Yeni Teşvik Sistemi,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeni Teşvik Sistemi,"

Transkript

1 Yeni Teşvik Sistemi, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı (*) Karara ilişkin uygulama tebliği (**) resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmiştir. (*) Karar sayısı: 2012/3305 (**) Tebliğ No: 2012/1

2 tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve istihdamın arttırılması, Uluslararası rekabet gücünü arttıracak ve Ar-Ge içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, Cari açığın azaltılması için ithalata bağımlı olunan ara malların ve hammaddelerin ülkemizde üretilmesi ya da üretimin arttırılması, Uluslararası doğrudan yatırımların arttırılması,

3 Bölgeler arası ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması Sektörel işbirliklerinin ve kümelenmenin teşvik edilmesi, Yatırım havzalarının oluşturulması, Çevre korumaya yönelik yatırımların desteklenmesi,

4 Türkiye 6 gelişmişlik bölgesine ayrılmıştır. En gelişmiş bölge 1.bölge, en az gelişmiş bölge ise 6.bölgedir. Çanakkale 2, Balıkesir 3, Bozcaada ve Gökçeada ise 6. gelişmişlik bölgesinde yer almaktadır. Teşvikler 1/1/2012 tarihinden itibaren yapılan yatırımlar için geçerlidir. En yoğun teşvikler 1/1/ /12/2013 tarihleri arasında başlanan yatırımlara verilecektir yılı ile birlikte teşviklerin süre, kapsam ve oranları düşmektedir.

5 Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş bulunan yatırım harcamaları teşvik belgesi kapsamına alınmaz. Yerel birimlere (kalkınma ajansları, sanayi odaları ve Bakanlıkça görevlendirilecek diğer odalar) yatırım teşvik belgesi düzenleme görevi verilmektedir. Kalkınma Ajansları, teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların gerçekleşmelerini izleyerek altışar aylık dönemler halinde Ekonomi Bakanlığı na bildirir. Yerel birimlere, odalara, bankalara ve valiliklere tamamlama vizesi işlemi yapma görevi verilebilecektir.

6 Öncelikli yatırım konuları, ilk 5 bölgenin hangisinde yapılırsa yapılsın, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 5. bölge desteklerinden yararlanır. 6. bölgede yapılıyorsa o bölgenin destekleri geçerlidir. Stratejik yatırımlar da ilk 5 bölgenin hangisinde yapılırsa yapılsın, aynı desteklerden yararlanır. 6. bölgede yapılıyorsa destek unsurlarının süre ve kapsamı artar. Bir alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar: Organize Sanayi Bölgelerinde yapılıyorsa, veya Aynı sektörde faaliyet gösteren en az beş gerçek veya tüzel kişinin ortağı olduğu yatırımcı tarafından gerçekleştiriliyor ve ortak faaliyet gösterilen alanda entegrasyonu sağlayacak bir yatırım yapılıyorsa Vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bir alt bölge desteğinden yararlanır. Yani örneğin 3.Bölgedeki bir yatırım eğer yukarıdaki şartlarda yapılıyorsa 4.Bölge desteklerinden faydalanabiliyor.

7 Yatırım Teşviklerinden faydalanılabilmesi için; Yatırım Teşvik Belgesi alınmalı. Bahse konu sektör ve/veya teşvik uygulaması için öngörülen asgari sabit yatırım koşulları / tutarı sağlanmalıdır. Başvuruyu yapan tüzel kişilerin kuruluş süreci tamamlanmış olmalıdır.

8

9 Yeni Teşvik Sistemi Genel Teşvik Uygulamaları (*4) Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Stratejik Yatırımların Teşviki Gümrük Vergisi Muafiyeti Gümrük Vergisi Muafiyeti Gümrük Vergisi Muafiyeti Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası KDV İstisnası KDV İstisnası KDV İstisnası Gelir Vergisi Stopajı Desteği Vergi İndirimi Vergi İndirimi Vergi İndirimi (*1) Sigorta Primi İşveren Hissesi Sigorta Primi İşveren Hissesi Sigorta Primi İşveren Hissesi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Desteği Desteği Desteği (*2) Yatırım Yeri Tahsisi Yatırım Yeri Tahsisi Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği (*3) Gelir Vergisi Stopajı Desteği Faiz Desteği Gelir Vergisi Stopajı Desteği (*1) KDV İadesi (*1) Sigorta Primi Desteği (*1) Gelir Vergisi Stopajı Desteği Sigorta Primi Desteği (*1) (*1) Sigorta Primi Desteği (*1) (*1) (*2) (*3) (*4) 6. Bölgede yapılan yatırımlar için Tersanelerin gemi inşa yatırımları için 3, 4, 5 ve 6. Bölgedeki yatırımlar için Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki veya Stratejik Yatırımların Teşviki kapsamında teşvik belgesi düzenlenebilecek olan yatırımlar için talep edilmesi halinde genel teşvik uygulamaları çerçevesinde belge düzenlenebilir.

10 Yeni Teşvik Sistemi 4 Teşvik Uygulamasından Oluşuyor Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Stratejik Yatırımların Teşviki

11 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile teşviki için öngörülen şartları sağlamayan yatırım konuları hariç yatırım konuları Çanakkale de asgari 1 milyon TL Balıkesir ve Bozcada ile Gökçeada da 500 bin TL asgari sabit yatırım tutarını sağlayan yatırımlar bu kapsamda desteklenir.

12 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Genel teşvik uygulamalarında aşağıdaki teşvik unsurları kullanılır: a. Gümrük Vergisi Muafiyeti b. KDV İstisnası c. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (*) d. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (**) (*) 6. bölgede yapılan yatırımlar için (Bölgemizde Gökçeada ve Bozcaada için geçerlidir) (**) Tersanelerin gemi inşa yatırımları için

13 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki İller için belirlenen sektörler bu uygulama kapsamında desteklenir. Kullanılan teşvik unsurları çeşitlidir ve oran, süre ve kapsamları bölgelere göre değişir. a. Gümrük vergisi muafiyeti b. KDV İstisnası c. Vergi İndirimi d. Sigorta primi işveren hissesi desteği e. Yatırım yeri tahsisi f. Faiz desteği (3-4-5 ve 6. Bölgedeki yatırımlar için) g. Gelir vergisi stopajı desteği (6. Bölgedeki yatırımlar için) h. Sigorta primi desteği (6. Bölgedeki yatırımlar için)

14 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki DESTEK UNSURLARI I II III IV V VI Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası A Vergi İndirimi (*) (*) B A (*) B (*) 2 yıl 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl Süresi Sigorta Primi İşveren (*) X X 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl Hissesi Desteği (*) Sabit yatırıma oranı (%) Yatırım Yeri Tahsisi TL X X 3 puan 4 puan 5 puan 7 puan Faiz Desteği Döviz X X 1 puan 1 puan 2 puan 2 puan Faiz Desteği Tutarı (TL) X X 500bin 600bin 700bin 900bin Gelir Vergisi Stopajı Desteği X X X X X 10 yıl Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği X X X X X 10 yıl KDV İadesi X X X X X X A: Yatırıma Katkı Oranı (%) B: Kurumlar Vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%) (*) tarihine kadar başlanan yatırımları, tarihinden sonra başlanan yatırımları ifade eder. (!) 1 alt bölge desteği ile (örn. OSB içinde yapılan yatırımlar bu destekten faydalanıyor) yatırım daha avantajlı olan bir alt bölgenin desteklerinden faydalanıyor. 6.bölgede ise Yatırıma Katkı Oranı %65 e, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 12 yıla çıkıyor.

15 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Öncelikli Yatırım Konuları Ülkemiz için önemli görülen ve stratejik yatırımlar uygulaması kapsamına alınmayan öncelikli yatırım konuları belirlenmiştir. Bu yatırımlar 6. Bölge dışında hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5. Bölge teşviklerinden faydalanabilecek ve 6.bölgede yapılıyorsa bu bölgenin teşvik unsurlarına tabii olacak. Denizyolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar Özel sektör tarafından yapılacak şehirlerarası yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları Test merkezleri, rüzgar tüneli ve bu mahiyetteki yatırımlar (otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olanlar). Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımlarından bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları.

16 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Öncelikli Yatırım Konuları Asgari 50bin metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları (konaklama ve alışveriş merkezi üniteleri hariç). Sağlık Bakanlığından alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari 20milyon TL tutarındaki biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlar. Savunma Sanayii Müsteşarlığından alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari 20milyon TL tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar. Maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme yatırımları (4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan I.grup madenler ve mıcır yatırımları ile İstanbul ilinde gerçekleştirilecek istihraç ve/veya işletme yatırımları hariç). Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitimi yatırımları. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen AR-GE projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar.

17 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Asgari sabit yatırım miktarı 50 milyon TL ile 1 milyar TL arasında değişen ve 12 sektörü kapsayan yatırımlar için geçerli bir teşvik uygulamasıdır. Sektörler için belirlenen asgari sabit yatırım miktarı her bölge için aynıdır.

18 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Kullanılan teşvik unsurları çeşitlidir ve oran, süre ve kapsamları bölgelere göre değişir: Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Gelir Vergisi Stopajı Desteği (*) Sigorta Primi Desteği (*) (*) 6. bölgede yapılan yatırımlar için (Bölgemizde Gökçeada ve Bozcaada için geçerlidir)

19 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki DESTEK UNSURLARI I II III IV V VI Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (*) A B (*) A B (*) 2 yıl 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl Süresi (*) X X 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl Sabit yatırıma oranı (%) Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği TL X X X X X X Döviz X X X X X X Faiz Desteği Tutarı (TL) X X X X X X Gelir Vergisi Stopajı Desteği X X X X X 10 yıl Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği X X X X X 10 yıl KDV İadesi X X X X X X A: Yatırıma Katkı Oranı (%) B: Kurumlar Vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%) (*) tarihine kadar başlanan yatırımları, tarihinden sonra başlanan yatırımları ifade eder. (!) 1 alt bölge desteği ile (örn. OSB içinde yapılan yatırımlar bu destekten faydalanıyor) yatırım daha avantajlı olan bir alt bölgenin desteklerinden faydalanıyor. 6.bölgede ise Yatırıma Katkı Oranı %65 e, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 12 yıla çıkıyor.

20 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARDA SEKTÖRLER VE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI Asgari Sabit Sıra Yatırım Konuları Yatırım Tutarları No (milyon TL) 1 Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları Motorlu Kara Taşıtlarının İmalatı Yatırımları: a) Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları b) Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları Elektronik Sanayi Yatırımları Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları İlaç Üretimi Yatırımları Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar: [Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerin cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil)]

21 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Bir yatırımın stratejik yatırım kapsamına alınabilmesi için aşağıdaki şartların tamamını karşılamalıdır: Asgari sabit yatırım miktarı 50 milyon TL yurtiçi toplam üretimin ithalattan az olduğu, yurtiçinde üretimi olmayan ya da toplam ithalatı 50milyon dolardan fazla olan ve yatırımla sağlanacak katma değerin en az %40 olduğu ürünler için geçerli bir teşvik uygulamasıdır. Sektörler için belirlenen asgari sabit yatırım miktarı her bölge için aynıdır.

22 TEŞVİK UYGULAMALARI 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki 4. Stratejik Yatırımların Teşviki Kullanılan teşvik unsurları çeşitlidir ve oran, süre ve kapsamları bölgelere göre değişir: Gümrük Vergisi Muafiyeti KDV İstisnası Vergi İndirimi (tüm bölgelerde vergi indirimi oranı %90, yatırıma katkı oranı %50) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (6.bölgede 10 yıl, diğer bölgelerde 7 yıl) Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği (*) KDV İadesi (**) Gelir Vergisi Stopajı Desteği (***) Sigorta Primi Desteği (***) (*) Tüm bölgelerde TL cinsi kredilerde 5 puan, döviz cinsi kredilerde 2 puan (**) Asgari 500 milyon TL lik yatırımların bina-inşaat harcamaları için geçerlidir. (***) 6. bölgede yapılan yatırımlar için (Bölgemizde Gökçeada ve Bozcaada için geçerlidir)

23 Yeni Teşvik Sistemi 9 Teşvik Unsurundan Oluşuyor Gümrük Vergisi Muafiyeti Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için)

24 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malı makine ve teçhizatının ithali, otomobil ve hafif ticari araç yatırımlarında yatırım dönemi içerisinde kalmak kaydıyla monte edilmemiş haldeki (CKD) aksam ve parçaların ithali, gemi ve elli metrenin üzerindeki yat inşa yatırımlarında tekne kabuğu ithali gümrük vergisinden muaftır. İstisnalar: Baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat ithal edilemez. Otobüs, çekici, mobilya, motorbot, kamyon, transmikser, beton santrali, forklift ve beton pompası için gümrük vergisi alınır.

25 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) İthali mümkün olan kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizatı veya kullanılmış komple tesis, proje bazlı değerlendirilmesi sonucunda teşvik belgesi kapsamına alınabilir. Finansal kiralama ile yapılacak yatırımlarda da geçerlidir. Finansal kiralama şirketinin ayrıca teşvik belgesi almasına gerek yoktur. Asgari 100bin adet/yıl kapasiteli otomobil yatırımlarında, kapasitenin %15 ini geçmeyecek şekilde yapılan A,B,C segmentli otomobillerin ithalatında gümrük vergisi alınmaz.

26 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri Katma Değer Vergisinden (KDV) istisna edilebilir. Aynı hüküm, teşvik belgesinin veya teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın devir işlemleri ile makine ve teçhizat listelerinde set, ünite, takım vb. olarak belirtilen malların kısmi teslimlerinde de uygulanır.

27 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlar kapsamında, gelir veya kurumlar vergisi, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar belli oranlarda indirimli olarak uygulanır. 31/12/2013 tarihinden sonra yapılan yatırımlarda bu oranlar düşer. Bölgeler İller Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımlar Stratejik Yatırımlar X Y X Y X Y 2 Çanakkale Balıkesir Bozcaada ve Gökçeada X: Yatırıma Katkı katkı Oranı tutarına (%) mahsuben yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde Y: Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%) edilen kazançlarına indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanabilir.

28 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) İstihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla Bakanlık bütçesinden karşılanır. Yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteğinin tutarı, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlarda aşağıdaki oranları geçemez. Bölgeler İller 31/12/2013 tarihine kadar (bu tarih dahil) başlanılan yatırımlar 1/1/2014 tarihinden itibaren başlanılan yatırımlar 2 Çanakkale 3 yıl - 3 Balıkesir 5 yıl 3 yıl 6 Bozcaada ve 10 yıl 7 yıl Gökçeada Uyarı: 1) Yukarıdaki süreler Büyük Ölçekli Yatırımlar ve Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlar içindir. 2) Stratejik Yatırımlar için bu destek 6. Bölgede 10 yıl, diğer bölgelerde 7 yıl süreyle uygulanır.

29 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Bu desteğin uygulanacağı teşvik belgesi kapsamındaki yatırıma ait tesiste, işverenin sosyal güvenlik işyeri numarası altında ilgili mevzuatta belirlenen alt işverenler tarafından istihdam edilen işçi sayısı da dikkate alınabilir. Sigorta primi işveren hissesi desteği, sabit yatırım tutarına oranı belirlenen değerleri aşamaz.

30 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için, Maliye Bakanlığında belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsis edilebilir. Bu teşvik unsuru tüm bölgelerde kullanılabilmektedir. Yatırım yeri tahsis edilmeyecek olan istisnalar: (Aşağıdaki yatırımlar aynı zamanda Vergi İndirimi teşvik unsurundan da yararlanamaz.) 5520 sayılı kanun gereği finans ve sigortacılık konularında faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları 4283 sayılı Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar Rödovans sözleşmesine bağlı olarak yapılan yatırımlar

31 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Bölgesel teşvik uygulamaları, Stratejik yatırımlar ve Ar-GE ve çevre yatırımları kapsamında; En az bir yıl vadeli yatırım kredilerinde Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70 ine kadar ödenecek faizin veya kar payı desteklerinde İlk 5 yıl için aşağıdaki puanlar bütçe kaynaklarından karşılanabilir. Bölgesel Teşvik Uygulamalarında: Bölgeler İller Desteklenen Faiz Puanı Desteklenecek Azami Faiz Desteği Tutarı TL Döviz 2 Çanakkale Balıkesir binTL 6 Bozcaada ve Gökçeada binTL

32 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Stratejik Yatırımlarda, AR-GE ile Çevre yatırımlarında: Bölge ayrımı yapılmadan, TL cinsi kredilerde 5 puan, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puan karşılanır.

33 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) İşçi ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle ödenmez. Sadece 6. bölgede (Bölgemizde Bozcaada ve Gökçeada) yapılacak olan yatırımlar için geçerlidir.

34 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Tamamlama vizesi yapılan, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlarda, sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı 10 yıl süreyle ödenmez. Sadece 6. bölgede (Bölgemizde Bozcaada ve Gökçeada) yapılacak olan yatırımlar için geçerlidir. Bu desteğin uygulanacağı teşvik belgesi kapsamındaki yatırıma ait tesiste, işverenin sosyal güvenlik işyeri numarası altında ilgili mevzuatta belirlenen alt işverenler tarafından istihdam edilen işçi sayısı da dikkate alınabilir.

35 TEŞVİK UNSURLARI 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti 2. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası 3. Vergi İndirimi 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 5. Yatırım Yeri Tahsisi 6. Faiz Desteği 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6. bölge için) 8. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (sadece 6. bölge için) 9. KDV İadesi (sadece Stratejik Yatırımlar için) Sabit yatırım tutarı 500 milyon TL nin üzerindeki stratejik yatırımlar kapsamında yapılacak bina-inşaat harcamaları bu destekten yararlanabiliyor.

36 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada Sektör Kodu US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (dipnot 5'te belirtilen asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) 3. Bölge (Asgari Yatırım) 500 Bin TL Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 500 Bin TL 3 15 Gıda ürünleri ve içecek imalatı (dip not 6'da belirtilen yatırım konuları hariç) 1 Milyon TL 5 18 Giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL'nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları 6 19 Derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL 9 20 Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 2 Milyon TL Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 10 Milyon TL Patlayıcı madde imalatı 1 Milyon TL

37 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak 3. Bölge (Asgari Sektör Kodu US-97 Kodu Sektörler Yatırım) Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (2693.2, , , , , (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı 2 Milyon TL hariç) beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) , 273 Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi 2 Milyon TL Metal eşya 2 Milyon TL Makine ve teçhizat imalatı 2 Milyon TL Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 2 Milyon TL Elektrikli makine ve cihazları imalatı 2 Milyon TL Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı 500 Bin TL Mobilya imalatı (sadece plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

38 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada Sektör Kodu 41 US-97 Kodu , , , , Oteller Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 3. Bölge (Asgari Yatırım) 3 yıldız ve üzeri Öğrenci yurtları 100 öğrenci Soğuk hava deposu hizmetleri metrekare Lisanslı depoculuk 1 Milyon TL (809 hariç) Eğitim hizmetleri (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve 500 Bin TL diğer eğitim faaliyetleri hariç) , , Hastane: 500 Bin TL Hastane yatırımı, huzurevi Huzurevi: 100 kişi 48 Atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri 500 Bin TL 50 Seracılık 20 dekar

39 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada Sektör Kodu US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (dipnot 5'te belirtilen asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) 2. Bölge (Asgari Yatırım) 1 Milyon TL Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 1 Milyon TL 3 15 Gıda ürünleri ve içecek imalatı (dip not 6'da belirtilen yatırım konuları hariç) 2 Milyon TL 9 20 Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 3 Milyon TL Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 10 Milyon TL (2693.2, , Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı , , (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat , malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, 3 Milyon TL hariç) hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) , 273 Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi 3 Milyon TL Metal eşya 3 Milyon TL

40 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada 2. Bölge (Asgari Sektör Kodu US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler Yatırım) Makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 3 Milyon TL Elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı 1 Milyon TL Mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) , , Oteller 2, , Milyon TL 3 yıldız ve üzeri Öğrenci yurtları 100 öğrenci Soğuk hava deposu hizmetleri metrekare

41 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada 2. Bölge (Asgari Sektör Kodu US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler Yatırım) Lisanslı depoculuk 2 Milyon TL (809 hariç) , , Eğitim hizmetleri (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) Hastane yatırımı, huzurevi 1 Milyon TL Hastane: 1 Milyon TL Huzurevi: 100 kişi 48 Atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri 1 Milyon TL 49 Kömür gazı üretimi (sentez gazı) 50 Milyon TL 50 Seracılık 40 dekar

42 BÖLGESEL YATIRIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER 1. Balıkesir 2. Çanakkale 3. Bozcaada ve Gökçeada Sektör Kodu US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (dipnot 5'te belirtilen asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 3 15 Gıda ürünleri ve içecek imalatı (dip not 6'da belirtilen yatırım konuları hariç) , , , Oteller , Bölge (Asgari Yatırım) 500 Bin TL 500 Bin TL 500 Bin TL 500 Bin TL Soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare Lisanslı depoculuk 500 Bin TL (809 hariç) Eğitim hizmetleri (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 15 Kasım 2012 İSTANBUL Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü 1. HAZIRLIK SÜRECİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ Ø

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI

GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI 1. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ HAKKINDA Yeni Teşvik Sistemi 6 bölgeden oluşmakta, Aydın ve Denizli illerimiz 2. Bölgede ilimiz 1. bölgede yer almaktadır. 14.07.2009

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER

MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER YENİ TEŞVİK SİSTEMİ HAKKINDA Yeni Teşvik Sistemi 6 bölgeden oluşmakta, Muğla ilimiz 1. bölgede yer almaktadır. 14.07.2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 20 ŞUBAT 2014 ANKARA SUNUM PLANI 1.Teşvik Sistemi 2.Atık Geri Kazanım veya Bertaraf Tesisi Yatırımları 3.Alt Bölge Destekleri 2 SUNUM PLANI 1.Teşvik

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 3 Temmuz 2014 YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI 15 Haziran 2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar (19 Haziran 2012 tarih

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

KDV. Muğla da Yatırımcılarımızın Faydalanacağı Teşvikler AR-GE VERGİ VERGİ YATIRIM YERİ FAİZ GÜMRÜK VERGİSİ SİGORTA PRİMİ T.C. MUĞLA VALİLİĞİ GÜMRÜK

KDV. Muğla da Yatırımcılarımızın Faydalanacağı Teşvikler AR-GE VERGİ VERGİ YATIRIM YERİ FAİZ GÜMRÜK VERGİSİ SİGORTA PRİMİ T.C. MUĞLA VALİLİĞİ GÜMRÜK Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan yeni teşvik sistemi, ülkemizin tüm bölgeleri için önemli destekler getirmiştir. Yeni teşvik sistemi, ilimizde yatırım yapmak isteyenlere çok cazip fırsatlar sunmaktadır.

Detaylı

BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İLE ŞEHİRLER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ

BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İLE ŞEHİRLER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İLE ŞEHİRLER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge (*) Sektör Kodu Bölgesel

Detaylı

Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL

Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL EK-2 A SEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE LER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ Sektör Kodu 1 0122.2 2 0500.0.04 3 15 US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 16 MAYIS 2014 ANKARA 1. Yatırım Teşvik Sistemi 2. Destek Oran ve Süreleri 3. Ankara Ġlinde Sağlanan Destekler 4. Yatırım Teşvik Belgesi 2 YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri...

Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri... Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri... 1. Yeni Teşvik Sisteminin Genel Görünümü Yeni teşvik sistemi, aşağıdaki dört bileşenden oluşmaktadır. - Genel teşvik uygulamaları - Bölgesel teşvik

Detaylı

BÖLGE YATIRIM TEŞVİKLERİ SİRKÜLERİ (LXIII)

BÖLGE YATIRIM TEŞVİKLERİ SİRKÜLERİ (LXIII) 1 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı yolu No:5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510 48.14 Fax: 0-212-510 53 14 web: www.fokusdenetim.com.tr e-mail:

Detaylı

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ Yayın Tarihi: Mayıs, 2011 MARKA Yayınları Serisi DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI DOĞU MARMARA BÖLGESİ

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 1. Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) 2. İlaç Sektörü ve İstatistikler 3. Tıbbi Aletler Sektörü ve İstatistikler 4. Sağlık Sektörü ve İstatistikler 2 3 YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 2012

Detaylı

I. BÖLGE YATIRIM TEŞVİKLERİ SİRKÜLERİ (LXI)

I. BÖLGE YATIRIM TEŞVİKLERİ SİRKÜLERİ (LXI) 1 SİRKÜLER - LXI Sirküler Tarihi: 10.07.2012 Sirküler No : 61 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı yolu No:5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları UYGULAMALAR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Teşvik Belgesi Alma İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Teşvik Belgesi Alma İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Teşvik Belgesi Alma İşlem Basamakları 2013 TEŞVİK BELGESİ ALMA İŞLEM BASAMAKLARI Başvuru Mercii: Ekonomi Bakanlığı (Ancak, büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 22 Nisan 2014 ANKARA NİN HEDEFLERİ Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, Teknolojik

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI

TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI 1 TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI 2 Çanakkale yaklaşık 5000 yıllık (M.Ö. 3000) bir yerleşim alanıdır. Troya halkı Çanakkale ye yerleşmiş en eski topluluklardan biridir. Tarihde Çanakkale de gerçekleşmiş Troya

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 Önceki Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi Yeni Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi TR32 Düzey 2 Bölgesi Değerlendirmesi Hazırlayan: Emrah ÇELİK Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

Detaylı

YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ. T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Haziran 2012

YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ. T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Haziran 2012 YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Haziran 2012 TEMEL YENİLİKLER Yeni Teşvik Sistemi (1 Ocak 2012 den itibaren geçerli) Daha önce İBBS-2 Bölgeleri kapsamında sağlanan Bölgesel

Detaylı

YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328

YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328 YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride değerlendirilebilir: 1. Genel Teşvik Uygulamaları

Detaylı

SORULARLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ EYLÜL 2012 / ZONGULDAK

SORULARLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ EYLÜL 2012 / ZONGULDAK SORULARLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ EYLÜL 2012 / ZONGULDAK 1-Son Teşvik Paketi nde Zonguldak ın üçüncü bölgede olması ne anlama geliyor. Bu paketin diğerlerinden bir farkı ve cazibesi var mı? 3. Bölgede yer

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme Yatırımları

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2015 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI Nedir? Teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2015/22

SİRKÜLER NO: 2015/22 27.04.2015 SİRKÜLER NO: 2015/22 Konu: Yatırım Teşvik Uygulamalarında Değişiklik Hk. 8 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/7496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda

Detaylı

Invest in TEŞVİK SİSTEMİ

Invest in TEŞVİK SİSTEMİ Invest in TEŞVİK SİSTEMİ 2015 2 İçerik 19 Haziran 2012 de Resmi Gazete de yayınlanan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar, 20 Haziran 2012 de Resmi Gazete de yayınlanan Yatırımlarda

Detaylı

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgel er Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) EK-2 Bölgeler Düzey 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK REHBERİ. Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Uygulamaları KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT

YATIRIM TEŞVİK REHBERİ. Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Uygulamaları KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT YATIRIM TEŞVİK REHBERİ Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Uygulamaları KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT Hazırlayanlar: Semih DEMİRTOKA - Proje ve İş Geliştirme Birimi Emrah ORAL - Proje ve İş Geliştirme Birimi (Sivas

Detaylı

Bölgesel Teşvik Uygulamaları

Bölgesel Teşvik Uygulamaları Yeni Teşvik Yasasında dört ana başlık var. Genel Teşvik Uygulamaları KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti içeriyor. Bölge ayrımı yapılmaksızın, Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI VE OTOMOTİV SANAYİ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI VE OTOMOTİV SANAYİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI VE OTOMOTİV SANAYİ Dr. Erdal BAL 4 Nisan 2013 Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP), TÜBİTAK MAM Kocaeli SUNUM PLANI 1. Hedefler

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ SİSTEM

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ SİSTEM T.C. B A Ş B A K A N L I K H A Z İ N E M Ü S T E Ş A R L I Ğ I YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ SİSTEM 01.10.2009 Sunum Planı Yeni Teşvik Sisteminin Hedefleri Teşvik Unsurları Yeni Teşvik Sisteminin

Detaylı

1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge

1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge SEGE 2011 6 BÖLGE Ankara Antalya Bursa 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Eskişehir İstanbul İzmir Kocaeli Muğla 8 İL Adana Aydın Bolu Çanakkale Denizli Edirne Isparta Kayseri Kırklareli

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ 2017 EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Sunum Planı 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI Eğitim Yatırımlarında Sağlanan Destekler Bilgi Notu Yatırım Destek Ofisleri 07/01/2013 İçindekiler 1. Tanımlar... 2 2. Destekler... 2 2.1. Öncelikli

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI GENEL BİLGİLER Tüm ülkelerce değişik amaçlarla uygulanan ve temelde ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesini hedef alan devlet yardımları,

Detaylı

KONUSUNU DEVLETT SAYILI. 8 Nisan. konulan başlıklı. vergi ve. takdirde. Yapılan

KONUSUNU DEVLETT SAYILI. 8 Nisan. konulan başlıklı. vergi ve. takdirde. Yapılan Vezin Sirküler 2015-024 SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU YATIRIMLARDA HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİ İK YAPILMASINA BAKANLAR KURULU KARARI OLUŞTURMAKTADIR. DEVLETT YARDIMLARI DAİR 2015/7496 SAYILI 8 Nisan 2015 tarihli

Detaylı

2012 Yılı ve Sonrasında Uygulanacak Yatırım Teşvikleri

2012 Yılı ve Sonrasında Uygulanacak Yatırım Teşvikleri 2012 Yılı ve Sonrasında Uygulanacak Yatırım Teşvikleri Yatırımların teşvik edilmesine yönelik olarak 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 15/06/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda

Detaylı

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar Destek Mevzuatı: 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve 28329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan söz konusu Karar ın uygulanmasına ilişkin 2012/1 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe girmiştir. Amaç: Tasarrufların

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Kasım 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak US 97 KODU Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

Alan: 1.453,97 km² Kıyı Uzunluğu: 291 km Marmara ve Ege Denizi ne kıyı.

Alan: 1.453,97 km² Kıyı Uzunluğu: 291 km Marmara ve Ege Denizi ne kıyı. COĞRAFİ YAPI 2 Alan: 1.453,97 km² Kıyı Uzunluğu: 291 km Marmara ve Ege Denizi ne kıyı. Arazi Alan (hektar) Oran Tarım Alanı 424.272 %29.31 Çayır Mera 81.006 %5.6 Orman 680.220 %47 Tarım dışı 261.802 %18.09

Detaylı

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Çalışma Saatlerimiz Hafta İçi: 09:00-12:30 / 13:15-18:30 Referanslar EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU

Detaylı

Yeni Teşvik Sistemi & Ajansların yeni teşvik Sisteminde Alacağı Görevler

Yeni Teşvik Sistemi & Ajansların yeni teşvik Sisteminde Alacağı Görevler Yeni Teşvik Sistemi & Ajansların yeni teşvik Sisteminde Alacağı Görevler 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Yeni sistemi ile, Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Ocak 2015. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Ocak 2015. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ocak 2015 ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme

Detaylı

EĞİTİME SAĞLANAN DESTEKLER

EĞİTİME SAĞLANAN DESTEKLER EĞİTİME SAĞLANAN DESTEKLER Edirne Yatırım Destek Ofisi 2014 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak

Detaylı

ERZURUM İLİNDE UYGULANAN YATIRIM TEŞVİKLERİ

ERZURUM İLİNDE UYGULANAN YATIRIM TEŞVİKLERİ ERZURUM İLİNDE UYGULANAN YATIRIM TEŞVİKLERİ ERZURUM YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 1 EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI ERZURUM UYGULAMASI 19 Haziran 2012 de Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALĐYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALĐYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler EK - 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALĐYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İstanbul - 30 Ekim 2011 2 3 4 5 6 7 8 9 SUNUM PLANI SUNUM PLANI 1. Devlet Yardımları ve Mevzuatı 2. Yatırım Teşvik Sistemi - Teşvik Sistemleri - Destek

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) EK - 2 Bölgeler Düzey 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler US 97 KODU 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/007 Ref: 4/007

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/007 Ref: 4/007 SİRKÜLER İstanbul, 02.01.2018 Sayı: 2018/007 Ref: 4/007 Konu: İMALAT SANAYİİNE YÖNELİK YATIRIM TEŞVİK BELGELİ BİNA-İNŞAAT HARCAMALARINDA KDV İADESİ İLE 15 PUANLIK EK YATIRIMA KATKI VE % 100 VERGİ İNDİRİMİ

Detaylı

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1. YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2. YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE DESTEK UNSURLARI 3. YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI 4. DESTEK ORAN

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU. 80 (809 hariç)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU. 80 (809 hariç) Ek 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) GENEL TEŞVİK SİSTEMİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) GENEL TEŞVİK SİSTEMİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) GENEL TEŞVİK SİSTEMİ Alaattin ÖZYÜREK Kasım 2012 SUNUM PLANI I. BATI AKDENİZ DE TEŞVİK İSTATİSTİKLERİ II. YENİ TEŞVİK SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL HUSUSLAR III. YENİ TEŞVİK

Detaylı

Tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi,

Tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi, Tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve istihdamın arttırılması, Uluslararası rekabet gücünü arttıracak ve Ar-Ge içeriği

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU Sayın Başbakan ve ilgili Bakanın yapmış olduğu sunumlardan derlenen yeni teşvik sistemine ait bilgi notu aşağıda olup konuya ilişkin Kararname ve uygulama Tebliğinin yayımlanması

Detaylı

YALOVA İLİ DESTEK UNSURLARI

YALOVA İLİ DESTEK UNSURLARI YALOVA İLİ DESTEK UNSURLARI SEGE 2011 6 BÖLGE Ankara Antalya Bursa 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Eskişehir İstanbul İzmir Kocaeli Muğla 8 İL Adana Aydın Bolu Çanakkale Denizli Edirne

Detaylı

İş Adamının Mali Risk Yönetim Rehberi Teşvik Booklet. 16 December 2015

İş Adamının Mali Risk Yönetim Rehberi Teşvik Booklet. 16 December 2015 www.pwc.com İş Adamının Mali Risk Yönetim Rehberi Teşvik Booklet 16 December 2015 ÖNSÖZ Türkiye'nin özellikle 2009 yılından sonrası ortaya koyduğu yatırım politikaları ve yatırım ortamının iyileştirilmesine

Detaylı

MÜKELLEF BĠLGĠLENDĠRME NOTU 2015-013

MÜKELLEF BĠLGĠLENDĠRME NOTU 2015-013 MÜKELLEF BĠLGĠLENDĠRME NOTU 2015-013 Konu : Yatırımlarda Devlet Yardımlarında yapılan değişiklikler hakkındadır. Tarih : 04.05.2015 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe

Detaylı

Tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi,

Tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi, Tasarrufların katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve istihdamın arttırılması, Uluslararası rekabet gücünü arttıracak ve Ar-Ge içeriği

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT

Detaylı

Yatırım Teşvikleri Mevzuatı Cenk Ulu Durul Kayılı Fırat Pişirici

Yatırım Teşvikleri Mevzuatı Cenk Ulu Durul Kayılı Fırat Pişirici www.pwc.com Yatırım Teşvikleri Mevzuatı Cenk Ulu Durul Kayılı Fırat Pişirici 14. Çözüm Ortaklığı Platformu Dijital Dönüşümü Anlamak İçerik 1. Yatırım Teşvik Mevzuatı - Mevzuatın Amacı - 2012 den Günümüze

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİ tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır:

TEŞVİK SİSTEMİ tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. TRA 1 Düzey 2 Bölgesi Erzurum Erzincan Bayburt Uygulaması

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. TRA 1 Düzey 2 Bölgesi Erzurum Erzincan Bayburt Uygulaması YENİ TEŞVİK SİSTEMİ TRA 1 Düzey 2 Bölgesi Erzurum Erzincan Bayburt Uygulaması i Yeni Teşvik Mevzuatına Genel Bakış Yeni Teşvik Sistemi 19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmış ve 1 Ocak 2012

Detaylı

YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU

YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU M. Aykut KELECĠOĞLU, Nisan 2012. Yeni teşvik sistemi ile ilgili açıklamalar 5-6 Nisan 2012 tarihlerinde Başbakanımız ve Ekonomiden sorumlu devlet bakanımız tarafından

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ekim 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

AYDIN DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER

AYDIN DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER AYDIN DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER Gökyüzü Altındaki En Güzel Yeryüzü AYDIN Binlerce yıl önce Büyük Menderes Irmağının suladığı bereketli ovalar üzerine kurulmuş olan Aydın, doğal kaynakları

Detaylı

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ enel Teşvi Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları üyük Ölçekli Yatırımların Teşviki S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S Vergi

Detaylı

1- Yazılım Ve Gayri Maddi Hak Satış Ve Kiralamalarına İlişkin KDV İstisnası Teşvik Belgesi Kapsamına Alınmıştır.

1- Yazılım Ve Gayri Maddi Hak Satış Ve Kiralamalarına İlişkin KDV İstisnası Teşvik Belgesi Kapsamına Alınmıştır. 1 SİRKÜLER 2017/17 Yatırım teşvik mevzuatına dair temel düzenlemelerin yer aldığı 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 22.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2017/9917 sayılı Karar ile bazı

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI BAĞLAMINDA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ

YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI BAĞLAMINDA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI BAĞLAMINDA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ SUNUMUN İÇERİĞİ YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI DESTEK UNSURLARI ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ ENERJİ ÜRETİMİNE YÖNELİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ

Detaylı

GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI

GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI Batman Teşvik Sistemi kaspamında 6.Bölge de yer almaktadır. Teşvik Sistemi ve Destek Unsurları Teşvik sistemi; genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki uygulamalarından oluşur.

Detaylı

Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri

Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/85. KONU Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapıldı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/85. KONU Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapıldı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Nurol Maslak Plaza Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. A ve B Blok No:255-257 Kat:5 Maslak/İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60

Detaylı

Sayı : 2015 / 85 Konu: Bilgilendirme 10 Nisan 2015

Sayı : 2015 / 85 Konu: Bilgilendirme 10 Nisan 2015 Sayı : 2015 / 85 Konu: Bilgilendirme 10 Nisan 2015 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 38 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI GÜNEY EGE BÖLGESİNDE SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ BİLGİ NOTU Yatırım Destek Ofisleri 03/08/2012 İçindekiler 1 DEVLET TEŞVİKLERİ... 2

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Ahmet Cemil ALADAĞ Mehmet İNANIR Veysel AKYILDIZ 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM 1. GENEL OLARAK YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI Bir ülke ekonomisinin gelişmesi için yapılması gereken yatırımların ve yatırım yapılabilmesi için de yatırımlara sağlanacak teşviklerin

Detaylı

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ağustos 2018 Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Sunum Planı Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat

Detaylı

SİRKÜLER Tarih,07/10/2016 Sayı:2016/47. KONU: Yatırım Teşvik Uygulamasında Değişiklikler Yapıldı.

SİRKÜLER Tarih,07/10/2016 Sayı:2016/47. KONU: Yatırım Teşvik Uygulamasında Değişiklikler Yapıldı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,07/10/2016 Sayı:2016/47

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Temmuz 2018 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ocak 2019 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları

Detaylı

Yatırım Teşvikleri 5 Aralık 2011

Yatırım Teşvikleri 5 Aralık 2011 www.pwc.com/tr Yatırım Teşvikleri Açılış Konuşması Cenk Ulu 2 İçerik 1. Yatırımlarda Devlet Yardımları Mevzuatı 2. Teşvik Sistemi 3. Muafiyetler ve İstisnalar 4. Faiz Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi

Detaylı

İMALAT SANAYİ DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİN BÖLGELER ARASI KARŞILAŞTIRILMASI (1. BÖLGE VE 4. BÖLGE)

İMALAT SANAYİ DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİN BÖLGELER ARASI KARŞILAŞTIRILMASI (1. BÖLGE VE 4. BÖLGE) İMALAT SANAYİ DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİN BÖLGELER ARASI KARŞILAŞTIRILMASI (1. BÖLGE VE 4. BÖLGE) İÇERİK Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Bölgeler Sabit Yatırım Tutarı ve Asgari Kapasiteler

Detaylı

Ocak Hasan BAŞTAŞ Mehmet Eray ARSLANTAŞ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

Ocak Hasan BAŞTAŞ Mehmet Eray ARSLANTAŞ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Ocak 2018 Hasan BAŞTAŞ Mehmet Eray ARSLANTAŞ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları

Detaylı