HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ(HBYS) VE BİLİŞSEL MAHREMİYET. Ömer ÖZTEKİN Bilgisayar Mühendisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ(HBYS) VE BİLİŞSEL MAHREMİYET. Ömer ÖZTEKİN Bilgisayar Mühendisi"

Transkript

1 HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ(HBYS) VE BİLİŞSEL MAHREMİYET Ömer ÖZTEKİN Bilgisayar Mühendisi

2 HBYS NEDİR? HBYS içerisinde laboratuvar, radyoloji gibi tetkik birimlerinde gerçekleştirilen tüm operasyonlardan, ameliyathane, hastane eczanesi veya insan kaynakları birimlerine varıncaya kadar farklı uzmanlıklar üzerine çalışan birçok yazılımın bir araya gelerek oluşturduğu yazılım grubudur. HBYS lerde hastalara ait bir çok tıbbi veri ve kişisel bilgi bulunmaktadır. Ayrıca, sağlık tesisinin idari ve mali bir çok verisi de bu sistemlerde depolanmaktadır.

3 SAĞLIK VERİSİNİN MAHREMİYETİ NEDEN ÖNEMLİDİR? Kötü niyetli kişiler sağlık tesisinin verilerini ele geçirerek, bu verileri : I. Değiştirmek. II. Topluma açık ortamlarda yayınlamak. III. IV. Yok etmek. Para karşılığında çeşitli kişi veya kuruluşlara satmak. V. Kimlik hırsızlığı yapmak.

4 HASTA VERİLERİNİN GÜVENLİĞİ HIMMS Analytics ve Kroll tarafından Nisan 2008 yılında gerçekleştirilen Hasta Verilerinin Güvenliği araştırmasının sonuçlarında kurumlarda bilgi güvenliği ihlali olaylarında: Yetkililerin % 62 si olayın sebebinin yetkisiz erişim olduğunu, Yetkililerin %32 si olayın sebebinin kayıtlara yanlışlıkla erişim olduğunu, Yetkililer ihlal edilen verilerin çoğunlukla hasta ismi ve teşhis gibi yüksek seviyeli veri olduğunu belirttiler.

5 VERİ GÜVENLİĞİ Veri Güvenliği: I. Verinin gizliliğinin, bütünlüğünün korunması II. Veriye yalnızca yetkili kişilerin erişebilmesi ve kullanabilmesinin sağlanmasıdır. Yapılan araştırmalarda veri güvenliğinin yalnızca %20 sinin teknik önlemlerle sağlandığı, geriye kalan %80 lik kısmın ise bilgisayar kullanıcılarına bağlı olduğu tespit edilmiştir.

6 SAĞLIK VERİLERİNİN MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI 1. KULLANILAN HBYS YAZILIMI ÜZERİNDEN GELEBİLECEK TEHDİTLER 2. DIŞ DÜNYADAN GELEBİLECEK TEHDİTLER 3. KULLANICI HATALARI SEBEBİYLE OLUŞABİLECEK TEHDİTLER

7 1.KULLANILAN HBYS YAZILIMI ÜZERİNDEN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER Yazılımın yapılabilecek her türlü siber saldırılardan etkilenmeyecek şekilde yapılandırılması Yazılımı kullanan kişilerin yalnızca görmesi gereken bilgileri ekranında görebilmesi Tıbbi verilere yalnızca sürece dahil olan sağlık çalışanları tarafından ulaşılabilmesi Tetkik sonuçlarının yalnızca hasta veya hastanın izin verdiği kişiler ile paylaşılması

8 1. KULLANILAN HBYS YAZILIMI ÜZERİNDEN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER HBYS şifrelerinin belirli aralıklarla otomatik olarak değiştirilmesi HBYS ve kullanılan diğer tüm programların günlük olarak yedeklenmesi sağlanmalıdır.

9 2.DIŞ DÜNYADAN GELEBİLECEK TEHDİTLER 2016 Yılında Yaşanan Bir Hackleme Olayı Dünya genelinde yaptığı siber saldırılarla tanınan uluslararası bir Hacker grubu, Sağlık Bakanlığı na bağlı 33 kamu hastanesinin sağlık verilerini hackledi. Youtube ta bir video yayımlayan grup, Türkiye deki hastalara ait sağlık kayıtlarını pek çok siteden birden yayınlamaya başladığını duyurdu. Bu dosyalarda hastaların AIDS, Hepatit, Diyabet, Kürtaj gibi oldukça mahrem sağlık bilgileri yer aldı. Ayrıca hastaların adısoyadı, kimlik numaraları ve adresleri gibi veriler de yayımlandı. Siber saldırının ardından hastanelerin veri tabanında yer alan bilgiler kopyalandıktan sonra sistemden silindi.

10 ZARARLI YAZILIM İÇEREN SİTELER Bilgisayarlara virüs bulaşmasına yol açabilecek oyun, bahis vb. içerikli sitelere erişimler engellenmelidir. Dış dünyadan kurum sistemine yalnızca yetkili kişiler bağlanabilmeli ve bağlanan kişilerin yalnızca kendi alanlarıyla ilgili işlem yapabilmesi sağlanmalıdır. Uzaktan sağlık tesisine bağlanan kişilerin kendilerine özel kullanıcı adı ve şifreleri olmalı ve bağlantı yöntemi veriyi şifreleyerek taşıyan VPN olmalıdır.

11 3.KULLANICI HATALARI SEBEBİYLE OLUŞABİLECEK TEHDİTLER Kullanıcılar bilgisayarlarını ve HBYS programlarını yalnızca kendilerine özel kullanıcı adı ve şifre ile açabilmeli. Bu kullanıcı adı ve şifreler hiç kimseyle paylaşılmamalıdır. Kullanılan şifreler zor olmalı.(en az 8 karakter, rakam ve #, %, +, -, *, %" gibi özel karakterler içermelidir.)

12 Elektronik Reçete Şifresi Çalınan Doktor BURSA-Mustafakemalpaşa ilçesinde, 8 eczaneden AIDS ilaçlarını ücretsiz alıp haksız çıkar sağlayarak devleti yaklaşık 50 bin lira zarara uğrattığı ileri sürülen 2 kişi yakalandı. İddiaya göre, Diyarbakır'da görevli bir doktor, elektronik reçete şifresinin çalındığını fark ederek polise başvurdu. Söz konusu olayla ilgili bu kentte polis tarafından çalışma yürütülürken Mustafakemalpaşa'da bir eczacı da kendisinden birkaç kez AIDS ilacı alan Osman Yiğit B'den (35) şüphelenip İlçe Emniyet Müdürlüğüne ihbarda bulundu. Bunun üzerine Osman Yiğit B. ve kız arkadaşı D.G. (24) gözaltına alındı. Polis ekipleri, zanlıların, doktorun şifresiyle bazı AIDS hastaları için düzenlenen sahte reçeteleri kullanarak ilçedeki 8 eczaneden ücreti devlet tarafından karşılanan yaklaşık 50 bin liralık ilaç aldığını ve kargoyla bir adrese gönderdiğini belirledi. Bunların yurt içi ve dışında kimi hastalara satılarak haksız çıkar sağlandığı, aynı şifreyle Diyarbakır, Balıkesir, İzmir, Kayseri ve Elazığ'da bazı eczanelerden de ilaç temin edildiği bilgisine ulaşıldı. Emniyette işlemleri tamamlanan Osman Yiğit B. ve D.G, adliyeye sevk edildi.

13 YAPILMAMASI GEREKENLER Bilgisayarlara virüs içermediğine emin olunmadan USB ve CD bellekler takılmamalıdır. Sistemlerde kullanılan şifre, telefon numarası ve T.C kimlik numarası gibi bilgiler ekran üstlerinde veya masaüstünde bulunmamalıdır. Bilgisayar başından ekran kilitlenmeden kalkılmamalıdır.(windows+l)

14 Elektronik İmza Cihazları E-reçete Uygulaması-HBYS-Hemşirelik Hizmetleri Elektronik Belge Yönetim Sistemi E-devlet Kapısı( I. Reçeteler daha hızlı ve güvenli bir şekilde yazılabiliyor, II. Resmi evraklar kargo süresi beklenmeden ilgili yerlere hızlı şekilde ulaşıyor.

15 Elektronik İmza Cihazları Elektronik İmza Cihazlarını I. Sahibi dışında hiç kimse kullanmamalı, II. Şifresi zor olmalı, III. Kayıp ve Çalıntı gibi durumlarda vakit kaybedilmeden cihazın sertifikası iptal edilmelidir.

16 Oltalama Saldırıları(Phishing) Dolandırıcıların rastgele kullanıcı hesaplarına gönderdikleri bir saldırı türüdür. Phishing, genelde bir kişinin şifresini veya kredi kartı bilgilerini öğrenmek amacıyla kullanılır. Bir banka veya resmi bir kurumdan geliyormuş gibi hazırlanan e-posta yardımıyla bilgisayar kullanıcıları sahte sitelere yönlendirilir.

17 SONUÇ OLARAK; İsterseniz istediği ücreti verip yine insafına kalan şifre çözücüyü size vermesini beklersiniz, isterseniz boş ver dosyaları diyerek format atarsınız bilgisayarınıza. TTNet Fatura maili ile gelen Virüs 1- Saldırgan ttnet-fatura.com ya da ttnet-fatura.info gibi adreslerle size sözde faturasını gönderiyor. 2- Siz tıklayıp indirdikten sonra indirdiğiniz dosyaya çift tıklarsanız bilgisayarınızda ki klasörlerin içerikleri şifreleniyor. 3- Tüm klasörlerin içinde SIFRE_COZME _TALIMATI.html isimli bir dosya oluşuyor 4- Artık şifrenizi geri alabilmeniz için kötü niyetli arkadaşın talepleri ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

18 TTNet Fatura maili ile gelen Virüs

19 TEŞEKKÜRLER

BİLGİ GÜVENLİĞİ. İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi

BİLGİ GÜVENLİĞİ. İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi BİLGİ GÜVENLİĞİ İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi 2015 20.10.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi

Detaylı

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Telefon & Faks : 0(262) 229 0706 e-posta:kocaeli155@egm.gov.tr siber.kocaeli@egm.gov.tr

Detaylı

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi NECMETTİN ERBAKAN Ü N İ V E R S İ T E S İ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi Ali ALAN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi İşlem Merkezi 444

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

Veri(Data), sayısal veya mantıksal her değer bir veridir. Bilgi(Information), verinin işlenmiş, anlamlı hale gelmişşekline bilgi denir.

Veri(Data), sayısal veya mantıksal her değer bir veridir. Bilgi(Information), verinin işlenmiş, anlamlı hale gelmişşekline bilgi denir. Gündem Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitim Örneği AB Seminer 2009 Ender ŞAHİNASLAN 00:00 00:05 Tanışma / Takdim 00:05 00:08 Temel Bilgi Kavramları 00:08 00:20 Bilgi Nerelerde Bulunur? 00:20 00:25 Temiz

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde;

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde; Bilgi Güvenliği Bu bolümde; Bilgi güvenliğinin önemini açıklayacak, Bilgi güvenliğine yönelik tehditleri kavrayacak, Sayısal dünyada kimlik yönetimi konusunda güvenlik acısından yapılması gerekenleri listeleyecek,

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

HATAY KHB BILGI İŞLEM BİRİMİ

HATAY KHB BILGI İŞLEM BİRİMİ TANIMLAR HBYS: Hastane Bilgi Yönetim Sistemi. Hatay Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve diğer sağlık tesislerinde kullanılan hasta kayıtlanın saklanmasına ve erişimine imkân veren bilgi sistemidir.

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE FARKINDALIK WEB SİTESİ KULLANIM KILAVUZU

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE FARKINDALIK WEB SİTESİ KULLANIM KILAVUZU 1 BİLGİ GÜVENLİĞİ VE FARKINDALIK WEB SİTESİ KULLANIM KILAVUZU Günümüzde kurumlar ve bireylerin sahip olduğu en değerli varlıkları olan bilginin; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik nitelikleri bakımından

Detaylı

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor?

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? SOME Siber Olaylara Müdahele Ekibi Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? Türkiye dünya genelinde siber saldırıya uğrayan ve siber saldırı başlatan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Siber

Detaylı

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI PROGRAM İNDİRME : Beşhekim grup Aybel Yazılım İbys programımızı http://aybelsoft.com/uploads/aybelsoft-ibys.rar linkinden programı indirebilirsiniz.

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BEYAZ KOD GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Beyin Ve Sinir Cerrahisi Servisi Sorumlu Hemşiresi

Detaylı

SEÇKİN ONUR. Doküman No: Rev.Tarihi 01.11.2014. Yayın Tarihi 23.10.2013 Revizyon No 01 OGP 09 SEÇKİN ONUR BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

SEÇKİN ONUR. Doküman No: Rev.Tarihi 01.11.2014. Yayın Tarihi 23.10.2013 Revizyon No 01 OGP 09 SEÇKİN ONUR BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Tanım: Bilgi güvenliği, kurumdaki işlerin sürekliliğinin sağlanması, işlerde meydana gelebilecek aksaklıkların azaltılması ve yatırımlardan gelecek faydanın artırılması için bilginin geniş çaplı tehditlerden

Detaylı

KLİNİĞİN MÜŞTERİLERİNE ÇIPLAK FOTOĞRAF ŞANTAJI

KLİNİĞİN MÜŞTERİLERİNE ÇIPLAK FOTOĞRAF ŞANTAJI KLİNİĞİN MÜŞTERİLERİNE ÇIPLAK FOTOĞRAF ŞANTAJI Hackerlar bu kez de Litvanya daki bir estetik cerrahi kliniğini hackleyerek aralarında hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında çekilmiş özel fotoğraflarının

Detaylı

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI Sayfa No Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ: Hastanemize muayene, tetkik, girişimsel işlem için başvuran veya yatan hastalarımızın tüm sağlık hizmeti süreçlerinde mahremiyetinin korunmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanemize

Detaylı

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Değişik Formdaki Bilgi İstemci Sunucu Dizüstü bilgisayar Kablosuz ağlar Medya Dokümanlar Kurum çalışanları Yazıcı çıktıları Radyo-televizyon yayınları Yazılımlar

Detaylı

Bundan 20 yıl kadar önce, bilgi işlem servisleri günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere

Bundan 20 yıl kadar önce, bilgi işlem servisleri günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere VERİ GÜVENLİĞİ Bundan 20 yıl kadar önce, bilgi işlem servisleri günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi. Daha iyi açıklamak gerekirse,

Detaylı

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü email: yusuf@netdatasoft.com Siber Teröristlerin Amaçları Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim

Detaylı

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security)

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bu bölümde; Bilgi Güvenliği ve Önemi Güvenliğin Sınıflandırılması, Bilgi Güvenliği Tehditleri, İhtiyaç Duyulan Alanlar,

Detaylı

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır.

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır. BİLGİ YÖNETİMİ Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır. o Yazılım-donanım destek birimi 24 saat kesintisiz hizmet sunmalı, o Yazılım-donanım destek birimi çalışanlarının güncel iletişim bilgileri santralde

Detaylı

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR SAĞLAMDIR! GÜNÜMÜZDEKİ TEHDİT TRENDLERİ DDOS Saldırıları Phishing / Ransomware Saldırıları Bilgi Sızdırma / Bilgi Hırsızlığı Saldırıları DDOS

Detaylı

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. ÖncelikleSGK Kurumsal Hekim Şifresi Alınması Gereklidir HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ DÜZENLEYEN : MELTEM DİNÇ KÖKMEN Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir 01.07.2012 tarihinden itibaren e-reçete uygulamasına geçilecektir.

Detaylı

Kişisel Mahremiyet ve Taciz

Kişisel Mahremiyet ve Taciz Kişisel Mahremiyet ve Taciz Eğer birileri zarar vermek veya kötülük amacı ile size ait bilgileri yasal olmayan yollardan elde etmek veya çalışmanızı engellemek için bilgisayarlar kullanıyorsa bu bir elektronik

Detaylı

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. ÖncelikleSGK Kurumsal Hekim Şifresi Alınması Gereklidir HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ DÜZENLEYEN : MELTEM DİNÇ KÖKMEN Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir 03.12.2012 tarihinden itibaren yatan hastalarda e-reçete uygulamasına

Detaylı

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza Sayfa: 1/7 Revizyon Açıklaması Yeni yayınlandı Madde No KAPSAM: TÜM BİRİMLER Hazırlayan İbrahim Gül Bilgi işlem Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü Onay Yrd.Doç. Dr. Uğur AYDIN Kalite Yönetim

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU BİLGİ YÖNETİMİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu Yayın

Detaylı

Free PowerPoint Templates ECZANELERDE AĞ VE BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ

Free PowerPoint Templates ECZANELERDE AĞ VE BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ ECZANELERDE AĞ VE BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ AĞ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR? Free PowerPoint Templates Siber dünyaya giriş kapısı olarak modemlerimizi kullanmaktayız. Bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız ve iot

Detaylı

SARUS HBYS. Stok ve Yönetimsel Modüller. Yalçın Karaç ENTEGRE ENFORMASYON SİSTEMLERİ A.Ş. WWW.EES.COM.TR

SARUS HBYS. Stok ve Yönetimsel Modüller. Yalçın Karaç ENTEGRE ENFORMASYON SİSTEMLERİ A.Ş. WWW.EES.COM.TR SARUS HBYS Stok ve Yönetimsel Modüller Yalçın Karaç ENTEGRE ENFORMASYON SİSTEMLERİ A.Ş. WWW.EES.COM.TR DEPO AMBAR 1. Sarus Giriş Sayfasından Depo-Ambar Modülü seçilir. Açılan Kullanıcı Adı ve Şifre ekranına

Detaylı

ATM PROJECT ŞİFRE YA DA HESAP NUMARANIZ HATALI GİRİLMİŞTİR! HAKKINIZ KALDI!

ATM PROJECT ŞİFRE YA DA HESAP NUMARANIZ HATALI GİRİLMİŞTİR! HAKKINIZ KALDI! Program 2 Aktör üzerinden tasarlanacaktır. ATM PROJECT Müşteri (User) Bankacı (Admin) Program admin oyuncunun bir müşteri hesabı oluşturması ile test edilmeye başlanır. Sistem çalıştırıldığında karşımıza

Detaylı

Dolandırıcıların gözü bilgisayarlarda.

Dolandırıcıların gözü bilgisayarlarda. Dolandırıcıların gözü bilgisayarlarda. Her yazılım masum değildir. Son dönemlerde bilgisayar sistemlerini çökerten yazılımlar aracılığı ile hedeflenen bilgisayarlara giriliyor, PC içindeki tüm bilgi ve

Detaylı

Kurumsal Proxy Server Kurulumu ve Yönetimi

Kurumsal Proxy Server Kurulumu ve Yönetimi Kurumsal Proxy Server Kurulumu ve Yönetimi Çok sayıda ve farklı niteliklerde kullanıcıların kurumsal internet erişimini sağlamanın en güvenli ve makul yöntemlerinden birisi de proxy server uygulamasıdır.

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIK EĞİTİMİ NASIL OLMALI? 28/04/2015 SUNA KÜÇÜKÇINAR İBRAHİM ÇALIŞIR / 9. ULAKNET ÇALIŞTAYI 2015 KUŞADASI - AYDIN 1

BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIK EĞİTİMİ NASIL OLMALI? 28/04/2015 SUNA KÜÇÜKÇINAR İBRAHİM ÇALIŞIR / 9. ULAKNET ÇALIŞTAYI 2015 KUŞADASI - AYDIN 1 BİLGİ GÜVENLİĞİ FARKINDALIK EĞİTİMİ NASIL OLMALI? SUNA KÜÇÜKÇINAR Uzman Bilgi Güvenliği Birimi sunay@metu.edu.tr İBRAHİM ÇALIŞIR Mühendis Bilgi Güvenliği Birimi Yöneticisi icalisir@metu.edu.tr 28/04/2015

Detaylı

1.5. Başvuru formundaki bilgileri aşağıdaki şekilde doldurunuz. Kart Okuyucu Tipi: Mini Kart Okuyucu Sertifika Süresi: 3 Yıl

1.5. Başvuru formundaki bilgileri aşağıdaki şekilde doldurunuz. Kart Okuyucu Tipi: Mini Kart Okuyucu Sertifika Süresi: 3 Yıl 1. E-imza bulunmayan personelin e-imza alması gerekmektedir. 1.1. https://portal.kamusm.gov.tr/bp/ws.go internet adresine giriniz. 1.2.Girdiğiniz internet sayfasında Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu

Detaylı

Güncel CryptoLocker Saldırısına Dikkat

Güncel CryptoLocker Saldırısına Dikkat 1 / 16 2 / 16 Ülkemizdeki internet kullanıcılarını hedef alan KriptoKilit saldırıları daha önce de gerçekleşmişti. [1,2] Fakat açık uzantılara birbu şekilde sefer sahip KriptoKilit CryptoLocker dosyaları

Detaylı

Sağlık-Net Klinik Veri Gönderim İşlemleri KULLANICI KLAVUZU

Sağlık-Net Klinik Veri Gönderim İşlemleri KULLANICI KLAVUZU Sağlık-Net Klinik Veri Gönderim İşlemleri KULLANICI KLAVUZU 1 Sisoft Sağlık Bilgi Versiyon Bilgisi Doküman No Versiyon 2.0.0.558 Tarih 30.01.2014 2 Sisoft Sağlık Bilgi Sağlık-NET Klinik Veri Gönderim İşlemleri

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir.

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi İstiklal Ortaokulu www.istiklalorta.meb.k12.tr Bilgi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DAĞITIM YERLERİNE TC SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sayı : 13588366/149 Konu : Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Genelgesi Uygulaması DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 10/06/2015 tarihli ve 23248055/700-719/26391

Detaylı

Medikal Malzeme Satış Kılavuzu

Medikal Malzeme Satış Kılavuzu Medikal Malzeme Satış Kılavuzu A Ulusal Bilgi Bankası (UBB) nedir? Tıbbi Cihaz Yönetmeliği direktifleri olan (93/42/EEC) Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği (90/385/EEC) ve Vücut

Detaylı

VPN KURULUM ve KULLANIM REHBERİ

VPN KURULUM ve KULLANIM REHBERİ VPN KURULUM ve KULLANIM REHBERİ VPN Nedir Neden Kullanılır? VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto

Detaylı

Internet te Veri Güvenliği

Internet te Veri Güvenliği Internet te Veri Güvenliği Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Temel Kavramlar - 2 Gereksinim Modelleri - 3 Kriptografi Temel Kavramlar Kript (gizli) graf (yazı) = kriptografi Kriptoloji (şifrebilim) Kriptanaliz

Detaylı

BİLİŞİM SUÇLARI Hazırlayan: Okt. Dr. Ebru SOLMAZ

BİLİŞİM SUÇLARI Hazırlayan: Okt. Dr. Ebru SOLMAZ BİLİŞİM SUÇLARI Hazırlayan: Okt. Dr. Ebru SOLMAZ Bilişim Suçu Nedir? Bilişim suçu - Siber suç - Elektronik suç - Dijital suç - Bilgisayar suçu Bir bilgisayar ve bilgisayar ağı kullanılarak işlenen herhangi

Detaylı

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü nüze şahsen başvuru yapan eczanelerin bilgilerini sisteme kayıt etmek ve daha sonra bu bilgilerden sorgulamalar yapabilmek amacıyla bu kılavuzda

Detaylı

Mobil Güvenlik ve Denetim

Mobil Güvenlik ve Denetim Mobil Güvenlik ve Denetim IV. Bilgi Teknolojileri Denetim ve Yönetişim Konferansı Ümit Şen, Ernst & Young 14 Mart 2013 Gündem Mobil veri üretimi ve kullanımına ilişkin sayısal bilgiler Mobil cihazlara

Detaylı

ECZANE PROVİZYON SİSTEMİ

ECZANE PROVİZYON SİSTEMİ ECZANE PROVİZYON SİSTEMİ Internet tarayıcısı adres alanına http://online.demirhayat.com.tr/eczane.aspx yazılarak programa girilir. Aşağıdaki logon ekranından mevcut kullanıcı adı ve şifreniz ile sisteme

Detaylı

Medisoft E-Reçete Bildirimleri Kullanım Kılavuzu

Medisoft E-Reçete Bildirimleri Kullanım Kılavuzu www.talyabilisim.net Sayfa 1 Ayarlar: E-Reçete için ilk önce sistemimizdeki tanımlı olan ilaç rehberini güncellememiz gerekmektedir. Güncelleme için gerekli olan ilaç rehberini; http://www.iegm.gov.tr/default.aspx?sayfa=fiyat_listesi

Detaylı

Bulaşma Şekli. Zararlı yazılım fatura epostaları şeklinde kullanıcılara eposta göndermektedir.

Bulaşma Şekli. Zararlı yazılım fatura epostaları şeklinde kullanıcılara eposta göndermektedir. Ülkemizdeki internet kullanıcılarını hedef alan KriptoKilit saldırıları daha önce de gerçekleşmişti. Fakat bu sefer KriptoKilit güncel sürümü ile daha büyük bir tehdit olarak karşımıza çıktı. Kendini açık

Detaylı

SAĞLIK TAKİP OTOMASYONU

SAĞLIK TAKİP OTOMASYONU SAĞLIK TAKİP OTOMASYONU ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- - Sağlık ve yardım Takip

Detaylı

kullanımınızda şifrenizi değiştirmeniz nedenle şifrenizi kimseye vermeyiniz.

kullanımınızda şifrenizi değiştirmeniz nedenle şifrenizi kimseye vermeyiniz. Klavyeden F5 tuşu ile girişe başlanılır. Programı ilk kez kullanacak hekimlerin Kullanıcı Kod ve şifreleri Doktor kodları ile aynı olup bu bilgiyi Bilgi İşlem Merkezimizden veya sekreterlerinizden öğrenebilirsiniz.

Detaylı

ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) KULLANIM KILAVUZU

ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) KULLANIM KILAVUZU ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 1. GİRİŞ... 3 2. KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ANASAYFA... 3 3. BAŞVURULAR... 6 4. SİSTEM KİLİDİNİN

Detaylı

Türkiye de Güvenli İnternet ve Uygulamaları

Türkiye de Güvenli İnternet ve Uygulamaları . Türkiye de Güvenli İnternet ve Uygulamaları Dijital Medya İçerikleri Ne Kadar Güvenli? Dr. Şahin BAYZAN İnternet Daire Başkanlığı 06/12/2016 - İstanbul TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANICILARI İnternet Kullanıcı

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ HOTSPOT İNTERNET ERİŞİMİ YAZILIM VE DONANIM ALTYAPISI KURULUMU VE BAKIM HİZMETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ HOTSPOT İNTERNET ERİŞİMİ YAZILIM VE DONANIM ALTYAPISI KURULUMU VE BAKIM HİZMETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ HOTSPOT İNTERNET ERİŞİMİ YAZILIM VE DONANIM ALTYAPISI KURULUMU VE BAKIM HİZMETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. ŞARTNAMENİN KONUSU ŞİRKET tarafından, DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ ve bağlı kurumlarına

Detaylı

Bilgi İşlem Direktörlüğü Eğitim Birimi BİLGİ GÜVENLİĞİ

Bilgi İşlem Direktörlüğü Eğitim Birimi BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi İşlem Direktörlüğü Eğitim Birimi BİLGİ GÜVENLİĞİ Sunum İçeriği BİLGİ GÜVENLİĞİ NEDİR? Sağlık Bakanlığının Bilgi Güvenliğine Verdiği Önem Hangi Bilgiler Gizlidir? Kişisel Veri Hasta bilgisi Bilgi

Detaylı

Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKANIN KAYBEDİLMESİ DURUMUNDA İZLENECEK ADIMLAR Elektronik imzanızı kaybetmiş

Detaylı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı Sayfa: 1/7 Revizyon i Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı. - - - KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayanlar: Yaşar KANDEMİR Bilgi İşlem Network Sorumlusu Duygu SIDDIKOĞLU Kalite Yönetim Birimi Uzm. Nuri

Detaylı

EVRAK TAKİP SİSTEMİ (ETS) GENEL AÇIKLAMALAR

EVRAK TAKİP SİSTEMİ (ETS) GENEL AÇIKLAMALAR EVRAK TAKİP SİSTEMİ (ETS) GENEL AÇIKLAMALAR 1. Kişisel Bilgilerin korunması kapsamında okul ve kurumlarımızda özel şirketlerin sağladığı her türlü programın kullanılmaması gerekmektedir. 2. Bu bağlamda

Detaylı

Kargo Modülü. Diğer modüller ile entegre çalışan Kargo modülü ile satış irsaliyesifaturasıoluşturduktan

Kargo Modülü. Diğer modüller ile entegre çalışan Kargo modülü ile satış irsaliyesifaturasıoluşturduktan Kargo Modülü Ürün Grubu [X] 7.0 NetsisEnterprise Kategori [X] Yeni Modül Versiyon Önkoşulu 7.0 Onaylı Sürüm Uygulama Kargo modülü ile işletme içerisinde satışa yönelik yapılan işlemler, dağıtım şirketleri

Detaylı

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1.Bölüm:............................ Programın Amacı ve Size Katacakları 2.Bölüm:........................... Programın Genel Özellikleri 3.Bölüm:............................

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EK-YARDIM DOKÜMANI

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EK-YARDIM DOKÜMANI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EK-YARDIM DOKÜMANI İçindekiler ELEKTRONİK İMZA... 2 KURUM İÇİ GİDEN EVRAKLAR... 3 YANLIŞ ALICININ SEÇİLMESİ DURUMU... 3 KURUM DIŞI GİDEN EVRAKLAR...

Detaylı

POLİKLİNİK DEFTERİ REÇETE YAZIMI. Poliklinik Defteri nden ilgili hastanın üzerine gelip üst bölümde bulunan ANAMNEZ sekmesine basılır.

POLİKLİNİK DEFTERİ REÇETE YAZIMI. Poliklinik Defteri nden ilgili hastanın üzerine gelip üst bölümde bulunan ANAMNEZ sekmesine basılır. POLİKLİNİK DEFTERİ REÇETE YAZIMI Poliklinik Defteri nden ilgili hastanın üzerine gelip üst bölümde bulunan ANAMNEZ sekmesine basılır. Anamnez Ekranının sağ tarafında bulunan butonlardan Reçete Yaz butonuna

Detaylı

Ecza Takip Kurulum ve Kulanım Bilgileri

Ecza Takip Kurulum ve Kulanım Bilgileri Ecza Takip Kurulum ve Kulanım Bilgileri 1- www.eczatakip.com adresinden kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapınız. 2- Kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekrandan R.A.M

Detaylı

Başlangıç; Sayfa 1. Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir.

Başlangıç; Sayfa 1. Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir. Başlangıç; Sayfa 1 Sanal pos tanımlandığında üye numarası admin kullanıcı adı parolası email ile Garanti Bankasından tarafınıza iletilecektir. Şifreniz SMS olarak gelecektir. Yönetim ekranı : https://sanalposweb.garanti.com.tr

Detaylı

Sözleşmeler taraflara yüklediği borçlara göre: Tek taraflı borç yükleyen sözleşmeler, İki taraflı borç yükleyen sözleşmeler olarak ayrılır.

Sözleşmeler taraflara yüklediği borçlara göre: Tek taraflı borç yükleyen sözleşmeler, İki taraflı borç yükleyen sözleşmeler olarak ayrılır. DERS NOTU - 3 Sözleşme; hukuki bir sonuç meydana gelmesi için iki veya daha çok kişinin karşılıklı ve birbirleriyle uygun irade beyanları ile gerçekleşen işlemdir. Sözleşmelerin, satış sözleşmesi, kira

Detaylı

Sezaryen Ameliyatlarını Değerlendirme Uygulamasına İlişkin Açıklamalar

Sezaryen Ameliyatlarını Değerlendirme Uygulamasına İlişkin Açıklamalar Sezaryen Ameliyatlarını Değerlendirme Uygulamasına İlişkin Açıklamalar Sezaryen Ameliyatlarını değerlendirme uygulaması, Bakanlığımız koordinasyonunda, http://www.saglik.gov.tr/denetim/ veya http://shdenetim.saglik.gov.tr/

Detaylı

DYNED DİL EĞİTİM SİSTEMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- DynEd Program DVD si nereden alınır? 2- DynEd Programı nasıl kurulur? 3- Öğrenciler program

DYNED DİL EĞİTİM SİSTEMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- DynEd Program DVD si nereden alınır? 2- DynEd Programı nasıl kurulur? 3- Öğrenciler program DYNED DİL EĞİTİM SİSTEMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- DynEd Program DVD si nereden alınır? 2- DynEd Programı nasıl kurulur? 3- Öğrenciler program kurulumunu nasıl yapabilir? 4- Records Manager şifresi nasıl

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YENİ BAŞLAYAN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YENİ BAŞLAYAN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YENİ BAŞLAYAN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI REKTÖRLÜK Prof.Dr. Sadettin HÜLAGÜ Prof.Dr.Ercüment ÇİFTÇİ Prof.Dr.Bekir

Detaylı

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE Türkiye, finansal amaçlı yapılan saldırıların yanı sıra konumu itibariyle Siber Espiyonaj faaliyetlerinin de hedefi oluyor. Özellikle bölgesel dinamiklerin ve politik

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) KULLANIM KILAVUZU

ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) KULLANIM KILAVUZU ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 1. GİRİŞ... 3 2. KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ANASAYFA... 5 3. BAŞVURULAR... 7 4. SİSTEM KİLİDİNİN

Detaylı

ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) KULLANIM KILAVUZU

ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) KULLANIM KILAVUZU ESYS EVDE SAĞLIK MODÜLÜ (KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ) İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 1. GİRİŞ... 3 2. KHGM KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ANASAYFA... 5 3. BAŞVURULAR... 7 4. SİSTEM KİLİDİNİN

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitelerinin Denetimine İlişkin Açıklamalar

Yoğun Bakım Ünitelerinin Denetimine İlişkin Açıklamalar Yoğun Bakım Ünitelerinin Denetimine İlişkin Açıklamalar Yoğun Bakım Ünitelerinin Denetimi, Bakanlığımız koordinasyonunda, http://www.saglik.gov.tr/denetim/ veya shdenetim.saglik.gov.tr internet sitemizdeki

Detaylı

ŞANLIURFA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İNTERNET HABERLERİ. İnternet Haber Sitesi: www.balıklıgol.com

ŞANLIURFA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İNTERNET HABERLERİ. İnternet Haber Sitesi: www.balıklıgol.com İNTERNET HABERLERİ İnternet Haber Sitesi: www.balıklıgol.com Tarih:09.04.2015 İNTERNET HABERLERİ İnternet Haber Sitesi: www.urfastar.com Tarih:09.04.2015 İNTERNET HABERLERİ İnternet Haber Sitesi: www.sanliurfa.com

Detaylı

Türkiye nin İlk Stage 6 Hastanesi Ankara GAZİ MKDH. Uz. Dr. Hamit Doğan Hastane Yöneticisi ve Başhekimi

Türkiye nin İlk Stage 6 Hastanesi Ankara GAZİ MKDH. Uz. Dr. Hamit Doğan Hastane Yöneticisi ve Başhekimi Türkiye nin İlk Stage 6 Hastanesi Ankara GAZİ MKDH Uz. Dr. Hamit Doğan Hastane Yöneticisi ve Başhekimi HIMSS EMRAM AŞAMALARI Stage 7: Tümüyle elektronik Medikal kayıt, HCO (sağlık kuruluşu) EMR nin yan

Detaylı

MERSİS UYGULAMA KULLANICISI YARDIM REHBERİ KAYIT VE GİRİŞ İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI MERSİS UYGULAMASI

MERSİS UYGULAMA KULLANICISI YARDIM REHBERİ KAYIT VE GİRİŞ İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI MERSİS UYGULAMASI MERSİS UYGULAMA KULLANICISI YARDIM REHBERİ KAYIT VE GİRİŞ İŞLEMLERİ KAYIT VE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1.1. YENİ ÜYELİK: Yeni bir kullanıcının sisteme kayıt olma aşamasındaki gereksinimler aşağıda sıralanmıştır:

Detaylı

Tıbbi Malzeme Sözleşmesi Yapan Eczaneler İçin ÜRÜN TAKİP SİSTEMİNE (ÜTS) YE KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Tıbbi Malzeme Sözleşmesi Yapan Eczaneler İçin ÜRÜN TAKİP SİSTEMİNE (ÜTS) YE KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR? Tıbbi Malzeme Sözleşmesi Yapan Eczaneler İçin ÜRÜN TAKİP SİSTEMİNE (ÜTS) YE KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR? Tıbbi malzeme reçetesi karşılayacak olan meslektaşlarımızın reçete arkasına eklenmesi gereken

Detaylı

E - YENİLİKLER BÜLTENİ

E - YENİLİKLER BÜLTENİ SOFTTRANS Uygulamasında, 3 hatalı şifre girişinden sonra uygulamaya girişin engellenmesi için düzenleme yapılmıştır. (Proje No: 220847) Güvenlik önlemlerinin arttırılması için 3 hatalı giriş sonucunda

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİK TALİMATI

BİLGİ GÜVENLİK TALİMATI BİLGİ GÜVENLİK TALİMATI QDMS No: Bilgi Güvenlik Talimatı AMAÇ Bu talimatın amacı, hastalara ve tüm hastane çalışanlarına ait bilgilerin doğru olarak toplanmasını, depolanmasını, güvenliği sağlanmış bilgisayar

Detaylı

BİLİŞİM SUÇLARI. Teknoloji kullanarak dijital ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi olarak zarar vermek bilişim suçları olarak tanımlanabilir.

BİLİŞİM SUÇLARI. Teknoloji kullanarak dijital ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi olarak zarar vermek bilişim suçları olarak tanımlanabilir. BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI Teknoloji kullanarak dijital ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi olarak zarar vermek bilişim suçları olarak tanımlanabilir. Bilişim suçları nelerdir? Şimdi bilişim

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ Evrak Tarih ve Sayısı: 28/12/2018-9556 *BD0689575212* TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ Sayı : 41.A.00/ Konu : Yardımcı Eczacılar için 2019 Yılı Birinci Başvuru Dönemi İşlemleri Ankara, BÖLGE ECZACI

Detaylı

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ VERİ: İşletme içinde oluşan olayları temsil eden belirli bir işe yarayan ya da yaramayan ham gerçekler, görüntüler,

Detaylı

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DYNED Sistemi EBA-MEBBİS-EOKUL ile koordineli olarak veri alışverişi yapmaktadır. Bu sebeple E- Okul, MEBBİS ve EBA Profil Sayfalarındaki bilgilerin güncel olması gerekmektedir.

Detaylı

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005

ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 ULUSAL GRID ÇALIŞTAYI 2005 Güvenlik ve Sertifika Otoritesi Aslı Zengin asli@ulakbim.gov.tr 21-22 Eylül ANKARA GüVENLiK VE SERTiFiKA OTORiTESi Güvenlik Nedir? Grid Uygulamalarında Güvenlik Çözüm: Sertifika

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

Yerel Ağlarda Port 139 ve Saldırı Yöntemi

Yerel Ağlarda Port 139 ve Saldırı Yöntemi Yerel Ağlarda Port 139 ve Saldırı Yöntemi Merhaba arkadaşlar. Gerek kitap hazırlığında olmam, gerekse de işlerimin oldukça yoğun olmasından dolayı, bir süredir makale yayınlayamadım. Bu süre boşluğunu

Detaylı

1. AYAKTAN HASTA TEDAVİ SÜRECİ. Ön büro - Yeni randevu - Randevu arama işlemleri takip edilerek kayıt ekranına ulaşılır.

1. AYAKTAN HASTA TEDAVİ SÜRECİ. Ön büro - Yeni randevu - Randevu arama işlemleri takip edilerek kayıt ekranına ulaşılır. 1. AYAKTAN HASTA TEDAVİ SÜRECİ ÖN BÜRO HASTA KAYIT HASTA ARAMA PROTOKOL ARAMA YENİ HASTA LİSTESİ 1.1. ÖN BÜRO Hasta kayıt işlemi randevulu hasta kayıt ve randevusuz hasta kayıt olmak üzere iki ayrı şekilde

Detaylı

İL DIŞI SEVK VERİ GİRİŞİ KILAVUZU

İL DIŞI SEVK VERİ GİRİŞİ KILAVUZU İL DIŞI SEVK VERİ GİRİŞİ KILAVUZU İl Dışı Sevk Bilgi Formu, Kurumumuza bağlı sağlık tesislerimizden il dışına yapılan sevklerin hangi gerekçelerle yapıldığı düzenli olarak değerlendirilerek, ihtiyaçlarının

Detaylı

E-REÇETE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

E-REÇETE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ E-REÇETE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ LOGO YAZILIM 12/01/2018 İÇINDEKILER E-REÇETE KURULUM DETAYLARI... 3 Kurulum Yapilan Dizin... 4 Test Uygulamasi/Canlidaki Uygulama Farki... 4 E-Reçete Gönderiminin

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) EĞİTİCİ KULLANICI EĞİTİMİ EĞİTİM SÜRELERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) EĞİTİCİ KULLANICI EĞİTİMİ EĞİTİM SÜRELERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) EĞİTİCİ KULLANICI EĞİTİMİ EĞİTİM SÜRELERİ HİZMETE ÖZEL 1/10 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. 1. DERS...3 1.2. 2. DERS...4 1.3. 3. DERS...5 1.4. 4. DERS...7

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİİLAFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TAKİPOTOMASYONU

T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİİLAFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TAKİPOTOMASYONU T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİİLAFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TAKİPOTOMASYONU -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

DÖNER KANAT TEKNOLOJİ MERKEZİ (DKTM) PROJE SİSTEMİ

DÖNER KANAT TEKNOLOJİ MERKEZİ (DKTM) PROJE SİSTEMİ DÖNER KANAT TEKNOLOJİ MERKEZİ (DKTM) PROJE SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon Numarası V-04 SUNAN Bilgi Yönetimi Sistemleri Müdürlüğü İÇİNDEKİLER 1. Amaç... 1 2. Kapsam... 1 3. Kısaltmalar

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 14 Bilgisayar Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İçerik Bilgi güvenliği Tehdit türleri Dahili tehdit unsurları

Detaylı

T.C KAYMAKAMLIĞI.. Anadolu Lisesi Müdürlüğü ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİYE TABLET TESLİM T U T A N A ĞI

T.C KAYMAKAMLIĞI.. Anadolu Lisesi Müdürlüğü ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİYE TABLET TESLİM T U T A N A ĞI T.C KAYMAKAMLIĞI.. Anadolu Lisesi Müdürlüğü ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİYE TABLET TESLİM T U T A N A ĞI Eğitimde FATİH Projesi kapsamında eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere; aşağıda ismi, adedi, Barkod

Detaylı

HBYS Nedir? HBYS, sağlık kurumlarında yaşanan sorunları ve kaçakları en aza indirmek, başarı seviyesi, zaman, iş gücü ve tıbbi cihazların verimini en

HBYS Nedir? HBYS, sağlık kurumlarında yaşanan sorunları ve kaçakları en aza indirmek, başarı seviyesi, zaman, iş gücü ve tıbbi cihazların verimini en HBYS Nedir? HBYS, sağlık kurumlarında yaşanan sorunları ve kaçakları en aza indirmek, başarı seviyesi, zaman, iş gücü ve tıbbi cihazların verimini en üst düzeye çıkarmak amacıyla geliştirdiğimiz yazılımlardan

Detaylı

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr Bu kılavuz Avira AntiVir Premium Security Suite ürününü hızlı bir şekilde kurmanız için hazırlanmıştır. Ürün ile ilgili ayrıntılı kullanım kılavuzuna www.antivir.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sıkça

Detaylı

Asiston Hizmetleri Bilgilendirme Kitapçığı

Asiston Hizmetleri Bilgilendirme Kitapçığı Asiston Hizmetleri Bilgilendirme Kitapçığı asiston.com.tr 7/24 Bilgisayarcınıza nasıl ulaşırsınız? Telefon ile ara Bizi telefonla arayabilir, 0850 532 0 100 7/24 Bilgisayarcım hattında 1 i Tuşlayarak destek

Detaylı

Genel Sağlık Sigortası MEDULA KASIM-2006

Genel Sağlık Sigortası MEDULA KASIM-2006 Sosyal Güvenlik G Kurumu Sağlık k Geri Ödeme Sistemi Genel Sağlık Sigortası MEDULA KASIM-2006 Hedefler Hizmet Sunucunun iç iş süreçlerine en az müdahale Tüm Hizmet Sunucularını kapsayan bütünleşik bir

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ DOKU TİPLEME LABORATUARI BİLGİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK PROSEDÜR

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ DOKU TİPLEME LABORATUARI BİLGİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK PROSEDÜR SAYFA NO 1 / 5 1-AMAÇ: Hastanemizden hizmet almak için başvuran hastalara ve tüm kurum çalışanlarına, ait bilgilerin doğru olarak toplanmasını, iletilmesini, depolanmasını ve kullanılmasını sağlamak. Hastane

Detaylı

w w w. n a r b u l u t. c o m

w w w. n a r b u l u t. c o m KOLAYCA YÖNETİN! Narbulut un size özel panelinden yetkileriniz dahilinde tüm bilgisayarlarınızın buluta yedeklemelerini kolayca yönetebilir ve kontrollerini yapabilirsiniz. Kullanıcı grupları oluşturabilir,

Detaylı

OPODER TİTUBB SİSTEMİNE ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ. Aralık 2015 (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI)

OPODER TİTUBB SİSTEMİNE ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ. Aralık 2015 (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015 Kayıt Sistemine ön hazırlık DOSYA İÇERİĞİ Ismarlama ortopedik protez ortez

Detaylı