VOP-VİOP GEÇİŞİ. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VOP-VİOP GEÇİŞİ. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası"

Transkript

1 VOP-VİOP GEÇİŞİ Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası

2 Borsa İstanbul, 3 Mayıs 2013 itibariyle VOB un %100 hissedarı olmuştur. Tüm Vadeli İşlem ve Opsiyon sözleşmeleri 5 Ağustos 2013 Pazartesi günü itibari ile Borsa İstanbul VİOP ta işlem görmeye başlayacaktır.

3 Kapatılacak VOB Sözleşmeleri Ø BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø BIST Fark Sözleşmesi Ø Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø Fiziki Teslimatlı TL Dolar Sözleşmesi Ø Fiziki Teslimatlı TL Euro Sözleşmesi

4 Devam Edecek Sözleşmeler (VİOP a aktarılacak) Ø BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø TL Dolar Döviz Kuru Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø Ø Ø Ø TL Euro Döviz Kuru Vadeli İşlem Sözleşmesi EUR/USD Çapraz Kuru Vadeli İşlem Sözleşmesi TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø Ege Pamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi Ø Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi

5 Yeni Sözleşmeler Pay Vadeli İşlem Sözleşmeleri T. Garanti Bankası A.Ş. GARAN T.İş Bankası A.Ş. ISCTR Akbank T.A.Ş. AKBNK Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. VAKBN Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. YKBNK Türk Hava Yolları A.O. THYAO Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. EREGL H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. SAHOL Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. TCELL Tüpraş Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş. TUPRS

6 İşlem Esasları Ana Pazar PAZARLAR Normal seans ve fiyat sabitleme sırasında emirlerin eşleştirildiği esas pazardır. Özel Emir ve Özel Emir İlan Pazarı Borsanın onayı ile, büyük miktarlı emirler özel emir ve özel emir ilan pazarında işlem görmektedir.

7 Günlük İş Akışı ve Seans Saatleri Sistem Açılır İşlem yapılmayan dönem 09:00 Açılış Seansı (İşlemler) 09:30 NORMAL SEANS 9:30-17:40 Öğle Arası 12:30-14:00 Uzlaşma Fiyatının Hesaplandığı İşlemler 17:30-17:40 17:40 Uzlaşma Fiyatı Hesaplanır/ yayınlanır Kapanış fiyatından emirlerin eşleşmesi KAPANIŞ SEANSI 18:00 Seans Sonrası İşlemler biter, sistem kapanır.

8 Günlük İş Akışı ve Seans Saatleri İşlem yapılmayan dönem İşlem sistemi açık olmasına rağmen emir girişi ya da işlem gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu aşamada: İşlem sistemine bağlanılabilir, Sorgulama yapılabilir, Önceki günden kalan iptale kadar geçerli veya tarihli emirler iptal edilebilir, Bu emirlerin miktarı azaltılabilir veya fiyatları daha kötü fiyatlarla değiştirilebilir, Toplu emir dosyası oluşturulabilir.

9 Günlük İş Akışı ve Seans Saatleri Normal Seans Fiyat ve zaman önceliğine dayanılarak çok fiyat sürekli müzayede esasıyla işlemlerin gerçekleştirildiği seanstır. Son 10 dakikası kapanış aralığıdır. Döviz ve Altın vadeli işlem sözleşmeleri dışındaki sözleşmelerde 12:30-14:00 arası işlemlere ara verilmektedir.

10 Seans Saatleri Sözleşmeler Normal Seans Saatleri Öğle Arası Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri 09:15-17:45 12:30-14:00 Endeks Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Döviz ve Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri Emtia ve Enerji Vadeli İşlem Sözleşmeleri 09:15-17:45 09:15-17:45 09:15-17:45 12:30-14:00 Yok 12:30-14:00

11 Günlük İş Akışı ve Seans Saatleri Fiyat Sabitleme Seansları Borsa tarafından düzenlenip duyurulur. Seans süresinde fiyat ve derinlik bilgileri görünmez. İşleyiş özellikleri: Açılış denge fiyatı, baz fiyat olarak kullanılır. Fiyat sabitleme seansının bitiminde, normal seansa devam edilir. Kapanış senasında belirlenen denge fiyatı, o günün uzlaşma fiyatı olarak kullanılır. Uzlaşma Fiyatlarının İlanı Seans bitimini takiben işlem gününe ait uzlaşma fiyatları ilan edilir.

12 Teminatlar Ø Başlangıç Teminatı: Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini almak veya satmak için yatırımcının hesabında bulunması zorunlu olan asgari tutardır. Ø Sürdürme Teminatı: Yatırımcının pozisyonunu sürdürebilmesi için hesabında bulunması gereken asgari tutardır. Ø Teminat Tamamlama Çağrısı: (MARGİN CALL) Seans kapanışından sonra hesapların güncellenmesi sonucu, toplam teminatı sürdürme teminatı tutarının altına düşen veya eksi nakit teminat oluşan hesaplar için teminat tamamlama çağrısı yapılır. Yatırımcı T+1 günü saat 14:20 ye kadar pozisyon kapatarak ya da nakit yatırarak hesabındaki tutarı başlangıç teminatına tamamlamalıdır.

13 Borsa Payı Ø Pay Piyasası endekslerine dayalı sözleşmelerde vadeli işlem sözleşmeleri için işlem hacminin % 0,004 ü (yüz binde 4) Ø Diğer sözleşmelerde vadeli işlem sözleşmeleri için işlem hacminin %0,003 ü (yüz binde üç)

14 İşlem Yöntemleri Çok Fiyat Sürekli Müzayede Yöntemi: Normal seansta kullanılır. Emirler fiyat ve zaman önceliği esaslarına uygun olarak eşleşmesi sonucu oluşan fiyatlar üzerinden gerçekleşir. Tek Fiyat Yöntemi Sadece limit emirler dikkate alınarak oluşan denge fiyatı üzerinden fiyat ve zaman önceliklerine uygun olarak işlemler gerçekleştirilir.

15 Emirlerin Eşleşmesinde Öncelik Kuralı Fiyat Önceliği: Daha düşük satım emirleri, daha yüksek fiyatlı satım emirlerinden; daha yüksek fiyatlı alım emirleri, daha düşük fiyatlı alım emirlerinden önce karşılanır. Zaman Önceliği: Fiyat eşitliği halinde, sisteme daha önce gelen emirler önce karşılanır.

16 Emir Yöntemleri Limit (LMT): Belirlenen limit fiyat seviyesine kadar işlem gerçekleştirmek için kullanılan emir yöntemidir. Fiyat ve miktar girilmesi zorunludur. Piyasa (PYS): Emrin girildiği anda ilgili sözleşmede piyasada bulunan en iyi fiyatlı emirden başlayarak emrin karşılanmasıdır. Kapanış Fiyatından (KAP): Uzlaşma fiyatı üzerinden gerçekleştirilen emir türüdür. Sisteme, Kalanı pasife yaz emir türü ve Seans emir süresi kullanılarak sisteme iletilebilir. Eşleşmeyen emirler seans sonunda iptal edilir.

17 Emir Türleri Kalanı Pasife Yaz (KPY): Tamamının gerçekleşmemesi durumunda kalan miktarın maksimum pasif emir miktarına kadar olan kısmının, emrin yöntemine göre limit fiyatından ya da gerçekleştiği son fiyat üzerinden pasife limit emir olarak yazılması için kullanılan emir türüdür. Gerçekleşmezse İptal Et (GIE): Girildiği anda emrin tamamının gerçekleşmesi, aksi halde tamamının iptal edilmesidir. Kalanı İptal Et (KIE): Girilen emirlerinin bir kısmının gerçekleşmesi, gerçekleşmeyen kısmının iptal edilmesidir. Şarta Bağlı (SAR): Gerçekleşen son işlem fiyatının, emrin aktivasyon fiyatına eşit ya da alış emirleri için daha yüksek ve satış emirleri için daha düşük olması durumunda, emrin işlem sisteminde aktif hale gelmesi amacıyla kullanılır.

18 Emir Türleri Strateji Emirleri denir. İki veya daha fazla emirden oluşan ve belirli bir alım satım stratejisi içeren emir grubuna Ø Hepsi veya Hiçbiri (AON-all or none) Birbirine bağlı olarak verilen emirlerin hepsinin aynı anda gerçekleşmesi şartı bulunan emirleridir. Sadece seans ve günlük olarak iletilebilir. Ø Biri Diğerini İptal Eder (OCO- One Cansels the Other) Birbirine bağlı olarak girilen emirlerden sadece birisinin gerçekleşmesinin istenmesi durumunda kullanılan emir türüdür. Ø Biri Diğerini Aktive Eder (OAO- One Activates the Other) Bir emrin ve bu emir gerçekleştiğinde piyasaya iletilmek istenen ikinci ir emrin aynı anda işlem sistemine girilebildiği emir türüdür.

19 Emir Süreleri Seans Emri (SNS): Emir, sadece girildiği seansta geçerlidir. Seans sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir. Günlük Emir (GUN): Emir, girdiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir. İptale Kadar Geçerli Emir (IKE): Emir, girildiği seanstan itibaren iptal edilene kadar geçerlidir. Tarihli Emir (TAR): Emir, işlem sistemine girilirken belirtilen tarihe kadar geçerlidir.

20 Maksimum Emir Büyüklükleri Hisse Vadeli İşlem Sözleşmeleri Pazar Dayanak Varlık (AOF) Kapanış Değeri < 25 TL Dayanak Varlık (AOF) Kapanış değeri >=25 TL Ana Pazar (Minimum Emir Miktarı) 1 1 Ana Pazar ( Maksimum Emir Miktarı) Özel Emir ve Özel Emir İlan Pazarı Minimum Emir Miktarı Özel Emir ve Özel Emir İlan Pazarı Maksimum Emir Miktarı

21 Emir Düzeltme Alan Değiştirilebilir Zaman Önceliği Korunur Pazar Hayır - Sözleşme Hayır - Hesap Hayır - Pozisyon Kapatma Evet Evet Emir Yöntemleri (LMT/PSY/KAP) Sadece limit emirler piyasa emrine dönüştürülebilir Hayır Fiyat Evet Hayır En iyi fiyat Limit emir piyasa emrine değiştirilirken işaretlenebilir. Piyasa/şarta bağlı emirler, en iyi fiyatlı olarak değiştirilebilir. Evet Miktar Sadece azaltılabilir Evet Emir Türleri (KPY/GIE/KIE/SAR) Hayır - Aktivasyon Fiyatı Evet Aynı aktivasyon fiyatında bekleyen diğer emirler arasında son sıraya yerleştirilir. Süre Evet Evet Tarih Evet Evet Temsilci referansı Evet Evet Açıklamalar Evet Evet

22 Emir İptali İşlem sisteminde açık olarak bekleyen emirler ya da kısmi olarak gerçekleşmiş olan emirlerin gerçekleşmemiş olarak bekleyen kısımları iptal edilebilir.

23 q Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri Sözleşme Unsuru Başlangıç Teminatı Bulunması gereken teminat Sürdürme teminatı Sözleşme Büyüklüğü Uzlaşma Şekli Vade Ayları Takas Süresi Sözleşmenin Vadesi ve son işlem günü Fiyat Adımı İşlem Saatleri Açıklama Değişik fiyat ve volatilite değişim seviyelerine dayalı olarak oluşturulan senaryolar arasından maksimum olan tarama riski, vadeler arası yayılma riski ve ürünler arası yayılma risk ofset değerleri göz önünde bulundurularak, kısa opsiyon pozisyonu minimum riski ile karşılaştırıldıktan sonra portföy bazında hesaplanır. Başlangıç teminatı ile fiziki teslimat teminatının toplamıdır. Bulunması gereken teminatın % 75'idir Bir adet standart sözleşme, dayanak varlığa ait 100 adet pay senedini temsil eder. Fiziki Teslimat Vade döngü ayları Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'tır. Piyasada aynı anda içinde bulunulan ay ve takip eden ay ile takip eden döngü ayına ilişkin sözleşmeler olmak üzere üç sözleşme vadesi işleme açılır. (örneğin; "Aralık, Ocak, Mart" veya "Ocak, Şubat, Mart Fiziki teslimat işlemlerinde T+3, diğer işlemlerde T+1 olarak uygulanır. Vade ve son işlem günü her vade ayının son işlem günüdür. Minimum fiyat adımı 0,01'dir. İşlemler 09:15-17:40 saatleri arasında tek bir seansta gerçekleştirilir. 12:30-14:00 arası işlem yapılmayan bölümdür.

24 Vadeli İşlem Sözleşme Kodu KOD: F_ABCDE1212S0 F ABCDE 1212 S0 Vadeli (Futures) Dayanak Varlık Kodu Vade Tarihi (AAYY- Aralık 2012 S: Standart N: Standart Olmayan N: Standart olmayan; Özsermaye hali sonucu oluşan BORSA PAYI: yüzbinde 4

25 Dayanak Varlıklar T. Garanti Bankası A.Ş. GARAN T.İş Bankası A.Ş. ISCTR Akbank T.A.Ş. AKBNK Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. VAKBN Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. YKBNK Türk Hava Yolları A.O. THYAO Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. EREGL H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. SAHOL Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. TCELL Tüpraş Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş. TUPRS

26 VİOP Özsermaye Halleri Özsermaye Halleri Düzeltmeler Bedelli sermaye artırımları Bedelsiz sermaye artırımları Birleşme ve devralmalar Temettü ödemeleri Sermaye azaltımları Sözleşme Büyüklüğü Fiyat Kullanım Fiyatı ( sadece opsiyonlar için) Düzeltme Katsayısı (DK): Dayanak Varlık Yeni AOF / Dayanak Varlık Son Seans AOF

27 Özsermaye Halleri Uyarlamaları Yeni Sözleşme Büyüklüğü = Eski Sözleşme Büyüklüğü / DK Yeni Fiyat = Eski Fiyat x DK Yeni Kullanım Fiyatı = Eski Kullanım Fiyatı x DK Dayanak varlığın fiyatı düzeltme katsayısı kullanılarak değişir Açık pozisyon veya açık emir bulunan bütün sözleşmeler için N kodlu standart olmayan sözleşmeler oluşturulur Dönüşen standart sözleşmelerdeki açık pozisyonlar yeni oluşturulan standart olmayan sözleşmelere aktarılır Açık pozisyon taşımayan standart sözleşmeler iptal edilir N kodlu sözleşmelerde yeni kullanım fiyatlı sözleşmeler oluşturulmaz, yeni vadeler açılmaz N kodlu sözleşmelerde gün sonunda açık pozisyon bulunmuyorsa sözleşmeler isleme kapatılır

28 Risk Yönetimi Piyasa risk yönetimi Takasbank tarafından yapılır.sürdürme teminatının, ( toplam teminat +- geçici kar/zarar) tutarına oranı olarak tanımlanan risk oranı % 100 den büyük ise, ilgili hesap riskli duruma düşer. Risk Seviyeleri Risk Oranı (%) Risk Seviyesi 75 >= Risk Oranı 0 90 >= Risk Oranı> >= Risk Oranı>90 2 Risk Oranı >100 3

29 Nakit Teminatların Nemalandırılması Takasbank ta teminat hesaplarında tutulan Türk Lirası cinsinden işlem teminatları ve Türk Lirası cinsinden yatırılan Garanti Fonu katkı payları, Takasbank Fon Yönetimi tarafından mümkün olan en iyi şartlarda nemalandırılır. Nemalandırma işlemleri saat 15:40 taki bakiyeler üzerinden yapılır. Nakit işlem teminatlarının zorunlu karşılık oranı düşüldükten sonra kalan tutarının nemalandırılmasından elde edilen brüt nema tutarlarından, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) vb. yasal maliyetler ve brüt nema tutarının %1,7 si kadar Takasbank Teminat Takip ve Nemalandırma Ücreti düşüldükten sonra elde edilen nema geliri, ilgili hesaplara eklenir.

30 İletişim Bilgilerimiz VİOP işlemleriniz için; /8251 viop@integralmenkul.com.tr

Dayanak Pay Senetleri

Dayanak Pay Senetleri İş Yatırım Tek Hisse Senedine Dayalı Vadeli İşlemler ve Opsiyonlar İşlem Esasları Aralık 2012 VİOP İşlem Esasları Dayanak Varlıklar Dayanak Pay Senetleri 1 Dayanak Kod Dayanak Şirket 1 ISCTR Türkiye İş

Detaylı

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Vadeli işlem sözleşmesi nedir? Vadeli işlem sözleşmeleri, dayanak varlığın önceden belirlenen bir fiyattan ya da önceden belirlenen bir tarihte

Detaylı

İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI. Aralık 2012

İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI. Aralık 2012 İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI Aralık 2012 Piyasa Genel Özellikleri Takas Merkezi ile bağlantılı emir öncesi ve işlem sonrası risk yönetimi (pre-order and post trade margining) Portföy bazında teminatlandırma

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI 1 PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY OPSİYON SÖZLEŞMELERİ T. Garanti Bankası A.Ş. T. İş Bankası A.Ş. Akbank T.A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Yapı ve Kredi Bankası

Detaylı

Spekülatif: Korunma amacı taşımayan yatırımcıların gelecekteki piyasa beklentileri doğrultusunda kar amacı ile gerçekleştirdikleri işlemlerdir.

Spekülatif: Korunma amacı taşımayan yatırımcıların gelecekteki piyasa beklentileri doğrultusunda kar amacı ile gerçekleştirdikleri işlemlerdir. VİOP Nedir? VİOP, Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nın kısaltmasıdır. Burada, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri alınıp satılır. Alınıp satılan bu sözleşmelere Türev araçlar da denir.

Detaylı

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ NİSAN 2015 Hazine ve Türev Ürünler PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri,belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat ve miktarda pay senedini alma

Detaylı

Eğitim Programı. 1. Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Ekonomik Görünüm

Eğitim Programı. 1. Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Ekonomik Görünüm SUNUM İÇERİĞİ Eğitim Programı 1. Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Ekonomik Görünüm a. ABD Ekonomisi b. Avrupa Ekonomisi c. Japonya Ekonomisi d. Türkiye Ekonomisi 2. Hisse Senedi Piyasaları 3. Vadeli İşlemler

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Genelge No : 433 Çıkarıldığı Tarih : 19.07.2013 Yürürlük Tarihi : 05.08.2013 Yapılan Değişiklikler : 30.09.2013 tarihli ve 438 No lu Genelge

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Mayıs 2015 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1 İnternet Explorer web tarayıcısı kullanılarak www.integralmenkul.com.tr adresinden GİRİŞ sekmesinden giriş yapılır 2 Açılan pencerelerden, VOB seçilir. 3 E- Şube kullanımı

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Türev Ürünler İş Yatırım ın piyasa yapıcısı olarak faaliyet gösterdiği türev ürünler; BIST30 Endeks Opsiyonları

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP İÇİNDEKİLER 1 Giriş... 1 2 Vadeli İşlem Sözleşmeleri... 1 2.1 Vadeli İşlem Sözleşmesinin Tanımı... 1 2.2 Vadeli İşlem Sözleşmelerinin Teorik Fiyatının Hesaplanması... 1 2.3 Vadeli İşlem Sözleşmelerinde

Detaylı

VİOP TEMEL KAVRAMLAR

VİOP TEMEL KAVRAMLAR VİOP TANITIM KİTİ Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf dayanak malı teslim alma yükümlüğüne

Detaylı

Portföy Yönetiminde VİOP Ürünlerinin Etkin Kullanımı. 16 Aralık 2015 Borsa İstanbul

Portföy Yönetiminde VİOP Ürünlerinin Etkin Kullanımı. 16 Aralık 2015 Borsa İstanbul Portföy Yönetiminde VİOP Ürünlerinin Etkin Kullanımı 16 Aralık 2015 Borsa İstanbul AK Yatırım Piyasa Yapıcılık Faaliyetleri AK Yatırım Türev Ürünler Masası, Pay Senedi ve Endeksi ne dayalı tüm sözleşmelerde

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Genelge No : 433 Çıkarıldığı Tarih : 19.07.2013 Yürürlük Tarihi : 05.08.2013 Yapılan Değişiklikler : 30.09.2013 tarihli ve 438 No lu Genelge

Detaylı

DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI

DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI Kuruluş Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) 21.12.2012 tarihinde kurulmuştur. VİOP 05.08.2013 tarihinden itibaren, İzmir de

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Şubat 2014 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Genelge No : 433 Çıkarıldığı Tarih : 19.07.2013 Yürürlük Tarihi : 05.08.2013 Yapılan Değişiklikler : 30.09.2013 tarihli ve 438 No lu Genelge

Detaylı

Muammer ÇAKIR. VİOP Risk Konferansı 4/6/2014

Muammer ÇAKIR. VİOP Risk Konferansı 4/6/2014 Muammer ÇAKIR VİOP Risk Konferansı 4/6/2014 06.06.2014 3 İçerik Bölüm I: Dünyada Risk Yönetimi Neden Risk Yönetimi? Risk Yönetimindeki Endişeler ve Enstrümanlar Bölüm II: VİOP Hakkında VİOP Hakkında VİOP

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Ekim 2013 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 03 Mart 2016, VİOP-ATA Yatırım İzmir Semineri 08.03.2016 1 BORSA İSTANBUL BÜNYESİNDEKİ PİYASALAR Pay Piyasası Pay Senetleri, Varantlar Borsa İstanbul Borçlanma

Detaylı

AKBANK VOBFX-FOREKS KULLANIMI Ana Menülerin Ayarlanması Emir İletimi Portföy Takibi Ana Menülerin Ayarlanması Foreks programı default olarak bazı penceler ile beraber gelir, ancak bu klavuzda boş geldiği

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri www.borsaistanbul.com İÇINDEKILER 1 Giriş 1 2 Vadeli İşlem Sözleşmeleri 1 3 Opsiyon Sözleşmeleri 5 4 Risk Yönetimi ve Teminatlandırma 16 5 Vadeli Piyasalarda Yatırım

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 İÇERİK İhracatçı Eğilim Araştırması Tespitler - Q4 VİOP ta işlem gören Döviz Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli işlem

Detaylı

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİ 1 Giriş Borsa İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi ve Borsa

Detaylı

Teminatlar : Başlangıç Teminatı Sürdürme Teminatı Sürdürme Seviyesi

Teminatlar : Başlangıç Teminatı Sürdürme Teminatı Sürdürme Seviyesi Kısa bir geçmişi bulunmasına rağmen,büyük gelişme sağlayarak Türk Mali sisteminde yıllardır eksikliği hissedilen vadeli piyasaların yaşama geçmesi; yatırımcıların gelecek ile ilgili belirsizliklerinin

Detaylı

ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU. Mart 2018

ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU. Mart 2018 ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU Mart 2018 Vadeli İşlem Sözleşmeleri Vadeli işlem sözleşmesi, belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte

Detaylı

VOB ve Emtia Piyasaları

VOB ve Emtia Piyasaları 3 Aralık, 2010 VOB ve Emtia Piyasaları Yaman Başaran Genel Müdür Yardımcısı Fats and Oils Conference, İstanbul Kuruluş Aşamasından Bugüne Üye Sayımız: 98 Rekor İşlem Hacmi: 3 milyar 129 milyon TL CFTC

Detaylı

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) VİOP: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası 1 Borsa İstanbul (BIST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), ekonomik veya finansal göstergeler ile sermaye piyasası

Detaylı

VİOP. Ağustos Mayıs 2013 VOB

VİOP. Ağustos Mayıs 2013 VOB 1 2 VİOP VOB Mayıs 2013 Ağustos 2013 2005 2 3 2004 2008 2012 2015 Uluslararası faaliyetlerimiz başladı. Uluslararası Döviz Piyasası kitabını Türkçe yayınladı. marka ve Logo tescili Alım satım aracılığı

Detaylı

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü AKBANK VOB TANITIM KİTİ VADELİ İŞLEMLER TEMEL KAVRAMLAR Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf

Detaylı

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05 1) Bir yıldan uzun vadeli finansal varlıkların işlem gördüğü piyasalar aşağıdakilerden hangisidir? A) Sermaye piyasası B) Para piyasası C) Gerçek varlık piyasası D) Yatırım piyasası E) Risk yatırımı piyasası

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank - İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Şişli Merkez Mahallesi, Merkez Caddesi, No: 6 34381 Şişli-İstanbul-Türkiye Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında

Detaylı

Genelge No : 2012/158

Genelge No : 2012/158 Genelge No : 2012/158 Çıkarıldığı Tarih : 28.06.2012 Yürürlük Tarihi : 16.07.2012 Konusu : 2005/4 Sayılı Genelgede Değişiklik (Günlük İş Akışı ve Seans Saatleri), 2005/5 Sayılı Genelgede Değişiklik (Seans

Detaylı

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü AKBANK VOB TANITIM KİTİ VADELİ İŞLEMLER TEMEL KAVRAMLAR Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf

Detaylı

Genelge No : 2012/158

Genelge No : 2012/158 Genelge No : 2012/158 Çıkarıldığı Tarih : 28.06.2012 Yürürlük Tarihi : 16.07.2012 Konusu : 2005/4 Sayılı Genelgede Değişiklik (Günlük İş Akışı ve Seans Saatleri), 2005/5 Sayılı Genelgede Değişiklik (Seans

Detaylı

16.12.2005 tarihli, 2005/26 No lu Genelge ile. 10.03.2006 tarihli, 2006/31 No lu Genelge ile. 21.02.2007 tarihli, 2007/49 No lu Genelge ile

16.12.2005 tarihli, 2005/26 No lu Genelge ile. 10.03.2006 tarihli, 2006/31 No lu Genelge ile. 21.02.2007 tarihli, 2007/49 No lu Genelge ile Genelge No : 2005/4 Çıkarıldığı Tarih : 26.01.2005 Yürürlük Tarihi : 26.01.2005 Konusu : Đşlem Esasları Yapılan Değişiklikler : 25.04.2005 tarihli, 2005/19 No lu Genelge ile 27.06.2005 tarihli, 2005/20

Detaylı

Tarafların alıp sattığı vadeli işlem sözleşmelerinin hangi varlıkla ilgili olduğunun ifadesidir (hisse senedi endeksi, döviz, pay senedi v.b.).

Tarafların alıp sattığı vadeli işlem sözleşmelerinin hangi varlıkla ilgili olduğunun ifadesidir (hisse senedi endeksi, döviz, pay senedi v.b.). 1.BÖLÜM VIOP HESAP AÇILIŞI Finans Yatırım da hesabı bulunan ESKİ müşterilerimizin mevcut hesaplarını VIOP a tanımlayabiliriz. Bunun için Müşteri Temsilciniz ile irtibata geçip ek sözleşmeleri imzalamanız

Detaylı

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ Vadeli işlem sözleşmesi (futures), sözleşmenin taraflarına, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi, belirlenen ileri bir tarihte,

Detaylı

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ VİOP Hakkında Borsa İstanbul A.Ş., yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP-KTB-ZRY İşbirliğiyle Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeliler Çalışma Toplantısı, 29.03.2016 1 İÇERİK VİOP ta risk yönetimi neden önemli? VİOP ta işlem gören sözleşmeler

Detaylı

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009 FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ İstanbul, 06 Kasım 2009 FİZİKİ TESLİMAT Vade sonunda, son işlem günü seans sonu itibariyle açık olan pozisyonlar için sözleşmede belirtilen esaslar

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI Kasım 2015

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI Kasım 2015 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI Kasım 2015 BİR BAKIŞTA VİOP Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) bölgesinin lider ve en likit türev piyasası olarak yatırımcılarına pay ve pay endekslerine,

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank Risk Yönetimi ve Teminatlandırma Sistemi Merkezi

Detaylı

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Sürüm 1.9 23.01.2014 Borsa İstanbul VİOP Veri Bildirim ve Kabul Formatlari Gizli Bilgi 1 Dokümanın Tarihçesi Sürüm Tarih Değişikliklerin Özeti 1.0 12.10.2012 İlk

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI VİOP Ürünleriyle Portföy Yönetimi Aralık 2015

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI VİOP Ürünleriyle Portföy Yönetimi Aralık 2015 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI VİOP Ürünleriyle Portföy Yönetimi Aralık 2015 BİR BAKIŞTA VİOP Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) bölgesinin lider ve en likit türev piyasası olarak

Detaylı

KULLANIM YETKİSİ VE UYARI

KULLANIM YETKİSİ VE UYARI KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. İşbu sunumda yer alan bilgiler, herhangi bir yatırım aracının alımsatım teklifi, tavsiyesi veya

Detaylı

Genelge No: 189 İMKB Vadeli îşlemler Piyasası Müdürlüğü. istanbul, 29 Aralık 2003. Konu: İMKB Vadeli îşlemler Piyasası İşleyiş Esasları.

Genelge No: 189 İMKB Vadeli îşlemler Piyasası Müdürlüğü. istanbul, 29 Aralık 2003. Konu: İMKB Vadeli îşlemler Piyasası İşleyiş Esasları. Genelge No: 189 İMKB Vadeli îşlemler Piyasası Müdürlüğü istanbul, 29 Aralık 2003 Konu: İMKB Vadeli îşlemler Piyasası İşleyiş Esasları Sayın Üyemiz, İMKB Vadeli İşlemler Piyasası 5 nda işlem gören dövize

Detaylı

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİ 1 Giriş Borsa İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi ve Borsa

Detaylı

Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde. İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor. Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299

Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde. İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor. Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299 Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299 Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor Borsamızda, dayanak varlığı büyükbaş canlı hayvan olan Fiziki

Detaylı

Genelge No: t 3 i Vadeli işlem ve Opsivon Piyasası. Sayın Üyemiz. İlgi : 19/07/2013 tarihli ve 433 sayılı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Genelgesi.

Genelge No: t 3 i Vadeli işlem ve Opsivon Piyasası. Sayın Üyemiz. İlgi : 19/07/2013 tarihli ve 433 sayılı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Genelgesi. OBORSA İSTANBUL Sayı Konu : B İA Ş-30-G D D-010.06.02- I^H. : Vadeli İşlem ve Opsivon Piyasası İşleyiş Esasları Genelgesi Değişikliği Hk. 11849 3 0 / o 3 / 2 o n Genelge No: t 3 i Vadeli işlem ve Opsivon

Detaylı

Departman Adı - Tarih

Departman Adı - Tarih YF Viop İşlemleri Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Adı - Tarih VİOP 2005 yılında İzmir merkezli olarak kurulan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB); 5 Ağustos 2013 yılında Borsa İstanbul Vadeli

Detaylı

Tablo-2: VADELİ İŞLEM UZLAŞMA ŞEKLİ BİST- 30. Nakdi uzlaşma UZLAŞMA ŞEKLİ

Tablo-2: VADELİ İŞLEM UZLAŞMA ŞEKLİ BİST- 30. Nakdi uzlaşma UZLAŞMA ŞEKLİ BİST- 30 GÜN SONU Son işlem gününde, VİOP-BİST 30 vadeli işlem sözleşmesinde vade sonu uzlaşma fiyatı BİST sürekli müzayede hesaplama periyodu (sürekli müzayedenin son 30 dakikası) ile kapanış seansı emir

Detaylı

KARE YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FONU 1 OCAK - 31 ARALIK 2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU

KARE YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FONU 1 OCAK - 31 ARALIK 2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU İÇİNDEKİLER Sayfa No I FONU TANITICI BİLGİLER... 1 II FONUN PERFORMANSINA İLİŞKİN BİLGİLER... 2 III FON/ORTAKLIK PORTFÖY DEĞERİ TABLOSU...

Detaylı

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI Başlangıç Teminatı Hesaplaması: Başlangıç teminatı, gelecekte herhangi bir temerrüt durumunun ortaya çıktığı hallerde, temerrüdün ortaya çıktığı tarihten

Detaylı

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) VİOP: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası 1 Borsa İstanbul (BIST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), ekonomik veya finansal göstergeler ile sermaye piyasası

Detaylı

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Vadeli

Detaylı

TEMİNATLANDIRMA VE KAR/ZARAR HESAPLAMA

TEMİNATLANDIRMA VE KAR/ZARAR HESAPLAMA TEMİNATLANDIRMA VE KAR/ZARAR HESAPLAMA Giriş Borsada kullanılan elektronik alım satım sisteminde (VOBİS), tüm emirler hesap bazında girilmekte, dolayısıyla işlemler hesap bazında gerçekleşmektedir. Buna

Detaylı

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi (A) BORSA İSTANBUL Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı BORSA İSTANBUL Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık Dağıtım Ortamı ve Kapalı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı

Detaylı

Evrakı Doğrulamak İçin : İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.

Evrakı Doğrulamak İçin :   İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. *BE6E3NZJ9* Genel Mektup : 1521 İstanbul, 12/02/2019 PAY ve BORÇLANMA ARAÇLARI TAKAS BÖLÜMÜ Konu İlgili BİAŞ Para Piyasası Yönerge ve Prosedür Değişikliği Hk. Bankalar Aracı Kurumlar Sayın Genel Müdür,

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI A.Ş. GENELGELER-I

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI A.Ş. GENELGELER-I VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI A.Ş. GENELGELER-I Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. Akdeniz Cad. Birsel İş Merkezi No:14 Daire: 601 Alsancak 35210 İZMİR Telefon: +90-232-481-1081 Fax: +90-232-445-6185

Detaylı

Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü. Fiziki teslimata konu hisse

Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü. Fiziki teslimata konu hisse FİZİKİ TESLİMATA KONU VİOP SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ Alınacak Aksiyonlar Örnek Örnek Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü Kontrat adedi *100 adet hisse hisse senetlerini

Detaylı

BORSA İSTANBUL A.Ş. BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ

BORSA İSTANBUL A.Ş. BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ Belge Adı BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ Türü YÖNERGE Kodu 10.YÖN.01 Onay Tarihi 25/08/2016 Revizyon Tarihi 17/04/2019 Revizyon Numarası 3 Hazırlayan BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI OPERASYON DİREKTÖRLÜĞÜ

Detaylı

KULLANIM YETKİSİ VE UYARI

KULLANIM YETKİSİ VE UYARI KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. İşbu sunumda yer alan bilgiler, herhangi bir yatırım aracının alımsatım teklifi, tavsiyesi veya

Detaylı

Vadeli İşlem Sözleşmesi nedir?

Vadeli İşlem Sözleşmesi nedir? Vadeli İşlem Sözleşmesi nedir? Belli nitelikteki ve belli miktardaki bir malın veya bir finansal varlığın gelecekteki önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden teslimini bugün hükme bağlayan yasal bir sözleşmedir.

Detaylı

TEMEL OPSİYON STRATEJİLERİ

TEMEL OPSİYON STRATEJİLERİ TEMEL OPSİYON STRATEJİLERİ VİOP Hakkında Borsa İstanbul A.Ş., yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi

Detaylı

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU 1 Gündem Başlıkları İşlem Sistemi Tasarımı Modelin Genel Esasları İşlem Görmesi Planlanan Pariteler Teminatlandırma Esasları Üyelik Soru-Cevap 2 İşlem Sistemi Tasarımı

Detaylı

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz.

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. 26.10.2015 1 KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul

Detaylı

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır.

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır. EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU 1. GİRİŞ Hatalı işlem düzeltmeleri 20 Aralık 2013 tarihinden itibaren üyeler tarafından yapılabilecektir. Hatalı işlem düzeltmelerinin

Detaylı

Vadeli Piyasalarda Yatırım

Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli Piyasalarda Yatırım VADELİ PİYASALARDA YATIRIM 1 2 3 4 5 6 8 İÇİNDEKİLER Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları: Gelecek İçin Daha Güvenli Yatırım Fırsatları Organize piyasa,

Detaylı

İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu

İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu Kullanım Kılavuzu Bu belge, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından işlem platformunun özelliklerini anlatmak amacıyla hazırlanmış olup belgede yer alan ekranlara

Detaylı

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR Haziran 216 İçindekiler Konsolide Veriler Toplam, Piyasa Bazında Dağılımı, BIST Ana Endeksleri Pay Piyasası Toplam, Pazar Bazında Dağılımı, İşlem Miktarı, Piyasa Değeri, Ayın

Detaylı

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR Mayıs 216 İçindekiler Konsolide Veriler Toplam, Piyasa Bazında Dağılımı, BIST Ana Endeksleri Pay Piyasası Toplam, Pazar Bazında Dağılımı, İşlem Miktarı, Piyasa Değeri, Ayın İlk

Detaylı

MATRİKS TRADER SEPET EMİR MODÜLÜ Arayüz Kullanım Dökümanı (Nisan 2012)

MATRİKS TRADER SEPET EMİR MODÜLÜ Arayüz Kullanım Dökümanı (Nisan 2012) Toplu Emir İşlemleri İçin MATRİKS TRADER SEPET EMİR MODÜLÜ Arayüz Kullanım Dökümanı (Nisan 2012) Sepet Emir Modülü nedir? Matriks Trader Sepet Emir Modülü, Matriks kullanıcılarına, birden fazla enstrümandan

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

VİOP A DAİR TÜM SORULARA CEVAPLAR. Dr. Nuri Sevgen Türev Ürünler Müdürü

VİOP A DAİR TÜM SORULARA CEVAPLAR. Dr. Nuri Sevgen Türev Ürünler Müdürü VİOP A DAİR TÜM SORULARA CEVAPLAR Dr. Nuri Sevgen Türev Ürünler Müdürü Borsa İstanbul A.Ş. Konferans Salonu İstanbul, 4 Kasım 2017 TÜREV ÜRÜNLER 2 TÜREV ÜRÜNLERİN TEMEL FONKSİYONU Vadeli işlem ve opsiyon

Detaylı

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR Haziran 21 İçindekiler Konsolide Veriler, Piyasalar Bazında Dağılımı, BIST Ana Endeksleri Pay Piyasası, Pazar Bazında Dağılımı, İşlem Miktarı Piyasa Değeri, Ayın İlk 1 ları Borçlanma

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER HİSSE/VİOP E-ŞUBE İŞLEMLERİ

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER HİSSE/VİOP E-ŞUBE İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER HİSSE/VİOP E-ŞUBE İŞLEMLERİ www.integralmenkul.com.tr adresinden GiRiŞ sekmesinden e-şubeye giriş yapılır Açılan pencereden BİST ya da VİOP seçilir E-şube giriş ekranı: Uzaktan

Detaylı

VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri

VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri 4 Mayıs 2011 VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri Türev Araçlar Lisans YenilemeEğitimleri, İstanbul İpek TEZER ERCAN İçindekiler: I. VOB daişleme Açılacak Opsiyon Sözleşmelerinin

Detaylı

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR Eylül 21 İçindekiler Konsolide Veriler, Piyasalar Bazında Dağılımı, BIST Ana Endeksleri Pay Piyasası, Pazar Bazında Dağılımı, İşlem Miktarı Piyasa Değeri, Ayın İlk 1 ları Borçlanma

Detaylı

VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR 1. EMİR TİPİ DEĞİŞİKLİKLERİ Viop için geçiş öncesi emir belirlemede 3 seçenek vardı. Fiyat Tipi: Emir Tipi: Süre Tipi: Bistech Viop Geçişi Açıklamalar

Detaylı

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz.

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. İlk vadeli işlemler borsası 18. y.y. ilk yarısı Japonya da kuruldu / Dojima Pirinç Piyasası 1970 ten sonra

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT Anonim Şirketi Gruplara Yönelik Esnek Emeklilik Yatırım Fonu Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2015 Tarihli EK-1 A TABLOSU (Tüm tutarlar TL olarak gösterilmiştir) Sermaye Piyasası

Detaylı

Ocak 2015 Aylık Rapor

Ocak 2015 Aylık Rapor Ocak 2015 Aylık Rapor 1- FONU TANITICI BİLGİLER A. FONUN ADI: DOW JONES İSTANBUL 20 A TİPİ BORSA YATIRIM FONU ( HİSSE SENEDİ YOĞUN FON ) B. KURUCUNUN ÜNVANI: FİNANSBANK A.Ş C. YÖNETİCİ ÜNVANI FİNANS PORTFÖY

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı

Artık Geleceği Birlikte Yöneteceğiz

Artık Geleceği Birlikte Yöneteceğiz Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Hakkında Kısa Kısa VİOP da Endeks, Döviz, Pay ve Emtia vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri işlem görmektedir. Vade Ayları Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki

Detaylı

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

İçindekiler BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR. Konsolide Veriler. Pay Piyasası. Borçlanma Araçları Piyasası. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası BORSA İSTANBUL AYLIK RAPOR Ağustos 1 İçindekiler Konsolide Veriler, Piyasalar Bazında Dağılımı, BIST Ana Endeksleri Pay Piyasası, Pazar Bazında Dağılımı, İşlem Miktarı Piyasa Değeri, Ayın İlk ları Borçlanma

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP İÇİNDEKİLER 1 Giriş... 1 2 Opsiyon Sözleşmeleri... 1 2.1 Opsiyon Sözleşmesinin Tanımı... 1 2.1.1 Opsiyon Sözleşmesine İlişkin Temel Kavramlar... 1 2.1.2 Opsiyon Sınıfı... 2 2.1.3 Opsiyon Tipleri... 2 2.1.4

Detaylı

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FON (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 01/04/2015-30/04/2015 TARİHLERİ ARASI FON RAPORU

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FON (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 01/04/2015-30/04/2015 TARİHLERİ ARASI FON RAPORU OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FON (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 01/04/2015-30/04/2015 TARİHLERİ ARASI FON RAPORU 1- FONU TANITICI BİLGİLER A. FONUN ADI: OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Detaylı

ŞEKERBANK T.A.Ş. A TİPİ HİSSE SENEDİ FONU AYLIK RAPORU Ekim 2012 I - FONU TANITICI BİLGİLER. A-) Fonun Adı

ŞEKERBANK T.A.Ş. A TİPİ HİSSE SENEDİ FONU AYLIK RAPORU Ekim 2012 I - FONU TANITICI BİLGİLER. A-) Fonun Adı ŞEKERBANK T.A.Ş. A TİPİ HİSSE SENEDİ FONU AYLIK RAPORU Ekim 2012 I - FONU TANITICI BİLGİLER A-) Fonun Adı : ŞEKERBANK T.A.Ş. A TİPİ HİSSE SENEDİ FONU B-) Kurucunun Ünvanı : ŞEKERBANK T.A.Ş. C-) Yöneticinin

Detaylı

VAKIF PORTFÖY İLKADIM DEĞİŞKEN ÖZEL FON (Eski adıyla Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. B Tipi Değişken İlkadım Özel Fonu )

VAKIF PORTFÖY İLKADIM DEĞİŞKEN ÖZEL FON (Eski adıyla Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. B Tipi Değişken İlkadım Özel Fonu ) (Eski adıyla Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. B Tipi Değişken İlkadım Özel Fonu ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU VE PAY FİYATININ HESAPLANMASINA DAYANAK TEŞKİL EDEN PORTFÖY

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT Anonim Şirketi Büyüme Amaçli Esnek Emeklilik Yatirim Fonu Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2015 Tarihli EK-1 A TABLOSU (Tüm tutarlar TL olarak gösterilmiştir) Grup Toplam Sermaye

Detaylı

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ 1 VİOP Hakkında Borsa İstanbul A.Ş., yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türkiye finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar

Detaylı

Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir?

Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir? Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir? Tek fiyat yöntemi, belirli bir zaman dilimi boyunca emirlerin eşleştirme yapılmaksızın İMKB Hisse Senetleri Piyasası Alım-Satım Sistemine kabul edilip, bu süre sonunda en

Detaylı

TACİRLER PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)

TACİRLER PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) TACİRLER PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 1 OCAK - 31 ARALIK 2016 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU VE PAY FİYATININ HESAPLANMASINA DAYANAK TEŞKİL EDEN PORTFÖY DEĞERİ TABLOSU

Detaylı

Hisse Senetleri Piyasasında İşlem Gören Menkul Kıymetler

Hisse Senetleri Piyasasında İşlem Gören Menkul Kıymetler Hisse Senetleri Piyasasında İşlem Gören Menkul Kıymetler Hisse senetleri (Oydan Yoksunlar dahil), Borsa Yatırım Fonu Katılım Belgeleri, Aracı Kuruluş Varantları, Menkul kıymet sıfatına sahip olan Rüçhan

Detaylı

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FON (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 01/03/2015-31/03/2015 TARİHLERİ ARASI FON RAPORU

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FON (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 01/03/2015-31/03/2015 TARİHLERİ ARASI FON RAPORU OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. A TİPİ DEĞİŞKEN FON (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 01/03/2015-31/03/2015 TARİHLERİ ARASI FON RAPORU 1- FONU TANITICI BİLGİLER A. FONUN ADI: OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU 1-2- 3-4- PİYASA HAKKINDA BEKLENTİLER ÜRÜNLER HAKKINDA GÖRÜŞLER FİRMA BİLGİLERİ SİSTEM VE ÜYELİK HAKKINDA GÖRÜŞLER Ankete Katılan Kurum Sayısı Toplamı

Detaylı