Olgularla Hemodiyaliz Hastalarında Anemi. Dr Rahmi Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Olgularla Hemodiyaliz Hastalarında Anemi. Dr Rahmi Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı"

Transkript

1 Olgularla Hemodiyaliz Hastalarında Anemi Dr Rahmi Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

2 Olgu 1 48 yaşında erkek hasta etyolojisi bilinmeyen KBH tanısı ile başvuruyor. Hemodiyaliz tedavisi planlanan hastanın hemoglobin değeri 10,1 gr/dl, HCT 30 saptanıyor. Hastanın anemisi var mı?

3 Anemi HGB <13.5 g/dl (<135 g/l) or a HCT <41.0 percent represents anemia in men, and a value <12.0 g/dl (<120 g/l) or <36.0 percent, respectively, represents anemia in women.

4 Olgu 1 48 yaşında erkek hasta etyolojisi bilinmeyen KBH tanısı ile başvuruyor. Hemodiyaliz tedavisi planlanan hastanın hemoglobin değeri 10,1 gr/dl, HCT 30 saptanıyor. Anemi etyolojisi nedir?

5 Anemi etyolojisi Eritrosit üretiminde azalma Eritrosit yıkımında artış Kan kaybı

6 Azalmış eritrosit yapımı Lack of nutrients, such as iron, B12, or folate. This can be due to dietary lack, malabsorption (eg, pernicious anemia, sprue), or blood loss (iron deficiency). Bone marrow disorders (eg, aplastic anemia, pure RBC aplasia, myelodysplastic syndromes, tumor infiltration) Bone marrow suppression (eg, drugs, chemotherapy, irradiation)

7 Azalmış eritrosit yapımı Trofik hormonlarda azalma EPO (KBH), thyroid hormone (hypothyroidism), androgens (hypogonadism) İnflamasyona bağlı anemi; infeksiyon, inflamatuvar hastalıklar, malign hastalıklar; GIS demir emiliminde azalma, Makrofajlardan demir salınımında azalma EPO düzeylerinde rölatif azalma Eritrosit ömründe azalma

8 Eritrosit yıkımında artış 100 günden az eritrosit ömrü Hemolitik anemiler (Herediter sferositoz, orak hücreli anemi, talasemi major) Kazanılmış hemolitik anemiler ( otoimmün hemolitik anemi, thrombotic thrombocytopenic purpura, malaria, paroxysmal nocturnal hemoglobinuria)

9 Kan kaybı Aşikar kanama (travma, melena, hematemez menometrorrhagia) Gizli kanama (Peptik ülser, kanser) Tetiklenen kanama (sık kan testi, hemodiyalizde kayıp, masif kan verilmesi) Menstrüel kan kaybı Cerrahi işlemler Retroperitoneal kanamalar (Karın ağrısı, kasık ağrısı, bacakta parastezi, hipotansiyon)

10 Olgu 1 48 yaşında erkek hasta etyolojisi bilinmeyen KBH tanısı ile başvuruyor. Hemodiyaliz tedavisi planlanan hastanın hemoglobin değeri 10,1 gr/dl, HCT 30 saptanıyor. Hastada anemiye yaklaşım nasıl olmalıdır? Öykü, Fizik muayene, Laboratuvar?

11 Öykü Hastada kanama var mı (şu an veya eski??) Hemoliz bulgusu var mı? Kemik iliği baskılanmış mı? Demir eksikliği var mı? Folat ve vitamin B12 eksikliği var mı?

12 Fizik muayene Taşikardi, Dispne, Ateş, Postüral hipotansiyon Sarılık ve solukluk

13 Laboratuar testler Hgb, HCT, Eritrosit sayısı, beyaz küre sayımı, trombosit sayımı, retikülosit sayımı RDW (RBC distrubution) Periferik yayma (anizositoz, poikilositoz) Mean corpuscular volume (MCV),normal fentolitre, >115; folat veya Vit B 12 eksikliği Mean corpuscular hemoglobin (MCH), normal 27-33; demir eksikliği, talasemi düşük saptanır. Mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC)

14 Laboratuar testler Retikülosit sayımı, yüksek retikülosit sayımı eritropoietine olan yanıtı göstermektedir. Düşük retikülosit kemik iliği yanıtındaki yetersizliği düşündürür. Hemoliz ve kan kaybı olan bir hastada düşük retikülosit, bozulmuş eritrosit yapımını (infeksiyon, kemoterapiye bağlı kemik iliği baskılanması vb.) işaret eder.

15 Laboratuar testler Beyaz küre düşüklüğü; kemik iliği supresyonu, hipersplenizm, kobalamin veya folat eksikliğini düşündürür. Beyaz küre yüksekliği; infeksiyon, inflamasyon, veya hematolojik malignasileri düşündürür.

16 Trombosit sayısı Trombositopeni: hipersplenizm, malignansi, otoimmün trombosit yıkımı, sepsis, folat veya kobalamin eksikliği Yüksek trombosit sayısı; myeloproliferatif hastalıkları, kronik demir eksikliği anemisi, inflamatuar hastalıklar, infeksiyon düşündürür.

17 Demir testleri Serum Ferritin?? Transferrin saturasyonu: plazma demiri / toplam demir bağlama kapasitesi x 100 MCV,MCHC,PHRC: düşük!!!

18 Olgu 1 48 yaşında erkek hasta etyolojisi bilinmeyen KBH tanısı ile başvuruyor. Hemodiyaliz tedavisi planlanan hastanın hemoglobin değeri 10,1 gr/dl, HCT 30 saptanıyor. Anemi etyolojisi nedir?

19 KBH ve Anemi Normositik, normokromik anemi Renal eritropoietin sentezinde azalma Eritrosit ömründe azalma Genellikle GFH <30 ml/dk altında gelişmektedir.

20 KBH, Anemi sonuçları Kardiyak fonksiyonlarda bozulma Mental değişiklikler Yorgunluk,letarji,anoreksi Hastaneye yatış ve kalış süresinde artış, Kardiyovasküler morbidite ve mortalite (MI ve inme) de artış

21 Olgu 1 Ferritin değeri: 95 mcg/l TSAT%: 12 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: TANI??

22 Demir Eksikliği ve KBH KBH hastalarında demir eksikliği sıktır. ESA lardan maksimum fayda sağlamak için demir depoları dolu olmalıdır. Demir eksikliği veya fonksiyonel kullanımındaki azalma EPO direncinin en önemli nedenidir. Diyaliz hastalarında demir kaybı GIS den ve diyalize bağlı kan kaybı sıktır. Yılda ortalama 1-2 gram demir kaybı olmaktadır.

23 Gerçek demir eksikliği Transferin satürasyonu (TSAT) (plazma demiri / toplam demir bağlama kapasitesi x 100) %20 Serum ferritin konsantrasyonu <200 ng/ml

24 Olgu 1 Ferritin değeri: 405 mcg/l TSAT%: 12 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: TANI??

25 Fonksiyonel demir eksikliği Yeterli demir deposu olmasına rağmen ESA ile stimulasyon olmasına rağmen demirin mobilize olamamasına bağlı bir durumdur. Transferrin satürasyonu %20 Ferritin düzeyi artmış ng/ml veya daha yüksektir.

26 Olgu 1 Ferritin değeri: 195 mcg/l TSAT%: 12 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Tedavi??

27 Tedavi Tedavi öncesi demir depoları değerlendirilmeli ve böbrek dışı nedenler ekarte edilmelidir. Birçok hemodiyaliz merkezinde demir eksikliği olan hastalarda yükleme tedavisi olarak yapılmaktadır. ESA kullanan demir depoları dolu olan hastalarda ise idame tedavisi yapılmaktadır.

28 Demir yüklemesi Önceleri yapılan birçok çalışmada demir tedavisi için hedef serum ferritin 100 ng/ml, ve TSAT %20 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte randomize çalışmalarda serum ferritin değerinin 200 ng/ml nin üzerinde olduğu hastalarda ESA yanıtının daha iyi olduğu saptanmıştır.

29 Olgu 1 Ferritin değeri: 395 mcg/l TSAT%: 22 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Tedavi??

30 Demir yüklemesi TSAT %20 ve serum ferritin <200 ng/ml,olduğu durumlarda demir eksikliği yükleme demir tedavisi ile düzeltilmelidir. ESA tedavisi öncesi, TSAT 30 percent and ferritin 500 ng/ml olan hemoglobin hedefin altında olan hastalarda enfeksiyon ekarte edilerek demir tedavisi önerilmektedir (2012 KDIGO). ESA tedavisinin etkin eritropoez sağlaması için ek demire ihtiyaç vardır.

31 Demir yüklemesi ESA tedavisi ile birlikte yaklaşık 1000mg demir hemoglobini 8 gr/dl den 11gr/dL ye taşımak için gereklidir (3). Hedef Hgb değerine ulaştıktan sonra yaklaşık mg demir her 3 ayda bir ESA tedavisi altındaki hastalarda eritropoez için gerekli görünmektedir.

32 Demir yüklemesi Yapılan çalışmalar yeterli depo demiri için verilen demir tedavisinin ESA olmaksızın hemoglobin düzeyini yükselttiğini veya ESA alanlarda doz ihtiyacını azalttığını göstermiştir. Hedef hemoglobin değeri 10-11,5 gr/dl ulaşmak ve bu aralıkta tutmak için birçok hasta ESA ve idame demir tedavisi almaktadır.

33 Olgu 1 Ferritin değeri: 595 mcg/l TSAT%: 22 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Tedavi??

34 Ferritin değeri ng/ml ve TSAT< %25 olan 34 hasta çalışmaya alınmıştır.

35 Sonuç Demir ile ESA artışının birlikte tedavide verildiği grupta sadece ESA artışı yapılan gruba göre 6 hafta sonunda 1 gr daha fazla hemoglobin artışı tespit edilmiştir.

36 Olgu 1 Ferritin değeri: 595 mcg/l TSAT%: 32 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Tedavi??

37 Demir yüklemesi Ferritin değeri >500 ng/ml, ve TSAT>%30 ve anemisi olan hastalarda rutin demir tedavisi önerilmemektedir. Bununla birlikte ferritin değeri>500 ng/ml olan hasta grubunda EPO artışı ile birlikte ek demir tedavisinin etkin hemoglobin artışına neden olduğu gösterilmiştir.

38 Olgu 1 Ferritin değeri: 595 mcg/l TSAT%: 52 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Tedavi??

39 Demir tedavisi Demir birikiminin engellenmesi için serum ferritin >500 ng/dl ve/veya TSAT >%50 olan hastalarda demir tedavisinden kaçınılmalıdır. Demir tedavisi öncesi Hb, TSAT, ferritin, ve ESA dozları gözden geçirilmelidir.

40 Olgu 1 Ferritin değeri: 95 mcg/l TSAT%: 12 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Tedavi İV/Oral???

41 Demir verilme yolu Hemodiyaliz hastalarında intravenöz demir tedavisi önerilmektedir.

42 Parenteral demir preparatları Demir dextran Sodium ferrik glukonat kompleksi Demir sükroz Ferumoxytol

43 Olgu 1 Ferritin değeri: 95 mcg/l TSAT%: 12 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Hangi demir preparatı??

44 Demir preparatları Benzer etkinlik gösterirler Demir sükroz daha güvenlidir.

45 Yan etkiler Karın ağrısı, Gögüs ağrısı Bulantı, Nefes darlığı Flushing Kaşıntı,hipotansiyon Anafilaksi benzeri reaksiyonlar Sodyum ferrik glukonat veya demir sükroz için test dozu gerekmemektedir. Demir dekstran için test dozu önerilmektedir.

46 Veriliş şekli 50 cc SF içerisinde 25 mg demir dekstran 5 dakikada verilir (test dozu). Anaflaktoid reaksiyon için dikkatli olunmalıdır. Tolere ettiği görülürse mg a kadar demir aralıklı olarak yavaş intravenöz infüzyon olarak verilir. Premedikasyon gerekmemekle birlikte epinefrin, difenhidramin ve kortikosteroid benzeri ilaçlar hazır bulundurulmalıdır.

47 Etkinlik ve güvenlik Hemodiyaliz hastalarında, 100 mg Demir sükroz ile 5 hafta içerisinde 10 dozluk tedavi etkin ve güvenilir olarak bulunmuştur. Demir dekstran alerjisi olan HD hastalarında demir sukroz tedavisi güvenilir olarak bildirilmiştir. Park L, Uhthoff T, Tierney M, Nadler S. Effect of an intravenous iron dextran regimen on iron stores, hemoglobin, and erythropoietin requirements in hemodialysis patients. Am J Kidney Dis 1998; 31:835 Charytan C, Levin N, Al-Saloum M, et al. Efficacy and safety of iron sucrose for iron deficiency in patients with dialysisassociated anemia: North American clinical trial. Am J Kidney Dis 2001; 37:300.

48 Ferumoksitol Yeni bir parenteral demir molekülüdür. Hemodiyaliz hastalarında kullanımı FDA onaylıdır. Ferumoksitol 510 mg hızlı infüzyon bir defada verilebilmektedir. Bir hafta içerisinde 2 doz olarak kullanılabilmektedir. Etkin ve güvenilir olarak bildirilmiştir. Provenzano R, Schiller B, Rao M, et al. Ferumoxytol as an intravenous iron replacement therapy in hemodialysis

49 Anafikasi dışında parenteral demir yan etkileri Sepsis mortalitesinde artış Demir toksisitesi Erken dönem KBH hastalarında renal tübüler toksisite Zager RA, Johnson AC, Hanson SY. Parenteral iron therapy exacerbates experimental sepsis. Kidney Int 2004; 65:2108.

50 Olgu 1 Ferritin değeri: 95 mcg/l TSAT%: 12 MCV:77 fl MCH:22 BK:4500 Trombosit: Demir tedavi rejimi nasıl olmalıdır???

51 Aralıklı vs sürekli demir replasmanı? Aralıklı rejim: Demir eksikliği olan hastalarda mg intravenöz demir her diyaliz seansında 8 veya 20 kez verilmektedir. Sürekli rejim: Demir eksikliği gelişmeden düşük dozlarda sürekli parenteral demir replasmanı

52 Tedavi rejimi Sürekli demir tedavisi ile hemoglobin değerlerinin daha stabil tutulduğu ESA dozlarının daha düşük olduğu bildirilmektedir. ESA kullanan hastalarda haftalık düşük doz idame tedavisi önerilmektedir.

53 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:10,1, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. Anemi etyolojisi???

54 KBH ve Anemi Normositik, normokromik anemi Renal eritropoietin sentezinde azalma Eritrosit ömründe azalma Genellikle GFH <30 ml/dk altında gelişmektedir.

55 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:10,1, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. Tedavi???

56 Tedavi Seçenekleri Kan transfüzyonu, Androjenler Eritropoietin artırıcı ajanlar (ESA)

57 Böbrek ve Eritropoietin Eritropoietinin önemli bir kısmı erişkinde böbrekte sentezlenmektedir. Eritropoietinin az bir kısmı karaciğerde sentez edilmektedir. Eritropoietin eritroid progenitör hücrelerin gelişiminde ve farklılaşmasında rol oynamaktadır. Böbrek fonksiyon kaybı, eritropoietin sentezinde kayba yol açmaktadır.

58 Kan transfüzyonu Hemoglobin düzeyini yükseltmede başarılı bir yöntemdir. Hasta semptomlarını azaltır ve yaşam kalitesini yükseltir. Komplikasyonlar; Transfüzyona bağlı infeksiyon, İmmünolojik olarak hassasiyetin artması, Sıvı yüklenmesi, Demir yüklenmesi, Allerjik reaksiyonlar

59 Androjenler Endojen eritropoietin üretimini artırır. Eritroid öncüllerin EPO ne duyarlılığını artırır. Eritrositlerin ömrünü uzatmaktadır. İntramusküler enjeksiyon ile yapılabilir. Yan etki: Akne, kıllanma, Priapizm, Karaciğer fonksiyon testlerinde anomaliler, Hepatoselüler karsinom riskinde artış!!

60 Erythropoiezis-artırıcı ajanlar (ESA) İnsan eritropoetin (EPO) geni 1985 yılında klonlanmıştır. Epoetin alfa and beta 1980 lerin sonu ve 1990 ların basında klinik uygulama da kullanıma girmiştir. 6-8 saatlik yarı ömürleri vardır. Haftada 2-3 kez intravenöz veya subkütan olarak kullanılmaktadır.

61 Uzun etkili eritropoietin 2000 li yılların basından itibaren uzun yarı ömrü olan eritropoeitin (darbepoietin) üretilmiştir. 25 (i.v) veya 48 saat (subkütan) yarı ömrü vardır. Haftada bir uygulanmaktadır. Continuous erythropoiesis receptor activator (CERA) son olarak üretilmiştir. Yaklaşık 130 saatlik yarı ömrü bulunmaktadır.

62 Etkinlik ve sağladığı yararlar Çok sayıda çalışma ESA nın hemodiyaliz hastalarında hemoglobini yükselttiğini göstermiştir. Anemiye bağlı semptomların iyileşmesini sağlamaktadır. ESA kullanımı transfüzyon ihtiyacını azaltmaktadır. Transfüzyon ilişkili komplikasyonların (enfeksiyon, sıvı yüklenmesi, demir yüklenmesi, immünizasyon) gelişimini engellemektedir.

63 Etkinlik ve sağladığı yararlar Demir depolarından demir çıkışını sağlayarak demir birikiminin azalmasını sağlamaktadır. Ciddi anemisi olan diyaliz hastalarında morbidite ve mortalitede azalma sağlanmıştır. ABD de diyaliz hastaların %90 ni ESA kullanmaktadır. %80 nin Hgb değerleri 11 gr/dl nin üzerindedir.

64 Etkinlik ve sağladığı yararlar Sol ventrikül hipertrofisi diyaliz hastalarında KV morbidite ve mortalite için bir risk faktörüdür. Aneminin kısmen düzeltilmesi SVH de regresyona neden olmaktadır. Volkana N, Arab L. Evidence-based systematic literature review of hemoglobin/hematocrit and all-

65 Etkinlik ve sağladığı yararlar ESA ile anemi tedavisi yüksek kardiyak atım hacminin ve sistemik vasküler rezistansın düzelmesine neden olmaktadır. Egzersize bağlı kardiyak iskemide iyileşmeyi sağlar. Bununla birlikte kan basıncı kontrolü güçleşmektedir.

66 Etkinlik ve sağladığı yararlar Üremik semptomlarda düzelme, kortizol ve karbohidrat metabolizmasında iyileşme, erkeklerde seksüel disfonksiyonda iyileşme tespit edilmiştir. Yaşam kalitesi parametrelerinde özellikle uyku ve fiziksel aktivitede, kognitif fonksiyonlarda ve serebral kan akımında düzelme bildirilmiştir. Phrommintikul A, Haas SJ, Elsik M, Krum H. Mortality and target haemoglobin concentrations in anaemic patients with chronic kidney disease treated with erythropoietin: a meta-analysis. Lancet

67 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:10,1, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. Hedef Hemoglobin değeri??

68 Normal Hematokrit Çalışması kalp yetmezliği ve koroner hastalığı olan HD hastası çalışmaya dahil edilmiştir. 29 aylık takip çalışmasıdır.

69 Normal Hematokrit Çalışması 1998

70 Normal Hematokrit Çalışması 1998 Normal hematokrit grubunda yillik mortalite %7 daha fazla bulundu. 29 ay sonra çalışma durduruldu.

71 Hedef hemoglobin??? ESA ile diyaliz hastalarında etkinliğin yanısıra optimal hemoglobin değerleri araştırıldı.

72 Toplum çalışmaları Bu çalışmaların büyük çoğunluğu hemodiyaliz hastalarındaki retrospektif çalışmalardan oluşuyordu. Hgb değerleri gr/dl aralığında daha düşük değerlere göre daha iyi kardiyovasküler mortalite ve hospitalizasyon sonuçları doğuruyor. Bu çalışmalar genellikle ABD verilerine dayanmaktadır. Bu çalışmalar nedensellik konusunda sonuç

73 hastanın değerlendirildiği bir analiz

74 In conclusion EPO dozu ile mortalite arasında ilişki olabilir. Bu ilişki hematokrit düzeyine bağlıdır. Şiddetli anemisi olanlarda EPO tedavisi mortaliteyi azaltmaktadır. Yüksek hematokrit düzeylerinde EPO zararlı olabilir. Yüksek hematokrit düzeylerinde kanser tanısı veya EPO direnci olan hemodiyaliz hastalarında EPO tedavisinin zararlı etkisi daha fazla ortaya çıkmaktadır.

75 Randomize çalışmalar KBH grubunda yapılan CHOIR, CREATE ve TREAT çalışmaları, Hgb düzeyleri normal sınıra yaklaşan hastalarda, orta düzey anemisi olan hastalara göre yaşam kalitelerinde hafif düzelme olmasına rağmen daha fazla kardiyovasküler morbidite ve mortaliteye yol açtığını göstermiştir. Inrig JK, Barnhart HX, Reddan D, et al. Effect of hemoglobin target on progression of kidney disease: a secondary analysis of the CHOIR (Correction of Hemoglobin and Outcomes in Renal Insufficiency) trial. Am J Kidney Dis 2012; 60:390. Tonelli M, Winkelmayer WC, Jindal KK, et al. The cost-effectiveness of maintaining higher hemoglobin targets with erythropoietin in hemodialysis patients. Kidney Int 2003; 64:295. Roberts TL, Foley RN, Weinhandl ED, et al. Anaemia and mortality in haemodialysis patients: interaction of propensity score for predicted anaemia and actual haemoglobin levels. Nephrol Dial Transplant 2006; 21:1652.

76 Yaşam kalitesi çalışmaları

77 Sistematik derlemeler ve meta analizler Yüksek hemoglobin düzeyleri ile inme ve vasküler tromboz riskinde artış olduğu saptanmıştır. Palmer SC, Navaneethan SD, Craig JC, et al. Meta-analysis: erythropoiesis-stimulating agents in patients with chronic kidney disease. Ann Intern Med 2010; 153:23.

78 31 çalışmanın ve hastanın dahil edildiği bir Meta-analiz Hemoglobin düzeylerinden bağımsız olarak yüksek ESA düzeyleri tüm ölümler ve kardiyovasküler olaylar için risk faktörüdür

79 KILAVUZLAR 2007 The National Kidney Foundation (NKF) Dialysis Outcomes Quality Initiative (DOQI) kılavuzunda; KBH olan hastalarda hedef hemoglobin değeri g/dl önerilmektedir KDIGO kılavuzu hemoglobin değeri 10 g/dl nin altındaki hastalar için EPO önermektedir.

80 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:11,6 gr/dl, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. EPO tedavisi başlayalım mı??

81 KDIGO 2012 KDIGO 2012; Hgb >11,5g/dL nin üzerindeki hemodiyaliz hastaları için EPO önermemektedir. Riskler gözönüne alınarak, bireysel tedavi önerilmektedir. Hgb 13 g/dl olan hastalarda kesinlikle EPO önerilmemektedir. İnme öyküsü veya malignansisi olan KBH hastalarında ESA çok dikkatli kullanılmalıdır. ESA kullanan hemodiyaliz hastalarında hedef Hgb değeri 10-11,5 g/dl olarak hedeflenmelidir.

82

83 ERBP önerileri Erişkin hemodiyaliz hastalarında hemoglobin düzeyi 9-10 gr/dl nin aralığında başlanmalıdır. Hgb nin 9 gr/dl nin altına inmesine izin verilmemelidir. ESA tedavisi kişisel olarak verilmelidir. Bazı hastalarda 10 g/dl nin üzerinde de ESA yaşam kalitesini artırdığı için başlanabilir.

84 ERBP önerileri Erişkin hastalarda 11,5 gr/dl nin üzerinde idame tedavisi bireysel olarak değerlendirilmelidir. Hgb 13 gr/dl nin üzerinde ise ESA kesinlikle önerilmemektedir.

85 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:10,1, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. Hastanın meme Ca tanısı aldığı öğrenilmiştir. EPO tedavisi başlayalım mı??

86 Kontrendikasyonlar İnme öyküsü Malignansi öyküsü Aktif malignansi Hipertansiyon

87 Başlangıç Diğer anemi nedenleri (örn; demir eksikliği) öncelikle tedavi edilmelidir. ESA tedavisi alan hastalarda idame demir tedavisi verilmelidir. Hipertansiyon tedavisi verilmelidir.

88 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:10,1, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. ESA İV/subkutan???

89 Veriliş şekli K/DOQI kılavuzu, etkinlik açısından daha iyi olan subkutan tedavi şeklini önermektedir. IV. NKF-K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Anemia of Chronic Kidney Disease: update Am J Kidney Dis 2001; 37:S182. Subkutan kullanım doz açısından %30 avantaj sağlamaktadır. NKF-K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Anemia of Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 2006; 47(Suppl 4):S KDIGO kılavuzu her iki uygulama yolunu önermektedir.

90 EPO doz ayarlaması Başlangıç EPO dozu (50/300 U/kg/hafta) bireysel farklılık göstermektedir. Yüksek hemoglobin düzeylerine bağlı kardiyovasküler risk artışı nedeni ile genellikle düşük doz (50 U/kgX3/hafta ) başlanarak titre edilerek artırılması önerilmektedir. Hedef Hgb değerine ulaşıldığında doz azaltılması veya kesilmesi önerilmektedir. Yakın Hgb takibi (en az aylık) önerilmektedir. (2012 KDIGO)

91 Yan etkiler Hipertansiyon Başağrısı İnfluenza benzeri etki Hedef Hgb değerlerinin üstünde (>11,5/13 gr/dl) kardiyovasküler yan etkiler Pure Red Cell Aplasia: Subkutan eritropoietin alfa ile anti-eritropoietin antikor ilişkili oluşabilir. Pisoni RL, Bragg-Gresham JL, Young EW, et al. Anemia management and outcomes from 12 countries in

92 Olgu 2 52 yaşında hemodiyalize giren kadın hastanın, Hgb:10,1, Ferritin:350, TSAT: %32 saptanmaktadır. Hasta 300 U/kg/hafta ESA tedavisi almaktadır. Neden hemoglobin yükselmiyor???

93 ESA direnci Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve inflamasyon EPO dozunun artmasına neden olmaktadır. Avrupa iyi uygulama kılavuzu, haftalık > IU (>300 IU/kg) eritropoietin alfa veya beta veya 1,5 μg/kg of darbepoetin alfa (> 100 μg/hafta) ihtiyacı olmasını EPO direnci olarak tanımlamaktadır.

94 ESA direnci ve kılavuzlar K/DOQI: 450 U/kg/hafta intravenous EPO or 300 U/kg/hafta subkutan EPO. KDIGO bir ay sonunda uygun dozda EPO ve 2 kez %50 artışa rağmen Hgb değerinde artış olmaması şeklinde direnci tarif etmektedir.

95 Demir eksikliği Şiddetli hiperparatiroidizm Hematolojik bozukluklar Malignansiler Myelom, MDS Kronik inflamasyon RAS blokörleri Antieritropoietin antikorları Yetersiz diyaliz

96 EPO direnci olan hemodiyaliz hastalarında yüksek mortalite saptanmıştır.

97 TEŞEKKÜRLER

Dr. Arife ALBAYRAK COŞAR

Dr. Arife ALBAYRAK COŞAR Dr. Arife ALBAYRAK COŞAR HD Hastalarında Hematolojik Komplikasyonlar Akış Planı Anemi ESA Tedavisi Demir Tedavisi Kanama Pıhtılaşma Bozuklukları Kanamaya Eğilim Tromboza Eğilim HD Hastalarında Anemi Nedir?

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

Kronik böbrek hastalığı ve Anemi tedavisi

Kronik böbrek hastalığı ve Anemi tedavisi Kronik böbrek hastalığı ve Anemi tedavisi (Güncel klavuzlar eşliğinde) Dr. Faruk ÖKTEM Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, ISTANBUL 08.04.2016-Koç Unv Renal Anemi ile

Detaylı

Diyaliz Hastasında Anemi Tedavisi. Dr. Mehmet KOÇ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Diyaliz Hastasında Anemi Tedavisi. Dr. Mehmet KOÇ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Diyaliz Hastasında Anemi Tedavisi Dr. Mehmet KOÇ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Kronik Böbrek Hastalığında Anemi Tanımı Hb < 12 gr/dl (kadınlarda) Hb < 13.5 gr/dl (erkeklerde)

Detaylı

KBY de ESA TEDAVİSİ. Prof Dr. Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı. Türk Nefroloji Derneği Nefroloji KIŞ OKULU 2011

KBY de ESA TEDAVİSİ. Prof Dr. Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı. Türk Nefroloji Derneği Nefroloji KIŞ OKULU 2011 KBY de ESA TEDAVİSİ Prof Dr. Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Türk Nefroloji Derneği Nefroloji KIŞ OKULU 2011 KRONĠK BÖBREK YETERSĠZLĠĞĠ VE ANEMĠ K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Chronic

Detaylı

RENAL ANEMİ TEDAVİSİ ESA ve Yeni Ajanlar. Dr. Bülent Tokgöz Erciyes Üniversitesi

RENAL ANEMİ TEDAVİSİ ESA ve Yeni Ajanlar. Dr. Bülent Tokgöz Erciyes Üniversitesi RENAL ANEMİ TEDAVİSİ ESA ve Yeni Ajanlar Dr. Bülent Tokgöz Erciyes Üniversitesi Renal Anemi Tedavisi Sebepler ve Belirtiler Tedavi Seçenekleri ve ESA lar Klinik Çalışmalar ve Uygulamaya Etkisi Kılavuzlara

Detaylı

Güncel ESA Uygulamaları

Güncel ESA Uygulamaları Güncel ESA Uygulamaları Dr. ehsuvar Ertürk Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hedef Kronik böbrek hastalığı (KBH) anemisi ve tedavisinin klinik sonuçlara etkisini bilmek, KBH anemisinin ESA larla tedavisine

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalığı Anemisi Tedavisinde Kılavuzlar KDIGO. Dr. Şehsuvar Ertürk Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Kronik Böbrek Hastalığı Anemisi Tedavisinde Kılavuzlar KDIGO. Dr. Şehsuvar Ertürk Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kronik Böbrek Hastalığı Anemisi Tedavisinde Kılavuzlar KDIGO Dr. Şehsuvar Ertürk Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hedef Kronik böbrek hastalığı anemisinin tedavisinde kanıta dayalı, güncel yaklaşım olan

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalığında Anemi Yönetimi. Dr. Ekrem KARA Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Rize

Kronik Böbrek Hastalığında Anemi Yönetimi. Dr. Ekrem KARA Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Rize Kronik Böbrek Hastalığında Anemi Yönetimi Dr. Ekrem KARA Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Rize Sunum Planı: KBH da anemi tanımı ve sıklığı Patofizyoloji Klinik Tanı Tedavi KBH da Anemi:

Detaylı

Renal Anemi Tedavisi. Dr. Bülent Tokgöz Erciyes Üniversitesi

Renal Anemi Tedavisi. Dr. Bülent Tokgöz Erciyes Üniversitesi Renal Anemi Tedavisi Dr. Bülent Tokgöz Erciyes Üniversitesi Renal Anemi Tedavisi Sebepler ve Belirtiler Klinik Çalışmalar ve Uygulamaya Etkisi Kılavuzlara Göre Renal Anemi Tedavisi World Health Organization.

Detaylı

Anemi Tedavisinde Sık Yapılan Yanlışlar. Dr. Ahmet Uğur YALÇIN

Anemi Tedavisinde Sık Yapılan Yanlışlar. Dr. Ahmet Uğur YALÇIN Anemi Tedavisinde Sık Yapılan Yanlışlar Dr. Ahmet Uğur YALÇIN TND 2012 Hemodiyaliz Hastalarında Hb Dağılımı TND 2012 Periton Diyaliz Hastalarında Hb Dağılımı Aneminin Sebepleri Eritropoetin üretiminin

Detaylı

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Tam Kan Sayımı

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRMESİ

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRMESİ TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRMESİ 60. Türkiye Milli Pediatri Kongresi 9-13 Kasım 2016; Antalya Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Tam Kan Sayımı Konuşmanın

Detaylı

CERRAHİ ÖNCESİ HAZIRLIK VE ANTİHİPERTANSİF TEDAVİ YÖNETİMİ

CERRAHİ ÖNCESİ HAZIRLIK VE ANTİHİPERTANSİF TEDAVİ YÖNETİMİ Prof. Dr. Serap Demir Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı. CERRAHİ ÖNCESİ HAZIRLIK VE ANTİHİPERTANSİF TEDAVİ YÖNETİMİ GÜNÜN NOTLARI 12 Mayıs Cumartesi Sözlü Bildiriler 13:30-14:30

Detaylı

Prof.Dr. Alaattin Yıldız İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Prof.Dr. Alaattin Yıldız İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Prof.Dr. Alaattin Yıldız İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Eritrosit Yaşam Süreci 120 gün Dolaşım Globin Amino asid Kemik iliğinde Eritropoez Fe Fe 3+ Transferrin Hem Biliverdin Dalak karaciğer

Detaylı

Altının parıltısına ve gümüşün parlaklığına sahip olmayan fakat biyolojik önem bakımından bu metalleri gölgede bırakan esansiyel bir elementtir

Altının parıltısına ve gümüşün parlaklığına sahip olmayan fakat biyolojik önem bakımından bu metalleri gölgede bırakan esansiyel bir elementtir Renal Anemi Tedavisinde Güncel Yaklaşım Hemodiyaliz Hastalarında Optimal Demir Kullanımı Dr. Celalettin Usalan Gaziantep Üniversitesi Fe +++ Fe ++ Fe ++ DEMİR Fe +++ Altının parıltısına ve gümüşün parlaklığına

Detaylı

Anemi Tedavisinde Yenilikler. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji B.D.

Anemi Tedavisinde Yenilikler. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji B.D. Anemi Tedavisinde Yenilikler Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji B.D. NHANES III Erkek Kadın Sıklık Hesaplanan egfr ml/dk/1.73 m² Astor BC. Arch Intern Med, 2002, 162:1401-8 Normokrom

Detaylı

OLGULARLA RENAL ANEMİ TEDAVİSİ. Dr.Turgay Arınsoy Gazi Üniversitesi

OLGULARLA RENAL ANEMİ TEDAVİSİ. Dr.Turgay Arınsoy Gazi Üniversitesi OLGULARLA RENAL ANEMİ TEDAVİSİ Dr.Turgay Arınsoy Gazi Üniversitesi Konuşma Planı Renal anemi tanımı Nedenleri Olgu 1 Demir eksikliği tanısı ve tedavisi ESA Tedavisi Olgu 2,3 Tedaviye yanıtsızlık nedenleri

Detaylı

DEMİR TEDAVİSİ. Doç.Dr. Özkan GÜNGÖR KSÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

DEMİR TEDAVİSİ. Doç.Dr. Özkan GÜNGÖR KSÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı DEMİR TEDAVİSİ Doç.Dr. Özkan GÜNGÖR KSÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 1 NİSAN 2017 SUNUM PLANI Demir ve metabolizması hakkında bilgiler KBY de demir eksikliği tanımlaması ve nedenleri Demir tedavileri

Detaylı

Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Optimal Demir Kullanımı. Dr. Celalettin Usalan Gaziantep Üniversitesi

Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Optimal Demir Kullanımı. Dr. Celalettin Usalan Gaziantep Üniversitesi Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Optimal Demir Kullanımı Dr. Celalettin Usalan Gaziantep Üniversitesi Demir Ne İşe Yarar? 716.000.000 ton/yıl üretim 70 kg sağlıklı bireyde 4.2 gram DNA, RNA ve protein

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count TAM KAN SAYIMI Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count Tam kan sayımı kanı oluşturan hücrelerin sayılmasıdır, bir çok hastalık için çok değerli bilgiler sunar. Test venöz kandan yapılır. Günümüzde

Detaylı

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD PERİOPERATİF ANEMİ Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD 1 SORU? Anemi Neden Önemli? 2 SORU? 3 İnsidans Önemi ANEMİ Tanı Tedavi 4 Anemi Nedir? WHO Hb < 13 g/dl Hb

Detaylı

4.SINIF HEMATOLOJI DERSLERI

4.SINIF HEMATOLOJI DERSLERI 4.SINIF HEMATOLOJI DERSLERI DERS 1: HEMOLİTİK ANEMİLER Bir otoimmun hemolitik aneminin tanısı için aşağıda yazılan bulgulardan hangisi spesifiktir? a. Retikülosit artışı b. Normokrom normositer aneminin

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalarında ESA tedavisi: Kılavuzlar niçin değişti? Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı

Kronik Böbrek Hastalarında ESA tedavisi: Kılavuzlar niçin değişti? Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Kronik Böbrek Hastalarında ESA tedavisi: Kılavuzlar niçin değişti? Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı 1. KBH da Anemi tanısı ve değerlendirilmesi 2. KBH da anemi tedavisinde demir kullanımı

Detaylı

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); popülasyonun

Detaylı

Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı RETİKÜLOSİT SAYIMI RETİKÜLOSİTLER Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Retikülositler olgunlaşmalarını henüz tamamlamamış eritrositler dir. Yani çekirdeklerini kaybetmeye

Detaylı

PREDİYALİZ ANEMİ. Dr. Sim Kutlay

PREDİYALİZ ANEMİ. Dr. Sim Kutlay PREDİYALİZ ANEMİ Dr. Sim Kutlay Uygunsuz EPO sentezi Sık kan örneklemesi ACE inhibitörü tedavisi Demir eksikliği Vit B12 eksikliği Kan kaybı Hemoliz Anemi Eritropoiez için yetersiz demir Malignite Enfeksiyon

Detaylı

Anemi modülü 3. dönem

Anemi modülü 3. dönem Anemi modülü 3. dönem Olgu 1 65 yaşında kadın hasta, ev hanımı Şikayeti: Halsizlik, halsizlikten dolayı dengesinin bozulması, zor yürüme Hikayesi: 3 yıl önce halsizlik şikayeti olmaya başlamış, doktora

Detaylı

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14 HEREDİTER SFEROSİTOZ İNT.DR.DİDAR ŞENOCAK Giriş Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk

Detaylı

V. BÖLÜM HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

V. BÖLÜM HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 HEREDİTER SFEROSİTOZ V. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ Herediter sferositoz (HS);

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık

Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık HD Hemodiyalizde Hipertansiyon yönetiminde Tartışmalı noktalar Nurol Arık 1.Hangi kan basıncı değerleri hastayı temsil eder yada riski belirler? 2.Kan

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

Diyalizde Fe Tedavisi

Diyalizde Fe Tedavisi Diyalizde Fe Tedavisi Dr. Mustafa Balal Çukurova Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Nefroloji B.D Fe; Oksijen taşı şınması-eritrosit hemoglobin sentezi DNA-RNA RNA-Protein yapımında Hücresel solunum Elektron

Detaylı

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ III. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

RENAL ANEMİ TEDAVİSİ. Dr. Aydın TÜRKMEN İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

RENAL ANEMİ TEDAVİSİ. Dr. Aydın TÜRKMEN İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı RENAL ANEMİ TEDAVİSİ Dr. Aydın TÜRKMEN İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı KBH ve anemi yüksek SVA riski ile ilişkilidir (ARIC çalışması) 1000 hasta yılı başına stroke hızı 12 10 8 6 4 2 0 10.5

Detaylı

TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON. Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D.

TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON. Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D. TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D. KRONİK REJEKSİYON SÜRECİ Diyalize dönüş Rejekte transplantlı diyaliz hastalarında morbidite

Detaylı

Onkoloji hastalarında Anemi ve tedavi yaklaģımları

Onkoloji hastalarında Anemi ve tedavi yaklaģımları Onkoloji hastalarında Anemi ve tedavi yaklaģımları Dr. Görkem Aksu Kocaeli Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD DESTEK TEDAVİ KONSENSUS TOPLANTISI, 9. Ġstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Günleri

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA DEMİR DOZU DEĞİŞİKLİKLERİNİN ANEMİ TEDAVİSİNE ETKİSİ

HEMODİYALİZ HASTALARINDA DEMİR DOZU DEĞİŞİKLİKLERİNİN ANEMİ TEDAVİSİNE ETKİSİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HEMODİYALİZ HASTALARINDA DEMİR DOZU DEĞİŞİKLİKLERİNİN ANEMİ TEDAVİSİNE ETKİSİ Uz. Dr. Reyhan Calayoğlu NEFROLOJİ BİLİM DALI TIPTA YANDAL UZMANLIK TEZİ

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalığında Kolekalsiferol ün Etkisi

Kronik Böbrek Hastalığında Kolekalsiferol ün Etkisi Kronik Böbrek Hastalığında Kolekalsiferol ün Etkisi Taner Baştürk 1, Abdülkadir Ünsal 2 1Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği Serum Kalsidiol

Detaylı

HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİNDE HASTA SEÇİM KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ DR. GÜLTEKİN GENÇTOY

HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİNDE HASTA SEÇİM KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ DR. GÜLTEKİN GENÇTOY HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİNDE HASTA SEÇİM KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ DR. GÜLTEKİN GENÇTOY BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ALANYA HASTANESİ Kronik böbrek hastalığı dünya çapında bir halk sağlığı

Detaylı

Diyaliz tedavisinde ilk seçenek: Periton diyalizi. Neslihan SEYREK, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD

Diyaliz tedavisinde ilk seçenek: Periton diyalizi. Neslihan SEYREK, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Diyaliz tedavisinde ilk seçenek: Periton diyalizi Neslihan SEYREK, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD KBY PREVALANSI Dünyada SDBY Prevalans ve Prevalans İnsidansı İnsidans USRDS 2009 Önümüzdeki

Detaylı

Hemodiyaliz hastalarında resistin ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması

Hemodiyaliz hastalarında resistin ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması Hemodiyaliz hastalarında resistin ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması Osman Yüksekyayla, Hasan Bilinç, Nurten Aksoy, Mehmet Nuri Turan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim

Detaylı

HEMODİYALİZE GEÇ BAŞLAMAK GEREKLİDİR. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

HEMODİYALİZE GEÇ BAŞLAMAK GEREKLİDİR. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı HEMODİYALİZE GEÇ BAŞLAMAK GEREKLİDİR Dr. Rümeyza Kazancıoğlu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı DİYALİZ BAŞLANGICI SDBY hastalarında o Malnütrisyon o Hipervolemi o Kanama o

Detaylı

Ercan Ok. Cenk Demirci. Kıvanç Yüksel. Sıddig Momin Adam. Serkan Kubilay Koç. Sinan Erten. Ali Rıza Odabaş. Hüseyin Töz. Mehmet Özkahya.

Ercan Ok. Cenk Demirci. Kıvanç Yüksel. Sıddig Momin Adam. Serkan Kubilay Koç. Sinan Erten. Ali Rıza Odabaş. Hüseyin Töz. Mehmet Özkahya. Ercan Ok. Cenk Demirci. Kıvanç Yüksel. Sıddig Momin Adam. Serkan Kubilay Koç. Sinan Erten. Ali Rıza Odabaş. Hüseyin Töz. Mehmet Özkahya. Fatih Kırçelli. Ebru Sevinç. Meltem Seziş. Kutay Güneştepe. Fatma

Detaylı

24 Ekim 2014/Antalya 1

24 Ekim 2014/Antalya 1 Kronik Böbrek Hastalığının Kontrolü ve Yönetimi Doç. Dr. Öznur USTA YEŞİLBALKAN Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği o.u.yesilbalkan@ege.edu.tr 24 Ekim 2014/Antalya 1 SUNUM

Detaylı

Kadın ve Böbrek Hastalıkları

Kadın ve Böbrek Hastalıkları Kadın ve Böbrek Hastalıkları Hemodiyaliz, Transplantasyon ve Gebelik: Her üçünü de yaşamış güçlü bir kadının öyküsü Hemşire İlknur Yalçın 28. Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği

Detaylı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Glukoz Dengesi ve SDBH GFH 20 ml/dk nın altına indiğinde glukoz kontrolünde düzensizlikler baş göstermektedir.

Detaylı

HEMOGRAMI NASIL DEĞERLENDİRELİM? Dr Reyhan Küçükkaya

HEMOGRAMI NASIL DEĞERLENDİRELİM? Dr Reyhan Küçükkaya HEMOGRAMI NASIL DEĞERLENDİRELİM? Dr Reyhan Küçükkaya Hemogramı nasıl değerlendirelim? Demir eksikliği? Talasemi? Trombositopeni? Lökositoz? Demir desteği nasıl verilmeli? Dr Reyhan Küçükkaya Hemogram için

Detaylı

1. Hemadiyaliz sırasında en sık görülen komplikasyon aşağıdakilerden hangisidir? a. Ateş b. Hipotansiyon c. Hemoliz d. Tamponad e.

1. Hemadiyaliz sırasında en sık görülen komplikasyon aşağıdakilerden hangisidir? a. Ateş b. Hipotansiyon c. Hemoliz d. Tamponad e. SORUMLU HEKİM SORULARI 1. Hemadiyaliz sırasında en sık görülen komplikasyon aşağıdakilerden hangisidir? a. Ateş b. Hipotansiyon c. Hemoliz d. Tamponad e. Baş ağrısı 2. Aşağıdakilerden hangisi hemodiyaliz

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ 2009-2010,Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı Eritrositlerin yapısal özellikleri Fonksiyonları Eritrosit yapımı ve gerekli maddeler Demir metabolizması Hemoliz Eritrosit

Detaylı

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği M E T I N S A R I K A Y A, F U N D A S A R I, J I N I G Ü N E Ş, M U S T A F A E R E N, A H M E T E D I P K O R K M A

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

DİYABETİK DİYALİZ HASTALARINDA GLİSEMİK DALGALANMA

DİYABETİK DİYALİZ HASTALARINDA GLİSEMİK DALGALANMA DİYABETİK DİYALİZ HASTALARINDA GLİSEMİK DALGALANMA Dr. Taner Baştürk Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği *Diyabet, genellikle hiperglisemi şeklinde ortaya çıkan kronik

Detaylı

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi DİYALİZ-MORTALİTE 200 ölüm/1000 hasta-yıl. USRDS-2011 En önemli ölüm nedeni kardiyak hastalıklardır. USRDS -2011:

Detaylı

HEMODİYALİZDE KANIN KORUNMASI. Hem.Refiye Başeğmez

HEMODİYALİZDE KANIN KORUNMASI. Hem.Refiye Başeğmez HEMODİYALİZDE KANIN KORUNMASI Hem.Refiye Başeğmez KAN Fiziksel Sembolik olmak üzere 2 anlama sahiptir. Sembolik Olarak; Kan kardeşliği Kan üzerine edilen yeminler Kan bağı akrabaları bir arada tutan bir

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Nimet Aktaş*, Mustafa Güllülü, Abdülmecit Yıldız, Ayşegül Oruç, Cuma Bülent

Detaylı

Prediyaliz Hastalarda Anemi. Dr. M. Deniz Aylı

Prediyaliz Hastalarda Anemi. Dr. M. Deniz Aylı Prediyaliz Hastalarda Anemi Dr. M. Deniz Aylı K/DOQI. Am J Kidney Dis 2002; 39(Suppl 1):1-246 McClellan W, et al. Curr Med Res Opin 2004;20:1501-1510 Anemi Önemlidir Dokulara oksijen sunumunun ve kullanımının

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler

Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler Doç. Dr. Sabahat Alışır Ecder Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı KDIGO önerilerine

Detaylı

Akılcı Eritropoetin Kullanım Prensipleri ve Optimum Kullanımının Önündeki Engeller

Akılcı Eritropoetin Kullanım Prensipleri ve Optimum Kullanımının Önündeki Engeller Akılcı Eritropoetin Kullanım Prensipleri ve Optimum Kullanımının Önündeki Engeller Dr Dilek Torun Başkent Üniversitesi Türk Nefroloji Derneği -Kış Okulu 27/3/2015 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM SBÜ. İÇ HASTALIKLARI KONGRESİ-2018 ABH-KBY Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda ABH/KBY ayırımı yapılmalıdır. ABH

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

Demir Tedavisinde Yeni Ajanlar ve Alternatif Uygulamalar. Dr. M. Ayşe BİLGİÇ Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Demir Tedavisinde Yeni Ajanlar ve Alternatif Uygulamalar. Dr. M. Ayşe BİLGİÇ Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Demir Tedavisinde Yeni Ajanlar ve Alternatif Uygulamalar Dr. M. Ayşe BİLGİÇ Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Renal aneminin optimal tedavisi, eritropoetin replasman tedavisi

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ LALE AKKAYA Periton Diyaliz Hemşiresi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 25. ULUSAL BÖBREK HASTALIKLARI DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELİĞİ

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesini Nasıl İyileştirelim? Dr. Betül Kalender KOÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Nefroloji BD

Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesini Nasıl İyileştirelim? Dr. Betül Kalender KOÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Nefroloji BD Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesini Nasıl İyileştirelim? Dr. Betül Kalender KOÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Nefroloji BD 16. 11. 2012 Diyaliz Hastalarında Yaşam Kalitesi Diyaliz hastalarında yaşam

Detaylı

Kardiyovasküler Hastalıklarda Çekirdekli Kırmızı Kan Hücrelerinin Tanısal Değeri

Kardiyovasküler Hastalıklarda Çekirdekli Kırmızı Kan Hücrelerinin Tanısal Değeri Kardiyovasküler Hastalıklarda Çekirdekli Kırmızı Kan Hücrelerinin Tanısal Değeri Doç. Dr. Meral Yüksel Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı meralyuksel@gmail.com

Detaylı

Çocukta Anemiye Yaklaşım

Çocukta Anemiye Yaklaşım Çocukta Anemiye Yaklaşım Prof. Dr. Kaan Kavaklı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı TO B.E.G Çocukta en sık anemi nedenleri 1- DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ 2- TALASEMİ TAŞIYICILIĞI 3- ENFEKSİYON

Detaylı

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi Nurol Arık Serebrovasküler hastalık/tanım İnme (Stroke) Geçici iskemik atak (TIA) Subaraknoid kanama Vasküler demans İskemik inme Geçici iskemik

Detaylı

Diyaliz Tedavisinde Geri Ödemenin Tarihçesi ve Ödeme Modelleri. Dr. Ali Rıza Odabaş

Diyaliz Tedavisinde Geri Ödemenin Tarihçesi ve Ödeme Modelleri. Dr. Ali Rıza Odabaş Diyaliz Tedavisinde Geri Ödemenin Tarihçesi ve Ödeme Modelleri Dr. Ali Rıza Odabaş Hemodiyaliz Geri Ödeme Ücretleri SGK Öncesi dönem her yıl enflasyon /yeniden değerleme oranına bağlı fiyat düzenlemesi

Detaylı

K/DOQI. Am J Kidney Dis 2002; 39(Suppl 1):1-246

K/DOQI. Am J Kidney Dis 2002; 39(Suppl 1):1-246 K/DOQI. Am J Kidney Dis 2002; 39(Suppl 1):1-246 GFH

Detaylı

NUTRİSYONEL VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNDE TEDAVİ

NUTRİSYONEL VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNDE TEDAVİ NUTRİSYONEL VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNDE TEDAVİ Prof. Dr. Aziz Polat Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji B.D. Denizli VİTAMİN B12 TEDAVİSİ Tedavi oldukça kolay ve yüz güldürücüdür. Çoğunlukla

Detaylı

KONU 24 ANEMİ. Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ

KONU 24 ANEMİ. Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ KONU 24 ANEMİ Tekin AKPOLAT, Cengiz UTAŞ Anemi, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen en önemli ve sık nedenlerden birisidir. Böbrek yetmezliğinde aneminin birçok

Detaylı

KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN KANITA DAYALI KULLANIMI

KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN KANITA DAYALI KULLANIMI KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN KANITA DAYALI KULLANIMI Prof. Dr. Mehmet Sönmez KTÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Trabzon TRANSFÜZYON=TRANSPLANTASYON KAN TRANSFÜZYON REAKSİYONLARI Sıklığı: % 5-10 % 10 % 1

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA 25-OH-D VİTAMİNİ. Dr. Ebru Aşıcıoğlu

HEMODİYALİZ HASTALARINDA 25-OH-D VİTAMİNİ. Dr. Ebru Aşıcıoğlu HEMODİYALİZ HASTALARINDA 25-OH-D VİTAMİNİ Dr. Ebru Aşıcıoğlu D Vitamini Yağda çözülen steroid hormon Vitamin D2: Ergokalsiferol Vitamin D3: Kolekalsiferol Yarı ömrü: 20 gün %85 DBP ile taşınır; yağ dokusunda

Detaylı

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA 392 G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA Kitabın sonuna pratikte yararlı olabilecek 7 ek konmuştur. 1.ekte hastalar için bir kimlik kartı tasarlanmıştır. Hastaların başka bir hemodiyaliz merkezine kısa süreli gittikleri

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

Türkiye'de yaşayan 345 Suriyeli Göçmenin Hemodiyaliz Deneyimi: Türk Hemodiyaliz Hastaları ile Karşılaştırılmalı Veri Tabanı Çalışması

Türkiye'de yaşayan 345 Suriyeli Göçmenin Hemodiyaliz Deneyimi: Türk Hemodiyaliz Hastaları ile Karşılaştırılmalı Veri Tabanı Çalışması Türkiye'de yaşayan 345 Suriyeli Göçmenin Hemodiyaliz Deneyimi: Türk Hemodiyaliz Hastaları ile Karşılaştırılmalı Veri Tabanı Çalışması Meltem Gürsu 1, Mustafa Arıcı 2, Kenan Ateş 3, Rümeyza Kazancıoğlu

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması

hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması Tuncay Güçlü S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Bölümü 16-18 Ekim 2014, Malatya GİRİŞ Kronik

Detaylı

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ Sami Uzun 1, Serhat Karadag 1, Meltem Gursu 1, Metin Yegen 2, İdris Kurtulus 3, Zeki Aydin 4, Ahmet

Detaylı

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör;

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; TALASEMİ Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; Talasemi kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozan genetik hastalıklardır. Ülkemizde çok sık görülmektedir. Hastaların kırmızı

Detaylı

Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır?

Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır? Lökosit (WBC) Sayımı Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır? Araç ve Gereçler: Thoma Lamı, akyuvar sulandırma pipeti, türk eriyiği, lamel,mikroskop Thoma lamının hazırlanışı:

Detaylı

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar TRANSFERRİN Transferin kanda demiri taşıyan bir proteindir. Her bir trasferrin molekülü iki tane demir taşır. Transferrin testi tek başına bir hastalığı göstermez. Beraberinde serum demiri, ferritin, demir

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

Glisemik kontrolün ölçütleri ve prognozla ilişkisi. Dr. Gülay Aşcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İzmir

Glisemik kontrolün ölçütleri ve prognozla ilişkisi. Dr. Gülay Aşcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İzmir Glisemik kontrolün ölçütleri ve prognozla ilişkisi Dr. Gülay Aşcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İzmir HD e yeni başlayan hastaların 1/3 de neden diyabetik nefropati Yeni başlayan

Detaylı

OLGU SUNUMU. Dr. Selma ÜNAL Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji BD.

OLGU SUNUMU. Dr. Selma ÜNAL Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji BD. OLGU SUNUMU Dr. Selma ÜNAL Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji BD. OLGU 1 A.C., erkek hasta 16 yaşında ve Talasemi İntermedia tanısı ile izleniyor, İlk kez 8 yaşında eritrosit suspansiyonu

Detaylı

Talasemide Transfüzyon. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD

Talasemide Transfüzyon. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD Talasemide Transfüzyon Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD Talasemide Tedavinin Amaçları Hemoglobinin yükseltilmesi Oksijen taşıma

Detaylı

KRONİK HASTALIK ANEMİSİ. İNT.DR.KÜBRA ÖZATA Ocak 2012

KRONİK HASTALIK ANEMİSİ. İNT.DR.KÜBRA ÖZATA Ocak 2012 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ İNT.DR.KÜBRA ÖZATA Ocak 2012 1 GİRİŞ VE TANIM Kronik hastalık anemisi (KHA); infeksiyon, inflamasyon, neoplastik hastalıklar, ağır travmalar, kalp yetersizliği, diabetes mellitus,

Detaylı

SORU ve OLGULARLA RENAL ANEMİ

SORU ve OLGULARLA RENAL ANEMİ SORU ve OLGULARLA RENAL ANEMİ Prof. Dr. H.Zeki TONBUL Necmettin Erbakan Üniv. Meram Tıp Fak. Doç. Dr. Lütfullah ALTINTEPE Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi SORU -1 KBH olan 36 yaşındaki erkek bir hastada

Detaylı

Çocukta Fe Eksikliği Dışındaki Anemiler

Çocukta Fe Eksikliği Dışındaki Anemiler Çocukta Fe Eksikliği Dışındaki Anemiler Anemi, eritrosit sayısı veya hemoglobin düzeyinin normal değerlerin altında olmasıdır. Dokulara hemoglobin tarafından oksijen taşınmasının yetersiz olduğu, pediatri

Detaylı

Transplantasyon Hastalarında Anemi

Transplantasyon Hastalarında Anemi Transplantasyon Hastalarında Anemi Dr. Dilek TORUN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 21 Ekim 2017 34. Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Sunum Planı Post

Detaylı

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi Hastalarında Malnutrisyon ve İnflamasyonun Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Ebru Karcı, Erkan Dervişoğlu lu, Necmi Eren, Betül Kalender Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı