T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu"

Transkript

1 T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu SEÇMELİ DERSLER VE İÇERİKLERİ GÜZ-BAHAR-YAZ DÖNEMİ ISG500 İş Sağlığı ne Giriş İçerik: Anatomi ve vücut mekanizmaları. İş istasyonu ve ekipman tasarımı için antropometrik prensipler. Fizyolojik iş yükü. İş kapasitesi. Fiziksel çevre dizaynı. İnsan-makine etkileşimi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği. İş organizasyonu. İş sağlığı kavramı, tarihsel gelişimi ve değişimi, iş ile insan sağlığı arasındaki etkileşimler, iş verimini artırmayı etkileyen etmenler, çalışanlarda risk grupları. İş sağlığının önemi, Ülkemizde İş sağlığının genel görünümü, İş sağlığının temelleri, Meslek hastalığının tanımı, İş ile ilgili hastalıklar-nedenleri ve korunma yolları, Meslek hastalıkları ile ilgili kimyasal, Fiziksel ve biyolojik riskler, İş Kazaları, İş sağlığı ölçütleri ve kullanım alanları, Sağlık güvenlik hakkı, Güvenlik kültürü kavramı. Kişisel koruyucu donanımların uygulamada kullanım alanları. ISG502 İş Hijyeni İçerik: Hijyen Tanımı. Ürün Hijyeni. İş Hijyeni ve amaçları, Endüstriyel Hijyenin konuları. İSG Uzmanı ve İş Yeri Hekiminin Sorumlulukları. Mevzuatta İş Hijyeni. İş Hijyeni Programı adımları. Ortam Hijyeni. Kimyasal, Biyolojik, Fiziksel ve Ergonomik Tehlikeler ve Değerlendirilmeleri. Ölçüm ve Kontrol Yöntemleri. Fiziksel ve Biyolojik Etmenlere Yönelik Hijyen Önlemleri. Laboratuvarda Alınması Gereken Önlemler. Fiziksel Etkenlere Bağlı Meslek Hastalıkları. Biyolojik Etkenlere Bağlı Meslek Hastalıkları. İş Hijyeni İle İlgili Mevzuat. ISG504 Kişisel Koruyucu Donanımlar İçerik: Kişisel koruyucu donanımların (KKD) genel tanımı ve kapsamı, yapılacak çalışma şartlarına göre KKD lerin sınıflandırılması, kişilere göre seçim faktörleri, KKD lerin kullanımında dikkat edilecek hususlar, KKD lerin sahip olması gereken standart özellikler, KKD kullanımında risk analizi, KKD ile ilgili mevzuat ve kanunlar hakkında bilgi, kullanımda çalışan ve işverenin sorumlulukları, KKD kullanımında karşılaşılacak özel durumlar, Baş Koruyucuları, Kulak Koruyucuları, Göz ve Yüz Koruyucuları, Solunum Sistemi Koruyucuları, Gövde ve Karın Bölgesi Koruyucuları, El ve Kol Koruyucuları, Ayak ve Bacak Koruyucuları, Cilt Koruyucuları, Vücut Koruyucuları.

2 ISG506 Ergonomi İçerik: Ergonominin tanımı tarihçesi, Ergonominin Anatomik, Fizyolojik ve Psikolojik bileşenleri; Antropometri, kuvvet uygulaması, enerji sağlanması, iş fizyolojisi, beceri psikolojisi, çalışma ortamında psikolojik parametreler. Çalışma ortamlarında kullanılan kişisel koruyucu donanımların uygunluk kontrolü. ISG508 İş Kazaları, Acil Durum ve Kriz Yönetimi İçerik: İş kazaları ve güvenlik, Kaza sebepleri, Kazadan korunma yöntemleri, Güvenlik ve Sağlık İşaretleri, Kimyasallar ve Tehlikeleri, Taşıma ve Depolama, Kişisel Koruyucu/ Donanım ve Güvenli İş Ekipmanı Kullanımı, Yangın ve Güvenlik Sistemleri, radyolojik güvenlik, Acil Durumlar, İlkeleri, Kavram Terimler, Tanımlar, Standartlar ve Yasal Mevzuat, Acil Durum Yönetim Döngüsü, Acil Durumu Önlemek (planlama-organizasyon), Acil Durumlarda Risklerin Analizi, Acil Durumu Yönetme, Normal Duruma Dönüş. ISG510 Maden İşyerlerinde İş Sağlığı İçerik: Yeraltı ve yerüstü maden işletmeleri, Sondaj ile maden çıkarılan işletmeler, Yerüstü madenlerde çalışmalar, Maden işletmelerinde kullanılan makineler ve özellikleri, Tozla mücadele, Madenlerde havalandırma, Grizu ve toz patlamaları, Delme, patlatma, Madenlerde göçükler, toprak kayması ve su baskınları, Teknik nezaretçilik işlemleri, Çukurlar, Kuyular,,Patlayıcı madde özellikleri ve ateşleme, Maden yolları güvenliği, Basamak ve şev güvenliği, Halatlarda güvenlik, Madenlerde malzeme ve insan nakliyesi güvenliği, İlgili mevzuat. ISG514 Üretim Teknolojilerinde İş Sağlığı İçerik: Kaynak işlerinde, kaldırma araçlarında, motorlu araçlarda, el aletlerinde ve bakım-onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği. Havalandırma ve iklimlendirme prensipleri, basınçlı kaplarda iş sağlığı ve güvenliği, elle kaldırma ve taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği, iş ekipmanlarının tasarım, imalat ve kullanımında iş sağlığı ve güvenliği konuları işlenecektir. ISG516 İş Güvenliği Yönetim Sistemleri İçerik: Yönetim sisteminin temelleri, Tehlike ve Risk kavramları, İş Sağlığı Yönetim Sistemi(OHSAS 18001), Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001), Tümleşik Yönetim Sistemleri, Yönetim Sistemi Denetimi, YS Uygulama Sorunları, Olay İncelemeleri.

3 ISG512 Gıda Sanayiinde İş Sağlığı ve Güvenliği İçerik: İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gıda sanayinin tarihi gelişimi, genel bilgiler, iş güvenliği kavramı, iş kazalarının tanımı, nedenleri ve önleme yöntemleri, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliği çalışmalarının ekonomik açıdan önemi, iş kazalarının oluşumu ve sınıflandırılması, tehlikeler ve tehlike çeşitleri, kaza araştırmalarında yöntem ve çözümler. ISG501 Risk Yönetimi İçerik: Öğrencilerin mesleki yaşamlarında; risk yönetiminin temel ilkelerini içselleştirmiş olarak ve farklı alanlardaki riskleri ve bu riskleri azaltmak üzere gerçekleştirilen risk yönetimi uygulamalarını öğrenmiş olarak, hayata geçirmelerine imkan tanımak amaçlanmaktadır. Risk Yönetiminin Temel Bileşenleri, Risk Yönetiminin Temel Adımları, Risklerin ölçeklendirilmesi, Risk Tanımlama Teknikleri, Risk Kontrol Yöntemleri, Türkiye ve Dünyada Risk Kontrol uygulamalarına değinilecektir ISG503 İş Sağlığı ve İlk Yardım İçerik: İş sağlığı temel bilgileri, Meslek hastalıkları ve iş kazaları, İşçi sağlığı konusunda yapılaması gereken görevler. Vücudun tanımı, önemli işlevleri ve ilk yardım tarifi, İlk Yardım Aşamaları, Uygun Acil Tıbbi Sistemin Belirlenmesi ve tatbik edilmesi, Acil İlk Yardım Teknikleri, Normal vücut fonksiyonları, Kalp Krizi ve Felç Durumunda İlk Yardım, Solunum sağlanması ve kalp masajı, Burun Kanamalarında İlk Yardım, Karbon monoksit Zehirlenmelerine Karşı ilk Yardım, Yanık Çeşitleri ve yapılacak ilk yardım, Kanamanın durdurulması ve dış etkenlerden korunması, Donmalar ve İlk yardım, Zorlanma ve Burkulmalarda İlk Yardım, Kırıklarda İlk yardım, Kafa, Boyun ve Belkemiği Yaralanmaları, Zehirlenme, Şokun Önlenmesi, Kaza Sonucu Oluşan Yaralanmalar ve İlk yardım. ISG505 İş Ekipmanlarının Tasarım, İmalat ve Kullanımında İş Sağlığı İçerik: İşyerlerinde kullanılan iş ekipmanlarının tasarım aşamasından başlamak üzere imalat ve kullanımı hakkında dikkat edilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği hususlarında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. ISG507 Yangın ve Güvenlik Sistemleri İçerik:Yangın Tanımı ve Nedenleri. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve İncelenmesi. Görev Yetki ve Sorumluluk. Binaların Kullanım Sınıfları. Bina Tehlike Sınıflandırılması. Binalara İlişkin Genel Yangın Güvenliği. Bina Taşıyıcı Sistem Stabilitesi. Bölmeler, Çatılar ve Cepheler. Yangın Bölmeler. Yangın Duvarları. Binalarda Kullanılacak Yapı Malzemeleri. Kaçış Yolları, Kaçış Merdivenleri ve Özel Durumlar. Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Hususlar.

4 Kazan Daireleri, Yakıt Depoları ve Sobalar. Sığınaklar, Otoparklar, Mutfaklar ve Çatılar. Asansör, Paratoner, Transformatör ve Jeneratör. Elektrik Tesisatı, Acil Durum Aydınlatması, Yangın Algılama, Uyarı Sistemleri, Periyodik Testler, Bakım ve Denetim. Duman Kontrolü, İklimlendirme ve Havalandırma Tesisatı, Basınçlandırma Sistemi. Yangın Söndürme Sistemleri. Köpüklü, Gazlı ve Kuru Tozlu Sabit Söndürme Sistemleri. Tehlikeli Maddelerin Depolanması ve Kullanılması. Yangın Güvenliği Sorumluluğu. ISG509 İş Sağlığı nde İstatistik İçerik: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları sürekli hale getirmek ve iş kazası ile meslek hastalıkları oranlarını daha az düzeye indirebilmek için, sonuçların düzenli tutulması ve istatistik çalışmalarına önem verilmesi gerekir. Elde edilen istatistikler, mevcut durumun ortaya konulmasının yanı sıra karar alıcılara yol gösterici olması açısından önem arz etmektedir. ISG511 Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı İçerik: Elektrik tesislerinde güvenlik, Elektrik işlerinde bakım onarım, Elektrik iç tesislerinde güvenlik ve patlayıcı ortamlar, Statik elektrik, Yıldırımdan korunma, Topraklama tesisatı Elektrik tesisatının kontrolü, İlgili güncel mevzuat. ISG513 Kimya Sanayiinde İş Sağlığı İçerik: Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (MSDS), Kimyasalların üretimi, taşınması, depolanması ve kontrolü, Kimyasalların üretiminde süreç kontrolü ve algılama donanımları, Kimyasalların isimlendirilmesi, etiketlenmesi ve sınıflandırılması, Kanserojen, mutajen ve toksik maddeler Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı kimyasal maddeler, Patlamadan korunma dokümanı ve patlayıcı ortamlarda kullanılacak makine ve teçhizat, Asbest ve diğer lifli kimyasal maddeler, Güncel mevzuat. ISG515 Epidemiyoloji İçerik: İş Sağlığı konusunda epidemiyolojik araştırma yöntemleri, Bilimsel yöntemin tanımlanması, yöneylem araştırma yönteminin tanımlanması, Enine kesit, Analitik ve kohort araştırma yöntemlerinin tanımlanması ve uygulanması. ISG517 İnşaat İşyerlerinde İş Sağlığı İçerik: İnşaat İşlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Kazı İşlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Betonarme Kalıbı Yapımı ve Sökümünde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Merdivenlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. İnşaat İşlerinde Meslek Hastalıkları. Genel İSG ve Yapı İşlerinde İSG'nin Farkı.

5 ISG519 Laboratuvar Güvenliği İçerik: Laboratuvarlarda yapılan analizin özelliklerine göre (fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik) laboratuvarların planlanması ve çalıştırılması, Özel çevre koşulları gerektiren analizlerin bu koşulları kontrol etmeye yarayan alet ekipmanlar ile planlanması, Laboratuvarların işleyişini olumsuz yönde etkileyen toz, nem, buhar, titreşim, sıcaklık, elektromanyetik etkenler ve zararlı canlılar gibi olumsuz etmenlerden korunma yöntemleri ve alınacak önlemler, Laboratuvarlarda kimyasal, biyolojik ve fiziksel riskler ile ilgili temel bilgiler, kimyasal ve biyolojik maddelerin depolanması ve taşınması, laboratuvarda uyulması gereken başlıca güvenlik kuralları ve acil durumlarda uyulması gereken kurallar, Acil durumlarda uygulanacak ilk yardım talimatlarının uygulanma şekilleri, Personelin iş güvenliği için uygun giysi ve donanım kullanımı ile ilgili bilgiler anlatılacaktır. ISG520 Gıda Sanayi İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı İçerik: İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gıda sanayini ilgilendiren yasal düzenlemeler ve ilgili mevzuat, bunların gıda sanayinde uygulanması mevzuat, yasal hakların kullanılması. ISG544 Metal İşlerinde İş Sağlığı İçerik: Malzemelerin özellikleri ve çeşitleri. Yapı özellik ilişkileri. Malzemelerin mekanik, elektriksel, magnetik, optik ve diğer fiziksel özellikleri. Difüzyon. Korozyon. Malzeme muayene laboratuvarı. Test yöntemleri. Mühendislik malzemeleri. Metal seramik ve polimerler. Metal Sektöründe iş sağlığı ve güvenliği, sektördeki iş kazaları. Demir çelik sektöründe iş kazaları. Alüminyum sektöründe iş sağlığı ve güvenliği. Torna tezgahında isg. Araştırma yöntemleri, istatistiğin temeli ve önemi. Merkezi eğilim ve dağılım ölçüleri, veri düzenleme, tablo ve grafiklerle ilgililere sunma, analiz yapma ISG 546 Endüstriyel Uygulamalarda Yüksek Riskli İşler İçerik: Yüksek Tehlikeli endüstri işlerinde kişisel koruyucu donanımlar, Çimento Sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği, Hazır Beton tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği, Taş ocaklarında iş sağlığı ve güvenliği, Kırma, boyutlandırma, eleme torbalama tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği, mermer kesme ebatlama tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği, kimyasal kullanımında iş sağlığı ve güvenliği, patlayıcıların kullanımında iş sağlığı ve güvenliği, el aletlerinin kullanımında iş sağlığı ve güvenliği, vardiyalı ve gece çalışmada iş sağlığı ve güvenliği, sağlık ve güvenlik işaretleri.

6 ISG547 Yapı İşlerinde İSG ve Risk Değerlendirmesi İçerik: İnşaat İşlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Kazı İşlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Betonarme Kalıbı Yapımı ve Sökümünde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Merdivenlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri. Risk Yönetiminin Temel Bileşenleri, Risk Yönetiminin Temel Adımları, Risklerin ölçeklendirilmesi, Risk Tanımlama Teknikleri, Risk Kontrol Yöntemleri, Türkiye ve Dünyada Risk Kontrol uygulamaları. ZORUNLU DERSLER VE İÇERİKLERİ GÜZ-BAHAR-YAZ DÖNEMİ ISG548 İş Kazaları ve Araştırma 7 Teorik 0 Uygulama 3 Teknikleri İçerik: : İş kazaları ve güvenlik, Kaza sebepleri, Kazadan korunma yöntemleri, Güvenlik ve Sağlık İşaretleri, Kimyasallar ve Tehlikeleri, Taşıma ve Depolama, Kişisel Koruyucu/ Donanım ve Güvenli İş Ekipmanı Kullanımı, Yangın ve Güvenlik Sistemleri, radyolojik güvenlik, Acil Durumlar, İlkeleri, Kavram Terimler, Tanımlar, Standartlar ve Yasal Mevzuat, Acil Durum Yönetim Döngüsü, Acil Durumu Önlemek (planlama-organizasyon), Acil Durumlarda Risklerin Analizi, Acil Durumu Yönetme, Normal Duruma Dönüş. Araştırma tekniklerine giriş, temel kavramlar, bilgi, bilim, araştırma, literatür taraması, referans kaynaklara ulaşma metodları, problem ve konu seçimi, tez, hipotez, verilerin toplanma metodları, teorik araştırma, uygulamalı araştırma, deneysel çalışmalar, sonuçların raporlanması, dönem projesi hazırlama, sunu hazırlama, yayın etiği. ZORUNLU DERSLER VE İÇERİKLERİ GÜZ-BAHAR-YAZ DÖNEMİ ISG 591 Dönem Projesi I 10 Teorik 0 Uygulama 0 İçerik: Bu ders kapsamında öncelikle danışmanla birlikte İSG alanında çalışılacak proje konusu belirlenir. Her öğrencinin hazırlayacağı proje orjinal ve özgün olmalıdır. Hazırlanan proje, öğrencinin araştırma ve analiz etme yeteneklerini yansıtmalı, bir yandan da öğrencinin uzmanlık alanıyla ilgili pratik uygulamalar da içermelidir. ZORUNLU DERSLER VE İÇERİKLERİ GÜZ-BAHAR-YAZ DÖNEMİ ISG 592 Dönem Projesi II 10 Teorik 0 Uygulama 0 İçerik: Öğrencinin derslerde gördüğü İSG konulardan biri üzerinde veya farklı bir yeni konu üzerinde araştırma yapmasını sağlamak, literatür taraması yoluyla bilgi ve dokümanı belirli bir disiplin içerisinde bir araya getirmesini sağlamak, elde edilen bilgilerin bir proje halinde düzenlenmesini ve başkalarının da yararlanacağı bir biçimde sunulması.

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı Anabilim Dalı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu SEÇMELİ DERSLER VE İÇERİKLERİ ISG500 İş Sağlığı ne 10 Teorik 3 Uygulama

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Başkanlığı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Başkanlığı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ İSG 500 Lisansüstü Proje (Zorunlu) İSG 501 İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku (Zorunlu) İSG 502 İş Sağlığı (Zorunlu) İSG 503 İş Güvenliği

Detaylı

Konunun genel amacı. Yüz yüze / toplam ders saati

Konunun genel amacı. Yüz yüze / toplam ders saati 1 / Açılış, Tanışma, Programın Tanıtımı ve Ön Test Uygulaması Yüz yüze eğitim programının açılışında, programın tanıtımı ve katılımcıların ve eğiticinin tanışmasını sağlayarak olumlu bir eğitim ortamı

Detaylı

İş Güvenliği Uzmanlığı Standart Eğitim Programı

İş Güvenliği Uzmanlığı Standart Eğitim Programı İş Güvenliği Uzmanlığı Standart Eğitim Programı Eğitim programının genel amacı: İş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis veya teknik elemanlara, mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilmeleri için

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

İZLEME VE ÖLÇME PLANI

İZLEME VE ÖLÇME PLANI İZLEME VE ÖLÇME PLANI KONTROL / ÖLÇÜM / RAPOR / İZLEME İSG Faaliyet Planı YASAL YÜKÜMLÜLÜK MADDELERİ SORUMLU PERİYODU Madde: 15 Gerçekleşen Kontrol Tarihi Gelecek Kontrol Tarihi AÇIKLAMA Gerekli görüldüğünde

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa YAĞIMLI A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğiticisi Doç. Dr. Hakan TOZAN İş Sağlığı ve Güvenliği Eğiticisi İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ AÇIKLAMALI SORULARLA

Detaylı

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI SERTİFİKASI NEDİR? Bu programın amacı, iş güvenliği uzmanı olmak isteyen

Detaylı

2 - İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron SANAL DERSLİK 3 - İş Sağlığı Ve Güvenliğine Genel Bakış

2 - İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron SANAL DERSLİK 3 - İş Sağlığı Ve Güvenliğine Genel Bakış Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı 0 Aralık 205 0:00 :00 2:00 3:00 4:00 Aralık 205 Cuma :00 2:00 3:00 4:00 5:00 6:00 2 Aralık 205 Cumartesi 0:00 :00 2:00 3:00 4:00 3 Aralık 205 0:00 :00 2:00 3:00 Drs.

Detaylı

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı UE Uyg. Şkl.

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı UE Uyg. Şkl. Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı UE Uyg. Şkl. 05 Aralık 2013 Perşembe 17:00 SANAL DERSLİK - 1 2 - İş Sağlığı Ve nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi 3 - İş Sağlığı Ve ne Genel Bakış Ve Güvenlik Kültürü

Detaylı

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 22 Ağustos 2013 Perşembe

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 22 Ağustos 2013 Perşembe Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 22 Ağustos 2013 Perşembe UE Uyg. Şkl. 15:00 SANAL DERSLİK - 1 2 - İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Senkron 16:00 SANAL DERSLİK

Detaylı

2 - İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi. Genel Bakış Ve Güvenlik Kültürü

2 - İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi. Genel Bakış Ve Güvenlik Kültürü Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 03 Eylül 2014 Çarşamba 04 Eylül 2014 Perşembe 05 Eylül 2014 Cuma UE Uyg. Şkl. 2 - İş nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi 3 - İş ne Genel Bakış Ve Güvenlik

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl.

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. 05 Şubat 2015 Perşembe 06 Şubat 2015 Cuma 2 - İş Sağlığı nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron 3 - İş Sağlığı ne Genel Bakış Ve

Detaylı

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl.

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. 12 Ağustos 2015 Çarşamba 2 - İş Sağlığı Ve nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron 10:00 SANAL DERSLİK 1 3 - İş Sağlığı Ve ne Genel

Detaylı

2016 İş Güvenliği Eğitim Programı

2016 İş Güvenliği Eğitim Programı 2016 İş Güvenliği Eğitim Programı Eğitmen Kemal ÜÇÜNCÜ,Mak.Müh.MSc. 1984 Yılında İ.T.Ü Makine Fakültesinden mezun oldu. Yeni Yüzyıl Üniversitesinde İş Sağlığı ve Güvenliği,Beuth Üniversitesi-Berlin de

Detaylı

PERİYODİK KONTROL VE İŞ HİJYENİ

PERİYODİK KONTROL VE İŞ HİJYENİ PERİYODİK KONTROL VE İŞ HİJYENİ İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde

Detaylı

DIŞ KAYNAKLI GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ

DIŞ KAYNAKLI GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ 5393 Belediye Kanunu 03.07.25 Arşiv Sorumlusu www.basbakanlik.gov.tr 5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunu 10.07.24 Arşiv Sorumlusu 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20.06.2012 Arşiv Sorumlusu TS 12174 Şehir

Detaylı

Kaynakların Derslere Göre Dağılımı

Kaynakların Derslere Göre Dağılımı pozitifakademi.org Uzaktan Eğitim Sitesi Kaynak Listesi Görsel materyaller, e-dokümanlar, Pozitif Ltd. Şti. Eğitmenlerince hazırlanmış olup, telif hakları Pozitif Ltd. Şti.ne aittir. Dokümanların hazırlanmasında,

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİMİ DERS PROĞRAMI

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİMİ DERS PROĞRAMI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİMİ DERS PROĞRAMI Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. 22 Kasım 2016 Salı 2 - İş Sağlığı Ve nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron

Detaylı

kurumsal Necati ALOĞLU Entepe OSGB En Tepe Sağlık ve İş Güvenliği Hiz. Tic. Ltd. Şti

kurumsal Necati ALOĞLU Entepe OSGB En Tepe Sağlık ve İş Güvenliği Hiz. Tic. Ltd. Şti kurumsal 2001 yılından beri kurumsal firmalara Kalite, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri başta olmak üzere Eğitim, Yönetim ve Danışmanlık hizmetleri sunduk. MEB onaylı mesleki eğitimler verdik.

Detaylı

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ: MEGA çözümler için TEK ortağınız. Tehlike sınıfınızı biliyor musunuz?

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ: MEGA çözümler için TEK ortağınız. Tehlike sınıfınızı biliyor musunuz? ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak siz değerli danışanlarımızın İş güvenliği Uzmanı,

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI. B. İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alır.

MODÜL BİLGİ SAYFASI. B. İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alır. MODÜL SYFSI MODÜLÜN DI : İŞ SĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MODÜLÜN SÜRESİ : 12 ders saati MODÜLÜN MCI : Bireye, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması amaçlanmaktadır.

Detaylı

...İŞLETMENİZİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN BAKIM YAPTIRDINIZ MI? Sayın İlgili;

...İŞLETMENİZİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN BAKIM YAPTIRDINIZ MI? Sayın İlgili; 11.09.2014 Sayın İlgili; Değişik sektörlerde, birbirlerinden farklı özellikte çalışma şartlarına sahip işletmelerin çalışmalarını gerçekleştirirken, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli

Detaylı

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü DEĞERLERİMİZ 2 VİZYONUMUZ Müşterilerimizin beklentilerini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyip mükemmel çözümler sağlayarak,

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI BİLİŞİM İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gereken tüm hizmetleri

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü ÇEVRE ANALİZLERİ... Emisyon Ölçüm ve Analizleri Çevresel Gürültü ve Titreşim Ölçümleri İmisyon Ölçümleri Su, Atık Su ve Deniz Suyu Analizleri Atık Yağ Analizleri Atık Analizleri Toprak Analizleri Arıtma

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş İSG 501 1 + 0 1,0 1,0. Anlatma,tartışma,soru-cevap,grup çalışmaları, vaka çalışmaları. Yrd. Doç. Dr.

İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş İSG 501 1 + 0 1,0 1,0. Anlatma,tartışma,soru-cevap,grup çalışmaları, vaka çalışmaları. Yrd. Doç. Dr. İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş İSG 501 1 + 0 1,0 1,0 Anlatma,tartışma,soru-cevap,grup çalışmaları, vaka çalışmaları İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Dünyadaki gelişimi, Ülkemizdeki gelişimi,

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ BİLİRKİŞİLİK/KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİLİĞİ EĞİTİMİ 1- TMMOB Mevzuatı-Maden Mühendisleri Odası Mevzuatı 2- Bilirkişilik Mevzuatı 3- Hukuk Davalarında Bilirkişilik 4- Ceza Davalarında Bilirkişilik 5- İdari

Detaylı

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 1 GÜNDEM Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 2 RİSK ANALİZİNDE YASAL DURUM 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi, kontrol,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş Birinci Bölüm ERGONOMİYE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Giriş Birinci Bölüm ERGONOMİYE GİRİŞ İÇİNDEKİLER Giriş... 1 Birinci Bölüm ERGONOMİYE GİRİŞ I. Ergonomi... 5 II. Ergonomist... 7 III. Ergonominin Tarihi Gelişimi... 7 A. Dünya da Ergonominin Gelişimi... 8 B. Türkiye de Ergonominin Durumu...

Detaylı

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız.

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız. DİKKAT!!!! İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMAYA BAŞLAMADINIZ MI???? İşyeriniz Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işler kapsamında ise ya da, İşyeriniz Az Tehlikeli İşler kapsamında ancak çalışan sayınız 50 nin üstünde

Detaylı

. RĠSK DEĞERLENDĠRME ÖN FORMU

. RĠSK DEĞERLENDĠRME ÖN FORMU Analiz Ekibi: Sıra No Tehlikeli Durum/DavranıĢ Olası Sonuç/RĠSK Mevcut Önlemler Olasılık RĠSK BĠLEġENLERĠ ġiddet Derecesi Risk Derecesi Önlem 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Sıra No 1 ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri ve koşulları inceleyen bilim dalı olarak

Detaylı

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu.

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu. SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİMLERİ (ZORUNLU) Revizyon No 0 09.02.205 Revizyon i 02.0.208 Sayfa No Sayfa /2 Yılı:208 in Adı/Genel / in Yer Yöntemi Grup Kodu Temel Kalite i ın Şubat 0,20,30 ların Önlenmesi

Detaylı

Drs.Bş.Saati Derslik Adı Ders Adı Drs.Uyg.Şkl. UE Uyg.Şkl. Eğitici 1. Yedek Eğitici 2. Yedek Eğitici

Drs.Bş.Saati Derslik Adı Ders Adı Drs.Uyg.Şkl. UE Uyg.Şkl. Eğitici 1. Yedek Eğitici 2. Yedek Eğitici 02 Mart 2013 Cumartesi 15:00 SANAL DERSLİK 2 - İş Sağlığı Ve nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi 16:00 SANAL DERSLİK 3 - İş Sağlığı Ve ne Genel Bakış Ve Güvenlik Kültürü 17:00 SANAL DERSLİK 3 - İş Sağlığı

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni Yasal Süreç İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği: RG 09.12.2003/25311

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI DERS PROGRAMI

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI DERS PROGRAMI Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı 24 Şubat 2016 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI DERS PROGRAMI Drs. Uyg. Şkl. UE Uyg. Şkl. 2 - İş Sağlığı nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Asenkron 3 - İş Sağlığı ne Genel

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi; işyerlerinde çalışanların maruz kalabilecekleri endüstriyel kirlenmelerin (Ör: gürültü, kimyasal gazlar, tozlar vb.) iş sağlığı ve güvenliği mevzuatları

Detaylı

Drs.Bş.Saati Derslik Adı Ders Adı Drs.Uyg.Şkl. UE Uyg.Şkl. Eğitici 1. Yedek Eğitici 2. Yedek Eğitici

Drs.Bş.Saati Derslik Adı Ders Adı Drs.Uyg.Şkl. UE Uyg.Şkl. Eğitici 1. Yedek Eğitici 2. Yedek Eğitici 26 Şubat 2013 Salı 15:00 SANAL DERSLİK 2 - İş Sağlığı Ve nin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi 16:00 SANAL DERSLİK 3 - İş Sağlığı Ve ne Genel Bakış Ve Güvenlik Kültürü 17:00 SANAL DERSLİK 3 - İş Sağlığı

Detaylı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı 1 İÇİNDEKİLER İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?... Kurum tehlike sınıfı belirleme... Çalışan temsilcisi belirleme. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimyasal Maddeler Tehlikeli Kimyasal Maddeler Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde

Detaylı

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ 1 / 14 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

SİZ DÜŞÜNMEYİN, BİZ VARIZ

SİZ DÜŞÜNMEYİN, BİZ VARIZ SİZ DÜŞÜNMEYİN, BİZ VARIZ Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biri Ç alışma hayatında işletme sahiplerinin çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini sağlamaları ise; hem

Detaylı

(01.09.2014-16.09.2014-30.09.2014) C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitim Programı (Yeni) (UE + ÖE) (27107)

(01.09.2014-16.09.2014-30.09.2014) C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitim Programı (Yeni) (UE + ÖE) (27107) (01.09.2014-16.09.2014-30.09.2014) C Sınıfı İş Uzmanlığı Temel Eğitim Programı (Yeni) (UE + ÖE) () Çarşamba, 27 Ağustos, 2014 / 23:38.37 Kurum Adı : HARRAN ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRMESİ ACİL EYLEM PLANLARI EĞİTİMLER

İŞ GÜVENLİĞİ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRMESİ ACİL EYLEM PLANLARI EĞİTİMLER İŞ GÜVENLİĞİ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ MOBİL SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRMESİ ACİL EYLEM PLANLARI EĞİTİMLER Yıldız OSGB olarak; iş güvenliği uzmanlarımız ve diğer deneyimli personellerinizle iş sağlığı ve iş güvenliği

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI 1. BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları Programlama Dilleri Veri Yapıları Veritabanı

Detaylı

TEMEL İSG Kaynakça.

TEMEL İSG Kaynakça. TEMEL İSG Kaynakça www.ustadlar.com.tr KAYNAKÇA ÜSTADLAR Eğitim Danışmanlık Mühendislik Teknik Hizmetler Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerinde katılımcılara

Detaylı

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG)

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG) İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işletme belgesi verilmesinde uygulanacak

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde uygulanır. (2) Ancak; a) Hastalara tıbbi

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Risk Değerlendirme Yükümlülüğü İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) www.ilkmak.com Risk Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka

Detaylı

MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖN LİSANS PROGRAMI

MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖN LİSANS PROGRAMI MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖN LİSANS PROGRAMI UNIM 101 - TÜRKÇE ELEŞTİREL OKUMA VE YAZMA I Bu derste, yazılı ve sözlü anlatımın temel kavramları tartışmaya açılacaktır.

Detaylı

İNSANCA ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ

İNSANCA ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ İNSANCA ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ www.insancaosgb.com Gönlümüzde İnsan, Hedefimizde İnsan için İş Sağlığı ve Güvenliği www.insancaosgb.com Yaşamak için mi çalışmak, çalışmak için mi yaşamak? Cevap yaşamak

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliği Sunanlar: Cem Taşkın Öktem 1133022 Büşra Duman 1133024 Sunum Tarihi: 06.03.2014 İrem Bengisu Ay 1133016 Kübra Yaman 1133036 İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Gelişimi Geçmişi daha eskiye

Detaylı

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi Yapı Sektörü Sigortalı Çalışan Sayısı 1,980,630 1,849,942 1,875,989 2013 2014

Detaylı

Dr. Teoman AKPINAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ VE İŞVEREN REHBERİ

Dr. Teoman AKPINAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ VE İŞVEREN REHBERİ Dr. Teoman AKPINAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ VE İŞVEREN REHBERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 Birinci Bölüm 4857 SAYILI İŞ KANUNU VE YÖNETMELİKLERİNE GÖRE İŞVERENLERİN

Detaylı

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Saha Uygulamaları. Cemil Selçuk SAĞIROĞLU İş Müfettişi Yrd.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Saha Uygulamaları. Cemil Selçuk SAĞIROĞLU İş Müfettişi Yrd. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Saha Uygulamaları Cemil Selçuk SAĞIROĞLU İş Müfettişi Yrd. Sunum Planı 6331 sayılı İSG Kanunu nda öne çıkan yükümlülükler ve cezai müeyyideler nedir? İSG teftişlerine

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Faaliyet Değerlendirilmesi. Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak-Kasım 2015

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Faaliyet Değerlendirilmesi. Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak-Kasım 2015 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Faaliyet Değerlendirilmesi Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak-Kasım 2015 O İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirilmesi Yönetmeliği

Detaylı

Doktora 6. Yarıyıl DERS KODU DERSLER TEO. UYG. KRD. AKTS Z/S. Doktora 8. Yarıyıl

Doktora 6. Yarıyıl DERS KODU DERSLER TEO. UYG. KRD. AKTS Z/S. Doktora 8. Yarıyıl AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ VE DERS İÇERİKLERİ Doktora 1. Yarıyıl ISGD 601 İş Sağlığı ve İş Hijyeni 3 2 3 Z ISGD 603 Meslek Hastalıkları

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ 1 GİRİŞ Kimya, petrokimya, doğal gaz, petrol, kimyasal madde depolama tesisleri ve benzeri sektörler gibi yanıcı maddelerin kullanıldığı, depolandığı ve taşındığı işyerlerinde

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU A. STAJYER BİLGİLERİ B. İŞYERİ BİLGİLERİ Adı ve Soyadı:. Mesleği: Kimyager Staj süresi:5 gün(40 saat) 14-15-16-19-20 Mart 2012 Adresi:.. Telefon:0236 Faks:0236 E-posta...

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

LİCEO İTALİANO I.M.I. ÖZEL İTALYAN LİSESİ

LİCEO İTALİANO I.M.I. ÖZEL İTALYAN LİSESİ Tarih: 27/ 12 / 2017 LİCEO İTALİANO I.M.I. ÖZEL İTALYAN 29.12.2012 Tarih, 28512 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren " Sağlığı ve Hizmetleri Yönetmeliği" 13/1-d. Madde, 20.07.2013 Tarih,

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016-2017 Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Dersin adı: İş Mevzuatı Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel içeriği: İş Tedbirlerinin Denetim

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE İSG MEVZUATI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE İSG MEVZUATI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE İSG MEVZUATI HANDE SERAY TUNCAY İSG Uzmanı ANKARA MAYIS-2015 İÇERİK Yaklaşım Değişikliği İK

Detaylı

Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği

Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği Hafize AKILLI MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı Jeoloji Yüksek Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 5.12.2016

Detaylı

PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ

PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ PERİYODİK KONTROLLERE TABİ OLAN İŞ EKİPMANLARI VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ KONTROL EKİPMAN ADI PERİYODU(Azami Süre) (İlgili standardın ön-gördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile) PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ

Detaylı

DİŞ KLİNİK VE MUAYENEHANELERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

DİŞ KLİNİK VE MUAYENEHANELERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ DİŞ KLİNİK VE MUAYENEHANELERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete'de Yayınlanma Tarihi : 26.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25328 Dayandığı Kanunun Tarihi : 22.5.2003 No: 4857 BİRİNCİ

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı

Detaylı

«İş Güvenliğine Dair Herşey»

«İş Güvenliğine Dair Herşey» Akut Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Sos. Hiz. San. Ltd. Şti. Akut Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi «İş Güvenliğine Dair Herşey» Vizyonumuz Profesyonel, tecrübeli ve çözüm odaklı A, B ve C sınıfı iş güvenliği

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

Sağlıklı ve güvenli alandasınız!

Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi nedir? İş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nca yetkilendirilen birimdir. OSGB ler,

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı

SUNUŞ...ix 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ GENEL DEĞERLENDİRME...9. iii

SUNUŞ...ix 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ GENEL DEĞERLENDİRME...9. iii İçindekiler SUNUŞ...ix 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEMİ...1 1.1. Sağlık Programları... 5 1.2. Güvenlik Programları... 5 1.3. Eğitim Programları... 6 2. GENEL DEĞERLENDİRME...9

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İş Güvenliğinin Tanımı İş güvenliği; bir işin yapılması sırasında, işyerindeki fiziki çevre şartlarından

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir.

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ Eğitimin Amacı Çalışma ortamı gözetiminin tanımı ve kapsamı, İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi;

Detaylı

TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Danışmanlık Çözümleri TÜV SÜD

TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Danışmanlık Çözümleri TÜV SÜD İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Danışmanlık Çözümleri 149 yıllık uzmanlık ile gelen başarı 1866 21 teknisyen ve buhar kazanı sahibi tarafından Mannheim da, teknolojinin bilinmeyen formundan

Detaylı

Periyodik Test ve Kontroller

Periyodik Test ve Kontroller Periyodik Test ve Kontroller İş Güvenliği yönünden; Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü, Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü, Hava Tankı Periyodik Kontrolü, Kompresör Periyodik Kontrolü, Hidrofor Periyodik

Detaylı

EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI. Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat

EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI. Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI Sıra No Eğitim Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat Amacı 2 Asbest İçeren Malzemeler ve Çeşitleri

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Tanımlar 1 İçerik 1. Giriş Temel tanım ve kavramlar Enerji şebekesi (Üretim, iletim ve dağıtım aşamaları) Temel bileşenler (İletkenler, elektrik tesisat ekipmanları, anahtarlama

Detaylı