FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL"

Transkript

1 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL

2 FİKİR VE SANAT ESERLERİ

3 ESER Bir fikri ürün üzerindeki hakların fikir ve sanat eserleri hukuku uyarınca korunması, söz konusu ürünün ESER" olarak kabulüne bağlıdır sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 1/B-a maddesinde sahibinin hususiyetini taşıyan İLİM VE EDEBİYAT, MUSİKİ, GÜZEL SANATLAR veya SİNEMA ESERLERİNDEN oluşan fikir ve sanat mahsullerine ESER" deneceği ifade olunmuştur.

4 ESER Eser olarak kabul edilebilme şartları: 1. İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserlerinden birine dahil olmalı (şekli şart), 2. Sahibinin hususiyetini taşıyor olmalı (subjektif şart), 3. Kullanıma elverişli ve üçüncü kişilerce algılanabilir nitelikte olmalı (objektif şart).

5 ESER Eser sayılmada dikkate alınmayacak hususlar: a.kayıt, tescil ve tevdi b.yenilik c. Amaç d.kalite e.eser sahibinin özellikleri f. Nicelik g.masraf ve giderler h.kamu düzenine aykırılık

6 TANIMLAR a) Eser: Sahibinin özelliğini taşıyan bilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her çeşit fikir ve sanat ürünleri. b) Eser sahibi: Eseri meydana getiren gerçek kişi. c) İşlenme eser: Bir başka eserden yararlanarak oluşturulan ve bu esere göre bağımsız olmayan ve işleyenin özelliğini taşıyan fikir ve sanat ürünleri. d) Derleme eser: Özgün eser üzerindeki haklar saklı kalmak koşuluyla, ansiklopediler ve antolojiler gibi içeriği seçme ve düzenlemelerden oluşan ve bir düşünce yaratıcılığı sonucu olan eser.

7 e) Tespit: Seslerin veya ses temsillerinin veya ses ve görüntülerin anlaşılabilecek, çoğaltılabilecek veya iletilebilecek şekilde bir araca kaydedilmesi işlemi. f) Fonogram: Sinema eseri gibi görsel-işitsel eserler içindeki ses tespitleri hariç olmak üzere, bir yorumda yer alan seslerin veya diğer seslerin veya ses temsillerinin tespit edildiği ses taşıyıcısı fizikî ortam. g) Bilgisayar programı: Bir bilgisayar sisteminin özel bir işlem veya görev yapmasını sağlayacak bir şekilde düzene konulmuş bilgisayar emir dizgesini ve bu emir dizgesinin oluşum ve gelişimini sağlayacak hazırlık çalışmaları.

8 h) Arayüz: Bilgisayarın donanım ve yazılım unsurları arasında karşılıklı etkilenme ve bağlantıyı oluşturan program bölümleri. ı) Araişlerlik: Bilgisayar program bölümlerinin işlevsel olarak birlikte çalışması ve karşılıklı etkilenmesi ve alışverişi yapılan bilginin karşılıklı kullanım yeteneğini,

9 ESER ÇEŞİTLERİ

10 İLİM VE EDEBİYAT ESERLERİ Herhangi bir şekilde dil ve yazı ile ifade olunan eserler, Her biçim altında ifade edilen bilgisayar programları ve bir sonraki aşamada program sonucu doğurması koşuluyla bunların hazırlık tasarımları, Her nevi rakslar, yazılı koreografi eserleri, pandomimler ve buna benzer sözsüz sahne eserleri, Estetik niteliği bulunmayan her nevi teknik ve ilmi nitelikteki fotoğraf eserleriyle, her nevi haritalar, planlar, projeler, krokiler, resimler, coğrafya ve topografya ya ait maket ve benzerleri, her çeşit mimarlık ve şehircilik tasarım ve projeleri, mimari maketler, endüstri, çevre ve sahne tasarım ve projeleri,

11 MUSİKİ ESERLERİ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunda, her nevi sözlü ve sözsüz besteler, musiki eseri olarak kabul edilmiştir. Bilgisayar yardımıyla yapılan musiki eserlerinin korunabilmesi için ortaya çıkan sonucun, bir insanın biçimlendirme faaliyetine dayalı olup olmadığına bakılır.

12 GÜZEL SANAT ESERLERİ Estetik değere sahip olan; Yağlı ve sulu boya tablolar, Her türlü resimler, desenler, pasteller, Kazıma, oyma, kakma veya benzeri usullerle maden, taş ağaç veya diğer maddelerle çizilen veya tespit edilen eserler kaligrafi, serigrafi. Heykeller, kabartmalar ve oymalar. Mimarlık eserleri. El işleri ve küçük sanat eserleri, Minyatürler ve süsleme sanatı ürünleri, Tekstil, moda tasarımları. Fotografik eserler ve slaytlar, Grafik eserler, Karikatür eserleri,

13 SİNEMA ESERLERİ Her nevi estetik, ilmi, öğretici veya teknik mahiyette olan veya günlük olayları tespit eden filmler veya sinema filmleri gibi, tespit edildiği materyale bakılmaksızın, elektronik veya mekanik veya benzeri araçlarla gösterilebilen, sesli veya sessiz, birbiriyle ilişkili hareketli görüntüler dizisi olarak tanımlanmıştır.

14 İŞLEMELER VE DERLEMELER Tercümeler, Roman, hikaye, şiir ve tiyatro piyesi gibi eserlerden birinin bu sayılan nevilerden bir başkasına çevrilmesi, Musiki, güzel sanatlar, ilim ve edebiyat eserlerinin film haline sokulması veya filme alınmaya ve radyo ve televizyon ile yayıma müsait bir şekle sokulması, Musiki aranjman ve tertipleri, Güzel sanat eserlerinin bir şekilden diğer şekillere sokulması,

15 İŞLEMELER VE DERLEMELER Bir eser sahibinin bütün veya aynı cinsten olan eserlerinin bir araya getirilmesi, Belli bir maksada göre ve hususi bir plan dahilinde seçme ve toplama eserler tertibi, Başkasına ait bir eserin izah veya şerhi yahut kısaltılması, Bir bilgisayar programının uyarlanması, düzenlenmesi veya her hangi bir değişim yapılması, Belirli bir amaca göre ve hususi bir plan dahilinde verilerin ya da materyallerin seçilip derlenmesi sonucu ortaya çıkan veri tabanları.

16 ESER SAHİBİ

17 ESER SAHİBİ Eser sahibi eseri bizzat meydana getirendir. İşleme ve derlemenin eser sahibi, asıl eser sahibinin hakları saklı kalmak kaydıyla eseri işleyendir. Sinema eserlerinde ise yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı, diyalog yazarı ve eğer canlandırma tekniğiyle yapılmış bir eser söz konusu ise animatör, eserin birlikte sahibidir.

18 ESER SAHİBİ Birden çok kişinin meydana getirdiği eser, kısımlara ayrılabiliyorsa ortak eser sahipliğinden söz edilir. Müşterek eser sahipliği her biri meydana getirdiği bölümün sahibidir. Müşterek eser sahipliği daha önceden meydana getirilmiş bağımsız eserlerin bir araya getirilmesi ile de ortaya çıkabilir.

19 ESER SAHİBİ Birden çok kişinin meydana getirdiği eser, ayrılmaz bir bütün oluşturuyorsa, iştirak halinde eser sahipliğinden söz edilir. Hak sahipliği sözleşmenin yapılması ile değil, eserin yaratılması ile oluşur.

20 ESER SAHİBİ Aralarında yaptıkları bir sözleşme ile aksi kararlaştırılmış olmadıkça memur, hizmetli veya işçilerin işlerini görürken meydana getirdikleri eserler üzerindeki haklar bu kişileri çalıştıran veya tayin edenlerce kullanılacaktır.

21 ESERDEN DOĞAN HAKLAR

22 ESERDEN DOĞAN HAKLAR Mali ve Manevi Haklar; Müspet yön: FSEK, eser sahiplerine mali ve manevi haklar tanır. Menfi yön: Üçüncü kişilerce gerçekleştirilen hak ihlallerine karşı hukuki sonuçlar. Cezai yön: Üçüncü kişilerce gerçekleştirilen hak ihlallerine karşı cezai sonuçlar.

23 ESERDEN DOĞAN HAKLAR Mali hakların koruma kapsamı ve sınırlarının belirlenmesinde, alenileşme ve yayımlama kavramları önem taşır. Bir eser, sahibinin rızasıyla umuma arz edildiği anda alenileşmiş sayılır. Eserin aslından çoğaltılma ile oluşan nüshaları, satışa çıkarma veya dağıtma suretiyle umuma arz edilirse yayınlanmış sayılır.

24 ESERDEN DOĞAN HAKLAR MANEVİ HAKLAR MALİ HAKLAR Umuma sunma Adın belirtilmesi Ederde değişiklik yapılmasını önleme Eserin aslına ulaşma Teşhir İşleme Çoğaltma Yayma Temsil Yayın ile umuma iletim Tahrip etmeyi önleme

25 MANEVİ HAKLAR Kamuya sunma hakkı; Henüz alenileşmemiş bir eserin içeriği hakkındaki bilgiyi ancak eser sahibi verebilir. Diğer taraftan eğer eser sahibi, kamuya sunma hakkını kullanmazsa ve eser, ülkenin kültürü bakımından önem arz ediyorsa Bakanlık, eser sahibine tanınan hakları kendi namına kullanabilir.

26 MANEVİ HAKLAR Adın belirtilmesi hakkı; Kendi adı, takma adı veya adsız olarak eserin kamuya sunulması veya yayınlanması yetkisini eser sahibine tanımaktadır. Eserin aslı veya nüshaları üzerinde adın nasıl belirtileceğine yine eser sahibi karar verir.

27 MANEVİ HAKLAR Eserde değişiklik yapılmasını önleme hakkı: Bu hak eserin varlığını veya bütünlüğünü koruma amacı taşır. Eser sahibinin izni olmadıkça eserde veya eser sahibinin adında kısaltma, ekleme veya değişiklik yapılamaz.

28 MANEVİ HAKLAR Eserin aslına ulaşma hakkı; Eser sahibi, aslını elinde bulunduran kişi veya kurumdan geçici bir süre için eseri talep edebilir. Yağlı veya sulu boya tablolar gibi güzel sanat eserleri ile el yazısı ile yazılmış eserler.

29 MALİ HAKLAR İşleme hakkı; Bir eserden, onu işlemek suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Buna karşılık şahsi kullanım amacıyla işleme kural olarak serbesttir.

30 Çoğaltma hakkı; MALİ HAKLAR Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Çoğaltılan nüsha adedi, çoğaltmanın türü ve tarzı, çoğaltma biçimi veya süresi gibi hususlar önemsizdir.

31 MALİ HAKLAR Yayma hakkı; Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, kiralamak, ödünç vermek, satışa çıkarmak veya diğer yollarla dağıtmak hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Gösterim veya sahneleme gibi işlemler yayma değildir. Çoğaltmayı takiben gerçekleşir.

32 MALİ HAKLAR Temsil hakkı; Bir eserin, doğrudan doğruya yahut işaret, ses veya resim nakline yarayan aletlerle umumi mahallerde okumak, çalmak, oynamak ve göstermek gibi temsil suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir.

33 Yayın ile umuma iletim; MALİ HAKLAR Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, radyotelevizyon, uydu ve kablo gibi telli veya telsiz yayın yapan kuruluşlar vasıtasıyla veya dijital iletim de dahil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla yayınlanması ve yayınlanan eserlerin bu kuruluşların yayınlarından alınarak başka yayın kuruluşları tarafından yeniden yayınlanması suretiyle umuma iletilmesi hakkı münhasıran eser sahibine aittir.

34 HUKUK DAVALARI Eserler meydana getirildiği andan başlayan doğal bir korunmaya tabidir, ancak eserlerin meydana getirildiği zaman konusunda ortaya çıkan uyuşmazlıklar ile ilgili olarak, eserlerin doğal korunmaları ile birlikte zaman yönünden de korunabilmeleri sağlanabilmektedir. Eserin meydana getirildiği tarihin hukuki olarak da ispatlanması anlamında bir belgeye yasal olarak yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı Tasdix programı ile sahip olunabilmektedir.

35 CEZA DAVALARI Eserlerin izinsiz kullanımı ve eserler üzerindeki haklara tecavüz edilmesi durumlarında, iki yıldan dört yıla kadar hapis veya elli milyar liradan yüz elli milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine, hükmedilir.

36 YENİ BİTKİ ÇEŞİTLERİ

37 YENİ BİTKİ ÇEŞİTLERİ Yeni bitki çeşitleri üzerinde ıslahçı hakları konusu, tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Uluslararası düzeyde yeni bitki çeşitlerinin korunmasına yönelik en önemli düzenleme, ıslahçı haklarının kendine özgü bir sistem olarak korunmasını öngören UPOV (Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği) Sözleşmesi dir.

38 YENİ BİTKİ ÇEŞİTLERİ Bitki çeşitlerinin geliştirilmesini özendirmek, yeni bitki çeşitlerinin ortaya çıkması, daha fazla ve kaliteli üretim sağlanması ile bitki çeşidini ıslah eden ıslahçıların haklarının korunması amacıyla 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

39 YENİ BİTKİ ÇEŞİTLERİ Yetkili Otorite Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Başvuru, Tescil ve İlan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Teknik İnceleme Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Diğer Sertifikasyon Müdürlükleri

40 KORUMA SÜRESİ Tescil edildiği tarihten itibaren 25 yıl Ağaç, asma ve patates için 30 yıl

41 TEKNİK İNCELEME Çayırova(Kocaeli) Samsun Beydere(Manisa) BÜGEM TTSM (Ankara) Antalya Adana

42 Koruma Süreci Başvuru Kabul Bülten Teknik İnceleme Tescil Bülten Koruma BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanlığı Başvuru İnceleme Komisyonu BÜGEM TTSM Hukuk Müşavirliği Başvurusu Kabul Edilen Çeşitler İtiraz Süresi 3 Ay TTSM 1 4 Yıl Islahçı Hakları Tescil Komitesi BÜGEM TTSM (2) Hukuk Müşavirliği Zir.Fak. Arş. Ens. Islahçı Hakkı Tescil Edilen Çeşitler İtiraz Süresi 1 Ay Islahçı Hakkı Tescil Belgesi Yıl

43

44

45

46 Hak İhlalleri Yetkili Mahkemeler Fikri Mülkiyet Mahkemeleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hak sahibinin dışındakilere sertifika verilmemesi İhlal davalarında müdahil olunması Yargı içtihatlarının oluşmasında yönlendiricilik

ERAY AKSIN ATAR FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA YAYMA HAKKI VE KORUNMASI

ERAY AKSIN ATAR FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA YAYMA HAKKI VE KORUNMASI ERAY AKSIN ATAR FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA YAYMA HAKKI VE KORUNMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA ESER VE ESER

Detaylı

MUKAYESELİ HUKUK ULUSLARARASI DÜZENLEMELER VE TÜRK HUKUKU'NDA FİKRİ HUKUK ALANINDA ESER SAHİBİNİN HAKLARINA BAĞLANTILI HAKLAR İÇİNDEKİLER

MUKAYESELİ HUKUK ULUSLARARASI DÜZENLEMELER VE TÜRK HUKUKU'NDA FİKRİ HUKUK ALANINDA ESER SAHİBİNİN HAKLARINA BAĞLANTILI HAKLAR İÇİNDEKİLER MUKAYESELİ HUKUK ULUSLARARASI DÜZENLEMELER VE TÜRK HUKUKU'NDA FİKRİ HUKUK ALANINDA ESER SAHİBİNİN HAKLARINA BAĞLANTILI HAKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMA CETVELİ V VI XVI YARARLANILAN DERGİLER

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır.

FİKRİ HAKLAR ESD873 Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. FİKRİ HAKLAR ESD873 Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. FİKRİ HAKLAR VE DÜŞÜNCE ÜRÜNLERİ ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 Fikir, zihinsel süreç sonunda ortaya konulan/çıkan/canlandırılan

Detaylı

5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı na İlişkin TÜSİAD Görüşü TS/FH/17-11

5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı na İlişkin TÜSİAD Görüşü TS/FH/17-11 5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı na İlişkin TÜSİAD Görüşü TS/FH/17-11 Taslak Metin Görüş ve Değerlendirme TÜSİAD Teklifi Cümle düşüklüğü düzeltmesi

Detaylı

Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI

Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...vii İÇİNDEKİLER... xi KISALTMALAR...xix GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm

Detaylı

YAYIN YÜKSEK KURULU TELİF VE YAPIMCI HAKLARINI KORUMADA ESAS VE USULLER TÜZÜĞÜ

YAYIN YÜKSEK KURULU TELİF VE YAPIMCI HAKLARINI KORUMADA ESAS VE USULLER TÜZÜĞÜ YAYIN YÜKSEK KURULU TELİF VE YAPIMCI HAKLARINI KORUMADA ESAS VE USULLER TÜZÜĞÜ (04.03.2011 - R.G. 41 - EK III - A.E. 118 Sayılı Tüzük) KAMU VE ÖZEL RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYINLARI YASASI

Detaylı

FİKİR ve SANAT ESERLERİ KANUNU

FİKİR ve SANAT ESERLERİ KANUNU 6 25 FİKİR ve SANAT ESERLERİ KANUNU Kavramlar Sinema Filmleri Hakkında Kanun Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunu Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik

Detaylı

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI ve SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI ve SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI ve SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU NDA GÜZEL SANAT ESERİ SAHİBİNİN YENİDEN SATIŞ HAKKI UZMANLIK TEZİ Canan TANRIÖVER Tez Danışmanı Şube Müdürü

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr Bilgi toplumunun önemli unsurlarından olan bilgisayar yazılımları, söz konusu fikir ürünlerinden ESERLER içinde yorumlanmaktadır.

Detaylı

ESER SAHİBİNİN HAKLARINA KOMŞU HAKLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

ESER SAHİBİNİN HAKLARINA KOMŞU HAKLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER ESER SAHİBİNİN HAKLARINA KOMŞU HAKLAR YÖNETMELİĞİ R.G.: 16.11.1997 Sayı: 23172 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ MADDE l - Bu Yönetmeliğin amacı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile düzenlenen

Detaylı

Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği

Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği Resmi Gazete Tarihi: 16.11.1997 Resmi Gazete Sayısı: 23172 Birinci Bölüm Genel Hükümler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat

Detaylı

AJANDA. I. Fikir ve Sanat Eserleri II. Creative Commons III. Sorunlar IV. Öneriler

AJANDA. I. Fikir ve Sanat Eserleri II. Creative Commons III. Sorunlar IV. Öneriler AJANDA I. Fikir ve Sanat Eserleri II. Creative Commons III. Sorunlar IV. Öneriler 1 I. Fikir ve Sanat Eserleri 1. Eser: «Sahibinin hususiyetini taşıyan, ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema

Detaylı

çelebi İnternet Sitesi Sahipliği & Kötü Niyetli Kişiler ve Haklar İnternet Hukuku Faydalı Bilgiler Kılavuzu - 5 www.byclb.com

çelebi İnternet Sitesi Sahipliği & Kötü Niyetli Kişiler ve Haklar İnternet Hukuku Faydalı Bilgiler Kılavuzu - 5 www.byclb.com çelebi Faydalı Bilgiler Kılavuzu - 5 İnternet Hukuku İnternet Sitesi Sahipliği & Kötü Niyetli Kişiler ve Haklar www.byclb.com İÇİNDEKİLER 1. İnternet Sitesi Sahipliği Kavramı... 4 1.1 Giriş... 4 1.2 İnternet

Detaylı

Ali YAŞAR. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından. Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği

Ali YAŞAR. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından. Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği Ali YAŞAR Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KİTAP GENEL ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR VE KONULAR V MARKALAR VE DİĞER AYIRT EDİCİ AD VE İŞARETLER. 18

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KİTAP GENEL ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR VE KONULAR V MARKALAR VE DİĞER AYIRT EDİCİ AD VE İŞARETLER. 18 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 KISALTMALAR XXIII BİRİNCİ KİTAP GENEL ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR VE KONULAR 1. KAVRAMLAR VE KONULAR 9 I. FtKlR VE SANAT ESERLERİ 10 II. PATENTLER 10 III. FAYDALI MODELLER 12 IV

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK) *

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK) * A) Amaç FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK) * BİRİNCİ BÖLÜM Fikir ve Sanat Eserleri Madde 1- (Değişik: 21.2.2001-4630/1) Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile

Detaylı

FİKİR ve SANAT ESERLERİNİN İŞARETLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

FİKİR ve SANAT ESERLERİNİN İŞARETLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK FİKİR ve SANAT ESERLERİNİN İŞARETLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK (Bu mevzuat sayfaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından derlenmekte ve güncellenmektedir.) Resmi Gazete Tarihi:

Detaylı

h) Arayüz: Bilgisayarın donanım ve yazılım unsurları arasında karşılıklı etkilenme ve bağlantıyı oluşturan program bölümlerini;

h) Arayüz: Bilgisayarın donanım ve yazılım unsurları arasında karşılıklı etkilenme ve bağlantıyı oluşturan program bölümlerini; 5/12/1951 TARİH VE 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü 5.12.1951 Tarihi ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Birinci Bölüm - Fikir ve Sanat Eserleri

Detaylı

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun, 05/12/1951 günü kabul edilmiş, 5846 sıra numarası ile, 13/12/1951 günlü 7981 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 4110 sayılı Kanun, 12/06/1995 tarih

Detaylı

Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür

Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuz, eser sahibinin manevi ve mali haklarına karşı tecavüzlerde, Hukuk Davaları ve Ceza Davaları olmak üzere temel olarak

Detaylı

YETKİ BELGESİ. Yetki Belgesi Verenin Unvanı:. (eser/mali hak sahibi, yapımcı, yönetmen, senarist, özgün müzik bestecisi, yazar, animatör, mirasçı)

YETKİ BELGESİ. Yetki Belgesi Verenin Unvanı:. (eser/mali hak sahibi, yapımcı, yönetmen, senarist, özgün müzik bestecisi, yazar, animatör, mirasçı) YETKİ BELGESİ 1- Film Yapımcıları Meslek Birliği ne (kısa adi ile FİYAB) / / Tarihinde kendi rızam ve başvurum neticesinde ve FİYAB tarafından kabul edilmem ile, üye oldum. Meslek Birliği nin tüzüğünü

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER VE TÜRKİYE DE YAPILAN MEVZUAT UYUMU ÇALIŞMALARI ÇERÇEVESİNDE FİKRİ HAKLAR VE KORUNMASI UZMANLIK TEZİ Hazırlayan

Detaylı

KAYIT VE TESCİL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. R.G. : 14.11.2002 Sayı : 24936

KAYIT VE TESCİL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. R.G. : 14.11.2002 Sayı : 24936 KAYIT VE TESCİL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK R.G. : 14.11.2002 Sayı : 24936 AMAÇ MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı, 05.12.1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN Kanun Numarası: 4630 Kanun Kabul Tarihi: 21.02.2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 03.03.2001 Yayımlandığı Resmi Gazete

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981. Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 * *

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981. Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 * * 2393 FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 * * *

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) 2393 FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 * * *

Detaylı

ÖNSÖZ...vii KISALTMALAR...xvii KAYNAKÇA...xix GİRİŞ... 1

ÖNSÖZ...vii KISALTMALAR...xvii KAYNAKÇA...xix GİRİŞ... 1 ix İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...vii KISALTMALAR...xvii KAYNAKÇA...xix GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm TÜRKİYE DE REKLAM HUKUKUNUN GÜNCEL SORUNLARI I. GENEL OLARAK REKLAM VE REKLAM HUKUKU... 5 A. REKLAMIN TANIMI VE UNSURLARI...

Detaylı

T.C. Yargıtay. 19. Ceza Dairesi E: 2015/92 K: 2015/1285 K.T.:

T.C. Yargıtay. 19. Ceza Dairesi E: 2015/92 K: 2015/1285 K.T.: T.C. Yargıtay 19. Ceza Dairesi E: 2015/92 K: 2015/1285 K.T.: 07.05.2015 Manevi veya mali haklara tecavüz suçundan şüpheli Ertuğrul Gazi hakkında yapılan soruşturma evresi sonucunda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet

Detaylı

FSEK KAPSAMINDA FİLM YAPIMCILARININ HAKLARI

FSEK KAPSAMINDA FİLM YAPIMCILARININ HAKLARI FSEK KAPSAMINDA FİLM YAPIMCILARININ HAKLARI GİRİŞ Kanunumuz ( Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ), eser sahibinin haklarına bağlantılı hak sahipleri olarak, icracı sanatçılar, fonogram yapımcısı, radyo televizyon

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN KAYIT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN KAYIT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.05.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26171 FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN KAYIT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) 2393 FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 * * *

Detaylı

I. MALİ HAKLARIN ÇEŞİTLERİ. A. İşleme Hakkı

I. MALİ HAKLARIN ÇEŞİTLERİ. A. İşleme Hakkı I. MALİ HAKLARIN ÇEŞİTLERİ FSEK, eser sahibinin mali haklarını şu başlıklar altında düzenlemiştir: İşleme hakkı (m. 21), Çoğaltma hakkı (m. 22), Yayma hakkı (m. 23), Temsil hakkı (m. 24), İşaret, ses ve/veya

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT BAŞVURU SÜRECİ ESD873 FİKRİ

Detaylı

Kaynak Paylaşımı Kapsamında Telif Hakları

Kaynak Paylaşımı Kapsamında Telif Hakları Kaynak Paylaşımı Kapsamında Telif Hakları Sami Çukadar Kerem Kahvecioğlu samic@bilgi.edu.tr mkkahvecioglu@bilgi.edu.tr İstanbul Bilgi Üniversitesi Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı, İstanbul, Kadir

Detaylı

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 Yrd. Doç. Dr. Selin ÖZDEN MERHACI Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI (FİKRİ VE SINAİ

Detaylı

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4)

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumlukların

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU BİRİNCİ BÖLÜM Fikir ve Sanat Eserleri A) Tarif MADDE 1- Bu kanuna göre eser; sahibinin hususiyetini taşıyan ve aşağıdaki hükümler uyarınca ilim ve edebiyat, musiki, güzel

Detaylı

Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık 1996 tarihinde kabul

Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık 1996 tarihinde kabul WIPO TELİF HAKLARI ANDLAŞMASI (1996) Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876 Karar Sayısı : 2008/13597 edilen; Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık 1996 tarihinde

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) 2393 FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 * * *

Detaylı

UMUT VAKFI 28 EYLÜL 2012 BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ BİREYSEL SİLAHSIZLANMA : YAŞAMA HAK TANIYIN ÇİZGİ FİLM (ANİMASYON) YARIŞMASI

UMUT VAKFI 28 EYLÜL 2012 BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ BİREYSEL SİLAHSIZLANMA : YAŞAMA HAK TANIYIN ÇİZGİ FİLM (ANİMASYON) YARIŞMASI UMUT VAKFI BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ BİREYSEL SİLAHSIZLANMA : YAŞAMA HAK TANIYIN ŞARTNAME KONU "ÇİZGİ FİLM (ANİMASYON)" yarışmasının konusu Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın olarak belirlenmiştir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun. (Resmî Gazete ile yayımı : 12.6.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun. (Resmî Gazete ile yayımı : 12.6. -657-5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun (Resmî Gazete ile yayımı : 12.6.1995 Sayı : 22311) Kanun No Kabul Tarihi MADDE 1. - 5.12.1951 tarihli

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU * *

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU * * FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/12/1951 Sayı : 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt: 33 Sayfa : 49 Amaç (2) * * *

Detaylı

II TELĠF HAKLARI VE ĠHTĠRA BERATININ HUKUKĠ MAHĠYETĠ VE KAPSAMI

II TELĠF HAKLARI VE ĠHTĠRA BERATININ HUKUKĠ MAHĠYETĠ VE KAPSAMI TELĠF HAKLARI VE ĠHTĠRA BERATLARININ HUKUKĠ MAHĠYETĠ ĠLE TAM VE DAR MÜKELLEF MÜELLĠF, MÜTERCĠM, MUCĠT VEYA BUNLARIN KANUNĠ MĠRASÇILARI ĠLE BUNLARIN DIġINDA KALAN KĠġĠLER TARAFINDAN ELDEN ÇIKARILMASINDAN

Detaylı

Dr. EMRE CUMALIOĞLU Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi YAYIM SÖZLEŞMESİ

Dr. EMRE CUMALIOĞLU Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi YAYIM SÖZLEŞMESİ Dr. EMRE CUMALIOĞLU Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi YAYIM SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI Birinci Bölüm YAYIM SÖZLEŞMESİNİN

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI VE KORSAN YAYINCILIK 1

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI VE KORSAN YAYINCILIK 1 Yıl: 1, Sayı: 2, Mart 2016, s. 17-27 Yrd. Doç. Dr. Sevil GEMRİK Bülent Ecevit Üniversitesi, Çaycuma Meslek Yüksekokulu, sevilgemrik@beun.edu.tr Prof. Dr. Levent AYTEMİZ Karabük Üniversitesi, İktisadi ve

Detaylı

BİLİŞİM HUKUKU, 2005 İ Ç İ N D E K İ L E R

BİLİŞİM HUKUKU, 2005 İ Ç İ N D E K İ L E R BİLİŞİM HUKUKU, 2005 İ Ç İ N D E K İ L E R I- İÇİNDEKİLER II- KISALTMALAR 1.Bilgisayar ve Bilgisayar Programları Teknolojisi 1.1. Bilgisayarın Tanımı 1.2. Bilgisayarların Tarihi Gelişimi 1.3. Donanım (Hardware)

Detaylı

Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya

Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya 5846-FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951/ Sayısı: 7981 BİRİNCİ BÖLÜM: FİKİR VE SANAT ESERLERİ A -AMAÇ: Madde 1 - (Değişik madde: 03/03/2001-4630/1. md.) Bu Kanunun amacı, fikir

Detaylı

HUKUK. Hakan AKDAĞ 1 04.11.2008

HUKUK. Hakan AKDAĞ 1 04.11.2008 HUKUK Hakan AKDAĞ 1 Sınai mülkiyet hakları olarak adlandırılan Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım, Coğrafi İşaretler ve Entegre Devrelerin Topografyalarının Korunmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamelerin

Detaylı

KORUNMASI GEREKLİ TAŞINIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TASNİFİ, TESCİLİ VE MÜZELERE ALINMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KORUNMASI GEREKLİ TAŞINIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TASNİFİ, TESCİLİ VE MÜZELERE ALINMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK KORUNMASI GEREKLİ TAŞINIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TASNİFİ, TESCİLİ VE MÜZELERE ALINMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete i : 20/04/2009 Resmi Gazete Sayısı : 27206 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam,

Detaylı

ÖNSÖZ-V İÇİNDEKİLER-VII MAKALE - 1 ESER SAHİBİNİN UMUMA İLETİM HAKKI YA DA E-HAKLAR: FSEK İN 25. MADDESİNE DAİR GENEL BİR DEĞERLENDİRME I.

ÖNSÖZ-V İÇİNDEKİLER-VII MAKALE - 1 ESER SAHİBİNİN UMUMA İLETİM HAKKI YA DA E-HAKLAR: FSEK İN 25. MADDESİNE DAİR GENEL BİR DEĞERLENDİRME I. ÖNSÖZ-V İÇİNDEKİLER-VII MAKALE - 1 ESER SAHİBİNİN UMUMA İLETİM HAKKI YA DA E-HAKLAR: FSEK İN 25. MADDESİNE DAİR GENEL BİR DEĞERLENDİRME I. GİRİŞ-4 II. UMUMA İLETİM KAVRAMI-8 A. Umum Kavramı-8 B. Umumi

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN İŞARETLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN İŞARETLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Kültür Bakanlığından: FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN İŞARETLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 5846-5.12.1951 / 3257-23.1.1986 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 16 Kasım 1997 -

Detaylı

Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları

Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenebilirliği Konulu konferans Eva Hopper ve Edoardo Pastore Patent uzmanları, Cluster Computers Avrupa Patent Ofisi Ankara,

Detaylı

Doç. Dr. Savaş BOZBEL Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku

Doç. Dr. Savaş BOZBEL Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Doç. Dr. Savaş BOZBEL Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXVII BİBLİYOGR AFYA... XXXV

Detaylı

KRĐ HAKLAR VE DÜZENLEMELER / UYGULAMALAR. Av.Erdem TÜRKEKULT 12.06.2010 - ĐSTANBUL

KRĐ HAKLAR VE DÜZENLEMELER / UYGULAMALAR. Av.Erdem TÜRKEKULT 12.06.2010 - ĐSTANBUL TÜRKĐYE DE FĐKRF KRĐ HAKLAR VE DĐJĐTAL ALANA ĐLĐŞKĐN DÜZENLEMELER / UYGULAMALAR Av.Erdem TÜRKEKULT 12.06.2010 - ĐSTANBUL Genel Olarak Dijital Alan Dijital alan ile ne anlıyoruz? nternet / download, streaming,

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNDAKİ YAZAR VE YAYINCI HAKLARI. Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNDAKİ YAZAR VE YAYINCI HAKLARI. Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNDAKİ YAZAR VE YAYINCI HAKLARI Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ve Fikri Hukuk Öğretim Üyesi I. Genel Olarak Maddi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Fikir ve Sanat Eserleri

BİRİNCİ BÖLÜM Fikir ve Sanat Eserleri FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/12/1951 Sayı: 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 33 Sayfa: 49 Amaç (2) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI ve SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI ve SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI ve SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU NDA MALİ HAKLARIN DEVRİ SÖZLEŞMESİNİN ŞEKİL VE İÇERİK AÇISINDAN İNCELENMESİ UZMANLIK TEZİ Şükriye ŞİRİN HAZİRAN-2008

Detaylı

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Tarif: Madde 1: Bu kanuna göre eser;sahibinin hususiyetini taşıyan ve aşağıdaki hükümler uyarınca ilim ve

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Tarif: Madde 1: Bu kanuna göre eser;sahibinin hususiyetini taşıyan ve aşağıdaki hükümler uyarınca ilim ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Tarif: Madde 1: Bu kanuna göre eser;sahibinin hususiyetini taşıyan ve aşağıdaki hükümler uyarınca ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri

Detaylı

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU ENİS KAYSERİLİOĞLU İLERİ ARAŞTIRMALAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVZUAT ANALİZ BİRİMİ 11 OCAK 2017 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA Bilgi Notu 11 Ocak

Detaylı

FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ KANUNU. Kanun Numarası: 5846. Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951

FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ KANUNU. Kanun Numarası: 5846. Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951 FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ KANUNU Kanun Numarası: 5846 Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7981 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ

Detaylı

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ Ümit Yerli Patent Vekili Program Süre: 120 DK Fikri haklar Patent, kriterler, sağladığı haklar. Telif Tarifname, örnek başvurular Başvuru süreci, yurt dışında patent tescili

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın Gültekin

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın Gültekin FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın n GültekinG Fikri MülkiyetM Hakkı Nedir? Kişinin inin her türlt rlü fikri emeği i sonucu meydana gelen ve fikrin vücut v bulduğu u unsurlar üzerinde hukuken korunan

Detaylı

BİLİŞİM HUKUKU A) B) C) D) E) B) C) D) E) A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

BİLİŞİM HUKUKU A) B) C) D) E) B) C) D) E) A) B) C) D) E) A) B) C) D) E) 2017 BAHAR DÖNEM SONU - A BİLİŞİM HUKUKU A 1. 2. 3. 4. Aşağıdakilerden hangisi ''verilerin kaliteli olması ilkesi'' ile bağdaşmaz? Meşru amaçlar için toplanma Doğru ve eğer gerekli ise güncel olarak tutulma

Detaylı

. Şahıs olup; aşağıdaki metinde, bundan sonra kısaca, YORUMCU/İCRACI SANATÇI olarak anılacaktır.

. Şahıs olup; aşağıdaki metinde, bundan sonra kısaca, YORUMCU/İCRACI SANATÇI olarak anılacaktır. Yetki Belgesi ni düzenleyen: Madde: 1. Yetki Belgesi ni düzenleyen:. Şahıs olup; aşağıdaki metinde, bundan sonra kısaca, YORUMCU/İCRACI SANATÇI olarak anılacaktır. Yetki Belgesi ni Alan: Madde: 2. Bu Yetki

Detaylı

18 Ağustos 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28388 YÖNETMELİK

18 Ağustos 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28388 YÖNETMELİK 18 Ağustos 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28388 YÖNETMELİK Kültür ve Turizm Bakanlığından: ÇOĞALTILMIŞ FİKİR VE SANAT ESERLERİNİ DERLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FİKRİ HAKLARIN REKABET HUKUKU İLE ETKİLEŞİMİ: FİKRİ HAKLARA İLİŞKİN REKABET HUKUKU UYGULAMASININ ESASLARI UZMANLIK TEZİ Serpil ÇINAR

Detaylı

Bahadırhan TABAK www.bahadirhan.com

Bahadırhan TABAK www.bahadirhan.com Fikri Mülkiyet Hukuku Ders Notları Bahadırhan TABAK Kasım 2011 www.bahadirhan.com Giriş Fikri Mülkiyet Hukuku bünyesinde fikir ve sanat ürünleri ile patent ve faydalı ürünleri ilgilendiren düzenlemeleri

Detaylı

Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi. İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe Kampusu 06800 Ankara,

Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi. İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe Kampusu 06800 Ankara, Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi Öğr. Gör. Dr. Gülçin Cankız ELİBOL Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ KARŞILAŞTIRMA CETVELİ 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU DEĞİŞİKLİK TASLAĞI Kapsam Madde 1/A Bu Kanun, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan

Detaylı

FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR

FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR Doç. Dr. Serkan BOYAR Tarım Bilimlerinde Proje Hazırlama ve Yürütme Eğitimi 07-09 Nisan 2014 - Eğirdir-Isparta Patent, Marka ve Tasarım Nedir? FĠKRÎ VE SINAĠ MÜLKĠYET HAKLARI Telif

Detaylı

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU DEĞİŞİKLİK TASLAĞI

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU DEĞİŞİKLİK TASLAĞI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU DEĞİŞİKLİK TASLAĞI 1 Taslağın Hazırlanma Süreci 2016 ÖNCESİ DÖNEM GENİŞ KATILIMLI DÖRT ÇALIŞTAY (KASIM 2016) AKADEMİSYENLER VE UYGULAYICILARIN KATILIMIYLA OLUŞTURULAN

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TELİF HAKLARI ALANINDA KORSANLIKLA ETKİN MÜCADELE ARAÇLARI: TÜRKİYE VE AB ÜLKELERİ ÖRNEK UYGULAMALARI UZMANLIK TEZİ Gülçin KARAMANLI

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876

Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876 WIPO İCRALAR VE FONOGRAMLAR ANDLAŞMASI(1996) Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876 Karar Sayısı : 2008/13597 edilen; Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık

Detaylı

MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ MÜLKİYET SİSTEMİ

MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ MÜLKİYET SİSTEMİ MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ MÜLKİYET SİSTEMİ Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ MÜLKİYET SİSTEMİNİN ANA UNSURLARI Ekonomide verimliliği arttırmak için yenilikçi politikalar

Detaylı

HAK SAHİBİNİN İZNİ OLMAKSIZIN ESERİN UMUMA İLETİLMESİ SUÇU

HAK SAHİBİNİN İZNİ OLMAKSIZIN ESERİN UMUMA İLETİLMESİ SUÇU Ankara Üni. Hukuk Fak. Dergisi, 65 (4) 2016: 1925-1950 Güner HAK SAHİBİNİN İZNİ OLMAKSIZIN ESERİN UMUMA İLETİLMESİ SUÇU The Crime of Public Recitation Without Holder Of Right s Permission ÖZ Uğur GÜNER

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA MÜZİK ENDÜSTRİSİNİN MEVCUT DURUMU: BİR ARAŞTIRMA

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA MÜZİK ENDÜSTRİSİNİN MEVCUT DURUMU: BİR ARAŞTIRMA T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TÜRKİYE DE VE DÜNYADA MÜZİK ENDÜSTRİSİNİN MEVCUT DURUMU: BİR ARAŞTIRMA YÜKSEK LİSANS TEZİ ESRA KARAKOYUN TEZ DANIŞMANI:

Detaylı

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 01- Mirasçılık Belgesi Alınması : 780,00. TL 02- Tahliye ve akdin feshi davaları (yıllık kira Bedeli 4.000,00.TL'den fazla ise) ( + dava değerinin %10'u ) 03-

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GAZETECİLİK ALANI FİKİR HAKLARI 380H00006

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GAZETECİLİK ALANI FİKİR HAKLARI 380H00006 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GAZETECİLİK ALANI FİKİR HAKLARI 380H00006 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIKAN. Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması

Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIKAN. Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIKAN Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII YAZARIN ÖNSÖZÜ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XIX BİBLİYOGR AFYA...XXIII

Detaylı

FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ KANUNU. Kanun Numarası: Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951

FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ KANUNU. Kanun Numarası: Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951 FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ KANUNU Kanun Numarası: 5846 Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7981 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠ

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI TÜR BAZINDA SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ (ton) Dünya Tohum Kullanım Miktarı-2014* (Milyon Ton) Türler 2002 2014 2015 2016 2002-2016 DEĞİŞİM(%) 35

Detaylı

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Nihan Ertüzün Gökcan Patent ve Marka Vekili Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi FİKRİ HAKLARIN TANIMI Fikir ürünlerini oluşturan

Detaylı

Kabul Tarihi : 22.6.2004

Kabul Tarihi : 22.6.2004 RESMİ GAZETEDE 26.06.2004 TARİH VE 25504 SAYI İLE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. BAZI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun 5194 No. Kabul Tarihi : 22.6.2004 MADDE 1.

Detaylı

5846 Sayılı FiKiR VE SANAT ESERLERi KANUNU

5846 Sayılı FiKiR VE SANAT ESERLERi KANUNU 5846 Sayılı FiKiR VE SANAT ESERLERi KANUNU Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/12/1951 Sayı: 7981 Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 33 Sayfa: 49 A) Tarif:

Detaylı

İSTANBUL KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KAUÇUK SEKTÖRÜ İÇİN STRATEJİK YOL HARİTASI ÇIKARTILMASI VE YURTDIŞI PAZARLAMA TAKIMI

İSTANBUL KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KAUÇUK SEKTÖRÜ İÇİN STRATEJİK YOL HARİTASI ÇIKARTILMASI VE YURTDIŞI PAZARLAMA TAKIMI İSTANBUL KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KAUÇUK SEKTÖRÜ İÇİN STRATEJİK YOL HARİTASI ÇIKARTILMASI VE YURTDIŞI PAZARLAMA TAKIMI İHTİYAÇ ANALİZİ HİZMET ALIM TEKLİF ŞARTNAMESİ İSTANBUL,

Detaylı

ESER SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN TELİF HAKLARININ YARGI KARARLARI IŞIĞINDA İNCELENMESİ. Av. H. Can Bıçakcı 13.11.2014 Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu

ESER SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN TELİF HAKLARININ YARGI KARARLARI IŞIĞINDA İNCELENMESİ. Av. H. Can Bıçakcı 13.11.2014 Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu ESER SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN TELİF HAKLARININ YARGI KARARLARI IŞIĞINDA İNCELENMESİ Av. H. Can Bıçakcı 13.11.2014 Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu Nelerden bahsedeceğim? Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI ÜZERİNDEKİ HAKLAR VE BU HAKLARIN KORUNMASI. İstanbul 1997 İ Ç İ N D E K İ L E R. Sayfa KISALTMALAR 11 GİRİŞ 15

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI ÜZERİNDEKİ HAKLAR VE BU HAKLARIN KORUNMASI. İstanbul 1997 İ Ç İ N D E K İ L E R. Sayfa KISALTMALAR 11 GİRİŞ 15 BİLGİSAYAR PROGRAMLARI ÜZERİNDEKİ HAKLAR VE BU HAKLARIN KORUNMASI İstanbul 1997 İ Ç İ N D E K İ L E R Sayfa KISALTMALAR 11 GİRİŞ 15 BiRiNCi BÖLÜM Bilgisayar ve Bilgisayar Programları I- BİLGİSAYARIN TANIMI

Detaylı

TİCARİ İLETİŞİM VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

TİCARİ İLETİŞİM VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI TİCARİ İLETİŞİM VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ( Yönetmelik ) 15.07.2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr İÇERİK Genel Olarak Fikri Mülkiyet Hukuku Fikri Mülkiyet Hukukunun Temel İlkeleri Fikri Mülkiyet Sisteminin Ana Unsurları Tarihçe

Detaylı

TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4)

TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4) TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumluklar

Detaylı

KANUN. ÇOĞALTILMIġ FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠNĠ DERLEME KANUNU. Kanun No. 6279 Kabul Tarihi: 22/2/2012

KANUN. ÇOĞALTILMIġ FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠNĠ DERLEME KANUNU. Kanun No. 6279 Kabul Tarihi: 22/2/2012 29 Şubat 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28219 KANUN ÇOĞALTILMIġ FĠKĠR VE SANAT ESERLERĠNĠ DERLEME KANUNU Kanun No. 6279 Kabul Tarihi: 22/2/2012 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

TAŞMAN & ŞANVER. Persembepazarı Cd. No 9 Kat: 5 / 402-404 Karaköy / İstanbul Tel: 90-212-245-4245 Fax : 90-212-245-4233 inbox@sanver.gen.

TAŞMAN & ŞANVER. Persembepazarı Cd. No 9 Kat: 5 / 402-404 Karaköy / İstanbul Tel: 90-212-245-4245 Fax : 90-212-245-4233 inbox@sanver.gen. TAŞMAN & ŞANVER Persembepazarı Cd. No 9 Kat: 5 / 402-404 Karaköy / İstanbul Tel: 90-212-245-4245 Fax : 90-212-245-4233 inbox@sanver.gen.tr BÜLTEN ELEKTRONİK İMZA Elektronik imza nedir? Başka bir elektronik

Detaylı

KORUNMASI GEREKLİ TAŞINIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TASNİFİ, TESCİLİ VE MÜZELERE ALINMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

KORUNMASI GEREKLİ TAŞINIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TASNİFİ, TESCİLİ VE MÜZELERE ALINMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM KORUNMASI GEREKLİ TAŞINIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TASNİFİ, TESCİLİ VE MÜZELERE ALINMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004

Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004 Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004 MADDE 1. 24.6.1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV 1 Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukukuna Giriş I. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINA DAİR GENEL BİLGİLER... 1 II. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARININ TARİHÇESİ... 5 III.

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ,00 TL ' den az olmamak üzere dava konusu giderilmesi) Davası

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ,00 TL ' den az olmamak üzere dava konusu giderilmesi) Davası 01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş.

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ Ahmet ÇALLI ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER Mali Yükümlülükler Kanunlar ile sınırlandırılan yükümlülükler İşçi İşveren ilişkileri ile ilgili mevzuat

Detaylı

7 Mirasçılık belgesinin iptali

7 Mirasçılık belgesinin iptali 01.07.2008-31.12.2008 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından 3.150,00 YTL Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/12/1951

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/12/1951 FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/12/1951 BİRİNCİ BÖLÜM Fikir ve Sanat Eserleri A) Tarif: Madde 1 - Bu Kanuna göre eser; sahibinin

Detaylı