SİLVAN BARAJI İNŞAATI PLANLANMASINDAN YAPIM AŞAMASINA SİLVAN BARAJI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SİLVAN BARAJI İNŞAATI PLANLANMASINDAN YAPIM AŞAMASINA SİLVAN BARAJI"

Transkript

1 PLANLANMASINDAN YAPIM AŞAMASINA SİLVAN BARAJI

2 KAPSAM Güneydoğu Anadolu Projesi Kapsamında Silvan Projesi Silvan Projeleri Silvan Projelerinin Amacı ve Yapım Aşamaları Silvan Projelerinin Uygulama Stratejileri Silvan Projelerinin Sosyal ve Ekonomik ve Etkileri Silvan Barajı Silvan Barajı Hakkında Bilgi Güncel yapım ve tasarım kriterlerine göre yapılan revizyonlar Baraj zonlaması Topuk plağı Ön yüz betonu Derzler Parapet Duvarı Gövde Temel Kazısı TOPSIS Yöntemi Kullanılarak Batardo Tipinin Değiştirilmesi

3 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kapsamında Silvan Projesi

4 GAP KAPSAMINDA SİLVAN PROJESİ Silvan Projeleri GAP ın en büyük bölümünden birisi olarak 1970 li yıllarda su kaynaklarını kullanımın geliştirilmesi için planlanmıştır. Zaman içerisinde proje multi-sektörel bir sosyo-ekonomik gelişim projesine dönüşmüş ve Silvan Projeleri 2001 yılında Güneydoğu Anadolu Projesi Silvan Projeleri Planlama raporuyla şu andaki şekline kavuşmuştur. Projeler Devlet Su İşleri ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülmektedir. Devlet su işleri projelerin yapılmasından, Kalkınma İdaresi ise daha geniş bir kapsamda bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel gelişimi için koordinasyon işlerinden sorumludur. Proje tamamlandığında yaklaşık olarak 2,570 km 2 sulanabilir alan, yaklaşık 320,000 kişiye iş imkanı, 460 milyon doları tarımsal ve ekonomik gelişme ve 63 milyon doları da enerji üretiminden olmak üzere yaklaşık olarak bölge ekonomisine yıllık 520 milyon dolarlık bir gelir sağlayacaktır.

5 Proje Tanımı Silvan Projesi Diyarbakır Silvan da yer almaktadır. Projenin ana amacı Dicle Nehri nin kollarından olan Ambar, Kuruçay, Pamukçay, Salat, Sinan ve Batman derelerinin su kaynaklarını kullanılabilir hale getirerek bölgenin gelişimi sağlamaktır. Proje: 8 baraj 1 HES 242,000 metre sulama kanalı Toplam 15,360 metre uzunluğunda iki su iletim tüneli 21 adet pompa istasyonundan oluşmaktadır.

6 Proje Tanımı Bileşen Silvan Barajı ve HES Kısa bilgi metre yükseliğinde, 160 MW kurulu güce sahip HES e sahip 6.9 milyar m 3 rezervuar hacimli baraj 2,454 km 2 alanı sulayacaktır. Babakaya Su İletim Tüneli Silvan Su İletim Tüneli Sulama Kanalları 10,201 metre uzunluğunda 7 metre iç çaplı çift TBM tünel. 5,150 metre uzunluğunda 7 metre iç çaplı çift TBM tünel. 242,000 metre uzunluğunda sulama kanalları Karacalar Depolama Barajı 33.5 metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli kil çekirdekli kaya dolgu baraj 51 km 2 alanı sulayacaktır. Kıbrıs Depolama Barajı 33.5 metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli kil çekirdekli kaya dolgu baraj 31 km 2 alanı sulayacaktır. Bulaklıdere Depolama Barajı 31.0 metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli kil çekirdekli kaya dolgu baraj 59 km 2 alanı sulayacaktır. Başlar Depolama Barajı metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli kil çekirdekli kaya dolgu baraj 43 km 2 alanı sulayacakır. Pamukçay Depolama Barajı metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli baraj 51 km 2 alanı sulayacaktır. Kuruçay Depolama Barajı 32.0 metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli kil çekirdekli kaya dolgu baraj 60 km 2 alanı sulayacaktır. Ambar Depolama Barajı 41.0 metre yüksekliğinde, hm 3 depolama hacimli kil çekirdekli kaya dolgu baraj 135 km 2 alanı sulayacaktır. Pompa istasyonları 0.5 m 3 /s ~ m 3 /s kapasiteli pompa istasyonları.

7 Proje Tanımı P5 Pompa (322 km 2 ) Silvan Aşama 3 (581 km 2 ) Silvan Aşama 2 (600 km 2 ) Silvan Barajı Babakaya Tüneli Silvan Aşama 1 (60 km 2 ) Silvan Aşama 4 (381 km 2 ) Ambar Barajı Ana Sulama Kanalı Açık Kanal SİLVAN Silvan Tüneli Başlar Barajı Pamukçay Barajı Bulaklıdere Dam Karacalar Barajı Kuruçay Barajı Kıbrıs Barajı Depolama Barajları (401 km 2 ) DSİ 10. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 1

8 Proje Tanımı Silvan projesi kapsamında kullanılacak suyun büyük kısımı Silvan Barajı rezervuarından alınacaktır. Ayrıca Silvan Barajı diğer depolama barajlarına da su sağlayacaktır. Babakaya ve Silvan tünellerinden alınan su ana sulama kanalına aktarılacaktır. Doğu tarafında kalan kanalın kapasitesi 5.38 m 3 /s ve uzunluğu 15,773 metre iken batı tarafında kalan kanalın uzunluğu 116,534 metre ve kapasitesi m 3 /s dir. Ana kanala ilave olarak m 3 /s kapasiteli ve 126,846 metre uzunluğunda bir kanalda pompa istasyonları ile beslenecektir.

9 Proje Tanımı Silvan Projesi çok sayıda baraj, iletim kanalı ve tünellerinin yapımını içermektedir. Bu kadar büyük bir projenin yapımı ise uzun bir süre ve yüksek miktarda maliyet getirdiği için projenin yapımı her birisi 6 yıllık 4 aşamaya göre planlanmıştır. Her aşamanın tamamlanmasıyla birlikte sulanabilir alan miktarı artacaktır. Aşamalar ilerledikçe Silvan Barajı kapsamında yapılacak olan HES enerji üretimini azaltacak ve enerji üretiminde kullanılmayan su, aşamalar tamamlandıkça sulamaya yönlendirilecektir.

10 Proje Tanımı Aşama Yapılacak İşler Aşama-1 Silvan Barajı ve HES Babakaya ve Silvan Tünelleri Silvan doğu ve batı ana iletim kanalı inşaatlarının başlaması Aşama 2 Karacalar, Kıbrıs, Bulaklıdere ve Başlar depolama barajları ve ilgili bileşenlerinin yapılması Batı ana iletim kanalının 71.6 km si ve ilgili bileşenlerinin yapılması Doğu iletim kanalı ve ilgili bileşenlerinin yapılması Aşama 3 Pamukçay, Kuruçay ve Ambar depolama Barajları ve ilgili bileşenlerinin yapılması Batı ana iletim kanalının yapılması Çeşitlli pompa istasyonlarınn yapılması Aşama 4 P5 pompajlı sulaması ve ilgili bileşenlerin yapılması

11 Proje Tanımı Toplam sulanabilir alan (km 2 ) Aşama 1 Aşama 2 Aşama 3 Aşama 4 Her aşamada sulanabilir toplam alan

12 Proje Tanımı 2500 Sulama Enerji Aşama 1 Aşama 2 Aşama 3 Aşama 4 Her aşamada enerji ve sulamaya aktarılacak su (milyon m 3 /yıl)

13 Proje nin Amacı GAP ın en önemli ana bileşenlerinden birisi olan proje bir multi-sektörel gelişim ve kalkınma projedisir. Dicle Nehri nin hidro gelişim potansiyelini kullanarak tarım, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretiminde sürdürülebilir bir model öngörmektedir. Tarımsal gelişme, endüstriyel gelişme ve sosyal gelişme olarak 3 ana alanda gelişim sağlayacaktır. Tarımsal endüstrinin gelişmesini sağlayacaktır. Sosyo ekonomik, sosyo kültürel, eğitim seviyesi ve istihdam olanakları sağlayacaktır.

14 Projenin Uygulama Prensipleri Uzun ve kısa vadede çevresel etkilerin minimize edilmesi Sürdürülebilir tarımsal ve endüstriyel gelişme planları uygulanması Kamu ve özel sektör katılımının maksimize edilmesi Kentsel ve kırsal alanlarda gelişim merkezleri belirlenmesi ve bu merkezlere özel yaklaşımların uygulanması Ekonomik ve sosyal gelişimde kendi kendine yeterlilik prensipleri esas alınacaktır Kaynaklar zamana bağlı önem sırasına göre kullanılarak kaynak kullanımı verimliliği maksimize edilecektir Yerel Yönetimler projenin uygulanması ve koordinasyonuna dahil edilecektir.

15 Projenin Uygulama Stratejileri Sürdürülebilir bir gelişim için halkın projeye katılımının sağlanması. Bu katılımın sağlanması için eğitim ve organizyonlara önem verilmesi Proje uygulanmasının zaman ve maliyetini minimize edebilmek için proje planlayıcıları, uygulayıcıları ve kullanıcıları arasında sürekli bilgi akışı ve koordinasyon sağlanması Kamu Kurumlarının proje gelişimine destek vermesi Kamu finansmanı dışında özel sektör, özel-sektör kamu işbirliği ve doğrudan yabancı yatırım olanaklarının değerlendirilmesine destek olunması

16 Projenin Eylem Planı Bölgenin ihracat kapasitesinin arttırılabilmesi için özel programların uygulanması (Dış Ticaret Müsteşarlığı) Kurumlar ve kuruluşlar arası işbirliği (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) Finansal olanakların geliştirilmesi (Hazine Bakanlığı, Kamu ve Özel Bankalar) Yatırım projelerinin desteklenmesi (KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Kültürel varlıkların korunması ve tanıtılması (Kültür ve Turzim Bakanlığı) Orman alanlarının genişletilmesi (Çevre ve Orman Bakanlığı) Tarımsal üretimin arttırılması ve tarıma dayalı endüstrinin desteklenmesi (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı) Eğitim oranın %95 e kadar yükseltilmesi (Milli Eğitim Bakanlığı) İstihdam için özel eğitimlerin verilmesi (Türk İş Kurumu)

17 Projenin Eylem Planı Kendi işini kurmak isteyen vatandaşlar için danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmesi (Türk İş Kurumu) Sürekli eğitim merkezleri kurulması (Dicle Üniversitesi) Sağlık altyapısının iyileştirilmesi (Sağlık Bakanlığı) Kadınların toplumdaki sosyal statüsünün iyileştirilmesi (Valilikler ve GAP İdaresi) Ana kanal inşaatlarının ivedilikle tamamlanması (DSİ) Sulama alanlarına sulama sistemlerinin kurulması (DSİ) Atıksu sistemleri ve arıtma tesislerinin iyileştirilmesi, kurulması (Belediyeler)

18 Projenin Eylem Planı Kendi işini kurmak isteyen vatandaşlar için danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmesi (Türk İş Kurumu) Sürekli eğitim merkezleri kurulması (Dicle Üniversitesi) Sağlık altyapısının iyileştirilmesi (Sağlık Bakanlığı) Kadınların toplumdaki sosyal statüsünün iyileştirilmesi (Valilikler ve GAP İdaresi) Ana kanal inşaatlarının ivedilikle tamamlanması (DSİ) Sulama alanlarına sulama sistemlerinin kurulması (DSİ) Atıksu sistemleri ve arıtma tesislerinin iyileştirilmesi, kurulması (Belediyeler)

19 Sosyal Etkiler yılları arasında kadınlar arasındaki okur yazarlık oranı %71.90 dan %90 a çıkmıştır Katılımcı bir kültür ortaya çıkmaktadır Çok amaçlı toplum merkezlerinin kurulması ile birlikte kadınlar hijyen, ev ekonomisi ve gelir elde etme konularında eğitilmektedir. Uzun vadede bu eğitimden ailelerin çocuklarına da bilgi aktarımı olacak ve sosyal ve ekonomik olarak kadınların da toplum ve ekonomiye kazandırılma oranı artacaktır yılları arasında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 31.1 den 30.4 e düşmüştür yılları arasında doktor başına düşen hasta sayısı 2,152 den 750 ye düşmüştür. Bebek ölüm oranı dan e düşmüştür.

20 Ekonomik Etkiler Silvan Projesi tamamlandığında tarımsal gelirler %640 artacaktır Silvan Projesi tamamlandığında aile bazında gelir %475 artacaktır Silvan Projesi tamamlandığında işgücü ihtiyacı günde kişi artacak ve bu da istihdamı geliştirecektir Yıllık 63 milyon dolar enerjden, 460 milyon dolar da tarımsal ve endüstriyel gelişmeden kaynaklı gelir sağlanacaktır

21 Silvan Barajı ve Güncel Yapım ve Tasarım Kriterlerine Göre Yapılan Revizyonlar

22 SİLVAN BARAJI GENEL BİLGİ Projenin Yeri: Silvan Barajı Kulp ve Göderni çaylarının birleşim noktasının yaklaşık 900 metre mansabında ve Diyarbakır Silvan kaza merkezinin yaklaşık 18 km kuzeyindedir.

23 Silvan barajı ekseni

24

25 BARAJ GÖVDESİ Tip: ÖYBK Kaya Dolgu Kret Kotu: m Temelden Yükseklik: m Kret Uzunluğu: m Gövde Hacmi: 8,500,000 m 3 Memba Mansap Şevi: 1.40 / / 1

26 MEMBA BATARDOSU Tip: Kil Çekirdekli Kaya Dolgu Kret Kotu: Memba Mansap Şevi: 2.20/1 2.00/1 MANSAP BATARDOSU Tip: Kil Çekirdekli Kaya Dolgu Kret Kotu: Memba Mansap Şevi: 2.00/1 2.20/1

27 DERİVASYON SİSTEMİ Yer: Sol Sahil Tasarım Taşkını: Q25 Pik Debi: m3/s T1 DERİVASYON TÜNELİ Tip: Dairesel İç Çap: 8.00m Uzunluk: m Giriş taban kotu: m Çıkış taban kotu: m T2 DERİVASYON TÜNELİ Tip: Dairesel İç Çap: 4.00m Uzunluk: m Giriş taban kotu: m Çıkış taban kotu: m

28 DOLUSAVAK Yer: Sağ sahil Tip: Karşıdan alışlı radyal kapaklı Taşkın Debisi: 5, m 3 /s Yaklaşım Kanalı Kotu: m Kret Kotu: m Boşaltım kanalı uzunluğu: m Kapak adesi: 2 Kapak Boyutları: 10.00m x m Sıçratma eşiği kotu: m

29 ENERJİ SİSTEMİ Su Alma Yapısı Giriş Taban Kotu: m Enerji Tüneli Adesi: 1 Enerji Tüneli Çapı: 7.00m Enerji Tüneli Uzunluğu: m Maks Düşü: m Min. Düşü: m Ünite Adedi: 4 1 Ünite Gücü: 40MW

30 ENERJİ SİSTEMİ Su Alma Yapısı Giriş Taban Kotu: m Enerji Tüneli Adesi: 1 Enerji Tüneli Çapı: 7.00m Enerji Tüneli Uzunluğu: m Maks Düşü: m Min. Düşü: m Ünite Adedi: 4 1 Ünite Gücü: 40MW

31 ENERJİ SİSTEMİ Su Alma Yapısı Giriş Taban Kotu: m Enerji Tüneli Adesi: 1 Enerji Tüneli Çapı: 7.00m Enerji Tüneli Uzunluğu: m Maks Düşü: m Min. Düşü: m Ünite Adedi: 4 1 Ünite Gücü: 40MW

32 Enerji Su Alma Yapısı Servis ve İşletme Yolu Y1.1 Derivasyon Tüneli Kazı Ulaşım Yolu Y1.3- Baraj Gövdesi ve Su Alma Yapısı (Dolusavak) Kazı ve İşletme Yolu Y1.2 Memba Batardosu Kazı Ulaşım Yolu Y1 Baraj İçi İşletme Yolu

33 Yapılan Revizyonlar Baraj Zonlaması Baraj zonlaması için 2 ve 3 boyutlu analizler yapılmış ve ICOLD kriterleri takip edilmiştir. Daha önce yapılmış olan zonlama tasarımı çok az miktarda revize edilmiştir. Dolgu Malzemeleri Tanım Zon Yerleştirme Sıkıştırma 2B ve 3B zonları arasında geçiş zonu 3A 0.40m tabakalar halinde 10 tonluk titreşimli silindir 6 D max =400mm sıkıştırılacak pas Kaya dolgu D max =600mm 3B 0.90m tabakalar halinde 10 tonluk titreşimli silindir 4 sıkıştırılacak pas Kaya dolgu D max =800mm 3C 1.00 metrelik tabakalar halinde sıkıştırılacak %25 su 10 tonluk titreşimli silindir 4 pas %25 su Kaya dolgu koruma zonu 3D Mekanik yerleşirme yapılacak - D max =1000mm Ön yüz betonu yastık zonu 2B 0.40 metrelik tabakalar halinde sıkıştırılacak 10 tonluk titreşimli silindir 6 pas Çevresel derz filtre zonu 2A 0.15 metrelik tabakalar halinde sıkıştırılacak 10 tonluk titreşimli silindir 4 pas Dış sızıntı kapatma zonu 1A 0.20 metrelik tabakalar halinde sıkıştırıkacak 10 tonluk titreşimli silindir 4 pas 1A zonunu koruma zonu 1B 0.30 metrelik tabakalar halinde sıkıştırılacak 10 tonluk titreşimli silindir 4 pas

34 Baraj zonlaması

35 Yapılan Revizyonlar Plinth Plinth tasarımı gövde kazısını minimize edecek şekilde revize edilmiştir. Dış plinth genişliği 4 ya da 5 metre olacak şekilde seçilmiş ve toplam plinth uzunluğu gövde altına iç plinth ilave ederek sağlanmıştır Bu yöntem ÖYBK barajlarda uygulanmakta olup kazı miktarını dolayısı ile yapım süresini kısaltmakta ve projeye ekonomi sağlamaktadır. Doğal zemin Doğal zemin Kazıda azalma Plinth kazısı Plinth kazısı Dış plinth İç plinthin kazı miktarına etkisi Dış plinth İçplinth

36 Kati proje ve revize proje plinth tasarım kriterleri ve gerekçeleri Plinth kalınlığı (m) t= H t: plinth kalınlığı H: Su sütunu (m) Kati proje Revize proje Açıklama t= H t: plinth kalınlığı H: Su sütunu (m) Çok yüksek bir baraj olduğu için İşveren plinth kalınlığınun bir miktar arttırılmasını istemiştir. Plinth genişliği / Su sütunu 1/18 1/12 Detaylı jeolojik araştırmalar sonucunda zeminin kati projesinde öngörülen zeminden daha fazla miktarda erozyona uğrayabileceği anlaşılmıştır. Max-min plinth kalınlığı (m) 0.40 ~ ~ 0.85 Max-min plinth genişliği (m) 5.85 ~ (dış plinth) 4.50 ~ 9.60 plinth platformu 0 (iç plinth) 6.10 ~ 7.29 (dış plinth) plinth platformu 1.14 ~ 7.14 (iç plinth) Kazı miktarını azaltabilmek için iç plinth konsepti uygulanmıştır.

37 İlgili yapım işlerinde değişim oranı Kazı 0.04 Plinth betonu Konsodilasyon enj Kaya ankrajı Yapım zamanı

38 Plinth geometrik yerleşimi bütün plinth segmentleri konkav olacak şekilde revize edilmiştir. Bu şekilde plinth dizayn teorisine daha uygun davranacaktır. Yapım kolaylığı açısından mümkün olduğunda aynı tip ve maksimum uzunlukta plinth tipleri kullanılmıştır.

39 Kati projedeki plinth yerleşimi ve konveks bölümler

40 Revize edilmiş plinth yerleşimi

41 Yapılan Revizyonlar Ön Yüz Betonu Ön yüz beton kalınlığını belirlemek için güncel ICOLD kriterleri kullanılmıştır. Minimum ön yüz beton kalınlığı 30 cm olarak seçilmiş olup rezervuar yüksekliğine bağlı olarak t(m)= H formülü ön yüz beton kalınlığı belirlenmiştir Minimum ön yüz beton kalınlığı 30cm, maksimum ön yüz beton kalınlığı ise 82 cm dir Panel genişliği 15 metre olarak seçilmiştir Ön yüz betonu çatlağa karşı dayanıklı ve geçirimsiz olarak tasarlanmıştır. Dayanımı 25Mpa, su çimento oranı ise 0.5 tir İzin verilen çökme miktarı 3~7 cm dir

42 Ön yüz betonuna yapılan en önemli revizyon donatı paternleri ile ilgilidir Kati projede hem yatay hem de düşeyde tek sıra %0.35 ve %0.40 oranında donatı tasarlanmıştır Revize projede ise çevresel derzin 25 metresi boyunca %0.50 oranında ve geri kalan kısımlarda %0.40 düşey, %0.35 düşey ve yatay donatı hem alt hem de üst yüzde olacak şekilde tasarlanmıştır. Plinth Çevresi (25 m) Diğer yerler Yatay Düşey Yatay Düşey Kati Revize Kati Revize Kati Revize Kati Revize % donatı (toplam) Tek ya da çif sıra Tek Çift Tek Çift Tek Çift Tek Düşey donatı Yatay donatı (a) (b) (a) Kati proje (b) revise proje donatı yerleşim paterni

43 18 / 15 TEK SIRA DÜŞEY 18 / 15 TEK SIRA YATAY 22 / 15 TEK SIRA DÜŞEY 22 / 15 TEK SIRA YATAY 25 / 15 TEK SIRA DÜŞEY 25 / 15 TEK SIRA YATAY Kati proje donatı paterni

44 Plinth hattına paralel yaklaşık 25 metre boyunca çift sıra donatı (her iki yüzdeki toplam donatı oranı) düşey, yatay donatı (her iki yüzdeki toplam donatı oranı) Revize proje donatı paterni

45 Yapılan Revizyonlar Derzler Tipik 3 kademeli sızdırmazlık detayı kullanılmıştır Yapım kolaylığı açısından dış ve iç plinth arasındaki YI tipi su tutucu zemine yerleştirilmiştir. Çevresel derz ve dış-iç plinth bağlantısı

46 Yapılan Revizyonlar Paraper Duvar Parapet duvar ile önyüz betonu arasında genel geçer sızdırmazlık detayları uygulanmıştır Kati projede öngörülen parapet duvar yüksekliği detaylı deprem, oturma ve dalga analizleri sonucunda 1 metre yükseltilmiştir.

47 Parapet Duvar

48 Yapılan Revizyonlar Gövde Kazıları Plinth kazı derinliği bir miktar arttırılarak plinthin daha sağlam kayaya oturması sağlanmıştır Plinthin arkasında yaklaşık 30 metrelik bir platform yapılarak gövde ve kaya arasındaki elastisite modülü farkından dolayı oluşacak deformasyonlara bağlı olarak ön yüz betonun çatlama riski azaltılmıştır Gövde yüksekliğinin yaklaşık yarısı kadar bir bölgede kazı hafif ayrışmış kayaya kadar olacak şekilde tasarlanmıştır Geometrik düzensizlikler yok edilerek yumuşak bir kazı geometrisi elde edilmiştir

49 Revize edilmiş gövde kazı kesitleri

50 Yapılan Revizyonlar Y-1 Yolu Y1 baraj içi işletme yolunda yolun çeşitli kesimlerinde çalışmalar yapılırken kazılan zeminin kati projede öngörülenden daha zayıf olduğu anlaşılmıştır. Y-1 yolu hem yapım, hem de işletme aşamasında kullanılan en önemli yoldur ve projenin yerleşimi nedeniyle başka bir yere yapılması mümkün değildir. İlgili yolun yerinin korunarak yolun işletilebilir bir yol olması için DSİ ile fikir alışverişinde bulunulmuş ve zeminin zayıf olduğu ve sürekli şev akmalarının yaşandığı bölgelere kutu kesit yapılarak yolun bu şekilde işletilmesine karar verilmiştir.

51 Y-1 yolu jeolojik durumla ilgili fotoğraflar

52 Y-1 yolunda kutu kesit yapılacak bölgeler

53 Tipik kutu kesit

54 Yapılan Revizyonlar Y-1 Yolu Y1 baraj içi işletme yolunda yolun çeşitli kesimlerinde çalışmalar yapılırken kazılan zeminin kati projede öngörülenden daha zayıf olduğu anlaşılmıştır. Y-1 yolu hem yapım, hem de işletme aşamasında kullanılan en önemli yoldur ve projenin yerleşimi nedeniyle başka bir yere yapılması mümkün değildir. İlgili yolun yerinin korunarak yolun işletilebilir bir yol olması için DSİ ile fikir alışverişinde bulunulmuş ve zeminin zayıf olduğu ve sürekli şev akmalarının yaşandığı bölgelere kutu kesit yapılarak yolun bu şekilde işletilmesine karar verilmiştir.

55 Y-1 kutu kesit imalatından bir görüntü

56 Yapılan Revizyonlar Derivasyon Giriş Yapıları Derivasyon giriş yapılarında iki revizyon yapılmıştır: Jeolojik ve hidrolik nedenlere bağlı olarak derivasyon girişlerine beton ve taş tahkimat yapılmış ve bu şekilde derivasyon işleminin daha emniyetli hale gelmesi sağlanmıştır. Su tutma aşamasında kapak kapatma operasyonunu riske etmemek ve oluşabilecek bir sorun ya da gecikme nedeniyle bir sıkıntı yaşanmaması için kapak slotları yapılan hesaplara göre yükseltilmiş bu sayede ise kapak kapatma operasyonları daha emniyetli bir hale getirilmiştir.

57 Kati proje kapak slotu Revize edilmiş proje kapak slotu

58 Derivasyon giriş yapısı inşaatından bir görüntü

59 Derivasyon giriş yapısına eklenen duvarlar

60 TOPSIS YÖNTEMİ KULLANILARAK BATARDO TİPİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

61 Giriş SİLVAN BARAJI İNŞAATI Silvan Projesinin öneminden dolayı İşveren (DSİ) Yüklenicisinden derivasyon zamanını öne çekmek için bir çalışma yapmasını istemiştir İşveren den ilgili talimat geldiği esnada derivasyon tünelleri tamamlanmış olduğundan ilgili çalışma için batardolara odaklanılmış ve batardo yapım süresini kısaltacak, bu esnada da ekonomik olarak avantaj sağlayacak bir çözüm bulunması kararı alınmıştır

62 Derivasyon sistemi 1480 m3/s lik 25 yıllık feyezana göre tasarlanmıştır Derivasyon sistemi 980 ve metre uzunluğunda 8 ve 4 metre iç çaplı iki derivasyon tüneli ve memba ve mansap batardoların oluşmaktadır Kati projedeki batardolar 2.2 memba ve 2.0 mansap şevinde kil çekirdekli kaya dolgu olarak tasarlanmıştır. Ayrıca ana kayaya kadar uzanan bir de bulamaç hendeği tasarlanmıştır

63 Kati proje tipik memba ve mansap batardosu kesitleri

64 ALTERNATİF BATARDOLAR Kati projedeki kil çekirdekli batardolara alternatif olarak ön yüzü beton kaplı kaya dolgu ve geosentetik kil örtü kaplı kayadolgu batardo tipleri düşünülmüştür İlgili batardolar için stabilite ve sızma hesapları da yapılarak bu sonuçlar karar verme matrisi ve TOPSİS hesaplarında kullanılmıştır Elde edilen sonuçlara bağlı olarak takip eden tipik batardo kesitleri elde edilmiştir

65 Ön yüzü beton kaplı batardo kesiti

66 GCL kaplı kaya dolgu batardo kesiti

67 GEOSENTETİK KİL ÖRTÜ Sızdırmazlık için kullanılan bentonit esaslı jeosentetikler, iki yüksek dayanımlı jeotekstil katman arasına doğal sodyum bentonit eklenerek edilmesiyle meydana getirilirler ve çevre kaplamalarında yüksek performans sunarlar. Sodyum bentonit doğada bulunan ve hem ticari hem de endüstriyel alanlarda, binlerce farklı uygulamada kullanılan çok amaçlı bir mineraldir. Asıl olarak Montmorillonitten oluşan bu laminer türdeki kil mineralinin, geniş ve ince katmanları hidrolik bariyer olarak kullanılabilecek şekilde şekillenmiştir. Bu ince film tabakalar arasındaki sodyum iyonları, yüksek bir emme reaksiyonu oluşturarak bentonitin şişme özelliğini teşvik eder ve jelleşme işleminin devamlılığını sağlar.

68 GEOSENTETİK KİL ÖRTÜ

69 ALTERNATİFLERİN DEĞERLENDİRMESİNDE KULLANILAN METOD Karar verme matrisinin oluşturulması TOPSIS YÖNTEMİ Normalize edilmiş ve ağırlıklandırılmış karar verme matrisi İdeal çözüme olan mesafelerin hesaplanması Göreceli yakınlık derecesinin hesaplanması Alternatiflerin sıralanması

70 KARAR VERME MATRİSİNİN OLUŞTURULMASI Karar verme matrisi için aşağıda yazılan kriterler değerlendirilmiştir: Yapım hızı Maliyet Yapım kolaylığı Malzemeye erişim Şev stabilitesi Sızma performansı Şev stabilitesi ve sızma performansı için analizler yapılmış, maliyet her bir batardo tipi için hesaplanmış, bunların dışında kalan kriterler ise İşveren le de görüşerek önemlerine göre 1 den 5 kadar puanlanmıştır.

71 Ağırlık Kil çekirdekli kaya dolgu Önyüzü beton kaplı kaya dolgu GCL kaplı kaya dolgu SİLVAN BARAJI İNŞAATI Karar verme matrisi Birim 1 Yapım hızı Gün Maliyet $ milyon Yapım kolaylığı 1-5 ölçek Malzemeye erişim 1-5 ölçek Şev stabilitesi Sayı Sızma performansı lt/s

72 TOPSIS YÖNTEMİ Karar verme sürecinde kullanılan yöntemlerden birisi olan TOPSIS, alternatifler arasından en iyi seçimin yapılmasına imkân tanıyan bir tekniktir. TOPSIS 1981 yılında Hwang ve Yoon tarafından geliştirilmiş çok amaçlı karar verme(çakv) yöntemlerinden birisidir(hwang ve Yoon, 1981). TOPSIS kelimesi, Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. TOPSIS yöntemi kompleks algoritmalar ve karmaşık matematiksel modeller içermeyen oldukça basit bir yöntemdir. Anlaşılmasının kolay olması ve sonuçlarının yorumlanmasında zorlanılmaması nedeniyle hemen hemen birçok alanda TOPSIS tekniğinden faydalanılmaktadır. TOPSIS yöntemi ile gerçek hayat problemlerinin çözülmesinde tedarik zinciri yönetimi, tedarikçi seçimi, lojistik, mühendislik, üretim sistemleri, işletme ve pazarlama uygulamaları, insan kaynakları yönetimi, finansal uygulamalar, enerji yönetimi, kimya mühendisliği, su kaynakları yönetimi gibi birçok farklı alanda faydalanılmaktadır

73 TOPSIS YÖNTEMİ TOPSIS yöntemi ile karar verirken seçilen bir alternatifin ideal çözüme yakın olması ve ideal olmayan çözüme(negatif ideal) de uzak olması beklenir. Eğer amacımız getiri ise ideal çözüme yakınlık demek getirinin maksimizasyonu, negatif ideal çözüme uzaklık ise maliyetin minimizasyonu anlamına gelmektedir. Arzulanan alternatifin ideal çözüme yakınlığı beklenirken bir o kadar da negatif ideal çözümden uzak olması beklenir. Bir başka ifade ile TOPSİS ile alternatifler içinden ideal olan çözüme yakın, negatif ideal çözüme uzak olanı seçilir.

74 TOPSIS YÖNTEMİ Karar verme matrisinin oluşturulması Karar matrisi karar verici tarafından oluşturulması gereken bir matristir. Oluşturulan bu matris mxp boyutlu bir matris olacaktır. Karar verici satırlarda karar noktalarını gösterirken sütunlarda ise faktörlere yer verir. Bu matris aşağıdaki gibi gösterilebilir;

75 TOPSIS YÖNTEMİ Normalize matrisi elde edilmesi Karar matrisi oluşturulduktan sonra her bir a ij değerlerinin(a 11,a 21,a 31 a m1 ) kareleri alınarak bu değerlerin toplamından oluşan sütun toplamları elde edilir ve her bir a ij değeri ait olduğu sütun toplamının kareköküne bölünerek normalizasyon işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem ile ilgili notasyon aşağıda gösterilmiştir;

76 TOPSIS YÖNTEMİ Normalize matrisi elde edilmesi Normalize matris aşağıdaki gibi elde edilir;

77 TOPSIS YÖNTEMİ Ağırlıklandırılmış normalize matrisin elde edilmesi

78 TOPSIS YÖNTEMİ İdeal ve Negatif İdeal Çözüm Değerlerinin Elde Edilmesi Ağırlıklandırılmış normalize matris(v matrisi) elde edildikten sonra problemin yapısına bağlı kalmak koşuluyla yani amacımız maksimizasyon ise her bir sütuna ait maksimum değerler tespit edilir. Bu maksimum değerler ideal çözüm değerlerimizdir. Daha sonra ise yine her bir sütuna ait minimum değerler elde edilir. Bu da negatif ideal çözüm değerleridir. Eğer amacımız minimizasyon ise elde edilen değerler tam tersi olacaktır. İdeal ve negatif ideal çözüm değerlerinin elde edilmesi ile ilgili notasyon aşağıdaki gibi gösterilmiştir;

79 formülünden faydalanılmaktadır. Burada; x ik : i. Gözlemin k. Değişken değeri x jk : j. Gözlemin k. Değişken değeri p: değişken sayısını göstermektedir. İdeal çözüme en yakın öklidyen uzaklık ile negatif ideal çözüme en uzak uzaklık tespit edilmeye çalışılır. Bu formül ideal ve ideal olamayan noktalara olan uzaklığın hesaplanabilmesi için genelleştirilecek olursa aşağıdaki gibi bir hesaplama yolu izlenir; SİLVAN BARAJI İNŞAATI TOPSIS YÖNTEMİ İdeal ve Negatif Noktalara Olan Uzaklık Değerlerinin Elde Edilmesi İdeal ve ideal olmayan noktalara olan uzaklık değerleri hesaplanırken öklidyen uzaklık kullanılmaktadır. Koordinat düzleminde x ve y koordinatları bilinen iki nokta arasındaki mesafenin bulunmasında yani Öklidyen uzaklığın hesaplanmasında(alpar Reha, 2011);

80 TOPSIS YÖNTEMİ İdeal Çözüme Göreli Uzaklığın Hesaplanması

81 Kriter SİLVAN BARAJI İNŞAATI TOPSIS YÖNTEMİYLE ALTERNATİF BATARDOLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Birim Önem faktörü Kil çekirdekl i kaya dolgu Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu GCL Kaya Dolgu Minimum maksimum kritersi -ideal +ideal 1 Yapım hızı Gün minimize Maliyet $ minimize Yapım Kolaylığı 1-5 ölçek maximize Malzemeye erişim 1-5 ölçek maximize Şev stabilitesi Sayı maximize Sızma performansı lt/s minimize Puan

82 Karar verme süreçlerinin ardından yapılan detay tasarım sonucu oluşan batardo tipik enkesiti

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı nın Konumu Ermenek Barajı tamamlanma tarihi itibari ile Türkiye deki en yüksek barajdır. Ermenek Barajı Avrupa nın en yüksek 6. barajıdır. Ermenek

Detaylı

KONU: Önyüzü Beton Kaplı Barajların Türkiye Pratiğinden Örnekler SUNUM YAPAN: Mehmet Harun ASKEROĞLU

KONU: Önyüzü Beton Kaplı Barajların Türkiye Pratiğinden Örnekler SUNUM YAPAN: Mehmet Harun ASKEROĞLU KONU: Önyüzü Beton Kaplı Barajların Türkiye Pratiğinden Örnekler SUNUM YAPAN: Mehmet Harun ASKEROĞLU Baraja Ait Ana Birimler a)plint Betonu ve geometrisi ( A hattı teşkili) b)gövde Zonları Ön yüzü Beton

Detaylı

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Su Yapıları II Dolgu Barajlar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli

Detaylı

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33 T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BARAJLAR 4. Bölge Müdürlüğü - KONYA 1/ 33 BARAJ NEDİR NE İŞE YARAR? Barajlar, eski zamanlardan

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır. ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution) PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1 Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ Sunan Dr. Burak Turan NFB Mühendislik ve Müşavirlik Dr. Burak TURAN 1, Fayik TURAN 2, M. Denizhan BÜTÜN 3

Detaylı

GAP EYLEM PLANI. (14 Mart 2008)

GAP EYLEM PLANI. (14 Mart 2008) GAP EYLEM PLANI (14 Mart 2008) GAP ın Gelişme Aşamaları 1960 Fırat ve Dicle Nehirleri üzerinde yürütülen çalışmalar 1977 Çalışmaların GAP adı altında birleştirilmesi (GAP Su Kaynakları Geliştirme Proje

Detaylı

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Su Yapıları II Dolusavaklar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i

Detaylı

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI Prof. Dr. Veysel EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı 18 Ağustos 2009 - Şanlıurfa GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Detaylı

TOPSIS yönteminin adımları 5 Adım 1. Normalize karar matrisinin oluşturulması 6 Karar matrisinin normalizasyonu aşağıdaki formül kullanılarak yapılır:

TOPSIS yönteminin adımları 5 Adım 1. Normalize karar matrisinin oluşturulması 6 Karar matrisinin normalizasyonu aşağıdaki formül kullanılarak yapılır: Giriş 2 TOPSIS Bölüm 5 TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) 1981 yılında Hwang ve Yoon tarafından geliştirilmiştir. Uygulanması basit, ulaşılan sonuçlar çok gerçekçidir.

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

VI.2.6.1.1. Mansaptaki Baraj İnşaatları Bağlamında Aşağı Akışların İlgisi

VI.2.6.1.1. Mansaptaki Baraj İnşaatları Bağlamında Aşağı Akışların İlgisi Not: Aralık 2006 tarihli bu kısım Ağustos 2006 da yayımlanmış olan Kısım VI.2.6.1 in yerine geçmiştir. Bu bağlamda, Aralık 2006 da Ek P eklenmiştir. VI.2.6.1. İnşaat ve Su Tutulması Aşamasında Aşağı Akış

Detaylı

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 33 ÇORUH HAVZASI PROJELERİ Sezai SUCU Bölge Müdürü DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, Artvin Talha DİNÇ İnşaat Mühendisi ÖZET Ülkemiz sınırları içerisinde Bayburt ilinde doğan ve

Detaylı

1.ADIYAMAN-GÖKSU-ARABAN PROJESİ

1.ADIYAMAN-GÖKSU-ARABAN PROJESİ 1.ADIYAMAN-GÖKSU-ARABAN PROJESİ Adıyaman-Göksu-Araban Projesi ilk aşamada ve GAP kapsamında 1960 lı yıllarda Fırat Planlama Amirliği tarafından GAP ın bir ünitesi olarak incelenmiş ve Fırat Havzası istikşaf

Detaylı

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması HİDROLİK YAPILAR»» Taşkın Kanalları Yeterli mesafenin olmadığı durumlarda hücre içleri beton veya kırmataş ile doldurularak Flexi HDS istinat duvarı uygulaması yapılabilir.»» Dere ve Akarsular»» Hendek

Detaylı

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları Boykesit yolun geçki ekseni boyunca alınan düşey kesittir. Boykesitte arazi kotlarına Siyah Kot, siyah kotların birleştirilmesi ile elde edilen çizgiye de Siyah Çizgi

Detaylı

YUSUFELİ BARAJI ve HES

YUSUFELİ BARAJI ve HES YUSUFELİ BARAJI ve HES Projenin Tanımı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi nde, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Türkiye sınırları içinde 390 km lik bir

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU Burcu Ersoy 1, Ronald Haselsteiner 2 Özet Baraj tasarımlarında kriter olarak kullanılan 50 yıllık ekonomik ömür içerisinde rezervuar

Detaylı

KONU: Beton Baraj Tasarım İlkeleri, Örnek Çalışmalar SUNUM YAPAN: Altuğ Akman, ESPROJE Müh.Müş.Ltd.Şti

KONU: Beton Baraj Tasarım İlkeleri, Örnek Çalışmalar SUNUM YAPAN: Altuğ Akman, ESPROJE Müh.Müş.Ltd.Şti KONU: Beton Baraj Tasarım İlkeleri, Örnek Çalışmalar SUNUM YAPAN: Altuğ Akman, ESPROJE Müh.Müş.Ltd.Şti BİRİNCİ BARAJLAR KONGRESİ 2012 11 12 Ekim Beton Baraj Tasarım İlkeleri: Örnek Çalışmalar Beton Barajlar

Detaylı

KONU: ÖN YÜZÜ BETON KAPLI DOLGU BARAJLAR SUNUM YAPAN: IŞIN ERGENEMAN

KONU: ÖN YÜZÜ BETON KAPLI DOLGU BARAJLAR SUNUM YAPAN: IŞIN ERGENEMAN KONU: ÖN YÜZÜ BETON KAPLI DOLGU BARAJLAR SUNUM YAPAN: IŞIN ERGENEMAN 1 SUNUM İÇERİĞİ Ön Yüzü Beton Kaplı Dolgu Barajların Tarihçesi ve Genel Tasarım Özellikleri Temel kazıları ve iyileştirmeler Topuk plağı,

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Manisa (Alaşehir) 13 Mart 26 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 21 temel, 5 açılış) (1 adedi baraj, 2 adedi büyük sulama, 1 adedi gölet, 14 adedi gölet ve sulama, 1 adedi gölet sulaması, 7 adedi

Detaylı

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği Prof. Dr. Osman Nuri Özdemir Gazi Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi-İnşaat

Detaylı

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, İzmir 14 Mart Bayındır 9 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 6 temel, 3 açılış) (1 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu tesisi, 2 adedi gölet, 3 adedi gölet ve sulama, 1 adedi rehabilitasyon, 1 adedi

Detaylı

İMO_Mesleğe Hazırlık Kursları_Su Yapıları 1

İMO_Mesleğe Hazırlık Kursları_Su Yapıları 1 TANIŞMA MURAT ŞAHİN ODTÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LİSANS: 2001 YÜKSEK LİSANS: 2006 DOLSAR MÜHENDİSLİK MURAT YÜCEL ODTÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LİSANS: 2003 DOLSAR MÜHENDİSLİK İMO_Mesleğe Hazırlık Kursları_Su Yapıları

Detaylı

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları Oyak Beton Mart/2014 İçerik Genel Bakış Beton Özellikleri Keson İnşaatı o Kuru Havuz o Yaş Havuz-Deniz Dökümleri o Kesonların Batırılması

Detaylı

EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ HES İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ HES İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çukurova Elektrik A.Ş. arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesinin şirket kusuru nedeniyle 12.06.2003 tarihinde feshedilmesi

Detaylı

Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00

Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00 Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00 Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Firma Tanıtım Notu Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., ortaklığında kurulmuş olan Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.,

Detaylı

İsmail KARTAL. Bölge Müdürü

İsmail KARTAL. Bölge Müdürü İsmail KARTAL Bölge Müdürü 25.11.2014 ASMA KÖPRÜ LOKASYONU ( KM: 4+175-7+082) DİLOVASI HERSEK BURNU İSTANBUL-BURSA-İZMİR OTOYOLU ( İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞİ VE BAĞLANTI YOLLARI DAHİL) YAP-İŞLET-DEVRET PROJESİ

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

Geocell Ön Yüzlü Yeşil İstinat Duvarları

Geocell Ön Yüzlü Yeşil İstinat Duvarları İSTİNAT DUVARLARI»» Yeşil İstinat Duvarları»» Çiçeklik ve Kademeler»» Açık Kanal Duvarları»» Kıyı Koruma Yapıları»» Menfez Duvarları»» Dikleştirilmiş Şevler»» Kara ve Demir Yolu Genişletme»» Toprak Set

Detaylı

Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı

Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı (akocbay@dsi.gov.tr) GİRİŞ Su yapılarında meydana gelen sorunların en önemlileri; farklı oturmalar, şev duraylılığı, deprem, göl

Detaylı

FARKLI YÖNTEMLERLE İNŞA EDİLEN BARAJLARIN MALİYET MUKAYESESİ KURUÇAY BARAJI ÖRNEĞİ. Uğur AKKAYA YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPI EĞİTİMİ

FARKLI YÖNTEMLERLE İNŞA EDİLEN BARAJLARIN MALİYET MUKAYESESİ KURUÇAY BARAJI ÖRNEĞİ. Uğur AKKAYA YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPI EĞİTİMİ FARKLI YÖNTEMLERLE İNŞA EDİLEN BARAJLARIN MALİYET MUKAYESESİ KURUÇAY BARAJI ÖRNEĞİ Uğur AKKAYA YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPI EĞİTİMİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAYIS 2010 ANKARA Uğur AKKAYA tarafından

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı TOPRAK İŞLERİ Dersin Amacı Ulaştırma projelerinin yapımında gerekli olan toprak işleri konularında temel kavramların öğretilmesi. 1 Dersin Hedefleri Toprak işlerin hakkında genel bilgiye sahip 1 : olmak

Detaylı

BİLGİ NOTU. Baraj, Cebri Boru Regülatör İletim Sanat Yapıları Santral Depolama İletim Rezervuar. Tesislerinin yeraldığı CBS katmanları bulunmaktadır.

BİLGİ NOTU. Baraj, Cebri Boru Regülatör İletim Sanat Yapıları Santral Depolama İletim Rezervuar. Tesislerinin yeraldığı CBS katmanları bulunmaktadır. BİLGİ NOTU Bu iş kapsamında hazırlanacak olan ve İdare tarafından istenen veriler 2006/7 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemi Genelgesi çerçevesinde Coğrafi Bilgi Sistemi-CBS ortamında hazırlanmalıdır. Halihazırda

Detaylı

Bahar. Derivasyon Tünel (ler) i. Baraj. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 3.

Bahar. Derivasyon Tünel (ler) i. Baraj. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 3. 05-06 Bahar Su Yapıları II Derivasyon Tesisleri Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi

Detaylı

HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA

HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA SUNU KAPSAMI TÜRKİYE DE HES PROJELERİNİN GEÇMİŞİ FİNANSMAN İHTİYACI FİNANSMAN İLE İLGİLİ AKTÖRLER KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER ILISU ÖRNEĞİ

Detaylı

"HİDROLİK YAPILAR VE MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ"

HİDROLİK YAPILAR VE MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEO 320 MESLEKİ SAHA UYGULAMALARI DERS NOTU "HİDROLİK YAPILAR VE MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ" Prof. Dr. Recep KILIÇ Jeoteknik Araştırma Grubu

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay / Ankara Tel: (0 312) 294 30 00 - Faks: (0 312) 294 30 88 www.imo.org.tr imo@imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL

Detaylı

ILISU PROJESİ. GAP ın can damarı Dicle - Fırat Nehirleri Türkiye su potansiyelinin yaklaşık % 28,5 ini oluşturmaktadır. FIRAT 17 % 458 m DİCLE 12 %

ILISU PROJESİ. GAP ın can damarı Dicle - Fırat Nehirleri Türkiye su potansiyelinin yaklaşık % 28,5 ini oluşturmaktadır. FIRAT 17 % 458 m DİCLE 12 % ILISU PROJESİ TANIMI ve TARİHÇESİ GAP ın can damarı Dicle - Fırat Nehirleri Türkiye su potansiyelinin yaklaşık % 28,5 ini oluşturmaktadır. GAP IN CAN DAMARI DİCLE-FIRAT NEHİRLERİ Türkiye su potansiyelinin

Detaylı

Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00

Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00 Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00 Sayın Başbakan Yardımcım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim,

Detaylı

SU YAPILARI. Derivasyon Derivasyon; su yapısı inşa edilecek akarsu yatağının çeşitli yöntemler ile inşaat süresince-geçici olarak değiştirilmesidir.

SU YAPILARI. Derivasyon Derivasyon; su yapısı inşa edilecek akarsu yatağının çeşitli yöntemler ile inşaat süresince-geçici olarak değiştirilmesidir. SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Doç.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

Baraj Yıkılması Sonrasında Taşkın Yayılımının Sayısal Modeli. Ürkmez Barajı

Baraj Yıkılması Sonrasında Taşkın Yayılımının Sayısal Modeli. Ürkmez Barajı Baraj Yıkılması Sonrasında Taşkın Yayılımının Sayısal Modeli [ve Fiziksel Model Kıyaslaması] Ürkmez Barajı Dr. İsmail HALTAŞ Zirve Üniversitesi, Gaziantep Dr. Gökmen TAYFUR Dr. Şebnem ELÇİ, İzmir Yüksek

Detaylı

SANTRAL BİNASI TASARIMI

SANTRAL BİNASI TASARIMI KONU: SUNUM YAPAN: SANTRAL BİNASI TASARIMI ÖZGÜR TUZCU 1 Santral Binası nehir yatağından alınan suyun türbinlenerek enerji üretiminin sağlandığı yer olarak tanımlanabilir. Bu yapının tasarım ve projelendirilmesi

Detaylı

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1. Analiz Yapı Tel:

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1.  Analiz Yapı Tel: Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1 BETONARME KONSOL İSTİNAT DUVARI HESAP RAPORU GEOMETRİ BİLGİLERİ Duvarın zeminden itibaren yüksekliği H1 6 [m] Ön ampatman uç yüksekliği Ht2 0,4 [m] Ön ampatman dip yüksekliği

Detaylı

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri KÖPRÜLER Köprü yapımı ile; Akarsu tabanında oyulmalar Yatak değişmeleri Membada su kabarmaları meydana

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Adıyaman 7 Mart 14 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 4 adet temel

Detaylı

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS Atıkların Sınıflandırılması ve Tasfiyesi Atıkların Geri Dönüşümü Çevre Bilinci Eğitiminin

Detaylı

NOKTASAL PROJE MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK İNŞAAT MİMARLIK EĞİTİM SAN.. VE TİC. LTD. ŞTİ. NOKTASAL PROJE su mühendisliği ve enerji alanında kadrosu ve deneyimi ile hem kamu, hem de özel sektör müşterilerine

Detaylı

Asra bedel yatırım, Kandıra Barajı

Asra bedel yatırım, Kandıra Barajı Kocaeli nde 3 bin 505 kilometrekarelik alanda yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusa ve 596 bin aboneye hizmet veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü nün tamamen öz kaynaklarıyla yapacağı Kandıra

Detaylı

Derz sızdırmazlığı için PVC esaslı Su Tutucu Bantlar

Derz sızdırmazlığı için PVC esaslı Su Tutucu Bantlar Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 06.01.2009 Revizyon no.: 0 Identification no: 01 07 03 01 023 0 000001 Sika -Su Tutucu Bantlar Derz sızdırmazlığı için PVC esaslı Su Tutucu Bantlar Construction Ürün Tanımı Kullanım

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam İZMİR MANİSA UŞAK DİĞER TOPLAM NÜFUS 4 061 074 1 359 463 346 508-5 767 045 YÜZÖLÇÜMÜ (km 2 ) 12 012 13 096 5 341 133 30 582 Ülkemizin Nüfus olarak % 7,5 unu, Yüzölçümünün % 4 ünü kapsamaktadır (3 il, 52

Detaylı

Zemin ve Asfalt Güçlendirme

Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin iyileştirmenin temel amacı mekanik araçlarla zemindeki boşluk oranının azaltılması veya bu boşlukların çeşitli malzemeler ile doldurulması anlaşılır. Zayıf zeminin taşıma

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) EYLEM PLANI İLE SAĞLANAN GELİŞMELER

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) EYLEM PLANI İLE SAĞLANAN GELİŞMELER GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) EYLEM PLANI İLE SAĞLANAN GELİŞMELER 1. GİRİŞ Dr. Hayreddin ERŞAN DSİ Genel Müdürlüğü, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı, GAP Şube Müdürlüğü, ANKARA hayrettin@dsi.gov.tr

Detaylı

Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir.

Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir. Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir. İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Sıra 1 İMÜ 510 Beton Katkı Maddeleri 2 İMÜ 511 Hafif İnşaat Malzemeleri

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ GEOTEKNİK UYGULAMA PROJESİ ÖRNEĞİ 08.07.2014 Proje Lokasyonu Yapısal/Geoteknik Bilgiler Yapı oturum alanı yaklaşık 15000 m2 Temel alt kotu -13.75 m Konut Kulesi

Detaylı

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SAN. TİC. A.Ş. 2015 ŞUBAT HİSAR HİDRO ELEKTRİK SANRALİ PROJE BİLGİ NOTU : Hisar Regülatörü ve HES projesi Marmara bölgesinde Sakarya Nehri üzerinde Bilecik

Detaylı

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 Teslim tarihi:- 1. Bir şehrin 1960 yılındaki nüfusu 35600 ve 1980 deki nüfusu 54800 olarak verildiğine göre, bu şehrin 1970 ve 2010 yıllarındaki nüfusunu (a) aritmetik artışa

Detaylı

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Temiz kullanım sıcak suyu için doğru seçim 1 Neden Modul-plus? Modul Plus, tüm dünyada otel renovasyonları için temiz sıcak su üretiminde ilk tercihtir. Spor tesislerinde,

Detaylı

KANALİZASYON HESAP TABLOSUNUN DOLDURULMASI 1.Kolon: Kanal Başlangıç ve bitiş kodları 2.Kolon: Kanal Uzunluğu (m) 3.Kolon: Hesap yapılan bölge no

KANALİZASYON HESAP TABLOSUNUN DOLDURULMASI 1.Kolon: Kanal Başlangıç ve bitiş kodları 2.Kolon: Kanal Uzunluğu (m) 3.Kolon: Hesap yapılan bölge no KANALİZASYON ESAP TABLOSUNUN OLURULMASI.Kolon: Kanal Başlangıç ve bitiş kodları 2.Kolon: Kanal Uzunluğu (m) 3.Kolon: esap yapılan bölge no 4.Kolon: Kanal birim boyuna gelen debi (q=lt/sn/m) 5.Kolon: Kanal

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

Mühendİslİk Ölçmelerİ. JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ

Mühendİslİk Ölçmelerİ. JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Mühendİslİk Ölçmelerİ JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ 1 Nolu Ünite 2 Nolu Ünite 1 Nolu Ariyet 2 Nolu Ariyet Menfez ve Kuşaklama Kanalları Planı Kuru Dere Dolgu Alanı Dolgu Alanı Kuru Dere Orman

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

M İ M K O MÜHENDİSLİK İMALAT MÜŞAVİRLİK KOORDİNASYON ve TİCARET A.Ş

M İ M K O MÜHENDİSLİK İMALAT MÜŞAVİRLİK KOORDİNASYON ve TİCARET A.Ş ALTYAPI SİSTEMLERİNİN PLANLAMASI PLANLAMA, PROJELENDİRME, TEKNİK İNCELİKLER Hüseyin KARIŞAN Çevre Mühendisi (İTÜ) Kısıklı Büyükçamlıca Cad. Başçay Sok. No: 16 Üsküdar İSTANBUL Tel: 0216 422 67 34 36 Fax:

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

Su Yapıları Örnekleri

Su Yapıları Örnekleri Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği IM 101 İnşaat Mühendisliğine Giriş Su Yapıları Örnekleri Arş. Gör. Dr. İbrahim UÇAR 11 Kasım 2015 Baraj Kullanım Amaçları Su Temini Sulama Taşkın

Detaylı

Geoteknik Mühendisliği

Geoteknik Mühendisliği Geoteknik Mühendisliği 1 Mühendislik malzemesi nedir? İnşaat mühendisi inşa eder Paslı çelik Hala çelik Çelik Çelik 2 1 Mühendislik malzemesi nedir? İnşaat mühendisi inşa eder Beton Beton Hala beton 3

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV

YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV I.) DERİNLİK ZAMMI: Tüm Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşlerinde Birim Fiyat Tarifleri ve Eki Fiyat Cetvellerindeki koşullara göre her cins zeminde

Detaylı

GÖKÇELER BARAJI. GAZĠPAġA OVASI SULAMA PROJESĠ

GÖKÇELER BARAJI. GAZĠPAġA OVASI SULAMA PROJESĠ GÖKÇELER BARAJI ĠĢin Adı: Gökçeler Barajı İkmali Yüklenici Firma: HMP İletişim Enerji San.Tic.A.Ş.+BRJ İnş. San. ve Tic A.Ş. Ortak Girişimi Gövde hacmi: 1 854 900 mm3 Yükseklik (talvegden): 98 m Normal

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. KanalizasyonŞebekesinin Projelendirilmesi

ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. KanalizasyonŞebekesinin Projelendirilmesi ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon KanalizasyonŞebekesinin Projelendirilmesi Dr. Öğr. Üy. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Proje İçin Gerekli Ön Bilgiler Projenin ömrü Nüfus projeksiyonu Atık

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇMELERİ DERSİ GEOMETRİK NİVELMAN

YÜKSEKLİK ÖLÇMELERİ DERSİ GEOMETRİK NİVELMAN YÜKSEKLİK ÖLÇMELERİ DERSİ GEOMETRİK NİVELMAN Yrd. Doç. Dr. Ayhan CEYLAN Yrd. Doç. Dr. İsmail ŞANLIOĞLU 9.3. Nivelman Ağları ve Nivelman Röper Noktası Haritası yapılacak olan arazi üzerinde veya projenin

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

BARAJLARIN SINIFLANDIRILMASI

BARAJLARIN SINIFLANDIRILMASI BARAJ JEOLOJİSİ BARAJLAR Barajlar (dams); enerji üretimi, içme suyu sağlanması, sulama ve taşkın önlemeye yönelik su kaynakları oluşturmak amacıyla akarsu vâdileri üzerinde yapay göller oluşturmak için

Detaylı

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü 1 Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI BÖLÜM-2 ÇELİK YPILRD BİRLEŞİM RÇLRI Çelik yapılarda kullanılan hadde ürünleri için, aşağıdaki sebeplerle birleşimler yapılması gerekmektedir. Bu aşamada bulon (cıvata), kaynak ve perçin olarak isimlendirilen

Detaylı

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017 Özel Betonlar Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Mayıs, 2017 ÖZEL BETONLARIN GEREKSİNİMİ Geleneksel betonun bazı durumlarda istenilen özellikleri sağlayamaması özel betonların kullanımını zorunlu

Detaylı

SU YAPILARI. Kabartma Yapıları

SU YAPILARI. Kabartma Yapıları SU YAPILARI 4.Hafta Barajlar Barajların genel özellikleri ve sınıflandırılması Barajların projelendirilmesi Barajların çevresel etkileri Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Kabartma Yapıları

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Dolusavak Hidrolik Model Deneyleri

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Dolusavak Hidrolik Model Deneyleri Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Dolusavak Hidrolik Model Deneyleri Mustafa Göğüş, A. Burcu-Altan Sakarya, Mete Köken, Ali Ersin Dinçer, Cüneyt Yavuz, Emre Haspolat ODTÜ İnşaat Müh. Böl. Hidromekanik Lab.

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

Ders 1.2 Türkiyede Barajlar ve Deprem Tehlikesi

Ders 1.2 Türkiyede Barajlar ve Deprem Tehlikesi İNM 424112 Ders 1.2 Türkiyede Barajlar ve Deprem Tehlikesi Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı TARİHTE BARAJ YIKILMALARI VE YIKILMALARDAN ÖĞRENİLENLER TARİHTE BARAJ

Detaylı

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul Taşkınların Sebepleri, Ülkemizde Yaşanmış Taşkınlar ve Zararları, CBS Tabanlı Çalışmalar Taşkın Tehlike Haritaları Çalışmaları Sel ve Taşkın Strateji

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI. 2008 YILINDA GERÇEKLEġTĠRĠLEN FAALĠYETLER 2009 YILI HEDEFLERĠ. 22 Ocak 2009- ANKARA

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI. 2008 YILINDA GERÇEKLEġTĠRĠLEN FAALĠYETLER 2009 YILI HEDEFLERĠ. 22 Ocak 2009- ANKARA T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2008 YILINDA GERÇEKLEġTĠRĠLEN FAALĠYETLER 2009 YILI HEDEFLERĠ 22 Ocak 2009- ANKARA DSĠ, Ülkemizin Yeraltı ve Yerüstü Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Gayesiyle 1954 Yılında

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı