YGS-LYS BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YGS-LYS BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ"

Transkript

1 YGS-LYS BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ Samet DURSUN (Psk.Dan. Reh.Öğrt.) İhsan ADSOY (Psk. Dan.Reh.Öğrt.)

2 BAŞVURULAR VE SINAV TARİHLERİ Kaynak:

3 2 OCAK-15 OCAK ARASI( ) (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) 24 OCAK ( )

4 LYS-1 MATEMATİK SINAVI DK. LYS-2 FEN BİLİMLERİ SINAVI DK LYS-3 EDEBİYAT COĞRAFYA SINAVI DK.

5 LYS-4 SOYAL BİLİMLER SINAVI DK. LYS-5 YABANCI DİL SINAVI DK.

6 YGS 160 dakikada, ara verilmeden tek oturumda uygulanacaktır. Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört testten oluşan sınav soruları tek kitapçıkta yer alacak ve adaylar soruları cevaplarken 160 dakikayı diledikleri gibi kullanabileceklerdir.

7 Sınav sisteminde yapılan son değişikliklerle YGS de 5 soru; LYS-4 sınavında ise 8 soru Din. Kül. Ve Ahlak bilgisi derslerinden sorulacaktır

8 Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Türkçeyi kullanma gücü 40 Sosyal Bilimler Temel Matematik Fen Bilimleri Tarih.17 Coğrafya.14 Felsefe.9 Matematiksel ilişkilerden yararlanma Fizik..14 Kimya 13 Biyoloji.13 Toplam Soru Sayısı

9 YGS-1 YGS-2 Sayısal alandaki puanınızı YGS-4 YGS-3 Sözel alandaki puanınızı YGS-5 YGS-6 Eşit Ağırlık alanındaki puanınızı göstermektedir.

10 Puan Türü Türkçe Tem. Mat. Sos. Bil. Fen Bil. YGS YGS YGS YGS YGS YGS

11 1- Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans ve YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık lisans programlarını ve hiçbir açık öğretim programını tercih hakkınız bulunmamaktadır. 2- LYS lere başvuru hakkınız bulunmamaktadır. 3- Sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz.

12 Meslek Yüksek Okullarının 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Açık öğretim programlarının 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilirsiniz. LYS lere başvurma hakkınız bulunmamaktadır. Sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz. Alanınızla ilgili programlar için özel yetenek sınavlarına başvurabilirsiniz.

13 LYS lere başvurabilirsiniz. YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Meslek Yüksek Okullarının 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Açık öğretim programlarının 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz. Özel Yetenek ile öğrenci alan tüm programlara başvurabilirsiniz.

14 YGS de herhangi bir puan türünde 180 veya üzerinde puan alan adaylar LYS lere girme hakkı kazanırlar

15 5 ADET LYS YAPILACAKTIR LYS-1 (Matematik Sınavı) LYS-2 (Fen Bilimleri Sınavı) LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya Sınavı) LYS-4 (Sosyal Bilimler Sınavı) LYS-5 (Yabancı Dil Sınavı)

16 LYS 1 MAT- GEOMETRİ LYS 1 16 Haziran 2013 Matematik Testi :50 Soru, 75 dakika Geometri Testi :30 Soru, 45 dakika TOPLAM :80 Soru, 120 dakika Matematik ve Geometri testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır. Geometri testindeki soruların 8 tanesi Analitik Geometri sorusu olacaktır.

17 LYS 2 FEN BİLİMLERİ LYS 2 22 Haziran 2013 Fizik Testi Kimya Testi Biyoloji Testi TOPLAM :30 Soru, 45 dakika :30 Soru, 45 dakika :30 Soru, 45 dakika :90 Soru, 135 dakika Fizik, Kimya, Biyoloji testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır.

18 LYS 3 EDEBİYAT- COĞRAFYA LYS 3 23 Haziran 2013 T. Dili ve Edebiyatı Testi: 56 Soru, 85 dakika Coğrafya-1 Testi : 24 Soru, 35 dakika TOPLAM :80 Soru, 120 dakika Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır.

19 LYS 4 SOSYAL - BİLİMLER LYS 4 15 Haziran 2013 Tarih Testi :44 Soru, 65 dakika Coğrafya-2 Testi :16 Soru, 25 dakika Felsefe Grubu Testi :30 Soru, 45 dakika TOPLAM :90 Soru, 135 dakika Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 da Mantık sorusu yer alacaktır.

20 LYS 5 YABANCI DİL SINAVI LYS 5 16 Haziran 2013 Yabancı Dil Testi :80 Soru, 120 dakika Yabancı Dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır. Yabancı Dil testi için tek Soru Kitapçığı ve tek Cevap Kağıdı kullanılacaktır.

21 LYS puan türleri ile öğrenci alan 4 yıllık lisans tercih edebileceklerdir. programlarını YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık lisans programlarını Meslek Yüksekokullarının 2 yıllık ön lisans programlarını Tüm Açıköğretim programlarını tercih edebilirler Meslek Lisesi mezunu olanlar Sınavsız Geçiş haklarını kullanabilirler

22 YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilirler. Meslek Yüksekokullarının 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirler. Tüm Açıköğretim programlarını tercih edebilirler. Meslek Lisesi mezunu olanlar Sınavsız Geçiş haklarını kullanabilirler.

23 TERCİHLER

24 LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına giren adayların dört adet MF puanı hesaplanacaktır. (MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4) Bilgisayar Mühendisliği (MF-4) Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (MF-4) Biyoloji Öğretmenliği (MF-2) Diş Hekimliği (MF-3) Eczacılık (MF-3) Ebelik (MF-3) Hemşirelik (MF-3) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (MF-3) İlköğretim Matematik Öğretmenliği (MF-1) Kentsel tasarım ve Peyzaj Mimarlığı (MF-4) Matematik Öğretmenliği (MF-1) Mimarlık (MF-4) Tıp (MF-3) Veterinerlik (MF-3) Yazılım Mühendisliği (MF-4) Adayların MF (Matematik-Fen Bilimleri) puanı ile öğrenci alan bölümleri tercih edebilmeleri için LYS-1 ve LYS-2 sınavlarının ikisine de girmesi ve tercih edeceği bölümün gerektirdiği MF puanının 180 üzerinde olması gerekmektedir Örneğin: Ağrı Kız Teknik M. L. 12. sınıf öğrencisi olan ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (MF-3) tercihi yapmak isteyen bir adayın YGS sınavından en az bir puan türünde 180 veya üzerinde bir puan alması, sonrasında LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmesi ve MF-3 alan dışı yerleştirme puanının 180 veya üzerinde olması gerekmektedir.

25 MF Grubu Puan Türleri (SAY-2 yerine kullanılacak) Testlerin ağırlıkları (% olarak) P.Türü Türkçe Tem. Mat Sos. Bil. Fen.Bil. Mat. Geo. Fiz. Kim. Biyo. MF MF MF MF

26 ÖZETLERSEK MF-1 puan türü Matematik ağırlıklı Temel Bilim Programları için MF-2 puan türü Fen ağırlıklı Temel Bilim Programları için MF-3 puan türü Sağlık Bilimleri Programları için MF-4 puan türü ise Mühendislik ve Teknik Programlar için Öngörülmüştür

27 LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına giren adayların iki adet TS puanı hesaplanacaktır. (TS-1 ve TS-2) Arkeoloji ve Sanat Tarihi (TS-1) Basın ve Yayın (TS-1) Coğrafya Öğretmenliği (TS-1) Gazetecilik (TS-1) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (TS-1) Medya ve Görsel Sanatlar (TS-1) Medya ve İletişim Sistemleri (TS-1) Radyo, Televizyon ve Sinema (TS-1) Tarih Öğretmenliği (TS-2) Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (TS-2) Türkçe Öğretmenliği (TS-2) TS PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN 4 YILLIK LİSANS ROGRAMLARINDAN BAZILARI: Adayların TS (Türkçe-Sosyal) puanı ile öğrenci alan bölümleri tercih edebilmeleri için LYS-3 ve LYS-4 sınavlarının ikisine de girmesi ve tercih edeceği bölümün gerektirdiği TS puanının 180 üzerinde olması gerekmektedir. Örneğin: Ağrı Kız Teknik ve M. L. 12. sınıf öğrencisi olan ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği tercihi yapmak isteyen bir adayın YGS sınavından en az bir puan türünde 180 veya üzerinde bir puan alması, sonrasında LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girmesi ve TS-2 alan dışı yerleştirme puanının 180 veya üzerinde olması gerekmektedir.

28 2012 LYS PUAN TÜRLERİ 3 - TS Grubu Puan Türleri (SÖZ-2 yerine kullanılacak) Testlerin ağırlıkları (% olarak) P.Türü Türkçe Tem. Mat Sos. Bil. Fen.Bil. TD ve Edb. Coğ-1 Tar. Coğ-2 TS Fel.G r TS TS-1 puan türü Sosyal Programlar için, TS-2 puan türü Dil (Türkçe, Edebiyat) ve Tarih Programları için öngörülmüştür.

29 LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına giren adayların üç adet TM puanı hesaplanacaktır. (TM-1, TM-2 ve TM-3) Avrupa Birliği İlişkileri (TM-2) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (TM-1) Çocuk Gelişimi (TM-3) İşletme (TM-1) Psikoloji (TM-3)Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (TM-3) Sınıf Öğretmenliği (TM-2) Felsefe Grubu Öğretmenliği Uluslararası İlişkiler (TM-2) (TM-3) Adayların TM (Türkçe-Matematik) puanı ile öğrenci alan bölümleri tercih edebilmeleri için LYS-1 ve LYS-3 Yönetim sınavlarının Bilişim ikisine Sistemleri de girmesi ve İktisat tercih edeceği (TM-3) bölümün gerektirdiği (TM-1 puanının 180 üzerinde olması gerekmektedir. Örneğin: Ağrı Kız Teknik M. L. 12. sınıf öğrencisi olan ve Sınıf Öğretmenliği tercihi yapmak isteyen bir adayın YGS sınavından en az bir puan türünde 180 veya üzerinde bir puan alması, sonrasında LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına girmesi ve TM-2 alan dışı yerleştirme puanının 180 veya üzerinde olması gerekmektedir.

30 : LYS-5 sınavına giren adayların üç adet DİL puanı hesaplanacaktır. (DİL-1, DİL-2 ve DİL-3) Alman Dili ve Edebiyatı (DİL-1) Almanca Öğretmenliği (DİL-1) Dilbilim (Doğu Dilleri) (DİL-3) Fransızca Öğretmenliği (DİL-1) Eski Yunan Dili ve Edebiyatı (DİL-2) İngilizce Öğretmenliği (DİL-1) Turizm Rehberliği (Alm.,Fra.,ve İng.) (DİL-1) Adayların DİL puanı ile öğrenci alan bölümleri tercih edebilmeleri için LYS-5 sınavına girmesi ve tercih edeceği bölümün gerektirdiği DİL puanının 180 üzerinde olması gerekmektedir. Örneğin: Ağrı Kız Teknik ve M. L. 12. sınıf öğrencisi olan ve İngilizce Öğretmenliği tercihi yapmak isteyen bir adayın YGS sınavından en az bir puan türünde 180 veya üzerinde bir puan alması, sonrasında LYS-5 sınavına girmesi ve DİL-1 alan dışı yerleştirme puanının 180 veya üzerinde olması gerekmektedir.

31 YGS PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN BAZI BÖLÜMLER BİLİŞİM SİSTEML ERİ VE TEKNOL OJİLERİ (YGS-1) MODA TASARIMI (YGS-5) GÖRME ENGELLİLER ÖĞRETMENL İĞİ (YGS-4) TEKSTİL TASARIMI VE ÜRETİMİ (YGS-5) OKUL ÖNCESİ ÖĞRETM ENLİĞİ (YGS-5) YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLER İ (YGS-6)

32 YGS-4 YGS-5 GÖRME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLİĞİ, ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ SOSYAL HİZMET Programları TM-3 ÇOCUK GELİŞİMİ YGS-6 ÜSTÜN ZEKALILAR ÖĞRETMENLİĞİ Programı

33 YGS-5 Puanı ile öğrenci alan: MODA TASARIMI programı YGS-5 Puanı ile öğrenci alan, Sanat ve Tasarım Fakültelerinin MODA TASARIMI (M.T.O.K.) ve TEKSTİL TASARIMI VE ÜRETİMİ Programları

34 Program Adı Puan Türü Program Adı Puan Türü Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri YGS-1 Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) YGS-1 Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri YGS-1 Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği MF-4 İşletme Bilgi Yönetimi YGS-6 Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) YGS-1 Yönetim Bilişim Sistemleri YGS-6 Teknoloji Fakültesi/Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği YGS-1 Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) YGS-1 Teknoloji Fakültesi/ Yazılım Mühendisliği MF-4

35 . Saç bakımı ve güzellik hizmetleri (2 yıllık) Tıbbi ve aromatik bitkiler (2 yıllık)

36 Ebelik (Yüksekokul) Hemşirelik (Yüksekokul) YGS-2 YGS-2

37 Yeni sistemle (OBP) Değer Aralıkları olacaktır. Ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP dönüştürülecektir. 100 olan diploma notu için OBP 500 olacaktır. 50 nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacak.böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır. Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) en yüksek OBP ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek. Yeni sistemde okul puanının yerleşmeye etkisi en fazla %10 oranına (en fazla 60 puan gelecek) çıkabilecek.

38 Meslek lisesi mezunları kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde (MTOK bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları = 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan olabilecek. Ek puanın en büyük değeri 500 x 0.06= 30 olacaktır.yani Meslek lisesine ve öğretmen lisesine en fazla 30 ek puan gelebilecek.

39 DİKKAT Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır. Yeni OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 gelmeyecek. Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

40 Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Sınavsız Yerleşebilecekleri, lisedeki alanlarının devamı niteliğinde Yükseköğretim Ön lisans (İki Yıllık) programları bulunmaktadır. Sınavsız Geçiş hakkını kullanmak isteyen adayın bu bölümleri tercih edebilmesi için HİÇBİR sınava (YGS-LYS) girmesi gerekmemektedir. Yalnızca Sınavsız Geçiş başvurusu yapması yeterlidir.

41 1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir. 2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir. 3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB (Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi. Her İlde bir tane METEB vardır.) içinde olanlara öncelik verilir. 4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

42 Örneğin: Okulumuz öğrencilerinden biri başvuru formunda sınavsız geçiş hakkımı kullanmak ve sınava girmek istiyorum seçeneklerinin ikisini de işaretlemiş olsun. Aynı öğrenci YGS ve sonrasında girdiği LYS lerden 180 üzerinde puan almış olsun. Öğrencimiz Tercih formuna hem dört yıllık lisans programlarını hem de sınavsız geçişle yerleşebileceği iki yıllık ön lisans programları yazabilir.

43 Okulumuzda Bulunan Alanlar ve Bu Alanlardaki Öğrencilerin Sınavsız Geçiş Yapabileceği İki Yıllık Önlisans Programları ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

44 BÖLÜM ADI MYO/ÖNLİSANS EĞİTİM SÜRESİ(Yıl) Çay Eksperliği 2 YILLIK Et Ve Ürünleri Teknolojisi 2 YILLIK Gıda Kalite Kontrolü Ve Analizi 2 YILLIK Gıda Teknolojisi 2 YILLIK Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği 2 YILLIK Meyve Ve Sebze İşleme 2 YILLIK Teknolojisi Su Ürünleri Teknolojisi 2 YILLIK Süt Ve Ürünleri Teknolojisi 2 YILLIK Yağ Endüstrisi 2 YILLIK Zeytincilik Ve Zeytin İşleme 2 YILLIK Teknolojisi

45 BÖLÜM ADI MYO/ÖNLİSANS EĞİTİM SÜRESİ Bilgi Yönetimi. 2 Bilgisayar Operatörlüğü. 2 Bilgisayar Programcılığı. 2 Bilgisayar Teknolojisi. 2 Coğrafi Bilgi Sistemleri. 2 İnternet Ve Ağ Teknolojileri. 2 Pazarlama. 2

46 BÖLÜM ADI MYO/ÖNLİSANS EĞİTİM SÜRESİ(Yıl) Çocuk gelişimi 2 Sosyal hizmetler 2

47 BÖLÜM ADI MYO/ÖNLİSANS EĞİTİM SÜRESİ Deri Teknolojisi 2 Giyim Üretim Teknolojisi 2 Moda Tasarım 2 Tekstil Teknolojisi 2 Çorap Ve Moda Tasarımı 2

48 BÖLÜM ADI MYO/ÖNLİSANS EĞİTİM SÜRESİ(Yıl) Saç bakımı ve güzellik 2 YILLIK hizmetleri Tıbbi ve aromatik bitkiler 2 YILLIK

49 BÖLÜM ADI MYO/ÖNLİSANS EĞİTİM SÜRESİ(Yıl) Ameliyathane Hizmetleri 2 YILLIK Diyaliz 2 YILLIK Elektronörofizyoloji 2 YILLIK Evde Hasta Bakımı 2 YILLIK Fizyoterapi 2 YILLIK İş Ve Uğraşı Terapisi 2 YILLIK İlk Ve Acil Yardım 2 YILLIK İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği 2 YILLIK Sağlık Kurumları 2 YILLIK İşletmeciliği Sosyal Hizmetler 2 YILLIK Yaşlı Bakımı 2 YILLIK

50 Dinlediğiniz için Teşekkürler

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ 016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ YGS DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular... 0 Sosyal Bilimler

Detaylı

2014 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK

2014 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK 2014 ÖSYS 1. AŞAMA YGS 2. AŞAMA LYS TÜRKÇE T. MATEMATİK SOSYAL BİL. FEN BİLİMLERİ Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) Sosyal Bilimler Sınavı

Detaylı

ÖSYS 1. AŞAMA (YGS) 2. AŞAMA (LYS) Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK

ÖSYS 1. AŞAMA (YGS) 2. AŞAMA (LYS) Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK ÖSYS 1. AŞAMA (YGS) 2. AŞAMA (LYS) TÜRKÇE Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) T. MATEMATİK Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) SOSYAL BİL. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) FEN BİLİMLERİ Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 2014 ÖSYS YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 1. AŞAMA YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS, 23 Mart 2014 tarihinde uygulanacaktır. Ortaöğretimde okutulan ortak müfredata dayalı

Detaylı

2014 YGS ve LYS SİSTEMİ

2014 YGS ve LYS SİSTEMİ 2014 YGS ve LYS SİSTEMİ ÖZEL TUNÇSİPER ANADOLU LİSESİ ÖZEL TUNÇSİPER FEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN NURDAN ÖZBİLİCİ 09.04.2014 www.tuncsiper.com 1 GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı

Detaylı

UYGULANACAK SINAVLAR YGS LYS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

UYGULANACAK SINAVLAR YGS LYS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 2013 ÖSYS UYGULANACAK SINAVLAR YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 1. AŞAMA YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) YGS, 24 Mart 2013 tarihinde uygulanacaktır. Ortaöğretimde okutulan

Detaylı

2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS)

2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS) 2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS) İKİ AŞAMALI SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ Birinci aşama sınavı YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) Nisan ayında, ikinci aşama sınavı LYS (Lisans Yerleştirme

Detaylı

Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular Tarih Coğrafya Felsefe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular Tarih Coğrafya Felsefe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi -LYS SİSTEMİ DEKİ TESTLER ve KAPSAMLARI TEST TESTİN KAPSAMI SORU SAYISI Türkçe Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular 40 Sosyal Bilimler Testi Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye

Detaylı

2015 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK

2015 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK 2015 ÖSYS 1. AŞAMA YGS 2. AŞAMA LYS TÜRKÇE T. MATEMATİK SOSYAL BİL. FEN BİLİMLERİ Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) Sosyal Bilimler Sınavı

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi.

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi. Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları için bizler kadar sizlere de önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır.

Detaylı

2014 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ

2014 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ 2014 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ MF Matematik Sınavı (LYS-1): (15 Haziran 2014 Pazar, Saat:10:00, Tek Oturum: 135 dakika) Matematik

Detaylı

ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ 2010 yılından itibaren üniversiteye giriş sistemi iki aşamalı bir sistem olmuştur. Sınav birinci aşamada

Detaylı

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi 2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü Rehberlik Servisi YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK -4 yıllık lisans programlarının bir kısmına, -2 yıllık önlisans bölümlerinin

Detaylı

YGS-LYS Sınav Sistemi

YGS-LYS Sınav Sistemi YGS-LYS Sınav Sistemi 2012 ÖSYS Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Sorular Testi 40 Soru Testi 40 Soru Testi 40 Soru Testi 40 Soru 160

Detaylı

2013 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

2013 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2013 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Birinci Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi : 24 Mart 2013 Testler ve Soru Sayıları Türkçe : 40 Soru Sosyal Bilimler: 40 Soru Matematik

Detaylı

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemi (LYS BĠLGĠLENDĠRME SUNUSU) 2013-ÖSYS Sunum, arakliogretmenlisesi.meb.k12.tr

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemi (LYS BĠLGĠLENDĠRME SUNUSU) 2013-ÖSYS Sunum, arakliogretmenlisesi.meb.k12.tr 2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemi (LYS BĠLGĠLENDĠRME SUNUSU) 2013- ÖSYS Ġkinci AĢama : Lisans YerleĢtirme Sınavları (LYS) Sınav Tarihleri 2013- ÖSYS Ġkinci AĢama : Lisans YerleĢtirme Sınavları

Detaylı

Mesleki Rehberlik Çalışmaları ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları

Mesleki Rehberlik Çalışmaları ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları Namık Kemal Anadolu İmam Hatip Lisesi 2014 2015 Eğitim ve Öğretim Yılı Mesleki Rehberlik Çalışmaları 2015 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları Namık Kemal Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehberlik Servisi

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN 2017 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN 2017 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN 2017 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ MF Matematik Sınavı (LYS-1) : 11 Haziran 2017 Pazar, Saat:10:00, Tek Oturum: 135 dakika Matematik

Detaylı

Yeni puan türleri arasındaki farka örnek olarak, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını verebiliriz.

Yeni puan türleri arasındaki farka örnek olarak, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını verebiliriz. YGS Nedir? YGS, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın kısaltılmışıdır. 2010 yılından itibaren yeniden iki aşamalı olarak yapılacak olan üniversiteye giriş sınavların ilki YGS'dir. 2010 Nisan ayının ilk yarısında

Detaylı

2011 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ

2011 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ 2011 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ MF Matematik Sınavı (-1): (18 Haziran 2011 Cumartesi, Saat:10:00, Tek Oturum: 120 dakika)

Detaylı

23.03.2014 15.06.2014 21.06.2014. Yükseköğretime Geçiş Sınavı 2014-YGS. Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2014-LYS4 14.06.

23.03.2014 15.06.2014 21.06.2014. Yükseköğretime Geçiş Sınavı 2014-YGS. Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2014-LYS4 14.06. Yükseköğretime Geçiş Sınavı 2014-YGS 23.03.2014 Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2014-LYS4 14.06.2014 Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik-Geometri) 2014-LYS1 15.06.2014 Lisans Yerleştirme

Detaylı

GENEL KURALLAR Üniversite ye giriş iki aşamalıdır. Adaylar lise müfredatından sorumludur. YGS ve LYS puanları puan aralığında hesaplanır.

GENEL KURALLAR Üniversite ye giriş iki aşamalıdır. Adaylar lise müfredatından sorumludur. YGS ve LYS puanları puan aralığında hesaplanır. GENEL KURALLAR Üniversite ye giriş iki aşamalıdır. Adaylar lise müfredatından sorumludur. YGS ve LYS puanları 100-500 puan aralığında hesaplanır. YGS nin toplam puan içindeki ağırlığı %40, LYS nin ise

Detaylı

ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ. "Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur." Albert Einstein

ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ. Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur. Albert Einstein ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ "Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur." Albert Einstein YGS de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI (13.03.2016) Test Adı Dersler Soru Sayıları Türkçe Testi

Detaylı

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) 2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) TEMEL BİLGİLER ile YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ 2018 YKS YE İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER Temel

Detaylı

YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır.

YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır. YGS ve SONRASI YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır. Eski sistemde sınavın birinci bölümüne denk

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YG S/ LY S ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YGS/LYS BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - EKİM 1 YGS-LYS SİSTEMİ-1 Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri

Detaylı

YGS Sayısal Bilgiler

YGS Sayısal Bilgiler YGS Sayısal Bilgiler LYS ADAY BİLGİLERİ Cinsiyete Göre Sınav Başarısı Öğrenim Durumuna Göre Sınav Başarısı Öğrenim Durumuna Göre Sınav Başarısı TARİH: 13.03.2016 Başvuru Tarihleri: 06.01.2016-20.01.2016

Detaylı

ÖSYSS REHBERLİK KİTABI

ÖSYSS REHBERLİK KİTABI OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖSYSS REHBERLİK KİTABI ÖNEMLİ NOT: Bu doküman; okulumuz öğrencilerine ÖSYS ile ilgili ön bilgi vermek

Detaylı

2017 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! Mevlüt PURTAŞ Rehber öğretmen

2017 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! Mevlüt PURTAŞ Rehber öğretmen 2017 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! Bu sunumda aklınıza takılan noktalar varsa lütfen mevlutpdr@gmail.com adresiyle irtibata geçiniz. Mevlüt PURTAŞ Rehber öğretmen GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi

Detaylı

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS )

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) Uygulanacak Sınavlar Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) (Üniversite eğitimi almak isteyen ( 4-6 yıllık fakültelerde eğitim tüm adaylara yöneliktir.) almak isteyen tüm

Detaylı

2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 26 Mart 2010. 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 26 Mart 2010. 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2009-ÖSYS ile 2010-ÖSYS Arasındaki Fark 2009 ÖSS 2009 YDS Türkçe Tes. Mat-1 Tes. Sos. Bil.-1 Tes. Fen Bil.-1 Tes. Edb-Sos.Bil. Tes. Mat-2 Tes. Sos. Bil.-2

Detaylı

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum, İkinci aşama LYS, 5 oturumda yapılmaktadır.

Detaylı

YGS NEDİR? YGS: Yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır.

YGS NEDİR? YGS: Yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır. Buket KUYUCAKLIOĞLU YGS NEDİR? YGS: Yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır. LYS puanının %40 ını oluşturur. YGS ile girilebilecek

Detaylı

(LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

(LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ (LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ BAŞVURU VE SİNAV TAKVİMİ Başvuru: (01-14)-Nisan-2016 SINAV KAPSAMI TARİH-SAAT LYS-4 SOSYAL BİLİMLER 18-06-2016 CUMARTESİ 10:00

Detaylı

ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2014-2015 ANKARA 2015 ÖSYS BİRİNCİ AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS BAŞVURU TARİHİ : OCAK 2015 SINAV TARİHİ : 15 MART

Detaylı

YGS-LYS SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ

YGS-LYS SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ 2016-2017 YGS-LYS SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS Mart

Detaylı

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNE UYGULANACAK TESTLER

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNE UYGULANACAK TESTLER 9. SINIF ÖĞRENCİLERİNE UYGULANACAK TESTLER Öğrenci tanıma formu Çalışma davranışı değerlendirme anketi Öğrenme stilleri Kişilik testi Problem tarama D2 dikkat testi Holland kariyer testi Mesleki yönelim

Detaylı

ÖSYS REHBERLİK KİTABI

ÖSYS REHBERLİK KİTABI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖSYS REHBERLİK KİTABI 1 1.)YGS Nedir? YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının

Detaylı

2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz 2009

2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz 2009 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Birinci Aşama A : Yüseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi : Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Soru Sayılar ları Türkçe testi : 40 soru Temel Matematik

Detaylı

Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız?

Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız? 2015 YGS - LYS Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız? - ÖSYM ve yaptığı sınavlar hakkında bilgi sahibi olmak alan bilgimizi daha verimli kullanmamıza - Öğrencide kendisine karşı ekstra

Detaylı

YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ

YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan ve FDD Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar ve ekibinin desteğiyle hazırlanmış bu bilgileri bizimle paylaşan eğitim danışmanı ve yazarı

Detaylı

2013 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ GİRESUN ATATÜRK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2013 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ GİRESUN ATATÜRK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2013 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ GİRESUN ATATÜRK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ SINAV SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ Sınav sistemi iki aşamalı olarak hazırlanmıştır. Birinci aşama, her öğrencinin

Detaylı

LYS puanı ile girilebilecek bölümler

LYS puanı ile girilebilecek bölümler On5yirmi5.com LYS puanı ile girilebilecek bölümler LYS'de 5 farklı puan türü hesaplanır. Bu puan türlerine göre öğrencilerin girebilecekleri bölümler hangileri? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 17 Mart 2014

Detaylı

YGS-LYS SINAV SİSTEMİ

YGS-LYS SINAV SİSTEMİ YGS-LYS SINAV SİSTEMİ YGS TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞI 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF SORULAR ANLAMA ve YORUMLAMAYA DÖNÜK, MUHAKEME GÜCÜNÜ ÖLÇEN BİR SINAV YGS PUANLARI

Detaylı

YGS LYS ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 1.BASAMAK 2.BASAMAK YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

YGS LYS ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 1.BASAMAK 2.BASAMAK YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI YGS LYS ÖSYS 1.BASAMAK YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI 2.BASAMAK LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2016ÖSYS 1. BASAMAK YGS TÜRKÇE T. MATEMATİK SOSYAL BİL. FEN BİLİMLERİ 2. BASAMAK

Detaylı

2014 YGS de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI

2014 YGS de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI 1 YGS-LYS GENEL ÖZELLİKLERİ YGS-LYS sistemi 2 aşamalı ve birden çok sınavdan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılmaktadır. 1.AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ

Detaylı

Yükseköğretime Giriş Sınavı

Yükseköğretime Giriş Sınavı Rehberlik Servisi 1 Y G S L Y S S ı n a v T a k v i m i 2 0 1 6-2 0 1 7 Yükseköğretime Giriş Sınavı 12 Mart 2017 Matematik Sınavı LYS 1 09 Haziran 2017 Sosyal Bilimler Sınavı LYS 4 08 Haziran 2017 Fen

Detaylı

YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.

YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS ve LYS GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS 13 Mart Pazar saat 10:00 da,

Detaylı

Yanlış ders seçimi. Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir.

Yanlış ders seçimi. Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. DERS-ALAN SEÇİMİ Yanlış ders seçimi Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. Ortaöğretimde düşen notlarımız YGS-LYS de düşük OBP

Detaylı

2013 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!

2013 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! 2013 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! GÜNCELLEME UYARISI Bu slayt 2 Ocak 2013 tarihinde güncellenmiştir. Güncelleme bilgileri; 2013 YGS-LYS tarihleri, ücretleri bilgisi güncellendi. 2013 yılında Sınavsız

Detaylı

2013 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

2013 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2013 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ LYS2 LYS3 LYS4 LYS5 LYS1 YGS 2013 YGS ve LYS SÜRECİ 2013 ÖSYS Birinci Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) YGS Puanları Değer Aralıkları: Her puan türündeki

Detaylı

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2014 YGS 23 Mart Pazar saat 10:00 dayapıldı. 2014 LYS

Detaylı

OKULUMUZDAKİ ALANLAR VE ALANLARIN ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER

OKULUMUZDAKİ ALANLAR VE ALANLARIN ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER OKULUMUZDAKİ ALANLAR VE ALANLARIN ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER Uydukent Kız Teknik ve Meslek Lisesi, hem Anadolu Kız Meslek hem de Kız Meslek Lisesi olarak öğrencilere eğitim vermektedir. Anadolu

Detaylı

2016 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ

2016 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ 2016 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ GENEL BİLGİLER YGS - LYS 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS 13 Mart Pazar saat

Detaylı

SINAV GERÇEĞİNDE YGS-LYS SİSTEMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SINAV GERÇEĞİNDE YGS-LYS SİSTEMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SINAV GERÇEĞİNDE YGS-LYS SİSTEMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ KASIM 2016 KARİYER GELİŞTİRME SÜRECİ TÜRKİYE DE YGS LYS DİPLOMA PUANI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI SEÇİMİ MESLEK YAŞAMI YGS YGS'de

Detaylı

ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS)

ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS) ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS) GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS- 1 oturum, ikinci

Detaylı

UZUNMEHMET ANADOLU LİSESİ LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

UZUNMEHMET ANADOLU LİSESİ LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI LYS, 5 AYRI OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLİR. İLGİLİ YERLEŞTİRME PUANLARI HESAPLANIRKEN, LYS NİN % 60 I, YGS NİN İSE 40 I KULLANILIR. OTURUMLA İLGİLİ AYRINTILAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.

Detaylı

GENEL BİLGİLER. LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar),10.00, 135 dakika

GENEL BİLGİLER. LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar),10.00, 135 dakika 2014 - YGS ve LYS GENEL BİLGİLER 2014 LYS Haziran LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi: 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika LYS-1: Lisans Yerleştirme

Detaylı

İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 2014 YGS & LYS

İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 2014 YGS & LYS İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 2014 & LYS Ocak, 2014 2014 LYS I. Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () Başvuru tarihi : Ocak 2014 Sınav tarihi : 23 Mart 2014, Pazar

Detaylı

2013-2014 YGS-LYS nin Genel İlkeleri. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)

2013-2014 YGS-LYS nin Genel İlkeleri. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 1 2013-2014 -LYS nin Genel İlkeleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı iki aşamalı olacaktır. (-LYS) Adayların Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler gibi ders grupları başarısı yerine, Fizik, Kimya, Tarih, Coğrafya...

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİS SINAVI (YGS) Denizcilik Lisesinde okuyan öğrencilerin ek

Detaylı

1

1 www.rehberlikservisim.com 1 TEMEL YETERLİLİK TESTİ Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 3 oturum olarak yapılacak. ALAN YETERLİLİK TESTİ www.rehberlikservisim.com 2 Soru Matematik 40 40 Türkçe Dakika Fizik

Detaylı

ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı http://turgayciner.meb.k12.tr/ 1. AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS Mart ayının son haftası ya da Nisan

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015 TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 15 MART 2015 YGS 14 HAZİRAN 2015 LYS1 20 HAZİRAN 2015 LYS2 21 HAZİRAN 2015 LYS3 13 HAZİRAN

Detaylı

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 Öğrenci Seçme ve YerleşBrme Sınavı (ÖSYS) YükseköğreBme Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans YerleşBrme Sınavı ( LYS ) OrtaöğreBm mezunu, üniversite eğibmi

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 KISA TARİH 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendilerini seçiyordu. Karışıklığı önlemek amacıyla sınavların tek merkezden yapılması kararı alındı

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar: Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları ba arısı yerine Tarih, Co

Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar: Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları ba arısı yerine Tarih, Co Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar: Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,Edebiyat,Matematik Geometri gibi ders başarılarını ölçmek Adaylara

Detaylı

Sait Gürsoy la Başarıya Doğru

Sait Gürsoy la Başarıya Doğru Sait Gürsoy la Başarıya Doğru İş Dünyası Hangi Niteliklere Öncelik Veriyor? neden üniversite? üniversitenin görevleri 1-Bilim Üretmek 2-Mesleki Donanım Kazandırmak 3-Üniversite Kültürü Kazandırmak Üniversite

Detaylı

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. YGS ve LYS GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2015 YGS 15 Mart Pazar saat 10:00 da, 2015

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) İlk sınav Mart ayının son Pazar günü, ikinci sınavlar da Haziran ayının 2. yarısında uygulanır.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) İlk sınav Mart ayının son Pazar günü, ikinci sınavlar da Haziran ayının 2. yarısında uygulanır. ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) Üniversiteye Girişte Sınavlar İki Aşamadan Oluşur. 1. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) İlk sınav Mart ayının son Pazar günü,

Detaylı

2016 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!

2016 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! 2016 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. Sınavın Adı

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI 2013-2015 2014 2014 Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları

Detaylı

YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı

YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı Yanlış tercih bir yılın, GÜDÜL SAFİYE AKDEDE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ Yanlış üniversite dört yılın, Yanlış meslek bir ömrün boşa geçmesine sebep olabilir. Doğru tercih için YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı

Detaylı

2016 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!

2016 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! 2016 YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! GÜNCELLEME UYARISI Bu slayt 11 Ekim 2015 tarihinde güncellenmiştir. Bu slayt; 5 Ocak 2015 tarihli 2015 ÖSYS Başvuru Kılavuzu, 6 Temmuz 2015 tarihli 2015 ÖSYS tercih

Detaylı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (YGS-LYS)

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (YGS-LYS) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (YGS-LYS) GENEL BİLGİLER 1.AŞAMA 2.AŞAMA YGS 15 MART 2015 PAZAR GÜNÜ SAT 10.00 LYS LYS4(SOSYAL) :13 Haziran 2014 LYS1(MAT.) :14 Haziran 2014 LYS5(Y.DİL) :14 Haziran

Detaylı

ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Anadolu Lisesi ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Tanıtım Sunusu İki Aşamalı Sınav Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş sınavı (YGS) İkinci Aşama : Lisans

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Taban Puanları

Anadolu Üniversitesi Taban Puanları 2012-2013 Üniversitesi Taban Puanları 2012-2013 yılı yerleştirme sonuçlarına göre Üniversitesi nin Lisans, Meslek Yüksekokulu ve Önlisans programları taban puanları, kontenjanları 4 YILLIK BÖLÜMLER Üniversit

Detaylı

Birinci Aşama : Yüseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)

Birinci Aşama : Yüseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Değerli Velilerimiz, Günümüzde, üniversiteye yerleşmekle meslek sahibi olmak çoğu kez eş anlamlı kabul edilmektedir. Öğrenciler, üniversiteye yerleşmeyi gelecekleri açısından bir nevi teminat ve hedeflerine

Detaylı

İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi

İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ www.aydin.edu.tr Mesleki ve teknik lise öğrencileri için geçerlidir Öğrenci sınava girmek zorunda değil

Detaylı

2015 DE UYGULANACAK SINAV MODELĠ

2015 DE UYGULANACAK SINAV MODELĠ YGS - LYS 2015 DE UYGULANACAK SINAV MODELĠ 1.Basamak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.Basamak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 2015 ÖSYS 1. BASAMAK YGS TÜRKÇE T. MATEMATĠK SOSYAL BĠL. FEN BĠLĠMLERĠ

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) KISA TARİH 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendilerini seçiyordu. Karışıklığı önlemek amacıyla sınavların tek merkezden yapılması kararı alındı

Detaylı

2013-2014 YGS VE LYS

2013-2014 YGS VE LYS 2013-2014 YGS VE LYS YGS-LYS sistemi iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum ve ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. Sınav tarihleri: 2014 YGS 23 Mart Pazar saat 10:00 da, 2014 LYS 4

Detaylı

İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi

İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi 2 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) www.aydin.edu.tr YGS Nasıl Bir sınavdır? Yükseköğretime Geçiş Sınavı, orta öğretimi başarı ile

Detaylı

YGS - LYS REHBERİM www.asfa.com

YGS - LYS REHBERİM www.asfa.com YGS - LYS REHBERİM ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS) GENEL BİLGİLER BİRİNCİ AŞAMA - YGS İKİNCİ AŞAMA - LYS MART 2016 PAZAR - 10.00 YGS LYS 4 SOSYAL Haziran 2016 LYS 5 YABANCI DİL Haziran

Detaylı

YGS-LYS SİSTEMİ HAZIRLAYAN: İDİL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014

YGS-LYS SİSTEMİ HAZIRLAYAN: İDİL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 YGS-LYS SİSTEMİ HAZIRLAYAN: İDİL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 1. ÖSYS deki Değişiklikler 2. Yeni sınav sisteminin amaçları 3. ÖSYS nin Aşamaları 4. YGS - LYS 5. YGS (Yükseköğretime

Detaylı

PINAR EĞİTİM KURUMLARI 2014 YGS ve LYS SİSTEMİ

PINAR EĞİTİM KURUMLARI 2014 YGS ve LYS SİSTEMİ PINAR EĞİTİM KURUMLARI 2014 YGS ve LYS SİSTEMİ YGS LYS GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum, ikinci aşama LYS, 5 oturumda yapılacaktır.

Detaylı

GÜNCELLEME. Bu slayt; 2 Ocak 2015 tarihli 2015 ÖSYS Başvuru Kılavuzu na ait en son güncel bilgileri içerir.

GÜNCELLEME. Bu slayt; 2 Ocak 2015 tarihli 2015 ÖSYS Başvuru Kılavuzu na ait en son güncel bilgileri içerir. GÜNCELLEME Bu slayt; 2 Ocak 2015 tarihli 2015 ÖSYS Başvuru Kılavuzu na ait en son güncel bilgileri içerir. ÖSYS Sistemi 1 YGS ( Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ) 2 LYS ( Lisansa Yerleştirme Sınavı ) SINAV

Detaylı

2014 ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS)

2014 ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS) 2014 ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS) 2014 - YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! GÜNCELLEME UYARISI Bu slayt 12 Şubat 2014 tarihinde güncellenmiştir. Güncelleme bilgileri; 2014 YGS-LYS tarihleri,

Detaylı

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA SINAV TARİHİ:?? MART 2017 BAŞVURU TARİHİ:?? OCAK 2017 T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA Sevgili öğrenciler, üniversiteye giriş yolunca

Detaylı

2013 ÖSYS DE UYGULANACAK SINAVLAR 1.BASAMAK 2.BASAMAK

2013 ÖSYS DE UYGULANACAK SINAVLAR 1.BASAMAK 2.BASAMAK YGS - LYS 2013 ÖSYS DE UYGULANACAK SINAVLAR 1.BASAMAK 2.BASAMAK GENEL İLKELER YGS-1.AŞAMADA SORULACAK DERSLER TÜRKÇE(DİL VE ANLATIM) TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ YGS DEKİ TESTLER VE

Detaylı

* Yükseköğretim programının en küçük puanına karşılık gelen 0,15 AOBP'li (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Sırası Puanı) yaklaşık başarı sırasıdır.

* Yükseköğretim programının en küçük puanına karşılık gelen 0,15 AOBP'li (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Sırası Puanı) yaklaşık başarı sırasıdır. GENEL OKUL BİRİNCİSİ ÜNİVERSİTE FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL BÖLÜMÜN ADI KON. YER. PUAN EN BAŞARI EN EN EN ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi 31 31 MF-3 500.259

Detaylı

Puan Türü DİL- 1. Alman Dili ve Edebiyatı. Alman Dili ve Edebiyatı (İÖ) DİL- 1. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı DİL- 2

Puan Türü DİL- 1. Alman Dili ve Edebiyatı. Alman Dili ve Edebiyatı (İÖ) DİL- 1. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı DİL- 2 Program Adı Fakülte Bölüm Diş Hekimliği Alman Dili ve ı Alman Dili ve ı Puan Türü Genel Kont. Genel Yer. En Küçük Puan En Büyük Puan MF-3 70 70 459,75528 490,44339 50 52 32,642 463,6954 50 52 280,4298

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. Erkan AYYILDIZ Koor.Rehber Öğretmen

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. Erkan AYYILDIZ Koor.Rehber Öğretmen 2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Erkan AYYILDIZ Koor.Rehber Öğretmen ÜNİVERSİTEYİ KAZANMADA 3 KURAL *YOLUNU KARARLI BİR ŞEKİLDE DOĞRU ÇİZ *ASLA KORKMA,UMUTSUZLUĞA DÜŞME *SENİ ENGELLEYEN

Detaylı

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 40 Türkçe %33,25 20 Sosyal Bilimler %16,75 Coğrafya 5 soru Din Kül. ve Ahl.Bilg. 5 soru Felsefe 5 soru Tarih 5 soru 40 Temel Matematik %33,25

Detaylı

NOT: Sizlerin dikkate almanız gereken, Minimum puan yazan sütundaki taban puanlardır. Aşağıdaki tabloda 2014 yılına ait Yükseköğretim Programlarının;

NOT: Sizlerin dikkate almanız gereken, Minimum puan yazan sütundaki taban puanlardır. Aşağıdaki tabloda 2014 yılına ait Yükseköğretim Programlarının; Aşağıdaki tabloda 2014 yılına ait Yükseköğretim larının; - Minimum (taban) puan: a en son yerleşen öğrencinin puanı - Maksimum (taban) puan: a en yüksek puanla yerleşen öğrencinin puanı - OBK Minimum puan:

Detaylı

2015 Kontenjanları ve Puan Türleri

2015 Kontenjanları ve Puan Türleri 2015 ları ve Puan Türleri LİSANS PROGRAMLARI Eczacılık Fakültesi 20 Eczacılık Fakültesi (T.C. Vatandaşları) (Ücretli) 20 MF-3 78.616 Eğitim Fakültesi 556 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

Detaylı

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2010 SINAV SİSTEMİNİN AMAÇLARI Ders grubu yerine ders başarısını ölçmek Her dersin sorularının yanıtlanması için ayrı ayrı süre verilerek, ders puanlarının

Detaylı

KATSAYI UYGULAMASI VE OBP HESAPLANMASI

KATSAYI UYGULAMASI VE OBP HESAPLANMASI GENEL BİLGİLER YGS - LYS 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemidir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS 13 MART 2015 saat 10:00 da, KATSAYI UYGULAMASI

Detaylı

2016 YGS ve LYS İBRAHİM MÜTEFERRİKA MTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR

2016 YGS ve LYS İBRAHİM MÜTEFERRİKA MTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR 2016 YGS ve LYS İBRAHİM MÜTEFERRİKA MTAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR Sınava hazırlanmak demek; Yalnızca ders çalışmak-soru çözmek demek değildir. Sınav sistemine hakim olan

Detaylı