Biyo Atıklardan Küçük ve Orta Ölçekli Kompost Üretimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Biyo Atıklardan Küçük ve Orta Ölçekli Kompost Üretimi"

Transkript

1 Biyo Atıklardan Küçük ve Orta Ölçekli Kompost Üretimi Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, 2015 Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle

2 Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi Durum: Zeytin ve badem ağırlıklı üretim yapılan Datça Yarımadası nda, bağ-bahçe ve budama atıkları önemli bir sorun. Budama sonrası çıkan dal-budaklar yakılmakta veya çöp alanlarına gönderiliyor. Hava kirliliğine sebep oluyor, yangın tehlikesi yaratıyor. Hayvancılığın azalması sebebiyle, kimyasal gübre kullanımı giderek artıyor. Çözüm: Dal-budak atıkları komposta dönüştürülerek atık sorunu azaltılır. Üretilen kompost çiftçilerçe kullanılır, toprak zenginleştirilir ve kimyasal gübre kullanımı azaltılabilir. Bölgede organik tarım yapan çiftçilerin sürdürülebilirliğine de katkıda bulunulabilir.

3 Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi Proje Kapsamında Yapılanlar: Yazıköy de toprak analizi yapıldı. Kompost yapılabilmesi için öğütücü satın alındı. 3-5 Ekim 2015 Yazıköy, 14 Nisan 2016 Sındı Köyü, 22 Mayıs Datça Humus içeriği düşük Merkez de uygulamalı kompost eğitimleri verildi. 14 Nisan 2106 Sındı Köyü nde Organik Tarım Eğitimi verildi. 15 Nisan 2016 Sındı Köyü nde tarımda kadın istihdamının önemi nedeniyle kadınlarla özel bir sohbet gerçekleştirildi. Proje ve uygulamalar hakkında bir video çekildi. Kompost Kitapçığı hazırlandı- Haziran ayında yayımlanacak.

4 Kompost Atık, kullanılmamış veya yanlış kullanılmış bir kaynaktır. Doğada atık yoktur.

5 Kompost Komposta Eklenebilecek Biyo-Atıkların C/N Oranları Kahverengiler Mısır sapları 75:1 Saman 75:1 Kurumuş yapraklar 60:1 Talaş 400:1 Parçalanmış Karton 350:1 Yeşiller Yaş Ağaç 25:1 Bahçe atıkları 30:1 At Gübresi 18:1 İnek Gübresi 16:1 Tavuk Gübresi 12:1 Yabani otlar 30:1

6 Kompost

7 Kompost Datça, 2015

8 Neden Kompost Yapmalı? Atığın faydalı bir ürüne dönüşmesini sağlamak, Kimyasal gübre ve girdilere bağımlılığı azaltmak, Toprak zenginliğini tüketmeden, toprağın sağlığını arttırmak, Ürün verimini yükseltmek, Hastalıklara ve zararlılara karşı daha dirençli üretim yapmak.

9 Kompost Yaşayan ve yaşamış olan her şey kompost yapılabilir. Kolayca edinilebilen, yerel kaynakları kullanmak önemlidir. Kompostun en temel özelliği, aerob, yani oksijenli koşullarda hazırlanmasıdır.

10 Sıcak Kompost Sıcak kompost, kullanılan organik atığın, uygun karışımda, koşullarda ve nem oranında bir araya getirilerek ısınmasını sağlar. Isınmayı sağlayan şey, uygun besin ve nem oranın sahip yığının içinde faaliyete geçen mikro ölçekli canlı türlerinin çalışmasıdır. İyi hazırlanmış bir kompost yığını, yaklaşık bir ay içerisinde büyük ölçüde tamamlanır ve mikroorganizma faaliyeti yavaşlar. Bu kompost doğrudan toprakta kullanılabilse de, bir süre daha bekleyerek sürecin tamamlanması faydalıdır.

11 Kompost Neden Oluşur? 1. Organik Madde (Karbon ve Azot) 2. Su (Nem) 3. Hava (Oksijen)

12 1. Organik Madde Karbon içeriği baskın olan maddeler: Budama artıkları, Saman, Kurumuş otlar, Kurumuş yapraklar ve dallar, Tahıl kepeği, gibi kuru organik maddeler.

13 1. Organik Madde Datça daki zeytin ve badem bahçelerinden çıkan budama atıklarını verimli biçimde kullanabilmek amacıyla edindiğimiz dal öğütücü.

14 1. Organik Madde Azot içeriği baskın olan maddeler: Mutfak artıkları, Taze biçilmiş otlar, Hayvan gübresi, Süt, yumurta, Baklagiller, Üre, gibi ıslak organik maddeler.

15 1. Organik Madde Karbon / Azot Dengesi İdeal sıcak kompost için en uygun oran, 30 ölçek karbon malzeme ile, 1 ölçek azot malzemenin karışımıdır.

16 2. Nem Sıcak kompost için en ideal nem oranı % 30 dur. Fazla ıslak olan kompost, yığının içine oksijen girmesini engeller. Çok kuru olan kompostta, parçalanma işlemi yavaşlar.

17 3. Oksijen Kompostun yeterli miktarda hava alması sağlanmalıdır. İçine hava giremeyen kompost yığını fazla ısınır, kötü kokmaya başlar ve pütrifikasyon* sürecine girer. Doğadaki organizmaların, özel proteinik maddeleri parçalayıp fermantasyona uğratmasıdır. Parçalanma sonucunda proteinler çeşitlerine göre farklılaşıp, değişik azotlu ve kükürtlü, daha küçük moleküllü yapılara dönüşürler.

18 Sıcaklık Kompost yığınının içindeki sıcaklığın kısa bir zamanda 60o üzerine çıkması beklenir, fakat 70o üzerine çıkmamalıdır.

19 Çevirmek Yığının içindeki nem ve sıcaklık miktarının ideal oranda korunması için çevrilmesi gerekir. Bu çevirme işlemi, aynı zamanda yığının her tarafının eşit miktarda kompostlaşmasını da sağlar.

20 Kompost Alanı Seçimi Kompost yığınını fazla güneş ve yağmur koşullarından korumak gerekir.

21 Sıcak Kompost Hazırlığı İçindekiler: Hayvan gübresi (Keçi) 15 çuval. Budama artıkları (Taze / kuru karışık) 15 çuval. Tahıl Kepeği 5 Kg. Melas (Pekmez) 2 Kg. Maya (Kuru veya yaş) 200 Gr. Su (klorsuz) katmanlar arası göz kararı. Odun Külü (mineral) 4 Kg. Kaya tozu (toprağın ihtiyacına göre bir miktar mineral katkı) 2 Kg. Sıcak kompost hazırlamanın çok farklı yolları var, bu sadece bizim eğitimde kullandığımız yöntem.

22 Yığının Hazırlanması Elimizdeki malzemeleri her katman yaklaşık 5-10 cm kalınlığında olacak şekilde sırayla yığmaya başlıyoruz. (En alt katmana yığının hava alabilmesi için budama artıkları yerleştiriyoruz.) Budama artıkları, Gübre, Kepek, Kül, Bir miktar suyla karıştırılmış pekmez ve maya Her katman tamamlandığında sulayarak, bir miktar ıslatarak uygun nem oranını sağlıyoruz.

23 Baştan Sona Hazırlık Süreci

24 Baştan Sona Hazırlık Süreci

25 Baştan Sona Hazırlık Süreci

26 Baştan Sona Hazırlık Süreci

27 Baştan Sona Hazırlık Süreci

28 Baştan Sona Hazırlık Süreci

29 Baştan Sona Hazırlık Süreci

30 Baştan Sona Hazırlık Süreci Birinci Katman

31 Baştan Sona Hazırlık Süreci

32 Baştan Sona Hazırlık Süreci Odun Külü ve Pekmez ile Karıştırılmış Maya

33 Baştan Sona Hazırlık Süreci Buğday Kepeği

34 Baştan Sona Hazırlık Süreci

35 Baştan Sona Hazırlık Süreci

36 Baştan Sona Hazırlık Süreci

37 Baştan Sona Hazırlık Süreci

38 Baştan Sona Hazırlık Süreci

39 Baştan Sona Hazırlık Süreci

40 Baştan Sona Hazırlık Süreci

41 Baştan Sona Hazırlık Süreci

42 Baştan Sona Hazırlık Süreci

43 Baştan Sona Hazırlık Süreci

44 Baştan Sona Hazırlık Süreci Hazırlığı tamamlanmış kompost yığını

45 Baştan Sona Hazırlık Süreci Yığını tavuklardan korumak için çevresine dallar yerleştirildi.

46 Kompost Bakımı Hazırlanan kompost yığını, birkaç gün bekledikten sonra içler dışa, dışlar içe gelecek şekilde çevrilmeli, bu esnada sıcaklığı ve nem oranı kontrol edilmelidir. Fazla kuruysa biraz ıslatılmalı, fazla ıslak ise, çevirirken bol bol havalanması sağlanmalıdır. Bundan sonra yaklaşık iki-üç günde bir aynı çevirme işlemini tekrarlamak gerekir. Sıcak kompost yığını bir kere hazırlandıktan sonra, tamamlanana kadar yeni malzeme eklenmemelidir. Kompost tamamlandıktan sonra, değerlerini kontrol etmek için bir ziraat laboratuvarında analizi yapılabilir.

47 Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi Projemiz Sonlanırken: Datça projemiz bir pilot projedir. Bu nedenle bize düşen en önemli görev, proje sürecinin ve çıktılarının mümkün olduğunca çok insanla paylaşılmasıdır. Bu amaçla kompost üretim süreci videoya kaydedildi ve eğitim içeriğini kapsayan bir video ve kompost kitapçığı hazırladık. Proje süreci basınla ve Buğday Derneği nin sosyal medyadaki 300,000 takipçisiyle düzenli olarak paylaşılacak ve bir model oluşturması sağlanacaktır. Projemizle ilgili videoya Youtube Buğday Kanalı ndan ulaşılabilir.

48 İlginiz için teşekkür ederiz Türkiye nin ilk ekoloji dergisi olan Buğday Dergisi Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi (üyelere ücretsiz) Facebook ta takipçi Twitter da takipçi kişiye ulaşan aylık e-bülten Açık Radyo programı Kitap ve kitapçıklar Üyemizseniz, desteğiniz için de teşekkür ederiz. Değilseniz, sizi de üyemiz olarak aramızda görmeyi ve Buğday Ailesine katılmanızı çok isteriz. Bu linkten online üye olabilirsiniz: Üyemiz olduktan sonra TaTuTa sistemine, eğitimlere ve size 3 ayda bir gelecek olan Ekolojik Yaşam Rehberlerine ücretsiz erişebileceksiniz. Tabii ki, bunlar dışında sürdürülebilir yaşamın desteklenmesine de katkı sunuyor olacaksınız!

Sıvı Gübre Yapımı. Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015

Sıvı Gübre Yapımı. Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015 Yapımı Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015 Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle Datça da Doğa Dostu Tarım için

Detaylı

Toprak Biyolojisi ve Sağlıklı Topraklar

Toprak Biyolojisi ve Sağlıklı Topraklar Toprak Biyolojisi ve Sağlıklı Topraklar Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015 Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle

Detaylı

GIDA VE ATIKLAR. Açık Havada Eğitim

GIDA VE ATIKLAR. Açık Havada Eğitim GIDA VE ATIKLAR Açık Havada Eğitim Lineer Ekonomi / Beşikten Mezara LINEAR ECONOMY TAKE RESOURCES WASTE ENERGY & MATERIAL WASTE DISPOSE REDUCES NATURAL CAPITAL MAKE CONSUMERS WASTE... DOWNCYCLE? FOSSIL

Detaylı

Topraktaki temel özellikler:

Topraktaki temel özellikler: Topraktaki temel özellikler: Toprak tekstürü Toprak yapısı Toprağı ğın agregat yapısı / suya dayanıkl klı agregatlar Toprak ph ı Organik k madde düzeyid Solucan popülasyonu (800.000 1.2 milyon/hektar yon/hektar)

Detaylı

Neobioplus Nasıl Üretilir?

Neobioplus Nasıl Üretilir? Seperasyon Neobioplus Nasıl Üretilir? NH3, NH4, CH4, H2S Gibi Zararlı Bileşenlerin Giderimi Böcek Yumurta Yabancı Ot Tohum Giderimi Pelet Toz Hayvan Dışkıları Bitkisel Atıklar Anaerobik Ortamda Fermentasyon

Detaylı

Sosyal Proje Topluluk Bahçesi

Sosyal Proje Topluluk Bahçesi Sosyal Proje Topluluk Bahçesi Taner Aksel www.belentepe.org Topluluk Bahçesi Doğal yaşam deneyim alanı Bahçecilik Doğal gıda Temiz enerji Geri dönüşüm Doğal yapılar Topluluk Bahçesi Sosyal, Etik proje:

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

EVDE KOMPOST YAPIMI. Yeryüzü Derneği. Devin Bahçeci Nisan 2011. Yeryüzü Derneği Kütüphanesi Sayı:01

EVDE KOMPOST YAPIMI. Yeryüzü Derneği. Devin Bahçeci Nisan 2011. Yeryüzü Derneği Kütüphanesi Sayı:01 EVDE KOMPOST YAPIMI Yeryüzü Derneği Devin Bahçeci Nisan 2011 EVDE KOMPOST YAPIMI: Organik maddelerin kontrollü bir biçimde biyolojik bir süreçten geçtikten sonra koyu, kolayca ufalanan, toprak gibi kokan

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

ORGANİK GÜBRELER VE ÖNEMİ

ORGANİK GÜBRELER VE ÖNEMİ T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü ORGANİK GÜBRELER VE ÖNEMİ Mehmet Ali YETGİN Ziraat Mühendisi Samsun / Nisan 2010 Dizgi/Baskı *********** Ofset Samsun İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2012 Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.52 0.5 0.530 2,119,95.00 KG 1,125,08.33 1 ARPA YEMLİK TTS 0.53 0.62 0.5486 1,891,138.00 KG 1,03,42.55 56 ARPA YEMLİK ı: 2,162,559.88 3

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM: GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TEMEL İLKELERİ...1 1. GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TANIMI...3 KAYNAKÇA...6

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM: GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TEMEL İLKELERİ...1 1. GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TANIMI...3 KAYNAKÇA...6 İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM: GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TEMEL İLKELERİ...1 1. GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TANIMI...3 KAYNAKÇA...6 2. GÜBRE-ÜRÜN İLİŞKİSİ...9 KAYNAKÇA...19 3. GÜBRE-ÇEVRE İLİŞKİSİ...23 3.1. Azotlu Gübrelerin

Detaylı

1. Giriş. 2. Besinler Besin kaynakları. Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler. Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü

1. Giriş. 2. Besinler Besin kaynakları. Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler.  Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler www.econewfarmers.eu 1. Giriş Bir önceki bölümde besin temininde ekim nöbetinin önemini gördünüz. Bu bölümde organik çiftçilerin kullandığı

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK TTS 0.50 0.50 0.5017 144,340.00 KG 72,409.00 1 ARPA YEMLİK ı: 72,409.00 1 ARPA ı 72,409.00 1 MISIR MISIR MISIR İRMİĞİ İHR 0.70 0.89 0.8194 52,500.00 KG

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

KOMPOST CİHAZLARI (YC SERİSİ)

KOMPOST CİHAZLARI (YC SERİSİ) KOMPOST CİHAZLARI (YC SERİSİ) YC 400 KOMPOST CİHAZI Otomatik 400 lt atık/gün Elektrik İhtiyacı: 380 Volt 3 Faz Ortalama Elektrik Tüketimi: 7 kw/gün Parçalama Sistemi: Mevcuttur. Havalandırma Sistemi: Mevcuttur.

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

7.6. Hayvansal Dışkıların Organik Gübreye Dönüştürülmesi Tavuk Dışkılarını Kompostlamanın Faydaları

7.6. Hayvansal Dışkıların Organik Gübreye Dönüştürülmesi Tavuk Dışkılarını Kompostlamanın Faydaları 7.6. Hayvansal Dışkıların Organik Gübreye Dönüştürülmesi Organik gübreler içerisinde ahır gübresi ilk sırada gelmesine karşın, ülkemizde hayvancılığın çeşitli nedenlerden dolayı gerilemesi sonucu ahır

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

HAYVAN GÜBRESİ ve TARIM İÇİN ÖNEMİ ANAHTAR ÇALIŞMA: AMASYA ÖRNEĞİ Prof.Dr. Süleyman TABAN Kastamonu Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi KASTAMONU

HAYVAN GÜBRESİ ve TARIM İÇİN ÖNEMİ ANAHTAR ÇALIŞMA: AMASYA ÖRNEĞİ Prof.Dr. Süleyman TABAN Kastamonu Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi KASTAMONU HAYVAN GÜBRESİ ve TARIM İÇİN ÖNEMİ ANAHTAR ÇALIŞMA: AMASYA ÖRNEĞİ Prof.Dr. Süleyman TABAN Kastamonu Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi KASTAMONU 1. GİRİŞ Modern tarımda amaç, çevreye zarar vermeden birim

Detaylı

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN 2.01.2018 Prof.Dr. Kemal Küçükersan 1 TANIMI Yeterli düzeyde kuru madde (% 30-40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob koşullarda saklanması sonucu

Detaylı

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. EKOSOL TARIM HAKKINDA EKOSOL TARIM, 2002 yılında Solucan Gübresi üretimi için Eisenia Foetida Kırmızı Kaliforniya Kültür Solucanları ile çalışmaya başlamış, 2005 yılında

Detaylı

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ BİYO KÜTLE ENERJİ Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ «Son balık tutulduğunda, Son kuş vurulduğunda, Son ağaç kesildiğinde, Son nehir kuruduğunda, Paranın yenilecek bir şey olmadığını anlayacaksınız!»

Detaylı

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ daha ver ml b r laktasyon ç n Mehmet AK Z raat Mühend s Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Neden

Detaylı

Tohum yatağının hazırlanması:

Tohum yatağının hazırlanması: Toprak isteği: Yem bezelyesi tüm baklagillerde olduğu gibi, özellikle yeterli kireç bulunan ve PH değeri 6,5-7 olan toprakları sever. PH değeri 6-8 aralığında olan topraklarda da ekimi yapılabilir. Bu

Detaylı

Sürdürülebilir tarımın faydaları

Sürdürülebilir tarımın faydaları konusunda okuyacağınız bu makale için bir çok farklı kaynaktan araştırma yaptık. 1.) Doğal kaynakların orijinal biçimi ile korunmasını sağlar Yenilenemeyen enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL Kompost Tebliği Resmi Gazete Tarihi: 05/03/2015 Resmi Gazete Sayısı: 29286 Organik esaslı

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler PROF. DR. ADNAN ŞEHU Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler YEM Hayvanların besin medde ihtiyacını karşılamak üzere ağız yolu ile yedirilen maddelerin tümüne yem

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

İŞLER. 60 kişi işletme ziyareti için çalışma Eylem programı hazırlayarak bir gün önceden Planı,Yıllık çiftçiyi bilgilendiricek

İŞLER. 60 kişi işletme ziyareti için çalışma Eylem programı hazırlayarak bir gün önceden Planı,Yıllık çiftçiyi bilgilendiricek AYLAR OCAK ŞUBAT MART GAPBİRECİK TARIMSAL YAYIM DANIŞMANLIK MÜH.LTD.ŞTİ.2015-2016 TYD ÇALIŞMA İŞ TAKVİMİ TARIM DANIŞMANIN YAPACAĞI YAPILACAK İŞLER İŞLER FORMLAR ilkbaharda ekilecek tarlaların sürülmesi

Detaylı

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı M.Nazım Yavuz, dünyada ve Türkiye de yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 01/0/201-1/0/201 Sayfa: 1-9 ARPA MTS 0.70 0.70 0.7000 2,000.00 KG 1,400.00 1 ARPA TTS 0.68 0.69 0.6885 522,40.00 KG 59,701.5 4 ARPA BİRALIK ı: 61,101.5 5 ARPA ı 61,101.5 5 MISIR

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

Aksel Permakültür Bahçesi

Aksel Permakültür Bahçesi Aksel Permakültür Bahçesi Aralık 2010 dan Haziran 2011 e www.suyapo.com Öncesi Güneye bakan ön bahçe Yer: İstanbul, Beykoz, M.şevketpaşa Köyü Sonrası Güneye bakan ön bahçe Öncesi Sonrası Adım Adım

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir!

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Birlikte başaracağız Büyükşehir Belediye Başkanı Gerold Noerenberg Foto: Ulrich Wagner Sevgili vatandaşlarımız, Sürdürülebilirlik ve çöpün düzenli bertarafı

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,111.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,111. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2016-30/0/2016 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.82 0.83 0.8250 54,680.00 KG 45,111.00 3 ARPA YEMLİK ı: 45,111.00 3 ARPA ı 45,111.00 3 MISIR MISIR MISIR SARI MTS 0.70 0.72

Detaylı

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Gıda miktarlarında, artan talebin karşılanamaması sonucunda

Detaylı

Biyokütle Nedir? fosil olmayan

Biyokütle Nedir? fosil olmayan Biyokütle Enerjisi Biyokütle Nedir? Yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucu oluşan biyolojik kütle, biyolojik kökenli fosil olmayan organik

Detaylı

Uluslararası Kompost Konferansı

Uluslararası Kompost Konferansı Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER Dünya üzerinde çay bitkisi, Kuzey yarımkürede yaklaşık 42 0 enlem

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

TED İSTANBUL KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ. Solucan deyip geçme; ÇÖZÜM :SOLUCAN

TED İSTANBUL KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ. Solucan deyip geçme; ÇÖZÜM :SOLUCAN Solucan deyip geçme; ÇÖZÜM :SOLUCAN Danışman Öğretmenler Belgin ARUSOĞLU A.Kadir DURANLI William WHİTE TED İSTANBUL KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ Proje Öğrencileri Furkan LÜLECİ Ezgi AYDIN Eda AKTÜRK Alihan

Detaylı

Bir hayaldi gerçek oldu...

Bir hayaldi gerçek oldu... 2 Bir hayaldi gerçek oldu... Türkiye de tarım ve hayvancılıkta entegrasyonu sağlayarak verimi artırmak ve ülkemize katma değeri yüksek hayvancılık modelini kazandırmak, uzun yıllardan bu yana hayalini

Detaylı

MERKEZ B Ü L T E N BÜLTEN NO : 2 SAYFA NO : 1

MERKEZ B Ü L T E N BÜLTEN NO : 2 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 2 SAYFA NO : 1 HUBUBATLAR BUĞDAY BUĞDAY YUMUŞAK EKMEKLİK 0,90 1,00 0,97 884.442 KG 861.745,70 HMS 16 BUĞDAY YUMUŞAK EKMEKLİK 0,90 0,90 0,90 6.770 KG 6.093,00 HMSGT. 1 BUĞDAY YUMUŞAK EKMEKLİK

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903. Tarih: 0/2/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.70.6 0.9708 2,207,222.00 KG 2,42,677.08 272 ARPA YEMLİK TTS 0.8.4.043 4,872,880.00 KG 5,083,095.04 72 ARPA YEMLİK ı: 7,299,545.82

Detaylı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı Ali GÖZÜGÜL Ziraat Mühendisi İlhan ÖZTÜRK Tarım Teknikeri Samsun / 2008 Kapak Tasarımı Dr. Ali KORKMAZ Dizgi/Baskı Refik YILMAZ

Detaylı

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi:

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Özlem İkinci Dr, Bilimsel Programlar Başuzmanı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Ekolojik Köyler Büyük şehirlerde yaşayan pek çok kişinin hayalidir köy yaşamı. Gürültüden

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA

SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak - Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org /BurdurDSYB Yoncayı Neden Yetiştirmeliyiz? SÜT SIĞIRCILIĞI

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 08/12/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 08/12/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.81 0.90 0.8273 281,140.00 KG 232,597.70 5 ARPA İTHAL TTS 0.84 0.91 0.8506 408,800.00 KG 347,721.20 5 ARPA YEMLİK ı: 580,318.90 10 ARPA ı 580,318.90

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 31/01/016 Sayfa: 1-10 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.55 0.55 0.5500 6,090.00 KG 3,349.50 1 ARPA BİRALIK ı: 3,349.50 1 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.600 1,640.00 KG 987.35 1 ARPA YEMLİK

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 25/03/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 25/03/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.6000 36,000.00 KG 21,600.00 2 ARPA YEMLİK TTS 0.67 0.70 0.6889 816,970.00 KG 562,785.92 6 ARPA YEMLİK ı: 651,873.92 9 ARPA ı 651,873.92

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 3,609.

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 3,609. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK OFİS-S 0.65 0.65 0.6511 1,286,120.00 KG 837,375.08 1 ARPA YEMLİK ı: 837,375.08 1 ARPA ı 837,375.08 1 MISIR MISIR MISIR MTS 0.71 0.71 0.7147

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11-9.3 Atık Yönetimi - 9.3.1 Kompostlaştırma Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ HUBUBAT PİRİNÇ PİRİNÇ T.C. Sayfa: 1-9 PİRİNÇ (MUH.AMB.) GTT.S 3.55 3.55 3.542 1,100.00 KG 3,903.00 1 PİRİNÇ ı: 3,903.00 1 PİRİNÇ ı 3,903.00 1 HUBUBAT 3,903.00 1 HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNU BUĞDAY UNU

Detaylı

2016 YILI BRİFİNG RAPORU

2016 YILI BRİFİNG RAPORU a AKHİSAR TİCARET BORSASI 216 YILI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/216-31/12/216 TARİHLERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU 216 H A Z I R L A Y A N : A Y Ş E N İ L G Ü V E N AKHİSAR TİCARET BORSASI

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Hexaferm, organomineral gübre olarak adlandırılan yeni nesil bir gübre cinsidir.

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2015. Tarih: Sayı: 5 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2015. Tarih: Sayı: 5 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-13 ARPA TTS 0.77 0.77 0.7702 40,820.00 KG 31,438.00 1 ARPA BİRALIK ı: 31,438.00 1 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.71 0.71 0.700 19,800.00 KG 13,99.00 1 ARPA YEMLİK

Detaylı

HEXAFERM in Türkiye ve Dünya Açısından Stratejik Önemi Şubat Hexaferm.com

HEXAFERM in Türkiye ve Dünya Açısından Stratejik Önemi Şubat Hexaferm.com HEXAFERM in Türkiye ve Dünya Açısından Stratejik Önemi Şubat 2017 HEXAFERM in Finans Kaynağı ve Ortağı Dünya Bankası Bir Kıraça Holding ve Hexagon Grubu kuruluşu olan Hexagon Katı Atık ve ona ait organomineral

Detaylı

Kentsel Çöplerin Uygulanması

Kentsel Çöplerin Uygulanması 7.4.4.2. Yeşil gübre bitkilerinin yararlı etkileri Uygun yeşil gübreleme, toprağın organik madde kapsamını önemli düzeyde yükselterek verimlilik özelliklerini düzeltir. Kuşkusuz yeşil gübrelerle toprağa

Detaylı

ÜRETKEN KÖY PROJESİ Tarımsal&Endüstriyel üretim Makine&Bilgisayar Müh Nadir CEVAHİR

ÜRETKEN KÖY PROJESİ Tarımsal&Endüstriyel üretim Makine&Bilgisayar Müh Nadir CEVAHİR ÜRETKEN KÖY PROJESİ Tarımsal&Endüstriyel üretim 22.10.2015 Makine&Bilgisayar Müh Nadir CEVAHİR ÜRETKEKEN KÖY PROJİSİ GİRİŞ Üretken Köy projesin amacı verimsiz hale gelen köylerimizi, yeniden verimli ve

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

EkosolFarm KompostBox Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santralı

EkosolFarm KompostBox Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santralı Her Çöp Çöp Değildir! Organik Atıklarımız Toprağımızın İhtiyacı Olan Gübrenin Ta Kendisidir. EkosolFarm KompostBox Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santralı www.ekosol.com.tr ATIK ÜRETMEK, NEREDE VE HANGİ

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ÇAVDAR ÇAVDAR - 31//2014 T.C. Sayfa: 1-8 ÇAVDAR UNU TTS 27.85 31.14 29.3596 72.00 AD 2,113.89 536 ÇAVDAR ı: 2,113.89 536 ÇAVDAR ı 2,113.89 536 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK MTS 1.23 1.95 1.7075 7,906,6.43

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2013 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.69 0.55 8,69,225.00 KG 4,996,961.20 446 ARPA YEMLİK TTS 0.55 0.68 0.5835 5,660,349.9 KG 3,302,59.24 11 ARPA YEMLİK ı: 8,299,20.44

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.58 0.70 0.683 777,530.00 KG 480,763.0 5 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.73 0.6523 655,730.00 KG 427,755.50 8 ARPA YEMLİK ı: 908,58.60 23 ARPA ı 908,58.60

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2013. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2013. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2013 T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.54 0.60 0.5723 534,397.00 KG 305,20.17 30 ARPA YEMLİK TTS 0.57 0.61 0.5970 460,403.00 KG 274,45.5 13 ARPA YEMLİK ı: 50,665.75 43 ARPA

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ÇELTİK ÇELTİK 0/0/207-3/0/207 T.C. Sayfa: - 8 ÇELTİK MTS.3.90.4859 3,39,627.00 KG 9,898,27.4 437 ÇELTİK MTS-.75.75.7500 200,000.00 KG 350,000.00 GT ÇELTİK TTS.23.65.454 2,655,679.20 KG 3,854,585.43

Detaylı

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. SUNGURLU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK - 30/0/2013 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA MTS 0.65 0.66 0.6521 20,000.00 KG 13,02.50 2 ARPA TTS 0.69 0.70 0.6953 97,670.00 KG 67,907.0 ARPA BİRALIK ı: 80,99.90 6 ARPA ı 80,99.90 6 MISIR

Detaylı

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Yazarlar Doç.Dr.Hasan Genç Doç.Dr.İbrahim Aydın Doç.Dr.M. Pınar Demirci Güler Dr. H. Gamze Hastürk Yrd.Doç.Dr. Suat Yapalak Yrd.Doç.Dr. Şule Dönertaş Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2017. Tarih: Sayı: 5 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2017. Tarih: Sayı: 5 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-1 ARPA YEMLİK MTS 0.61 0.61 0.6100 329,800.00 KG 201,178.00 1 ARPA YEMLİK TTS 0.76 1.07 0.8736 87,17.00 KG 76,42.00 ARPA İTHAL OFİS-A 0.70 0.70 0.6997 12,843,120.00

Detaylı

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR 01//2015 HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNU BUĞDAY UNU T.C. Sayfa: 1-10 UN (MUHTELİF) 1.52 1.65 1.6374 2,350.00 KG 3,848.00 2 BUĞDAY UNU ı: 3,848.00 2 BUĞDAY UNU ı 3,848.00 2 MAKARNA URUNLERI MAKARNA TARHANA

Detaylı