Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu - Radyoaktivite

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu - Radyoaktivite"

Transkript

1 Büyük Patlaa ve Evrenin Olş - Rayoaktivite 1 Test 1 in Çözüleri 5. önce sonra 1. Büyük patlaaan birkaç akika sonra ortaya çıkan kvvetlere teel kvvet enir. hy çekirek e I Teel kvvetler; l Güçlü kvvet hy çekirek hy e II l Zayıf kvvet l l Elektroanyetik kvvet Kütle çeki kvvetiir. hy e + e III. v = H bağıntısına göre gök cisileri ne kaar zakta ise, Dünya an zaklaşa hızı o kaar büyük olr. I. Ato üzerine gönerilen ışın soğrlş ve atoan bir elektron kopştr. B, fotoelektrik olayır. II. Çekirek üzerine gönerilen ışın saçılış ve atoan bir elektron kopştr. B, copton olayıır. III. B olay çift olşr. 6. haronlar. Fotonların karşıtparçacıkları yine kenileriir. Mezonlar Baryonlar pion kaon proton nötron 4. Parçacık ve karşıtparçacıkların yük büyüklüğü, kütleleri ve enerji eğerleri eşittir. Yük işaretleri zıttır. 7. Baryonların kütleleri yaklaşık olarak protonn kütlesi kaarır. Ayrıca proton içerir ve nötron içerir.

2 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite 8. Tü baryonlar son ürünleri proton içerecek şekile boznrlar. 11. Elektroanyetik enerjinin aeye önüştüğü olay çift olşr. 9. Nötron, baryon grb içine yer alır. Müon ve nötrino ise leptonlar grb içine yer alır. 1. Verilenlerin tüü örünü taalayan yılızların ölüü soncna ortaya çıkaktaır. 10. Leptonların belirli bir yapıları olayıp nokta biçiineir.

3 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE Test nin Çözüleri 7. Proton eyana getiren karkların yüklerinin toplaı, protonn yüküne eşittir. 1. Parçacık ve karşıtparçacıkların kütleleri ve yük büyüklükleri eşit olp yük cinsleri zıttır. + e + e +1e 1 e proton. Fotonların karşıtparçacığı yine foton olğnan karşıtparçacığı varır. Yüksüz pion, karşıtparçacığa sahip eğilir. Elektron karşıtparçacığı pozitronr.. Mezonların bozna ürünleri arasına elektron, pozitron, nötrino ve foton varır. Proton yoktr. 8. Ykarı ve aşağı karklar proton ve nötronlar olştraktaır. Proton ve nötronlar çekireği, çekirek ve elektronlar ise ato olştrr. B neenle ykarı ve aşağı karklar ile elektron aenin yapıtaşlarıır. 4. Haronlar sınıfına, ezonlar ve baryonlar yer alır. Leptonlar sınıfı, haronlar sınıfının ışınaki grb olştrr. 9. Elektron için verilen seçenek yanlıştır. 5. Leptonların teel parçacık olaığının kanıtı; bir yapılarının olaası ve noktasal olalarıır. Hafif olaları kanıt teşkil etez. 6. Nötronlar, etkileşi parçacıkları eğil, ae parçacıklarıır. B neenle yanlış olan E seçeneğiir. 10. Elektriksel olarak yüklü leptonlar zayıf çekirek kvvetleri aracılığıyla etkileşie girerler. Bir başka ifaeyle, leptonlar zayıf çekirek kvvetlerinen sorl olan parçacıklarır. Yine elektriksel olarak yüklü leptonlar elektroanyetik kvvetler aracılığıyla etkileşie girerler.

4 4 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite 11. Mezonlar teel parçacıklarla karşıtparçacıklaran olştkları için kenileri çok kararsızır. Ancak çekirek kvvetleri için kararsızlaştıra görevleri yoktr. Mezonlar çekirek kvvetleri için aracılık yapabilir. 14. Baryonlar; proton, nötron, siga, laa, ksi ve oega olak üzere altı çeşittir. B grbn en hafif üyesi protonlarır. 15. Atoaltı parçacıkları birbiriyle etkileşie girikleri kvvetler ikkate alınarak; fotonlar, haronlar ve leptonlar olak üzere üç grpta incelenir. 1. Nötronlara ait özellikler aşağıaki gibiir. Elektrik yükleri yoktr. Kütleleri sıfıra yakınır. Elektroanyetik etkileşi yapazlar. Krşn bloklaran bile yavaşlaaan geçerler. Hızları ışık hızına eşit eğilir. 1. Nötrinoların kaynağı yılızlar, karşıtnötrinoların kaynağı beta boznalarıır.

5 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE 5 Test ün Çözüleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktr. Işık hızıyla hareket ettikleri için ato içerisine blnaazlar. Fotonlar yüksük olkları için elektrik ve anyetik alana sapazlar. 5. Leptonlar, teel parçacıklarır. Daha küçük parçalara bölüneezler. Haronlar ve nötronlar teel parçacık eğilir.. Elektron baryon ailesinin bir eleanı eğilir. 6. Lepton ve karkların ortak özelliği noktasal ve teel parçacık olalarıır.. Proton haricineki tü baryonlar, en son ürünleri proton olacak şekile boznrlar. Protonlar en kararlı baryon olklarınan boznazlar. 4. Bir reaksiyon veya bozn sırasına baryon olşyorsa karşıtbaryon a olşr. B ra baryon sayılarının korn yasası enir. Bna göre, reaksiyon veya bozn öncesineki topla baryon sayısı, reaksiyon veya bozn sonrasınaki topla baryon sayısına eşittir. B olaylara; 7. nötron olştrr. nn elektrik yükü + e ise yük kornna göre nin yükü 1 e olr. Baryonlar B = +1 Kaşıtbaryonlar B = 1 Diğer parçacıklar B = 0 alınarak baryon sayılarının kornğ gösterilir. 8. parçacık aı sebolü yük iktarı spini p + n + p p + n + p + n + n kark ykarı aşağı + e 1 e 1 1 Görülüğü gibi baryon sayıları kornştr. Tabloya göre cevap A ır.

6 6 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite 9. e + γ (gaa ışını) 10. p: proton p: karşıtproton olak üzere b tepkienin enklei; c + c $ p + p e şeklineir. Şekil 1 Bir parçacık ile karşıtparçacığının çarpıştırılaları hâline b parçacıklar birbirlerini yok eebilir ve b esnaa büyük iktara enerji açığa çıkabilir. Karşılaşa sırasına açığa çıkan enerji eğişik forlara önüşebilir. Örneğin; kütleleri aynı, yük işaretleri zıt olan elektron ve pozitronn çarpışasını göz önüne alalı. Şekil 1 e gösteriliği gibi elektron ve pozitron çarpıştığına birbirlerini yok eerek gaa ışını olarak enerjiye önüşür. B olayın enklei; e + e + γ biçiine yazılır. e + e γ γ γ 11. Reaksiyona yer alan baryon sayılarını +1, karşıtbaryon sayılarını 1 ile göstererek enklei yenien yazalı. e + e Şekil n + p p + n + p + n e + e + ( γ e + e + γ enklei tersinir olp ) yeterli enerjiye sahip iki gaa foton çarpıştığına enerji aeye önüşebilir. Elektroanyetik enerjinin aeye önüştüğü b olaya çift olş aı verilir (Şekil ). Çift olş sırasına; γ e γ e + γ e + p reaksiyonları tek başına görülez. görülüğü gibi enklein sol tarafı +, sağ tarafı 0 ır. O hâle böyle bir reaksiyon gerçekleşeez. Baryon sayılarının korn için enklein sağ tarafının a + olası gerekir. Denklei kornl şekile yenien yazalı. n + p p + n + n + p Sonç: Baryon sayılarının kornaığı bir reaksiyon gerçekleşeez.

7 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE 7 Test 4 ün Çözüleri 1. c ışını rayoaktif aelerin çekireğinen yayınlanan bir elektroanyetik algaır. Elektroanyetik algaların yükü ve kütlesi yoktr. 5. Leptonlar 6 taneir. Elektron, üon, ta ve bnlara eşlik een nötrinolarır. Bna göre kaon, lepton grbna yer alaz. Kaon, haron grbna yer alır.. Baryonlar; proton, nötron, laba, siga, ksi ve oega olak üzere altı çeşittir. Baryonların hepsi üç karktan olştğ için proton a üç karktan olşr. 6. Dirac, yaptığı çalışalarla her parçacığın bir karşıt parçacığı olğn ileri sürü. B üşünce 19 yılına Anerson tarafınan kanıtlanıştır. Parçacık ile karşıtparçacağın kütleleri aynı fakat yükleri zıt işaretliir. Mezonlar, kark ve karşıtkarktan, baryonlar a üç karktan olşaktaır.. Baryonların en hafif üyesi protonr. Diğer baryonlar boznarak protona önüşür. Proton kararlıır. 7. Foton, foton grbna Elektron ve üon, lepton grbna Proton ve nötron, haron grbna yer alır. 4. Mezonlar teel parçacıklarla karşıtparçacıklaran olştğ için genele çok kararsızırlar. Mezonların kütlesi elektronn kütlesi ile protonn kütlesi arasına olan parçacıklarır. Günüüze bilinen ezon sayısı 140 civarınaır. 8. Atoaltı parçacıklar; fotonlar, leptonlar ve haronlar olak üzere grba ayrılır. Bna göre I. yargı yanlıştır. Leptonlar aha küçük parçalara bölünezken, haronların karklaran olştğ bilinekteir.

8 8 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite 9. Foton ve ezon etkileşi parçacığı olp foton elektronlar arasına, ezon çekirekteki proton ve nötron arasınaki etkileşie aracılık eer. I ve II. yargı oğrr. Proton karktan olştğ için teel parçacık eğilir. III. yargı yanlıştır. atona proton ve nötron blnakta- proton nötron 4 1. He ır. Bir protonn içine şekile gösteriliği gibi ykarı ve 1 aşağı kark blnğna göre, protona; 4 ykarı ve aşağı kark blnr. Bir nötronn içine şekile gösteriliği gib 1 ykarı ve aşağı kark blnğna göre, nötrona; ykarı ve 4 aşağı kark blnr. 4 B ra He atona topla, 6 ykarı () ve 6 aşağı () kark blnr. 10. Müon ve ta, lepton grbna olp kark içerez. Kaon ezon grbna olp bir kark ve karşıt karktan olşr. Laba ve oega baryon grbna olp krak içerir. 11. proton nötron Nötronların kütlesinin, protonların kütlesinen az iktara büyük olasının neeni nötronlara fazlaan karkının blnasıır Cl atona 17 proton ve 18 nötron blnr. Bir protona ykarı (), nötrona ise 1 ykarı () kark blnr. Bna göre protonlara 4 ykarı () kark, nötronlara 18 ykarı () kark blnr. B ra 5 17 Cl atona topla 5 ykarı () kark blnr.

9 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE K L 16. Zaan (gün) 0 T T T 4T = 1 yıl Rayoaktif ae Tabloan görülüğü gibi kütlesi olan izotop ae 1 yıl sonra kütlesine sahip olyor. O 16 hâle b izotop 4 efa yarılanıştır. M Proton ykarı () ve 1 aşağı () karktan olşr. Bna göre L parçacığı protonr. Nötron 1 ykarı () ve aşağı () karktan olşr. Yani K parçacığı nötronr. Mezonlar a bir kark ile bir karşıt karktan olşr. B ra M parçacığı ezonr. 15. Zaan (gün) Rayoaktif ae Tabloan görülüğü gibi yarı örü gün olan kütleli aenin 6 gün sonnaki iktarı 8 olr Verilen parçacıklaran foton etkileşi parçacığıır.

10 10 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite Test 5 in Çözüleri 1. Elektrik ve anyetik alanlaran geçerken sapaya ğraayan ışın çifti c ve X-ışınlarıır. Çünkü b iki ışın elektroanyetik algaır. 5. Yüksek enerjili elektronlarla atoların bobarıan eilesi X-ışınlarının ele eile biçiiir. Ato çekireğinin yarılası ise nükleer fisyon olayıır.. Rayo algaları, görünür ışık, X-ışınları, c ışınları elektroanyetik alga olklarınan ışık hızı ile yayılır. β ışını hareketli elektron olp ışık hızı ile yayılaz. 6. Z > 8 olan tü çekirekler rayoaktiftir. B tür çekirekler parçacık ve enerji salarak kararlı hale gelekteir. Seçeneklere verilenleren ato narası 84 olan eleent kesinlikle rayoaktiftir.. α ve β ışınları yüklü parçacıklar olp he elektrik he e anyetik alanlaran geçerken sapaya ğrarlar. 7. Aton çekireğine blnan nötronlar yüksüzür. Yine çekirekte blnan protonlar (+) yüklüür. Çekireğin çevresine hareketli hale blnan elektronlar ( ) yüklüür. 4. Yüksek enerji taşıa Gazları iyonlaştıra Kiyasal ve fiziksel eğişiklikler olştra Ykarıaki üç özellik he X-ışınlarının he e c ışınlarının ortak özellikleriir. 8. III. bilgi elektronlara ait bir özelliktir. C seçeneğine nötronları anlatır eniği için b seçenek yanlıştır.

11 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE Nötronlar; Yüksüzür, Elektronn yapısına katkıları yoktr, Çekireği bir araa ttar. 1. Zaan 0 T T T = t Rayoaktif ae (g) ,5 Tabloan görülüğü gibi 0 g rayoaktif ae t saat sonra,5 g kalıyor. T yarı örü olak üzere; t t = T & T = t = saat ise T = = 1 saat blnr. Yanıt C 10. Proton sayıları eşit ancak nötron sayıları farklı olan çekirekler birbirinin izotopr. Hafif eleentlere kesinlikle proton ve nötron sayıları eşittir eneez. Eşit olayabilir. Ağır eleentlere genellikle nötron sayısı proton sayısınan fazlaır. 14. α ve β nın ikisi e yüklü parçacıklar olp bir kütleye sahiptir. c ışını elektroanyetik alga olp kütlesi yoktr. 11. Ağır eleentlerin çekireklerinin ağılaası için nötronların sayısının protonların sayısınan fazla olası gerekir. 1. Kütle narası büyük bir aton çekireğini, yalnız nötron ilave etek çekireği ağılaktan krtarabilir.

12 1 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite Test 6 nın Çözüleri Güçlü çekirek kvveti, çekirekteki tü parçacıkları arasına blnr. Yani b kvvet protonproton, proton-nötron, nötron-nötron etkileşelerine evcttr. Protonlar colob kvveti neeniyle birbirlerini iterken, aynı ana çekirek kvveti vasıtasıyla çekici etkileşie blnaktaırlar. + + alfa parçacığı ıknatıs gaa ışını S N beta parçacığı rayoaktif kaynak krşn blok. Güçlü çekirek kvveti, saece çok kısa esafeler için geçerliir. B esafe ertebesineir. İki nükleon arasınaki zaklık bir kaç nükleon çapı kaar olğna, birbirlerine yglaıkları çeki kvveti nereeyse sıfırır. Eğer nükleonlar, güçlü bir kvvet ile biraraa ttlak isteniyorsa, çok küçük bir haci içine ttlalıırlar. 6. Kararlı olayan çekirekler keniliğinen aha kararlı ve aha üşük enerjili hâle oğr bir iç eğişie ğrayabilirler. Çoğ zaan çekirekler fazla enerjilerini, parçacıklar veya elektroanyetik ışıa yayılayarak harcarlar. B parçacıklaran pozitif yüklü olanlar alfa (α), negatif yüklü olanlar beta (β) ve elektriksel olarak yüksüz olanlara gaa (c) ışınları eniliştir.. X ve Y protonları birbirine çok yakın olğnan aralarınaki güçlü çekirek kvveti en büyüktür. 4. Nötronlar yalnızca çekici kvvete neen olkları için, çekireğin kararlı olası için aha çok nötrona gereksini varır. B engelee sınırsız eğilir. Ağır çekirekler için protonlar arasınaki itici kvvet, aha çok sayıa nötron ilavesi ile engeleneez. B olay, Z = 8 eğeri ile sınırlıır. 8 ten aha fazla proton içeren çekirekler kararlı eğilir. Rayoaktif eleentler tarafınan yayılanan ışınların nüfz ete güçleri arasına çok büyük farklılıklar varır. Alfa ışınları rrlası en kolay ışınlar olp önüne konlan bir tabaka kağıttan geçeezler. Beta ışınları kağıı elip geçer; fakat önüne konlan birkaç alüiny folyo tabakasınan geçeez. Gaa ışınları rrlası en zor olanıır. B ışınları rrak için krşn ya a ağır etalleren yapılı koryc bir bloğa gereksini varır.

13 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE 1 7. Her 8 güne İyon yarısı boznr. Böylece aşağıaki tabloy olştrabiliriz. Zaan (gün) İyot (g) O hâle gün sonra hastanenin eline 4 g İyot- 11 kalır. 9. Tü elektroanyetik ışıalar boşlkta ışık hızı ile yayılırlar. Elektroanyetik ışıalar, yüklü cisilerin iveli hareketinen olşrlar ancak kenileri yüksüzür. Alfa parçacıkları + yüklü hely çekirekleri olp, b ışınlar elektroanyetik alga karakteri taşıazlar. Gaa ışınları, X-ışınları ve or ötesi ışınlar elektroanyetik alga karakteri taşııklarınan, boşlkta ışık hızı ile yayılırlar. Ses algaları, havaa 40 /s hızla yayılan algalar olp elektroanyetik alga eğilir. O hâle α ışınları ve ses algaları ışık hızı ile yayılaz. 8. Kütle ve ato naralarını engeleyerek açığa çıkan nötronları blabiliriz. I. 1 0 n U Xe 94 + II. 1 0 n U 1 50 Sn Sr + 1 ( 0 n) + enerji 4 Mo + 1 ( 0 n) + enerji 10. Rayoaktif bozna iktarı sabit olp ış olaylaran etkilenez. Yani, yüksek ya a alçak basınçtan, yüksek ya a üşük sıcaklıktan, güçlü anyetik veya elektrik alanan hatta kiyasal reaksiyonlaran etkilenez. Denkleleren görülüğü gibi birinci olaya, ikinci olaya nötron açığa çıkar.

14 14 Ünite 4 Ato Fiziğine Giriş ve Rayoaktivite Test 7 nin Çözüleri 6. X Y 1. Yılızların ısı ve ışık kaynağı füzyon tepkiesiir. avi kırızı avi kırızı Z avi kırızı X yılızına kaya görüleiş olğnan hareketsizir.. Bütün yılızlara hirojen çekirekleri birleşerek hely çekireğine önüşür. Yani nükleer yakıt hirojenir. Y yılızına kırızıya kaya görülüğünen bizen zaklaşaktaır. Z yılızına aviye kaya görülüğünen bize yaklaşaktaır.. Verilen her üç bilgie oğrr. 7. Evrenin ilk olşna ortaya çıktığı üşünülen elektroanyetik ışıa fon ışıasıır Bili insanları yılızlar hakkınaki bilgileri ışık tayfalarını inceleyerek ele eer. 5. Verilen üç bilgi e büyük patlaa teorisi için birer kanıttır. proton nötron 7 Li atona proton ve 4 nötron blnaktaır. Bir protonn içine şekile gösteriliği gibi ykarı ve 1 aşağı kark blnğna göre, protona; 6 ykarı ve aşağı kark blnr. Bir nötronn içine şekile gösteriliği gibi 1 ykarı ve aşağı kark blnğna göre, 4 nötrona; 4 ykarı ve 8 aşağı kark blnr. 7 B ra Li atona topla 10 ykarı () ve 11 aşağı () kark blnr.

15 BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU - RADYOAKTİVİTE Parçacık fiziğine göre, her teel parçacığın bir karşıt parçacığı blnr. B neenle I. öncül oğrr. Çarpıştırılan fotonların topla enerjisi en az 1,0 MeV olrsa parçacık ve karşıtparçacık çifti olşr. B ra II. öncül kesinlikle oğr eğilir. Bir parçacık ile karşıtparçacığın elektriksel yük türleri genellikle zıttır. III. öncül yanlıştır.

Radyoaktivite - Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu

Radyoaktivite - Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 40 Radyoaktivite - Büyük Patlama ve Evrenin Olşm 1 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktr. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde blnamazlar.

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

Atomik Çekirdek ve Radyoaktivite. Test 1 in Çözümleri

Atomik Çekirdek ve Radyoaktivite. Test 1 in Çözümleri 1 Atoik Çekirdek ve Radyoaktivite 1 Test 1 in Çözüleri 1. Yeğin çekirdek kuvveti, çekirdekteki tü parçacıklar arasında bulunur. Yani bu kuvvet proton-proton, proton-nötron, nötron-nötron etkileşelerinde

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu - Radyoaktivite

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu - Radyoaktivite 2 Büyük Patlama ve Evrei Olşm - Rayoaktivite Test 1 i Çözümleri 5. öce sora 1 1. Büyük patlamaa birkaç akika sora ortaya çıka kvvetlere temel kvvet eir. I hy çekirek e Temel kvvetler; l l Güçlü kvvet Zayıf

Detaylı

Temel Parçacıklar ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazarlar Doç.Dr. Mustafa ŞENYEL Yrd.Doç.Dr. A. Şenol AYBEK

Temel Parçacıklar ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazarlar Doç.Dr. Mustafa ŞENYEL Yrd.Doç.Dr. A. Şenol AYBEK Temel Parçacıklar Yazarlar Doç.Dr. Mstafa ŞENYEL Yrd.Doç.Dr. A. Şenol AYBEK ÜNİTE 12 Amaçlar B üniteyi çalıştıktan sonra; Antiparçacıklar ile, Temel parçacık grplarından; Leptonları, Mezonları, Baryonları,

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 5 ATOM ÇEKİRDEĞİNİN

Detaylı

, (Compton Saçılması) e e, (Çift Yokoluşu) OMÜ_FEN

, (Compton Saçılması) e e, (Çift Yokoluşu) OMÜ_FEN Göreli olmayan kuantum mekaniği 1923-1926 yıllarında tamamlandı. Göreli kuantum mekaniğinin ilk başarılı uygulaması 1927 de Dirac tarafından gerçekleştirildi. Dirac denklemi serbest elektronlar için uygulandığında

Detaylı

Yıldızlardan Yıldızsılara. Test 1 in Çözümleri

Yıldızlardan Yıldızsılara. Test 1 in Çözümleri 43 Yıldızlardan Yıldızsılara Test in Çözüleri. Tabloda verilen bilgilerin taaı doğrudur. Ancak bu sınava giren öğrenci III ve V nuaralı doğru bilgileri yanlış işaretleiştir. Bu nedenle sınavdan 60 puan

Detaylı

Atomlardan Kuarklara. Test 1

Atomlardan Kuarklara. Test 1 4 Atomlardan Kuarklara Tst. Nötronlar, tkilşim parçacıkları dğil, madd parçacıklarıdır. Bu ndnl yanlış olan E sçnğidir. 5. Elktriksl olarak yüklü lptonlar zayıf çkirdk kuvvtlri aracılığıyla tkilşim girrlr.

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 Dünya ve Uzay Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 5. Ay'ın atosferi olaığı için açık hava basıncı yoktur. 1. Gezegenlerin 'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs

Detaylı

ALFA BOZUNUMU MEHMET YÜKSEL ÇÜ FBE FİZİK ABD ADANA-2010

ALFA BOZUNUMU MEHMET YÜKSEL ÇÜ FBE FİZİK ABD ADANA-2010 ALFA BOZUNUMU MEHME ÜKSEL ÇÜ FBE FİZİK ABD ADANA-010 İÇERİK 1. Giriş. Alfa (α) Parçacığı ve Özellikleri 3. Alfa Bozunuu Niçin Olur? 4. eel Alfa Bozunu Reaksiyonları 4.1. Alfa (α) Bozunuunda Enerji ve Moentu

Detaylı

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez.

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez. RADYOAKTİFLİK Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik çekirdek yapısıyla ilişkilidir. Radyoaktif bir atom hangi bileşiğin yapısına girerse o bileşiği radyoaktif

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ34 Fizikte Güncel Konular 205-206 Bahar Yarıyılı Bölüm-7 23.05.206 Ankara A. OZANSOY 23.05.206 A.Ozansoy, 206 Bölüm 7: Nükleer Reaksiyonlar ve Uygulamalar.Nötron İçeren Etkileşmeler 2.Nükleer Fisyon

Detaylı

ATOMLARDAN KUARKLARA ATOMLARDAN KUARKLARA... 249

ATOMLARDAN KUARKLARA ATOMLARDAN KUARKLARA... 249 6 ATOMLARDAN KUARKLARA Sayfa No............................................ 49 Karşıtparçacık.................................................... 49 Doğaaki Tml Kvvtlr v Tml Parçacıklar.......................

Detaylı

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ ATOMLARDAN KUARKLARA ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ 1. Parçac klar spinlerine göre Fermiyonlar ve Bozonlar olmak üzere iki gruba ayr l r. a) Fermiyonlar: Spin kuantum say lar 1/2, 3/2, 5/2... gibi olan parçac

Detaylı

RADYASYON FİZİĞİ 1. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu

RADYASYON FİZİĞİ 1. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu RADYASYON FİZİĞİ 1 Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu Herbirimiz kısa bir süre yaşarız ve bu kısa süre içerisinde tüm evrenin ancak çok küçük bir bölümünü keşfedebiliriz Evrenle ilgili olarak en anlaşılamayan

Detaylı

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır.

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır. 1. Hafta 1) GİRİŞ veya A : Çekirdeğin Kütle Numarası (Nükleer kütle ile temel kütle birimi arasıdaki orana en yakın bir tamsayı) A > Z Z: Atom Numarası (Protonların sayısı ) N : Nötronların Sayısı A =

Detaylı

X-Işınları ve Maddenin Yapısı. Test 1 in Çözümleri

X-Işınları ve Maddenin Yapısı. Test 1 in Çözümleri 40 X-Işınları ve Maddenin Yapısı Test in Çözüleri. X-ışınları, atoun bir elektronunun bir hâlden daha düşük enerjili başka bir hâle geçiş yaptığı sırada oluşur. Noral ışık ile aralarındaki tek fark ilgili

Detaylı

X-Işınları. Lazer Işınları. Test 1 in Çözümleri. 3. Ses dalgaları mekanik dalga olup elektromanyetik dalga değildir. Yanıt A dır.

X-Işınları. Lazer Işınları. Test 1 in Çözümleri. 3. Ses dalgaları mekanik dalga olup elektromanyetik dalga değildir. Yanıt A dır. 5 6 X-Işınları Lazer Işınları Test in Çözüleri. X-ışınları, atoun bir elektronunun bir hâlden daha düşük enerjili başka bir hâle geçiş yaptığı sırada oluşur. Noral ışık ile aralarındaki tek fark ilgili

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ314 Fizikte Güncel Konular 2015-2016 Bahar Yarıyılı Bölüm-8 23.05.2016 Ankara A. OZANSOY 23.05.2016 A.Ozansoy, 2016 1 Bölüm 8: Parçacık Fiziği 1. Temel Olmayan Parçacıklardan Temel Parçacıklara 2. 4

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI

3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI 3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI Doğada 103 elementin olduğu bilinmektedir. Bunlardan 84 metal elementlerdir. Metal elementler toksik olan ve toksik olmayan elementler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri 1. Atom Modelleri BÖLÜM2 Maddenin atom adı verilen bir takım taneciklerden oluştuğu fikri çok eskiye dayanmaktadır. Ancak, bilimsel bir (deneye dayalı) atom modeli ilk defa Dalton tarafından ileri sürülmüştür.

Detaylı

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ ATOM Elementlerin özelliğini taşıyan, en küçük yapı taşına, atom diyoruz. veya, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit birimlerine ayrıştırılamayan, maddenin en küçük birimine atom denir. Helyum un

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Birçok çekirdek nötron yakalama ile β - yayınlayarak bozunuma uğrar. Bu bozunum sonucu nötron protona dönüşür

Detaylı

STANDART MODEL VE ÖTESİ. : Özge Biltekin

STANDART MODEL VE ÖTESİ. : Özge Biltekin STANDART MODEL VE ÖTESİ : Özge Biltekin Standart model, bilim tarihi boyunca keşfedilmiş parçacıkların birleşimidir. Uzay zamanda bir nokta en, boy, yükseklik ve zaman ile tanımlanır. Alanlar da uzay zamanda

Detaylı

Hayat Kurtaran Radyasyon

Hayat Kurtaran Radyasyon Hayat Kurtaran Radyasyon GÜNLÜK HAYAT KONUSU: Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi KĐMYA ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ: Radyoterapi bazı maddelerin radyoaktif özellikleri dolayısıyla ışımalar yapması esasına dayanan

Detaylı

6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ

6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ 6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ 3.1 ÇEKİRDEK KUVVETLERİ 3.1.1. GENEL KARAKTERİSTİK Çekirdek hakkında çok fazla bir şey bilmezden önce yalnızca iki farklı etkileşim kuvveti bilinmekteydi.

Detaylı

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ ÜNİTE 3 MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. BÖLÜM MADDENİN TANECİKLİ YAPISI 1- ATOMUN YAPISI Maddenin taneciklerden oluştuğu fikri yani atom kavramı ilk defa demokritus tarafından ortaya atılmıştır. Örneğin;

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

DEMOCRİTUS. Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur.

DEMOCRİTUS. Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur. ATOM TEORİLERİ DEMOCRİTUS DEMOCRİTUS Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur. Democritus, maddenin taneciklerden oluştuğunu savunmuş ve bu taneciklere

Detaylı

Temel Sabitler ve Birimler

Temel Sabitler ve Birimler Temel Sabitler ve Birimler Işığın boşluktaki hızı: c=299792458 m/s ~3x10 8 m/s Planck sabiti: h= 6.62606957(29)x10-34 Js İndirgenmiş Planck sabiti ħ = h/2π Temel elektrik yükü : e=1.60218x10-19 C İnce

Detaylı

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır.

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır. C) ELEKTRİKSEL POTNSİYEL ENERJİ: Şekil 1 eki +Q yükü, + yükünü Q. F k kuvveti ile iter. Bu neenle + yükünü sonsuzan ya a topraktan noktasına getirmek için elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılır. Bu iş,

Detaylı

ATOM BİLGİSİ I ÖRNEK 1

ATOM BİLGİSİ I  ÖRNEK 1 ATOM BİLGİSİ I Elementlerin özelliklerini ta ıyan en küçük yapıta ı atomdur. Son çözümlemede, bütün maddelerin atomlar toplulu u oldu unu söyleyebiliriz. Elementler, aynı tür atomlardan, bile ik ve karı

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Kaptaki toplam sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaman etkilenir.

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Kaptaki toplam sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaman etkilenir. 2 Mae ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. 2 1. Mae Bilgi T Molekülleri ötelee hareketi yapar. + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaan etkilenir. + topla

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

BÖLÜM 3: (6,67x10 Nm kg )(1,67x10 kg)»10 36 F (9x10 Nm C )(1,6x10 C) NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET

BÖLÜM 3: (6,67x10 Nm kg )(1,67x10 kg)»10 36 F (9x10 Nm C )(1,6x10 C) NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET BÖLÜM : NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET Atomdaki elektronların hareketini kontrol eden kuvvetler elektromanyetik kuvvettir. Elektromanyetik kuvvet atomları ve molekülleri bir arada tutar. Çekirdekteki

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 0 lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. cismi küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. ani ile aynı cins, ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. Z Cevap B ir.. Her üç küre aynı ana birbirine

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + +

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + + 2 Madde ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. d 2d 1. Bilgi Madde Y Z T d Molekülleri ötelee hareketi yapar + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir Mıknatıstan her zaan etkilenir +

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Ders İçeriği Bölüm 1: Atomik Yapı ve Atomik Yoğunluk Nükleer Mühendislik

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur.

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur. Mae ve Özkütle ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur.. kaba giren kütle, çıkan kütle ( ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur. Kaplaraki kütle artışlarının büyüklük ilişkisi, Test in Çözüleri çıkan kütle

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. Y cismi X küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. Yani X ile Y aynı cins, Y ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. 5. X Y Z. () yüklü küreciği elektroskobun

Detaylı

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin)

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı birimine atom

Detaylı

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... viii -BÖLÜM / 1- GİRİŞ... 1 -BÖLÜM / 2- ÖZEL GÖRELİLİK... 13 2.1. REFERANS SİSTEMLERİ VE GÖRELİLİK... 14 2.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ... 19 2.2.1. Zaman Ölçümü

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 0537 RADYASYO FİZİĞİ Prof. Dr. iyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi ükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum Radyoaktivite,

Detaylı

Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri ve Radyasyon. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü

Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri ve Radyasyon. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri ve Radyasyon Prof. Dr. Niyazi MERİÇ A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü Fisyon Otto Hahn ve Fritz Strassmann 1939 yılında 235 U i bir n ile bombardıman edilmesiyle ilk

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI)

ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI) ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI) ATOMUN YAPISI HAZIRLAYAN: ÇĐĞDEM ERDAL DERS: ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERS SORUMLUSU: PROF.DR. ĐNCĐ MORGĐL ANKARA,2008 GĐRĐŞ Kimyayı ve bununla ilgili

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Evrenin Başlangıcı ve Enflasyon Teorisi

SU Lise Yaz Okulu. Evrenin Başlangıcı ve Enflasyon Teorisi SU Lise Yaz Okulu Evrenin Başlangıcı ve Enflasyon Teorisi Evrenin ilk zamanları Büyük patlamadan önce: Bilimsel olarak tar.şılamaz. Büyük patlama uzay ve zamanda bir tekilliğe karşılık gelir ve o noktada

Detaylı

İtme ve Çizgisel Momentum. Test 1 in Çözümleri

İtme ve Çizgisel Momentum. Test 1 in Çözümleri İte e Çizgisel Moentu Test in Çözüleri. kuzey. oentu bat doğu 0 I II III zaan Bir cise sabit bir kuet uygulanırsa cisin ızı düzgün olarak artar. I. bölgede ız parabolik olarak arttığına göre, uygulanan

Detaylı

BÖLÜM 4: NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI

BÖLÜM 4: NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI BÖLÜM : NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI.1. NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU Birbirini takip eden çekirdeklerin yapısı, sabit derinlik ve artan çekirdek kütle numarası ile orantılı bir yarıçapa bağlı

Detaylı

1) İzotop, izoton ve izobar niceliklerini tanımlayarak örnekler

1) İzotop, izoton ve izobar niceliklerini tanımlayarak örnekler 1) İzotop, izoton ve izobar niceliklerini tanımlayarak örnekler veriniz. ii İzotop: p Bir elementin, aynı proton sayılı ancak, farklı nötron sayılı çekirdekleri o elementin izotoplarıdır. Örnek: U ; U

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU 6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU Güneşten gelen ısı ve ışık enerjisi radyasyonun doğal formudur. Bunlar çevremizde doğal olarak bulundukları gibi yapay olarak da elde edilmektedir. O nedenle radyasyon kaynağına

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. Atomun Yapısı KONULAR 2.Element ve Sembolleri 3. Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler 4. Kimyasal Bağ 5. Bileşikler ve Formülleri 6. Karışımlar 1.Atomun Yapısı

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Bölüm 2: Bağ Enerjisi Çekirdek Kuvvetleri Kararlı ve Kararsız Çekirdekler

Detaylı

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. ATO YAP Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir Atomda bulunan yükler; negatif yükler ve pozitif yüklerdir Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir Atomu oluşturan

Detaylı

Kimyafull Gülçin Hoca

Kimyafull Gülçin Hoca 1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ 1. BÖLÜM: Atomla İlgili Düşünceler 1. Dalton Atom Modeli 2. Atom Altı Tanecikler Elektronun Keşfi Protonun Keşfi Nötronun Keşfi 0 Kimyafull Gülçin Hoca DALTON ATOM MODELİ Democritus

Detaylı

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani elementlerin yapı yaşı atomlardır. BİLEŞİK: En

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 101537 RADYASYON FİZİĞİ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum

Detaylı

Temel Parçacık Dinamikleri. Sunum İçeriği

Temel Parçacık Dinamikleri. Sunum İçeriği 1 Sunum İçeriği 2 Genel Tekrar Leptonlar Örnek: elektron Fermionlar Kuarklar Örnek: u kuark Bozonlar Örnek: foton Kuarklar serbest halde görülmezler. Kuarklardan oluşan yapılar ise genel olarak şu şekilde

Detaylı

BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI

BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI HER ATOMUN YÖRÜNGE ZARFLARINDA (K,L,M,..) BULUNABİLECEK MAKSİMUM ELEKTRON SAYISI 2n 2 FORMÜLÜ İLE BULUNABİLİR. SON YÖRÜNGE ZARFINDA EN ÇOK 8 ELEKTRON BULUNUR. Helyum atomu BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİ AAN E SIĞA TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektrik Alan ve Sığa TEST in Çözümleri. Şekil II e, E tan b mg mg... ( ) () ve () bağıntılarının sağ taraflarını

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Atomsal yapı İçerik Temel kavramlar Atom modeli Elektron düzeni Periyodik sistem 2 Temel kavramlar Bütün maddeler kimyasal elementlerden oluşur.

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.

ATOMUN YAPISI. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. ATOMUN YAPISI ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomda bulunan yükler; negatif yükler ve pozitif yüklerdir. Atomu oluşturan parçacıklar: * Cisimden cisme

Detaylı

Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi

Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi Atom: Elementin tüm özelliklerini gösteren en küçük yapı taşıdır. Yunanlı filozofların, tüm maddelerin bölünmeyen yapıtaşları ndan oluştuğunu ilk olarak öne

Detaylı

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-0 Ders 5 Elektrik Alanları Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt ) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

ÇEKİRDEK KİMYASI. Kimya Ders Notu

ÇEKİRDEK KİMYASI. Kimya Ders Notu ÇEKİRDEK KİMYASI Kimya Ders Notu ÇEKİRDEK KİMYASI Atomaltı Tanecikler Atomaltı parçacıklar bağımsız olarak ömürleri çok kısa olduğu için normal şartlar altında gözlemlenemezler. Bu amaçla oluşturulan parçacık

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI ONU ANATIMI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİSE AAN E SIĞA ETİNİ E TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektriksel Alan ve Sığa. Ünite. onu A nın Çözümleri 4. E e mg. Birbirine paralel yerleştirilen

Detaylı

Maddenin Yapısına Giriş Ders-2 DOÇ. DR. ZEYNEP GÜVEN ÖZDEMİR EKİM 2017

Maddenin Yapısına Giriş Ders-2 DOÇ. DR. ZEYNEP GÜVEN ÖZDEMİR EKİM 2017 Maddenin Yapısına Giriş Ders-2 DOÇ. DR. ZEYNEP GÜVEN ÖZDEMİR EKİM 2017 Maddeden kuark a maddenin yapıtaşının serüveni Elementlerin Varlığının Keşfi Maddenin yapıtaşı arayışı M.Ö. 2000 lerde Eski Yunan

Detaylı

Parçacık Fiziği Söyleşisi

Parçacık Fiziği Söyleşisi Parçacık Fiziği Söyleşisi Saleh Sultansoy - TOBB ETÜ Gökhan Ünel - UC Irvine HPFBU2012 12-19 Şubat, Kars, Kafkas Üniversitesi 1 Parçacık fiziği Maddenin ve etkileşimlerin alt yapısını anlamak 2 Büyük Patlama

Detaylı

FİSYON. Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler.

FİSYON. Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler. FİSYON Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler. Fisyon ilk defa 1934 te Ida Noddack tarafından önerilmiştir. Otto Hahn & Fritz Strassman Berlin (1938) de yaptıkları deneylerde hızlı

Detaylı

STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK

STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK MUSA ÖZCAN TTP 8 (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI 8) 21-27 OCAK 2018 1 Bugünü anlamak için, geçmişe bakmak. Büyüğü anlamak için, en küçüğe bakmak. *TTP 8 Güncel sorunlar Gökhan

Detaylı

ATOM ve İZOTOPlar RADYOAKTİVİTE ve RADYASYON. Prof. Dr. Arif Altıntaş

ATOM ve İZOTOPlar RADYOAKTİVİTE ve RADYASYON. Prof. Dr. Arif Altıntaş ATOM ve İZOTOPlar RADYOAKTİVİTE ve RADYASYON Prof. Dr. Arif Altıntaş Atom nedir? Atomlar tüm maddeler için yapıyı oluşturan çok küçük partiküllerdir. Atom; bir elementin kimyasal özelliklerini gösteren

Detaylı

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri ütle - Haci - Öz Test in Çözüleri.. I II apta bulunan özli sıvının üstüne önce özli sıvı akıyor. Bu iki sıvıan oluşan eşit acili karışıın özsi olur. usluğu kapatı- öz lıp usluğu açılıyor. usluğunan akan

Detaylı

ψ( x)e ikx dx, φ( k)e ikx dx ψ( x) = 1 2π θ açısında, dθ ince halka genişliğinin katı açısı: A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları

ψ( x)e ikx dx, φ( k)e ikx dx ψ( x) = 1 2π θ açısında, dθ ince halka genişliğinin katı açısı: A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları B. Seçilmiş bağıntılar Rutherford saçınımının diferansiyel kesiti: Compton kayması Bohr un hidrojenimsi atom modelinde izinli yörüngelerin yarıçapı: olup burada

Detaylı

RADYOAKTİFLİK. Bu çalışmalar sonucunda radyoaktif olarak adlandırılan atomların yüksek enerjili tanecikler ve ışınlar yaydıkları belirlenmiştir.

RADYOAKTİFLİK. Bu çalışmalar sonucunda radyoaktif olarak adlandırılan atomların yüksek enerjili tanecikler ve ışınlar yaydıkları belirlenmiştir. RADYOAKTİFLİK Atomların ve molekiller arası çekim kuvvetlerinin değişmesi ile fiziksel değişimlerinin, atomların değerlik elektron sayılarının değişmesiyle kimyasal değişimlerin olduğu bilinmektedir. Kimyasal

Detaylı

Işığın Tanecikli Özelliği. Test 1 in Çözümleri

Işığın Tanecikli Özelliği. Test 1 in Çözümleri 37 Işığın Tanecikli Özelliği 1 Test 1 in Çözüleri 1. Fotoeletronların katottan ayrıla ızı, kullanılan ışığın frekansı ile doğru, dalga boyu ile ters orantılıdır. Bu elektronların anado doğru giderken ızlanaları

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV OEJİ ÖZE ANARA OUARI 10. SINIF FİZİ DERSİ AZ TATİİ EV ÇAIŞMASI Öevin Veriliş Tarii: 12.06.2015 Öevin Teslim Tarii:21.09.2015 1. Baş kısmının kesit alanı 0,4cm² olan bir çivi, tataya 16N luk

Detaylı

Proton, Nötron, Elektron

Proton, Nötron, Elektron Atomun Yapısı Atom Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Farklı yüklere sahip bu parçacıklar birbirini etkileyerek bir arada bulunur ve atomu oluşturur. Atomda bulunan yükler negatif ve

Detaylı

1. Bir radyoaktif elementin birim zamandaki parçalanma 2. T 1/2 ESEN YAYINLARI. 3. Bozunma h z yada aktiflik; R = λ.n dir. De erleri yerine yazarsak;

1. Bir radyoaktif elementin birim zamandaki parçalanma 2. T 1/2 ESEN YAYINLARI. 3. Bozunma h z yada aktiflik; R = λ.n dir. De erleri yerine yazarsak; RADYOAK FL K MODEL SORU DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU EK SORULARIN ÇÖZÜMLER. ki çeflit beta bozunas vard r. Negatif beta bozunas (β ) bu esnada çekirdekten elektron yay nlan r. Pozitif beta bozunas

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI OLUŞUMU Hızlandırılmış elektronların anotla etkileşimi ATOMUN YAPISI VE PARÇACIKLARI Bir elementi temsil eden en küçük

Detaylı

CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ

CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ Prof. Dr. Bektaş TEPE Canlıların Savunma Amaçlı Kimyasal Üretimi 2 Bu ünite ile; Canlılık öğretisinde kullanılan kimyasal kavramlar Hiyerarşi düzeyi Hiyerarşiden sorumlu atom

Detaylı

Yeni bir radyoterapi yöntemi: Hadron terapi

Yeni bir radyoterapi yöntemi: Hadron terapi Yeni bir radyoterapi yöntemi: Hadron terapi Hadron terapi, nükleer kuvvetlerle (yeğin kuvvet) etkileşen parçacıkları kullanarak yapılan bir radyasyon tedavi (ışın tedavisi) yöntemidir. Bu parçacıklar protonlar,

Detaylı

Theory Tajik (Tajikistan)

Theory Tajik (Tajikistan) Q3-1 Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bu probleme başlamadan önce ayrı bir zarfta verilen genel talimatları lütfen okuyunuz. Bu görevde, CERN de bulunan parçacık hızlandırıcısının LHC ( Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri 9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6

Detaylı

ATOM ve İZOTOPLAR. Prof. Dr. Arif Altıntaş.

ATOM ve İZOTOPLAR. Prof. Dr. Arif Altıntaş. ATOM ve İZOTOPLAR RADYOAKTİVİTE TE ve RADYASYON Prof. Dr. Arif Altıntaş altintas@veterinary.ankara.edu.tr Atom nedir? Atomlar tüm maddeler için yapıyı oluşturan çok küçük partiküllerdir. Atom; bir elementin

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı