Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması"

Transkript

1 Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Mısır Temmuz 17

2 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS,000 + ÇALIŞAN 100 DEN FAZLA ÜLKE 12 MARKA

3 İçindekiler Araştırmanın Amacı ve Künyesi 04 Yönetici Özeti 11 Türk İhraç Ürünleri Algısı 15 Kampanya Bilinirlik ve Etkinlik 28 Türkiye ye Genel Yaklaşım 7 Dış Ticaretin Genel Değerlendirmesi 42 Ticari Faaliyet Kriterleri; Önem Değerlendirmesi 50 Firma Bilgileri 57 Ekler: Açık Uçlu Sorular 60

4 ARAŞTIRMANIN AMAÇ AMACI ve VE KÜNYESİ

5 5 Araştırmanın Amacı ve Künyesi Genel Amaç T.C. Ekonomi Bakanlığı 2 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı, 1. Eylem Alanı, 4. Stratejik Hedef 19.Madde de yer aldığı üzere: Türk sektör, ürün ve markalarının, yurt dışı algı endeksinin hazırlanması ve izlenmesi amacı ile seçilmiş pazar gruplarını kapsayan algı endeksi hazırlanması ve izlenmesi amaçlanmaktadır. Türk İhraç Ürünleri Algısı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye nin en fazla ihracat yaptığı ülke/sektörlerde ve 2 yılı Türkiye ihracat hedefleri doğrultusunda; Türk ihraç ürünleri algısını ve Türk ürünleri ihracatının önündeki fırsatları ve tehditleri ölçümlemek istemektedir. Turkey Discover the Potential Bilinirlik ve Etkinlik 15 yılı sonunda lansmanı yapılan Turkey Discover the Potential ( marka kampanyasının da 17 yılından itibaren bilinirlik ve etkinliğinin araştırılması hedeflenmektedir.

6 6 Araştırmanın Amacı ve Künyesi Yöntem Kantitatif anket uygulaması PAPI (Kağıt kalem destekli yüz yüze anket) ve CAPI (Bilgisayar destekli yüz yüze görüşme) Liste/Kota örneklem Örneklem Belirleme Prosedürü Yüz Yüze Görüşmeler: Bu görüşmeler araştırmada hedeflenen ülke ve sektörler bazında kanaat önderi - sektör uzmanı, organizasyon yöneticisi, sektör lideri kuruluşların yetkilileri, devlet yetkilisi kişiler ve yurt dışı ürünlerinin satın alımı/ihracatı/satışından sorumlu, yurt dışından ithal edilen ürünler ile ilgili fikir sahibi olan satın alma müdürü veya yetkilisi / ihracat-kambiyo müdürü veya yetkilisi / satış müdürü veya yetkilisi ve eşdeğer kişiler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamına giren firmaların %70 i ithalatçı firmalar olup listesi TİM yönetiminde başkonsolosluklar, ticaret müşavirlikleri, ticaret ateşelikleri ve sektör temsilcilikleri kanalıyla temin edilmiştir. Diğer firmalar (araştırma kapsamına girecek firmaların % u) ise Türkiye den ithalat yapmayan firmalar arasından TNS tarafından belirlenmiştir.

7 7 Araştırmanın Amacı ve Künyesi Genel Örneklem Hedef Grup 26 Ülke, 6 Temel Sektör Grubu İlgili firmalarda, yurt dışı ürünlerinin satın alımı/ihracatı/satışından sorumlu, yurt dışından ithal edilen ürünler ile ilgili fikir sahibi olan satın alma müdürü veya yetkilisi / ihracat-kambiyo müdürü veya yetkilisi / satış müdürü veya yetkilisi ve eşdeğer kişiler Rapor Örneklemi Mısır: 90 görüşme; temel sektör grubu (her grup görüşme) Tekstil, Hazır giyim, Halı, Deri Metal Cam Seramik Orman

8 8 Araştırmanın Amacı ve Künyesi Araştırma genelinde 6 temel sektör grubunda görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Her ülkede ortalama sektör incelenmiştir. Tablo ve grafiklerde bazı sektör açılımları yerine kısaltmaları kullanılmıştır. Her bir sektörel grup için kullanılan kısaltmalar ve sektörel grupların detaylı açılımları aşağıda verilmektedir. OTOMOTİV GEMİ YAT Otomotiv, Gemi ve Yat METAL CAM SERAMİK ORMAN Çelik, Demir, Demir Dışı, Çimento- Cam-Seramik-Toprak Ürünleri- Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri GIDA Gıda ELEKTRİK MAKİNE Elektrik-Elektronik, Makine- İklimlendirme-Savunma ve Havacılık KİMYEVİ MADDELER TEKSTİL HALI DERİ Tekstil, Hazır Giyim, Halı, Deri

9 9 Kılavuz: Raporda Kullanılan Kavram ve Terimler GENEL TERİM VE KAVRAMLAR Baz: Her bir soruya cevap veren (görüşülen) kişi sayısı Ortalama: Bir soruya cevap veren grup içindeki tüm cevap (değerlerin) toplamının gruptaki cevap verici (firma) sayısına bölünerek elde edilen değer Anlamlılık testi: Bir soru için farklı ülke ve sektörler için bulunan ortalama değerlerin birbirinden (istatistiksel) anlamlı düzeyde farklı olup olmadığını görmek amacıyla kullanılan test. Diğer bir deyimle: Bir ülke veya sektörün ortalaması diğer bir ülke veya sektörden anlamlı derecede yüksekse, o ülke veya sektörler arasında gerçekten bir fark vardır denebilir. Aksi takdirde (istatistiksel olarak anlamlı fark yoksa) ülke veya sektörler arasında gerçek bir fark olmadığı veya olan farkın ihmal edilebilir düzeyde küçük olduğu sonucuna varılabilir. Top 2 box analizi: 5 li katılım ölçeği ile ölçümlenen sorularda, Katılıyorum (4) ve Kesinlikle Katılıyorum (5) diyenlerin soruya cevap verenlerin içindeki toplam oranı

10 10 Belirli Soru, Tablo ve Haritalara Yönelik Açıklamalar Önem performans analizi (TM2a TM soruları) Tablolardaki renklerin anlamları: Kırmızı: Önem düzeyi nispeten yüksek olup Türkiye nin performans anlamında ortalamanın altında algılandığı, iyileştirmeye açık kriterler (Haritanın sağ alt bölümünde yer alan kriterler) Yeşil: Önem düzeyi nispeten yüksek olup Türkiye nin performans anlamında ortalamanın üstünde algılandığı kriterler (Haritanın sağ üst bölümünde yer alan kriterler) Türkiye nin imaj algı özellikleri (TM9) Kırmızı: Her bir sektörel grup ve değerlendirilen tüm imaj algı özellikleri içinde ortalama düzeyin altında kalan (düşük seviyede algılanan) kriterler Yeşil: Her bir sektörel grup ve değerlendirilen tüm imaj algı özellikleri içinde içinde ortalama düzeyin üstünde kalan (yüksek seviyede algılanan) kriterler Logo/slogan ile ilgili ifadelere katılım (K) Kırmızı: Logo/Slogan ile ilgili katılım kriterleri (ve belirli bir sektör grubu) içinde katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum cevabı verenlerin toplam oranının diğer kriterlere göre, kriterler genel ortalamasının üzerinde (yüksek seviyede) kaldığı kriterler. Yeşil: Logo/Slogan ile ilgili katılım kriterleri (ve belirli bir sektör grubu) içinde katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum cevabı verenlerin toplam oranının diğer kriterlere göre, kriterler genel ortalamasının altında (düşük seviyede) kaldığı kriterler.

11 YÖNETİCİ ÖZETİ

12 12 Yönetici Özeti Türk İhraç Ürünleri Algısı Ticari faaliyetlerde önem verilen kriterler içinde Kalite, Fiyat ve Güven kriterleri öne çıkmaktadır. Önem düzeyi nispeten yüksek olup Türkiye nin katılım anlamında ortalamanın altında algılandığı iyileştirmeye açık kriter Kaliteli kriteridir. Türk ihraç ürünleri ile ilgili bilgi alınan kaynakları içinde Türkiye deki mesleki kuruluşlar, sektörel kongre ve etkinlikler ve ulusal yerel yayınlar öne çıkmaktadır. Türk ihraç ürünleri tercih edeceğini/edebileceğini belirtenlerin oranı genelde %85 düzeyindedir. Her üç sektörde de bu oranlar benzerdir

13 1 Yönetici Özeti Kampanya Etkinlik Logo/Sloganın genel bilinirlik oranı %58 düzeyindedir. Bu oranın en düşük olduğu sektör Metal Cam Seramik Orman (%50) sektörüdür. Logo/Sloganın en yoğun olarak görüldüğü duyulduğu mecralar içinde gazeteler özellikle öne çıkmaktadır. Logo/Slogan ile ilgili beğeni düzeyi en yüksek olan sektör Kimyevi Maddeler sektörüdür.

14 14 Yönetici Özeti Türkiye Algısı Türkiye algısı anlamında nispeten öne çıkan kriterler güçlü istikrarlı bir ekonomiye sahip olma ve global pazarlarda rekabet edebilir olma kriterleridir. Tekstil sektörü özelinde kültürel turistik olarak da ilgi duyulan bir ülke olma algısı yüksektir. Türkiye nin imajını genel olarak olumlu bulanların oranı %67, olumsuz bulanların oranı ise %16 düzeyindedir. Türkiye yi çeşitli nedenlerle ziyaret ettiklerini belirtenlerin oranı genelde %74 düzeyindedir. Bu oranın sektörel gruplar bazında yaklaşık olarak benzerdir.

15 ARAŞTIRMA AMAÇ TÜRK İHRAÇ VE KÜNYESİ ÜRÜNLERİ ALGISI

16 16 Türk İhraç Ürünleri ile İlgili Genel Memnuniyet Derecesi Baz = 87 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hiç memnun değilim Memnun değilim Ne memnunum ne değilim Memnunum Çok memnunum TM4: Türk ihraç ürünleri ile ilgili genel memnuniyet derecenizi öğrenebilir miyiz? (Sadece Türkiye ile ithalat yaptığını belirtenlere sorulmuştur.)

17 17 Türk İhraç Ürünleri Tercihi 100 Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 7 10 Ürünlerini Kesinlikle tercih edeceğim tek ülkedir Tercih edeceğim birkaç ülkeden biridir Tercih edebileceğim (koşullar uygun olursa) birçok ülkeden biridir Asla tercih etmeyeceğim bir ülkedir Bilmiyor / fikri yok Tablolarla ilgili tüm yorumları Yönetici Özeti kısmında bulabilirsiniz. TM5a: Türkiye ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin için uygundur?

18 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan 18 Türk İhraç Ürünleri Tercihi Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 17 Asla tercih etmeyeceğim bir ülkedir Tercih edebileceğim birçok ülkeden biridir Tercih edeceğim birkaç ülkeden biridir Kesinlikle tercih edeceğim tek ülkedir Bilmiyor / fikri yok TM5a: Türkiye ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin için uygundur?

19 19 Türk İhraç Ürünleri ile İlgili Olumlu/Olumsuz Düşünceler ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek Baz = 90 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Türk mal ve ürünleri hakkında olumsuz düşünüyorum, fikrim sorulmadan bile eleştiririm. Eğer birisi fikrimi sorarsa Türk mal ve ürünleri hakkında eleştiririm. Türk malı ve ürünleri hakkında hem olumlu hem de olumsuz düşüncelerim var Eğer birisi fikrimi sorarsa Türk malı ve ürünleri hakkında olumlu konuşurum. Türk malı ve ürünleri hakkında olumlu düşünüyorum, fikrim sorulmadan bile hakkında çok olumlu konuşurum. Türk mal ve ürünleri hakkında kesin bir düşünce belirtecek kadar bilgi sahibi değilim. TM5b: Türk ihraç ürünleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin için uygundur?

20 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan Türk İhraç Ürünleri ile İlgili Olumlu/Olumsuz Düşünceler Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 50 Olumsuz düşünüyorum, fikrim sorulmadan bile eleştiririm Eğer birisi fikrimi sorarsa eleştiririm Hem olumlu hem de olumsuz düşüncelerim var Eğer birisi fikrimi sorarsa olumlu konuşurum Olumlu düşünüyorum fikrim sorulmadan bile hakkında çok olumlu konuşurum Kesin bir düşünce belirtecek kadar bilgi sahibi değilim TM5b: Türk ihraç ürünleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin için uygundur?

21 21 Türk İhraç Ürünleri Eksikliğini Hissetme ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek Baz = 90 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman ,55 Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Eksikliğini kesinlikle hissetmezdim Eksikliğini ne hissederdim ne etmezdim Eksikliğini fazlasıyla hissederdim Eksikliğini pek hissetmezdim Eksikliğini hissederdim Emin değil bilmiyor TM6: Ticari faaliyette bulunduğunuz sektörde Türk ürünleri bulunmasaydı eksikliğini ne derece hissederdiniz?

22 22 Türk İhraç Ürünleri Eksikliğini Hissetme Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Eksikliğini kesinlikle hissetmezdim Eksikliğini ne hissederdim ne etmezdim Eksikliğini fazlasıyla hissederdim Eksikliğini pek hissetmezdim Eksikliğini hissederdim Emin Değilim/Bilmiyorum TM6: Ticari faaliyette bulunduğunuz sektörde Türk ürünleri bulunmasaydı eksikliğini ne derece hissederdiniz?

23 2 Türkiye Markasının Şirket İtibarına Etkisi Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Olumsuz etkiler Ne olumlu ne olumsuz etkiler Olumlu etkiler Bilmiyorum/Cevap yok TM7: Sizce Türkiye markası, işbirliği yaptığınız bölge ve ülkeler nezdinde şirketinizin itibarını ne yönde etkiler?

24 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan 24 Türkiye Markasının Şirket İtibarına Etkisi Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 50 Olumsuz etkiler Ne olumlu ne olumsuz etkiler Olumlu etkiler Bilmiyorum TM7: Sizce Türkiye markası, işbirliği yaptığınız bölge ve ülkeler nezdinde şirketinizin itibarını ne yönde etkiler?

25 25 Türk İhraç Ürünleri ile İlgili Bilgi Alınan Kaynaklar GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Türkiye deki mesleki/sektörel kurum ve kuruluşlardan Sektörel kongre toplantı Ulusal-Yerel gazete ve dergiler Televizyon Reklamları Kendi ülkemdeki mesleki/sektörel kurum ve kuruluşlardan Internet Sosyal Medya Türkiye deki kamu kurum ve kuruluşlarından Kendi firma/ kurumumdaki araştırma/pazar araştırma departmanından Internet Sektörel/ Ticari web siteleri Danışmanlık, Pazar/Pazarlama araştırması firmalarından Televizyon Ekonomi/Ticaret programları Sektörel Fuar Sektörel yayınlar/dergiler Türkiye deki firmalardan/ İş ortaklarımdan Internet Reklamları Diğer BAZ 90 TM8: Türk ürünleri ile ilgili aşağıdaki kaynakların hangilerinden bilgi alıyorsunuz?

26 Türkiye Algısı- Genel Baz = 90 Kültürel ve tarihi olarak da ilgi duyduğum bir ülkedir Turistik olarak da ilgi duyduğum bir ülkedir Gelecekte dünya ekonomisi içinde önemi artacak bir ülkedir Yüksek nitelikli insan kaynaklarına sahiptir Firmaları Türkiye yi en iyi şekilde temsil eder Araştırma geliştirmeye yatırım yapar Belirli sektör ve alanlarda liderdir Cazip iş/ticaret imkanlarına sahiptir İstikrarlı bir büyüme hedefi vardır Firmaları ve ürünleri ile global pazarlarda rekabet edebilecek bir ülkedir Güçlü ve istikrarlı bir ekonomiye sahiptir Ticari alanda itibarı yüksek bir ülkedir % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Kesinlikle katılmıyorum Katılmıyorum Ne katılıyorum ne katılmıyorum Katılıyorum Kesinlikle katılıyorum TM.9 Ticari işbirliği içinde bulunulan/bulunulabilecek bir ülke olarak Türkiye yi bir bütün (ülke) olarak düşündüğünüzde aşağıdaki ifadelere ne derece katıldığınızı öğrenebilir miyim? 26

27 Türkiye nin İmaj Algı Özellikleri Sektörler Bazında Baz = 90 Sektör GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Güçlü ve istikrarlı bir ekonomiye sahiptir,52,,4,8 Firmaları/ürünleri ile global pazarlarda rekabet edebilecek bir ülkedir,51,70,50, Yüksek nitelikli insan kaynaklarına sahiptir,48,5,6,27 İstikrarlı bir büyüme hedefi vardır,41,4,,50 Ticari ilişkiler dışında turistik olarak da ilgi duyduğum bir ülkedir,40,6,47,10 Araştırma geliştirmeye yatırım yapar,,40,17,4 Cazip iş/ticaret imkanlarına sahiptir,,17,50, Ticari alanda itibarı yüksek bir ülkedir,1,5,, Firmaları Türkiyeyi en iyi şekilde temsil eder,28,50,,0 Ticari ilişkiler dışında kültürel/tarihi olarak da ilgi duyduğum bir ülkedir,26,2,2, Gelecekte dünya ekonomisi içinde önemi artacak bir ülkedir,17,1,10,27 Belirli sektör ve alanlarda liderdir 2,76 2,6 2,8 2,80 Grup içindeki en düşük değerler Ortalama değerler Grup içindeki en yüksek değerler TM.9 Ticari işbirliği içinde bulunulan/bulunulabilecek bir ülke olarak Türkiye yi bir bütün (ülke) olarak düşündüğünüzde aşağıdaki ifadelere ne derece katıldığınızı öğrenebilir miyim? 27

28 KAMPANYA BİLİNİRLİK ve ETKİNLİK

29 29 Logo/Slogan Bilinirlik Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Evet Hayır K1: Türkiye nin son dönemde uluslararası ticari işbirlikleri alanında Türkiye markasını tanıtmak için kullandığı aşağıdaki logoyu/sloganı daha önce gördünüz mü?

30 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan Logo/Slogan Bilinirlik Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri 29 5 Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 2 Evet Hayır K1: Türkiye nin son dönemde uluslararası ticari işbirlikleri alanında Türkiye markasını tanıtmak için kullandığı aşağıdaki logoyu/sloganı daha önce gördünüz mü?

31 1 Logo/Sloganın Görüldüğü-Duyulduğu Mecralar Baz = Gazete Türk malı ürünlerin üzerinde İş yaptığı kişilerin lerinde Dergi Sosyal Medya Internet reklamları Billboard Televizyon Sektörel kongre toplantı Sektörel Fuar K.2a. Nerede duydunuz veya gördünüz? (Türkiye nin son dönemde uluslararası ticari işbirlikleri alanında Türkiye markasını tanıtmak için kullandığı aşağıdaki logoyu/sloganı daha önce gördünüz mü? sorusunda Evet cevabı verenlere sorulmuştur)

32 2 Logo/Slogan ile İlgili İfadelere Katılım 1 Kesinlikle katılmıyorum 2 Katılmıyorum Ne katılıyorum ne de katılmıyorum 4 Katılıyorum 5 Kesinlikle katılıyorum Sektör GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Ort. Katılım % Ort. Katılım % Ort. Katılım % Ort. Katılım % İlgi çekici buldum,01 4%,07 47% 2,77 27%, 57% Akılda kalıcı buldum 2,96 8% 2,8 % 2,87 7%,17 4% Yenilikçi buldum 2,81 6% 2,57 27%,07 47% 2,80 % Farklı / özgün buldum,11 44% 2,97 40%, 4%,17 50% Anlaşılması kolay bir logo 2,9 7% 2,7 %,0 40%,0 40% Türkiye ve Türkiye ile ilgili işbirliği yapma konusunda merakımı arttırır,01 7%,2 4% 2,9 % 2,87 % Türkiye ile ilgili daha fazla bilgi toplayıp araştırma yapmamı sağlar 2,91 40% 2,80 %,00 4% 2,9 4% Türkiye hakkındaki fikrimi yansıtıyor,10 9%,0 4%,07 %, 4% Türkiye ile ilgili işbirliği yapma konusunda fikrimi olumlu yönde değiştirir 2,94 7%,17 4% 2,8 % 2,8 % Katılım % Top 2 Box analizi * ile hesaplanmıştır * Katılıyorum ve Kesinlikle Katılıyorum diyenlerin toplamı alınmıştır Grup içi en düşük değerler Ortalama değerler Grup içi en yüksek değerler ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek K. Gördüğünüzü (veya ilk defa gördüğünüzü) belirttiğiniz bu logoyu /sloganı düşünerek, şimdi size okuyacağım ifadelere katılıp katılmadığınızı belirtir misiniz?

33 Logo/Slogan Beğeni Düzeyi Baz = 90 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hiç beğenmedim Beğenmedim Ne beğendim ne beğenmedim Beğendim Çok beğendim K.4 Bu logoyu /sloganı ne kadar beğendiğinizi belirtir misiniz?

34 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan 4 Logo/Slogan Beğeni Düzeyi Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri 6 Metal Cam Seramik Orman 6 6 Hiç beğenmedim Beğenmedim Ne beğendim ne beğenmedim Beğendim Çok beğendim Bilmiyorum/Cevap yok K.4 Bu logoyu /sloganı ne kadar beğendiğinizi belirtir misiniz?

35 5 Logo/Sloganın Türkiye ile İlgili Düşünceleri Yansıtma Düzeyi ORTALAMA Baz = 90 GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Kesinlikle yansıtmıyor Yansıtmıyor Yansıtıyor Kesinlikle yansıtıyor Bilmiyorum/Cevap yok ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek K.5 Bu logo/slogan Türkiye ile ilgili düşüncelerinizi yansıtıyor mu?

36 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan 6 Logo/Sloganın Türkiye ile İlgili Düşünceleri Yansıtma Düzeyi Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 6 Kesinlikle yansıtmıyor Yansıtmıyor Yansıtıyor Kesinlikle yansıtıyor Bilmiyor Fikri Yok K.5 Bu logo/slogan Türkiye ile ilgili düşüncelerinizi yansıtıyor mu?

37 TÜRKİYE YE GENEL YAKLAŞIM

38 8 Türkiye Genel İmajı Baz = 90 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Çok olumsuzdur Olumsuzdur Ne olumlu ne olumsuzdur Olumludur Çok olumludur X.1 Türkiye nin sizin gözünüzdeki ülke imajını bir bütün olarak değerlendirmenizi rica ediyorum. Sizce aşağıdakilerden hangisi Türkiye için daha uygun bir ifadedir?

39 9 Türkiye yi İş ve İş Dışı Amaçlarla Ziyaret Etme Durumu Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Hayır hiç gitmedim Evet hem iş amaçlı hem iş dışı amaçlar ile gittim Evet İş dışı amaç ile gittim Evet İş amacı ile gittim X.2a Türkiye ye iş veya iş dışı amaçlarla gittiniz mi?

40 40 Türkiye yi İş/Ticari İşbirliği Amaçlı Ziyaret Etme Planları Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Hayır gitmeyi düşünmüyorum Hayır iş veya turistik amaçlı gitmeyi düşünmem ama diğer amaçlar ile gitmeyi düşünürüm (örneğin: akademik, sağlık) Hayır iş amaçlı gitmeyi düşünmem ama turistik amaç ile gitmeyi düşünürüm Evet ticari iş birliği/iş amaçlı gitmeyi düşünürüm X.2b. Önümüzdeki bir yıl içinde ticari işbirliği/iş amaçlı olarak Türkiye yi ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?

41 Türk İhraç Ürünleri Kullanma Durumu Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Kullandığımız ürünlerin orijinleri ile ilgilenmiyorum Türk malı ürünleri geçmişte kullandım şu an kullanmıyorum Türk Malı ürünleri hiç kullanmadım Türk Malı ürünler kullanıyorum Türk Malı ürünler kullanıp kullanmadığımı bilmiyorum/ hatırlamıyorum X. Ticari işbirliği ve faaliyetleriniz haricinde günlük hayatınızda/hanenizde kullandığınız Türk ihraç ürünleri var mı? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Türk ihraç ürünleri kullanma durumunuza uygundur? 41

42 DIŞ ARAŞTIRMA TİCARETİN GENEL AMAÇ DEĞERLENDİRMESİ VE KÜNYESİ

43 4 17 Dış Ticaret Hacminde Beklenen Değişim 100 Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman 2 Azalacak Değişmeyecek Artacak Bilmiyor/Fikri Yok DT1a: Önümüzdeki yıl içinde firmanızın/ kurumunuzun dış ticaret hacminin ne yönde değişmesini bekliyorsunuz?

44 44 17 İthalat Hacminde Beklenen Değişim 100 Baz = GENEL Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Azalacak Değişmeyecek Artacak Bilmiyor/Fikri Yok DT1b: Önümüzdeki yıl içinde firmanızın/ kurumunuzun ithalat hacminin ne yönde değişmesini bekliyorsunuz?

45 Yurtdışı Ticaret İşbirliklerinde Kullanılan Kanal-Yöntemler Baz = 90 İnternet Meslek birlikleri ve odaların yayınları Sektörden tanıdığımız firmalar/kurumlar Yurtdışında ve yurt içinde düzenlenen ikili işbirliği görüşmeleri Yurtdışı fuar katılımları Firmada/kurumumuzda masa başı pazar araştırması GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri DT2: Yurtdışı ticaret işbirliklerinizi ve ithalat-ihracat faaliyetlerinizi gerçekleştirirken aşağıdaki kanal/ yöntemlerden hangisi ya da hangilerini kullandığınızı belirtir misiniz? 45

46 46 Ülke Menşeinin Önemi Firma İçin ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek Baz = 90 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hiç önemli değil Önemli değil Ne önemli ne önemli değil Önemli Çok önemli Bilmiyorum/Cevap yok DT. Yurtdışından ithal ettiğiniz ürünleri düşündüğünüzde bir ürünün ülke menşei (üzerindeki Made in ifadesi) sizin için ne kadar önemlidir?

47 Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan 47 Ülke Menşeinin Önemi Firma İçin Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Hiç önemli değil Önemli değil Ne önemli ne önemli değil Önemli Çok önemli Bilmiyorum/Cevap yok DT. Yurtdışından ithal ettiğiniz ürünleri düşündüğünüzde bir ürünün ülke menşei (üzerindeki Made in ifadesi) sizin için ne kadar önemlidir?

48 48 Ülke Menşeinin Önemi Müşteriler İçin ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek Baz = 90 ORTALAMA GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri % 10% % % 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hiç önemli değil Önemli değil Ne önemli ne önemli değil Önemli Çok önemli Bilmiyorum/Cevap yok DT.4 Yurtdışından ithal ettiğiniz ürünleri düşündüğünüzde bir ürünün ülke menşei (üzerindeki Made in ifadesi) sizce müşterileriniz için ne kadar önemlidir?

49 49 Ülke Menşeinin Önemi Müşteriler İçin Türkiye ile Çalışma Durumuna göre Baz = Türkiye ile hiç çalışmayan Türkiye ile halen çalışan Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri Metal Cam Seramik Orman Hiç önemli değil Önemli değil Ne önemli ne önemli değil Önemli Çok önemli Bilmiyorum/Cevap yok DT.4 Yurtdışından ithal ettiğiniz ürünleri düşündüğünüzde bir ürünün ülke menşei (üzerindeki Made in ifadesi) sizce müşterileriniz için ne kadar önemlidir?

50 TİCARİ FAALİYET KRİTERLERİ; ÖNEM DEĞERLENDİRMESİ

51 Türk İhraç Ürünleri Değerleri Ticari Faaliyet Kriterleri: Önem-Katılım Analizi GENEL (Mısır Tüm Firmalar) 4,00,95,90,85,80,75,70 Sektörde itibar sağlaması Ürün çeşitliliğini n fazla Uluslararası standartlara uygun Diğer ülke ürünleri ile Rekabet avantajı eşdeğer sağlaması Talebinin yüksek/ Popüler Çevre dostu Gümrük süreçlerinin kolay/ rahat Yenilikç i Esnek ödeme koşulları Bürokratik engellerin az Ticari ve ekonomik engellerin az Paketleme İş güvenliği uygulamalarının iyi Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir Fiyatlarının uygun Güvenilir Kaliteli,65,,40,60,80 4,00 4, Önem Değerleri ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek GENEL Önem Değerleri Türk İhraç Ürünleri Değerleri Kaliteli 4,00,78 Güvenilir 4,09,87 Fiyatlarının uygun 4,00,96 Ürün çeşitliliğinin fazla,24,86 Yenilikçi,5,80 Rekabet avantajı sağlaması,40,89 Uluslararası standartlara uygun,51,97 Sektörde itibar sağlaması,26,87 Talebinin yüksek/popüler,52,86 Gümrük süreçlerinin kolay ve rahat,50,8 Bürokratik engellerin az,57,79 Ticari ve ekonomik engellerin az,51,67 Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir,60,81 Diğer ülke ürünleri ile eşdeğer,50,91 Çevre dostu,9,86 İş güvenliği uygulamalarının iyi,69,96 Esnek ödeme koşulları,46,78 Paketleme,64,98 ORTALAMA,58,86 TM.2a Ticari faaliyet içinde bulunduğunuz/ithalat gerçekleştirdiğiniz sektörü düşündüğünüzde bir ülkenin ürünleri ile ilgili aşağıda okuyacağım ifadelerin sizin için ne derece önemli olduğunu belirtir misiniz? TM. Aşağıda TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ ile ilgili bazı ifadeler okuyacağım. İş yaptığınız/ticari faaliyet içinde bulunduğunuz sektörü düşünerek bunlara ne derece katıldığınızı belirtir misiniz? 51

52 Türk İhraç Ürünleri Değerleri Ticari Faaliyet Kriterleri: Önem-Katılım Analizi Tekstil Halı Deri (Mısır) 4, 4, 4,10 4,00,90,80,70 Uluslararası standartlara uygun Sektörde itibar sağlaması Ürün çeşitliliğini n fazla Rekabet avantajı sağlaması Talebinin yüksek/ Popüler Gümrük süreçlerinin kolay/ rahat Bürokratik engellerin az Diğer ülke ürünleri ile Ticari ve ekonomik eşdeğer engellerin az Paketleme Çevre dostu Esnek ödeme koşulları İş güvenliği uygulamalarının iyi Yenilikçi Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir Güvenilir Fiyatlarının uygun Kaliteli,60,10,,50,70,90 4,10 4, Önem Değerleri ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek TEKSTİL HALI DERİ Önem Değerleri Türk İhraç Ürünleri Değerleri Kaliteli 4,17,77 Güvenilir 4,2 4,07 Fiyatlarının uygun 4,10,97 Ürün çeşitliliğinin fazla,40,9 Yenilikçi,8,9 Rekabet avantajı sağlaması,4,77 Uluslararası standartlara uygun,2 4, Sektörde itibar sağlaması,,97 Talebinin yüksek/popüler,5 4,0 Gümrük süreçlerinin kolay ve rahat,60 4,00 Bürokratik engellerin az,67,97 Ticari ve ekonomik engellerin az,50,9 Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir,8,80 Diğer ülke ürünleri ile eşdeğer,57,9 Çevre dostu,50,6 İş güvenliği uygulamalarının iyi,97 4,07 Esnek ödeme koşulları,60,80 Paketleme,67,87 ORTALAMA,67,92 TM.2a Ticari faaliyet içinde bulunduğunuz/ithalat gerçekleştirdiğiniz sektörü düşündüğünüzde bir ülkenin ürünleri ile ilgili aşağıda okuyacağım ifadelerin sizin için ne derece önemli olduğunu belirtir misiniz? TM. Aşağıda TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ ile ilgili bazı ifadeler okuyacağım. İş yaptığınız/ticari faaliyet içinde bulunduğunuz sektörü düşünerek bunlara ne derece katıldığınızı belirtir misiniz? 52

53 Türk İhraç Ürünleri Değerleri Ticari Faaliyet Kriterleri: Önem-Katılım Analizi Metal Cam Seramik Orman (Mısır) 4,15 4,05,95,85,75,65,55,45 Çevre dostu Gümrük süreçlerinin kolay/ rahat Talebinin yüksek/ Popüler Esnek ödeme koşulları Sektörde itibar sağlaması Yenilikçi Diğer ülke ürünleri ile İş güvenliği eşdeğer uygulamalarının iyi Paketleme Rekabet avantajı sağlaması Ürün çeşitliliğini n fazla Uluslararası standartlara uygun Bürokratik engellerin az Ticari ve ekonomik engellerin az Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir Kaliteli Fiyatlarının Güvenilir uygun,5,05,25,45,65,85 Önem Değerleri METAL CAM SERAMIK ORMAN Önem Değerleri Türk İhraç Ürünleri Değerleri Kaliteli,80,80 Güvenilir,87,70 Fiyatlarının uygun,87,77 Ürün çeşitliliğinin fazla,47,80 Yenilikçi,,5 Rekabet avantajı sağlaması,4,8 Uluslararası standartlara uygun,47,60 Sektörde itibar sağlaması,40,80 Talebinin yüksek/popüler,,70 Gümrük süreçlerinin kolay ve rahat,,80 Bürokratik engellerin az,5,6 Ticari ve ekonomik engellerin az,4,40 Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir,57,87 Diğer ülke ürünleri ile eşdeğer,50,90 Çevre dostu,10 4,1 İş güvenliği uygulamalarının iyi,5,9 Esnek ödeme koşulları,40,9 Paketleme,77,90 ORTALAMA,49,78 ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek TM.2a Ticari faaliyet içinde bulunduğunuz/ithalat gerçekleştirdiğiniz sektörü düşündüğünüzde bir ülkenin ürünleri ile ilgili aşağıda okuyacağım ifadelerin sizin için ne derece önemli olduğunu belirtir misiniz? TM. Aşağıda TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ ile ilgili bazı ifadeler okuyacağım. İş yaptığınız/ticari faaliyet içinde bulunduğunuz sektörü düşünerek bunlara ne derece katıldığınızı belirtir misiniz? 5

54 Türk İhraç Ürünleri Değerleri Ticari Faaliyet Kriterleri: Önem-Katılım Analizi (Mısır) 4,15 4,05,95 Ürün çeşitliliğini n fazla,85,75,65 Sektörde itibar sağlaması Rekabet avantajı sağlaması Esnek ödeme koşulları Diğer ülke ürünleri ile eşdeğer Paketleme Yenilikçi Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir İş güvenliği uygulamalarının iyi Çevre dostu Bürokratik engellerin az Ticari ve ekonomik engellerin az Uluslararası standartlara uygun Talebinin yüksek/ Popüler Gümrük süreçlerinin kolay/ rahat,55 2,85,05,25,45,65,85 4,05 Önem Değerleri Fiyatlarının uygun Güvenilir Kaliteli ORTALAMA 5 Tam Puan üzerinden değerlendirme En düşük 5.00 En yüksek KIMYEVI MADDELER Önem Değerleri Türk İhraç Ürünleri Değerleri Kaliteli 4,0,77 Güvenilir 4,17,8 Fiyatlarının uygun 4,0 4,1 Ürün çeşitliliğinin fazla 2,87,8 Yenilikçi,47,9 Rekabet avantajı sağlaması, 4,07 Uluslararası standartlara uygun,8 4,10 Sektörde itibar sağlaması,17,8 Talebinin yüksek/popüler,8,8 Gümrük süreçlerinin kolay ve rahat,70,70 Bürokratik engellerin az,50,77 Ticari ve ekonomik engellerin az,60,67 Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir,40,77 Diğer ülke ürünleri ile eşdeğer,4,90 Çevre dostu,57,80 İş güvenliği uygulamalarının iyi,57,87 Esnek ödeme koşulları,7,60 Paketleme,50 4,17 ORTALAMA,58,86 TM.2a Ticari faaliyet içinde bulunduğunuz/ithalat gerçekleştirdiğiniz sektörü düşündüğünüzde bir ülkenin ürünleri ile ilgili aşağıda okuyacağım ifadelerin sizin için ne derece önemli olduğunu belirtir misiniz? TM. Aşağıda TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ ile ilgili bazı ifadeler okuyacağım. İş yaptığınız/ticari faaliyet içinde bulunduğunuz sektörü düşünerek bunlara ne derece katıldığınızı belirtir misiniz? 54

55 55 Ticari Faaliyet Kriterleri: En Önem Verilen Kriterler-1 Baz = 90 Güvenilir Kaliteli Fiyatlarının uygun Talebinin yüksek / Popüler Ürün özellikleri ile diğer ülke ürünleri ile eşdeğer Paketleme Faaliyet gösterdiğimiz/ iş yaptığımız sektörde itibar sağlaması Ürün/mal alırken, alınan ülkede bürokratik engellerin az Gümrük ve teslimat süreçlerinin kolay ve rahat GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri TM2b: Bu kriterler içinde sizin için en önemli olan 5 kriteri seçer misiniz?

56 56 Ticari Faaliyet Kriterleri: En Önem Verilen Kriterler-2 Baz = 90 Ürün/mal alırken ülkedeki ticari ve ekonomik engellerin az Yenilikçi/inovatif Ürün-model çeşitliliğinin fazla Esnek ödeme koşulları/vadeleri 1 27 İş gücü ve iş güvenliği hususlarında iyi uygulamaların 1 27 Rekabetçi / Rekabet avantajı sağlaması Uluslararası standartlara uygun Çevre dostu Döviz kuru açısından avantajlı ve güvenilir GENEL Metal Cam Seramik Orman Tekstil Halı Deri TM2b: Bu kriterler içinde sizin için en önemli olan 5 kriteri seçer misiniz?

57 FİRMA BİLGİLERİ

58 58 Faaliyet Alanı Baz = Üretici İmalatçı İthalat Toptancılık Perakendecilik İhracat Hizmet Katılımcı firmalar birden çok faaliyet alanında bulunmaktadır. F4. Firmanız aşağıdaki faaliyetlerden hangilerini göstermektedir?

59 59 Görüşülen Kişinin Pozisyonu Baz = 90 Genel Müdür Satış-Pazarlama Müdürü-Yetkilisi İhracat Müdürü-Yetkilisi Genel Müdür Yardımcısı Finans Müdürü-Yetkilisi İş Geliştirme Müdürü-Yetkilisi Sahibi Ortağı Satın Alma Müdürü Dış Ticaret Müdürü-Yetkilisi Üretim Müdürü Proje Yöneticisi İnsan Kaynakları Satın Alma Şefi Katılımcılar birden çok iş pozisyonuna sahiptir F.5 Firmadaki pozisyonunuzu öğrenebilir miyim?

60 EKLER Türkiye den İthalat Gerçekleştirmeme Nedenleri Türkiye den İthalat Gerçekleştirmeyi Sağlayabilecek Hususlar Türkiye Hangi Alanlarda Liderdir? Çok Olumlu Bir Ülke İmajının Olması İçin Olması Gerekenler

61 61 Türkiye den İthalat Gerçekleştirmeme Nedenleri (Açık Uçlu) Baz = Grup-1 (N) Grup-2 (N) Grup- (N) N % 1 Çinden tedarik ediyoruz 1, 1 Hammaddeyi avrupadan alıyoruz 1, 1 Mısırdan alıyoruz hammadelerimizi 1, Grup-1 : Tekstil, Hazır Giyim, Halı, Deri Grup-2 : Metal Cam Seramik Orman Grup- : Kimyevi Maddeler TM.1c. Firma olarak Türkiye den neden ithalat gerçekleştirmiyorsunuz? (Ne geçmişte ne de günümüzde Türkiye den ithalat gerçekleştirmeyenlere sorulmuştur)

62 62 Türkiye den İthalat Gerçekleştirmeyi Sağlayabilecek Hususlar (Açık Uçlu) Baz = Grup-1 (N) Grup-2 (N) Grup- (N) N % 1 Tedarikçileri ile görüşmemiz gerekiyor 1 1 Bilmiyorum 1 1 Fiyat yüzünden çin daha uygun 1 Grup-1 : Tekstil, Hazır Giyim, Halı, Deri Grup-2 : Metal Cam Seramik Orman Grup- : Kimyevi Maddeler TM.1d. Ne olursa Türkiye den ithalat gerçekleştirirsiniz? (Ne geçmişte ne de günümüzde Türkiye den ithalat gerçekleştirmeyenlere sorulmuştur)

63 Türkiye Hangi Alanlarda Liderdir? (Açık Uçlu) Baz = 4 Grup-1 (N) Grup-2 (N) Grup- (N) N % Gıda Tekstil Üretimi Otomotiv Yedek Parça Sağlık Turizm 2 15 Grup-1 : Tekstil, Hazır Giyim, Halı, Deri Grup-2 : Metal Cam Seramik Orman Grup- : Kimyevi Maddeler TM.10 Sizce Türkiye hangi sektör/alanlarda liderdir? (Belirli sektör ve alanlarda liderdir seçeneğine Katılıyorum ya da Kesinlikle Katılıyorum cevabı verenlere sorulmuştur) 6

64 64 Çok Olumlu Bir Ülke İmajının Olması İçin Olması Gerekenler (Açık Uçlu) Baz = 87 Grup-1 (N) Grup-2 (N) Grup- (N) N % 1 Zengin bir kültüre sahip Çağdaş yaşamı yakalamış Ekonomik olarak gelişmiş / güçlü İnsanların iyi / güler yüzlü Tarihin köklü Demokrasinin yerleşmiş Öncü ülkelerden biri Yaşam standartlarının yüksek Bireylerin yaşamlarının modern Doğal güzelliklere sahip İş olanaklarının geniş 1 1 *Bu kritere uygun katılımcıların %89 u Bilmiyorum/Cevap yok demiştir Grup-1 : Tekstil, Hazır Giyim, Halı, Deri Grup-2 : Metal Cam Seramik Orman Grup- : Kimyevi Maddeler X.1a Size göre bir ülkenin imajının gözünüzde Çok olumlu için nasıl bir özellik gereklidir?

65 Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Türkmenistan Temmuz 17 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Azerbaycan Temmuz 2017 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Cezayir Temmuz 17 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS,000

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Suudi Arabistan Temmuz ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: İran Temmuz ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS,000

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Çin Temmuz 17 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Almanya Temmuz 17 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Fransa Temmuz 17 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Metal-Cam-Seramik-Orman Sektör Kitapçığı Temmuz 2017 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Kimyevi Maddeler Sektör Kitapçığı Temmuz 2017 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Otomotiv-Gemi-Yat Sektör Kitapçığı Temmuz 2017 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY &

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: İngiltere Temmuz 17 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS

Detaylı

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması

Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Ülke Raporu: Kanada Temmuz 20 ADVERTISING & MEDIA HEALTHCARE PR & PUBLIC AFFAIRS DATA INVESTMENT MANAGEMENT DIRECT & DIGITAL BRANDING & IDENTITY & SPECIALIST COMMUNICATIONS,000

Detaylı

Paydaşlar Tanım Yöntem. Finans Çevresi Finans çevresinden kişiler Yüz yüze& telefonla

Paydaşlar Tanım Yöntem. Finans Çevresi Finans çevresinden kişiler Yüz yüze& telefonla ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ 2 Araştırma, GYODER, İNDER ve KONUTDER işbirliğiyle, gayrimenkul sektörünün mevcut algısının ve itibarının tespit edilmesi amacıyla 14 paydaş ve yaklaşık 1000 denekle, ERA Research

Detaylı

2017 yılı İhracatçı Eğilim Araştırması. 1. Çeyrek Gerçekleşme 2. Çeyrek Beklenti Sonuçları

2017 yılı İhracatçı Eğilim Araştırması. 1. Çeyrek Gerçekleşme 2. Çeyrek Beklenti Sonuçları 2017 yılı İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek Gerçekleşme 2. Çeyrek Beklenti Sonuçları Çin ve ABD Ziyaretleri 2 Tüm Dünyaya İhracat 3 2017 İhracat 30,00% 2017 İhracat Rakamları (TİM Verileri) 20,00%

Detaylı

ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı

ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı Sürdürülebilir Marka Şehir: İzmir Araştırması ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı Araştırmanın Amacı İzmir in sürdürülebilirlik konusunda bir marka şehir olması yolunda İzmir de yapılan / yapılması

Detaylı

YOLSUZLUK ALGI ARAŞTIRMASI

YOLSUZLUK ALGI ARAŞTIRMASI YOLSUZLUK ALGI ARAŞTIRMASI Özel Sektör Araştırma Sonuçları Araştırma Kurgusu Araştırmanın amacı: İş dünyası nezdinde etik, itibar ve yolsuzluk gibi kavramların nasıl algılandığını ölçmektir. Araştırmada

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek Sonuçları Ocak-Mart Gerçekleşmeleri Nisan-Haziran Beklentileri İSTANBUL // 24 Nisan 2014 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // (1/2) Araştırmanın 1. dönemi kapsamında aşağıdaki

Detaylı

2017 yılı İhracatçı Eğilim Araştırması. 1. Çeyrek Gerçekleşme 2. Çeyrek Beklenti Sonuçları

2017 yılı İhracatçı Eğilim Araştırması. 1. Çeyrek Gerçekleşme 2. Çeyrek Beklenti Sonuçları 2017 yılı İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek Gerçekleşme 2. Çeyrek Beklenti Sonuçları EĞİLİM ARAŞTIRMASI SONUÇLARI 2 İller İZMIR 8% İSTANBUL 50% BURSA 8% ANKARA 7% KOCAELI 3% KONYA 2% KAYSERI 2% MANISA

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek onuçları Ocak- Mart Gerçekleşmeleri Nisan- Haziran Beklentileri İTANBUL // Mayıs 2013 ARAŞTIRMANIN KAPAMI // Araştırmanın 1. dönemi kapsamında aşağıdaki temel konu

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek onuçları Ekim- Aralık 2016 Gerçekleşmeleri Ocak- Mart 2017 Beklentileri 9 Şubat 2017, İstanbul GÖRÜŞÜLEN FİRMALARIN EKTÖRLERE GÖRE DAĞILIMI ektör Toplam Oran Tekstil,

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2013 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 15 Temmuz 2013 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "Öncü Göstergeler" Erken Uyarı Mekanizmaları

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 14 Temmuz 2014 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı"

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2016 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2016 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2016 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 11 Ocak 2016 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı" Dış

Detaylı

İETT KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMASI RAPORU

İETT KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMASI RAPORU İETT KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMASI RAPORU 2013 Bu araştırma 7P THINK TANK GROUP tarafından İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ için gerçekleştirilmiştir. 7P TTG PAZAR ARAŞTIRMA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 14 Nisan 2014 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "Öncü Göstergeler" Erken Uyarı Mekanizmaları

Detaylı

2015 yılında 2013 yılına göre toplam üretim yüzde 21, otomobil üretimi ise yüzde 25 oranında arttı.

2015 yılında 2013 yılına göre toplam üretim yüzde 21, otomobil üretimi ise yüzde 25 oranında arttı. OSD Basın Bülteni 8 Ocak 2016 ÖZET DEĞERLENDİRME 2014/2015 Aralık Ocak-Aralık KONULAR 2014 2015 (%) 2014 2015 (%) Toplam 120.593 125.752 4 1.170.445 1.358.796 16 Üretim Otomobil 70.480 74.688 6 733.439

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 12 Ocak 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı" Dış

Detaylı

DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖRÜ TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI VE MARKA GÜCÜ DEĞERLENDİRME ARAŞTIRMASI

DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖRÜ TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI VE MARKA GÜCÜ DEĞERLENDİRME ARAŞTIRMASI DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖRÜ TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI VE MARKA GÜCÜ DEĞERLENDİRME ARAŞTIRMASI ZENNA Araştırma ve Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen araştırma 15-23 Mayıs 2016 tarihleri arasında Dayanıklı

Detaylı

SADAS. adasd. TEİD Gümrük Sektörü Algı Araştırması. Araştırma Raporu. İstanbul, Mayıs ZENNA TEİD Gümrük Sektörü Algı Araştırması Mayıs, 2016

SADAS. adasd. TEİD Gümrük Sektörü Algı Araştırması. Araştırma Raporu. İstanbul, Mayıs ZENNA TEİD Gümrük Sektörü Algı Araştırması Mayıs, 2016 SADAS adasd TEİD Gümrük Sektörü Algı Araştırması Araştırma Raporu İstanbul, Mayıs 2016 Proje Kurgusu Araştırmanın amacı, gümrük sektörünün yolsuzluk algısının altında yatan nedenleri ortaya çıkarıp, varolan

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 83 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %10,5 ine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 109 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %18 ine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Michael Lally, Ticaret Müsteşarı Berrin Ertürk, Ticaret Ataşe Yardımcısı Nisan 2014 U.S. Commercial Service Ankara, Turkey Amerikan Ticaret Müsteşarlığı Misyonu

Detaylı

Soru 1: Firma olarak 2012 yılının ikinci yarısı için nasıl bir ekonomik beklenti içindesiniz?

Soru 1: Firma olarak 2012 yılının ikinci yarısı için nasıl bir ekonomik beklenti içindesiniz? EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 56 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %9 una karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

Opet, Shell, Petrol Ofisi

Opet, Shell, Petrol Ofisi AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN İTİBAR YÖNETİMİ PERFORMANSI 2013 En Yüksek Şirketleri Sektör İtibarını Güçlendiriyor.. Opet, Shell, Petrol Ofisi İtibar Yönetimi Performansında Başarı için minimum 70 puana ulaşmak

Detaylı

ASİAD Daimi İhracat Ürünleri Ticaret ve Fuar Merkezi Anketi Ocak 2012

ASİAD Daimi İhracat Ürünleri Ticaret ve Fuar Merkezi Anketi Ocak 2012 ASİAD Daimi İhracat Ürünleri Ticaret ve Fuar Merkezi Anketi Ocak 2012 FİRMA İLE İLGİLİ BİLGİLER Firma : Genel Müdür : İhracat ve Yurt Dışı Pazarlarından Sorumlu Müdür: Telefon : Faks : Gsm : E-Posta :

Detaylı

GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI

GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI 2011 Yılı Ekonomik ve Sosyal Durum Araştırması 21.01.2011 Aksoy Pazar ve Kamuoyu Araştırma Şirketi Gemlik Ticaret ve Sanayi odası 2011 Yılı Ekonomik ve Sosyal Durum Araştırması

Detaylı

ENDÜSTRİYEL REKLAMCILIK VE BASKI SEKTÖRÜ ÖLÇÜMLEME ÇALIŞMASI SORU FORMU

ENDÜSTRİYEL REKLAMCILIK VE BASKI SEKTÖRÜ ÖLÇÜMLEME ÇALIŞMASI SORU FORMU Sayın Yetkili, ENDÜSTRİYEL REKLAMCILIK VE BASKI SEKTÖRÜ ÖLÇÜMLEME ÇALIŞMASI SORU FORMU Sektörün rakamsal verilerle tanımlanması amacıyla yapılan bu çalışmada, firmanıza ilişkin bilgiler gizlilik çerçevesinde

Detaylı

DORANABIZ 8 Kurumsal iletişim Çalışması

DORANABIZ 8 Kurumsal iletişim Çalışması DORANABIZ 8 Kurumsal iletişim Çalışması Şubat 2012 2012 Dora Research. Her hakkı saklıdır Araştırma Hakkında Çalışmanın saha aşaması, 08-10 Şubat 2012 tarihleri arasında ONLINE veri toplama yöntemi kullanılarak

Detaylı

UR-GE PROJESİ NEDİR?

UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE NEDİR? KOBİ DÜZEYİNDE FİRMALAR UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR UR-GE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ UR-GE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2011 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2011 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2011 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 18 Nisan 2011 DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "Öncü Göstergeler" Erken Uyarı Mekanizmaları

Detaylı

Araştırma Modeli. KalDer - Üye Memnuniyeti Araştırması 2012 - TMME

Araştırma Modeli. KalDer - Üye Memnuniyeti Araştırması 2012 - TMME Araştırma Modeli Araştırma, KalDer in 2005 yılından bu yana KA Araştırma tarafından yürütülen TMME modelinin KalDer müşterileri nezdinde uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, KA Araştırma ve

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ğ Türkiye Sektör Meclisleri Ambalaj Meclisi Bankacılık ve Finans Meclisi Bilgisayar ve İletişim Tekn. Meclisi Bilgisayar Yazılımı Meclisi Cam Ve Cam Ürünleri Sanayi Meclisi Çimento ve Çimento Ürünleri

Detaylı

1/9. Türkiye E- Ticaret Araştırması Ocak 2010. 13 Ocak 2010, Webrazzi Gündem: E- Ticaret 2010 Crenvo Bilişim Danışmanlık Reklam ve Tic. Ltd. Şti.

1/9. Türkiye E- Ticaret Araştırması Ocak 2010. 13 Ocak 2010, Webrazzi Gündem: E- Ticaret 2010 Crenvo Bilişim Danışmanlık Reklam ve Tic. Ltd. Şti. 1/9 Türkiye E- Ticaret Araştırması Ocak 2010 13 Ocak 2010, Webrazzi Gündem: E- Ticaret 2010 Crenvo Bilişim Danışmanlık Reklam ve Tic. Ltd. Şti. 2/9 Araştırma Hakkında Araştırma verisi 81 ilden 2070 kişinin

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 4. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 4. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 4. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 12 Ekim 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı" Dış

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

TÜRKİYE ABD DIŞ TİCARET RAPORU

TÜRKİYE ABD DIŞ TİCARET RAPORU TÜRKİYE ABD DIŞ TİCARET RAPORU TEKSTİL, DERİ, HALI AR GE ŞUBESİ Eylül 2017 İÇİNDEKİLER ABD NİN İHRACAT VE İTHALATI... 2 ABD Dış Ticareti... 2 ABD nin Genel İhraç Ürünleri... 3 ABD nin Genel İthal Ürünleri...

Detaylı

URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR

URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR URGE PROJESİ NEDİR? URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR URGE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ URGE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 46 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %6,8 ine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

EBSO EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKET SONUÇLARI OCAK 2018

EBSO EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKET SONUÇLARI OCAK 2018 EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI EBSO EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKET SONUÇLARI OCAK 2018 Ankete katılan 120 firmanın sektörel dağılımı: 1.Çeşitli İmalat Sanayi (%16,7) 2.Tekstil ve Deri Ürünleri Sanayi (%15,8) 3.Demir-Çelik,

Detaylı

Kriz Ortamında Üniversite Gençlerinin İstihdama Bakışı

Kriz Ortamında Üniversite Gençlerinin İstihdama Bakışı FORUM İSTANBUL GENÇLİK PLATFORMU ARAŞTIRMASI Kriz Ortamında Üniversite Gençlerinin İstihdama Bakışı 2009 GfK Türkiye Güvenilir Araştırma Belgesi (GAB) olan bir araştırma şirketidir ve tüm araştırmalarında

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 4. Çeyrek Sonuçları Ekim-Aralık 2014 Gerçekleşmeleri Ocak-Mart 2015 Beklentileri İSTANBUL // 27 Ocak 2015 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // (1/2) 2 Araştırmamızın 2014 4.Çeyreği kapsamında

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Erkan SALUR 19 Mart 2014 İZMİR Vizyonumuz Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Seitcan ALTINKAYNAK Şubat 2015 SUNUM PLANI I. DESTEĞİN AMACI, KAPSAMI VE İŞBİRLİĞİ KURULUŞLAR II.

Detaylı

İşletmelerde Kurumsal İtibar Araştırması. 22 Temmuz 2013

İşletmelerde Kurumsal İtibar Araştırması. 22 Temmuz 2013 İşletmelerde Kurumsal İtibar Araştırması 22 Temmuz 2013 Proje Yönetimi İtibar Yönetimi Enstitüsü Orhan SAMAST Nurettin YAY Yaşar YİĞİT Raşit SARIKAYA Oben İNCELER ERA Research & Consultancy Elvan OKTAR

Detaylı

ADANA İHRACAT İSTATİSTİKLERİ. ARALIK AYI ve 2015 YILI SEKTÖREL İHRACAT DEĞERLENDİRME

ADANA İHRACAT İSTATİSTİKLERİ. ARALIK AYI ve 2015 YILI SEKTÖREL İHRACAT DEĞERLENDİRME ADANA İHRACAT İSTATİSTİKLERİ ARALIK AYI ve 2015 YILI SEKTÖREL İHRACAT DEĞERLENDİRME Gülhan Özdemir Araştırma ve Ekonomik İlişkiler Sorumlusu ADANA ARALIK AYI İHRACAT RAKAMLARI Adana nın Aralık ayı ihracatı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M.Emrah SAZAK Daire Başkanı Ekim 2012 Ankara Vizyonumuz Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin

Detaylı

OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu

OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu Kasım 2012 Aralık 2012 GfK 2012 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Aralık 2012 1 Araştırmanın

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ÇORUM UN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ÇORUM GENEL BİLGİLER Nüfus; Çorum: 532.080 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması «İdealler ve Gerçekler» Araştırması 12 Haziran 2014 GfK 2012 Etik Zirvesi 12 Haziran, 2014 1 Araştırmanın amacı İş dünyası temsilcileri nezdinde «etik» ve «itibar» konularında İDEALLER VE GERÇEKLER arasındaki

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ HATAY ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 HATAY GENEL BİLGİLER Nüfus Hatay: 1.503.066 Türkiye:76.667.864 KOBİ Sayısı Hatay

Detaylı

Soru 1: Firma olarak 2011 yılının ikinci altı ayı için nasıl bir ekonomik beklenti içindesiniz?

Soru 1: Firma olarak 2011 yılının ikinci altı ayı için nasıl bir ekonomik beklenti içindesiniz? EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 67 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %12 sine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

YEŞİL İŞ KONFERANSI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 6-7 EKİM 2011

YEŞİL İŞ KONFERANSI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 6-7 EKİM 2011 Araştırmanın amacı, tekniği ve örneklemi Ne kadar yeşil tüketiciyiz? Bu konudaki çalışmalar nasıl algılanıyor? 15 yaş ve üstü yetişkin kentli nüfus temsili 18 Ağustos 16 Eylül 1 487 tüketici Hanelerde

Detaylı

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 65 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %10 una karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

2012 Yılı İçin Nasıl Bir Ekonomik Beklenti İçindesiniz? Daha kötü 10% Daha iyi 45%

2012 Yılı İçin Nasıl Bir Ekonomik Beklenti İçindesiniz? Daha kötü 10% Daha iyi 45% EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 85 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %15 ine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU Öğretmen Akademisi Vakfı, Öğrenen Lider Öğretmen (ÖLÖ) eğitimi ile ilk ve ortaokul düzeyindeki öğretmenlere iletişim becerileri,

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 3. Çeyrek onuçları Temmuz- Eylül Gerçekleşmeleri Ekim-Aralık Dönemi Beklentileri İTANBUL // Kasım 2013 ARAŞTIRMANIN KAPAMI // (1/3) Araştırmanın 3. dönemi kapsamında aşağıdaki

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Ocak 2014 T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI 1 VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

TÜRKİYE TİCARET MERKEZİ Mayıs 2016

TÜRKİYE TİCARET MERKEZİ Mayıs 2016 TÜRKİYE TİCARET MERKEZİ Mayıs 2016 Girişim Halihazırda Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Denizli İhracatçılar Birliği işbirliği ve destekleri ile sürdürülen Türk havlusu ve tekstil ürünlerinin ABD de konumlanacak

Detaylı

2010/8 ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ.

2010/8 ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ. 2010/8 ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ Destek Kapsamı Firmalar İşbirliği Kuruluşu Ekonomi Bakanlığı İşbirliği Kuruluşları İhracatçı Birlikleri Sanayi / Ticaret Odaları TOBB,

Detaylı

DORANABIZ5 Sosyal Dayanışma Araştırması

DORANABIZ5 Sosyal Dayanışma Araştırması 20 Dora Research. Her hakkı saklıdır DORANABIZ- BEN BÜYÜNCE... DORANABIZ Sosyal Dayanışma Araştırması Eylül 20 Araştırma hakkında Çalışmanın saha aşaması, 2 Temmuz 0 Ağustos 20 tarihleri arasında ONLINE

Detaylı

Merakla Beklenen Anket Sonuçları Açıklandı

Merakla Beklenen Anket Sonuçları Açıklandı Merakla Beklenen Anket Sonuçları Açıklandı Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi genel Başkanı Selim Işık tarafından açıklanan raporda çok dikkat çekici sonuçlar elde edildi. Raporun Kahramanmaraş Onikişubat

Detaylı

GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI

GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI EKONOMİK SOSYAL DURUM ARAŞTIRMASI Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası na bağlı üyelerin Türkiye ve Gemlik Ekonomisi ve Sosyal durumu hakkındaki yorumlarının istatistiki yöntemler

Detaylı

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR FABRİKA / İMALATÇI KIYASLAMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCİ TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ. TEMSİLCİLERİN

Detaylı

Sosyal Araştırmalar Enstitüsü 1 Kasım 2015 Genel Seçim Sandık Sonrası Araştırması

Sosyal Araştırmalar Enstitüsü 1 Kasım 2015 Genel Seçim Sandık Sonrası Araştırması Sosyal Araştırmalar Enstitüsü 1 Kasım 2015 Genel Seçim Sandık Sonrası Araştırması 4 Kasım 2015 Not: bu dosyada iletilen veriler görselleştirilirken slide da belirtilen logo, örneklem bilgisi (n=) ve Ipsos

Detaylı

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 39 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %5 ine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ DIYARBAKıR ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 DIYARBAKıR GENEL BİLGİLER Nüfus Diyarbakır: 1.607.437 Türkiye:76.667.864 KOBİ

Detaylı

HRdergi Okur Profili Anketi Sonuçları

HRdergi Okur Profili Anketi Sonuçları HRdergi Okur Profili Anketi Sonuçları 2008 içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı Ortalaması 5

Detaylı

TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI

TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI SHEDU DANIŞMANLIK & DIŞ TİCARET MART 2017, İSTANBUL TÜRKİYE-SLOVENYA İHRACAT RAKAMLARI Türkiye nin Slovenya ya ihracatı özellikle son

Detaylı

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı Hatice ġafak ERGÜN Uzman ULUSLARARASI REKABETÇĠLĠĞE GĠDEN YOLDA KÜMELENME SAMSUN KONFERANSI 7 Aralık 2012 / Samsun Devam ediyoruz...

Detaylı

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi.

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi. Tarım Sektörünün İhracattaki Yeri ve Önemi Şebnem BORAN Ülkemizde son yıllarda önceliğin sanayi sektörüne kayması sonucu ekonomimizde göreceli olarak tarım ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığı giderek

Detaylı

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI STRATEJİK PLA (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLAI Faaliyet OCAK ŞUBAT MART İSA MAYIS Zaman ve Stres Yönetimi Eğitimi Müşteri/ ve İletişim Teknikleri Office ve oda programları eğitimi Performans değerlendirme

Detaylı

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 OYDER Koçfinans Otomobil Bayi Memnuniyeti Alıcıları Takibi Araştırması Araştırması Raporu Raporu Mayıs Kasım 2013 2012 GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 Araştırmanın

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KAHRAMANMARAŞ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kahramanmaraş: 1.075.706 Türkiye:76.667.864

Detaylı

2015 yılı Ocak-Kasım döneminde 2013 yılı aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 18, otomobil üretimi ise yüzde 23 oranında arttı.

2015 yılı Ocak-Kasım döneminde 2013 yılı aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 18, otomobil üretimi ise yüzde 23 oranında arttı. OSD Basın Bülteni 7 Aralık 2015 ÖZET DEĞERLENDİRME 2014/2015 Kasım Ocak-Kasım KONULAR 2014 2015 (%) 2014 2015 (%) Toplam 113.093 126.236 12 1.049.852 1.233.035 17 Üretim Otomobil 69.466 72.872 5 662.959

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI GENELGESİ

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI GENELGESİ Türkiyenin döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin arttırılması ve film sektörünün uluslararası rekabet gücünü geliştirilmesi için, Türkiyede yerleşik, film sektöründe faaliyet gösteren şirketler (film yapımcısı

Detaylı

13. yıl. Reklam. Kiti 10

13. yıl. Reklam. Kiti 10 13. yıl Reklam Kiti 10.. içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı Ortalaması 5 Sektörel Dağılım 5

Detaylı

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması 19 NİSAN 2017 NOT: BU DOSYADA İLETİLEN VERİLER GÖRSELLEŞTİRİLİRKEN SLİDE DA BELİRTİLEN LOGO, ÖRNEKLEM BİLGİSİ (N=) VE IPSOS SOSYAL ARAŞTIRMALAR

Detaylı

KİTAP FUARI ZİYARETÇİ ANKETLERİ

KİTAP FUARI ZİYARETÇİ ANKETLERİ KİTAP FUARI ZİYARETÇİ ANKETLERİ 2014 1 S1.Fuarı ziyaret amacınızını öğrenebilir miyim? (Çok cevap olabilir) 74,11% 35,65% 14,69% 14,20% 5,60% 4,64% 3,29% 7,53% Kitap satın almak Yeni kitapları tanımak

Detaylı

Türkiye Cezasızlık Araştırması. Mart 2015

Türkiye Cezasızlık Araştırması. Mart 2015 Türkiye Cezasızlık Araştırması Mart 2015 İçerik Araştırma Planı Amaç Yöntem Görüşmecilerin Dağılımı Araştırma Sonuçları Basın ve ifade özgürlüğünü koruyan yasalar Türkiye medyasında sansür / oto-sansür

Detaylı

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI

EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 53 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %8 ine karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI (DFİF) İHRACATA YÖNELİK MEVCUT DESTEKLER İhracata Hazırlık Destekleri Pazarlama

Detaylı

EYLÜL 2011 YIL: 15 SAYI: 10 KDV DAHİL 10 TL. Medya Kit 11

EYLÜL 2011 YIL: 15 SAYI: 10 KDV DAHİL 10 TL. Medya Kit 11 EYLÜL 2011 10 YIL: 15 SAYI: 10 KDV DAHİL 10 TL Medya Kit 11 içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı