EVDE KOMPOST YAPIMI. Yeryüzü Derneği. Devin Bahçeci Nisan Yeryüzü Derneği Kütüphanesi Sayı:01

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EVDE KOMPOST YAPIMI. Yeryüzü Derneği. Devin Bahçeci Nisan 2011. Yeryüzü Derneği Kütüphanesi Sayı:01"

Transkript

1 EVDE KOMPOST YAPIMI Yeryüzü Derneği Devin Bahçeci Nisan 2011

2 EVDE KOMPOST YAPIMI: Organik maddelerin kontrollü bir biçimde biyolojik bir süreçten geçtikten sonra koyu, kolayca ufalanan, toprak gibi kokan bir forma dönüşmeleri ile elde edilen materyale kompost denir. Kesilmiş çimler, kopan dallar, yapraklar ve en önemlisi mutfak atıkları rahatlıkla komposta çevrilebilir. NEDEN KOMPOST YAPMAK GEREKİR? Öncelikle organik materyallerin kompostu sonucunda kaliteli bir gübre elde edilir. Bu gübre kaliteli olmasının yanında, tamamen doğal bir süreçle elde edildiği ve petrol ve türevleri ile üretilmediği için hem doğa dostudur hem de organiktir. Kompost ile toprağı kirletmez toprağı beslersiniz. Kompost yaparak toprağı da korursunuz. Kompost edilmemiş organik materyallerin toprağa bırakılması ile toprakta bitkiler ve bakteriler arasında bir rekabet ortaya çıkar ve toprakta nitrojen tüketen bakteri sayısında artış olur. Sonuç olarak, nitrojen azlığı ve bitkilerde yetersiz büyüme ortaya çıkar. Özellikle nitrojen fakiri olan ülkemizde, organik materyallerin kompost edilmeden toprağa bırakılması toprağa önemli zararlar vermektedir. Evsel yiyecek atıkları en önemli problemlerden biri. Evsel atıkların toplanması, ayrıştırılması belediyelere ve kamu kuruluşlarına önemli yükler bindirmektedir. Bu yöntemle, evsel atıkların yerinde komposta tabii tutulması evsel atıkları azaltacaktır. Daha az evsel atık belediyeler üzerinde daha az çöp yükü ve daha az çöplük alanları demektir. Kaliteli bir gübre çeşidi olmasının yanı sıra, organik materyallerin su tutma gücü inorganik materyallere göre daha yüksek olduğundan, kompostlu topraklar suyu daha çok tutar.

3 NELERDEN KOMPOST YAPILABİLİR: Meyve, sebze artıkları, yumuta kabukları, patates soğan kabukları; çay yaprakları, balkabağı kabukları, kahve artıkları ve filtreleri domates kabukları gibi pişmemiş organik materyaller, kesilmiş çimenler, kurumuş yapraklar, dal parçaları, kurumuş bitkiler vb. bahçe ve teras artıkları rahatlıkla kompost edilebilir. Süt ve et ürünleri, tereyağı, kemikler (et, tavuk ve balık üçü de dahil), mayonez, yoğurt gibi ürünler kompost edilemez. Yağlı, margarinli yiyecekleri kompost edemezsiniz. Kompost edilebilecek materyaller tuttukları nem oranına göre ikiye ayrılır: Yeşil ve Kahverengi organik malzemeler Yeşil Budama artıkları Kahve atıkları Meyve kabukları Yumurta kabukları Çay poşetleri Hayvan dışkısı Taze ot Kahverengi Mısır sapı Kıyılmış kağıt Kıyılmış karton Kuru yapraklar Odun parçaları Talaş Kuru ot

4 KOMPOST NASIL YAPILIR: Kompost basitçe bir mantıkla, organik materyallerin sıcaklık, oksijen nem gibi koşulların göreceli olarak kontrol edildiği bir ortamda çürütülmesidir. O yüzden, organik materyallerin bir şekilde ayrı bir yerde toplanıp çürümeye terk edilmesi sonucunda kompost elde etmek mümkündür. Aşağıda detaylı olarak verilen kompost yöntemleri ile sıcaklık, oksijen ve nem gibi koşullar göreceli olarak daha rahat kontrol edilebilmekte ve böylece daha hızlı ve verimli bir biçimde kompost elde etmek mümkün olmaktadır. Öncelikle aşağıdaki hangi metodu kullanırsanız kullanın, kompost edilecek materyal 2 ye 1 oranında sıkıştırırsanız daha hızlı kompost elde edersiniz. Yine hangi yöntem olursa olsun fazla miktarda nem ve çim artığı (nemi arttırır) koku problemlerine neden olabilir. Kokuyu azaltmak için kuru yaprakları veya otları veya organik materyalleri araya karıştırmak ve hava girişini sağlamak için kompostu karıştırmak gerekir. SOĞUK VE SICAK KOMPOST KAVRAMLARI Yöntemleri anlatmadan önce iki kavramı açıklıyor olmamız gerekiyor. Soğuk ve sıcak kompost yapımı olarak adlandırılan evinizde ortaya çıkan organik materyalin niteliği, miktarı ve ihtiyacınız olan gübrenin zamanlamasına göre bu kavramlardan birini seçebilirsiniz. SOĞUK KOMPOST Özellikle düzenli olarak atığınız çıkıyorsa soğuk kompost yapmanızı öneririz. Bu metotta öncelikle eşit miktarda yeşil ve kahverengi materyali karıştırırsınız. Yeni atık çıktıkça kompostun içine eklersiniz. Çok fazla ilgi göstermenize ve karıştırmanıza gerek yoktur, ancak bakteriyel dönüşüm yavaş olur ve 4-6 ay içerisinde kompost elde edersiniz.

5 SICAK KOMPOST Daha hızlı kompost elde etmek istiyorsanız bu yöntemi kullanmanızı öneririz. Bu yöntem için 1 metre küplük hacim ideal boyuttur. Yine eşit miktarda yeşil ve kahverengi materyali karıştırırsınız. Bu yöntemde haftada 1 defa tüm kompost materyali ters çevirmeniz ve komposta su katmanız gerekir. 4-6 hafta içinde kompostu elde edersiniz. Ancak bu yöntemde sürece başladıktan sonra komposta yeni atık ekleyemezsiniz, topladıklarınız atıkları bir sonraki komposta saklarsınız. YÖNTEMLER YIĞIN YÖNTEMİ En sık kullanılan en basit kompost yapım yöntemidir. Bahçenizdeki veya terasınızdaki bitki atıklarını, yaprakları ve çimenleri alanızın bir köşesinde biriktirme ve yığma vasıtası ile kompost elde edebilirsiniz. Geri kalanını doğa halleder. Yukarıda bahsettiğimiz tabloyu kullanarak bire bir oranında yeşil ve kahverengi materyallerden kullanırsanız en iyi verimi elde edebilirsiniz. Ancak, bu yöntemde genellikle gıda atıklarının kullanılmaması önerilir. Hem soğuk hem de sıcak kompost için uygundur. Bahçenizdeki atıkları bahçenizin bir tarafına yığarak da kompost elde edebilirsiniz.

6 SEPETLER, KUTULAR Evde kolayca eski çitleri, plastik atıkları, örgü sepetleri kompost için kullanabilirsiniz. Bu yöntemde en önemli nokta organik materyalin hava alması için gerekli olan hava kanallarının olmasına dikkat etmektir. ÇİT KUTULAR: 80cm uzunluğundaki çitlerden bir kutu yaparak organik materyallerinizi içinde biriktirebilir ve kompost elde edebilirsiniz. Kış boyunca tüm organik atıkları burada biriktirebilir, yeni sezon için kompost üretebilirsiniz. Hem soğuk hem de sıcak kompost elde etme faaliyetlerinde bu kutuyu kullanabilirsiniz. TEL DOKUMA SEPETLER: Her hangi bir nalburdan alacağınız dokunmuş tel çitleri bir silindir halinde birleştirerek bir sepet yapıp bu sepette organik materyallerinizi kompost edebilirsiniz. Bu yöntemde, tellerin kışın donmamasına dikkat etmeniz gerekir. O yüzden çok soğuk iklimlerde kullanılması önerilmez. 90 cm çapında, 1.5 metre yüksekliğinde bir sepet yapabilirseniz kompost için uygun bir alan elde etmiş olursunuz (yaklaşık 1 m3). Hem soğuk hem de sıcak kompost elde etme faaliyetlerinde bu kutuyu kullanabilirsiniz. Sepetleri elinizde kullanmadığınız materyalleri kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

7 FIÇI YA DA VARİL: Boş bir fıçıyı veya varili de kompost üretimi için kullanabilirsiniz. Fıçı veya varilleri karıştırmak göreceli olarak kolay olduğundan dolayı, hızlı kompost için idealdirler. Bu yöntemde en az 200 litre kapasiteli ve sağlam bir kapağı olan bir varil ya da fıçıya ihtiyacınız vardır. Öncelikle varil veya fıçıda 6 10 sıra kadar 1er santimetrelik delikler açmanız gerekiyor. Bu delikler varil içerisindeki hava akışını düzenleyecektir ve fazla nemi dışarı atacaktır. Varili 3/4 oranında organik materyal ile doldurun. Devamında ise haftada bir defa varili devirerek bahçenizde veya evinizde, yuvarlayın. Böylece hava rahatlıkla organik materyalinizin içine girebilecektir. En çok 2 ay içerisinde kompost gübreniz hazır olacaktır. Bu yöntem, özellikle küçük organik materyal çıkaran evlerde ve bahçelerde rahatlıkla kullanılmaya elverişlidir. Ancak çok soğuk iklimlerde varildeki materyaller donma tehlikesi ile karşılaşacaklarından, bu yöntemin soğuk bölgelerde kullanılması önerilmez. ÜÇ ODACIK YÖNTEMİ Özellikle düzenli kompost yapmayı düşünüyorsanız ve yüksek verimi almak istiyorsanız, üçlü odacık yöntemini kullanmanızı öneririz. Bu yöntemde basitçe, üç sepet, üç kutu veya üç varil kullanabilirsiniz. Organik materyal ilk geldiğinde 4 haftaya kadar ilk odacıkta bekletilir. Devamında ise 7 haftaya kadar ikinci havuzda bekletilir. Son olarak üçüncü havuza aktarılır. Üçüncü havuza aktarılan materyal neredeyse kullanıma hazırdır. Birinci sepet bittiğinde tekrar doldurulur.

8 ÇUKUR YA DA KUYU Organik materyallerinizi çukur ya da hendek kazıp içine doldurarak da kompost elde edebilirsiniz. ÇUKUR Bahçenizde ince uzun santimetre uzunluğunda bir çukur kazın. Tüm yaz boyunca bahçenizde açığa çıkan materyalleri bu çukura koyun. Yaz sonunda çukura evsel atıkları da koyun. Devamında ise çukurun üstünü cm boyutunda toprak ile örtün. Bir sonraki baharda buradaki toprağı gübre olarak kullanabilirsiniz. KUYU Kuyu yöntemi de bir tür çukur yöntemidir. Bahçenizde cm uzunluğunda bir kuyu kazın. Yaz boyunca tüm bahçe atıklarınızı bu kuyuda biriktirin. Yaz sonunda evsel organik atıkları da ekleyerek kuyunun üstünü örtün. Bir sonraki sezonda baharda, bu kuyuda biriken toprağı gübre olarak kullanabilirsiniz. Çukur veya kuyu yönteminin temel avantajı yeşil kahverengi materyal dengesine dikkat etmenize gerek kalmaz, aynı zamanda üzerini örttüğünüz için toprak altında soğuktan korumayı sağlarsınız. Hem de bakteriler dışında toprak solucanlarından da yararlanabilirsiniz.

9 ORGANİK MATERYALLER VE İÇERİKLERİ TABLOSU: Aşağıdaki tablo kompost için kullanılabilecek organik materyallerin taşıdıkları yararlı malzemeleri özetliyor. Toprağınızın yapısını ve ihtiyacınızı biliyorsanız üretmek istediğiniz kompostun içindeki malzeme oranını değiştirerek en çok ihtiyaç duyulan gübreyi elde edebilirsiniz. Organik Materyal Kaynağı Bileşeni ve Yorum Kahve atıkları Restoranlar, ofisler İyi bir Nitrojen Kaynağıdır Mısır koçanı ve sapı Mısırlar, konserveler vb. Özellikle gömüldüğünde faydalı olur, karbon zenginidir. Yumurta Kabuğu Yumurta fabrikaları, Kalsiyum ve nitrojen bakımından Balık ve kabuklu deniz ürünleri kabukları Meyve atıkları Çim atıkları restoranlar Balık marketleri Restoranlar, market atıkları zengindir. Nitrojen bakımından ve mineral bakımından zengindir, ama koku yapabilir. Karbon bakımından zengindir. Özellikle muz kabukları fosfat bakımından zengindir. Nitrojen bakımından zengindir, kolay kompost olur Otlar Tarlalar /bahçeler Karbon ve nitrat bakımından zengindir Yapraklar Parklar Yapraklar toprak yapısını düzenlemek için çok faydalıdırlar, Yerfıstığı kabukları Toprak yapısını düzenler, toprağın potansiyelini arttır. Hayvan dışkısı Tarlalar, mandıralar vs. Özellikle güvercin atığı nitrojen Odun parçaları, talaşlar, dal parçaları Sebze atığı Kereste depoları, ormanlık alanlar Restoranlar, çöplükler, manavlar Kahvehaneler, çaycılar bakımından zengindir. Karbon zenginidir, ama yavaş kompost olur. Kesinlikle yaş odunu komposta eklemeyiniz. Bezelye kabuğu özellikle Nitrojen zenginidir. Özelikle nitrojen bakımından zengindir. Çay poşetleri çay atıkları Yabani otlar Bahçeler vs. Tohum vermeden kesin ya da sıcak komposta kullanın. Semiz otu özelikle nitrojen bakımından zengindir.

10 REFERANSLAR: Home Made Compost Montguide Montana Universitesi, Ağustos Home Composting Maine Üniversitesi Bülteni Sayı 1143 Your Guide to Composting Los Angeles Belediyesi Kamu Hizmetleri Şubesi, 2008 YERYÜZÜ DERNEĞİ Ekolojik yaşamı desteklemek ve çevre sorunları ile mücadele etmek için kurulmuş olan Yeryüzü Derneği; iklim değişikliği, çevre politikaları, ekojik yaşam ve yenilenebilir enerji konularında farkındalık yaratma ve kapasite geliştirme faaliyetleri düzenlemekte, doğa dostu politikaların ve çevre koruma amaçlı faaliyetlerin tabana yayılması için toplumun farklı kesimlerine hizmet eden projeler geliştirmektedir yılında kurulmuş olan Yeryüzü Derneği yıllardır ekoloji ve çevre alanında faaliyet gösteren, iklim değişikliği, organik tarım ve benzeri konularda deneyimli insanları bir araya getirmiş olan bir dernektir. Özellikle eğitim, nonformal öğrenme ve akran faaliyetleri konusunda deneyimli bireylerin üyesi bulunduğu Yeryüzü Derneği'nde aynı zamanda inovatif politika üretme mekanizmalarına da destek verilmektedir.

Vefalı yardımcınız: «Mülli»

Vefalı yardımcınız: «Mülli» Vefalı yardımcınız: «Mülli» Ön ayırma işleminizi ve organik çöpü mutfakta toplamanızı kolaylaştıracak 10 litrelik Mülli yi 50 kağıt poşetle birlikte 6,00 Euro ya bizden temin edebilirsiniz.* Mülli den

Detaylı

EkosolFarm KompostBox Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santralı

EkosolFarm KompostBox Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santralı Her Çöp Çöp Değildir! Organik Atıklarımız Toprağımızın İhtiyacı Olan Gübrenin Ta Kendisidir. EkosolFarm KompostBox Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santralı www.ekosol.com.tr ATIK ÜRETMEK, NEREDE VE HANGİ

Detaylı

Biyo Atıklardan Küçük ve Orta Ölçekli Kompost Üretimi

Biyo Atıklardan Küçük ve Orta Ölçekli Kompost Üretimi Biyo Atıklardan Küçük ve Orta Ölçekli Kompost Üretimi Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, 2015 Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP)

Detaylı

GIDA VE ATIKLAR. Açık Havada Eğitim

GIDA VE ATIKLAR. Açık Havada Eğitim GIDA VE ATIKLAR Açık Havada Eğitim Lineer Ekonomi / Beşikten Mezara LINEAR ECONOMY TAKE RESOURCES WASTE ENERGY & MATERIAL WASTE DISPOSE REDUCES NATURAL CAPITAL MAKE CONSUMERS WASTE... DOWNCYCLE? FOSSIL

Detaylı

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir!

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Birlikte başaracağız Büyükşehir Belediye Başkanı Gerold Noerenberg Foto: Ulrich Wagner Sevgili vatandaşlarımız, Sürdürülebilirlik ve çöpün düzenli bertarafı

Detaylı

KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ

KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ Yeryüzü Derneği Haziran 2011 SULAMA: Bitkilerin normal gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yollarla karşılanamayan suyun zamanında, bitkinin istediği miktarda ve

Detaylı

Tennengau da atık ayırma

Tennengau da atık ayırma Tennengau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt Atık kağıt ve karton Gazeteler, dergiler,

Detaylı

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Artık Çöp Bidonu Kül Bayan çorapları Bayan petleri Ampul Lastik Kedi kumu Süprüntü artıkları Mum artıkları Tükenmez kalem Deri Plaster, sargı malzemeleri Plastik kova Porselen,

Detaylı

Kalbimizden Toprağa... ÜRÜN TANITIM KATALOĞU.

Kalbimizden Toprağa... ÜRÜN TANITIM KATALOĞU. Kalbimizden Toprağa... 2018 ÜRÜN TANITIM KATALOĞU www.olkatarim.com 01 İ Ç İ N D E K İ L E R 02. Olka Tarım Hakkında 03. Solucan Gübresi Hakkında 04. Solucan Gübresi Özellikleri 05. Ürün Bilgileri 06.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Sıvı Gübre Yapımı. Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015

Sıvı Gübre Yapımı. Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015 Yapımı Datça da Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Ekim 2015 Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle Datça da Doğa Dostu Tarım için

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Dünyaya siz de bir imza bırakın. Evsel Atıklarınızı Değerlendirerek Geri Dönüşüme Katkı Sağlayın! www.ekosol.com.tr

Dünyaya siz de bir imza bırakın. Evsel Atıklarınızı Değerlendirerek Geri Dönüşüme Katkı Sağlayın! www.ekosol.com.tr Dünyaya siz de bir imza bırakın. Evsel Atıklarınızı Değerlendirerek Geri Dönüşüme Katkı Sağlayın! www.ekosol.com.tr EkosolFarm KompostBox ile Evsel Organik Atıklarınızı Değerlendirin, Kendi Gübrenizi Kendiniz

Detaylı

İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ

İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ TARIM EKOSİSTEMLERİ (KÖPRÜ) ÜRETİCİ-KÖPRÜ İNTERAKSİYONU DOĞAL EKOSİSTEMLER (ÜRETİCİ) ÜRETİCİ+KÖPRÜ+PARAZİT İNTERAKSİYONU KÖPRÜ-PARAZİT İNTERAKSİYONU ÜRETİCİ-PARAZİT İNTERAKSİYONU

Detaylı

Flachgau da atık ayırma

Flachgau da atık ayırma Flachgau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt ve karton Atık kağıt Kamusal toplama

Detaylı

1-16 Nisan İçerik Raporu

1-16 Nisan İçerik Raporu 1-16 Nisan İçerik Raporu 1 Nisan Çarşamba Kayısı ağaçlarının yaprakları sarımsı ise topraktan beslenmesi yetersizdir. Timac Agro ürünleri ile ihtiyacı olan besinleri sunabilirsiniz. Aslında elma, soğan,

Detaylı

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. EKOSOL TARIM HAKKINDA EKOSOL TARIM, 2002 yılında Solucan Gübresi üretimi için Eisenia Foetida Kırmızı Kaliforniya Kültür Solucanları ile çalışmaya başlamış, 2005 yılında

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232

Detaylı

BANTLI KURUTMA SİSTEMİ

BANTLI KURUTMA SİSTEMİ EKSİS ENDÜSTRİYEL KURUTMA SİSTEMLERİ Adres: Yeni Sanayi Sitesi 16. Blok no:29 ISPARTA Tel: 0 246 233 07 90 Web: http://www.kurutma.net E-mail: info@kurutma.net BANTLI KURUTUCU GENEL AÇIKLAMA Bantlı kurutma

Detaylı

Kartal(Belediyesi( Küçük(Ölçekli(Solucan(Kompostu(Sistemleri(

Kartal(Belediyesi( Küçük(Ölçekli(Solucan(Kompostu(Sistemleri( Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

KALE ORGANİK GÜBRE TARIM VE HAYVANCILIK LTD.ŞTİ. Merkez Ofis: Yakuplu Mah. Hürriyet Bulvarı Skyport Rezidans Kat: 12 No: 131 Beylikdüzü/İSTANBUL Tel: 0212 875 23 66 Üretim Tesisimiz: Ortaköy Mahallesi

Detaylı

Doğada Keşif Yapıyoruz

Doğada Keşif Yapıyoruz Bir Ağacı İnceleyin Doğada Keşif Yapıyoruz Aslı Zülal Çizim: Bengi Gençer Bulutları Gözlemleyin Kuş Gözlemi Yapın dogaetkinlik.indd 2 Keşif Çantası Hazırlayın Renk Avına Çıkın 26.09.2013 15:04 Bir ağacı

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

Sizin için yapabileceklerimiz

Sizin için yapabileceklerimiz Türkiye de henüz gelişme aşamasında olan Biyolojik gölet/havuz sistemlerinin en yetkin ve deneyimli uzmanları tarafından kurulan Bioart, kısa sürede hayata geçirdiği dev projelerle sektörünün öncü kuruluşu

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Aksel Permakültür Bahçesi

Aksel Permakültür Bahçesi Aksel Permakültür Bahçesi Aralık 2010 dan Haziran 2011 e www.suyapo.com Öncesi Güneye bakan ön bahçe Yer: İstanbul, Beykoz, M.şevketpaşa Köyü Sonrası Güneye bakan ön bahçe Öncesi Sonrası Adım Adım

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU

TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU Dorset POLLO TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU Tavuk gübresinin kurutulması Kümes içerisindeki hava ile Dış ısı kaynağı ile Kompakt ve düşük bakım maliyetli Ön kurutmasız İnce tozda yüksek oranda azalma Pelet üretimi

Detaylı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Hexaferm, organomineral gübre olarak adlandırılan yeni nesil bir gübre cinsidir.

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri i Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri Ekoljik yerleşimler kaynakların kullanımında tutumludur. Atık Yönetimi ve geri dönüşüm bu yerleşimlerde kaynak yönetiminin ayrılmaz bir bileşenidir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? KRİSTAL BERRAKLIĞINDA GÖLETLER İÇİN: BERRAKLAŞTIRICI POND CLEAR Bulanık ve yeşil su bir bahçe havuzunun bir numaralı problemidir.

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

İKLİM VİDEO 8 hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor

İKLİM VİDEO 8 hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor İKLİM VİDEO 8 İklim değişikliği hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor. Üf, son model telefon istiyorum! Yazın serin, kışın sıcak bir evde oturmak istiyorum. Uzak yerlere seyahat etmek istiyorum. Yeni

Detaylı

Sosyal Proje Topluluk Bahçesi

Sosyal Proje Topluluk Bahçesi Sosyal Proje Topluluk Bahçesi Taner Aksel www.belentepe.org Topluluk Bahçesi Doğal yaşam deneyim alanı Bahçecilik Doğal gıda Temiz enerji Geri dönüşüm Doğal yapılar Topluluk Bahçesi Sosyal, Etik proje:

Detaylı

Topraktaki temel özellikler:

Topraktaki temel özellikler: Topraktaki temel özellikler: Toprak tekstürü Toprak yapısı Toprağı ğın agregat yapısı / suya dayanıkl klı agregatlar Toprak ph ı Organik k madde düzeyid Solucan popülasyonu (800.000 1.2 milyon/hektar yon/hektar)

Detaylı

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ 1 KATI ATIK ÇEŞİTLERİ Evsel ve Kurumsal Çöpler Park ve Bahçelerden Bitkisel

Detaylı

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz?

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz? Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber Çevre Dostu Forum İnisiyatifi tüm forum paydaşlarının, sponsorlarının ve katılımcılarının Forum organizasyonunun tüm aşamalarında yaptıkları işlerde çevreye duyarlı

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza İçindekiler I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza 1. Sebzeciliğin Önemi... 3 1.1. İnsan Beslenmesindeki Önemi...4 1.1.1. Sebzelerin Besin Değeri... 5 1.1.1.a. Su... 5 1.1.1.b. Protein... 6 1.1.1.c. Karbonhidratlar...

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI

ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI KONTEYNIR ALANLARI, ÖZEL KONTEYNIRLARA ATILACAK FARKLI ÇÖPLER N Z GÖTÜREB LECE N Z ALANLARDIR. Namur da 3 konteyn r alan bulunmaktad r: Malonne Naninne Champion

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL Kompost Tebliği Resmi Gazete Tarihi: 05/03/2015 Resmi Gazete Sayısı: 29286 Organik esaslı

Detaylı

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel ve ekonomik ömrünü tamamlar ve artık kullanılamaz

Detaylı

1. Giriş. 2. Besinler Besin kaynakları. Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler. Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü

1. Giriş. 2. Besinler Besin kaynakları. Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler.  Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler www.econewfarmers.eu 1. Giriş Bir önceki bölümde besin temininde ekim nöbetinin önemini gördünüz. Bu bölümde organik çiftçilerin kullandığı

Detaylı

İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ

İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Doruk TURANLI Doruk ÜNAL DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. İZMİR KÖRFEZİ...2 3. KALİFORNİYA

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI

İSTANBUL TİCARET ODASI İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ MOLDOVA ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: 23 HAZİRAN 2005 Ülke No: 74, M.D. I- GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ Resmi Adı : Moldova Cumhuriyeti

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

DOĞAL ÇEVRE VE EKOLOJİK SİSTEM Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim

DOĞAL ÇEVRE VE EKOLOJİK SİSTEM Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim ÇEVRE VE ÇÖP DOĞAL ÇEVRE VE EKOLOJİK SİSTEM Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları ortamdır. Dağlar, ovalar,

Detaylı

REMONDIS Lojistik Konteyner sistemleri

REMONDIS Lojistik Konteyner sistemleri REMONDIS Lojistik Konteyner sistemleri Konteyner Sistemlerine genel bakış 2 Atık konteynerleri (küçük boy) MGB 60, 120, 240 Hacim: 60, 120, 240 Litre U 1,1 Hacim: 1.100 Litre Özellikler: Değerli malzemeler

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

SOĞUTULMUŞ ÜRÜNLER İÇİN ÖNERİLEN KOŞULLAR

SOĞUTULMUŞ ÜRÜNLER İÇİN ÖNERİLEN KOŞULLAR MSC MEDITERRANEAN SHIPPING COMPANY S.A. Page 1 of 6 Yüklerinizin optimum taşıma koşullarını sağlaması için, konteyner içerisindeki ısı, nem ve serbest temiz hava akımının varlığının dikkate alınmasını

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

Genel olarak kabul edilen bir teoriye göre dünya, güneşten kopmuş ateşten bir kütle idi. Boşlukta dönerken zamanla soğuyan bu kütlenin üzeri sert bir

Genel olarak kabul edilen bir teoriye göre dünya, güneşten kopmuş ateşten bir kütle idi. Boşlukta dönerken zamanla soğuyan bu kütlenin üzeri sert bir Genel olarak kabul edilen bir teoriye göre dünya, güneşten kopmuş ateşten bir kütle idi. Boşlukta dönerken zamanla soğuyan bu kütlenin üzeri sert bir kabuk halini almıştır. Bu sert kabuğu oluşturan kayaların

Detaylı

MEGA TRİYÖR. Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız. Azami hassaslıkta ayırma. Uygulama / Özelikler.

MEGA TRİYÖR. Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız. Azami hassaslıkta ayırma. Uygulama / Özelikler. Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız Azami hassaslıkta Uygulama / Özelikler Megatriyör ayrıştırma prensibi tohumun uzunluğu temel alınarak yapılmaktadır; Eleme, Hafiftane veya Taş Makinelerinin

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU Erol BİNTAŞ Ziraat Yük. Müh. Bahattin KOÇER Ziraat Müh. Gökhan EGE Veteriner Hekim Toplumda son yıllarda daha doğal ve sağlıklı besinler tüketme

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Toprağa Bambu Odunkömürü Yerleştirmek Yoluyla Çay Bitkilerinin Gelişimini Teşvik Etmek

Toprağa Bambu Odunkömürü Yerleştirmek Yoluyla Çay Bitkilerinin Gelişimini Teşvik Etmek Toprağa Bambu Odunkömürü Yerleştirmek Yoluyla Çay Bitkilerinin Gelişimini Teşvik Etmek Tokai Üniversitesi, İnsan Refahı İçin Yüksek Teknoloji Okulu Biyolojik Bilimler ve Teknoloji Bölümü. Shizuoka, 2001.

Detaylı

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum...

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Ha4ada 2-3 defa kabızlığım oluyor... Kabız olduğumda fissür/hemoroid şikayetlerim

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU Tasarrufun önemi Su kaynakları bakımından çok zengin olmayan Türkiye de de suyun bütün sektörlerde tasarruflu kullanımını özendirici yeni tedbirler

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden...

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden... yine, yeni, yeniden... Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var Mark Zuckerberg www.viyanova.com.tr Geri Dönüşümde Neredeyiz, Ne Yapabiliriz?

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

BAİS A.Ş SIFIR ATIK PROJESİ SIFIR ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ

BAİS A.Ş SIFIR ATIK PROJESİ SIFIR ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ KOMPOST MAKİNALARI SIFIR ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ BAİS A.Ş BAİS A.Ş yurtdışında ve yurtiçinde (Belediyeler, kamu kurumları ve kurumsal firmalar) özel amaçlı üst yapılı araçlar ve makine üretimi ile

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

SOLUCAN GÜBRESİ NEDİR?

SOLUCAN GÜBRESİ NEDİR? TOPRAK SOLUCANLARI Solucanlar, dünyanın var oluş sürecinin başından beri hayatta kalabilen nadir hayvanlardan birisidir. Bu zamana kadar hayatta kalabilmelerini, bağışıklık sistemlerinin gücüne borçludurlar.

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

KEMAL BAY OTEL'İN MUZ BAHÇESİNDE EM ( Efektif mikroorganizmalar ) UYGULAMALARI. Elde Edilen Sonuçlar Ve Gözlemler ( 03.09.2004 --04.02.

KEMAL BAY OTEL'İN MUZ BAHÇESİNDE EM ( Efektif mikroorganizmalar ) UYGULAMALARI. Elde Edilen Sonuçlar Ve Gözlemler ( 03.09.2004 --04.02. KEMAL BAY OTEL'İN MUZ BAHÇESİNDE EM ( Efektif mikroorganizmalar ) UYGULAMALARI Elde Edilen Sonuçlar Ve Gözlemler ( 03.09.2004 --04.02.2005 ) Bu Bölgede Naturem'in Akdeniz Bölge Bayii Albi Tarım Ve Hayvancılık

Detaylı

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Genel anlamda, bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları yada özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI. KENYA T.C. Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği

EKONOMİ BAKANLIĞI. KENYA T.C. Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği EKONOMİ BAKANLIĞI KENYA T.C. Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği E-mail: nairobi@ekonomi.gov.tr Tel: +254 20 712 47 79 Adres: Turkish Embassy Office Of the Commercial Counsellor 30 Gigiri Road 00620

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER Semra Ece AKAT (7-F) Ece TEMİZ (7-F) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

TARIMIN YENİ GÖZDESİ: HİDROPONİK TARIM

TARIMIN YENİ GÖZDESİ: HİDROPONİK TARIM TARIMIN YENİ GÖZDESİ: HİDROPONİK TARIM Topraksız tarım ya da hidroponik tarım, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

SIFIR ATIK PROJESİ OKUL DOSYASI

SIFIR ATIK PROJESİ OKUL DOSYASI SIFIR ATIK PROJESİ OKUL DOSYASI T.C TURGUTLU ANAOKULU 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SIFIR ATIK PROJESİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI HEDEFLERİMİZ 1-İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması 2- Temiz

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

ŞEFİN MUTFAĞI CATERING YEMEK ÜRETİM VE DAĞITIM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.

ŞEFİN MUTFAĞI CATERING YEMEK ÜRETİM VE DAĞITIM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ŞEFİN MUTFAĞI CATERING YEMEK ÜRETİM VE DAĞITIM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Altıntepe Mahallesi Bahar Sokağı No:12 Maltepe / İSTANBUL 0532 158 73 22 www.sefinmutfagi.com.tr HAKKIMIZDA Gerçek tatlar korumamız altında,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

Uluslararası Kompost Konferansı

Uluslararası Kompost Konferansı Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı