TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ (TPD) NİN KALİTE DEĞERLENDİRME TESCİL BELGESİ SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUSU HAKKINDA DEĞERLENDİRME RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ (TPD) NİN KALİTE DEĞERLENDİRME TESCİL BELGESİ SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUSU HAKKINDA DEĞERLENDİRME RAPORU"

Transkript

1 TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ (TPD) NİN KALİTE DEĞERLENDİRME TESCİL BELGESİ SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUSU HAKKINDA DEĞERLENDİRME RAPORU GİRİŞ Türk Psikologlar Derneği (TPD) nin başvurusu üzerine, tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi verilmiş, daha sonra belge yenileme talebine yönelik olarak, faaliyetlerini bir yıl süreyle dondurmuş olduğunu beyan etmesi nedeniyle tarihleri arasında geçerli olmak üzere Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi nin süresi uzatılmıştır. TPD, Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi nin geçerlilik süresinin uzatılması için 24 Temmuz 2015 tarih ve 2015/076 sayılı yazısıyla Yükseköğretim Kuruluna başvuruda bulunmuştur. 23 Temmuz 2015 tarihinde Yükseköğretim Kalite Güvence Yönetmeliği nin yürürlüğe girmesiyle birlikte Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Bu kapsamda Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşlarının tesciline ilişkin değerlendirme süreci yeni Yönetmelik kapsamında belirlenecek esaslar dikkate alınarak Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından hazırlanarak yürürlüğe girmesi için Yükseköğretim Genel Kurulu na sunulacaktır. Ancak, yeni Yönetmelik kapsamındaki değerlendirme sürecine ilişkin ilke ve kuralların belirlenmesine yönelik çalışmalar henüz tamamlanmamış olduğundan, tarihli Yükseköğretim Kalite Kurulu toplantısında, söz konusu ilke ve kurallar Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından yürürlüğe konuluncaya kadar yapılacak tescil yenileme başvurularının, Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği nin 7/e maddesi uyarınca Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu tarafından değerlendirme raporlarında kullanılan ve aşağıda başlıklar halinde verilen; 1. Yükseköğretim için dış kalite güvencesi yöntemlerinin kullanılması 2. Resmi Statü 3. Faaliyetler 4. Kaynaklar 5. Görev bildirgesi 6. Özerklik 7. Kuruluşlar tarafından kullanılan dış kalite güvencesi ve süreçleri 8. Güvenilirlik sağlama yöntemleri ilke ve kurallar çerçevesinde değerlendirilmesine ilişkin prensip kararı alınmıştır. Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi geçerlilik süresi tarihi itibarıyla sona eren TPD nin tescil yenileme başvurusu değerlendirilmek üzere Kurulumuza iletilmiş olup, söz konusu başvuru yukarıdaki ilke ve kurallar çerçevesinde değerlendirilmiş ve sonuçları aşağıda özetlenmiştir.

2 DEĞERLENDİRME Avrupa Yükseköğretim Alanı nda, günümüze kadar bu alanda yapılan çalışmalar ve bu kapsamda önerilen ilke ve standartlar, 2005 yılında ENQA tarafından Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvence İlke ve Standartları (ESG) raporunda yayınlanmış ve Bergen toplantısında Bologna sürecine üye ülkelerin Milli Eğitim Bakanları tarafından kabul edilmiştir. Bu rapor; Yükseköğretim Kurumlarında iç kalite güvencesi Yükseköğretim Kurumlarında dış kalite güvencesi Dış kalite Güvence Kuruluşları ile ilgili uygulamalara ve süreçlere yönelik temel ilke ve standartları belirlemektedir. Günümüzde üye ülkeler bu alandaki çalışmalarını, belirlenen bu ilke ve standartlar çerçevesinde yürütmektedir. Bu çerçevede, Dış Kalite Güvence Kuruluşları için belirlenmiş olan ilke ve standartlar 8 (sekiz) başlık altında toplanmış ve dış kalite güvencesi kuruluşlarının bu ilke ve standartlar temelinde yapılanmaları ve kendi ülkelerinde ya da bölgelerinde profesyonelliklerini, güvenilirliklerini ve doğruluklarını kendi paydaşları için görünür ve şeffaf olduklarını kanıtlamaları öngörülmektedir. TPD nin yapmış olduğu başvuru, bu ilke ve standartlar ile ilişkilendirilerek değerlendirme sonuçları aşağıda verilmiştir: STD 1:Yükseköğretim için dış kalite güvencesi yöntemlerinin kullanılması Standart: Kuruluşlar, Avrupa ilke ve standartları kapsamında tanımlanmış olan dış kalite güvence yöntemlerinin varlığını ve etkinliğini göz önünde bulundurmalı ve uygulamalarında bu yöntemleri kullanmalıdır. Yükseköğretim kurumlarının dış kalite güvencesine yönelik göz önünde tutulması gereken 8 standart bulunmaktadır. Bunlar; (1) iç kalite güvencesi, (2) dış kalite güvencesi süreçlerinin tanımlanması, (3) karar verme kriterleri, (4) dış değerlendirme sürecinin amaca yönelik olması, (5) raporlama, (6) dış değerlendirmeyi takip eden süreçlerin varlığı, (7) periyodik değerlendirme ve (8) dış değerlendirme sisteminin genel olarak değerlendirilmesi hususlarını içermektedir. TPD nin yapılanma ve çalışma esasları (Tüzük, Akreditasyon El Kitabı, Yönetmelik) ve günümüze kadar yürütmüş olduğu dış değerlendirme süreçleri ile ilgili sunulmuş olan dokümanlar incelendiğinde, yukarıda belirtilen iç ve dış kalite güvencesine yönelik standartların, uygulamalarında tam olarak kullanıldığına ilişkin kanıta/kanıtlara rastlanılmamıştır. Ayrıca, raporlama ve periyodik değerlendirme hususları ile ilgili olarak TPD tarafından değerlendirilen programların ilk akreditasyon tarihleri; ne kadar süreyle akredite edildikleri; ara değerlendirme ve tekrar akreditasyon tarihlerine ilişkin bilgilerin paydaşlara karşı şeffaflık ilkesine uygun olarak yapıldığına dair kanıtlara da rastlanılmamıştır.

3 STD 2:Resmi Statü Standart: Kuruluşlar, Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde bulunan kamusal yetkililer tarafından resmen tanınmalı ve yasal bir temele sahip olmalıdır TPD nin başvuru yazısı ekinde sunduğu faaliyet raporu incelendiğinde, TPD nin psikoloji lisans programlarının sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak, sundukları eğitimin kalitesini güvence altına almak ve onlara sürekli gelişim için iç değerlendirme fırsatı yaratmak amacıyla 2006 yılında bir Akreditasyon Üst Kurulu nu oluşturarak psikoloji lisans eğitimi veren programların akreditasyonu için altyapı çalışmalarına başladığı anlaşılmaktadır. Bu Kurul, akreditasyon çalışmalarında kendisinin hazırlamış olduğu Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyon Yönetmeliği El Kitabı nı kullanmaktadır. TPD nin dernek yapısı içerisinde oluşturulan Akreditasyon Üst Kurulu tarafından yürütülen akreditasyon süreciyle ilgili bilgilere, Derneğin web sayfasında ( oldukça kısıtlı düzeyde yer verildiği görülmüştür. İlgili sayfada Kurul üyelerinin isimleri, iletişim bilgileri, hazırlanan Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyon El Kitabı (TPD-PLESA), Dernek Tüzüğü ile bu Tüzük gereği oluşturulan ve TPD etkinliklerinde kullanılmakta olan Psikoloji Programları Akreditasyon Yönetmeliği, Psikoloji Eğitim Amaçları ve asgari standartlar ile akredite edilen program isim listesine ait bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu kapsamda; 1. Değerlendiriciler ve akreditasyon sürecine başvuracak kurumlar için kılavuz niteliğindeki belgelerin bulunmadığı, 2. Başvuru usul ve esaslarının (takvim, değerlendirme ücretleri vb.) açık olarak web sayfasında ilan edilmediği, 3. Akredite edilen programların TPD akreditasyon geçerlilik süreleriyle birlikte ilan edilmediği, 4. Dış değerlendirmeyi takip eden süreçlerin varlığı aynı zamanda "şikâyet ve temyizleri de içermektedir. Kurum şikâyetlerinin nasıl ele alınacağı konusunun el kitabında veya web sayfasında yer almadığı görülmüştür. Şeffaflık ilkesinin gereği olarak dış değerlendirme sürecini tamamını içine alan bu tür dokümanların tüm paydaşların erişimine açık olarak yayınlanması iyileşmeye açık yön olarak değerlendirilmektedir.

4 STD 3:Faaliyetler Standart: Kurumlar, dış kalite güvencesi etkinliklerini (kurumsal düzeyde ya da program düzeyinde) düzenli bir şekilde gerçekleştirebilmelidirler. TPD tarafından, 2010 yılından bu yana toplam 8 program değerlendirilmiş ve akredite edilmiştir. Gerek başvuru ekinde sunulan faaliyet raporu ve gerekse kuruluşun sayfasında sunulan bilgilerden, değerlendirilen programların hangi tarihlerde akredite edildiği, akreditasyon sürelerinin ne olduğu, söz konusu programların akreditasyon sürecine birden fazla kez girip girmedikleri gibi hususlar tam olarak anlaşılamamaktadır. Ayrıca, TPD nin kendi beyanına göre Ağustos 2013 öncesi bir yıl boyunca akreditasyona ilişkin aktivitelerinin durdurulmuş olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, değerlendirilen toplam program sayısı da dikkate alındığında, TPD nin akreditasyon etkinliklerini düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirdiğine ilişkin somut bir yargıya varılamamıştır. STD 4:Kaynaklar Standart: Kurumların dış kalite güvencesi süreçlerini etkili ve verimli bir şekilde düzenleyebilmeleri ve icra edebilmeleri için, süreçlerinin ve yöntemlerinin gelişimine olanak verecek şekilde mali ve insan kaynakları açısından yeterli ve orantılı desteğe sahip olmaları gerekmektedir. TPD tarafından sunulan başvuru dokümanlarında TPD nin faaliyetlerini yürütmek, değerlendirme süreç ve yöntemlerini geliştirmek için gerekli mali kaynaklarına ilişkin detaylı bir açıklamaya yer verilmediğinden dolayı, konu ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapılamamaktadır. Ayrıca, Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyon Yönetmeliği El Kitabı nda değerlendirici havuzu ve ziyaret ekiplerinin (ALPDEK) oluşturulma koşulları ve işleyiş esasları hakkındaki bilgiler de oldukça kısıtlı düzeydedir. Söz konusu el kitabında verilen bilgilere göre, akreditasyon başvurusu alındığında Akreditasyon Üst Kurulu tarafından değerlendirilecek kurum dışındaki bir yükseköğretim kurumundan ilgili alanda görev yapan profesör ve doçent unvanına sahip öğretim üyelerinden oluşan üç kişilik değerlendirme takımı kurulduğu anlaşılmaktadır. Bu kapsamda, akreditasyon değerlendirme süreci ile ilgili eğitim almış üyelerden oluşan bir değerlendirici havuzunun bulunmadığı anlaşılmaktadır.

5 STD 5:Görev Bildirgesi Standart: Kurumların kamuya açık bir bildiride yer alan, net ve açık bir biçimde ortaya konulmuş hedefleri ve amaçları olmalıdır. TPD nin amacı ve amacını gerçekleştirmek için yapacağı faaliyetler Dernek tüzüğünde ( ve web sayfasında ( yayınlanmıştır. TPD nin temel amacı; Türkiye de psikoloji bilimi ve kuruluşlarının çağdaş düzeye ulaşmasını, psikologların mesleki haklarının korunmasını ve ulusal psikoloji sorunlarının çözümlenmesini, ülkemizin bu anlamdaki birikimlerini ortaya koymak doğrultusunda çalışmalarda bulunmak; sağlık, eğitim, endüstri, işletme, adalet, askerlik, kitle iletişimi, güvenlik kuvvetleri, yayın hizmetleri, din, dil, iletişim, sosyal hizmetler, siyaset, sanat ve psikolojinin diğer uygulama alanlarında psikoloji biliminin ülkemize katkılarını arttırmak ve meslek elemanlarının standartlarını yükseltmek ve haklarının korunmasını sağlamak, mesleğe aykırı davrananlar hakkında ilgili birimlere duyuruda bulunmak şeklinde tanımlanmıştır. Ancak, Dernek Tüzüğüne bakıldığında alana özgü akreditasyon faaliyetlerini yürütme işinin görev ve sorumluluk alanları içinde net olarak tanımlanmadığı görülmektedir. Akreditasyon faaliyetlerine ilişkin görev ve sorumlulukların bütün detaylarıyla açıklanacağı bir düzenlemeye gidilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. TPD nin akreditasyon onayına esas oluşturan çerçevenin aynı zamanda Avrupa Psikologlar Dernekleri Federasyonu nun (EFPA) EuroPsy Avrupa Psikoloji Sertifikası için öngördüğü eğitim kriterleriyle de uyumlu olduğu belirtilmektedir. Bu açıklama, program çıktılarının Avrupa Yeterlilikler çerçevesiyle uyumlu olduğunu düşündürmektedir. Ancak, TYYÇ nin lisans seviyesindeki yetkinlikleriyle daha açık bir ilişki kurulması, akreditasyon sürecine giren ve dış değerlendirmesi yapılacak programların TYYÇ yi dikkate almalarını teşvik etmesi açısından önemli olacaktır. STD 6: Özerklik Standart: Kuruluşlar, yürüttükleri faaliyetlerle ilgili özerk sorumluluklara sahip olacak ve hazırladıkları raporlarda yer alan sonuç ve öneriler yükseköğretim kurumları, bakanlıklar veya diğer paydaşlar gibi üçüncü şahıslar tarafından etkilenmeyecek şekilde bağımsız olmalıdır." TPD, yükseköğretim kurumları ile doğrudan ilişkisi olmayan bağımsız bir dernek tüzel kişiliği kazanarak idari ve mali bağlamda özerk bir kurumsal alt yapı oluşturmuştur.

6 Akreditasyon çalışmaları TPD'nin altında oluşturulan Akreditasyon Üst Kurulu tarafından yürütülmektedir. Ancak, çalışma usul ve esasları kapsamında oluşturulan karar alma organlarında daha geniş paydaş kitlesi temsilinin sağlanmaması iyileşmeye açık alan olarak değerlendirilmektedir. Farklı alanlarda faaliyetler gerçekleştiren TPD ye bağlı kurulan Akreditasyon Üst Kurulu na, TPD ye üye olmadan dâhil olunup olunamayacağı hususunda belirsizlik bulunmaktadır. Bu bağlamda, derneğin diğer faaliyetlerine katılmak istemeyecek olası paydaşların katılım ve temsillerinin sağlanmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir. STD 7:Kuruluşlar tarafından kullanılan dış kalite güvencesi ve süreçleri. Standart: "Kuruluşlar tarafından kullanılan süreçler, kriterler ve prosedürler önceden belirlenmeli ve kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır. Bu süreçler içerisinde aşağıdaki hususların bulunması beklenmektedir." Kalite güvencesi sürecine konu teşkil eden hususa ait bir iç değerlendirme ya da buna denk bir yöntem, Uygun olduğu takdirde öğrenci üye veya üyeleri içeren bir uzmanlar gurubu tarafından yapılacak dış değerlendirme ve yerinde ziyaretler, Herhangi bir kararı, öneriyi ya da diğer resmi sonucu içeren bir raporun yayınlanması, Raporun içerisinde yer alan herhangi bir önerinin ışığında kalite güvence sürecine konu teşkil eden hususun eylemlerinin incelenmesi için bir izleme prosedürü. Uygulanmakta olan akreditasyon süreci iç değerlendirme ile uzmanlar tarafından gerçekleştirilen yerinde ziyareti kapsamaktadır. Ancak, akreditasyon kararının açıklanma şekli ile kalite güvence sürecine konu teşkil eden hususun eylemlerinin incelenmesi ve izlenmesi prosedürünün bulunmadığı anlaşılmaktadır. STD 8:Güvenilirlik sağlama yöntemleri. Standart: "Kuruluşlar kendi güvenilirliklerini sağlamak için kendi bünyelerinde bazı yöntemlere sahip olmak durumundadırlar. Bu yöntemlerin aşağıdaki hususları içermesi beklenmektedir." a) Kuruluşların kendi kalitesinin güvence altına alınması için yayınlanmış ve web sitesinde kamuya açık hale getirilmiş bir politika belgesi. b) Şu hususları gösteren belgeler: kalite güvencesinin amaçlarına yansıtılması, çıkar çatışması önleme mekanizması, taşeronlar tarafından yapılan faaliyet veya üretilmiş materyalin kalitesinin sağlanması, kuruluşun kendi iç kalite güvence sistemi, c) Kuruluşun faaliyetleri üzerinde en az beş yılda bir kez dönemsel olarak icra edilen zorunlu dış incelemeden geçmesi.

7 TPD, dış incelemeden geçmek üzere gerekli girişimlerde bulunmaktadır. Ancak, kendi iç kalite güvence sistemini kurduğuna dair bilgi veya politika belgesine rastlanmamıştır.

TIP EĞİTİMİ PROGRAMLARINI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ (TEPDAD) IN KALİTE DEĞERLENDİRME TESCİL BELGESİ SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN

TIP EĞİTİMİ PROGRAMLARINI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ (TEPDAD) IN KALİTE DEĞERLENDİRME TESCİL BELGESİ SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN TIP EĞİTİMİ PROGRAMLARINI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ (TEPDAD) IN KALİTE DEĞERLENDİRME TESCİL BELGESİ SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUSU HAKKINDA DEĞERLENDİRME RAPORU GİRİŞ Tıp Eğitimi

Detaylı

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ PSİKOLOJİ AKREDİTASYON BİRİMİ LİSANS PROGRAMLARI AKREDİTASYON YÖNETMELİĞİ

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ PSİKOLOJİ AKREDİTASYON BİRİMİ LİSANS PROGRAMLARI AKREDİTASYON YÖNETMELİĞİ 1. AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ PSİKOLOJİ AKREDİTASYON BİRİMİ LİSANS PROGRAMLARI AKREDİTASYON YÖNETMELİĞİ Amaç Madde 1 Bu yönetmeliğin amacı; Türk Psikologlar Derneği psikolojide lisans

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1-(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Hitit Üniversitesi Kalite Komisyonunun

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİMDE SİSTEMİMİZDE KALİTE GÜVENCESİ SÜREÇLERİ ODAKLI GELİŞMELER

YÜKSEKÖĞRETİMDE SİSTEMİMİZDE KALİTE GÜVENCESİ SÜREÇLERİ ODAKLI GELİŞMELER YÜKSEKÖĞRETİMDE SİSTEMİMİZDE KALİTE GÜVENCESİ SÜREÇLERİ ODAKLI GELİŞMELER Hasan Mandal YÖK Yürütme Kurulu Üyesi YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDAKİ EĞİLİMLER Azalan kamu kaynakları Uluslararasılaşma Eğitim-öğretim

Detaylı

Sunum İçeriği. 27. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı Porto Bello Hotel, Antalya, 1-2 Kasım 2013

Sunum İçeriği. 27. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı Porto Bello Hotel, Antalya, 1-2 Kasım 2013 Sunum İçeriği MÜDEK in kısa tanıtımı Son Gelişmeler - Değerlendirme ve Akreditasyon - Ulusal ve Uluslararası Tanınma - Dış İlişkiler - Program Değerlendirmeleri MÜDEK Akreditasyonlu Programlar için Hatırlatma

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HİTİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1-(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Hitit Üniversitesi Kalite Komisyonunun eğitimöğretim

Detaylı

Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PAB) Bilgilendirme Toplantısı. 10 Aralık 2016 TPD Genel Merkez, Ankara

Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PAB) Bilgilendirme Toplantısı. 10 Aralık 2016 TPD Genel Merkez, Ankara Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PAB) Bilgilendirme Toplantısı 10 Aralık 2016 TPD Genel Merkez, Ankara İÇERİK: Akreditasyon: Tanım, Amaç ve Tarihçe TPD PAB Akreditasyon

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Sayfa No 1 / 6 ABANT İZZET BAYSAL (Senatonun 08/10/2015 tarih ve 2015/156 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.) Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Abant

Detaylı

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge; Eskişehir Teknik Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri

Detaylı

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 Diler ASLAN PAÜ Kalite Komisyonu Üyesi Kalite Yönetimi ve Veri Değerlendirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAVDEM) Müdürü Kurum Kalite Koordinatörü

Detaylı

İLEDAK AKREDİTASYON SÜRECİ ÖZETİ. İLEDAK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 10 Aralık 2016, İstanbul

İLEDAK AKREDİTASYON SÜRECİ ÖZETİ. İLEDAK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 10 Aralık 2016, İstanbul İLEDAK AKREDİTASYON SÜRECİ ÖZETİ İLEDAK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 10 Aralık 2016, İstanbul Sunum İçeriği İLAD VE İLEDAK: Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyon

Detaylı

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu usul ve esaslar ın amacı; Bingöl Üniversitesi Kalite Komisyonu nun amaçlarına,

Detaylı

Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PAB) Bilgilendirme Toplantısı. 10 Aralık 2016 TPD Genel Merkez, Ankara

Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PAB) Bilgilendirme Toplantısı. 10 Aralık 2016 TPD Genel Merkez, Ankara Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PAB) Bilgilendirme Toplantısı 10 Aralık 2016 TPD Genel Merkez, Ankara İçerik: Akreditasyon: Tanım, Amaç ve Tarihçe TPD PAB Akreditasyon

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE

YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1)

Detaylı

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ KLİNİK PSİKOLOJİ BİRİMİ İŞLEYİŞ VE SÜREÇ YÖNERGESİ 1. Hazırlayanlar-Klinik Psikoloji Birimi Geçici Yürütme Kurulu Üyeleri:

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ KLİNİK PSİKOLOJİ BİRİMİ İŞLEYİŞ VE SÜREÇ YÖNERGESİ 1. Hazırlayanlar-Klinik Psikoloji Birimi Geçici Yürütme Kurulu Üyeleri: TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ KLİNİK PSİKOLOJİ BİRİMİ İŞLEYİŞ VE SÜREÇ YÖNERGESİ 1 Hazırlayanlar-Klinik Psikoloji Birimi Geçici Yürütme Kurulu Üyeleri: Prof.Dr.Güler OKMAN FİŞEK Prof.Dr.Gonca SOYGÜT Yrd.Doç.Dr.Adviye

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- (1) Bu Yönerge, Çukurova Üniversitesi nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423 YÖNETMELİK Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE GÜVENCESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423

23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423 23 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29423 YÖNETMELİK Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE GÜVENCESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

Doç.Dr. Rahmi ÜNAL. KUDEK Genel Koordinatörü

Doç.Dr. Rahmi ÜNAL. KUDEK Genel Koordinatörü Doç.Dr. Rahmi ÜNAL KUDEK Genel Koordinatörü Neden Kalite Güvence? Dünyada 20. yüzyılın son çeyreğinde hızlanan, bilgiye dayalı küresel ekonomik yarış ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerinde yaşanan

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

KALİTE YOLCULUĞUNDA AKREDİTASYONUN ÖNEMİ. Kemal Yüce Kutucuoğlu EKİM

KALİTE YOLCULUĞUNDA AKREDİTASYONUN ÖNEMİ. Kemal Yüce Kutucuoğlu EKİM KALİTE YOLCULUĞUNDA AKREDİTASYONUN ÖNEMİ Kemal Yüce Kutucuoğlu EKİM - 2018 Amaç? Üniversitemizde farklı birimlerdeki akreditasyon çabalarının koordinasyonu sağlamak, Süreçlere destek sağlayarak hızlandırmak,

Detaylı

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRİCİ EĞİTİM ÇALIŞTAYI KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRİCİ EĞİTİM ÇALIŞTAYI KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRİCİ EĞİTİM ÇALIŞTAYI KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ 29 Kasım 2016 ANKARA Sunum İçeriği Kurumsal Dış Değerlendirmenin; Mevzuattaki Yeri, Tanımı, Temel Özellikleri ve

Detaylı

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME KILAVUZU

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME KILAVUZU BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME KILAVUZU 05.12.2016 1 KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ Kurumsal dış değerlendirme süreci, kurumun kendi

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1. (1) Bu Yönergenin amacı İstanbul Teknik Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİNE GİRECEK YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTISI KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ 30 Kasım 2016 ANKARA Sunum İçeriği Kurumsal Dış Değerlendirmenin;

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bünyesinde oluşturulan

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1 Bu Yönergenin amacı Bülent Ecevit Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve Kapsam

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve Kapsam T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 Bu Yönerge; İstanbul Kültür Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Bartın Üniversitesi nde Yükseköğretim Kalite

Detaylı

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENME USULLERİ YÖNERGESİ

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENME USULLERİ YÖNERGESİ FEN, EDEBİYAT, FEN- EDEBİYAT, DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENME USULLERİ YÖNERGESİ FEDEK Değerlendirme Ölçütlerinin

Detaylı

DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ VE TANINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ

DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ VE TANINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ VE TANINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ Aralık 2018 Yükseköğretim Kalite Kurulu ÖNSÖZ Yükseköğretim Kalite Kurulu; ülkemizde Yükseköğretim sistemindeki

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Erciyes Üniversitesi'nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile

Detaylı

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar 11UY0017-6 İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Giriş Ulusal yeterlilikler;

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esaslar ın amacı; Üniversitemizde yapılacak kalite güvencesi

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu yönerge; Bartın Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve

Detaylı

YÖNERGE GAZİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNERGE GAZİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNERGE GAZİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge, Gazi Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - Bu Usul ve Esaslar ın amacı; İstanbul Aydın Üniversitesi Kalite

Detaylı

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm. 04.06.2016 (04.06.2016 tarihli TEPDAD Genel Kurulu nda kabul edilmiştir) (04.06.2016 tarihli TEPDAD Genel Kurulu nda kabul edilmiştir) MADDE 1- Dayanak ve Amaç Bu yönetmelik,

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU VE KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİİRT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU VE KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SİİRT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU VE KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönerge'nin amacı; Siirt Üniversitesinde Yükseköğretim

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM BİLGİ SİSTEMİ

EĞİTİM ÖĞRETİM BİLGİ SİSTEMİ EĞİTİM ÖĞRETİM BİLGİ SİSTEMİ Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS), Avrupa Yükseköğretim Alanı (Bologna Süreci) hedeflerini destekleyen iş yükü ve öğrenme çıktılarına dayalı öğrenci/öğrenme merkezli

Detaylı

SINOP ÜNIVERSITESI KALITE KOMISYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESI. BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SINOP ÜNIVERSITESI KALITE KOMISYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESI. BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SINOP ÜNIVERSITESI KALITE KOMISYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESI BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, Sinop Üniversitesi Kalite Komisyonunun kuruluş,

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Ordu Üniversitesi'nin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve idari hizmetlerinin

Detaylı

İÇ KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİ ve PROGRAM DEĞERLENDİRMESİ

İÇ KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİ ve PROGRAM DEĞERLENDİRMESİ İÇ KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİ ve PROGRAM DEĞERLENDİRMESİ 22 Şubat 2019, İstanbul 26 Şubat 2019, Ankara Prof. Dr. Öktem Vardar www.oktemvardar.com 1 İç Kalite Güvence Sistemi her yıl KİDR ve sonuçları Dış

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU Yükseköğretim Kalite Kurulunun Kurulma Nedeni Yükseköğretimde yapısal değişikliği gerçekleştirecek ilk husus Kalite Kuruludur. Yükseköğretim Kurulu girdi ile ilgili

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yükseköğretim

Detaylı

BOLOGNA SÜRECİ VE TÜRKİYE

BOLOGNA SÜRECİ VE TÜRKİYE T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ VE TÜRKİYE 2011-2013 Dönemi Bologna Uzmanları Ulusal Takımı Projesi YÖK UA MEB ve MYK Paydaş Bilgi Paylaşımı Toplantısı 08 Mart 2013, Ulusal Ajans, Ankara 1 SUNUM

Detaylı

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm. 1.1. 2010 (19.12. 2010 tarihli TEPDAD Genel Kurulu nda kabul edilmiştir) MADDE 1- Dayanak ve Amaç Bu yönetmelik, Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1. (1) Bu Yönergenin amacı Ankara Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI Ek-1 RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle

Detaylı

Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı

Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı T.C. Yükseköğretim Kurulu AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KALİTE GÜVENCESİ 7 Mayıs 2012 Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı ÜNİVERSİTELERİMİZİN

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde

Detaylı

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle hazırlanan işbu Kalite Güvence Raporu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından

Detaylı

Türk Psikologlar Derneği (TPD) Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyon Çalışmaları 2005-2014

Türk Psikologlar Derneği (TPD) Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyon Çalışmaları 2005-2014 Türk Psikologlar Derneği (TPD) Psikoloji Lisans Eğitimi Akreditasyon Çalışmaları 2005-2014 YÖK- YÖDEK Toplantısı 25 Kasım 2014 Ankara Sunum: Prof. Dr. Melike Sayıl (TPD-AÜK Başkanı) Sunum Planı Türkiye

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII AVRUPA BİİRLİİĞİİ BAKANLIIĞII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Üsküdar Üniversitesinin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU 6.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi Şirketler hukuku mevzuatı, şirketler ile muhasebe ve denetim konularını kapsamaktadır. Şirketler konusuna ilişkin kurallar,

Detaylı

Balıkesir Üniversitesi Kalite Komisyonu Çalışmaları - I. 16/06/2016 Perşembe Saat 11.00

Balıkesir Üniversitesi Kalite Komisyonu Çalışmaları - I. 16/06/2016 Perşembe Saat 11.00 Balıkesir Üniversitesi Kalite Komisyonu Çalışmaları - I 16/06/2016 Perşembe Saat 11.00 Kalite Komisyonu Yükseköğretim kurumları, iç ve dış değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmaları için bir Kalite

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

Sağlık Bilimleri Kongresi

Sağlık Bilimleri Kongresi Sağlık Bilimleri Kongresi Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi 24-25 Kasım, 2016 Ankara Oturum-7 Sağlık Bilimlerinde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon 25 Kasım Öz Değerlendirme Raporu (ÖDR) Prof. Dr. Sevim

Detaylı

DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ ECZACILIK EĞİTİMİ PROGRAMLARINI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ ECZAKDER DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ Sürüm 1.0. 07.07.2017 www.eczakder.org.tr ECZAKDER Değerlendirme

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci İklim ŞAHİN 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Doğrulama Süreci Önemli Tanımlar Önemli Kavramlar Doğrulamanın Temel Prensipleri Doğrulamanın Adımları Doğrulama

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 1

Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 1 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

VEDEK DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENME USULLERİ YÖNERGESİ

VEDEK DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENME USULLERİ YÖNERGESİ VEDEK DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENME USULLERİ YÖNERGESİ VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI VE PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ (VEDEK) Adres: Dr. Mediha Eldem Sok 62 / 11 Kültür

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU Görev, Yetki ve Sorumlulukları 13.04.2016, ANKARA SUNUM İÇERİĞİ 1. YÜKSEKÖĞRETİMDE KALİTE GÜVENCESİ - DAYANAKLAR 2. GÜNCEL ADIMLAR a. Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU YURT DIŞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ KURULUŞ VE FAALİYET YÖNERGESİ

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU YURT DIŞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ KURULUŞ VE FAALİYET YÖNERGESİ T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU YURT DIŞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ KURULUŞ VE FAALİYET YÖNERGESİ Konu Madde 1- Bu Yönergenin konusu, Plato Meslek Yüksekokulu nun Yurt Dışı Yükseköğretim

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Tunceli Üniversitesi Kalite Komisyonunun amaçlarına, faaliyet alanlarına,

Detaylı

İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İçerik Kamu İç Kontrol Standartları Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı ve Eylem Planı Rehberi Eylem Planının Genel Yapısı Eylem Planının Hazırlanmasında

Detaylı

AKREDİTE KOBİ DANIŞMANLARI DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTMEN AKREDİTASYON SİSTEMATİĞİ

AKREDİTE KOBİ DANIŞMANLARI DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTMEN AKREDİTASYON SİSTEMATİĞİ AKREDİTE KOBİ DANIŞMANLARI DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTMEN AKREDİTASYON SİSTEMATİĞİ 2018 Özet Bu doküman Akredite Kobi Danışmanları Derneğinin eğitim ve eğitmenleri akredite etmek için kullanacağı

Detaylı

MÜDEK: Genel Bilgiler ve Son Gelişmeler

MÜDEK: Genel Bilgiler ve Son Gelişmeler MÜDEK: Genel Bilgiler ve Son Gelişmeler Dr. M. Yavuz Erçil Genel Sekreter Fırat Üniversitesi, Elazığ 24 Ekim 2014 Sunum İçeriği MÜDEK in kısa tanıtımı MÜDEK Katma Değerleri Son Gelişmeler Sayılarla MÜDEK

Detaylı

25 KASIM 2014 YÖK BAŞKANLIĞI, ANKARA

25 KASIM 2014 YÖK BAŞKANLIĞI, ANKARA FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT, EDEBİYAT, DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ http://www.fedek.org.tr 1 FEDEK gelişimi, temel özellikler, yapısı Değerlendirme

Detaylı

KURUM ZİYARETİ SONRASINDAKİ FAALİYETLER

KURUM ZİYARETİ SONRASINDAKİ FAALİYETLER KURUM ZİYARETİ SONRASINDAKİ FAALİYETLER Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonu, Ankara 06 Temmuz 2017 SUNUM İÇERİĞİ Kurum Ziyareti Sonrası Etkinlikler Süreç Değerlendirmesi

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ BİREYSEL İSTEK VE MEMNUNİYET SİSTEMİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME RAPORU

YALOVA ÜNİVERSİTESİ BİREYSEL İSTEK VE MEMNUNİYET SİSTEMİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME RAPORU 23/08/2013 YALOVA ÜNİVERSİTESİ BİREYSEL İSTEK VE MEMNUNİYET SİSTEMİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME RAPORU Rektörlük makamının 03.01.2011 tarih ve 11 no lu Olur u ile oluşturulan Yalova Üniversitesi Bireysel

Detaylı

ELİT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş YILI ŞEFFAFLIK RAPORU

ELİT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş YILI ŞEFFAFLIK RAPORU ELİT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 2013 YILI ŞEFFAFLIK RAPORU 1 İÇİNDEKİLER LGENEL BİLGİ: II- AÇIKLAMA VE DEĞERLENDİRMELER 1- HUKUKİ YAPI VE ORTAKLAR 2-YURT İÇİ VE YURT DIŞI BİR GRUBA

Detaylı

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SENATO TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 25/04/

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SENATO TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 25/04/ İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SENATO TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 25/04/2018 10.00 07 İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

KYK BELGEM YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ. Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi.

KYK BELGEM YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ. Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi. YAYIN / DEĞİŞİKLİK DURUMU Revizyon No Değişiklik No Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Onaylayan 1 1 10.4.2017 T.ERDEM Dr.Arda SÜRMELİ Değişiklik Notu Öneri/ memnuniyet tanımları eklendi. anketi İlgili

Detaylı

Birim İç Değerlendirme Raporu (BİDR)Hazırlama Yeni Gelişmeler (sürüm 1.4/ )

Birim İç Değerlendirme Raporu (BİDR)Hazırlama Yeni Gelişmeler (sürüm 1.4/ ) Birim İç Değerlendirme Raporu (BİDR)Hazırlama Yeni Gelişmeler (sürüm 1.4/26.12.2018) Prof. Dr. Sultan TAŞCI Erciyes Üniversitesi Kalite Komisyonu Koordinatör Yardımcısı Erciyes Üniversitesi Kalite Komisyonu

Detaylı

ZİDEK Çalışma Yönetmeliği Dayanak, Amaç ve Kapsam MADDE 1- Dayanak MADDE 2- Tanımlar ve Kısaltmalar MADDE 3-

ZİDEK Çalışma Yönetmeliği Dayanak, Amaç ve Kapsam MADDE 1- Dayanak MADDE 2- Tanımlar ve Kısaltmalar MADDE 3- ZİDEK Çalışma Yönetmeliği Dayanak, Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ZİDEK in ZAK ile ilişkilerini ve ZİDEK organı olarak çalışacak diğer kurulların, komisyonların ve çalışma gruplarının

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20.09.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25942 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU ANKARA- 13 /04/2016 1 Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi 2 Araştırma ve Geliştirme Araştırma Stratejisi ve Hedefleri Araştırma Kaynakları Araştırma

Detaylı

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA EŞGÜDÜM KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA EŞGÜDÜM KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA EŞGÜDÜM KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Bologna

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRENİMDE KALİTE MEKANİZMASI

EĞİTİM-ÖĞRENİMDE KALİTE MEKANİZMASI EĞİTİM-ÖĞRENİMDE KALİTE MEKANİZMASI STRATEJİK PLAN AKREDİTASYON Nasıl bir insan? Nasıl bir işgücü? Nasıl bir mezun? KALİTE GÜVENCESİ 1 KALİTE GÜVENCESİ & AKREDİTASYON NEDİR VE NASIL SAĞLANIR? KALİTE GÜVENCESİ,

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI I- TANIM VE AMAÇ: Denetim Komitesi; Turcas Petrol A.Ş (Şirket) Yönetim Kurulu bünyesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri X, No: 19

Detaylı

DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016

DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016 DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016 İLKSEN TAVŞANOĞLU EMNİYET ŞUBE MÜDÜRÜ V. 1 AB NİN DEMİRYOLLARI İLE İLGİLİ ÖNCELİKLERİ Ulusal sınırlardan bağımsız,

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII TÜRK TARİİH KURUMU 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Proje Destek Programı. Başvuru Rehberi

Proje Destek Programı. Başvuru Rehberi Proje Destek Programı 2018 Başvuru Rehberi 2 2018 MALİ DESTEK PROGRAMLARI İçindekiler Yasal Çerçeve... 4 Anadolu Hafta Sonu Okulları Proje Destek Programı Nedir?... 5 Programın İçeriği... 5 Proje Destek

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BOZOK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BOZOK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Bozok Üniversitesi'nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı