İSKEMİK İNMEDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSKEMİK İNMEDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI"

Transkript

1 İSKEMİK İNMEDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Nilda Turgut Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji AD, Tekirdağ

2 İnme geçiren hastalarda inme rekürensi, MI ve vasküler ölüm riski yüksektir. Bu olaylardan korunma inmeyi takiben hemen başlamalıdır. Çünkü bu olaylar inmeyi takiben erken dönemde gelişebilir.

3 Rekürren inme mortalite ve özürlülükte artışa, kognitif bozulmaya neden olmaktadır.

4 İnmenin akut dönemdeki bakımına yönelik gelişmelere rağmen, primer ve sekonder korunma inme yükünü azaltmada en iyi yaklaşımdır.

5 Vasküler risk faktör kontrolü iskemik ve hemorajik inmelerde primer ve sekonder korunmanın en önemli basamağıdır.

6 The INTERSTROKE case-control study 32 ülke, 26,919 katılımcı (10,388 iskemik, 3059 hemorajik inme) 10 modifiye edilebilen risk faktörü belirlendi: Hipertansiyon, sigara, diabetes mellitus, fizik aktivite, diyet, psikososyal faktörler, abdominal obezite, alkol, kardiak nedenler, apolipoproteinler

7 AHA/ASA guidelines (American Heart Association/American Stroke Association) İskemik inmeden sonra sekonder korumada Kan basıncının 140/90 mmhg nın altına düşürülmesini önermektedir.

8 Ciddi bilateral karotis stenozu olan hastalarda tansiyonun düşürülmesi inme riskini arttırabilir. Tansiyon hızlı düşürülmemeli, sistolik TA mmhg arasında tutulmalıdır. Laküner inmesi olanlarda, sistolik TA 130 mmhg altında tutulmalıdır.

9 Sigara ilk inme için major risk faktörü Yaşlılarda inme rekürrens riskini arttırmakta. İnme / GİA geçirenlerin sigarayı bırakmaları önerilir.

10 Diabetes mellitus iskemik inme risk faktörlerinden. Yoğun glisemik kontrol (HbA1c % 6 dan düşük, plazma açlık glikozu 6 mmol/l den düşük, yüksek dozda tedavi) inme riskini standart tedaviye kıyasla azaltmıyor. Sadece VKİ > 30 un üzerinde olanlar iyi. Hatta hipoglisemiye neden oluyor.

11 AHA/ASA guidelines American Diabetes Association guidelines HbA1c % 7

12 AHA/ASA guidelines Fizik inaktivite primer inme riskini artırmakta. Haftada 3-4 gün, orta derecede, en az 40 dk aerobik aktivite

13 AHA/ASA guidelines İnme / GİA olan hastalarda Akdeniz tipi diyet, Tuz kısıtlaması (günde 2.4 gr dan az) önerilmekte.

14 AHA/SA guidelines GİA, iskemik ya da kanayıcı inme geçiren alkol bağımlısı hastalar alkol tüketimini kesmeli veya azaltmalılar.

15 The Cholesterol treatment trialists' collaboration LDL kolesterolün statinler ile düşürülmesi majör vasküler olay riskini azaltır. SPARCL (Stroke prevention by aggressive reduction in cholesterol levels): LDL düzeyinin 100 mg/dl nin altına düşmesi sekonder inme korunmasında önemli 80 mg atorvastatin plaseboya kıyasla inme rekürrensini %16, majör kardiyovasküler olay riskini %20 azaltmaktadır.

16 AHA/ASA guidelines Treat Stroke to Target (TST) study İnme veya GİA geçirenlerde inme ve kardiyovasküler olay riskini azaltmada statin kullanımını önermektedir. LDL düzeyi 100 mg/dl nin altında olmalı.

17 İSKEMİK İNME VE GEÇİCİ İSKEMİK ATAK İnme etyolojik açıdan heterojen bir hastalıktır. İskemik inmelerde temelde etyolojide 3 faktör vardır: Geniş arter aterosklerozu, Küçük damar hastalığı Kardiak embolism Her biri kabaca %20-30 luk dilimden oluşur.

18 GENİŞ ARTER ATEROSKLEROZU Sekonder koruma Risk faktörü kontrolü Antitrombotik tedavi

19 ANTİTROMBOTİK TEDAVİ ANTİPLATELET TEDAVİ Arteriyel kaynaklı iskemik inmelerde kull. Arteriyel kaynak Geniş arter aterosklerozu Küçük damar hastalığı.

20 ANTİTROMBOTİK TEDAVİ ANTİPLATELET TEDAVİ Aspirin İnme / GİA geçirmiş 6170 hasta meta-analizi; Yıllık ciddi vasküler olayda %17 azalma Koroner olaylarda %21 azalma İnmede %17 azalma *Hemorajik inmede ve majör intrakraniyal kanamada artışa rağmen

21 Meta-analiz GİA /iskemik inme geçirenlerde aspirinin erken dönemdeki etkisi Aspirin 6 haftalık rekürren inme riskini % 60 azaltmış. Ağır / fatal iskemik inme riskini % 70 azaltmış. (dozdan, hasta karakteristiğinden, etyolojiden bağımsız)

22 Aspirinin etkisi uzun süre kullanımda azalmakta

23 12 hafta içinde aspirin + dipridamol kompleksinin tek başına aspirine oranla rekürren iskemik inmeye etkisi yok ama daha sonra etkili

24 MI, iskemik inme veya periferik arter hastalığı olan hastalarda klopidogrel (75 mg), aspirin (325 mg) ile karşılaştırıldı. Klopidogrel ile majör vasküler olay rölatif risk azalması % 8.7 (Absolute azalma yılda 1000 de 5) İskemik inme alt grubunda klopidorel ile anlamlılığa ulaşmayan iyilik var. Kanama riski her iki ilaç için de aynı. Üst GİS olayları aspirin ile daha fazla, döküntü ve diare klopidogrel ile daha fazla.

25 Randomize kontrollü çalışma meta analizi Arteriyel inme/ GİA geçiren 8622 hasta, Aspirin-dipridamol kombinasyonu, tek başına aspirin alanlara oranla inme rekürrensinde %17 rölatif risk azalmasına neden oldu. Aspirin-dipridamol, klopidogrel ile karşılaştırıldığında iki tedavi arasında inme rekürrensi bakımından fark yok.

26 Aspirin-klopidogrel kombinasyonu, aspirin ya da klopidogrel tek başına kullanımı ile kıyaslandığında orta vadede inme ve vasküler olay riskini azaltmıyor. Aspirin-klopidogrel kombinasyonu ciddi / yaşamı tehdit eden kanama riskini arttırıyor. Minör inme (NIHSS < 4 ) ya da GİA geçiren Çinli hastalarda 3 hafta süreyle aspirin (75 mg/gün) ve klopidogrel (1. gün 300 mg sonra günde 75 mg) kombinasyonu erken inme rekürrensinde tek başına aspirine kıyasla daha etkili.

27 Bu bulgu 8 randomize çalışmanın meta analizi ile desteklenmiştir. 3 ay ikili antiplatelet tedavi Aspirin ve klopidogrel kombinasyonu inme rekürrensini azltmıştır. Hemorajik inme riski artmamıştır. 1 yıl kombine tedavi inme rekürrensini azaltmamıştır. Hemorajik inme artmıştır.

28 AHA/ASA guidelines Aspirin monoterapi ( mg/d), Klopidogrel (75 mg/d) monoterapi, Aspirin (25 mg)- dipridamol (200 mg günde 2 kez) kombinasyonu Hepsi arteriyel iskemik inme/gia da sekonder korumada kabul görmekte Diğer hastalıklara, tolerabiliteye, maaliyete göre karar verilir.

29 Aspirin-Klopidogrel kombinasyonu Minör iskemik inme/gia dan sonra 24 saat içinde başlanır, 21 gün kombine kullanılır. Stent, KAH gibi durumlar haricinde uzun süreli kombine kullanılmaz.

30 Aspirin altında iskemik inme/gia geçirenlerde aspirin dozunun arttırılmasının ek fayda sağladığını gösteren çalışma yok.

31 Antiplatelet tedavi ile iyi komplians sağlanan hasta rekürren iskemik inme geçirdiğinde, platelet fonksiyonları test edilir yetersiz platelet fonksiyon inhibisyonu varsa doz modifiye edilir, ya da ilaç değişimi yapılır.

32 ORAL ANTİKOAGULANLAR Arteriyel iskemik inmelerde sekonder korumada Vitamin-K antagonistleri (VKA) ve aspirin karşılaştırmalı çalışmalar Anlamlı etkinlik farkı saptanmamış. VKA grubunda kanama komplikasyonu belirgin yüksek bulunmuş. Arteriyel iskemik inmelerde sekonder korumada Vitamin-K antagonisti endikasyonu yoktur.

33 Ekstrakraniyal Karotis Hastalığı Ateroskleroza bağlı ekstrakraniyal karotis stenozu tüm inme/ GİA ların %15 ini oluşturur. Meta-analiz Karotis arter stenozuna bağlı olarak 6 ay içinde ağır olmayan inme / GİA geçiren hastalarda KEA ye medikal tedavi eklenmesi ipsilateral inme riskini azaltır.

34 Ekstrakraniyal Karotis Hastalığı % darlığı olanlar İpsilateral inme veya prosedural inme veya cerrahiden sonraki 30 gün içinde ölüm bakımından KEA den en çok fayda gören grup %50-69 darlığı olanlarda KEA sınırda fayda (% 4.6, P = 0 04). %30-49 darlığı olanlarda KEA etkisi yok %30 dan az darlığı olanlarda KEA zararlı

35 Ekstrakraniyal Karotis Hastalığı near-occlusion 2 yılda fayda var. 5 yılda fayda yok ECST ve NASCET çalışmalarına göre fayda Erkeklerde, 75 yaş ve üzeri olanlarda, iskemik olayı takiben 2 hafta içinde cerrahi yapılanlarda en fazla.

36 Karotis stentleme daha az invaziv Ancak aterosklerotik materyel kalkmıyor. Plak fragmanları kopabilir ve embolik inme gelişebilir.

37 7572 hasta içeren meta-analiz Semptomatik ve asemptomatik karotis stenozu Stent ile KEA den daha fazla periprosedural inme / ölüm var. Stentte periprosedural MI ve lokal komplikasyonlar daha az.

38 10 yıllık takip boyunca geç ipsilateral inme rekürrensini önleme her iki prosedürde de aynı. Restenoz her iki preosedürde de aynı.

39 The Carotid stenosis trialists' collaboration Yaşın; stent yapılanlarda periprosedural risk üzerine güçlü etkisi var 60 yaş altına kıyasla, 70 yaş üzerinde 4 kat daha fazla. Yaş; KEA periprosedural risk üzerine daha az etkide bulunuyor. Her iki prosedürde yaş postprosedural riske etkisiz.

40 70 yaş ve üzeri hastalarda KEA, stentten üstün Başlangıçta BBT veya MR da beyaz cevher hasarı arttıkça stent sonrası prosedural inme riskindeki artışla ilişkili bulunmuş.

41 AHA/ASA guidelines KEA Peri- operativ morbidite ve mortalite riski < 6% olan merkezde. Son 6 ay içinde GİA/iskemik inme geçiren, İpsilateral ağır (70% 99%) karotis stenozu olanlara önerilir.

42 AHA/ASA guidelines KEA Peri- operativ morbidite ve mortalite riski < 6% olan merkezde Yakın zamanda GIA/iskemik inme geçiren İpsilateral orta derecede (50% 69%) karotis stenozu olanlarda Yaşa, cinse, komorbiditeye göre.

43 AHA/ASA guidelines KEA ve stent % 50 den az darlığı olanlara önerilmez. 2 hafta içinde yapılmalı Hasta 70 yaş altında ise, anatomik, medikal ve cerrahi risk artıyorsa, radyasyona bağlı stenoz varsa, KEA sonrası restenoz varsa stent KEA ye alternatif.

44 İNTRAKRANİAL ATEROSKLEROZ Önemli inme sebebi, rekürren inme riski fazla. WASID (Warfarin- aspirin symptomatic intracranial disease) İnme / GİA 569 hasta % intrakraniyal MCA, İCA, VA, BA darlığı olanlar Warfarinin (INR 2 3) aspirine (1300 mg/gün) üstünlüğü yok. Yüksek ölüm oranları ve warfarin kolunda majör kanama nedeni ile erken durduruldu.

45 İNTRAKRANİAL ATEROSKLEROZ Ortalama 1.8 yıl sonra primer sonlanma (iskemik inme, beyin kanaması, vasküler ölüm) her iki tedavi grubunda da % 22 hastada oldu. 2 yıl sonra stenotik arter alanında inme aspirin kolunda %15, warfarin kolunda %13 bulundu. %70 ve daha fazla darlığı olan hastalarda stenotik arter alanında inme riski (1 yılda %18), %50-69 darlığı olana göre daha fazla (yılda %7-8 )

46 SAMMPRIS Stenting and aggressive medical management for preventing recurrent stroke in intracranial stenosis çalışması GİA/İnme geçiren 451 hasta Majör intrakranial arterde %70-99 aterosklerotik darlık Agresif medikal tedavi (aspirin 325 mg/gün ve klopidogrel 75 mg/gün 90 gün, sonra sadece aspirin, sistolik kan basıncı < 140 mmhg, LDL < 0.7 g/l, yaşam şekli değişimi) Wingspan stent uygulamasına göre üstün.

47 30. günde ölüm / majör inme Stent %15, medikal %6 Çalışma erken sonlandırıldı. Ortalama 32 ay sonra primer sonlanma (ilk 30 günde inme/ölüm, 30 günden sonra aynı arter sulama alanında inme, revaskülarizasyondan sonraki 30 gün içinde inme/ölüm) Medikal %15, stent %23 (P = 0.025).

48 Stent grubunda İnme (P = ) Majör kanama (P = ) medikal gruba kıyasla daha fazla.

49 AHA/ASA guidelines Majör intrakraniyal arterde %70-99 darlığı olan, inme/gia geçirenlerde 90 gün Klopidogrel 75 mg + aspirin önerilir Wingspan stent sistemi, inme / GİA esnasında antitrombotik ajan kullanan hastalar da dahil olmak üzere başlangıç tedavisi olarak önerilmez.

50 AHA/ASA guidelines İnme/GİA geçiren, majör intrakranial arterde orta derecede (50% 69%) darlığı olanlarda Anjiyoplasti, stent önerilmez.

51 EKSTRAKRANİYAL VERTEBROBAZİLER HASTALIK Posterior sirkülasyon inmelerinin % 9-35 i. İnme mekanizması tromboembolizm ya da hemodinamik. Tedavi Medikal Endovasküler Cerrahi revaskülarizasyon (vertebral EA, vertebral arter transpozisyonu)

52 EKSTRAKRANİYAL VERTEBROBAZİLER HASTALIK VAST GİA, minör inme geçiren, en az %50 intrakraniyal ya da ekstrakraniyal stenozu olan 115 hasta Medikal tedavi 30 gün sonra % 2 vasküler ölüm, MI, inme Medikal tedavi + stent 30 gün sonra % 5 vasküler ölüm, MI, inme 3 yıl sonra semptomatik VA sulama alanında inme Medikal tedavi % 7 Medikal tedavi + stent % 12

53 VIST Vertebral artery ischemic stenting trial European Stroke Organization Congress Mayıs hasta, %50 den fazla VA stenozuna bağlı iskemik inme/gia Stent + medikal tedavi veya medikal tedavi sadece Stent İzlem sırasında 5 inme Medikal İzlem sırasında 12 inme (HR 0.40). AHA/ASA guidelines Optimal medikal tedaviye rağmen ekstrakranial VA stenozu ve semptomu olanlarda. stent veya açık cerrahi yapılabilir.

54 AORTİK ARK ATEROMU Yüksek inme riski var. Fransız çalışması 4 mm kalınlığında aortik ark plağı olanda rekürren infarkt rölatif risk 3.8 ARCH (Aortic arch related cerebral hazard) çalışması 4 mm den kalın torakal aortada plağı olan iskemik inme/tia, periferik embolizmi olan hastalarda vasküler olaylar riski bakımından warfarin ve dual antiplatelet (klopidogrel ve aspirin) arasında fark yok.

55 AORTİK ARK ATEROMU Ortalama 3.4 yıl sonra, primer sonlanma (serebral infarkt, MI, periferik embolizm, vasküler ölüm, intrakraniyal kanama) dual antiplatelette %7.6, warfarinde %11.3 p=0.2 5 mm ve mobil elementi olan ateromlarda mortalite ve intraoperatif inme çok fazla Cerrahi (endarterektomi) önerilmez. AHA/ASA guidelines Tekli antiplatelet ve statin

56 KÜÇÜK DAMAR HASTALIĞI Küçük damar hastalığına bağlı iskemik inmelerin sekonder koruması Vasküler risk faktörlerinin kontrolü Tekli antiplatelet tedavi.

57 Küçük Damar Hastalığı SPS3 (Secondary prevention of small subcortical stroke) Aspirin 325 mg a, klopidogrel 75 mg/gün eklenmesi, tek başına aspirin verilmesine kıyasla rekürren inmeyi azaltmamış. Major hemoraji ve ölüm riski artmış. Sistolik kan basıncı < 130 mmhg olmalı

58 KARDİYAK SEBEPLER İskemik inmelerin %20 kadarı kardiyoembolizme bağlı. Kardiyoemboli kaynağı kardiyopatiye göre değişkenlik gösterir. Sekonder koruma altta yatan kardiyopatiye göre değişir.

59 ANTITROMBOTIK TEDAVİ Oral Antikoagulanlar Vitamin K antagonistleri (VKA) Yüksek etkinlik var, ama kanama komplikasyonu fazla. Doz ayarı ve sık takip gerektirir (INR 2-3)

60 Vitamin K antagonisti olmayan oral antikoagulanlar Etki hızlı başlar Diyetteki K vitamini düzeyinden etkilenmez. İlaç etkileşimi az Sabit doz Ancak dabigatran (Idarucizumab ) dışında spesifik antidot yok Diğer antidotlar (andexanet alfa, against factor Xa inhibitors, ve aripazine) araştırma safhasında

61 Antiplatelet Tedavi Kardiyoembolizm riski düşük olan kardiyopatilerde kullanılır. Emboli riski çok yüksek olan mekanik kapağı olan hastalarda, ya da iki ilacın mutlaka kullanılması gereken durumlarda (AF+MI) VKA lerine aspirin ilavesi yapılabilir. Ancak intraserebral kanama riski yüksek.

62 AF si olan ve KAH stabil olanlarda Oral antikoagulan monoterapi Akut koroner sendrom tedavisi alan, koroner stent takılan hastalarda kısa süreli üçlü tedavi Oral antikoagulan, klopidogrel, aspirin

63 Atriyal Fibrilasyon AF tüm iskemik inmelerin %20 sinden, tüm kardiyo embolik inmelerin %50 sinden sorumlu. 80 yaş üzeri kişilerde AF ile ilişkili inme %45 VKA leri AF li hastaların 2/3 ünde inmeyi önler

64 Atriyal Fibrilasyon İnme risk azalması primer ve sekonder korumalarda aynı. Ancak absolü risk azalması sekonder korumada primer korumadan daha fazla. Çünkü tedavi almayan hastalarda inme rekürrens riski (yılda %12), ilk kez inme geçirme riskinden daha fazla (yılda % 4.5).

65 VKA leri Aspirinden ve Aspirin + klopidogrel kombinasyonundan üstün.

66 Non-VKA oral antikoagulanlarda, VKA kıyasla risk- fayda profili (inme, intrakraniyal kanama, mortalite, majör kanama). daha iyi Fakat GİS kanaması daha fazla.

67 AHA/ASA guideline OAK alamayanlar: Aspirin tek başına ya da apirin klopidogrel kombinasyonu

68 PATENT FORAMEN OVALE Genel popülasyonda %25 Özellikle genç hastalarda olmak üzere PFO ve kriptojenik iskemik inme arasında ilişki gösterilmiş. Paradoks emboli Paroksismal AF PFO tünelinde oluşan trombüsten veya atrial septal anevrizmadan direk embolizasyon.

69 PFO 55 yaş altında kriptojenik inmelerin %50 sebebi. Hasta ne kadar gençse ve aterosklerotik risk faktörü yoksa o kadar PFO ile ilişkili inme ihtimali fazla.

70 PFO ye bağlı kriptojenik inmede sekonder korumada antiplatelet tedavi, OAK, PFO nin cerrahi kapatılması var. Antiplatelet ilaçlar İyi tolere edilir ve inme rekürrensini azaltır. PFO ile ilgili inmede sorumlu iki mekanizma olan DVT yi ve kalpte trombüs oluşumunu önlemede OAK lar antiplatelet tedaviden üstün. PFO kapatılması İnmeden sorumlu değilse yapılmaz. Kardiak perforasyon, tamponad, hava embolisi, cihaz embolizasyonu, aritmi, trombüs formasyonu, cihazda trombüs oluşumu.

71 Şant kapatılması garanti değil 6 ay sonra %15-20 hastada rezidüel şant kalabilir. Cerrahi ya da OAK antiplateletten üstün değil AAN PFO ya bağlı kriptojenik inmede OAK endikasyonu yoksa antiplatelet. Cerrahi rutin değil, ancak medikal tedaviye rağmen rekürren inme geçirenlerde önerilir.

72 SERVİKAL ARTER DİSSEKSİYONU AHA/ASA guidelines Ekstrakraniyal karotis veya vertebral arter disseksiyonuna bağlı GİA/İskemik inme geçiren hastalarda en az 3-6 ay antitrombotik tedavi (antiplatelet ya da antikoagulan) önerilir. Medikal tedaviye rağmen rekürren inme gelişirse endovasküler tedavi.

73 Antifosfolipid antikor saptananlarda Antifosfolipid sendrom kriterlerini sağlıyorsa antikoagulan sağlamıyorsa antiplatelet

74 KRİPTOJENİK İNME İskemik inme geçirenlerin %10-40 ında detaylı araştırmaya rağmen etyolojik faktör tespit edilemez.

75 KRİPTOJENİK İNME ESUS (embolic stroke of undetermined source ) Laküner infarkt, En az %50 darlık yapan ekstrakraniyal veye intrakraniyal aterosklerotik stenoza bağlı iskemi, AF, Arterit, disseksiyon, migren/vazospazm, ilaç abuse) dışlanmalı

76 KRİPTOJENİK İNME Sekonder korumada; vasküler risk faktörlerinin kontrolü ve aspirin önerilir.

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Karotis Arter Hastalığı İskemik İnmelerin yaklaşık %20-25 inde karotis arter darlığı Populasyonda yaklaşık %2-8 oranında

Detaylı

E(mbolic) S(troke) U(ndetermined) S(ource) Kaynağı Belirlenmemiş Embolik İnme PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

E(mbolic) S(troke) U(ndetermined) S(ource) Kaynağı Belirlenmemiş Embolik İnme PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ E(mbolic) S(troke) U(ndetermined) S(ource) Kaynağı Belirlenmemiş Embolik İnme PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Her 6 hastadan biri ilk inmeden sonraki 5 yıl içinde tekrar inme geçirir

Detaylı

SECONDARY PREVENTION: GUIDELINES OF TURKISH SOCIETY OF CEREBROVASCULAR DISEASES 2015

SECONDARY PREVENTION: GUIDELINES OF TURKISH SOCIETY OF CEREBROVASCULAR DISEASES 2015 Turkish Journal of Cerebrovascular Diseases 2015; 21(3): 161-168 doi: 10.5505/tbdhd.2015.83997 REVIEW DERLEME İKİNCİL KORUMA: TÜRK BEYİN DAMAR HASTALIKLARI DERNEĞİ İNME TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2015 Kürşad

Detaylı

AKUT İNME TEDAVİSİNDE Taburculuk öncesi dönem. Ufuk Can Başkent Üniversitesi Nöroloji ABD

AKUT İNME TEDAVİSİNDE Taburculuk öncesi dönem. Ufuk Can Başkent Üniversitesi Nöroloji ABD AKUT İNME TEDAVİSİNDE Taburculuk öncesi dönem Ufuk Can Başkent Üniversitesi Nöroloji ABD Etyolojiye yönelik tetkikleri tamamlama İnme risk faktörlerini belirleme ve yönetme Sekonder proflaksiye karar verme

Detaylı

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi Nurol Arık Serebrovasküler hastalık/tanım İnme (Stroke) Geçici iskemik atak (TIA) Subaraknoid kanama Vasküler demans İskemik inme Geçici iskemik

Detaylı

Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır

Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/05/20130504.htm&main=

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD

AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD Plan AKS Patofizyolojisi Antiplatelet Mekanizma Antiplatelet İlaç Çalışmaları UA/NSTEMI de

Detaylı

Hipotetik vaka sunumu: yüksek kanama riski ve komorbiditeleri olan hastada strok riskinin ve çarpıntının tanımlanması ve yönetimi

Hipotetik vaka sunumu: yüksek kanama riski ve komorbiditeleri olan hastada strok riskinin ve çarpıntının tanımlanması ve yönetimi Hipotetik vaka sunumu: yüksek kanama riski ve komorbiditeleri olan hastada strok riskinin ve çarpıntının tanımlanması ve yönetimi Dr. Mustafa Akçakoyun Kartal Kosuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma

Detaylı

En iyi yöntem inmeden korunma Risk faktörlerinin belirlenmesi

En iyi yöntem inmeden korunma Risk faktörlerinin belirlenmesi İNME SONRASI TEDAVİ En iyi yöntem inmeden korunma Risk faktörlerinin belirlenmesi Birincil Koruma Amaç asemptomatik kişilerde inmeye neden olabilecek risk faktörlerini belirlemek, önlemek ve kontrol altına

Detaylı

Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek

Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek Porsuk, Eskişehir Prof.Dr.Bülent Görenek Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji

Detaylı

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı Dr Miraç Vural Keskinler Önce sentez DM ve MS Akılcı İlaç Kullanımı Oral antidiyabetik ajanlar İnsülin Glp-1 analogları Antihipertansif ilaçlar Hipolipidemik

Detaylı

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ABD Varfarin etkinliğinin kanıtlanmış olmasına rağmen suboptimal ve düşük kullanım oranı nedeniyle yeni oral antikoagülan

Detaylı

Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı. Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği

Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı. Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği A k u t K o r o n e r S e n d r o m STEMİ NSTEMİ Zaman kazançtır?! Zamana karşı yarış

Detaylı

KAYNAK:Türk hematoloji derneği

KAYNAK:Türk hematoloji derneği KAYNAK:Türk hematoloji derneği HİT, heparinin tetiklediği bir immün yanıt sonucu, trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan, trombositopeni ve tromboz ile karakterize

Detaylı

STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu

STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD KV olay riski (%) Statin çalışmaları: Primer koruma 10 8 6 4 2 0 1 Statin Placebo WOSCOPS WOSCOPS

Detaylı

Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar

Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar Dr. Özgür SÖĞÜT Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İSTANBUL Sunu Planı AKS de sekonder korunma Yeni Nesil Antikoagulanlar 7 adet

Detaylı

Paroksismal AF si Olan Hasta: Bu Olguya Nasıl Yaklaşalım?

Paroksismal AF si Olan Hasta: Bu Olguya Nasıl Yaklaşalım? Paroksismal AF si Olan Hasta: Bu Olguya Nasıl Yaklaşalım? Doç Dr.Mehmet Yazıcı Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi/Konya OLGU H.P; 68 y E Son 2 ay içerisinde en uzunu yaklaşık 6 saat süren 4 çarpıntı

Detaylı

RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi

RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Renal arter stenozu Anatomik bir tanı Asemptomatik Renovasküler hipertansiyon

Detaylı

İnme, Atriyal Fibrilasyon ve Antikoagülan Tedavi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

İnme, Atriyal Fibrilasyon ve Antikoagülan Tedavi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ İnme, Atriyal Fibrilasyon ve Antikoagülan Tedavi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Atriyal fibrilasyon Erişkin popülasyonda %3 sıklıkta Yaş ile birlikte sıklığı artar 60 yaş altında

Detaylı

ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR

ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR U Z M. D R. S I B E L G Ü Ç L Ü S A Ğ L ı K B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A ġ T ı R M A H A S T A N

Detaylı

Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi. Dr. Sabri DEMİRCAN

Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi. Dr. Sabri DEMİRCAN Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD VIII. Geleneksel Kardiyovasküler Güncelleme Toplantısı, İstanbul Chapter

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

SVO da Perfüzyon ve Difüzyon MR

SVO da Perfüzyon ve Difüzyon MR SVO da Perfüzyon ve Difüzyon MR Doç.Dr. Özgür SÖĞÜT Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dahili Tıp Bilimleri, Acil Tıp Anabilim Dalı, İSTANBUL Sunum Planı Kaynaklar

Detaylı

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ Sabahattin Umman İTF Kardiyoloji Anabilim Dalı 1 /18 Akut Koroner Sendromlar Önemleri Miyokart Hasarı Fonksiyon kaybı, Patolojik Fonksiyon

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler. Dr. Ersel Onrat Antalya

Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler. Dr. Ersel Onrat Antalya Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler Dr. Ersel Onrat Antalya 31.05.2014 KORONER ARTER HASTALIĞI ve ATRİYAL FİBRİLASYON BİRLİKTELİĞİ Koroner arter hastalığı (KAH) sıklığı yaşla

Detaylı

ARTERİYEL DİSSEKSİYON: TANI, MEDİKAL ve ENDOVASKÜLER TEDAVİ

ARTERİYEL DİSSEKSİYON: TANI, MEDİKAL ve ENDOVASKÜLER TEDAVİ ARTERİYEL DİSSEKSİYON: TANI, MEDİKAL ve ENDOVASKÜLER TEDAVİ Prof. Isil Saatci *, Prof. Saruhan Cekirge **, Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Hastaneleri, Bayındır Hastaneleri, Ankara * Proctoring agreement

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR

ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Doç.Dr.Nihal AKAR BAYRAM Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D. 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi

SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi Atriyal fibrilasyon epidemiyelojik bir sorundur: AF 6 Milyon Amerikalı yı etkilemiş durumda

Detaylı

Sol atriyal trombüsü olan ve antikoagülan alan hastada kardiyoversiyon öncesi TEE de trombüs varlığını devam ettiriyor. Ne yapalım?

Sol atriyal trombüsü olan ve antikoagülan alan hastada kardiyoversiyon öncesi TEE de trombüs varlığını devam ettiriyor. Ne yapalım? Sol atriyal trombüsü olan ve antikoagülan alan hastada kardiyoversiyon öncesi TEE de trombüs varlığını devam ettiriyor. Ne yapalım? Dr. Timuçin Altın Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim

Detaylı

RİVAROKSABAN. Dr. Erdem Diker Ankara 2012 ATRİYAL FİBRİLASYON ZİRVESİ

RİVAROKSABAN. Dr. Erdem Diker Ankara 2012 ATRİYAL FİBRİLASYON ZİRVESİ RİVAROKSABAN Dr. Erdem Diker Ankara 2012 ATRİYAL FİBRİLASYON ZİRVESİ EUROHEART AF YE GÖRE RİSK GRUPLARININ DAĞILIMI VE İNME ORANLARI DÜŞÜK RİSK ORTA RİSK YÜKSEK RİSK CHADS2 = 0 CHADS2 = 1-2 CHADS2 3 AF

Detaylı

Apiksaban. Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA. AF Zirvesi, Nisan 2015, ANTALYA. Gly 216. Arg 143 Gln 192. Phe 174. Cys 220. Cys 191.

Apiksaban. Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA. AF Zirvesi, Nisan 2015, ANTALYA. Gly 216. Arg 143 Gln 192. Phe 174. Cys 220. Cys 191. Apiksaban Cys 220 Gly 216 Cys 191 Arg 143 Gln 192 S1 Tyr 99 Phe 174 Trp 215 S4 Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA AF Zirvesi, Nisan 2015, ANTALYA Doğrudan faktör Xa inhibisyonu - apiksaban Apiksaban

Detaylı

Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için 5 önemli neden :

Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için 5 önemli neden : 2008 İskemik Kalp Hastalıklarında Primer ve Sekonder Korunma Doç. Dr. Mehdi Zoghi Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için 5 önemli neden : 1. Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) erken ölümlerin başlıca

Detaylı

Koroner Arter Hastalığı ve Atriyal Fibrilasyon Birlikteliğinde Antitrombotik Tedavi Yönetimi

Koroner Arter Hastalığı ve Atriyal Fibrilasyon Birlikteliğinde Antitrombotik Tedavi Yönetimi Koroner Arter Hastalığı ve Atriyal Fibrilasyon Birlikteliğinde Antitrombotik Tedavi Yönetimi Dr. Umuttan Doğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Koroner arter hastalığı nedeniyle

Detaylı

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi Doç Dr Mehmet Ergelen 1-Karotis Girişimleri 2-Akut İskemik İnme de MekanikTrombektomi Karotis Girişimleri Komplikasyonlar 1-Karotid

Detaylı

Dr. Kudret AYTEMİR. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ankara

Dr. Kudret AYTEMİR. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ankara Dr. Kudret AYTEMİR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ankara AF de Embolinin Önlenmesinde Yeni Tedavilerin Gerekliliği Non-valvüler AF de yıllık iskemik inme oranı %5 Warfarin

Detaylı

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Dr Özlem Özcan Çelebi Atrial Fibrilasyon Zirvesi 2014 Yeni Tanı Atrial Fibrilasyon Akut atak (Hemodinamik bozulma var-yok) Paroksismal Persistant Longstanding persistant

Detaylı

İSKEMİK SEREBROVASKÜLER HASTALIKLARDA TEDAVİ. Prof. Dr. Birsen İnce Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

İSKEMİK SEREBROVASKÜLER HASTALIKLARDA TEDAVİ. Prof. Dr. Birsen İnce Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı İSKEMİK SEREBROVASKÜLER HASTALIKLARDA TEDAVİ Prof. Dr. Birsen İnce Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı İskemik inmede tedavi yaklaşımları Primer ve sekonder koruma - risk faktörlerine yönelik

Detaylı

Karotis Arter Stenozuna Bağlı İnmede Tıbbi Tedavi: Tıbbi Tedavi Sonrası, Ne Zaman ve Kimlere İnvaziv Girişimde Bulunalım?

Karotis Arter Stenozuna Bağlı İnmede Tıbbi Tedavi: Tıbbi Tedavi Sonrası, Ne Zaman ve Kimlere İnvaziv Girişimde Bulunalım? DERLEME Karotis Arter Stenozuna Bağlı İnmede Tıbbi Tedavi: Tıbbi Tedavi Sonrası, Ne Zaman ve Kimlere İnvaziv Girişimde Bulunalım? Arda YILMAZ a a Nöroloji AD, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mersin

Detaylı

Antianjinal ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Antianjinal ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antianjinal ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 2 2 1 Koroner iskemi, anjina, enfarktüs ve antianjinal tedavi Kalp dokusu, oksijene ihtiyacı bakımından vücuttaki pek çok organa göre daha az

Detaylı

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ Doç.Dr.B.Yılmaz CİNGÖZBAY GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ KARDİYOLOJİ SERVİSİ İSTANBUL İSTANBUL GİRİŞİMSEL KARDİYOLOJİ KURSU 11 Haziran 2011

Detaylı

Atrial Fibrilasyon dan Gerçek Kesitler: WATER (Warfarin in Therapeutic Range) Registry den İlk Sonuçlar

Atrial Fibrilasyon dan Gerçek Kesitler: WATER (Warfarin in Therapeutic Range) Registry den İlk Sonuçlar Atrial Fibrilasyon dan Gerçek Kesitler: WATER (Warfarin in Therapeutic Range) Registry den İlk Sonuçlar 1. Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme Ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) 2. Central

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

Türkiye de Yapılmış ve Yapılmakta Olan Atriyal Fibrilasyon Çalışmaları. Dr. Uğur Önsel TÜRK, FESC, ECDS EHRA Cardiac Device Specialist

Türkiye de Yapılmış ve Yapılmakta Olan Atriyal Fibrilasyon Çalışmaları. Dr. Uğur Önsel TÜRK, FESC, ECDS EHRA Cardiac Device Specialist Türkiye de Yapılmış ve Yapılmakta Olan Atriyal Fibrilasyon Çalışmaları Dr. Uğur Önsel TÜRK, FESC, ECDS EHRA Cardiac Device Specialist TEKHARF KOHORTLARI-TARF Prevalans TRAF Prevalans (>18 y); 1.08 (507

Detaylı

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI 2011-2012 ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI Tarih Saat Yer KonuĢmacı Konu BaĢlığı 07.09.2011 08:00-14.09.2011 08:00-21.09.2011 08:00-28.09.2011 08:00-05.10.2011 08:00-12.10.2011

Detaylı

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Hasta grupları ve ablasyon endikasyonları (n=5330) AVNRT A.Yol AV nod A.Flatter AT Diğer Has. n 2243 1147 803

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON

Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON Bilindiği gibi akut koroner sendrom un nedeni plak rüptürü, trombosit ak.vasyonu, agregasyonu

Detaylı

Hipertansiyon. Prof Dr HüseyinYılmaz. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hipertansiyon. Prof Dr HüseyinYılmaz. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon Prof Dr HüseyinYılmaz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyovasküler Hastalıklar USA verilerine göre % 32.3 ---3 ölümden 1 i Daha fazla ölüm ise ortalama yaşam beklentisinden önce (78-USA

Detaylı

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D Ablasyon sonrası hasta izlemi amacı İşlem başarısının değerlendirilmesi Komplikasyonların

Detaylı

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk 62 y., kadın, emekli bankacı İzmir de oturuyor. Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk Öykü: 12 yıldır hipertansif. İlaçlarını düzenli aldığını ve diyete

Detaylı

Hipertansiyon Tedavisi Dr Ömer Kozan DEÜTF İzmir

Hipertansiyon Tedavisi Dr Ömer Kozan DEÜTF İzmir Hipertansiyon Tedavisi Dr Ömer Kozan DEÜTF İzmir Journal of Hypertension 2007;25:1105-1187 Arteriyel kalınlaşma ve katılaşma Sol ventrikük hipertrofisi HİPERTANSİYON Renal Disfonksiyon Beyin ESH/ESC 2007

Detaylı

İskemik Serebrovasküler Hastalıkta Primer Korunma

İskemik Serebrovasküler Hastalıkta Primer Korunma İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Nörolog Olmayanlar İçin Nöroloji Sempozyum Dizisi No: 42 Ocak 2005; s. 9-16 İskemik Serebrovasküler Hastalıkta Primer Korunma Prof. Dr. Birsen

Detaylı

Küçük Damar Hastalığı - Tedavi

Küçük Damar Hastalığı - Tedavi Küçük Damar Hastalığı - Tedavi V. Oturum: Küçük Damar Hastalığı Prof. Dr. Nazire Afşar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi KDH Bath&Wardlaw; International Journal of Stroke. Vol 10, June 2015, 469 478

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Mİ Sonrası Tedavi ve Takip

Mİ Sonrası Tedavi ve Takip Mİ Sonrası Seyir Mİ Sonrası Tedavi ve Takip Prof. Dr. Adnan Abacı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı 25 2 15 1 5 Ölüm/1 hasta ta/ayay Akut Mİ Unstabil angina Stabil angina 1 2 3

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

Prof. Dr. Ramazan Sarı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı

Prof. Dr. Ramazan Sarı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı DM TEDAVİSİNDE KOMPLİKASYONLAR DM TEDAVİSİ VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR Prof. Dr. Ramazan Sarı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Slide 1 Sunum planı DM ve kardiyovasküler hastalık-riskleri

Detaylı

İNME SONRASINDA HİPERTANSİYON TEDAVİSİ. Doç. Dr. Aydın ÜNAL Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

İNME SONRASINDA HİPERTANSİYON TEDAVİSİ. Doç. Dr. Aydın ÜNAL Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İNME SONRASINDA HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Doç. Dr. Aydın ÜNAL Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Yıllık 15 milyon insan inme geçiriyor; 1/3 mortalite 1/3 kalıcı sakatlık İnme geçiren

Detaylı

Yeni kuşak antikoagülan ve antitrombositer ilaçlar, literatür ne diyor?

Yeni kuşak antikoagülan ve antitrombositer ilaçlar, literatür ne diyor? Yeni kuşak antikoagülan ve antitrombositer ilaçlar, literatür ne diyor? Doç.Dr. Özgür SÖĞÜT Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dahili Tıp Bilimleri, Acil Tıp Anabilim

Detaylı

İskemik İnme ve Acil Yaklaşım(*)

İskemik İnme ve Acil Yaklaşım(*) İskemik İnme ve Acil Yaklaşım(*) Dr. Birsen İnce İnme, merkezi sinir sisteminde iskemi ya da kanamaya bağlı olarak aniden gelişen nörolojik defisit şeklinde tanımlanır. İskemik inme ise, inme olgularının

Detaylı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Kan Basıncında Yeni Kavramlar Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Prof. Dr. Enver Atalar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nabız Basıncı Nabız Basıncı: Sistolik

Detaylı

Hemorajik Transformasyon Reperfüzyon kanaması

Hemorajik Transformasyon Reperfüzyon kanaması RADYOLOJİ ANABİLİM DALI Hemorajik Transformasyon Reperfüzyon kanaması (klinik ve radyolojik öngörü, prognoz) Dr Alpay ALKAN Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.D Öğrenim hedefleri İnme

Detaylı

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON TAM DEĞERİNİ BİLİYOR MUYUZ? Doç. Dr. Mustafa KAPLAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı-Edirne m 2 Erken tek doz intravezikal instilasyonun amacı

Detaylı

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Antikoagülasyon. Dr.Ata KIRILMAZ

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Antikoagülasyon. Dr.Ata KIRILMAZ Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Antikoagülasyon Dr.Ata KIRILMAZ Tromboemboli Riski AF ablasyonundan önce AF ablasyonu sırasında AF ablasyonu sonrası Erken dönemde işlemin etkileri Uzun dönemde AF

Detaylı

Akut İskemik Bacakta Tedavi Prof. Dr. Erkan Ahat

Akut İskemik Bacakta Tedavi Prof. Dr. Erkan Ahat İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Ateroskleroz; Koroner, Serebral, Periferik Arter Tutulumu Sempozyum Dizisi No: 52 Ekim 2006; s. 123-134 Akut İskemik Bacakta Tedavi Prof.

Detaylı

Diyabette kardiyovasküler risk yönetimi Antihipertansifler, Aspirin ve Diğerleri

Diyabette kardiyovasküler risk yönetimi Antihipertansifler, Aspirin ve Diğerleri Diyabette kardiyovasküler risk yönetimi Antihipertansifler, Aspirin ve Diğerleri Doç. Dr. Özgür Demir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Diyabette Kardiyovasküler

Detaylı

Dr Talip Asil Memorial Hizmet Hastanesi İnme Ünitesi

Dr Talip Asil Memorial Hizmet Hastanesi İnme Ünitesi Dr Talip Asil Memorial Hizmet Hastanesi İnme Ünitesi İntrakranyal Ateroskleroz Ateroskleroz damar duvarında hafif bir duvar kalınlaşmasından, ciddi luminal darlıklara kadar değişen bir durumdur Kafatasında

Detaylı

İntrakraniyal aterosklerotik hastalık tanı ve tedavisi

İntrakraniyal aterosklerotik hastalık tanı ve tedavisi Serebral damarlardaki ateroskleroz inmenin en yaygın nedenlerinde biri. İntrakraniyal aterosklerotik hastalık tanı ve tedavisi Doç. Dr. İpek MİDİ Marmara Üniversitesi Pendik EAH Intrakranial aterosklerotik

Detaylı

Stroke. Medikal Tedavi Prensipleri

Stroke. Medikal Tedavi Prensipleri Stroke Medikal Tedavi Prensipleri Solunum Yolunun AçılmasA lması Aspirasyon, parsiyel solunum yolu obstrüksiyonu ve hipoventilasyon, hipoksiye ve beyin hasarının ilerlemesine yol açar. Hava yolunun temizlenmesi

Detaylı

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK Karaciğer Nakli Enstitüsü Problem Karaciğer nakli Kardiyak Problemler Hasta Sayısı Giderek Artıyor KC Problemi KPB New York Eyaletinde 1998

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalığında ve Diyalizde Lipit Düşürücü Ajanların Kullanımı

Kronik Böbrek Hastalığında ve Diyalizde Lipit Düşürücü Ajanların Kullanımı Kronik Böbrek Hastalığında ve Diyalizde Lipit Düşürücü Ajanların Kullanımı Dr Dilek TORUN Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Dislipidemi kronik böbrek hastalığında

Detaylı

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Sedat YANTURALI Dokuz Eylul Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı İzmir sedat.yanturali@deu.edu.tr 1 Sunu Planı Hipertansiyona genel bakış

Detaylı

KTO'da antiplatelet seçimi nasıl olmalı? DAPT süresi daha mı uzun olmalı? Prof.Dr.Oğuz Yavuzgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Abd, İzmir

KTO'da antiplatelet seçimi nasıl olmalı? DAPT süresi daha mı uzun olmalı? Prof.Dr.Oğuz Yavuzgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Abd, İzmir KTO'da antiplatelet seçimi nasıl olmalı? DAPT süresi daha mı uzun olmalı? Prof.Dr.Oğuz Yavuzgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Abd, İzmir DES implantasyonu sonrası DAPT süresi DES

Detaylı

İskemik. Stroke Patofizyolojisi

İskemik. Stroke Patofizyolojisi İskemik Stroke Patofizyolojisi Beyin Yaşam am Üçgeni Kan Akımı Kan Akımı Enfarkt Doku Hassasiyeti Zaman Zaman Global İskemi Serebral İskemi iskeminin tipi ve şiddeti Kan akımının tamamen kesilmesi: 6-8

Detaylı

AF Ablasyonunda Yeni Yayınlanan Çalışmalar

AF Ablasyonunda Yeni Yayınlanan Çalışmalar AF Ablasyonunda Yeni Yayınlanan Çalışmalar Doç. Dr. Nihal AKAR BAYRAM Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Ritm kontrolü planlanan En az bir

Detaylı

Karotis Endarterektomi. Dr. Ertekin Utku Ünal Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi

Karotis Endarterektomi. Dr. Ertekin Utku Ünal Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Karotis Endarterektomi Dr. Ertekin Utku Ünal Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi 1 2 Tarihçe 3 4 İnme Gelişmiş ülkelerde 2. en sık ölüm sebebi Uzun-dönem disabilitenin

Detaylı

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 25.01.2011 1 2 Pulmoner Emboli tedavisi önemli bir yere sahiptir Pulmoner

Detaylı

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Direk Trombin İnhibitörleri Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Antikoagülan tedavi Tromboembolik olaylar günümüzde en önemli ölüm nedenlerinin başında gelmektedir Risk faktörlerine

Detaylı

AF ABLASYONU DEVRİMSEL BİR TEDAVİDİR. Prof. Dr. Duhan Fatih Bayrak Acıbadem Üniversitesi, İstanbul

AF ABLASYONU DEVRİMSEL BİR TEDAVİDİR. Prof. Dr. Duhan Fatih Bayrak Acıbadem Üniversitesi, İstanbul AF ABLASYONU DEVRİMSEL BİR TEDAVİDİR Prof. Dr. Duhan Fatih Bayrak Acıbadem Üniversitesi, İstanbul Atriyal fibrilasyon (AF) en sık rastlanılan sürekli aritmidir. AF artmış kardiyak morbidite ve mortalite

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek kolesterolde ilaç tedavisi üzerinde çok tartışılan bir konudur. Hangi kolesterol düzeyinde ilaç başlanacağı gerçekten yorumlara açıktır

Detaylı

KRİTİK HASTADA İLK MÜDAHALE HATALARI AKUT İNME

KRİTİK HASTADA İLK MÜDAHALE HATALARI AKUT İNME KRİTİK HASTADA İLK MÜDAHALE HATALARI AKUT İNME Dr. Sibel GAZİOĞLU KTÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı 27 Nisan 2018 Trabzon SUNUM PLANI İnme tanım / epidemiyoloji Akut inme acil / temel hedefler Akut

Detaylı

Bir ARB Olarak Olmesartan. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Bir ARB Olarak Olmesartan. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Bir ARB Olarak Olmesartan Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı PatenT (Prevalence, awareness, treatment and control of hypertension

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı MAYIS 2017 Ambulans ile Hastaneye Ulaşan İnme Tanılı Hasta Oranı İN.G1 İnme tanısı ile yatışı yapılan hastaların hastaneye

Detaylı

Fibrinolytics

Fibrinolytics ANTİPLATELET İLAÇLAR Fibrinolytics Adezyon Aktivasyon (agonist bağlanma) Agregasyon Aktivasyon (şekil değişikliği) Antiplatelet İlaçlar Antiplatelet ilaçlar Asetilsalisilik asit (aspirin) P2Y12 antagonistleri

Detaylı

Dt. İSMAİL SERDAROĞLU SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANI

Dt. İSMAİL SERDAROĞLU SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANI Dt. İSMAİL SERDAROĞLU SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANI Sağlık Bakanlığı Yaklaşımı ve Son Ulusal Veriler A-Rakamlarla Diyabet B-Sağlık Bakanlığınca Yapılanlar

Detaylı

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Dr. Fa8h DOĞANAY Fa8h Sultan Mehmet EAH Mayıs 2016 Trabzon Fa8h Sultan Mehmet EAH Acil Ailesi Sunum Planı Traneksamik asit Genel özellikler, metabolizma,

Detaylı

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ Koroner arter hastalığı ve inmenin ardından kardiyovasküler 3. mortalite nedenidir. Batı ülkelerinde

Detaylı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Cinsiyet İlişkili Farklılıklar ERKEK BEYNİ KADIN BEYNİ Cinsiyet İlişkili

Detaylı

Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II)

Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II) Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II) Diyabetik hastalarda egfr ve albüminüri bağımsız olarak kardiyovasküler mortalite ve morbidite prediktörüdür. Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Detaylı

GEÇİCİ İSKEMİK ATAK: Görüntüleme Gerekli mi? Prof. Dr. Cem ÇALLI

GEÇİCİ İSKEMİK ATAK: Görüntüleme Gerekli mi? Prof. Dr. Cem ÇALLI GEÇİCİ İSKEMİK ATAK: Görüntüleme Gerekli mi? Prof. Dr. Cem ÇALLI Geçici İskemik Atak (GİA): Kan akımının azalmasına bağlı Geçici nörolojik defisit atağı Semptomlar 24 saatten az Semptom süresi genellikle

Detaylı

HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI

HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI Prof. Dr. Reyhan ERSOY Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HİPOGLİSEMİ VE DİYABETES MELLİTUS Hipoglisemi Diyabetes

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Dr. Serkan Topaloğlu 3. Atriyal Fibrilasayon Zirvesi 2014 Hız ve Ritm Kontrolü Hastanın tercihi Semptomatik durum (EHRA skoru) AF nin süresi

Detaylı

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji NİYE KOMBİNE EDİYORUZ? ADA ve EASD basamak tedavisi öneriyor. Önce metformin, sonra diğer ilaçları ekle: OAD, GLP1 agonistleri veya

Detaylı

AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 2015 KONGRESİNDE ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALARIN ÖZETİ

AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 2015 KONGRESİNDE ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALARIN ÖZETİ AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 2015 KONGRESİNDE ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALARIN ÖZETİ Dr. Sevil Önay, Doç. Dr. Hasan Güngör AAdnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Sevil Önay Amerikan

Detaylı

4/14/2019. İntrakraniyal aterosklerotik hastalık tanı ve tedavisi. İntrakranial aterosklerotik hastalık

4/14/2019. İntrakraniyal aterosklerotik hastalık tanı ve tedavisi. İntrakranial aterosklerotik hastalık İntrakraniyal aterosklerotik hastalık tanı ve tedavisi Prof. Dr. İpek MİDİ Marmara Üniversitesi Pendik EAH Nöroloji Anabilim Dalı 60 Y/E, Sağ elli, Emekli Son on günde 3 kez olan 15 dk devam eden konuşma

Detaylı

Prof.Dr. Oktay Ergene. Kardiyoloji Kliniği

Prof.Dr. Oktay Ergene. Kardiyoloji Kliniği Hipertrigliseridemii id i Tedavisi i Prof.Dr. Oktay Ergene İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hipertrigliseridemi Gelişimiş VLDL Chylomicron Liver Defective Lipolysis Remnants

Detaylı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı DİYABETİK NEFROPATİ YENİLİKLER Zinman B, et al. Empagliflozin, cardiovascular outcomes, and mortality

Detaylı

Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi. Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD.

Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi. Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD. Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD./Konya 2 Çıkar Çatışması Beyanı Bu sunum için her hangi bir ilaç ve/veya

Detaylı