Bo maca nas l yay l r? Bo maca hava yoluyla yay l r ve çok bulafl c bir hastal kt r.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bo maca nas l yay l r? Bo maca hava yoluyla yay l r ve çok bulafl c bir hastal kt r."

Transkript

1 Bo maca HASTALIK Bo macaya ne sebep olur? Bo maca Bordatella pertussis ad nda bir bakteri taraf ndan meydana getirilen bir hastal kt r. Bo maca nas l yay l r? Bo maca hava yoluyla yay l r ve çok bulafl c bir hastal kt r. Bo maca mikrobunu ald ktan sonra belirtiler ne zaman ortaya ç kar? Bo maca n n kuluçka dönemi s kl kla 5-10 gün aras nda de iflir. Belirtilerin ortaya ç kmas için maksimum süre 21 gündür. Bo macan n belirtileri nelerdir? Bo maca hastal üç döneme ayr l r: Kataral dönem: Bu dönem 1-2 hafta sürer. Burun ak nt s, hapfl rma, düflük dereceli atefl ve hafif öksürük (so uk alg nl belirtilerine benzer belirtiler). Paroksismal dönem: Genellikle 1-6 hafta sürer ancak 10 haftaya kadar devam edebilir. Karakteristik bulgular patlar tarzda, yo un ve h zl öksürük nöbetleridir. Nöbetlerin sonunda hastalar oksijensiz kald klar için tipik tiz bir ses ç kmas na neden olan derin bir nefes al rlar. Bebekler ve küçük çocuklar çok hasta ve s k nt l gözükürler ve nöbetler s ras nda morarabilir veya kusabilirler. yileflme dönemi: Aylarca sürebilir. Öksürük genellikle 2-3 haftada kaybolmas na ra men hastalar bir solunum yolu enfeksiyonu geçirirlerse nöbetler tekrarlayabilir. Bo maca adolesan ve eriflkinlerde genellikle daha hafiftir ve di er solunum yolu enfeksiyonlar nda görülen öksürü e benzer dirençli öksürük vard r. Bununla birlikte bu bireyler hastal afl lanmam fl veya eksik afl lanm fl di er insanlara bulaflt rabilirler. 86 Bo maca ne kadar ciddi bir hastal kt r? Bo maca özellikle küçük bebekler için çok ciddi bir hastal k olabilir y llar aras nda bo maca geçiren her befl çocuktan birisi hastaneye yat yordu ve bu oran

2 6 ayl ktan küçük tüm çocuklar n yar s ndan fazlas (%63) demekti. Yine ayn dönemde bo macaya ba l 62 bebek ölümü gerçekleflmiflti ve ölümlerin çok büyük k sm (%90) çok küçük bebekler aras ndayd. Bo macaya ba l oluflan solunum güçlü ü hem hasta hem de ailesi için oldukça s k nt l ve korku verici bir tablo oluflturur. Bo macaya ba l oluflmas muhtemel olan komplikasyonlar nelerdir? Küçük yafltaki çocuklar, daha büyük yafltaki çocuklara ve eriflkinlere k yasla daha fazla istenmeyen sonuçlara maruz kalmaktad r. Bo macaya ba l en s k görülen ve en s k ölüme neden olan komplikasyon, hastal n seyri s ras nda görülen ikinci bir enfeksiyon geliflmesidir. Her 20 bo maca hastas ndan birisinde zatürre geliflir. Küçük bebekler, muhtemelen beyine oksijen temininin azalmas na ba l olarak ortaya ç kan, nöbet ve beyin enfeksiyonuna (ensefalit) daha fazla yakalanma riski tafl rlar y llar aras nda görülen tüm bo maca vakalar n n 1000 de 8 i ve 6 ayl ktan küçük bo maca geçiren çocuklar n 1000 de 14 ü nöbet geçirmifltir. Bo maca sonras nda daha az s kl kla görülen komplikasyonlar kulak enfeksiyonu, ifltahs zl k ve s v kayb d r. Bo macan n tedavisi var m d r? Antibiyotikler bo maca tedavisine yard mc olmaktad r. Hastal n tedavisi hekime dan fl lmal d r. Kullan lan antibiyotik ayn zamanda ayn evde yaflayan kiflilere ve hasta ile yak n temasta olan kiflilere de, afl l olup olmad klar na bak lmaks z n, hastal n bulaflmas ihtimalini azaltmak amac yla uygulanmal d r. Bo maca geçiren kifli ile temasta bulunan 7 yafl n alt ndaki çocuklar e er hala difteri, tetanoz, bo maca afl serilerini tamamlamad ysa, hemen tamamlamas önerilir. E er difteri, tetanoz, bo maca afl lar tamam ise, ancak son doz afl dan sonra 3 y l veya daha uzun bir süre geçtiyse, bir tekrar doz (güçlendirme dozu-rapel doz) difteri, tetanoz, bo maca afl s uygulanmas önerilir. Bo maca hastalar n n ayr ca yatak istirahati, s v deste i ve atefli varsa ateflinin kontrol alt na al nmas önerilir. 87 Bo maca Bo maca geçiren kifli ne kadar süreyle hastal bulaflt r r? Bo maca geçiren kifliler kataral dönemde ve öksürük bafllad ktan sonraki ilk iki hafta içinde (yaklafl k 21 gün süreyle) en yo un flekilde hastal bulaflt r rlar.

3 Bo maca bir kereden fazla geçirilebilir mi? Bo maca geçirmifl bir kiflinin yeniden bo maca geçirmesi s k görülmeyen bir durumdur ama oluflabilir. Yeniden geçirilen bo maca, tipik bo maca tablosu yerine, sürekli devam eden dirençli bir öksürük tablosu fleklinde kendini gösterir. Bo maca geçirdi i laboratuvar testleri ile kesin olarak kan tlanan bir çocu un difteri, tetanoz, bo maca afl lar tamamlanmam flsa, tamamlamas gerekmeyebilir ancak bo maca hastal n n tan s sadece oluflturdu u klinik tabloya dayanarak kondu ise afl lar n tamamlamas nda fayda vard r. BO MACA AfiISI Bo maca afl s ne tip bir afl d r? Bo maca afl s inaktive (ölü) bir afl d r. naktive afl lar canl de ildir ve afl n n içerisinde verilen mikroorganizma vücutta ço almaz. Bu nedenle inaktive afl lar n yeterli düzeyde koruma sa layabilmesi için birden fazla dozda uygulanmas ve belli aral klarla tekrar dozlar n n uygulanmas gerekmektedir. Yan etkisi azalt lm fl difteri, tetanoz, bo maca afl lar n n (aselüler bo maca afl lar ) içerisinde bulunan bo maca etkeninin antijenik yap lar, bakterinin uygun besi yerlerinde ço alt ld ktan sonra komponentlerine ayr lmas, inaktive edilmesi ve saflaflt r lmas yoluyla elde edilir. Bo maca afl s nas l uygulan r? Difteri, tetanoz, bo maca afl s (DTB veya aselüler DTB) kas içine uygulan r. Kimler bo maca afl s olmal d r? Tüm küçük bebekler, e er afl lanmalar n engelleyen herhangi bir t bbi durumlar yok ise, rutin afl lama flemalar dahilinde difteri, tetanoz, bo maca afl s olmal d r. Aselüler bo maca afl s nedir? Difteri, tetanoz, bo maca afl s n n (DTB) içerisinde bulunan bo maca içeri i bu afl ya karfl görülen reaksiyonlar n büyük k sm ndan sorumludur. Afl sonras nda, afl yerinde k zar kl k, flifllik ve a r ve yüksek atefl, huzursuzluk ve a lama gibi yan etkilere neden olabilmektedir. 88 Bo maca Aselüler bo maca içeren difteri, tetanoz, aselüler bo maca (DTaB) afl lar nda ise afl n n içerisinde bo maca mikroorganizmas n n tamam de il baz antijenik yap lar kullan lmaktad r ve yan etkiye neden olan bölümleri büyük oranda uzaklaflt r lm flt r. Bu nedenle difteri, tetanoz ve aselüler bo maca afl lar, bo maca mikrobunun tamam n n kullan ld DTB afl lar na k yasla yar yar ya daha az yan etkiye neden olmaktad r.

4 Kaç doz difteri, tetanoz, bo maca afl s uygulanmal d r? Bebekler için rutin afl flemas 2., 4., 6. aylarda veya 2., 3. ve 4. aylarda üç doz ve aylar aras nda dördüncü doz olmak üzere toplam dört doz olarak uygulan r. Beflinci dozun yani tekrar dozun (rapel) normal koflullarda 4-6 yafl aras nda uygulanmas önerilmektedir yafl nda tetanoz, difteri ve aselüler bo macaya karfl pekfltirme dozu önerilir. fiu anda Türkiye de ilkö retim 8. s n fta Td uygulanmaktad r. Yurtd fl nda birçok ülkede bu uygulama Tdab/ Tdab-IPV fleklinde yap lmaktad r. 19 veya daha üzeri yafllar için de her on y lda bir Td rapeli uygulanmas önerilir. Uygulanacak bu Td rapellerinden birinin aselüler bo maca içermesi önerilir. Ayr ca 1 yafl ndan küçük infantlarla temas halindeki eriflkinlerin aselüler bo maca afl s yla afl lanmas önerilir. Eriflkinlere uygulanabilecek aselüler bo maca afl lar (azalt lm fl doz) da Tdab veya Tdab-IPV fleklinde uygulanabilir. Ayr ca 7 yafl ndan büyük, tetanoza karfl afl lanmam fl veya afl kayd bulunmayan (emin olunamayan) kiflilerde, ilk karfl laflma (0),1. ay, 6 ile12. aylar aras nda olmak üzere üç doz Td afl lamas yap l r. Bu üç Td afl s ndan birinin, tercihen ilkinin, yerine aselüler bo maca içeren bir afl (örn: Tdab, Tdab-IPV) uygulanmas önerilir. Ayr ca Sa l k Bakanl n n do urganl k ça ve gebelerde, neonatal tetanozu engellemeye yönelik, tetanoz afl takvimi afla daki tabloda gösterilmifltir. 89 Bo maca Yukar da da bahsedildi i gibi infantla temas olan eriflkinler aselüler bo maca içerikli afl larla afl lanmal d rlar. Hamile kad nlarda, postpartum dönemde, bebe i bo macaya karfl koruma amac yla, mümkün olan en k sa sürede (mümkünse hastaneden taburcu olmadan) aselüler bo maca içerikli Tdab / Tdab-IPV uygulanmal d r. E er anneye gebeli inin 4. ve 5. ay nda Td uyguland ysa 3. doz Td do umdan sonraki 2. ayda uygulanacakt r. Fakat bu dönemde de, e er anne gebe kalmadan önce bo maca rapeli yapt rmad ise, infant anneden kapabilece i bo macaya karfl korunmas z olacakt r. 7 yafl üzeri eriflkinlerde 0,1,6-12 flemas ile yakalama dozu (catch-up) uyguland göz önünde bulundurulmal d r. ACIP bo maca ba fl klamas na ihtiyaç duyuldu unda, bo macaya karfl kazan lacak ba fl kl n sa layaca faydan n meydana gelebilecek lokal yan etki (k zar kl k, flifllik vb) riskinden çok daha yüksek oldu u için, Tdap/ Tdap-IPV nin son difteri veya tetanoz toksoidi içeren afl üzerinden geçen zamandan ba ms z olarak uygulanabilece ini söylemektedir. Dolay s yla 3. doz Td yerine Tdab/Tdab-IPV uygulan p 4. ve 5. dozlara da kal nd yerden devam edilebilir.

5 Yan etkileri azaltmak için afl n n yar m doz olarak uygulanmas ifle yarar m? Yar m doz difteri, tetanoz, bo maca afl s hiçbir koflulda önerilmemektedir. Yar m doz uygulanan afl yeterli derecede ba fl kl k düzeyi sa lamas aç s ndan bir soru iflaretine sebep olurken bu doz eksik kabul edilece i için çocu un yeniden tam dozlarla afl lanmas gerekebilecektir. Yan etkilerin azalt ld asellüler afl lar n kullan lmas en do ru yaklafl md r. Çocuklu unda bo maca afl lar n tam olarak yapt rm fl bir eriflkin belirli aral klarla tekrar doz bo maca afl s yapt rmal m d r? DTaB ya da DTB afl s 7 yafl n üzerinde önerilmedi i için bu afl lar n adolesan ve eriflkinlerde kullan m yoktur. Ancak bu afl larla çocukluk ça ndaki afl lanma oranlar yükseldikçe, afl ve do al hastal n oluflturdu u ba fl kl k zamanla da azald için bo maca hastal adolesan ve eriflkin döneme kaymakta, buna karfl n bo macaya ba l ölümlerin % 90' 4 aydan küçük bebeklerde y llar içerisinde artan oranlarda görülmektedir. Bo macaya karfl çocukluk ça nda yap lan afl lamalar zamanla koruyuculuk etkisini kaybetti i için bo maca vakalar art k adolesan ve eriflkinlerde daha s k görülmeye bafllanm flt r. Ülkemizde Sa l k Bakanl n n yapt bir araflt rmaya göre eriflkin vakalar n tüm vakalara olan oran n n 2005 y l ndan sonra 2,5 kat artt saptanm flt r. Hastal n bebeklere bulaflmas % 75 oran nda bebe in çevresindeki anne-baba-kardefl veya di er kiflilerden olmaktad r. DTaB ya da DTB afl s n n ilk 3 dozu tamamland ktan sonra bo macaya karfl tam koruyuculuk bafllar. Bu nedenle, bebekler yaflamlar n n ilk aylar nda bo macaya karfl korumas z kalabilmektedir. lk aylar nda bebe in bo macaya yakalanmamas için anne, baba, kardefl ve bebeklerle temas olan di er kiflilerin (örn. bak c, sa l k personeli vb.) bo macaya karfl ba fl kl klar n n tam olmas gerekir y l ndan itibaren kullan ma sunulmufl olan azalt lm fl difteri, azalt lm fl aselüler bo maca, tetanoz ve/veya inaktive polio içerikli adsorbe afl lar (Tdap/Tdap-IPV) 3 yafltan itibaren üst yafl s n r olmaks z n hat rlatma dozu olarak adolesan ve eriflkinlerde önerilmektedir. Adolesanlarda 1 doz ve eriflkin dönemde de 10 y lda bir yap lan Td dozlar ndan birisinin yerine bo maca içerikli bu yeni jenerasyon Tdap/ Tdap-IPV afl lar önerilmektedir. Ayr ca Küresel Bo maca Giriflimi (GPI) taraf ndan 2001 y l ndan itibaren ve Birleflik Devletler'de ACIP taraf ndan 2004 y l ndan itibaren, postpartum dönemde annelere ve infantla temas olan kiflilere (baba-kardefl-bak c -sa l k personeli dahil) bo maca rapeli yap lmas önerilmektedir 90 Bo maca

6 Adolesan ve eriflkin dönemde uygulanacak bo maca hat rlatma dozu hem genel olarak hafif seyretti ini bildi imiz ancak bo maca komplikasyonlar n n yine de görülebildi i (baz çal flmalara göre %26 oran nda) bu yafl grubu kiflilerde hastal k oluflumunu engelleyecek hem de bo macan n toplumdaki dolafl m n azaltarak 4 aydan küçük bebeklerde ölümcül sonuçlanabilen bo macan n bebeklere bulafl n engelleyecektir. Bo maca afl s ne kadar güvenilirdir? Çocuklar n ço unlu u difteri, tetanoz, bo maca afl s na karfl ciddi reaksiyon gelifltirmemektedir. Afl dan sonra en s k görülen reaksiyonlar, afl n n yap ld yerde k zar kl k, flifllik ve a r gibi lokal reaksiyonlard r. Bu reaksiyonlar özellikle afl n n dördüncü, beflinci dozlar ndan sonra görülmektedir. Di er muhtemel reaksiyonlar hafif atefl, ifltahs zl k, yorgunluk ve kusmad r. Yan etkisi azalt lm fl (aselüler) difteri, tetanoz, bo maca afl lar n n kullan lmas, görülen bu hafif reaksiyonlar n daha da az görülmesini sa lamaktad r. Bo maca afl s na ba l ne gibi yan etkiler bildirilmifltir? Aselüler difteri, tetanoz, bo maca afl s na ba l 3 saat veya daha uzun süren a lama (yaklafl k 1000 çocukta 1 oran nda) ve yüksek atefl ( çocukta 1 oran nda) gibi ciddi reaksiyon nadirdir. Bu yan etkilerin büyük k sm n n afl n n içeri indeki bo maca etkenine ba l oldu una inan lmaktad r. Bu nedenle bu yan etkilerin görüldü ü çocuklar difteri, tetanoz afl s ile afl lanabilirler. Nöbet gibi çok ciddi reaksiyonlar çok nadir görülmekte ve afl ya ba l olup olmad kesin olarak söylenememektedir. Difteri, tetanoz, bo maca afl s ne kadar etkin bir afl d r? Genelde inaktive (ölü) afl lar ba fl klama sa lamada canl afl lar kadar etkin de ildir. Aselüler difteri, tetanoz, bo maca afl lar ile yap lan çal flmalarda, 3 veya 4 doz afl lanan çocuklar bo macaya karfl %80-85 korunmaktad r. Elde edilen ba fl kl k ise 5-10 y l sürmektedir. Kimler bo maca afl s olmamal d r? Difteri, tetanoz, bo maca afl s na karfl ciddi alerjik reaksiyon ortaya ç kmas veya afl dan sonra ensefalopati geliflmiflse ve ensafalopati baflka herhangi bir sebebe ba lanamam flsa, afl n n di er dozu uygulanmamal d r. Bo maca afl s ndan sonra nadiren ortaya ç kan baz reaksiyonlar, afl n n takip eden dozlar n n uygulanmas konusunda dikkatli olmay gerektirir. Bu reaksiyonlar 40.5ºC nin üzerinde atefl ve flok durumu, 3 saat veya daha uzun süreyle sürekli a lama veya afl dan 91 Bo maca

7 sonraki 3 gün içinde ortaya ç kan konvülziyondur (nöbet). Bu yan etkilerden birisinin varl nda bile, yayg n bo maca salg n n n varl gibi, hastal n riskinin afl n n riskinden çok daha fazla oldu u durumlar vard r. Muhtemel veya potansiyel nörolojik hastal olan bebek veya çocuklar n durumlar tamamen de erlendirilip tedavi edilene veya kontrol alt na al nana kadar difteri, tetanoz, bo maca afl s ertelenmelidir. Difteri, tetanoz, bo maca afl s nörolojik bozuklu a yol açmamas na ra men, afl n n uygulanmas halihaz rda var olan nörolojik tablonun ortaya ç kmas na neden olup yanl fl de erlendirilebilmektedir. Orta ve ciddi derecede hastal olanlar n tamamen düzelene kadar afl lar n ertelemeleri önerilmektedir. Bo maca afl s bo macaya neden olabilir mi? Hay r. 92 Bo maca Eriflkinlerdeki güncel Bo maca afl s önerileri nelerdir? Afl lama oranlar yükseldikçe, bo maca hastal adolesan ve eriflkin döneme kaymakta buna karfl n bo macaya ba l ölümlerin % 90' 4 aydan küçük bebeklerde y llar içerisinde artan oranlarda görülmektedir. Hastal n bebeklere bulaflmas % 75 oran nda bebe in çevresindeki anne-baba-kardefl veya di er kiflilerden olmaktad r. Dünya Sa l k Örgütü verilerine göre tüm dünyada her y l 50 Milyon bo maca vakas görülmektedir ve toplam kifli bo maca nedeniyle hayat n kaybetmektedir. Bo maca özellikle küçük bebekler için çok ciddi sonuçlanabilen ölümcül bir hastal kt r. Küçük bebekler, muhtemelen beyinlerine oksijen sa lanmas n n azalmas na ba l olarak ortaya ç kan, nöbet ve ensefalite daha fazla oranda yakalanma riski tafl rlar. Her y l ülkemizde ve dünyada bo macaya yakalanan her 100 bebekten 4'ü hayat n kaybetmektedir. Antibiyotikler, bo macan n öksürük gibi belirtilerini azaltmada çok etkili de ildir. Hastal k gelifltikten sonra bo maca hastalar yatak istirahatine al nmal, s v deste i verilmeli ve atefli varsa kontrol alt na al nmal d r. Hastal k yaklafl k olarak hafta sürmekte ve bu dönemde iflgücü kayb ve afl r tedavi giderlerine neden olmaktad r. Bo macaya karfl anne-babalar, bebeklerini veya çocuklar n afl ile koruyabilirler. Bebeklere 2 ayl kken yap lmaya bafllanan ve 4, 6 ve 18 ayl k olduklar nda tekrarlanan karma afl DTaB (difteri, tetanoz, asellüler bo maca), bebe i bo macaya karfl korumak için uygulan r. Ancak, karma afl n n ilk 3 dozu tamamland ktan sonra bo macaya karfl tam koruyuculuk bafllar. Bu nedenle, bebekler yaflamlar n n ilk aylar nda bo macaya karfl korumas z kalabilmektedir. lk aylar nda bebe in bo macaya yakalanmamas için anne, baba, kardefl ve bebeklerle temas olan di er kiflilerin (örn. bak c, sa l k personeli vb.)

8 93 Bo maca bo macaya karfl ba fl kl klar n n tam olmas gerekir. Amerikan Ba fl klama Dan flma Komitesi ACIP, 2004 y l ndan itibaren postpartum dönemde annelere ve infantla temas olan kiflilere (sa l k personeli dahil) bo maca rapeli yap lmas n önermektedir. Koza stratejisi olarak adland r lan bu yaklafl m, 17 ülkeden 37 uzman n oluflturdu u Global Pertusis Griflimi (GPI) taraf ndan, 1 yafl alt bebeklerle temas olan tüm kifliler için de (anne-baba-kardefller vb gibi) önerilmektedir. ACIP, e er son Td dozundan 10 y ldan uzun bir süre geçmifl ise gebelikte trimesterda Td yerine Tdap (azalt lm fl difteri ve azalt lm fl asellüler bo maca içeren kombine afl ) önermektedir. nfantla temas olabilecek kiflilere (anne-baba-kardefl-bak c -sa l k personeli vb) yap lacak bir doz Tdap veya Tdap-IPV, infantlar ba fl kl geliflene kadar bo macaya karfl koruyacakt r. Ayr ca, yaflamlar n n ilk y llar nda uygulanan DTaB afl s n n koruyuculu unun devam etmesi için 4-6 yafltaki çocuklar n karma afl lar da Tdap-IPV olarak tekrar edilmelidir. Bu okul öncesi dönemde karma afl ile kombine çocuk felci afl s n n da tekrar edilmesi, her dört hastal a karfl (difteri, tetanoz, bo maca, çocuk felci) koruyuculu un devam aç s ndan önemlidir. 4-6 yafl çocuklara yap lacak 1 doz Tdap veya Tdap-IPV hem onlar hem de çevrelerindeki küçük bebekleri bo macaya karfl koruyacakt r. Ayr ca primer karma afl lar tamamlanm fl her anne-baba veya küçük bebeklerle temas olan kifliler (örn. bak c, sa l k personeli vb.) yaflamlar boyunca en az bir kez Tdap veya Tdap-IPV afl s olabilirler. Böylece hem kendilerini hem de bebeklerini bo macaya karfl koruyabileceklerdir. Tdap veya Tdap- IPV afl s 10 y lda bir uygulanan Td afl s dozlar ndan birinin yerine de kullan labilmektedir. Tetanoz hat rlatma dozu olarak uyguland nda tetanoza karfl yeterli düzeyde ba fl kl k oluflturur.

Pnömokokal hastal klar

Pnömokokal hastal klar Pnömokokal hastal klar HASTALIK Pnömokokal hastal klar n etkeni nedir? Pnömokokal hastal klara Streptococcus pneumoniae ad verilen bir bakteri neden olur. Bu bakterinin 80 den fazla tipi vard r. Bunlar

Detaylı

Hepatit B. HASTALIK Hepatit B nin etkeni nedir? Hepatit B hepatit B virüsü (HBV) ile meydana getirilen bir hastal kt r.

Hepatit B. HASTALIK Hepatit B nin etkeni nedir? Hepatit B hepatit B virüsü (HBV) ile meydana getirilen bir hastal kt r. Hepatit B HASTALIK Hepatit B nin etkeni nedir? Hepatit B hepatit B virüsü (HBV) ile meydana getirilen bir hastal kt r. HBV nas l yay l r? Hepatit B, hepatit B li kiflilerin kan veya vücut s v lar yoluyla

Detaylı

Hepatit A. HASTALIK Hepatit A n n etkeni nedir? Hepatit A n n etkeni hepatit A virüsüdür (HAV).

Hepatit A. HASTALIK Hepatit A n n etkeni nedir? Hepatit A n n etkeni hepatit A virüsüdür (HAV). Hepatit A HASTALIK Hepatit A n n etkeni nedir? Hepatit A n n etkeni hepatit A virüsüdür (HAV). Hepatit A nas l yay l r? Hepatit A virüsü, hepatit A geçirmekte olan kiflilerin d flk s ile yay lmaktad r.

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 62

Detaylı

Çocuk ve Tüberküloz (Verem)

Çocuk ve Tüberküloz (Verem) TÜRK TORAKS DERNEĞİ EĞİTİM KİTAPLARI SERİSİ Çocuk ve Tüberküloz (Verem) Pediyatrik Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu TÜRK TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S Türk Toraks Derne i yay n d r Türk Toraks Derne

Detaylı

HİÇBİR KADIN YAŞAM VERİRKEN ÖLMEMELİ! GÜVENLİ ANNELİK. Doç. Dr. Günay SAKA MAYIS 2011

HİÇBİR KADIN YAŞAM VERİRKEN ÖLMEMELİ! GÜVENLİ ANNELİK. Doç. Dr. Günay SAKA MAYIS 2011 HİÇBİR KADIN YAŞAM VERİRKEN ÖLMEMELİ! GÜVENLİ ANNELİK Doç. Dr. Günay SAKA MAYIS 2011 1 GÜVENLİ ANNELİK GİRİŞİMİ Yüksek maternal mortalite ve morbiditeyi azaltmak için, 1987 yılında DSÖ öncülüğünde Nairobi

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

BALIK YAĞI MI BALIK MI?

BALIK YAĞI MI BALIK MI? BALIK YAĞI MI BALIK MI? Son yıllarda balık yağı ile ilgili kalp damar hastalıklarından tutun da romatizma, şizofreni, AIDS gibi hastalıklarda balık yağının kullanılmasının yararları üzerine çok sayıda

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 1. ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? Romatizmal ateş, streptokok adı

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Güncel Verilerle HIV/AIDS. Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM)

Dünyada ve Türkiye de Güncel Verilerle HIV/AIDS. Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM) Dünyada ve Türkiye de Güncel Verilerle /AIDS Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM) Dünyada /AIDS Dünya Sa l k Örgütü (DSÖ)/UNAIDS taraf ndan Aral k 2010 tarihinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI HEKSA DERİ MERHEMİ. Deriye lokal olarak uygulanır. Etkin madde:

KULLANMA TALİMATI HEKSA DERİ MERHEMİ. Deriye lokal olarak uygulanır. Etkin madde: KULLANMA TALİMATI HEKSA DERİ MERHEMİ Deriye lokal olarak uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde 30 mg oksitetrasiklin e eşdeğer oksitetrasiklin hidroklorür ve 10.000 ünite polimiksin B ye eşdeğer

Detaylı

GENĠġLETĠLMĠġ BAĞIġIKLAMA PROGRAMI. Dr. Turan BUZGAN Sağlık Bakanlığı MüsteĢar Yardımcısı

GENĠġLETĠLMĠġ BAĞIġIKLAMA PROGRAMI. Dr. Turan BUZGAN Sağlık Bakanlığı MüsteĢar Yardımcısı GENĠġLETĠLMĠġ BAĞIġIKLAMA PROGRAMI Dr. Turan BUZGAN Sağlık Bakanlığı MüsteĢar Yardımcısı 1 Türkiye AĢı Tarihçesi 1930 lar: Çiçek 1937: Difteri, Boğmaca 1952: BCG 1963: Oral Polio 1968: DBT 1970: Kızamık

Detaylı

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI 4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI Resul KURT* I. G R fi Ülkemizde 4447 say l Kanunla, emeklilikte köklü reformlar yap lm fl, ancak 4447 say l yasan n emeklilikte kademeli

Detaylı

KULLANMA TALİMATI FERICOSE

KULLANMA TALİMATI FERICOSE KULLANMA TALİMATI FERICOSE 100mg/5ml İ.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 100 mg (20 mg/ml) elementer demire eşdeğer 2700 mg demir hidroksit

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

Sa l k Personelinde Afl lama

Sa l k Personelinde Afl lama Prof. Dr. Gaye USLUER Eskiflehir Osmangazi Üniversitesi T p Fakültesi, nfeksiyon Hastal klar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal, ESK fieh R e-posta: gusluer@ogu.edu.tr S a l k personeli afl yla önlenebilir

Detaylı

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet Diyabet te Sağlık Önerileri Diyabet BR.HLİ.041 Diyabette Sağlık Önerileri Her sağlıklı birey gibi diyabetli birey de bireysel bakımını sağlamalı; diyabete bağlı gelişen özellikli durumlarda gereken uygulamaları

Detaylı

ÇOCUK ve ERGENL KTE GUATR

ÇOCUK ve ERGENL KTE GUATR ÇOCUK ve ERGENL KTE GUATR GUATR NED R? Bu kitapç n içeri i Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derne i nin web sitesinden faydalan larak haz rlanm flt r. www.cocukendokrindiyabet.org Tiroid bezi Guatr Tiroid

Detaylı

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6)

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6) over kanseri taramas ndaki yetersizli ini göstermektedir. (1) Transvaginal ultrasonografinin sensitivitesinin iyi olmas na ra men spesifitesinin yeterli olmamas kullan m n k s tlamaktad r. Son yay nlarda

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Hasta Rehberi Say 6 KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Orta kolayl kta okunabilir rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi - Say 6 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri

Detaylı

Çocuk Enfeksiyon Hastal klar Derne i Afl Takvimi Önerileri; 2009 Y l *

Çocuk Enfeksiyon Hastal klar Derne i Afl Takvimi Önerileri; 2009 Y l * 43 Çocuk Enfeksiyon Hastal klar Derne i Afl Takvimi Önerileri; 2009 Y l * Pediatric Infectious Diseases Society, Vaccination Recommendations; 2009 Haz rlayan:, Türkiye *: Çocuk Enfeksiyon Dergisi Afl Özel

Detaylı

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) 1 GÜNDEM Tanım Epidemiyoloji (Hastalığın Yayılımı) Mücadele Soru-Cevap 2 Afrika Hastalığı Nedir? Sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

Zika Virüs: Panik Olmayalım, Akıllı Olalım / Cavit Işık Yavuz

Zika Virüs: Panik Olmayalım, Akıllı Olalım / Cavit Işık Yavuz Zika Virüs: Panik Olmayalım, Akıllı Olalım / Cavit Işık Yavuz Dünya Sağlık Örgütü 1 Şubat günü bir halk sağlığı acili uyarısı yaptı. Bu uyarı uluslararası düzeyde geçerli bir acil uyarı. Bu uyarının nedeni

Detaylı

SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi Asinetobakterli Hastalarda DAS Uygulamalar ve yilefltirme Çabalar

SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi Asinetobakterli Hastalarda DAS Uygulamalar ve yilefltirme Çabalar SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi Asinetobakterli Hastalarda DAS Uygulamalar ve yilefltirme Çabalar Hmfl. Özlem SANDIKCI SB Sakarya E itim ve Araflt rma Hastanesi, nfeksiyon Kontrol Hemfliresi,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. aluminyum fosfata adsorbe edilmiş...0.5 mg Al +3. difteri toksoidi taşıyıcı proteinine konjuge edilmiş...

KULLANMA TALĐMATI. aluminyum fosfata adsorbe edilmiş...0.5 mg Al +3. difteri toksoidi taşıyıcı proteinine konjuge edilmiş... KULLANMA TALĐMATI SYNFLORIX 0.5 ml IM enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Pnömokokal polisakkarit konjuge aşısı (adsorbe) Kas içine uygulanır. Etkin maddeler: Her bir 0.5 ml doz:

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LUCENTIS 10 mg/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Göz içine uygulanır. Etkin madde: Her flakonun 0,3 ml si 3 mg ranibizumab içerir. Yardımcı maddeler: Alfa,alfa-trehaloz dihidrat,

Detaylı

Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması Genelgesi 2004 / 64

Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması Genelgesi 2004 / 64 Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Genelgesi 2004 / 64 Tarihi:03.05.2004 Sayısı:2004/64-1838 SAĞLIK BAKANLIĞI Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANKARA 03/05/2004 Sayı : B100ACS0140000-9216/1853

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

Geniflletilmifl Ba fl klama Program

Geniflletilmifl Ba fl klama Program Klinik Geliflim 18 (3) - (12-19) 2005 Geniflletilmifl Ba fl klama Program Sa l k Bakanl Temel Sa l k Hizmetleri Genel Müdürlü ü, Ankara Özet Geniflletilmifl ba fl klama program ve bu programdaki hastal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. KULLANMA TALİMATI KONTİL çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum siklamat, povidon K-30, sukroz,

Detaylı

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler:

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler: Mikro TESE Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Mikroskopik TESE ameliyatı genel, veya bolgesel anestezi altında yapılabilir. Skrotum (torba) orta hattan 4 cm lik bir kesi yapılırak testislere ulaşılır ve testisler

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR Hepatit C nedir? Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Hepatit C hastalığı olarak bilinir ve %70 kronikleşir, siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri

Detaylı

2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim

2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim 2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim (TÜSİAD ve UNFPA Ortak Raporunun Değerlendirilmesi) Prof. Dr. Zafer Öztek 27 Kasım 2012 Fütürist Prof. David Passig 2050 adlı eserinde Türkiye nin 2050 yılında Dünyadaki

Detaylı

HIV/AIDS HASTALI INDA SON GEL fimeler

HIV/AIDS HASTALI INDA SON GEL fimeler /AIDS HASTALI INDA SON GEL fimeler Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM) /AIDS hastal sadece eriflkinleri de il, bebek, çocuk, genç, yafll demeden rk, cinsiyet,

Detaylı

TÜRKİYE DE HASTANEDE YATAN HASTALARIN AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK BİLGİ VE DAVRANIŞLARINI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

TÜRKİYE DE HASTANEDE YATAN HASTALARIN AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK BİLGİ VE DAVRANIŞLARINI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI TÜRKİYE DE HASTANEDE YATAN HASTALARIN AKILCI İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK BİLGİ VE DAVRANIŞLARINI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI Sayın İlgili; Bu anket çalışması, akılcı ilaç kullanımı konusunda mevcut durumun değerlendirilmesi

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S. Tüberküloz

TÜRK TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S. Tüberküloz TÜRK TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S Tüberküloz Türk Toraks Derne i Tüberküloz Çal flma Grubu Türk Toraks Derne i Yay n d r Türk Toraks Derne i E itim Kitaplar Serisi, solunum hastal klar konusundaki

Detaylı

P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük. P-2 Anatomik Boyun Yast Küçük. Anatomik Yast klar. P-3 Anatomik Boyun Yast Çocuk

P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük. P-2 Anatomik Boyun Yast Küçük. Anatomik Yast klar. P-3 Anatomik Boyun Yast Çocuk P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük Sürekli elastik ve fleklini koruyabilen poliüretan köpükten üretilen yast k özel tasarlanan ergonomik flekliyle omuz ve boyun bölgesinin gevflemesini sa lar. Fermuarl, kolayl

Detaylı

Çocuğum Krup Oldu! Türkischer Elternratgeber Krupp. Doktorunuzla birlikte çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğum Krup Oldu! Türkischer Elternratgeber Krupp. Doktorunuzla birlikte çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz. Türkischer Elternratgeber Krupp Çocuğum Krup Oldu! Doktorunuzla birlikte çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz. Anne babalar için yararlı ipuçları: Bir krupnöbetinde ne yapmalı? Krupa karşı hangi ilaçlar

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL

GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL Hasta Rehberi Say 7 GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL Orta kolayl kta okunabilir rehber Genç Yetiflkinlerde Büyüme Hormonu Eksikli i - Say 7 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading

Detaylı

TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S Toraks Derne i Yay n d r

TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S Toraks Derne i Yay n d r Toraks Derne i Yay n d r Toraks Derne i E itim Kitaplar Serisi, solunum hastal klar konusundaki güncel bilgiler ile hastal klardan korunma, önlem ve tedavi bilgilerinin, anlafl l r ve kolay uygulan r flekilde

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

Dr.Ertan BEYATLI ANKARA 11 Aral k 2017 F t k, Göbek Dü mesi

Dr.Ertan BEYATLI ANKARA 11 Aral k 2017 F t k, Göbek Dü mesi Göbek f t : Sebepleri, Belirtilerive Tan s Dr.Ertan BEYATLI ANKARA 11 Aral k 2017 F t k, Göbek Dü mesi Göbek f t nedir? Göbekkordonu, bir anne ile fetüsü rahimdeyken birbirine ba lar. Bebe in göbek ba,

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

AŞILAR OLMASAYDI. Prof. Dr. Ufuk BEYAZOVA Koru Hastanesi 4.03. 2016

AŞILAR OLMASAYDI. Prof. Dr. Ufuk BEYAZOVA Koru Hastanesi 4.03. 2016 AŞILAR OLMASAYDI Prof. Dr. Ufuk BEYAZOVA Koru Hastanesi 4.03. 2016 1800 ler Edward Jenner 1796 da çiçek aşısını keşfetti İngiltere de yaygın olarak uygulanmaya başladı Aşı karşıtı gruplar karşı çıkmakta

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ Sayfa No: / 5. AMAÇ: Bu Prosedürün amacı Sakarya Yenikent Devlet Hastanesinde yapılan faaliyetlerde "Hasta ve Çalışan Güvenliği" açısından oluşabilecek tehlikeleri tanımlayarak, bu tanımlamalar neticesinde

Detaylı

Zatürre: Nedir? Nasıl Korunulur?

Zatürre: Nedir? Nasıl Korunulur? TÜRK TORAKS DERNEĞİ EĞİTİM KİTAPLARI SERİSİ Zatürre: Nedir? Nasıl Korunulur? Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu ve Pediatrik Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu TORAKS DERNE E T

Detaylı

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar Kazand ran Güç Mercedes-Benz orijinal ya lar arac n z üreten uzmanlar taraf ndan, gelifltirilmifltir. Mercedes-Benz in dilinden en iyi Mercedes-Benz

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MART 2016 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur.

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur. SES DALGALARI 1. Kesik koni biçiminde k vr lm fl bir mukavvan n dar k sm kula a tutuldu unda sesin daha iyi duyulmas sesin mukavvan n yüzeyinde çarp p yans mas n n bir sonucudur. Di erleri sesin iletimi

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı 1. AMAÇ (YBÜ) nde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolü. 2. KAPSAM İlgili birimde görev yapan, üniteye giren ve hastayla ilgilenen herkesi kapsar. 3. TEMEL İLKELER 1. YBÜ hastane

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K S STEM NDE S GORTALILARIN YAfiLILIK AYLI ININ HESAPLANMASININ USUL VE ESASLARI

SOSYAL GÜVENL K S STEM NDE S GORTALILARIN YAfiLILIK AYLI ININ HESAPLANMASININ USUL VE ESASLARI SOSYAL GÜVENL K S STEM NDE S GORTALILARIN YAfiLILIK AYLI ININ HESAPLANMASININ USUL VE ESASLARI Yunus YELMEN* I-G R fi 5510 say l Kanuna göre sigortal lar n yafll l k ayl na hak kazan p kazanmad klar yafl

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 18 Aral k 1979 da Birle mi Milletler Genel cinsiyet ayr mc l n yasaklayan ve kad n haklar n güvence alt na alan

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 142

Detaylı

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu antalya EAH Çalışmaya Katılan

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri ÖNEMLİ! İlaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Kilonuza dikkat ediniz. Ani bir kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) durumuna karşı yanınızda her zaman birkaç adet şeker bulundurunuz. Mutlaka egzersiz

Detaylı

Bovilis BVD. BVD kontrolünde lider. ARAfiTIRMA PERFORMANS DÜRÜSTLÜK

Bovilis BVD. BVD kontrolünde lider. ARAfiTIRMA PERFORMANS DÜRÜSTLÜK Bovilis BVD BVD kontrolünde lider ARAfiTIRMA PERFORMANS DÜRÜSTLÜK BVD: Gizli düflman Bovine Viral Diarrhoea (BVD), modern s r endüstrisinin en maliyetli hastal klar ndan biridir. Hastal ktan sorumlu virüs

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

Fevzi Pafla Cad. Dr. Bar fl Ayd n. Virgül (,) 2. Baz k saltmalar n sonuna konur.

Fevzi Pafla Cad. Dr. Bar fl Ayd n. Virgül (,) 2. Baz k saltmalar n sonuna konur. 2. Baz k saltmalar n sonuna konur. Dr. Bar fl Ayd n Fevzi Pafla Cad. 3. Say lardan sonra s ra bildirmek için konur. Sonucu ilân ediyorum: 1. Ali, 2. Kemal, 3. Can oldu. Hepsini tebrik ederim. Virgül (,)

Detaylı

nfluenza (Grip) Grip ne kadar ciddidir? Pek çok insan n gribin bir çeflit so uk alg nl oldu unu düflünmesine ra men grip

nfluenza (Grip) Grip ne kadar ciddidir? Pek çok insan n gribin bir çeflit so uk alg nl oldu unu düflünmesine ra men grip nfluenza (Grip) HASTALIK nfluenza n n (gribin) etkeni nedir? nfluenza ya influenza virüsü neden olur. Üç ana tipi vard r: A, B ve C. Bu virüsler genetik yap lar ile birbirinden ayr l r. Bu üç tipten A

Detaylı

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca)

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Erişkin ve büyük çocuklarla kıyaslandığında, 12 ay altındaki infantlar gerçek anlamda yüksek boğmaca oranlarına ve boğmaca ile ilişkili ölümlerin geniş

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MEDOTİLİN 1000 mg/4ml İ.M./İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MEDOTİLİN 1000 mg/4ml İ.M./İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MEDOTİLİN 1000 mg/4ml İ.M./İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin Madde: Her bir ampul 1000 mg Kolin alfoskerat a

Detaylı

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur.

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. OTİZM NEDİR? Otizm, sosyal ve iletişim Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. GÖRÜLME SIKLIĞI Son verilere göre 110 çocuktan birini etkilediği kabul edilmektedir

Detaylı

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENFOMA LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENF SİSTEMİ NEDİR? Lenf sistemi vücuttaki akkan dolaşım sistemidir. Lenf yolu damarlarındaki bağışıklık hücreleri,

Detaylı

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Bu kitapç n içeri i Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derne i nin web sitesinden faydalan larak haz rlanm flt r. www.cocukendokrindiyabet.org KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ En

Detaylı

Neden grip aşısı için bir davetiye alırsınız?

Neden grip aşısı için bir davetiye alırsınız? 2014 Grip aşısı (Aile) doktorunuz grip aşısı olmanız için size bir davetiye gönderir. Bu broşürde grip aşısı ile ilgili önemli bilgileri okuyabilirsiniz. Grip aşısı olmaya karar verdiniz mi? O zaman grip

Detaylı

Bovilis Bovipast RSP ile benzersiz koruma

Bovilis Bovipast RSP ile benzersiz koruma Bovilis ile benzersiz koruma Özel kombinasyon Çift adjuvan IRP teknolojisi Erken koruma Maternal antikor varl nda da etkinlik Güvenlik Önerilen afl lama program : Antikor titresi 1. afl lama Bovilis Rapel

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her saşe1200 mg asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Beta karoten, aspartam, sorbitol ve portakal aroması içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her saşe1200 mg asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Beta karoten, aspartam, sorbitol ve portakal aroması içerir. KULLANMA TALİMATI ASİST 1200 mg toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her saşe1200 mg asetilsistein içerir. Yardımcı maddeler: Beta karoten, aspartam, sorbitol ve portakal aroması içerir. Bu ilacı

Detaylı

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16 Seramik in alfabesi 16 Seramik nerelerde kullan l r Konutlar Banyo, tuvalet ve mutfaklar. Islak alanlar dedi imiz bu mekanlar n hem zemininde, hem de duvarlar nda seramik kullan l r. Bu noktada Türkiye

Detaylı

Hasta Rehberi Say 14. NTRAÜTER N BÜYÜME GER L Orta kolayl kta okunabilir rehber

Hasta Rehberi Say 14. NTRAÜTER N BÜYÜME GER L Orta kolayl kta okunabilir rehber Hasta Rehberi Say 14 NTRAÜTER N BÜYÜME GER L Orta kolayl kta okunabilir rehber ntraüterin Büyüme Gerili i - Say 14 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ eskemre@gmail.com Kaynaştırma Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitim Ortamları Tam zamanlı genel eğitim sınıfı Öğretmene danışmanlık sağlandığı tam zamanlı

Detaylı

HSBS Misafir Anne Modülü

HSBS Misafir Anne Modülü HSBS Misafir Anne Modülü 1 Misafir Anne Uygulaması Uygulama kapsamında öncelikle, her ilde olumsuz iklim ve yol şartlarının ulaşımı imkânsız hale getirebildiği bölgeler ve bu bölgelerdeki gebeler ile sosyal

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş : 27 Ekim 1989 Adres : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü Dikimevi - Ankara Tel : 363 03 26-363 03 27 ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 253 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 5035 SAYILI KANUNDAK MADDES KANUN MADDES N N ESK fiekl KANUN MADDES N N YEN fiekl 49/7 Destek ve muafiyetler

Detaylı

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarının yurt içi ve

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL krem Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL krem Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL krem Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: 100 g krem 5 g tribenosid ve 2 g lidokain hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol setosteril eter, setil alkol, izopropil

Detaylı

elero SoloTel Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z!

elero SoloTel Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z! SoloTel elero Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z! elero GmbH Antriebstechnik Linsenhofer Str. 59 63 D-72660 Beuren info@elero.de www.elero.com 309400 Nr. 18 101.5401/0305 çerik Güvenlik

Detaylı

Yeniflemeyen Zarlar B:

Yeniflemeyen Zarlar B: Yeniflemeyen Zarlar Ahmet, Belgün den daha uzun boyluysa, Belgün de Cemal den daha uzun boyluysa, Ahmet, Cemal den daha uzun boyludur, önermesi hiç kuflkusuz do rudur. Çünkü A > B ve B > C eflitsizliklerinden,

Detaylı

2- Hastalara muayenehaneye ilk defa mı? Sürekli mi? geldikleri sorulduğunda %30 u ilk defa %70 i sürekli geldiklerini bildirmişlerdir (Şekil 2).

2- Hastalara muayenehaneye ilk defa mı? Sürekli mi? geldikleri sorulduğunda %30 u ilk defa %70 i sürekli geldiklerini bildirmişlerdir (Şekil 2). RAPOR Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını açıklamasından sonra Sağlık Bakanlığı Tam Gün Yasası nı tekrar gündeme aldı. Önce torba yasaya konan daha sonra bazı değişiklikler için torba yasadan ayrılan

Detaylı

Hasta Rehberi Say 6. KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber

Hasta Rehberi Say 6. KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber Hasta Rehberi Say 6 KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi - Say 6 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

Girifl Marmara Üniversitesi Eczac l k Fakültesi Farmakoepidemiyoloji Araflt rma Birimi (MEFEB) Ecz. Neslihan Güleno lu

Girifl Marmara Üniversitesi Eczac l k Fakültesi Farmakoepidemiyoloji Araflt rma Birimi (MEFEB) Ecz. Neslihan Güleno lu G R fi Girifl Bu kitapç k Marmara Üniversitesi Eczac l k Fakültesi Farmakoepidemiyoloji Araflt rma Birimi (MEFEB) taraf ndan, befleri t bbi ürünlerin güvenlili inin izlenmesi ve de erlendirilmesi hakk

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m 1.0 Girifl 1.1 Bu K lavuz Notu nun (KN) amac finansal raporlama için De erleme Raporu nu kullananlar ve haz rlayanlar Uluslararas

Detaylı

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname Teknik Alan KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Buluş, kronik yorgunluk sendromunun tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

Son kullanma tarihi geçmiş ancak hiç kullanılmamış invazif aletleri yeniden sterilize edip kullanabilir miyiz?

Son kullanma tarihi geçmiş ancak hiç kullanılmamış invazif aletleri yeniden sterilize edip kullanabilir miyiz? ÖRNEK E-POSTER 1: Son Kullanma Tarihi Geçmiş İnvazif Aletlerin Yeniden Sterilizasyonu Son kullanma tarihi geçmiş ancak hiç kullanılmamış invazif aletleri yeniden sterilize edip kullanabilir miyiz? Kardiyoloji

Detaylı