YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN"

Transkript

1 YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

2 İŞARETLER ICAO Annex 14 Aerodromes / Havaalanları Cilt 1 - Havaalanlarının dizaynına ve işletilmesine ilişkin özellikler Cilt 2 - Helikopter iniş kalkış alanları Heliportlara ilişkin özellikler

3 ICAO ANNEX 14 Hava alanında işaretler ile ilgili, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO Annex 14) tarafından yayımlanan eklerin son şeklinde yer alan standartlar ve öneriler uygulanmaktadır.

4 SARI ÇİZGİLER Sarı çizgiler, uçaklara yol göstermek için kullanılır. Apron üzerinde, aprona geçiş için kullanılan taksi yolu sisteminin bir kısmıdır.

5 BEYAZ ÇİZGİLER Beyaz çizgiler araçlar tarafından kullanılır. Çift beyaz çizgilerden geçiş yapılmaz.

6 KIRMIZI ÇİZGİLER Kırmızı çizgiler güvenlik uyarılarını belirtir. Uçakların hareket anında bu kırmızı çizgilerden kesinlikle geçilmez. Eğer gerekirse de dikkatli şekilde geçilmelidir. Körüklü pozisyonlarda araçların park edebilmesi için belirlenmiş sarı çizgiler yer alır.

7 UYARI ÇİZGİLERİ ICAO Annex 14 tarafından önerilen yer işaretleri ve bunların renklendirilmesi belirtilmiş olup, bazı havaalanlarında farklılık gösterebilmektedir.

8 UYARI ÇİZGİLERİ Servis Yolu; Ekipman ve araçlar için ayrılmış servis yolu çizgisidir.

9 UYARI ÇİZGİLERİ Araç Sınır Çizgisi; Bir servis yolunda bir tarafında çift beyaz çizginin olması durumunda, bu yönde araç faaliyetlerine sınırlama getirildiği ve karşı tarafa geçilemeyeceğini ifade eder.

10 UYARI ÇİZGİLERİ Park İçeri Yönlendirme Çizgisi, Taksiyolu ve Taksiyolu Şeridi; Uçağın gelişinde kendi gücü ile pistten park yerine kadar kad edilmesini sağlayan sarı renkte yönlendirme hattı, diğer bir ifadeyle güvenli manevra için tasarlanmıştır. Taxiway/ taxiline merkez işaretidir.

11 UYARI ÇİZGİLERİ Kısıtlanmış Araç Park Alanı; Kısıtlanmış araç park saha işaretlenmesinde kullanılmaktadır. Bu alanın jet motor alım çevresi göz önünde bulundurulmalıdır.

12 UYARI ÇİZGİLERİ Apron ve Taksiyolu Kenar Çizgisi; Apron ve Taxi yolu belirlemek için kullanılır.

13 UYARI ÇİZGİLERİ Parkyeri Emniyet Çizgisi; Uçak yanaşma esnasında kırmızı hat, çerçevelenmiş saha içerisi personel, ekipman ve malzemelerden arındırılmış olmalıdır. Tüm motorların durduğundan emin olduktan sonra alan içerisine hizmet amaçlı girilmelidir.

14 UYARI ÇİZGİLERİ Park Yapılamaz Alan; Araçların park edilmesi yasaklanmış kırmızı bordur ile çevrili alan; hiç bir şekilde ekipman bırakılmamalıdır.

15 UYARI ÇİZGİLERİ Ekipman Parkyeri Çizgisi; Bu işaret, araç ve taksi şerit yüzeyler de dahil olmak üzere herhangi bir stand alanları veya taksi yolunu, ihlal etmeden özgürce içine park edilebilecek bölgeyi tanımlamak için kullanılmaktadır.

16 UYARI ÇİZGİLERİ Çift beyaz çizgi: Geçmeyiniz çizgisidir. Tek beyaz çizgi: Dikkatli geçiniz çizgisidir.

17 UYARI ÇİZGİLERİ Kesik beyaz çizgi: Yolun orta hat çizgisidir. Kalın ve tek kırmızı çizgi: Uçakların hareket anında geçmeyiniz çizgisidir.

18 UYARI ÇİZGİLERİ Dikkatli geçiniz çizgisidir. Geçmeyiniz çizgisidir.

19 UYARI ÇİZGİLERİ Uçaklara yol göstermek için kullanılan çizgidir. Uçakların hareket anında geçmeyiniz çizgisidir.

20 UYARI ÇİZGİLERİ

21 UYARI ÇİZGİLERİ

22 KIRMIZI HAT ÇİZGİSİ Kırmızı hat çizgisi, 60 cm genişliğinde ve kesintisiz olarak apron ile manevra sahası arasındaki sınırları belirleyen bir çizgidir. Bu çizgi, towing-pushback operasyonu dışındaki durumlar ve havaalanı işletmecisi (DHMİ,HEAŞ, vs) Follow-me haricinde hiçbir araç tarafından geçilemez.

23 KIRMIZI HAT ÇİZGİSİ Kırmızı hat çizgisini geçmek, taksi yollarına ve/veya uçak pistine girmek anlamına gelir.

24 GÜVENLİK UYARILARI Kırmızı renkli işaretleme genellikle güvenlik uyarıları olarak kullanılır

25 GÜVENLİK UYARILARI Kırmızı veya beyaz çizgi ile taranmış alan, yolcu köprü hareket alanıdır. Bu alanda kesinlikle park etmek yasaktır. Uçakların park alanındaki sınırları gösteren güvenlik çizgisi; en az 10 cm genişliğinde ve kırmızıdır. Uçaklar hareket ederken ya da motoru çalışırken, araçlar ve insanlar bu çizginin arkasında durmalıdır.

26 GÜVENLİK UYARILARI Uçakların park alanındaki sınırları gösteren güvenlik çizgisi; en az 10 cm genişliğinde ve kırmızıdır. Uçaklar hareket ederken ya da motoru çalışırken, araçlar ve insanlar bu çizginin arkasında durmalıdır.

27 GÜVENLİK UYARILARI Kırmızı daire Yangın söndürücü

28 APRON SAHASINDA YAPILMASI GEREKENLER Tüm işaret ve hız limitlerine uymak Uçağa yol vermek (tow yaparken dahil) Ramp te görünen FOD leri toplamak Araçların kapıları ve kepenklerini kapatmak Yayalara, yolculara veya personele dikkat etmek Dolly treninin dönüş esnasında oluşturduğu daireye dikkat etmek

29 APRON SAHASINDA YAPILMASI GEREKENLER Uçak ve araç içi dahil olmak üzere hava tarafında sigara içmemek Araçları, dışarısında gözcü hareket ettirmemek olmadan apronda asla tersine Yakıt tankerlerinin acil çıkış yolunu engellememek Araçtaki yer sayısından fazla yolcu taşımamak Belirlenmiş kavşaklar dahil olmak üzere yayaların manevra bölgesine girmelerine izin vermemektir.

30 APRON SAHASINDA YAPILMASI GEREKENLER Uçağa yaklaşılırken Emniyet Dairesi (Circle of Safety) ve Ekipman Yasak Bölge (Equipment Restricted Area- ERA) si birbirine uymalıdır. Bu bölgeler hayali çizgilerle belirlenir. Motorlar çalışmıyor iken uçağın etrafında en azından Emniyet Dairesini sağlamalısınız.

31 APRON SAHASINDA YAPILMASI GEREKENLER Uçağın yanına bir aracı konumlandırır/yaklaştırır iken veya uçaktan uzaklaştırır iken hız yürüme hızında olmalıdır. Bu hız (6km/saat veya 4MPH). Uçağa en yakın olmak zorunda olan ekipmanın yalnızca Emniyet Dairesi içerisinde kalmasına izin verilir. Sadece uçağın uçmasına direkt hizmet eden gerekli ekipman ERA ya sokulabilir. Diğer tüm ekipmanlar ERA nın dışında tutulmalıdır.

32 APRON SAHASINDA YAPILMASI GEREKENLER Uçak ve yayaların her zaman araç ve ekipmanlardan önce yol hakkı bulunur. Araç ve ekipmanlar taksi yapan uçağın veya uçağa binen yada inen ekibin yolundan ASLA geçmemelidir.

33 KAYNAKLAR ICAO Resmi Web Sitesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları Ramp Hizmetleri Pegem Akademi Yayıncılık, 1.Baskı, Kasım 2014.

34 Bir sonraki derste görüşmek dileğiyle Öğr.Gör. Gülaçtı ŞEN İstanbul Aydın Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Uçak tipine uygun park pozisyonu, yetkili meydan otoritesi tarafından belirlenir ve bildirilir. Uçağın geleceği park pozisyonuna,

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN Kokpit daha çok uçan araçların olmakla birlikte genelde bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme verilen isimdir. Bu bölüm çoğunlukla aracın ön kısmında

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ. SINIF 2. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: SHUİ Adı: Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 2 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak ve Ekipman Kazaları SAFA Denetimi EMNİYET Tehlike, büyük veya yok olmaya yol açabilecek durum, gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen durum olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ HAVACILIK KURALLARI Canın ve malın korunması Çarpışmaların önlenmesi Uçuş planları Sinyaller Zaman Hava trafik kontrol hizmetleri Yasa dışı

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci TOWİNG VE PUSH-BACK OPERASYONUNDA YAŞANACAK ACİL DURUMLAR Herhangi bir sebepten dolayı uçak, push-back aracı üzerine doğru

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME. Bulk (Yığma) Yükleme. ULD (CLS) Yükleme. Yolcu Kabinine Yükleme

BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME. Bulk (Yığma) Yükleme. ULD (CLS) Yükleme. Yolcu Kabinine Yükleme BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME Bulk (Yığma) Yükleme ULD (CLS) Yükleme Yolcu Kabinine Yükleme UÇAK YÜKLERİ Yükleme Çeşitleri Bulk yükleme ULD (Unıt Load Device) yükleme Yolcu kabinine yükleme

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN UÇAK TİPLERİ Uçak sınıfları, uçak tipine bağlı olarak ikiye ayrılmıştır. Geniş gövdeli uçaklar Dar gövdeli uçaklar UÇAK TİPLERİ Tek bir koridoru olan uçaklara

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Havacılık Operasyonları EASA - Regulation (EU) NO 965/2012 HAVACILIK OPERASYONLARI ICAO Annex 6: Operation of Aircraft ICAO üyesi olan ülkelerde sivil hava

Detaylı

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Kitap genelinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ifadesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2- Kitap

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Hava Trafik Kontrol Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Sahası Çeşitleri ve Görsel İşaretler HAVA SAHASI SINIFLAMASI ICAO, uçaklara sağlanan hizmetlere ve uçuş gerekliliklerine göre hava sahalarını

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN RAMP EMNİYETİ 1. Anti Collision Beacon Nedir? 2. Jet motor tehlikeleri 3. Pervaneler hakkında uyarılar 4. Uçak Emniyet Sahaları (ES/SES) 5. Ramp teki Ana

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Hava İşletici Sertifikaları Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A), Havacılık Teknik Denetleme Yönetmeliği (SHY 21), Ticari Hava Taşıma İşletmeleri

Detaylı

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014 1. KONU: Sabiha Gökçen Havalimanında yeni hizmete alınmış olan Apron Ek-2 de (400 lü Park Pozisyonları) ve Apron 1 de uygulanacak operasyonel prosedürler. 2. KAPSAM: Bu Emniyet Bülteni Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHTAPRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Aletli Uçuş Kuralları Görerek Uçuş Kuralları UÇUŞ KURALLARI Uçuş kuralları, uçakların birbirleri ile ya da yerdeki mânialarla çarpışmasını

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/22 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlan Havaalanı

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uçuş Bilgi Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uyarı (İkaz Hizmeti) HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

DOC Doküman Kodu:Doc-007. Yayınlanma Tarihi:

DOC Doküman Kodu:Doc-007. Yayınlanma Tarihi: DOC -007 Doküman Kodu:Doc-007 Yayınlanma Tarihi:31.07.2017 Yürürlük Tarihi:31.07.2017 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Ercan Havalimanı nda İTFAİYE KAPISI (A-KAPISI) GİRİŞ-ÇIKIŞ

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Operatörlerin Sorumlulukları SHY-6A Yönetmeliği Her işletmecinin ana amacı kar etmektir. Ancak bu amacını gerçekleştirirken yaptığı işin özelliğine göre

Detaylı

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe)

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) HYHY 106 - Yer Hizmetleri ve RAMP DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Yer Hizmetleri ve RAMP Kodu Yarýyýl Teori Uygulama/Laboratuar Yerel AKTS

Detaylı

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Bakım ve Yer İşletme Gereksinimleri Bütün Hava Koşullarında İşletme UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN SÜREKLİLİĞİ Uçuşa elverişliliğin sürekliliğini sağlamak için; belli

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Hava ulaşım ve taşımacılığının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için uçuş yolları boyunca belirli yerlerde ve havaalanlarında bulunan Seyrüsefer Yardımcı Cihazlarının uçaklara

Detaylı

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION SUNUM AKIŞI Dernek tanıtımı Sivil Havacılığın Ülkemizdeki Durumu Hava Trafik Kontrol Nedir? Hava Trafik Kontrolörlüğü Nedir? Nasıl Hava Trafik Kontrolörü

Detaylı

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ Eğitimi Alması Gereken Personele ĠliĢkin Tanımlamalar: (1) Yöneticisi: Havaalanının İşletiminden Sorumlu Yönetici Personel. (2) Yöneticisi: Havaalanı İşletmesinin insan faktörleri

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Uçakta Bulundurulması Gereken Evraklar Gerekli dokümanların uçakta bulundurulması ve kontrollerde gösterilmesi gerekir. Bu belgelerin/evrakların eksik olması

Detaylı

Sağa Tehlikeli bir viraj Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir. hız azaltır Vites öndeki araç geçilmez. Duraklama ve park etme yapılmaz

Sağa Tehlikeli bir viraj Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir. hız azaltır Vites öndeki araç geçilmez. Duraklama ve park etme yapılmaz 1)TEHLİKE UYARI IŞARETLERİ Karayolundan yararlananlara yol ve yakın çevresi ile ilgili trafik bilgileri vermek, yasaklama, ve kısıtlamaları bildirmek güvenli ve düzenli ortamı, sağlamak amacı ile tesis

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI PİST, APRON VE TAKSİYOLU (PAT) SAHALARI HİZMETLERİ YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI PİST, APRON VE TAKSİYOLU (PAT) SAHALARI HİZMETLERİ YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Rev. tarihi: 26/07/2006 Rev.No:01 Sayfa:1/17 DÜZELTMELER No Tarih Tarafından Yapılmıştır. No Tarih Tarafından Yapılmıştır. Yür. tarihi: 01/12/2003 Rev. tarihi: 26/07/2006 Rev.No:01

Detaylı

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI 6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI Yol Çizgileri araçların düzen ve güvenli şekilde seyretmelerini sağlamak amacı ile üzerine Çizilen çizgilerdir Ayrıca park yeri olarak ayrılmış alanlarda

Detaylı

1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF

1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF İSTANBUL DA ENGELLİLERE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN UYGULAMALAR 1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF Topkapı Trafik Eğitim Parkında engelliler için özel tasarlanmış sınıfta her hafta düzenli

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI PAT SAHALARININ TEMİZLİĞİ VE OTLA MÜCADELE YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI PAT SAHALARININ TEMİZLİĞİ VE OTLA MÜCADELE YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Rev. tarihi: 26/07/2006 Rev.No:01 Sayfa:1/14 DÜZELTMELER No Tarih Tarafından Yapılmıştır. No Tarih Tarafından Yapılmıştır. Yür. tarihi: 01/12/2003 Rev. tarihi: 26/07/2006 Rev.No:01

Detaylı

DOC 002. Döküman Kodu:002. Yayınlanma Tarihi:22.12.2014

DOC 002. Döküman Kodu:002. Yayınlanma Tarihi:22.12.2014 DOC 002 Döküman Kodu:002 Yayınlanma Tarihi:22.12.2014 Yürürlük Tarihi:01.01.2015 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GENEL İÇİNDEKİLER 1.1 KONU 1 1.2 REFERANSLAR 1 1.3 TANIMLAR VE KISALTMALAR 1-5 1.4 KAPSAM 6 1.5 GÖREV

Detaylı

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sivil CNS sistemlerinin mânia kriterlerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi. Trafikte güvenli geçiş kuralları. Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları

İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi. Trafikte güvenli geçiş kuralları. Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları TRAFİK KURALLARI İÇİNDEKİLER: Trafik kurallarına uymanın önemi Trafikte güvenli geçiş kuralları Karşıdan karşıya nasıl geçilir? Taşıtlara binmenin kuralları Trafik levhalarını ne kadar biliyoruz? Trafik

Detaylı

Havacılık Emniyeti. 1. Hafta. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA

Havacılık Emniyeti. 1. Hafta. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA Havacılık Emniyeti 1. Hafta Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA İstanbul Kültür Üniversitesi Hava Lojistiği ve Sivil Havacılık Yer Hizmetleri Bölümleri Tanışma Tevfik UYAR, Uçak Mühendisi & MBA E-posta

Detaylı

RAMP HİZMETLERİ SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Havaalanları Daire Başkanlığı. Yayın NO: HAD/T-21

RAMP HİZMETLERİ SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Havaalanları Daire Başkanlığı. Yayın NO: HAD/T-21 SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RAMP HİZMETLERİ Havaalanları Daire Başkanlığı T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bağlı kuruluşudur. Yayın NO: HAD/T-21 SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI

Detaylı

-KURUMLAR- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... 2

-KURUMLAR- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... 2 -KURUMLAR- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR 2 Sürücü kurslarında ; İlk yardım, Trafik ve çevre bilgisi ve Motor dersleri verilir. Sürücü kursunu bitiren ve yapılan sınavlarda başarılı olanlara sürücü sertifikası

Detaylı

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI Ek-1 Ceza Maddesi Muhatap Kurum/Kuruluş/Şahıs İhlalin Açıklaması Uygulanacak ceza miktarı (TL) 1 Bakım Kuruluşları Tesis ve ekipman

Detaylı

HAVAALANLARI DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HAD) Amaç Madde 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı standartları ve emniyeti, heliportlar, yer

HAVAALANLARI DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HAD) Amaç Madde 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı standartları ve emniyeti, heliportlar, yer HAVAALANLARI DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HAD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı standartları ve emniyeti, heliportlar, yer hizmetleri,

Detaylı

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

05.08.2009 HAVA ARAÇLARININ HAVAİ FİŞEKLERİN ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-12HF.02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu talimatın amacı, hava araçlarının havai

Detaylı

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; Sivil

Detaylı

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; Sivil

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 den itibaren NSW Eyaletinde trafik kurallarında bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Basit şekliyle bu değişikliklerin çoğu mevcut kuralların

Detaylı

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları - 1-1. Aşağıdakilerden hangisi, yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik süreçleri inceler? A) Adli tıp B) Kazazede C) Trafik psikolojisi D) İlk yardımcı 2. I- Araçların

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ ICAO Annex ler EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon 2042/2003 (EC) Sayılı Regülasyonları ICAO (International

Detaylı

HAVAALANI SERTİFİKASYON VE İŞLETİM YÖNETMELİĞİ (SHY-14A)

HAVAALANI SERTİFİKASYON VE İŞLETİM YÖNETMELİĞİ (SHY-14A) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVAALANI SERTİFİKASYON VE İŞLETİM YÖNETMELİĞİ (SHY-14A) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sivil hava ulaşımına

Detaylı

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU : Müdür Muavini : II (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) : Barem 17 A (1) Hava liman ve meydanlar dahil, Dairenin yönlendirme ve yönetiminde Müdüre yardımcı olur; (2) Müdürün yokluğunda

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak Temizlik Hizmetleri. Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar. Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği. Uçak Temizlik Malzemeleri

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak Temizlik Hizmetleri. Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar. Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği. Uçak Temizlik Malzemeleri BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak Temizlik Hizmetleri Uçak Temizlik Malzemeleri Kabin İçi Temizlik Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği UÇAK TEMİZLİK HİZMETLERİ Uçak Temizliğinde

Detaylı

Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments

Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Akaryakıt İstasyonu Karayolu kenarında, araçların ihtiyacı olan akaryakıt istasyonu bulunduğunu bildirir ve yerini gösterir. Ana

Detaylı

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı elektrik sistemleri tasarımında uygulanması

Detaylı

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? A) Sürücünün araçları iyi tanıması B) Sürücünün uzun yıllar araç kullanması C) Sürücünün araca hâkim olması D) Sürücünün aracı yeni

Detaylı

ÇHS KAZA SUNUMU. Ağustos 2014

ÇHS KAZA SUNUMU. Ağustos 2014 ÇHS KAZA SUNUMU Ağustos 2014 KAZA İSTATİSTİKLERİ YAŞANAN KAZALARIN NEDENLERİ a) Bireysel faktörler b) Eğitim eksikliği c) Ekipman uygunluğu d) Çalışanın kurallara aykırı davranışı e) Araç arızası f) Kuralların

Detaylı

Yönetmelik. Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

Yönetmelik. Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler 14 Mayıs 2002 tarih ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Ulaştırma Bakanlığından : Yönetmelik Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ

Detaylı

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Ulaştırma mühendisliği, insan ve yükün güvenli, yeterli, ekonomik ve doğa koşullarına uygun bir biçimde taşınabilmesini sağlayacak ulaşım sistemlerinin ve bileşenlerinin

Detaylı

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş Hazırlayan Prof. Dr. Mustafa CAVCAR Giriş Uçuş Mekaniği Nedir? Uçuş mekaniği uçağa etkiyen kuvvetleri ve uçağın bu kuvvetler etkisindeki davranışlarını inceleyen

Detaylı

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar.

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar. mız 6 kategoriden oluşmaktadır. -Sumo -Mini-sumo -Çizgi İzleyen -Serbest Kategori -Labirent -Yangın Söndüren Çizgi İzleyen Kategorisi Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığından :

Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığından : Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığından : Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

Döküman Kodu:001. İlk Yayınlanma Tarihi: Revizyon No: 1

Döküman Kodu:001. İlk Yayınlanma Tarihi: Revizyon No: 1 Döküman Kodu:001 İlk Yayınlanma Tarihi:19.11.2014 Revizyon No: 1 Revizyon Tarihi:01.02.2018 REVİZYON SAYFASI Rev.1 Tarih: 01.09.2016 Sayfa No: İ REVİZYON BİLGİSİ REV 1 1 Şubat 2018 ÇIKARTILAN SAYFALAR

Detaylı

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür;

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür; HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ KADROSU : Hava Trafik Kontrolörü : Liman Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 15 Maaşı : Barem 14-15 (1) Hava Sahası dahilinde faaliyet gösteren uçakların güvenli,

Detaylı

-ÖNDEKĠ ARACI GEÇME- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... 2

-ÖNDEKĠ ARACI GEÇME- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... 2 -ÖNDEKĠ ARACI GEÇME- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR 2 Kesikli çizgiler boyunca öndeki araç geçilebilir, Ģerit değiģtirilebilir. GeçiĢler sadece sol Ģeritten yapılabilir. Sadece trafik zorunluluğu nedeniyle

Detaylı

BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014. Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ

BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014. Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014 Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ YOL GÜVENLİĞİ Küresel çapta etkiler (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü) Dünyada

Detaylı

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ Uçak Yükleme Ana Prensipleri Yükleme Prensipleri ve Yük Emniyeti Bagaj ve Kargo Hizmetleri UÇAK YÜKLERİ Yükler Normal Yükler Özel Yükler DGR UÇAK YÜKLERİ Yolcu (PAP, PAX) Cansız

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI TERMİNAL HİZMETLERİ YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI TERMİNAL HİZMETLERİ YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Değ. tarihi: 23/11/2006 Değ.No:02 Sayfa:1/17 DÜZELTMELER No Tarih Değiştirilen Madde No: No Tarih Değiştirilen Madde No: 1 26/07/2006 Format Değiştirildi. 2 23/11/ 2006 24-2 Yolcu

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı EKİM-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak;

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak; TEKNİK İŞLER ŞUBE AMİRİ KADROSU : Teknik İşler Şube Amiri : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1 Maaşı

Detaylı

Havalimanlarında Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Programlı Teftişi Sonuç Raporu

Havalimanlarında Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Programlı Teftişi Sonuç Raporu Havalimanlarında Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Programlı Teftişi Sonuç Raporu 2013, Ankara ÖNSÖZ Teknolojik alandaki gelişmelerin etkilediği ve yapısını önemli ölçüde değiştirdiği

Detaylı

Tehlike Uyarı İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments

Tehlike Uyarı İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Tehlike Uyarı İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Açılan Köprü Karayolu üzerindeki trafik zaman zaman durdurulduğunu, açılabilen köprü bulunduğunu gösterir. Yavaşlanıp durulur.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU : Müdür Muavini : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : II (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Maaşı : Barem 17 A (1) Hava liman ve meydanlar

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

Genel Havacılık Terminalleri. Dünyaya Açılan En Özel Kapınız

Genel Havacılık Terminalleri. Dünyaya Açılan En Özel Kapınız Genel Havacılık Terminalleri Dünyaya Açılan En Özel Kapınız İSTANBUL ANKARA İZMİR 01 GENEL HAVACILIK TERMİNALLERİ GENEL HAVACILIK TERMİNALLERİ 02 BIZ KONUKLARIMIZA IYI YOLCULUKLAR DEGIL, ESSIZ VE UNUTULMAZ

Detaylı

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI TANIM Hava limanları ve terminallerin verimli bir biçimde yönetilmesinden sorumlu, yolcuların güvenli ve rahat bir biçimde seyahat etmelerini sağlayan

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI YOLCU KÖPRÜLERİ İŞLETME YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI YOLCU KÖPRÜLERİ İŞLETME YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Değ. tarihi: 23/11/2006 Değ.No:02 Sayfa:1/17 DÜZELTMELER No Tarih Değiştirilen Madde No: No Tarih Değiştirilen Madde No: 1 26/07/2006 Format Değiştirildi. 2 23/11/ 2006 10(k) Yolcu

Detaylı

2013 TRAFİK CEZALARI. Trafik cezaları kapsamları

2013 TRAFİK CEZALARI. Trafik cezaları kapsamları 2013 TRAFİK CEZALARI Maliye Bakanlığı, 2013 yılında trafikle ilgili hangi suça ne kadar para cezası kesileceğine ilişkin listeyi Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili diğer birimlere gönderdi.

Detaylı

PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI

PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA, DÖNER BEACON, MANİA IŞIKLARI, APRON AYDINLATMA, RÜZGAR KONİSİ VE RÜZGAR YÖN GÖSTERGESİ RÜZGAR T GİBİ GÖRSEL AYDINLATMA SİSTEMLERİNE KUMANDA

Detaylı

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KIYI ve DOLGU SAHASI, YOL, MEYDAN ve PARK ALANLARI YETKİ, GÖREV VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KIYI ve DOLGU SAHASI, YOL, MEYDAN ve PARK ALANLARI YETKİ, GÖREV VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KIYI ve DOLGU SAHASI, YOL, MEYDAN ve PARK ALANLARI YETKİ, GÖREV VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı TEMMUZ-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÖMÜR OTOPARK & YOL ÇİZGİLERİ Trafik İşaretleri San. Tic. Ltd. Şti.

ÖMÜR OTOPARK & YOL ÇİZGİLERİ Trafik İşaretleri San. Tic. Ltd. Şti. ÖMÜR Yeni Mah. Millet cad. No:46/1 Soğanlık / KARTAL Tel: 0.216 451 53 23 - Fax: 451 53 22 - info@omurtrafikisaretleri.com omurtrafikisaretleri@gmail.com ÖMÜR OTOPARK & YOL ÇİZGİLERİ Trafik İşaretleri

Detaylı

İETT OTOBÜSLERİ LOGO, AMBLEM ve UYARI İŞARETLERİ YAPIŞTIRMA KILAVUZU

İETT OTOBÜSLERİ LOGO, AMBLEM ve UYARI İŞARETLERİ YAPIŞTIRMA KILAVUZU İETT OTOBÜSLERİ LOGO, AMBLEM ve UYARI İŞARETLERİ YAPIŞTIRMA KILAVUZU İETT yenilenmeye devam ediyor Kurulduğu tarihten bu yana İstanbul a ve İstanbullulara hizmeti aralıksız sürdüren İETT, 141 yıllık tarihi

Detaylı

Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit

Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit SINGAPORE AIRLINES KAZASI Tarih.: 30.10.2000 Saat..: 23.17 /15.17 (UTC) Uçak Tipi.: Boeing 747-412 Yapım Yılı : 1997 Toplam Uçuş Saati : 18459 Uçak Sahipliği..: Singapur Havayolları Uçuş Numarası.: SQ006

Detaylı

MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI

MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI... 1 TRAFİK İŞARETLERİ BULUNAN KAVŞAKLARDAKİ MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARI... 3 DURUM 1... 3 DURUM 2... 4 DURUM 3... 5 DURUM 4... 5 DURUM 5...

Detaylı

HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ

HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ HIZ SINIRLARI GEÇME KURALLARI TAKİP MESAFESİ HIZ SINIRLARI Şehirlerarası karayollarında 90 km/s, otoyollarda 120 km/ s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve

Detaylı

DOC 001. Döküman Kodu:001. Yayınlanma Tarihi:19.11.2014

DOC 001. Döküman Kodu:001. Yayınlanma Tarihi:19.11.2014 DOC 001 Döküman Kodu:001 Yayınlanma Tarihi:19.11.2014 Yürürlük Tarihi:01.01.2015 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GENEL İÇİNDEKİLER 1.1 KONU 1 1.2 REFERANSLAR 1 1.3 TANIMLAR VE KISALTMALAR 1-5 1.4 KAPSAM 6 1.5 GÖREV

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜŞ. Yahya Kemal KÖSALI Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı

GÜVENLİ SÜRÜŞ. Yahya Kemal KÖSALI Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı GÜVNLİ ÜRÜŞ Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Bu doküman bilgi amacıyla hazırlanmıştır. İş ağlığı ve Güvenliği Mevzuatı sürekli ve düzenli olarak izlenmeli ve işyerinizi kapsayan konular yetkin

Detaylı