Özet 5. Allerjide bugün: Pandemi boyutunda halk sağlığı tehdidi 7. Allerjinin Avrupalıların yaşam kalitesine etkisi 11

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özet 5. Allerjide bugün: Pandemi boyutunda halk sağlığı tehdidi 7. Allerjinin Avrupalıların yaşam kalitesine etkisi 11"

Transkript

1

2

3 İçindekiler Özet 5 Allerjide bugün: Pandemi boyutunda halk sağlığı tehdidi 7 Allerjinin Avrupalıların yaşam kalitesine etkisi 11 Allerjinin sağlık ekonomileri ve makroekonomilere etkisi 12 Allerjide günümüzde kullanılan semptomatik tedavilerin değişkenliği 14 Kesin tedavi umudu olarak allerjen immünoterapinin rolü 16 Allerjen immünoterapisi neyi başarabilir? 19 Temel kilometre taşları 20 Temel engeller 21 Harekete geçme çağrısı 22 Allerjen immünoterapisi farkındalığını artırma 22 Allerjen immünoterapisini desteklemek için ulusal sağlık politikalarını güncellemek 22 İmmünoterapi araştırmalarının finansmanına öncülük vermek 23 Allerjinin sağlık ekonomisi ve makroekonomik parametrelerini izlemek 23 Tıbbi disiplinler ve uzmanlıkları kolay ve elverişli duruma getirmek 23 Kaynaklar 24 Organizasyonlara katılmak 26

4

5 05 Özet Allerji günümüzde sadece Avrupa da 150 milyondan fazla insanı etkileyen pandemi boyutunda bir halk sağlığı sorunudur. Avrupa Allerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (EAACI), epidemiyolojik eğilimleri göz önüne alarak önümüzdeki 15 yılda Avrupa nüfusunun yarısından fazlasının bir çeşit allerjiden etkileneceğini tahmin etmektedir. Allerjik hastalıklar yalnızca bireylerin hayat kaliteleri, kariyerleri, kişisel gelişimleri ve yaşam tarzı seçimlerini olumsuz etkileyen bir sorun olmakla kalmayıp aynı zamanda milyonlarca gün iş gücü ve üretim kaybı nedeniyle sağlık ekonomileri ve makroekonomilere ağır bir yük oluştururlar. Şehirleşme, endüstrileşme, hava kirliliği ve iklim değişiklikleri gibi allerji tetikleyicilerinin değişmesi beklenmediğine göre gelecekteki tek çözüm önleyici ve tedavi edici stratejileri güçlendirmek ve ideal hale getirmekten geçmektedir. Allerji tedavisinin temel taşı allerjen immünoterapisi olup, şu an için hastalığın doğal seyrini değiştirebilen tek tıbbi müdahale yöntemidir. Yıllar süren klinik deneyler, araştırmalar ve meta analizler göstermiştir ki immünoterapi, hastalar ve toplum için umut veren sonuçlar vermekte, allerjik bireylerin yaşam kalitelerini iyileştirmekte, uzun dönem maliyet yükünü azaltmakta ve hastalığın seyrini değiştirmektedir. Allerjen immünoterapisi, allerji semptomlarını etkin bir biçimde yatıştırmakla kalmayıp tedavi sonucunda uzun süreli etkileri olmakta, allerjik hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Ne yazık ki immünoterapi çalışmaları, sonucunda elde edilecek kazanım ve Avrupa'nın bu alana entegrasyonu için en verimli alan olmasına rağmen, Avrupa Enstitüleri ve araştırmalara finansal destek veren alt birimler tarafından yeterli ilgi görmemektedir. Avrupa, dünya çapında bu alanın lideri olarak bilinmesine rağmen allerjik hastalıklarda araştırma ve sürveyansın tüm masrafı halen karşılanmamakta ve Avrupa nın sağlık sistemlerindeki çeşitlilik nedeniyle gerçekleşememektedir. Ayrıca genel nüfus artmış farkındalık ile immünoterapi kullanımından oldukça yararlanacaktır. Avrupa nın politika üretenlerine çağrıda bulunuyor ve allerjiyle ilgili bireysel ve toplumsal sağlık konusunda gereken eylemleri planlamalarını istiyoruz. İmmünoterapi farkındalığı için tanıtım yapmak Ulusal sağlık politikalarını allerjen immünoterapisini destekleyecek şekilde yeniden düzenlemek İmmünoterapi araştırmalarının finansmanına öncelik vermek Allerjinin makroekonomi ve sağlık ekonomisindeki parametrelerini iz lemek Medikal disiplinler ve uzmanlıkları kolay ve ulaşılabilir hale getirmek Yukarıdaki politikaları etkili bir biçimde gerçekleştirmenin sonraki on yılda Avrupa nın sağlık ve iyiliğinde önemli derecede olumlu etkisi olacaktır.

6 Allerjinin Mekanizması Allerjen örneğin polen, bağışıklık sistemi tarafından yanlış tanınarak vücutta IgE antikorları üretilmeye başlanır (duyarlanma fazı). IgE çok miktarda aktif mediatör içeren mast hücreleri üzerine bağlanır. Allerjen vücuda tekrardan alındığında mast hücresi üzerindeki IgE tarafından tanınır ve mast hücresi içindeki mediatörler ortama salınır ve allerjinin semptomları böylelikle açığa çıkar.

7 07 Allerjide bugün: Pandemi boyutunda halk sağlığı tehdidi 20. yüzyılın başlarında allerji nadir bir hastalık olarak görülüyordu. O zamandan bu yana değişik faktörlerin tetiklemesiyle son kırk yıldaki artış dramatik hale geldi. Şimdi, Avrupalıların %30'unun allerjik nezle ya da konjonktivit, %20 ye yakınının astım, %15 inin cilt hastalıklarından yakındığını ve birçok bölgede sıklığın giderek arttığını biliyoruz. Ağırlık özellikle yaş arasında en üst noktaya ve allerjik nezle semptomları %45 lere ulaşmaktadır. Dünya genelinde rakamlar eşit düzeyde üzücüdür. Yaklaşık yarım milyar insan allerjik nezleden, 300 milyon kişi de astımdan yakınmaktadır. Gıda allerjileri de giderek sıklaşmakta ve ağırlaşmaktadır. Mesleki allerjiler, ilaç allerjileri, böcek sokmalarına bağlı venom allerjileri durumu daha da karmaşıklaştırmaktadır. Son olarak yeni allerjik hastalık çeşitleri ve önceden allerjik olmadığı bilinen maddelere karşı allerjiler artarak bildirilmektedir. Allerjinin tarihi: Allerjiler 20.yy dan önce nadir hastalıklar olarak kabul ediliyordu.1906 da aşı araştırmaları yaparken, Viyanalı bir pediatrist, Clemens von Pirquet, at serumu enjeksiyonu alan kişilerin ikinci enjeksiyonda daha fazla ve ciddi reaksiyon gösterdiklerini fark etti. Bu durum von Pirquet in aklında değişmiş bir reaksiyon allos ergon (yunanca farklı ve hareket kelimelerinden) fikrini uyandırdı ve ilk kez allergie sözcüğünü kullandı. Hemen ardından allerjik reaksiyonların ve hastalıkların farklı çeşitleri aydınlanmaya başladı ve yeni sözcükler anafilaksi (1908) ve atopi (1923) ortaya çıktı. Tanı ve tedavide büyük gelişmeler olan cilt testi ve immünoterapi kısa zamanda gündeme geldi (1911). Allerjik reaksiyonların anahtar antikoru, IgE 1960 da keşfedildi. Allerjinin bir çeşit inflamasyon olduğunun anlaşılması tedavide yeni gelişmelere yol açtı; antihistaminikler (1930), kortikosteroidler (1950) ve antilökotrienler (1990) günümüzde halen kullanılan temel ilaçlardır. Günümüzde allerjinin moleküler mekanizmalarının daha iyi anlaşılması bu alanda devrim yaratacak değişiklikler vaat etmektedir.

8 Allerjik hastaların önemli bir kısmı (%15-20) insanı kuvvetten düşüren bir hastalıkla yaşamakta ve olası bir astım atağı ya da anafilaktik şok nedeniyle ölüm korkusu çekmektedirler. Diğer yandan birçok hastanın semptomlarını bildirmemiş ya da doğru tanıya ulaşmamış olması, sorunun göründüğünden daha da büyük olduğunu göstermektedir. Epidemiyolojik çalışmaların gösterdiği doğrultuda EAACI 15 yıldan daha az bir sürede Avrupa nüfusunun yarısından fazlasının bir çeşit allerjiden yakınmakta olacağını öngörmektedir. ALLERJİ TANIMI Allerji: insan bağışıklık sisteminin genellikle zararsız maddelere karşı verdiği abartılı tepkidir ALLERJİ HAKKINDA GERÇEKLER Allerjiler genellikle çocukluk çağında başlar ve uzun yıllar, genellikle yaşam boyu devam eder. Ancak allerji herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Çocuk ve genç erişkinlerde allerjiler en sık kronik hastalıklardır. Allerjik hastalığı olan hastaların başka allerjiler geliştirme riski yüksektir. Çocuklarda sıklıkla bir allerjik hastalık diğerini takip eder (allerjik yürüyüş). Öncelikle atopik egzama ortaya çıkar ve bu durum Avrupa da bebeklerin %10 dan fazlasını etkilemektedir. Allerjiler ailevidir ancak ailede hiç allerji öyküsü olmayan yeni olgular da sıklıkla görülebilmektedir. Astım ve allerjik nezle sıklıkla aynı kişide bir arada bulunur, bunların ikisine birlikte solunumsal allerji denir.

9 Allerji hem yakınması olan bireyleri, hem de tüm toplumu olumsuz etkiler. Hastalar yaşam kalitelerini, uyku düzenlerini ve ruh hallerini, işe ya da okula devamlarını ve genel kişisel gelişimlerini acımasızca bozan bir durumla karşı karşıya kalmaktadırlar. Toplum yakında başa çıkamayacağı giderek artan bir maliyetle karşı karşıya kalmaktadır. Şu anki hesaplara göre Avrupa da 150 milyondan fazla, önümüzdeki on yılda ise 250 milyondan fazla hastanın öngörüldüğü, hızlı müdahalenin gerektiği pandemi boyutunda insanı etkileyen bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıyayız.

10

11 10 Allerjinin Avrupalıların yaşam kalitesine etkisi: Allerjik hastalıklar halk sağlığı düzeyinde hastaların ve ailelerin yaşam kaliteleri üzerine oldukça kötü bir etkiye sahiptir. Allerjisi olan insanların kişisel gelişimleri, kariyerlerindeki ilerleme ve yaşam tarzı seçimleri etkilenmektedir. Allerjisi olan çocuklar okullarında uyum sağlamakta zorluk göstermekte ve buna bağlı öğrenme güçlükleri ve uyku problemleri geliştirebilmektedirler. Sonuç olarak bu çocuklarda sıkça gözlenen uyku hali ve ruh hali değişiklikleri, kendilerini izole etmelerine, okul performanslarının düşmesine hatta akranları tarafından alay edilmelerine sebep olmaktadır. Aile yaşamları ve kişisel ilişkileri de bozulmaktadır. Genç erişkin hastalar, artan hasta günleri ve işgücü kaybı nedeniyle işyerinde daha fazla sorun yaşamaktadırlar. Bilişsel fonksiyonları bozulduğundan okul, üniversite ya da iş performansları olumsuz etkilenmektedir. Allerjisi olan birçok insan kişisel ilişkilerinde de sorunlar yaşadıklarını bildirmektedirler. Son olarak birçok çalışma allerjisi olan bireylerin depresyona girme risklerinin daha yüksek olduğunu bildirmektedir. Hastalardan alıntılar _ Oğlum 17 yıldır allerji ve astım hastası. Astım daha yaşamı tehdit edici olarak bilinse de besin allerjisi gerçekten kâbus gibi. Tüm hayatı boyunca kaşındı, uyuyamadı ve aileyi de uyutmadı. Tüm hayatınız boyunca kaşındığınızı hayal edebiliyor musunuz? (17 yaşında bir hastanın annesi) _ Bahar aylarında hapşırmaya ve öksürmeye başlarım. Bazen o kadar çok ilaç alıyorum ki sayısını unutuyorum. Okulda uykulu ve yorgun hissediyorum ve konsantre olamıyorum. Sadece bu belirtilerden kurtulmak istiyorum. Bazen gözlerimin ve burnumun kızarıklığından utanıyorum. (16 yaşında bir hasta) İklim değişiklikleri ve küresel ısınma da dikkate alınması gereken bir konudur. Bunun bir sonucu da polen ve aeroallerjen düzeylerindeki artışla birlikte astım ataklarında da artış ortaya çıkmasıdır. Allerjinin yaşam kalitesine etkisi daha ciddi olarak algılanan diyabet gibi hastalıklar kadar ya da daha fazladır. Doktorlar ve bilim adamları allerji hastalarının yaşam kalitelerini değerlendirmek için özel araçlar geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu alandaki bulgular durumun boyutunu anlamamızı ve çözüm gereksiniminin aciliyetini vurgulamaktadır. Allerji ve astımda yaşam kalitesinin anahtar rolüne odaklanarak Avrupalı hastalara iyimserlik aşılayabilmek mümkün olabilecektir. Buna ek olarak asla göz ardı etmememiz gereken allerjik reaksiyonların küçük bir kısmının dahi ölümle sonuçlanabileceği ve risk altındaki hastalara mutlaka öncelik verilerek korunmaları gerektiğidir

12 11 Allerjinin Sağlık Ekonomileri ve Makroekonomilere Etkisi Allerjik hastalıklar hastaların günlük yaşamında giderek daha büyük pay işgal etmektedir. Buna bağlı üretkenlikteki düşüş ve artan hastalıklar Avrupa daki ulusal iş yaşamı ve sağlık ekonomilerini etkileyen en büyük olumsuz etmen olarak bilinmektedir. Allerji olaylar ve bu olaylardaki artış Avrupa ekonomisini hem doğrudan maliyet (örneğin sadece astım için ilaç maliyeti yıllık 3.6 milyar Euro/yıl) ve belki bundan daha da fazlası dolaylı harcamalarla olumsuz etkilemektedir. Toplamda Avrupa toplumunun %15 i astım ve allerji nedeniyle uzun süreli tedavi almakta ve bu, genç yaş grubunda en sık nedeni oluşturmaktadır. Doğrudan tıbbi harcamaların dışında tanı testleri, konsültasyonlar ve ilaçlar öncelikli bileşenleri oluşturmakla birlikte ciddi astım atakları ya da anafilaktik reaksiyonlara bağlı hastane yatışları en büyük tutarı oluşturmaktadır.

13 Ayrıca allerji nedeniyle performans düşüşleri, üretkenlik kaybı, işe gelmeme makroekonomi üzerine büyük etki yapmaktadır. Avrupa da her yıl astım ve allerjik nezleye bağlı 100 milyondan fazla iş günü veya okul günü kaybı olmaktadır. Son zamanlarda işe gelememe yanında işe gelinen fakat normal kapasite ile çalışamayan insanlar yüzünden yüzlerce milyon Euro kayıp olduğu anlaşılmaktadır. Tek başına astımın toplam maliyetinin yılda 25 milyar Euro/yıl dan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Allerjik nezlenin maliyeti muhtemelen daha da fazladır fakat ne yazık ki Avrupa da geniş ölçekli sosyoekonomik çalışmalar hala yetersizdir. Yayınlanmış GALEN araştırması tedavi edilemeyen allerjik nezleye bağlı kapasite kaybının işverene 100 milyar Euro/yıl a mal olduğunu söylemektedir. Bu bilgi, Avrupa istatistiklerinin istihdam verilerine dayandığından okul ve üniversitelerdeki kayıpları ölçmemektedir. Allerjik hastalıkların maliyetini ölçme ve izleme öncelikli olmalıdır. Sağlık sistemleri, prevalanstaki hızlı artışı, hastalık şiddetindeki ve allerji harcamalarındaki artışı dikkate almazsa sırf bu sebeplerle çökebilirler. İyi kontrol edilmezse Avrupa daki halk sağlığı ekonomisi artan allerji harcamalarından ciddi zarar görebilir.

14 14 Allerjinin günümüzdeki semptomatik tedavilerinin sürdürülebilir olmayışı Günümüzde allerjiler, çoğu zaman kısa süreli semptomları azaltan ya da daha uzun süreli anti-inflamatuvar ilaçlarla tedavi edilmektedir. Tedavide öne çıkan kortikosteroidler hastalığın birçok ciddi sonucunu önlemektedir. Buna rağmen farmakoterapinin önemli sakıncaları da kanıtlanmıştır. Öncelikle günümüzdeki ilaçların allerji belirtilerini kontrol etmedeki etkinliği ideal değildir. Klinik çalışmalardaki iyi kontrollü durumlarda bile, tedavi en uygun hale getirildikten sonra hastaların önemli bir bölümü, bazen %50 sinden fazlası, belirtilerle ilgili sorunlar yaşamaya devam etmektedir. İkincisi ve en önemlisi yıllar süren devamlı etkin bir tedaviden sonra günlük kullanılan ilaç kesilince belirtilerin tekrar ortaya çıkmasıdır. Son olarak uzun ilaç tedavisi yan etki olasılığını aynı zamanda yan etki korkusunu berberinde getirmektedir. Bu durum hastalar tarafından kabul edilemediğinden, tıbbi önerilere uyumları azalmakta ve sıklıkla kanıta dayalı olmayan ve pahalı yöntemlere yönelmekte, bu da sorunu daha da derinleştirmektedir. Hastalar ve doktorlar uzun süre etkin olacak bir tedavi ya da hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasını istemektedir. Önümüzdeki yıllarda araştırmalar ve halk sağlığı kararlarını verenler için hastalığın kesin tedavisi hedef olmalıdır. Hastaların neye ihtiyaçları var? EFA (Avrupa Allerji ve Havayolları Hastaları Birliği Federasyonu), Avrupa yı allerji ve astım hastalarının en iyi kalitede hizmet alabildiği ve aktif olarak hayatlarını etkileyecek her kararda katılımları olan yer haline getirmeyi hedeflemektedir. Astımı ve allerjisi olan insanlar güvenli bir çevrede belirtisiz yaşama hakkına sahiptirler.

15

16 16 Kesin Tedavi Umudu Olarak Allerjen İmmünoterapisinin Rolü Günümüzde Avrupa daki yaşam tarzına ait diyet, şehir hayatı, endüstrileşme, hava kirliliğine maruz kalma, toplantılar ve daha birçok etken allerjik hastaların belirtilerini tetikleyen ana faktörlerdir ve önümüzdeki birkaç yılda bu konularda belirgin ölçüde değişiklik beklenmemektedir. Bu nedenle önümüzdeki tek çıkış yolu koruyucu ve tedavi edici stratejileri güçlendirmek ve ideal hale getirmektir. Bu, Avrupa Birliği Sürdürülebilir Gelişim Stratejilerinde de açıkça belirtilmiştir. Tüm Avrupa vatandaşları yaşam kalitelerini öznel bir bakış açısıyla geliştirmeli, ruhsal ve fiziksel sağlık ile koruyucu önlemler en iyi düzeye ulaşmalıdır. Allerjen immünoterapisi astım ve allerjik nezlede semptomları gidermede farmakolojik tedaviler kadar (hatta belki daha fazla) etkilidirler. Belirtilere yönelik tedavilerden farklı olarak tedavi bitiminden sonra da yararları uzun yıllar devam eder. Ayrıca, immünoterapi allerjik hastalığın ilerlemesini önler. Sonuç olarak immünoterapi günümüzde global allerjik hastalıklar artış eğrisini değiştirebilen tek tedavi yöntemidir. Allerjen immünoterapisi yaklaşık yüzyıldır kullanılan bir tedavidir, genellikle ciddi ve zor hastalara önerilir ki bu hastalar ilaç tedavisinde başarılı olamayan ya da kabul edilemeyen yan etkiler görülen hastalardır. Bu nedenle şu ana kadar ikinci basamak tedavisi olarak kullanılmıştır. Son zamanlarda allerjenlerin kalite ve içeriğindeki teknolojik gelişmeler, yeni ve daha kolay uygulanan uygulama yolları ve dağıtım sistemi ve allerjik hastalık mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasıyla, allerji tedavisinde immünoterapinin önemli rol oynadığı temel bir tedavi olanağı beklenmektedir. İmmünoterapi nedir? Allerjen spesifik immünoterapi hastaya giderek artan dozlarda düzenli allerjen verilmesiyle immün sisteminin öğrenmesini ve tolere etmesini sağlayan tıbbi yöntemdir. İmmünoterapi nasıl çalışır? İmmünoterapi şekilde de görülen regulatuvar T hücre adı verilen lenfosit alt grubunu uyarır. Bu hücreler tolerans sağlayarak allerjene karşı immünolojik dengeyi kurarlar.

17

18

19 19 Allerjen immünoterapisi neyi başarabilir? İmmünoterapi, hastalar ve toplum için umut vaat etmektedir. Doğru tanı sonrasında yerinde kullanıldığında iyi kalitede, iyi tanımlanmış ve klinik olarak etkin allerjenler kullanıldığında allerjik bireylerin hayatını değiştirebilmektedir. Hastalar için Allerji hastalarının yaşam kalitelerini düzelten, allerjik nezle ve astım semptomlarını etkin bir şekilde azaltan bir tedavidir. Ayrıca rahatlatıcı ilaç kullanımını da azaltır. İmmünoterapinin tedavi sonlanmasını takiben etkinliği uzun süre devam etmektedir. Tedavi bitiminden sonra bile böcek venomuna karşı allerjisi olanlarda hayatı tehdit eden reaksiyonları önlemektedir. Doktorlar için İmmünoterapi, allerji uzmanlarına hastalarına sadece belirtileri azaltan tedaviler yerine allerjinin tamamen tedavi edilebileceği ya da ilerlemenin durdurulabileceği tedavilerden yararlanma olanağı sunar. Özellikle bir allerjiyi başka bir allerjinin sıklıkla takip ettiği (allerjik yürüyüş) çocuklarda, bu ilerleyişi durduran ve astım ile sonuçlanmasını önleyen tedaviler tercih nedenidir. Halk sağlığı için İmmünoterapi şu an için allerji yoğunluğunu azaltan, uzun süreli maliyetleri düşüren ve hastalığın doğal seyrini etkileyen tek tedavi yöntemidir. Birçok farmakoekonomik çalışma erken dönem yararları yanında zamanla artan yararları olduğunu göstermiştir. Yeni çalışmalarla günümüzde enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi allerjide önleyici aşıların üretilmesi mümkün olabilecektir.

20 20 Temel Kilometre Taşları İmmünoterapinin günümüzdeki kabul gören düzeye ulaşması biraz zaman almıştır. Birçok iyi düzenlenmiş klinik çalışma immünoterapinin astım, allerjik nezle ve venom allerjisindeki etkinliğini kanıtlamıştır. Bu çalışmalar, ekstreler, uygun popülasyon, doz takvimi, hastalık lokalizasyonu, değişken allerjen maruziyeti gibi faktörler nedeniyle planlaması ve uygulaması kolay olmayan çalışmalardır. Buna rağmen randomize kör çalışmaları inceleyen meta analizler etkinliğini onaylamıştır. Daha da önemlisi tedavi bitiminden sonra uzun süreli etkilerinin devam ettiği, tekrarlanan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu bulgular, kanıta dayalı tıbbın sonuçlarına dayanarak oluşturulan ulusal ve uluslararası kılavuzlar doktorları uygun hastaları ve preparatları seçerek tedaviyi en uygun hale getirmesi için yönlendirmektedir. Bunun sonucunda teknolojideki devamlı gelişmeler ile iyi kalitede ekstreler ve formüller geliştirilerek immünoterapinin güvenli ve etkin hale gelmesi sağlanmıştır. Ayrıca sublingual immünoterapi gibi yeni uygulama yolları,allerji uzmanlarına yüksek güvenilirlikli ve kolay kullanımlı çözümleri sunabilmiştir. Moleküler allergoloji, allerjiye neden olan moleküllerin yapılarını detaylı inceleyen bilim dalıdır ve bir sonraki basamakta rol alarak tedavi bileşenlerinin kesin kalite ve çeşitliliği belirlenecektir.

21 21 Temel Engeller İmmünoterapi konusunda değişik seviyelerde ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. -Doz çizelgelerindeki çok küçük değişimler bile etkinlik ve güvenilirliği etkilemektedir. Çeşitli potansiyel şemalar karşılaştırmalı olarak denenmelidir. -Her ne kadar şu anda immünoterapinin temel mekanizmalarını anlamaya çok yaklaşmış olsak da halen immün yanıtı değiştirebilmemize olanak sağlayacak açık noktalar bulunmaktadır. -Yeni ekstreler hazırlanması, ayrıca moleküler bileşiklerin geçerliliğinin gösterilmesi gerekmektedir. Bileşik kombinasyonlarının karmaşıklığı yeni biyofarmatik yaklaşımları gerektirmektedir. İmmünoterapi, Avrupa araştırma destek kurumlarından henüz yeterli ilgiyi görememiştir. Oysa hastaya geri dönüşü, pratiğe aktarılabilirliği ve Avrupa'nın entegrasyonu için umut verici bir alandır. Avrupa nın dünya lideri olarak tanındığı bir alandır. Avrupa daki çeşitli sağlık sistemleri tarafından geliştirilen allerjik nezle ve astımın maliyetini araştıran çalışmalar halen yeterli değildir. Allerjinin makroekonomik yükü ve immünoterapinin maliyete olumlu etkisi daha detaylı değerlendirme ve ilgiyi hak eder. Genel nüfusta immünoterapi farkındalığı ve tedavi potansiyeli yeterince bilinmemektedir. Bazı durumlarda immünoterapötik yaklaşımlar yanlışlıkla alternatif kanıta dayalı olmayan tedaviler gibi algılanmaktadır.

22 22 Harekete geçmeye çağrı Astım dahil tüm allerjik hastalıklar evrensel sağlık sisteminde için için yanan önemli bir risk oluşturmaktadır. Avrupalıların sağlığına allerjinin potansiyel zararlı etkisini durduracak, iyilik hali ve makroekonomiye olan yükünü ortadan kaldıracak immünoterapi gibi çözümlere olan ihtiyaç çok daha fazladır. Avrupa nın politika üretenlerini bireysel ve toplumsal sağlığa yönelik girişimleri koordine etmeye çağırıyoruz. Allerjen immünoterapisi farkındalığını artırmak Allerjik nezle 600 milyon insanı etkilemektedir, bunların 200 milyonuna astım da eşlik eder. Astımlı erişkinlerin yarısı ve astımlı çocukların 2/3 ü allerjiktir. Allerjik rinokonjonktivit hastalarının yaklaşık %20 si semptomatik ilaç tedavisinden az ya da hiç yarar görmezken geri kalanı daha etkin bir yaklaşım bulunmasını beklerler. Bu hastalar immünoterapiden yarar görebilirler, bu nedenle bu tedavinin uygulanabilirliği ve yararlarının farkında olmalıdırlar. Farkındalık kampanyaları ve hasta eğitim programları tüm Avrupa da ya da ulusal seviyede toplum üstüne olan etkilerini büyütecek şekilde desteklenmelidir. Ulusal Sağlık Politikalarının Allerjen İmmünoterapisini Destekleyecek Şekilde Güncellenmesi Allerjik hastalıklar bireyleri ve toplumu olumsuz etkilemektedir. Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin kötüleşmesi, işteki etkinliğin ya da okul performansının azalması, işe gelmemenin artışı ve sağlık harcamalarının artması gibi sonuçlar doğurmaktadır. Tedavinin olmayışı, uygunsuz tedavi ya da tedaviye uyumsuzluk bu hastalıkların yükünü ve maliyetini artırır. Sağlık planlamasında immünoterapiye öncelik verip sağlık politikalarını bu tedaviyi destekleyecek şekilde düzenlemek, ulusal sağlık sigortası kapsamına almak, uzun süreli etkileriyle ulusal sosyal ya da bireysel düzeyde fayda sağlayacaktır. Allerjik hastalıkların önlenmesi sadece maliyetleri düşürmekle kalmayıp Avrupalıların yaşam kalitesinde büyük gelişmeler yaratacaktır. 1 2

23 23 İmmünoterapi çalışmalarının finansal desteğine öncelik vermek İmmünoterapinin astım, allerjik nezle ve venom allerjisinde 100 yıllık klinik kullanımından sonra, spesifik allerjilere tanı koyma ve tedavi etmede büyük ilerleme olmuştur. Ancak bu tedaviyi en ideal hale getirmek ve beklenen sonuçları almak için birçok önemli detay açıklığa kavuşturulmalıdır. İdeal doz ve zamanlama çizelgeleri, tedavi süresi ve sıklığı, değişik popülasyon ve değişik allerjenler için maliyet etkinliği bu sorunlardandır. Ayrıca son on yılda gelişen moleküler teknoloji, immünoterapi tedavisinde devrim yaratmaya hazırdır. Ancak immünoterapi Avrupa araştırma destek kurumlarınca ihmal edilmektedir. Allerjinin makroekonomi ve sağlık ekonomileri ile ilgili parametrelerini izlemek Allerji çok sayıda insanı etkilediği ve sırf bu nedenle maliyeti arttığı için, bu nedeniyle maliyet-yarar, maliyet-etkinlik analizlerinin yapılması gereklidir. Prevalanstaki hızlı artışlar ve bunun geniş etkileri göz önüne alınırsa, allerjileri genel olarak izlemek çok önemlidir. İmmünoterapi gibi tedaviler sadece hastalığın belirtileri ile savaşmakla kalmaz, hastalıktan yakınma ve sürekli ilaç kullanma döngüsünü kırarak uzun süreli maliyet etkinliği sağlar. Bu nedenle immünoterapi uygulamalarının maliyet etkinliği rutin sağlık bakımlarından çok daha fazladır. Ulusal Sağlık Politikalarının Allerjen İmmünoterapisini Destekleyecek Şekilde Güncellenmesi Allerjik hastalıklar bireyleri ve toplumu olumsuz etkilemektedir. Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin kötüleşmesi, işteki etkinliğin ya da okul performansının azalması, işe gelmemenin artışı ve sağlık harcamalarının artması gibi sonuçlar doğurmaktadır. Tedavinin olmayışı, uygunsuz tedavi ya da tedaviye uyumsuzluk bu hastalıkların yükünü ve maliyetini artırır. Sağlık planlamasında immünoterapiye öncelik verip sağlık politikalarını bu tedaviyi destekleyecek şekilde düzenlemek, ulusal sağlık sigortası kapsamına almak, uzun süreli etkileriyle ulusal sosyal ya da bireysel düzeyde fayda sağlayacaktır. Allerjik hastalıkların önlenmesi sadece maliyetleri düşürmekle kalmayıp Avrupalıların yaşam kalitesinde büyük gelişmeler yaratacaktır Yukarıdaki politikaların etkin bir şekilde uygulanması önümüzdeki on yılda Avrupa'nın sağlıklı yaşamında temel olumlu etkiyi gösterecektir.

24 24 Kaynaklar

25 25

26 26 Organizasyonlara katılmak (EAACI- European Academy of Allergy and Clinical Immunology) Avrupa Allerji ve Klinik İmmunoloji Akademisi Klinisyenler, araştırmacılar ve onlara bağlı çalışan sağlık çalışanları ile allerji hastalarının sağlığını geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş insanların birliğidir.1956'da kurulmuş ve şu ana kadar 6500'ü aşkın bireysel üyesi ve 41 Ulusal Dernek ile birlikte Avrupa da her tür allerjinin uzman kuruluşudur. The European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations (EFA) Avrupa Allerji ve Havayolu Hastaları Birliği Federasyonu 1991'de Stockholm'de kurulan allerji, astım ve KOAH hastalarının birliğidir. EFA, ulusal hasta derneklerinin güçlerini astım-allerji konusunda Avrupa seviyesine yükseltmek amacıyla birleştirmek ve bu hastalıkla yaşayan insanların yaşam kalitelerini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. GALEN-The Global Allergy and Asthma European Network of Excellence Küresel Allerji ve Astım Avrupa İletişim Ağı 90'dan fazla Avrupalı üyesi olan, allerjik hastalıklar üzerinde araştırmalar yapma konusunda özelleşmiş merkezlerin topluluğudur. GALEN allerjinin Avrupa toplumu ve ekonomisi üzerine olan yükünü azaltma hedefiyle araştırmaların kalitesini artırmakta ve bu amaçla araştırmaların bulgularını entegre etmektedir. GALEN, allerjisi olan 200 milyondan fazla Avrupalıya daha iyi bir sağlık bakımı ve yaşam kalitesi sunmaya çalışmaktadır.

27

28

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi ALLERJİ AŞILARI Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi Allerji aşıları Allerjen immunoterapi Allerjik bir hastaya giderek artan miktarlarda allerjen

Detaylı

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği 21.Yüzyılın sağlık krizi: DİYABET Diyabet yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından

Detaylı

BURUNDAN (NAZAL) UYGULANAN YÜKLEME (PROVOKASYON) TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

BURUNDAN (NAZAL) UYGULANAN YÜKLEME (PROVOKASYON) TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ BURUNDAN (NAZAL) UYGULANAN YÜKLEME (PROVOKASYON) TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde UZM. ECZ. HARUN KIZILAY GENEL SEKRETER TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 3. Uluslararası İlaç Kullanımını Geliştirme Konferansı,i 14-18 18 Kasım 2011, Antalya Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

%5 Her iki ebeveyn atopik

%5 Her iki ebeveyn atopik ALLERJİ TESTLERİ Dr.ALEV ÖKTEM Düzen Laboratuvarlar Grubu Allerji Allerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevremizde bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı, ki bunlara allerjen denir, aşırı

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ. Dr Çiğdem Aydemir

İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ. Dr Çiğdem Aydemir İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ Dr Çiğdem Aydemir AÇIKLAMA 2014-2017 Araştırmacı: ----------------- Konuşmacı: ----------------- Danışman: ----------------- OLGU D.F. 69

Detaylı

GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM

GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM Demografik anlamda yaşlılığın sınırı 65 yaş olarak benimsenmektedir. 65-74 arası erken yaşlılık, 75-84 yaş arası yaşlılık, 85 yaş ve üzerindekiler ileri yaşlılık dönemidir. Yaşlanma

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U)

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) KISA

Detaylı

PROJE BAŞVURU FORMU ĠÇERĠĞĠ. PROF. DR. NERIN BAHÇECILER ÖNDER PEDIATRI ANABILIM DALı

PROJE BAŞVURU FORMU ĠÇERĠĞĠ. PROF. DR. NERIN BAHÇECILER ÖNDER PEDIATRI ANABILIM DALı PROJE BAŞVURU FORMU ĠÇERĠĞĠ PROF. DR. NERIN BAHÇECILER ÖNDER PEDIATRI ANABILIM DALı PROJE BILEŞENLERI BAŞLıK BAŞLıK - ÖRNEKLER GEBELĠKTE SĠGARA KULLANIMININ YENĠDOĞANIN ĠMMÜN SĠSTEMĠNĠN ŞEKILLENMESI ÜZERĠNE

Detaylı

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız 14 Kasım Dünya Diyabet Gününe ilişkin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalımızın bilgilendirme metni:

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ Dr. Sema ÖZBAŞ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

WAO/EAACI Allerji Tanımlamaları

WAO/EAACI Allerji Tanımlamaları WAO/EAACI Allerji Tanımlamaları Allerji ile ilgili kavramların isimlendirilmesi çeşitlilik göstermektedir. Bu önemli konuya açıklık getirmek ve sağlıkla ilgilenenler arasında en iyi iletişimi sağlamak

Detaylı

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR?

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR? Saman nezlesi tanımı yanlış isimlendirilmektedir. Çünkü saman bu olaya neden olmaz. Hastalık; akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşmaktadır.

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU Nisan 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL SUNUM PLANI Ø SÖZLEŞMELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSU SAYILARI Ø SAĞLIK HARCAMALARINA

Detaylı

Astım. Özellikle son yıllarda sıklıkla duyduğumuz. Modern Yaşamın Gizli Tehdidi. En Yaygın Tipi Alerjik Astım

Astım. Özellikle son yıllarda sıklıkla duyduğumuz. Modern Yaşamın Gizli Tehdidi. En Yaygın Tipi Alerjik Astım Özlem İkinci Modern Yaşamın Gizli Tehdidi Astım Sanayileşme ve egzoz gazları dış ortam havasını kirletirken, ev içinde kullanılan parfüm, sprey, deterjan, boya gibi malzemeler de iç ortam havasının kirlenmesine

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Subkutan spesifik immünoterapi

Subkutan spesifik immünoterapi Subkutan spesifik immünoterapi Hasta için bir bilgi Spesifik immünoterapi Doktorunuzun yaptığı alerji testleri, sizde (veya çocuğunuzda) alerji olduğunu göstermiştir. Gözde kaşınma veya sulanma (= konjunktivitis),

Detaylı

HALK SAĞLIĞINDA KULLANILAN KAVRAMLAR. Prof.Dr. Ayfer TEZEL

HALK SAĞLIĞINDA KULLANILAN KAVRAMLAR. Prof.Dr. Ayfer TEZEL HALK SAĞLIĞINDA KULLANILAN KAVRAMLAR Prof.Dr. Ayfer TEZEL HALK SAĞLIĞI Bir toplumdaki bütün insanları; yaşadıkları çevre ile birlikte ele alan, İnrauterin hayattan ölünceye kadar kendi sorumluluğu altında

Detaylı

ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası :... Başvuru tarihi :.. 200 Hastalığın

Detaylı

Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi

Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü 10 Ekim 2014 nbilir@hacettepe.edu.tr Sunum Planı Sağlık Hizmetlerinin Gelişmesi

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi Bölüm 17 Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Dr. Gülhan AYHAN ve Dr. Ömer AYTEN Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların

Detaylı

Avrupa hastanelerinde

Avrupa hastanelerinde Avrupa hastanelerinde mesleki katılım Baş hekimler ve hemşireler için anket (PTE1) Baş hekimler ve hemşirelerin hastanede yönetici rolü oynadıkları düşünülmektedir. Aynı zamanda resmi yönetim rolleri de

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

ALZHEİMER ve HALK SAĞLIĞI. Doç. Dr. Suphi VEHİD

ALZHEİMER ve HALK SAĞLIĞI. Doç. Dr. Suphi VEHİD ALZHEİMER ve HALK SAĞLIĞI Alzheimer hastalığı (AH) ilk kez, yaklaşık 100 yıl önce tanımlanmıştır. İlerleyici zihinsel işlev bozukluğu ve davranış değişikliği yakınmaları ile hastaneye yatırılıp beş yıl

Detaylı

ŞİRKETLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE YAPILAN YATIRIMLARIN GERİ DÖNÜŞÜ

ŞİRKETLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE YAPILAN YATIRIMLARIN GERİ DÖNÜŞÜ ŞİRKETLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE YAPILAN YATIRIMLARIN GERİ DÖNÜŞÜ A. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE HEDEF 1. İş sağlığı ve güvenliği (İSG) programlarının amacı, çalışanların maddi ve manevi yararı için

Detaylı

Doç Dr Ömür AYDIN. Ankara ÜTF Göğüs Hastalıkları ABD İmmunoloji-Allerji BD

Doç Dr Ömür AYDIN. Ankara ÜTF Göğüs Hastalıkları ABD İmmunoloji-Allerji BD Doç Dr Ömür AYDIN Ankara ÜTF Göğüs Hastalıkları ABD İmmunoloji-Allerji BD Mesleksel astım tedavisinde temel prensipler Mesleksel astımda prognoz Maruziyetin kesilmesi/azaltılmasının sonuçları Mesleksel

Detaylı

17.08.2012-KOAH TEDAVİSİNDE SFT ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASINA HÜKMEDEN SUT MADDELERİNE YÖNELİK SPÇG GÖRÜŞÜ

17.08.2012-KOAH TEDAVİSİNDE SFT ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASINA HÜKMEDEN SUT MADDELERİNE YÖNELİK SPÇG GÖRÜŞÜ 17.08.2012-KOAH TEDAVİSİNDE SFT ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASINA HÜKMEDEN SUT MADDELERİNE YÖNELİK SPÇG GÖRÜŞÜ GİRİŞ Ülkemizde KOAH prevalansı 40 yaş üzeri erişkin nüfusta %19 dur, diğer bir ifadeyle yaklaşık

Detaylı

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İmmünite ile allerji arasında yakın bir ilişki vardır. İmmünite antikorlarla vücudu korumak, Allerji ise, antikorlarla

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI 2018-2020 ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ Proje Adı tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler DEVAM EDEN PROJELERİMİZ: İkinci Ve Üçüncü Basamak

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

UNESCO Eğitim Sektörü

UNESCO Eğitim Sektörü UNESCO Eğitim Sektörü Esra HATİPOĞLU Eğitim Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya Eğitim Sektörü Nitelikli eğitimi kalkınmanın kalbine yerleştirmek Eğitim Sektörü UNESCO Eğitim Sektörü, Paris Genel

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

Op. Dr. Tonguç SUGÜNEŞ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü

Op. Dr. Tonguç SUGÜNEŞ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Op. Dr. Tonguç SUGÜNEŞ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Sosyal Güvenlik Reformu Reform öncesi Türkiye de sağlıkta geri ödeme, 3 farklı sigorta sistemiyle

Detaylı

Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem Programı (rsep)

Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem Programı (rsep) Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem Programı (rsep) rsep nedir? rsep, zihinsel, nörolojik ve madde kullanım bozukluklarına yönelik hizmetlerin kapsamını genişleten DSÖ programıdır. rsep, DSÖ Genel Sekreteri

Detaylı

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü SUNUM PLANI Sağlık Hizmetlerinde Geri Ödeme Yeni Ödeme Sistemlerine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Neden DRG/TİG? SGK DRG/TİG Projesi Amaç / Hedef / Kurgu Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Gelinen Son

Detaylı

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın!

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! 01 Giriş Her yıl artan sayıda insanı etkileyen alerjik rahatsızlıklar yaygın bir sorundur 1. Avrupa da 150 milyondan fazla insan kronik

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri OTURUM 4: Kalitenin Farkedilmeyen Yönü; Çalışan Avukatlığı Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri DOÇ. DR. AHSEN KAYA EÜTF ADLİ TIP AD, 30.09.2106 KALİTE Dinamik ve çok boyutlu bir kavram. ÜRÜN KALİTESİ performans,

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI 15. MİLLİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe GÜROL Atatürk Üniversitesi, ayseparlak42@gmail.com Bilim ve teknoloji alanında değişim

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Şu anki sunumun yapılmasına imkan tanıyan bu proje, 692188 sayılı anlaşma kapsamındaki AB Horizon 2020 Araştırma

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

TTD Kış Okulu 2015 Havayolu Hastalıkları Modülü. Dr.İ.Kıvılcım Oğuzülgen

TTD Kış Okulu 2015 Havayolu Hastalıkları Modülü. Dr.İ.Kıvılcım Oğuzülgen TTD Kış Okulu 2015 Havayolu Hastalıkları Modülü Dr.İ.Kıvılcım Oğuzülgen Olgu 1: 46y, E. 8 yıldır astım tanısıyla takipli Son 3 aydır artan yakınmaları var: Haftada 4-5 gün semptomları var Ayda 3-4 kez

Detaylı

Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü. Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı

Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü. Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Türkiye Ekonomisi Ülkemiz 2011 yılında yapmış olduğu büyüme trendiyle, dünya

Detaylı

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum Bölüm 28 Çocuğum Astımlı mı Kalacak? Dr. S. Tolga YAVUZ Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum yollarında ortaya çıkan ve şiddeti zaman içinde değişmekle

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri TÜTÜN VE ASTIM Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri Kısa Dersimizin Hedefleri KISA DERSİMİZİN AMACI: Öğrencileri tütünün astım üzerindeki zararlı etkileri ile astım hastalarına ve ebeveynlerine

Detaylı

Ön Söz. Dr. Nicola Thomas Londra

Ön Söz. Dr. Nicola Thomas Londra Giriş Böbrek hastalarının birçok gereksinimi vardır. Bunlar; hastayı davranış değişikliği için cesaretlendirmek, durumu ile ilgili bilgilendirmek, alışılmış bakım gereksinimleri ve böbrek hastalığının

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi

Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi Doç.Dr.Mustafa N.İLHAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı mnilhan@gazi.edu.tr Sağlık Tanımı (DSÖ) Yalnızca sakatlık ve hastalık

Detaylı

Alevlenmelerin en yaygın nedeni, trakeobronşiyal enfeksiyonlar ve hava kirliliğidir. Şiddetli alevlenmelerin üçte birinde neden saptanamamaktadır

Alevlenmelerin en yaygın nedeni, trakeobronşiyal enfeksiyonlar ve hava kirliliğidir. Şiddetli alevlenmelerin üçte birinde neden saptanamamaktadır Toraks Derneği, Göğüs Hastalıkları Uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan diğer uzmanlık dallarındaki hekimler tarafından 1992 de kurulan bir ulusal uzmanlık derneğidir. Toraks Derneği nin

Detaylı

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Dünyada yaşanan ekonomik kriz liderlik stillerinde de değişikliğe yol açtı. Hay Group'un liderlik stilleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, özellikle

Detaylı

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUM TANILAMA SÜRECİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUMUN TANIMI A.Ü.AHE 402 Halk Sağlığı Hemşireliği Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

ALLERJİK HASTALIKLARDA KORUNMA

ALLERJİK HASTALIKLARDA KORUNMA ALLERJİK HASTALIKLARDA KORUNMA Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Allerjik Hastalıklar Bilim Dalı Allerjik ı Hastalıklar Bilim Dal Plan Tanım Primer korunma

Detaylı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Bilgilendirme Toplantıları Ulusal Ajans olarak da bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Eğitim

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSĐZ. Prof. Dr. Erdal ZORBA

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSĐZ. Prof. Dr. Erdal ZORBA SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSĐZ Prof. Dr. Erdal ZORBA GEÇMĐŞTEN GÜNÜMÜZE SAĞLIK Geçmişte sağlığın tanımı; hastalıklardan uzak olma diye ifade edilirdi. 1900 lerin başında ölümlerin büyük bir kısmı bakteri ve

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır.

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak 2019 Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Tüberküloz İle Enfekte Olan Nüfus Dünya nüfusunun %23 ü 1,66 milyar kişi tüberküloz ile enfektedir. Enfekte

Detaylı

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI /

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / 2017-18 TARİH/MODÜL BAŞLIKLAR (Konular) ÖĞRETİM ÜYESİ MODÜL 1 9 Ekim 2017 Halk Sağlığı tanımı, kavramı ve yaklaşımı Geleneksel ve Çağdaş

Detaylı

Astım hastalığı kronik bir hastalık olması nedeniyle tedavisi de uzun süreli olmaktadır. Kalp

Astım hastalığı kronik bir hastalık olması nedeniyle tedavisi de uzun süreli olmaktadır. Kalp Bölüm 18 Evde Astım Takibi Dr. Ömer AYTEN ve Dr. Gülhan AYHAN Astım hastalığı kronik bir hastalık olması nedeniyle tedavisi de uzun süreli olmaktadır. Kalp yetmezliği hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı,

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Alerji Bilim Dalı, 0-18 yaş grubu ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

İnek sütü alerjisi artıyor mu? Prof Dr Esen Demir EÜTF Çocuk Alerji ve Klinik İmmunoloji BD Çocuk Göğüs hastalıkları BD

İnek sütü alerjisi artıyor mu? Prof Dr Esen Demir EÜTF Çocuk Alerji ve Klinik İmmunoloji BD Çocuk Göğüs hastalıkları BD İnek sütü alerjisi artıyor mu? Prof Dr Esen Demir EÜTF Çocuk Alerji ve Klinik İmmunoloji BD Çocuk Göğüs hastalıkları BD WAO 2013 Alerji prevalansı %10-40 Gelişmiş ülkelerin çoğunda prevalans >%20 EAACI

Detaylı

3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının

3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının 3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının Değerlendirilmesi DR PıNAR KORKMAZ D U MLUPıNAR Ü N

Detaylı

[BİROL BAYTAN] BEYANI

[BİROL BAYTAN] BEYANI Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı 10. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi 3 6 Haziran 2015, Ankara [BİROL BAYTAN] BEYANI Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam yoktur. Çalıştığı Firma (lar) Danışman Olduğu

Detaylı

HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM

HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM 1. PUADER KONGRESİ ANTALYA 2012 Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara ipektur@gmail.com STRİDOR? VİZİNG? BRONŞİOLİT %80 ÜSYE %20 BRONŞİOLİT BRONŞİOLİT

Detaylı

Küçük çocuklarda astım tedavisinde güncel kılavuzlar AAIR 2010

Küçük çocuklarda astım tedavisinde güncel kılavuzlar AAIR 2010 Küçük çocuklarda astım tedavisinde güncel kılavuzlar AAIR 2010 2007 den beri yayınlanmış 4 büyük kılavuz derlenmiş NAEPP in EPR-3 2008 EAACI nin PRACTALL Consensus report, 2008 ERS task force 2008 GINA

Detaylı

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır. Alzheimer hastalığı nedir, neden olur? Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI 1 DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Çalışma protokolü 2 : Teori A 2.1 ppt 1 A eğitiminin 2. günündeki ilk sunum Öğrenme Hedefleri 1. Çalışmanızın

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu. İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.tr 1 HEDEFLER.Sağlığı, koruma ve geliştirme kavramlarını bilme İşyerlerinde

Detaylı

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA Uzm.Ecz. ÖZLEM KALSIN Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 3-6 Nisan 2014, Girne-KKTC

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı ĠLAÇ NEDĠR? Dünya Sağlık Örgütü ne (DSÖ) göre; Fizyolojik sistemleri, patolojik durumları alanın yararına değiştirmek, incelemek amacıyla

Detaylı

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü 05.05.2014 ILO Türkiye Ofisi Genel Bakış Birbirini tamamlayan 3 temel alanda ILO rolü ve araçları Politika yapımı ve savunuculuk o o ILO Sözleşmeleri

Detaylı

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Öğrenim Hedefleri; Genel durumu bozulan ve resüsitasyon gereksinimi duyacak

Detaylı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi bilgilendirme notu Sayfa 1 İçindekiler: Konu Sayfa Genel Değerlendirme: Türk ilaç piyasasında neler oldu?... 3

Detaylı

Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı

Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Temmuz 1 19 191 19 193 19 195 19 197 19 199 199 1991 199 1993 199 1995 199 1997

Detaylı