Dr. Merve Güneş Özaydın Dr. Lütfi Kırdar Kartal E.A.H. ACİL TIP

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dr. Merve Güneş Özaydın Dr. Lütfi Kırdar Kartal E.A.H. ACİL TIP"

Transkript

1 Dr. Merve Güneş Özaydın Dr. Lütfi Kırdar Kartal E.A.H. ACİL TIP

2

3 Class I: astım ve kardiyak arrest olan tüm hastalarda tansiyon pnötoraks tanısı düşünülmeli ve tedavi edilmelidir. Class IIa: Kardiyak arrest olan astım hastalarında düşük tidal volum ve solunum hızı önerilir. Class IIa: Arrest olan hastalarda, göğüs kompresyon sırasında,hava hapsini engellemek için kısa süreli BVM ayrılabilir.

4 Class I: Hızlı gelişebilecek laringeal ve orofaringeal ödem için, ileri hava yolu (cerrahi dahil) önerilir. Class I: Hipotansiyon, hava yolu ödemi, nefes darlığı olan hastalara epinefrin IM olarak uygulanmalıdır. Class I: mg (1:1000) IM uygulanmalı, gerekirse 5-15 dk tekrar. Yüksek doz Epinefrin ölümcül seyreder, yakın monitörize takip.

5 Class IIa : IV yol varsa, IM yerine tercih edilebilir, ciddi sıvı açığı olabilir, agresif sıvı resüsitasyonu önerilir. Class IIa : Arrest olmayan hastada, IV infüzyon kullanılabilir. Class IIb: epinefrine yanıtsız hastada, vazopressin,norepinefrin kullanılabilir. Class IIb: H2 res. Blok, inhale B-adrenarjik, IV steroid kullanılabilir.

6 Class IIb: Hipermagnezemi ya da hiperkalemide IV 10% Ca glukonat ml 2-5dk verilebilir. Class III: Hipokalemiye sekonder kardiyak arrest şüphesinde IV potasyum verilmesi önerilmez.

7 Class I: Antidigoxin Fab, kardiyak glikozid alımlarına uygulanmalıdır. Class II b: B-blokör ve Ca kanal blokör intokisyasyonunda yüksek doz insulin-glukoz verilmesi uygun olabilir. Glukagon 3-10 mg IV bolus, 3-5 dk, infüzyon 3-5 mg/h. Class III: çoklu ilaç alımlarında flumazenil verilmesi önerilmez.

8 Class II a: Kokain alımına bağlı, hipertansiyon göğüs ağrısı olan hastalarda, nitrogliserin, benzodiyazepin verilmesi uygundur. Class Iıb: QRS genişleyen,hipotansiyon ya da kardiyak arrest olan TCA alımlarında NaHco3 1 ml/kg bolus verilebilir.

9

10 Cardiac arrest associated with pregnancy Pulmonary embolism Opioid-associated resuscitative emergencies, with or without cardiac arrest (ILE) therapy, an emerging therapy for cardiac arrest due to drug intoxication. Cardiac Arrest During Percutaneous Coronary Intervention

11 Gelişmiş ülkelerde nadir, 1/ En sık; Hemoraji Kardiyovaskuler hastalıklar (MI, diseksiyon, miyokardit) Amniyon sıvı embolisi, pulmoner emboli Sepsis, aspirasyon pnömonisi Eklamsi İatrojenik en sık Mg++, anestezi komplikasyonu

12 Büyüyen fetus vena kavaya basarak venöz dönüşü engeller, kardiak output ve atım volumü azalır. Aortakaval kompresyon 20 haftalık gebelerde uygulanabilir, umbilikusu geçen gebelerde ise sol lateral tilt pozisyonu,sol yan uterin pozisyonu uygulanmış fakat supindeki kadar başarılı değil.

13

14 Materal resusitasyon sırasında sezaryana alınan annelerde ROSC spontan sağlanmış. Maternal arrest sonrası 15 dk da maternal dönüş ve 30 dk sonra neonatal survival sağlanmış.

15 Class I: Entubasyondan önce %100 O2 verilmeli. Class I: Yüksek kalitede KPR ve aortokaval kompresyon uygula. Class I: Gebeliğin yarı döneminde olan, kardiyak arrest olduğu anlaşılan her hastaya acil sezaryan başlatılmalı. Class I: Hızlı bakım takımları(obstetri, neonatal, anestezi, yoğun bakım) kurulmalı ve acil olarak müdahele etmeliler.

16 Class I : Umbilikus üstü gebe, resusitasyon, manuel uterus yana kaydırma yapılmasına rağmen yanıt yoksa, sezaryan düşün. Class I : Uzamış KPR da sezaryanı erteleme Class IIa : Umbilikus seviyesinin üstünde gebelikse lateral uterin deviasyon uygulanması faydalı olabilir.

17 Class I: Teröpatik hipotermi uygulanan gebelerde, fetal bradikardi açısından fetal monitörize edilmeli Class IIa : Maternal arrest sonrası 4 dk içinde sezaryana başlamaya karar ver.

18 Pulmoner arter tıkanıklığı,vazoaktif madde salınımı, sağ ventrikül basınç artışı,sol ventrikül yetmezliği kardiyojenik şok. Sebebi bilinmeyen ölümlerin %5-13 Kardiak arrest yapacak,masif embolinin mortalitesi %65-90

19 Arrest olarak gelen hasta PTE tanısı zor. PTE risk faktörleri+ ani nefes darlığı+tanıklı arrest akla getir. En sık arrest ritmi NEA Tanı için USG kullanailabilir Tedavide; trombolizis, embolektomi, extracorporeal CPR

20 Sistemik trombolizis, spontan sirkülasyona dönüşü artırır fakat kısa dönem mortalitesi düşük. Trombolitik tedavisi için standart doz yok. Alteplaz 50mg 15 dk Tenekteplaz <60 kg: 30 mg her 10kg 5 mg+ Ne kadar erken başlarsan sonuçlar o kadar iyi

21 ClassIIa : Tanımlanmış PTE olan, kardiyak arrest olan hastaya trombolizis, mekanikperkutan embolektomi düşünülebilir. Class IIa : Trombolizis CPR başlandığı zaman verilmeli. Class IIb : Şüpheli PTE olan hastada trombolizis verilebilir. Class III: PTE tanısı olmayan hastalara trombolitik verilmesi önerilmez.

22 2012 ABD, yaş arası motorlu araç kazalarından daha ölümcül Opioidler, SSS ve respiratuar baskılanmaya sebep olarak,arrest Methadone ve propoxyphene torsades de pointes Opioid ilişkili resüsitatif aciller; kardiyak arrest; respiratuar arrest; ya da ciddi hayatı tehdit eden instabilite (SSS ya da respiratuar depresyon, hipotansiyon, kardiyak aritmi).

23 Naloksan, güçlü bir opioid reseptör antagonisti. Naloksan güvenilir, SSS ve respiratuar baskılanmayı hızla düzeltir. IV- Nasal- IM-Subkutan- Nebülize-E.T

24 Naloksanın, opioid intoksikasyonu olmayan hastalarda yan etkisi ve zararı yok. Opioid çekilmesi olan hastalarda, hipertansiyon, taşikardi, kusma,ajitasyona sebep olabilir. Düşük dozda uygulanması yan etki profilini azaltır. Pulmoner ödem bildirilen olgular mevcut,daha çok opioide bağlı.

25 Naloksan dozu; İntravenöz/ intramusküler mg titre ederek İntranasal (IN) Naloksan 2 mg, 3-5 dk tekrar Nebulize naloksan 2mg 3ml saline ile dilue edilerek.

26 Class IIa : Opioid intoksikasyonu olabilecek kişi ve yakınlarına eğitimler verilmesi makuldur. Class IIa : Sağlık çalışanı olmayanlar, yanıtsız, kardiyak arrest olan hastalarda IM ve İN naloksan uygulayabilir. Bu uygulama acil sistem aktivasyonun önüne geçmemeli. Class I : Naloksana cevap alınsa bile hasta, ileri sağlık kurumlarına yönlendirilmeli.

27

28 Class I: Opioid alımı olan kardiyak arrest hastalarda KPR, naloksandan önceliklidir. Class II a : Sağlık çalışanları için, cevapsız solunum arrest ya da agonal soluyan hastaya stantard TYD protokolu başlanır, IV ya da IN naloksan uygulanabilir.

29 Class I : Solunum arrest ya da yüzeyel solunumu olan hastalar BVM ile solutulmalı, naloksan yapılmalı. Solunum dönüşü olmazsa eğer standart ACLS uygulanmalıdır. Class I: Kardiak arrest olan hastaya standart ACLS uygulanmalı.

30

31 Class II a : Post kardiyak arrest sonrası opioid toksikasyon bulguları tekrarlarsa düşük doz naloksan uygulanabilir. Class II b :Post kardiyak arrest, uzun etkili opioid kullanımına bağlı naloksan kullanımı etkili olabilir.

32 İlk bupivakaine bağlı kardiyak arrestte kullanılmış. Lipid, serum içinde lipid kompartmanı yaratarak lipofilik olan bileşikleri kendinde toplayarak ilaç toksititesini engeller, diğer taraftan kardiyak inotrop etkisi de mevcuttur.

33 Yapılan çalışmalarda lokal anestezik toksitesine bağlı ILE tedavisi verilen hastaların, hipotansiyon, disritmi ve bilinç durumunda düzelme daha erken olmakla birlikte, survey üzerine ek katkı bulunamamış.

34 20% ILE 1.5 ml/kg 1 dakikada, 0.25 ml/kg/dk infüzyon olarak dk başlanmalıdır. Maksimum total doz 10 ml/kg ilk bir saat içinde.

35 ILE, en belirgin yan etkisi laboratuar değerlerinin bozulması, pankreatit, nadir olarak ARDS tablosu görülür.

36 Class IIb : Bupivakaine e bağlı sistemik toksitite gelişen (kardiak arrest,nörolojik) hastalarda resüsitasyonla birlikte ILE önerilir. Class IIb : Diğer ilaç alımlarında, standart resüsitasyon tedavisine dirençli ise ILE verilebilir.

37 PCI sırasında kardiyak arrest 1.3%, acilde daha sık. Mortalite oranları daha düşük, Yüksek kalite KPR ve hızlı defibrilasyon(1dk%100) mortaliteyi azaltıyor.

38 Olgu serileriyle, PCI sırasında arrest olan hastalarda mekanik KPR cihazlarıyla ilgili bildirimler yapılmış, bazılarında survival değişmemiş, bazılarında ROSC oranı yüksek. Mekanik KPR cihazları hastaya, girişim yapılmasına izin verir.

39 ECPR, CABG yapılan hastalarda sonuçları iyi CABG ve PCI sırasında arrest olan hastalarda tek başına IABP göre, ECPR daha iyi. IABP, koroner perfüzyonu artırır, myokard O2 ihtiyacını azaltır, hemodinamik durumu düzeltir, kardiyojenik şokta etkilidir.

40

41 Class II b: PCI sırasında arrest olan hastalarda, mekanik KPR cihazı kullanılabilir. Rutin tedaviye cevap vermeyen hasta da ECPR kullanılabilir. Çalışmalar yetersiz olduğu için tek bir yaklaşım önerisinde bulunulmuyor.

Hamilelikte KPR Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY

Hamilelikte KPR Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 6.09.2011 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY Epidemiyoloji Tüm insan populasyonunun önemli kısmını teşkil eder. Ölümleri de bir o kadar önem arz eder. 100000

Detaylı

GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON. Dr. Gönül Tezcan Keleş

GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON. Dr. Gönül Tezcan Keleş GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON Dr. Gönül Tezcan Keleş Sunum Planı Gebelikte kardiyak arrest nedenleri Geri döndürülebilir nedenler Kardiyak arresti önlemek için önemli girişimler Kardiyak arrestte

Detaylı

HİPOTERMİ LİPİT TEDAVİSİ TROMBOLİTİK TEDAVİ Güncel Literatür

HİPOTERMİ LİPİT TEDAVİSİ TROMBOLİTİK TEDAVİ Güncel Literatür HİPOTERMİ LİPİT TEDAVİSİ TROMBOLİTİK TEDAVİ Güncel Literatür N. Belgin Akıllı S.B.Ü. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Normotermi/Hipotermi?... HİPOTERMİ Cardiac arrest and therapeutic hypothermia

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

Gebelerde Resüsitasyon

Gebelerde Resüsitasyon 1 2 Gebelerde Resüsitasyon Gebelerde Resüsitasyon Dr. Özgür Karadeniz 14 Eylül 2010 İki hastanız birden olmuştur Fetüsü yaşatmanın yolu anneyi yaşatmaktır Gebelikteki fizyolojik değişiklikleri bilmek gerekir

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ ANAFLAKSİ Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ Hayatı tehdit eden birçok hastalığın ilk tanı ve tedavisi Acil Servis te yapılıyor Anafilaksi gibi, bu hastalıkları içeren kılavuzlar diğer kliniklerce

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D

KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D KPR de trombolitik neden düşünülmüş? 1- Kardiyak arrestlerin %50-70 i PE veya AMI ya bağlı 2- Dolaşımın durmasına bağlı intravasküler mikrotrombüslerin

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER GEBEDE RESÜSİTASYON MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER

MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER GEBEDE RESÜSİTASYON MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER MATERNAL DEĞİŞİKLİKLER GEBEDE RESÜSİTASYON Dr.Dilek DURMAZ 8/9/2009 20.haftadan sonra kardiyak output %30-45 oranında artar ve doğuma kadar bu şekilde devam eder. Uteroplasental kitle artar.gebeliğin 2.

Detaylı

NABIZSIZ RİTİMLERDE RESUSİTASYON. Dr.DERYA YILMAZ AÜTF ACİL TIP AD

NABIZSIZ RİTİMLERDE RESUSİTASYON. Dr.DERYA YILMAZ AÜTF ACİL TIP AD NABIZSIZ RİTİMLERDE RESUSİTASYON Dr.DERYA YILMAZ AÜTF ACİL TIP AD 06.09.2011 Kardiyak arrest ritimleri : Ventriküler fibrilasyon Nabızsız ventriküler taşikardi Nabızsız elektiriksel aktivite Asistoli Ventriküler

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım. Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD

ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım. Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD İçerik Tanım EKG Tedavi 2 3 4 5 Tanım MI a ait tipik klinik bulgular Anamnez

Detaylı

ÖZEL DURUMLARDA KARDİYAK ARREST

ÖZEL DURUMLARDA KARDİYAK ARREST ÖZEL DURUMLARDA KARDİYAK ARREST Basit yaşam desteği ve ileri kardiyovasküler yaşam desteğinin ötesinde özel tedavi ve işlemler gerektiren durumlardan bahsedilmektedir. Fizyolojik ve metabolik durumlar

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR) KPR, kardiyak arrest olgularında hayatı kurtarmak amaçlı yapılan bir seri eylemden oluşur KPR nin başarısı

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

PEDİATRİK RESÜSİTASYON.

PEDİATRİK RESÜSİTASYON. PEDİATRİK RESÜSİTASYON Arrest nedeni: Genellikle HİPOKSİ Hatırlatma: Klas I: Mükemmel; Kesinlikle önerilmektedir. Çok iyi çalışma sonuçlarıyla desteklenmektedir. Etkisi ve yeterliliği ispatlanmıştır. Klas

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012 Dr. Merve Gü eş Öza dı 03.11.2015 Ta ı Sepsis; keli e olarak Yu a lıları kulla dığı putrid kokuş a de türetil iştir. The

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Uzm. Dr.Süha Türkmen Karadeniz

Detaylı

Çocuklarda ve gebelerde KPR

Çocuklarda ve gebelerde KPR Çocuklarda ve gebelerde KPR Dr. Savaş Arslan AÜTF Acil Tıp A.D. 11.09.2012 Çocuklarda KPR 2 Giriş Yetişkinlere nazaran çocuklardaki (1-8 yaş) ani kardiyak arrest nadirdir ve genelde primer bir kardiyak

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması Fetus canlı ve doğum eylemi başlamamış ise fetal izlemi başlat. 15 dk sonra ölçülen kan basıncı hala yüksek İSE 20 mg IV labetolol infüzyonunu 2 dakikayı aşan sürede

Detaylı

Aydın KARAKUZU, Belde TARHAN Feyza YAYCI, Serpil DEREN, Cihangir CANVER. Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Lefkoşa

Aydın KARAKUZU, Belde TARHAN Feyza YAYCI, Serpil DEREN, Cihangir CANVER. Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Lefkoşa Aydın KARAKUZU, Belde TARHAN Feyza YAYCI, Serpil DEREN, Cihangir CANVER Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Lefkoşa Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyon (ECMO) -İleri respiratuar ve kardiak yetmezlikte

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Doç. Dr. Özlem GÜNEYSEL Marmara Ü Acil Tıp AD Uz. Dr. Şebnem BOZKURT Fatih Sultan Mehmet EAH UzmDrOnurYeşil Ümraniye EAH

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.)

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.) Bradiaritmi Tedavisi -Pacemaker -Atropin: semptomatik bradikardide sınıf IIa 0.5 mg. ve 3-5 dk. arayla toplam 3 mg. 0.5 mg altında bradikardi yapabilir.perfüzyonu bozuk hastada pace beklenmeden yapılması

Detaylı

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım Post-kardiyak Arrest Sendromu ve Post-resüsitatif Bakım Yrd.Doç.Dr. Yalçın GÖLCÜK Celal Bayar Üniversitesi Acil Tıp AD Manisa Tarihçe 1740 Fransız Bilimler Akademisi (The Paris Academy of Sciences) boğulma

Detaylı

RESÜSİTASYONDA ÖZEL DURUMLAR: TRAVMA VE GEBEDE RESÜSİTAYON. Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara-2016

RESÜSİTASYONDA ÖZEL DURUMLAR: TRAVMA VE GEBEDE RESÜSİTAYON. Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara-2016 RESÜSİTASYONDA ÖZEL DURUMLAR: TRAVMA VE GEBEDE RESÜSİTAYON Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara-2016 GEBEDE RESÜSİTAYON GEBEDE RESÜSİTAYON Temel ve ileri yaşam desteğinin algoritmaları

Detaylı

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler Öğrenim Hedefleri Temel yaşam desteğinde farklılıklar Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler İlaç kullanım esasları Ritim bozukluklarında ana tedavi şeması Resüsitasyon sonu

Detaylı

Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK American Heart Association (AHA) Guideline 1966 yılından beri Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) and Emergency Cardiovascular Care (ECC) için periyodik olarak güncellenmektedir

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ. Dr.Şevki Hakan Eren Mardin 2017

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ. Dr.Şevki Hakan Eren Mardin 2017 İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ Dr.Şevki Hakan Eren Mardin 2017 DÖRT FARKLI RİTM- İKİ FARKLI TEDAVİ Merak Edilenler Hangi ilaç en faydalı? Resüsitasyona ne zaman son verelim?? Terminal dönem hastalara etkin

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Akut Solunum Yetersizliği Solunum fonksiyonunun veya akciğerde oksijen/ karbondioksit gaz değişiminin yetersiz olması Arteriyel kanda parsiyel oksijen (PaO2) ve karbondioksit

Detaylı

TOKSİKOLOJİ Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF ACİL TIP AD

TOKSİKOLOJİ Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF ACİL TIP AD TOKSİKOLOJİ 2007 Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF ACİL TIP AD Tüm maddeler zehirdir. İlacı zehirden ayıran dozudur. Paraselsus (1493-1541) Alkol intoksikasyonu Alkol intoksikasyonunda naltreksonun kalp ve davranış

Detaylı

Özel Durumlarda KPR Nasıl yapalım. Prof. Dr. Başar Cander NEÜ MTF Acil TIP

Özel Durumlarda KPR Nasıl yapalım. Prof. Dr. Başar Cander NEÜ MTF Acil TIP Özel Durumlarda KPR Nasıl yapalım Prof. Dr. Başar Cander NEÜ MTF Acil TIP 15 özel durum Metabolik: Astma,anafilaksi, gebelik, morbid obezite, pulmoner emboli, elektrolit dengesizliği Çevresel:Toksikolojik,Travma,

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Süha Türkmen Karadeniz Teknik Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Son Güncellenme Tarihi: Mart 2011 Olgu 1 55 yaşında

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR EGE ÜNİVERSİTESİ hemşirelik fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği AD Hastanın ilk değerlendirilmesinin yanı sıra, toraks kompresyonu, hava yolu açıklığının sağlanması, ekspirasyon

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) ve Yenilikler

İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) ve Yenilikler İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) ve Yenilikler Hangi Kılavuz? Hangi Kılavuzlar? American Heart Association (AHA) Europian Resuscitation Council (ERC) International Liaison Committee on Resuscitation

Detaylı

YRD.DOÇ.TANER ÇİFTCİ

YRD.DOÇ.TANER ÇİFTCİ YRD.DOÇ.TANER ÇİFTCİ Basit yaşam desteği ve ileri kardiyovasküler yaşam desteğinin ötesinde Özel tedavi ve işlemler gerektiren durumlardan bahsedilmektedir. astım anaflaksi gebelik morbit obezite pulmoner

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

Çok Zaman Geçti Özledik

Çok Zaman Geçti Özledik Çok Zaman Geçti Özledik Şimdi izleyeceğiniz video Bonzai içip Acil Servisimize gelen hastalarımıza Atfedilmiştir AHA 2015 Bölüm - 7 Erişkin İleri Kardiyak Yaşam Desteği 2015 Kılavuzunda Güncellenen Başlıklar

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Yaşam kurtarma zinciri Dikkat edilecek önemli noktalar Olağandışı fizyolojik olayların erken tanınması Kardiyorespiratuvar arrest riski olan hastaların erken dönemde

Detaylı

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 25.01.2011 1 2 Pulmoner Emboli tedavisi önemli bir yere sahiptir Pulmoner

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU. ASTIM, ANAFLAKSİ ve BOĞULMA OLGULARINDA İKYD

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU. ASTIM, ANAFLAKSİ ve BOĞULMA OLGULARINDA İKYD İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASTIM, ANAFLAKSİ ve BOĞULMA OLGULARINDA İKYD ASTıM İLİŞKİLİ KARDİYAK AREST Amaç: Katılımcıların bu sunum sonrasında astıma bağlı arrest hastasına müdahale ile ilgili

Detaylı

BETA BLOKER İNTOKSİKASYONU

BETA BLOKER İNTOKSİKASYONU EPİDEMİYOLOJİ BETA BLOKER İNTOKSİKASYONU Dr. Feyza AKSU ACİL TIP AD Beta adrenerjik reseptör antagonistleri veya Beta blokerler -kardiovaskuler, -nörolojik -endokrin -oftalmolojik -psikiyatrik tedavilerde

Detaylı

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr Ayhan ÖZHASENEKLER

Detaylı

Teşekkürlerimi Sunuyorum

Teşekkürlerimi Sunuyorum Sempozyum Başkanları Prof. Dr. Başar CANDER Doç. Dr. Yunsur ÇEVİK Sempozyum Genel Sekreterleri Uz. Dr. Seda DAĞAR Yrd. Doç. Dr. Afşin Emre KAYIPMAZ Uz. Dr. Mustafa EKİCİ Teşekkürlerimi Sunuyorum 1 Onur

Detaylı

ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi

ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi Plan ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi Temel Yaşam desteği Kardiyak Arrest Algoritmi Ventriküler fibrilasyon/taşikardi Algoritmi Nabızsız Elektriksel Aktivite Algoritmi Asistoli Algoritmi Bradikardi

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu KPR esnasında oksijenizasyon Arrest olmuş dolaşım için hem ventilasyon hem de gaz değişimi gerekli olup bu sırada perfüzyon sağlayan bir ritim oluşturulmaya çalışılır Dolayısıyla

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

KAYSERİ ACİL GÜNLERİ TEMEL VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ ARALIK 2017

KAYSERİ ACİL GÜNLERİ TEMEL VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ ARALIK 2017 KAYSERİ ACİL GÜNLERİ TEMEL VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ KEAH ACİL TIP KLİNİĞİ ARALIK 2017 Sunu Planı Temel Yaşam Desteği Erişkin Pediatrik İleri Kardiyak Yaşam Desteği Temel Yaşam

Detaylı

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik İleri Yaşam Desteğine Giriş Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi; Damar Yolu Erişimi Sıvılar ve ilaçlar Defibrilatörler Öğrenim Hedefleri; Pediatrik

Detaylı

Ağrısız Doğumda Sezaryen Endikasyonu Gelişirse! Tülay ÖZKAN SEYHAN

Ağrısız Doğumda Sezaryen Endikasyonu Gelişirse! Tülay ÖZKAN SEYHAN Ağrısız Doğumda Sezaryen Endikasyonu Gelişirse! Tülay ÖZKAN SEYHAN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji A.D. Epidural doğum analjezisi epidural cerrahi anestezi İlk kez 1973 - Milne ve Lawson 112/120

Detaylı

Doç.Dr.Barış Ökçün İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü

Doç.Dr.Barış Ökçün İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü BALONU KORONERDEN GERİ ÇEKERKEN KILAVUZ KATETERİN LMCA YA İLERLEMESİ SONUCU GELİŞEN LMCA DİSSEKSİYONU Doç.Dr.Barış Ökçün İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü 33 yaşında erkek hasta 4 hafta önce

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Gebelik Travma Astım

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Gebelik Travma Astım İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Gebelik Travma Astım Gebelik TYD Solunum Gastroözefagial sfinkter gevşer aspirasyon riski! Krikoid bası Dolaşım ABCDE yaklaşımı ardından hastayı sola yatırıp

Detaylı

Neonatal Resuscitation

Neonatal Resuscitation GENEL BİLGİLER Neonatal Resuscitation Dr. Oğuz KÜÇÜKYILMAZ 07 / 09 / 2010 Tüm yenidoğanların resüsitasyon ihtiyacı % 6. Doğum ağırlığı

Detaylı

Asistan Oryantasyon Eğitimi

Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI Gazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı 02.04.2011 Sunumu Hazırlayan Dr. Mehmet Mahir KUNT Hacettepe

Detaylı

Yirmi dört yaşındaki annenin G3P2Y2 38 haftalık sezaryanla 3270 g doğan bebeğinin, doğar doğmaz ağladığı, annesini aktif olarak emdiği, genel

Yirmi dört yaşındaki annenin G3P2Y2 38 haftalık sezaryanla 3270 g doğan bebeğinin, doğar doğmaz ağladığı, annesini aktif olarak emdiği, genel Yirmi dört yaşındaki annenin G3P2Y2 38 haftalık sezaryanla 3270 g doğan bebeğinin, doğar doğmaz ağladığı, annesini aktif olarak emdiği, genel durumunun iyi olduğu ve postnatal ikinci gününde taburcu edildiği

Detaylı

SEPSİS OLGULARI. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

SEPSİS OLGULARI. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı SEPSİS OLGULARI Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı OLGU 1 30 yaş, erkek, Ateş, bilinçte kötüleşme FM: bilinç bulanık, ateş 37.5C,

Detaylı

2015 Temel Yaşam Desteği (TYD) Yrd. Doç. Dr Umut Gülaçtı Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp

2015 Temel Yaşam Desteği (TYD) Yrd. Doç. Dr Umut Gülaçtı Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp 2015 Temel Yaşam Desteği (TYD) Yrd. Doç. Dr Umut Gülaçtı Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp 2015 American Heart Association Guidelines Update for CPR and ECC Sunu planı Öneri ve kanıt düzeyleri

Detaylı

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Kan Gazı Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Normal Değerler ph 7.35-7.45 (ort. 7.40) ph 7.35 ise Asidoz 7.45 ise Alkaloz ph

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Pediatrik hasta grubu, yaygın kanının aksine erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Bu nedenle daha

Detaylı

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal Yetmezlik Yapısal hasar Hipotalamus Hipofiz Adrenal

Detaylı

Sunum Planı. Resusitasyonda Trombolitik Tedavi. Akut Koroner Sendrom (AKS) AKS. Akut Koroner Sendrom. Akut Stroke.

Sunum Planı. Resusitasyonda Trombolitik Tedavi. Akut Koroner Sendrom (AKS) AKS. Akut Koroner Sendrom. Akut Stroke. Sunum Planı Resusitasyonda Trombolitik Tedavi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD VII. Ulusal Acil Tıp Kongresi, 2011 Akut Koroner Sendrom Akut Stroke Diğer durumlar Akut Koroner Sendrom (AKS)

Detaylı

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi AKUT BATIN da ANALJEZİ Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KARIN AĞRISI Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamına karın ağrısı diyoruz. Bu ağrılar; bazen karın

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı 27.03.2018 Prof.

Detaylı

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Dr Özlem Özcan Çelebi Atrial Fibrilasyon Zirvesi 2014 Yeni Tanı Atrial Fibrilasyon Akut atak (Hemodinamik bozulma var-yok) Paroksismal Persistant Longstanding persistant

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Antalya-2016

Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Antalya-2016 Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Doç.Dr.Hayati KANDİŞ Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Antalya-2016 Analjezi ve sedasyon komplikasyonları; ne yapalım? Ağrı: Vücudun belirli bölgelerinden

Detaylı

Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi. Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD.

Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi. Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD. Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD./Konya 2 Çıkar Çatışması Beyanı Bu sunum için her hangi bir ilaç ve/veya

Detaylı

Sunumu Hazırlayan PULMONER EMBOLİZM. Olgu 2. Olgu 1. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

Sunumu Hazırlayan PULMONER EMBOLİZM. Olgu 2. Olgu 1. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM Sunumu Hazırlayan Doç. Dr. İbrahim Türkçüer Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi Son Güncellenme

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kardiyak Arrest Nedir? Kalp, dolaşım sistemi içerisinde bir pompa görevi üstlenmekte ve kanı tüm vücuda

Detaylı

Mekanik KPR Cihazları. Doç.Dr.Meltem AKKAŞ Hacetttepe Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Mekanik KPR Cihazları. Doç.Dr.Meltem AKKAŞ Hacetttepe Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Mekanik KPR Cihazları Doç.Dr.Meltem AKKAŞ Hacetttepe Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Mekanik KPR, Manuel KPR? Neden Mekanik KPR Cihazları? Kardiyak arrest sonrası yaşam olasılığını arttıran faktörler:

Detaylı

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 http://mahsunprenses.com/uploads/images/kahve-fal%c4%b1nda-ters-kalp%5b1%5d.jpg Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 1.Kardiyak Arrest

Detaylı

Pediatrik hasta tanımı 0 ile 18 yaş arası tüm hasta popülasyonunu kapsamaktadır. Ancak bu kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak tek bir yaklaşım da

Pediatrik hasta tanımı 0 ile 18 yaş arası tüm hasta popülasyonunu kapsamaktadır. Ancak bu kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak tek bir yaklaşım da Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Yaş Tanımı Pediatrik Temel Yaşam Desteği Algoritması Recovery Pozisyonu Çocuklarda Otomatik Eksternal Defibrilatör Kullanımı anlatılacaktır.

Detaylı

Kardiyopulmoner Resusitasyon 2015-Update

Kardiyopulmoner Resusitasyon 2015-Update Kardiyopulmoner Resusitasyon 2015-Update Doç.Dr. Yavuz KATIRCI Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Bolu-2016 Kardiyopulmoner Resusitasyon(CPR) Kardiyopulmoner Resusitasyon(CPR) Bilinç

Detaylı

İNTRAOPERATİF GELİŞEN HİPOTANSİYONDA VOLÜM TEDAVİSİ veya VAZOPRESSOR. Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF Anesteziyoloji AD, İZMİR

İNTRAOPERATİF GELİŞEN HİPOTANSİYONDA VOLÜM TEDAVİSİ veya VAZOPRESSOR. Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF Anesteziyoloji AD, İZMİR İNTRAOPERATİF GELİŞEN HİPOTANSİYONDA VOLÜM TEDAVİSİ veya VAZOPRESSOR Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF Anesteziyoloji AD, İZMİR İNTRAOPERATİF HİPOTANSİYON Klinikde hipotansiyon ve şok terimleri birbirleri yerine

Detaylı

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ 0-4 dakika 10 dakika Beyin hasarı reversible İrreversible beyin hasarı ZAMAN KRİTİKTİR! Temel Yaşam Desteği Basamakları TEMEL YAŞAM DESTEĞİ İLERİ YAŞAM DESTEĞİ UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

Detaylı