MESLEKİ MEVZUAT VE KURALLARINA UYGUN MESLEKİ HİZMET. Eşref GİRGİN Or. Yük.Müh. & İşletmeci Or. Müh. Od. AR-GE Merkezi Başkanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MESLEKİ MEVZUAT VE KURALLARINA UYGUN MESLEKİ HİZMET. Eşref GİRGİN Or. Yük.Müh. & İşletmeci Or. Müh. Od. AR-GE Merkezi Başkanı"

Transkript

1 MESLEKİ MEVZUAT VE KURALLARINA UYGUN MESLEKİ HİZMET ÜRETİLMESİ Eşref GİRGİN Or. Yük.Müh. & İşletmeci (E) Müsteşar yardımcısı Or. Müh. Od. AR-GE Merkezi Başkanı

2 MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNİN, MEVZUATA UYGUN OLARAK ÜRETİLMESİ VE UYGULAMAYA AKTARILABİLMESİ İÇİN; MESLEKİ MEVZUAT İLE İLGİLİ KURALLARIN İYİ BİLİNMESİ VE UYGULAMAYA AKTARILMASI GEREKMEKTEDİR.

3 MEVZUATA UYGUN MESLEKİ HİZMET ÜRETİMİNDE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN YOL 5531 SAYILI MESLEK YETKİ KANUNU 5531 SAYILI KANUNA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ MESLEKİ ÜRETİMLERE VİZELERİN UYGULANMASI MÜHENDİSLİK İSTİHDAMINA İLİŞKİN ODANIN 3/A NOLU ALT DÜZENLEMESİNİN UYGULANMASI 4734 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILAN MESLEKİ HİZMET 4734 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILAN MESLEKİ HİZMET ALIMI İHALALERİNDE, 5531 SAYILI KANUN VE İKİNCİL MEVZUATININ TAVİZSİZ UYGULANMASI

4 5531 SAYILI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN ÜÇ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNDE ÜÇ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNDE BİR DEVRİMDİR

5 KANUNUN AMACI (5531/Madde 2) Kanunun 4. maddesinde belirtilen faaliyet konularıyla ilgili işlemlerde; a) Mesleki faaliyet konularının ilgili ili mevzuata göre yapılmasını sağlamak, b) Mesleki faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemek, ilgililere ve resmî mercilere sunmak, c) Orman, ormancılık ve ağaç işleri endüstrisi işlerinin meslekî standartlarını gerçekleştirmek, ş ç) Ormancılık ve orman ürünleri bürolarının kurulması, mesleki faaliyet ve denetimlerini yapmak, d) Mesleki hak, yetki, sorumluluk ve çalışma esaslarını düzenlemektir

6 BUNA GÖRE; KAPSAM: (5531/Madde-2) a) Gerçek kişilere ait yerlerde, b) Tüzel kişilere ait yerlerde, 1) Özel hukuk tüzel kişileri 2) Kamu tüzel kişileri, ş Çalışanlar ile; c) Ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketlerde serbest olarak mesleğini icra edenleri Kapsar

7 ORMAN MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ FAALİYET KONULARI (5531/Madde 4) 1) Devlet ormanlarında, Hazine arazilerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerde, gerçek ve tüzel kişilere ait arazilerde ormanları doğal ve yapay olarak kurmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 17,18) 18) 2) Mevcut olan ormanlar dahil, ormanların bakımı ve iyileştirilmesi, bozuk ormanların imar ve ıslahını yapmak. (Açılımı: , S.R.G Çal.Al.Yön.Md. 19,20) 3) Enerji ormanları tesis ve bakımını yapmak. (Açılımı: , S.R.G Çal.Al.Yön.Md. 20,21) 4) Orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohum üretimi ile aşılama faaliyetlerini yürütmek. (Açılımı: , S.R.G Çal.Al.Yön.Md. 23,24) 5) Orman ağaç ğ ve ağaççıklarına ğ ait tohum ve ağaç ğ ıslah l h faaliyetlerini i i yürütmek. (Açılımı: , S.R.G Çal.Al.Yön.Md. 25)

8 ORMAN MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ FAALİYET KONULARI 6) Orman fidanlıkları kurma, yönetme, işletme, orman fidanı ve bitkisi nakli, standardizasyonu ve sertifikalandırılması faaliyetlerini yürütmek. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 26,27,28) 27 28) 7) Ağaçlandırma, ğ erozyonla mücadele, sel ve çığ ğ kontrolü, havza amenajmanı, entegre havza ıslahı ve kırsal kalkınma plânlama, projelendirme ve uygulama çalışmaları yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 29,30,31,32,33,34) ) 8) Orman içi, kenarı ve orman üst sınırı meraların sınırlarının ) ç, belirlenmesi, ıslahı, korunması, plânlanması çalışmalarını yapmak. (Açılımı: S R G Çal Al Yön Md 35)

9 ORMAN MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ FAALİYET KONULARI 9) Orman topraklarının etüdü, analizi, ıslahı ve bonitet belirlemesi, e es yetişme ş eota ortamı analizi, a envanteri ve mevcut haritalar üzerinde işaretleme çalışmalarını yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 36,37) 10) Orman alanlarında av ve yaban hayvanlarının çoğaltılması, envanter çalışmaları ile orman ekosistemleriyle doğrudan ya da dolaylı habitat bağlantısı olan yaban hayvanlarına ilişkin olarak avlak, koruma alanı ve rezerv alanı tefriki, plânlaması, tesisi, yönetimi işlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 38,39)

10 ORMAN MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ FAALİYET KONULARI 11) Orman içi su kaynaklarının geliştirilmesi, etüt, envanter, plânlama ve projelendirme çalışmalarını yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 40) 12) Millî parklar, orman içi dinlenme ve mesire yerleri ile orman içi rekreasyon alanlarının tespit, tefrik, envanter ve düzenlenmesi, rekreasyon yönetimi i ve işletmeciliği, iliği uzun devreli gelişme plânı çalışmaları, ağaç röleve plânları yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 41,42,43,44,45) 13) Peyzaj plânlarına uygun uygulamalar yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 47) 14) Orman kaynakları plânlaması, orman sınırlaması, arazinin yorumlanması ve mülkiyet çalışmaları ş yapmak, uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarını ormancılık amaçları doğrultusunda yorumlamak ve mevcut haritalar üzerine işlemek.

11 ORMAN MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ FAALİYET KONULARI 15) Orman yangınları ve zararlılarıyla mücadele, orman yolları ile orman yangın emniyet yolu ve şeritleri plânlamasını, etüdünü, yapımını, bakımını ve kontrolünü yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 53,54,55,56) 16) Orman ekosistemleri, orman gen ve biyosfer rezervleri ile biyotop alanlarının kurulması, orman ağaç, ağaççık ve florasına ait gen koruma alanlarının plânlanması, kurulması ve yönetilmesi işlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 57,58,59,60,61)

12 ORMAN MÜHENDİSLERİNİN MESLEKİ FAALİYET KONULARI 17) Kent ormancılığı ğ çalışmaları, l orman çevre düzenlemesi, orman alanlarında çevresel etki değerlendirmesi faaliyetlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 62,63,64) 18) Orman ekosistemlerine ait flora ve faunayla ilgili iş ş ve işlemleri yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 65) 19) Orman ve ormancılıkla ilgili yukarıdaki işlere benzer iş ve hizmetleri yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 66) GEÇİCİ MADDE-1) Peyzaj planlaması ve uygulaması (Açılımı: S R G Çal Al Yön Md 46)

13 ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 1) Odun hammaddesinin yarma, kesme, soyma, biçme, şekil değiştirme işlemlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 67) 2) Odun hammaddesini yongalayarak veya liflere ayırarak ve yapıştırıcı maddeler kullanarak ya da kullanmadan - Presleme, - Buharlama, - Kurutma ve emprenye etme gibi İşlemlerle yapısını değiştirmeden ğ ş veya Fiziksel ve kimyasal yollarla değiştirerek ğ ş İşlemek. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md )

14 ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 3) Kereste, ağaç ğ kaplama levha, kâğıt, selüloz ve benzeri yarı mamullerini üreten ve bunları kullanan, orman ürünleri fabrikalarında, a a ahşap olmak kaydıyla ya - Mobilya ile sabit ve hareketli mobilyalar, -Doğramalar, ğ -Kapı, - Pencere, -Yer döşemeleri, -Ahşap yapılar ve elemanların Üretim faaliyetlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 71,72)

15 ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 4) Odun dışı orman ürünlerini işleyen tesislerde; - Kalite kontrol, - Maliyet hesaplama, - Stok kontrolü ve - Tasarım Faaliyetleri yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 73)

16 AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI: (5531/4.c) 1) Ağaç işleri endüstrisinde yer alan ahşap ve türevleri ile diğer ğ endüstriyel malzemeler kullanarak ahşap ş olmak kaydıyla; - Sabit ve hareketli mobilyalar, -Doğramalar, ğ - Deniz araçları, - Sauna, - Prefabrik ev, - Parke, - Karavan, - Evlerin ahşap bölümlerinin üretim faaliyetlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 74,75) 2) E k t t i l i b i ğ i l i 2) Emprenye ve kurutma tesisleri ve benzeri ağaç işleri ürünlerinin tasarım ve imalâtı faaliyetlerini yapmak. (Açılımı: , S.R.G. Çal.Al.Yön.Md. 76)

17 HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) 5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere;) 1) Araştırma-Geliştirme yapmak, (Çal.Al.Yön.Md.77) 2) Çevresel muhasebe yapmak, (Çal.Al.Yön.Md.78) 3) Keşif yapmak, (Çal.Al.Yön.Md.79) 4) Zarar ziyan belirlemek ve kıymet takdiri yapmak, (Çal.Al.Yön.Md.81) 5) Maliyet hesaplamak, (Çal.Al.Yön.Md.81) lalyö Md81) 6) Fizibilite raporu hazırlamak, (Çal.Al.Yön.Md.82) 7) Tasarım faaliyetleri yapmak, (Çal.Al.Yön.Md.83) 8) Plan ve projeler hazırlamak ve uygulamak, (Çal Al Yön Md 84)

18 HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere) 9) Standardizasyon çalışmaları yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.85) 10) Sertifikalandırma yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.86) 11) Kalite kontrolü yapmak (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.87) 12) Stok kontrolü yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.88) 13) kontrol ve denetim yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.89) 14) Muayene yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.90) 15) Hakemlik yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.91) 16) Eksperlik yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.92) 17) Teknik müşavirlik yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.93) 18) Danışmanlık yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.94) 19) Yeminli danışmanlık yapmak (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.95) 20)Bilirkişilik yapmak (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.96) 21) Yeminli bilirkişilik yapmak (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.97)

19 HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere) 22) Raporlar hazırlamak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.98) 23) Serbest Ormancılık ve orman ürünleri büroları açmak (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.99) 24) Serbest yeminli Ormancılık ve orman ürünleri büroları açmak (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.100) 25) Laboratuarlar açmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.101) 26) Özel müesseseler ve işletmeler ş kurmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.102) 27) Özel müesseseleri yönetmek ve sorumlu müdürlüğünü yapmak, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.103) 28) Ormancılık karantina hizmetlerini yürütmek, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.104) 29) Ormancılık rehberlik hizmetlerini yürütmek, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.105) 30) İhracat işlemlerini yürütmek, (Açılımı: Çal.Al.Yön.Md.106) 31) İthalat işlemlerini yürütmek (Açılımı: Çal Al Yön Md 107)

20 5531 SAYILI KANUNA DAİR MESLEKİ FAALİYET KONULARINA İLİŞKİN MESLEKİ HAK VE YETKİLERİN KULLANILMASI ESASLARI

21 TANIMLAR: (5531/Madde-3) c) MÜHENDİS: Enazdörtyıllık lisans eğitimini bitirmiş orman mühendisi, orman yüksek mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisini, ç) MESLEK MENSUBU: Mühendis unvanını haiz olup bu Kanun çerçevesinde ormancılık ve orman ürünleri bürosu kurmak üzere 5 inci madde uyarınca yetkilendirilen kişileri, il i g) ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI: g) ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI: Hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe mesleklerin icra d bil k l k l k l

22 5531 SAYILI KANUNA GÖRE MESLEK MENSUPLUĞU (5531/Md-3) Mesleki hakları kullanabilmek için yetkilendirilmek gerekir. MESLEK MENSUBU: Mühendis unvanını haiz olup bu Kanun çerçevesinde ormancılık ve orman ürünleri bürosu kurmak üzere 5 inci madde uyarınca yetkilendirilen kişileri olarak tanımlanmıştır. ş Yetkilendirilmek için; Mühendis olmak, Odaya kayıtlı olmak, Odadan meslek mensupluğu ruhsatını almış olmak, Uygulamaya geçebilmek için ayrıca, Odanın çalışanlar listesine kayıtlı olmak,

23 MESLEKİ HAK VE YETKİLERİN KULLANILMASI SORUMLULUKLARIN YÜKLENİLMESİ 5531/MADDE 5- Meslek mensupları, 4 üncü ü maddede belirtilen faaliyet konularıyla sınırlı olmak kaydıyla;....ilgili hizmetleri tek başlarına, yapmaya ve yürütmeye yetkilidir. Bu fıkrada belirtilen hak ve yetkiler, ODAYA KAYITLI MESLEK MENSUPLARINCA kullanılır. 4 üncü maddede belirtilen alanlarda faaliyet gösteren GERÇEK KİŞİLER İLE ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN Ş MÜHENDİS İSTİHDAMINDA UYMAK ZORUNDA OLDUKLARI ESASLAR Bakanlığın uygun görüşü alınarak Oda tarafından hazırlanacak

24 5531 SAYILI KANUN 7. MADDE MADDE 7- Odaya kayıtlı ve ruhsatlı meslek mensupları, 4 üncü maddede sayılan ve sınırları yönetmelikle belirlenen faaliyet konularında; eksperlik, danışmanlık, teknik müşavirlik ve benzeri işleri bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe yapabilecekleri ormancılık ve orman ürünleri büroları veya faaliyet konularına göre ayrı ayrı olmak üzere serbest ormancılık büroları ile serbest orman ürünleri büroları kurabilirler. Odaya kayıtlı ve ruhsatlı meslek mensubu kişiler, ormancılık ve orman ürünleri büroları, ortaklık bürosu ya da şirket şeklinde birleşebilirler. bili l Bürolarda yapılacak faaliyetler ticari i faaliyet sayılmaz. Şirket şeklinde çalışılması halinde, yapılacak işlerden doğacak cezai sorumluluk, işi yapan meslek mensubuna aittir. Ormancılık ve orman ürünleri bürolarının kuruluş ve çalışma esasları Oda tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.

25 ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI İLE ORTAKLIKLAR MADDE 12- (Res.Gaz Tar Mü. Sayı-4 Değ.) ğ (1) Meslek mensupları, mesleki faaliyetlerini serbest icra etmeleri halinde, ormancılık ve orman ürünleri büroları açmak zorundadırlar ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI İLE ŞİRKETLERİN AÇILMASI VE ÇALIŞANLAR LİSTESİ KAYDI MADDE 13 (Res.Gaz Tar Mü. Sayı-4 Değ.) (1) Ruhsat almış olan meslek mensupları, bağımsız olarak tek başına, ortaklık k veya şirket ik tkurarak kmesleki kifaaliyette bulunmak istedikleri takdirde Odaya başvurarak çalışanlar listesine kayıt olmak zorundadırlar.

26 ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ MESLEK MENSUPLARININ YAPABİLECEĞİ İŞLER VE UNVANLARIN KULLANILMASI MADDE 33 (1) Mesleğin konusuna giren işleri, serbest meslek faaliyeti olarak yalnız mesleki faaliyette bulunan meslek mensupları yapabilir. ORMANCILIK BÜROSU VE ŞİRKET KURARAK MESLEKİ FAALİYETE BULUNMA MADDE 34 (1) Birden çok meslek mensubu, ortaklık bürosu veya şirket kurarak mesleki faaliyette bulunabilir.

27 ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ HİZMET AKDİ İLE ÇALIŞMA MADDE 41 (1) Ormancılık veorman ürünleri bürolarını açan serbest meslek mensupları ve serbest yeminli meslek mensupları, gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar.

28 ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ EN AZ ÜCRETİN ALTINDA İŞ KABUL ETME MADDE 42 (1) Meslek mensupları, hizmetlerine karşılık alacakları ücretin en az miktarının tespitine dair usul ve esaslara göre Odaca belirlenen ücretin altında iş kabulü yapamaz. Bunun üzerindeki ücret ise meslek mensubu ile iş sahipleri arasında serbestçe belirlenebilir. (2) (Res. Gaz Tar Değ.): Meslek mensupları, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu esaslarına göre yapılacak mesleki hizmet alımı ihalelerinde, ihaleyi yapan kurum ve kuruluşa, Kanunun 13 üncü maddesine göre Oda tarafından belirlenen asgari ücret tarifesi altında teklif veremez.

29 ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA DAİR YÖNETMELİK ODAYA KAYITLI VE RUHSATLI MESLEK MENSUPLARI MADDE 9 (1) Bu Yönetmeliğin yedinci bölümünde belirtilen hak ve yetkiler, faaliyet konularıyla sınırlı olmak koşuluyla, ancak odaya kayıtlı meslek mensuplarınca kullanılır. (2) Ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisiyle uğraşan gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri, mesleki faaliyetler kapsamındaki hizmetleri, Odaya kayıtlı ve ruhsatlı meslek mensuplarını istihdam ederek veya ait ormancılık ve orman ürünleri büroları ile bu konularda çalışan şirketlerden

30 ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA DAİR YÖNETMELİK KAMU TÜZEL KİŞİLERİ MADDE 10 (1) Kamu tüzel kişileri, yurtiçi serbest piyasadan satın almaya ihtiyaç duydukları mal, yapım, danışmanlık ve hizmet alımlarına ilişkin mesleki konuları; kamu ihale mevzuatına uygun olarak Odaya kayıtlı, yetkili, ruhsatlı meslek mensuplarınca oluşturulan ormancılık ve orman ürünleri büroları ile bu konularda çalışan ş şirketlerden satın alabilirler. İhalelerde, uzmanlık alanlarına, uzmanlığa ve ortak alanlara dikkat edilir.

31 ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA DAİR YÖNETMELİK ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI İLE ŞİRKETLER MADDE 11- (1) Serbest meslek mensupları, Kanun ve bu Yönetmelikte belirtilen konulara ilişkin hak, yetki ve çalışmalarını SERBEST ORMANCILIK VE SERBEST ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI İLE ŞİRKETLER DIŞINDA KULLANAMAZLAR. (2) Ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketler; mesleğin konusuyla ilgili alanlarda yapacakları faaliyetlerde, ruhsatlı meslek mensupları ile mesleki deneyim edinmek isteyen ADAY MESLEK MENSUPLARINI istihdam ederler. Büro ve arazi hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde yardımcı olmak

32 ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA DAİR YÖNETMELİK ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİ MADDE 12 (1) Ormancılık, orman ve ağaç işleri endüstrisiyle uğraşan özel hukuk tüzel kişileri; bu Yönetmeliğin üçüncü bölümde yer alan hükümlere uygun olarak, odaya kayıtlı RUHSATLI MESLEK MENSUPLARI ile bunların denetim ve gözetiminde i ADAY MESLEK MENSUPLARINI istihdam ederler. GERÇEK KİŞİLER MADDE 13 (1) Ormancılık, orman ve ağaç işleri endüstrisiyle uğraşan gerçek kişiler; bu Yönetmeliğin üçüncü bölümde yer alan hükümlere uygun olarak, odaya kayıtlı ruhsatlı meslek mensuplarını istihdam ederler.

33 MESLEK MENSUBU İSTİHDAMINA İLİŞKİN İLKELER Orman mühendisi ve/veya orman yüksek mühendisi istihdamı (Madde:14) Kanunun 4 üncü ü maddesinin i birinci i i fıkrasının (a) bendinde yer alan faaliyetleri açık alanda yapan veya yaptıran gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri, serbest ormancılık büroları veya serbest yeminli ormancılık büroları, bu Yönetmeliğin dördüncü bölümündeki esaslar çerçevesinde ç istihdam ilkelerine uyarlar. B ilk l k it l 5531 l K 4 Bu ilkelere uygun kriterler, 5531 sayılı Kanunun 4. maddesi 1. fıkrası (a) bendinde sayılan mesleki konular esas alınarak, bu Yönetmeliğin 14. maddesi

34 ORMAN MÜHENDİSİ İSTİHDAMINA AİT ÖRNEKLER a) Doğal gençleştirme yöntemiyle kurulan orman alanı miktarı 200 hektara kadar olan yerler için bir, bu miktardan fazla alanlardan her 200 hektar için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. b) Yapay (suni) gençleştirme yöntemiyle kurulan orman alanı miktarı 300 hektara kadar olan yerler için bir, bu miktardan fazla alanlardan her 300 hektar için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. c) Asli odun üretimi teknik hizmetleri kapsamında; dikili kabuklu gövde hacmi 6000 m3 olan dikili üretimler için bir, bu miktardan fazla dikili üretimler için her 6000 m3 dikili üretim için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. ç) Dikili kabuklu gövde hacmi 6000 m3 kadar olan üretimler için, danışman bir meslek mensubu süreli gün esaslı çalıştırılır.

35 d) Amenajman planlarında sıklık çağında olan doğal meşcerlerde silvikültürel esaslara uygun olarak bakım yapmak amacıyla dikili gövdelerin işaretlenip diplerinden kesilmesi için; 1) Gövde sayısı hektarda ortalama 5000 adede kadar olan meşcerelerde 400 hektara kadar bir, bu miktardan fazla alanlar için her 400 hektar alana bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. 2) Gövde sayısı hektarda ortalama 5000 ve daha fazla adede kadar olan meşcerelerde, 300 hektara kadar bir, bu miktardan fazla alanlar için her 300 hektar alan için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir.

36 e) Amenajman planlarında sıklık çağında olan yapay (suni) meşcerelerde, silvikültürel esaslara uygun olarak bakım yapmak amacıyla, dikili gövdelerin işaretlenip diplerinden kesilmesi çalışmalarında; 600 hektara kadar bir, bu miktardan fazla alanlar için her 600 hektar alan için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. f) Orman sayılan ve orman kurmak için tahsis edilen alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapmak üzere; 300 hektara kadar bir, bu miktardan fazla alanlar için her 300 hektar alana bir olmak üzere, belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. g) Orman sayılan ve orman kurmak için tahsis edilen alanlarda erozyon kontrolü çalışmaları yapmak üzere; 300 hektara kadar bir, bu miktardan fazla alanlar için her 300 hektar alana bi l k ü b li l k d l k b

37 ğ) Orman amenajman plan çalışmaları yapmak amacıyla; ortalama 5000 hektar verimli orman alanı için bir, bu miktardan fazla her 5000 hektar alana bir olmak üzere, belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir. h) Orman sınırlama çalışmaları yapmak amacıyla; ortalama 5000 hektar orman alanına, 6831 sayılı Orman Kanununun öngördüğü sayıda meslek mensubundan müteşekkil bir ekip çalıştırılır. ı) Orman yangınlarıyla mücadele yapmak amacıyla; bu amaçlı kurulan ilk müdahale ve hazır kuvvet ekiplerinin her biri için bir meslek mensubu istihdam edilir. i) Orman zararlılarıyla mücadele yapmak amacıyla; bu amaçla mücadele yapılacak 7500 hektar alana kadar bir, bu miktardan fazla her 7500 hektar alan için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir.

38 Orman Mühendisi ve Orman Yüksek Mühendislerine Yönelik Mesleki Konuların açılımları bu Yönetmeliğin 4. Bölümünde düzenlenmiştir. Bazı örnekler aşağıdadır. Ormanların doğal yolla kurulması MADDE 17 (1) Orman amenajman planlarında, gençleştirmeye ayrılan meşcerelerin, silvikültür planları yapılır. Plan amaç ve ilkeleri doğrultusunda, silvikültürel esaslara uygun olarak ağaçlar işaretlenir ve tutanaklara yazılır.meşcereler tabii tohumlamaya dayalı olarak gençleştirilir. Getirilen gençlik biyolojik bağımsızlığına kavuşturuluncaya kadar gençlik bakımları yapılır. Ormanların yapay olarak kurulması MADDE 18 (1) Orman amenajman planlarında, gençleştirmeye ayrılan alanlar içerisindeki başarısız tabii gençleştirme alanları, OT simgesiyle gösterilen alanlar ve bozuk orman alanları planlanarak dikim ve/veya ekim yöntemiyle gençleştirilir. Dikilen fidanların biyolojik bağımsızlığına kavuşuncaya kadar kültür bakımları yapılır.

39 Ormanların bakımı ve iyileştirilmesiil il i MADDE 19 (1) Doğal ormanlar ile yapay ormanlardaki meşcerelerin, ş,gelişme ş çağlarının ğ ihtiyacı olan meşcerebakımı, sıklık bakımı, gençlik bakımı, kültür bakımı ve koruya tahvil çalışmaları silvikültürel esaslara uygun olarak yapılır. Belirlenen amaç doğrultusunda, hektardan azami verimi alacak fertlerin meşcereden seçilerek yaşama ortamının iyileştirilmesi, gerektiğinde çıkartılacak bireylerin işaretlenip tutanaklara yazılması ve meşcere direncinin artırılması çalışmaları gerçekleştirilir. Ağaçlandırma MADDE 29 (1) Orman ve orman sayılan alanlarda Bakanlığın ağaçlandırma mevzuatı çerçevesinde, özel ağaçlandırma dahil planlama projelendirme ve uygulama çalışmaları

40 Kanunun 4 üncü ü Maddesindeki d Mesleki Faaliyet Konuları ile Sınırlı Olmak Koşuluyla Hak ve Yetkilerin açılımına dair örnekler Araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak MADDE 77 (1) Ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisine ilişkin, birim zaman analizi tespiti, teknik, biyolojik, ekolojik, ekonomik, kültürel, çevresel ve idari konular ile mevzuat hazırlama ve benzeri konularda araştırma ş ve geliştirme ş çalışmaları ş yapılır. (2) Araştırma sonuçlarının yayınlanmasında ve uygulanmasında ortaya çıkabilecek hukuki konuların sorumluluğu ilgili meslek mensuplarına aittir. (3) Serbest ormancılık ve orman ürünleri bürolarında yapılacak araştırmaların büro ve arazi çalışmalarında, gerektiğinde yardımcı personel, teknisyenle konu uzmanı mühendis çalıştırılabilir veya danışmanlık hizmeti alınabilir.

41 Serbest ormancılık kbüroları çalışma alanları l MADDE 108 (1) Serbest ormancılık büroları, ortaklık büroları veya şirketler; bu Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili olarak tek başlarına veya diğer meslek mensuplarıyla ortak çalışmalar yapmak hak, yetki ve sorumluluğuna sahiptirler. (2) Serbest ormancılık büroları, ortaklık büroları veya şirketler; bu Yönetmeliğin 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 35, 36, 37, 38, 39, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 64, 65 ve 66 ncı maddelerindeki hizmetleri tek başlarına yerine getirirler. (3) Bu Yönetmeliğin 30, 31, 32, 33, 34, 40, 41, 42, 43, 44, 46, 62 ve 63 üncü maddelerinde belirtilen iş ve işlemler Kanun kapsamı dışındaki diğer meslek mensuplarıyla beraber ortak yürütülür

42 Ot Ortak yetki tkikullanımı MADDE 114 (1) Meslek mensupları; bu Yönetmeliğin 108 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen hizmetleri tek başlarına, üçüncü fıkrasında belirtilen hizmetleri ise ilgili kanun, tüzük ve/veya yönetmelik hükümleriyle yetkilendirilmiş diğer meslek mensuplarıyla beraber yürütmeye yetkilidirler. (2) Bu Yönetmeliğin üçüncü bölümündeki meslek mensubu istihdamına ilişkin ilkeler; ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisiyle uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin mesleklerini ilgilendiren kısımlara ait olup, diğer mesleki disiplinlerin mevzuatlarında yer alan istihdam ilkelerine dair hükümler saklıdır.

43 MESLEK MENSUPLARININ ÜRETTİKLERİ MESLEKİ ÇIKTILARIN VİZELENMESİ; İLGİLİ İŞVEREN İDARE VEYA ONAY MAKAMINCA İSTESİN VEYA İSTENMESİN YASAL ZORUNLULUKTUR. UYULMAMASI HALİNDE CEZASI RUHSAT İPTALİNE KADAR GİTMEKTEDİR.

44 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (Kararın Tarihi 29/11/2012, Sayısı E:2011/100 ve K:2012/191) Anayasanın 135.maddesinde kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları tanımlanmıştır. Meslek kuruluşlarının özerkliği, merkezî idareden bağımsız olarak karar ve yürütme organlarını seçebilme, ilgili mesleki faaliyetlerle sınırlı olmak üzere üyelerini ve örgütlerini bağlayıcı karar alma ve uygulama, meslek mensuplarının uyacağı ilke ve kuralları belirleme ve üyeleri hakkında disiplin tedbirleri uygulama hak ve yetkisini içermektedir. (Resmi Gaz 22/2/2013tarih sayı)

45 ODA VİZELERİNİN YASAL DAYANAĞI SAYILI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KANUNU: MADDE 39- Bu kanun hükümleri müteşebbis heyetlerce ihzar ve Birlik Umumi Heyetince tasvip edilecek bir talimatname ile tatbik olunur. TMMOB SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ VE BÜRO TESCİL BELGESİ YÖNETMELİĞİ MADDE 9- b) Oda yetkilileri, araştırma ve uygulamalarda yapılan hizmetleri ve ürünleri incelemeye, VİZE ETMEYE ve yapılan işleri yerinde denetlemeye yetkilidir. Oda yetkililerini ve çalışma koşullarını Genel Merkez Yönetim Kurulu belirler. e) SMM ve Tescilli Bürolar bu yönetmelik kapsamına giren tüm

46 TMMOB SERBEST MÜŞAVİRLİK Ş MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ VE BÜRO TESCİL BELGESİ YÖNETMELİĞİ MADDE 10- SMM ve Tescilli Büroların bu yönetmelik kapsamına giren hizmetleri yürütürken, yönetmelik koşullarına uymadıklarının belirlenmesi halinde BELGESİ İPTAL EDİLİR. İlgili "Oda" Merkez Yönetim Kurulu tarafından Onur Kurulu na sevk edilirler. ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ (12/07/2006 gün ve sayılı Resmi Gazete) MADDE 57 -i) (Ek:RG-14/6/ ) Oda Yönetim Kurulunun vereceği yetkiyle ve belirleyeceği esaslara uygun olarak, meslek mensuplarının ürettiği ğ MESLEKİ ÇIKTILARA VİZE UYGULAMAK. MADDE 64- e) Oda Yönetim Kurulunun vereceği yetkiyle ve belirleyeceği esaslara uygun olarak meslek mensuplarının

47 MESLEKİ ÇIKTILARIN VİZELERİ, VİZE TEBLİĞİNE UYGUN OLARAK YAPILMALIDIR. 1. Serbest meslek mensubunun işe başlamadan önce yapacağı işler 1. Odaya kayıtlı, ruhsat belgesini almış, yıllık vizesini yaptırmış ve çalışanlar listesine kayıtlı olacaktır. 2. Yapılacak olan mesleki konuya ait iş, Oda asgari ücret tarifesine uygun olacak ve SÖZLEŞME yapılacaktır. (Yön.Md:30) 3. Odadan, o işe ait ODA KAYIT BELGESİ alınacaktır. 2. Mesleki çıktı vizeye getirildiğinde yapılacaklar. 1. Oda kayıt belgesi 2. Ruhsat belgesi fotokopisi 3. İşlem raporu ve eklerinin ISLAK İMZALI VE KAŞELİ olup olmadığı 4. Oda asgari ücretine uyulup uyulmadığı ğ 5. Oda harçlarının yatırıldığına dair makbuz veya dekont 6. Oda genel merkezinden PROTOKOL NUMARASI alınıp alınmadığı 3. Şubeb vetemsilciliklerde ilikl vize yapılması 1. Yukarıdaki 1 inci ve 2 inci maddedeki konuları kontrol ettikten sonra İŞLEM RAPORU ile DOSYA BİLGİ VE ODA VİZE SAYFASI kaşelenip imzalanacaktır.

48 Orman Mühendisleri, Orman Endüstri Mühendisi ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri; Odaya Kayıtlı Olmadan, Meslek Mensubu Ruhsat Belgesine Sahip Olmadan, Oda Çalışanlar Listesine Kayıt yaptırmadan 5531 Sayılı Kanunun 4ü üncü ümaddesinde d Belirtilen litil Mesleki Faaliyet Konularındaki Mesleki Hak ve Mesleki Faaliyet Konularındaki Mesleki Hak ve Yetkilerini Serbest Piyasada Kullanmaları

49 SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI ADINA TEŞEKKÜR EDERİZ.

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI Amaç ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI (Oda Yönetim Kurulunun 02/10/2017 tarihli ve 149/1

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından 5531 SAYILI KANUNUN 4 MADDESİNDEKİ MESLEKİ FAALİYET KONULARI İLE 5 İNCİ MADDEDEKİ MESLEKİ HAKLARA YÖNELİK HİZMETLERİ SATIN ALMA VE MESLEK

Detaylı

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde orman mühendisinin sadece ağaç mı kesip kesmediği belli

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN 9921 ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5531 Kabul Tarihi : 29/6/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/7/2006 Sayı : 26222

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YASAL HAKLARI, İSTİHDAMI VE BU KONULARDA ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALAR

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YASAL HAKLARI, İSTİHDAMI VE BU KONULARDA ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALAR ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YASAL HAKLARI, İSTİHDAMI VE BU KONULARDA ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALAR Eşref GİRGİN Orman Yük. Müh.&İşletmeci Orman Bakanlığı (E)Müsteşar Yardımcısı Orman

Detaylı

5531 SAYILI KANUNA İLİŞKİN ORMAN MÜHENDİSLİĞİ HİZMET ALIMLARINDA VE ODA KAYIT BELGESİ DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

5531 SAYILI KANUNA İLİŞKİN ORMAN MÜHENDİSLİĞİ HİZMET ALIMLARINDA VE ODA KAYIT BELGESİ DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 5531 SAYILI KANUNA İLİŞKİN ORMAN MÜHENDİSLİĞİ HİZMET ALIMLARINDA VE ODA KAYIT BELGESİ DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Eşref GİRGİN Orman Yük. Müh.&İşletmeci (E) Müsteşar Yardımcısı Oda AR-GE Merkezi

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5531 Kabul Tarihi : 29/6/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/7/2006 Sayı : 26222

Detaylı

10 Ekim 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27372 YÖNETMELİK

10 Ekim 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27372 YÖNETMELİK 10 Ekim 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27372 YÖNETMELİK Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından: ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK

Detaylı

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu. Prof. Dr. Semra ÇOLAK Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu. Prof. Dr. Semra ÇOLAK Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu Prof. Dr. Semra ÇOLAK Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Ülkemizin ilk Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü KTÜ Orman Fakültesi içinde

Detaylı

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU, İDARİ YARGILAMA HUKUKU VE TÜRK CEZA KANUNDA KAMU GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU, İDARİ YARGILAMA HUKUKU VE TÜRK CEZA KANUNDA KAMU GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU 1-5531 SAYILI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN 2-5531 SAYILI KANUN UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ Eşref GİRGİN Orman

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından ORMAN KANUNUNUN 16. MADDESİ İLE 17/3 VE 18 İNCİ MADDELERİNİN UYGULAMA YÖNETMELİKLERİNE GÖRE VERİLECEK İZİNLERDE MESLEK MENSUPLARININ

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YAPI DENETİMİNDE YER ALMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN TEKNİK RAPOR

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YAPI DENETİMİNDE YER ALMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN TEKNİK RAPOR ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YAPI DENETİMİNDE YER ALMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN TEKNİK RAPOR Raporun tarihi: 08/3/2017 Raporun No : 2017/01 I- AMAÇ VE KAPSAMI: Orman Mühendisleri

Detaylı

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU, İDARİ YARGILAMA HUKUKU VE TÜRK CEZA KANUNDA KAMU GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU, İDARİ YARGILAMA HUKUKU VE TÜRK CEZA KANUNDA KAMU GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

İHRACATTA KULLANILAN AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN KONTROLÜ İÇİN TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE DAİR TEKNİK RAPOR

İHRACATTA KULLANILAN AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN KONTROLÜ İÇİN TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE DAİR TEKNİK RAPOR İHRACATTA KULLANILAN AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN KONTROLÜ İÇİN TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE DAİR TEKNİK RAPOR I- AMAÇ Bu Teknik Raporun amacı; ihraç ürünlerinde kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ve ahşap paletlerin

Detaylı

MESLEK MENSUPLARININ ÇALIŞMA ALANLARI İLE UZMANLIK KONULARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME

MESLEK MENSUPLARININ ÇALIŞMA ALANLARI İLE UZMANLIK KONULARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME MESLEK MENSUPLARININ ÇALIŞMA ALANLARI İLE UZMANLIK KONULARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME ODA ALT DÜZENLEME NO: 6 Alt Düzenleme Tasnif No: 5531 SK. BÜRO YÖN-6 Oda Yönetim Kurulu Karar Tarihi:

Detaylı

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE Sayı : 97342770-934.99-E.1758100 08.08.2016 Konu : Personel Çalıştırılması DAĞITIM YERLERİNE Orman Mühendisleri Odası Başkanlığınca bazı Bölge Müdürlüklerimizde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı

Detaylı

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU 1-5531 SAYILI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN 5531 SAYILI MESLEK YETKİ KANUNU (K.Tarih:29/6/2006, Res.Gaz.Tar:8/7/2006)

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun Danışmanlık hizmetleri başlıklı 48 inci maddesi; Danışmanlık hizmetleri

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun Danışmanlık hizmetleri başlıklı 48 inci maddesi; Danışmanlık hizmetleri 5531 SAYILI MESLEK YETKİ KANUNUNUN 4. MADESİNDEKİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN, 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU KAPSAMINDA SATIN ALINMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR İLE ÖRNEK DOSYALAR 5531

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ ALT DÜZENLEMESİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ ALT DÜZENLEMESİ Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ ALT DÜZENLEMESİ ODA ALT DÜZENLEME NO: 1 Alt Düzenleme Tasnif No: 5531

Detaylı

İlgi: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı nın tarih ve 658 sayılı yazısı.

İlgi: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı nın tarih ve 658 sayılı yazısı. ZİRAİ KARANTİNA YÖNETMELİĞİ, ZİRAİ KARANTİNA İNSPEKTÖR YÖNETMELİĞİ VE BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞ USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KOMİSYON RAPORU İlgi: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI Sıra TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI Beştepeler Mah. 31. Sokak (Eski 16. Sokak) :3 Y.Malle/ANKARA Tel:(0 312) 215 00 33, Faks:(0 312) 215 01 81, E-posta: ormuh@ormuh.org.tr

Detaylı

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve gemi mühendisliği

Detaylı

ARAZİ HAZIRLIĞI HİZMETİ ALINACAKTIR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ARAZİ HAZIRLIĞI HİZMETİ ALINACAKTIR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ARAZİ HAZIRLIĞI HİZMETİ ALINACAKTIR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Çankırı ATM Şefliği Topuzsaray Revize Erozyon Kontrolu Proje Sahası Arazi Hazırlığı İşi hizmet alımı 4734 sayılı Kamu

Detaylı

MESLEKİ DENEYİM KAZANMA ÇALIŞMASI YAPACAK OLAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN UYGULAMA TEZ KONULARI

MESLEKİ DENEYİM KAZANMA ÇALIŞMASI YAPACAK OLAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN UYGULAMA TEZ KONULARI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA ÇALIŞMASI YAPACAK OLAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN UYGULAMA TEZ KONULARI EK:2 1- SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL ESASLARI, METOTLARI, TEDBİRLERİ, SİLVİKÜLTÜR PLANLARININ YAPIMI VE SİLVİKÜLTÜR TEKNİKLERİNİN

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN. Kabul Tarihi : 29/6/2006. Resmi Gazete Say: 26222

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN. Kabul Tarihi : 29/6/2006. Resmi Gazete Say: 26222 ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN Kanun No. 5531 Re. Gaz. Ya. Tar. 8/7/2006 Kabul Tarihi : 29/6/2006 Resmi Gazete Say: 26222 BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Serbest Muhasebeci Mali

Serbest Muhasebeci Mali SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Serbest Muhasebeci, Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte

Detaylı

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir.

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. TMMOB SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ VE BÜRO TESCİL BELGESİ YÖNETMELİĞİ TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Amaç Madde1- Bu

Detaylı

MESLEK MENSUPLARININ ÇALIŞMA ALANLARI İLE UZMANLIK KONULARININ KAZANILMASINA İLİŞKİN ALT DÜZENLEME

MESLEK MENSUPLARININ ÇALIŞMA ALANLARI İLE UZMANLIK KONULARININ KAZANILMASINA İLİŞKİN ALT DÜZENLEME MESLEK MENSUPLARININ ÇALIŞMA ALANLARI İLE UZMANLIK KONULARININ KAZANILMASINA İLİŞKİN ALT DÜZENLEME ODA ALT DÜZENLEME NO: 6 Alt Düzenleme Tasnif No: 5531 SK. BÜRO YÖN-6 Oda Yönetim Kurulu Karar Tarihi:

Detaylı

Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler

Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler 5531 SAYILI MESLEK YETKİ KANUNUNUN 4. MADDESİNDEKİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN, 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU KAPSAMINDA SATIN ALINMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR İLE ÖRNEK DOSYALAR (KİK

Detaylı

SERBEST YEMİNLİ ORMANCILIK/ORMAN ÜRÜNLERİ BÜRO VE ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME

SERBEST YEMİNLİ ORMANCILIK/ORMAN ÜRÜNLERİ BÜRO VE ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME SERBEST YEMİNLİ ORMANCILIK/ORMAN ÜRÜNLERİ BÜRO VE ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME ODA ALT DÜZENLEME NO: 7 Alt Düzenleme Tasnif No: 5531 SK. BÜRO YÖN-7 Oda Yönetim Kurulu Karar

Detaylı

DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ ORMAN FAKÜLTESĐ STAJ UYGULAMA YÖNERGESĐ

DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ ORMAN FAKÜLTESĐ STAJ UYGULAMA YÖNERGESĐ DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ ORMAN FAKÜLTESĐ STAJ UYGULAMA YÖNERGESĐ AMAÇ Madde 1- Bu Yönerge Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerinin yapmakla yükümlü oldukları Meslek Stajları ile ilgili usul ve esasları

Detaylı

YÖNETMELİK. ç) Araştırma ormanı mühendisliği: Araştırma ormanı ile ilgili faaliyetleri yürütmekle görevli mühendisliği,

YÖNETMELİK. ç) Araştırma ormanı mühendisliği: Araştırma ormanı ile ilgili faaliyetleri yürütmekle görevli mühendisliği, 17 Ağustos 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28387 Orman Genel Müdürlüğünden: YÖNETMELİK ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİNİN KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu Yönerge Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerinin yapmakla yükümlü oldukları Meslek Stajları ile ilgili usul ve esasları

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ KONTROLÜ YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESĠ (Çağdaş, genç ve dinamik bir fakülte)

ORMAN FAKÜLTESĠ (Çağdaş, genç ve dinamik bir fakülte) ORMAN FAKÜLTESĠ (Çağdaş, genç ve dinamik bir fakülte) Adres Telefon : Konuralp Yerleşkesi 81620/Düzce : 0 (380 ) 542 11 37 Faks e-posta Internet Adresi : 0 (380 ) 542 11 36 : of@duzce.edu.tr : www.of.duzce.edu.tr

Detaylı

2- Birinci maddedeki form dilekçe ile talep edilecek belge örnekleri aşağıdadır.

2- Birinci maddedeki form dilekçe ile talep edilecek belge örnekleri aşağıdadır. 5531 SAYILI KANUNA AİT MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ MELEK MENSUPLUĞU ODA KAYIT BELGESİ VE MESLEKİ DENETİM VİZE UYGULAMASI İŞLEMLERİNDE, 12/HAZİRAN/2017 TARİHİNDEN İTİBAREN TAM OTOMASYONA GEÇİLMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

M.Coşkun GÜNAY Orm.End. Müh. (6421)

M.Coşkun GÜNAY Orm.End. Müh. (6421) M.Coşkun GÜNAY Orm.End. Müh. (6421) Orman Mühendisleri Odasının, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) nezdinde yaptığı resmi girişimler sonunda; Orman Genel Müdürlüğü nce yürürlüğe konulan

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük

KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI

KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

SERBEST MESLEK MENSUPLUĞU ODA KAYIT BELGESİ* (Dikili Ağaç Satışında Çalışacaklar İçin)

SERBEST MESLEK MENSUPLUĞU ODA KAYIT BELGESİ* (Dikili Ağaç Satışında Çalışacaklar İçin) SERBEST MESLEK MENSUPLUĞU ODA KAYIT BELGESİ* (Dikili Ağaç Satışında Çalışacaklar İçin) Ek-1 Belgenin verileceği yer : Tarih : Sayı : Belgenin kullanılacağı işin adı: I- SERBEST MESLEK MENSUBUNA AİT BİLGİLER:

Detaylı

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI 1-ORMAN KAYNAKLARI VE NİTELİKLERİ Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup Orman Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik ilkesi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRK MÜHENDİS ve MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ KONTROLÜ YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülke ve toplum

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ SIRA NO 1. VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ FETHİYE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) C ve D tipi

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 26.05.2015 Sayı: 2015/106 Ref: 4/106

SĐRKÜLER Đstanbul, 26.05.2015 Sayı: 2015/106 Ref: 4/106 SĐRKÜLER Đstanbul, 26.05.2015 Sayı: 2015/106 Ref: 4/106 Konu: SM, SMMM VE YMM ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĐKTE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK YAYINLANMIŞTIR 22.05.2015 tarih ve 29363

Detaylı

YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR

YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gümüşhane

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kuruluş 1992 TMMOB Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Resmi Gazete yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

3 Haziran 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29375 YÖNETMELİK

3 Haziran 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29375 YÖNETMELİK 3 Haziran 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29375 YÖNETMELİK Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından: TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ HARİTA VE KADASTRO

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Yeminli Mali Müşavirler

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Silvikültürel planlamanın tanımı ve görevleri. Türkiye ormancılığında silvikültürel planlama ve gelişimi. Silvikültürel planlamanın temel kavramları ve

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI DERS LİSTESİ. Saat (D+U)

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI DERS LİSTESİ. Saat (D+U) KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF ORM101 İklim Bilgisi 2+0 2 4 Zorunlu Türkçe ORM103 Genel Botanik 2+1 2,5 5 Zorunlu Türkçe ORM105 Temel Bilgi Teknolojileri

Detaylı

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SUNU PLANI 1. Define Arama-Arkeolojik Kazı Restorasyon İzinleri 2. Ocak İzinleri 3. Fabrika-Hızar-Şerit İzinleri 4. Balık Üretmek Üzere

Detaylı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması Mustafa AKDENİZ İSG UZMANI Aralık, 2017 Çalışan:

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KENT TARİHİ VE ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KENT TARİHİ VE ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KENT TARİHİ VE ARAŞTIRMALARI UYGULAMA Amaç VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM ve BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM ve BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM ve BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği 12 Nisan

Detaylı

KANUNUNA GÖRE YAPTIRILMASI. Eşref GİRGİN (E) Müsteşar yardımcısı Or. Müh. Od. AR-GE Merkezi Başkanı

KANUNUNA GÖRE YAPTIRILMASI. Eşref GİRGİN (E) Müsteşar yardımcısı Or. Müh. Od. AR-GE Merkezi Başkanı 5531 SAYILI KANUNA İLİŞKİN MESLEKİ FAALİYET KONULARININ 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE YAPTIRILMASI Eşref GİRGİN Or. Yük.Müh. & İşletmecil t i (E) Müsteşar yardımcısı Or. Müh. Od. AR-GE Merkezi Başkanı

Detaylı

MESLEKİ FAALİYETİN İŞ TANIMI VE UYGULAMA ESASLARI

MESLEKİ FAALİYETİN İŞ TANIMI VE UYGULAMA ESASLARI TMMOB ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI 2017 YILI ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (Bu tarife ZORLUK KATSAYISI cetvelleri ile birlikte uygulanacaktır.)

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 08.10.2014 TARİH VE 159 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 17.05.2013/111-1 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları

Detaylı

MESLEKİ FAALİYETİN İŞ TANIMI VE UYGULAMA ESASLARI

MESLEKİ FAALİYETİN İŞ TANIMI VE UYGULAMA ESASLARI TMMOB ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI (01/01/2019-31/12/2019)ARASINDAUYGULANMAK ÜZERE,ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (Bu tarife ZORLUK

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20 Şubat 2017 Resmi Gazete Sayısı: 29985 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MADDE

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MESLEK MENSUPLUĞU ODA KAYIT BELGESİ, 5531 SAYILI KANUNA AİT MESLEKİ FAALİYET İHALE YETKİNLİK BELGESİ, MESLEKİ DENETİM/VİZE BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN ALT DÜZENLEME ODA ALT DÜZENLEME NO: 8 Alt Düzenleme

Detaylı

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 30 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29609 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: Amaç YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI Bakan Bakan Yardımcısı Müsteşar Müsteşar Yardımcıları (4) Ana Hizmet Birimleri Danışma ve Denetim Birimleri Yardımcı Hizmet Birimleri Taşra Teşkilatı Bağlı

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE SAYI : 25.00/1056 ANKARA 03.08.2017 KONU : 5531 sayılı Kanunun 4. ve 5. Maddelerindeki Mesleki Faaliyet ÖNEMLİ Konularına ilişkinmühendislik Hizmeti Alımları ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE İLGİ: 07.05.2017 tarih

Detaylı

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME VE İZLEME DENETLEME ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME VE İZLEME DENETLEME ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME VE İZLEME DENETLEME ŞUBE AMİRİ KADROSU Kadro Adı : Çevresel Etki Değerlendirme ve İzleme Denetleme Şube Amiri Hizmet Sınıfı : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ SERBEST YEMİNLİ MESLEK MENSUPLUĞU SINAVLARINA AİT ALT DÜZENLEME Amaç ve

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 30279

Resmî Gazete Sayı : 30279 23 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30279 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BİNALAR İLE YERLEŞMELER İÇİN YEŞİL SERTİFİKA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve

Detaylı

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ SEFERBERLİK KANUNU

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ SEFERBERLİK KANUNU MİLLİ AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ SEFERBERLİK KANUNU Kanun Numarası : 4122 Kabul Tarihi : 23/7/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 26/7/1995 Sayı : 22355 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 34

Detaylı

T.C. TALAS BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. TALAS BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Yönetmelik in amacı Park ve Bahçeler Müdürlüğünün çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir. (2) Bu Yönetmelik, ilgili mevzuat

Detaylı

-> 5 07.08.2014 13:06

-> 5 07.08.2014 13:06 27 Temmuz 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29073 Adıyaman Üniversitesinden: YÖNETMELİK ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

MESLEKİ FAALİYETİN İŞ TANIMI VE UYGULAMA ESASLARI

MESLEKİ FAALİYETİN İŞ TANIMI VE UYGULAMA ESASLARI TMMOB ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI (01/01/2018-31/12/2018)ARASINDAUYGULANMAK ÜZERE,ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (Bu tarife ZORLUK

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ATILIM ÜNİVERSİTESİ SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (16.02.2011 gün ve 27848 Sayılı Resmi Gazete) Amaç ATILIM ÜNİVERSİTESİ SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından: 6 Mayıs 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27220 YÖNETMELİK Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından: ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Madde 1 Bu Yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MERAM BELEDİYESİ İŞLETME ve İŞTİRAKLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından:

YÖNETMELİK. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından: 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (4. Mükerrer) YÖNETMELİK Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından: ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERĠ BÜROLARININ KURULUġ VE ÇALIġMA

Detaylı

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60)

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) 19 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26761 TEBLİĞ Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, ekonomik etkili gümrük rejimleri,

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ELEKTRO-EROZYON İLE İŞLEME TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ELEKTRO-EROZYON İLE İŞLEME TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ (27.12.2009 gün ve 27445 Sayılı Resmi Gazete) ATILIM ÜNİVERSİTESİ ELEKTRO-EROZYON İLE İŞLEME TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı Çorum Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğünün görev yetki ve sorumlulukları ile teşkilat yapısını ve işleyişini düzenlemektir.

Detaylı

Ormancılıkta Planlama kavramı, Planlama sistemleri ve Yaklaşımları

Ormancılıkta Planlama kavramı, Planlama sistemleri ve Yaklaşımları Ormancılıkta Planlama kavramı, Planlama sistemleri ve Yaklaşımları Belirli bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimidir. Eldeki verilere, geçmişte edinilen tecrübelere ve geleceğe dair öngörülere

Detaylı

YÖNETMELİK BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN ÜRÜNLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN ÜRÜNLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 6 Haziran 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28669 Bartın Üniversitesinden: YÖNETMELİK BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN ÜRÜNLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA AMAÇLARI VE ANA İLKELERİ

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA AMAÇLARI VE ANA İLKELERİ SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA AMAÇLARI VE ANA İLKELERİ Prof. Dr. İBRAHİM TURNA Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür ABD, TRABZON MEŞCERE KURULUŞ AMACI BAKIM AMACI GENÇLEŞTİRME AMACI SİLVİKÜLTÜREL AMAÇLAR VEYA

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ DEMİRYOLU MALZEMELERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ATILIM ÜNİVERSİTESİ DEMİRYOLU MALZEMELERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 29 Mayıs 2011 gün ve 27948 Sayılı Resmi Gazete ATILIM ÜNİVERSİTESİ DEMİRYOLU MALZEMELERİ UYGULAMA VE Amaç ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /142-1 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat /142-1 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/142-1 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliği

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİMİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİMİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ

Detaylı

MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI

MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 19.11.2012/195-1 MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Kamu Gözetimi Muhasebe

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ:

T.C. GEBZE BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ: GÖREV TANIMLARI Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev,

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 SİRKÜLER İstanbul, 29.05.2017 Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 Konu: SERBEST BÖLGELERDE ÇALIŞACAK YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK YAYINLANMIŞTIR 27.05.2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Çalışan Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişidir. Çalışan Temsilcisi İş sağlığı ve güvenliği

Detaylı

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM BAYBURT ÜNİVERSİTESİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bayburt Üniversitesi Gıda

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ROBOT TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ROBOT TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 31.03.2010 gün 27538 Sayılı Resmi Gazete Amaç ATILIM ÜNİVERSİTESİ ROBOT TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı