TOTBİD Dergisi Sürekli Tıp Eğitimi TTB-STE Değerlendirme Soruları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOTBİD Dergisi Sürekli Tıp Eğitimi TTB-STE Değerlendirme Soruları"

Transkript

1 TOTBİD Dergisi Sürekli Tıp Eğitimi TTB-STE Değerlendirme Soruları TOTBİD Yeniden Belgelendirme Kuralları gereğince yanıtları dergimizin bu sayısındaki makaleler içinde yer alan aşağıdaki soruların yanıtlanıp iki ay içinde adresine gönderilmesi gerekmektedir. Soru sayısının %70 i kadar doğru yanıt verenlerin listesi TOTBİD e iletilecektir. Yayın Kurulu 1. Aşağıdakilerden hangisi, çarpık ayak gelişimi için kabul edilen risk faktörlerinden biri değildir? a. Maternal yaş. b. Geç amniyosentez. c. Genetik faktörler. d. Akraba evliliği. e. Sigara kullanımı. 2. Çarpık ayak gelişiminden sorumlu tutulan ve gelişim sırasında el ve ayakların gelişiminden sorumlu olan gen grubu aşağıdakilerden a. Hoxd11. b. Hoxa13. c. Hoxd13. d. Hoxa11. e. Hoxd9. 5. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi çarpık ayak patolojik anatomisinde tutulan yapılar içinde yer almaz? a. Tibia-fibula kemikleri. b. Tarsal kemikler. c. Femur distal-diz bölgesi kemik ve bağ yapıları. d. Metatarsal kemikler. e. Ayak bilek bölgesi bağ, damar ve sinir yapıları. 6. Çarpık ayak patolojik anatomisinin güncel detaylandırılmasında hangi yöntem en az yararlanılanlardan birisidir? a. Fetüs araştırmaları. b. Cerrahilerden edinilen bilgiler. c. Ultrasonografi, MR görüntüleme. d. Direkt radyografiler. e. Sintigrafik araştırmalar. 3. Pes ekinovarusta aşağıdaki dokulardan hangisi hastalıktan etkilenmez? a. Ligamentöz yapılar. b. Osteoartiküler yapılar. c. Muskülotendinöz yapılar. d. Hematolojik yapılar. e. Nörovasküler yapılar. 4. Pes ekinovarus etiyolojisinde suçlanmayan faktör a. Embriyolojik gelişimdeki aksaklıklar. b. Genetik yatkınlık. c. İnflamatuvar yanıtın bozulması. d. Çevresel faktörler. e. Nöromusküler hastalıklar. 7. İdiyopatik çarpık ayaklı bir hastada, aşağıdakilerden hangisi hastalığın ağırlık derecesini gösteren bir bulgu değildir? a. Baldır kaslarının ebadında azalma. b. Topuğun ekin ve varusunun ağırlığı. c. Ayak ön kısmı adduksiyonunun sertliği. d. Ayak parmaklarının aşırı fleksiyon postüründe e. Ayak bileği arkasındaki cilt katlantısının derinliği.

2 8. İdiyopatik çarpık ayak deformitesinin hangi komponenti bir frontal plan deformitesidir? a. Ekinus. b. Cavus. c. Adduktus. d. Varus. e. Kalkaneopedal bloğun talus etrafında derotasyonu. 9. Aşağıdakilerden hangisi Dimeglio sınıflamasının değerlendirme bileşenlerinden değildir? a. Sagittal planda ekinus deviyasyonu. b. Zayıf kas durumu. c. Horizontal planda kalkaneopedal blok derotasyonu. d. Plantar çekilme veya kavus. e. Frontal planda valgus deviyasyonu. 10. Aşağıdakilerden hangisi Pirani sınıflamasının değerlendirme bileşenlerinden değildir? a. Ayak dış kenarının eğriliği. b. Mediyal kıvrımın şiddeti. c. Peroneal kontraktür. d. Posterior kıvrımın şiddeti. e. Fibula-Aşil aralığı. 11. Pes ekinovarus (PEV) hastalığı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? a. Ponseti, PEV hastalığını manipülasyon ve alçılama ile tedavi eden ilk yazardır. b. Deformitenin temelinde; ayak bileği çevresindeki birçok bağın yanlış origo ve insersiyo göstermesi yatmaktadır. c. Deformiteyi düzeltmede erken manipülasyonun önemi yoktur. d. Bu hastalıktaki şekil bozukluğu, sadece bir dizilim bozukluğudur, kemiklerde bir şekil bozukluğu yoktur. e. Bu deformiteye bacak ve ayak kaslarının, çaplarının ve boylarının farklı olması eşlik eder. 12. Ponseti yönteminde yapılan manipülasyonu tarif eden aşağıdaki basamakların hangisi a. İlk olarak ayak önü pronasyonu düzeltilmelidir. Bunun için birinci metatarsa kuvvet uygulanarak ayak önü supinasyona alınır. b. Bu işlemi yaparken ayağın lateralinde bir çıkıntı gibi duran kalkaneus distaline karşı kuvvet uygulanır. c. Supinasyon deformitesi düzeltildikten sonra adduksiyon deformitesi düzeltilir. d. Diğer deformiteler tamamen düzeltildikten sonra ayak bileği fleksiyon deformitesi düzeltilir. e. Düzeltmenin her bir aşaması için eski alçı çıkarılarak yenisi yapılır. 13. Pes ekinovarus ile ilgili aşağıdakilerden hangisi a. Kemik, eklem ve yumuşak dokuların birlikte etkilendiği bir hastalıktır. b. Doğumdan sonra birinci ayda düzeltme alçılarına başlanmalıdır. c. Tüm deformiteler eş zamanlı düzeltilirken, en son ekin deformitesi düzeltilir. d. Hastalar gelişimsel kalça displazisi yönünden takip edilmelidir. e. Tedavi sonrasında ortez kullanımı, nüks oranlarını düşürmektedir. 14. Pes ekinovarus ile ilgili aşağıdakilerden hangisi a. 60 lı yıllarda konservatif tedavide popüler olan Ponseti yönteminin yerini, günümüzde sonuçları daha iyi olan Kite yöntemi almıştır. b. Haftalık düzeltme alçıları öncesinde manipülasyon uygulanmalıdır. c. Manipülasyonda amaç, hem eklem kıkırdaklarının hem de yumuşak dokunun remodeling kapasitesini kullanmaktır. d. Talo-kalkaneo-naviküler eklem uyumsuzluğu mevcuttur. e. Etiyolojide Tip 1 fiber miktarında artış olabilir.

3 15. Ponseti tedavisi sonrası ayak abduksiyon cihazının ortalama kullanım süresi, hastanın kaç yaşına kadar devam etmektedir? a. 6 ay. b. 1 yaş. c. 2 yaş. d. 3 yaş. e. 4 yaş. 16. Ayak abduksiyon cihazı kullanımında, tedavi edilen ayak kaç derece abduksiyonda tutulmaktadır? a. 45º. b. 50º. c. 60º. d. 70º. e. 90º. 17. Ponseti alçılama yöntemi ile izlenen bir olguda aşağıdakilerden hangisi Aşil tendonunun gevşetilmesi için yeterli nedendir? a. Ayak bileğinde 15 20º den fazla dorsifleksiyon elde edilememesi. b. Plantigrad basamama. c. Topukta ağrı. d. Ayakta sertlik. e. Topukta varus. 18. DÇA da gelişen rezidüel inversiyon deformitesinde uygulanan, tibialis anteriorun laterale transferi işlemi için gerekli şart a. Dinamik ayak deformitelerinde. b. Deformitenin ayak ön kısmında c. Ayakta yeteri kadar sertlik olmalı. d. Sekiz yaşından büyük olmalı. e. Üç yaşından küçük olmalı. 19. İleri yaş pes ekinovarus deformitesinin yenidoğan döneminden gösterdiği farklılıklar açısından, aşağıda verilen ifadelerden hangisi a. İleri yaş pes ekinovarus deformitesi yenidoğan dönem deformitesinden daha ağırdır. Büyüme ve yüklenmeye bağlı olarak kapsüler dokular daha kalındır. b. İleri yaş çocukların tarsal kemikleri yenidoğan döneme göre daha olgunlaşmıştır. Bu durum, beraberinde kemik deformitelerinin daha belirgin olmasına neden olur. c. Ayakta yürüme ve anormal yüklenmelere bağlı olarak, yüklenmenin fazla olduğu tarafta hipertrofi, yüklenmenin az olduğu alanda hipoplazi belirgindir. d. İleri yaş pes ekinovarusda kas ve tendonlar deformiteye adapte olur. Adduktor hallusis kası, ayak ön kısmının supinasyonu ve kavusun devamı için kuvvetli bir güç oluşturur. e. Tibialis anterior güçlü ve hipertrofiktir. Peroneal kaslar uzamış ve güçsüzdür. 20. İleri yaş pes ekinovarusun Ponseti tekniği ile tedavisinin yenidoğan döneminden gösterdiği farklılık açısından, doğru olmayan ifade a. Alçı uygulanmadan önce daha uzun süre manipülasyon ile gevşetme gerekir. b. Kemik ve yumuşak dokulardaki adaptif değişikliklerden dolayı, yenidoğan döneminden farklı olarak, son alçıda 70º yerine 30 40º lik abduksiyon yeterlidir. c. Ayak arkasındaki ekin deformitesinin tedavisi için, beş yaşına kadar olan çocuklar için aşilotomi yeterlidir. Daha büyük çocuklarda ise geniş insizyondan kaçınılarak aşiloplasti önerilir. d. Nüksden kaçınmak için tedaviye başlama yaşından bağımsız olarak tüm hastalar son alçıdan sonra en az dört yıl boyunca Ponseti cihazı veya AFO kullanmalıdır. e. İleri yaş pes ekinovarusun Ponseti tekniği ile alçılanması sonrası küçük cerrahi müdehale ihtiyacı yenidoğan dönemine göre daha fazladır.

4 21. Doğuştan çarpık ayaklı bir bebekte aşağıdaki yapılardan hangisinin kısalmış olması beklenmez? a. Fleksör dijitorum longus. b. Fleksör hallusis longus. c. Peroneus longus. d. Tibialis posterior. e. Gastrosoleus. 22. Doğuştan çarpık ayaklı bir hastada yumuşak doku gevşetme ameliyatlarında aşağıdaki yapılardan hangisinin kesilmesinden kaçınmak gereklidir? a. Spring bağı. b. Y bağı. c. Kalkaneofibular bağ. d. Henry düğümü. e. Derin deltoid bağ. 25. Doğuştan çarpık ayak sağaltımı sonrası en sık görülen şekil bozukluğu a. Planus. b. Kavus. c. Planovalgus. d. Kavovarus. e. Adduktus. 26. Büyük çocukta doğuştan çarpık ayak sağaltımı sonrası görülen rijid kavovarus şekil bozukluğunda en uygun kemiksel girişim a. Sirküler eksternal fiksatör uygulaması. b. Lateral kolon uzatma girişimleri. c. Mediyal kolon uzatma girişimleri. d. Trans-midtarsal osteotomi ile lateral kolon kısaltma mediyal kolon uzatma girişimi. e. Kalkaneoküboid eklem füzyonu. 23. Aşağıdakilerden hangisi çarpık ayağın Ponseti yöntemi ile düzeltilmesi sırasında ortaya çıkan Aşil tenotomisi endikasyonlarından birisi değildir? a. Supinasyon deformitesi. b. 15º den daha az ayak bileği dorsifleksiyonu. c. 80º den fazla lateral talokalkaneal açı. d. Pirani skorunun 2.5 tan fazla e. Hiçbiri. 24. Doğuştan çarpık ayağın tedavi sonrası yinelemesine neden olan en sık ikincil sebep aşağıdakilerden a. Persistan kas fibrozisi. b. Ön-arka talokalkaneal açının 20º den az c. Tibialis posterior tendonunun hipertrofiye d. Ayağın cihaz içinde 70º den fazla abduksiyonda tutulması. e. Gece ortezi kullanımında uyumsuzluk. 27. Aşağıdakilerden hangisi a. Breysleme aşamasında en önemli faktör aile uyumudur. b. Alçılama aşamasında, haftada üç kez alçı yapmak en hızlı düzelmeyi sağlar. c. Ayak bileği dorsifleksiyonu 15 20º olmadan tenotomi önerilmez. d. Kısa bacak alçı yüksek komplikasyon ve relaps oranına sahiptir. e. Nöromusküler hastalıklarda Ponseti yönteminin başarı oranı daha düşüktür. 28. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a. Anneye ait kahve ve alkol kullanımı öyküsü etiyolojide çok önemlidir. b. Gelişimsel kalça displazisi olan çocuklarda PEV gelişme riski daha yüksektir. c. Alçı aşamasında, ilk olarak kavus deformitesi düzeltilir. d. Tek taraflı breys kullanımı rekürrens riskini arttırmaz. e. AFO (ayak - ayak bileği ortezi) kullanımı rekürrens riskini etkilemez.

5 29. Aşağıdakilerden hangisi a. Artrogripoziste nörolojik ve miyelojik tutulum vardır. b. Teratolojik PEV yalnızca diz ekleminden distalin tutulduğu bir hastalıktır. c. Teratolojik PEV ler genellikle tedaviye dirençlidir. d. Larsen sendromunda eklem ve vertebra deformitelerine PEV eşlik edebilir. e. Streeter s Displazisinde konjenital tibia - fibula kırığı olabilir. 30. Aşağıdakilerden hangisi a. Miyelomeningoselde ekinovarus deformitesi miyelodisplazi seviyesinden bağımsızdır. b. Freeman-Sheldon Sendromunda el başparmak deformitesi ve PEV birlikte bulunabilir. c. Poliomiyelite bağlı PEV de tendon transferleri cerrahi tedavide tercih edilebilir. d. Eskobar sendromunda multiple pterjiyumlar bulunur. e. Trizomi 21 de tipik olarak PEV bulunur. 31. Doğuştan çarpık ayak deformitesinin eksternal fiksatör vasıtasıyla tedrici olarak düzeltilmesi esnasında, cilt nekrozu yaşanması en olası anatomik bölge neresidir? a. Ayak ve ayak bileğinin anterioru. b. Ayak ve ayak bileğinin posterolaterali. c. Ayak ve ayak bileğinin posteromediyali. d. Ayak ve ayak bileğinin anteromediyali. e. Ayak ve ayak bileğinin anterolaterali. 32. Hangi önermede doğuştan çarpık ayak deformitesinin eksternal fiksatör vasıtasıyla tedrici olarak düzeltilmesi esnasında kurulan tibia ve topuk frame leri doğru olarak tanımlanmıştır? a. Tibia: İki ya da üç adet halka, dört adet çapraz Kirschner teli mediyalden laterale uygulanır. Topuk: Kemiğin transvers aksına paralel bir halka, bir adet çapraz stoplu Kirschner teli uygulanır. Kirschner telleri anteriordan posteriora doğru b. Tibia: Tek halka dört adet çapraz Kirschner teli lateralden mediyale uygulanır. Topuk: Kemiğin longitudinal aksına paralel bir halka, bir adet çapraz stoplu Kirschner teli uygulanır. Kirschner telleri mediyalden laterale doğru c. Tibia: İki ya da üç adet halka, dört adet çapraz Kirschner teli lateralden mediyale uygulanır. Topuk: Kemiğin longitudinal aksına paralel bir halka, iki ya da üç adet çapraz stoplu Kirschner teli uygulanır. Kirschner telleri mediyalden laterale doğru d. Tibia: Tek halka dört adet çapraz Kirschner teli mediyalden laterale uygulanır. Topuk: Kemiğin transvers aksına paralel bir halka, iki ya da üç adet çapraz stoplu Kirschner teli uygulanır. Kirschner telleri lateralden mediyale doğru e. Tibia: İki ya da üç adet halka, dört adet çapraz Kirschner teli anteromediyalden posteromediyale uygulanır. Topuk: Kemiğin transvers aksına paralel bir halka, iki ya da üç adet çapraz stoplu Kirschner teli uygulanır. Kirschner telleri mediyalden laterale doğru

Alçılama sonrası izlem, sonuçlar ve nüksler

Alçılama sonrası izlem, sonuçlar ve nüksler Alçılama sonrası izlem, sonuçlar ve nüksler Dr.Hüseyin Arslan DÜ Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji AD Alçı sonrası izlem Ponseti metodu 2 aşamalı bir tedavi modelidir: 1. Düzelme (manipülasyon, seri

Detaylı

Anatomi. Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri. Anatomi. Anatomi. Ardayak dizilim grafisi (Saltzman grafisi) Uzun aksiyel grafi

Anatomi. Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri. Anatomi. Anatomi. Ardayak dizilim grafisi (Saltzman grafisi) Uzun aksiyel grafi Ayak Bileği Çevresi Deformitelerinde Tedavi Alternatifleri Dr. Önder Kılıçoğlu İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Tibia ve talus eklem yüzleri paralel Medial ve lateral

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 2 Ayağın en temel fonksiyonu stabilitenin sağlanması ve devam ettirilmesidir. Ayağın stabilite ve denge fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çeşitli düzlemlerde

Detaylı

2) AYAK DEFORMİTELERİ ve ORTEZLERİ

2) AYAK DEFORMİTELERİ ve ORTEZLERİ 2) AYAK DEFORMİTELERİ ve ORTEZLERİ PES PLANUS ve ORTEZLERİ: Pes planus ayağın medial longitudinal arkının doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle normalden düşük olması veya üzerine ağırlık verilmesiyle

Detaylı

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik)

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik) DEFORMİTE Ekstremitenin normal anatomisinden sapması Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) Uzunluk farkı Angulasyon Rotasyon Translasyon Eklem kontraktürleri Dr. Mustafa KURKLU GATA Ort. ve Trav.

Detaylı

Konjenital Vertikal Talus

Konjenital Vertikal Talus Konjenital Vertikal Talus Ahmet Doğan* Konjenital konveks pes valgus olarak da bilinen, çocukluk çağında görülen nadir bir durumdur. Konjenital vertikal talus (CVT) ilk olarak 1914 yılında Henken tarafından

Detaylı

PES PLANUS (Düz Tabanlık) Doç. Dr.Gökhan Meriç

PES PLANUS (Düz Tabanlık) Doç. Dr.Gökhan Meriç PES PLANUS (Düz Tabanlık) Doç. Dr.Gökhan Meriç Ayağın Özellikleri Ayağın diğer uzuvlardan farklı üç özelliği vardır. Yer ile teması sağlayan tek bölge olması Tüm vücut ağırlığını taşıması Sert bir kalıp

Detaylı

Ayak bileği ve ayak deformitelerinin İlizarov yöntemi ile tedavisi

Ayak bileği ve ayak deformitelerinin İlizarov yöntemi ile tedavisi TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2010;9(4):213-250 Ayak bileği ve ayak deformitelerinin İlizarov yöntemi ile tedavisi Ankle and foot deformities and their treatment

Detaylı

AYAK BILEĞI ORTEZLERI

AYAK BILEĞI ORTEZLERI AYAK BILEĞI ORTEZLERI AYAKBILEĞI ANATOMISI AYAKBILEĞI ANATOMISI Kaslar: Gastrocnemius ve Soleus: Ayakileği plantar fleksiyonu Tibialis posterior: Plantar fleksiyon ve inversiyon Peroneus longus ve brevis:

Detaylı

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Yürüyüş bozuklukları 1) Gövdenin lateral fleksiyonu, 2) Gövdenin fleksiyonu, 3) Gövdenin ekstansiyonu, 4) Lumbal lordozda

Detaylı

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji Kinesiyoloji insan hareketiyle ilgili mekanik ve anatomik ilkelerin incelenmesidir. Kinesiyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik

Detaylı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Doğal seyir & Prognoz Tedavi edilmezse uzun dönemde ekstremite

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

TALİPES EQUİNOVARUS LU HASTALARDA PONSETİ YÖNTEMİ İLE TEDAVİ SONUÇLARI

TALİPES EQUİNOVARUS LU HASTALARDA PONSETİ YÖNTEMİ İLE TEDAVİ SONUÇLARI T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI Tez Yöneticisi Prof. Dr. Kenan SARIDOĞAN TALİPES EQUİNOVARUS LU HASTALARDA PONSETİ YÖNTEMİ İLE TEDAVİ SONUÇLARI (Uzmanlık Tezi)

Detaylı

Çocuklarda ayak muayenesi

Çocuklarda ayak muayenesi TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2017; 16:383 388 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2017.53 DERLEME Çocuklarda ayak muayenesi Foot examination in children Namık Şahin

Detaylı

Kliniğimizde fetusun ikinci trimester ultrasonografik taramasında pes ekinovarus saptanan hastaların perinatal ve ortopedik sonuçları

Kliniğimizde fetusun ikinci trimester ultrasonografik taramasında pes ekinovarus saptanan hastaların perinatal ve ortopedik sonuçları Kliniğimizde fetusun ikinci trimester ultrasonografik taramasında pes ekinovarus saptanan hastaların perinatal ve ortopedik sonuçları Rauf Melekoğlu Sevil Eraslan Ebru Çelik Harika Gözde Gözükara Bağ İnönü

Detaylı

Patolojik yürüyüş ve özellikleri (uygulama ve beyin fırtınası) 5. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Patolojik yürüyüş ve özellikleri (uygulama ve beyin fırtınası) 5. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Patolojik yürüyüş ve özellikleri (uygulama ve beyin fırtınası) 5. hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Gövde lateral fleksiyonu yürüyüşü (Trendelenburg gait) Kalça abduktör kas zayıflığı Kalça

Detaylı

Serebral Palside Algoritmalar

Serebral Palside Algoritmalar Serebral Palside Algoritmalar Serebral Palside Kalça Takip Protokolü Abduksiyon açısı Reimer Kayma yüzdesi Serebral Palside Kalça Takip Protokolü (2-8 yaş) Kalça abduksiyonu > 45 o GMFCS I II GMFCS III

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 YÜRÜME ANALİZİ 2 YÜRÜME ANALİZİ Yürüyüş : Yer çekim merkezinin öne doğru yer değiştirmesi ile birlikte gövdenin ekstremitelerinin ritmik alternatif hareketleri olarak

Detaylı

Trans femoral (TF) protezler ile yürüyüş bozuklukları, nedenleri ve çözümleri 13.hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Trans femoral (TF) protezler ile yürüyüş bozuklukları, nedenleri ve çözümleri 13.hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Trans femoral (TF) protezler ile yürüyüş bozuklukları, nedenleri ve çözümleri 13.hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Sagital düzlemde TF protezle yürüyüş bozuklukları Dizde instabilite Güçlü

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

Çocuklarda ayağın radyografik değerlendirmesi. Radiographic evaluation of child s foot. Budak Akman, Melih Güven, Abdurrahman Onur Kocadal

Çocuklarda ayağın radyografik değerlendirmesi. Radiographic evaluation of child s foot. Budak Akman, Melih Güven, Abdurrahman Onur Kocadal TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2017; 16:389 398 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2017.54 DERLEME Çocuklarda ayağın radyografik değerlendirmesi Radiographic evaluation

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN Günlük yaşam aktivitelerinin gerçekleştirilmesi, büyük oranda eklemlerde yeterli hareket açıklığının olmasına bağlıdır. Bu

Detaylı

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Gonartroz, diz ekleminde progresif olarak ortaya çıkan kıkırdak yıkımı, osteofit oluşumu ve subkondral skleroz ile karakterize noninflamatuvar, kronik, dejeneretif bir hastalıktır.

Detaylı

HALLUKS VALGUSU OLAN HASTLARDA MC BRIDE VE CHEVRON YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI

HALLUKS VALGUSU OLAN HASTLARDA MC BRIDE VE CHEVRON YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI HALLUKS VALGUSU OLAN HASTLARDA MC BRIDE VE CHEVRON YÖNTEMLERININ KARŞILAŞTIRILMASI Çalışma Grubu Öğrencileri: Ayşegül Akçeli, Doruk Can Çelebi, Bengisu Kaya, Tuğba Yıldırım, Uğurum Yücemen Danışman: Doç.

Detaylı

TERMİNOLOJİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEKANİK DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

TERMİNOLOJİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEKANİK DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI TERMİNOLOJİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEKANİK DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Anatomik Duruş Yüzü karşıya bakan, topukları birleşik, kolları yanlarda ve avuç içleri öne bakar şekilde ayakta dik

Detaylı

PLAN AYAK BİLEĞİ VE AYAK YARALANMALARI. Epidemiyoloji. Anatomi. Anatomi. Ayak Bileğinin Bağları. Ayak Bileği Yaralanmaları

PLAN AYAK BİLEĞİ VE AYAK YARALANMALARI. Epidemiyoloji. Anatomi. Anatomi. Ayak Bileğinin Bağları. Ayak Bileği Yaralanmaları PLAN AYAK BİLEĞİ VE AYAK YARALANMALARI Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Dr. Engin ŞENAY 10.08.2010 Ayak Bileği Yaralanmaları 1. 2. Hikaye 3. Fizik Muayene 4. Görüntüleme 5. Travmalar,

Detaylı

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ Ş. NAZAN KOŞAR Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 1 SUNUM AKIŞI Kassal Analiz Gövde hareketlerinin kassal

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

Doğuştan çarpık ayak (DÇA), muhtemelen en. Doğuştan çarpık ayakta yumuşak doku cerrahisi. Surgical soft tissue treatment in congenital clubfoot

Doğuştan çarpık ayak (DÇA), muhtemelen en. Doğuştan çarpık ayakta yumuşak doku cerrahisi. Surgical soft tissue treatment in congenital clubfoot TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2015; 14:208 213 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2015.34 DERLEME Doğuştan çarpık ayakta yumuşak doku cerrahisi Surgical soft tissue

Detaylı

ALT EKSTREMİTE KLİNİK ANATOMİSİ. Doç. Dr. ERCAN TANYELİ

ALT EKSTREMİTE KLİNİK ANATOMİSİ. Doç. Dr. ERCAN TANYELİ ALT EKSTREMİTE KLİNİK ANATOMİSİ Doç. Dr. ERCAN TANYELİ Vücut ağırlığını ayakta durma, yürüme ve koşma sırasında taşır. Gluteal bölge Femoral bölge (uyluk) Bacak (cruris) Ayak Arterlerin palpasyonu A.femoralis:

Detaylı

YÜKSEK TİBİAL OSTEOTOMİ

YÜKSEK TİBİAL OSTEOTOMİ YÜKSEK TİBİAL OSTEOTOMİ Doç. Dr. Tahsin BEYZADEOĞLU Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD. Yüksek Tibial Osteotomi AMAÇ Mekanik yükü, hastalıklı bölgeden, daha sağlıklı bölgeye

Detaylı

Konjenital pe ekino varusun cerrahi tedavisi

Konjenital pe ekino varusun cerrahi tedavisi Acta Orthop. Traum. Turc. 21, 135-139, 1987 Konjenital pe ekino varusun cerrahi tedavisi Ali Biçimoğlu ( 1 ) i 983- i 986 yılları arasında Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde konjenital Pes Ekinovanıslu

Detaylı

Parsiyel ayak ve Syme protezleri ile yürüyüş bozuklukları ve çözümleri 8.hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Parsiyel ayak ve Syme protezleri ile yürüyüş bozuklukları ve çözümleri 8.hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Parsiyel ayak ve Syme protezleri ile yürüyüş bozuklukları ve çözümleri 8.hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Parsiyel ayak amputasyonlarında yürüyüşü etkileyen vegözardı edilmemesi gereken

Detaylı

Pes planovalgus deformitesi, çocukluk çağında

Pes planovalgus deformitesi, çocukluk çağında TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2017; 16:413 425 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2017.57 DERLEME Pes planovalgus Pes planovalgus Serkan Erkuş, Önder Kalenderer

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Alt Ekstremite Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 9. hafta Kalça eklemini önden kat eden kaslar M. iliopsoas, m. quadriceps femoris,

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

AYAK BİLEĞİ VE AYAK PROBLEMLERİ

AYAK BİLEĞİ VE AYAK PROBLEMLERİ AYAK BİLEĞİ VE AYAK PROBLEMLERİ Editör Prof. Dr. Nilgün BEK 2018 AYAK BİLEĞİ VE AYAK PROBLEMLERİ ISBN: 978-605-9160-84-1 Tüm hakları saklıdır. 5846 ve 2936 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasası gereği;

Detaylı

PES EKİNOVARUS TEDAVİSİNDE CSTR VE PMR AMELİYATLARININ SONUÇLARI VE KARŞILAŞTIRILMASI. (Uzmanlık Tezi) Dr. Gökmen DENİZ

PES EKİNOVARUS TEDAVİSİNDE CSTR VE PMR AMELİYATLARININ SONUÇLARI VE KARŞILAŞTIRILMASI. (Uzmanlık Tezi) Dr. Gökmen DENİZ T.C Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma hastanesi.ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Şef: Doç. Dr. Mücahit GÖRGEÇ PES EKİNOVARUS TEDAVİSİNDE CSTR VE PMR AMELİYATLARININ SONUÇLARI VE KARŞILAŞTIRILMASI

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI 1 T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI Staj Amaç ve Hedefleri: 1.Tıp Öğrencisi ortopedik bir hastaya yaklaşımını bilmeli ve tanı koyabilmeli. 2. Tıp Öğrencisi

Detaylı

TARSAL KOALİSYONLU HASTALARIMIZDA CERRAHİ TEDAVİ SONRASI ORTA DÖNEM SONUÇLARIMIZ

TARSAL KOALİSYONLU HASTALARIMIZDA CERRAHİ TEDAVİ SONRASI ORTA DÖNEM SONUÇLARIMIZ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BALTALİMANI METİN SABANCI KEMİK HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1. ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ KLİNİĞİ Klinik Şefi Doç. Dr. Vedat ŞAHİN TARSAL KOALİSYONLU HASTALARIMIZDA CERRAHİ

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

Ayak bileği ve distal tibia anatomisi

Ayak bileği ve distal tibia anatomisi TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2016; 15:158 165 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2016.21 DERLEME Ayak bileği ve distal tibia anatomisi Anatomy of ankle and distal

Detaylı

İMPİNGEMENT SENDROMU OLGULARINDA MR GÖRÜNTÜLEME

İMPİNGEMENT SENDROMU OLGULARINDA MR GÖRÜNTÜLEME T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği Şef: Dr. Bülent Saydam AYAK BİLEĞİ İMPİNGEMENT SENDROMU OLGULARINDA MR GÖRÜNTÜLEME ( Uzmanlık Tezi ) Dr. Halime

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI 1 Staj Amaç ve Hedefleri: 1.Tıp Öğrencisi ortopedik bir hastaya yaklaşımını bilmeli ve tanı koyabilmeli. 2. Tıp Öğrencisi

Detaylı

Doğuştan Kalça Çıkığı

Doğuştan Kalça Çıkığı Doğuştan Kalça Çıkığı Gelişimsel Kalça Çıkığı Prof. Dr. Necdet Altun Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Doğuştan Kalça Çıkığı Tanım Sınıflandırma Patoloji Tanı Tedavi Doğuştan Kalça Çıkığı / 2 Doğuştan Kalça

Detaylı

Artrogripozis Multipleks Konjenita

Artrogripozis Multipleks Konjenita Artrogripozis Multipleks Konjenita Önder Kalenderer*, Burak Önvural** Tanım İlk kez 1841 de Otto tarafından tanımlanan artrogripozis, ardından 1897 de Schanz tarafından multipl konjenital kontraktürler

Detaylı

Plato Tibia ve ÖĞRENCİ DERS NOTLARI. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

Plato Tibia ve ÖĞRENCİ DERS NOTLARI. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Plato Tibia ve Patella Kırıkları ÖĞRENCİ DERS NOTLARI Prof.Dr.Mehmet.Mehmet Rıfat R ERGİNER İ.Ü.Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Plato Tibia Kırıkları İnsidans Bütün

Detaylı

İliotibial Bant Sendromu

İliotibial Bant Sendromu İliotibial Bant Sendromu Doç. Dr.Tahsin Beyzadeoğlu Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Snapping Hip Kalça hareketlerinde ağrılı veya ağrısız atlama hissi, ses duyma

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

ALT EKSTREMİTE KEMİK YAPISI

ALT EKSTREMİTE KEMİK YAPISI ALT EKSTREMİTE Temelde alt ekstremitenin yapısı üst ekstremiteye benzer. Dik duruş sonucunda bacaklar üzerinde oluşan statik yüklenme, işlevsel gereksinimler nedeniyle, alt ekstremitede bazı yapısal değişikliklerin

Detaylı

FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon. Kalça Artroplastisi. emin ulaş erdem

FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon. Kalça Artroplastisi. emin ulaş erdem FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon Kalça Artroplastisi emin ulaş erdem GİRİŞ Kalça eklemi, insan vücudunda yüke en fazla maruz kalan eklemdir. Bu nedenle fonksiyonel yaşamda dejeneratif artrit açısından

Detaylı

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI Doç. Dr. Nuri Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı nuri.aydin@istanbul.edu.tr YARALANMA TravmaRk Ani fiziksel

Detaylı

Doğuştan Çarpık Ayaklı Hastalarda Ponseti Yöntemi ile Tedavi Sonuçlarımız

Doğuştan Çarpık Ayaklı Hastalarda Ponseti Yöntemi ile Tedavi Sonuçlarımız Doğuştan Çarpık Ayaklı Hastalarda Ponseti Yöntemi ile Tedavi Sonuçlarımız Ahmet Cemil Sökmen *, Savaş Güner **, Mehmet Fethi Ceylan **, Mehmet Ata Gökalp **, Seyyid Şerif Ünsal **, Abdurrahim Gözen **,

Detaylı

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır.

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Musculus sartorius; vücudun en uzun kasıdır. Spina iliaca anterior

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

Konjenital Skolyozda Kırmızı Bayraklar

Konjenital Skolyozda Kırmızı Bayraklar 23.Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi NECDET ALTUN Konjenital skolyoz / Pandora nın Kutusu Embriyojenik hata Omurgada Vertebralar İntraspinal Toraksta Diğer organ ve sistemlerde Tanı Süreç

Detaylı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı DİZ MUAYENESİ Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor yaralanması nasıl değerlendirilmelidir? Hedefe odaklanmış ayrıntılı bir yaralanma öyküsü Hedefe

Detaylı

EK-4 B GRUBU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TANI LİSTESİ A GRUBU

EK-4 B GRUBU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TANI LİSTESİ A GRUBU A GRUBU C71 Beyin malign neoplazmı D33 Beynin ve merkezi sinir sistemi diğer kısımlarının benign neoplazmı G11 Herediter ataksi G12.2 Motor nöron hastalığı G20 Parkinson hastalığı G24.8 Distoni, diğer

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

Erişkin kavus ayağı. Adult cavovarus foot. Kaya H. Akan

Erişkin kavus ayağı. Adult cavovarus foot. Kaya H. Akan TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2013; 12:433 446 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2013.52 DERLEME Erişkin kavus ayağı Adult cavovarus foot Kaya H. Akan S.B. İstanbul

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

SINIRLI YÜZEY DEĞİŞTİRME BAŞARILI MI?

SINIRLI YÜZEY DEĞİŞTİRME BAŞARILI MI? SINIRLI YÜZEY DEĞİŞTİRME BAŞARILI MI? Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD. tbeyzade@superonline.com Diz Osteoartriti Kıkırdak Lezyonları A la Carte

Detaylı

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula BACAK YARALANMALARI Gülçin BACAKOĞLU Giriş Alt bacak yaralanmaları daha sık görülür Tibia en sık kırılan kemiktir Beraberinde önemli yumuşak doku yaralanmaları oluşabilir Değerlendirmede hikaye ve FM önemlidir

Detaylı

TOTBİD Dergisi Sürekli Tıp Eğitimi TTB-STE Değerlendirme Soruları

TOTBİD Dergisi Sürekli Tıp Eğitimi TTB-STE Değerlendirme Soruları TOTBİD Dergisi Sürekli Tıp Eğitimi TTB-STE Değerlendirme Soruları TOTBİD Yeniden Belgelendirme Kuralları gereğince yanıtları dergimizin bu sayısındaki makaleler içinde yer alan aşağıdaki soruların yanıtlanıp

Detaylı

Pes ekinovarusta Turco operasyonun değerlendirilmesi

Pes ekinovarusta Turco operasyonun değerlendirilmesi Orijinal araştırma-original research Pes ekinovarusta Turco operasyonun değerlendirilmesi Evaluation of Turco s operation in pes equinovarus Hasan Özkan, Hayati Öztürk, Okay Bulut, S. Gündüz Tezeren, Zekeriya

Detaylı

Dr. Mehmet BAYDAR Baltalimanı Kemik Hastalıkları EAH El Cerrahisi Kliniği

Dr. Mehmet BAYDAR Baltalimanı Kemik Hastalıkları EAH El Cerrahisi Kliniği Dr. Mehmet BAYDAR Baltalimanı Kemik Hastalıkları EAH El Cerrahisi Kliniği 2015-2016 TOTDER-SET Toplantısı İSTANBUL 05.12.2015 Diğer Karpal Kemik Kırıkları Tüm kırıkların % 1,1 i - skafoid %68,2 - kapitatum

Detaylı

Doğuştan çarpık ayak cerrahi tedavisinde abdüktör hallusis tendon gevşetmesinin cerrahi sonrası adduktus deformitesi üzerine etkisi

Doğuştan çarpık ayak cerrahi tedavisinde abdüktör hallusis tendon gevşetmesinin cerrahi sonrası adduktus deformitesi üzerine etkisi ACTA ORTHOPAEDICA et TRAUMATOLOGICA TURCICA Acta Orthop Traumatol Turc 2009;43(6):491-496 doi:10.3944/aott.2009.491 Doğuştan çarpık ayak cerrahi tedavisinde abdüktör hallusis tendon gevşetmesinin cerrahi

Detaylı

Tarihçe 4. Ayak Bileğinin Anatomisi 5 Talus 6 Distal Tibia 6 Distal Fibula 7 Eklem Kapsülü 8 Ayak Bileği Bağları 8 Ayak Bileği Çevresindeki Yapılar 10

Tarihçe 4. Ayak Bileğinin Anatomisi 5 Talus 6 Distal Tibia 6 Distal Fibula 7 Eklem Kapsülü 8 Ayak Bileği Bağları 8 Ayak Bileği Çevresindeki Yapılar 10 GİRİŞ VE AMAÇ 3 GENEL BİLGİLER 4 Tarihçe 4 Ayak Bileğinin Embriyolojisi 5 Ayak Bileğinin Anatomisi 5 Talus 6 Distal Tibia 6 Distal Fibula 7 Eklem Kapsülü 8 Ayak Bileği Bağları 8 Ayak Bileği Çevresindeki

Detaylı

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI Supraspinatus kası Origo: Skapulanın supraspinöz fossası İnsersiyo: Humerus tuberkulum majus superior bölümü İnervasyon: Supraskapuler

Detaylı

Diz ekleminin hareketleri; fleksiyon ve ekstansiyon hareketleridir.

Diz ekleminin hareketleri; fleksiyon ve ekstansiyon hareketleridir. Articulatio coxae (kalça eklemi); articulatio spheroidea tipi eklemdir. Labrum articulare si (labrum acetabulare) vardır. Os coxa ile femur başı arasındadır. Bağları; capsula articularis, zona orbicularis,

Detaylı

ÜST EKSTREMİTEDE CERRAHİ YAKLAŞIMLAR TEORİK KURSU 30 EKİM 2015. Titanic Belek Kongre Merkezi Antalya

ÜST EKSTREMİTEDE CERRAHİ YAKLAŞIMLAR TEORİK KURSU 30 EKİM 2015. Titanic Belek Kongre Merkezi Antalya CERRAHİ YAKLAŞIMLAR TEORİK KURSU 30 EKİM 2015 Titanic Belek Kongre Merkezi Antalya EĞİTİM TOPLANTISI BAŞKANLARI: PROF. DR. SAİT ADA PROF. DR. METİN ESKANDARİ EĞİTİM TOPLANTISI SEKRETERİ: OP. DR. KEMAL

Detaylı

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni 44 yaş Erkek (İşçi) Şikayeti: Sağ Bacağında Şiddetli

Detaylı

Kalça eklemi mekaniği ve patomekaniği

Kalça eklemi mekaniği ve patomekaniği Kalça eklemi mekaniği ve patomekaniği Kalça eklemi; Amphiartoz tip bir eklemdir. 3 düzlemde serbest hareketli 3 düzlemin kesişmesiyle kalça ekleminin hareket merkezi meydana gelir. Asetabulumun pozisyonu;

Detaylı

OXFORD TIP YAYINLARI. Doğumsal Pes Ekinovarus (Congenital Clubfoot)

OXFORD TIP YAYINLARI. Doğumsal Pes Ekinovarus (Congenital Clubfoot) OXFORD TIP YAYINLARI Doğumsal Pes Ekinovarus (Congenital Clubfoot) Oxford New York Tokyo OXFORD UNIVERSITY PRESS 1996 Doğumsal Pes Ekinovarus Tedavinin temelleri İkinci Baskı IGNACIO V. PONSETI Professor

Detaylı

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ Alt ekstremitelere, alt taraf veya alt yanlar da denir. Alt taraflar, pelvisin (leğen) her iki yanına tutunmuş sağ ve sol olmak üzere simetrik iki sütun

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ALT TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ALT TARAF KASLARI Alt taraf kasları bulundukları yerlere göre dört gruba ayrılarak incelenir. 1-Kalça kasları (pelvis kasları) 2-Uyluk kasları 3-Bacak

Detaylı

Dr. İlker Akbaş Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servisi Antalya - Nisan 2018

Dr. İlker Akbaş Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servisi Antalya - Nisan 2018 Dr. İlker Akbaş Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servisi Antalya - Nisan 2018 Glenohumeral eklem çıkıkları Omuz eklemi (glenohumeral eklem) en sık çıkan eklem Tüm acil servis başvurularının %1,7 İki yaş grubunda

Detaylı

Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi

Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi Dr. Mustafa Akgün, Dr. Zehra Akgün, Dr. Christoph Garner Mentamove Eğitim Merkezi Bursa Turkiye Keyword: mentamove, diastomatomiyeli, postoperative

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3 Sorular SORU 1 Romatoid artrit ile psöryatik artritin birbirinde ayırt edilmesinde EN ÖNEMLİ radyografik özellik hangisidir? a. Uniform eklem aralığı daralmasının varlığı veya

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PLANTAR FASCİİTİS Lİ HASTALARDA EKSTRAKORPOREAL ŞOK DALGA VE DÜŞÜK YOĞUNLUKLU LAZER UYGULAMASININ AĞRI VE AYAK FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

FARKLI EKSTERNAL DESTEKLERİN AYAĞIN PEDOBAROGRAFİK PARAMETRELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

FARKLI EKSTERNAL DESTEKLERİN AYAĞIN PEDOBAROGRAFİK PARAMETRELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARKLI EKSTERNAL DESTEKLERİN AYAĞIN PEDOBAROGRAFİK PARAMETRELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Fzt. Banu (Karahan) ÜNVER Protez Ortez Biomekanik Programı

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR ANABİLİM DALI

BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR ANABİLİM DALI PES PLANUS OLAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FİZİKSEL UYGUNLUK DÜZEYİ, YAŞAM KALİTESİ VE BENLİK SAYGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ramazan BAYER BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR ANABİLİM DALI Tez Danışmanı Doç.

Detaylı

Köpek ve Kedilerde Malunion Olguları

Köpek ve Kedilerde Malunion Olguları Köpek ve Kedilerde Malunion Olguları Dokt. Öğr. Kıvanç İNAN Prof. Dr. Kemal YANIK T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ CERRAHİ ANABİLİM DALI TANIM Kırılan herhangi bir kemiğin anatomik olmayan

Detaylı

Doğuştan çarpık ayaklı olgularda Ponseti yöntemi ile tedavi sonuçları

Doğuştan çarpık ayaklı olgularda Ponseti yöntemi ile tedavi sonuçları Klinik ve Deneysel Araştırmalar Dergisi / 2011; 2 (1): 30-34 Journal of Clinical and Experimental Investigations ORIGINAL ARTICLE / ÖZGÜN ARAŞTIRMA Doğuştan çarpık ayaklı olgularda Ponseti yöntemi ile

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

Ön ayak deformiteleri Orta ayak deformiteleri Arka ayak deformiteleri

Ön ayak deformiteleri Orta ayak deformiteleri Arka ayak deformiteleri AYAK DEFORMİTELERİ Ön ayak deformiteleri Orta ayak deformiteleri Arka ayak deformiteleri ÖN AYAK DEFORMİTELERİ ÖN AYAK DEFORMİTELERİ *METATARSALJİ *PARMAK DEFORMİTELERİ Halluks Rigidus Tokmak Parmak Çekiç

Detaylı

AYAK AĞRISI VE PEDOBAROMETRİK DEĞERLENDİRME

AYAK AĞRISI VE PEDOBAROMETRİK DEĞERLENDİRME AYAK AĞRISI VE PEDOBAROMETRİK DEĞERLENDİRME Ayak Basınç Ölçümü Değerlendirmesi Kişiye Özel Tabanlık Verilmesi Prof. Dr. Lale CERRAHOĞLU Ayak Sağlığı Ünitesi-Pedobarometri Laboratuvarı Sorumlusu Tedaviye

Detaylı

TİBİALİS POSTERİOR KAS YORGUNLUK PROTOKOLÜNÜN STATİK VE DİNAMİK AYAK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

TİBİALİS POSTERİOR KAS YORGUNLUK PROTOKOLÜNÜN STATİK VE DİNAMİK AYAK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TİBİALİS POSTERİOR KAS YORGUNLUK PROTOKOLÜNÜN STATİK VE DİNAMİK AYAK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ Fzt. Azize Reda CAFEROĞLU TUNÇ Protez Ortez ve Biyomekanik

Detaylı

Anatomi bir tanım bilimidir. anlamlı terimler kullanılır.

Anatomi bir tanım bilimidir. anlamlı terimler kullanılır. ANATOMİK TERİMLER VE KAVRAMLAR Anatomi bir tanım bilimidir. Vücudun bütününe ve yapıların birbirlerine göre olan pozisyonlarını belirlemek için tek anlamlı terimler kullanılır. Anatomik pozisyon Ayakta

Detaylı

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar Yüzeysel gluteal kaslar M. gluteus maximus Os ilium un dış yüzü Os sacrum, coccyx Lig. sacrotuberale Tuberositas glutea Tractus iliotibialis UYLUĞUN EN GÜÇLÜ EKTENSORU M.ILIOPSOAS IN ANTOGONISTİ UYLUĞA

Detaylı

TOTBİD DERGİSİ. Editör / Editor Önder Kalenderer

TOTBİD DERGİSİ. Editör / Editor Önder Kalenderer ISSN - 1303-6343 TOTBİD DERGİSİ TÜRK ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ BİRLİĞİ DERNEĞİ DERGİSİ Yılda altı kez yayımlanır / Published six times a year Cilt (Volume) 14 Sayı (Number) 3 Mayıs (May) 2015 Türk Ortopedi

Detaylı