştirmeye devam eder. HEDEFLERİMİZ Eğitimde toplam kalite sistemlerini yerleştirmek. Ulusal sağlık, hemşirelik, hizmet ve politikalarını yönlendirmek üzere projeler hazırlamak ve yürütmek. Ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda etkili olmak. Mezunlarımızın yurtiçi kurum/kuruluşlarda işe giriş sınavlarında başarılı olması/ öncelikli olarak tercih edilmesini sağlamak. Mezunlarımızın yurtdışındaki eğitim ve sağlık kuruluşlarınca tercih edilmesi. Bölümümüzün üniversite giriş sınavında üst sıralarda tercih edilmesi. DEĞERLERİMİZ Dürüstlük: Hemşirelik mesleğini dürüstlük ve etik değerler üzerine inşa ederek duyarlı hareket ediyoruz. Yaratıcılık: Yenilik ve yaratıcılığın olduğu bir çevre yaratmayı hedefleyerek, iletişim, problem çözme ve eleştirel düşünme becerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Yaşama ve Bireye Saygı: Yaşamın esas değer olduğuna ve bireyin eşsizliğine inanarak, saygı ve değer verilen bakım verme süreçleri planlıyoruz. Sorumluluk: Eğitimin tıbbi ve yasal sorumluluğunu alıyoruz, öğrencilerimizi de sorumluluk alması için destekliyoruz. Kalite: Bireysel ve mesleki öğreti ve gelişimimizde kaliteye önem veriyoruz Yaşam Boyu Öğrenme: Eğitim faaliyetlerimizi toplumsal düzeye indirgeyerek yaşam boyu öğrenmeyi destekliyoruz. Inovasyon ve Gelişim: Mesleki ve multidisipliner çalışmaları önemseyerek araştırmalarımızla inovatif yönümüzü geliştiriyoruz.

17 KAYIT KABUL KOŞULLARI Türk Öğrenciler İçin Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYM olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT I, ACT, GCE vb. gibi sınav sonuçlarına göre ya da Üniversitemizce veya Türkiye deki üniversitelerince yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavından ilgili yönergeler çerçevesinde geçerli puan alan adaylar kabul edilmektedir. Değişim Programları İçin Değişim öğrencilerinin kabulü, BEÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus, Farabi, Mevlana ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Özel Öğrenciler İçin Özel öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde eğitim dilinin bazı derslerde İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir. EĞİTİM Bölümümüzde eğitim öğretim yılı dört yıl süre ile teorik ve uygulamalı eğitim öğretim olmaktadır. Öğrencilerimiz, teorik derslerde edindikleri bilgileri özümseyebilmeleri için öğretim elemanları eģliğinde koruyucu, iyileştirici ve tedavi edici hizmetler veren Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Atatürk Devlet Hastanesi, Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, anaokulları, ilköğretim okulları ve liseler, işitme engelliler okulu, özel eğitim merkezleri, özel eğitim iş ve uygulama merkezi, aile sağlığı merkezlerinde yıl içi uygulamalarını yapmaktadırlar. Birinci yılın sonunda bölüm tarafından belirlenen kurumlarda 10 günlük yaz stajını yapma zorunluluğu vardır. Eğitim-öğretim müfredatın da her öğrenci dönem başına 30 AKTS olmak üzere toplam 240 AKTS lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak zorundadır. Bu derslerin kapsamı; teori, laboratuvar, ödev, klinik uygulama, proje, sunum, staj, saha uygulamaları gibi eğitim öğretim etkinliklerinin tümüdür.

18 BÖLÜM MEZUNİYETİNDE KAZANILAN DERECE GEREKLİLİĞİ Lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI ERASMUS, Farabi ve Mevlana öğrenci değişim programları kapsamında aşağıda adı belirtilen üniversitelerle öğrenci ve öğretim elemanı değişimi için protokol imzalanmıştır.

19 KARİYER OLANAKLARI Öğrencilerimiz mezuniyet sonrası iş bulma olanağı %100 dür. Mezuniyet sonrası özel, devlet, üniversite hastanelerinde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Mezun olan öğrenciler Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü çerçevesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ve Psikiyatri Hemşireliği alanlarında yüksek lisans, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanında SBH yüksek lisans SBH doktora eğitimlerine devam edebilme olanakları bulunmaktadır. Yüksek lisans programının ardından doktora yapma ve öğretim üyeliğine yükselme, Hastanelerde Hemşirelik Hizmetleri Müdür/Başhemşire vb olarak yönetici konumunda çalışmaları, sağlıkla ilgili diğer alanlarda danışman olarak rol alabilme olanakları mevcuttur. AKADEMİK YAPI Bölümde sekiz adet Anabilim Dalı mevcuttur. Bunlar: Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Psikiyatri Hemşireliği ve Hemşirelikte Yönetim Anabilim dallarıdır. Akademik personel; 6 doçent, 3 yardımcı doçent, 7 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 21 öğretim elemanından oluşmaktadır.

20 HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARI

21 ANABİLİM DALLARI HEMŞİRELİK ESASLARI AD. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KABUK (Anabilim Dalı Başkanı) Öğr. Gör. Canan ERAYDIN Öğr. Gör. Şirin HARKIN Arş. Gör. Dr. Nur GÜVEN ÖZDEMİR İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ AD. Öğr. Gör. Ufuk DEMİREL (Anabilim Dalı Başkanı) CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ AD. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR (Anabilim Dalı Başkanı) Öğr. Gör. Funda VEREN Araş. Gör. Dr. Dilek YILDIRIM TANK DOĞUM VE KADIN HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ AD. Dr. Öğr. Üyesi Yeliz DİNÇER (Bölüm Başkan Yardımcısı, Anabilim Dalı Başkanı) Öğr. Gör. Dr. Şeyma KİLCİ ERCİYAS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ AD. Prof. Dr. Meltem KÜRTÜNCÜ (Anabilim Dalı Başkanı) Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ Doç. Dr. Aysel TOPAN Dr. Öğr. Üyesi Müge SEVAL Öğr. Gör. Dr. Nurten ARSLAN Araş. Gör. Işın ALKAN Araş. Gör. Siğnem ANOL HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ AD. Doç. Dr. Hülya KULAKÇI ALTUNTAŞ (Anabilim Dalı Başkanı) Öğr. Gör. Berrin BAYRAKLI Öğr. Gör. Enise SÜRÜCÜ Araş. Gör. Dr. Mehmet Murat TOPALOĞLU PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ AD. Doç. Dr. Sibel ARGUVANLI ÇOBAN (Bölüm Başkanı, Anabilim Dalı Başkanı) Dr. Öğr. Üyesi Sevecen ÇELİK İNCE (Bölüm Başkan Yardımcısı) HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD. Dr. Öğr. Üyesi Müge SEVAL (Anabilim Dalı Başkan V.) Uzm. SBH. Serpil SUBAŞI ÇAĞLAR

22 HEMŞİRELİK ESASLARI ANABİLİM DALI Amacı: Hasta bakımı ile ilgili temel kavramları, ilke ve uygulamaları öğretmek, evde ve sağlık kurumlarında sağlıklı ve hasta bireye bakım verebilecek gerekli bilgi ve beceriyi kazanmasını sağlamaktır. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KABUK Anabilim Dalı Başkanı Öğr. Gör. Canan ERAYDIN Öğr. Gör. Şirin HARKIN Arş. Gör. Dr. Nur GÜVEN ÖZDEMİR

23 İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Amacı: Erişkin bireylerde görülen tüm sistemik akut ve kronik dahili problemlerde ve rehabilitatif durumlarda bireye hemşirelik sürecini kullanarak bakım verebilen hemşireler yetiştirmektir. İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Programın Amacı Program, mezunlarımıza hemşirelik lisans yeterliliklerine dayalı olarak, iç hastalıkları hemşireliği alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme, edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri davranışa dönüştürebilme, kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarını güçlendirmenin yanı sıra sağlığın korunması ve geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Ayrıca öğrenciye erişkin ve yaşlılık döneminde görülen hastalıkların fizyopatolojisi, risk faktörleri, korunma ilkeleri, tanı, tedavi, bakım, hasta eğitimi ve rehabilitasyonuna yönelik bilgi ve beceri kazandırmanın yanı sıra uzmanlık gerektiren soruları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. Öğr. Gör. Ufuk DEMİREL (Anabilim Dalı Başkanı)

24 CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Amacı: Cerrahi hastalıkları konusunda bilgi sahibi olarak, cerrahi hastası ve ailesinin ameliyat öncesi, sırası ve sonrası gereksinimlerini tanımlayabilecek, hemşirelik süreci doğrultusunda cerrahi hastasının sorunlarını çözümleyebilecek bilgi, beceri ve davranışları kazandırmaktır. CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Programın amacı; sağlık disiplinleri içerisinde rolü ve uygulama alanları giderek genişleyen, sadece yatak başı hasta bakımıyla sınırlı kalmayan, toplumun her kesiminde birey, aile ve grupların sağlığının yükseltilmesi, korunması, hastalıkların önlenmesinde ve rehabilitasyonunda önemli sorumlulukları olan, cerrahi hastalıkları hemşireliği bilim alanında; bilim felsefesini özümsemiş, ilgili bilim alanında çalışabilecek yeterliliğe sahip, gerekli bilgi ve beceri ile donanmış, bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilen, çalışmalarında etik ve deontolojik kurallara dikkat eden, bilimsel bir çalışmayı programlama ve yürütme düzeyine ulaşmış, çalışmalarını sözlü ve yazılı olarak sunabilen ve yayınlayabilen, cerrahi hastalıkları hemşireliği alanında ders ve uygulama müfredatının uygulanmasında yardımcı olabilecek nitelikte uzmanlık düzeyinde bilim insanları yetiştirmektir.

25 CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DOKTORA PROGRAMI Programın amacı; hemşirelik ve sağlık hizmetlerini geliştirmeye odaklı bağımsız ve özgün araştırmalar yapabilen, elde ettiği verilerden derin ve geniş bir bilgi ortaya koyarak ulusal ve küresel düzeyde bilim ve insanlığın yararına sunabilen, hemşireliğin kuramsal temellerini irdeleyerek yeni bir senteze ulaşan, çalıştığı alanda kanıta dayalı uygulamalar gerçekleştiren, bireylerin bakımında hemşirelik modellerinin etkinliğini test edebilen ve yeni bakım modelleri geliştirebilen, toplumun sağlık sorunlarıyla ilgili politikalar üretebilen, etik konularda duyarlı akademisyenler ve uygulama alanlarında öncü lider hemşireler yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda açılacak Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Doktora Programı ile belirtilen özelliklere sahip cerrahi alanında uzmanlaşmış akademisyen ve hemşireleri yetiştirmek hedeflenmektedir.

26 Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarının Yazdığı Kitaplar

27 DOĞUM VE KADIN HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Amacı: Bir kadının doğumundan ölümüne kadar olan yaşamının her döneminde; bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığının korunması, hastalıkların önlenmesi, hastalık hâlinde iyileştirilmesine yönelik faaliyetleri yerine getirebilen; özellikle gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerinde kadının bakım gereksinimlerine yönelik bireyselleştirilmiş bakımı uygulayan hemşireler yetiştirmektir. Dr. Öğr. Üyesi Yeliz DİNÇER Anabilim Dalı Başkanı Öğr. Gör. Dr. Şeyma KİLCİ ERCİYAS

28 ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Amacı: Aile merkezli, bütüncül ve atravmatik bakım felsefesi doğrultusunda çocuğun sağlığının geliştirilmesi, korunması ve sürdürülmesi konusunda sağlıklı ve hasta çocuğa bakım verebilen ve aileyi çocukla ilgili tüm konulara entegre edebilen hemşireler yetiştirmektir. ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Programın amacı; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği konusunda öğrencileri uzmanlaştırmak, bu alanda çalışan hemşirelerin son uygulamalardan haberdar olarak daha kaliteli bakım vermelerini sağlamak ve yüksek lisans yapan öğrencileri akademik yaşama hazırlamaktır. Bu programın tamamlanmasıyla, başarılı öğrenciler çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda literatür takip edebilme, araştırma yapabilme ve klinik bakım anlamında daha kaliteli bakım verebilme yetisine sahip olabileceklerdir.

29 ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DOKTORA PROGRAMI Programın amacı; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği doktora programı sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda görev alacak normal gelişim gösteren, özel gereksinimi, akut ve kronik hastalığı olan, korunmaya muhtaç ve gelişimsel risk altındaki 0-18 yaş grubu çocuk ve ergenlerin gelişimlerine yönelik tanı ve değerlendirme yapabilecek, gelişimsel destek programları hazırlayıp uygulayabilecek, araştırma ve uygulama projelerini geliştirerek uygulayabilecek, teknolojik, bilimsel yöntem ve teknikleri kullanan, eklektik yaklaşımı benimsemiş ve etik değerlere duyarlı akademisyenler ve uygulama alanlarında lider çocuk hemşiresi yetiştirmektir. Prof. Dr. Meltem KÜRTÜNCÜ Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ Doç. Dr. Aysel TOPAN Dr. Öğr. Üyesi Müge SEVAL Öğr. Gör. Dr. Nurten ARSLAN Arş. Gör. Işın ALKAN Arş. Gör. Siğnem ANOL

30 Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarının Yazdığı Kitaplar

31 HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Amacı: Bütüncül sağlık yaklaşımı ve temel sağlık hizmeti felsefesi ile birinci basamak sağlık hizmetlerini (aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, okul, işyeri vb.) birey, aile ve toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla, halk sağlığı hemşiresinin rollerini yerine getirerek, ekip anlayışı içinde iş birliği yapabilen hemşireler yetiştirmektir.

32 Doç. Dr. Hülya KULAKÇI ALTINTAŞ Anabilim Dalı Başkanı Öğr. Gör. Berrin BAYRAKLI Öğr. Gör. Enise SÜRÜCÜ Araş. Gör. Dr. Mehmet Murat TOPALOĞLU

33 Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarının Yazdığı Kitaplar

34 PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Amacı: Ruh sağlığının korunması, geliştirilmesi, hastalık durumunda iyileşme ve kaliteli yaşam sağlanması için psikiyatri hemşireliği uygulamalarını araştırmaya ve hemşireliğin bilimsel alt yapısına temellendiren psikiyatri hemşireleri yetiştirmektir. PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Programın amacı; birey, aile ve toplumun ruh sağlığını koruma ve geliştirme, ruhsal bozukluğu olan bireyleri iyileştirme ve toplum içinde bakımını sağlamak için psikoterapötik uygulama becerilerini kullanabilen; ileri düzey bilgi, anlayış ve beceri ile donanmış uygulayıcı, eğitici ve araştırmacı uzman hemşireler yetiştirmekti

35 HEMŞİRELİKTE YÖNETİM ANABİLİM DALI Amacı: Yönetim ilke ve yöntemlerini sağlık hizmetleri ve hemşirelik hizmetleri yönetimi alanında görülen gereksinimler doğrultusunda kullanarak, genelde sağlık, özelde hemşirelik hizmetlerinin kalitesini yükseltmek üzere bilim ve teknolojiye dayalı yaklaşım ve yöntemleri benimseyerek, bağımsız ve analitik düşünebilen, yaratıcı, akılcı ve vizyon sahibi, temel insan hak ve özgürlüklerine, mesleki etik kurallara saygılı, sağlık ekibi içinde bakım personeline liderlik edebilecek yeterliliklere sahip yönetici hemşireler yetiştirmektir. Öğr. Gör. Serpil SUBAŞI ÇAĞLAR

36 SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU BÖLÜM KODU:22101

37

38

39 MESLEKİ SEÇMELİ DERSLER BÖLÜM KODU:22101

40

41 Lisans Öğrenci ve Mezun Sayısı Akademik Yıl Lisans Toplam Lisans Mezun Toplam Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenci ve Mezun Sayısı Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Akademik Yıl Dönem Mezun Edilen Yükseklisans Doktora Güz - Ġlkbahar Güz Bahar Güz 2 Bahar 2

42 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Akademik Yıl Dönem Mezun Edilen Yükseklisans Doktora Güz 3 Bahar Güz Bahar Güz - Bahar 2

43 HEMŞİRELİK BECERİ LABORATUVARLARI

44

45

46

47

48

49 BİLGİSAYAR DESTEKLİ SİMÜLASYON LABORATUVARI

50 HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ UYGULAMA ALANLARI Hemşirelik bölümü uygulamalı derslerde başta Üniversitemiz Sağlık Uygulama Merkezi olmak üzere Kamu Hastaneler Birliği ne bağlı; Atatürk Devlet Hastanesi, Uzun Mehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, hastaneler ile işbirliği halinde yürütülmektedir.

51 ÖĞRENCİLERİMİZİN DERS FAALİYETLERİ

52

53 MEZUNİYET ve YEMİN TÖRENİ ( Eğitim Öğretim Yılı)

54 HEMŞİRELİK HAFTASI ( Eğitim Öğretim Yılı)

55 BİLİMSEL FAALİYETLER

56

57 SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ Toplumsal sorunların çözülmesine, daha iyi yaşam koşullarının sağlanmasına ve geleceğe daha umutla bakılmasına katkıda bulunmak amacı ile farklı hizmet yaş ve durumdaki bireylere ve topluluklara yapılan hizmetlerdir. Öğrencilerimiz SSP 900 Sosyal Sorumluluk Projesi Dersi kapsamında bu hizmetleri gerçekleştirmişlerdir eğitim dönemi için üniversitemizin teması Covid 19 ve Uzaktan Eğitim idi. Proje 1: Suda Hayat Var Ev hanımlarına online ortamda su tasarrufu hakkında eğitim vermeyi amaçladığımız bu projede eğitimler, fotoğraf ve videolarla desteklenerek sunum şeklinde yapıldı. Kadınların evde daha fazla kalmaları temizlik, bulaşık ve çamaşır yıkama gibi işlerde daha aktif rol almaları nedeniyle eğitim verilecek grup oluşturuldu. Böylece verilen eğitim yalnızca ev hanımlarına değil evin diğer üyelerine de dolaylı yoldan verilmiş oldu. Sunum öncesi katılımcıların su tasarrufuna ilişkin bilgi ve tutumlarını ölçmek için 10 sorudan oluşan ön test uygulandı. Eğitim, ZOOM uygulamasından yapıldı ve YouTube uygulamasından sosyal sorumluluk projesi adlı kanal açıldı. Açılan kanalda eğitim sunumlarının tekrarı paylaşıldı. Eğitim sonrasında katılımcıların ön teste vermiş oldukları cevaplar eğitim sonrası karşılaştırmak için değerlendirildi. Hazırladığımız broşürlerin, kişisel sosyal medya hesaplarımızda ve sohbet gruplarında paylaşıp geniş kitlelere ulaşması sağlandı. Bununla birlikte eş zamanlı olarak proje ekip üyelerinin bulunduğu illerde hazırlanan broşürlerin dağıtımı sağlandı. Eğitimin ardından su tasarrufu hakkında ev hanımlarının ne kadar bilinçlendiğini ve su tüketimine yönelik davranış değişiklikleri son test ile tekrar değerlendirildi.

58 Proje 2: Bir Olmaya Engel Değil Projenin Hedef Kitlesi: İşitme engelli bireyler Proje Konusu: COVID-19, bir milyar engelli bireyi fazlasıyla etkileyen, benzeri görülmemiş bir kriz yaşanmasına neden olmuştur. Bu proje kapsamında engelli bireylere (fiziksel, görme, işitme ve diğer) online ortamda hem hemşirelik öğrencileri hem de konu ile ilgili uzmanlar tarafından belirli aralıklarla etkinlik yapıldı. Etkinlik öncesi Engelli Hakları Federasyonu undan işaret dili eğitimi proje ekibi tarafında 4 hafta süre boyunca alınmıştır. Alınan eğitim sonrası uzmanlar ile birlikle engelli bireylere çeşitli etkinlikler düzenlendi. Engellilere yapılan eğitim engel durumuna göre farklılık göstermiş, eğitimler farklı günlerde yapılmıştır. Etkinliğe katılanlara covid-19 hakkında bilgilendirme yapılarak, el yıkama, sosyal mesafe, antiseptik kullanımı, maske gibi diğer hijyen önlemleri konusunda bilgilendirme yapıldı. Bu hijyen kuralları engellilerin engel durumlarına göre ses ve görsellerle desteklenerek anlatılmıştır. Ayrıca salgın sürecinin engelli bireyler üzerindeki mental, fiziksel ve psikolojik etkilerini biraz da olsa azaltmak için Zoom üzerinden belirli etkinlikler düzenlenip bireylerle bir araya gelinmiştir. Etkinlik boyunca; kısa film (alt yazılı) izletisi, müzik etkinlikleri (görme engelliler için müzik kesitleri verip devamını tahmin etmeleri istenilmesi), emojiler yardımıyla kartlar oluşturulup hem işitme hem de görme engellilerle birlikte (görme engelliler için ses eklenilecek) belirli film, şarkı sözü tahmin etme oyunu, kitaplar yardımıyla belirli hikâye, masal tamamlama etkinlikleri yapıldı. Projeden Yararlanan Katılımcı Sayısı: 33

59 Proje 3: Aslında Korona Projenin Hedef Kitlesi: Sosyal Medya Kullanan Tüm Bireyler Proje Konusu: Aslinda korona adlı sosyal medya hesabımızı açarak projemizdeki amaçlar gerçekleştirildi. Covid-19 hakkında bilgiler içeren postlar, bu dönemde doğru yöntemlerle korunma hakkında bilgi verildi. Bu bilgileri en doğru şekilde toplayıp, ilgi çekici paylaşımlar şeklinde sosyal medya hesabımızda sunuldu. Covid-19 nedir? konusunda insanları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amaçlı Zonguldak Alaplı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şakir Bahadır ın katılımıyla canlı yayın yapıldı. Covid- 19 dan korunma kurallarına uymadığımızda yaşayabileceğimiz sorunlar hakkında bu hastalığı geçirmiş insanlar tarafından hazırlanan videolar paylaşıldı. Televizyonda, internette görüp anlamı bilinmeyen kelimeler için Covid 19 sözlüğü oluşturuldu, bunları sosyal medya üzerinden düzenli aralıklarla paylaşıldı. Bu dönemde uyku düzeninin korunması, endişe, korku kaygı vb. psikolojik sorunlarla baş etme yöntemleri hakkında paylaşımlar yapıldı. Bunlara ek olarak Psikolog Savaş kurt ile Pandeminin Psikolojimize Etkileri konulu canlı yayın yapıldı ve katılımcıların soruları cevaplandı. İnsanların bu dönemde ruh sağlıklarını da koruyabilmeleri adına onlara iyi gelecek pek çok kitap ve film incelemeleri yapıldı ve her hafta düzenli olarak paylaşıldı.bu dönemde Covid-19 döneminde beslenme, doğru beslenmenin önemi ve Covid-19 obezite ilişkisi hakkında bilgilendirici paylaşımlar yapıldı. Aslindakorona instagram hesabı üzerinden Uzman Diyetisyen Deniz Özsan ile Covid-19 Döneminde Beslenme konulu canlı yayın yapıldı ve katılımcıların soruları cevaplandı. Aşı ve ilaçlara ön yargılı yaklaşan, şüphe eden insanlar için de aşıların ne derece bağışıklık kazandırdığını, yan etkilerinin neler olabileceğini bilimsel veriler ile insanlara bilgi verici paylaşımlar yapıldı. Aşılar hakkında insanların aklındaki soru işaretlerini gidermek için sıkça sorulan sorular bilimsel verilere dayanarak cevaplandırılıp paylaşıldı. Haftanın belirli günlerinde Covid-19 pandemisi hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Bunları Biliyor Muydunuz? başlıkları altında bilgilendirici içerikler paylaşıldı. Bu sayede insanların bilgilerini değerlendirmesi sağlandı. Proje bitiminde yaptığımız çalışmalar sonucunda insanların doğru bilgiyi öğrenip öğrenmediklerini sorgulamak amacıyla hikaye kısmında on soruluk mini bir test yapıldı.

60 Proje 4: Bir Koli Kaç Gülücük Eder? Projenin Hedef Kitlesi: Köy okulunda eğitim gören ilk ve ortaöğretim öğrencileri Proje Konusu: 11 Mart 2020 yılında ülkemizde başlayan pandemi süreciyle uzaktan eğitim sürecinde eğitim ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrenci sayısı artmıştır. Bu artış köy okullarındaki öğrencileri daha çok etkilemiştir. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte ebeveynlerinin işsiz kalması ve ekonomik sorunlar nedeniyle köy okulundaki öğrenciler kırtasiye, kaynak kitap, giyim ve birçok kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılayamamışlardır. Bu projeyle onların eğitim ve yaşam gereksinimlerinin karşılanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Sinop taki Saraydüzü Türkaylar İlk-Ortaokulu ile Bitlis Adilcevaz İlk- Ortaokulu seçildi. Daha sonra sosyal medyada konuya ilişkin farkındalık yaratmak için Instagram üzerinden birkolikacgulucukeder kullanıcı adlı bir hesap açıldı. Burada paylaşılmak üzere içerikler oluşturuldu ve paylaşımlar yapıldı. Projeyi daha etkili kılabilmek ve daha çok öğrenciye ulaşabilmek için oluşturulan instagram hesabından İBAN numarası paylaşıldı. Toplanan parayla kırtasiye araç gereç, hijyenik ürünler (diş fırçası, maske, sabun, dezenfektan vb) ve kaynak kitap alındı. Aynı zamanda projeye destek amaçlı proje ekibinden herkes bir ihtiyaç kolisi hazırladı. Bu kolilere kalem, boya, silgi, kalemtraş, defter, yardımcı kaynak kitap, LGS sınavına hazırlanan öğrencilere deneme, okuma kitabı, giysi ve kişisel hijyen ürünleri konuldu. Hazırlanan koliler, kargoyla okuldaki öğretmenlere öğrencilere dağıtması için kargo yapıldı. Projeden Yararlanan Katılımcı Say ısı: 200 kişi

61 Proje 5: Pandemide Aile İçi Şiddet Projenin Hedef Kitlesi: Evli Çiftler Proje Konusu: 1 Aralık 2019 tarihinde Çin in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid 19 virüsü, ülkemizde ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görülmüştür. Virüsün ülkemizde ve dünyada görülmesiyle birlikte çeşitli önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu önlemlerin başında Evde Kal etiketi ile yer yer sokağa çıkma yasakları gelmiş, insanların evde kalmaları teşvik edilmiştir. Bu sebeplerden işe gidemeyen, dışarı çıkamayan çiftler arasında anlaşmazlıkların ve şiddetin arttığı görülmüştür. Bu dönemde ülkemizde ve dünyada birçok kadına ve çocuğa şiddet vakaları görülmektedir. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın böyle durumlarda ne yapması gerektiği, kimden yardım almaları gerektiği ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıkları ya da korktukları için herhangi bir yardım çağrısında bulunamamaları görülmektedir. Buna istinaden Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri olarak bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Psk. Gizem SARIGÜL ün katılımıyla online bir webinar gerçekleştirdik. Pandemide artan aile içi şiddetten, bu konudaki Türkiye ve dünyadaki istatistiki verilerden, kadın haklarından, kadınların korunma yolları, bir şiddete maruz kaldığında başvurabileceği yerler konularında katılımcılarımızın sorularına Psk. Gizem SARIGÜL cevap verdi. Bu toplantının sonunda katılımcılarımızın kadına yönelik ne tür şiddetlerin uygulandığı, bu şiddetlerin özellikle pandemi döneminde ülkemizde ve dünyada istatistiki durumunu, kadınların bu şiddetlerden nasıl korunacağı ya da maruziyet sonucu ne gibi yollara başvurabileceği konularında bilgilenmişlerdir. Sorulan sorularla da pekişen toplantı içeriği katılımcılarımıza faydalı olmuştur. Projeden Yararlanan Katılımcı Sayısı: Webinara katılan 65 kişi

62 Proje 6: Uzaktan Eğitimde Ergonomi Projenin Hedef Kitlesi: Üniversite, Lise Öğrencileri ve Masa Başı Çalışanları Proje Konusu: Hem dünyayı hem de ülkemizi etkisi altına alan Korona virüs sebebiyle uzaktan eğitime mecbur kaldığımız bu Covid 19 pandemisinde masa başı ergonomisine yönelik; bilgisayar, tablet, telefon başında geçirilen vaktin artmasının postür ve sağlık üzerine etkileri, ergonominin tanımı ve amacı, ergonominin uygulanma alanları, ergonomik çalışma yeri düzenleme, işin insana uyumu, masa başında doğru postür kullanımı, bilgisayar ve klavyenin konumunun nasıl olması gerektiği, telefon hangi şekilde tutulmalı, çalışma ortamının aydınlatması ve ortamdaki gürültünün sağlığımıza etkisi konularına yer verildi. Bu webinar Öğr. Gör. Arzucan TOKSAL katılımıyla gerçekleştirildi. Webinarda uygun olmayan postür ile uzun saatler çalışmanın birey üzerindeki psikolojik etkilerine de yer verildi. Mola vakitleri ve bu vakitte vücudu rahatlatmak için neler yapılabilir, uygun anatomik duruşa dikkat edilmediğinde ortaya hangi sorunlar çıkar gibi sorulara yer verildi. Programın sonunda katılımcıların soruları alındı ve cevaplandı. Projeden Yararlanan Katılımcı Sayısı: 68 kişi

63 Proje 7: Lise Öğrencilerine Yönelik Çalışma Motivasyonu ve Sağlıklı Beslenme Webinarı Projenin Hedef Kitlesi: Zonguldak Ereğli Fen Lisesi Son Sınıf Öğrencileri Projenin Konusu: Bu projede Zonguldak Ereğli Fen Lisesi son sınıf öğrencilerine Covid 19 döneminde sınavlarına hazırlanırken oluşan dikkat dağınıklığını azaltmaya, çalışma motivasyonlarını arttırmaya yönelik yararlı bilgiler verilmiştir. Öğrencilerin bu konuda yaşadıkları problemlere ve sorularına Psikolog Buse Kavurmacıoğlu ile cevap bulmaları sağlanmıştır. Öğrencilerin motivasyonlarının arttırılmasına katkıda bulunmak için film önerileri ve bir motivasyon videosu izletilmiştir. Sınav hazırlığında, daha etkili çalışabilmek için beslenme önerilerinde bulunarak öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışılmış ve sunumlar yapılmıştır. Projeden Yararlanan Katılımcı Sayısı: 70 kişi

64 Proje 8: Duyguları Özgür Bırak (Webinar) Projenin Amacı: Covid 19 pandemisi sürecinde lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavına hazırlık sürecinde stres, kaygı, dikkat ve odaklanmalarını etkili ve olumlu bir şekilde yönetmelerine yönelik uygun teknikler ile yardımcı olmak amaçlanmıştır. Öğrencilerin dikkat ve odaklanmalarını arttırmaya yönelik nefes egzersizlerinin nasıl yapılacağı, Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT: Emotional Freedom Technique) ile sınava yönelik stres ve kaygı düzeyinin nasıl düşürüleceği uygulamalı olarak anlatmak planlanmıştır. Projenin ikincil amacı uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerde oluşabilecek kas iskelet sistemi problemlerini önlemeye yönelik önerilerde bulunmaktır. Sınava çalışırken uygun vücut duruşunu koruma önerilerinin ve uygun koruyucu fiziksel egzersizleri anlatılması planlanmıştır. Projenin Hedef Kitlesi: İbrahim Süheyla İzmirli Fen Lisesi Öğrencileri Proje Konuları: 1. Stres Azaltmada Kullanılan Psikolojik Bir Uygulama: Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT: EmotionalFreedomTechnique) 2. Sınav süresince oluşabilecek ergonomik problemler, vücut postürünü korumaya yönelik egzersiz önerileri Projeden Yaralanan Katılımcı Sayısı: 70

65 HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ SAĞLIK TOPLULUĞU ETKİNLİKLERİ Fakültemiz Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından yönetilen Sağlık Topluluğu eğitim öğretim döneminde hemşirelik öğrencilerine ve toplum yararına sağlıkla ilgili önemli gün ve haftalarda webinarlar düzenlemiştir. SAĞLIK TOPLULUĞU ETKİNLİKLERİ

66 FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ Sevgili Öğrenciler, BÖLÜM BAŞKANI Doç. Dr. Eda AKBAŞ BÖLÜM BAŞKANININ MESAJI Fizyoterapi, hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında, fiziksel işlevin tehdit edildiği bütün durumlarda, maksimum fiziksel kabiliyeti ve bağımsızlığı korumak sağlamak ve geliştirmek, yaşam kalitesini artırmak amacıyla alana özgü değerlendirme, habilitasyon ve rehabilitasyon yöntemleri yoluyla sağlık hizmeti sunan bir bilim dalıdır. Bölümümüzün amacı, fizyoterapi biliminin gereklilikleri doğrultusunda, mesleğine özgü tedavi stratejilerini belirleyebilen ve uygulayabilen, klinik bilgi ve becerisi yüksek, toplumun ve bireyin sağlığını önceleyen, etik değerlere bağlı, yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme bilincinde fizyoterapistler yetiştirmektir. Lisans eğitimimiz vizyonumuz ve misyonumuz doğrultusunda 2013 yılından bu yana devam etmektedir. Mezunlarımız, tıbbın hemen hemen her alanında, yataklı tedavi merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlarda, endüstri alanlarında, okullarda, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca merkezlerinde, fizik tedavi dal merkezlerinde, özel veya kamu hizmeti yapmaktadır. Eğitim ve araştırma faaliyetlerimizin özverili emektarları olan öğretim elemanlarımız ve her geçen yıl gelişmekte olan eğitim anlayışımız ve altyapımızla, daha kaliteli bir eğitim ortamı oluşturmak ve fizyoterapi bilimine katkı sunmak hedefine, değerli öğrencilerimizle birlikte yürümekten büyük bir güç ve motivasyon duyuyoruz. Bütün öğrencilerimizi ve öğrenci adaylarımızı bu keyifli yolda bizimle birlikte yürümeye davet ediyoruz. Sevgilerimle

67 BÖLÜMÜN TARİHÇESİ Fakültemiz bünyesinde Yükseköğretim Genel Kurulu nun 19/01/2011tarihli toplantısında incelenerek 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü açılması kabul edilmiştir öğretim yılında eğitim-öğretime başlayan bölümümüz, sağlık hizmetlerinin verimli olarak yürütülmesini sağlamak üzere yükseköğretim sistemi ile uluslararası normlara uygun olarak fizyoterapist yetiştirmeyi hedeflemektedir. BÖLÜMÜN MİSYONU Meslek etiğine saygılı, mesleğini seven, meslek yaşamı boyunca öğrenme isteği duyan, insan haklarına saygılı, hasta, hasta yakınları ve çevrelerindeki insanlar ile uygun ve etkin ilişkiler kurabilen, fizyoterapi ve rehabilitasyonun farklı alanlarında hizmet verecek mesleki yaklaşıma sahip, bulunduğu yöre halkı ile bütünleşen ve ülke sorunlarını bilen fizyoterapi mesleğine özgün çözümler üretebilen, fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını çağdaş yaklaşım ve yöntemlerle planlayan ve uygulayan, mesleki ve bireysel gelişime açık, yeterli klinik bilgi ve beceriye sahip fizyoterapistlerin yetişmesine katkıda bulunmaktır. BÖLÜMÜN VİZYONU Fizyoterapi ve rehabilitasyon biliminde gelişmelerin izlendiği, dinamik, çağdaş, ülke ve dünya gerçekleriyle uyumlu, fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitim programlarını toplum sağlığı ve refahın geliştirilmesinde daha etkin hale getirmektir. Toplumsal hizmet ve sağlık politikalarına katkıda bulunan fikir ve projeler üretmek, öğrenci ve öğretim elemanlarının uluslar arası değişim programları çerçevesinde bilgi ve becerilerini artırmak, eğitim öncelikli hizmet ve politikalarla fizyoterapi mesleğinin hak ettiği çağdaş seviyeye ulaşmasına katkıda bulunmaktır.

68 BÖLÜMÜN AKADEMİK KADROSU Bölümümüzde iki doçent ve bir doktor öğretim üyesi olmak üzere üç öğretim üyesi, iki öğretim görevlisi ve üç tanesi ÖYP olmak üzere dört araştırma görevlisi bulunmaktadır. Doç. Dr. Eda AKBAŞ Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Ulaş ERDEM Bölüm Başkan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Sanem ŞENER Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Arzucan TOKSAL Öğr. Gör. Gizem ALARÇİN Arş. Gör. Kartal SELİCİ Arş. Gör. Tuğçe DUMAN (ÖYP) Arş. Gör. Canan GÜNAY (ÖYP) Arş. Gör. Ezgi TÜRKMEN (ÖYP)

69 ANABİLİM DALLARI Ortopedik Rehabilitasyon AD. Doç. Dr. Emin ULAŞ ERDEM (Anabilim Dalı Başkanı) Doç. Dr. Eda AKBAŞ Arş Gör. Ezgi TÜRKMEN (ÖYP) Nörolojik Rehabilitasyon AD. Doç. Dr. Eda AKBAŞ (Anabilim Dalı Başkan V.) Öğr. Gör. Arzucan TOKSAL Arş. Gör. Kartal SELİCİ Arş. Gör. Tuğçe DUMAN (ÖYP) Kardiyopulmoner Rehabilitasyon AD. Dr. Öğr. Üyesi Sanem ŞENER (Anabilim Dalı Başkanı) Arş. Gör. Canan GÜNAY (ÖYP) Protez-Ortez Fizyoterapi AD. Öğr. Gör. Gizem ALARÇİN Geriatrik Rehabilitasyon AD. Pediatrik Rehabilitasyon AD. ARAMIZDAN AYRILANLAR Prof. Dr. Zuhal KUNDURACILAR Doç. Dr. Banu ÜNVER Arş. Gör. Cansu GEVREK Arş. Gör. Burcu ÖZÜBERK

70 FİZYOTERAPİST KİMDİR? Fizyoterapist; yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; kişilerin fonksiyonel limitasyonlarını, ağrıyı, özrü ve yeteneklerini mesleğe özgü özel ölçme, değerlendirme ve inceleme yöntemleri ile belirleyerek, uzman hekimin tanısına göre, çok yönlü fizyoterapi yaklaşımlarını planlayan, uygulamaya yönelik bilgi ve becerilere sahip, sağlıklı kişilerin sağlığını geliştirmek amacıyla, uygun egzersizler/koruyucu programlar planlayan mesleki otonomisi olan sağlık personelidir. Fizyoterapistler yaşamın her aşamasında kişilerin hareket ve fonksiyonları yaşlanma, yaralanma, çeşitli hastalıklar ve çevresel faktörlerle tehdit edildiğinde, onların yaşam kalitesini, fiziksel, psikolojik, emosyonel ve sosyal refah seviyesini en üst düzeye çıkaracak uygulamalar yaparlar. Fizyoterapistler sağlığın geliştirilmesinde önleme, tedavi, müdahale ve rehabilitasyon alanında hizmet sunan, hasta ve yakınları, diğer sağlık profesyonelleri, aileler, bakım vericiler, hareket potansiyelinin olduğu topluluklarla etkileşim içinde olan sağlık hizmeti veren meslek grubudur. Dünyada 100 yılı aşkın süredir var olan fizyoterapistlik mesleği ülkemizde yaklaşık 50 yıldır icra edilmektedir. Fizyoterapist olmak için üniversite sınavlarında yüksek puanlar alarak fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullara girerek 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir. FİZYOTERAPİSTLİK MESLEĞİ ETİK PRENSİPLERİ 1. Sorumluluk Bilinci: Fizyoterapistler, fizyoterapi ve rehabiltasyon uygulamalarına yönelik uygulanan programı sırasında belirli aralıklarla hastalarını yeniden değerlendirerek planlanan programı değiştirebilir, hasta hakkında detaylı bir veri dosyası tutar ve rapor hazırlar. Fizyoterapi programı sırasında, tıbbi bir problem olduğunda verebileceği öneriler ve yardımlar için hastasını ilgili tabibe yönlendirir. 2. Fizyoterapistin Yansızlığı: Türkiye de fizyoterapistler mesleklerini, ırk, din, renk, politik ve sosyal statü farkı gözetmeden uygularlar. 3. Etik İlkeler: Görevlerini yerine getirirken, fizyoterapistin uyması gereken evrensel tıbbi etik ilkeleri yararlılık, zarar vermeme, adalet, eşitlik ve özerklik ilkeleridir. Fizyoterapistler hizmetlerini, toplum ihtiyaçları doğrultusunda planlar ve geliştirirler. 4. Vicdani ve Mesleki Kanı: Fizyoterapist mesleğini uygularken vicdani ve mesleki bilimsel kanaatine göre hareket eder. 5. Ticari Amaç ve Reklam Yasağı: Fizyoterapist mesleğini uygularken reklam yapamaz, ticari reklamlara araç olamaz, çalışmalarına ticari bir görünüm veremez, insanları yanıltıcı, paniğe düşürücü, yanlış yönlendirici, meslekler arasında haksız rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamaz. 6. Meşru ve Yasak Yöntemler: Fizyoterapist mesleğini yerine getirirken, bilimsel ve çağdaş değerlendirme ve tedavi yöntemleriyle koruyucu fizyoterapistlik ilkelerini göz önünde bulundurur: hastanın değerlendirme ve tedavisinde bilimsel olmayan yöntemleri uygulayamaz. Fizyoterapist, gerekli bilimsel aşamalardan geçip ruhsatlandırılmamış kimyasal, farmakolojik, biyolojik maddeleri tedavi aracı olarak kullanamaz. Rehabilitasyon hizmeti için gereken yürüme yardımcılarını, ekipmanı ve araç

71 gereçleri hastaya önerebilirler. 7. Malpraktis: Bilgisizlik, deneyimsizlik yada ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi fizyoterapist kötü uygulaması anlamına gelir. Fizyoterapistler kendilerinin uygulaması gereken, özel beceri, bilgi birikimi ve karar yetkisi gerektiren hiçbir uygulamayı başka bir meslek üyesine yaptıramaz. 8. Endüstri ile İlişkilerde Çıkar Sağlama Yasağı: Fizyoterapistler endüstri kuruluşları ile hiçbir çıkar ilişkisi kuramazlar. Bilimsel araştırmalar ve eğitime yönelik ilişkiler ise, şeffaf ve kurumsal olmalıdır. 9. Hasta Haklarına Saygı: Fizyoterapistler mesleklerini uygularken hastaların hak ve menfaatlerini ön planda tutarlar. Fizyoterapistler, hastalar arasındaki kişisel farklılıkları dikkate alarak en uygun ve yeterli fizyoterapi-rehabilitasyon programını uygulamayı amaç edinirler. 10. Sır Saklama Yükümlülüğü: Fizyoterapist hastası ile ilgili açıklanması gereken kişisel ve özel bilgileri 3. şahıslara anlatamaz, gizli tutar, ancak hastanın menfaati söz konusu olduğunda ilgili kurum ve kişiler bilgi verebilir. 11. Tedavi Seçme Özgürlüğü: Fizyoterapistler, hastaların tedavileri için başka hastane veya fizyoterapi departmanlarını seçmesine saygı gösterirler. 12. Hasta Üzerindeki Etkinin Kullanımı: Fizyoterapist hasta üzerindeki etkisini tıbbi amaçlar dışında kullanamaz 13. Tedaviyi Sonlandırma- Üstlenme: Fizyoterapist gözlemleri ve değerlendirmeleri ile yeterli rehabilitasyon hizmeti aldığına karar verdiğinde, hastanın programını bitirmek ve rehabilitasyon gereksinimi olan bir diğer hastayı programına almakla yükümlüdür. Fizyoterapist gerektiğinde hastayı kendisine gönderen tabip ile birlikte hastanın durumunu görüşmek ve onu bilgilendirmenin doğru olacağının bilinci ile çalışır. 14. Aydınlatılmış Onam: Fizyoterapist hastasını, hastanın sağlık durumu ve yapılan değerlendirme, önerilen tedavi yönteminin türü, başarı şansı ve süresi, tedavi yönteminin hastanın sağlığı için taşıdığı riskler, verilen tedavinin türü ve olası yan etkileri, hastanın önerilen tedaviyi kabul etmemesi durumunda hastalığın yaratacağı sonuçlar, olası tedavi seçenekleri ve riskleri konularında aydınlatılır. Fizyoterapist, hastanın reşit olmaması veya bilincinin kapalı olduğu yada karar veremeyeceği durumlarda yasal temsilcisinin izni alınır. Hasta vermiş olduğu aydınlatılmış onamı dilediği zaman geri alabilir. 15. Bilgilendirilmeme Hakkı: Hasta hastalığı konusunda bilgilendirilmek istemediğini belirtmişse, fizyoterapistin bilgi vermesi gerekmez. Ailenin haberdar edilmesi hastayla görüş birliğine varılarak yapılmalıdır. Bilinçsiz durumdaki hastalar için, yakınlarının bilgilendirilip bilgilendirilmemesine fizyoterapist karar verir. 16. Terminal Hastalara Yardım: Fizyoterapist terminal dönemdeki hastalara her türlü insani yardımı yapmaya, insan onuruna yaraşır koşulları sağlamaya ve çekilen acıyı olabildiğince azaltmaya çalışır. 17. Ücret: Hasta ücret konusunda önceden fizyoterapistten bilgi alabilir. Ücret uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliği ne paralel olarak düzenlenir. Sadece nedeni belli ve gerekli durumlarda hastaların rehabilitasyonu için ekonomik destek araştırabilir ve bu konuda girişimlerde bulunabilir. 18. Gereksiz Harcama Yaptırma Yasağı: Fizyoterapist hastasının parasal durumunu ne olursa olsun, kesin zorunluluk olmadıkça pahalı yöntemler öneremez, hastaya gereksiz harcamalar yaptıramaz ve yararı olmayacağını bildiği bir tedaviyi veremez. Fizyoterapistler daima kendi ekonomik çıkarlarından önce hastanın menfaatini ön planda tutarak çalışırlar. 19. Hastayla İlgili Bilgilerin Hastaya Verilmesi Ve Kullanımı: Hasta dosyalarındaki bilgilerin geniş bir özeti ile bilgi ve belgelerin örnekleri, isteği durumunda hastaya verilir. Fizyoterapist, yasal zorunluluk olmadıkça, bu bilgileri başkasına veremez. Fizyoterapist, hastanın kimlik bilgilerini saklı tutmak koşuluyla, bu bilgileri dosya üzerinden yapacağı araştırmalarda kullanabilir.

72 KAYIT KABUL KOŞULLARI Türk Öğrenciler İçin Bölüme öğrenci kabulü Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen çerçeveye göre yapılmaktadır. Bölümde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin yerleştirme işlemleri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) nin yaptığı merkezi sınavlarda aldıkları puanlar ile yaptıkları tercihler doğrultusunda ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Üniversitemiz veya Türkiye deki üniversiteler tarafından yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavından ilgili yönergeler çerçevesinde geçerli puan alan veya SAT I, ACT, GCE vb. gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlardan geçerli puan alan yabancı uyruklu öğrenciler bölüme kabul edilmektedir. Özel Öğrenciler İçin Özel öğrencileri ilgili akademik birimin yönetim kurulunca uygun bulunması durumunda özel öğrenci olarak ders kaydı yaptırabilirler. Öğrenci Değişim Programları Bölümümüz öğrencilerinin yurtiçindeki bir başka üniversite ile Farabi, yurtdışındaki bazı üniversitelerle Erasmus ve Mevlana Değişim Programları kapsamında öğrenci değişimine katılma hakları vardır. Erasmus ve Mevlana Değişim Programı na yönelik çalışmalar devam etmektedir. EĞİTİM Amacı alanında yetkin fizyoterapistler yetiştirmek olan bölümümüzde, 1 yıl isteğe bağlı hazırlık eğitimi ve 4 yıl fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans eğitimi verilmektedir. Lisans eğitiminin kapsamında teorik ve uygulamalı dersler ile bu derslerde edinilen bilgi ve becerilerin desteklendiği klinik çalışmalar bulunmaktadır. 2. ve 3. sınıf yaz dönemi klinik çalışmaları Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bölümümüzün uygun gördüğü dış sağlık merkezlerinde yapılmaktadır. 4. sınıf Klinik Uygulamaları ise Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, ilimizde bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile çeşitli özel sağlık merkezlerinde yürütülmektedir. Programda ortak zorunlu, zorunlu ve seçmeli dersler dahil dönemlik 30 AKTS, toplamda 240 AKTS lik ders yer almaktadır. Bunların içinde öğrencilerin araştırma, geliştirme ve yaşam boyu öğrenme yeteneklerini artıracak dersler de yer almaktadır. Programdan mezun olabilmek için, programda yer alan tüm derslerden başarılı olunması ve genel akademik not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 olması gerekmektedir.

73 ÖĞRETİM PLANIMIZ

74 EĞİTİM AMAÇLARIMIZ Meslek etiğine saygılı, mesleğini seven, meslek yaşamı boyunca öğrenme isteği duyan, insan haklarına saygılı, hasta, hasta yakınları ve çevrelerindeki insanlar ile uygun ve etkin ilişkiler kurabilen, ülke ihtiyaçları göz önüne alınarak her konuda özelleşmiş, bilgili, ilkeli, yenilikleri izleyen, fizyoterapi ve rehabilitasyonun farklı alanlarında hizmet verecek donanımlı mesleki yaklaşıma sahip, bulunduğu yöre halkı ile bütünleşen ve ülke sorunlarını bilen fizyoterapi mesleğine özgün çözümler üretebilen, fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını çağdaş yaklaşım ve yöntemlerle planlayan ve uygulayan, bilimselliği ve yeniliği benimseyip, hızlı bilgi akışına ve sürekli değişime uyum sağlayan, mesleki ve bireysel gelişime açık, yeterli klinik bilgi ve beceriye sahip fizyoterapistlerin yetişmesine katkıda bulunmaktır. KARİYER OLANAKLARI 6225 Sayılı Torba Yasa uyarınca Fizyoterapist; fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun sağlık meslek mensubudur. Fizyoterapist, hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Hastalık durumlarında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tabibin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman tabiplerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar. Hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği içinde çalışır ve tedavinin gidişi hakkında ilgili uzman tabibe bilgi verir. Bölümümüzden mezun olan öğrenciler fizyoterapist ünvanına sahip olmakta ve ilgili mevzuat uyarınca hastanelerdeki çeşitli klinik ve servislerde, özel fizyoterapi kliniklerinde, tıp merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzur evlerinde, spor kulüplerinde, spor salonlarında, otel ve kaplıcalarda çalışabilmektedir. Ayrıca, mezunlarımız, lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik çalışmalar yapabilmekte ve alanla ilgili lisans, ön lisans ve lisansüstü programlarda, yüksekokul ve fakültelerde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir.

75 LABORATUVARLARIMIZ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON UYGULAMA LABORATUVARI

76 PEDOBAROGRAFİ UYGULAMA LABORATUVARI

77

78 Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Makine Teçhizat Listesi Cihazın Adı Marka Modeli Kullanım Amacı Fotoğraf Ultrasound cihazı BTL Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır. Kombine elektroterapi + Ultrasound cihazı BTL Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır. EMG Biyofeedback Chattanoga Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır. Lazer BTL Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır. Kısa dalga diatermi BTL Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır. Radar Radiotherm 1006 Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır. Portatif Tens Chattanoga Elektroterapi dersinde kullanılmaktadır.

79 Hotpack Chattanoga Isı Işık Hidroterapi dersinde kullanılmaktadır. İnfraruj Orthocare Isı Işık Hidroterapi dersinde kullanılmaktadır. Ultraviyole Orthocare Isı Işık Hidroterapi dersinde kullanılmaktadır. Parafin cihazı Norton Isı Işık Hidroterapi dersinde kullanılmaktadır. Fluodoterapi Chattanoga Isı Işık Hidroterapi dersinde kullanılmaktadır. Alt ve üst ekstremite whirpool cihazı Lustra Isı Işık Hidroterapi dersinde kullanılmaktadır. Kasalı met Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Manuel terapi yatağı Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır.

80 Parmak merdiveni Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Paralel bar Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Duvar barı Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Yer meti Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Theraband denge pedleri Theraband Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Denge tahtası çok yönlü Theraband Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Postür aynası Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır.

81 Theraband egzersiz bantları 8 renkli Theraband Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Bobath rehabilitasyon topları Theraband Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Pozisyonlama yastıkları Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Walker hareketli Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Koltuk değneği Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Tekerlekli sandalye Mevcut Değil Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Kinestetik Denge Cihazı Biodex Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır.

82 Parçalı El Değerlendirme Seti (Dinamometreli) Baseline Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Push/Pull Dinamometre Baseline Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Dijital Gonyometre Baseline Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Semmes-Weinstein Monoflament Seti Baseline Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Skinfold Kalipper Saehan Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Uzan Eriş Sehpası Baseline Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Egzersiz Meti Theraband Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Bilgisayarlı Yürüme Analizi Cihazı Zebris FDM Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır.

83 Postür Analiz Platformu Baseline Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Civalı Tansiyon Aleti Riester Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. Dijital Tansiyon Aleti Medisana Uygulamalı derslerde kullanılmaktadır. AKADEMİK FAALİYETLERİMİZ YAYINLAR ERDEM EMİN ULAŞ, ÜNVER BANU, AKBAŞ EDA, KINIKLI İREM (2021). Immediate Effects of Thoracic Manipulation on Cervical Joint Position Sense in Individuals with Mechanical Neck Pain: A Randomized Controlled Trial. JOURNAL OF BACK AND MUSCULOSKELETAL REHABILITATION 1 Jan : 1 9. ÜNVER BANU,SELİCİ KARTAL,AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ (2020). Foot Posture, Muscle Strength, Range of Motion, and Plantar Sensation in Overweight and Obese. JOURNAL OF APPLIED BIOMECHANICS, 1-8. ÜNVER BANU,ERDEM EMİN ULAŞ,AKBAŞ EDA (2020). Effects of Short-Foot Exercises on Foot Posture, Pain, Disability, and Plantar Pressure in Pes Planus. JOURNAL OF SPORT REHABILITATION, 29(4), ERDEM EMİN ULAŞ,AKBAŞ EDA (2020). Postural dıfferences between professıonal soccer players and sedentary populatıon. SCIENCE SPORTS, 35(2), AKBAŞ EDA,ÜNVER BANU,ERDEM EMİN ULAŞ (2019). Postural stability, gait and plantar pressure alterations in schizophrenia patients. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 6(3), (Yayın No: ) ERDEM EMİN ULAŞ,AKBAŞ EDA,ÜNVER BANU (2019). Pilates-Based Training for Postural Stability in Patients with Schizophrenia. Exercise Medicine, 3(5), 1-6., Doi: /em AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ (2019). Effectiveness of Group Aerobic Training on Menstrual Cycle Symptoms in Primary Dysmenorrhea. Bakırkoy Tip Dergisi / Medical Journal of Bakirkoy, 15(3), , Doi: /BTDMJB.galenos AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ,ÜNVER BANU (2019). Depresyon Düzeyinin Boyun Ağrısı, Eklem Hareket Açıklığı ve Servikal Eklem Pozisyon Hissine Etkisi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi, 6(3), , Doi: /hsp ERÇALIK CEM,ADAR SEVDA,Başkaya mehmet çetin,persil ÖZKAN ÖZLEM,ŞENER SANEM,UĞUR EKİN (2019). Examination and Comparison of Osteoporosis Knowledge Level of Students Studying in Nutrition and Dietetics and Physiotherapy and Rehabilitation Departments. Turkish Journal of Osteoporosis, 25(3), , Doi: /tod.galenos

84 AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ (2019). Kinezyo Bantlama Uygulamasının Genç Kadınlarda Menstrüel Semptomlar Üzerine Etkisi. Acibadem Universitesi Saglik Bilimleri Dergisi, 10(4), , Doi: / ÜNVER BANU,AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ,BEK NİLGÜN (2019). Yaşlı Bireylerde Demografik Özelliklerin ve Huzurevinde Yaşamanın Plantar Duyuya Etkisi. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 3(1), , Doi: /tjdo ÜNVER BANU,ERDEM EMİN ULAŞ (2019). Effects of intellectual disability on gross motor function and health related quality of life in cerebral palsy. Clinical and Experimental Health Sciences, 9(2), , Doi: /clinexphealthsci AKBAŞ EDA,ÜNVER BANU,ERDEM EMİN ULAŞ (2019). Acute Effects of Connective Tissue Manipulation on Autonomic Function in Healthy Young Women. Complementary Medicine Research, 26(4), , Doi: / ŞENER SANEM (2018). LOMBER DİSK HERNİASYONUNDA KONSERVATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi, 2(2), (Ulusal) (Hakemli) (MAKALE Derleme Makale) SELİCİ KARTAL,ÇİNAR ÖZDEMİR ÖZLEM,KUNDURACILAR ZUHAL,KAYINOVA ATINÇ,KÖKTÜRK FÜRÜZAN (2018). Zonguldak yer altı maden işçilerinde fiziksel uygunluk ile bel ağrısı özrü ve ayakta durma dengesi ilişkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 5(3), AVCI ŞEBNEM,YIĞILITAŞ MUSTAFA,ARSLAN MEHMET,SELİCİ KARTAL,ÇANKAYA TAMER (2018). DİZ OSTEOARTRİTİNDE KİNEZYOLOJİK BANTLAMANIN AĞRI VEFONKSİYONELLİK ÜZERİNE ETKİSİ: PİLOT ÇALIŞMA. Sağlık Akademisi Kastamonu, 3(2), ERDEM EMİN ULAŞ,ÜNVER BANU (2018). Effects of supervised home-based exercise therapy on disability and function in patients with shoulder pain. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 5(3), ÜNVER BANU,AKBAŞ EDA (2018). Effects of plantar sensitivity on balance and mobility in community-dwelling older adults: A Turkish study. Australasian Journal on Ageing, 37(4), , Doi: /ajag ERDEM EMİN ULAŞ,AKBAŞ EDA,ÜNVER BANU (2018). Accuracy of Performing Home-Based Exercises in Musculoskeletal Disorders: A Cross-Sectional Study. ARC Journal of Orthopedics, 3(2), 8-13., Doi: / AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ,ÜNVER BANU (2018). Efficacy of Connective Tissue Manipulation on Depression, Anxiety and Related Gastrointestinal Symptoms. International Journal of Health Sciences Research, 8(11), AKBAŞ EDA,ÜNVER BANU (2018). A six-week pilates exercise protocol for improving physical and mental health-related parameters. Malaysian Journal of Movement, Health Exercise, 7(2), , Doi: /mohe.v7i2.239 ŞENER SANEM (2017). THE RELATIONS AMONG ANXIETY, CORNELL AND OSWESTRY. Eurasian Academy of Sciences Eurasian Business Economics Journal AKBAŞ EDA,ERDEM EMİN ULAŞ (2016). Does Pilates-Based Approach Provide Additional Benefit over Traditional Physiotherapy in the Management of Rotator Cuff Tendinopathy? A Randomised Controlled Trial. Annals of Sports Medicine and Research, 3(6), 1083 AKBAŞ EDA,GÜNERİ SİNEM,TAŞ SERKAN,ERDEM EMİN ULAŞ,YÜKSEL İNCİ (2015). The effects of additional proprioceptive neuromuscular facilitation over conventional therapy in patients with adhesive capsulitis. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi/Turkish Journal of Physiotherapy and Rehabilitation, 26(2), , Doi: /s ŞENER SANEM (2015). Kas Enerji Teknikleri. Türkiye Klinikleri Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Özel Konular (Derleme Makale) TAŞ SERKAN,AYSUN BAKİ,ERDOĞANOĞLU YILDIZ,AKBAŞ EDA,KINIKLI GİZEM İREM,ERDEN ZAFER,BAYRAMLAR KEZBAN (2014). Diz osteoartrit şiddetinin yürüyüşün kinematik parametreleri üzerine etkileri. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi/Turkish Journal of Physiotherapy and Rehabilitation, 25(3), , Doi: /s ERDEM DUYGU,AKSOY YILDIRIM GÖKÇE,ERDEM EMİN ULAŞ (2013). BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGODA SERVİKAL LORDOZUN DEĞERLENDİRİLMESİ

85 PİLOT ÇALIŞMA. KBB-Forum: Elektronik Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 12(3), KUNDURACILAR ZUHAL,AKBAŞ EDA,BÜYÜKUYSAL MUSTAFA ÇAĞATAY,BİÇKİ DEMET,ERDEM EMİN ULAŞ (2012). Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğrencilerinde Mesleki Farkındalığın Değerlendirilmesi. Journal of Higher Education and Science, 2(3), , Doi: /jhes ERDEM EMİN ULAŞ,CAN FİLİZ (2012). Servikal Omurga Aksiyel Rotasyon Gonyometre Dizaynı. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(3), , Doi: /saufbe AKBAŞ EDA,YÜKSEL İNCİ,ATAY AHMET ÖZGÜR (2011). The effects of additional kinesio taping over exercise in the treatment of patellofemoral pain syndrome. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, 45(5), , Doi: /AOTT BAŞARI GÜL ÖZNUR,BALCI PINAR,NOHUTLU ECE,ULUSOY SEDA,VAYVAY EMRE SERDAR,SERTOĞLU EDA,BALTACI YAŞAR GÜL (2009). Fizyoterapi Öğrencilerinde Mesleki Bilincin Postür Üzerine Etkisi. Turkiye Klinikleri Journal of Sports Sciences, 1(1), PROJELERİMİZ Zonguldak İlinde Fizyoterapi Ve Rehabilitasyonun Geliştirilmesi İçin Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Bölümü Öğrencilerinin Mesleki Farkındalıklarının Oluşturulması (BAKKA TR81/11/541)

86 Zonguldak İlinde Alternatif Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Farkındalık Yaratılması ve Hizmet Sunanların Eğitimi Projesi (BAKKA TR81/14/Sosyal/0111) Proje, Zonguldak ilinde alternatif turizm genelinde sağlık-eko turizm kaynaklarını 3. Yaş turizmindeki yaşlılara yönelik paket tur haline getirerek sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla sektörde hizmet sunacak kişilerin eğitimi ve farkındalıklarının artırılması yoluyla bölge turizmini geliştirmek amacıyla yapılmıştır.

87 ÖĞRETİM ELEMANLARIMIZIN YER ALDIĞI KİTAPLAR

88

89 SOSYAL SORUMLULUK FAALİYETLERİMİZ

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113

114 BASINDA BÖLÜMÜMÜZ

115

116

117

118

119 HALK SAĞLIĞI ÇALIŞMALARIMIZ Multidisipliner Yaklaşımlarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyonun Yeri ve Önemi Kanal 67 Reçete programında canlı yayında Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Zuhal KUNDURACILAR Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarında Solunum Fizyoterapisi konulu uygulamalı bir konferans gerçekleştirmiştir.

120 KOAH da Çok Yönlü Tedavi Yaklaşımları Nisan 2012 tarihinde Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ve Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı nın düzenlediği KOAH da Çok Yönlü Tedavi Yaklaşımları I. Halk Buluşması Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Doç.Dr. Şebnem Kargı konferans salonunda gerçekleştirilmiştir. Beyaz Önlük Giyme Törenimiz Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dönem 2 öğrencileri staj programları öncesinde beyaz önlük giyerek sağlık hizmetleri elemanı olarak mesleğe hazırlıkta ilk adımlarını attılar. ZSYO Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar, ZSYO Müdürü Prof. Dr. Güven Çelebi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak ın yaptığı konuşmaların ardından öğretim üyeleri tarafından öğrencilere beyaz önlükleri giydirildi.

121 Uzaktan Eğitim Egzersiz Rehberi 8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü etkinlikleri kapsamında, Fakültemiz Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından, Uzaktan Eğitim Sürecinde öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin evde hareketsiz kalmalarına bağlı oluşabilecek sağlık problemlerini önlemeye yönelik olarak, Uzaktan Eğitim Egzersiz Rehberi hazırlandı. Covid-19 salgın hastalığına karşı bağışıklık sistemini desteklemek için hazırlanan bu rehberde kuvvetlendirme egzersizleri, aerobik egzersizler, postür egzersizleri, gevşeme egzersizleri ve ergonomik öneriler bütün ayrıntılarıyla gösterilerek anlatıldı.

122 Zonguldak Halkı ve Maden Emekçileri İçin Solunum ve Postür Egzersizleri Videosu Koronavirüs salgınına karşı korunma yöntemleri bağlamında, 8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler günü kapsamında, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümümüz tarafından, maden şehri olması sebebiyle solunum yolu rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak şehrimizde, vatandaşlarımız için virüsten korunmayı sağlayacak solunum ve postür egzersizlerinden oluşan bir video hazırlandı. Bu videoda yer verilen egzersizler, bugün koronavirüs açısından en riskli iller arasında gösterilen Zonguldak ta, vatandaşlarımızın solunum işlevlerinin daha iyi hale getirilmesini sağlaması; düzenli yapılan egzersiz hareketleri sayesinde koronavirüsün insan bünyesindeki şiddetini azaltması ve iyileşme sürecini hızlandırmasına yardımcı olmak hedeflendi. Doğa Yürüyüşü Etkinliği 8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü sebebiyle, bölümümüz ile Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD), Göldağı Tabiat Parkı Gezisi ve Doğa Yürüyüşü Etkinliği düzenledi. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan 200 kişilik bir ekip toplamda 13,3 km lik bir güzergâhı 2 hiking uzmanı eşliğinde başarıyla tamamladı. Çoğu Türkiye nin değişik illerinden gelen öğrenciler, sohbetler ve şarkılar eşliğinde, Zonguldak ın doğal güzelliklerini keşfetmenin tadını çıkardılar.

123 İLETİŞİM BİLGİLERİ Santral Belgegeçer/Faks Adres Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İbn-i Sina Kampüsü Esenköy, Kozlu, ZONGULDAK Dekan Prof. Dr. Emine YILMAZ CAN Tel: Sekreter: Fakülte Sekreteri Tahir GÜVEN Tel: Sekreter: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eda AKBAŞ Tel:

124

125

126

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Tel: (0 362) 457 60 20 Fax: (0 362) 457 69 26 Adres: Kurupelit / Samsun web: http://hemsirelik.ssbf.omu.edu.tr/

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİSYON Analitik düşünceye sahip, sorunlara uygun çözümler geliştirebilen, yetki ve sorumluluklarını vakarla taşıyabilecek bilgi ve becerilerle

Detaylı

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Fakültemizin Yeri Ege Ege Üniversitesi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kuruluş Tarihi: 1955 EGE ÜNİVERSİTESİNİN KURULUŞUNUNDA YER ALAN 3 EĞİTİM KURUMUNDAN BİRİDİR.. Ülkemizde ve Avrupa da HEMŞİRELİKTE

Detaylı

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2017 ÖSYS Aday Öğrencilerin Tanıtım Günleri 11-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında (hafta içi) her gün saat 11.00 'de Fakültemiz 102 No lu Derslikte Gerçekleştirilecektir. İrtibat

Detaylı

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU 2012-2013 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Bölüm Şefi Zuhal ALTINTAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bu faaliyet ile çocuk

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ Programın Amacı SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü programı sağlığın korunmasında, hastalıkların iyileştirilmesinde,

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI EĞİTİM REHBERİ T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SANDIKLI UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU e-posta subyo@aku.edu.tr

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI TANITIM Osmaniye Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TANITIMI Diş hekimliği baş, yüz, ağız, çeneler ve dişlerin normal yapısını, görevlerini, hastalıklarını inceleyen ve bu hastalıkların koruyucu, iyileştirici tedavilerini kendine

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE TANITIMI Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik

Detaylı

BÖLÜM. Hedef: Program Öğrenme Çıktıları:

BÖLÜM. Hedef: Program Öğrenme Çıktıları: BÖLÜM Amaç: Öğrencilere organizasyon, yönetim ve değerlendirme yeteneği kazandırarak geleceğin yöneticilerini yetiştirmektir. Geniş bir ders yelpazesi sayesinde öğrencilere sosyal konulara analitik bakış

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ AMACIMIZ

FEN FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ AMACIMIZ FEN FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ Fen Fakültesi; 1982 yılında Fen - Edebiyat Fakültesi adı altında kurulmuştur. Fakülte, 1991 yılında eğitim - öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2010 yılında Fen Fakültesi adını

Detaylı

12. MĐSYON 13. VĐZYON

12. MĐSYON 13. VĐZYON 12. MĐSYON Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi nin misyonu, evrensel ölçütleri kendisine temel alan, beraberinde ulusal değerlere sahip çıkan, çağdaş tıp bilgi birikimine sahip, koruyucu hekimlik ilkelerini

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ İZMİR ATATÜRK SAĞLIK YÜKSEKOKULU. Uzaktan Öğretim Ebelik Lisans Tamamlama Programı

EGE ÜNİVERSİTESİ İZMİR ATATÜRK SAĞLIK YÜKSEKOKULU. Uzaktan Öğretim Ebelik Lisans Tamamlama Programı EGE ÜNİVERSİTESİ İZMİR ATATÜRK SAĞLIK YÜKSEKOKULU Uzaktan Öğretim Ebelik Lisans Tamamlama Programı Uzaktan Öğretim Ebelik Lisans Tamamlama Programı Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik

Detaylı

Deneme. Doç.Dr. Güner Gürsoy ÇOCUK GELİŞİMİ (YGS-4)

Deneme. Doç.Dr. Güner Gürsoy ÇOCUK GELİŞİMİ (YGS-4) Deneme Doç.Dr. Güner Gürsoy ÇOCUK GELİŞİMİ (YGS-4) Çocuk Gelişimi Misyonumuz; değişen bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık gereksinimleri doğrultusunda 0-18 yaş sağlıklı/özel gereksinimli çocuk ve gençlerin

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UYGULADIĞI EĞİTİM, ULUSAL TIP EĞİTİMİ AKREDİTASYON KURULU (UTEAK) TARAFINDAN AKREDİTE EDİLEN ÜLKEMİZDEKİ SAYILI TIP FAKÜLTELERİNDEN BİRİSİ http://tip.marmara.edu.tr

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HAZİRAN 2014 KÜNYE 2 Rektör Prof. Dr. Süleyman BÜYÜKBERBER Dekan Prof. Dr. Nevin ŞANLIER 2 0 1 4 Editörler Yrd. Doç. Dr. Ebru TÖRÜNER Baskı İletişim Adresi:

Detaylı

Stratejik Plan 2015-2019

Stratejik Plan 2015-2019 Stratejik Plan 2015-2019 Bu Stratejik Plan önümüzdeki beş yıl Bezmiâlem in gelmesini umut ettiğimiz yeri ve buraya nasıl geleceğimizi anlatan bir Vizyon Belgesidir. 01.01.2015 Rektör Sunuşu Sevgili Bezmiâlem

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROGRAM YETERLİLİKLERİ

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROGRAM YETERLİLİKLERİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROGRAM YETERLİLİKLERİ I. PROGRAM PROFİLİ Diş hekimliği baş, yüz, ağız, çeneler ve dişlerin normal yapısını, görevlerini, hastalıklarını inceleyen ve bu hastalıkların koruyucu,

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Ameliyathane Hizmetleri Programına İlişkin Bilgiler

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Ameliyathane Hizmetleri Programına İlişkin Bilgiler SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Ameliyathane Hizmetleri Programına İlişkin Bilgiler Genel Bilgi Ameliyathanede kullanılan alet ve malzemenin ameliyata hazır hale getirilmesine, cerrahi ekibe malzeme

Detaylı

Ebelik Sosyal Hizmet. Hemşirelik. http://syo.kocaeli.edu.tr

Ebelik Sosyal Hizmet. Hemşirelik. http://syo.kocaeli.edu.tr Ebelik Sosyal Hizmet Hemşirelik http://syo.kocaeli.edu.tr Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneği gelişmiş,

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU DÖNEMİ STRATEJİK PLANI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU DÖNEMİ STRATEJİK PLANI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU 205 209 DÖNEMİ STRATEJİK PLANI ÖNSÖZ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Sağlık Yüksekokulu 205-209 Dönemi Stratejik Planı, 0.2.2003 tarih ve 508 sayılı Kamu Mali

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programı Yeni Nesil Devlet Üniversitesi SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programı 2015-2016 Tanıtım Broşürü Bölüm Hakkında Genel Bilgiler Kamu Yönetimi, işlevsel anlamda kamu politikaları

Detaylı

PODOLOG A- GÖREVLER. - Ayak sağlığı ve korunmasına yönelik farkındalık geliştirilmesi çalışmalarında görev alır,

PODOLOG A- GÖREVLER. - Ayak sağlığı ve korunmasına yönelik farkındalık geliştirilmesi çalışmalarında görev alır, TANIM Bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir

Detaylı

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Alanın Tanımı Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Alanın Amacı Çocuk Gelişimi

Detaylı

Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Amaç ve Hedefler Amaç: Hedef: Verilen Derece: Düzeyi Bazı Kabul Koşulları

Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Amaç ve Hedefler Amaç: Hedef: Verilen Derece: Düzeyi Bazı Kabul Koşulları Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nün ikili anlaşması ile Hemşirelik

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönerge, Tıp Fakültesi ndeki eğitim ve genel amaçlı kurul ve komisyonların

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Ortopedik Protez ve Ortez Programına İlişkin Bilgiler

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Ortopedik Protez ve Ortez Programına İlişkin Bilgiler SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Ortopedik Protez ve Ortez Programına İlişkin Bilgiler Genel Bilgi Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan ortopedik protez ve ortezlerin

Detaylı

TRABZON ÜNİVERSİTESİ TONYA MESLEK YÜKSEKOKULU

TRABZON ÜNİVERSİTESİ TONYA MESLEK YÜKSEKOKULU TRABZON ÜNİVERSİTESİ TONYA MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ İlk ve Acil Yardım Programı Bu programın amacı; hastalık veya kaza sırasında ilk anda olay yerinde uygulanacak tedavi ve

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİHÇE Sosyal Bilimler Enstitüsü; 1 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE LİSANS TAMAMLAMA PROGRAM YÖNERGESİ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE LİSANS TAMAMLAMA PROGRAM YÖNERGESİ Sayfa No 1 / 7 ABANT İZZET BAYSAL (Senatonun 08/10/2015tarih ve 2015/155sayılı kararıyla kabul edilmiştir.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Hemşirelik Ön lisans

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ

BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ Bartın, Karadeniz Bölgesi nde, Batı Karadeniz Bölümü nde bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye nin 74. ili olmuştur. Bartın bölünmüş yollar ile İstanbul a 420km,

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEYŞEHİR ALİ AKKANAT İŞLETME FAKÜLTESİ FAKÜLTE TANITIMI Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi, 2011-2012

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI GENEL BİLGİLER

ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI GENEL BİLGİLER ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI GENEL BİLGİLER Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun

Detaylı

SAĞ LIK BI LI MLERI FAKÜ LTESI HEMŞI RELI K BÖ LÜ MÜ HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİ EL KİTABI

SAĞ LIK BI LI MLERI FAKÜ LTESI HEMŞI RELI K BÖ LÜ MÜ HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİ EL KİTABI SAĞ LIK BI LI MLERI FAKÜ LTESI HEMŞI RELI K BÖ LÜ MÜ HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİ EL KİTABI 2018 0 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. Bölüm Başkanından Kısa Mesaj 1 2. Bölüm Hakkında Genel Bilgiler 1 3. Bölümün

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrenciler, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2008 yılında kurulmuş ve 2009

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan İlişkiler Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

Tablo 1: Mezunlarımızın Tanıtıcı Özellikleri (n=110)

Tablo 1: Mezunlarımızın Tanıtıcı Özellikleri (n=110) 0 yılında ilk mezunlarını veren programımızın değerlendirilmesi, mesleki deneyim süresi olarak en az birinci yılını dolduran 9 mezunumuzdan ulaşılabilen ve değerlendirme yapmayı kabul eden 0 mezun tarafından

Detaylı

SINIF DERSLER SINAV TARİHİ SINAV SAATİ DERSİN SORUMLUSU SINAV GÖZETMENİ-SINAV YERİ

SINIF DERSLER SINAV TARİHİ SINAV SAATİ DERSİN SORUMLUSU SINAV GÖZETMENİ-SINAV YERİ SINIF DERSLER TARİHİ SAATİ GÖZETMENİ- YERİ 1 HEM 102 Hemş.Temel İlke ve Uygulamalar 29.05.2017 11.30-12.30 Yrd.Doç.Dr.Latife UTAŞ AKHAN Öğr. Gör. Şirin HARKIN HEM 104 Fiziksel Değerlendirme 30.05.2017

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLANI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLANI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLANI MİSYON: Çağdaş bilimsel gelişmeler ışığında ve iyi hekimlik ilkeleri doğrultusunda nitelikli çocuk ruh sağlığı hizmeti

Detaylı

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve 0-18 yaş çocuklarının gelişim alanlarını (fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal) ve özelliklerini tanıyıp alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Yaşlı Bakımı Programına İlişkin Bilgiler

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Yaşlı Bakımı Programına İlişkin Bilgiler SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Yaşlı Bakımı Programına İlişkin Bilgiler Genel Bilgi Dünyada ve ülkemizde nüfus hareketliliğinde oluşan değişimler genç nüfusun azalıp yaşlı nüfusun artmasına neden

Detaylı

İlgili satırda, Eksiklik için "E", Zayıflık için "Z", Kaygı için "K", Gözlem için "G", hiçbir yetersizlik ya da gözlem yoksa ( ) kullanınız.

İlgili satırda, Eksiklik için E, Zayıflık için Z, Kaygı için K, Gözlem için G, hiçbir yetersizlik ya da gözlem yoksa ( ) kullanınız. HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi: Ziyaret Tarihi: İlgili satırda, Eksiklik için "E", Zayıflık için "Z", Kaygı için "K", Gözlem için "G", hiçbir

Detaylı

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK - Program Değerlendirme Çizelgesi Sürüm: 1.0-13.09.2013 Sayfa 1 HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi:

Detaylı

T.C. ADİYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİM TANITIM DOSYASI NİSAN 2018 ADİYAMAN

T.C. ADİYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİM TANITIM DOSYASI NİSAN 2018 ADİYAMAN T.C. ADİYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİM TANITIM DOSYASI NİSAN 2018 ADİYAMAN İÇİNDEKİLER 1. ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ... 2 1.1. ELEKTRİK-ELEKTRONİK

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI 2. SINIF 4.

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI 2. SINIF 4. T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI 2. SINIF 4.DÖNEM Kodu: TSH202 Adı: Toplum Sağlığına Hizmet Teorik + Uygulama: 1+ 2 AKTS:

Detaylı

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri

YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri YÖNETİM VE ORGANİZASYON Bölümü Öz Değerlendirme Raporu (2017) 1 Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri benimseyen, araştırmacı, üretken, yaratıcı, takım çalışmasına

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UYGULADIĞI EĞİTİM ULUSAL TIP EĞİTİMİ AKREDİTASYON KURULU TARAFINDAN AKREDİTE EDİLEN ÜLKEMİZDEKİ SAYILI TIP FAKÜLTELERİNDEN BİRİSİ İSTANBUL DA TEK TIP FAKÜLTESİ http://tip.marmara.edu.tr

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU 1 KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU DÜZCE ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Düzce Üniversitesi Konuralp Yerleşkesi 81620 Konuralp / DÜZCE 15/06/2016 2 İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU A. Kurum Hakkında Bilgiler

Detaylı

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaçlar: Medya ve İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programına

Detaylı

GOÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ

GOÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ GOÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAKKIMIZDA Coğrafya multidisipliner bir bilim olarak insan ile doğa arasındaki etkileşimi inceleyen bir bilim dalıdır. Hem Türkiye hem de dünya

Detaylı

Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Amaç ve Hedefler Amaç: Hedef: Verilen Derece: Düzeyi Bazı Kabul Koşulları Kabul Koşulları:

Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Amaç ve Hedefler Amaç: Hedef: Verilen Derece: Düzeyi Bazı Kabul Koşulları Kabul Koşulları: Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nün ikili anlaşması ile

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI DERS BİLGİ FORMU

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI DERS BİLGİ FORMU AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Hemşirelikte Öğretim Ders Kodu HEM403 Ders Düzeyi Lisans AKTS Kredi 8 İş Yükü

Detaylı

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 2014-201 Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 1 Orta Yüksek Yüksek 2 3 4 Bu ders ile ilgili temel kavramları,

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI KLİNİK UYGULAMA DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı;

Detaylı

İKTİSAT LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ

İKTİSAT LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ İKTİSAT LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Programın Amacı Kazanılan Derece Kazanılan Derecenin Seviyesi Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar Kayıt Kabul Koşulları Önceki Öğrenmenin Tanınması

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÖNSÖZ Elektronik sektörü, mühendislik endüstrisinin en önemli bir unsuru, mühendisliğin temel yapı

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİLGİ PAKETİ ANABİLİM DALI BAŞKANI VE AKTS KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Saffet Babür Tel: (0216) 578 08 87 Faks: (0216) 578 08 99 E-mail: sbabur@yeditepe.edu.tr

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU 2016-2020 STRATEJİK PLAN ÇALIŞMASI İÇİNDEKİLER

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU 2016-2020 STRATEJİK PLAN ÇALIŞMASI İÇİNDEKİLER SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU 2016-2020 STRATEJİK PLAN ÇALIŞMASI İÇİNDEKİLER 1.Gönen Meslek yüksekokulu Logosu... 1 2. Durum Analizi... 1 2.1.Gönen Meslek Yüksekokulu Tarihçesi...

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Aile Hekimliği Seçmeli Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd.

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Elektonörofizyoloji Programına İlişkin Bilgiler

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Elektonörofizyoloji Programına İlişkin Bilgiler SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Elektonörofizyoloji Programına İlişkin Bilgiler Genel Bilgi Elektronörofizyoloji teknikeri, elektronörofizyolojik yöntemlerin kullanılmasında ilgili uzman hekime yardım

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ PROGRAMI PROGRAM DEĞERLENDİRME PLANI

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ PROGRAMI PROGRAM DEĞERLENDİRME PLANI AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ PROGRAMI 2017-2018 PROGRAM DEĞERLENDİRME PLANI 1 İÇİNDEKİLER I. GİRİŞ a) Mezuniyet öncesi Tıp Eğitimi programı b) Program değerlendirme kurulunun

Detaylı

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU 2017 1. Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyonu: Çağdaş ve etik değerleri benimseyen, araştırmacı, üretken, yaratıcı, takım çalışmasına yatkın ve mesleki

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu: RDT102 Adı: Radyoterapinin Temelleri II Teorik + Uygulama: 2+2 AKTS: 4 Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi İsmail KOYUNCU Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü

Dr. Öğr. Üyesi İsmail KOYUNCU Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü 0 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak hedefimiz, nitelikli akademik kadromuz, güçlü alt yapımız ve standartlar ile uyumlu laboratuvarlarımızla geleceğimizin teminatı olan gençleri en üst nitelik

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek; on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik; yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir. Konfüçyüs REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: 2015-2016 Güz Dönemi 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar 0% 0% 0% 20% 80% arasındaki ilişkileri anladım Kuramsal ve

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ GENEL BİLGİLER 11.07.1992 tarihli ve 21281 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3837 sayılı kanunla Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak

Detaylı

T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI AKŞEMSETTİN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ AKŞEMSETTİN İMAM HATİP ORTAOKULU 2014-2015 BRİFİNG DOSYASI

T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI AKŞEMSETTİN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ AKŞEMSETTİN İMAM HATİP ORTAOKULU 2014-2015 BRİFİNG DOSYASI TC TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI AKŞEMSETTİN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ AKŞEMSETTİN İMAM HATİP ORTAOKULU 2014-2015 BRİFİNG DOSYASI 2014-2015 Okul /Kurum Haritası I BÖLÜM KURUMUN ADI : AKŞEMSETTİN ANADOLU İMAM HATİP

Detaylı

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI)

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI) TANIM Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve topluluklara sorunlarını tanıyıp çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanma ve çevredeki olanakları araştırma ve

Detaylı

KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ

KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1 SUNUM AKIŞI Tarihçe Misyon Vizyon Çalışma Alanları Anabilim Dalları Programa Kabul ve Kayıt Şartları Yurtiçi/Yurtdışı Eğitim İmkanları Lisansüstü ve Uzaktan

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BİRİM TANITIMI ( 2018 )

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BİRİM TANITIMI ( 2018 ) ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ BİRİM TANITIMI ( 2018 ) TARİHÇE Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 2008 yılında kurulmuş olup 2009 yılında İktisat, İşletme

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: 204-205 Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Betül USTA 2 3 4 5 7% 3% 23% 37% 30% Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

ELEŞTİREL DÜŞÜNME. Tablo 1: Ölçekten ve Alt Boyutlarından Alınan Puan Ortalamaları

ELEŞTİREL DÜŞÜNME. Tablo 1: Ölçekten ve Alt Boyutlarından Alınan Puan Ortalamaları ELEŞTİREL DÜŞÜNME California Eleştirel Düşünme Ölçeğinin 2016-2017 akademik yılında yanıtlanma oranı %92,1 (n=456)olarak bulundu. Bu ölçeği yanıtlayan öğrencilerin %27,1 inin birinci sınıf (n=124), %25,2

Detaylı

EK-7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI

EK-7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI EK-7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 2017 2022 STRATEJİK PLANI Amaç 1. Çağdaş Eğitim Öğretim Faaliyetlerinin Sürekli İyileştirilmesi Hedef 1.1. Küresel Sanat, Bilim ve Dünyasında Yeni Yüzyılın Gereksinmelerini Karşılamaya

Detaylı

Tıpta Tecrübe ve Güç TIP FAKÜLTESİ

Tıpta Tecrübe ve Güç TIP FAKÜLTESİ Tıpta Tecrübe ve Güç TIP FAKÜLTESİ T I P F A K Ü L T E S İ Sağlık sektöründeki derin tecrübemizi profesyonel yönetici ve öğretim üyesi kadromuz ve mükemmel bir alt yapı ile birleştirdik. Öğrencilerimize

Detaylı

Fakültemiz; Fakültemiz yeni kurulmasına rağmen hızla büyümekte ve kadrolarını genişletmektedir.

Fakültemiz; Fakültemiz yeni kurulmasına rağmen hızla büyümekte ve kadrolarını genişletmektedir. HOŞGELDİNİZ Fakültemiz; Bilimsel tutum ve becerileri kazanmış, mesleki donanım sahibi, içinde bulunduğu eğitimsel süreçlerle ilgili, toplumsal meselelere duyarlı, hür düşünen, demokratik ilkelere bağlı,

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER Sağlık

Detaylı

Yüksek Okulumuz. "Tıbbi Hizmetler ve Teknikler" Bölümüne bağlı; "Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri" Bölümüne bağlı;

Yüksek Okulumuz. Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümüne bağlı; Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri Bölümüne bağlı; Yüksek Okulumuz Iğdır Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 2008 yılında kurulan yüksekokulumuz, Tıbbi Laboratuar ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik önlisans programı ile eğitim-öğretime başlamıştır.

Detaylı

Kazanılan Derece Patoloji programını bitirenlere Patoloji Laboratuvar Teknikeri ünvanı verilmektedir.

Kazanılan Derece Patoloji programını bitirenlere Patoloji Laboratuvar Teknikeri ünvanı verilmektedir. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Patoloji Laboratuvar Teknikerliği Programına İlişkin Bilgiler Genel Bilgi Tüm teknik hizmetlerin yürütülmesinde ve gelişen teknolojiyi uygulayabilecek, yeni tekniklerin

Detaylı

EK-7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI

EK-7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI EK-7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 2017 2022 STRATEJİK PLANI Amaç 1. Çağdaş Eğitim Öğretim Faaliyetlerinin Sürekli İyileştirilmesi Hedef 1.1. Küresel Sanat, Bilim ve Dünyasında Yeni Yüzyılın Gereksinmelerini Karşılamaya

Detaylı

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ve Vizyon

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ve Vizyon T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ve Vizyon Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Bartın Üniversitesi nin yükseköğretim

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp

Detaylı

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere GIDA MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERECESİ verilecektir.

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere GIDA MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERECESİ verilecektir. Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Genel Bilgi Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2013-2014 eğitim-öğretim yılında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi alarak eğitim-öğretime

Detaylı

UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ FAALİYET RAPORU () YÖNETiM Dekan Prof.Dr. Harun TANRIVERMİŞ Dekan Yardımcısı Doç. Dr. F. Nihan ÖZDEMİR SÖNMEZ Fakülte Sekreteri Vekili Nuri KOCAER Fakülte Yönetim Kurulu Üyeleri

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: 2014-2015 Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Metin Aslan 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

YÖNETMELİK. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 13 Ekim 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29144 Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

2017 YILI BİRİM FAALİYET RAPORU

2017 YILI BİRİM FAALİYET RAPORU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 2017 YILI BİRİM FAALİYET RAPORU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 2017 BİRİM FAALİYET RAPORU GENEL BİLGİLER -Yetki, Görev ve Sorumluluklar Fakültemizin yetki görev

Detaylı

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ

HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ HEPDAK - Program Değerlendirme Çizelgesi (Sürüm: 3.0-16.01.2017) Sayfa 1 HEPDAK PROGRAM DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ Kurum: Program: Takım Başkanı: Program Değerlendiricisi:

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Ergonomi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin Türü Dersin

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Anestezi Programına İlişkin Bilgiler

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Anestezi Programına İlişkin Bilgiler SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Anestezi Programına İlişkin Bilgiler Genel Bilgi Sağlık sektöründe oldukça büyük olan eleman açığının kapatılmasına yardımcı olacak anestezi teknikeri yetiştirmek programın

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEK OKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNTÖRN DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. AMAÇ ve TANIMLAR

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEK OKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNTÖRN DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. AMAÇ ve TANIMLAR BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEK OKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNTÖRN DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ ve TANIMLAR Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu

Detaylı