MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ"

Transkript

1 MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ ÖRNEK: 18 sayısının pozitif çarpanları nelerdir? Çarpımları 18 olan sayılar arayalım. 18 = = =. 6 Her doğal sayı iki doğal sayının çarpımı şeklinde yazılabilir. Bu iki sayıdan her birine o doğal sayının çarpanı denir. Bir sayının çarpanı aynı zaman o sayının kalansız bölenidir. ÇARPANLAR VE KATLAR DOĞRU YANLIŞ Aşağıdaki doğru ifadelerin başına D, yanlış ifadelerin başına ise Y yazınız. ( ) 48 sayısının en büyük pozitif çarpanı 4 tür. ( ) 15 sayısının pozitif bölen sayısı 4 tür. ( ) 4 sayısı 8 sayısının pozitif bir çarpanıdır. ( ) 16 sayısının en küçük pozitif çarpanı 1dir. ( ) 70 sayısının çarpanlarından biri 1 dir. Yukarıda görüldüğü gibi 18 sayısının pozitif çarpanları 1,,, 6, 9 ve 18 dir. 18 sayısının pozitif çarpanı 6 tanedir. SIRA SİZDE: 4 sayısının pozitif çarpanları nelerdir? Çarpımları 4 olan sayılar arayalım. 4 = = = = Olduğundan 4 sayısının pozitif çarpanları.,.,.,.,.,.,. ve. sayıları olup. tanedir. SIRA SİZDE: 0 sayısının pozitif çarpanları nelerdir? BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları uygun sayılarla doldurunuz. 60 sayısının en büyük çarpanı.. dır. 40 sayısının toplam.. tane çarpanı vardır.. sayısının en büyük böleni 1 dir. 6 sayısının. tane böleni vardır.. sayısının pozitif çarpanları 1,, ve 6 dır. EŞLEŞTİRME A.1 B.1 C.7 D.4 E.4 F.15 Yukarıdaki sayıları aşağıdaki ifadelerin karşılarındaki boşluklara uygun olacak şekilde yazdığımızda hangi sayı boşta kalır? SIRA SİZDE: 7 sayısının pozitif çarpanları nelerdir? 1. 7 sayısının en büyük çarpanı. 8 sayısının pozitif çarpanlarının toplamı. 19 sayısının en küçük çarpanı 4. 4 sayısının en büyük çarpanı sayısının pozitif çarpan sayısı

2 MİNİ TEST 1. sayısının pozitif çarpanları aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde verilmiştir? A) 1,,,4,8,1,16, B) 1,,,4,8,16, C),4,8,16, D) 1,,4,8,1,16 Pozitif tam sayılar; asal sayıların çarpımı şeklinde yazılabilir. Bu işleme sayının asal çarpanlarına ayrılması denir. Asal çarpanlarına ayırma yaparken çarpan algoritması veya çarpan ağacı yöntemi uygulanabilir. ÖRNEK: 4 sayısının asal çarpanları nelerdir ve asal çarpanlarına ayrılmış hali nasıldır? Çarpan ağacı yöntemi:. 144 sayısı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur? En büyük böleni 7 dir. 6 sayısı çarpanlarından biridir. En küçük çarpanı dir. Toplam bölen sayısı 15 tir. A) 4 B) C) D) 1 Yandaki çarpan ağacında da görüldüğü gibi 4 sayısının asal çarpanları yandaki gibi olup çarpanlarına ayrılmış halinin yazılışı da aşağıdaki gibidir. 4 sayısının iki tane asal çarpanı olduğu görülmektedir. 4 =. 1 =.. 6 =... =. Çarpan algoritması yöntemi:. Bir dede 10 Ł parasının tamamını torunlarına eşit ve tam sayı olacak şekilde bayram harçlığı olarak dağıtmak istiyor. Buna göre dedenin torun sayısı aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 Yandaki çarpan algoritmasında da görüldüğü gibi 4 sayısının asal çarpanları yandaki gibi olup çarpanlarına ayrılmış halinin yazılışı da aşağıdaki gibidir. 4 sayısının iki tane asal çarpanı olduğu görülmektedir. 4 =. 1 =.. 6 =... = m lik bir alanı kaplayabilen fayanslar ile kenar uzunlukları tam sayı olacak şekilde dikdörtgensel bir bölge oluşturulmak isteniyor. Buna göre oluşabilecek bu dikdörtgensel bölgenin bir kenar uzunluğu aşağıdakilerden hangisi olamaz? SIRA SİZDE: 75 sayısının asal çarpanları nelerdir ve asal çarpanlarına ayrılmış hali nasıldır? A) B) C) 4 D) 5 SIRA SİZDE: 60 sayısının asal çarpanları nelerdir ve asal çarpanlarına ayrılmış hali nasıldır? Pozitif sayıların çarpanları bulunurken sayıyı bir dikdörtgenin veya karenin alanı gibi düşünüp kenarlarının uzunluklarını bulma işlemi yaptığımızı düşünebiliriz.

3 DOĞRU YANLIŞ Aşağıdaki doğru ifadelerin başına D, yanlış ifadelerin başına ise Y yazınız. ( ) 4 sayısının üç tane asal çarpanı vardır. MİNİ TEST 1. Aşağıdaki sayılardan hangisinin asal çarpan sayısı diğerlerinden fazladır? A) 1 B) 16 C) 0 D) ( ) 48 sayısının iki tane asal çarpanı vardır. ( ) 7 sayısı 8 sayısının en büyük asal bölenidir. ( ) sayısının beş tane asal çarpanı vardır.. ( ) 5 sayısının sadece bir tane asal çarpanı vardır. 0 ( ) 1 sayısının asal çarpan sayısı 16 sayısının asal çarpan sayısından azdır BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları uygun sayı ve kelimelerle doldurunuz. 100 sayısının asal çarpan sayısı. dir. 1 sayısını en küçük asal böleni. tür Yukarıdaki sayılardan kaç tanesinin bütün asal çarpanları aynıdır? A) 5 B) 4 C) D). ve. 6 sayısının asal çarpanlarıdır. 9 sayısının asal çarpanı. dur. 6 sayının asal çarpan sayısı 0 sayısının asal çarpan sayısından..dır. EŞLEŞTİRME. 70 =.. olup, ve asal sayılar olmak üzere + + değeri kaçtır? A) B) 5 C) 7 D) 14 A.1 B. C. D.4 E.5 F.6 Yukarıdaki sayıları aşağıdaki ifadelerin karşılarındaki boşluklara uygun olacak şekilde yazdığımızda hangi sayı boşta kalır? sayısının en küçük asal çarpanı sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hali A) C) 5.. B) 5.. D) sayısının asal çarpan sayısı. 4 sayısının asal çarpanlarının toplamı sayısının asal çarpanlarının farkı 5. 1 sayının asal olmayan çarpan sayısı Pozitif tam sayılar asal çarpanlarına ayrılıp bu asal çarpanların kuvvetleri 1 er artırılıp çarpılırsa sonuç tam sayıların pozitif çarpan sayısını verir.

4 İki veya daha fazla sayının ortak katları içinde en küçük olanına en küçük ortak kat denir ve aşağıdaki gibi farklı yöntemlerle bulunabilir. İki veya daha fazla sayının ortak bölenleri içinde en büyük olanına en büyük ortak bölen denir ve aşağıdaki gibi farklı yöntemlerle bulunabilir. ÖRNEK: 4 ve 0 sayılarının en küçük ortak katı nedir? 1. YÖNTEM: 4 ün katları: un katları: Yukarıda görüldüğü gibi 4 ve 0 sayılarının en küçük ortak katı farklı renkteki ilk katları olan 10 sayısıdır. ÖRNEK: 4 ve 0 sayılarının en büyük ortak böleni nedir? 1. YÖNTEM: 4 ün bölenleri: un bölenleri: Yukarıda görüldüğü gibi 4 ve 0 sayılarının en büyük ortak böleni farklı renkteki böleni olan 6 sayısıdır.. YÖNTEM: Çarpan algoritması yöntemini aynı anda 4 ve 0 sayıları ile uyguladığımızda görüldüğü gibi oluşan asal çarpanların tamamı çarpıldığında en küçük ortak kat olan 10 sayısına ulaşılır....5 = 10. YÖNTEM: Çarpan algoritması yöntemini aynı anda 4 ve 0 sayıları ile uyguladığımızda görüldüğü gibi oluşan asal çarpanlardan 4 ve 0 sayılarını aynı anda bölenler işaretlenerek çarpıldığında en büyük ortak bölen olan 6 sayısına ulaşılır.. YÖNTEM: 4 =. Ortak olan çarpanlardan üssü büyük olanlar ve ortak olmayan çarpanların çarpımı ile en küçük ortak kat yanda görüldüğü gibi 10 olarak bulunur.. YÖNTEM: 4 =. Ortak olan çarpanlardan üssü küçük olan çarpanların çarpımı ile en büyük ortak bölen yanda görüldüğü gibi 6 olarak bulunur. 0 = =10 0 =. 5.. = 6 SIRA SİZDE: 16 ve 0 sayılarının en küçük ortak katı nedir? SIRA SİZDE: 16 ve 0 sayılarının en büyük ortak böleni nedir? SIRA SİZDE: 15 ve 5 sayılarının en küçük ortak katı nedir? SIRA SİZDE: 15 ve 5 sayılarının en büyük ortak böleni nedir?

5 DOĞRU YANLIŞ Aşağıdaki doğru ifadelerin başına D, yanlış ifadelerin başına ise Y yazınız. ( ) 1 ve 18 sayılarının EKOK u 7 dir. MİNİ TEST ve 0 sayılarının en küçük ortak katı en büyük ortak böleninin kaç katıdır? A) 40 B) 180 C) 10 D) 60 ( ) 1 ve 14 sayılarının EBOB u 7 dir. ( ) 48 ve 18 sayılarının EBOB u tür. ( ) 5 ve 0 sayılarının EKOK u 100 dür. ( ) 11 ve 1 sayılarının EBOB u 1 dir. ( ) 7 ve 8 sayılarının EKOK u 56 dır.. Hem 5 hem de 7 ile tam bölünebilen üç basamaklı en küçük sayı kaçtır? A) 100 B) 105 C) 15 D) 140 BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları uygun sayı ve kelimelerle doldurunuz. 8 ve 18 sayılarının dir. 16 ve 8 sayılarının 11 dir.. Kenar uzunlukları 5 cm ve 40 cm olan dikdörtgen biçimindeki fayanslarla kare şeklinde bir zemin oluşturulmak isteniyor. Oluşan kare zeminin bir kenar uzunluğu en az kaç cm olur? 1 ve 4 sayılarının EBOB u. dır. ve 14 sayılarının EKOK u. tür 9 ve 11 sayılarının EBOB u ile EKOK unun çarpımı A) 140 B) 180 C) 40 D) 80. dur. EŞLEŞTİRME A.14 B.1 C.91 D.6 E.18 F kg nohut ve 84 kg fasulye hiç artmayacak şekilde eşit büyüklükteki çuvallara karıştırılmadan doldurulacaktır. Çuval sayısının en az olması için her bir çuvalın kaç kg olması gerekir? A) 11 B) 1 C) 1 D) 14 Yukarıdaki sayıları aşağıdaki ifadelerin karşılarındaki boşluklara uygun olacak şekilde yazdığımızda hangi sayı boşta kalır? 1. 6 ve 54 sayılarının EBOB u. 70 ve 8 sayılarının EBOB u. 15 ve 5 sayılarının EKOK u 4. ve 1 sayılarının EBOB u 5. 1 ve 7 sayılarının EKOK u İki doğal sayının çarpımı EBOB ları ile EKOK larının çarpımına eşittir. Büyük sayı, miktar veya alanlardan küçük sayı, miktar ve alanlar elde ederken EBOB, küçük sayı, miktar ve alanlardan büyük sayı, miktar ve alan elde ederken EKOK kullanılır.

6 1 den başka ortak çarpanı olmayan sayılara aralarında asal sayılar denir. ÖRNEK: 18 ve 8 sayılarının aralarında asal olup olmadığını inceleyelim. 18 sayısının çarpanları 1,,, 6, 9, 18 8 sayısının çarpanları 1,, 4, 7, 14, 8 Yukarıdaki çarpanlara bakıldığında sayısının her iki sayınında ortak çarpanı olduğu için 18 ve 8 sayıları aralarında asal değildir. DOĞRU YANLIŞ Aşağıdaki doğru ifadelerin başına D, yanlış ifadelerin başına ise Y yazınız. ( ) 18 ve 8 sayıları aralarında asal sayılardır. ( ) 1 ve sayıları aralarında asal sayılardır. ( ) 1 ve 1 sayıları aralarında asal sayılardır. ( ) 19 ve 7 sayıları aralarında asal sayılardır. ( ) 4 ve sayıları aralarında asal sayılardır. ( ) 41 ve 14 sayılarının bir tane ortak çarpanı vardır. BOŞLUK DOLDURMA ÖRNEK: 1 ve 40 sayılarının aralarında asal olup olmadığını inceleyelim. Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları uygun sayılarla doldurunuz. 1 sayısının çarpanları 1,, 7, 1 40 sayısının çarpanları 1,, 4, 5, 8, 10, 0, 40 Yukarıdaki çarpanlara bakıldığında her iki sayınında 1 dışında ortak çarpanı olmadığı için 1 ve 40 sayıları aralarında asaldır. Ardışık iki. sayı aralarında asal değildir. Bütün. sayılar diğer sayılarla aralarında asaldır. ve ardışık sayılar olup aralarında.. 49 ve 51 ardışık. sayılar olup aralarında asaldır. SIRA SİZDE: 15 ve 4 sayılarının aralarında asal olup olmadığını inceleyelim. Bütün sayılar. ile aralarında asaldır. EŞLEŞTİRME A. B. C.4 D.5 E.6 F.7 SIRA SİZDE: 7 ve 5 sayılarının aralarında asal olup olmadığını inceleyelim. Yukarıdaki sayıları aşağıdaki ifadelerin karşılarındaki boşluklara uygun olacak şekilde yazdığımızda hangi sayı boşta kalır? 1. 0 ve. sayıları aralarında asaldır.. 0 ve. sayıları aralarında asal değildir.. 1 ve. sayıları aralarında asaldır. 1. Ardışık doğal sayılar aralarında asaldır.. Ardışık tek doğal sayılar aralarında asaldır.. Bütün asal sayılar aralarında asaldır ile bütün doğal sayılar aralarında asaldır. 4. ve. sayıları ardışık sayılar olup aralarında asaldır. 5.. ve 11 sayıları asal sayılar olup aralarında asaldır.

7 MİNİ TEST sayısı aşağıdaki sayılardan hangisi ile aralarında asaldır? A) 4 B) 1 C) 18 D) 14 KARIŞIK MİNİ TEST tane roman bir okuldaki sınıflara artmayacak şekilde eşit olarak paylaştırılacaktır. Buna göre roman paylaşan sınıf sayısı aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) B) 5 C) 7 D) 9. Aşağıdaki sayı çiftlerinden hangisi aralarında asal değildir? A) - B) - 5 C) 7-41 D) 4-6. a=, b= ve c=5 olmak üzere 60 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hali a, b ve c cinsinden A) a. b. c B) C) a. b. c D) a. b. c a. b. c. 1 sayısı ile aralarında asal olan rakamların toplamı kaçtır? A) 1 B) 1 C) 14 D) 15. A ve B sayıları aralarında asal sayılar olmak üzere EKOK ( A, B )=88 ve EBOB ( A, B )=1dir. Buna göre A.B değeri A) 1 B) 8 C) 11 D) a ve b sayıları aralarında asal sayılar olup; a 14 = b 4 olduğuna göre a+b toplamı kaçtır? A) 4 B) 19 C) 14 D) 9 4. A sayısı A=.. 7 ve B sayısı da B= şeklinde asal çarpanlarına ayrılmıştır. Buna göre A ve B sayısının en büyük ortak böleni kaçtır? A). B). 5 C). 7 D) sayısı ile 7 sayısı aralarında asal olduğuna göre gelebilecek kaç tane rakam vardır? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 Aralarında asal sayıların EBOB ları 1, EKOK ları ise çarpımlarıdır.

8 Aşağıdakilerden hangisi Elif in elinde tuttuğu sayının asal çarpanlarından biri değildir? Tablodaki sayılar içinden 6 sayısının çarpanlarını boyadığımızda aşağıdaki şekillerden hangisi oluşur? A) B) A) B) C) 5 D) 7 C) D) 4. Aşağıda verilen sayılardan kaç tanesi asal çarpanlarına doğru ayrılmıştır? 10=.5 5=7.5 4=.8 84=1.7 A) 1 B) C) D) sayısının asal çarpanlarına ayrılmış şekli A) C)..5 B)..5 D) Şemada verilen ifadelere göre doğru çıkış nedir? A)1 B) C) D) 4 6. Asal çarpanlarına ayrılmış hali.5.7 olan sayı A) 5 B)15 C) 05 D) 95

9 7... =16 eşitliğinde yerine hangi sayı gelmelidir? A) 7 B) 5 C) D) 1. Aşağıdaki sayılardan hangisinin doğal sayı çarpanları yanlış verilmiştir? A) 1,,,4,8,1,16, B) 4 1,,,4,6,8,1,4 C)18 1,,,6,9,18 D)1 1,,,4,6, sayısının asal çarpanlarına ayrılmış şekli A) 5.4 B) 5.4 C) 5. D) = ve = 5 ve = 500 ise nin ve cinsinden eşiti A). B) sayısının kaç tane asal çarpanı vardır? C). D). A) 4 B) C) D) Aşağıdaki sayılardan hangisinin bir asal çarpanı diğerlerinden daha büyüktür? 14. A) 51 B) 65 C) 77 D) Çiçek üzeride yazılı sayıların kaç tanesinin bütün asal çarpanları aynıdır? 11. Yusuf elindeki cevizleri arkadaşına eşit şekilde paylaştırınca her birine asal sayı kadar ceviz düşüyor. Buna göre Yusuf kaç ceviz paylaştırmıştır? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) 48 B) 64 C) 88 D) 96

10 ÇARPANLAR VE KATLAR 19. BİLGİ: Pozitif tam sayılar asal çarpanlarına ayrılıp bu asal çarpanların kuvvetleri 1 er artırılıp çarpılırsa sonuç tam sayıların pozitif çarpan sayısını verir. ÖRNEK: 1 1=. olup = 6 olur ki 1 nin Tahtada bazı sayıların asal çarpım şeklinde yazılmış hali verilmiştir. Buna göre bu çarpımdan aşağıdaki sayılardan elde edilemez? A) 60 B) 150 C) 00 D) 450 pozitif çarpanları 1,,, 4, 6, 1 olup 6 tanedir. Verilen bilgiye göre aşağıdaki sayılardan hangisinin pozitif çarpan sayısı en fazladır? A) 50 B) 75 C) 90 D) =.. eşitliğinde + + toplamı aşağıdaki değerlerden hangisini alır? A) 9 B) 10 C) 11 D) sayısının bütün doğal sayı çarpanlarının sayısı A) 8 B) 9 C) 10 D) A A B 5 C 7 1 Yandaki asal çarpanlarına ayrılmış hali verilen sayı aşağıdakilerden hangisidir? =. eşitliğinde ifadesinin değeri A) B) C) 4 D) 5 A) 10 B) 105 C) 70 D) Bir terzi elindeki kumaşı uzunluğu asal sayı olacak şekilde eşit parçalara ayırıyor. Oluşan parça sayısı da asal olduğuna göre kumaşın toplam uzunluğu kaç metre olabilir?. a ve b birbirinden farklı rakamlar olmak üzere a b. sayısı aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) 54 B) 7 C)108 D) 16 A) 0 B) 8 C) 4 D)

11 . Aşağıda verilen sayılardan hangisinin asal çarpanları toplamı diğerlerinden farklıdır? A) 780 B) 49 C) 90 D) Üzerindeki cisimlerin ağırlıklarının çarpımını gösteren terazi aşağıda verilen ağırlıklardan hangisini gösteremez? A)9 B)675 C) 875 D) m yolun tek tarafına ağaç dikimi için fiyat araştırması yapan belediye aşağıdaki tabloyu oluşturuyor. Ağaç Adı Dikim Aralığı Adet Fiyatı Çam metre Ihlamur metre.5 Söğüt 5 metre. Meşe. metre.5 Buna göre belediye maliyet açısından hangi ağacı seçmelidir? 7. Yukarıdaki beşgenin köşelerindeki sayıların çarpımı içindeki sayıya eşit olduğuna göre? sayısı kaçtır? A) B) C) 5 D)7 A) Çam B) Ihlamur C) Meşe D) Söğüt 8. a,b ve c birbirinden farklı asal sayılar, x,y ve z birbirinden farklı rakamlardır. Buna göre ifadesinin en küçük değeri nedir? x y z a.b.c 5. A) 60 B)10 C) 0 D) sayının asal olmayan kaç tane doğal sayı çarpanı vardır? Yukarıdaki çarpan ağacına göre A+B+C+D değeri en fazla kaç olabilir? A) 5 B) 6 C)7 D) 8 A) 56 B) 7 C) 88 D) 104

12 0. BİLGİ: Bir dikdörtgenler prizmasının hacmi farklı ayrıt uzunluklarının çarpımına eşittir. ÖRNEK: Ayrıt uzunlukları cm, 4cm ve cm olan bir dikdörtgenler prizmasının hacmi 4 cm tür =. A olup A=. B ve B=5. C ise C sayısının kaç tane asal çarpanı vardır? A)1 B) C) D) 4 Buna göre aşağıda ayrıtları verilen prizmalardan hangisinin hacmi diğerlerinden farklıdır? a =. A) b =.5.7 c =7..5 a =7.7.7 C) b =.. c = 5.5 a =.5.7 B) b = 5. c =.7.7 a =..5 D) b =.5.7 c = Asal çarpanları, ve 5 olan 1000 den küçük en büyük sayının doğal sayı çarpanlarının en büyüğü A)70 B)840 C) 900 D)960 a b c 1. 05=.5.7 eşitliği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlış verilmiştir? A) c sayısı çift sayıdır. B) a sayısı b sayısına eşittir. C) b sayısı en küçük asal sayıdır. D) b, a+b ve a+b+c ardışık tek sayılardır. 6. Üç basamaklı AB0 sayısının aşağıdaki sayılardan hangisi ile kesinlikle bir ortak çarpanı vardır? A) C1 B)D C) E5 D)F7.. sayısının 15 tane doğal sayı çarpanı olduğuna göre. değeri nedir? A) B) 8 C)10 D)15 7. Üç basamaklı en küçük doğal sayının çarpan sayısı iki basamaklı en büyük doğal sayısının asal çarpan sayısından kaç fazladır? A) B) 4 C) 5 D) sayısının asal çarpanlarının sayısı A ve 40 sayısının asal çarpanlarının sayısı B ise A - B kaçtır? A) 4 B) C) D) ve 4 sayılarının en küçük ortak katı kaçtır? A) 6 B) 48 C) 60 D) 7

13 9. 7 ve 10 sayılarının ortak bölenlerinin en büyüğü A) 6 B) 1 C) 18 D) 4 4. A ve B sayılarının ortak katlarının en küçüğü A) 90 B) 45 C) 0 D) A=..5 ve B=..5 olduğuna göre A ve B sayılarının en büyük ortak böleni kaçtır? A)..5 B) ve 5 sayılarının en küçük ortak katı A ve 90 ve 75 sayıların en büyük ortak böleni B ise A+B işleminin sonucu A) 90 B) 185 C) 65 D) 455 C)..5 D) EBOB ( 60,45 ). EKOK ( 4,1 ) işleminin sonucu ve EKOK ( 1,0 ) işleminin sonucu ise 41. A=..5 ve B=..5 olduğuna göre A ve B sayılarının en küçük ortak katı kaçtır? nedir? A) 9 B) 6 C) D) 1 A)..5 B)..5 C)..5 D) EBOB ( 7, A )=8 EKOK ( 56, A )=11 A B A C D E F E ve 4. soruları yandaki sayılardan faydalanarak çözünüz. Yukarıdaki verilenlere göre A sayısı kaçtır? A) 8 B) 16 C) 4 D) 4. A ve B sayılarının en büyük ortak böleni A) 90 B) 45 C) 0 D) Aşağıdaki eşitliklerden kaç tanesi doğrudur? EKOK ( 1, 0 )=4 EKOK ( 6, 4 )=6 EBOB ( 18, 17 )=1 EBOB ( 4, 1 )=7 A) 4 B) C) D) 1

14 48. A=5x+1=y+1=4z+1 ise üç basamaklı en küçük A doğal sayısı 5. A) 60 B) 61 C) 10 D) Şekildeki ABCD karesinin alanı KLMN dikdörtgeninin alanına eşit ve AB =..5 cm ve olduğuna göre KL kaç cm dir? KN =.5 cm A) B) C) 6 D) 6 EKOK (, 8 )= ve EBOB ( 7, 1 )= olup terazinin dengeye gelebilmesi için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? A) sayısının yerine 4 sayısı yazılmalı B) 7 sayısının yerine 4 sayısı yazılmalı C) 1 sayısının yerine 4 sayısı yazılmalı D) 8 sayısının yerine 7 yazılmalı 5. Kenar uzunlukları sırasıyla 5 cm ve 5 cm olan dikdörtgen şeklindeki fayanslar kullanılarak yapılan en küçük karenin kenar uzunluğu kaç santimetredir? A) 5 B) 7 C) 5 D) Öğrencilerini er ve 4 er guruplara ayırmak isteyen bir öğretmen her defasında 1 öğrencinin eksik kaldığını görüyor. Bu sınıfta 0 den fazla öğrenci olduğuna göre sınıf mevcudu en az kaçtır? A) B) C) 4 D) Yukarıdaki bölme işlemlerine göre A nın en küçük doğal sayı değeri nedir? A) 84 B) 87 C) 81 D) Yukarıdaki bölme işlemlerine göre X+Y toplamının en küçük doğal sayı değeri nedir? A) 11 B) 7 C) 4 D) 4 m ve 91 m uzunluğundaki çadır bezleri eşit uzunluktaki parçalara ayrılıyor. Buna göre oluşan bezlerin parça sayısı en az kaçtır? A) 19 B) 15 C) 11 D) 7

15 56. Şekildeki sokak lambaları sırasıyla 8 ve 15 dakikada bir yanıyor ve hemen sönüyor. Aynı anda yanan bu sokak lambaları tekrar aynı anda yandığında kaç saat geçmiş olabilir? 60. Şekil 1 deki dikdörtgenler kullanılarak oluşturulan en küçük kareyi Şekil deki kareler ile de oluşturmak istediğimizde kaç tane kare kullanmamız gerekir? A) 4 B) C) D) 1 A) B) 14 C) 5 D) kg arpa ile 1050 kg çavdar büyüklüğü eşit çuvallara birbirine karıştırılmadan dolduruluyor. Kullanılan çuval sayısı en az olduğuna göre her bir çuval kaç kg tahıl almış olabilir? A) 400 B) 50 C) 00 D) Düzenlenen bir kitap toplama kampanyası için okuluna gelen 144 tane bilim dergisi ve 180 tane romanı her sınıfın kitaplığına eşit sayıda dağıtmak isteyen okul müdürü en fazla kaç sınıf kitaplığı oluşturabilir? A) 7 B) 6 C) 18 D) Enes oyun gereği yazdığı sayıyı soranlara sayının, 4 ve 7 ile tam bölündüğünü söylüyor. Enes in yazdığı sayı 400 den küçük ise en fazla kaç olabilir? A) 6 B) 5 C) 168 D) cm ve 450 cm uzunluğundaki boruları eşit ve en büyük parçalara ayırmak için kesim başı veriliyor. Buna göre bu işlemler bittiğinde toplam ödenme en az kaç dir? A) 46 B) 44 C) 4 D) Bir spor kulübünün basketbol takımı 5 günde bir voleybol takımı 6 günde bir ve futbol takımı ise 4 günde bir maç yapıyor. Bu üç takım aynı gün maç yaptıktan sonra tekrar aynı gün maç yapıncaya kadar her bir takım kaç kez maç yapar? Basketbol Voleybol Futbol A) B) C) D) Parasının tamamı ile tanesi 1,5 olan gofretten, tanesi olan dondurmadan ya da tanesi,5 olan meyve suyundan ayrı ayrı hiç parası artmadan alabilen Şule de en az kaç vardır? A) 10 B) 90 C) 60 D) 0

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol:

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol: EBOB - EKOK En Büyük Ortak Bölen (Ebob) İki veya daha fazla pozitif tamsayıyı aynı anda bölen pozitif tamsayıların en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve kısaca Ebob ile gösterilir. Örneğin,

Detaylı

Çözüm : * ebob = = * ekok = = * ve 36 sayılarının ebob ve ekok u kaçtır?

Çözüm : * ebob = = * ekok = = * ve 36 sayılarının ebob ve ekok u kaçtır? 1) 24 ve 36 sayılarının ebob ve ekok u kaçtır? 24 36 2 * ebob = 2.2.3 =12 12 18 2 * ekok = 2.2.2.3.3 = 72 6 9 2 3 9 3 * 1 3 3 1 Ebob ( 24, 36 ) = 12 ( * lı olanların çarpımı) Ekok ( 24, 36 ) = 72 ( Hepsinin

Detaylı

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden Çarpanlar ve Katlar Konu Testi MATEMATİK 8.Sınıf Test-01 1. I. 1, her sayının bölenidir. II. 2, asal bir çarpandır. III. Her sayı kendisinin bir çarpanıdır. IV. Bir sayının çarpanları, aynı zamanda o sayının

Detaylı

ÇARPANLAR ve KATLAR ASAL SAYILAR. Örnek-2 : 17 ve 27 sayılarının asal sayı olup olmadığını inceleyelim.

ÇARPANLAR ve KATLAR ASAL SAYILAR. Örnek-2 : 17 ve 27 sayılarının asal sayı olup olmadığını inceleyelim. SINIF ÇARPANLAR ve KATLAR www.tayfunolcum.com 8.1.1.1: Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade ya da üslü ifadelerin çarpımı seklinde yazar. Çarpan ( bölen ) Her

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI 1. 1999 ÖSS a, b, c pozitif gerçel (reel) sayılar olmak üzere a+ b ifadesindeki her sayı 3 ile çarpılırsa aşağıdakilerden hangisi elde c edilir? 3 a+ b A) B) c a+ 3b C)

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D) 8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.

Detaylı

sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden. 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından A) 16 B) 28 C) 32 D) 48

sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden. 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından A) 16 B) 28 C) 32 D) 48 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından biri değildir? A) 16 B) 28 C) 32 D) 48 4. 216 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) 3 2 2 3 5 B) 2 2 2 3 C) 2

Detaylı

1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER

1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER 1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER 2 DERS SAATİ:Verilen iki doğal sayının aralarında asal olup olmadığını belirler. ASAL SAYILAR 1 ve kendisinden başka hiçbir sayma sayısı ile bölünemeyen 1 den büyük doğal sayılara

Detaylı

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır? BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...4 : x sayısının y ile bölümündeki bölüm 2 ve kalan 5 tir. y sayısının z ile bölümündeki bölüm

Detaylı

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır? BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...4 : x sayısının y ile bölümündeki bölüm 2 ve kalan 5 tir. y sayısının z ile bölümündeki bölüm

Detaylı

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN EBOB

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN EBOB EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN 1 ve 18 in bölenlerini bulalım ve ortak olanlarını inceleyelim. 1 nin bölenleri: 1,,,4,6,1 18 in bölenleri: 1,,,6,9,18 Aşağıdaki sayı ikililerinin en büyük ortak bölenini ebob bulunuz.

Detaylı

Tek Doğal Sayılar; Çift Doğal Sayılar

Tek Doğal Sayılar; Çift Doğal Sayılar Bölüm BÖLÜNEBİLME VE ÇARPANLARA AYIRMA. Bölünebilme Kuralları Bir a doğal sayısı bir b sayma sayısına bölündüğünde bölüm bir doğal sayı ve kalan sıfır ise, a doğal sayısı b sayma sayısına bölünebilir.

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖĞRENİYORUM

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖĞRENİYORUM ÖĞRENİYORUM Bir pozitif tam sayıyı birden fazla pozitif tam sayının çarpımı şeklinde yazarken kullandığımız her bir sayıya o sayının çarpanı denir. Örnek: nin çarpanları,, 3, 4, 6 ve dir. UYGULUYORUM Verilmeyen

Detaylı

ÇALIŞMA KAĞIDI Kazanım: Çarpanlar ve Katlar

ÇALIŞMA KAĞIDI Kazanım: Çarpanlar ve Katlar ÇALIŞMA KAĞIDI Kazanım: Çarpanlar ve Katlar 8 basamaklı en büyük asal sayının kaç tane çarpanı vardır? 30 sayısının çarpanlarını yazınız Asal çarpanlarına ayrılış halı 2 3.5 3 olan sayıyı 96 sayısının

Detaylı

12-A. Sayılar - 1 TEST

12-A. Sayılar - 1 TEST -A TEST Sayılar -. Birbirinden farklı beş pozitif tam sayının toplamı 0 dur. Bu sayılardan sadece ikisi den büyüktür. Bu sayılardan üç tanesi çift sayıdır. Buna göre bu sayılardan en büyüğü en çok kaç

Detaylı

Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK. Prof. Dr. Emin KASAP

Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK. Prof. Dr. Emin KASAP 3 Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK Prof Dr Emin KASAP 1 Ünite: 5 ASAL ÇARPANLARA AYIRMA / EBOB - EKOK Prof Dr Emin KASAP İçindekiler 51 ASAL ÇARPANLARA AYIRMa 3 511 Asal Sayılar

Detaylı

Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR

Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR 1 Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR Verilen pozitif sayıların pozitif tam sayı çarpanlarını bulur, pozitif tam sayıların pozitif tam sayı çarpanlarını üslü ifadelerin çarpımı şeklinde yazar. İki doğal

Detaylı

TEST. Çarpanlar ve Katlar. 1. Asal çarpanların çarpımı olan sayı kaçtır? sayısının kaç tane birbirinden farklı asal çarpanı vardır?

TEST. Çarpanlar ve Katlar. 1. Asal çarpanların çarpımı olan sayı kaçtır? sayısının kaç tane birbirinden farklı asal çarpanı vardır? Çarpanlar ve Katlar 8. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST. Asal çarpanların çarpımı..5 olan sayı kaçtır? A) 40 B) 480 C) 60 D) 70 4. 60 sayısının kaç tane birbirinden farklı asal çarpanı vardır? A) B) C)

Detaylı

++ :8. SINIF. ÜNİTE Çarpanlar ve Katlar UYGULAMA BÖLÜMÜ. Anla-Uygula

++ :8. SINIF. ÜNİTE Çarpanlar ve Katlar UYGULAMA BÖLÜMÜ. Anla-Uygula ÜNİTE 1 8.1.1 Çarpanlar ve Katlar Anla-Uygula 1 A B ++ :8. SINIF C D UYGULAMA BÖLÜMÜ 8.1.1.2 İki doğal sayının en büyük ortak bölenini (EBOB) ve en küçük ortak katını (EKOK) hesaplar; ilgili problemleri

Detaylı

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA 4BÖLÜM ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA TEST 1 1) Aşağıdaki sayılardan kaç tanesi 80 sayısının çarpanıdır? 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,15,18,20,25,30,40,45,80

Detaylı

ARALARINDA ASAL SAYILAR

ARALARINDA ASAL SAYILAR ARALARINDA ASAL SAYILAR Bir ( 1 ) sayısı her sayının bölenidir. İki tamsayının birden başka ortak böleni yoksa böyle iki tamsayıya aralarında asal tam sayılar denir. İki tamsayı asal sayı olmak zorunda

Detaylı

5. Üç basamaklı ABC doğal sayısı 2 ile, 5 ile ve 9 ile tam. 6. Dört basamaklı AB24 sayısının 36 ile bölümünden kalan iki

5. Üç basamaklı ABC doğal sayısı 2 ile, 5 ile ve 9 ile tam. 6. Dört basamaklı AB24 sayısının 36 ile bölümünden kalan iki Bölme ve Bölünebilme BÖLÜM 03 Test 01 1 Üç basamaklı 5AB sayısı iki basamaklı AB sayısına bölündüğünde, bölüm 13 ve kalan 8 olmaktadır Buna göre, A + B toplamı A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 5AB = 13 AB + 8

Detaylı

Çarpan Kavramı ve Asal Çarpanlara Ayırma 5. A B C A) 25 B) 60 C) 75 D) A) 78 B) 138 C) 246 D) 576 MATEMATİK 8

Çarpan Kavramı ve Asal Çarpanlara Ayırma 5. A B C A) 25 B) 60 C) 75 D) A) 78 B) 138 C) 246 D) 576 MATEMATİK 8 8 MTEMTİK Çarpan Kavramı ve sal Çarpanlara yırma Test. 8 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? ). ) 8.7 C). D)..7. C D Yanda verilen bölen listesi yöntemine göre, ) ) 6

Detaylı

MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA. ÖRNEK 120 sayısını asal çarpanlarına ayırınız. ÖRNEK 150 sayısının asal çarpanları toplamını bulunuz.

MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA. ÖRNEK 120 sayısını asal çarpanlarına ayırınız. ÖRNEK 150 sayısının asal çarpanları toplamını bulunuz. MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA A S A L Ç A R P A N L A R A A Y I R M A T a n ı m : Bir tam sayıyı, asal sayıların çarpımı olarak yazmaya, asal çarpanlarına ayırma denir. 0 sayısını asal çarpanlarına

Detaylı

OBEB OKEK ÇÖZÜMLÜ SORULAR

OBEB OKEK ÇÖZÜMLÜ SORULAR OBEB OKEK ÇÖZÜMLÜ SORULAR 1) 4, 36 ve 48 sayılarının ortak bölenlerinin en büyüğü kaçtır? A) 1 B)16 C) 18 D) 4 E) 7 1) Sayılarınhepsini aynı anda asal çarpanlarına ayıralım; 4 36 48 1 18 4 6 9 1 3 9 6

Detaylı

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-2

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-2 A KİTAPÇIK TÜRÜ İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-2 Bu deneme de emeği geçen bütün İlkMatZum öğretmenlerine teşekkürü borç biliriz. WWW.OGRETMENFORUMU.COM Adı ve Soyadı Sınıfı Öğrenci Numarası.../.../2016

Detaylı

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c 138. a ve b gerçel sayılardır. a < a, 6a b 5= 0 b ne olabilir? (11) 4 5 8 11 1 139. < 0 olmak üzere, 4 3. =? ( 3 ) a 1 140. < a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9,4,7 3,

Detaylı

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 8. SINIF. Üslü Sayılar - = T olduğuna göre T kaçtır? A) - B) - C) D) 7 TEST.. 0 - işleminin sonucu kaç basamaklı bir sayıdır? A) B) C) 6 D) 7. n =- 7 için n ifadesinin değeri kaçtır? A) - 8 B) - C) 8 D)

Detaylı

ASAL SAYILAR ASAL SAYILAR

ASAL SAYILAR ASAL SAYILAR Kazanım : Asal sayıları özellikleriyle belirler. Doğal sayıların asal çarpanlarını belirler. ASAL SAYILAR 1 ve kendisinden başka hiçbir sayma sayısına tam bölünemeyen 1 den büyük doğal sayılara asal sayılar

Detaylı

SAYILARIN ASAL ÇARPANLARINA AYRILMASI

SAYILARIN ASAL ÇARPANLARINA AYRILMASI ASAL SAYILAR Asal sayılar, 1 ve kendisinden başka pozitif tam böleni olmayan 1' den büyük tamsayılardır. En küçük asal sayı, 2' dir. 2 asal sayısı dışında çift asal sayı yoktur. Yani, 2 sayısı dışındaki

Detaylı

M a t e m a t i k. 8. Sınıf & Ders Notları

M a t e m a t i k. 8. Sınıf & Ders Notları ÇARPANLAR VE KATLAR Hatırlatma: Asal Sayı: 1 ve kendisinden başka bir sayıya bölünemeyen, 1 den büyük doğal sayılara asal sayı denir. Buna göre asal sayılar : 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29,.. Örnek

Detaylı

90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır?

90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır? 90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır? 2 a.3 b.5 c =750 olduğuna göre a+b-c kaçtır? 25 ve 41 i böldüğünde 1 kalanını veren en büyük doğal sayı kaçtır? 6 ve 8 e bölünebilen iki basamaklı en büyük

Detaylı

MATEMATİK. Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

MATEMATİK. Denemenin çözümlerine www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. MATEMATİK Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. 1. DÖNEM DENEME 1 1. 4. 28 ve 35 sayılarının EKOK ve EBOB u kaçtır? EKOK

Detaylı

MATEMATİK DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS NOTLARI 3. HAFTA

MATEMATİK DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS NOTLARI 3. HAFTA MATEMATİK DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS NOTLARI 3. HAFTA 3. Ondalık Sayılarda İşlemler: Toplama - Çıkarma: Ondalık kesirler toplanırken, virgüller alt alta gelecek şekilde yazılır ve doğal sayılarda toplama-çıkarma

Detaylı

egitim ögretim yili matematik AÇIK UÇLU SORULAR

egitim ögretim yili matematik AÇIK UÇLU SORULAR 2017-2018 egitim ögretim yili matematik AÇIK UÇLU SORULAR 8 ADI SOYADI: 1- NO: Altuğ un aklından tuttuğu sayının asal çarpanlarının en küçüğü 5, en büyüğü 11 dir. Buna göre Altuğ un aklından tuttuğu sayının

Detaylı

KONU: ÇARPANLAR VE KATLAR

KONU: ÇARPANLAR VE KATLAR 8. SINIF KONU DEĞERLENDİRE SINAVI- KONU: ÇARPANLAR VE KATLAR. Ahmet 80 metre uzunluğundaki bir ipi eşit şekilde kesmek istiyor. Buna göre Ahmet ipi aşağıda verilen aralıklardan hangisi ile keserse, eşit

Detaylı

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği 1) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlarına D, yanlış olanlarına Y harfi yazınız. (.) İşlem önceliğinde çarpma her zaman bölmeden önce yapılır. (.) Asal sayıların tamamı

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 12. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI A) B) X C) 2X D) 3X

ÖZEL EGE LİSESİ 12. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI A) B) X C) 2X D) 3X . < a < b < < c 2 sıralamasında birbirini izleyen sayılar arasındaki farklar eşittir. Buna göre, a+c toplamı kaçtır? 3. X=.+3.3+5.5+ +5.5 Y=.3+3.9+5.5+ +5.53 ise Y X farkının X cinsinden değeri kaçtır?

Detaylı

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3): ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4 Üniversite Haz rl k Sözcükte Do al ve Say lar Söz Öbeklerinde ve Tam Say lar Anlam - I - I Kolay Temel Matematik. 8 ( + ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 6.! ( )": ( ) A) B) 0 C) D) E). 7. + 5 A) 6 B) 7 C) 8 D)

Detaylı

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1 1. BÖLÜM Sayılarda Temel Kavramlar Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK Kontrol Noktası 1 Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. {0, 1, 2,..., 9} II. {1, 2, 3,...} III. {0, 1, 2,

Detaylı

MATEMATİK ÜSLÜ SAYILAR. Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti. Üslü sayı, bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımıdır.

MATEMATİK ÜSLÜ SAYILAR. Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti. Üslü sayı, bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımıdır. Kazanım Tam sayıların tam sayı kuvvetlerini belirler. MATEMATİK KAZANIM FÖYÜ- Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti.Adım..Adım...Adım Yanda verilen örüntünüyü 6.Adıma kadar ilerletiniz. HATIRLA Üslü sayı, bir

Detaylı

TEOG HAZIRLIK. Musa BOR

TEOG HAZIRLIK. Musa BOR TEOG HAZIRLIK sınıf. Musa BOR AFG Matbaa Yayıncılık Kağ. İnş. Ltd. Şti. Buca OSB, BEGOS 2. Bölge 3/20 Sk. No: 17 Buca-İZMİR Tel: 0.232.442 01 01-442 03 03 Faks: 442 06 60 Bu kitabın tüm hakları AFG Matbaa

Detaylı

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR ATU MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ZENGİN İÇERİKLİ ÖZGÜN KONU ANLATIMI ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR BİLGİ KONTROLÜ ODAKLI KARMA SORULAR PEKİŞTİREN BÖLÜMLERİ AKILLI

Detaylı

YGS ÖNCESİ. 1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır?

YGS ÖNCESİ.   1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır? 1) 1! + 3! + 5! +. + 1453! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır? 6) Rakamları sıfırdan farklı iki basamaklı bir AB doğal sayının rakamları yer değiştiğinde sayının değeri 63 artıyor. Buna göre,

Detaylı

MATEMATİK SINIF. Pozitif Tam Sayıların Çarpanlarını Bulma KAZANIM FÖYÜ-1. Çarpımları 18 olan pozitif tam sayılar bulalım.

MATEMATİK SINIF. Pozitif Tam Sayıların Çarpanlarını Bulma KAZANIM FÖYÜ-1. Çarpımları 18 olan pozitif tam sayılar bulalım. 8. MATEMATİK ÇARPANLAR KATLAR Kazanım = Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade yada üslü ifadelerin çarpımı seklinde yazar. SINIF KAZANIM FÖYÜ- Pozitif Tam Sayıların

Detaylı

TEMEL MATEMATİĞE GİRİŞ - Matematik Kültürü - 5

TEMEL MATEMATİĞE GİRİŞ - Matematik Kültürü - 5 1 14 ve 1 sayılarına tam bölünebilen üç basamaklı kaç farklı doğal sayı vardır? x = 14.a = 1b x= ekok(14, 1 ).k, (k pozitif tamsayı) x = 4.k x in üç basamaklı değerleri istendiğinden k =, 4, 5, 6, 7,,

Detaylı

Asal Çarpan, OBEB - OKEK

Asal Çarpan, OBEB - OKEK Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. 15 in doğal sayı çarpanları II. 1 nin tam sayı bölenleri a) 1,, 3, 4, 6, 1 1,, 3, 4, 6, 1 b) 1, 3, 5, 15 III. 140 ın asal çarpanlara ayrılışı c) 140

Detaylı

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...

Detaylı

TEOG. Matematik ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI

TEOG. Matematik ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI TEOG ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI Deneme. (Çarpanlar ve Katlar) EKOK (0,60) 0 Bu araçlar ilk defa 0 saniye dakika sonra yan yana gelirler.. (Üslü İfadeler) ^0, h c m c m 0 0. 6 6 0 olduğundan geriye 0 0 00 km yol.

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR. 1) 72 sayısının pozitif bölenlerin tamamı hangi seçenekte doğru verilmiştir?

ÇARPANLAR VE KATLAR. 1) 72 sayısının pozitif bölenlerin tamamı hangi seçenekte doğru verilmiştir? 1) 72 sayısının pozitif bölenlerin tamamı hangi seçenekte doğru verilmiştir? A)2 ve 3 B)1,2,3,8,9,18,24,36 ve 72 C)2,3 ve 5 4) 240=2 a.3 b.5 c ifadesi veriliyor.aşağıdakilerden hangisi aa. bb cc İfadesinin

Detaylı

ÇARPANLAR ve KATLAR. Uygulama-1. Asal Sayılar. Pozitif Bir Tam Sayının Çarpanlarını Bulma. Aşağıdaki sayıların çarpanlarını (bölenlerini) bulunuz.

ÇARPANLAR ve KATLAR. Uygulama-1. Asal Sayılar. Pozitif Bir Tam Sayının Çarpanlarını Bulma. Aşağıdaki sayıların çarpanlarını (bölenlerini) bulunuz. Asal Sayılar Sadece kendisine ve sayısına bölünebilen 'den büyük tam sayılara asal sayı denir. En küçük asal sayı 2'dir ÇARPANLAR ve KATLAR Uygulama- Aşağıdaki sayıların çarpanlarını (bölenlerini) 36=

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖRNEK. 8 Sayılar ve İşlemler. 2 x x 2 x 6. 2 x 2 x 2 x 9

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖRNEK. 8 Sayılar ve İşlemler. 2 x x 2 x 6. 2 x 2 x 2 x 9 ÇARPANLAR VE KATLAR POZİTİF TAM SAYILARIN ÇARPANLARI Her pozitif tam sayı, iki doğal sayının çarpımı olarak yazılabilir. Bu iki doğal sayıdan her birine o sayının çarpanı denir. Bir sayının çarpanı aynı

Detaylı

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR ATU MATEMATİK Fasikül KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ZENGİN İÇERİKLİ ÖZGÜN KONU ANLATIMI ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR BİLGİ KONTROLÜ ODAKLI KARMA SORULAR PEKİŞTİREN BİRLİKTE ÇÖZELİM

Detaylı

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN (EBOB) NOT: 12 ve 6 sayılarının En Büyük Ortak Böleni EBOB (12,18)=6 veya (12,18) EBOB =6 şeklinde ifade edilir.

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN (EBOB) NOT: 12 ve 6 sayılarının En Büyük Ortak Böleni EBOB (12,18)=6 veya (12,18) EBOB =6 şeklinde ifade edilir. 8.1.8 EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN (EBOB) İki veya daha fazla sayma sayısının ortak bölenlerinden en büyük olanına, bu sayıların En Büyük Ortak Böleni EBOB u denir. NOT: 12 ve 6 sayılarının En Büyük Ortak Böleni

Detaylı

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR 1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği

Detaylı

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Sınıf Matematik dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Sınıf Matematik dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. 8. Sınıf Matematik 01 Ünite ÇARPANLAR VE KATLAR / ÜSLÜ İFADELER Konular Çarpanlar ve Katlar EBOB ve EKOK Aralarında Asal Sayılar Adım Soyadım :... Sınıfım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:...

Detaylı

T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları

T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu 016-017 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları 1) 3. [15 3(8: )] 9 =? a) 16 b) 14 c) 0 d) 14 e) 16 6)

Detaylı

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 1. ve y aralarında asal iki doğal sayıdır. 7 y 11 olduğuna göre, y farkı 5. 364 sayısının en büyük asal böleni A) 3 B) 7 C) 11 D) 13 E) 17 A) B) 3 C) 4

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28)

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28) TEMEL KAVRAMLAR 6. a ve b birer do al say r. a b = 19 oldu una göre, a + b toplam (YANIT: 8) 1. ( 4) ( 1) 6 1 i leminin sonucu (YANIT: ). ( 6) ( 3) ( 4) ( 17) ( 5) :( 11) leminin sonucu (YANIT: 38) 7.

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI 1. a ve b birer pozitif tamsayıdır. 12. a = b³ olduğuna göre, a + b toplamının alabileceği en küçük değer kaçtır? A) 21 B) 23 C) 24 D) 25 3. Beş kişinin yaşlarının aritmetik ortalaması 24 tür. Aşağıda

Detaylı

8.Sınıf MATEMATİK KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama

8.Sınıf MATEMATİK KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama 8.Sınıf MATEMATİK Konu Anlatımı Alt başlıklara ayrılmış, detaylandırılmış konu anlatımı ve bunlarla ilgili çözümlü örnek sorular konuyu kavramınızı sağlayacaktır. Uygulama Testler Konu anlatımın sonlarında

Detaylı

6. Rakamları farklı, iki basamaklı farklı beş doğal sayının. 7. A = 7 + 11 + 15 + 19 + + 99 veriliyor.

6. Rakamları farklı, iki basamaklı farklı beş doğal sayının. 7. A = 7 + 11 + 15 + 19 + + 99 veriliyor. Bölüm: Doğal Sayılar ve Tamsayılar Test: Temel Kavramlar. abc ve cba üç basamaklı doğal sayılardır. abc cba = 97 olduğuna göre, abc biçiminde yazılabilecek en küçük doğal sayının rakamları toplamı A) B)

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik 9. Çarpanlar ve Katlar b Dikdörtgenin alanı 4 cm olduğuna göre, kısa ve uzun kenarının çarpımı 4 cm 'dir. a. b = 4 a 6. Asal Çarpanlar A B C D E Yukarıda verilen asal çarpanlara ayırma işleminin son satırında

Detaylı

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü Sayfa : 1 60 ve 72 nin OBEB VE toplamları kaçtır? A) 30 B) 360 C) 372 D) 420 E) 448 24, 36, 60 sayılarının i OBEB inin kaç katıdır? A) 12 B) 20 C) 30 D) 45 E) 54 Cevaplar: C C Sayfa : 2 54 ve 78 sayılarını

Detaylı

Atatürk Anadolu. Bölme, Bölünebilme, Asal Sayılar, Obeb, Okek, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler ve Mutlak Değer Üzerine Kısa Çalışmalar

Atatürk Anadolu. Bölme, Bölünebilme, Asal Sayılar, Obeb, Okek, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler ve Mutlak Değer Üzerine Kısa Çalışmalar Atatürk Anadolu Lisesi M A T E M A T İ K Bölme, Bölünebilme, Asal Sayılar, Obeb, Okek, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler ve Mutlak Değer Üzerine Kısa Çalışmalar KONYA \ SELÇUKLU 07 Bölme, Bölünebilme,

Detaylı

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar,

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar, 1. 9 2 x 2 ifadesinin açılımında sabit x terim kaç olur? A) 672 B) 84 C) 1 D) -84.E) -672 6. Ali her gün cebinde kalan parasının %20 sini harcamaktadır. Pazartesi sabahı haftalığını alan Ali ni Salı günü

Detaylı

EBOB- EKOK. 4) 30,40 ve 50 sayılarının EBOB u kaçtır? 1) 24 ve 32 sayılarının EBOB u kaçtır? A)10 B)5 C)2 D)1 A)4 B)8 C)12 D)16

EBOB- EKOK. 4) 30,40 ve 50 sayılarının EBOB u kaçtır? 1) 24 ve 32 sayılarının EBOB u kaçtır? A)10 B)5 C)2 D)1 A)4 B)8 C)12 D)16 1) 24 ve 32 sayılarının EBOB u kaçtır? A)4 B)8 C)12 D)16 4) 30,40 ve 50 sayılarının EBOB u kaçtır? A)10 B)5 C)2 D)1 2) 18 ve 24 sayılarının EKOK u kaçtır? A)6 B)48 C)72 D)96 5) Ebob(8,12)+Ekok(8,12)=?

Detaylı

EN KÜÇÜK ORTAK KAT (EKOK) EKOK UYGULAMA SORULARI : 1) Aşağıda verilen sayıların EKOK'unu bulunuz.

EN KÜÇÜK ORTAK KAT (EKOK) EKOK UYGULAMA SORULARI : 1) Aşağıda verilen sayıların EKOK'unu bulunuz. 8.1.7 EN KÜÇÜK ORTAK KAT (EKOK) İki veya daha fazla sayma sayısının ortak katlarından en küçük olanına, bu sayıların En Küçük Ortak Katı olan EKOK u denir. 8.1.7 EKOK UYGULAMA SORULARI : 1) Aşağıda verilen

Detaylı

8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA DENEME 2 (ÇARPANLAR VE KATLAR)

8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA DENEME 2 (ÇARPANLAR VE KATLAR) HAZIRLAYAN: MATEMATİK 2017 ds DENEME 2 (ÇARPANLAR VE KATLAR) 8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA A KİTAPÇIK TÜRÜ Adı ve Soyadı :... Sınıfı

Detaylı

5. a ve b birer pozitif tam sayıdır. A) 1 B) 2 C) 3 D) 14 E) a ve b birer doğal sayıdır. 7. a ve b birer pozitif tam sayıdır.

5. a ve b birer pozitif tam sayıdır. A) 1 B) 2 C) 3 D) 14 E) a ve b birer doğal sayıdır. 7. a ve b birer pozitif tam sayıdır. Üniversite Haz rl k Sözcükte Do al ve Say lar Söz Öbeklerinde ve Tam Say lar Anlam - I - I YGS Temel Matematik. 8 + 4. + 8 : 4 işleminin sonucu A) 8 B) 9 C) D) 5 E) 8 5. a ve b birer pozitif tam sayıdır.

Detaylı

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada, TAMSAYILAR Z = {.., -, -, -, 0,,,, } kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, + Z = {,,,...} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z = {...,,,,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir.

Detaylı

ÜNİTE: RASYONEL SAYILAR KONU: Rasyonel Sayılar Kümesinde Çıkarma İşlemi

ÜNİTE: RASYONEL SAYILAR KONU: Rasyonel Sayılar Kümesinde Çıkarma İşlemi ÜNTE: RASYONEL SAYILAR ONU: Rasyonel Sayılar ümesinde Çıkarma şlemi ÖRNE SORULAR VE ÇÖZÜMLER. işleminin sonucu B) D) ki rasyonel sayının farkını bulmak için çıkan terimin toplama işlemine göre tersi alınarak

Detaylı

2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK

2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK 2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK 1. 2,31 0,33 0,65 0,13 + 3,6 0,6 işleminin sonucu kaçtır? A)0,5 B) 0,8 C)0,9 D)5 E)8 4. Üç basamaklı ABB doğal sayısı 4 e ve 9 a kalansız bölünmektedir. Buna göre, A+B toplamının

Detaylı

8. SINIF DENEME SINAVI ADI: NUMARA:

8. SINIF DENEME SINAVI ADI: NUMARA: 07-08 8. SINIF LGS DENEME SINAVI? ) Bu sınav 0 sorudan oluşmaktadır. ) Tahmini süre 40 dakika olarak ayarlanabilir. 3) Sınav soruları orta ve zor düzeyde olup genel olarak LGS sınavı düzeyinde olması için

Detaylı

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c)

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) 7BÖLÜM ORAN - ORANTI ORAN-ORANTI TEST 1 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) ) Aşağıda okunuşları verilen oranları yazınız. a) 16 nın 14 e oranı b) 6 nın

Detaylı

XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı

XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı A 1. Köşeleri, yarıçapı 1 olan çemberin üstünde yer alan düzgün bir n-genin çevre uzunluğunun alanına oranı 4 3 ise, n kaçtır? 3 a) 3 b) 4 c) 5 d)

Detaylı

2017 YGS MATEMATİK. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2

2017 YGS MATEMATİK. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2 SORULARI 1. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2 işleminin sonucu kaçtır? A) 2 B) 1 C) 1 D) 2 E) 3 olduğuna göre, a nın en küçük değerinin rakamları çarpımı? A)6 B)7

Detaylı

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde 1. Aşağıdaki kümelerden hangisi sonsuz küme belirtir? A) A = { x 4 < x < 36,x N} B) B = { x 19 < x,x asal sayı} C) C = { x x = 5k,0 < x < 100,k Z} D) D = { x x = 5, x Z} E) E = { x x < 19,x N}. A, B ve

Detaylı

sayısının binler bölüğündeki 5 rakamının basamak değeri kaçtır? Yukarıdaki toplama işlemine göre verilmeyen toplanan kaçtır?

sayısının binler bölüğündeki 5 rakamının basamak değeri kaçtır? Yukarıdaki toplama işlemine göre verilmeyen toplanan kaçtır? 5.SNF MTEMTİK UYG. 1.DÖNEM 1.YZ SOU 1. 398 531 793 sayısının binler bölüğündeki 5 rakamının basamak değeri kaçtır? ) 500 ) 5000 C) 50000 D) 500000 6. 3 6 4 8 2 1 0 9 9 5 7 1 Yukarıdaki toplama işlemine

Detaylı

Bir bütünün eş parçalarının bütüne olan oranı kesir olarak adlandırılır. b Payda

Bir bütünün eş parçalarının bütüne olan oranı kesir olarak adlandırılır. b Payda Matematik6 Bir Bakışta Matematik Kazanım Defteri Özet bilgi alanları... Kesirlerle İşlemler KESİR ve KESİRLERDE SIRALAMA Bir bütünün eş parçalarının bütüne olan oranı kesir olarak adlandırılır. Bir kesirde

Detaylı

BÖLME ve BÖLÜNEBİLME

BÖLME ve BÖLÜNEBİLME BÖLME ve BÖLÜNEBİLME A. BÖLME A, B, C, K birer doğal sayı ve B 0 olmak üzere, bölme işleminde, A ya bölünen, B ye bölen, C ye bölüm, K ya kalan denir. A = B. C + K dır. Kalan, bölenden küçüktür. (K < B)

Detaylı

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS MATEMATİK - I Ödev Kitapçığı (MF-TM) Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Adý

Detaylı

MATEMATİK. Temel Kavramlar I. Test a ve b doğal sayılardır. 5. Ardışık 5 tek sayının toplamı 115 tir. 6. x ve y tamsayılardır.

MATEMATİK. Temel Kavramlar I. Test a ve b doğal sayılardır. 5. Ardışık 5 tek sayının toplamı 115 tir. 6. x ve y tamsayılardır. MATEMATİK Test 0 Temel Kavramlar I. a ve b doğal sayılardır. a + b = 7 olduğuna göre, a.b çarpımının alabileceği en büyük değer kaçtır?. Ardışık tek sayının toplamı tir. Buna göre, bu sayıların en büyüğü

Detaylı

6. SINIF GENEL AÇIKLAMA

6. SINIF GENEL AÇIKLAMA 6. SINIF GENEL AÇIKLAMA Bu kitapçık 3 bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde yer alan 5 sorunun her biri 1, puan değerindedir.. bölümde yer alan 15 sorunun her biri,4 puan değerindedir. 3. bölümde yer alan

Detaylı

MATEMATİK SORULARI 1) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) 55 b) 56 c) 59 d) 60 2) sayısında 3 rakamlarının basamak

MATEMATİK SORULARI 1) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) 55 b) 56 c) 59 d) 60 2) sayısında 3 rakamlarının basamak MATEMATİK SORULARI ) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) b) 6 c) 9 d) 60 2) 2 sayısında rakamlarının basamak değerleri toplamı kaçtır? a) 00 b)2 c)000 d)00000 ) 208 sayısının

Detaylı

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1 A KİTAPÇIK TÜRÜ İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 206 DENEME- Bu deneme de emeği geçen bütün İlkMatZum öğretmenlerine teşekkürü borç biliriz. WWW.OGRETMENFORUMU.COM Adı ve Soyadı Sınıfı Öğrenci Numarası.../.../206

Detaylı

Kazanım: Doğal sayıların kendisiyle tekrarlı çarpımlarını üslü nicelik olarak yazar. 5) 6.(2+3)-7= işleminin sonucu kaçtır? A) 22 B) 37 C) 8 D) 23

Kazanım: Doğal sayıların kendisiyle tekrarlı çarpımlarını üslü nicelik olarak yazar. 5) 6.(2+3)-7= işleminin sonucu kaçtır? A) 22 B) 37 C) 8 D) 23 Kazanım: Doğal sayıların kendisiyle tekrarlı çarpımlarını üslü nicelik olarak yazar. 1) Aşağıda verilen üslü ifadelerin açılımlarını yazınız? 5) 6.(2+3)-7= işleminin sonucu kaçtır? A) 22 B) 37 C) 8 D)

Detaylı

Ortaokul Matematik Org Editörleri Ortak Fikir Denemeleri Teog Matematik-1

Ortaokul Matematik Org Editörleri Ortak Fikir Denemeleri Teog Matematik-1 Ortaokul Matematik Org Editörleri Ortak Fikir enemeleri Teog Matematik- liye RC SRIBŞ Bayram FISTI Esra İNÇER ÇIR Eylül RBY Mehmet BOZURT Mine GÖSU Muhammet BOZURT Mustafa Sefa TUNCY hmet SĞIÇ Sinan SRITŞ

Detaylı

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ LÜ SORU BANKASI ANKARA ÖN SÖZ Sevgili Öğrenciler, ÖSYM nin son yıllarda yaptığı sınavlardaki matematik sorularının eski sınav sorularından çok farklı olduğu herkes tarafından

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR. Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1

ÇARPANLAR VE KATLAR. Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1 ÇARPANLAR VE KATLAR Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1 ÖRNEK 1 48 sayısının çarpanlarını bulalım. 1.Gökkuşağı yöntemi 48 sayısının çarpanlarını küçükten büyüğe sıralayarak eşleştiriniz. 48 çarpanlarını

Detaylı

SAYILAR MATEMATİK KAF03 BASAMAK KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :.

SAYILAR MATEMATİK KAF03 BASAMAK KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :. SAYILAR BASAMAK KAVRAMI İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :. Üç basamaklı rakamları farklı en küçük sayı :. SORU 5 MATEMATİK KAF03 TEMEL KAVRAM 01 Üç basamaklı birbirinden

Detaylı

Tam Kare Sayıların Karekökleri - Çalışma Kağıdı Ortaokul Matematik Kafası Kerim Hoca ile 64 arasında kaç tane tam sayı vardır?

Tam Kare Sayıların Karekökleri - Çalışma Kağıdı Ortaokul Matematik Kafası Kerim Hoca ile 64 arasında kaç tane tam sayı vardır? 8.Sınıf Matematik Yayın No : 8- / Kazanım : 8.1.3.. KAREKÖKLÜ İFADELER Tam Kare Sayıların Karekökleri - Çalışma Kağıdı + 3 1 Alıştırmalar 3. Aşağıdaki eşitliklerde x in alabileceği değerleri bulunuz. 1.

Detaylı

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR.

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR. TEOG Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar 1. DOĞAL SAYILAR 0 dan başlayıp artı sonsuza kadar giden sayılara doğal sayılar denir ve N ile gösterilir. N={0, 1, 2, 3,...,n, n+1,...} a ve b doğal sayılar olmak

Detaylı

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAYILAR Doğal Sayılar, Tam Sayılar, Rasyonel Sayılar, N={0,1,2,3,,n, } Z={,-3,-2,-1,0,1,2,3, } Q={p/q: p,q Z ve q 0} İrrasyonel Sayılar, I= {p/q

Detaylı

5. SINIF MATEMATİK. Test , 11, 18, 25, 32, sayı örüntüsünde ardışık iki terim arasındaki

5. SINIF MATEMATİK. Test , 11, 18, 25, 32, sayı örüntüsünde ardışık iki terim arasındaki Test - 3 8.. adım 2. adım Yukarıdaki şekil örüntüsünün. adımında dört kibrit çöpü kullanılırken 2. adımında yedi kibrit çöpü kullanılmıştır. Buna göre. adımdaki şekil için kaç kibrit çöpü kullanılır? 0.,,

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK Soruları

2012 YGS MATEMATİK Soruları 01 YGS MATEMATİK Soruları 1. 10, 1, 0, 0, işleminin sonucu kaçtır? A) B), C) 6 D) 6, E) 7. + ABC 4 x 864 Yukarıda verilenlere göre, çarpma işleminin sonucu kaçtır? A) 8974 B) 907 C) 9164 D) 94 E) 98. 6

Detaylı

30 m 2 30 m m 2. Koridor. 42 m 2 42 m m 2

30 m 2 30 m m 2. Koridor. 42 m 2 42 m m 2 . 30 m 30 m... 30 m Koridor 4 m 4 m... 4 m Bir alışveriş merkezinin. katının planı yukarıdaki gibidir. Koridorun sol tarafında 30 m 'lik, sağ tarafında 4 m 'lik mağazalar vardır. Mağazalar dikdörtgen biçimindedir.

Detaylı

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü Sayfa : 1 60 ve 72 nin OBEB VE toplamları kaçtır? A) 30 B) 360 C) 372 D) 420 E) 448 24, 36, 60 sayılarının i OBEB inin kaç katıdır? A) 12 B) 20 C) 30 D) 45 E) 54 Cevaplar: C C Sayfa : 2 54 ve 78 sayılarını

Detaylı

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1 KİTAPÇIK TÜRÜ İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 206 DENEME- u deneme de emeği geçen bütün İlkMatZum öğretmenlerine teşekkürü borç biliriz. WWW.OGRETMENFORUMU.COM Adı ve Soyadı Sınıfı Öğrenci Numarası.../.../206

Detaylı

DEÇEM 2018 ORTAOKUL DEÇEM ORTAOKUL MATEMATİK OLİMPİYATI KATILIMCI BİLGİLERİ 6. SINIF. Ad ve Soyad

DEÇEM 2018 ORTAOKUL DEÇEM ORTAOKUL MATEMATİK OLİMPİYATI KATILIMCI BİLGİLERİ 6. SINIF. Ad ve Soyad DEÇEM ORTAOKUL MATEMATİK OLİMPİYATI KATILIMCI BİLGİLERİ Ad ve Soyad ---------------------------------------- T.C. Kimlik Numarası --------------------------------------- Okul Adı ----------------------------------------

Detaylı