BİTKİ KORUMA BİTKİ ZARARLILARI. Bu ders notu değişik yazılı ve görsel kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmıştır. Bilimsel kaynak olarak kullanılamaz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ KORUMA BİTKİ ZARARLILARI. Bu ders notu değişik yazılı ve görsel kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmıştır. Bilimsel kaynak olarak kullanılamaz"

Transkript

1 BİTKİ KORUMA BİTKİ ZARARLILARI Bu ders notu değişik yazılı ve görsel kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmıştır. Bilimsel kaynak olarak kullanılamaz

2 Nematoda Gastrapoda Annelida İnsecta-Hexapoda Acarina Aves Rodentia Diğer bazı hayvanlar (geyik,domuz vs.) Böcekler bütün hayvan türlerinin yaklaşık %75 ini oluşturan en önemli zararlılardır bunu akarlar ve nematodlar takip etmektedir.

3 Nematoda Gastrapoda Annelida İnsecta-Hexapoda Acarina Aves Rodentia

4 BİTKİ ZARARLISI BÖCEKLER

5 Böceklerin Sistematikteki Yeri Böcekler : Arthropoda(eklembacaklılar) şubesinin Hexapoda(insecta) sınıfındandırlar. Böcekler toplam 31 takım altında incelenmektedir. Takımlara ayrılmada kanat yapıları, ağız parçaları ve başkalaşım şekli esas alınmaktadır. Sınıflandırmada kullanılan isimler çoğunluk Latin ve Yunan dillerinden gelen kelimelerden yapılır. Takımlar kendi içlerinde önce familyalara, familyalar cinslere ve cinslerde türlere ayrılmaktadır.

6 Ergin böcekler şu özelliklere sahiptirler; Vücut 3 kısımdan (baş,thorax ve abdomen) ibarettir. Thorax ta 3 çift bacak vardır. Thorax ta genellikle 2 çift kanat vardır. Bir çift anten vardır. Bileşik ve basit gözler bulunur. Trakeler vasıtasıyla solunum yaparlar. Üreme organları abdomenin caudal yakınına açılır. Böcek Morfolojisi

7 Vücut duvarı Kutikula Epikütikula prokütikula 1. Kitin 2. Protein 3. Pigmentler Hypodermis(epidermis) Asal zar

8 1)Baş ve Başın Uzantıları Göz Anten Ağız parçaları Baş oldukça sert bir yapıya sahiptir.bir çift bileşik göz vardır buna ilave olarak ocelli denilen 3 adet basit göz bileşik gözlerin arasında bulunur.

9 Antenler Böceklerde bulunan bir çift anten baş üzerinde gözlerin önünde ve arasında yer almaktadır. Antenlerin görevleri Dokunma İşitme organı Koku alma dır. Antenlerin segmentleri Scapus Pedicel Flagellumdur. Anten şekilleri 1. Kıl 2. İp 3. İnci 4. Dişli 5. Tarak 6. Çift taraklı 7. Dirsekli 8. Ucu topuzlu 9. Ucu kıllı 10. Yelpaza 11. Fırça 12. Çatallı 13. Sopa tipi antendir.

10 Ağız Parçaları Böcek ağız parçaları tipik olarak 1. Bir tane labrum 2. Bir çift mandibula 3. Bir çift I.maksilla 4. Bir çift II.maksilla 5. Bir tane hipofarinks 6. Bir tane epifarinks ten meydana gelir. Böcek ağız parçaları onun nasıl besleneceğini ve nasıl zarar yapacağını belirler.

11 Ağız tipleri Emicii ağız Sokucu emici ağız Ağız parçalarından biri olan galea, yüksek derecede uzama göstermiş ve bir hotum şeklini almıştır. Kelebeklerde (Lepidoptera) görülür. Ağız parçalarının değişerek oluşturduğu iğne sayısına göre ve 6 iğneli tipleri bulunur. Sivrisinekler ve bazı sineklerle, Hemiptera, Homoptera ve Thysanoptera örneklerinde görülür.

12 Çiğneyici Ağız Yalayıcı-Emici Ağız Temel ağız yapısıdır. Orthoptera, Isoptera ve Coleoptera takımlarında görülür. Bal arılarında (Hymenoptera) görülen ağız tipidir.

13 2)Thorax uzantıları Thoraxta bacak ve kanatlar yer almaktadır.thorax 3 segmentten meydana gelmiştir. 1)Prothorax 2)Mesothorax 3)Metathorax Her thorax segmenti üstte tergum, yanlarda pleuron, altta sternum olmak üzere 4 kısımdan meydana gelmiştir.

14 Bacaklar Böcekler 3 çift bacağa sahip olup her thorax segmentinde birer çift bacak bulunur. Bacak kısımları; 1.Coxa 2.Trochanter 3.Femur 4.Tibia 5.Tarsus olmak üzere 5 kısımdan meydana gelmiştir.

15 Kanatlar Böceklerin bacak sayısı sabit iken kanat durumu değişiklik gösterir. bazı böcekler 2 çift kanada sahipken bazılarında hiç kanat yoktur. Kanatlar notum ve pleuron arasından vücut duvarının dışa doğru büyümesi ile meydana gelmişlerdir ve iki tabakalıdır.bu tabakalar arasında kanat damarları vardır. Damarlar içerisinde solunum borucukları boşluğu (trache), vucut sıvısı ve sinir kolu bulunur.

16

17 Abdomen Abdomen birbirine benzeyen segmentten meydana gelmiştir. Abdomen böcek takımlarına göre değişmekle birlikte çeşitli uzantılara sahiptir. Bunlardan bir çift cerci dokunma organı olarak son abdomen segmentinin dorsalinden çıkar. Dişi böceklerin dış eşey organları 8. ve 9.abdomen segmentinin ventralinden çıkar. Erkek dış eşey organları 9. abdomen segmentinde bulunur. Ayrıca bazı böcek takımlarında abdomende furcula styli ve corniculus gibi uzantılar vardır.

18

19

20

21

22

23 Böceklerin Anatomi ve Fizyolojisi Sindirim sistemi 1. Ön 2. Orta Böceklerde sindirim sistemi ağızdan anüse kadar uzanan bir tüp şeklindedir. 3. Art bağırsak olmak üzere 3 kısımdan oluşur.

24 Boşaltım sistemi Boşaltım sistemi değişik sayıdaki malpighi tüplerinden ibarettir ve böceklerde böbrek görevini üstlenirler. ilk önce nitrojen olmak üzere atık maddeler alınır ve dışkı halinde vücuttan uzaklaştırılır.

25 Solunum sistemi Böceklerde traecheae adı verilen solunum borucukları ile oksijen doku ve hücrelere doğru taşınır ve oluşan karbondioksit bu yolla uzaklaştırılır.

26 Dolaşım sistemi Böceklerde açık dolaşım sistemi vardır. Dolaşım sistemi vucudun dorsalinde abdomenden başa kadar uzanan bir tüpten ibarettir. Tüpün abdomende kalan kısmı odacıklar teşkil edecek şekilde bölmelere sahiptir. Bu kısma kalp denir. her odacığın iki yanında ostia adı verilen yarıklar vardır. Kan bu yarıklardan kalbe gitmektedir. böceklerin kanı genellikle yeşilimsi ve sarımsı renktedir nadiren kırmızıdır. böcek ağırlığının yaklaşık %5-40 ını teşkil eder. kanın görevleri 1. Tuzlar, 2. Hormonlar 3. Sindirim ürünleri 4. Metaboliik ürünlerin Vucudun bir yerinden diğerine taşınmasını sağlar. Ayrıca su ve tuz dengesinin korunmasında deri değişiminde rol oynar. kan bir depo dokusu vazifesi görür.

27 Üreme sistemi 1. Dişi üreme sistemi 2. Erkek üreme sistemi

28 Dişi üreme sistemi Dişini üreme sistemi bir çift ovary, yumurtaların dışarıya atılmasını sağlayan bir kanal sistemi ve bazı yardımcı organlardan ibarettir. Erkek üreme sistemi Erkek üreme sistemine dişiye benzerdir. Bir çift testis buradan dışarıya uzanan bir kanal ve yardımcı bezden ibarettir.her testis bir grup sperm tüpünden meydana gelmiştir ve spermler bu tüplerde gelişir.

29 Sinir sistemi Böcekler merkezi sinir sistemi bulunmaktadır. Başta özafagus üzerinde yer alan bir beyin özafagusun her iki yanından uzanan iki yan kol vasıtasıyla beyne bağlanmış olan subözafagus gonglion ve burdan vücut boyunca uzanan bir ventral sinir kordonundan ibarettir. beyin 3 çift lobdan meydana gelmiştir. bu loblar anten, bileşik basit gözleri, labrumu kontrol eder.

30 Kas sistemleri Kaslar bulundukları yerlerdeki organların hareketini sağlar. İç organların hareketini de özel kaslar sağlamaktadır.böcek kasları genellikle enine çizgili saydam renksiz veya grimsi kaslardır. Kaslar aynı zamanda segmentleri bibirine bağlanmasını sağlar.

31 Duyu organları Mekaniksek Kimyasal İşitme Görme Ses çıkartma Işık Salgı organlarıdır.

32 Duyu organları başlıca vücut duvarlarında bulunmaktadır. Mekaniksel duyu organları Bu organlar dokunma, basınç, titreme vb. gibi mekaniksel uyarımları algılar. Dokunma kıl ve iğneleri, Çan şeklinde ve Kordon şeklinde duyu organları olarak 3 ayrılırlar. Dokunma kıl ve iğneleri özellikle anten, tarsus segmentleri, cerci de bulunur. Çan şeklinde olan vucut organları böcek vucudunun çeşitli yerlerinde bulunabilir. Kordon şeklinde organlar ise vucut duvarında ve ikinci anten segmentinde yer alır.

33 Kimyasal duyu organları Kimyasal duyu organları tat ve koku almadır. Bu ikisi arasındaki başlıca fark tat alma temas ile koku alma ise belirli bir mesafeden algılanabilir. Tat alma organları başlıca ağız parçaları üzerinde yer alırken, koku alma organları başlıca anten üzerin bulunurlar. Koku alma böceklerin besinleri uygun yumurtlama yerleri karşı cinsleri bulma ve çiftlerinin gerçekleşmesinde ve sosyal böceklerde koloni teşkilinde önemlidir.

34 İşitme duyu organları Böcekler vücutlarının değişik yerlerindeki işitme organları vasıtasıyla sesleri algılarlar. Temelde birbirlerine benzemekle birlikte 4 tip işitme organı vardır. a) Tympanal organ b) İşitme kılları c) Johnston organıdır.

35 Görme organları Böceklerde ışığa tepkiler 1. Deri ışık alıcıları 2. Dorsal ocelli 3. Lateral ocelli 4. Bileşik gözler vasıtasıyla gerçekleşir. Böceklerdeki en gelişmiş ve en kompleks ışık alıcıları bileşik gözlerdir. Bileşik gözler ışığa duyarlılığın yanında şekillerin ayırt edilebilmesi ve hareket eden uzaktaki cisimlerin görülebilmesine yarar. Tepe ve yan nokta gözler ise uçuş sırasında vücudun durumunu düzenlemek ışık ve cisimleri algılamak gece görmek kısmen renkleri algılamak ve mesafe tahmininde işlev görürler.

36 Diğer duyu organları Bu organlar vücut yüzeyine dağılmışlardır ama daha çok anten ve bacaklar üzerinde yer alırlar. Bu organlar muhtemelen ısı alıcılar olarak özelleşmişlerdir.

37 Ses çıkartma organları Böceklerin en ilginç davranışlarından biride ses çıkartmadır. Fakat bu seslerin çok azı insanlar tarafından işitilir. Böcekler başlıca birkaç şekilde ses meydana getiriler; 1. Vücudun bir kısmı bir cisme vurarak 2. Vücudun bir kısmını diğer bir kısmına sürterek 3. Kanatların ve göğüs duvarlarının titremesiyle 4. Kas yardımı ile özel bir zarın titremesiyle 5. Hava çıkarma yolu ile ses meydana getirirler.

38 Işık organları Böcekler tarafından ışık çıkartılması nispeten az böcek türünde görülür. Işık çıkarma organlarının türlerdeki hacim, şekli ve yeri cinsiyete ve gelişme dönemlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı böcekler sahip oldukları özel organlarla bazıları ise ışık yayan bakteriler veya yedikleri ışık yayn besinler vasıtasıyla bu özelliğe sahiptirler.

39 Salgı organları Böceklerin salgı bezleri bir veya daha fazla salgı hücrelerinden meydana gelmiştir.meydana gelen salgılar vücut içinde kullanılır veya vücuttan dışarıya atılır.başlıca 2 salgı bezi vardır 1. Exocrine salgı bezi 2. Endocrine salgı bezi

40 Exocrine salgı bezi Normal epidermis hücreleri midenin salgı yapan hücreleri malpighi tüpü hücrelerinin hepsi birer salgı hücresidir.başlıca bu bezler 1. Mum bezleri 2. Kafaiçi bezi 3. İpek bezleri 4. Piskoku bezleri 5. Çekici koku bezleri 6. Zehir bezleridir.

41 Endocrine sagı bezi Endoksin salgı bezleri vücudun değişik yerlerinde bulunur ve vücudun değişik yerlerinde bulunur ve vücudun fizyolojisi üzerine etki eden hormonlar salgılarlar.başlıca bu bezler; 1. Beyin içi salgı bezleri 2. Prothorax salgı bezleri 3. Corpora cardiaca 4. Corpora allata dır.

42 Böceklerde üreme ve gelişme Böceklerde genellikle her 2 cinsiyette bulunur ve üreme için çiftleşme gereklidir. Bununla birlikte bazı böceklerde döllenme olmadan da dişi böcek yumurta meydana getirme kapasitesine sahiptir. Bu durumda iki ayrı şekilde üreme mümkündür.

43 1. Döllenmiş yumurta ile üreme : Böceklerin bir çoğu bu şekilde ürerler. Çiftleşme neticesinde erkek böceğin spermleri dişiye transfer edilir ve spermler dişideki olgunlaşmış yumurtaları döllerler.

44 2. Döllenmemiş yumurta ile üreme : Bu üreme şekli bazı böceklerde görülür ve 3 ayrı tipini görmek mümkündür. Arrhenotokie : Dişilerin bıraktığı döllemsiz yumurtalardan sadece erkek yavrular meydana gelir. Thelytokie : Döllemsiz yumurtalardan sadece dişi yavrular meydana gelir. Amphitokie : Döllemsiz yumurtalardan her iki cinsiyette yavrular meydana gelir.

45 Döllemli ve döllemsiz yumurta ile üreme dışında bir kısım özellikleri nedeni ile bunlardan ayrı diğer bazı üreme şekilleri de vardır.

46 Viviparity : Embiryonik gelişmenin ebeveyn dişi içerisinde olması ve böylece dışarıya larva veya nimf doğrulmasına denir. Yavru dişi böceği hiç beslemeden terkederse buna ovoviviparity denir.

47 Paedogenesis : Bazı böcek türleri ergin hale gelmeden yumurta meydana getirme ve döllemsiz üreme yeteneğine sahiptir. Coleoptera, Diptera da görülür.

48 Polyembriony : Tek bir yumurtadan iki veya genellikle çok daha fazla embriyo meydana gelir. Hymenoptera, Orthoptera (Acrididae)

49 Heterogony : Döllemli ve döllemsiz çoğalma tiplerinin birbirini izlemesi şeklinde çoğalmadır. Homoptera (Aphididae) Hymenoptera (Cynipidae)

50 Hermaphroditism : Aynı bireyin hem erkek hem de dişi cinsel hücrelerine sahip olması ve bunlardan yavruların meydana gelmesidir. Homoptera (Coccoidea) Isoptera

51 Böceklerde Gelişme ve Başkalaşım Yumurta Dönemi : Böcek yumurtalarının şekli ve sayısı türlere göre değişiklik gösterir.yumurtalar oval, daire, disk vb. şeklindedir. Sayıları genellikle olmakla birlikte çok daha fazla olabilir. Yumurtalar bazen tek tek bazen de kümeler halinde bırakılır.

52 Yumurta döneminin süresi türlere göre oldukça değişkendir. Bu süre birkaç saat ile birkaç yıl arasında değişebilir. Embriyo gelişmesinden sonra yavru yumurtadan dışarı çıkar.

53

54

55

56 Böceklerde Başkalaşım : Çoğu böcekler postembriyonik gelişme sırasında çeşitli değişiklikler gösterirler. Ergin döneme geçmek amacıyla meydana gelen bu değişimlere başkalaşım (metamorphosa) denir. Büyüme ve gelişme devam edebilmek için böceğin periyodik olarak deri değiştirmesine ihtiyaç vardır. Deri değiştirme sayısı böcekler arasında farklılık göstermekle birlikte aynı tür böcekte hemen hemen sabittir. Böcekler genellikle 5 veya 6 deri değiştirirler.

57 Başkalaşım 5 ayrı tipte incelenir. 1. Ametabola (Paleometabola): Larvalar tam anlamıyla ergine benzer, dolayısıyla metamorfaza yoktur. Apterygota ya ait böceklerde görülür.

58 2. Neometabola : Larvaların ergin olabilmesi için bir veya iki uyuşuk ara dönem geçirmesi gereklidir. Fakat bu ara dönemlerde larva dönemine ait organlar kaynaşmamıştır. Thysanoptera, Homoptera

59 3. Hemimetabola : Larvalar ergine benzer, fakat kanatları yoktur. Larva dönemleri değiştikçe kanatlar belirir ve vücut bölümleri orantısı düzene girer. Orthoptera, Hemiptera, Homoptera

60 4. Holometabola : Tam başkalaşım denilen bu tipte larvalar ergin olmadan önce gerçek bir pupa dönemi geçirirler. Bu dönemde larvanın iç organları kaynaşır ve ergine özgü şekillere dönüşür. Ayrıca bu devre zarfında böcek hareket ve beslenmeden kesilir. Neuroptera, Diptera, Coleoptera, Lepidoptera, Hymenoptera

61 5. Hypermetabola : Bu tip başkalaşımda değişik yapıdaki larva dönemleri arasında bir yalancı pupa dönemi vardır. Bazı Coleoptera familyalarında, Neuroptera (Mantispidae) Homoptera (Coccoidae) Bazı Diptera türleri Mantispidae life cycle

62 Larva Dönemi ve Tipleri Larva çoğunlukla ergin böceğe benzemez. Şekil ve yapı bakımından çeşitli farklılıklar görülür. Tam başkalaşım gösteren böcek larvalarını başlıca 4 ayrı tipe ayırmak mümkündür.

63 1. Kampodeid (Campodeid) Larva : Vücut uzun biraz yassı, cerci ve anten genellikle iyi gelişmiş, thorax bacakları gelişmiş ve larva genellikle aktiftir. Neuroptera, Trichoptera, Coleoptera

64

65 2. Manas Tipi Larva : Genellikle kıvrık baş iyi gelişmiş, thorax bacakları mevcut fakat abdomende bacak yoktur. Nispeten inaktif ve hareketsizdir. Coleoptera (Scarabaeidae)

66

67 3. Tırtıl : Vücut silindirik, baş iyi gelişmiş, thorax ve abdomen bacakları mevcuttur. Kendi arasında 3 e ayrılır.

68 Gerçek Tırtıl : 3 çift thorax bacağının yanında, abdomende 5 çift yalancı bacak vardır. Bunlar abdomenin 3-6 ve son segmentinde yer alır. Lepidoptera tırtıllarının çoğu bu tiptir.

69

70 Mühendis Tırtıl : 3 çift thorax bacağından başka abdomenin 6. ve 9. segmentinde yalancı bacak vardır. Lepidoptera (Geometridae)

71

72 Yalancı Tırtıl : Abdomende 6-8 çift yalancı bacak vardır ve bunların ilki abdomenin ikinci segmentinde yer alır. Gerçek tırtılda ise bu üçüncü segmenttedir. Hymenoptera (Symphyta alt takımı)

73

74 4. Bacaksız Larva : Vücut uzun, bacak yoktur. Bacak ufalmış veya tamamen yok olmuş olabilir. Diptera, Siphonaptera, Hymenoptera (Apocrita), Bazı Coleoptera ve Lepidoptera türleri

75

76 Pupa ve Pupa Tipleri Tam başkalaşım gösteren böceklerde larva dönemini takiben bir pupa dönemi vardır. Bu dönemde iç organlar kaynaşarak ergine özgü şekiller alır. Böcekler bu dönemde bir nevi uyku halindedir. Başlıca 3 pupa tipi vardır.

77 1. Mumya Pupa : Vücut uzantıları (bacak, anten ve kanatlar) vücuda az çok yapışıktır. Pupa gömleği yırtılarak içinden ergin çıkar. Lepidoptera, Diptera

78

79

80 2. Serbest Pupa : Vücut uzantıları vücuda yapışık değil, serbesttir. Sanki ergin böcek mumyalaşmış gibidir. Diptera ve Lepidoptera hariç tam başkalaşıma sahip böceklerin çoğunda bu tip pupa görülür.

81

82 3. Fıçı Pupa : Serbest pupaya benzer, ancak son larva derisi sertleşmiş ve düzgün yüzeyli bir kılıf meydana getirmiştir. Bu koruyucu kılıfa puparium denir. Diptera ların çoğunda bu tip pupa görülür.

83

84

85 Ergin Dönem : Yumurtadan çıkan larva beslenme sonucu büyür ve ergin hale gelir. Ergin hale gelen böcekte büyüme ve gelişme görülmez. Ergin dönemi süresine böcek ömrü denir. Ömrü en kısa olan böcekler Ephemeroptera lar 1-2 gün, uzun olan balarısı, karınca,termit kraliçeleri 5-15 yıl yaşarlar.

86 Bazı böceklerde pupa hatta son larva döneminde yumurtalıklarda yumurta olgunlaşmıştır ve çiftleşmeyi takiben yumurta bırakılır. Bazı böceklerde ise bir süre beslenmeden sonra yumurta olgunluğu ve gelişme tamamlanır ve yumurtlama başlar Bu beslenmeye olgunlaşma yemesi denir.

87 Ergin coleopter Ergin lepidopter

88 Ergin orthopter Ergin Hymenopter

89 Gelişme Üzerine Diğer Bilgiler Biyolojik Dönem : Böceklerin yaşamları boyunca geçirdikleri yumurta larva - pupa(varsa) - ergin dönemlerinin her biri birer biyolojik dönem veya evre dir.

90 Gelişme Dönemi : Bir böceğin yumurta döneminden başlayıp ergin hale gelinceye kadar geçirdiği süredir.

91 Döl (generasyon) : Bir böceğin yumurta döneminden başlayarak, tekrar yumurta dönemine gelmesine bir döl (nesil) denir. Bazı böcekler yılda bir döl (univoltine), bazıları 2 (bivoltine) veya 3 (trivoltine) döl verirler. Daha fazla döl veren türler (multivoltine) de vardır.

92 Kışlama Dönemi : Bazı böcekler uygun iklim şartlarında sürekli gelişir ve döl verirler. Bazı böcekler ise kışı çeşitli biyolojik dönemlerde (yumurta, larva, pupa, ergin) geçirirler.

93 Diyapoz (Diapause) : Böcekler hayatlarının belirli dönemlerinde faaliyetlerine ara verirler ancak, her duraklama diyapoz değildir. Uygunsuz şartlar yüzünden görülen duraklamaya kuyessens denir ve şartlar uygun olduğunda ortadan kalkar. Diyapoz ise; uygunsuz şartların etkisinden dolayı olarak kalır ve şartlar uyguna dönüştüğünde belirli fizyolojik olaylar tamamlanmamış ise böcek gelişmesine devam edemez.

94 BÖCEK TAKIMLARI Böcekler hayvanlar alemi içinde Arthropoda şubesine bağlı Hexapoda (Insecta) sınıfını teşkil eder. Hexapoda sınıfı 2 gruba yarılır. Entognatha Insecta

95 Bazı kaynaklar Hexapoda yı Apterygota ve Pterygota diye 2 alt sınıfa ayırır.

96 Alt Sınıf : Apterygota (Kanatsız Böcekler) Bu alt sınıf küçük, kanatsız primitif böcekleri içine alır. Protura Microcoryphia Thysanura Diplura Collembola

97 Protura Microcoryphia Thysanura

98 Diplura Collembola

99 Alt Sınıf : Pterygota (Kanatlı Böcekler) Genellikle iki çift kanat olmakla birlikte bazen bir çift olabilir veya hiç kanat bulunmayabilir. Apterygota da kanatlar primer olarak yoktur, Pterygota da sekonder olarak yoktur.

100 Diğer bir sınıflandırmaya göre ise; Grup: Entognatha; Protura, collembola ve Diplura takımlarını içine alır. Bu takımlarda ağız parçaları başın ön kısmında torba şeklinde bir yapının içindedir. Grup: Insecta; Geri kalan bütün takımları içine almaktadır. Ağız parçaları başın alt-önünde ve açıktadır. Bitki zararlısı böceklerin hemen tamamına yakını Insecta içinde yer alır.

101 TAKIM: ORTHOPTERA (Düz Kanatlılar) İki çift kanatlara sahiptirler. Ön kanatlar belirgin damarlı, arka kanatlar zar şeklinde ve dinlenme halinde yelpaze şeklinde katlanmıştır. Ağız parçaları çiğneyicidir. Genel olarak dişilerin abdomenin sonunda yumurta koyma borusu vardır.

102 Önemli familyalar; Acrididae (Tarla Çekirgeleri) Fas çekirgesi (Dociostaurus maroccanus), İtalyan çekirgesi (Calliptamus italicus), Madrap çekirgesi (Locusta migratoria) ve Çöl çekirgesi (Schistocerca gregaria) en tanınmış türleridir. Hemen her türlü bitkiyi yemek ve kesmek suretiyle zararlı olurlar. Kısa antenli ve genellikle boz renklidirler.

103 Fas çekirgesi (Dociostaurus maroccanus)

104 İtalyan çekirgesi(calliptamus italicus)

105 Madrap çekirgesi (Locusta migratoria)

106 Çöl çekirgesi (Schistocerca gregaria)

107 Tettigoniidae (Yeşil Çekirgeler) Her türlü çayır ve kültür bitkisi ile beslenirler. Antenleri uzun,yumurta koyma boruları kıvrık şekilli,yeşil yada kahverengi çekirgelerin meydana getirdiği bir familyadır.

108

109 Gryllotalpidae Gryllotalpa gryllotalpa (Danaburnu) türünü içinde bulunduran önemli bir familyadır. İri vücutlu bu böcek yakın mesafelere uçabilir. Toprak altında yaşar ve ön bacakları kazıcı tiptedir. Toprak içinde galeri açarken rastladıkları bitkisel organları keser ve yerler. Özellikle fideliklerde büyük zarar verir.

110 Gryllotalpa gryllotalpa (Danaburnu)

111

112 TAKIM: THYSANOPTERA (KİRPİK KANATLILAR) Boyları genellikle 0,5-2 mm arsında silindir vücutlu böceklerdir. Türlerinin çoğunun kanatları kirpik şeklindedir. Bitki özsuyunu emmek sureti ile olduğu gibi nadiren de olsa bitkiye toksik madde salgılamak ve bazı hastalıkları taşıma vasıtasıyla zararlı olurlar. En önemli familyası Thripidae (Thrips ler) dir.

113 Thripidae (Thrips ler) Bir çok zararlı tür yer almakla birlikte en önemlisi Tütün thripsi (Thrips tabaci) dir. Bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Beslenmeleri sonucu bitkide solgunluk, renk değişmeleri ve verimde düşüş görülür Bitkilerin yaprak, tomurcuk, çiçek ve meyve gibi çeşitli organlarında beslenebilirler.

114

115 Thrips tabaci ergini

116

117 TAKIM: HEMİPTERA (YARIM KANATLILAR) Ağız parçaları sokucu-emici yapıdadır. Bir çoğu bitkilerle beslenirken, insanlar dahil bazı hayvanların kanını emerek beslenen türleri de vardır. Bitkilerin meyve, çiçek, tohum, yaprak, dal ve sürgünlerinden sokup emerek önemli zarar yaparlar. En önemli türler Süne ve Kımıl dır.

118 Süne (Eurygaster integriceps, Scutelleridae) 1-1,5 cm boylarında genellikle toprak rengindedir. Kardeşlenme dönemindeki bitkileri kök boğazına yakın yerden emerek sapların sararıp kurumasına ve başak bağlamamasına neden olurlar. Bu zarara kurt boğazı denir. Başaklar henüz yaprak kılıfı içinde iken,çiçek ve tane bağlama dönemlerinde sapları emerek kurumalara ve tane bağlamamaya neden olurlar. Bu zarara ise Akbaşak denir. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bazı Graminae ler de zarar yapar.

119 Süne (Eurygaster integriceps) ergini

120 Süne (Eurygaster integriceps) yumurta paketi

121

122

123 Süne (Eurygaster integriceps) nin buğday tarlasındaki zararı

124 Kımıl (Aelia rostrata, Pentatomidae ) Erginler yaklaşık 1 cm boyda ve kirli sarı renktedir. Erginler kardeşlenme döneminde bulunan hububatı kök boğazı üstünden emerek Göbek Kurusu zararı yapar. Bu bitkiler başak bağlayamaz. Ayrıca bu erginler başaklanma döneminde başak sapını emerek bitkinin tane bağlamasına engel olurlar. Bu zarara Akbaşak zararı denir. Buğday, arpa ve yabani graminelerde beslenirler.

125 Kımıl (Aelia rostrata) ergini

126

127 TAKIM: HOMOPTERA (BENZER KANATLILAR) Sokucu-emici tipte ağız yapısına sahiptirler. Kanatlı ve kanatsız formları vardır. Kanatlı olanlarda genellikle 2 çift kanat bulunur. Bitki özsularını emmek ve bazı toksik maddeler salgılamak suretiyle doğrudan zarar yaptıkları gibi, fumajine yol açmak ve bazı hastalıkları taşımak suretiyle de zararlı olurlar.

128 Beyaz Sinek (Bemisia tabaci, Aleyrodidae) Ergin vücut uzunluğu 1 mm civarında, süt beyaz renktedir. Bitki özsuyunu emerek ve tatlı madde salgılayıp fumajin meydana getirerek zararlı olurlar. Ayrıca bazı bitki virüs hastalıklarının da vektörüdür.

129 Bemisia tabaci (Beyaz sinek) nimfleri

130 Bemisia tabaci (Beyaz sinek) ergini

131 ..

132 Turunçgil Unlubiti (Planococcus citri, Pseudococcidae) Vücut 3-5 mm boyunda ve üzeri beyaz mumsu bir toz tabakası ile kaplıdır. Bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Ayrıca meyve gelişimi zayıflar ve meyveler dökülür. Bunlarda fumajine neden olurlar.

133

134

135 Sanjose Kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus, Diaspididae) Koyu gri renkte 1,5-2 mm çapındadır. Polifag bir zararlıdır. Beslenme sonucu zamanla ağaç kuruyabilir. Beslenme yerinde kırmızı lekeler meydana gelir. Meyveler küçük kalır.

136 Sanjose Kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus)

137 Sanjose Kabuklubitinin armutta oluşturduğu zarar

138 Sanjose Kabuklubitinin elmada oluşturduğu zarar

139

140 Filoksera (Daktulossphaira vitifoliae, Phylloxeridae) Önemli bir bağ zararlısıdır. Hem kökte hem de yaprakta zarar yapar. Kökte emgi yerlerinde şişkinliklere neden olur. Yaprakta ise üst yüzeyinde çöküntü, alt yüzeyinde ise kabartı meydana getirir.

141 Filoksera (Daktulosphaira vitifoliae)

142

143 Torbalı Koşnil (Icerya purchasi, Margorodidae) Beyaza yakın renkte ve 4-6 mm boyundadır. Bitki özsuyunu emerek yaprak ve sürgünlerde sararma, dökülme ve kurumaya, ayrıca fumajine neden olurlar.

144 Torbalı Koşnil (İcerya purchasi)

145

146

147 Afitler (Aphididae) Boyları genellikle birkaç mm dir. Kanatlı ve kanatsız formları vardır. Seksüel ve parthenogenetik üreme yeteneğindedirler. Bitki özsuyunu emerler, fumajine neden olurlar ve bitki virüs hastalıklarının vektörüdürler.

148 Fasulye yaprakbiti (Aphis fabae)

149 Aphis fabae zararı

150 Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii )

151 Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii )

152 Elma yeşil yaprakbiti (Aphis pomi)

153 Şeftali yaprakbiti Myzus persicae

154 Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae) zararı

155 TAKIM: COLEOPTERA (KIN KANATLILAR) En çok tür içeren böcek takımıdır. İki çift kanat vardır. Birinci çift kanatlar kitinsel yapıdadır. Alt kanatlar zar şeklindedir. Çiğneyici ağız yapısına sahiptirler.

156 Fındık Kurdu (Curculio nucum, Curculionidae) Fındığın en önemli zararlısıdır. 6-8 mm boylarında siyah gri-renklidir. Erginlerin meyveyi kemirmesi ve larvanın meyve içinde beslenmesi yoluyla zararlı olurlar.

157 Fındık Kurdu (Curculio nucum) ergini

158 Fındık Kurdu (Curculio nucum) larvası

159 Patates Böceği (Leptinorsa decemlineata,crysomelidae) Erginleri mm boyda, kirli sarı üst kanatların üzerinde 5 er adet uzunlamasına yer alan siyah şerit vardır. Hem ergin hem de larva bitkilerin yapraklarını yiyerek beslenirler. Patates ve patlıcanda zarar yaparlar.

160 Patates böceği (Leptinotarsa desemlineata) ergini

161 Patates böceği (Leptinotarsa desemlineata) larvası

162 Patates böceği (Leptinotarsa desemlineata) zararı

163 Buğday, Pirinç ve Mısır Biti (Sitophilus spp, Curculionidae) Depolanmış tahılların önemli zararlılarıdır. Erginler yumurtalarını hortumları ile dane üzerinde açtıkları oyuklara koyar ve üzerini kapatırlar. Çıkan larva tanenin iç kısmını yiyerek beslenir.

164 Pirinç Biti (Sitophilus oryzae)

165 Fidan Dip Kurtları (Capnodis spp., Buprestidae) Erginler siyah veya bronz renkte,ön kanatların üzeri çeşitli renklerde desenlerle süslüdür. Boyları 1-4 cm arasında değişir. Larvalar köklerde beslenerek zarar yaparlar. Erginler ise alt yaprakları ve aşı gözlerini yiyerek zararlı olurlar.

166 Fidan dip kurdu (Capnodis spp.) ergini

167 Fidan dip kurdu (Capnodis spp.) larvası

168 Tohum Böcekleri (Bruchidae) Tohum böcekleri beslenme sonucu tohumların kalite, çimlenme gücü, pazar değeri üzerine büyük etki ederler. Özellikle çok döl verenler şartlar uygun olduğunda bütün ürünü imha edebilir.

169 Fasülye tohum böceği (Acanthoselides obtectus)

170 Fasülye tohum böceği (Acanthoselides obtectus) zararı

171 Fasülye tohum böceği (Acanthoselides obtectus)

172 Bezelye tohum böceği (Bruchus pisorum)

173 TAKIM: LEPİDOPTERA (PUL KANATLILAR) Her iki kanadın üzeri değişik renklerdeki pullarla kaplıdır. Emici ağız yapısına sahiptir. Larvaları çiğneyici ağız yapısına sahiptir ve tırtıl olarak bilinirler.

174 Bozkurt (Agrotis spp., Noctuidae) Kelebeklerin kanat açıklığı 3-4 cm kadardır. Larvalar bitki diplerinde kıvrık vaziyette durur ve geceleri toprak yüzeyine çıkarak bitkilerde beslenirler. Larvalar özellikle genç fideleri kök boğazına yakın kısımdan keserek zararlı olurlar.

175 Bozkurt (Agrotis spp.) ergini

176 Bozkurt (Agrotis spp.) larvası

177 Pamuk Yaprak Kurdu (Spodoptera littoralis, Noctuidae) Pamuğun hasadından sonra sebzelere geçerler. Birçok sebzede yaprak, çiçek ve meyvede beslenerek zararlı olurlar. Genç larvalar bitkide birlikte beslenir, daha sonra yaprakların alt yüzeyinde beslenmek üzere dağılırlar.

178 Pamuk Yaprak Kurdu (Spodoptera littoralis)

179 Pamuk Yaprak Kurdu (Spodoptera littoralis) larvası

180 Doğu Meyve Güvesi (Cydia molesta, Tortricidae) Önemli bir şeftali zararlısıdır. Ayrıca ayva, muşmula, elma ve armutta da zararlıdır. Sürgünlerde ve meyvelerde galeriler açarak zarar yaparlar.

181 Doğu Meyve Güvesi (Cydia molesta) ergini

182 Doğu Meyve Güvesi (Cydia molesta) zararı

183 Doğu Meyve Güvesi (Cydia molesta) sürgündeki zararı

184 Elma İç Kurdu (Cydia pomonella, Torthricidae) Başta elma olmak üzere armut, ayva, şeftali, erik, kayısı ve ceviz gibi bitkilerde zararlıdır. Larvalar sapa yakın yerden meyveye girer ve çekirdek evine doğru galeriler açarak beslenir. Meyvelerin kurtlanıp dökülmesine, pazar değerini yitirmesine neden olurlar.

185 Elma İç Kurdu (Cydia pomonella) ergini

186 Elma İç Kurdu (Cydia pomonella) yumurtası

187 Elma İç Kurdu (Cydia pomonella) larvası

188 Elma İç Kurdu (Cydia pomonella) pupası

189 Salkım Güvesi (Lobesia botrana, Torthricidae) Polifag bir zararlı olmakla birlikte asıl zararı bağlardadır. Tırtıllar tomurcuk, çiçek ve daneyi tahrip ederek zarara neden olurlar. Çiçek ve salkımların tahrip edilmesi sonucu verim düşmekte, ürünün pazar değeri azalmaktadır.

190 Salkım Güvesi (Lobesia botrana) ergini

191 Salkım Güvesi (Lobesia botrana) larvası

192 Mısır Kurdu (Ostrinia nubilalis, Pyralidae) Larvalar kök hariç bitkini bütün organlarında zarar yapmaktadırlar. Gövde ve koçanda galeriler açarlar. Gövde ve koçan zarar sonucu kırılabilir. Açılan galerilerde saprofitik mantarlar gelişir.

193 Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis ) ergini

194 Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis ) larvası

195 Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis ) zararı

196 Yeşil Kurt (Heliothis armigera, Noctuidae) Genç larvalar bir süre yapraklarda beslendikten sonra bitkilerin meyvelerini delerek içine girer ve orada beslenirler. Larvalar yer değiştirerek birden fazla meyveyi tahrip edebilirler. Zarar gören meyvelerde saprofik mantarlar gelişir.

197 Yeşil Kurt (Heliothis armigera) ergini

198 Yeşil Kurt (Heliothis armigera) larvası

199 Yeşil Kurt (Heliothis armigera) larvası

200 Kır tırtılı (Lymantria dispar, Lymantridae) Polifag bir türdür. Larvalar yapraklarda beslenerek zararlı olurlar. Özellikle salgın yaptıkları yıllarda ağaçları yapraksız bırakabilirler.

201 Kırtırtılı (Lymantria dispar) ergini

202

203 TAKIM: DİPTERA (İKİ KANATLILAR) Sadece bir çift kanat vardır. İkinci çift kanatlar ufalmıştır. Ağız yapıları sokucu emicidir. Çoğunlukla küçük ve yumuşak vücutlu böceklerdir.

204 Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata, Tephritidae) Erginleri sarımsı-kahverengi ve 0,5 cm boyundadır. Dişiler yumurtalarını henüz olgunlaşmamış meyvelerin kabuğu altına koyar. Yumurtadan çıkan larvalar meyve etinde beslenerek zarara neden olurlar. Kayısı, şeftali, incir ve turunçgiller birinci derecede tercih ettiği konukçulardır.

205 Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) ergini

206 Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) yumurta bırakırken

207 Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) larvası

208 Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) pupadan ergin çıkışı

209 Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi, Tephritidae) Ergin boyu 5 mm civarındadır. Konukçuları kiraz ve vişnedir. Genellikle meyvenin sapa yakın kısımlarına, kabuk altına yumurta koyarlar. Çıkan larva meyvenin etli kısımlarında beslenir.

210 Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi)

211 Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi) larvası

212 Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi) zararı

213 Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi) zararı

214 TAKIM: HYMENOPTERA (ZAR KANATLILAR) Zar şeklinde iki çift kanat vardır.arka kanatlar daha küçük, damarlar belirgindir. Ağız parçaları yalayıcı emici, bazen kemiricidir. Bitkilerin döllenmesine yardımcı olan arılar ve bitkilerde zararlı olan arılar bu takım içinde yer alır.

215 Meyve Testereli Arıları (Haplocampa spp., Tenthredinidae) Boyları yaklaşık 5 mm kadar, genel renkleri kahverengi-siyah olan böceklerdir. Dişilerde testere şeklinde ovipozitör bulunur. Larvalar çiçek tablasının çevresinde, epidermis altında yüzeysel galeriler açarlar. Larvalar ayrıca birçok meyvede zarara neden olurlar.

216 Meyve Testereli Arısı (Haplocampa spp.)

217 Meyve Testereli Arısı (Haplocampa spp.) larvası

218 Meyve Testereli Arısı (Haplocampa spp.) armutta zararı

219 AKARLAR Genellikle oval, 1 mm den daha küçük kanatsız ve antensizdirler. Akarlar genellikle ergin dönemde dört çift bacağa sahiptirler. Eriophydae familyasındakiler de ise 2 çift bacak vardır. Bitki özsuyunu emerek ve bu esnada bitkide urlar ve çeşitli deformasyonlar meydana getirerek zararlı olurlar.

220 Akarlar 3 grup halinde incelenmektedir. 1.Grup. Opilioacariformes 2.Grup. Parasitiformes Hayvanlarada parazit olarak yaşayan keneler bu grupta yer alır. Keneleri içine alan Ixodidae ve Argasidae familyaları zootekni bakımından önemli zararlılardır. 3.Grup.Acariformes

221 Familya: Tetranychidae Bu akarlar kırmızız örümcekler olarak bilinirler. Bitki zararlısı akarların çoğu bu familyada yer alır. Tarla, bahçe ve seralarda bitki yaprakları veya meyvelerinde beslenirler. Genellikle oval ve mm boyunda ve değişik renklerde olabilirler.

222 En tanınmış türleri; Bryobia rubrioculus (Meyve kahverengi akarı), Panonchus ulmi (Avrupa kırmızı örümceği), P. citri (Turunçgil kırmızı örümceği), Tetranchus urticae (İki noktalı kırmızı örümcek), T. viennensis (Akdiken akarı), T. cinnabarinus (Pamuk kırmızı örümceği), T. türkestani (Türkistan kırmızı örümceği) dir.

223 Bu türler bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Beslendikleri yerlerde noktalar halinde renk açılmaları olur. Tetranychus türleri beslenirken ince ağlar örerler.

224 Panonychus ulmi (Avrupa kırmızı örümceği)

225 Tetranchus cinnabarinus (Pamuk kırmızı örümceği)

226 Tetranychus urticae (İki noktalı kırmızı örümcek)

227 Tetranychus spp. zararı

228 Panonchus citri (Turunçgil Kırmızı Örümceği)

229 Familya: Eriophydae İğ şeklinde, mm boyunda, 2 çift bacağa sahip çok küçük akarlardır. Bazıları beslenirken gal oluşturabilmektedir. En önemli türleri; Phyllocoptruta oleivora (Pas böcüsü), Phytoptus avellanae (Fındık kozalak akarı) ve Eriophes vitis (Bağ yaprak uyuzu) dir. İlk tür turunçgillerin, ikincisi fındığın ve üçüncüsü bağların önemli zararlısıdır.

230 Phyllocoptruta oleivora, yeşil turunçgil meyve ve yapraklarını beslenmek için tercih eder. Yapraklarda ve meyvelerde sararma, solgunluk ve kırmızımsı mor lekeler meydana gelir. Phytoptus avellanae, fındıkta iri ve küt, pembe renkli tomurcuklar meydana getirir. Meyve ve sürgün gözlerini tahrip ederler. Gal halini almış gözlere kozalak denir. Eriophyes vitis, asmalarda yaprağın alt yüzünde beslenerek çukur şeklinde simptomlar meydana getirir.

231 Phyllocoptruta oleivora (Pas böcüsü),

232 Phyllocoptruta oleivora (Pas böcüsü) zararı

233 Phytoptus avellanae (Fındık Kozalak Akarı)

234 Phytoptus avellanee (Fındık Kozalak Akarı) zararı

235 Eriophyes vitis (Bağ yaprak uyuzu)

236 Eriophyes vitis (Bağ yaprak uyuzu) zararı

237 BİTKİ PARAZİTİ NEMATODLAR

238 Nematodlar hayvanlar aleminde Vermes alt alemi, Nematoda Şubesinden olup görünüşte solucanlara benzerler fakat taksonomik olarak gerçek solucanlardan tamamen farklıdırlar. Binlerce nematod türünün çoğu tatlı veya tuzlu sularda serbest olarak veya toprakta yaşarlar.

239 Birçok nematod türü ise insan ve hayvanlarda parazit olarak yaşar ve çeşitli hastalıklara neden olurlar. Bununla beraber birkaç yüz türün ise canlı bitkiler üzerinde beslendiği ve çeşitli bitki hastalıklarına neden olduğu bilinmektedir.

240 Bitki Paraziti Nematodların Özellikleri Morfoloji ve Anatomi : Bitki paraziti nematodlar küçük (0.3-1 mm) olmakla birlikte 4 mm uzunluğuna sahip olabilirler. Mikroskop altında kolaylıkla görülebilirler. Nematodlar genellikle iplik şeklinde ve enine kesitleri daire biçimindedir. Bazı türlerin dişileri ergin dönemde şişer ve armut veya küremsi şekil alır.

241 Bütün bitki paraziti nematodlar bir stylet boşluğuna veya bitki hücrelerini delmeye yarayan bir iğneye (stylet) sahiptir. Nematodlarda üreme yumurta vasıtasıyla seksüel,hermaphroditik veya parthenogenetik olarak gerçekleşir. Çoğu türlerin erkekleri yoktur.

242 Bitki paraziti nematodların şekil ve büyüklükleri

243 Bitki Paraziti Nematodların hayat Devreleri : Bitki paraziti nematodların çoğunun hayat devreleri genelde birbirine benzer. Yumurtadan larva çıkışı olur ve larvanın görünüş ve yapısı genellikle ergin nematoda benzer. Bütün nematodlar 4 larva dönemine sahiptir ve ilk deri genellikle yumurta içinde değiştirilir. Son deri değiştirildikten sonra erkek ve dişi olarak ortaya çıkar.

244 Meydana gelen dişi, bir erkekle çiftleştikten sonra veya erkek birey yoksa parthenogenetik olarak fertil yumurtalar meydana getirir. Yumurtadan yumurtaya kadar geçen hayat devri optimum çevre koşullarında 3 veya 4 hafta içinde tamamlanır.

245 Bitki Paraziti Nematodların Ekolojisi ve Yayılışı : Hemen hemen bütün bitki paraziti nematodlar hayatlarının bir kısmını taoprakta geçirirler. Sabit olarak beslenen parazit nematodlarda dahi, yumurtalar, preparazit larva dönemlerive erkekler hayatlarının bir kısmında veya tamamında toprakta bulunurlar. Toprak sıcaklığı, nem ve havalanma nematodların yaşamı ve topraktaki hareketi üzerine etki etmektedir. Nematodlar en fazla toprağın 0-15 cm derinliğinde bulunurlar.

246 Nematodların konukçu bitkinin kök bölgesinde yoğunlaşması, uygun konukçu üzerinde daha hızlı üremesine ve hatta rhizosphere salgılanan maddeler tarafından cezbedilmelerine bağlıdır. Nematodlar toprak içinde kendi güçleriyle çok yavaş yayılırlar. Bir nematodun katedeceği mesafe bir mevsim içinde muhtemelen 1 metreyi geçemez.

247 Nematodlar kendi hareketlerine ilave olarak toprak partiküllerini taşıyan ve hareket eden herhangi bir şeyle kolaylıkla taşınabilirler. Çiftlik ekipmanı, sulama, sel ve drenaj suları, hayvan ayakları ve toz fırtınaları nematodların belirli bölgelere taşınmasına neden olurlar.

248 Nematodların Bitkilerde Meydana Getirdiği Simptomlar : Bitkilerin nematodlar tarafından saldırıya uğraması sonucu toprak üstü organlarda ve köklerde bazı simptomlar ortaya çıkar. Kök simptomları : Kök urları veya saprofitik bakteri ve funguslarla bir arada bulunduğunda kök çürümeleri şeklinde ortaya çıkar. Bitkinin toprak üstü organlarında ise : Büyümenin yavaşlaması, yaprakların sararması, besin elementleri noksanlığı simptomları, sıcak veya kurak havalarda aşırı solgunluk şeklinde belirtiler ortaya çıkar.

249 Bazı nematod türleri köklerden ziyade bitkinin toprak üstü organlarını işgal ederler ve bunlar üzerinde çürüklük, ur, yaprak ve sapların kıvrılma ve bükülmesi ve çiçek organlarının anormal gelişmesi şeklinde simptomlara neden olurlar.

250 Nematodların Zarar Şekilleri : Nematodların beslenmesi esnasında oluşan doğrudan mekanik zarar oldukça azdır. Zararın çoğu nematot beslenirken bitkilere verdiği bir salgı tarafından meydana getirilir. Beslenme işlemi bitki hücrelerinin reaksiyonuna neden olur. Bunun sonucunda; kök uçları ve sürgünlerin ölümü veya canlılığın azalması, yara oluşumu ve doku bozulması, çeşitli şekillerde gal ve urların oluşumu, sap ve yaprakların buruşma ve kıvrılması görülebilir.

251 Kökte beslenen nematodlar sık sık topraktan su ve besin elementi alımını azaltırlar ve böylece toprak üstü aksamda su ve besin noksanlığı belirtilerinin oluşmasına neden olurlar. Bitkilerde hastalık meydana getiren diğer patojenlere giriş yeri sağlama da nematodlar önemli rol oynarlar.

252 Nematodlarla Mücadele : Nematodlarla mücadele de 4 genel tip yöntem uygulanmaktadır. Kültürel yöntemlerle mücadele Dayanıklı çeşitler ve diğer biyolojik mücadele uygulamaları Isı gibi fiziksel yöntemlerle mücadele Kimyasal mücadele Pratikte nematodlarla mücadele de genellikle bu methodların birkaçı bir arada uygulanmaktadır.

253 ÖNEMLİ BİTKİ PARAZİTİ NEMATODLAR

254 KÖK-UR NEMATODLARI : (MELOIDOGYNE SPP.) Dişiler beyaz renkli armut şeklindedir. Erkek bireyler ipliksi formdadır. Dişiler ve ikinci dönem larvalar bitkinin kök dokusu içerisinde beslenerek, bitki köklerinde tipik kök-ur gallerinin oluşumuna neden olurlar. Bitkide gelişme geriliği ve bodurluk görülür.

255 Kök-ur Nematodlarının (Meloidogyne spp.) dişileri

256 Meloidogyne yumurtası ve 2. dönem larva

257 2. dönem larvanın köke girişi

258 Kök içindeki 2. dönem larvalar

259 Bitki köküne gömülmüş dişiler Bitki kökünde beslenen dişi ve oluşturduğu yumurta kümesi

260 Hıyar kökündeki ur oluşumu

261 Domates kökündeki ur oluşumu

262 KİST NEMATODLARI : HETERODERA ve GLOBODERA SPP. Şekerpancarı Kist Nematodu : Heterodera schactii Dişiler beyaz ve kahverengi renkli, armut şeklindedir. Erkek bireyler ipliksi formdadır. Nematodun kökte beslenmesi sonucu, köklerde saçaklanma şeklinde belirteler görülür. Zararın olduğu alanlarda solgunluk ve bodurlaşmış bitkiler görülür.

263 Şekerpancarı kökünde Heterodera schactii zararı

264 Heterodera schactii dişileri

265 Heterodera schactii kistleri

266 Kistin açılarak yumurtaların çıkması

267 Heterodera schactii zararına uğramış alanın genel görünümü

268 DİĞER HAYVANSAL ZARARLILAR

269 Salyangozlar ve Sümüklü Böcekler (Gastropoda) Tatlı ve tuzlu sularda ve karada yaşayan türleri vardır. Vücutları segmentsiz ve yumuşak, ince ve etlimsidir. Bu sınıfa giren salyongozların sırtında kalkerden yapılmış bir kabuk bulunur. Bazılarında kabuk yoktur.

270 Başta 2 çift duyarga vardır. İkinci çift görmeyi sağlarken, öndekiler dokunma görevi yapar. Ağız vücudun alt tarafındadır. Özellikle genç bitkiler başta olmak üzere pek çok tarla,bahçe ve sera bitkisine zarar verirler.

271

272

273 Kemirgenler (Rodentia) Memeliler sınıfına bağlı olan bu takım içerisinde sincaplar, sıçanlar ve tavşanlar yer almaktadır. Bunlar içerisinde özellikle fareler gerek tarlada gerekse ürünlerin saklandığı depo ve ambarlarda zararlı olmaları nedeniyle önemlidirler. Zararları bitkileri kemirip yemek suretiyle olmaktadır.

274

275 Kuşlar (Aves) Karga, saksağan, alakarga, sığırcık, tarla serçesi gibi kuşlar sebze, meyve ve hububatlarda bazen önemli kayıplara neden olurlar.

276

277 Halkalı Solucanlar (Annelida) Toprak solucanları aslında toprağın organik yapısının düzeltilmesine katkıda bulunarak ve toprağı havalandırarak faydalı olan canlılardır. Ancak özellikle fideliklerde yoğun olarak bulunduklarında fideleri altüst edip, yerinden sökerek yeniden ekimi gerekli kılabilir ve bu şekilde zarar yapabilirler.

278

279 BİTKİ ZARARLILARI İLE MÜCADELE

280 Bitki Zararlıları ile Savaşın Genel İlkeleri A. Doğal Denge : Doğadaki organizmalar birbirleri ile çok yönlü ilişkilere sahiptirler. Böcek türlerinden bazıları bitkilerde herhangi bir şekilde kayba neden olarak insanlar için zararlı konumda görülürken, diğer pekçok böcek türü ise zararlı olan böcekleri kontrol altında tutarak faydalı böcekler olarak nitelenirler. Faydalı ve zararlı böcekler doğada genel olarak denge halinde bir ilişkiye sahiptirler. Buna doğal denge denilir. Bu durumda zararlının populasyonları Ekonomik Zarar Eşiği nin altındadır. Yani zararlı türün yoğunluğu mücadele yapmayı gerektirmeyecek bir seviyededir.

281 Doğal dengeyi bozan etkenler doğal afetler, kültür şeklinin değiştirilmesi, ormanların azalması, çayır-meraların azalması, uygun olamayan tarımsal savaş yöntemleri olarak sıralanabilir.

282 B. Ekonomik Zarar Seviyesi ve Ekonomik Zarar Eşiği : Herhangi bir zararlının ekonomik zarara neden olan en düşük populasyon yoğunluğuna Ekonomik Zarar Seviyesi (EZS) adı verilir. Zararlı populasyonları bu seviyeye ulaşmadan önce gerekli önlemler alınmalıdır.

283 Herhangi bir zararlının artan populasyonu karşısında ekonomik zarar seviyesine ulaşmadan populasyonu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu noktaya Ekonomik Zarar Eşiği (EZE) denilir. Kısaca belirtilecek olursa zararlıya karşı savaşın gerekli olduğu en düşük zararlı populasyonudur. Zararlı populasyonlarının EZE civarında tutulmasıyla hem zararlı türün meydana getireceği zarar engellenmiş, hem de faydalı böceklerin korunması sağlanmış olur.

284 EZE, EZS ve Doğal denge bir arada düşünüldüğünde zararlılar 4 gruba ayrılırlar.

285 1. Ekonomik Zararlı Olmayan Türler : Bunların populasyon yoğunluğu sürekli EZE nin altındadır. Bunlara karşı herhangi bir mücadeleye gerek yoktur.

286 2. Nadiren Zararlı Olan Türler : Populasyonları genelde EZE nin altındadır.fakat nadiren de olsa bu düzeyin üzerine çıkarlar.

287 3. Sürekli Zararlı Olan Türler : Populasyon yoğunlukları sık sık EZE nin üzerine çıkar. Bu nedenle sık olarak savaş uygulamalarına ihtiyaç duyarlar.

288 4. Vahim Türler : Populasyonun genel denge düzeyi EZE nin üzerindedir. Bu nedenle populasyonu bu düzeyin altına düşürmek için sürekli ve yoğun olarak savaş yapılması gerekir.

289 C. Maliyet/Potansiyel Yarar Oranı : Bir zararlıya karşı mücadele yapmadan önce maliyet/potansiyel yarar oranı gözden geçirilerek mücadele yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Bu oranda payda ne kadar büyük olursa savaşın o kadar ekonomik ve karlı olduğu ortaya çıkar.

290 D. Önceden Tahmin ve Erken Uyarı : Zararlı populasyonunun değişiminde etkili olan tüm faktörleri değerlendirerek, zararlının ekonomik zarar eşiğine ulaşıp ulaşamayacağını, eğer ulaşacaksa bunun zamanını tahmin ederek önceden uyarmaktır. Böylece savaşın başarısı artarken maliyet azalacak, ayrıca doğru, zamanında ve daha az sayıda uygulanan savaş ile doğal denge daha iyi korunacaktır.

291 Önceden tahmin çalışmalarında : Yıllarca sürdrülecek sayımlar ile zararlı populasyonundaki sayısal değişmeler, Farklı fiziksel ve biyotik şartlarda zararlının biyolojik gelişme, davranış ve beslenme durumundaki değişimler, Fiziksel şartların ve özellikle ilim faktörlerinin zararlı üzerine olan etkilerinin belirlenmesi gibi konular üzerinde durulur.

292 Önceden tahmin ve erken uyarı çalışmalarında 4 ayrı yöntemden bir arada yararlanılabilir. 1. Zararlının biyolojisinin incelenmesi : Zararlının yaşayışı ve diğer özelliklerinin iyi bir şekilde bilinmesi, ona karşı uygulanacak savaşın saptanmasında en temel verilerdendir. 2. Bitki fenolojisinin izlenmesi : Bitki fenolojisi ile zararlı böcekler arasında sıkı bir ilişki vardır. Bu nedenle bitkinin fenolojik dönemleri göz önüne alınarak zararlı ile ilgili tahmin ve uyarılarda bulunulabilir.

293 3. Toplam sıcaklık isteği : Diğer birçok canlı gibi böceklerin de biyolojilerinin belirli bir kısmını tamamlayabilmesi için aşağı yukarı sabit olan bir toplam sıcaklık isteği vardır. Bu; termal konstant olarak anılır. Bu değerlerden ve söz konusu bölgenin ikliminden yararlanılarak, zararlının biyolojisi belirli bir doğrulukla önceden tahmin edilebilir. 4. Yaşam alanları ve klimogram : Yaşama alanları belirli sıcaklık dereceleri ile orantılı nem değerlerinden yararlanarak zararlının değişik başarı oranları ile yaşayabildiği sınırların belirlenmesidir. Bu değerler ile bir bölgenin aylık sıcaklık ve nem (yağış) değerlerinden yararlanılarak elde edilen klimogram karşılaştırılmak suretiyle zararlının o yıl o bölgede ne düzeyde bir yoğunluğa ulaşabileceği tahmin edilebilir.

294 E. Tarımsal Savaşa Karar Vermede Rol Oynayan Faktörler 1. Zararlının türü 2. Zararlının biyolojisi 3. Bitkinin çeşidi 4. Bitkinin fenolojisi 5. Doğal düşmanlar 6. İklim faktörleri 7. Ekonomik zarar eşiği 8. Maliyet/Potansiyel yarar oranı

295 Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Zararlılara karşı savaş yöntemlerini 7 grup altında toplamak mümkündür. Günümüzde zararlılara karşı savaşta tercih edilmesi gereken yöntem olarak Entegre Savaş gösterilmektedir. Entegre Savaş yada Tüm Savaş olarak isimlendirilen bu yöntemde mümkün olan bütün savaş yöntemlerinden, yeri geldiğince birbirleriyle uyum içinde olacak ve kimyasal mücadeleye en az düzeyde yer verecek şekilde yararlanmak hedeflenmektedir.

296 Zararlılarla savaşta kullanılabilecek savaş yöntemleri şu şekilde sınıflandırılabilir. - Karantina önlemleri - Kültürel önlemler - Fiziksel savaş - Mekaniksel savaş - Biyoteknik yöntemler - Biyolojik savaş - Kimyasal savaş

297 Karantina Önlemleri Karantina önlemlerini iç ve dış karantina olmak üzere 2 kısımda incelemek mümkündür. Yurdumuzda herhangi bir bölgesinde bulunan zararlı ve hastalık etmenlerinin başka bölgelere taşınmasını engellemek amacıyla alınan önlemlere iç karantina denilir. Belirli aralıklarla bir iç karantina listesi hazırlanarak bu kapsama giren hastalık ve zararlılar belirlenir. Özellikle tohum, çelik,fide ve fidanlar bu amaçla kontrol edilir ve sağlık sertifikası verilir.

298 Ülkemizde bulunmayan hastalık ve zararlı etmenlerinin yurdumuza girmesini engellemeye yönelik tedbirlere ise dış karantina denilir. Bu amaçla ülkeye girecek olan materyaller dış karantina listesinde yer alan zararlı ve hastalıklar bakımından gözden geçirilerek temiz bulunanların girişine izin verilir.

299 Karantina tedbirleri gerek ülkede bulunmayan zararlı ve hastalıkların girişini gerekse mevcut olanların yayılmasını önlemeye yönelik olup, hastalık ve zararlı sorunlarını oluşmadan engellemeye yönelik önemli savaş yöntemidir.

300 Kültürel Önlemler Zararlıların yaşayışını bozan, çoğalmalarını ve böylece sorun yaratmalarını engelleyen tarımsal işlemlere kültürel önlemler denir.

301 A. Kuvvetli ve Sağlam Bitkiler Yetiştirmek Bitkileri sağlıklı tutabilmek için çeşitli önlemlerin alınmasına ihtiyaç vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz. 1. Uygun toprak ve yöney seçimi 2. Toprak işleme 3. Gübreleme 4. Tohum temizliği 5. Seyrek yetiştirme 6. Sulama ve drenaj 7. Budama

302 B. Dayanıklı Bitki Tür ve Çeşitleri Yetiştirmek Zararlılar farklı bitki tür ve çeşitleri üzerinde farklı düzeyde zarar yapma ve yaşama yeteneğindedirler. Bu özellikten yararlanarak o bitki için önem arzeden zararlılara karşı dayanıklı olan bitkilerin yetiştirilmesi ile zarar engellenebilir.

303 Bitkilerde böceklere karşı dayanıklılık başlıca 3 şekilde olur. 1. Tercih olunmama : Bazı bitkiler böceklerce tercih edilmezler. 2. Antibiosis : Bitkilerdeki bazı bileşiklerin varlığı, bazılarının ise yokluğu böceğin gelişmesini etkiler. 3. Tolerans : Bazı bitkiler zarar gören dokularını yenileyebilme ve böylece zararı telafi edebilme yeteneğindedirler.

304 C. Ekim ve Dikim Zamanlarının Ayarlanması Bitkilerin fenolojisi ile zararlının biyolojisi arasında bir uyum vardır. Bitkilerin ekim ve dikim zamanları ayarlanarak, zararlı; bitkinin zarara hassas olan fenolojik döneminin dışında bırakılabilir.

305 D. Hasat Zamanının Ayarlanması Bazı bitkileri erken hasat ederek, zarardan korunmak mümkün olabilir. Birçok bitkisel ürün belirli bir olgunluğa gelmeden hasat edilemeyeceğinden bu yöntem ancak bazı bitki ve zararlılar için uygulanabilir.

306 E. Münavebe Zararlılar bazı bitkileri daha fazla tercih ederler. Bu tip bitkilerin sürekli yetiştirilmesi o zararlının artışına neden olur. Bu nedenle o bölgede yetişebilir kültür bitkilerinin belirli bir nöbetleşme usulü ile yetiştirilmesi yararlı olabilir. Bu yöntem özellikle polifag olmayan ve hareket kabiliyeti sınırlı toprak altı zararlılarına karşı başarılı olmaktadır.

307 F. Tuzak Bitkiler Kültür bitkilerinin arasına zararlının çok sevdiği ve tercih ettiği bitkiler ekilerek zararlının burada birikmesi ve daha sonra ortadan kaldırılmaları sağlanabilir. Böylece asıl ürün zarardan kurtarılır.

308 G. Bitki Artıkları ve Yabancı Otların Yok Edilmesi Bazı zararlılar için kışlama ve barınak yeri olmaları nedeniyle hasat sonunda tarlada kalan artıkların imha edilmesi gerekir. Yine birçok yabancı ot, zararlı böceklerin ara konukçusu ya da kışlama sığınağı olarak rol oynadığından bunların ortadan kaldırılmaları zararı azaltmak bakımından faydalı olmaktadır.

309 Mekaniksel Savaş Mekaniksel olarak zararlının el, araç veya makineler ile yok edilmesidir.

310 A. Ezme Bitki üzerinde yoğun olarak bulunan bazı zararlılar el, fırça ve tel gibi bir alet ile ezmek suretiyle yok edilebilirler.

311 B. Toplama Böceklerin çeşitli biyolojik dönemleri ya da zararlıyı barındıran çeşitli bitkisel organlar toplanmak suretiyle imha edilebilir. Bu yöntem özellikle topluca yaşayan zararlılar için etkili olmaktadır.

312 C. Engelleme Hendek, çit, örtü ve bazı diğer araçlarla bitkiyi zararlılardan korumak mümkün olabilmektedir.

313 D. Tuzaklarla Yakalama Tuzakların böceklerin biyolojilerinin incelenmesinde kullanıldığı gibi doğrudan mücadele amacıyla da kullanılabilir. Bu amaçla çeşitli tiplerde tuzaklar kullanılabilir.

314 Yapışkan tuzaklar böceklerin uçma yada hareket esnasında genellikle bir yüzey üzerine uygulanmış yapışkan maddelere yapışıp ölmesi esasına dayanır. Tuzak yemler genellikle zehirli bir madde ile çekici bir yemin bir arada kullanılması şeklindedir.

315 Yapışkan tuzaklar

316 Feromon tuzakları böceklerin salgıladığı bazı çekici kokuların sentetik formlarını genellikle yapışkan bir yüzeyinde yardımıyla böcekleri kitle halinde yakalamada kullanılma esasına dayanır.

317 Feromon tuzakları

318 Bunların dışında böceklerin ışığa ve renklere karşı tepkisinden yararlanarak, bazı zararlılar tuzağa düşürülerek yok edilebilirler.

319 Işık tuzakları

BÖCEKLERDE ÜREME VE GELİŞME

BÖCEKLERDE ÜREME VE GELİŞME BÖCEKLERDE ÜREME VE GELİŞME 1 BÖCEKLERDE ÜREME ŞEKİLLERİ Böcekler yumurta yardımıyla ile ürerler; fakat, bu durumda da iki ayrı şekilde ürerler Amphigonie Amphigenesis (Döllenmiş Yumurta ile Üreme) Parthenogenie-,Parthenogenesis

Detaylı

Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER

Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Kaynak Genel Entomoloji, İ.Akif KANSU, 2012, 494 s. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın NO: 1604 Böceklerin Faydaları Tozlaşmada rol olarak

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

PUPA TİPLERİ. Serbest Pupa Mumya Pupa Fıçı pupa

PUPA TİPLERİ. Serbest Pupa Mumya Pupa Fıçı pupa PUPA TİPLERİ Pupa evresinde iç organların kaynaşması ve larvaya ait bazı organların yok olup, bunların yerine ergine özgü olanların meydana gelmesine Histoliz (Histolysis) denir. Pupa Tipleri: Serbest

Detaylı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Hava sıcaklığı Nem Rüzgar hızı ve yönü Güneş şiddeti Yağmur miktarı Toprak nemi sıcaklığı Yaprak ıslaklığı Zamanında doğru ilaçlama Ürün ve çevrenin korunması Gereksiz ilaçlamalar

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU

INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU Psocoptera, Phthiraptera, Hemiptera ve Thysanoptera takımlarını içerir; PSOCOPTERA (Psosidler, Kitapbitleri)

Detaylı

1. Mekaniksel Duyu Organları

1. Mekaniksel Duyu Organları DUYU ORGANLARI Basit yapılı duyu organlarına veya bileşik bir duyu organını meydana getiren birimlerine Sensillum (Çoğul: Sensilla) adı verilir. 1. Mekaniksel Duyu Organları 2. İşitme Duyu Organları 3.

Detaylı

Bir çok etkiler böcekler tarafından alınır ve bunlara karşı tepkiler meydana gelir. Duyu organları, esas itibariyle vücut duvarına yerleşmiş

Bir çok etkiler böcekler tarafından alınır ve bunlara karşı tepkiler meydana gelir. Duyu organları, esas itibariyle vücut duvarına yerleşmiş Bir çok etkiler böcekler tarafından alınır ve bunlara karşı tepkiler meydana gelir. Duyu organları, esas itibariyle vücut duvarına yerleşmiş durumdadır ve çoğu mikroskopla görülebilecek büyüklüktedir.

Detaylı

Böcekler ile savaşım. Bu bölümde ağırlıklı olarak Prof.Dr. İ. Akif Kansu nun Genel Entomoloji Ders kitabından yararlanılmıştır

Böcekler ile savaşım. Bu bölümde ağırlıklı olarak Prof.Dr. İ. Akif Kansu nun Genel Entomoloji Ders kitabından yararlanılmıştır Böcekler ile savaşım Bu bölümde ağırlıklı olarak Prof.Dr. İ. Akif Kansu nun Genel Entomoloji Ders kitabından yararlanılmıştır ZARARLI KAVRAMI Zararlı kavramı insana özgü bir bir nitelemedir. İnsana ve/veya

Detaylı

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri.

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. 7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. Meloidogyne spp (Kök ur nematodları): 1- Meloidogyne incognita 2- Meloidogyne javanica

Detaylı

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4.

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. Thysanura APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota (Kanatsız Böcekler)

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

ENTOMOLOJİ LABORATUARI

ENTOMOLOJİ LABORATUARI ENTOMOLOJİ LABORATUARI Böceklerde Bacak Yapısı Ergin böceklerin hemen hepsi, her toraks segmentinde bir çift olmak üzere üç çift bacağa sahiptir. Larva ve nimflerde ise bu sayı değişebilir. Yapısal olarak

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

F. Takım: Coleoptera

F. Takım: Coleoptera F. Takım: Coleoptera 1. Familya: Dermestidae a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) b)trogoderma granarium Everst. (Khapra böceği) a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) Erginleri 3 mm. kadar olan

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Başlıca Ağız Tipleri

Başlıca Ağız Tipleri Başlıca Ağız Tipleri 1. Çiğneyici Ağız 2. Yalayıcı Emici Ağız 3. Emici Ağız 4. Sokucu Emici Ağız Altı İğneli Sokucu Emici Ağız Dört İğneli Sokucu Emici Ağız İki İğneli Sokucu Emici Ağız 1 1. Çiğneyici

Detaylı

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA)

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA) GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA) Ergin morfolojik özellikleri 1,5-3 cm boyunda; ağız parçaları ısırıcı-çiğneyici; anten uzun; thorax segmentleri benzer yapıda ve birbirinden ayrı; Bacaklar benzer yapıda;;

Detaylı

6. Familya: Tenebrionidae

6. Familya: Tenebrionidae 6. Familya: Tenebrionidae a) Tenebrio molitor L. (Un kurdu) b) Tenebrio obscurus L. (Esmer Un kurdu) c) Tribolium confusum Duv.(Kırma biti) d) Tribolium castaneum (Hbst.) (Un biti) e) Latheticus oryzae

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

BİTKİ ZARARLISI BÖCEKLER

BİTKİ ZARARLISI BÖCEKLER BITKİ ZARARLILARI Bitkisel üretimin çeşitli aşamalarında değişik hayvansal canlılar ürün kaybına neden olurlar. Bunlar zoolojik sıralamaya göre şu şekildedir; 1. Gastrapoda (Karındanbacaklılar) 2. Annelide

Detaylı

BÖCEKLERDE BACAK YAPISI

BÖCEKLERDE BACAK YAPISI BÖCEKLERDE BACAK YAPISI Ergin böceklerin hemen hepsi, her toraks segmentinde bir çift olmak üzere üç çift bacağa sahiptir. Larva ve nimflerde ise bu sayı değişebilir. Yapısal olarak böcek bacakları 5 kısımdan

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

ENTOMOLOJĠ. Prof. Dr. Cafer MART

ENTOMOLOJĠ. Prof. Dr. Cafer MART ENTOMOLOJĠ Prof. Dr. Cafer MART ENTOMOLOJİ Terim olarak Böcek Bilimi yada Böcekler Bilimi anlamına gelir. Yeryüzünde bulunan hayvan türlerinin aşağı yukarı dörtte üçünü oluşturur (Yaklaşık bir milyon tür).

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

BÖCEKLERDE VÜCUDUN BÖLÜMLERİ

BÖCEKLERDE VÜCUDUN BÖLÜMLERİ BÖCEKLERDE VÜCUDUN BÖLÜMLERİ Böceklerde vücut tipik olarak 1. Cephalon (Baş) 2. Thorax (Gövde) 3. Abdomen (Karın) olmak üzere 3 ana bölgeden oluşur. Ergin böceklerde çoğunlukla birbirinden açıkça ayrılabilen

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü TARIMSAL ZARARLILARLA SAVAŞ YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü İnsanlar, tarihin ilk dönemlerinden beri doğrudan ve dolaylı zararları nedeniyle tarımsal zararlılarla

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

ORDO: HYMENOPTERA (ZARKANATLILAR, ARILAR)

ORDO: HYMENOPTERA (ZARKANATLILAR, ARILAR) ORDO: HYMENOPTERA (ZARKANATLILAR, ARILAR) Vücut bölgeleri sınırlarla ayrılmıştır. Baş kısa, geniş; basta 2 petek, 3 nokta göz bulunur. Anten iplik, dirsekli, topuzlu ya da taraklı tiptedir. Ağız çiğneyici

Detaylı

Isı, bir böceğin gelişme süresi ve canlı kalma oranlarını etkiler. Belirli sınırlar içinde sıcaklığın artışı gelişme süresini kısaltır.

Isı, bir böceğin gelişme süresi ve canlı kalma oranlarını etkiler. Belirli sınırlar içinde sıcaklığın artışı gelişme süresini kısaltır. BÖCEK ÖKOLOJİSİ BÖCEK ÖKOLOJİSİ Ökoloji, "Organizmaların yaşama yerlerinde incelenmesi"dir. Ökoloji, genel olarak, "Organizma veya organizma gruplarının, çevreleri ile karşılıklı etkileşimlerinin araştırmasından

Detaylı

HYMENOPTERA (Zarkanatlılar, Arılar)

HYMENOPTERA (Zarkanatlılar, Arılar) HYMENOPTERA (Zarkanatlılar, Arılar) HYMENOPTERA TAKIMI (Zarkanatlılar, Arılar) Ergin Vücut Yapısı 0.13-50 mm boyunda; baş iri ve hareketli; ağız ısırıcı-çiğneyici veya yalayıcı-emici. kanatlar zar gibi;

Detaylı

Bir çekirge sürüsü yaklaşık 2 milyar bireyden oluşur. Ortalama 3 bin ton ağırlığa ulaşır. Bu bazen 50 bin tona yaklaşır. Bir birey bin yumurta

Bir çekirge sürüsü yaklaşık 2 milyar bireyden oluşur. Ortalama 3 bin ton ağırlığa ulaşır. Bu bazen 50 bin tona yaklaşır. Bir birey bin yumurta Tanımlanmış hayvanların 5/4 ü bu sınıfa girer. Toplam tür sayısı 2 milyon civarındadır. Karasal hayvanlar olmalarına rağmen derin denizler hariç tüm biyotoplara uyum sağlamıştır. Atların ayak izinde, birikmiş

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Depolarda, ambar zararlısı böceklerden başka, Akarlar,

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae E. Takım: Lepidoptera 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae 1. Familya: Pyralidae a) Ephestia kuehniella (Zell.)(Değirmen güvesi) b) Ephestia elutella

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Ergin dişilerin vücut şekli oval olup, üzeri pürüzlü ve ortasında H şeklinde bir kabartı mevcuttur. Siyahımsı kahverengidir. Nimfleri daha

Detaylı

İÇ ORGANLARIN YAPI ve İŞLEYİŞİ (ANATOMİ VE FİZYOLOJİ)

İÇ ORGANLARIN YAPI ve İŞLEYİŞİ (ANATOMİ VE FİZYOLOJİ) İÇ ORGANLARIN YAPI ve İŞLEYİŞİ (ANATOMİ VE FİZYOLOJİ) 1 KAS SİSTEMİ Bir böceğin vücudu içerisinde yüzlerceden birkaç bine kadar değişen sayıda kas bulunur. Böcek kasları genel olarak Enine Çizgili Yarı

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR Bölgemizin sahip olduğu iklim şartları dolayısıyla günümüze değin çay plantasyon alanlarımızda ekonomik boyutta zarara sebep olabilecek

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER 1. UĞUR BÖCEĞİ (COCCİNELLİDAE) Uğur böceği (Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen, kırmızı kanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine

Detaylı

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir?

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir? 1) Aşağıdaki hastalıklardan hangisi bağlardaki ana hastalıktır? a) Kav b) Kurşuni küf c) Ölü kol d)külleme 2) Aşağıdakilerden hangisi bitkisel hormon değildir? a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

VIII. Hafta: Şeker Pancarında Toprak altı Zararlılar; Nematodlar, Tel kurtları, Toprak Kurtları ve Toprak Pireleri

VIII. Hafta: Şeker Pancarında Toprak altı Zararlılar; Nematodlar, Tel kurtları, Toprak Kurtları ve Toprak Pireleri VIII. Hafta: Şeker Pancarında Toprak altı Zararlılar; Nematodlar, Tel kurtları, Toprak Kurtları ve Toprak Pireleri ŞEKER PANCARI TOHUM ZARARLLILARI Şeker pancarı tohumları ile taşınan ve doğrudan tohumda

Detaylı

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ)

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) Parazit yaşayan bu takım türleri ekonomi ve sağlık açısından önemlidir. Subordo: Mallophaga (Çeneli bitler) Başları göğüs bölgesinden belirgin olarak ayrılmıştır. Gözleri

Detaylı

NERGİS ZARARLILARI

NERGİS ZARARLILARI MORDOĞANDA NERGİS ÇİÇEKÇİLİĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM YAKLAŞIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ VE KIRSAL KALKINMAYA KATKISI PROJESİ NERGİS ZARARLILARI Büyük nergis soğan sineği (Merodon equestris) Ergin sineklerin

Detaylı

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Phytocoptella avellanae (Acarina: Phytoptidae)alepa) Fındık Kozalak Akarı P. avellanae iğ şeklinde, beyaz renkli, 0.15-0.35 mm boyunda bir akardır.

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

Yem Bitkileri Zararlıları: Benekli yonca aphidi (Hemiptera: Callaphididae) Therioaghis trifolii Monell. Anholocyclic bir yaşama sahiptir.

Yem Bitkileri Zararlıları: Benekli yonca aphidi (Hemiptera: Callaphididae) Therioaghis trifolii Monell. Anholocyclic bir yaşama sahiptir. Yem Bitkileri Zararlıları: Benekli yonca aphidi (Hemiptera: Callaphididae) Therioaghis trifolii Monell. Anholocyclic bir yaşama sahiptir. Genellikle bitkilerin alt kısmında bulunur. Kışı daha çok parthenogenetik

Detaylı

12/24/2015 ENGİNAR ZARARLILARI. Takım: Homoptera Familya: Aphididae Tür: Brachycaudus cardui L. (Enginar yaprakbiti) Tanınması

12/24/2015 ENGİNAR ZARARLILARI. Takım: Homoptera Familya: Aphididae Tür: Brachycaudus cardui L. (Enginar yaprakbiti) Tanınması ENGİNAR ZARARLILARI Takım: Homoptera Familya: Aphididae Tür: Brachycaudus cardui L. (Enginar yaprakbiti) Kanatsız parthenogenetik dişilerin boyu 2.0-2.5 mm ve oval yapıda olup vücut rengi yeşilimsi veya

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı

YAPRAKLARI YENEN SEBZE ZARARLILARI Takım: Tylenchida Familya: Heteroderidae Tür: Heterodera cruciferae Franklin (Lahana kist nematodu)

YAPRAKLARI YENEN SEBZE ZARARLILARI Takım: Tylenchida Familya: Heteroderidae Tür: Heterodera cruciferae Franklin (Lahana kist nematodu) YAPRAKLARI YENEN SEBZE ZARARLILARI Takım: Tylenchida Familya: Heteroderidae Tür: Heterodera cruciferae Franklin (Lahana kist nematodu) LAHANA, KARNABAHAR, TURP, SALGAM VE KIRMIZI PANCAR ZARARLILARI Heterodera

Detaylı

III: Hafta Pamuk ve Patates agroekosistemi Lepidoptera zararlılarının tanıtımı, biyo-ekolojileri, savaşım yöntemleri

III: Hafta Pamuk ve Patates agroekosistemi Lepidoptera zararlılarının tanıtımı, biyo-ekolojileri, savaşım yöntemleri III: Hafta Pamuk ve Patates agroekosistemi Lepidoptera zararlılarının tanıtımı, biyo-ekolojileri, savaşım yöntemleri PAMUK ZARARLILARI PAMUK ZARARLILARI Şube : Arthropoda Sınıf: Hexapoda Thysanoptera Thiripidae

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

Böceklerde Vücut Kısımları -Ağız ve anten Tipleri. Böceklerin vücudu üç kısımdan oluşur. 1. Baş (Cephalon, caput), 2.

Böceklerde Vücut Kısımları -Ağız ve anten Tipleri. Böceklerin vücudu üç kısımdan oluşur. 1. Baş (Cephalon, caput), 2. Böceklerde Vücut Kısımları -Ağız ve anten Tipleri Böceklerin vücudu üç kısımdan oluşur. 1. Baş (Cephalon, caput), 2. Thorax (Göğüs) ve 3. Abdomen (Karın). AĞIZ PARÇALARI Genel olarak böceklerin ağzı şu

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

SICAKLIK AYNI TÜRÜN DİĞER BİREYLERİ YAĞMUR / NEM RAKİPLER BÖCEK POPÜLASYONU IŞIK BESİN RÜZGAR DOĞAL DÜŞMANLAR PESTİSİT

SICAKLIK AYNI TÜRÜN DİĞER BİREYLERİ YAĞMUR / NEM RAKİPLER BÖCEK POPÜLASYONU IŞIK BESİN RÜZGAR DOĞAL DÜŞMANLAR PESTİSİT BÖCEK ÖKOLOJİSİ BÖCEK ÖKOLOJİSİ Ökoloji, "Organizmaların yaşama yerlerinde incelenmesi"dir. Ökoloji, genel olarak, "Organizma veya organizma gruplarının, çevreleri ile karşılıklı etkileşimlerinin araştırmasından

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ Bölüm I Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM KUŞLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM KUŞLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM KUŞLARLA MÜCADELE Kübra DOĞAN

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUK ENTEGRE MÜCADELEDE BİYOTEKNİK YÖNTEMLER Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Entegre Mücadelede Biyoteknik Mücadele Yöntemleri İlaçların yaygın ve

Detaylı

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak SEBZELERDE YAPILAN KÜLTÜREL İŞLEMLER Budama Örtüaltı tarımında Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak BUDAMA Sürgün budaması (koltuk) Uç alma Yaprak alma Çiçek budaması

Detaylı

Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları. Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU

Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları. Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları A. Birinci Bölüm Hakkında Genel Bilgiler 1. Depolarda Bulunan Önemli

Detaylı

Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı (2010) - SINAV SORULARI

Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı (2010) - SINAV SORULARI Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı (2010) - SINAV SORULARI S1 - Aşağıdakilerden hangisi bitki koruma ürünleri perakende satışının yapılacağı yerlerde aranmaz? A) Yabancı ot ilaçları mutlaka

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

BAYİLİK KURSU Doç. Dr. Levent ÜNLÜ

BAYİLİK KURSU Doç. Dr. Levent ÜNLÜ BAYİLİK KURSU Doç. Dr. Levent ÜNLÜ Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Alem: Animalia (Hayvanlar) Şube: Mollusca (Yumuşakçalar) Sınıf: Gastropoda (Sümüklü Böcek ve Salyangozlar) Şube:

Detaylı

Bitki Koruma zararlı Grupları. Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK

Bitki Koruma zararlı Grupları. Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Bitki Koruma zararlı Grupları Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Bitki zararlıları** Nematodlar (Nematoda) Halkalı solucanlar (Annelida) Yumuşakçalar (Molluscalar)?? Akarlar (Acarina) Böcekler (İnsecta) Kemirgenler

Detaylı

Ekmeklik Buğdayda Başak

Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak SARIPAS SARIPAS SARIPAS Çavdar ve Bezelye Ekili Tarla Buğday tarlası Yulafta Salkım Serin İklim

Detaylı

Prof.Dr. Cem Özkan. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

Prof.Dr. Cem Özkan. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları Prof.Dr. Cem Özkan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Kaynaklar Tarımsal Savaş Yöntem ve İlaçları( S. Toros, S. Maden, S. Sözeri)

Detaylı

Nematod nedir? İpliksi solucan nematos + eidos Baş ve kuyrukta incelen silindirik şekilli Hayvan, bitki parazitleri, çürükçül vs. En büyügü 8 m Placen

Nematod nedir? İpliksi solucan nematos + eidos Baş ve kuyrukta incelen silindirik şekilli Hayvan, bitki parazitleri, çürükçül vs. En büyügü 8 m Placen Nematoloji Nematod nedir? İpliksi solucan nematos + eidos Baş ve kuyrukta incelen silindirik şekilli Hayvan, bitki parazitleri, çürükçül vs. En büyügü 8 m Placentonema gigantisma Bitki parazitleri boyları

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

12/24/2015. Tanınması

12/24/2015. Tanınması Takım: Lepidoptera Familya: Pieridae Tür: Pieris brassicae L. (Lahana kelebeği) Lahana kelebeğinin vücut uzunluğu 20 mm, kanat açıklığı ise 50-60 mm'dir. Kanat rengi beyazdır. Erkek bireylerin üst kanatlarında

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır.

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. BİYOLOJİK SAVAŞ Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. TARİHÇESİ İlk olarak 1200 li yıllarda Çin de turunçgil ağaçlarında Oecophylla smaragdina isimli karınca

Detaylı

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) Vücutları, vücut boyunca devam eden, birbirinin benzeri bölümlerden (segment) oluşmuştur

Detaylı

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI ANTEP FISTIĞI Antep fıstığı ülkemizde yetişme alanı geniş olan önemli ihraç ürünlerimizdendir.yıllık üretimimiz 30 bin ton civarındadır.meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ %20 protein,%15 şeker ve nişasta

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı