A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum 2007-215-"

Transkript

1 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum ERZURUM DA YENİ BULUNAN HAÇ MOTİFLİ KOÇ HEYKELİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ On A New Found Tombstone İn The Shape Of Ram With Cross Motifs İn Erzurum Dr. Yunus BERKLİ * ÖZET Haç motifli koyun, koç ve at heykel biçimli mezar taşlarının, Doğu Anadolu ya çeşitli dönemlerde Balkanlar ve Kafkaslar yolu ile gelen Hıristiyan Türklere ait olduğu araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Çünkü Ermeni ve Gürcü kültüründe mezarlarına koyun, koç ve at heykeli biçimli mezar taşı dikme geleneği olmadığı gibi, Anadolu ya muhtelif zamanlarda, çeşitli sebeplerden dolayı pek çok Türk boylarının geldiği de tarihi kaynaklarla sabittir. Yine VII. yüzyılda Doğu Anadolu da koç ve at heykeli yontan Türk boylarının varlığı kaynaklarda geçmektedir. Özellikle Bizans Devleti, erken İslam akınlarına karşı koyabilmek için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ne Balkanlardan getirttiği Türk boylarını yerleştirmiştir. Bizans, bu Türk boylarından, her zaman azami derecede faydalanmayı bilmiştir. Bu Türk boylarının başında, Peçenekler, Hazarlar, Kuman-Kıpçaklar ve Uzlar gelmekte, Peçenek ve Uzların Balkanlarda Bizans hizmetine girdikleri, Hıristiyan dinini benimsedikten sonra, önemli bir kısmının Anadolu ya yerleştirildikleri bilinmektedir. Bu boylar zamanla Hıristiyan dininde erimiş, bu din değişimi milli kimliklerinde de önemli değişikliklere neden olmuştur. Anahtar Kelimeler: Koyun, koç, at heykeli, mezar taşı, Türk, Peçenek, Kıpçak, Hazar, haç motifi. ABSTRACT Researches have shown that tombstones in the shape of ram or horses with cross motifs belong to Christian Turks who in different periods came from the Balkan sor Caucaus to East- Anatolia. There are no signs that in Armenian or Georgian cultures there is a tradition of using tombstones in the shape of ram, sheep or horses but this is a Turkish tradition and from historical sources it is known that the Turks due to various reasons came to Anatolia in different periods in history. Besides many historical sources also narrate the existence of Turkish * Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Blm. Öğrt. Üyesi.

2 -216- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri clans in the seventh century who dressed stones in the shape of such animals. Furthermore, The Byzantine State, in order to resist the early Islamic invasions, placed turkish clans from the Balkans into the east and southeast Anatolian region and benefited from their presence in this area. Most of these clans were Peçenek, Hazar, Kuman- Kıpçak and Uz Turks and Peçenek and Uz are known for their service to the Byzantines in the Balkans and they after having converted to Christianity were sent to Anatolia. All these clans with time assimilated within Christianity and this alteration also resulted in changes in their national identity. Keywords: Sheep, Ram, Hourse Statue, Tombstone, Turk, Peçenek, Kıpçak, Hazar, Cross motif. Giriş T arih boyunca önemli yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum ve çevresi tarihi yolların kavşağında bulunduğu için her dönemde, değişik mücadelelere sahne olmuştur. Özellikle Orta Asya dan Anadolu ya çeşitli dönemlerde ve çeşitli yollardan sürekli akınlar olmuş, bu akınlar beraberinde Orta Asya uygarlığı ile ilgili materyallerin Anadolu ya aktarılmasını sağlamıştır. Bundan dolayı da Anadolu nun en erken dönemlerinden, günümüze kadar olan devirleri hakkında yapılan bütün araştırmalarda Erzurum, yoğun olarak yer almıştır. En eski dönemlerden başlamak üzere, Asya kökenli kavimlerin bölgeye geldikleri M.Ö. 650 li yıllara kadar olan izler, bölge ile ilgili çalışmaların temelini oluşturur. 1 Elde edilen son bilgiler ışığında, bölgeye proto-türkler in gelişi, Kimmer ve devamında İskitler (Sakalar) le başlamıştır. 2 Doğu Anadolu da yaptığımız yüzey araştırmaları ve arazi çalışmalarında, Erzurum un Olur ilçesi Jandarma Karakolu bahçesine getirilip koruma altına alınan koç heykelleri olduğunu öğrendik. 3 Sanat tarihi ve Türk kültürü adına önemli bulduğumuz bu heykellerin birinin üzerindeki haç motifi, şimdiye kadar 1 Bu konu hakkında Bkz: Arif Müfit Mansel, Eski Doğu ve Ege Tarihinin Anahatları., İstanbul, 1945; Mahmut Pehlivan, En Eski Çağlardan Urartu nun Yıkılışına Kadar Erzurum ve Çevresi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Erzurum, 1984; Afif Erzen, Doğu Anadolu ve Urartular, Ankara, 1992, s. 24 vd. 2 Fuat Tekçe, Pazırık-Altaylarda Bir Halının Öyküsü, Ankara, 1993, s Eser, Erzurum Olur İlçesi-Yaylabaşı Köyünden Cemal Karacağıl ın evinin bahçesinden Jandarma tarafından karakol bahçesinde koruma altına alınmış ve incelememizden sonra da Erzurum müzesine nakledilmiştir.

3 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum karşılaşmadığımız biçimi ile dikkati çekmektedir. 150 x 0.60 x 0.35 cm ölçülerinde, kaidesiz ve oldukça yıprandığı görülen eser, malzeme olarak gri tüf taş malzemeden yontulmuştur. Gövde ile ayakları tek parçadan meydana geldiği için ayakta mı yoksa oturur biçimde mi yontulduğu tam olarak anlaşılamamaktadır. Ama ön kısmın hafif yuvarlak hatlı verilmesinden dolayı oturur biçimde yontulmuş olabileceği düşüncesindeyiz. Baş kısmındaki boynuzları iç içe iki kıvrımdan oluşmakta, ağız kısmının ise ince bir çizgi biçimde verildiği görülmektedir. Heykelin gövdesinin sağ yanında tam ortasında çizgisel olarak kazıma tekniğinde bir haç motifine yer verilmiştir. Heykel gövdesinin sol tarafında ise yine gövdenin tam ortasında, sanat değeri yüksek, alçak kabartma tekniğinde büyük bir haç motifi yer almaktadır (Çizim-1, Resim-1). Haçın yukarı gelen kollarının, tıpkı Selçuklu çift başlı kartallarında olduğu gibi sağa ve sola aşağı gelecek şekilde dikey indirildiği görülmektedir (Resim-2). Bu kollarla yan kollar arasında ise birinin içi oyuk, diğerinin ise düz oyulmamış ve simetrik bir şekilde yerleştirilmiş damla motifi olduğunu düşündüğümüz iki motif yer almaktadır. Haçın kollarının bu tarzda aşağı gelecek şekilde verilmesi, ilk kez karşılaşılan bir durum olmasından dolayı oldukça önemlidir. Kuyruk kısmının tahrip olduğu heykelin üzerinde başka herhangi bir süsleme öğesine rastlanılmamaktadır. Haç motifli koç ve at biçimli mezartaşlarına Erzurum dışında, Anadolu da sadece Kars bölgesi ve ilçelerinde rastlanmakta, (Resim-3) Anadolu dışında ise Gürcistan bölgesinde yoğun olarak görülmektedir (Resim-4). Erzurum daki örneklerimizin üzerlerinde motif ve süslemeye fazlaca yer verilmediği dikkati çekmektedir. Sadece Erzurum/Tortum/Pehlivanlı Beldesi nde yeni tespit ettiğimiz bir koç heykeli üzerinde yıpranmış biçimde örs ve çekiç motifi olduğunu sandığımız motifler yer almaktadır (Resim-5a-5b, Çizim-2)). Üzerinde çekiç ve örs motifi olan at ve koç heykelleriyle Kars bölgesinde de karşılaşılmaktadır (Resim-6). Gürcistan daki örneklerin ise üzerlerinde oldukça zengin figür ve motifler yer almaktadır (Resim-7). Bu motifler Azerbaycan-Lerik ve Ordubad bölgesinde gördüğümüz kılıç, hançer, çekiç, ok-yay motifleri ve insan figürleri ile büyük benzerlik göstermektedir (Resim-8).

4 -218- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri Çizim 1- Uçları çift başlı kartala benzeyen haç motifli, koyun veya koç heykeli biçimli mezar taşı, Yaylabaşı Köyü-Olur-Erzurum Resim 1- Koyun veya koç heykeli biçimli mezar taşı, Yaylabaşı Köyü Olur-Erzurum (Heykel, şu anda Erzurum müzesinde sergilenmektedir).

5 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum Resim 2- Koyun veya koç heykeli biçimli mezar taşı, Yaylabaşı Köyü- Olur/Erzurum Resim 3-Haç motifli at heykel biçimli mezar taşı Kars Müzesi (H.Özkan dan)

6 -220- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri Mezar taşını koç ve at heykeli biçiminde yapma geleneği, Orta Asya Türk sanatının ve kültürünün bir özelliği olduğu bilinmektedir. 4 Orta Asya da Altay dağlarında yaklaşık 2600 m. yükseklikteki yeni açılan bir kurgandan, MÖ. V. ve III. yüzyıllardan kalma İskit veya Hun dönemine ait, mumyalanmış cesedin yanında ahşap bir at heykeli 5 (Resim-9), Kırgızlara ait VII. ve IX. yüzyıllardan kalma Uybat ve Kapçal kurganlarında ahşaptan yapılmış koyun heykelleri 6 (Resim-10) veya Göktürklere ait Kültiğin Mezar anıtının girişindeki iki koç heykeli bunun en güzel örnekleridir (Resim-11). 4 Anadolu da ki koyun, koç ve at biçimli mezar taşları hakkında bkz. Tevfik Demiroğlu, Ak ve Karakoyunlu Mezarlıklarındaki Koç Heykelleri, T.T.O.K. Belleten, 74/3, İstanbul, 1948, s. 15; Nazmi Sevgen, Anadolu da At ve Koyun Motifi Mezar Taşları, T.M.O. Dergisi, S. I, İstanbul, 1955, s ; Hamit Zübeyr Koşay, Doğu Anadolu Mezar taşlarındaki Koç ve Koyun Heykelleri, Milletlerarası I. Türk Sanatları Kongresi, Ankara, 1959, s ; Kurd, Erdmann, Die beiden Türkischen Grabsteine im Türk ve İslam Eserleri Müzesi in İstanbul, Beitrage zur Kunstgeschichte Asiens,, İstanbul, 1963, s ; Tuncer Baykara, Mirseyit-Tanır Köyü Mezarlığı, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: IV, Erzurum, 1972, s ; Abdulhalûk Çay, Anadolu da Türk Damgası Koç Heykel- Mezar taşları ve Türklerde Koç-Koyun Meselesi, Ankara, 1983;; Beyhan Karamağaralı, Ahlat Mezar taşları, Ankara, 1992, s ; Hamza Gündoğdu, Eski Bir Kültür Merkezi Başköy, Otlukbeli Paneli, Erzincan, 1996, s ; Hamza Gündoğdu, Nahçıvan dan Figürlü Bir Mezar Taşının Düşündürdükleri, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, Sayı: XVI, Erzurum, 2006, s Metin Haseki, Plastik Açıdan Türk Mezar taşları, İstanbul, 1976; Haldun Özkan, Erzincan/Çayırlı ve Çevresinde Heykel Biçimli Mezar Taşlarından Birkaç Örnek, VI. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazı Sonuçları ve Sanat tarihi Sempozyumu- Bildiriler- (08-10 Nisan 2002), Kayseri, 2002, s Ertuğrul Danık, Koç ve At Şeklindeki Anadolu Mezar taşlarının Dağılımı, Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, Sayı, IV, Ankara, 2004, s ; Yunus Berkli, Erzurum ve Erzincan Çevresinde Görülen Koyun, koç ve At biçimli Mezar Taşları ve Sanat Tarihindeki Yeri ve Önemi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, Atlas Dergisi, Altay Mumya Savaşçı, İstanbul, Kasım, 2006, Sayı, 164, s Bahaeddin Ögel, İslamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, Ankara, 2003, s. 212.

7 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum Resim 4-Haç motifli koyun veya koç heykel biçimli mezar taşı, Tiflis Müzesi,Gürcistan (A.Çay dan) Resim 5a-Haç motifli koyun veya koç heykel biçimli mezartaşı, Pehlivanlı beldesi-tortum-erzurum

8 -222- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri Resim 5b-Aynı heykelin boyun kısmındaki haç motifi Çizim 2-Haç motifli koyun veya koç heykeli, Pehlivanlı Beldesi- Tortum-Erzurum

9 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum Resim 6-Üzerinde çekiç ve örs figürü olan at heykel biçimli mezar taşı, Arpaçay-Kars Müzesi (H.Özkan dan) Resim 7- Üzeri değişik figürlerle süslenmiş koç heykeli biçimli mezar taşı, Tiflis Müzesi-Gürcistan (A.Çay dan)

10 -224- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri Resim 8-Üzeri av sahnesi ile işlenmiş koç heykeli biçimli mezar taşı, Ordubad-Sisisan-Urud Köyü/Azerbaycan (R.Efendi den) Resim 9- Altay Dağları ndaki kurgandan çıkarılan ahşap at heykeli (Atlas Dergisi)

11 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum Resim 10- Kırgızlara ait Kapçal I ve Kapçal II kurganından çıkan koç heykelleri ve at koşum takımları (B.Ögel den). Anadolu da Ahlat, Bitlis, Erzurum, Kars, Tunceli, Ağrı, Erciş, Malatya, Erzincan, Sivas, Doğu Karedeniz Bölgesinde; Artvin, Rize, Orta ve Batı Anadolu da; Akşehir ve Afyon 7 bölgelerinde koyun, koç ve at heykeli biçimli mezar taşları yapma geleneği görülmektedir. 7 Hamza Gündoğdu, Afyon'da Yeni Bulunmuş Figürlü Bir Mezar Taşı Hakkında, Sanat Tarihi Yıllığı, S. XII, İstanbul, 1983, s

12 -226- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri Resim 11- Kültiğin mezar anıtı önündeki karşılıklı koç heykelleri, Moğolistan Doğu Anadolu da özellikle Erzurum ve Kars çevresinde görülen haç motifli koyun, koç ve at heykeli biçimli mezar taşları araştırmacıların her zaman dikkatini çekmiştir. Bu heykellerin Türk kültürünün ürünleri olabileceği veya Türk kültüründen etkileşim sonucu başka kültürlerin de eseri olabileceği ileri sürülmüştür. 8 Haç motifli heykel biçimli mezar taşlarının kaynağı Türklerin Anadolu ya yerleşme süreci, sanıldığı gibi Malazgirt savaşı ile (1071) başlamamıştır. Bilinenin aksine, Türklerin Anadolu ya gelişleri, İslamiyet ten çok önceleri daha milattan önceki dönemlere kadar uzanır. Son arkeolojik araştırmalar, coğrafî vesikalar ve eski yer isimleri bu bilgileri doğrulamaktadır. 9 Nüfus yoğunluğu, yeni otlaklar bulma, yeni bir siyasî birliğin kurulması veya dağılması gibi pek çok sebep, daha milattan önceki yıllarda Türklerin anayurtlarını bırakarak çeşitli bölgelere göç etmelerine yol açmıştır Karamağaralı, Ahlat Mezar taşları, s Abdulhalûk Çay, Anadolu nun Türkleşmesi (Selçuklu Öncesi), Ankara, 1983, s Muhammet Beşir Aşan, Elazığ, Tunceli ve Bingöl İllerinde Türk İskân İzleri (XI XIII. Yüzyıllar), Ankara,1992, s. 24. *Kut; Eski Türk inancında, Gök Tengri nin yeryüzünü yönetme yetkisi ve gücünü Türk Hakanlarına verdiğine inanılan ve İslamiyet sonrasında Kızıl Elma ülküsüne dönüşen inanış. Kut inancında, açların doyurulması, çıplakların giydirilmesi ve en önemlisi de adalet

13 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum Proto Türk kabul edilen Kimmerlerin ardından Anadolu ya MÖ VII. yüzyılda giren Sakalardan sonra, 11 çeşitli Türk devlet veya boylarının da Anadolu ya akınlar yaptıkları bilinmektedir. 12 Daha sonra Türklerin Anadolu akınları, Asya Hun Devleti zamanında da devam etmiştir. Özellikle MS yılları arasında Kafkaslar üzerinden Anadolu ya giren Hunların, Urfa ya kadar ilerledikleri tarihî kaynaklarla sabittir. 13 Milattan sonraki dönemlerde de Kafkaslar üzerinden Anadolu ya çeşitli nedenlerle akınlar yapılmıştır ki, bunların en önemlisi, Avrupa Hun Devleti nin hakanı Attila nın saltanatının son zamanlarında yapılan akındır. Attila ya tâbî çeşitli Türk boylarının, Sasaniler ile savaşan Hıristiyan Armenyalılara yardım için Kür ırmağı boylarına indikleri bilinmektedir. 14 MS VII. yüzyıl başlarında, bazı Türk boylarının dağınık bir şekilde (Liderlerinin Sasani hükümdarı Keyhüsrev tarafından ( ) bir ziyafette hile öldürülmeleri üzerine başsız kalmışlardır) 15 Anadolu da Yukarı Dicle, Aras, Kür ve Çoruh boylarına yerleştikleri bilinmektedir. 16 Bunların Tengri isimli ilahlarının olduğu, çok iyi ok attıkları ve koç ile at heykeli yonttukları, kaynaklarda geçmektedir. 17 Bu Türk boylarının, Kıpçak veya Hazar Türkleri olma ihtimali kuvvetlidir. Bu başsız kalan dağınık Türk boylarının, bir kısmı da Kafkas Dağları kuzeyindeki ana kollarına tutunarak boy beyleri halinde yaşamışlardır. 18 Attila nın, Orta Avrupa üzerine yapmış olduğu seferler sonucunda, Balkanlar ve Orta Avrupa ya oldukça kalabalık Türk boyları yerleşmiştir. Bu boylar, zamanla Hıristiyan kültüründe erimiş, bu din değişimi millî kimliklerinde de önemli değişikliklere neden olmuştur. Bizans, İşte bu Türk boylarından her zaman azami derecede faydalanmayı bilmiştir. Peçenek ve Uzların Balkanlarda Bizans hizmetine girdikleri, Hıristiyan dinine geçtikten sonra, önemli bir kısmının Anadolu ya, özellikle Doğu Anadolu ya yerleştirildikleri 19 götürülmesi esastır. Eski Türk töresinde, savaştaki mağlubiyet, tabii afetler, kuraklık gibi devletteki olumsuz gelişmeler, Gök Tengri tarafından Kut un geri alındığına yorumlanarak göç yapılırdı. 11 Fahrettin Kirzioğlu, Yukarı-Kür ve Çoruk Boylarında Kıpçaklar, Ankara, 1992, s Zeki Velidi Togan, Umumi Türk Tarihine Giriş, 3. Baskı, İstanbul, 1981, s Gyula Nemeth, Attila ve Hunları, (Çev: Şerif Baştav), Ankara, 1982, s ; Ali Sevim, Anadolu nun Fethi, Ankara, 2000, s Fahrettin Kirzioğlu, a.g.e., s Fahrettin Kirzioğlu, a.g.e., s E. Fuat Tekçe, Pazırık, Ankara,1993, s Moisey Kagankatvasi, Ağvan Tarihi, Akt; Rasim Efendiyev, Daşlar Danışır, Bakü, 1980, s Fahrettin Kirzioğlu, a.g.e., s Bilge Umar, Türkiye Halkının Ortaçağ Tarihi, İstanbul, 1998, s. 62.

14 -228- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri bilinmektedir. Bölgede bazı mimarî eserlerde görülen Avrasya üslubu geleneğindeki motifler de bunu ispatlamaktadır. 20 Ayrıca gerek bölgede ve gerekse başka bölgelerdeki, kadı sicillerinde Türk ismi taşıyan Rum, Ermeni ve Gürcülere rastlanılması bu gerçeği teyit eder. 21 Türkçe konuşan, Türkçe isim alan bu insanların, Anadolu nun değişik yerlerinde bulunmaları, mesela; Halep, Antakya ve Antep de bulunan Müslüman Türklerin, Ermeni ve Rumların XIX. yüzyıla kadar Türkçe konuştukları, salnameler den anlaşılmaktadır. 22 Kıpçakların IX. yüzyıldan başlayarak Hıristiyan veya İslam dinine girdikleri, bölgede Gürcü, Ermeni, Moğol ve Selçuklu Türkleri ile karıştıkları tarihi bir gerçektir. 23 Bu nedenle Türkçe konuşan, sanat eserlerinde Orta Asya üslup özelliklerini kullanan bu insanlar, muhtemelen Avar, Hazar, Peçenek, Kıpçak- Kuman gibi Anadolu ya erken dönemlerde gelen Türkmen boylarına mensup Türkler oldukları ileri sürülmektedir. 24 Anadolu ya yerleşen bu Türk boylarından üç tanesinin, bölgede görülen haç motifli koyun, koç ve at heykellerinin kaynağı ile yakından alakalı olduğunu düşünmekteyiz. Bu üç Türk boyu, Hazarlar, Peçenekler ve Kıpçaklardır. a. Hazarlar Önemli bir kısmı ortaçağların başında 25 Doğu Anadolu ya yerleşen Hazarların bu iskanları, bazen akınlar sonucunda, bazen de Bizans tarafından stratejik açıdan askerî güçlerinden faydalanmak amacıyla teşvik edilip gerçekleştirilmiştir. Bizans, özellikle erken İslam akınlarına karşı koyabilmek için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine Hazarları yerleştirmiştir. 622 yılında, Bizans imparatoru Heraklius, Hazar Devleti nden askerî amaçlar için yardım istemiş, kendisine 40 bin Türk atlısı gelmiştir. 26 Belki de VII. yüzyılda bölgeyi gezen ve Ağvan Tarihi isimli eseri yazan Ermeni tarihçisi Moisey Kagankatvasi nin bölgede gördüğü uzun saçlı, at üstünde çok mahir ok atan ve koyun, koç, at heykeli yontmada usta olan diye nitelendirdiği topluluklar bu Hazar Türkleri olabilir. Anadolu ya Türklerin yerleşmeleri, Hazarlar ın Arapları, VIII. yüzyılda yenmesinden sonra, daha da sıklaşmıştır. Hazarlarda da diğer Türk 20 Haldun Özkan, Karma Planlı Kiliselere Doğu Anadolu da bir örnek Öşvank ( OSCHKİ) Kilisesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, S. 3, Erzurum, 1997, s M.B. Aşan, a.g.e., s M.B. Aşan, a.g.e., s Bilge Umar, a.g.e., s Nejat Göyünç, Onaltıncı Yüzyılda Ankara, Belgelerle Türk Tarih Dergisi, C. I, İstanbul, 1967, s. 1; Halit Ongun, a.g.m., s Abdurrahim Şerif Beygu, Erzurum Tarihi, Anıtları ve Kitabeleri, İstanbul, 1936, s Z.V. Togan, a.g.e., s. 73; Akdes Nimet Kurat, a.g.e., s

15 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum boylarında olduğu gibi, ölü ve mezarlarına büyük bir saygı geleneği vardı. Özellikle hakanın mezarı kutsal kabul edilirdi. Mezarın yanından geçen herkes büyük bir saygı ile eğilir, at üzerinde ise attan inip, mezar tamamen görünmez hale gelinceye kadar tekrar ata binmezlerdi. 27 Bu olay hakana saygıyı anlatması açısından önemlidir. b. Kıpçaklar Bölgeye gelip yerleşen ve çok iyi binici ve asker olmalarından dolayı Rus, Bizans ve Gürcüler tarafından, askeri hizmetlerde kullanılan diğer bir Türk boyu da Kıpçaklardır. Kıpçaklar, özellikle Kafkasların Türkleşmesinde çok önemli rol oynamışlardır. Kıpçakların Anadolu ya gelişleri iki yoldan olmuştur. Birinci yol, Bizans tarafından erken İslam akınlarına karşı koyabilmek ve Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sağlam bir tampon bölge oluşturmak için Balkanlar daki Kıpçak Türklerini bu bölgelere iskân ettirilmişlerdir. İkinci yol ise, bizzat kendileri Kafkaslar ve Gürcistan üzerinden Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine gelerek yerleşmişlerdir. 28 Kıpçakların IX. yüzyıldan başlayarak ya Hıristiyan, ya da İslam dinine girdikleri, bölgede Gürcü, Ermeni, Moğol ve Selçuklu Türkleri ile karıştıkları tarihi bir gerçektir. 29 Kuman- Kıpçaklar, Kafkasların Kuzey düzlüklerinde yaşarlarken, Gürcistan kralı II. David in teşebbüsü ile Hıristiyan dinine döndürülmüşlerdir. Kral David, bu Türkleri Kafkaslara ve Doğu Anadolu ya yerleştirmiş, Kuman-Kıpçak Türklerinin hakanı Karahan oğlu Atrak ın kızı ile kendi oğlunu da evlendirerek, akrabalık oluşturmuştur. 30 Bunların Anadolu ya gelip yerleştikten sonra, bir kısmının Gregoryen ve Ortodoksluğa geçtikleri ve Anadolu ya gelen Müslüman Türkleri, dini ayrılıktan dolayı kendilerinden saymamaları üzerine, zamanla Ortodoksların Rumlara, Gregoryen olanların da Ermenilere katıldıkları görüşü ileri sürülmektedir. 31 c. Peçenekler Peçenekler de yine Bizans tarafından, doğudan gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek için özellikle Doğu Anadolu bölgesine yerleştirilmiştir. Peçenek 27 M.İ. Artamonov, a.g.e., s Zeki Velidi Togan, a.g.e., s ; Arthur Koestler, 13. Kabile, (Çev: Belkıs Dişbudak), İstanbul, 2006, s Bilge Umar, a.g.e., s İbrahim Kafesoğlu, Selçuklular, İA, C. X. İstanbul, 1980, s Ragıp Önen, Bor Halil Nuri Bey Kütüphanesindeki Mahkeme-i Şer iye Sicilleri ve Bunlarda Görülen Türkçe Kişi ve Köy İsimleri, Türk Etnografya Dergisi, Sayı 3. Ankara, 1959, s. 8 19; Osman Turan, Tarihi Akışı İçinde Din Ve Medeniyet, İstanbul, 1980, s

16 -230- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri hakanı Turak ile Kagan adlı komutanı arasındaki mücadele sonucunda, Kagan, yirmi bin kişilik kendisini destekleyenler ile 1049 da Bizans a sığınarak Hıristiyan olmuştur. Daha sonra Turak ta bir savaşta yenilerek Bizans a sığınır ve o da din değiştirerek Hıristiyan olur. Bizans İmparatoru bu Peçenek kuvvetlerinden, doğudan gelebilecek İslam, Türkmen ve Selçuklu akınlarına karşı koymak için bir ordu oluşturarak, bunları Doğu Anadolu bölgesinde görevlendirir. 32 Bizans Devleti içinde özellikle askeri kuvvetler içinde küçümsenmeyecek sayıda Türklerin varlığı, zamanla Bizans ın Anadolu yu kaybetmesine neden olacaktır. Malazgirt Savaşı nda (1071), Sultan Alparslan a karşı Balkanlardan getirttiği, şamanist Uz (Oğuz) ve Peçeneklerden meydana gelen süvari kuvvetlerini kullanmak istemiştir. Ancak bu şamanist Türkler, hemen ırkdaşları olan Selçuklu saflarına geçerek, Bizans ın hem savaş planlarını altüst etmişler, hem de savaşı kaybetmelerine neden olmuşlardır. 33 Sonuç: Türklerde ölüye duyulan saygı ve ölüm sonrası hayatla ilgili inanışlar ölü gömme, mezar hazırlama gibi etkinliklerin önem kazanmasına zemin hazırlamıştır. Bu etkinlikler eski Türk inanç sistemindeki kozmoloji ve ölüm sonrası hayatla ilgili düşüncelerle birleştirilmiş ve figüratif anlamda ölü kültü ve mezarlıklarda her zaman yaşatılmıştır. Bu inanç ve düşüncenin bir yansıması olan koyun, koç ve at heykeli biçimli mezar taşı yapma geleneği, Türklerin başka dinlere girmelerine rağmen varlığını devam ettirmiştir. Uzun süre Anadolu daki koyun ve koç heykelleri Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türkmen Devletleri ile irtibatlandırılmaya çalışılmıştır. Bu tür heykellerin bu devletlerden çok daha önceki dönemlere ait olabileceği fazla irdelenmemiştir. Yapılan araştırmalar, bunların özellikle Erzurum ve çevresinde görülen haç motifli koyun, koç ve at biçimli mezar taşlarının çok daha erken dönemlere ait olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu heykeller, bölgeye çok erken dönemlerde gelip yerleşen ve Hıristiyan dinine giren çeşitli Türk boylarına ait olmalıdır. Bu bilgiler ışığında haç motifli koyun, koç ve at heykellerinin, X. yüzyıldan çok önceleri, Anadolu ya gelip yerleşmiş Türk toplulukları tarafından oluşturulan bir gelenek olduğu ortaya çıkmaktadır. 32 H. Z. Koşay, Malazgird de Buluşanlar, a.g.m., s O. Turan, Türk Cihan.., s. 162.

17 A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum KAYNAKLAR ARTAMONOV, M. İ, Hazar Tarihi (Türkler, Yahudiler, Ruslar), (Çev: Ahsen Batur), İstanbul, AŞAN, Muhammet Beşir, Elazığ, Tunceli ve Bingöl İllerinde Türk İskân İzleri (XI XIII. Yüzyıllar), Ankara,1992. BAŞTAV, Şerif, Avrupa Hunları, Makaleler, C. II, Ankara, 2005, s BERKLİ, Yunus, Ardahan Çevresinde Görülen Soyut İnsan Biçimli Mezartaşları, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat Dergisi, S. 9. Erzurum, 2006, s , Erzurum ve Erzincan Çevresinde Görülen Koyun, koç ve At biçimli Mezar Taşları ve Sanat Tarihindeki Yeri ve Önemi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Erzurum, BEYGU, Abdurrahim Şerif, Erzurum Tarihi, Anıtları ve Kitabeleri, İstanbul, ÇAY, Abdulhalûk, Anadolu da Türk Damgası Koç Heykel-Mezar taşları ve Türklerde Koç-Koyun Meselesi, Ankara, ÇORUHLU, Yaşar, Türk Sanatı nda Koyun, Koç, Keçi Figürlerinin Sembolizmi, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Sayı: 100, Ankara, 1995, s DEMİROĞLU, Tevfik, Ak ve Karakoyunlu Mezarlıklarındaki Koç Heykelleri, T.T.O.K. Belleten, 74/3, İstanbul, 1948, s. 15. EFENDİ, Rasim, Stone Plastic Art of Azerbaijan, Bakü, GÖYÜNÇ, Nejat, Onaltıncı Yüzyılda Ankara, Belgelerle Türk Tarih Dergisi, C. I, İstanbul, s GÜNDOĞDU, Hamza, Üzümlü İlçesi ve Çevresindeki Tarihi ve Kültürel Kalıntılar, Erzincan-Üzümlü/Cimin, Erzincan, 2004, s , Kars ın Anıtsal Yapıları, Kars, Beyaz Uykusuz Uzakta, (Haz: Filiz Özden), İstanbul, 2006, s , Türk Mimarisinde Figürlü Taş Plastik, (Yayımlanmamış doktora Tezi), Edebiyat Fakültesi, İstanbul, İNAN, Abdulkadir, Türklerde Ve Moğollarda Defin Merasimi Meselesine Dair, Makaleler Ve İncelemeler, C.II, Ankara, 1991, s

18 -232- Y. BERKLİ: Erzurum da Yeni Bulunan Haç Motifli Koç Heykelin Düşündürdükleri KAFESOĞLU, İbrahim, Selçuklular, İA, C. X. İstanbul, 1980, s KARAMAĞARALI, Beyhan, Ahlat Mezartaşları, Ankara,1992. KARAMÜRSEL, Alim, Eski Türklerde Defin Törenleri İle İlgili Usul ve Adetler, Tarih ve Toplum, Sayı: 77, Ankara, 1990, s KIRZIOĞLU, Fahrettin, Yukarı-Kür ve Çoruk Boylarında Kıpçaklar, Ankara, KOCASAVAŞ, Yıldız, Eski Türklerde Yas ve Ölü Gömme Adetleri, Türkler Ansiklopedisi, C.III. Ankara, 2002, s KOŞAY, Zübeyr Hamit, Doğu Anadolu Mezartaşlarındaki Koç ve Koyun Heykelleri, Milletlerarası I. Türk Sanatları Kongresi, Ankara, 1959, s ÖGEL, Bahaeddin, İslamiyet ten Önce Türk Kültür Tarihi, Ankara, ÖNEN, Ragıp, Bor Halil Nuri Bey Kütüphanesindeki Mahkeme-i Şer iye Sicilleri ve Bunlarda Görülen Türkçe Kişi ve Köy İsimleri, Türk Etnografya Dergisi, Sayı 3. Ankara, s ÖNDER, Ali Tayyar, Türkiye nin Etnik Yapısı, İstanbul, ÖZKAN, Haldun, Erzincan ve Çevresinde Orta Asya Türk Geleneğini Sürdüren Bezemeli Mezartaşları, Atatürk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 15, Erzurum, 2000, s , Karma Planlı Kiliselere Doğu Anadolu da bir örnek Öşvank (OSCHKİ) Kilisesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, S. 3, Erzurum, 1997, s PEHLİVAN, Mahmut, En Eski Çağlardan Urartu nun Yıkılışına Kadar Erzurum ve Çevresi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Erzurum, NEMETH, Gyula, Attila ve Hunları, (Çev: Şerif Baştav), Ankara, SEVİM, Ali, Anadolu nun Fethi, Ankara, TEKÇE, Fuat, Pazırık-Altaylarda Bir Halının Öyküsü, Ankara, TOGAN, Zeki Velidi, Umumi Türk Tarihine Giriş, İstanbul, TURAN, Osman, Tarihi Akışı İçinde Din ve Medeniyet, İstanbul, UMAR, Bilge, Türkiye Halkının Ortaçağ Tarihi, İstanbul, 1998.

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT 6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an harekete hazır olmalı, kolayca yer değiş-tirebilmelidir. Bu yüzden eski Türkler

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ORTA ASYA TÜRK TARİHİ Ders No : 0020100004 : Pratik : 0 Kredi : ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

DOĞU ANADOLU YA İLK SELÇUKLU AKINI

DOĞU ANADOLU YA İLK SELÇUKLU AKINI DOĞU ANADOLU YA İLK SELÇUKLU AKINI ATİLLA BALIBEY E Posta:a.balibey@mynet.com Giriş: Türkler in Anadolu ya tarihi kayıtlarla sabit ilk girişi; 395 396 yıllarında, Hun Türkleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

/uzmankariyer /uzmankariyer /uzmankariyer

/uzmankariyer /uzmankariyer /uzmankariyer Eser Adı TEKNO Tarih Yaprak Test Alt Başlık KPSS HAZIRLIK Yazar Murat TOGAN Bilimsel Redaksiyon Bülent TUNCER Redaksiyon uzmankariyer - Redaksiyon Birimi Kapak Tasarımı uzmankariyer - Grafik & Tasarım

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF Orta Asya Tarihi adlı eser Anadolu Üniversitesinin ders kitabıdır ve Ahmet Taşağıl gibi birçok değerli isim tarafından kaleme alınmıştır. PDF formatını bu adresten indirebilirsiniz.

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Muharrem KESİK İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 Mail : muharremkesik@gmail.com 2. Doğum -

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ Doğum Yeri Yabancı Dil Elazığ Arapça İngilizce Telefon 04242370000-3808 Eposta, Prof. Dr. Muhammet Beşir AŞAN İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü

Detaylı

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ ARİF ÖZBEYLİ TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Anav Kültürü (MÖ 4000-MÖ 1000) Anav, günümüzde Aşkabat ın güneydoğusunda bir yerleşim

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST 1 1) Türklerin Anadolu ya gelmeden önce

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Ali AHMETBEYOĞLU

Yard. Doç. Dr. Ali AHMETBEYOĞLU Yard. Doç. Dr. Ali AHMETBEYOĞLU 1964 yılında Kayseri de dünyaya gelen Ali Ahmetbeyoğlu, 1976 yılında Kayseri Namık Kemal İlkokulu ndaki, 1979 yılında Kayseri 50. Dedeman Ortaokulu ndaki, 1982 yılında ise

Detaylı

1 KAFKASYA TARİHİNE GİRİŞ...

1 KAFKASYA TARİHİNE GİRİŞ... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. ARAŞTIRMANIN METODU... 1 II. ARAŞTIRMANIN KAYNAKLARI... 3 A. Tarihler... 4 B. Vakayi-Nâmeler/Kronikler... 10 C. Sikkeler/Paralar ve Kitabeler... 13 D. Çağdaş Araştırmalar... 14

Detaylı

ETKİNLİKLER/KONFERSANS

ETKİNLİKLER/KONFERSANS ETKİNLİKLER/KONFERSANS Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü Züriye Oruç 1 Prof. Dr. Salim Koca'nın konuk olduğu Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü konulu Şehir Konferansı gerçekleştirildi.

Detaylı

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy kpss soru bankası tamamı çözümlü tarih serkan aksoy ÖN SÖZ Bu kitap, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Kültür Testinde önemli bir yeri olan Tarih bölümündeki 30 soruyu uygun bir süre zarfında ve

Detaylı

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 ŞAMANİZM Şamanizmin tanımında bilim adamlarının farklı görüşlere sahip olduğu görülmektedir. Kimi bilim adamı şamanizmi bir din olarak kabul etse de, kimisi bir kült olarak kabul

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ YDevlet BAKU Filoloji Fak. Azerbaycan Dili ve Edebiyatı TS-2 273,082 232,896 10 301.000 4 BAKÜ SLAVYAN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ YILLIK PLANI KASIM EKİM 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ YILLIK PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı TARİH VE TARİH YAZICILIĞI

Detaylı

İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul Cinius Yayınları, 131 sayfa (27 resim ile birlikte). ISBN:

İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul Cinius Yayınları, 131 sayfa (27 resim ile birlikte). ISBN: www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume III (2017) İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul 2016.

Detaylı

Arş. Gör. Muhammet ARSLAN

Arş. Gör. Muhammet ARSLAN Arş. Gör. Muhammet ARSLAN E-Mail Adres : muhammetarslan25@gmail.com : Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü 1. Adı Soyadı : Muhammet ARSLAN 2. Doğum Tarihi : 02.11.1984 3. Unvanı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998 1. Adı Soyadı: Sedat Bayrakal 2. Doğum Tarihi: 17.08.1969 3. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1995 Y. Lisans Sanat Tarihi Ege

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN EĞİTİM GEÇMİŞİ 1. Hukuk Lisansı (2000) Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. Kamu Hukuku Yüksek Lisansı (2006) Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sosyal

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ Selçuklu Devleti nin Kuruluşu Sultan Alparslan Dönemi Fetret Dönemi Tuğrul ve Çağrı Bey Dönemi Malazgirt Zaferi Anadolu ya Yapılan Akınlar Sultan Melikşah Dönemi Sultan Sancar Dönemi

Detaylı

Türk Süperetnosu, Dünya Sistemi ve Turan Petrolleri

Türk Süperetnosu, Dünya Sistemi ve Turan Petrolleri Türk Süperetnosu, Dünya Sistemi ve Turan Petrolleri geyerek Türk tarihinin Turan'da gelişmiş en son süperetnosunu yok sayma yoluna Rus tarihçileri tarafından gidilmiştir. Tatar süperetnosunu Kazak, Özbek,

Detaylı

LAZ VE MİGRELİ TARİHİ

LAZ VE MİGRELİ TARİHİ LAZ VE MİGRELİ TARİHİ Ünsal, V. (2006). "Doğu Karadeniz'in Tarihi Coğrafyası". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (2), 129-144, İpek, N. (1994). "Birinci Dünya Savaşı Esnasında Karadeniz

Detaylı

ÜNİVERSİTE ADI 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2011-ÖSYS 0,15BAŞA RI SIRASI (9) OKUL BİRİNCİSİ KONT (6) 2012-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN (11) PROGRAM KODU

ÜNİVERSİTE ADI 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2011-ÖSYS 0,15BAŞA RI SIRASI (9) OKUL BİRİNCİSİ KONT (6) 2012-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN (11) PROGRAM KODU ÜNİVERSİTE ADI PROGRAM KODU PROGRAM AÇIKLAMASI GENEL KONT (5) OKUL BİRİNCİSİ KONT (6) YERLEŞEN 2011-ÖSYS 0,15BAŞA RI SIRASI (9) 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2012-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN (11) Abant İzzet Baysal

Detaylı

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 Çeşitli Türk topluluklarının mitolojileriyle ilgili malzemelerin bir çoğunu bilim adamları, misyonerler, seyyahlar ya da bazı yabancı araştırmacılar tarafından derlenmiştir.

Detaylı

KASTAMONU-ÇATALZEYTİN İLÇESİ ÇAĞLAR KÖYÜ MERKEZ CAMİİ HAZİRESİ NDE BULUNAN BALIK FİGÜRLÜ BİR MEZAR TAŞI

KASTAMONU-ÇATALZEYTİN İLÇESİ ÇAĞLAR KÖYÜ MERKEZ CAMİİ HAZİRESİ NDE BULUNAN BALIK FİGÜRLÜ BİR MEZAR TAŞI KASTAMONU-ÇATALZEYTİN İLÇESİ ÇAĞLAR KÖYÜ MERKEZ CAMİİ HAZİRESİ NDE BULUNAN BALIK FİGÜRLÜ BİR MEZAR TAŞI Yrd.Doç.Dr. Eyüp NEFES * ÖZET Anadolu da çeşitli hayvanların tasvir edildiği pek çok mezar taşı bulunmaktadır.

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

2015BAŞARISIRALARIDEĞİŞİMİTAHMİNLERİ

2015BAŞARISIRALARIDEĞİŞİMİTAHMİNLERİ 2015BAŞARISIRALARIDEĞİŞİMİTAHMİNLERİ YÖNTEM Buçalışma,DoğruTercihAnalizEkibitarafındanhazırlanmışveKariyerPlanlamaDerneğiÜyelerilebirlikteyorumlanmıştır. Geçtiğimizyılardakontenjanartışveazalmalarınabakıldığında,çoğunluklaazalmanınbaşarısırasınınyükselmesine,artışlarındabaşarısırasındadüşüşe

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. ÜNİVERSİTE ADI TÜRÜ PROGRAM Açıklaması Öğrenim T. OGR. SÜRE PUAN TÜRÜ 2012 2013-2013 T. Puan kont. yerleşen Boğaziçi Ü. İstanbul

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 11. Hafta. Submiken Protogeometrik Dönem

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 11. Hafta. Submiken Protogeometrik Dönem KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ 11. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER Submiken Protogeometrik Dönem Kaynakça: W.Kraiker - K.Kübler, Die Nekropolen des 12.bis 10.Jh. 1939. A.M. Mansel, Ege ve Yunan

Detaylı

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ a. Türk Göçleri ve Sonuçları Göçlerin Nedenleri İklim koşullarının değişmesine bağlı olarak meydana gelen kuraklık, artan

Detaylı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü I. Öğretim Programı Müfredatı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü I. Öğretim Programı Müfredatı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü I. Öğretim Programı Müfredatı Genel Toplam Ders Adedi : 8 T : 16 U : 4 Kredi : 16 ECTS : 24 T+U : 16 1. YARIYIL No Ders Kodu Ders Adı

Detaylı

TÜRKİYE DE DİLLER VE ETNİK GRUPLAR. (Ahmet BURAN-Berna YÜKSEL ÇAK, Akçağ Yayınları, Ankara 2012, 318 s.)

TÜRKİYE DE DİLLER VE ETNİK GRUPLAR. (Ahmet BURAN-Berna YÜKSEL ÇAK, Akçağ Yayınları, Ankara 2012, 318 s.) TÜRKİYE DE DİLLER VE ETNİK GRUPLAR (Ahmet BURAN-Berna YÜKSEL ÇAK, Akçağ Yayınları, Ankara 2012, 318 s.) Murat AKA Eski dünyanın en önemli medeniyet merkezlerinden olan Anadolu yüzyıllardır değişik milletlere

Detaylı

Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli. Araştırma Merkezi TÜRK KÜLTÜRÜ. ve HACI BEKTAŞ VELi. Araştuma Dergisi. Research Quarterly

Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli. Araştırma Merkezi TÜRK KÜLTÜRÜ. ve HACI BEKTAŞ VELi. Araştuma Dergisi. Research Quarterly Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi TÜRK KÜLTÜRÜ ve HACI BEKTAŞ VELi Araştuma Dergisi Research Quarterly ~~Ho rasan'dan Anadolu'ya Alevilik--Bektaşilik. ve Denizli Oğuz

Detaylı

2500 YILLIK YERLEŞİM YERİ: AVŞAR AVŞAR DA ÖREN YERLERİ

2500 YILLIK YERLEŞİM YERİ: AVŞAR AVŞAR DA ÖREN YERLERİ 2500 YILLIK YERLEŞİM YERİ: AVŞAR AVŞAR DA ÖREN YERLERİ Avşar, Gerede Yazı ovasının en verimli ve düz alanına yerleşmiştir. Sulamanın en yapılabildiği araziler Avşar a aittir. Bu bakımdan çok eskilerden

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Uluslararası İlişkiler Ana Gazi Üniversitesi 2004

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Uluslararası İlişkiler Ana Gazi Üniversitesi 2004 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Fatma ÇOBAN Doğum Tarihi: 1983 Öğrenim Durumu: Doktora Yabancı Dil : İngilizce Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Uluslararası İlişkiler

Detaylı

FARABİ KURUM KODLARI

FARABİ KURUM KODLARI FARABİ KURUM KODLARI İstanbul 1. Boğaziçi D34-FARABİ-01 2. Galatasaray D34-FARABİ-02 3. İstanbul Teknik D34-FARABİ-03 Eskişehir 1. Anadolu D26-FARABİ-01 2. Eskişehir Osmangazi D26-FARABİ-02 Konya 1. Selçuk

Detaylı

ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ

ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ TÜRKLERİN ANADOLU YU VATAN EDİNMESİ Anadolu nun Keşfi: *Büyük Selçuklu Devleti döneminde Tuğrul ve Çağrı Bey dönemlerinde Anadolu ya keşif akınları yapılmış ve buranın yerleşmek

Detaylı

Türkiye'nin En Çok Satan. TARİH ten

Türkiye'nin En Çok Satan. TARİH ten Türkiye'nin En Çok Satan TARİH ten Editör: Suat DÜZ Zehra SAVAŞ ÖZTÜRK Selami REİSOĞLU KPSS TARİH DERS NOTLARI Yayın Yönetmeni: Arzu Batur Dizgi-Grafik Tasarım: Didem Kestek Kapak Tasarımı: Didem Kestek

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Atatürk Üniversitesi 1979 Y. Lisans Tarih Atatürk Üniversitesi 1981 Doktora Tarih Atatürk Üniversitesi 1985

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Atatürk Üniversitesi 1979 Y. Lisans Tarih Atatürk Üniversitesi 1981 Doktora Tarih Atatürk Üniversitesi 1985 1. Adı Soyadı : MEHMET ÇELİK 2. Doğum Tarihi: 05 Haziran 195. Unvanı : Prof.Dr.. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Lisans İlahiyat Atatürk Üniversitesi 1979 Y. Lisans Tarih Atatürk Üniversitesi 1981

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI ÇUKUROVA ANONİM HALK EDEBİYATI VE ÂŞIK EDEBİYATINDA SÖZLÜ TARİH Esra ÖZKAYA YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA

Detaylı

genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır.

genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. TARİH ve ÖĞRETMENLİĞİ 2012-2016 BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. Üni Adı TÜRÜ PROG KODU PROGRAM ADI 2017 kont 2016 kont 2012 2013 2014 2015 2016 İSTANBUL

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ DANIŞMAN:Özer YILMAZ HAZIRLAYAN: Erşad TAN,Tacettin TOPTAŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ I-İNANÇ TURİZMİ A- İnanç Kavramı

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri 19. yy da Osmanlı ve Bizans hakkındaki araştırmalar ilerledikçe benzerlikler dikkat çekmeye başladı. Gibbons a göre Osm. Hukuk sahasında

Detaylı

MOĞOLİSTANDA YENİ BULUNAN DONGOİN ŞİREEN ANITLARI ÜZERİNE MÖNHTULGA RİNCHİNHOROL İLE SÖYLEŞİ *

MOĞOLİSTANDA YENİ BULUNAN DONGOİN ŞİREEN ANITLARI ÜZERİNE MÖNHTULGA RİNCHİNHOROL İLE SÖYLEŞİ * Türkbilig, 2013/26: 165-171. MOĞOLİSTANDA YENİ BULUNAN DONGOİN ŞİREEN ANITLARI ÜZERİNE MÖNHTULGA RİNCHİNHOROL İLE SÖYLEŞİ * Ekrem KALAN ** Ekrem KALAN: Mönhtulga Bey, öncelikle Dongoin Şireen anıtlarının

Detaylı

Meral Okay Kültür Merkezinde Sohbet Toplantısı

Meral Okay Kültür Merkezinde Sohbet Toplantısı Meral Okay Kültür Merkezinde Sohbet Toplantısı Yılmaz Nevruz 8 Haziran 2014 günü Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun davetlisi olarak Meral Okay Eğitim ve Kültür Vakfı salonunda "Kafkasya ve Kafkaslar"

Detaylı

VE BAYRAK MOTiFLERİNİN SEMBOLiK ANLAMLARI

VE BAYRAK MOTiFLERİNİN SEMBOLiK ANLAMLARI EKEV AKADEMİ DERCİSİ Yıl: ll Sayı: 31 (Bahar 2007)------ 67 MEZARTAŞLARlNDA GÖRÜLEN KILIÇ, HANÇER, OK-YAY VE BAYRAK MOTiFLERİNİN SEMBOLiK ANLAMLARI Yunus BERKLİ (*) Özet Orta A.rya eski Türk topluluklarından

Detaylı

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013)

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) İlimiz tarihinde yer alan bütün kavimlerin kültürel ve dini kimliğinin ele alınarak inceleneceği Geçmişten Günümüze Giresun

Detaylı

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi IĞDIR ÇEVRESİNDE BİR GRUP EL MOTİFLİ MEZAR TAŞI Muhammet ARSLAN Özet Türk topluluklarının hemen hepsinde gördüğümüz tarihi mezar taşları, biçimsel özelliklerinin yanı sıra üzerinde taşıdıkları bezeme unsurlarıyla

Detaylı

TÜRK DİLİ EDEBİYATI ve ÖĞRETMENLİĞİ BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır.

TÜRK DİLİ EDEBİYATI ve ÖĞRETMENLİĞİ BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. TÜRK DİLİ EDEBİYATI ve ÖĞRETMENLİĞİ 2012-2016 BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. Üni Adı TÜRÜ PROGRAM ADI 2017 kont 2016 kont 2012 2013 2014 2015 BOĞAZİÇİ

Detaylı

Konuşulan Dil Türkiye Türkçesinin Sahası Cuma, 02 Ağustos 2013 15:27

Konuşulan Dil Türkiye Türkçesinin Sahası Cuma, 02 Ağustos 2013 15:27 Türk dünyasının batı kanadında, Balkanlar da konuşulan Türk ağızları, konuşan nüfus ve yaygınlık bakımlarından Türk yazı dillerinin en büyüğü olan Türkiye Türkçesinin ağızlarıdırlar. Balkan Türkleri, bu

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖRGÜN ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI (SEÇMELİ)

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖRGÜN ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI (SEÇMELİ) 17.11.2017 CUMA 16.11.2017 PERŞEMBE 15.11.2017 ÇARŞAMBA 14.11.2017 SALI 13.11.2017 PAZARTESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖR ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI (SEÇMELİ) Altay

Detaylı

2012 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI

2012 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık TM-3 52 52 416,64 463,57 412,35 412,42 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Psikoloji TM-3 62 62 415,67 454,89 408,47 410,20

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998 1. Adı Soyadı: Sedat Bayrakal 2. Doğum Tarihi: 17.08.1969 3. Unvanı: Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1995 Y. Lisans Sanat Tarihi Ege

Detaylı

İktisat Tarihi I. 18 Ekim 2017

İktisat Tarihi I. 18 Ekim 2017 İktisat Tarihi I 18 Ekim 2017 Kuruluş döneminin muhafazakar-milliyetçi bir yorumuna göre, İslam ı yaymak Osmanlı toplumunun en önemli esin kaynağını oluşturuyordu. Anadolu'ya göçler İran daki Büyük Selçuklu

Detaylı

Bacıyân-ı Rum. (Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı: Anadolu Bacıları)

Bacıyân-ı Rum. (Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı: Anadolu Bacıları) Bacıyân-ı Rum (Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı: Anadolu Bacıları) Varlığı Neredeyse İmkânsız Görülen Kadın Örgütü Âşık Paşazade nin Hacıyan-ı Rum diye adlandırdığı bu topluluk üzerinde ilk defa Alman doğu

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ DERS PROGRAMI 1. SINIF

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ DERS PROGRAMI 1. SINIF A-TEKLER B- ÇİFTLER TARİH BÖLÜMÜ 201-201 ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ DERS PROGRAMI 1. SINIF in Kodu in Adı Kredi Kontenjan Öğretim Üyesi in Günü Saati Sınıf AKTS TAR102 Eski Batı Tarihi 200 Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Türk Azerbaycan halkının yaşadığı toprağa vatandaşlık hakkı veren tarihin hatırlatıcı taşları

Türk Azerbaycan halkının yaşadığı toprağa vatandaşlık hakkı veren tarihin hatırlatıcı taşları Türk Azerbaycan halkının yaşadığı toprağa vatandaşlık hakkı veren tarihin hatırlatıcı taşları Kim bilir kaçdır dünyanın yaşı Tarinin ne kadar yazısı vardır Her saxsı parçası, her mezar taşı Nesilden nesile

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 12.02.2015 : AKSARAY ÜNİVERSİTESİ/EĞİTİM FAKÜLTESİ/GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ/RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI/

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 12.02.2015 : AKSARAY ÜNİVERSİTESİ/EĞİTİM FAKÜLTESİ/GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ/RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI/ MUSTAFA DİĞLER ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 12.02.2015 Adres : AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM- İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 6800 AKSARAY Telefon

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

TÜRK DİLİ VE AVRASYA DA TARİHİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU ULUSLARARASI 15-17 MAYIS 2013 PROGRAM

TÜRK DİLİ VE AVRASYA DA TARİHİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU ULUSLARARASI 15-17 MAYIS 2013 PROGRAM 1984 MARMAR A 1883 ÜNİVERSİTESİ AVRASYA DA 15-17 MAYIS 2013 PROGRAM marmara ün vers tes atatürk eğ t m fakültes ve türk ocağı stanbul şubes şb rl ğ le T.C. BAȘBAKANLIK TÜRK İȘBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI

Detaylı

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22 Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince

Detaylı

Program Adı Bölüm Puan Türü. En Büyük Puan. OB Kont. OBK En Büyük Puan. OBK En Küçük Puan. OB Yer. Program Kodu. En Küçük Puan. l l Yer.

Program Adı Bölüm Puan Türü. En Büyük Puan. OB Kont. OBK En Büyük Puan. OBK En Küçük Puan. OB Yer. Program Kodu. En Küçük Puan. l l Yer. Program Kodu Program Adı Bölüm Puan Türü 100110081 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 100110099 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Türkçe Öğretmenliği 100110178 ABANT

Detaylı

T.C. Tarih: :56:14 Sayfa:1/11 GÜN Kadir KASALAK. Tarihi Yrd.Doç.Dr. Kadir KASALAK. Kadir KASALAK. Hayri ÇAPRAZ

T.C. Tarih: :56:14 Sayfa:1/11 GÜN Kadir KASALAK. Tarihi Yrd.Doç.Dr. Kadir KASALAK. Kadir KASALAK. Hayri ÇAPRAZ Sayfa:1/11 GÜN 31.05.2016 SAAT 1.Sınıf / Şube A 2.Sınıf / Şube A 3.Sınıf / Şube A 4.Sınıf / Şube A 11:00-12:00 1883 İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin) Okutman OYLUM KONAY 1885

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ BİRİNCİ YIL

TARİH BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ BİRİNCİ YIL TARİH BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl II. Yarıyıl TAR 101 OSMANLI TÜRKÇESİ I 4 0 4 6 TAR 102 OSMANLI TÜRKÇESİ II 4 0 4 6 TAR 103 İLKÇAĞ TARİHİ I 2 0 2 4 TAR 104 İLKÇAĞ TARİHİ II 2 0 2 4 TAR

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BAŞKANI

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BAŞKANI GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BAŞKANI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin SARAÇOĞLU Lisans Eğitimi: Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Erzurum, 1992. Yüksek

Detaylı

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI İlk Özbekistan-Türkiye uluslararası arkeolojik çalışmalar

Detaylı

Arş. Gör. İlker YİĞİT

Arş. Gör. İlker YİĞİT CV Arş. Gör. İlker YİĞİT Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Mail: iyigithg@gmail.com Tel: 0-376-218 11 23/5111 Faks: 0-376-218 10 31 WEB: http://websitem.karatekin.edu.tr/iyigit/sayfa/314

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI.

TARİH BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. TARİH BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. ÜNİVERSİTE ADI TÜRÜ PROGRAM Açıklaması Öğrenim T. OGR. SÜRE PUAN TÜRÜ 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2013- BAŞARI SIRASI (0,12) 2013

Detaylı

YAPILAN İŞLER LİSTESİ

YAPILAN İŞLER LİSTESİ YAPILAN İŞLER LİSTESİ KAYSERİ İLİ 1. Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Binası Onarımı İşi 2. Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Binası Onarımı İşi 3. Kayseri Atatürk Evi Basit Onarım Teşhir

Detaylı

T.C. Tarih: :10:21 Sayfa:1/11 GÜN KARAGÖZ Yrd.Doç.Dr. Kadir KASALAK. Yrd.Doç.Dr. Kadir KASALAK1891 TAR-404-A-Türkiye KASALAK

T.C. Tarih: :10:21 Sayfa:1/11 GÜN KARAGÖZ Yrd.Doç.Dr. Kadir KASALAK. Yrd.Doç.Dr. Kadir KASALAK1891 TAR-404-A-Türkiye KASALAK Sayfa:1/11 GÜN 31.05.2016 SAAT 1.Sınıf / Şube A 2.Sınıf / Şube A 3.Sınıf / Şube A 4.Sınıf / Şube A 10:00-10:30 1883 İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin) Okutman MUSTAFA VANÇİN

Detaylı

2011 - TABLO 7: TÜM ÜNİVERSİTELERİN GENEL PUAN TABLOSU

2011 - TABLO 7: TÜM ÜNİVERSİTELERİN GENEL PUAN TABLOSU 2011 - TABLO 7: TÜM ÜNİVERSİTELERİN GENEL PUAN TABLOSU Puanlarla ilgili açıklamalar tablonun sonunda verilmektedir. SIRA ÜNİVERSİTE 1 2 3 HACETTEPE ORTA DOĞU TEKNİK İSTANBUL 2010 Yılı Makale Puanı 1 Toplam

Detaylı

SABARLAR Türk Milli Kültürü, Türk Milli Kültürü, Belleten, Belleten,

SABARLAR Türk Milli Kültürü, Türk Milli Kültürü, Belleten, Belleten, 1 SABARLAR Sabarlar, 463-558 yılları arasında Karadeniz in kuzeyinde ve Kafkaslar da mühim rol oynayan bir Türk kavmidir. Bu kavim hakkındaki bilgileri ancak değişik yabancı kaynaklarda bulabiliyoruz.

Detaylı