SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE TEST VE KABUL İŞLEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE TEST VE KABUL İŞLEMLERİ"

Transkript

1 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE TEST VE KABUL İŞLEMLERİ HATİCE ZEHRA TONYALI/ EMOAYVAZ A.Ş.

2 Yangın tesisatı olan binalarda neden yangın sistemleri başarısız olur? Uluslararası Sigorta Kuruluşlarınca yangınlardan sonra yapılan gözlemler; Test ve gözlemlerin yerine getirilmediği Bakım hizmetinin yerine getirilmediği Yetersiz bakım hizmeti Bakım esnasında belirtilen hatalara aksiyon alınmaması Elektriksel hatalar Düzgün yapılmayan montaj ve imalat sistemlerin kullanımına adaptasyonda başarısızlık, eğitimsizlik

3 Sprinkler sistemlerinde test ve kabul işlemleri Yararlanılan kaynaklar; NFPA 13 NFPA 20

4 Sulu söndürme sistemleri bir bütün olarak ele alındığında ; Yeraltı borulaması ve ona bağlı olan hidrant sistemi Yangın pompa odası Yerüstü borulama testleri ve sprinkler sistemi devreye alma işlemlerinden bahsedilecektir.

5 NFPA 13 e göre Yeraltı borulama testi nasıl yapılır? Yeraltı borulama için malzeme ve test sertifikasının doldurulması gerekmektedir. Bu yapılan imalatta kullanılan boru ve bağlantı parçası tip ve modellerinin belirtilmesini sağlar. Yapılan işin garanti belgesi olarak düşünülebilir. NFPA 13- Şekil

6 Boruların su ile yıkanması (flushing) işlemini, hidrostatik testi ve sınırlamalarının teorik olarak belirtmesinin yanında yapılan testlerin sonuçlarının da kayıt edilmesini için kullanılır. NFPA 13- Şekil

7 Hidrostatik test, kaçak testi hidrantlar, kontrol vanalarının bilgileri yazılır ve bu sertifika imzalanarak testin başarılı bir şekilde yapılmış olduğu hem işveren hem danışman hem de yüklenici tarafından kabul edilmiş olur.

8 Bunların ne olduğunu merak ediyor musunuz? Boru yıkaması sırasında borulardan çıkabilen malzemeler..

9 Yıkama işlemi minimum 3m/s su hızı ile yapılmalıdır. En az 3 dk su akıtılmalı, su temiz gelince kapatılmaldır. Her seferinde 1 hidrant açılmalıdır.

10 Yeraltı boru yıkaması nasıl yapılır?

11 Yeraltı borularda hidrostatik test nasıl yapılır? Bütün borular 13.8 barda ya da sistem basıncının 10.4 bar geçmesi durumunda, bu basıncın 3.5 bar üzerinde hidrostatik olarak test edilmelidir. 2 saat boyunca 0,35 bar basınç kaybının üzerinde kayıt olmamalıdır. Hidrant çıkışlarının birisine yerleştirilmiş manometre ve hidrantın olmadığı yerde en düşük noktaya yerleştirilmiş manometre ile test basıncı okunmalıdır.

12 Yeraltı HDPE boru ön hazırlık testi nasıl yapılır? Yeraltı HDPE boru testi iki aşamada yapılacaktır. Birinci aşama hazırlık testi aşağıdaki sıralama takip edilerek yapılacaktır. 1) Boru hattı yıkandıktan sonra, en üst noktaya hava almak için armatür konulacaktır. 2) Boru hattı su ile doldurulacak ve 1 saat dinlendirilmelidir. 3) Hazırlık test basıncı işletme basıncı +5 bar yada işletme basıncı *1,5 tur. Hangisi daha düşük ise o dikkate alınmalıdır. Test yapılacak hat, Hazırlık test basıncına 10 dakika içinde uygun bir pompa ile getirilir ve devamında pompa bir 10 dakika daha basıncı korumak için sürekli çalışacaktır. 4) Pompa durdurulup, Hat 1 saat dinlendirilmelidir. 5) 1 saat sonunda manometreden basınç okunmalıdır. 6) Okunan basınç, test basıncının %30 u kadar düşebilir. Daha fazla düşer ise test başarısızdır. Hat üzerindeki yapılacak kontrol sonrası ön test tekrarlanır.

13 Yeraltı HDPE boru ana testi nasıl yapılır? Hazırlık testi başarısız olduğunda tekrarlanır, başarılı ise ana teste geçilir. Ana test aşağıdaki gibi yapılacaktır: 1) Hazırlık testinde 1 saat basınca maruz kalan boru genişlemeye devam edecektir. 2) Hattın basıncı 16 bar olan bir hat için 2 bar düşürülür ve sistemin dengelenmesi için yarım saat beklenir. 3) Bekleme süresi sonrası basınç sabit kalıyor veya yükseliyor ise test başarılı kabul edilir. Anlaşmazlık durumunda test süresi 1.5 saat uzatılır. Bu süre boyunca da 0.25 bar basınç düşüme müsaade edilir. Eğer daha fazla basınç kaybı var ise hatta kaçak ver demektir. Hat testinde boru sistemine doldurulan su sıcaklığı ve test ortam sıcaklığı önemlidir.

14 Yeraltı borulamaya bağlı Ekipmanların testi nasıl yapılır? HİDRANTLAR Her bir hidrantın sistem basınçlandırıldığında tam açık ve kapalı durumları kontrol edilmeli. En az 1 dk su akışı yapılmalıdır. En uzak noktada Debi ve basınç testi yapılmalı pitot nozul testi ile kontrol edilir. 7 barda 946 lt/dk akış olduğu kontrol edilmelidir. En az 2 ağız açılmalıdır.

15 Yeraltı borulamaya bağlı ekipmanların testi nasıl yapılır? Kuru tip hidrantlarda düzgün drenaj yapıldığı kontrol edilmelidir. Yine çalışma basıncı altında tüm kontrol vanaları açık ve kapalı durumları test edilmeli. Eğer pompalar çalışır konumda ise tüm çalışma testleri yangın pompaları çalıştırılarak yapılmalıdır.

16 Yangın Pompaları Kabul testleri ve devreye alma Tüm pompa dairesinin ve borulamanın ve yerleşimin NFPA 20 ye göre dizayn edilip, proje ile imalatın uyumlu olduğu varsayılarak test işlemine geçilmiştir. *oda sıcaklığı *havalandırma *emiş boruları *test ve rahatlatma vana bağlantıları *Transmitter hatları * yakıt tankı ve taşma havuzu *egzost çıkışları kontrol *giderler, supportlar

17 Hidrostatik testten önce boru yıkama işlemi yapılmalıdır. Özellikle pompa emişindeki borular temizlenmelidir. Bütün borular 13.8 barda ya da sistem basıncının 10.4 bar geçmesi durumunda, bu basıncın 3.5 bar üzerinde hidrostatik olarak test edilmelidir. 2 saat boyunca basınç kaybı olmamalıdır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra pompa kabul testlerine başlanmalıdır.

18 Yangın pompalarının Testi sırasında gereken ekipmanlar Takometre, vibrasyon ölçüm cihazı, ampermetre, voltmetre, pompanın fabrika test eğrisi, yüzey sıcaklığını ölçmek için sıcaklık ölçüm cihazı, akış ölçer hattının bağlı olması Pompa emme ve basma hatlarına monte edilmiş manometreler

19 Test sırasında aşağıdaki kontrollerin yapılması gerekmektedir. Kontrol paneline gelen voltaj değerleri kontrol edilmelidir. Pompa Devir hızı kontrol edilmelidir. Pompa ile motor arasındaki kaplinin üzerine güvenlik koruması konulmuş mu kontrol edilmelidir. Borulama, su durumu, pompa kaidesi, hava atma ventili ve sirkülasyon rahatlatma vanası olup olmadığı kontrol edilmelidir. Jokey pompa sistem basıncı kontrol edilmelidir

20

21 Her hangi bir test noktasında pompanın aşırı ısınmadığı kontrol edilmelidir. Aşırı titreşim olmadığı kontrol edilmelidir. Pompa stabil halde çalışmaya başlayınca emme ve basma hatlarındaki manometreler okunmalıdır. Net basınç bulunmalıdır. Pompa çalışırken akım ve voltaj değerleri okunmalıdır. Akım değerleri pompa motoru üzerinde yazılı değerin üzerinde olmamalıdır. Voltaj motorda belirtilen değerin %5 altında olmamalı, %10 üzerine de çıkmamalıdır.

22

23 Pompa basınç ayarının yapılması Örnek yangın pompaları çalışma sıralaması Yangın pompası: 1000 gpm, 100 psi sıfır debide basıncı 115 psi Emiş hattı basıncı: 10 psi minimum; 20 psi maximum Jokey pompa durma= 115 psi + 10 psi(pompa emiş hattı basıncı)= 125 psi Jokey pompa çalışma = 125 psi - 10 psi = 115 psi Yangın pompası durma = 115 psi + 10 psi = 125 psi Yangın pompası çalışma= 115 psi(jokey pompa çalışma basıncı) - 5 psi = 110 psi Yangın pompası maksimum basıncı= 115 psi + 20 psi = 135 psi Her bir ilave pompa çalışması için ise 10 psi lık düşüm gerekmektedir Pompanın maksimum basıncı sistemin maksimum işletme basıncını geçmemelidir.

24 2 set akü olmalı kurulumda 24 saat şarj edilmeli Motoru 6 defa çalıştırma girişiminde bulunacak gücün 2 şer katına sahip olmalılar (15sn krank,15 sn bekleme) Kablolar doğru çaplandırılmalı Akü yeri önemli(yerden yüksek olmalı)

25 Dizel motorların ve kontrol panellerinin montajında üretici firmanın montaj kurallarına, ön devreye alma ve devreye alma kurallarına uyulmalıdır. Montaj kontrol listeleri de doldurulmalıdır.

26 Ön saha kabul testi için üreticinin kullanım manualinde yeralan ÖN SAHA KABUL TESTİ formu kullanılmalıdır.

27 Saha kabul testi için üreticinin kullanım manualinde yer alan SAHA KABUL TESTİ formu kullanılmalıdır.

28 Pompa akış testinin yapılması- akış ölçer ile

29 Pompa akış testinin yapılması- hortumlar ile Diğer bir akış ölçme şeklide akış ölçer yerine dışarıya hortum bağlantı vanaları bırakılır. Bu çıkışlara 15mt lik hortum ve ucuna da ekte örnek resimleri görülen «hose monster» bağlantısı yapılmaktadır. 2 ½» ve 4» alternatif ağızlar bulunmaktadır. Her bir ağızdan genel olarak 500gpm okunabilir. Hem basınç hem de debi değeri aynı noktadan ölçülebilir. Saha kabul testi ve her yıl yapılması gereken pompa bakım testlerinde bu akış testleri düzenli olarak yapılmalıdır.her bir bağlantıya içinden geçmesi beklenen debiye göre pitotless nozul takılır. Her nozulun gösterdiği basınç değerine göre geçen debi ilgili akış tablosundan bulunur.

30 Pompa akış testinin yapılması Öncelikle akış metrenin ve borulamasının doğru montajının yapıldığı gözlenmelidir. Her bir pompa için ayrı ayrı test yapılmalıdır. 0, %100 ve %150 debide basınç değerleri, rpm, voltaj ve akım değerleri ölçülmelidir.

31 Yerüstü borulama sistemi testleri NFPA 13 Bölüm 25

32 Yerüstü boru testleri Genel olarak montajı yapılan tüm sistemdeki Sprinkler, Borulama ve vana gruplarının marka, model ve detaylarının belirtilmesi gerekmektedir. Flushing( yıkama) aynı yeraltı borulamasındaki gibi yapılmalıdır. Hidrostatik testte yeraltı borulamasından tek farklı olan yanı basınç kaybının sıfır istenmesidir. Yine farklı olan tek uygulama pnömatik test yapılmasıdır. Pnömatik boru testi 2,7 bar(40psi) hava basıncı ile borular basınçlandırılır ve hava basıncı 24 saat boyunca borularda tutulur. Borulardaki basıncın 24 saatte 0.1(1.5psi) bardan fazla düşmemesi gerekmektedir. Tüm yapılan testler kayıt altına alınır.

33 Dikkat edilmesi gereken hususlar Eğer hidrostatik test yangın pompası ile yapılacak ise yangın pompasının sıfır debideki basıncı bilinmelidir. Sistemde kullanılan ekipmanların basınç sınıflarının teste uygun olduğu kontrol edilmelidir. Sprinkler, Kaplinler, alarm vana grupları ve kontrol vana grupları vb. Sistemde basınç düşürücü vana kullanımı gerekli midir kontrol edilmelidir.

34 Islak Alarm Vanası çalışma testi

35 Islak Alarm Sistemi akış testi

36 İlgili formlara kayıt yapılmalıdır. Test ağzından akış gelmeye başladıktan 30 sn içinde akış anahtarından alarm sinyali merkeze ulaşmış olmalı.

37 Kuru Alarm Vanası çalışma testi Hidrostatik test sırasında vanaya zarar vermemek adına klapeleri açık tutulmalıdır. Vananın tipine göre 3.4bardan sonra mekanizmaları zarar görmektedir.

38 Her markanın basınç set değerleri farklı olabilir.

39 Hava besleme hattının test ve kontrolü Kompresör kapasitesi tüm boruları maksimum 30dk da doldurabilecek kapasitede seçilmiş olmalı. Kompresörün enerjili olup olmadığı kontrol edilmeli Basınç düşümüne bağlı olarak kompresörün devreye girip girmediği ve o hatta bağlı olan basınç anahtarı üzerinden bilgi alındığı gözlenmelidir. Hava şartlandırma ünitesi kontrol edilmeli, bypass hattı kapalı, normal besleme hattı açık olmalı. Bir önceki slaytta bahsedilen su basıncına bağlı hava basıncının set edildiği manometrelerden kontrol edilmelidir.

40 Kuru borulu sistemlerde akış testi Akış testi yapılmalıdır. Kuru alarm vanasından en uzak noktaya konulan test vanasına yandaki tabloda gösterilen tablodaki sayıdaki açık sprinkler konularak yada sprinkler orifisine uygun orifiste test drenaj vanası kullanılarakta akış testi yapılacaktır. Test hatları açıldıktan sonra vana klapesinin açma süresi ile suyun test vanasına ulaşma süresinin toplamı yangın sınıfına göre izin verilen maksimum süreyi geçmemelidir. NFPA 13 e göre 500gal(1892lt) ye kadar sistemlerde QOD siz, 750 gal(2839l) ye kadar olan sistemlerde QOD(hızlı açılma elamanı, hızlandırıcılı) li ölçümler yapılmalıdır.

41 İlgili formlara kayıt yapılmalıdır.

42 Baskın ve Ön Tepkili Alarm Vanası Çalışma Testi

43 Akış testleri Baskın veya ön tepkili vanasının aktivasyon tipine göre aktivatör testlerinin yapılması Ayrıca tüm vanaların elle açılıp testinin yapılması Ana drenaj vanası açılarak akış testleri yapılmalıdır. Eğer aktivasyon şekli pnömatik tipte ise; kuru alarm vanasındaki hava besleme hattındaki test ve kontroller aynı şekilde yapılmalıdır. Vana grubu altındaki ana kesme vanasının açık pozisyon durumu izlenmelidir. Su basınç anahtarının alarm ve basınç alarm anahtarlarının da hata olarak izlenmelidir.

44 Basınç düşürücü vana testi

45 İtfaiye bağlantı ağzı testi İtfaiye bağlantı ağzı ve çek vana arasındaki boru da hidrostatik olarak test edilmelidir. Ağızları kapatılmalı, çek vana klapesi çıkarılmalıdır.

46 Sprinklerin her türlü kontrolü yapılmalı

47 Kontrol vanalarının testi

48 Hidrolik sistem etiketlemesi ve dökümantasyon Son kullanıcıya as built projeler, ürünlere ait tüm kullanım manualleri, dökümanları verilmeli ayrıca NFPA 25 e uygun olarak yapılması gereken gözlem, test ve bakım dökümanları da iletilmelidir.

49 Katılımınız ve sabrınız için teşekkürler Hatice Zehra TONYALI

1964'ten bugüne. Bölüm 6. Otomatik Sulu Yangın Söndürme Sistemleri

1964'ten bugüne. Bölüm 6. Otomatik Sulu Yangın Söndürme Sistemleri Bölüm 6 Otomatik Sulu Yangın Söndürme Sistemleri 177 STANDART TEPKİLİ SPRİNKLER MODEL K-FAKTÖRÜ SICAKLIK DUYARGASI BAĞLANTI ÇAPI U.S. METRİK UPRIGHT PENDENT GİZLİ TİP PENDENT 5mm Cam Bulb 5mm Cam Bulb

Detaylı

YANGIN SİSTEMLERİ TASARIMI VE EKİPMANLARI

YANGIN SİSTEMLERİ TASARIMI VE EKİPMANLARI YANGIN SİSTEMLERİ TASARIMI VE EKİPMANLARI Ümit KALAYCI Makine Y. Mühendisi İÇERİK Yangın Standartlar,Yönetmelikler ve Onaylar Sulu Yangın Söndürme Sistemleri Yağmurlama sistemi Yangın pompa grubu Hidrantlar

Detaylı

BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi

BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi BÖLÜM 4 Sprinkler Sistem Tipinin Belirlenmesi 4.1 Islak Borulu Sprinkler Sistemi Seçim Kriterleri 4.1.1 Islak borulu sprinkler sisteminde borular, sürekli olarak basınçlı su ile dolu durumda tutulur. 4.1.2

Detaylı

KSB Yangın Setleri NFPA 20

KSB Yangın Setleri NFPA 20 KSB Yangın Setleri NFPA 20 National Fire Protection Association (N.F.P.A.) (Ulusal Yangın Önleme Derneği) NFPA, yangın pompaları ve otomatik sprinkler sistemlerini içeren, 1896 da yayınlanan bir Amerikan

Detaylı

BÖLÜM 5 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE SU İHTİYACI

BÖLÜM 5 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE SU İHTİYACI BÖLÜM 5 SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE SU İHTİYACI 5.1 Sprinkler sistemi su ihtiyacının belirlenmesi 5.1.1 Sprinkler sistemleri için gerekli su ihtiyacı aşağıda verilen yaklaşımlara göre belirlenmelidir. 1. Tehlike

Detaylı

Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi

Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi Yararlanılan Kaynaklar Giriş Pompa emiş / basma hatları, Vakum kırıcı (Anti-Vorteks) plaka, Basınç rahatlatma vanası (relief)

Detaylı

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 28 Eylül 2018 1 İçerik 1- Sulu Sistem Projelendirme

Detaylı

KSB Yangın Setleri VdS

KSB Yangın Setleri VdS KSB Yangın Setleri VdS Alman VdS Onayı Almanya da yaklaşık 50 yıldır kullanılan yangın standardıdır VdS Kurumu; Alman Sigortacılar Birliği olup; yangın standartlarını belirler, malzeme onaylarını ve testlerini

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

BÖLÜM 5 Sprinkler Sistemlerinde Su İhtiyacı

BÖLÜM 5 Sprinkler Sistemlerinde Su İhtiyacı BÖLÜM 5 Sprinkler Sistemlerinde Su İhtiyacı 5.1. Sprinkler Sistemi Su İhtiyacının Belirlenmesi 5.1.1. Sprinkler sistemleri için gerekli su ihtiyacı aşağıda verilen yaklaşımlara göre belirlenmelidir. 1.

Detaylı

BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ

BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ 8.1 Genel Esaslar 8.2 Bölgesel Kontrol Vanaları 8.3 Kesme ve Kontrol Vanaları 8.4 Alarm Vanaları 8.4.1 Islak Alarm Vanası 8.4.2 Kuru Alarm Vanası 8.4.3 Ön Tepkili

Detaylı

VDS Onaylı Yangın Pompaları

VDS Onaylı Yangın Pompaları VDS Onaylı Yangın Pompaları Cobra V VDS Onaylı Pompa Özellikleri Önden emişli, üstten basmalı, arkadan çekip çıkartılabilen, yatay salyangoz gövdeli santrifüj tip pompalardır. Özel dizaynı sayesinde pompa

Detaylı

Yangın pompaları (NFPA 20 ye uygun) Kullanma suyu hidrofor setleri Sirkülasyon pompaları

Yangın pompaları (NFPA 20 ye uygun) Kullanma suyu hidrofor setleri Sirkülasyon pompaları Yangın pompaları (NFPA 20 ye uygun) Kullanma suyu hidrofor setleri Sirkülasyon pompaları NFPA (National Protection Association), Amerikan Yangından Korunma Kurumu'dur. Bu kurum, ABD'de uygulanması zorunlu

Detaylı

BÖLÜM 8 Ekipmanların Seçimi ve Yerleşimi

BÖLÜM 8 Ekipmanların Seçimi ve Yerleşimi BÖLÜM 8 Ekipmanların Seçimi ve Yerleşimi 8.1 Genel Kurallar 8.1.1 Sprinkler sistemlerinin güvenilirliği ve performansını etkileyen diğer bir faktör, ekipman ve malzeme seçimidir. Malzeme ve ekipman seçiminde

Detaylı

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YN Serisi National Fire Protection Assosication (NFPA) Amerika Birleşik Devletleri nin Ulusal Yangından Korunma Birliği olarak 1896 yılında kurulmuştur.

Detaylı

TS EN 12845+A2 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi

TS EN 12845+A2 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi TS EN 85+A Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YE Serisi ETNA Yangın Pompa Sistemleri Yangında En Önemli Standart Nedir? Neden TS EN 85+A ye Uygun Yangın ETNA Yangın Pompa Sistemlerl İhtiyacınızın

Detaylı

YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI. exit

YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI. exit YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI YATAY SANTRİFÜJ POMPALARA KAİDE YAPIMI * Her pompa için ayrı bir BETON kaide düşünülmelidir. * Kaide konulacak yerin ve pompanın su terazisi ile

Detaylı

www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin.

www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin. www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin.com SPRİNKLER SİSTEMLERİ SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE OLAN DONANIM

Detaylı

Yangın Pompası dikeyden emiş yapabilen dik türbin tip (Vertical Turbine) olacaktır.

Yangın Pompası dikeyden emiş yapabilen dik türbin tip (Vertical Turbine) olacaktır. ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI Pompa Özellikleri Yangın Pompası dikeyden emiş yapabilen dik türbin tip (Vertical Turbine) olacaktır. Pompa aşağıda belirtilen karaktere sahip olacaktır. a) Pompa gövdesi dökme

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI

SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI YANGINLA MÜCADELE POMPALARIMIZ Yangınla mücadelede kullanılan Makine ve ekipmanlar içerisinde Sulu Söndürme Sistemleri hayati bir öneme sahiptir. Sulu söndürme

Detaylı

BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ

BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ Yangın esnasında korunma sistemlerinin tasarıma uygun olarak çalışmasıinsan Hayatı, Proses Emniyeti ve

Detaylı

OAG 100A HİDROLOJİ EĞİTİM SETİ ANA ÜNİTE

OAG 100A HİDROLOJİ EĞİTİM SETİ ANA ÜNİTE 2012 OAG 100A HİDROLOJİ EĞİTİM SETİ ANA ÜNİTE www.ogendidactic.com Giriş OAG-100 Hidroloji Tezgahı ve çeşitli yardımcı modül üniteleri ile Akışkanlar Mekaniği derslerinde ayrıntılı ve kapsamlı deneysel

Detaylı

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri

NFPA 20 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri NFPA 0 Standardına Uygun Yangın Pompa Sistemleri ETN YN Serisi ETNA Yangın Pompa Sistemleri Tecrübe Pompa teknolojileri alanındaki 5 yılı aşkın AR-GE, üretim ve uygulama deneyimi, uzman satış ve satış

Detaylı

NORM TEKNİK MALZEME TİCARET İNŞAAT SAN. LTD. ŞTİ.

NORM TEKNİK MALZEME TİCARET İNŞAAT SAN. LTD. ŞTİ. BLT YAPI PROJE YÖNETİM LTD.ŞTİ. Levent Mah.Sümbül Sok.No8 BEŞİKTAŞ İSTANBUL TARİH REF.NO. 20.02.2014 KB-45373 İLGİ KONU Sayın Bahriye ASLAN MECAPLAST FABRİKA BİNASI İMALAT-DEPOLAMA Sayın Bahriye ASLAN

Detaylı

ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI. Pompa Özellikleri

ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI. Pompa Özellikleri ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI Pompa Özellikleri Pompa tek veya iki kademeli, yatay bölünebilir gövdeli, santrifüj tip olacaktır. Yangın pompası gövdesi, boru bağlantıları sökülmeden pompa çarkına ve diğer

Detaylı

TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları

TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları TS EN 12845 Standart Belgeli Yangın Hidroforları Bu ürün özellikle yangın mücadele sistemleri için Türkiye ve Avrupa Standartı EN 12845 e göre (sabit yangın mücadele sistemleri, otomatik sprinkler sistemleri,

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMB-305 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMB-305 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMB-305 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I DENEY 2 : BORULARDA BASINÇ KAYBI VE SÜRTÜNME DENEYİ (AKIŞKANLAR MEKANİĞİ) DENEYİN AMACI:

Detaylı

SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ

SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ Sprinkler sistemi, yangın söndürme sistemleri içinde en eski olanlardan bir tanesi olmasına rağmen günümüzde yaygın kullanımına devam edilmektedir. Dünyada 18. yüzyılın

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ I. SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ II.SU SİSİ SİSTEMLERİ UYGULAMA ÇEŞİTLERİ Düşük Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar

Detaylı

STATİK BALANS VANASI / DİŞLİ

STATİK BALANS VANASI / DİŞLİ STATİK BALANS VANASI / DİŞLİ STATİK BALANS VANASI Balans vanası ısı transferi istenen cihaz ve üniteler için tasarlanmış malzemelerdir. Isı transferi için debinin üstünde bir akışı engelleyerek sistemin

Detaylı

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA Bireysel ve Ticari Tipler üzme Havuzu için Isıtma ve Soğutma Suyu sağlar. Kapasite Durumu 6 kw: 40m³ 8 kw: 50m³ BİREYSEL HAVUZ/SPA ISI POMPASI 12kW: 60~85m³ 14kW:

Detaylı

Bu kitapçık, uygulamacı ve kullanıcılar için bilgi amaçlı olarak hazırlanmış olup, bu bilginin kullanımı ile ilgili sorumluluk kabul edilmez.

Bu kitapçık, uygulamacı ve kullanıcılar için bilgi amaçlı olarak hazırlanmış olup, bu bilginin kullanımı ile ilgili sorumluluk kabul edilmez. Bu kitapçık, bir Tüyak üyesi olan Duyar Vana Makine San.ve Tic. A.Ş nin işbirliği ile hazırlanmıştır. Bu kitapçık, uygulamacı ve kullanıcılar için bilgi amaçlı olarak hazırlanmış olup, bu bilginin kullanımı

Detaylı

SULU SÖNDÜRME TESİSATI EKİPMANLARININ NFPA 25 E GÖRE DENETİM, TEST VE BAKIMI

SULU SÖNDÜRME TESİSATI EKİPMANLARININ NFPA 25 E GÖRE DENETİM, TEST VE BAKIMI SULU SÖNDÜRME TESİSATI EKİPMANLARININ NFPA 25 E GÖRE DENETİM, TEST VE BAKIMI DUYAR VANA MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş. Mehmet ÇİM Makina Mühendisi İş Geliştirme Müdürü 18 Mart 2017 YARARLANILAN KAYNAKLAR NFPA

Detaylı

BÖLÜM I HİDROLİK DEVREDE ÖLÇÜM CİHAZLARININ KULLANIMI Akış Ölçme Cihazının Doğruluğunun Kontrolü.

BÖLÜM I HİDROLİK DEVREDE ÖLÇÜM CİHAZLARININ KULLANIMI Akış Ölçme Cihazının Doğruluğunun Kontrolü. BÖLÜM I HİDROLİK DEVREDE ÖLÇÜM CİHAZLARININ KULLANIMI Birinci Bölüm 3 kısma ayrılır: 1.1- Pompanın Akış Debisinin Ölçülmesi. 1.2- Akış Ölçme Cihazının Doğruluğunun Kontrolü. 1.3- Hidrolik Pompa Akışı,

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı

NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı NK MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 4. MONTAJ... 5 5. NUMUNE ALMA İŞLEMİ... 6 6. BAKIM... 6

Detaylı

Dalgıç pompaların yukarıda belirtilen avantajlarından faydalanabilmek amacıyla aşağıdaki noktalara dikkat edilmesinde fayda vardır.

Dalgıç pompaların yukarıda belirtilen avantajlarından faydalanabilmek amacıyla aşağıdaki noktalara dikkat edilmesinde fayda vardır. TEMİZ SU DALGIÇ POMPLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Dalgıç pompalar genellikle su temini, sulama ve sprinkler sistemleri, yeraltı sularının seviyesinin kontrolü ve ısı pompası uygulamalarındaki temiz veya

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet ventilleri

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 POMPALAR 2 3 4 5 Sirkülasyon Pompalarını Kim Kontrol Edecek 6 7 8 9 10 11 12 13 Nominal çap 6" mm. 150 İç çap mm. 150 R basınç kaybı

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı

BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BKV 5400 MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 3.1. BKA 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası

Detaylı

MMO 2016 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. BARIŞ TOPAL Yangın Güvenliği Uzmanı DETAY YANGIN DANIŞMANLIK, TASARIM VE EĞİTİM HİZMETLERİ A.Ş.

MMO 2016 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. BARIŞ TOPAL Yangın Güvenliği Uzmanı DETAY YANGIN DANIŞMANLIK, TASARIM VE EĞİTİM HİZMETLERİ A.Ş. MMO 2016 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ BARIŞ TOPAL Yangın Güvenliği Uzmanı DETAY YANGIN DANIŞMANLIK, TASARIM VE EĞİTİM HİZMETLERİ A.Ş. İÇERİK SULU YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ 1. YAĞMURLAMA (SPRINKLER) SİSTEMLERİ

Detaylı

YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS

YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS YANGINLA MÜCADELE POMPA SİSTEMLERİ FIRE FIGHTING PUMP SYSTEMS Genel Özellikler Su ile yangınla mücadele sistemi NFPA sertifikasına sahip profesyonel

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

VANA VE ENDÜSTRİYEL MAMÜLLERİ

VANA VE ENDÜSTRİYEL MAMÜLLERİ VANA VE ENDÜSTRİYEL MAMÜLLERİ içindekiler index İzlenebilir Kelebek Vana Akış Anahtarı İzleme Anahtarı Alarm Vanası Çek Vanalar Test ve Dranaj Vanası Akış Ölçer Yükselen Milli Yangın Hidrantı İndikatörler

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Daire - Yarımdaire Kare - Dikdörtgen Dörtgen Çeşitli Semboller Üçgen Pompa

Detaylı

Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Daire - Yarımdaire Bir ünitedeki iki veya daha

Detaylı

SICAKLIK Pompalar bulunduğu bölmede elektrik motorlular için 4 C,dizel motorlular için 10 C ve üzerinde çalışmaya müsait olmalıdır.

SICAKLIK Pompalar bulunduğu bölmede elektrik motorlular için 4 C,dizel motorlular için 10 C ve üzerinde çalışmaya müsait olmalıdır. TSEN 12845 YANGIN HİDROFORU TEKNİK ŞARTNAMESİ POMPALAR TSEN12845 e göre yangın pompası, kararlı bir H(Q) eğrisine sahip olmalıdır. Kapalı Vana Değeri : Pompanın kapalı vana değeri(sıfır debide pompanın

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI SAYFA NO 1/7 1.AMAÇ VE KAPSAM : Klima santrallerinin bakımının nasıl yapıldığının tanımlanması. Hastanemiz dahilindeki klima santrallerini kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK : Teknik hizmetler Müdürlüğü Klima

Detaylı

elektrikli ısıtıcılar electric heaters KURULUM TALİMATI PLASTİK ELEKTRİKLİ ISITICI Elektrikli ısıtıcıyı resimde gösterilen şekilde, içerisinde daima su bulunmasını temin etmek üzere, yatay olarak monte

Detaylı

MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU. Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan

MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU. Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan OM No. E-R3-100724 MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan Türkiye Distribitörü: Genel Makina Ltd. Şti. www.genelmakina.com 1. Tanıtım 2

Detaylı

EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU

EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU EŞ EKSENLİ (IN-LINE) KURU ROTORLU SİRKÜLASYON POMPALARI EŞ EKSENLİ (IN-LINE) KURU ROTORLU SİRKÜLASYON POMPALARI Bina tekniğinin en önemli ürün

Detaylı

TEST MASASI BTB-6. BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

TEST MASASI BTB-6. BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. TEST MASASI BTB-6 BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Fabrika: A.O.S.B. 10046 Sok. No:14 Çiğli - İZMİR - TÜRKİYE Tel: (0.232) 232 376 77 57 Fax: (0.232) 376 77 59-376 79 74 web: www.baylansayaclari.com

Detaylı

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri Home Station Isı İstasyonu Çözümleri Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ALNA HOME STATION su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür. Özellikler

Detaylı

TSEN YANGIN HİDROFORU TEKNİK ŞARTNAMESİ

TSEN YANGIN HİDROFORU TEKNİK ŞARTNAMESİ TSEN 12845 YANGIN HİDROFORU TEKNİK ŞARTNAMESİ TSEN 12845 YANGIN HİDROFORU TEKNİK ŞARTNAMESİ POMPALAR TSEN12845 e göre yangın pompası, kararlı bir H(Q) eğrisine sahip olmalıdır. Kapalı Vana Değeri : Pompanın

Detaylı

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Bir ünitedeki iki veya daha fazla fonksiyonu gösterir Daire - Yarımdaire Daire - Enerji çevrim

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ 28.02.2017 1 ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ İçerik 1-TS EN 62446 Genel Bakış 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı

Detaylı

Vizyon - Misyon. Şirket Profili

Vizyon - Misyon. Şirket Profili www.ak-grup.com.tr Vizyon - Misyon Şirket Profili Misyon Müşteri odaklı çözümler sağlayarak güncel ve gelişen teknolojilerle uyumlu, nitelikli ve maliyet etkin ürün ve sistemler tasarlamak, geliştirmek,

Detaylı

SOLENOİD KONTROL VANASI

SOLENOİD KONTROL VANASI SOLENOİD KONTROL VANASI TARIMSAL SULAMA ENDÜSTRİYEL ALANLAR İÇME SUYU Su Sistemleri Su Sistemleri İzmir de 2004 Yılında Tayfun Yazaroğlu tarafından kurulan Tayfur Su Sistemleri, 207 yılından itibaren Tayfur

Detaylı

ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ MONTAJ KILAVUZU

ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ MONTAJ KILAVUZU ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ MONTAJ KILAVUZU Sprinkler Sistemleri Dışındaki Yangın Dolabı ve Hidrantlara Bağlanabilen Hidroforlar ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ

Detaylı

SKV 3400 Seviye Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SKV 3400 Seviye Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SKV 3400 Seviye Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SKV 3400 MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 3.1. SKA 3200 Oransal Seviye Kontrol Vanası

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

Soğutma ve Isıtma Birlikte / Geçiş Mevsimi

Soğutma ve Isıtma Birlikte / Geçiş Mevsimi Soğutma Modu Soğutma kulesi devrede, kazan kapalıdır. Tüm zonlar soğutma ihtiyacında ve soğutma esnasında açığa çıkan enerji kule, yer altı veya toprak altı borulaması ile atılır. Bu esnada çevrim suyu

Detaylı

Duvara Monte Edilebilen Verimli Isı İstasyonları. Copyright 2017 VEDS Substations VEDS FX SERİSİ VERİMLİ ISI İSTASYONLARI MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU

Duvara Monte Edilebilen Verimli Isı İstasyonları. Copyright 2017 VEDS Substations VEDS FX SERİSİ VERİMLİ ISI İSTASYONLARI MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU Duvara Monte Edilebilen Verimli Isı İstasyonları Copyright 2017 VEDS Substations FX Serisi VEDS FX SERİSİ VERİMLİ ISI İSTASYONLARI MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Genel Bakış ve Ürün Tanıtımı 1

Detaylı

ABO valve,s.r.o. Dalimilova 285/ Olomouc Czech Republic. Guvenlik Talimatı. Kurulum,İşletme Ve Bakım İçin ABO KELEBEK VANA MODEL 600,900

ABO valve,s.r.o. Dalimilova 285/ Olomouc Czech Republic. Guvenlik Talimatı. Kurulum,İşletme Ve Bakım İçin ABO KELEBEK VANA MODEL 600,900 Guvenlik Talimatı Kurulum,İşletme Ve Bakım İçin ABO KELEBEK VANA MODEL 600,900 1 1. Tüm Güvenlik Talimatları dikkatlice okunmalıdır. Aksi durumda üretici garantisi geçersiz ve yükümsüzdür. Vana montaj

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

HFC227ea/FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOĞU

HFC227ea/FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOĞU HFC227ea/FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOĞU HFC227ea/FM-200 GAZLI OTOMATİK YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ DİKİŞLİ SİLİNDİR ÇELİK ÇEKME SİLİNDİR 1 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ SİLİNDİRLERİ

Detaylı

Ters Faz Koruması RS485 Bilgisayar Bağlantısı Ara Birimi. Kalibrasyon Butonu Kullanıcı dostu bağlantı şemaları

Ters Faz Koruması RS485 Bilgisayar Bağlantısı Ara Birimi. Kalibrasyon Butonu Kullanıcı dostu bağlantı şemaları LTB1 (Üretici Firma Teknolojik değişiklikler nedeniyle, ürünün gelişimi ile ilgili Ürün özelliklerini önceden haber verilmeksizin değişiklikler yapabilir.) TOU 01 EPC akıllı kontrol panosu Dalgıç Pompa,

Detaylı

EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU

EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU EŞ EKSENLİ (IN-LINE) KURU ROTORLU SİRKÜLASYON POMPALARI Değerli Müşterimiz, Firmamız ETNA markası altında; soğuk ve sıcak suyun evsel ve endüstriyel

Detaylı

KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU

KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU İÇİNDEKİLER 1- ÜRÜN TANITIMI VE TEKNİK ÖZELLİKLER 2- TAŞIMA VE YERLEŞİM 3- ELEKTRİK 4- MAKİNANIN DEVREYE ALINMASI 5- UYARILAR

Detaylı

EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU

EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU EŞ EKSENLİ (IN-LINE) SİRKÜLASYON POMPALARI MONTAJ KILAVUZU EŞ EKSENLİ (IN-LINE) KURU ROTORLU SİRKÜLASYON POMPALARI Değerli Müşterimiz, Tebrikler, Lowara yı seçtiğiniz için teşekkür ederiz. 150 den fazla

Detaylı

YÜKSEK YAPILARDA SULU SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ BASINÇLANDIRMA METODLARI VE ĐLKELERĐ

YÜKSEK YAPILARDA SULU SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ BASINÇLANDIRMA METODLARI VE ĐLKELERĐ YÜKSEK YAPILARDA SULU SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ BASINÇLANDIRMA METODLARI VE ĐLKELERĐ Đsmail TURANLI 1965 yılında RĐZE'de doğdu, ilk ve Orta öğrenimini Đstanbul'da tamamladıktan sonra Yıldız Müh. Fakültesi Makina

Detaylı

ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ MONTAJ KILAVUZU

ALARM KİTLİ YANGIN POMPA SİSTEMLERİ MONTAJ KILAVUZU MONTAJ KILAVUZU Sprinkler Sistemleri Dışındaki Yangın Dolabı ve Hidrantlara Bağlanabilen Hidroforlar Değerli Müşterimiz, Firmamız ETNA markası altında; soğuk ve sıcak suyun evsel ve endüstriyel ısıtma,

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. VİDANJÖR 2013 A. GENEL BİLGİLER Vidanjörler araç üzerine montajı yapılan ve fosseptik ya da çamurlu sıvıları vakum ile emerek tank içerisinde toplayan

Detaylı

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI Sayfa: 1/15 FİHRİST Dewpoint Dewpoint değeri düşük F4 trafo termik arızası Trafo bobin arızası Cihaz kapakları açık Soğutma

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

SİTE SULAMA PROJESİ DEBİ & GÜNLÜK TÜKETİM US-400 + NOZUL 44 10 3,3 328,35 54,73 3504-5004-GELİŞMİŞ 19 23 1,2 52,95 20,30 TOPLAM SPRINKLER 4,5 75,02

SİTE SULAMA PROJESİ DEBİ & GÜNLÜK TÜKETİM US-400 + NOZUL 44 10 3,3 328,35 54,73 3504-5004-GELİŞMİŞ 19 23 1,2 52,95 20,30 TOPLAM SPRINKLER 4,5 75,02 SİTE SULAMA PROJESİ DEBİ & GÜNLÜK TÜKETİM ET : 7 mm/gün Depo kapasitesi; Sulama suyu ihtiyacı: 81,50 m³/gün 98 m³ Toplam sulama süresi : 5,5 h/gün Uygulanan debi miktarı : 20 m³/h SPRINKLER Çimin ET'si

Detaylı

CİHAZIN MONTAJI ECS 70 ECS 85 ECS 100 ECS 150 ECS 200 ECS 250 ECS 300 ECS 350 ECS 400 ECS 500 ECS 600 ECS 700 ECS 800 ECS 900 ECS 1000

CİHAZIN MONTAJI ECS 70 ECS 85 ECS 100 ECS 150 ECS 200 ECS 250 ECS 300 ECS 350 ECS 400 ECS 500 ECS 600 ECS 700 ECS 800 ECS 900 ECS 1000 CİHAZIN MONTAJI MODEL ECS 70 ECS 85 ECS 100 ECS 150 ECS 200 ECS 250 ECS 300 ECS 350 ECS 400 ECS 500 ECS 600 ECS 700 ECS 800 ECS 900 ECS 1000 Minimum Zemin Boyutları 1080 x 960 x 200 mm 1080 x 960 x 200

Detaylı

SPRAY VILLETEKNİK ÖZELLİKLERİ GENEL TANIM TEKNİK DETAYLAR

SPRAY VILLETEKNİK ÖZELLİKLERİ GENEL TANIM TEKNİK DETAYLAR SPRAY VILLETEKNİK ÖZELLİKLERİ GENEL TANIM Tanımı : SprayVilleOyun Grubu Yaş Grubu : +3 Kullanıcı Kapasitesi :

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOCAL 200-S Tip AWB 201.B/AWB 201.C Dış ve iç mekan üniteli split

Detaylı

MMO İZMİR ŞUBE TESİSAT SEMİNERİ. Nurettin KÜÇÜKÇALI

MMO İZMİR ŞUBE TESİSAT SEMİNERİ. Nurettin KÜÇÜKÇALI MMO İZMİR ŞUBE TESİSAT SEMİNERİ Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 ±0.1 Bar ±0.2 Bar BASINCA BAĞLI SUYUN KAYNAMA NOKTASI p (bar) Su sıcaklığı C 0,08 bar 40,31 C 0,10 bar 45,83 C 0,20 bar 60,08 C 0,32 bar 70,65

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA

MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA 1ph/50Hz:10kW 3ph/50Hz:20kW 3ph/50Hz:43kW 1. Kapasite: Monofaze 10kW; trifaze 20/43kW. 2. Yüksek Verim; COP= 4 ( Dış Ortam Sıcaklığı: 20/15⁰C,

Detaylı

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Atıksuların Pompolanması

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Atıksuların Pompolanması ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Atıksuların Pompolanması Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Atıksuların Pompalanması Düşük kottan yüksek kota atıksuyun akıtılması gerektiğinde

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 Baylan BTB-6 Test Masası ev tipi sayaçların ISO 4064/3 standardına göre performans testlerini gerçekleştirmek üzere Baylan Ölçü Aletleri bünyesinde tasarlanmıştır.

Detaylı

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com 2012 OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ www.ogendidactic.com OAG-122 AÇIK KANAL EĞİTİM SETİ VE UYGULAMA MODÜLLERİ GİRİŞ Bu akış kanalı ve aparatları, öğrencilere barajlar, yapay suyolları, nehirlerin

Detaylı

POOL DIRECTOR KULLANMA KLAVUZU

POOL DIRECTOR KULLANMA KLAVUZU , POOL DIRECTOR KULLANMA KLAVUZU Giriş Bu kılavuz Gemaş Pool Director un güvenli bir şekilde kullanılması, kullanıcıların en rahat ve güvenli şekilde üründen performans sağlaması, ürünün bakımı, kullanımı,

Detaylı

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ LER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR Doküman No Sayfa No 1 / 18 1.1 AMAÇ Bu talimat ilgili yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerçekleştirilen periyodik

Detaylı

BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ

BÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ ÖLÜM 8 EKİPMANLARIN SEÇİMİ VE YERLEŞİMİ 8.1 Genel Kurallar 8.1.1 Sprinkler sistemlerinin güvenilirliği ve performansını etkileyen diğer bir faktör, ekipman ve malzeme seçimidir. Malzeme ve ekipman seçiminde

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Laboratuar Adı Deney Türü Uygulama Adı Uygulama Süresi : UMB318 Uçak Gaz Türbinli Motor Teorisi : Turbojet test laboratuarı : Gözlem

Detaylı