TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI"

Transkript

1 X. ÜNİTE TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI BÜTÇE DÖNEMİ ( MALİ YIL ) Bütçenin uygulanma dönemine mali yıl denir. Bu süre genellikle bir yıldır ve takvim yılıyla aynı lması gerekmez.mali yılbaşının saptanmasında ülkelerin gelenekleri, ülke eknmisi, İklim ve tarımsal üretim kşulları, yasama rganının çalışma takvimi, ülkedeki yatırımın ve bayındırlık hizmetlerinin durumu, yasalarla getirilmiş lan ilkeler gibi nedenler rl ynar. Ülkemizde mali yılbaşı Meşrutiyet Döneminde 1Mart. Mart ayının mali yılbaşı larak seçilmesinde en önemli etken TBMM nin çalışma takvimi lmuştur yılında Genel Muhasebe Kanununda yapılan değişiklikle mali yılbaşı 1 Ocak tarihine alınmıştır. Parlamentya mali yıl başından yetmiş beş gün önce sunulması ilkesi getirilmiştir. Türk vergi sisteminde, gelir vergisinin ilk taksiti Mart ayında tplanmaktadır. 1 Ocaktan itibaren uzun bir süre hazineye önemli tutarda nakit gelmemesi, bütçe uygulamasın lumsuz etkilemekte kamu hizmetlerinin aksamasına neden lmaktır.bu sakıncaların giderilmesi eknmik ve mali yönden önemlidir. MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SÜRECİ Bütçe Hazırlama Süreci 5018 sayılı Yasa gereği bütçe süreci rta vadeli prgram hazırlık çalışmaları ile başlamaktadır.ana hatlarıyla süreç şu aşamalardan geçmektedir. 1. Orta Vadeli Prgram 2. Orta Vadeli Mali Plan 3. Bütçe Teklifinin Hazırlanması 4. Bütçe Tasarısının Oluşturulması 5. Bütçenin Parlamentda Kanunlaşması 6. Bütçenin Uygulanması ve Snuçların İzlenmesi - Orta Vadeli Prgram 5018 sayılı Yasanın 16.maddesinde merkezi yönetim bütçesinin hazırlanma süreci, Bakanlar Kurulunun Mayıs ayının snuna kadar tplanarak kalkınma planları, stratejik planlar ve genel eknmik kşulların gerekleri dğrultusunda makr plitikaları,ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel eknmik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanan rta vadeli prgramı kabul etmesiyle başlar.

2 Orta Vadeli Prgramın içeriğinden beklenenler; kamu ve özel kesim için bir çerçeve niteliğinde lması,hükümetin amaçları plitikaları ve öncelikleriyle ilgili bilgi sunması, uzun vadeli amaçlar dğrultusunda üç yıl içinde hangi hedeflere yğunlaşacağını belirlemesi bütçe uygulama snuçları ile eknmik şartlardaki değişmelere göre her yıl yenilenerek dinamik bir yapı luşturmasıdır. - Orta Vadeli Mali Plan Orta vadeli mali plan bütçe hazırlık sürecinde yer alan ikinci belgedir. Söz knusu maddeye göre Orta Vadeli Mali Plan, Orta Vadeli Prgram ile uyumlu lmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin tplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve brçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanları içeren bir belgedir. Orta vadeli Mali Planda yer alması düşünülen önemli bir unsur 2002 yılından beri uygulaması devam eden ancak 5018 sayılı Yasayla kurumsal kimlik kazanan ödenek tavanlarıdır.belirlenmiş lan tavanlar kurumlar için ayrılmış lan maksimum kaynağı göstermektedir. - Bütçe Çağrısı ve Bütçe Hazırlama Rehberi Bütçe çağrısı Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanır ve Başbakanın nayıyla yayınlanır. Bütçe çağrısı genel esaslar çerçevesinde, bütçe hazırlığına yer verirken bütçe hazırlama rehberi daha ayrıntılı bütçe tekniğine göre, yıl bütçesinin özelliklerini gösteren ilkeleri kapsar. Kamu Kuruluşlarının yatırım prgram hazırlama sürecini yönlendirmek üzere,yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Prgramı Hazırlama Rehberi ise Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanmaktadır.hazırlanan bu her iki dküman Haziran ayının snuna kadar Resmi Gazetede Yayımlanmaktadır. GİDER BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI Harcamacı Kuruluşlarda Bütçe Tekliflerinin Hazırlanması Kuruluşların bütçe tekliflerini Temmuz ayı snuna kadar Maliye Bakanlığına ve Devlet Planlama Teşkilatına göndermesi gerekmektedir. Kamu kuruluşlarının bütçe tekliflerini hazırlamaları 1-31 Temmuz tarihleri arasında lacaktır. Bütçe hazırlama rehberinde istenen frmlar genelde gider cetveli (A Cetveli) ve gelir cetveli (B Cetveli) luşturmak amacıyla istenen frmlardır. Bunun yanında ilk kez 2006 yılı bütçe hazırlama süreci ile talep edilen finansman cetveli (F Cetveli de) bütçe teklifinin içerisinde yer almaktadır. Gider Cetveli : kurumların hizmetleri talep ettikleri ödenek miktarlarını içeren bir cetveldir. Genel bütçeli özel bütçeli ve düzenleyici ve denetleyici kurumların tamamı gider cetveli hazırlarlar.

3 Gelir Cetveli: Kurumların elde etmeyi hedefledikleri gelir tahminlerinin yer aldığı bir cetveldir. Bütçe tekliflerinde isten üçüncü cetvel finansman cetveldir.cetvel özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar ile bütçesi denk lmayan kurulumlarca hazırlanacaktır. Bütçelerin açık veya fazla vermesi finansman cetvelinin knusudur.finansman Cetveli bütçe açıklarının nasıl finanse edildiklerini veya bütçe fazlalarının nasıl kullanılacağını gösterir. Analitik Bütçe Sınıflandırması (ABS) Türkiye de 1970 li yıllarda prgram bütçe ile başlamıştır.ancak uygulamada lduğu yaklaşık tuz yıllık dönemde sistemi geliştirmek ve deneyimlerden yararlanmak yerine Analitik bütçe sınıflamasına geçilmiştir. Öncelikle pilt larak seçilen, Enerji ve tabi Kaynaklar Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı,Sahil güvenlik Kmutanlığı, Karaylları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi ve Ege Üniversitesinde uygulanmıştır. Analitik bütçe sınıflandırması ; Kurumsal sınıflandırma,fnksiynel sınıflandırma, finansman tipi sınıflandırma ve eknmik sınıflandırma lmak üzere dört bölümden luşmaktadır. 1. Kurumsal Sınıflandırma Analitik Bütçe sınıflandırmasının ilk bölümü lan kurumsal sınıflandırma siyasi ya da bürkratik larak yönetim yetkisi temel kriter kabul edilmiştir.kurumsal Sınıflandırmalar da amaç,siyasi ve idari srumluğunun belirlenmesi ve prgram srumlularının tespitidir. Kurumsal sınıflandırma,dört düzeyli bir kd yapısından luşmaktadır. Sınıflandırmanın birinci düzeyinde Bakanlıklar ve Anayasal larak eşdeğer kurumlar vardır. İkinci düzeyde, birinci düzeyde tanımlanan yöneticilere karşı dğrudan srumlu birimler, Üçüncü düzeyde ana hizmet birimleri gibi ikinci düzeye bağlı lan ve kurumsal plitikanın uygulanmasından srumlu lan birimler, Dördüncü düzeyde ise destek ve ljistik birimler ile plitikaları uygulayan ve hizmetten yararlananlarla dğrudan muhatap lan birimler yer almaktadır. 1. Fnksiynel Sınıflandırma Fnksiynel sınıflandırma devlet faaliyetlerinin türünü göstermektedir. Devlet faaliyetleri ve bu faaliyetlere yönelik harcamaların zaman serileri byunca izlenmesi ve uluslar arası karşılaştırma imkanının elde edilesi, fnksiynel sınıflandırma ile gerçekleşmektedir.ayrıca bütçe plitikalarının luşturulmasında sektörel ayrımların yapılması bu sınıflandırmanın hedefleri arasındadır.

4 1. Finansman Tipi Sınıflandırması Finansman tipi sınıflandırma, yapılan harcamaların hangi kaynaktan (Genel bütçe,katma bütçe,ssyal güvenlik kurumları,özerk kuruluşlar.döner sermayeler ve bütçe dışı fnlar) finanse edildiğini göstermektedir.finansman tipinin belirlenmesinde ödemenin nereye yapıldığı knusu çk önemlidir.örneğin, Herhangi bir genel bütçeli daireden döner sermayeye,özerk bütçeli bir idareye veya ssyal güvenlik kurumuna yapılan yardım ve ödemelerde, ödemeyi yapan, genel bütçeli bir kurum lduğundan finansman tipi sınıflandırma bütçe kdu 1-Genel Bütçe lacaktır. Finansman tipi sınıflandırma aynı zamanda dış prje kredileri ile özel ödeneklerin izlenmesini sağlamaktadır. 1. Eknmik Sınıflandırma Eknmik sınıflandırmada, devletin görev ve fnksiynlarını yerine getirirken yürüttüğü faaliyetlerin, milli eknmiye, piyasalara ve gelir dağılımına etkilerini planlamak, izlemek ve değerlendirmek hedeflemektir. Eknmik sınıflandırma; gelirlerin harcama ve brç vermenin finansman (gelir-giderfarkı) sınıflandırması şeklinde üç bölümden luşmaktadır. Gelir ile harcama ve brç vermenin sınıflandırmasında, karşılıklı veya karşılıksız cari veya sermaye ayırımı öncelik taşımaktır.karşılıksız işlemler,kanunun emrettiği hususlarda bir mal veya hizmet karşılığı lmadan yapılan tahsilat ve ödemeleri kapsar Örneğin; burs ödemeleri veya vergi gelirleri gibi. Sermaye ve cari ayrımında ise, bütçe hazırlama rehberi ile bütçe kanununda belirlenmiş asgari değer kullanım ömrü dikkate alınmaktadır.örneğin; Persnel maaşı ve taşıt alımı gibi. Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) Hazırlıklardaki Rlü Devlet planlama Teşkilatıyla ilgili (DPT) 1982 anayasasının 166.Maddesinde yer alan hüküm şöyledir. Eknmik,ssyal,ve kültürel kalkınmayı özellikle sanayinin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesi ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirmesini yaparak verimli şekilde Kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak devletin görevidir. GELİR BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI Çğu ülkelerde, gelir tahmin etme yetkisi Maliye Bakanlıklarına verilmiştir.ülkemizde de gelir bütçesinin hazırlanmasında yetki ve srumluluk Maliye Bakanlığına verilmiştir.gelir bütçesi bu Bakanlığa bağlı larak Gelir Plitikaları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanır.devlet bütçelerinde önce gidere göre gelirin elde edilmesi ylu uygulanır. ABS GELİR SINIFLANMASI (ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANMASI)

5 Analitik bütçe sınıflamasında kamu gelirleri, ABS öncesi sınıflanmadan çk farklılaşmamıştır.gelirlerin ABS sınıflanması, Dört düzeyden luşmaktadır. Bunlar; Vergi gelirleri,vergi dışı gelirler,sermaye Gelirleri,Alınan Bağış ve yardımlar, Alacaklardan Tahsilatlar, Red ve İadelerden luşmaktadır. Gelirin eknmik sınıflanması, aslında ikinci düzeyde verilmektedir.çünkü tahsil edilecek gelirlerin hangi eknmik kaynaktan sağlanacağı ikinci düzey ve snraki düzeyler vermektedir. BÜTÇE SÜRECİNİN DİĞER BÖLÜMLERİ Düzenleyici ve denetleyici kurumlar bütçe ve eklerini Eylül ayı snuna kadar Maliye Bakanlığına ileteceklerdir. BÜTÇE YASASI VE EKLERİ Bütçe yasa tasarısında, bütçe yasa metni ve na bağlı belgeler yer alır. Bu eklerin en önemlisi hazırlanmasını gördüğümüz ödenek cetvellerinden luşan (A) cetveli gider bütçesini, devlet gelirlerinin gösterildiği (B) cetveli de gelir bütçesini luşturur.bunlar ve diğer cetvellerle Milli Bütçe Tahmin rapru,bütçe Gerekçesi ve yıllık eknmik Rapr da bütçe yasa tasarısıyla beraber TBMM ne sunulmaktadır. MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISININ TBMM DE BÜTÇE GÖRÜŞÜLMESİ Bakanlar kurulu Merkezi yönetim bütçe tasarısı ile milli bütçe tahminlerini gösteren rapru,mali yıl başından en az 75 gün önce TBMM ne Sunar Bütçe tasarıları ve rapr, 40 üyeden kurulu bütçe kmisynunda incelenir.bu kmisynun kuruluşunda,iktidar grubuna veya gruplarına en az 25 üye verilmek şartı ile siyasi parti gruplarının ve bağımsızların ranlarına göre temsili göz önünde tutulur. Bütçe kmisynunun 55 gün içinde kabul edeceği metin,tbmm de görüşülür ve mali yıl başına kadar karara bağlanır. TBMM üyeleri bütçe kanunu tasarılarının Genel Kurulda görüşülmesi sırasında, gider artırıcı veya gelirleri azaltıcı önerilerde bulunmazlar. Hükmüyle Bütçe kmisynunun yapısı ve çalışma süreci hakkındaki esasları belirlemiştir Anayasamız hükümlerinden bütçe yasa tasarısı üzerinde gerekli incelemelerin bütçe kmisynunca yapılacağı anlaşılmaktadır.çünkü; Bütçe Kmisynunda bütçe yasa tasarısının görüşülmesi için,1982 Anayasasında yer alan 75 günün 55 günü Bütçe kmisynuna ayrıldığı halde Meclis Genel Kuruluna 20 gün ayrılmıştır. Bütçe görüşmelerinin başlayacağı gün ve Başbakanın nutku her ülkede parlamentların en önemli günlerinden biridir

6 5018 Yasa üç yıllık bütçe hedeflerinin Mecliste görüşülmesine lanak sağlayacak biçimde sunulmasını ve görüşülmesini gerektirmektedir. Bütün bu işlemlerin mali yılbaşına kadar yani 1 Ocak a Kadar tamamlanması gerekir.cumhurbaşkanı tarafından naylanan bütçe yasası Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Ocak ta yürürlüğe girer 1924,1961 ve 1982 anayasalarımızda Cumhurbaşkanının Bütçe yasasını vet etme yetkisi yktur. GEÇİCİ BÜTÇE Bütçenin görüşülüp naylanmasının mali yılbaşına kadar yapılmaması halinde, Kamu hizmetlerinin durmaması için geçici bütçe uygulamasına gidilir. ÖZET BÜTÇE DÖNEMİ Bütçenin uygulanma dönemine mali yıl denir.mali yılın saptanmasında ülkelerin gelenekleri, ülke eknmisi, iklim ve tarımsal üretim kşulları yasama rganının çalışma dönemi, ülkedeki yatırım ve bayındırlık hizmetlerinin durumu, yasalarla geliştirilmiş lan ilkeler gibi nedenler rl ynar. Merkezi Yönetim Bütçe Süreci 5018 sayılı yasa gereği bütçe süreci Orta Vadeli Prgram hazırlık çalışmalarıyla başlar. Süreç şu şekilde devam eder. 1. Orta Vadeli Prgram : Orta vadeli mali plan bütçe tekliflerinin hazırlanması bütçe tasarısının luşturulması, bütçenin parlamentda kanunlaşması, bütçenin uygulanması ve snuçlarının izlenmesidir. Merkezi yönetim bütçesinin hazırlanma süreci; Bakanlar Kurulunun Mayıs ayının snuna kadar tplanarak kalkınma planları, stratejik planlar ve genel eknmik kşulların gerekleri dğrultusunda makr plitikaları, ilkeleri ve temel eknmik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanan rta vadeli prgramı kabul etmesiyle başlar. 1. Orta Vadeli Mali Plan : Orta vadeli prgram ile uyumlu lmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin tplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve brçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren bir belgedir. 2. Bütçe Çağrısı : Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanıp Başbakan nayıyla yayınlanır. Bütçe hazırlanırken göz önünde bulundurmaları ve dikkat etmeleri gereken felsefeyi rtaya kyar. 3. Bütçe Hazırlama Rehberi : Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanır ve kuruluşlara gönderilir. Bütçe Çağrısı ; Çk genel esaslar çerçevesinde, bütçe hazırlığına yer verirken, Bütçe Hazırlama Rehberi ; daha ayrıntılı, bütçe tekniğine göre yıl bütçesinin özelliklerini gösteren ilkeleri içerir.

7 Kamu kuruluşlarının yatırım prgramı hazırlama sürecini yönlendirmek üzere Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevlendirilmiştir. Gider Cetveli : Kurumların hizmetleri talep ettikleri ödenek miktarlarını içeren bir cetveldir.. Gelir Cetveli : Kurumların elde etmeyi hedefledikleri gelir tahminlerinin yer aldığı bir cetveldir. Bütçe tekliflerinde istenen üçüncü cetvel finansman cetvelidir.bütçelerin açık veya fazla yer vermesi finansman cetvelinin knusudur. ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI : 4 bölümden luşur. Kurumsal Sınıflandırma : Siyasi ya da bürkratik larak yönetim yetkisi temel kriterdir. Fnksiynel Sınıflandırma : Devlet faaliyetlerinin türünü gösterir. Finansman Tipi Sınıflandırma : Yapılan harcamaların hangi kaynaktan finanse edildiğini gösterir. Eknmik Tipi Sınıflandırma : Devletin görev ve fnksiynlarını yerine getirirken yürüttüğü faaliyetlerin milli eknmiye, piyasalara ve gelir dağılımına etkilerini planlamaktır. Bütçe Yasa Tasarısının TBMM nde Görüşülmesi : 1982 Anayasası Bakanlar Kurulunun, merkezi yönetim bütçe tasarısı ile milli bütçe tahminlerini gösteren rapru mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM ne sunmasını zrunlu kılmaktadır. Bütçe tasarıları ve rapr 40 üyeden luşan Bütçe kmisynundan luşur. Bütçe kmisynun 55 gün içinde kabul edeceği metin TBMM de görüşülür ve mali yılbaşına kadar karara bağlanır. Önce gider bütçesi ele alınır.snra Genel Kurulda gider bütçesinin görüşülmesi bu esaslara göre tamamlandıktan snra ikinci madde gelir bütçesi görüşülmeye başlanır. Bütçe yasa tasarısı reddedilen hükümet siyasi geleneklerimize göre güven yu almamış sayılarak istifa etmektedir.

DEVLET BÜTÇESİ BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECİ ORTA VADELİ PROGRAM ORTA VADELİ PROGRAM İÇERİĞİ

DEVLET BÜTÇESİ BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECİ ORTA VADELİ PROGRAM ORTA VADELİ PROGRAM İÇERİĞİ BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECİ DEVLET BÜTÇESİ Bütçe, esas itibariyle bir kanun olmasına karşın bütçe yasa tasarısının hazırlanması, mecliste görüşülmesi ve kanunlaşması açısından özellik arz eden bir kanundur.

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECĠ Bütçe, esas itibariyle bir kanun olmasına karşın bütçe yasa tasarısının hazırlanması, mecliste görüşülmesi ve kanunlaşması

BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECĠ Bütçe, esas itibariyle bir kanun olmasına karşın bütçe yasa tasarısının hazırlanması, mecliste görüşülmesi ve kanunlaşması BÜTÇE HAZIRLAMA SÜRECĠ Bütçe, esas itibariyle bir kanun olmasına karşın bütçe yasa tasarısının hazırlanması, mecliste görüşülmesi ve kanunlaşması açısından özellik arz eden bir kanundur. Bütçe yasası kamu

Detaylı

Kamu Harcamaları - I. Hazırlayan. Doç. Dr. M. Oğuz Arslan

Kamu Harcamaları - I. Hazırlayan. Doç. Dr. M. Oğuz Arslan Kamu Harcamaları - I Hazırlayan Dç. Dr. M. Oğuz Arslan Kamu Harcamaları - I Tanım Kamu harcamaları, devle>n mal ve hizmet alımları için yapbğı harcamalar larak tanımlanabilir. Kamu harcamaları, devle>n

Detaylı

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ MALİ YILI BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ MALİ YILI BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ www.asbu.edu.tr ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 2018-2020 MALİ YILI BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ Eyüp ATEŞ Bilgisayar İşletmeni Bahattin ALBAS Strateji Geliştirme Daire Başkanı Sunum Planı * 2018-2020 ASBÜ

Detaylı

MALİ TAKVİM Erkan KARAARSLAN OCAK - Maliye Bakanlığınca (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü/BÜMKO) merkezi yönetim bütçesiyle ilgili ayrıntılı harcama ve finansman programlarının hazırlanmasına ilişkin

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ 03.02.2011

MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ 03.02.2011 MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ 03.02.2011 SUNUM PLANI I. KAVRAMSAL ÇERÇEVE II. TÜRKİYE DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME III. SONUÇ 2 ÇOK YILLI BÜTÇELEME (ORTA VADELİ HARCAMA ÇERÇEVESİ) NEDİR?

Detaylı

Maliye Bakanlığı (BÜMKO) 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca bir önceki yılda Başbakan oluru ile iptal edilen boş sürekli işçi kadrolarını il

Maliye Bakanlığı (BÜMKO) 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca bir önceki yılda Başbakan oluru ile iptal edilen boş sürekli işçi kadrolarını il OCAK Maliye Bakanlığınca (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü/BÜMKO) merkezi yönetim bütçesiyle ilgili ayrıntılı harcama ve finansman programlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği

Detaylı

MALİ TAKVİM OCAK. - Maliye Bakanlığınca (BÜMKO) ayrıntılı harcama programı vizeleri yapılır.

MALİ TAKVİM OCAK. - Maliye Bakanlığınca (BÜMKO) ayrıntılı harcama programı vizeleri yapılır. MALİ TAKVİM OCAK - Maliye Bakanlığınca (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü/BÜMKO) merkezi yönetim bütçesiyle ilgili ayrıntılı harcama ve finansman programlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasların

Detaylı

DPT MUSTESARLIGI CALISMA GRUBU

DPT MUSTESARLIGI CALISMA GRUBU DPT MUSTESARLIGI CALISMA GRUBU TÜRKİYE DEKİ MEVCUT BÜTÇE SİSTEMİ Ülkemizde devlet bütçesi yasal dayanağını Anayasa ve 5018 sayılı Kanundan almaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Evrak Tarih ve Sayısı: 02/03/2016-134647 T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ *BD2831766012* Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Sayı :29772486/020/ Konu :Olurlar, Onaylar REKTÖRLÜK MAKAMINA Başkanlığımız

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI BÜTÇE VE PERFORMANS PROGRAMI BİRİMİ BÜTÇE HAZIRLANMASI SÜREÇ ANALİZİ

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI BÜTÇE VE PERFORMANS PROGRAMI BİRİMİ BÜTÇE HAZIRLANMASI SÜREÇ ANALİZİ 911.BPP.İSA/04 04.12.2015 1 / 5 REVİZYON DURUM Revizyon Tarihi Revizyon No Açıklama Sistem Geliştirme Süreç Başkanı 911.BPP.İSA/04 04.12.2015 2 / 5 1. Amaç: Bu süreç, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bütçe

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

III-13 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

III-13 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK III-13 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK R.G. Tarihi : 05/07/2008 R.G. Sayısı : 26927 BİRİNCİ

Detaylı

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLAMA İŞ AKIŞ SÜRECİ

BÜTÇE HAZIRLAMA İŞ AKIŞ SÜRECİ T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI BÜTÇE VE PERFORMANS ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE İŞ VE İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜREÇLERİ BÜTÇE HAZIRLAMA İŞ AKIŞ SÜRECİ Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan

Detaylı

Devlet Bütçesi 1927 yı nda yürürlüğe giren Muhasebe-i Umumiye Kanununda yer alan bütçe tanı

Devlet Bütçesi 1927 yı nda yürürlüğe giren Muhasebe-i Umumiye Kanununda yer alan bütçe tanı Devlet Bütçesi 1927 yılında yürürlüğe giren Muhasebe-i Umumiye Kanununda yer alan bütçe tanımının özellikleri: Devlet müesseselerince hazırlanmasıgelir gider tahmini olmasıuygulanmasına önceden izin verilmesi

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI SIRA ADI 1 Ayrıntılı Harcama Finansman Programı Tekliflerinin Hazırlanması ve uygulanması 1-Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol

Detaylı

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Doç. Dr. Sezgin Polat Public Economics Course Political Science Department Galatasaray University Fall, 2017 Outline Yasama Yürütme Yargı -

Detaylı

İLGİLİ DİĞER KAR ARLAR

İLGİLİ DİĞER KAR ARLAR 6.1. Ar-Ge, Yenilik ve Girişimcilik Destek Mekanizmalarında Bütünsellik, Uyum ve Hedef Odaklılığın Sağlanması için Krdinasyn Kurulu Oluşturulması [2011/102] KARAR NO Y Ar-Ge, yenilik ve girişimcilik destek

Detaylı

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ I. GİRİŞ Bu rehber, iç denetim birimlerince hazırlanacak iç denetim planı ve prgramının temel esaslarını belirlemek üzere, İç Denetçilerin Çalışma Usul

Detaylı

Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik. 2015 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar

Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik. 2015 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar SORUMLU /ALT 1 38.99.00.01 Üst yönetim, akademik ve idari birimler kurumsal kodu altında yer alan tertiplerdeki ödeneklerin harcama birimleri itibarıyla dağıtılması, dağıtımı yapılan ödeneklerin ekonomik

Detaylı

İZLEYEN İKİ YILIN BÜTÇE TAHMİNLERİNİ DE İÇEREN ÜNİVERSİTE BÜTÇESİNİ HAZIRLAMAK

İZLEYEN İKİ YILIN BÜTÇE TAHMİNLERİNİ DE İÇEREN ÜNİVERSİTE BÜTÇESİNİ HAZIRLAMAK İZLEYEN İKİ YILIN BÜTÇE TAHMİNLERİNİ DE İÇEREN ÜNİVERSİTE BÜTÇESİNİ HAZIRLAMAK Süreç No: 82.01-1 Bütçe çağrısının ve Bütçe Hazırlama Rehberinin Resmi Gazetede yayımlanması Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ KISIM Amaç ve Hukuki Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Strateji Geliştirme

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HİZMETİN ADI Ayrıntılı Harcama Finansman Programı Tekliflerinin Hazırlanması ve uygulanması 2

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Finansman Yapısının Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması için Altyapı Geliştirme Prjesi II. Faz Genel Sağlık Sigrtası Sağlık Bakım Hizmetleri Ödemeleri için

Detaylı

STRATEJİK PLAN İLE İLGİLİ 5018, 5216, 5302, 5393, 5436 ve 5227 NUMARALI KANUNLARDA YER ALAN MADDELER

STRATEJİK PLAN İLE İLGİLİ 5018, 5216, 5302, 5393, 5436 ve 5227 NUMARALI KANUNLARDA YER ALAN MADDELER 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu 5436 Sayılı KMYK Kanunu İle Bazı Kanun Ve KHK

Detaylı

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Doç. Dr. Sezgin Polat Political Economy Course Political Science Department Galatasaray University Fall, 2016 Outline Kamu Kesimi Yasama Yürütme

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HİZMETİN ADI Ayrıntılı Harcama Finansman Programı Tekliflerinin Hazırlanması ve uygulanması 2

Detaylı

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK (12 Nisan 2002 tarih ve 24724 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır) Madde 1- Amaç Bu

Detaylı

2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ

2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ 2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ Madde 1- Belediye idare birimleri için (A) Ödenek Cetveli gösterildiği gibi toplam 21.600.00 TL. liralık verilmiştir. İfadesi Komisyonumuzca oy birliği ile Madde 2- Belediye

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

YEREL YONETİMLERDE PLANLAMA VE BÜTÇELEME. Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz AÜ SBF Maliye Bölümü

YEREL YONETİMLERDE PLANLAMA VE BÜTÇELEME. Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz AÜ SBF Maliye Bölümü 1 YEREL YONETİMLERDE PLANLAMA VE BÜTÇELEME Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz AÜ SBF Maliye Bölümü YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ Daha kaliteli yerel hizmet talebi Değişen yönetim ve mali yönetim anlayışı Artan kaynak

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

Bütçe ve Harcama Usulleri. Halil AGAH Antalya, 2012

Bütçe ve Harcama Usulleri. Halil AGAH Antalya, 2012 Bütçe ve Harcama Usulleri Halil AGAH Antalya, 2012 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, kamu mali yönetimi açısından ; politika ve önceliklerin belirlenmesi, kaynakların etkin olarak tahsisi

Detaylı

Ocak 2019 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

Ocak 2019 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 2019 2019 Dönemi Gerçekleşmeleri 2018 yılı ayında 1,7 milyar TL fazla veren bütçe, 2019 yılı ayında 5,1 milyar TL fazla vermiştir. 2018 yılı ayında 7,7 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2019 yılı

Detaylı

Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar

Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar 1 38.99.00.01 Üst yönetim, akademik ve idari birimler kurumsal kodu altında yer alan tertiplerdeki ödeneklerin harcama birimleri itibarıyla dağıtılması, dağıtımı yapılan ödeneklerin ekonomik sınıflandırmanın

Detaylı

2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ

2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ 2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ Madde 1-Belediye/bağlı idare/birlik birimleri için (A) Ödenek cetvelinde gösterildiği gibi toplam 21.000.000.00.TL. ödenek verilmiştir. İfadesi komisyonumuzca oy birliği ile

Detaylı

Haziran 2017 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri. Ocak-Haziran 2017 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

Haziran 2017 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri. Ocak-Haziran 2017 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 217 217 Dönemi Gerçekleşmeleri 216 yılı ayında 7,9 milyar TL açık veren bütçe, 217 yılı ayında 13,7 milyar TL açık vermiştir. 216 yılı ayında 5,7 milyar TL faiz dışı açık verilmiş iken 217 yılı ayında

Detaylı

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101]

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 2012/101 Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması İLGİLİ DİĞER

Detaylı

Bütçeye ayrıntılı harcama programları ile finansman programları eklenir.

Bütçeye ayrıntılı harcama programları ile finansman programları eklenir. Belediye bütçesi 5393 sayılı belediye kanunu; MADDE 61.- Belediyenin stratejik plânına ve performans programına uygun olarak hazırlanan bütçe, belediyenin malî yıl ve izleyen iki yıl içindeki gelir ve

Detaylı

Muhasebe ve Finans Yönetimi Eğitimleri

Muhasebe ve Finans Yönetimi Eğitimleri Muhasebe ve Finans Yönetimi Eğitimleri İşletmelerde Bütçe Sistemleri ve Bütçe Yönetimi Eğitimi Mali Tabllar Analizi Eğitimi Uluslararası Muhasebe Standartları ve Finansal Raprlama Sistemleri Maliyet Muhasebesi

Detaylı

ÖZET. Ağustos 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Ağustos 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 2016 AĞUSTOS ÖZET 2016 Dönemi Gerçekleşmeleri 2015 yılı ayında 5,2 milyar TL fazla veren bütçe, 2016 yılı ayında 3,6 milyar TL fazla vermiştir. 2015 yılı ayında 8,9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Karar Tarihi Yönetmelik No: 5018 YT 015 Yürürlük Tarihi Yayın Tarihi RG Sayısı 26179 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK

Detaylı

ÖZET. Kasım 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Kasım 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 216 KASIM ÖZET 216 Dönemi Gerçekleşmeleri 215 yılı ayında 798 milyon TL fazla veren bütçe, 216 yılı ayında 1 milyar TL fazla vermiştir. 215 yılı ayında 4,7 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 216 yılı

Detaylı

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 PERFORMANS PROGRAMI 1 BAKAN SUNUŞU Medeniyetin simgesi lan su, günümüze kadar sadece miktar larak değerlendirilmiş lup, kalite açısından

Detaylı

ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI

ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI 1 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI 03 ŞUBAT 2011 2 SUNUM İÇERİĞİ 1 2 3 TÜRKİYE DE MEVCUT ÇOK YILLI BÜTÇELEME

Detaylı

ÖZET. Eylül 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Eylül 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 216 EYLÜL ÖZET 216 Dönemi Gerçekleşmeleri 215 yılı ayında 14,1 milyar TL açık veren bütçe, 216 yılı ayında 16,9 milyar TL açık vermiştir. 215 yılı ayında 7,7 milyar TL faiz dışı açık verilmiş iken 216

Detaylı

ÖZET. Ekim 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Ekim 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 216 EKİM ÖZET 216 Dönemi Gerçekleşmeleri 215 yılı ayında 7,2 milyar TL fazla veren bütçe, 216 yılı ayında 14 milyon TL açık vermiştir. 215 yılı ayında 9,9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 216 yılı

Detaylı

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB İnsan Kaynakları Grubu 2013 1/11 İçindekiler A/ Giriş... 3 B/ Amaç... 3 C/ Kapsam... 3 D/ Ücretlendirme Plitikası nın Düzenlenmesi... 3 E/ Sürecin Yönetim ve İdaresi...

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE HABERLEŞME KURUMU 2017 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE HABERLEŞME KURUMU 2017 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE HABERLEŞME KURUMU 2017 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kısa İsim 1. Bu Yasa, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme

Detaylı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Bütçe ve Performans Program Müdürlüğü Görev Tanımı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Bütçe ve Performans Program Müdürlüğü Görev Tanımı STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Görev Tanımı Dairesi Bütçe ve Performans Programı -Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik -Bütçe Hazırlama Rehberi, Orta Vadeli

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ TABLOSU

GAZİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ TABLOSU GAZİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ TABLOSU SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI HİZMETİN TANIMI HİZMETİN DAYANAĞI MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI

Detaylı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI YILLIK İŞ PLANI

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI YILLIK İŞ PLANI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI YILLIK İŞ PLANI AY Bütçe ve Performans Programı İç Kontrol nden bütçe, performans bütçe, stratejik planı oluşturacak mali bilgilerin derlenmesi. 6245 sayılı Harcırah

Detaylı

2011 mali yılı merkezi yönetim bütçesi

2011 mali yılı merkezi yönetim bütçesi 2011 mali yılı merkezi yönetim bütçesi Giriş 2003 Tarihli 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu na göre bütçe, belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin

Detaylı

TEBLİĞ MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 41) GENEL YÖNETİM KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİNİN DETAYLI HESAP PLANLARI İKİNCİ BÖLÜM

TEBLİĞ MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 41) GENEL YÖNETİM KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİNİN DETAYLI HESAP PLANLARI İKİNCİ BÖLÜM TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 41) GENEL YÖNETİM KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİNİN DETAYLI HESAP PLANLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

ANKARA BÜLTENİ. Yasama Süreci Ara Sayısı T Ü R K S A N A Y İ C İ L E R İ V E İ Ş A D A M L A R I D E R N E Ğ İ İ Ç İ NDEKİ LER

ANKARA BÜLTENİ. Yasama Süreci Ara Sayısı T Ü R K S A N A Y İ C İ L E R İ V E İ Ş A D A M L A R I D E R N E Ğ İ İ Ç İ NDEKİ LER TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ ANKARA TEMSİLCİLİĞİ ANKARA BÜLTENİ Yasama Süreci Ara Sayısı T Ü R K S A N A Y İ C İ L E R İ V E İ Ş A D A M L A R I D E R N E Ğ İ A N K A R A T E M S İ L C İ L İ

Detaylı

KAMU İDARELERİNİN KESİN HESAPLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNİN KESİN HESAPLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KAMU İDARELERİNİN KESİN HESAPLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Yayın : 26/04/2006 tarihli ve 26150 sayılı Resmi Gazete BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 2014-2016 MALİ YILI BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 2014-2016 MALİ YILI BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ www.nku.edu.tr NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 2014-2016 MALİ YILI BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ Turhan TOPRAK Strateji Geliştirme Daire Başkanı Sunum Planı A- Bütçe Hazırlık Mevzuatı ve Dokümanları B- 2014-2016 NKÜ

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ

BOZOK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ TAMAMLANMA 1 602040000 Stratejik Planlama Üniversitemiz Stratejik Planının Hazırlanması, Yenilenmesi Ve Güncellenmesi Konusunda Koordinasyonu Sağlamak Kanunu (Md.9,60) 2-Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya

Detaylı

GENEL GEREKÇE MADDE GEREKÇELERİ

GENEL GEREKÇE MADDE GEREKÇELERİ GENEL GEREKÇE Bu Kanun Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 164 üncü maddesi ile 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 42 nci maddesi hükümlerine göre 20/12/2012 tarihli ve 6363 sayılı

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu yönerge Üniversitenin Stratejik Planı kapsamında; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

Dış yardım sözleşmeleri

Dış yardım sözleşmeleri Bernard Brunhes Internatinal Mali Yön Dış yardım sözleşmeleri www.bb-internatinal.eu Eğitimin Amaçları Hizmet sözleşmeleri ve hibelere öncelik vererek, Sözleşme bütçesinin yapısını anlamak: şabln, bütçe

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER Kuruluşlar bütçe hazırlık çalışmalarında bu bölümde örnekleri yer alan formları, aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar doğrultusunda

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 1

İÇİNDEKİLER ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 1 İÇİNDEKİLER ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 1 I- GENEL BİLGİLER... 3 A. ÖZGÖREV VE ÖZGÖRÜŞ... 3 B. YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR... 3 C. İDAREYE İLİŞKİN BİLGİLER... 18 1. Fiziksel Yapı... 21 2. Örgüt Yapısı...

Detaylı

2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ

2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ 2015 YILI BÜTÇE KARARNAMESİ Gider Madde 1: 2015 yılı gider tahmini ödenek cetvelinde (A) gösterildiği gibi 7.000.000 TL.dır. İfadesi Komisyonumuzca oy birliği ile uygun görülmüştür. Gelir Madde: 2015 yılı

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ ve ÖDÜLLERİ DESTEKLER

TÜBİTAK DESTEKLERİ ve ÖDÜLLERİ DESTEKLER DESTEKLER 1. Knsrsiyumlara Katılma Amaçlı Seyahat Desteği : Hrizn 2020 Prgramı na sunulacak prjelerde, prje yürütücüsü larak görev alacak kişilerin prje pazarları, bilgi günleri, knsrsiyum tplantıları

Detaylı

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI Rezzan KAYNAK İstatistikçi & Yüksek Ekonometrist HAZİRAN 2008 1 KAPSAM * Bütçe ve Kodlama Yapısı * Analitik Bütçe Sınıflandırması 2 Neden analitik bütçe? Kamu mali yönetimi

Detaylı

T.C. BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMETLERİ STANDARTLARI HİZMET ENVANTERİ TABLOSU

T.C. BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMETLERİ STANDARTLARI HİZMET ENVANTERİ TABLOSU T.C. BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HİZMETLERİ STANDARTLARI HİZMET ENVANTERİ TABLOSU Sıra Hizmetin Adı Hizmetin Tanımı Hizmetin Dayanağı Hizmetten Yararlananlar Hizmetin

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNĠVERSĠTESĠ. KISMĠ ZAMANLI ÖĞRENCĠ ÇALIġTIRMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. CELAL BAYAR ÜNĠVERSĠTESĠ. KISMĠ ZAMANLI ÖĞRENCĠ ÇALIġTIRMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. CELAL BAYAR ÜNĠVERSĠTESĠ KISMĠ ZAMANLI ÖĞRENCĠ ÇALIġTIRMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge; Celal Bayar Üniversitesinde kısmi zamanlı larak geçici

Detaylı

Sayı:32/2015 KIBRIS TÜRK SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU 2015 MALİ YILI BÜTÇE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı:32/2015 KIBRIS TÜRK SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU 2015 MALİ YILI BÜTÇE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 15 Haziran 2015 tarihli Altmışaltıncı Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasası Anayasanın

Detaylı

Erkan Karaarslan TASLAK FORM

Erkan Karaarslan TASLAK FORM TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU BÜTÇE VE MUHASEBE İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Erkan Karaarslan TASLAK FORM 1 2 İÇİNDEKİLER 1 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU... 8 BÜTÇE

Detaylı

T.C. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNETMELİĞİ

T.C. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNETMELİĞİ T.C. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNETMELİĞİ AMAÇ MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin gayesi, gelir ve gider bütçelerinin hazırlanmasına dair esas ve usulleri

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Sunum Planı Bütçe Hazırlık Mevzuatı ve Dokümanları 2018-2020 Düzce Üniversitesi Bütçe Hazırlık Çalışmaları ve Hazırlanacak Formlar Bütçe Hazırlık

Detaylı

T.C. HENDEK BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Kuruluş, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. HENDEK BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Kuruluş, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. HENDEK BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş; Madde 1- (1) Hendek Belediyesinin yasalardan kaynaklanan

Detaylı

T.C. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜLÜNİVERSİTESİ BÜTÇE VE PERFORMANS PROGRAMI İŞLEMLERI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜLÜNİVERSİTESİ BÜTÇE VE PERFORMANS PROGRAMI İŞLEMLERI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜLÜNİVERSİTESİ BÜTÇE VE PERFORMANS PROGRAMI İŞLEMLERI YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Daire Başkanlığınca yerine getirilecek

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Maliye Bakanlığından: YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; genel bütçe

Detaylı

YÖNETMELİK. Maliye Bakanlığından: KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Maliye Bakanlığından: KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YÖNETMELİK Maliye Bakanlığından: KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; genel bütçe

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Mali Hukuk Bilgisi Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Mali Hukuk Bilgisi Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Mali Hukuk Bilgisi Dersleri ÜNİTE VI BÜTÇE BÜTÇE 1. Bütçe Kavramı Bütçe, Bütçe Kanunu ve Bütçe Hakkı Kavramları Bütçe, bir devletin, bir kuruluşun,

Detaylı

2012 yılı merkezi yönetim bütçesine bakış

2012 yılı merkezi yönetim bütçesine bakış Değişmeyen yapısal sorunlar ışığında 2012 yılı merkezi yönetim bütçesine bakış GİRİŞ Bütçe, öncelikle yürütme organının kamunun ihtiyaçlarını belirlemesi ve bunların karşılanması için halktan toplanacak

Detaylı

Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Koruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler

Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Koruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Kruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler Bugün, ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı ranlarına baktığımızda, karşımıza çıkan tabl sn derece lumsuzdur. Halkımızın

Detaylı

BÜTÇE UYGULAMASI Bölüm II Gider Aşamaları, Sorumluluklar ve Ödenek Yönetimi. Prof. Dr. H. Hakan YILMAZ Aralık 2017

BÜTÇE UYGULAMASI Bölüm II Gider Aşamaları, Sorumluluklar ve Ödenek Yönetimi. Prof. Dr. H. Hakan YILMAZ Aralık 2017 BÜTÇE UYGULAMASI Bölüm II Gider Aşamaları, Sorumluluklar ve Ödenek Yönetimi Prof. Dr. H. Hakan YILMAZ Aralık 2017 Bütçe Uygulaması Bütçe sürecinin en önemli bölümü olarak ortaya çıkmıştır. 1050 sayılı

Detaylı

2012 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m

2012 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m 1983 1983 SS A AY AY Y Y II Ş TA ŞT 1978 1978 1983 SA Y I Ş T AY 1978 KKTC SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI DENETİM RAPORU MD 11/2015 13 Kasım, 2015 2012 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m Bu rapor,

Detaylı

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. : 2017 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüşülmesi.

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. : 2017 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüşülmesi. KONU : 2017 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüşülmesi. İNCELEME : Belediye Meclisimizin 03.10.2016 günlü birinci Birleşiminde Plan ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonuna havale edilen Mali Hizmetler Müdürlüğünün

Detaylı

2014 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m

2014 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m 1983 1983 SS A AY AY Y Y II Ş TA ŞT 1978 1978 1983 SA Y I Ş T AY 1978 KKTC SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI DENETİM RAPORU MD 5/2016 8 Ağustos, 2016 2014 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m Bu rapor,

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından: KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik,

Detaylı

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 2016 YILI TADAT EDİLMEYEN TOPLULAŞTIRILMIŞ PROJELERİN ALT PROJE SEÇİMİ VE ÖDENEK TAHSİSİ HAKKINDA USUL VE ESASLAR

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 2016 YILI TADAT EDİLMEYEN TOPLULAŞTIRILMIŞ PROJELERİN ALT PROJE SEÇİMİ VE ÖDENEK TAHSİSİ HAKKINDA USUL VE ESASLAR GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 2016 YILI TADAT EDİLMEYEN TOPLULAŞTIRILMIŞ PROJELERİN ALT PROJE SEÇİMİ VE ÖDENEK TAHSİSİ HAKKINDA USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

(31.12.2005 tarih ve 26040 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)

(31.12.2005 tarih ve 26040 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1) (31.12.2005 tarih ve 26040 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) Maliye Bakanlığından : Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1) 1. Giriş Bilindiği üzere, 24/12/2003 tarihli

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİRİM GÖREV DAĞILIMI

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİRİM GÖREV DAĞILIMI T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİRİM GÖREV DAĞILIMI ENSTİTÜ MÜDÜRÜ Düzce Üniversitesi tarafından belirlenen amaç ve ilkelere uygun larak; Enstitünün vizynu ve misynu dğrultusunda eğitim

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından:

Detaylı

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar]

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Ek.9 Hayatbyu Öğrenme Prgramı Hayatbyu Öğrenme Prgramı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Mdeli (Persnel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Bundan böyle kurum larak adlandırılacak taraf:

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ EĞİTİM ADI İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Sertifika Prgramı Eğitimi EĞİTİMİN AMACI İşletmelerin sahip ldukları en önemli kaynaklardan birisi,

Detaylı

Değerlendirme Notu/6 03.12.2014

Değerlendirme Notu/6 03.12.2014 Değerlendirme Notu/6 03.12.2014 2015 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ NE GETİRİYOR? Mahmut Esen 1 Sayamadığınız, ölçemediğiniz hesaplayamadığınız olayları tanıyamazsınız. Galileo Galilei ÖZET Merkezi Yönetim

Detaylı

PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME

PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA) ERTAN ERÜZ DAİRE BAŞKANI MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 12 OCAK 2004 DAYANAK 5018 Sayılı Kanun, Madde 9 (Stratejik Planlama

Detaylı