Fiziğin Doğası. Test 1 in Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fiziğin Doğası. Test 1 in Çözümleri"

Transkript

1 1 Fiziğin Doğası 1 Test 1 in Çözümleri 1. Büyük patlama teorisine göre, çok yoğun bir cismin patlaması evrenin başlangıcı kabul edilmektedir. Bu patlamadan günümüze kadar geçen sürede evren sürekli genişlemektedir. Yıldızlar enerji yaydıkları için kütleleri sürekli azalmaktadır. 7. Hâl değişimlerinde maddenin molekül yapısı değişmez. Buna göre, buarın yoğunlaşması ve naftalinin süblimleşmesinde molekül yapısı değişmez. Demir mıknatıs özelliği kazanırken sadece elektronların dönme yönü değişir molekül yapısı değişmez. Et pişirilince molekül yapısı değişir.. Optik, mekanik, termodinamik, atom fiziği; fiziğin alt alanlarındandır. Enerji ise fiziğin alt alanlarından biri değildir. 8. Bilimsel yöntemin basamakları; Problem belirleme Problemle ilgili gözlem yapma Hipotez kurma Kontrollü deneyler yapma Deneyle ilgili verilerden sonuç çıkarma şeklindedir.. Uygun aletlerle yapılan ölçümler nicel gözlem, duyu organlarıyla yapılan gözlemler nitel gözlemdir. Termometre ve arita ölçeği kullanılarak yapılan ölçümler nicel gözlemdir. 9. Kağıt ıslanınca molekül yapısı değişmediğinden fiziksel değişmedir. Diğer seçeneklerdeki olaylarda verilen maddelerin molekül yapısı değişir. 4. Fiziksel değişime uğrayan cisimlerde şekil ve âl değişimi olabilir. Ancak toplam kütle değişmez. 5. İyi bir ipotez eldeki verilerle uyum sağlamalı, çözüm önermeli ve tamin yapmaya uygun olmalıdır. 10. Gümüş oksijenle reaksiyona girdiği için kararır, gümüşün kararması kimyasal değişmedir. Tren raylarının genleşmesi ve tuzun suda erimesi fiziksel değişmedir. 6. Yapısal değişikliğe uğrayarak farklı bir maddenin ortaya çıkması kimyasal değişimdir. Çürüme ve radyoaktif ışıma ile madde yapısal değişikliğe uğrar. Bu nedenle çürüme ve radyoaktif ışıma kimyasal değişimdir. Genleşme ise fiziksel bir değişimdir. 11. Temel büyüklükler; uzunluk, kütle, zaman, sıcaklık, akım şiddeti, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Buna göre ısı temel büyüklük değildir. Diğerleri temel büyüklüktür.

2 FİZİĞİN DOĞASI 1. Katı molekülleri olduğu yerde titreşim areketi yapar ancak öteleme areketi yapmaz. Maddenin sıvı, gaz ve plazma âlindeki molekülleri öteleme areketi yapar. Katı ve gazlar er zaman mıknatıstan etkilenmezler. Ancak plazma er zaman etkilenir. Katı ve sıvılar sıkıştırılamaz ancak gaz ve plazmalar sıkıştırılabilir. 1. Verilen üç bilgi de doğrudur. 14. Kontrollü deneyler yapan bilim insanı, deneylerinden elde ettiği sonuçlarla taminlerinin çakışmadığını görüyorsa, ipotezini değiştirmelidir. 16. Fiziksel değişimler; şekil değişikliği, boyut değişikliği, konum değişikliği ve âl değişikliği olmak üzere dört ayrı biçimde karşımıza çıkar. Fiziksel değişimlerde; maddenin iç yapısı ve toplam kütle değişmez. Fiziksel değişimlerin çoğu tersine döndürülebilir, yani eski âline getirilebilir. Kimyasal değişmede cisimler yanabilir, paslanabilir, çürüyebilir, bozunabilir, bileşik yapabilir. Ayrıca; fotosentez ve solunum gibi olaylar da kimyasal değişmedir. Kimyasal değişim geçiren bir madde tekrar eski âline genellikle gelemez. Nükleer füzyon, afif çekirdeklerin kaynaşmasından enerji açığa çıkması olayıdır. Yani çekirdek kaynaşmasıdır. Füzyon sonrasında kütle azalmaktadır. Verilenlere göre L maddesi fisyon olayı geçirmiştir. 15. Akım şiddetinin birimi amper olmalıdır. Volt ise potansiyel farkının birimidir.

3 Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcallık Test 1 in Çözümleri 1. L a K a a K küpünün boyutları orantılı olarak katına çıkarılmış ve L küpü elde edilmiş gibi düşünülebilir. Buna göre L nin acmi K nınkinin 8 katıdır. L nin kesit alanı K nınkinin 4 katıdır. Bir cismin dayanıklılığı için, kesit alanı acim a a a oranına bakılır. Bu orana bakıldığında L nin dayanıklılığı K nınkinin 1 sidir. İçinde boşluk olmamak koşuluyla bir cisim orantılı olarak büyütüldüğünde özkütlesi değişmez. 5. Yüzey alanı oranı küçük olan canlılara en iyi acim örnek fil gibi ayvanlardır. Bu tür canlılarda; Vücut sıcaklığı daa zor düşer. O âlde I. yargı yanlıştır. Besine olan gereksinimleri vücutları oranında büyük değildir. II. yargı yanlıştır. Yüksekten düştüklerinde çok zarar görürler. Bu nedenle III. yargı doğrudur. 6. Düzgün geometrik biçimli cisimlerin yüzey alanları acimlerine oranlandığında, en küçük oranın kürede olduğu görülür. Bu da, küreyi diğer geometrik cisimlerden daa dayanıklı yapar.. Aynı cins maddeden yapılmış silindirlerin dayanıklılıkları yükseklikleri ile ters orantılıdır. Bu nedenle dayanıklılıkları arasındaki büyüklük ilişkisi, D X D Y > D Z biçimdedir. 7. r yarıçaplı bir ip veya tel en fazla P yükünü taşıyorsa, bu ipten iki tanesi paralel bağlandığında en fazla P, üç tanesi paralel bağlandığında en fazla P yükünü taşır.. Nesnelerin ebatları orantılı bir şekilde arttırıldığında dayanıklılıkları da o oranda azalır r 6 X r r 4rr Y 4 r rr rr + rr Z rr rr + rr 4 Z r rr Buna göre, X > Z > Y dir. S 6r Tellerin dayanıklılığı telin kesit alanıyla orantılıdır. Buradan; F1 F S1 S F F rr r r F F & F 6 F bulunur. r 6r

4 4 DAYANIKLILIK, YÜZEY GERİLİMİ VE KILCALLIK 9. M 1. X Y Z K L sıvı Şekil incelendiğinde K sıvısı katı yüzeyi ıslatmış, L sıvısı yüzeyi az ıslatmış, M sıvısı yüzeyi ıslatmamıştır. Bu durumda M nin yüzey gerilimi en büyük olup X e karşılık gelmektedir. K nın yüzey gerilimi en küçük olup Z ye karşılık gelmektedir. Verilen kaptaki sıvı cıva gibi içine kapanan, bir başka ifadeyle, koezyon kuvveti adezyon kuvvetinden daa büyük bir sıvıdır. Sıvı ile katı arasındaki adezyon kuvveti azaldıkça sıvı daa alçalır. Z levasının battığı yerde sıvı en çok alçaldığına göre X ile sıvı arasındaki adezyon kuvveti daa büyüktür. 10. Kılcallık olayında sısu K L M vının ince borularda yükselmesi borunun çapı ile ters orantılıdır. Boru inceldikçe sıvı yüksekliği artar. M borusundaki suyun yüksekliği diğerlerinden fazla olduğuna göre r M en küçüktür. Bir başka ifadeyle r K > r L > r M dir. 11. cam P m cam R m cam S m 1. Sıvıların yüzey gerilimleri sıvının cinsine göre farklılık gösterir. Yandaki tabloda aynı sıcaklıktaki Sıvı sıcaklık ( C) Yüzey gerilimi (N/m) Cıva 0 0,44 Su 0 0,07 Gliserin 0 0,06 cıva, su ve gliserinin yüzey gerilimlerinin farklı olduğu görülmektedir. O âlde sıvının yüzey gerilimi, sıvının cinsine bağlıdır. Bir sıvının farklı sıcaklıklardaki yüzey gerilimleri farklıdır. Sıvıların yüzey gerilimleri sıcaklıkla ters orantılıdır. Bu nedenle sıcaklık arttıkça sıvıların yüzey gerilimleri azalır. Bu durum yandaki tabloda görülmektedir. sıcaklık ( C) Su Yüzey gerilimi (N/m) 0 0, , , ,059 Bir sıvının kütlesindeki artış veya azalış yüzey gerilimini etkilemez. mg mg mg Her sıvı damlası şekilde görüldüğü gibi, aşağı yönde ağırlığının etkisindedir. Ayrıca sıvı molekülleri ile cam molekülleri arasında bir adezyon kuvveti vardır. Sıvıyı cama yapıştıran kuvvet, adezyon kuvvetidir. Denge olduğuna göre, S sıvısı ile cam arasındaki adezyon kuvveti mg ye eşittir. Bir başka ifadeyle, S sıvısı ile cam arasındaki adezyon kuvveti ötekilerden daa büyük olup F S > F R > F P dir. 14. Suya katılan tuz, su ile oluşturduğu çözeltide su tanecikleri arasındaki bağları kuvvetlendirir. Böylece su tanecikleri arasındaki koezyon artmış olur. Bunun sonucunda suyun yüzey gerilimi artar. Suya deterjan ya da sabun ilave edildiğinde ise su molekülleri arasındaki bağlar zayıflar ve suyun yüzey gerilimi azalır.

5 DAYANIKLILIK, YÜZEY GERİLİMİ VE KILCALLIK Kılcallık olayında suyun tüpte yükselme miktarı; cam ve su tanecikleri arasındaki adezyon kuvveti, yükselen suyun ağırlığı tarafından dengeleninceye kadar devam eder. Dikkat edilirse, bir taraftan cam ve su tanecikleri arasındaki adezyon kuvveti, öte yandan suyun ağırlığı söz konusudur. Ağırlık özkütleye bağlıdır, ancak er üç tüpte de su olduğundan sorumuzun cevabı olmayacaktır. Tüpün iç çapı arttıkça, çekilen suyun ağırlığının artması nedeniyle su yükselmesi daa az olur. Bu nedenle kılcallık etkisi ile delik genişliği birbiriyle ters orantılıdır. Bir başka ifadeyle, suyun yükselme miktarı boruların kalınlığına bağlıdır. Kılcallık olayının gerçekleşmesi için açık ava basıncının olması gerekmez. Yer çekimi ve açık ava basıncının olmadığı bir yerde de adezyon kuvveti vardır. Bu nedenle sorumuzda tek etken boruların kalınlığıdır. 16. Her sıvının bir yüzey gerilimi vardır. Bu sıvının sıcaklığı artırıldığında yüzey gerilimi sıcaklıkla doğru orantılı bir şekilde azalır. 17. Kap içindeki sıvıların kaba temas eden kenar kısımlarının eğikleşmesi sıvının türüne göre değişiklik gösterir. Adezyon kuvveti, koezyon kuvvetinden büyük olduğu için, sıvı yüzeyinde afif bir çukurlaşma meydana gelir. O âlde X kabındaki sıvı su olabilir. Koezeyon kuvveti, adezyon kuvvetinden büyük olduğu için cıvanın yüzeyi afifçe tümsek olur. O âlde Y kabındaki sıvı cıva olabilir. X ve Y kaplarına ince borular daldırıldığında B seçeneğindeki durum oluşur.

6 Kütle - Hacim - Özkütle Test 1 in Çözümleri 1. K ve M kaplarından eşit acimde sıvı alınarak N kabında karışım yapılırsa, karışımın özkütlesi; d karışım d + 5 d d bulunur.. kütle özkütle acim 60 dx g/ cm dy g/ cm 5 0 dz 1g/ cm 0 Buna göre, özkütlesi en büyük olan Y sıvısı en altta iner. Özkütlesi en küçük olan Z sıvısı da üstte olur.. Şekil I ve Şekil II deki teraziler dengede olduğuna göre; K L (1) K L () yazabiliriz. (1) numaralı denklemde L yi yalnız bırakıp () numaralı denklemde yerine yazarsak; K K K 5 g bulunur. K 5 g değerini (1) veya () numaralı denklemlerden birinde yerine yazarsak L 6 g ; mk 5 m bulunur. L 6 4. Teraziler dengede olduğundan; X + Y P + 8 g X + Z P + 5 g Y + Z P + g Y > Z X > Y dir. Buna göre X > Y > Z dir. 5. Özkütlesi en büyük olan Z sıvısı en alta, özkütlesi en küçük olan X sıvısı üstte olacak. Ayrıca Z nin yüksekliği Y den, Y ninki de X ten büyük olmalıdır. 6. Verilen kaplardan L ve N kaplarının alt ve üst parçaları birbirine eşit değildir. K ve M kaplarının alt ve üst bölmeleri ise birbirine eşittir. Bu kapların üst yarı kısımlarına d özkütleli sıvı konulursa karışımın özkütlesi d olur. 7. Şekil I deki denge durumunda; X + Z Y + P Z Y + P X...(1) Şekil II deki denge durumunda; X + P Z + Y + 10 g...() (1) ile bulduğumuz değeri () yerine yazalım. X + P (Y + P X) + Y + 10 g X + P Y + P X + Y + 10 X Y + 10 X Y + 5 O âlde X cismi Y cisminden 5 g fazladır. 8. Şekil I için; K L + 4 g Şekil II için; K + g M yazılabilir. Buna göre K > L ve M > K dır. Bunu da M > K > L şeklinde yazabiliriz. 9. Kabın kütlesi m ise; X sıvısının kütlesi m X 6m Y sıvısının kütlesi m Y 7m olur. Kabin acmini V alırsak; 6m dx V 6 bulunur. dy 7m 7 V

7 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE Kum ve suyun toplam acmi cm olması gerekirken 60 cm olması, kum tanecikleri arasındaki boşluğun 10 cm olduğunu gösterir. O âlde saf kumun acmi 40 cm tür. m kum d kum. V kum m kum, g 14. Taşan sıvının kütlesi cismin kütlesinden küçük olduğuna göre, cisim sıvıda batar. Taşan sıvının acmi K cisminin acmine eşit olduğundan kütleler oranı, özkütleler oranına eşittir. m1 d1 0 m olur. d İçinde 10 cm su bulunan dereceli kaba, 5 özdeş bilye atıldığında suyun toplam acmi 0 cm çizgisine çıkıyor. Buradan, 5 bilyenin acminin 10 cm, 1 bilyenin acminin cm olduğu bulunur. Toplam kütle 0 g olduğuna göre, 1 bilyenin kütlesi 4 gramdır. Bilyelerin özkütlesi ise g/ cm 4 olur. 1. Grafik incelendiğinde X ve Y sıvıları için; V X V V Y V m X m m Y m olduğu görülür. Özkütle için; mx m dx VX V my m dy VY V dir. O âlde karışımdaki X ve Y sıvılarının acimleri, kütleleri ve özkütleleri farklıdır. 15. K cisminin acmi yerini değiştirdiği sıvının acmi kadar olup V cm tür. Buna göre K cisminin özkütlesi; 10 d K gr/ cm tür Şekil I deki denge durumu için; K K + 6 g K g bulunur. Şekil II deki denge durumu için; K L + g L + g L 1 g bulunur. Şekil III teki denge durumu için; 4L K + X X X 1 g bulunur. 1. Şekil I deki denge durumundan; Y g X Y + g & X + Şekil II deki denge durumundan; Y X + 5 g Y + g Y ( ) + 5 g Y Y + 6 g & Y 4 g bulunur. Bunu denklemlerden birinde yerine koyduğumuzda X g bulunur. Y X + 1 g eşitliğinden Yalnız I in doğru olduğu anlaşılır.

8 8 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE Test nin Çözümleri 1. Kapta bulunan d özkütleli sıvının üstüne önce 4d özkütleli sıvı akıyor. Bu iki sıvıdan oluşan eşit acimli karışımın özkütlesi d olur. K musluğu kapatılıp L musluğu açılıyor. L musluğundan akan sıvının özkütlesi d olduğundan yeni karışımın özkütlesi d de sabit kalır. m m 4. I. kaba giren kütle m, çıkan ( ) d olup, d m kütle artışı m1 olur. II. kaba giren kütle m, m çıkan kütle ( ) d m olur. Bu kaptaki kütle d m artışı m olur. III. kaba giren kütle m, çıkan m kütle ( ) d m olur. Bu kaptaki kütle artışı 4d 4 m m 4 olur. Kaplardaki kütle artışlarının büyüklük ilişkisi, m 1 > m > m olur.. Önce özkütlesi d ve d olan K ve L sıvıları eşit acim alınarak karıştırılmış. Bu iki sıvının karıştırılması ile oluşan sıvının özkütlesi d + d d olur. Bundan sonra özkütlesi d olan karışımla özkütlesi d olan M sıvısı eşit acimle karıştırılıyor. Buradan; d + d 9 d karışım d bulunur X cisminin acmi; mx 00 VX 100 cm dx tür. Sol kefeye 00 g lik X cismi bırakılıyor. Buna karşılık sağ kefeye 100 cm 100 g su akıyor. Sol kefeye giren net kütle 100 g, sağ kefeye giren net kütle 100 g olup denge bozulmaz.. d özkütleli V acimli X cismi I. kaba bırakıldığında kabın dibine batar ve bu cismin acmine eşit miktarda d özkütleli sıvı II. kaba akar. II. kaptan dışarıya yine V acminde d özkütleli sıvı akar. I. kaba giren kütle dv, çıkan kütle dv dir. O âlde; m 1 dv dv dv dir. II. kaba giren kütle dv, çıkan kütle dv âlde; dv dv m dv olur. Kütleler oranı; m1 dv m 4 bulunur. dv dir. O 6. Suyun ilk acmi 4V olsun. Suyun özkütlesi 1 g/ cm olduğundan, ilk kütle 4V.1 kadardır. m kütleli cisim suya bırakılınca V acminde dışarı su taşar. Buradan; ilk kütle 4V son kütle V + m V + m. (4V) m 5V Cismin özkütlesi; mcisim dcisim Vcisim 5V dcisim 5 g/ cm bulunur. V

9 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE 9 7. (1,6 0,8). V oyuk m V oyuk 5 4 m bulunur. 8. Terazinin sağ ve sol kefelerinin özdeş K cisimleri bırakılınca er iki kaptan da cismin acmi kadar dışarı sıvı taşar. I. yargı doğrudur. K cisminin acmi V olsun. Bu durumda sol kefeden çıkan kütle V. d, sağ kefeden çıkan kütle V. d kadardır. Bu nedenle sağ sefe aşağı iner. II. ve III. önermeler yanlıştır dx 5 g/ cm 1 0 dy 1 g/ cm 0 dx VX + dy VY d karışım VX + VY 5 VX + VY 4 VX + VY 4VX + 4VY 5VX + VY VX bulunur. VY 9. Sol kefedeki su kabına atılan cismin acmi, 75 V 50 cm olduğundan 50 cm 1, 5 su dışarı akar. Bir başka ifadeyle, sol kefeye 75 g lık bir cisim bırakılmış buna karşılık 50 g lık bir çıkış olmuştur. Terazinin yeniden dengeye gelmesi için sağ kefeye 5 g lık bir kütle konulmalıdır. 10. Bütün acim V olursa % 60 demek 0,6V demektir. % 40 demek de 0,4V demektir. d alaşım d1v1 + dv V1 + V 1. Şekil II deki 0 - t zaman aralığında karışımın özkütlesi d olup sabittir. O âlde bu zaman aralığında eşit acimde sıvı akıtan K ve L muslukları birlikte açılmıştır. 14. Kütlesi 100 g, acmi 70 cm olan katı cisim taşırma kabına bırakılınca acmi kadar suyu II. kefeye taşırır. Böylece I. kefedeki net artış g, II. kefedeki net artış 70 g olur. Dengenin yeniden sağlanması için I. kefeye 40 g ilave edilmelidir. d alaşım 9 0, 6V + 7 0, 4V 0, 6V + 0, 4V 8, g/cm 11. Katı cismin gerçek kütlesi; m, g bulunur. Bu cisim, özkütlesi 0,8 g/cm olan alkol 4 dolu kaba atılınca kaptan 4 g, yani 5 cm 0, 8 alkol taşırıyor. Bu cismin özkütlesi; m 6 dcisim 1, g/ cm bulunur. V Sol kefedeki kapta g sıvı olduğundan, dengenin sağlanması için sağ kefedeki boş kaba 40 g lık sıvı konulmalıdır. Boş kaba konulan sıvılar eşit acimli olduğundan karışımın özkütlesi,5 g/cm olur. Bu nedenle sağ kefedeki karışımın acmi; 40 V karışım 16 cm olur., 5

10 10 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE 16. Kapta d özkütleli sıvı varken; m kap + dv (1) Kapta d özkütleli sıvı varken; m kap + dv () () numaralı bağıntıyı ( ) ile çarpıp (1) numaralı bağıntı ile toplayalım. + m kap + dv 700 m kap dv 400 dv 00 bulunur. Bulduğumuz bu değeri (1) veya () bağıntısında yerine yazarsak; m kap + dv 400 m kap m kap 100 g bulunur. 19. c b a Karışımın özkütlesi acmi büyük olan sıvıya daa yakındır. Grafikte a uzunluğu b ve c den küçük olduğundan; V Z > V X V Z > V Y yazabiliriz. X ve Y nin acimleri arasında kesin bir ilişki yazamayız. 17. Kütle-acim grafiğinde eğim (tanα) cismin özkütlesini verir. Buradan A sıvısının özkütlesi, 4 da 4 g/ cm 1 bulunur. A-B karışımının özkütlesi de; 4 da - B g/ cm bulunur. Karışımdaki A ve B sıvılarının kütleleri eşit olduğuna göre; da. db da - B da + db db 4 + db 4 db g/ cm bulunur Kap + Su 40 g... (1) Kap + Su + m cisim Taşan su 48 g... () yazabiliriz. (1) bağıntısını () de yerine yazarak; 40 + d. V V 48 5V V 8 V cm bulunur. Cismin kütlesi ise; m cisim d. V 5. m cisim 10 g bulunur.

11 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE 11 Test ün Çözümleri 1. Sorudaki verilenlere göre kabın boş kütlesi m, acmi 4V dir. Kap sıvı dolu iken toplam kütle m olduğuna göre, yalnız sıvının kütlesi m dir. Sıvının özkütlesi ise; m m d dir. 4V V. X ve Y kaplarındaki toplam kütle; 4V. 4d + 10V. d 6dV dir. Üç kap olduğuna göre son durumda er kapta 1 dv lik kütle olmalıdır. 16dV 4d. VX 1dV 0dV d. VY 1dV VX VY 1 4 bulunur.. Eşit kollu teraziler Şekil I ve Şekil II de dengededir. Buna göre; X Y + Z Y + B X + A + B Z + A 6. Grafikten; m d K d V d L V m 1 d d V m d bulunur. Karışımın böyle çıkabilmesi için L sıvısının acmi K nınkinden büyük olmalıdır. Bu tanıma II numaralı kap uymaktadır. 7. Kaba ilave edilecek suyun özkütlesi, daa önce kapta bulunan sıvının özkütlesinden büyük olduğundan su kabın altına inecek ve II. kaba özkütlesi 0,8 g/cm olan sıvı akacak. Su ile sıvı arasındaki özkütle farkı; 1 0,8 0, g/cm tür. Buradan; mfark 5 V 5 cm dfark 0, bulunur. Buna göre II. yargı doğrudur. 4. R sıvısının özkütlesi er iki sıvının da özkütlesinden büyüktür. Bu nedenle kesinlikle en altta olmalıdır. S ve P sıvılarının özkütlelerini karşılaştıramadığımız için I veya II durumları olabilir ancak kesinlikle III. durum gerçekleşemez 5. Bir maddenin kütlesi artınca aynı oranda acmi de artar. Kabın biçimi ne olursa olsun kütle-acim grafiği Şekil I deki gibi olur. Normal koşullarda özkütle-kütle, özkütle-acim grafikleri Şekil II ve III teki gibi olur. Yani özkütle sabittir. 8. Soruda verilen özkütle-kütle grafiğinden P sıvısının özkütlesinin R ninkinden büyük olduğu görülmektedir. Karışımın özkütlesi P ile R arasında olur. 9. Grafikten X sıvısının ve karışımın özkütlesi, 6 dx 1, g/ cm 5 d karışım 0,8 g/cm olarak bulunur. X ve Y sıvıları eşit acimlerde karıştırıldığına göre; d karışım d X + d Y 1, + dy 0, 8 & dy 0, 4 g/ cm bulunur.

12 1 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE 10. Suyun kütlesi acmine eşittir. Kabın acmi 160 cm ise 160 g su konulabilir. Bu durumda kabın kütlesi 40 gramdır. Kaba sıvı konulduğunda kütlesi 80 g geliyorsa sıvının kütlesi; m sıvı g sıvının özkütlesi ise; d sıvı m sıvı V , 5 g/cm bulunur. 14. Kabın tüm acmini 4V kabul edelim. Kabın V lik kısmı d özkütleli sıvı ile dolduruluyor. 4 Geriye kalan V kadarlık kısmı ise; d + 4d d karışım d lik sıvı ile dolduruluyor. Sıvılar karışabilir olduğuna göre; Vd + Vd d son karışım 4V d son karışım 1,5d bulunur. 11. d X 1, d Y, d Z ve d W 4 olarak verilmiştir. Şişenin toplam acmine V dersek; V V dx + d Y 500 V 4V & V 00 cm bulunur. İkinci durumda şişenin içine 4 çeşit sıvıdan eşit miktarda koyacağımız için, er sıvıdan 75 cm almamız gerekir. Buradan; m top d X. V X + d Y. V Y + d Z. V Z + d W. V W m top m top 750 g bulunur. Yanıt A dır. 15. K ve L sıvıları eşit acimde karıştırılıdığında; dk + dl 8... (1) yazabiliriz. K sıvısının acmi L nin 7 katı olacak biçimde karıştırıldığında; 7VdK + VdL 5 8V 7dK + dl 5... ( ) 8 yazabiliriz. (1) ve () ile gösterilen bağıntılar çözüldüğünde d K 4 g/cm, d L 1 g/cm bulunur. 1. Hacmi V olan kaptan dökülen suyun acmine x diyelim. Suyun özkütlesi 1 g/cm olduğundan; V 1 x 1 + x 4x 1 x V bulunur. 1. m 1 d V 1 m V d V 4d dv + m m bulunur. 1 Yanıt E dir. 16. Suyun özkütlesi 1 g/cm olduğu için kütlesi ile acmi sayı olarak aynıdır. Kabın tüm acmini 4V olarak kabul edelim. Bu kabın V kadarlık kısmı su ile, geriye kalan V kadarlık kısmı da özkütlesi bilinmeyen sıvı ile doldurulduğunda karışımın özkütlesi,5 g/cm oluyor. Buna göre;,5 V d su + V d s v 4V d sıvı g/cm bulunur.

13 KÜTLE - HACİM - ÖZKÜTLE Başlangıçta Y kabındaki boş kısmın acmi V, Z kabındaki V dir. Bu kaplara, doluncaya kadar özkütlesi d olan sıvıdan konulduğunda oluşan karışımın özkütlesi; V d + Vd dy d 4V V d + Vd 5 dz d bulunur. 4V dz 5 olur. dy 18. Son durumda er üç kaptaki sıvı kütleleri eşit oluyor. III. kaptan V acminde sıvı alınınca içinde V acminde d özkütleli sıvı kalır. 1 1 Vd1 + Vd Vd Vd Vd + d1 d d1 d Buna göre; d 1 > d > d dir. 19. Kütle acim grafiklerinde eğim özkütleyi verir. 0, 8 4 dk tan 5 0, 6 0, 6 dl tan 7 0, 8 4 K ve L sıvıları eşit acimde karıştırıldığında karışımın özkütlesi; dk dl d d1 bulunur. 4 K ve L sıvıları eşit kütlede karıştırıldığında karışımın özkütlesi; dk dl d dk + dl d bulunur

14 4 Isı - Sıcaklık ve Genleşme Test 1 in Çözümleri 1. Tüylerinin arasındaki ava yalıtkanlık görevi görerek kuşların üşümesini engeller. Benzer biçimde pencerelerin çift cam yapılması ve tuğlaların delikli yapılmasında da aynı ilke kullanılmaktadır. Bu iki sistemde de ava yalıtkanlık görevi yapar. 5. Bir maddenin ısı enerjisi, Q mc T bağıntısı ile verilir. Bağıntıya dikkat edildiğinde bir maddenin saip olduğu ısı enerjisi em kütle, em öz ısı, em de maddenin sıcaklık değişimi ile doğru orantılıdır.. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q m.c K.(1 10) Q m.c L.(15 10) Q m.c M.(18 10) Bütün cisimlere verilen ısı enerjisi eşit olduğundan Q sabittir..c K 5.c L 8.c M olduğundan, c K > c L > c M bulunur. Özgül ısısı büyük olan cisimler em geç soğur em de geç ısınır. Buradan t K > t L > t M ilişkisi bulunur. 6. Sıcaklığı değişen maddelerin genleşip büzüştüğünü biliyoruz. Bu duruma I ve II ile verilen bilgiler uygundur. Ancak III ile verilen bilgi buna uygun değildir. 7. Su normal koşullarda 0 C de donar. Buz da normal koşullarda 0 C de erir. Ancak dış basınç ve katkı maddeleri bu sıcaklıkları değiştirebilir. Bu nedenle I. yargı er zaman doğru değildir. Diğer iki yargı söz konusu deneyden elde edilebilir.. Q I m. 0,5. (10) 5m Q II m. L buz 80m Q III m. 1 (100) 100m Q IV m. L buar 540m Q V m. 0,5. (10) 5m Buna göre IV. aralıkta en fazla ısı enerjisi arcanmıştır. 8. Alkolün buarlaşma sıcaklığı, suyun buarlaşma sıcaklığından düşük olduğundan II. Şekildeki düzenekte alkol önce buarlaşır. Bu düzenekte alkol ile suyun tümü kaynama yoluyla buarlaştırılamaz. I ve III. düzeneklerde er iki kaptaki sıvıların tümü kaynama yoluyla buarlaştırılabilir. 4. İçinde suyun kaynadığı kabın ağzı açık olduğu için buarlaşma olur. Buarlaşma sonucu sıvının kütlesi azalır. Kaynama süresince sıcaklık sabit kalır. Ancak sistemin kütlesi azaldığı için verebileceği ısı enerjisi azalır. 9. Yanmanın sona ermesi için yanan madde ile avanın temasının kesilmesi gerekir. I. yargı doğrudur. Madde sıcaklığı yanma sıcaklığının altına düşürüldüğünde yanma durur. Suyun idrojen ve oksijenden oluştuğu bilgisi doğru bir bilgidir. Ancak bu olayla bir ilgisi yoktur.

15 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME Bir cisme verilen ısı miktarı Q mc. T bağıntısı ile esaplanır. Cisimler eşit kütleli olduğundan bağıntıdaki m sabit olur. Buradan; Q Q m. cx ( T T) T Q Q m. cy ( T 0) T Q Q m. cz ( T 0) T m. Q Q c P ( T T) T olduğundan X ile Y sıvıları aynı cins olabilir. 11. Verilen tabloda X maddesinin 0 C de kaynadığı verilmiş. O âlde 10 C de X maddesi gaz âlindedir. Yine tabloda Y maddesinin 5 C de donduğu verilmiş. 10 C de Y sıvı âldedir. Z maddesinin 0 C de donduğu verilmiş. 10 C de Z katı âldedir. 15. Su öz ısısı en büyük maddelerdendir. Bu nedenle em geç ısınır em de geç soğur. 16. Metal kapakla cam kavanozun farklı miktarda genleşmeleri sonucu ikisi birbirinden ayrılmıştır. Benzer biçimde termometrenin cam kısmı ve sıvı kısmı farklı miktarda genleşmektedir. Eğer aynı miktar genleşseydi sıvı boruda yükselmezdi. I. ve II. bilgilerde doğru bilgiler olmalarına rağmen olayla ilgili değildir. 17. Hâl değiştiren sıvının sıcaklığı değişmediğinden ortalama kinetik enerjisi de değişmez. Ancak potansiyel enerji değişir. 1. Kabın şekli düzgün değildir ancak er iki durumda da kaba konulan su acimleri eşittir. Bu nedenle suyun son sıcaklığı; T + T T bulunur. 1. Sıvıların sıcaklıklarının farklı olmasının nedeni buz parçalarının ilk sıcaklıklarının farklı olmasından kaynaklanır. 18. Cisimler bir araya getirildiğinde K cisminin sıcaklığı azalır. Bu nedenle I. yargı kesinlikle doğrudur. K cisminin soğuması sonucu ortaya çıkan enerjiyi L cismi alır. L cisminin sıcaklığı artabileciği gibi aldığı bu enerjiyle âl de değiştirebilir. Bu nedenle II. yargı kesinlikle doğru olamaz. K ve L cismi bir süre birlikte kaldıkları için ısıl dengeye ulaşmamış olabilirler. Bu nedenle III. yargı da kesinlikle doğru olmayabilir. 14. Bu deneyde su ve alkolün birbirinden ayrılmasının nedeni kaynama sıcaklıklarının farklı olmasındandır. 19. Bakır çubuğun ısı iletkenliği tatanınkinden büyük olduğundan alevden gelen enerjiyi dağıtır. Böylece bakıra sarılı ıslak bez tutuşma sıcaklığına daa geç varır.

16 16 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME 0. K ve L maddelerine eşit miktarda ısı enerjisi verildiğinde sıcaklık değişmesi; T K T T T T L T T T eşit oluyor. Q m. c. T bağıntısına göre Q ve T ler aynı ise mc ler yani ısı sığaları aynıdır.. K cismi ile sıvının genleşme katsayıları eşit olsaydı ısıtılma sonucu sıvı basıncı değişmezdi. K daa az genleştiğine göre, sıvı basıncı azalacaktır. K cismi ile sıvının genleşme katsayıları eşit olsaydı kaldırma kuvveti, dolayısıyle ipteki gerilme kuvveti değişmezdi. Sıvı daa fazla genleştiğine göre, sıvının özkütlesi K cisminin özkütlesinden daa fazla azalmıştır. Bunun da anlamı, kaldırma kuvvetinin azalmasıdır. Buna bağlı olarak da ipteki gerilme kuvveti azalır. 1. Buz eridiğinde acmi azalır. Bunun sonucunda gazın bulunduğu bölmenin acmi artar ve buna bağlı olarak P gaz azalır. Suyun yüksekliği azaldığından K cismi üzerindeki basınç da azalır. K cismine uygulanan kaldırma kuvveti; F k V b. d sıvı. g olduğundan bu kuvvet değişmez. Kaldırma kuvveti değişmediği için T ipteki gerilme kuvveti de değişmez.. Bir cisme verilen ısı enerjisi Q m.c. T bağıntısı ile esaplanır. Buna göre; Q P Q R (m.c) P. T P (mc) R. T R T P > T R olduğundan (mc) P < (mc) R olur.

17 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME 17 Test nin Çözümleri 1. Duyarlı bir termometre yapabilmek, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıkları ölçebilmek için geniş azneli bir kap kullanılır. Kaba takılan boru ince ve uzun olmalıdır. Seçilen sıvı da genleşme katsayısı büyük olmalıdır. Bu durumda I ve II. yargılar doğru olur.. Fareneit termometresi ile Kelvin termometresi arasındaki bağıntı; F - K şeklinde yazılır. Buradan; F F F 1 bulunur. 5. İlk boyu / 0 olan bir çubuğun sıcaklığı T kadar değiştirildiğinde boyunda / kadar bir değişme gerçekleşir. / / 0 α T D, α, 0 DT Tablodaki bilgiler kullanılarak işlem yapıldığında α X α Y α Z bulunur. 6. Birbirine değmekte olan iki cisim arasında ısı alış verişi oluyorsa kesinlikle bu iki cismin sıcaklıkları farklıdır. Bu bilgi ile cisimlerin özısıları ve genleşme katsayıları karşılaştırılmaz. 7. lamba + V zil. Celcius termomotresi ile X termometresi arasındaki bağıntı yazılarak; C - 0 X - (- 10) X X 90 bulunur. C - 0 X x - 4 & X C - 0 Y Y - 5 & Y C - 0 Z Z - 5 & Z Buna göre, yalnız X termometresi 0 C sıcaklıkta 0 yi gösterir. Z X Lamba ve zilden akımın geçmesi için metal şeritlerin şekildeki biçimde bükülmesi gerekir. Buna göre, α Y > α X > α Z dir. 8. K çubuğu L çubuğundan daa fazla genleştiği için X tekeri okla gösterilen yönde dönüyor. Y tekeri dönmediğine göre L ve M çubukları eşit miktarda uzamıştır. Buna göre, α K > α L α M dir. 9. Isıtılan bir çubuğun uzama miktarı; / / 0 α T bağıntısı ile bulunur. Soruda verilen çubukların / 0 ilk boyları ile α genleşme katsayıları aynıdır. Uzama miktarı sıcaklık artışı ile doğru orantılıdır. Çubukların kütleleri arasında m M >m L >m K ilişkisi olduğundan sıcaklık artışları arasında, T K > T L > T M bağıntısı bulunur. Bu değerler uzama miktarı bağıntısında yerine yazılırsa; / K > / L > / M bulunur.. Y

18 18 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME 10. Q m c T bağıntısına göre K ve L metal çubuklarının Q ile m leri eşittir. K nın T si daa büyük verildiğine göre c si daa küçük olmalıdır. Bu nedenle II. önerme kesinlikle doğrudur. K ve L çubuklarının boyları arasındaki farkın sabit kalması demek, ısıtma sonucu bu iki çubuğun boylarındaki uzama miktarının eşit olması demektir. / / 0 α T bağıntısındaki / er ikisi için eşittir. K nın T si ve / 0 ı daa büyük olduğuna göre, α sı daa küçük olmalıdır. O âlde III. önermede kesinlikle doğrudur. Verilen bilgilerle K ve L çubuklarının ısı iletkenliklerini karşılaştıramayız. V X S / m X m V Y S / m Y m V Z S / m Z m alınabilir. Aynı maddeden yapılan çubukların özısıları eşittir. Çubuklara verilen ısı enerjileri eşit olduğundan, Q m. c. T bağıntısına göre, çubukların sıcaklık artışları, m 1 ile orantılıdır. ( T α m 1 ). Buna göre; T X T, T Y T, T Z T olur. / X / α T birim / Y / α T birim / Z / α T 1 birim / X / Y > / Z bulunur. 11. Soruda verilen Şekil I deki kabın biçimi düzgündür. Kap ısıtıldığıda, sıvının genleşme miktarı kadar özkütlesi küçülür. P. d. g ile verilen basınç ifadesinde artacak aynı oranda d azalacaktır. İkisinin çarpımı sabit kalacağından K noktasındaki sıvı basıncı değişmez. Soruda verilen Şekil II deki kap ısıtıldığında, genleşen sıvının yükseklik değişimi özkütle değişiminden daa küçük olur. Bir başka ifadeyle, sıvı daa geniş bir acime yayıldığından deki artış d ye göre daa azdır. Bu nedenle L noktasındaki basınç azalır. Şeklin kesikli çizgilerle belirtilen kısmında genleşen sıvının yükseklik değişimi özkütle değişiminden fazla olur. Bu nedenle M deki basınç artar. sıvı L M 1. Aynı maddeden yapılmış çubukların özkütleleri eşittir. m d V bağıntısına göre cisimlerin kütleleri acimleriyle orantılıdır. Silindir biçimli çubukların acimleri V S. / bağıntısı ile bulunur. Buna göre; 1. Silindirin acmi V π r olduğundan; V r r V 6r bulunur. Kürenin acmi ise V 4 πr olduğundan; V 4 r 4r bulunur. Şimdi de silindir ve kürenin kütlelerini bulalım. m dv bağıntısına göre, d ler aynı olduğundan m ile V doğru orantılıdır. Yani silindirin kütlesi 6m alınırsa, kürenin kütlesi 4m olarak alınır. Q m.c. t bağıntısına göre, cisimlere eşit miktarda ısı enerjisi verilirse sıcaklık artışları kütle ile ters orantılı olarak artar. Buradan; DTsilindir mküre 4 DT m küre silindir 6 bulunur. Şimdi de acimlerindeki genleşmeleri bulalım; DVsilindir Vsilindir. α. ΔTsilindir DVküre Vküre. α. ΔTküre DV silindir 6r. α. 1 DV küre 4r. α. bulunur.

19 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME L kabındaki sıvının acmi V, K dakinin V dir. Sıvıların ilk sıcaklığı ve cinsi aynı olduğu için kaplara eşit ısı enerjisi verildiğinde Q m c T bağıntısına göre K daki sıvının sıcaklığı L dekinin iki katı olur. Bir başka ifadeyle, son sıcaklıkları eşit olmaz. Cinsleri aynı olmak koşuluyla sıvıların madde miktarları ne olursa olsun eşit ısı enerjisi karşısında genleşme miktarları eşit olur. Sıvıların genleşen miktarları boruların boş kısmında yükselir. Kapların kesit alanları eşit olduğundan kaplardaki sıvı yükselme miktarları eşit olur. Yanıt II ve III tür C deki suyun sıcaklığı arttırıldığında büzülür. Bu durum, su sıcaklığı +4 C oluncaya kadar devam eder. +4 C de su, minimum acim ve maksimum özkütleye saiptir. Özkütlesi artan suyun K cismine uyguladığı kaldırma kuvveti artacağından ipteki T gerilme kuvvetinin büyüklüğü azalır. yazabiliriz. numaralı sıvının acim V, borusunun kesiti A, numaralı sıvının acmi V 4, borusunun kesiti A dir. Bu nedenle borulardaki sıvı yüksekliği 1 > olur. 18. Şekil I deki kabın biçimi düzgündür. Sıvının sıcaklığı arttırılırsa acminde genleşme olacağından yüksekliği artar. Aynı oranda özkütlesi azalır. Bu nedenle P 1 değişmez. Şekil II deki kabın üst kısmı ince bir borudur. Genleşme sonucu sıvı boruda yükselir. Sıvının özkütlesindeki azalma borudaki yükselmeden az olacağından P artar. 16. Hem suyun em de buzun sıcaklığı 0 C olduğundan sıcaklık değişimi yoktur. Buz eridiğinde acim küçülmesi olacağından kaptaki sıvının yüksekliği bir miktar azalır. Bunun sonucunda A noktasındaki sıvı basıncı azalır. İpteki T gerilme kuvvetini oluşturan neden, suyun buza uyguladığı kaldırma kuvvetidir. Erime sırasında buzun acmi küçüleceğinden kaldırma kuvveti, dolayısıyla T azalır. 17. Sıvılarda genleşme miktarı; V V 0 a T bağıntısı ile bulunur. Sıvıların türleri yani a ları ve T leri eşit olarak verilmiştir. V doğrudan V 0 la yani ilk acimle doğru orantılıdır. Buna göre; V 1 > V > V

20 0 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME Test ün Çözümleri 1. I. α X > α Z olduğuna göre, X-Z çifti soğutulursa X metali daa çok büzülecek ve çift doğrusal âle gelebilecektir. II. α X > α Y olduğundan X-Y çifti ısıtılarsa X metali daa çok uzayacağından doğrusal âle gelebilirler. 4. α L > α K olduğundan, Şekil I deki metal çifti ısıtılırsa devre tamamlanamaz ve X lambası ışık vermez. Şekil II de K ve L metal çubukları uç uca eklidir. Bu çift ısıtılırsa devre tamamlanır ve Y lambası ışık verir. α L > α K olduğundan Şekil III teki metal çifti ısıtılırsa devre tamamlanabilir ve Z lambası ışı verebilir. III. α Y > α Z olup Y-Z çiftinin doğrusal âle gelmesi için çiftin ısıtılması gerekir. Bu çift soğutularak doğrusal âle getirilemez. 5. Sistem daa sıcak bir ortama götürüldüğünde metal teller uzar. Bunun sonucunda α küçülür. α küçülünce T 1 ve T de küçülür. T ise değişmez.. Isıtılmadan önce K-L ve K-M çubukları, destek üzerinde yatay olarak dengededir. Isıtılma işleminden sonra çubukların denge durumu aşağıdaki gibidir. K Şekil I L K Şekil II Şekil I de L çubuğu K çubuğundan daa fazla uzadığından α L > α K dır. Şekil II de K çubuğu M çubuğundan daa fazla uzadığına göre, α K > α M dir. M 6. Ortamın sıcaklığı artırıldığında Şekil I deki teller arasındaki açı küçüleceğinden T 1 gerilme kuvvetinin büyüklüğü küçülür. Şeki li deki teller birbirine paralel olduğundan T ve T ün büyüklükleri değişmez.. Başlangıçta çiftlerin ağırlık merkezi O noktasında olduğundan dengede kalıyorlar. α K > α L > α M olduğundan ısıtılma sonucunda K çubuğu L den, L çubuğu da M den daa çok uzar. Böylece ağırlık merkezi O nun soluna kayar. K O L L O M Her iki çubuk çifti (I) yönünde döner. 7. Sıvılara eşit miktarda ısı enerjisi verilmiştir. Sıvıların cinsi bilinmediğinden sıcaklık farkları bulunamaz. Bu nedenle sıvıların genleşme katsayıları ile öz ısıları akkında yorum yapamayız. Şekillerden genleşme miktarları; 1 DV1 S 1 DV S 1 1 DV S S 4 bulunur. O âlde üç sıvının genleşme miktarları eşittir.

21 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME 1 8. Başlangıçta iplerdeki gerilme kuvvetlerinin büyüklükleri arasında T 1 > T > T ilişkisi olduğuna göre, kürelerin acimleri arasında V K > V L > V M ilişkisi vardır. Isıtılma sonucunda iplerdeki gerilme kuvvetlerinin büyüklüklerinin eşit olması için küre acimlerinin eşit âle gelmesi gerekir. α M >α L >α K olursa bu durum gerçekleşir. 9. İlk acmi V 0, genleşme katsayısı a olan sıvının sıcaklığı ΔT kadar artırıldığında acmindeki artış miktarı; ΔV V 0 a ΔT bağıntısı ile bulunur. Sıvının boruda yükselme miktarı borunun cinsine de bağlıdır. Ancak yükselme miktarı borunun kesitine bağlı değildir. 1. Isıtılma sonucu genleşen cisimlerin aynı oranda özkütleleri küçülür. Şekiller incelendiğinde en çok genleşen cisim Z, en az genleşen cisim X tir. 1. Hâl değişimi sırasında sıcaklık sabit kalır. Bu nedenle buzun tamamı eriyinceye kadar suyun, dolayısıyla metal kürenin sıcaklığı sabit kalır. 14. Verilen er üç bilgi de doğru bilgilerdir. Ancak kabın ısıtılma sonucu balonun acminin büyümesi ve buna bağlı olarak ipteki gerilme kuvvetinin büyümesini II ve III. önermeler açıklar. 10. Şekil I deki sistem ısıtıldığında em katı, em de su birlikte genleşir. Suyun genleşme katsayısı katınınkinden büyük olduğundan su daa çok genleşir. Bunun sonucunda suyun özkütlesi küçülür ve katı cisim Şekil II deki gibi dengeye gelir. O âlde katı cismin genleşme katsayısı suyunkinden küçük olduğundan bu durum gerçekleşmiştir. 15. İpteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü sıfırdan farklıdır. K katısı serbest bırakıldığında kendi sıvısında batar. O âlde K sıvısı su değildir. Buzun dışındaki katı cisimler eridiklerinde daa büyük acim ortaya çıkar. K nın katısı eridiğinde sıvı yüksekliği artar. Bunun sonucunda gazın basıncı ve A noktasındaki sıvı basıncı artar. 11. I. Sıvılara eşit miktarda ısı enerjisi verildiği âlde X sıvısının sıcaklığı ΔT, Y ninki ΔT artıyor. Q m c ΔT bağıntısına göre; m X. c X m Y. c Y olur. Kütleler bilinmediğinden c X ile c Y karşılaştırılamaz. II. III. Isıtılma sonucu X sıvısı daa çok genleştiğine göre, X sıvısının genleşme katsayısı Y ninkinden büyüktür. Isıtılma sonucunda X sıvısının daa çok genleşmesi iletkenlikle ilgili değildir. 16. Buzun özkütlesi suyunkinden küçüktür. Bu nedenle buz eridiğinde acmi küçülür. Buzun tamamı eridiğinde gaz kısmında acim büyümesi olur. Bu da gaz basıncının azalmasına yol açar. Gaz basıncı azalınca esnek balon üzerindeki toplam basınç biraz azalır. Balonun acmi büyüyeceğinden T gerilme kuvvetinin büyüklüğü artar. Balonun acminin büyümesi sonucu su seviyesi birazcık yükselir. Bunun sonucunda da A noktasındaki sıvı basıncı artar.

22 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME Test 4 ün Çözümleri 1. t 1 > t > t demek, mumun Y+Z çiftinde en önce düşmesi demektir. Mumun en son düştüğü çift ise X+Y dir. Y + Z > X + Z 6. Kürenin genleşme katsayısı alkanınkinden büyük olduğundan er ikisi de ısıtılırsa küre alkadan geçemez. Öteki durumlarda küre alkadan geçebilir. ikisinde de Z var o âlde Y > X tir. X + Z > X + Y ikisinde de X var o âlde Z > Y dir. Sonuç Z > Y > X olur. 7. P çubuğunun sıcaklığı azaldığı için boyu kısalır. S çubuğunun sıcaklığı arttığı için boyu artar. R çubuğunun sıcaklığı değişmediği için boyu değişmez.. X in genleşme katsayısı daa büyük olduğundan T > T 1 olmalıdır. Son durumda X, Y den daa fazla kısalmış o âlde T en küçüktür.. Yapılan değişiklikle r yarıçapının küçüldüğü söyleniyor. O âlde verilen alka soğutulmuştur. Soğutulan metaller küçültülen bir fotoğrafa benzer, er tarafı orantılı olarak küçülür. 8. Sıcaklık artınca L küresel cismi alkadan geçiyor. O âlde alkanın genleşme katsayısı L ninkinden daa büyüktür (α L < α H ). 9. L küresel cismi alkadan geçtiği âlde K nın geçmemesi α H < α K olduğunu gösterir. 4. Termometrelerin duyarlılığı; Haznesindeki sıvı miktarı Haznesindeki sıvının cinsi Borusunun kalınlığı Borudaki bölme sayısı ile değişir. Verilen termometrelerde sıvı miktarı boru kalınlığıyla doğru orantılıdır. Sıvıların cinsi de aynı olduğundan duyarlılıkları da aynıdır. 5. X, Y, Z çubukları birbiriyle perçinli olsaydı bu durumda sıcaklık değişimi karşısında içe veya dışa doğru bükülme olurdu. Çubuklar birbirinden bağımsız durumdadır. Bu nedenle çubuklar boyca uzayıp kısalabilir. Ancak bükülme olmaz. α θ önce d α sonra θ d > d Isıtılan metaller, büyütülen bir fotoğrafa benzer. Her tarafı orantılı olarak büyür. Bu nedenle üçgen üzerindeki açı değerleri değişmez, d uzaklığı büyür. d 10. Soruda; sistem ısıtılınca X, Y den Z de X ten daa fazla uzadığı verilmiştir. Buna göre, α Z > α X > α Y dir.

23 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME 11. Cisimlere verilen ısı enerjileri eşit olduğundan; Q P Q R Q S yazabiliriz. Q m.c. T olduğundan; m.c P. T P m.c R. T R m.c S. T S yazabiliriz. c P > c R > c S olarak verildiğinden; T S > T R > T P bulunur. Uzama miktarı / / 0.α. T bağıntısıyla bulunur. Soruda / P / R / S ve / P / R / S olduğundan; α P > α R > α S bulunur. 15. Isıtılan bir çubuğun boyca uzama miktarı; / / 0. α. T bağıntısıyla bulunur. Bu bağıntıya göre, uzama miktarı çubuğun ilk boyu ile doğru orantılıdır. Bu nedenle L ile M silindirleri karşılaştırıldığında n M > n L dir. X ve Y çubukları özdeş olduklarından eşit miktarda uzarlar. Bu nedenle K silindiri dönmez. O âlde n M > n L > n K olur. 1. Verilen bilgiler incelendiğinde sorunun ısı iletkenliği ile ilgisi olmadığı görülür. Bu nedenle I. yargı akkında yorum yapılamaz. P nin sıcaklık artışı fazla olduğu âlde R ile aynı miktar uzamış. Buna göre II kesinlikle doğrudur. Hem kütleler em de verilen ısılar eşittir. Buna göre, sıcaklığı daa fazla artan P nin öz ısısı R ninkinden küçüktür. III kesinlikle yanlış olur. 16. X çubuğunun uzamasıyla A ve B bilyeleri saat ibresinin tersine döner. Y çubuğunun uzaması da A ve B bilyelerini saat ibresinin tersine döndürür. Aynı zamanda Y çubuğunun uzaması C bilyesini saat ibresi yönünde döndürür. Bir başka ifadeyle, C bilyesinin dönme miktarı bir tek çubuğun uzamasına bağlıdır. A ve B bilyelerini ise iki çubuk yardımlaşarak döndürür. Sonuç olarak n A n B > n C dir. 1. Şekiller dikkate alındığında boyu en çok kısalan K çubuğudur. O âlde ilk sıcaklığı en fazla olan K dır. L ve M çubukları Şekil I e göre uzamışlardır. Bunun anlamı L ve M çubukları K dan enerji almıştır. K çubuğunun verdiği ısı enerjisini alarak en çok uzayan çubuk L dir. Öyleyse L çubuğunun ilk sıcaklığı en azdır. D, 14. / / 0. λ. T bağıntıından m ifadesi, 0. DT iki madde için yazılır.,, mx ve m,. T Y,. T bu bağıntılar oranlanırsa m X 1 bulunur. my

24 4 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME Test 5 in Çözümleri Soğutulan bir levanın er tarafı orantılı biçimde küçülür. G X X O Y G Y X G X O G Y Y Şekil a Şekil b. Çubuğun sıcaklığı T kadar değiştirildiğinde silindirlerin devir sayısı n X ve n Y oluyor. D, X, αdt nx (r r) 8rr D, Y 9, αdt n Y.rr 4rr, αdt nx 8rr n Y 9, αdt 4rr 1 6 X + Y çubuğu Şekil a daki gibi dengede iken sistem ısıtılıyor. Bu ısıtma sonucunda X çubuğu daa çok uzadığı için sistem (1) yönünde dönmüş. Bir başka ifadeyle α X > α Y dir. Soruda verilen Y+Z çifti soğutulunca () yönünde döndüğü söyleniyor. Hem Y em de Z ayrı ayrı kısalmış. Ancak Y daa çok kısalmış olmalı ki sistem () yönünde dönebilsin. O âlde α Y > α Z dir.. Birbiriyle perçinli iki metal çubuk doğrusal âlde olsun. Bu metal çifti ısıtıldığında uzama katsayısı büyük olan dışarıda kalacak biçimde eğrilirler. Eğer metal çifti eğri durumda ise bunları ısıtarak doğrusal âle getirmek için eğrinin dışında kalan çubuğun uzama katsayısının küçük olması gerekir. 6. m K.g K O L m L.g I. K çubuğunun kütlesini m K, L ninkini m L olarak şekildeki gibi gösterelim. Sistem dengede olduğuna göre, m L.g > m K.g dır. Yani L çubuğunun kütlesi K nınkinden büyüktür. II. Sistemin dengesi okla gösterilen yönde bozulduğuna göre K çubuğunun uzama katsayısı kesinlikle L ninkinden büyüktür. III. Şekil II de ağırlık merkezi O noktası değildir. Ağırlık merkezi K çubuğunun bulunduğu taraftadır. 4. Isıtılan metaller bir fotoğrafın büyütülmesi gibidir. Her yeri orantılı olarak büyür. Karenin, küpün ve çerçevenin kenar uzunlukları, önceki durumda eşit olduğu için sıcaklıkları eşit miktarda artırıldıktan sonra da yine eşit olur. 7. Kap ve içindeki sıvı birlikte ısıtılıyor. Buna rağmen sıvının borularda yükseldiği görülüyor. Bu durum, sıvıların katılardan daa çok genleştiğini gösteriyor I. yargı doğrudur.

25 ISI - SICAKLIK VE GENLEŞME 5 Farklı genleşmeler, sıvıların farklı olmasından kaynaklanır. Hacimleri eşit ancak cinsleri farklı sıvılara eşit miktarda ısı verildiğinde, sıvıların farklı miktarda genleştiği görülür. Bu durum em II em de III numaralı yargıların doğru olduğunu gösterir. 8. Birinci durumda K çubuğu / kadar uzarsa L çubuğu / kadar kısalır. K nın uzamasıyla L nin kısalması küresel cismi ters yönlerde döndürür. Bu nedenle birinci durumda küresel cismi / uzunluğu döndürür. Menteşenin tepki kuvveti Şekil I deki gibi T olsun. Çubuğun sıcaklığı arttıkça kütle merkezi ok yönünde areket eder ve T azalır. Kütle merkezi destek üzerine geldiğinde T sıfır olur. Bir süre sonra çubuğun kütle merkezi alkayı geçer ve T zıt yönde artmaya başlar (Şekil II). Buna göre T gerilme kuvveti önce azalır, sonra artar. İkinci durumla birinci durum devir sayısı açısından aynıdır. Üçüncü durumda K çubuğu /, L çubuğu da / kadar uzar. Uzayan er iki çubuk da küresel cismi aynı yönde döndürür. Yani, üçüncü durumda küresel cismi döndüren uzunluk / olup θ en büyüktür. 9. Metaller aynı sıcaklıktaki suyun içinde bekletildiği için son sıcaklıkları eşit olur. Öz ısıları farklı olduğundan farklı miktarda enerji depolarlar. Bu nedenle erittikleri buz miktarları farklı olur C deki suyun özkütlesi, 0 C deki suyun özkütlesinden çok az yüksektir. Fakat bu küçük farkın doğada çok büyük önemi vardır. Eğer su da diğer birçok sıvıda olduğu gibi, donma noktasında en yüksek özkütlesi saip olsaydı, bir gölde en soğuk su en alta çöker ve göl aşağıdan yukarıya doğru donardı. Bu da kış aylarında tüm yaşayan organizmaların yok olmasına neden olurdu. Neyse ki durum böyle değil. Özkütle farkından; suyun areketinin önemli bir etkisi de dikey akımların oluşmasıdır. Bu dikey akım yaşayan organizmaların yararınadır. Çünkü oksijence zengin yüzey suyunun aşağıya, besince zengin alttaki suyun da yüzeye areketini sağlar. 10. Türdeş çubuğun ağırlığını (G) çubuğun orta noktasından bir kuvvet gibi gösterelim. Şekil I alkanın tepkisi (N) N G menteşenin tepkisi (T) 1. Şekil I deki sıvıların özkütleleri arasında, d X >d Y >d Z ilişkisi vardır. Bu üç sıvı T sıcaklığından T sıcaklığına kadar ısıtıldığında özkütleleri arasındaki ilişki Şekil II de görüldüğü gibi d Z >d Y >d X âline gelmiştir. Bu durumun gerçekleşmesi için sıvıların genleşme katsayıları arasında, α X >α Y >α Z ilişkisi olmalıdır. Şekil II G

26 5 Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı Test 1 in Çözümleri 1. Katı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden L nin temas alanı K nınkinden büyüktür. Bu nedenle P K > P L dir. Katı cisimlerin yere uyguladıkları basınç kuvvetleri ağırlıklarına eşittir. K ve L cisimlerinin ağırlıkları eşit olduğundan F K F L dir.. Yatay düzlemle temas yüzeyi S olan bir cismin F yüzeye yaptığı basınç P bağıntısı ile esaplanır. Bağıntıdaki F, cismin ağırlığı olup aynı S zamanda basınç kuvveti adını alır. Bir başka ifadeyle, F P S yazabiliriz. Ayrıca düzgün dik silindirik ya da prizmatik cisimlerin basıncı, P dg bağıntısı ile de esaplanır. Buna göre, aynı maddeden yapılmış ve yükseklikleri eşit er üç cismin yatay yüzeye uyguladıkları basınç kuvvetleri arasındaki ilişki ise F > F 1 F olur. 5 numaralı cismin basıncı; mg P S bağıntısı ile bulunur. Eğik düzlem üzerinde duran cisimlerin basıncı, ağırlık kuvvetinin yüzeye dik bileşenine eşittir. Bu nedenle; mg cos 0 P1 S mg cos 60 P S yazabiliriz. cos0 > cos60 olduğundan P 1 > P olur. Buna göre, basınçlar arasındaki ilişki; P > P 1 > P şeklindedir. 6. Bir kristalin iki tarafından kuvvet uygulanarak basınç oluşturulduğunda, kristalin iki ucu arasında potansiyel farkı oluşur. Bu olayda oluşan potansiyel farkı, kuvvetin artmasıyla artar. Bu olaya piezo elektrik denir. Buna göre, V K > V L V M dir. F F V. Y ve Z silindirleri düzgün geometrik biçimli katı cisimlerdir. P dg bağıntısından, P Y P Z olduğu bulunur. X kesik konisi ile Y silindirinin basınçları karşılaştırıldığında ağırlıklarının yüzey alanına oranı göz önüne alınır. Koninin kesik olmasından dolayı P Y > P X bulunur. Her üç cisim karşılaştırıldığında P Y P Z > P X olur. 4. Basınç, ağırlığın yüzey alanına oranıdır. Basınç kuvveti ise doğrudan cismin ağırlığı kadardır. Şekil I deki temas alanı, Şekil II dekinden büyük olduğundan ikinci durumdaki basınç daa büyüktür. Her iki durumda da cismin ağırlığı değişmediğinden basınç kuvveti değişmez. 7. K cisminin yerle temas eden yüzey alanı S, L cismininki S dir. Bu iki cismin yere uyguladıkları basınçlar eşit olduğundan L nin kütlesi K nınkinin katıdır. Bir başka ifadeyle, K cisminin ağırlığı G ise L ninki G dir. L cismi K cisminin üzerine konulduğunda toplam ağırlık 4G, temas yüzeyi S olduğundan; P1 4G S yazabiliriz. K cismi L cisminin üzerine konulduğunda ise; 4G P S olur. Bu iki basıncın oranı; P1 bulunur. P

27 KATI, SIVI VE GAZLARIN BASINCI 7 8. X, Y, Z cisimlerinin ağırlığına G X, G Y, G Z diyelim. Şekil I de X+Y cisimlerinin yere yaptığı basınç, Şekil II de Y+Z cisimlerinin yere yaptığı basınca eşittir. Buradan; G X + G Y G Y + G Z S S G X + G Y G Y + G Z G X + G Y G Z yazabiliriz. Buna göre I ve II. önermeler kesinlikle doğrudur. 9. Sıvıların sıcaklıkları eşit miktarda arttırılıyor. Bu işlemden sonra kaplarda sıvı yüksekliği kabın biçimine bağlı olarak değişir.. kaptaki sıvının ilk acmi diğerlerinden fazladır. Ayrıca. kap giderek daralmaktadır. Bu nedenle sıvı yüksekliği. kapta en fazla artar. 1. kap giderek genişlediği için sıvı yüksekliği bu kapta en az yükselir. 1. Bu soruda suyun kabın tabanına uyguladığı basınç sorulsaydı cevap A seçeneği olurdu. Ancak kabın yere uyguladığı basınç sorulmuş. Başlangıçta kabın bir ağırlığı olduğundan, yere uyguladığı basınç sıfırdan farklıdır. Daa sonra sabit debili M musluğundan akan su ile kabın ağırlığı düzgün bir şekilde artar. Bu duruma uygun grafik D seçeneğindeki gibidir numaralı kaptaki sıvı yüksekliği 4, özkütlesi d ise bu kabın tabanındaki sıvı basıncı; P 1 4 d g 1dg dir. Benzer biçimde; P 5 d g 5dg P d g 9dg olur. Buna göre, P 1 > P > P dir P1 P P1 P P1 P GX SX GX + GY SY rr dg r( r) rr rr dg + r( r) dg dg 4 4 dg + 4 dg 5 m 14. Sıvılar türdeş biçimde karıştırıldığında karışımın özkütlesi d den daa büyük olur. Bu nedenle X ve Y noktalarındaki sıvı basıncı artar, Z deki değişmez. 15. Katılarda basınç; P G (ağırlık) S (yüzey) bağıntısı ile bulunur. Küpler özdeş olduğundan ağırlığı en az, yüzey alanı en büyük olan şeklin basıncı en küçük olur. mgsinθ θ mgcosθ mg Eğik düzlem üzerinde duran cismin dayanma yüzeyine yaptığı basınç, ağırlık kuvvetinin yüzeye dik bileşenine eşittir. Buradan P ve F değerleri için; mg cos i P S F P S mg cosi yazabiliriz. i açısı küçültüldüğünde cosi nın değeri büyüyeceğinden ikinci durumda em P, em de F artar. 16. P 1 G 4a G P a P 4 P 1 bulunur. S 1 4a S a

28 8 KATI, SIVI VE GAZLARIN BASINCI Test nin Çözümleri 1. Sıvının toplam yüksekliğini alalım.. Yarıçapı r olan silindirin kesit alanı rr S alınırsa, yarıçapı r olan silindirin kesit alanı r(r) 9S olur. M musluğu açılmadan önce suyun yüksekliği, musluk açıldıktan sonra 10 olur. F S 9S F 1 S F yatay (yer) S ve S kesitli yüzeylere uygulanan basınç kuvveti esaplanırken, bu yüzeylerin orta noktasının sıvının açık yüzeyine olan dik uzaklığı alınır. Bu nedenle S ve S yüzeyleri için ortalama derinlik alınır. Buradan; F 1 d S F d S F d S bulunur. Buna göre, F > F 1 F dir. su 1 10 Musluk açılmadan önce sıvı yüksekliği olduğundan kabın tabanındaki sıvı basıncı P d g dir. 1 Musluk açıldıktan sonra sıvı yüksekliği olacağından, r yarıçaplı kabın tabanındaki sıvı basın 10 1 cı P olur Kabın er iki konumunda sıvının acmi sabittir. Sıvının acmi değişmediği için gazın acmi de değişmez. S gaz. İlk durumda sıvı basıncı P 1, basınç kuvveti F 1 olsun. Buradan; P 1 d F 1 d S bulunur. Kap şekildeki gibi ters çevrildiğinde sıvı basıncı P, basınç kuvveti F olsun. P d F d S / S bulunur. Görüldüğü gibi, P > P 1, F 1 > F dir. S yatay s v S > yer Kap ters çevrildiğinde kabın dar kısmı alta geleceğinden sıvı yüksekliği artar. Sıvı basıncı P sıvı d olduğundan artınca P sıvı artar. Sıvının kap içindeki acmi değişmediğinden gazın acmi de değişmez. Gazın acmi değişmediği için P gaz değişmez. Sıvı basınç kuvveti şekil üzerinde çizilen kesikli çizgiler arasında kalan sıvının ağırlığına eşittir. Bu nedenle önceki duruma göre F sıvı azalır.

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q = m.

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q = m. 2 Isı - ıcaklık ve Genleşme 1 est 1 in Çözümleri 1.. alkol alkol tuzlu M Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. bağıntısı ile bulunur. Q = m.c.(12 10) Q = m.c.(15 10) Q = m.c M.(18 10) Bütün

Detaylı

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri 6 Isı - Sıcaklık ve Genleşme 1 est 1 in Çözümleri 1. Sıcak yun içine atılan metal cisimler ve ısıl dengeye geldiğinde her üçünün de sıcaklığı eşit olur. anıt D dir. 3. Bir sistemi oluşturan atom ve moleküllerin

Detaylı

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S 4 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 3 30 60 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden nin temas alanı

Detaylı

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri

Isı ve Sıcaklık. Test 1'in Çözümleri 1 Isı ve Sıcaklık 1 Test 1'in Çözümleri 1. Sıcaklığın SI sistemindeki birimi Kelvin'dir. 6. Madde moleküllerinin ortalama kinetik enerjileri maddenin sıcaklığı ile ilgilidir. Cisimlerin sıcaklıkları sırasıyla

Detaylı

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları GENEŞE 5. Ünite 4. onu Genleşme A nın anıtları Aşağıda metal çiftlerinin soğutulması veya ısıtılması ile metal çiftlerin ilk ve son durumları şekilde belirtilmiştir., 2, 3 ve 4. sorularda verilen boşluklara

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, Sıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, Sıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. Sistem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3 ÖZKÜTLE Özkütle: bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. d ile gösterilir. Özkütleye yoğunluk da denir. Maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir. d = m/v g / cm 3 kg / m 3 d = özkütle m = kütle

Detaylı

hacim kütle K hacim Nihat Bilgin Yayıncılık ( Y ) b. Dereceli kaptaki suyun hacmi V dir. ( Y ) a. Bir taşın hacmi 15 cm3 tür.

hacim kütle K hacim Nihat Bilgin Yayıncılık ( Y ) b. Dereceli kaptaki suyun hacmi V dir. ( Y ) a. Bir taşın hacmi 15 cm3 tür. MADDE E ÖZÜTE. Ünite. onu Madde ve Özkütle A nın anıtları. Sabit sıcaklık ve sabit basınç altında bir sıvı için verilen özkütle-acim, özkütle-kütle, kütle-acim grafikleri aşağıdaki gibidir. özkütle özkütle

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, ıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, ıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. istem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 3 Ünite Isı ve Sıcaklık 1. Isı, Sıcaklık. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 1 Isı, Sıcaklık, Hâl Değişimi ve Genleşme'nin Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikte

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:...

Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU Tari.../.../... ALDIĞI NOT:... a) Bir maddenin areket durumunu korumak istemesine maddenin.. özelliği denir. b) Birim ve sayıya ilave olarak bir yöne de saip olan büyüklüklere..

Detaylı

4. Düşey kesiti şekildeki gibi olan bir boru içindeki sıvı ok

4. Düşey kesiti şekildeki gibi olan bir boru içindeki sıvı ok Basınç arma BÖÜ 03 Test 05 1. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap içindeki X ve Y gazları dengededir. Esnek zar, ve noktalarındaki gaz basınçları P, P ve P arasındaki büyüklük ilişkisi nasıl olur? A)

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9 MADDE E ÖZELLİLERİ BÖLÜM 9 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Maddenin özkütlesinin en büyük olduğu al, katı alidir. Y: Maddenin katı alidir. Maddenin acminin en büyük

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9 MADDE E ÖZELLİLERİ BÖLÜM 9 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Maddenin özkütlesinin en büyük olduğu al, katı alidir. Y: Maddenin katı alidir. Maddenin acminin en büyük

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + +

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + + 2 Madde ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. d 2d 1. Bilgi Madde Y Z T d Molekülleri ötelee hareketi yapar + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir Mıknatıstan her zaan etkilenir +

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 4. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında d 2

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 4. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında d 2 6 Kaldırma Kuvveti 1 est 1 in Çözümleri 1. Kütle-hacim grafiklerinde eğim özkütleyi verir. Buna göre cisimleri özkütleleri; 4 dx = = 4 g/ cm 1 4 dy = = g/ cm dz = = 1 g/ cm bulunur. Buna göre X ve Y cisimleri

Detaylı

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER MADDENİN HALLERİ MADDE MİKTARINA BAĞLI ÖZELLİKLER:(ORTAK ÖZELLİKLER) :Madde miktarının ölçüsüdür. :Maddenin boşlukta kapladığı yerdir Eylemsizlik:Maddenin

Detaylı

MADDE ve ÖZELLİKLERİ

MADDE ve ÖZELLİKLERİ MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1 1. Aşağıdaki birimleri arasındaki birim çevirmelerini yapınız. 200 mg =.. cg ; 200 mg =... dg ; 200 mg =...... g 0,4 g =.. kg ; 5 kg =... g ; 5 kg =...... mg t =...... kg ; 8 t =......

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

GAZ BASINCI BÖLÜM P Y 3. P K. 2. I. durumda: 5. Tüp F kuvveti ile h kadar MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER = P L = 5P.

GAZ BASINCI BÖLÜM P Y 3. P K. 2. I. durumda: 5. Tüp F kuvveti ile h kadar MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER = P L = 5P. GZ BSINCI BÖÜ 15 ODE SORU 1 DE SORURIN ÇÖZÜER 3. P P 5P olur. 3P. 1. 2 2 d 3 P + 2d 5P 3P + 2dg 2P 2dg P dg olur. P P + 3dg 5P + 3P 8lur. P P P s d Z s 3d 2 ve larının basınçları yazılıp oranlanırsa; P

Detaylı

ISI SICAKLIK GENLEŞME

ISI SICAKLIK GENLEŞME ISI SICAKLIK GENLEŞME SICAKLIK Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir. Bir maddenin ortalama kinetik enerjisi ile orantılı olan büyüklüğe

Detaylı

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI )

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI ) BAINÇ ( IVIARIN BAINCI ) 1. Düşey kesiti verilen kap, özkütlesi 4 g/cm 3 olan sıvısıyla 60 cm çizgisine kadar dolduruluyor. Buna göre, kabın tabanındaki bir noktaya etki eden sıvı basıncı kaç N/m 2 dir?

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j ISI VE SICAKLIK ISI Isı ve sıcaklık farklı şeylerdir. Bir maddeyi oluşturan bütün taneciklerin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamına ISI denir. Isı bir enerji türüdür. Isı birimleri joule ( j ) ve

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

MADDE VE ÖZELIKLERI. Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1

MADDE VE ÖZELIKLERI. Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1 MADDE VE ÖZELIKLERI Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1 Katılar, sıvılar ve gazlar ağırlıkları nedeni ile dokundukları her yüzeye bir kuvvet uygular. Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç, bütün

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

Hâl Değişimi. Test 1 in Çözümleri. 5. Kaynama noktası, donma noktası ve öz ısı maddeler için ayırt edici özellik olup kütle çokluğuna bağlı değildir.

Hâl Değişimi. Test 1 in Çözümleri. 5. Kaynama noktası, donma noktası ve öz ısı maddeler için ayırt edici özellik olup kütle çokluğuna bağlı değildir. 2 Hâl Değişimi 1 est 1 in Çözümleri 1. Karışımın denge sıcaklığı 5 C olduğuna göre, olay sırasında buzun tamamı erimiştir. Diğer iki bilginin doğruluğu kesin değildir. 5. Kaynama noktası, donma noktası

Detaylı

5/31/2011. Termometrelerdeki sıcaklık değerlerini birbirine dönüştürmek için,eşitlikleri kullanılabilir.

5/31/2011. Termometrelerdeki sıcaklık değerlerini birbirine dönüştürmek için,eşitlikleri kullanılabilir. Bir buz kalıbını güneş ışınlarının geldiği yere koyduğumuzda eridiği, yazın elektrik tellerinin sarktığı, yeterince ısı alan suyun kaynadığı, kışın ise bazı yerlerde suların donduğu görülür. Yani kısaca

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. BÖÜ GAZ BASINCI ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 3. ı ı Z ı 1. I II III,, muslukları açıldığında: I düzeneğinde: aptaki yüksekliği arttığından, kabın tabanına yapılan toplam basınç artar. Borudaki

Detaylı

5. SINIF KİMYA KONULARI

5. SINIF KİMYA KONULARI 5. SINIF KİMYA KONULARI ISI VE SICAKLIK ISI Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir. Isı ve sıcaklık

Detaylı

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821 FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: FAHRETTİN KALE ÖĞRENCİNİN: ADI SOYADI: ESMA GÖKSAL SINIFI NUMARASI: 9/A 821 1. Çiftliğinde 4000 tane koyun barındıran bir çiftçi, koyunların 8 günlük

Detaylı

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme

Ünite. Isı ve Sıcaklık. 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim Yolları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 3 Ünite Isı ve Sıcaklık 1. Isı, Sıcaklık 2. Hâl Değişimi 3. Enerji İletim olları ve Enerji İletim Hızı 4. Genleşme 1 Isı, Sıcaklık, Hâl Değişimi ve Genleşme'nin Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikte

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

Maddelerin ortak özellikleri

Maddelerin ortak özellikleri On5yirmi5.com Maddelerin ortak özellikleri Maddelerin ortak özellikleri, ayırt edici özelliklerinin incelenip hallerine göre sınıflandırılmasının yapılması... Yayın Tarihi : 30 Ekim 2012 Salı (oluşturma

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur.

Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur. Cisimlere içerisinde bulundukları sıvı ya da gaz gibi akışkan maddeler tarafından uygulanan,ağırlığın tersi yöndeki etkiye kaldırma kuvveti denir. Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur.

Detaylı

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları 9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI MEV Koleji Özel Ankara Okulları Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

ISI VE SICAKLIK KAVRAM ÖLÇEĞİ (ISKÖ)

ISI VE SICAKLIK KAVRAM ÖLÇEĞİ (ISKÖ) ISI VE SICAKLIK KAVRAM ÖLÇEĞİ (ISKÖ) 2010 Hasan Şahin KIZILCIK hskizilcik@gazi.edu.tr Mustafa TAN mtan@gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Ankara/Türkiye

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖÜM 1 MADDE VE ÖZEİERİ MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 1. atıların belirli bir şekilleri vardır. Tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı moleküllerinin birbirleri üzerinden

Detaylı

Genleşme Ve Büzülme. Isınan maddelerin boyutları büyür. Maddelerin boyutlarında görülen değişikliklere genleşme denir.

Genleşme Ve Büzülme. Isınan maddelerin boyutları büyür. Maddelerin boyutlarında görülen değişikliklere genleşme denir. Genleşme Ve Büzülme Isınan maddelerin boyutları büyür. Maddelerin boyutlarında görülen değişikliklere genleşme denir. Genleşmenin tersi büzülmedir. Büzülme olayında maddelerin ha cimlerin de küçülme olur.

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

Bütün maddelerde bulunan özelliğe ortak özellik denir. Bir maddenin yalnız kendine ait özelliğine ise, ayırt edici özellik denir.

Bütün maddelerde bulunan özelliğe ortak özellik denir. Bir maddenin yalnız kendine ait özelliğine ise, ayırt edici özellik denir. MADDE ve ÖZELLİKLERİ Madde Uzayda yer kaplayan, kütlesi, hacmi olan ve eylemsizliğe uyan varlıklara madde denir. Maddeler katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilir. Maddenin şekil almış haline de cisim denir.

Detaylı

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız. 1. Tost makinesinin ısınması 2. Hızlı giden arabanın fren yapmasıyla lastiklerin ısınması 3. Yazın güneşte kalan suyun ısınması 4. Odunun yanması 5. Ütünün ısınması 6. Koşu bandında tempolu yürüyen adam

Detaylı

Açık hava basıncını ilk defa 1643 yılında, İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli keşfetmiştir. Yaptığı deneylerde Torriçelli Deneyi denmiştir.

Açık hava basıncını ilk defa 1643 yılında, İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli keşfetmiştir. Yaptığı deneylerde Torriçelli Deneyi denmiştir. GAZ BASINCI 1)AÇIK HAVA BASINCI: Dünyanın çevresindeki hava tabakası çeşitli gazlardan meydana gelir. Bu gaz tabakasına atmosfer denir. Atmosferdeki gazlar da, katı ve sıvılarda ki gibi ağırlığından dolayı

Detaylı

5. Ünite 1. Konu Isı ve Sıcaklık A nın Yanıtları

5. Ünite 1. Konu Isı ve Sıcaklık A nın Yanıtları ISI VE SICAKLIK 1 1. Nasıl su, hiçbir zaman aşağıdan yukarıya akmıyorsa, ısı da... soğuk bir cisimden sıcak bir cisme geçmez.. Soğuk bir günde, bir ateşin yanında ısınırken, aslında siz vücudunuzdaki atom

Detaylı

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi www.nazifealtin.wordpress.com MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza

Detaylı

KATI BASINCI BÖLÜM 1. Alıştırmalar. Katı Basıncı ÇÖZÜMLER. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç,

KATI BASINCI BÖLÜM 1. Alıştırmalar. Katı Basıncı ÇÖZÜMLER. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç, TI BSINCI BÖÜM lıştırmalar ÇÖZÜMER atı Basıncı Cis min ağır lı ğı ise, r de: I r( r) 40 & 60rr 4rr ap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç, ı rr 60rr rr 60 Nm / r zemin r r zemin I de: sis

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti

Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti KALIRMA KUVVTİ Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti KALIRMA KUVVTİ V= cismin sıvıya batan hacmi d= sıvının özkütlesi g= yerçekimi ivmesi Kaldırma kuvveti, sıvının içindeki cismin yüzeylerine

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

MADDENİN HALLERİ VE ISI ALIŞ-VERİŞİ

MADDENİN HALLERİ VE ISI ALIŞ-VERİŞİ MADDENİN HALLERİ VE ISI ALIŞ-VERİŞİ Maddeler doğada katı - sıvı - gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar. Maddenin halini tanecikleri arasındaki çekim kuvveti belirler. Tanecikler arası çekim kuvveti maddeler

Detaylı

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

60 C. Şekil 5.2: Kütlesi aym, sıcaklıkları farklı aym maddeler arasındaki ısı alışverişi

60 C. Şekil 5.2: Kütlesi aym, sıcaklıkları farklı aym maddeler arasındaki ısı alışverişi 5.2 ISI ALIŞ VERİŞİ VE SICAKLIK DEĞİŞİMİ Isı, sıcaklıkları farklı iki maddenin birbirine teması sonucunda, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olatı maddeye aktarılan enerjidir. Isı aktanm olayında,

Detaylı

Adı - Soyadı: Bekir Ergül Sınıf: 9-D No: 977 Öğretmeni: Fahrettin Kale

Adı - Soyadı: Bekir Ergül Sınıf: 9-D No: 977 Öğretmeni: Fahrettin Kale Adı - Soyadı: Bekir Ergül Sınıf: 9-D No: 977 Öğretmeni: Fahrettin Kale HACİM Hacim; bir maddenin kapladığı yerdir. Hacim; a. V harfi ile gösterilir. b. Skaler büyüklüktür. c. Maddeler için ayırt edici

Detaylı

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 İŞ İş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir. Yola paralel bir F kuvveti

Detaylı

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. Maddenin Sınıflandırılması

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. Maddenin Sınıflandırılması Maddenin Sınıflandırılması 1.Katı Tanecikler arasında boşluk yoktur. Genleşir. Sıkıştırılamaz 2.Sıvı Tanecikler arasında boşluk azdır. Konulduğu kabın şeklini alır. Azda olsa sıkıştırılabilir. Genleşir.

Detaylı

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık maddedeki moleküllerin hareket hızları ile ilgilidir. Bu maddeler için aynı veya farklı olabilir. Yani; Sıcaklık ortalama hızda hareket eden bir molekülün hareket (kinetik) enerjisidir.

Detaylı

Çözüm :1. r 3 ÇÖZÜM.3

Çözüm :1. r 3 ÇÖZÜM.3 KONU:MADDE E ÖZELLİKLERİ- 9.Sınıf enbuyufizikci@hotmail.com 0507980746 Hazırlayan ve Soru Çözümleri: AHMET SELAMİ AKSU Fizik Öğretmeni www.fizikvefen.com S.. Üst yüzeyi 000 cm çizgisinde su dolu dereceli

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

V =, (V = hacim, m = kütle, d = özkütle) Bu bağıntı V = olarak da yazılabilir G: ağırlık (yerçekimi kuvveti) G = mg p = özgül ağırlık p = dg dir.

V =, (V = hacim, m = kütle, d = özkütle) Bu bağıntı V = olarak da yazılabilir G: ağırlık (yerçekimi kuvveti) G = mg p = özgül ağırlık p = dg dir. Geometrik Cisimlerin Hacimleri Uzayda yer kaplayan (üç boyutlu) nesnelere cisim denir. Düzgün geometrik cisimlerin hacimleri bağıntılar yardımıyla bulunur. Eğer cisim düzgün değilse cismin hacmi cismin

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1'in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam

Detaylı

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F ISI VE SICAKLIK Isı;Tüm maddeler atom ya da molekül dediğimiz taneciklerden oluşmuştur. Bu taneciklerin bazı hareketleri vardır. En katı, en sert maddelerin bile tanecikleri hareketlidir. Bu hareketi katı

Detaylı

DERS ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (MADDELERĐN AYIRT EDĐCĐ ÖZELLĐKLERĐ)

DERS ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (MADDELERĐN AYIRT EDĐCĐ ÖZELLĐKLERĐ) DERS ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (MADDELERĐN AYIRT EDĐCĐ ÖZELLĐKLERĐ) DERS SORUMLUSU : PROF. DR. Đnci MORGĐL HAZIRLAYAN Mustafa HORUŞ 20040023 ANKARA/2008

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

A- KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

A- KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) A- KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) 1- Kütle Kazanım: 1.7 Cisimlerin kütlesini ve hacmini ölçerek yoğunluklarını hesaplar. 1.7 Yoğunluk birimi olarak kg/m 3 ve g/cm 3 kullanılmalıdır. 1.7 Katıların

Detaylı

Bilgi İletişim ve Teknoloji

Bilgi İletişim ve Teknoloji MADDENİN HALLERİ Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine dönüştürülebilir. Maddenin katı, sıvı ve gaz

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI F- HAL DEĞĐŞĐM ISILARI (ERĐME DONMA VE BUHARLAŞMA YOĞUŞMA ISISI) 1- Hal Değişim Sıcaklıkları (Noktaları) 2- Hal Değişim Isısı 3- Hal Değişim

Detaylı

KATILARIN ve DURGUN SIVILARIN BASINCI

KATILARIN ve DURGUN SIVILARIN BASINCI KATILARIN ve DURGUN SIVILARIN BASINCI Yeryüzünde bulunan bütün maddeler ağırlıklarından dolayı bulundukları zemin üzerine kuvvet uygular. Uygulanan bu kuvvetler cisimler üzerinde bir basınç oluşturur.

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1 in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam tork;

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 10. ınıf oru itabı. Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. onu Basınç Test Çözümleri Hidrolik Fren istemi Ünite Basınç ve aldırma uvveti Test 1 in Çözümleri. Z 1. y 1 y Y 4 (yer) 1 (ye Üç parçanın taban alanı

Detaylı

Ünite. Madde ve Özellikleri. 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar

Ünite. Madde ve Özellikleri. 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar 1 Ünite Madde ve Özellikleri 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar 1 Fizik Bilimine Giriş Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikteki

Detaylı

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler

Detaylı

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi 1 Isınan cisimlerin genleşmesi, onları meydana getiren atom ve moleküller arası uzaklıkların sıcaklık artışı ile artmasındandır. Bu olayı anlayabilmek için, Şekildeki

Detaylı

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi İŞ-GÜÇ-ENERJİ İŞ Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx

Detaylı

SELİN CEYLAN FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU : BASINÇ KAYNAK : FDD KONU ANLATIMLI TEST KİTABI

SELİN CEYLAN FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU : BASINÇ KAYNAK : FDD KONU ANLATIMLI TEST KİTABI ELİN CEYLAN FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU : BAINÇ KAYNAK : FDD KONU ANLATIMLI TET KİTABI BAINÇ Basınç: Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvetir. P ile gösterilir.birimleri gf/cm2, N/m2 (pascal), kgf/cm2 (atm).

Detaylı

1) Isı Alır Genleşir, Isı Verir Büzülür

1) Isı Alır Genleşir, Isı Verir Büzülür 1) Isı Alır Genleşir, Isı Verir Büzülür Bir bardak suyun içine buz parçaları koyduğumuzda suyun sıcaklığının azaldığını gözlemleriz. Sonuç olarak ısının maddeler üzerindeki en belirgin etkisi sıcaklık

Detaylı

A) B) C) D) E) Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:...

A) B) C) D) E) Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:... ADI: SOADI: No: Sınıfı: A) GRUBU Tari.../.../... ADIĞI NOT:... a) Bir vida iki parmak arasına alınıp sıkıştırıldığında vidanın sivri tarafındaki parmakta acıma issinin diğer taraftakine göre daa fazla

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

Termometreler. 3. a) X ve Y termometreleri aynı değeri gösterdiğinde, X = Y olacağından Y yerine X yazalım. 2X = Y X = X + 20 X = 20 X olur.

Termometreler. 3. a) X ve Y termometreleri aynı değeri gösterdiğinde, X = Y olacağından Y yerine X yazalım. 2X = Y X = X + 20 X = 20 X olur. Alıştırmalar 1 1. a) Verilen değerleri şekildeki gibi gösterirsek, termometresindeki, 6 3 3 bölme termometresinde, 1 4 6 bölmeye karşılık gelir. ÇÖZÜMER 6 1 Görüldüğü gibi termometresinde 1 lik bir artış

Detaylı

KATI BASINCI: Özellikler: 1. Eğer zemine uygulanan kuvvet zemine dik değilse, kuvvetin dik bileşeni alınarak basınç bulunur.

KATI BASINCI: Özellikler: 1. Eğer zemine uygulanan kuvvet zemine dik değilse, kuvvetin dik bileşeni alınarak basınç bulunur. KATI BASINCI: KATI BASINCI: Birim Tablosu: Özellikler: 1. Eğer zemine uygulanan kuvvet zemine dik değilse, kuvvetin dik bileşeni alınarak basınç bulunur. 2. Katı cisimler ağırlıklarından dolayı bulundukları

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu ATIŞ HAREETERİ TEST ÇÖZÜERİ Atış Hareketleri Test in Çözümleri II. e cisimleri düzün yaaşlayarak duran sonra düzün ızlanarak başlanıç noktasına. Aşağıdan

Detaylı

O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde

O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde 1) Suyun ( H 2 O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde 10 6 m 3 olduğuna göre, birbirine komşu su moleküllerinin arasındaki uzaklığı Avagadro sayısını kullanarak hesap ediniz. Moleküllerin

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ Maddenin 3 hali vardır. örnek 1.KATI HALİ buz Maddenin hal değiştirmesinin sebebi ısı alışverişi yapmasıdır. 2.SIVI HALİ 3.GAZ HALİ su su buharı Maddenin ısı alarak katı halden

Detaylı

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Fizik 203 Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com Kepler Yasaları Güneş sistemindeki

Detaylı

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır.

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Basıncın derinlikle değişimi Aynı derinlikteki bütün noktalar aynı basınçta y yönünde toplam kuvvet

Detaylı

Maddenin Biçim Ve Hacim Özellikleri

Maddenin Biçim Ve Hacim Özellikleri Maddenin Biçim Ve Hacim Özellikleri * Katı maddelerin biçimi belirlidir.örneğin;ekmek,peynir,anahtar,kalem,silgi.vb.cisimlerin biçimi bulundukları kabın biçimine göre değişmez. * Sıvı ve gaz halindeki

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

Termodinamik Termodinamik Süreçlerde İŞ ve ISI

Termodinamik Termodinamik Süreçlerde İŞ ve ISI Termodinamik Süreçlerde İŞ ve ISI Termodinamik Hareketli bir pistonla bağlantılı bir silindirik kap içindeki gazı inceleyelim (Şekil e bakınız). Denge halinde iken, hacmi V olan gaz, silindir çeperlerine

Detaylı

Maarif Günlüğü FEN BİLİMLERİ ISI VE SICAKLIK-1. Eğitim ve Kültür Yayıncılığı. Öz Isı (Cal /gr C) Su 4,18 Cam 0,45 Buz 2,09 Yağ 1,96

Maarif Günlüğü FEN BİLİMLERİ ISI VE SICAKLIK-1. Eğitim ve Kültür Yayıncılığı. Öz Isı (Cal /gr C) Su 4,18 Cam 0,45 Buz 2,09 Yağ 1,96 Madde Öz Isı (Cal gr/ C) K 0,96 L 0,63 M 0,78 N 0,81 1. Tabloda öz ısıları verilen ilk sıcaklıkları eşit olan K,L,M ve N sıvılarına özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısı verildiğinde hangi maddenin son sıcaklığı

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42 F Z BASINÇ ÖRNE : ÇÖZÜ : Özdefl iki tu lan n I, II, III konumlar ndayken yere uygulad klar toplam bas nç kuvvetleri, iki tu lan n a rl klar toplamlar na eflittir. Bu nedenle F = F = F olur. yer I II III

Detaylı